
De eerste tekenen van verval zagen we op
7 november 2013. Niet zozeer de renteverlaging, maar de revolutie om beleid te vormen op slechts een maandje gegevens, en af te stappen van het harmoniemodel waarin de ECB vooral
unanieme beslissingen neemt. Totale paniek na de aangetoonde
deflatie in Ierland. Inflatie is nodig om de staatsschulden te verwateren. Ondanks dat de ECB de rente al sinds 10 december 2008 onder de gewenste inflatie houdt, zien we nog steeds het effect van marginale rente niet terug in economisch herstel. Deze week nam de ECB de historische stap de rente
negatief te stellen. Dat wil zeggen dat banken die tegoeden parkeren bij de centrale bank, daarvoor rente betalen in plaats van ontvangen. Feitelijk heft de ECB een nieuwe belasting op bancair spaargeld. Opbrengst gaat niet naar de staat, maar verdwijnt uit het systeem. Aan de ene kant eist de politiek gezonde buffers van banken, aan de andere kant straft de ECB het daadwerkelijk aanhouden van exact dezelfde buffers. Gekozen en ongekozen heersers staan lijnrecht tegenover elkaar.
Negatieve centrale bankrente is
recentelijk nog getest in Denemarken. Juli 2012 begon de Deense kroon sterk in waarde te stijgen, door spaarders die de euro ontvluchten. Waarom de ECB beweert dit voorbeeld interessant te vinden is duister. Denemarken probeerde de koers van de kroon te verlagen, de ECB probeert de inflatie te reanimeren. De Denen hebben aangegeven dat de negatieve rente geen effect had op de reële economie.
Economisch experiment
De ECB gaat ervan uit dat oude economische wetmatigheden nog geldig zijn. Terwijl de Europese monetaire unie zonder politieke unie een economisch experiment is, waar niemand de uitkomst van kent. Binnen een wereld die inmiddels vergeven is van bezittingen en schulden, waarvan eigenlijk niemand meer weet of & wanneer die schulden nog betaald gaan worden. Is zo`n schuld wel een bezit voor de tegenpartij?
Eindeloos de maatschappelijke geldhoeveelheid proberen te stimuleren door het lenen van geld steeds goedkoper te maken houdt een keer op. De
monetaristische visie is nu, dat als er maar genoeg geld is, de omloopsnelheid niet wijzigt, om langzaam een steeds grotere economie te veroorzaken en inflatie langzaam terugkeert. Volledig in de illusie dat de omvang van de economie volgt uit een rentestand waartegen investeerders, arbeiders en bedrijven niet eens tegen mogen lenen of sparen. Alleen banken hebben direct voordeel bij deze staatssteun.
Avondje Monopoly
Het doet me denken aan een gezellig avondje monopoly. Als je spelers met meer geld laat beginnen, heb je een snellere startfase, waardoor eerder huizen en hotels gebouwd worden. Maar als er nog meer geld weggegeven wordt, heb je geen winnaars meer, geen investeringsmogelijkheden en geen serieus rendement meer ten opzichte van je huidige saldo. Het duurt ook langer voordat de mislukte kapitalisten onder de spelers de arena verlaten. Wat vooral daalt is de gemiddelde snelheid van de in omloop zijnde biljetten. De stijging in hotelbezoeken blijft in de eindfase uit.
Aan de andere kant van de grote plas is dezelfde handelswijze zichtbaar. Ook sinds 2008 marginale rentes. Gecombineerd met een
opkoopprogramma voor staatsschulden, hypotheekportefeuilles en obligaties. Als de banken het gratis geld niet komen halen, komt de centrale bank het brengen. Ook daar weer het vreemde dat de meeste aankopen
NA de recessie plaatsvinden. Daar wordt gejuicht, terwijl de
Amerikaanse Droom een
nachtmerrie is.
Kunst- en vliegwerk
Centrale banken wekken de illusie ons uit recessies te helpen met lagere rentes, echter met rente pieken hebben ze ons de afgelopen drie recessies
ingeworpen. Het beleid van de FED
volgt de markt, in plaats van er leiding aan te geven. Misschien hebben ze niet de oplossing, maar zijn ze het probleem.
De mate van kunst en vliegwerk vanuit de centrale banken om de economie maar een beetje van zijn plek te krijgen, geeft me ook sterk de indruk dat er een oude zeepbel opgeblazen moet worden. Het lijkt niet op een solide economie die van een stabiele munt voorzien wordt. Er worden nu reddingsmiddelen verbruikt, die misschien gereserveerd hadden moeten worden voor economische tijden waar hun inzet echt cruciaal is.
Vertrouwen waarmaken
De ECB probeert nu met een rentewijziging iets te doen, waar de politieke arena al lang iets had moeten doen. Namelijk zorgen dat iedereen een eerlijke boterham kan verdienen, zorgen dat belastingen beperkt & simpel blijven en overheidsuitgaven sober. Dan blijven de vrij besteedbare inkomens en economie het grootst. De belasting in de Eurozone is gecorrigeerd voor inflatie echter met een
kwart gestegen sinds 1995.
Is het wel zo handig een munt kunstmatig met allerlei draconische garantieverklaringen zoals
ESM &
EFSF veel sterker te maken, dan wat de markt vindt van de onderliggende economieën? Krijg je dan niet automatisch na verloop van tijd de rekening? Een munt is sinds de menselijke beschaving, sinds de eerste schelpen, puur een stukje vertrouwen. Wat heb je aan vertrouwen scheppen, dat je niet waar maakt?
Reaguursels
Inloggende banken betalen nu dus 0,15% rente over het geld dat ze lenen.
Dat lenen ze vervolgens uit 'aan' hypotheken tegen 4%.
Je betaald dus 3,85% voor de SERVICE die je van de bank krijgt.
Had ik maar een bank..
@CornFlakey | 08-06-14 | 11:15 | | Reageer+ | 1
.
+ 50
@BasBr | 07-06-14 | 22:15
".... Dan ploft de bubbel...."
.
Yep, maar "de mens" veranderd niet + wil niet leren, dus begint alles weer van voren af aan.........
"Een munt is sinds de menselijke beschaving, sinds de eerste schelpen, puur een stukje vertrouwen. Wat heb je aan vertrouwen scheppen, dat je niet waar maakt?"
...
Applaus.
= FUBAR
Pimp my Voortuin | 07-06-14 | 22:12
Fucked up beyond all representation.
@frank87 | 08-06-14 | 09:13
De overheid die het snelste zijn overtollige schulden terugkoopt heeft het meeste rentevoordeel, dat is pomp 1 die aangaat. Verder heb ik er het volste vertrouwen in dat overheden iedere meevaller, maakt niet uit hoe groot, binnen een paar weken uitgegeven hebben.
Het Euro experiment is goed te gelijken met het Amerikaanse Apollo (maan)programma. Ambitieus, innovatief, en risicovol.
.
Echter.. Wanneer er iets mis ging bij Apollo klapte er een raket met een handvol astronauten erin uit elkaar. Wanneer er iets mis gaat met de Euro klapt het leven van honderden miljoenen (zo niet miljarden) mensen in elkaar.
.
Dit experiment had nooit met deze omvang, deze snelheid, en in deze vorm mogen beginnen. Onverantwoord. Wat maar weer eens te meer bewijst dat politici het niet goed voor hebben met de Europese burgers.
.
Slechts fiches op de roulettetafel...
Global derivatives market reaches $710 trillion
Even as notional amounts rose, the gross market value of outstanding OTC derivatives declined ..
The decline was driven by interest rate derivatives..."
economiccollapsenews.com/2014/05/27/gl...
vikingpower | 07-06-14 | 22:20
Je hebt gelijk. De enige manier waarbij de Euro gaat werken is als de Eurozone effectie één land wordt, de United Federation of Europe.
Er zijn echter veel mensen (zoals ik) die dit niet willen. Ik wil niet dat Nederland op gaat in de grote federatie, waarbij we niets meer te vertellen hebben en niets meer betekenen. Het plan is om Turkije erbij te halen, en later andere landen waar wij wat cultuur betreft niets gemeen hebben, maar die wel ons leefomgeving onherkenbaar zullen veranderen.
De enige eerlijke en juiste koers is dus om de Euro en de EU te ontbinden en verder te gaan als EEG, waarbij we intensief met elkaar handelen en samenwerken, maar niet elkaars eigendom zijn.
Iedereen arm. Te beginnen met de gepensioneerden. Een groot deel daarvan heeft de afgelopen 2 jaar al zo'n 5,5% moeten inleveren (met inflatiecorrectie zelfs 11,5%) en de toekomstige gepensioneerden moeten en langer werken tegen een lager pensioen. Met dank aan onze politici die nooit, maar dan ook nooit met dit soort problemen hoeven te leven, maar ze wel veroorzaken. Maar het ergste zijn zij die ziende blind en horende doof de dupe worden van deze idioterie, want ze blijven stemmen op partijen als D66, VVD, GL en PvdA.
Economie is geen wetenschap, de mensenmaatschappij is te waardevol om er 'boem-is-ho'-experimenten door economen op los te laten.
Die lage rente en het geven door de ECB van goedkoop geld gaat dus mooi ten koste van:
- de rente op mijn spaargeld
- het rendement van mijn ingelegde pensioengelden
maar verlaagd nauwelijks:
- mijn te betalen rente op de hypotheek.
Kortom: de gewone burgen betaald weer eens.
Zo de commentaren lezend geloof ik dat een hoop reaguurders niet beseffen dat geld slechts een transitiemiddel is. Geld kan je niet eten, en zowel euro's als dollars zijn dusdanig lelijk dat je die niet ingelijst aan je muur zou willen hangen. De enige waarde zit in productie, waarbij je onderscheid kunt maken tussen primaire levensbehoeften en luxe artikelen. En het zijn de luxe artikelen die uitermate gevoelig zijn voor de mate van inflatie/deflatie. Waarbij deflatie misschien wel leuk lijkt, omdat je geld meer waard wordt naarmate je het langer vast houdt, maar als bepaalde producten om deze reden niet meer verkocht worden dan gaan in ieder geval kleine bedrijven op dat moment op de fles. Inderdaad, zie de huizenmarkt, zoals Basbr gisteravond stelde. Al bedoelde hij daar natuurlijk precies het tegenovergestelde mee.
@dugo | 08-06-14 | 00:21
Volgens mij is juist het idee van helikoptergeld dat het echt in de economie aankomt, en niet in de banken blijft hangen. Het aan een overheid geven, die het direct bij de banken moet storten lijkt me dus niet echt helikoptergeld.
Leuke en goede analyse Feynman, maar je gaat voorbij aan het feit dat ons monetair systeem een ponzi systeem is. Een systeem waarbij slechts enkele private instellingen (de banken) het recht hebben om naar believen geld te scheppen uit het niets en daarop nog rente mogen heffen ook. Dit allemaal met goedkeuring en met hand en tand verdedigd door onze Roverheid, totdat het klapt natuurlijk.
Verder vind ik de stukjes best het lezen waard!
@miko | 08-06-14 | 04:50 |
ach kijk, altijd al gedacht dat mensen meerdere nicks zouden hebben, maar ehm.. hoe zit dat dan met het aantal reaguurders per artikel? Doorgesneden onzin?
@necrosis | 08-06-14 | 07:26
Kom kom,tegen wie moet je dan aan lullen in de vroege/late uurtjes? sinds spinsel wat minder actief is?
@miko | 08-06-14 | 05:19
*blokkeert @miko via tooltje*
Tja, langzaam, heel langzaam schijnen zich de 'economen', zij die doorgeleerd hebben, zich ook te realiseren dat dat wat jandenormaalburger al jaren roep, je kunt geen schulden afbetalen met meer leningen.
Langzaam, heel langzaam zal blijken dat een berg stenen echt niet steeds meer waard word.
Nu in het westen de groei van de bevolking begint te stagneren zal blijken dat er ruim voldoende woonruimte is, en dus zal die berg stenen minder waar worden.
Of we het nu willen of niet, eigenlijk is alles waar we een waarde aan geven gewoon een fantasie, een hoop.
Het word tijd dat we 'geld' als zodanig de rug tope keren, nee ik heb geen idee hoe, maar dat het niet meer werkt lijkt me duidelijk.
Het 'geld' heeft zich verzameld bij de 100 grootste bezitters, en die bepalen gewoon, en dat is ongezond.
Ares | 08-06-14 | 01:00
Nee hoor het behelst slechts een aantal pennenstreken en dan mag het niet meer.
@necrosis | 08-06-14 | 05:09
ik zeg je net, dat ben ik! ;)
Het zit nog steeds hoog hè?
@miko | 08-06-14 | 04:50
Gelukkig is mijn IP niet verbonden aan die nep-necro op twitter, @seven knows....
@necrosis | 08-06-14 | 04:45
Weet ik niet, nooit meer gebruikt.
Maar ik heb les gehad van doe normaal.
Ik heb nog duizend plus nicks liggen.
Op twitter heb ik ook een ander. Necrosis.
Lachen man!
@miko | 08-06-14 | 04:37
Heb je al een unban op 'the real miko'?
*sorry, die kon ik gewoon niet laten liggen*
En weg met die Hetfield, ik baad me nog even met Sadus, terwijl ik mijn geld nog even onzichtbaar maak voor de PvdA.
Immers, wat je niet hebt, kan ook niet belast worden.
@necrosis | 08-06-14 | 04:28
Jawel, zit er copyright op?
Je gaat toch niet compleet James Hetfield op me?
@necrosis | 08-06-14 | 04:35
Geweldig spul. Hoewel er betere is.
@miko | 08-06-14 | 04:27
Als ik naar je linkje kijk, krijg ik al hoofdpijn.
*neemt nog een slokje karnemelk*
@photto | 08-06-14 | 04:06
Slaap ze.
@necrosis | 08-06-14 | 04:03
Snap ik, maar je schreef het verkeerd.
*aai over bol geeft*
@miko | 08-06-14 | 04:21
Zit je nou ordinair mijn tekst te jatten?
@necrosis | 08-06-14 | 04:08
Vergezeld door,
www.licorea.com/images/brugalev.jpg
@Ik was in Haren | 08-06-14 | 04:11
Je mag nog reaguren, wat klaag je nou?
GU is lievv voor mensen zonder ui achter hun nick.
@Ik was in Haren | 08-06-14 | 03:58
Maar veel heeft het niet geholpen
*harder lacht*
@Ik was in Haren | 08-06-14 | 03:48
Nee hoor, waar dan?
*grinnik*
2necrosis | 08-06-14 | 04:08
Wanneer ze een doosje sigaren nodig zijn doet dat al snel naar PvdA perikelen ruiken. Maar ach, zoals al eerder gezegd, ik kijk nergens meer van op; ook niet dat GS 2 dagen later met iets komt wat al lang bespreekbaar was.
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je naar een soort van Story zit te kijken ipv nieuws welke niet door de ANP wordt voortgebracht.
@necrosis | 08-06-14 | 04:08
Maak daar maar een pallet van. Ik ben vandaag al een keer weggejorist.
@Ik was in Haren | 08-06-14 | 03:58
Bij elkaar opgeteld is dat inmiddels +5 geworden.
Pas maar op dat Joris daar geen rente over wil.
*tip: kistje La Aurora naar GSHQ doet soms wonderen*
-weggejorist-
-weggejorist-
@miko | 08-06-14 | 03:49
Geloof dat het bedtijd is?
miko | 08-06-14 | 00:41
@miko | 08-06-14 | 03:51
Volgens snap je iets niet.
Je stalt een ton op een rekening en krijgt er weinig tot geen rente over.
De staat meent dat je er minstens 4% winst op pakt en daar willen zij een deel van.
De werkelijkheid is, dat je geen 4% winst pakt maar wel moet betalen voor winst die je never nooit krijgt.
Daarom hou ik me arm en kan Dijsselbloem ongezien.... afijn, je kent het wel....
necrosis | 08-06-14 | 03:55
Wist je dat Ernie van Bert en Ernie oorspronkelijk een ui was? (18e eeuw)
-weggejorist-
@necrosis | 08-06-14 | 03:50
Ik heb je inmiddels als ongezien +2 gewenst dankzij de knipperserver hier.
@vingervinger | 08-06-14 | 03:49
PvdA heeft geen moer te zeggen op de Geenstijl, net als reaguurders met een ui achter hun nick.
*GU bellen doet!*
@necrosis | 08-06-14 | 03:42
4% over 1% opbrengst is dus ,...? als ik 0% rente krijg dan mag de staat daar wat mij betreft 100% belasting over heffen.
@Ik was in Haren | 08-06-14 | 03:45
Je kan nog steeds 'posten' dat je iemand -1 geeft, of ongezien de typhus wenst.
En gelukkig is mijn favoriete knopje er nog steeds.....
*jawel: grinnik ende grijns*
-weggejorist-
@necrosis | 08-06-14 | 03:46
+1
@necrosis | 08-06-14 | 03:33
Mijn vader zijn eerste salaris was iets van 150 piek per maand. En kocht zijn eerste huis voor 25.000 gulden dat nu getaxeerd is op 390.000 euro's
Dat zegt allemaal niet zoveel
necrosis | 08-06-14 | 03:46
Klassejustitie in het voordeel van de plucheplakkers dus.
*pvda opbelt*
@necrosis | 08-06-14 | 03:46
+1
@vingervinger | 08-06-14 | 03:37
Dat is alleen beschikbaar voor mensen die meer dan 30.000 comments hebben geproduceerd.
En dat haalt geen enkele reaguurder met een een ui achter zijn/ haar nick.
*grin-hikt*
@vingervinger | 08-06-14 | 03:41
Met dat soort reacties, is het misschien wel goed voor jou dat er geen kudosknopje meer is.
necrosis | 08-06-14 | 03:42
Groot gelijk. Zelf heb ik mijn vermogen zitten in zeldzame objecten. Wordt alleen maar meer waar dankzij eBay.
@photto | 08-06-14 | 03:23
Wie zegt dat ik dat in Nederland doe?
En ja vaak is het rendabeler om een paar k te investeren in een bevlogen persoon maar die met zijn risico niet bij een bank terecht kan.Ja, je gaat wel eens flink op je bek maar soms is het rendement redelijk groot zeker als je aandeelhouder blijft voor een tijdje.
Ik ben geen bank, het is geen kwestie van geld lenen en ik zie wel wat er gebeurt ik wil betrokken zijn tot op een zekere hoogte.
@photto | 08-06-14 | 03:33
Volgens mij ben je in dit land beter af als je genoeg op je rekening courant laat staan voor lopende kosten zoals huur, gas& licht, etc en de rest in een oude stinkende sok verbergt.
Het is te bezopen voor woorden dat je 4% moet betalen over de rente op je spaargeld terwijl de werkelijke rente amper boven 1% uitkomt.
En het gokken in casino's/ kopen van aandelen is mijn pakkie-aan niet.
Daarom heb ik (op papier) geen spaargeld!
Ik was in Harem | 08-06-14 | 03:38
Dank je, Achmed.
@necrosis,
Een ondernemer hoeft ook helemaal niet "op te bouwen" in dit land, hij begint een onderneming om er zelf beter van te worden door zijn klanten iets van waarde te bieden. Als zijn klanten immers meer waarde aan hun geld hechten dan aan hetgeen hij verkoopt dan heeft hij geen inkomsten en gaat hij failliet. Zo zorgt hij voor zichzelf. Als hij het werk niet meer alleen aankan neemt hij personeel aan (als dit loont). Zo heeft een tweede persoon en wellicht zelfs meer personen ook een inkomen uit arbeid. Het verschaffen van werk is echter geen functie voor een ondernemer, het is een bijkomend verschijnsel bij succes.
@vingervinger | 08-06-14 | 03:37
Dat zit tussen haar benen, vingervinger.
Waar is dat knopje voor de kudo's eigenlijk gebleven?
Hoewel ik veel verstand heb van geld e.d., vind ik het een moeilijk onderwerp om over te praten. Er is ook niet zo veel over te vertellen trouwens, behalve dan om hoeveel geld het gaat, verder ben je snel uitgeluld over dit onderwerp. Jammer.
@Ik was in Haren | 08-06-14 | 03:22
De Euro was interessant genoeg om te vervalsen, met name in de Baltische staten waar de Euro nog niet eens ingevoerd was.
Nog even los van het feit dat een Euro tegenwoordig minder waard is dan de oeroude keihagde 'Piek'.
Vroeger (ouwe lul modus) had je een winkelwagen vol spullen voor 100 Gulden, tegenwoordig mag je blij zijn als je een volle boodschappentas hebt hebt voor 100.
We zijn belazerd door die lachende/ liegende Zalm!
@necrosis | 08-06-14 | 03:21
ah neen, dat was inderdaad een optie maar geloof dat ik tussen neus en lippen door wel had aangegeven dat een meerwaarde van prox 6000 euro al een misdaad is in dit land.
Ik heb er zelf niet mee betaald. Beetje jammer ergens, ik vind ze veeeeeel mooier dan die stinkende euro's
www.marktplaats.nl/a/postzegels-en-mun...
je tientje :D
Ik kon die van een tientje zo gauw niet vinden en meende met 5 gulden te kunnen volstaan. Ook grotere coupures bestanden in die tijd. Tegelijk bestonden er ook zilverbonnen, dat had niet met de oorlog te maken maar waren net als heel vroeger een soort tegoedbon voor echt geld.
@bimborella | 08-06-14 | 03:18
Ik kan me vergissen, maar jij had het over een 'tientje' en je stuurt een linkje van een biljet van 5 gulden.
Enne...1944, ben je echt zo oud?
*gnehe*
@miko | 08-06-14 | 03:10
Haha, u bent dus voorstander van de microkredieten.. lol..
Dat een ieder een eigen onderneming kan opbouwen, hou op, er is geen *MKB* die opbouwt in dit land.
@necrosis | 08-06-14 | 03:13
Het tientje werd steeds minder waard. Dus vervalsen werd ook steeds minder interessant. Vandaar de kleiner wordende tekst.
@photto | 08-06-14 | 03:13
Heb je ook gevraagd aan je bank waarom ze een belachelijke rente (ik meen 4%) rekenen, als je rood staat op je betaalrekening?
Ik stond zelden 'in het rood' maar sommige instellingen willen je geld eerder afboeken dan jij en ik het gestort krijgen.
Zelfs banken maken zich daar schuldig aan!
@necrosis
www.marktplaats.nl/a/postzegels-en-mun...
@Ares | 08-06-14 | 02:43
Maar de grond belasting zal ook wel omhoog gaan.
verder is grond pas echt iets waard als het productief is.
Ik heb zelf aradig wat grond maar een significant deel is conserveringsgebied.
Kun je niks mee.
@bimborella | 08-06-14 | 02:32
Ik weet niet welk papieren 'tientje' je bedoelt, maar op de NL versie stond alleen een steeds kleiner wordende tekst 'hij die muntspeciën vervalscht.... etc
@necrosis | 08-06-14 | 03:07
Vreemd genoeg vroeg mijn bank een goed anderhalfjaar geleden nog waarom ik geen spaarrekening had bij hun ; ik heb maar geantwoord dat ik de vraag an zich al een brutaal gegeven vond en dat de investering vooral ging in de isolatie van het huis.
Jammer, ik wou m net aanraden om in tulpenbollen te beleggen, is ook een tijdje bijzonder lucratief gebleken. :D Snurk ze!
@Ares | 08-06-14 | 02:47
Beleggen, als je werkelijk veel hebt kun je het wel doen.
Maar ik investeer liever in mensen om me heen.
Vaak zijn het redelijk kleine bedragen met een goede opbrengst. In ieder geval beter dan bij een bank.
Alleen moet je dan wel met verlies om kunnen gaan. Je verlies heeft dan namelijk een naam en een gezicht.
Kees Koppert(fictief) heeft zijn zaakjes niet op orde daardoor verlies 20.000 euro.
Tja kan gebeuren. Maar je moet hem dan geen pak slaag willen geven na zijn faillissement.
Maar ik stel raad altijd op prijs.
Vooral als het gratis is. ;)
Al vaak uitgelegd dat de EUSSR helemaal geen economisch project is, zelfs geen politiek project, immers, de landen mochten en mogen vrolijk blijven doen waar ze zin in hebben, de veroverde volkeren mogen immers niet door krijgen dat ze niks te vertellen hebben, anders zou een Rötte of Sampie met hun sprookjes wel es op tomaten getrakteerd kunnen worden ipv dat iedereen naar de stembus rent om erop te gaan stemmen. Dat wil de EUSSR helemaal niet. Het stelt een puppetregiem aan en brengt de bevolking tot slavernij waar niet uit te stappen valt door ze met een enorme schuldenberg op te zadelen. Dictatuur by Dept, de economie dient slechts om de heersende elite van enorm veel geld te voorzien (5% bezit 80%), en diens "salarissen" zijn IMMENS gestegen. De EUSSR is Ceausescu, de Roemeense Communistische Megalomaan, in het GROOT, ZEER groot. Economie draait niet meer, je kan met je geld meer doen maar niemand doet dat want niemand weet of een Herr Bloch van "woningmarkt" de huren met een paar procent extra laat stijgen. Geld wordt meer waard maar je hebt het niet echt. Een mooi voorbeeld van deflatie is marktplaats, de website, waar de prijzen steeds lager worden. Tot zover het macroplaatje, de EUSSR volgt de markt dus niet omdat ze geen economie of banen kent. Als ze al het geld al hebben opgeslorpt proberen ze het nu om te draaien, de economie als een monster van Frankenstein te laten herleven. En dan weer snel vol plakken met EC etiketten, dat dan weer wel...
hmmsss. ik lees net dat die nieuw keyniaanse Philipscurve van starre prijzen uitgaat, dat kan dus niet gaan met permante inflatie, en zijn prijzen niet altijd dynamisch? Dan kunnen grondstoffen als ze moelijker verkrijgbaar zijn zoals graan bij een droogte ook niet in prijs stijgen. Als prijzen niet kunnen stijgen dan moeten ook belastingen gelijk blijven anders gaat alles ten laste van de verkoper en die koopt niets in als het het met een winst die zijn investering niet loont of zelfs met verlies moet verkopen.
@tattooboer | 08-06-14 | 02:59
De pijn van een belastingbetalende burger is heel wat waard, namelijk miljarden!
Banken geven nauwelijks rente op je spaargeld, maar je betaalt belasting over je spaargeld alsof je er 4% rente op krijgt.
bimborella | 08-06-14 | 03:02
Ik vind goud interessanter dan de filosofische (economische) modellendiscussie moet ik zeggen ;). Ach, we kunnen het er bij laten. Het is immers 3 uur geweest, na een barbecue en flink wat bier moet ik zeggen dat mijn slaapkamer wat sneller tolt dan normaal. Het was een prettige dialoog. Goede nacht allen!
Het is speculatief en puur 'wat de gek er voor geeft'. En dus geen zekerheid. Dat was wel iets waar K1100 | 08-06-14 | 01:28 naar vroeg. Dat was de uitgangssituatie. Lees u svp eerst in voor u anderen dom noemt.
Ik ben het met je eens dat goud niet speculatief gezien moet worden, dan kun je aardig bedrogen uitkomen, maar vooruit dat telt voor elke vorm van speculeren (ligt een beetje in het woord opgesloten) nietwaar? Het wordt echter vooral gezien als de opslag van vermogen, omdat fiatgeld historisch gezien altijd zijn volledige waarde verliest in tegenstelling tot goud. Maar nu ben ik echt klaar met goudgesprekken.
@Ares | 08-06-14 | 02:56
5 keer over de kop sinds 2002 vind u niet goed?
Dom.
@Jan Dribbel | 08-06-14 | 02:52
De pijn van een ander is niks meer waard blijkbaar.
Het is enkel een duidelijk voorbeeld waarom goud geen hedge is tegen inflatie. Door de geschiedenis heen is goud en inflatie vaker een probleem dan een oplossing geweest. Een beetje verstandig investeerder zegt je dat goud als bescherming tegen inflatie onverstandig is. Het is een overschatte investering en -terugkomend op de vraag van K1100- daarom zou ik absoluut niet aanraden om ten tijde van crisis een dergelijke speculatieve investering te doen. Goud is namelijk vooral effectief over lange periodes als u nu neemt, namelijk van 1900 tot nu. Aangezien ik niet verwacht dat een reaguurder hier het geheim voor het eeuwige leven heeft ontdekt is een dergelijke lange termijn niet haalbaar voor deze potentiële investeerder. Dus afraden die investering in goud.
Juist, dat plaatje was het. Ik zag het zelf als een mooie manier om van de schulden af te komen die men onderling had.
tattooboer | 08-06-14 | 02:40
Dat wil de elite natuurlijk niet weten, dus wordt het ontkend en afgedaan als een incident.
nha, wanneer we de bijdrage aan de EU ook gaan zien als ontwikkeling geloof ik dat we weer een 4mil. winnen.
Hehehe ga jij toppen met dalen vergelijken? Met 100 papieren guldens uit 1900 kan ik nog geen brood kopen, met 100 zilveren guldens kan ik bij een begripvolle bakker wel terecht. Die kosten je vandaag de dag 300 euro. Als ik in 2002 een ounce goud had gekocht aan 250 dollar dan krijg ik er nu 1250 voor, dat is het 5 voudige, maar nogmaals, ik wil hier echt geen lans breken voor edelmetalen.
bimborella | 08-06-14 | 02:45
Als dat plaatje met Europese landen onderling was (die heb ik namelijk ooit gezien) dan was dat bedoeld als stimulans om monetair beleid door de hele euro zone met de neus dezelfde richting op te zetten. Onze grote leiders hebben daarmee besloten dat we met zijn allen verplicht solidair zijn. Daarmee is besloten dat wij als euro landen Griekenland wel moesten redden, omdat we zelf ook een groot schuldeiser van het land waren.
Op deze manier dachten ze monetaire regelgeving overbodig te maken voor een monetaire unie. Wat een flippo's ook.
miko | 08-06-14 | 02:42
Oh, maar natuurlijk is beleggen altijd vol risico's. Bij goud weet je alleen niet goed of je in de zevende, de achtste of in de negende inning zit. En dat is lastig en daardoor vervelend. U bent ook niet verplicht iets met mijn waarschuwing danwel tip te doen ;).
Banken zijn net kleine kinderen met een emmer blokken. Het kleine kind wil zo snel mogelijk zo hoog mogelijk bouwen en stapelt alles op elkaar. (risico's) Waarna het wegens instabiliteit in elkaar stort. Als het kind eerst een brede basis legt en daar weer een iets minder breed vlak op legt, dan komt de toren niet zo hoog, maar is de kans op instabiliteit veel kleiner en de schade, mocht er iets vallen, ook.
Ik weet niet of schulden schrappen wel de oplossing is, en zou het spel dan niet van voor af aan beginnen? Het tegen elkaar wegstrepen van schulden zou wel een mooi gebaar zijn. Ik heb ooit een plaatje gezien met wat alle landen elkaar onderling geleend hebben en dat ging werkelijk over en weer. Wel bijven er dan een paar partijen met schulden over. Ik denk dat het heel nadelig moet zijn voor sommige figuren anders hadden ze dat vast al eens geprobeerd.
bimborella | 08-06-14 | 02:32
In januari 1980 kostte goud $850 en wanneer je (groot)vader je toen een klomp goud had gekocht had je in 2002 een verlies geleden van 65%. Was er in die tijd een deflatie van 65%? Natuurlijk niet. Er is al vaker aangetoond dat goud geen hedge is tegen inflatie. Goud is een leuke toevoeging op een investerings portfolio, niet meer. Het wordt belangrijker gemaakt dan dat het is. Met de immer groeiende wereldbevolking zijn stenen (of nog beter: land) een veel betere investering dan goud.
@Ares | 08-06-14 | 02:10
Beleggen in, heeft altijd risico.
Zelfs als je direct kapitaal steekt in een productie eenheid.
Het is altijd risicovol.
Zo ook edel of andere metalen. Als je toch wat over hebt kun je waarschijnlijk het beste grond kopen immers eten moeten mensen altijd.
Maar dan staat er weer wel een overheid klaar om je daarop te belasten.
@Ares
Dat van die Reichsmarks was ook niet aan jou gericht. Dus ik heb er alle begrip voor :D
Nog even een nachtmutsje uit het noorden, bijval voor
Jansen of Wilders, hoe dan ook, laat de Islam voor zichzelf spreken (nsfw)
shariaunveiled.wordpress.com/2013/06/1...
@Ares
Nou heb ik het werk van die nieuwe Keynezen niet gelezen, maar waaro menen zij dat het wel positief is? het enige wat ik mij voor kan stellen is dat je werkeloosheid daalt omdat er een grotere vraag is naar jouw producten omdat je prijs daalt tov een ander omdat jouw munt minder waard is geworden.
@bimborella | 08-06-14 | 02:32
Geld bestaat alleen nog uit eentjes en nulletjes. Als alle landen en banken al die nullen die voor schuld staan voor de komma zouden deleten staat de wereld weer op nul.
Probleem opgelost, toch?
bimborella | 08-06-14 | 02:23
De waarde van geld was gekoppeld aan de waarde van de dollar, die weer gekoppeld was aan goud. Dit was sinds Bretton Woods het geval. Amerika greep hiermee de macht op het financiële wereldtoneel. In 1971 was de eerste devaluatie van dollars in goud. Hiermee heeft hij het startsignaal afgegeven om uiteindelijk helemaal van de gold standard af te stappen en sindsdien hebben we fiat geld.
Dat had als voordeel dat goud kopen niet een enorme inflatie met zich mee bracht (zo veroorzaakte Frankrijk de Grote Depressie, bijvoorbeeld). Na die tijd was de link tussen goud en inflatie puur speculatief. Ik ga dan ook niet in op uw Reichs Mark voorbeeld als u het niet erg vindt, dat vind ik een beetje een niets toevoegende dooddoener en eigenlijk ook niet relevant in reactie op de opmerking die ik typte.
@martinned | 08-06-14 | 02:32
Rente voor leningen verlagen tot bijna 0%, probleem?
Goud komt uit de kraan. Dat kan niet zou je denken, maar toch, in de VS is alles mogelijk.
www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/de...
@martinned | 08-06-14 | 02:31
Denk maar eens goed na.
@jemagookniksmeer | 07-06-14 | 22:16
En hoe gaat de centrale bank dat doen?
@miko | 08-06-14 | 02:24
Oké, maar een gewoven spaghetti met een gebreide bolognese saus gaat toch problemen geven. Dan heb je toch ook nog een mes nodig.
En ik heb maar twee handen.
Kijk ik weet echt niet of edelmetalen het antwoord zijn. Wat ik wel weet is dat als mijn overgrootvader in 1900 een potje in de tuin had begraven met 100 gulden aan briefgeld en voor diezelfde 100 gulden aan goud dat ik dat briefgeld hooguit voor de verzamelwaarde kon verkopen en met dat goud iets minder verlies zou leiden.
Vroeger stond op een papieren tientje dat die inwisselbaar was voor 10 zilveren guldens. De waarde was dus in zekere zin verzekerd al kon de koers schommelen. Vandaag is het slechts schuld wat de euro dekt, de verwachting dat iemand ooit nog gaat betalen. Maar of investeren in edelmetalen het antwoord is????????????????
@lingo star | 07-06-14 | 22:06
"kunstmatig"? De centrale bank stelt de rente vast op de tegoeden de banken bij haar aanhouden. Wat is daar kunstmatig aan?
@bimborella | 08-06-14 | 02:23
ah, nu komen we ergens, dus zoals het gas is gekoppeld aan olie.
@K1100 | 08-06-14 | 01:57
Ach gebreide spaghetti kun je oprollen en opeten. Zit je niet zo te hannesen met lepel en vork.
Ares | 08-06-14 | 02:07
Die macht is toch verloren gegaan omdat Nixon in 1971 het goudraam gesloten heeft? Daarvoor was de waarde van geld gekoppeld aan goud.
DNB is wel van de overheid (want genationaliseerd in 1948), maar het heeft er geen zeggenschap. Ik vind dat de opportunistische politiek niets te zeggen moet hebben over monetair beleid. Laten we blij zijn dat ze dat niet kunnen, hoewel het natuurlijk bizar is dat een volledige eigenaar niks te zeggen heeft. De overheid levert nota bene slechts één van de tien commissarissen.
Wat je zegt over de FED klopt wel. Die verdomde Rotschilds ook hè.
Wanneer je uitgaat van de mogelijkheid dat deze crisis georchestreerd wordt klinkt het allemaal ineens een heel stuk minder vreemd.
Vreemd eigenlijk dat je de Philips-curve aanhaalt en zegt meer in de theorie van Hayek aan te hangen. Zijn Nobelprijs is gebaseerd op de kritiek die hij had op de Philips-curve.
@K1100 | 08-06-14 | 02:04
Right, dus wanneer de shit goes down, klaag jij over stank? lol
hehehe aangezien elke fiatmunt ploft en de euro is evengoed een fiatmunt en ik voor goud nog altijd wat kan kopen is het zeker wel een verzekering tegen inflatie. Of jij de vruchten daar van gaat plukken (in jouw leven) is echter wel de vraag. Wat heb jij liever 10.000.000 Reichsmark of 1 ounce goud?
@Jan Dribbel | 08-06-14 | 02:09
Shit!
*zoekt naar edit knop*
De centrale bank is niet van de overheid. Het is een consortium van "gewone banken". Zelfs De FED is een private onderneming al denkt iedereen dat het de overheid is, zo gedragen ze zich echter wel.
ach trouwens de Philipscurve is zelfs volgen Wikipedia achterhaald en als korte-termijn afgedaan.
miko | 08-06-14 | 02:04
Goud is puur een speculatieve investering en -contrary to popular belief- geen goede hedge tegen inflatie. Ik zou iedereen aanraden er absoluut bij uit de buurt te blijven.
K1100 | 08-06-14 | 02:03
Die 15 moet natuurlijk wel worden aangegeven bij de belastingdienst.
@miko | 08-06-14 | 02:04
ik verwijs maar weer naar photto | 08-06-14 | 01:48
*zucht* Vroeger op GS.. jajaja, toen, dat was de ect..
bimborella | 08-06-14 | 02:02
Voor de stabiliteit van de munteenheid is het mijns inziens belangrijk waarde te corrigeren. Die waarde moet gecorrigeerd worden omdat de centrale banken eigenlijk sinds augustus 1971 al de macht over de geldvoorraad verloren zijn. Via de inflatie hebben ze toch nog een beetje in te brengen. Het is beter wanneer meer partijen wat in de melk te brokkelen hebben dan enkel de grote financials. Hoewel je ook de aluhoed vraag kunt stellen of centrale banken niet gelijk staan aan de grote financials natuurlijk.
@miko | 08-06-14 | 02:04
En wat zijn dan die werkelijk edele metalen waar je een brood en een biefstukje mee kunt afrekenen.
@photto | 08-06-14 | 02:02
Schapen stinken en er wonen hier nogal wat Maro.... en wie weet wat die met de arme beestjes gedaan hebben.
@photto | 08-06-14 | 01:48
Het in goud beleggen kun je alleen op een goede manier doen door het werkelijk te bezitten.
Boek een trip naar Suriname en koop nuggets boven marktprijs. Kijk dan of je het ongezien uit het land krijgt.
DAN beleg je werkelijk in edele metalen, niet door een bank te vertellen het voor je te doen.
Of denk je echt dat je lokale bankje van jouw geld dan een paar bouillon koopt en het in hun kluis pleurt??
@Jan Dribbel | 08-06-14 | 01:57
Hell broke loose. Maar de auto is weer schoon, scheelt je toch zo'n 15,-.
Every thundercloud has a silver lining ;)
Das heel makkelijk; omdat het slechts hun zakken vult/zaken dient. Je kunt elke euro maar één keer uitgeven, mee eens of mee eens? Door de mensen aan te sporen (te bestraffen) om geld lang te laten staan doordat je de waarde vermindert, vervroegt slechts het moment van uitgeven en zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je niet datgene koopt waar je eigenlijk voor spaarde maar met wat anders genoegen neemt. Elke euro kan maar één keer uitgegeven worden dus permanente inflatie is uiteindelijk zowel voor koper als verkoper hooguit een verschoven koopmoment dus per saldo geen winst. De inflateur (nieuw woord, zojuist verzonnen) inflateert dus slechts voor eigen gewin.
@K1100 | 08-06-14 | 01:57
Het schijnt dat je schaapjes goed kunt eten, wel even de wol aan de kant scheren.
@Ares | 08-06-14 | 01:57
Goed plan!
*morgen afreist*
@K1100 1:46
In de buurt van 070 rommelt het ook.
Ik wilde nog een link plaatsen naar een foto van een paar burka's die discucieren over het inflatie probleem. Maar dat is flauw, want in dit soort kringen heeft men een boek, waarin staat dat inflatie alleen in het verdorven westen een probleem is.
Mijn tuintje van 2x3 wordt nu bewaterd.
@miko | 08-06-14 | 01:51
Daar heb ik mijn vrouw toch voor. Maar een gebreide avondmaaltijd lijkt me lastig te verteren.
K1100 | 08-06-14 | 01:28
U moet op zoek gaan naar zaken die populair worden wanneer de euro valt. Als de euro valt zal de dollar snel volgen, waarna er heus wel snel een oorlog zou volgen. Het hangt een beetje van uw morele standaarden af, maar wellicht is een investering in de wapenindustrie een optie. Komen we met zijn allen wapens bij u ophalen.
Het is maar de vraag of je goud en zilver kunt afwaarderen, ze kunnen echter wel de vermeende waarde manipuleren. Dat is bij de Romeinen echter ook niet goed afgelopen en niemand nadien ook. Fiatgeld echter is altijd geploft, door banken, de overheid of samen. Ik weet niet of goud en zilver een antwoord zijn. Ik vermoed dat de overheid helemaal van baar geld af wil en er slechts nog digitaal geld zal zijn. Het gaat moeilijk zijn goud en zilver te verkopen in dit overgecontroleerde land.
bimborella | 08-06-14 | 01:41
Er wordt vandaag de dag nog steeds geschreven over de Philips curve en grappig genoeg zijn de meeste papers toch een andere mening toegedaan dan het bericht waar je nu naar linkt. De Philips curve is actueel maar wel bedoeld voor de korte termijn. De New Keynsesians zien op macro economisch vlak een positieve relatie tussen inflatie en vraag (en dus een negatieve relatie tussen inflatie en werkeloosheid).
Persoonlijk geloof ik trouwens meer in The Denationalization of Money van Hayek. Daar is ook eea op aan te merken maar ik geloof er wel in.
Maar ik heb nog geen antwoord gekregen: waarom moeten centrale banken 0% inflatie nastreven?
Maar gelukkig zijn de boodschappen goedkoper.
Dat dan weer wel.
www.powned.tv/nieuws/binnenland/2014/0...
@K1100 | 08-06-14 | 01:40
Zelfvoorzienend kun je ook met andere dingen doen.
Leer eens breien en weven. ;-)
* aluhoedje op*
Als je een aantal complottheorieën aan elkaar plakt dan verlies je helemaal het vertrouwen in de mensheid. Wat te denken van Agenda 21 en wat als de kredietcrisis nu eens "by design" blijkt te zijn?
* aluhoedje weer in de kast opbergt*
@bimborella | 08-06-14 | 01:46
Ja, als ze het goud en zilver ook afwaarderen zal het toch maar een schooltuintje worden. Waar waarschijnlijk alles wat te vreten is gejat wordt.
@miko | 08-06-14 | 01:45
Ook leuk te vernemen dat u een draadje volgt.
Als het dondert en bliksemt dan kan Guus Meeuwis wel eens in de buurt zijn.
Elke centrale bank en zeker de ECB heeft de dure plicht, inflatie immer te drukken om het vertrouwen van het publiek te bestendigen en te vergroten.Inflatie is immers diefstal door grote instellingen als staat, bankwezen en multinationals. Deflatie is echter het andere uiterste dat het vertrouwen tenslotte rampzalig doet eindigen in misplaatste trots en oorlog.Tenslotte wil ieder mens zijn deel en liever heldhaftig sterven dan van honger. Inflatie is echter geen oplossing van deflatie,maar een politieke leugen om de schulden kwijt gescholden te krijgen.De kleinen zullen dan zeker het onderspit delven zoals in Duitsland 1923 toen de kleine middenstand met zijn oorlog-obligatie's, failliet ging.De gepensioneerden wachten nu dit lot,tot.... de jongere generatie's beseffen dat ze lotsverbonden zijn, in kleinheid dus. Alle patsers en graaiers kunnen ook hun geld zien verdampen,hoor.Die evenementen zijn van alle tijden gebleken. Geen rijken of Rijken (landen), zijn onkwetsbaar,banken en multinationals al zeker niet.
Het dondert en bliksemt hier in 070.
Veeg voorteken?
Ja, hanteerbare gewichten, zoals ounces zilver of gewoon zilveren guldens. Het is lastig een kratje bier te kopen met een kilobaar goud en dan correct wisselgeld te verwachten. In Argentinië is het al veel langer bal. Ik las laatst een verslag van iemand die daar woont, het schijnt dat al het zilver daar tegen de waarde van "junksilver" gewaardeerd wordt. Dat een Silver Eagle dus voor de zilverwaarde van een zilveren gulden (72% zilver) gewaardeerd wordt. Ik kan snap er niet veel van, maar dat is wat ik er uit opmaakte.
@photto | 08-06-14 | 00:56
Je bedoelt koper opslaan i je garage?
u bent van Poolse afkomst?
Opmerkelijk dat je het over de Philliscurve hebt, er staat net een artikeltje op ZH
www.zerohedge.com/news/2014-06-07/ther...
@bimborella | 08-06-14 | 01:34
Al de mogelijkheden die je beschrijft zijn overwogen. Het enige wat overblijft is edelmetaal in heel erg klein coupures (verkeerd woord) maar je begrijpt me wel. Gold nuggets of iets dergelijks zoals munten. Of zoals mensen suggereren land kopen en zelf voorziend worden.
Maar ik heb ooit een schooltuintje gehad en dat ging al niet goed.
@Ares,
Inflatie is een straf op sparen. Spaargeld wordt uiteindelijk toch wel uitgegeven of geïnvesteerd, zo niet dan doen je erfgenamen het wel :D
Waar jij op doelt is dat je mensen aanspoort om hun geld uit te geven. Maar daarmee vervroeg je daarmee alleen het moment van besteden.
K1100 | 08-06-14 | 01:28
elke maand sokken kopen en opnemen; 1 of 2 x per jaar naar china of india en daar inleggen.
@Ars Vivendi | 08-06-14 | 01:29
Over geld, maar maak je niet druk. Dat heb je waarschijnlijk uitgegeven in de kroeg en daarmee de economie een boost gegeven.
@K1100 | 08-06-14 | 01:28
Das een heel mooie vraag. Als je werkelijk bezorgd bent over de ondergang van de euro dan kun je nu wellicht beter datgene ervan kopen wat daarna tenminste deels zijn waarde behoudt, of het investeren in iets waarvan de waarde (vermoedelijk) groeit. Het vervelende is dat eigenlijk niemand weet of dat en welke buitenlandse valuta dat is, of het edelmetalen zijn of (dividend)aandelen. Onroerend goed is het zeker niet, groene energie is volgens velen ook bijzonder onrendabel als de subsidies wegvallen.
@bimborella | 08-06-14 | 01:15
"Kon het zijn" . -> . Kán het zijn.. Het ligt dus aan de begroting.. Beginnende bij die leuke flipperende brilneus Zalm..
bimborella | 08-06-14 | 01:09
Een stabiele inflatie is niet verkeerd, ik meen dat dat ook jarenlang de belangrijkste doelstelling van de Australische centrale bank was. De Duitse centrale bank had dit volgens mij ook als doelstelling. Deze doelstelling werd niet gedeeld door iedereen binnen de EU, wat eigenlijk al een signaal had moeten zijn dat de ECB het wel eens erg lastig zou gaan krijgen.
Enfin, je negeert de Philips curve. Daarnaast is een klein beetje inflatie goed omdat het de bal rollend houdt. Waarom zouden centrale banken zich tot doel moeten stellen inflatie te voorkomen?
Ik kom net thuis. Strontlazarus. Waar gaat het over?
Stel, je hebt gedurende je werkzame leven een leuk bedrag gespaard dat je technisch gezien over twee verschillende banken moet spreiden. De rente erover is lager dan de rendementsheffing en door de inflatie wordt het alleen maar minder waard.
Mocht de Euro ten onder gaan, wat is dan wijsheid? Wat moet je doen om je geld veilig te stellen. Geen bitcoins want die bestaan alleen bij de gratie van computers. Als het internet wordt geblokkeerd, ja dat kan, kan je daar ook niet meer bij.
Iemand een oplossing?
Als je je realiseert dat de reële/werkelijke inkomens sinds 1984 afnemen (de loonsverhogingen de inflatie en belastingstijgingen niet bijbenen) dan mag je je afvragen hoe dat komt. Hoe kon het zijn dat in jaren van hoogconjunctuur (er kwam nog meet belastinggeld binnen dan begroot) er nog altijd een tekort van enkele procenten op de staatsbegroting was?
@Ares | 08-06-14 | 01:00
Deflatie is grotendeels een correctie van inflatie. Het is het gevolg van het uiteenspatten van zeepbellen, onrendabele investeringen en wat al dies meer zij. Ja het kan verregaande gevolgen hebben, maar het is een gevolg van onverstandig handelen, de markt die zichzelf reinigt omdat troep geloosd wordt. Koorts, zweten en rochelen zijn op zichzelf ook geen ziektes, slechts symptomen ervan, het lichaam is in strijd met ziekteverwekkers. Ja inderdaad worden aankopen uitgesteld. Als men zo bang is voor deflatie zouden ze zich wat drukker moeten maken om inflatie te voorkomen.
netniet | 08-06-14 | 00:16
Bitcoin is in de VS (lees: IRS) al als eigendom gekwalificeerd. Ze erkennen het dus al. Dan gaat verbieden lastig worden. Wel is gebruik hierdoor ingewikkeld geworden: money.cnn.com/2014/03/31/technology/ir...
bimborella | 08-06-14 | 00:43
Je doet deflatie wel erg makkelijk af als iets onbeduidends. Economieën vallen en staan bij geldcirculatie. Bij deflatie wordt je geld per dag (iets) meer waard, waardoor het altijd interessanter is om een aankoop uit te stellen. Hierdoor komt er minder geld in omloop wat, zoals de kredietcrisis weer eens aantoonde, slecht is voor de gehele economie. Je zit in een spiraal naar beneden. Deflatie lijkt leuk maar is groter dan je het nu af doet.
@Pimp my Voortuin | 07-06-14 | 22:12
Beperkt zich niet tot de Euro. De VS en Japan voeren hetzelfde beleid nog extremer uit.
@lingo star | 07-06-14 | 22:06
Nieuwe zeepbellen en dus een nieuwe crisis.
@miko | 08-06-14 | 00:41
Denk je dat die 10de % werkelijk bijdraagt aan je hypotheekschuld die je moest afsluiten op 10 jaar?
Dat je dan een maandje eerder die auto kunt kopen die je nodig had, terwijl de koffie bij de C1000 over een periode van 6 maand bijna 1 euro duurder is geworden (500gr) terwijl Vara's Kassa spreekt over prijsverlagingen?
Ik zeg, beleg in grondstoffen, metalen..
@Muxje | 08-06-14 | 00:46
Absurd inderdaad.
@Kaas de Vies 23:05: Dat is ook de reden van die negatieve rente: de hoop dat de banken dat geld dan gaan uitlenen in plaats van oppotten. Helaas hebben de banken zulke idioot strenge regels tegenwoordig dat zelfs Satan geen 2e hypotheek op de 1e bolgia kan krijgen. Wat dat betreft moet de overheid, als eigenaar van zo'n beetje alle banken die er wat toe doen, haar verantwoordelijkheid nemen en wat doen aan de absurde regels omtrent krediet, en de te hoge rentes.
@--sql error-- | 07-06-14 | 22:39
Het maakt niet uit of het is overgetikt of niet, het verhaal zoals gepresenteerd klopt wel. Dat deflatie erg is valt wel mee, het hoort bij een gezonde, ongestoorde/ongestuurde economie. Elke keer als een schuld moet worden afgeschreven in de boeken wordt er geld vernietigd, dit is deflatie. Ja, als je een schuld hebt is het vervelend omdat deze niet vermindert door inflatie, dat producten minder euro's kosten is echter fijn voor de burger. Inflatie is diefstal van geld; of de hoeveelheid geld in een samenleving wordt vergroot (bijdrukken) of de onderliggende waarde vermindert (de waarde van het "onderpand" van het geld is minder dan voorheen). Diegene met schulden (voornamelijk de overheden) zijn er gelukkig mee. De burger lijkt er misschien gelukkig mee, maar dat valt uiteindelijk onder de streep tegen. Omdat zijn volledige inkomen namelijk eveneens in waarde/koopkracht afneemt. De makkelijkste manier om banken te treffen is om schulden af te lossen, en ze natuurlijk nooit meer aan te gaan. Dat banken geld verzonnen hebben komt door fractioneel bankieren. Als de tegenliggende waarde van hun schulden oa spaargelden en hypotheken vermindert door aflossingen of afschrijvingen dan zullen zij niet het percentage aan fractioneel bankieren terug moeten brengen echter wel de absolute bedragen. Daarom is op de hypotheekportefeuille ook niets afgeschreven en staan deze veel te hoog in de boeken.
@rode peper | 07-06-14 | 22:44
Iemand met een hypotheek schuld zal anders liever wat inflatie hebben.
@Jan Dribbel | 08-06-14 | 00:28
Ja ach, ik ben nu al een tijdje bezig met het isoleren van mijn woning,, dubbel aluminium zodat ik geen hoedjes meer hoef te vouwen.
@realiteitswaanzin | 08-06-14 | 00:02
Zolang de winkels 1/5e van hun omzet in de lokale munt moeten aftikken bij de belastingdienst gaat het niet opschieten met die decentrale bitmuntjes.
photto | 08-06-14 | 00:11
Worden de zorgverzekeraars gesponsord door de internet bedrijven?
Ik ben al een paar jaar bewust zonder zo'n klere ding, pardon, mobieltje.
DigiD met sms functie, hoe verzinnen ze het?
@frank87 | 07-06-14 | 23:44
Oh, dan zit ieder land gelijk weer op of onder de maximale EMU-schuld. Nederland zou dan inderdaad wel een rug cash door kunnen schuiven aan zijn onderdanen, maar bijvoorbeeld de Grieken niet.
Ares | 08-06-14 | 00:05
Op het moment dat Bitcoin of aanverwanten een succes dreigen te worden dan wordt het door politici acuut verboden. Onder druk van hun financiers uiteraard.
Het ECB wat een beetje rommelt in de marge, het CBS wat hierin lekker wat omgedraaid evenredig nieuwe excel-sheets de wereld instuurt of de zorgverzekeraars die iedereen verplicht laat gebruik maken van DigiD met sms-functie; tegenwoordig kijk ik nergens meer van op.
Duitsland heeft ook al een negatieve interest rate betaald op Duitse staatsobligaties. Het is niet meer dan logisch dat de ECB geld uit de economie gaat trekken, want ze hebben er de afgelopen jaren zo ongelofelijk veel geld ingepompt waardoor het gevolg van (weer) een dubbel (danwel trippel) dip enorm groot gaat zijn. Elke macro econoom kan je vertellen dat geld printen geen blijvende oplossing is; het welvaartsniveau zal tijdelijk stijgen maar na het beoogde effect zal het voor iedereen lager zijn. De ECB heeft te lang een te lage rente gehad.
De grootste blunder die is gemaakt is dat op het hoogtepunt van de crisis is besloten bij Basel III de capital requirements van banken te verhogen. Juist op het moment dat het geld moest vloeien besloot het Basel Committee dat banken geld moesten oppotten. Hierdoor heeft de crisis veel te lang geduurd en moest uiteindelijk de ECB geld gaan pompen. Hier zijn we allemaal blijvend slechter van geworden.
Overigens tonen het debacle rond ESM en EFSF aan dat de markt sterker is dan de macht van overheden en banken. Niet zo verwonderlijk, JFK spoelde ook ooit miljarden dollars door het putje door de lange termijn rentes omlaag te willen krijgen. Gevolg: hij moest concurreren met zijn eigen financiers, grote pensioenfondsen. Dat is een strijd die niet te winnen is voor overheden. Het zijn pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen die de markt bepalen, individuele overheden kunnen hier niks tegen doen. Overkoepelende overheden als de EU willen hier niks tegen doen, omdat deze grote bedrijven heel veel lobbyisten in dienst hebben die geënt zijn deze situatie in stand te houden.
Daarom is het interessant om geld op te slaan buiten deze instanties om. Oa Bitcoin is juist om deze reden interessant. Mensen kunnen investeren in geldvormen die niet gerund worden door corrupte trekpoppen van Wall Street.
Voor zover relevant, elke paar honderd jaar wordt het 'geld'-medium vervangen; van kraaltjes, naar edelmetalen, naar papier. Nu staan we aan het begin van een nieuwe stap, gedecentraliseerd(!!!) digitaal 'geld'. Iets wat deze wereld hard kan gebruiken.
Overheden, ECB's en 99% van de politici geven maar om 1 ding, zichzelf. Daarnaast moet je geen oplossing verwachten van degene die de problemen veroorzaken.
Het spelletje van centraal fractioneel bankieren bestaat al eeuwen en deze mensen kennen hun bullshit van a tot z. De veronderstelling dat deze mensen er zitten om iets voor ons te doen is een lachwekkende misvatting.
Als dat zo door gaat dan breekt de pleuris uit en gaan we naar een nieuw communisme.
@dugo | 07-06-14 | 23:01
Waarom in de staatskassen? Gewoon die 1000EUR bijschrijven die Rutte beloofd heeft.
Gamlakuk heeft eens na een avondje borrelen met een bevriend geldspecialist trachten uit te rekenen hoe groot het geldpakhuis moet zijn waarin al die biljetten liggen die nodig zijn als iedereen op de wereld zijn bezittingen verkoopt en het geld opneemt, iedereen die die bezittingen koopt, hypotheek of krediet krijgt en daarvoor geld opneemt en dan ook nog eens iedereen die krediet heeft bij de bank en dit opneemt en dan ook nog eens alle spaarders die geld op een rekening hebben staan en dat opnemen...... toen namen we er nog maar een(fles!)
Kortom, het is er niet eens, maar er zijn gelukkig nog wel drukpersen.......
@tattooboer | 07-06-14 | 22:46
Dit zou ook gewoon via de politiek kunnen hoor. Een revolutie is leuk en aardig, maar daar gaat het op dit moment nog niet slecht genoeg door.
Noorwegen snapt het...
financieel.infonu.nl/beleggen/67525-no...
@graaf en dat is de waarheid van de online wereld. vechters? Hah!
tattooboer | 07-06-14 | 23:19
Ogen zijn wijd open. Alhoewel er geen reaguurder meer te zien is. Die hebben dit verhaaltje van Feynman gelezen en zijn naar de kroeg gerend om zich lam te zuipen.
@Graaf van Egmont | 07-06-14 | 23:07
Dus er betaat altijd buiten het geleende bedrag om een schuld en dat is de houvast van de macht, ogen open?
En wat nou, als we in héél Europa na de Pinksteren 's morgens om 09.00 uur al ons geld van de rekening halen en in een ouwe sok stoppen. Dan zal toch wel de pleuris uitbreken of niet? Hebben we geen hooivorken en fakkels meer nodig.
Kaas de Vies | 07-06-14 | 23:05
Toch bestaat het deflatiespook. De rente is al absurd laag, als gevolg van de superbubbel in obligaties. Deflatie is het onvermijdelijke resultaat. Wat dat betreft bevindt de euro zich al diep in de gevarenzone. En de economie natuurlijk.
Begint erg op t japan-scenario te lijken en dat duurt nu al zo'n 30 jaar. 30 jaar kwakkelen that is. :-(
tattooboer | 07-06-14 | 22:52
Ik begrijp in ieder geval wat je bedoelt. Je gaat een grote schuld aan, maar je zit met een klerk in een kantoortje, terwijl je de graaier in de top niet te zien krijgt.
tattooboer | 07-06-14 | 22:53
Dat geld voor de rente dient opgebracht te worden door degene die het leent. Is het de staat, dan wordt de rente opgebracht door de belastingbetaler, is het een bedrijf dan wordt de rente opgebracht door de consument, leen ik zelf, dan dien ik zelf de rente op te brengen. Kortom we betalen altijd!!
@Van Duyvenbode | 07-06-14 | 22:52
Investering door bedrijven blijft uit omdat zij dat geld niet hebben. De banken hebben het geld en doen er niets mee. Maakt het nu voor je investeringsbeslissing nu werkelijk uit of leent tegen 1%, 2% of 5%, als je een goede investering hebt maakt dat dus niet zo veel uit namelijk. Ik geloof niet zo in dat deflatiespook.
@Marc1914 | 07-06-14 | 23:01
En daarom je rekening sluiten en de straat op.
Lage rente betekent dat de munteenheid niet veel waard is ..... (Boerenkooleconomie!)
Een euro is in feite een (corrupte) Lire.
Lire, ha weet je nog?
Tja, toen had je ook nog de harde gulden en Duitse mark!
Dat waren munteenheden die behoorlijk de werkelijke/feitelijke waarde vertegenwoordigden van de kracht en duurzaamheid van een land.
Ga vooral door met die Euro. De rekening is al gepresenteerd. Eigenwijzen!
En bedenk/gebruik vooral geen noodplan, om weer terg te keren naar je eigen valuta.
Dat kost zoveeeeeeel!!!
Zeggen ZE.
Nou, dat valt wel mee denk ik.
Allemaal de neuzen dezelfde kant op en schouders eronder. Moet je eens zien wat je dan kan bereiken!
Maar ach, Nederland is allang geen eenheid meer .....
Schaam je!
Ja, behoorlijk machteloos. Simpelweg 25k eur per capita in de staatskassen helicopter droppen mogen ze helaas niet.
Als je naar de bank gaat om geld te lenen, dan maken die banken dat geld uit niets. Lening voor een huis, auto, keuken. Alles komt uit het niets maar wel terug betalen MET rente. En dan heb ik het nog niet over het fractioneel reserve bankieren. Wat toch een geweldig bedrijfs profiel.
Banken zullen nooit het recht om geld te mogen creëren uit niets opgeven!!!
onsgeld.nl legt ook een boel uit.
Give me control of a nations money and I care not who makes is's laws. a.m. Rothschild
De hele (monetaire) Unie is gebaseerd op het koude oorlog idee dat je een groot machtsblok moet zijn om mee te tellen in de wereld. Echter, kleine zelfstandige landen die snel en flexibel kunnen inspelen op veranderingen lijken de huidige winnaars te zijn. Die Neuro met Duitsland is zo'n gek idee nog niet.
@Graaf van Egmont | 07-06-14 | 22:42
Ik vraag je, als de banken al het geld de economie in pompen, waar moet dat geld voor rente vandaan komen?
La Bailaora | 07-06-14 | 22:41
De bubbel in de obligatiemarkt is de god-moeder van alle bubbels aller tijden. De financiele speculatie in obligaties drijft de rente naar beneden, de ECB is gedwongen te volgen. Dit is in hoge mate deflationair. We hebben ook te maken met een rente die niet alleen laag is, maar ook dalend. Dit maakt de economie afwachtend. Ondernemers wachten met het lenen van geld, omdat morgen de rente nog lager is. Investeringen blijven uit, deflatie versterkt.
@Graaf van Egmont | 07-06-14 | 22:42
Beiden, de leners en de verleners. Er zijn altijd 2 partijen die zich de verdoemenis in ondertekenen. En diegene waar je tegenover zat en tegen zij dat het te duur is zegt "ja maar dat is wat de baas wil"
en je was verkocht want er was geen tweede optie op dat huis, dat bedrijfspand of die auto. Wat ik zeg is dat je, als je een lening aangaat dat je persoonlijk met de leider van desbetreffend bedrijf oog in oog wilt zijn, want, wat voor een sukkel ben je als je een 200.000 hypotheek(lening) aan gaat en je niet eens de echte baas voor je hebt zitten. Ik zou eisen dat ik de hoogste eigenaar voor me heb zitten want het gaat om extreme bedragen maar de doorsnee schaap vind een onderbetaalde vertegenwoordiger ook wel goed. Nou ben ik tattoo artiest en weet ik dat mensen die bij mij komen ook geen assistentje van mij aan hun lichaam willen, waarom dan wel als het om mega bedragen en dure kosten gaat? Mensen word wakker en laat je niet verpiepelen! Duidelijk Graaf?
Nederland heeft een rente dragende staatsschuld van 451miljard euro. Dit geld is geleend bij private banken die dit geld gemaakt hebben uit NIETS. Het is niets meer dan een paar getallen in de computer typen.
De Nederlandse staat zou ook zelf geld kunnen creëren uit niets en de hoeveelheid in omloop onder controle kunnen houden. Dan is er nul euro staatsschuld en geen rentelast.
U HEEFT NET KENNIS GENOMEN VAN HET GROOTSTE BEDROG UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE MENSHEID.
YouTube:money as debt. Secret of Oz. Money Masters.
Mensen, get yourself educated!!!
kijk maar eens naar de AEX,hoe lang staan ze al te jojo.en rond de 400 punten.? Kan niet anders dan,daar zit een hele hoop paniekpoen achter,of ze worden gesponsord door banken,en de bekende 10% die zoeat alles al bezit.Blijkbaar zien ze de bui al lang hangen,nou van mij mag ie vallen,want sta al lang droog.Ben destijds ook flink het schip in gegaan door die klojo,s,en was niet de enige.
@Peter_K | 07-06-14 | 22:34
Geen oplossing gezien. Allen maar hypothesis. Ik zie niks dat de burger zelf moet doen hier. Want dat is actief en dat willen de filmpjes makers ons maar niet vertellen, dat je de straat op moet, de kantoren leeg moet halen. Maar goed, die dagen komen hoe dan ook nog wel.
rode peper | 07-06-14 | 22:44
onzin. deflatie kan zeer schadelijk zijn, vooral voor de genen met schulden (zoals bedrijven die investeren, dat zal dus direct stil komen te leggen).
ecb gelooft in sprookjes en gratis lunches.
elke econoom weet je te vertellen dat je nooit te veel deflatie kan hebben en dat inflatie altijd schadelijk is...
tattooboer | 07-06-14 | 22:21
Je begon zo goed, toen je zei dat een downie het kon snappen. Ik snap er namelijk geen flikker van. En toen ik dacht dat ik het ging snappen met die schulden en zo, begon je te vingerwijzen en snapte ik het nog steeds niet. Tegen wie kom je eigenlijk in het verweer? Toch niet tegen ons, reaguurders?
@Wim Venijn | 07-06-14 | 22:36
Ja, er zal op korte termijn nog meer geld naar de beurzen verhuizen, en dat zal een nieuwe bubbel veroorzaken. De onderliggende waarde van de bedrijven is namelijk geheel niet verbeterd, in tegendeel, verslechterd. Je betaalt dan veel voor slecht renderende bedrijven. Geen stabiele situatie wat mij betreft.
Economie is geen wetenschap.
het meeste van deze tekst van feynman is overgetypt van dasKapital, de rest wat er bij is verzonnen is populistisch gezwam. Z'n stukjes zijn over het algemeen prima te pruimen, maar zodra het over economie gaat slaat hij de plank telkens mis en verward hij feiten met zure augurken.
@Archy Bunker | 07-06-14 | 22:35
idd. Ook gezien het feit dat Duitsland 27 landen aan zich heeft hangen. Zij zullen niet alleen voor de tekorten van de Grieken moeten opdraaien, maar ook van al die andere landen, vooral die van Portugal, Spanje, Italie, Slovenie, enz...
Dat kan niet goed blijven gaan.
Wij zijn de banken meer geld schuldig dan dat er geld zit in onze economie. Maar de banken hebben dat geld nooit zelf gehad. Ze hebben het gemaakt uit niets.
De reden dat dit geaccepteerd wordt is omdat niemand hier weet van heeft.
Banken willen natuurlijk geen negatieve rente op hun geld. Gaan ze dat geld dan uitlenen? Denk het niet, als ze het nu niet uitlenen, dan straks ook niet.
Het risicoprofiel van een bedrijf die geld wil lenen blijft hetzelfde. Maar ze moeten van dat geld af, waar die negatieve rente op zit.
Dan maar weer belegen voor de banken. Juist daar, waar het allemaal misging. Al hun reserves van het geld van banken, gaat in die beleggingen.
Op papier gezond, maar zakt de beurs in, dan vallen weer banken om. En wij burgers mogen daar weer voor opdraaien.
La Bailaora:22-26: Duitsland heet dan ook de motor van Europa te zijn,de vraag is hoe sterk is die motor,en hoe lang houdt die het nog vol.? Als zodadelijk China in elkaar dondert,houdt het met Duitsland ook op,kunnen wij ook geen Mercedes meer betalen.
We moeten gewoon weer de gulden invoeren, en de creatie van girale guldens door de staat:
www.youtube.com/watch?v=eHQ7wvWzUW0
@jemagookniksmeer | 07-06-14 | 22:24
Jammer dat je drogredenen implementeert. Als er iemand flessen hanteert dan zijn het wel de EU pluchekleverTs. Onlangs nog het filmpje van Roos gezien?
www.youtube.com/watch?v=WrUp8eAR2T0
Ga daar maar je klachten kapotstuk gooien.
@feynman
"Het beleid van de FED volgt de markt, in plaats van er leiding aan te geven. Misschien hebben ze niet de oplossing, maar zijn ze het probleem."
dat is nogal tegenstrijdig he? Je zegt dus dat ze het probleem zijn, maar wilt ze wel de leiding geven. Dat is pas echt dom. Wees blij dat ze de markt volgen ipv denken alles te moeten sturen, zoals politici.
@Archy Bunker | 07-06-14 | 22:22
Ja, maar dan had Japan ook nog eens een hele sterke industrie. Die bleven toyota's verkopen zeg maar. Europa heeft Duitsland, zelfde scenario. Helaas voor Europa heeft het daarnaast de rest van Europa aan het zware been hangen, anders dan Japan. Gaat niet goed vrees ik.
De eu is zelf schuld aan de instandhouding van de economische toestand .Door vele wetten en regels op te leggen aan de diverse lidstaten hebben ze ervoor gezorgd dat de onderlinge concurrentie positie teniet wordt gedaan simpel voorbeeld zijn bv zonnepanelen en tegels en plavuizen diverse bedrijven in europa importeerden uit landen als china plavuizen en tegels en verkochten dit onder de prijs die bv een land als italie kon leveren dit resulteerde in hogere invoerrechten omdat dit oneerlijk was voor de tegelhandels in italie met het gevolg dat de burger geen toegang meer had tot goedkope tegels en de eu hoopte dat de mensen dan toch de tegels uit italie gingen kopen nee dus de burger kocht in plaats van tegels bv laminaat met het gevolg dat de tegelhandel in italie alsnog niks verkocht dit wetende kan je er dus van uit gaan dat zo de hele interne markt door de eu om zeep wordt geholpen en uiteindelijk de ecb door de slechte economie er alles aan doet om de euro en de euro zone te redden . dit gaat uiteindelijk de geschiedenis boeken in als het duurste experiment wat niets heeft bereikt!
tattooboer | 07-06-14 | 22:21
Laat die fles eens staan!
What the heck, we gaan gewoon in een Japanscenario,zoals in de jaren 80.Ze zijn er nu nog mee bezig.
Het is zo simpel dat een downie dit kan begrijpen. Als je al het geld dat je de maatschappij in manipuleert terug wilt maar met rente dan kan een ieder begrijpen dat er schuld ontstaat, waar moet immers die rente vandaag komen?
Dat geld is immers niet diezelfde economie ingebracht. Deze schuld word van u terug geëist in de vorm van u woning, uw erfenis, uw levensverzekering en uw pensioen. Nu dat die geen al meer voor stellen komen de financiers in de problemen en proberen ze dit na tientallen jaren schade terug te draaien door negatieve rente op tegoeden van de financiers te verhalen. ha-ha zeg ik, want dat is uw geld en niet waardevol, het is schuld en negatieve schuld op schuld maakt die schuld nog groter voor u. maar wat gaat u doen? De rekeningen betalen en nóg meer bloeden omdat de hoge piefen dat zeggen? Of word u mens en staat u op en trekt ze uit hun kantoren en haalt u uw recht? Nogmaals, ik geloof niet in u, en niet in jou en jou en jij ook ja, want jullie zijn mak en gelijken op kapot geslagen spaarvarkens die heel lang met een plakbandje op de buik hebben geleefd omdat het originele dopje allang door de plucheplakkers kwijt gemaakt was. Uitgeklede speelgoedsoldaatjes die uit kindereitjes voortkomen en zich nooit een eigen mentaliteit hebben durven aan te meten. Nee, ik heb u niet hoog staan.
@vikingpower.
Nee, want je hebt gelijk. Samen uit, samen thuis en nu de schouders eronder!!
Ik ben die spelletjes blufpoker spuugzat! Als ik mijn bedrijf zou runnen als de ECB, was ik alllang failliet, kappen met die ongein !
Dan is de conclusie nogal duidelijk, en schijnt zelfs voor de hand te liggen: we moeten Europa samenvoegen tot een politieke unie. De Verenigde Staten van Europa.
Word ik nu weggejorist ?
De maatregelen die Draghi neemt doen me denken aan de wijze waarop in de serie Buurman en Buurman problemen worden opgelost.
Goed stuk en ook nog eens koren op mijn molentje.
Met mijn boerenlullenverstand zeg ik: als men zo nodig inflatie wil opwekken dan is dat toch niet zo moeilijk?
Geef iedereen belastingverlaging of loonsverhoging van X% and job done!
"Terwijl de Europese monetaire unie zonder politieke unie een economisch experiment is, waar niemand de uitkomst van kent."
Dat klopt natuurlijk, maar we kunnen wel naar het verleden kijken en soortgelijke experimenten analyseren. Want zo'n muntunie is niet iets nieuws. Nu weten we eigenlijk dat alle muntunies die niet werd gevolgd door een totale unificering in een land, met 1 politiek systeem, maar bovenal fiscaal systeem (gelijke belastingen), altijd heeft gefaald tot nu toe. Ook wel logisch, omdat zonder een fiscaal systeem altijd bepaalde gebieden worden voorgetrokken voor anderen, vooral als bepaalde gebieden tekorten moeten gaan aanvullen.
Vandaar dat de florijn (waar we nog de naam aan te danken hadden: de 'gulden' florijn) uit Florence, het niet heeft uitgehouden als 'muntunie'. Een geslaagde muntunie was de duitse mark, die voortkwam uit het samenvoegen van Duitse deelstaten tot ongeveer wat we nu Duitsland noemen. Omdat die muntunie de vorming van 1 land en fiscaal systeem met zich meebracht is die gelukt.
Kortom, de toekomst van de euro ziet er somber uit, of er moet natuurlijk overgegaan worden tot de totale samenvoeging van Europa tot 1 land. Voorwaar geen sinecure, ware het alleen al de grote verschillen in fiscale systemen in Europa, maar cultuur, taal en historische verschillen.
Lage rente is goedkoop geld om leuke dingen te doen en dus meer onrealistische prijzen. Zie de huizenmarkt.
Op een bepaald moment snappen mensen dat ze teveel betaald hebben voor een product en dat hun bezittingen veel minder waard zijn, dan wat ze hebben betaald.
Dan ploft de bubbel.
Maakt u de borst maar nat, dit blijft niet zonder gevolgen!
"Is zo`n schuld wel een bezit voor de tegenpartij?" - En zo is het maar net. De normale burger leent zich een ongeluk terwijl de 1% rijksten hun vermogen ziet groeien, jaar in jaar uit. Zolang het vermogen van die 1% nooit een daling zal kennen is het economisch systeem gedoemd te falen immers de lening moet wel een keer terug betaalt worden alleen bezit de 1% zoveel geld dat de rest nooit de schulden kan terug betalen.
= FUBAR
This is war.
Wat zijn de gevolgen van het kunstmatig laag houden van de rente ?
REAGEER OOK