Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Jan Marijnissen: Zeg NEE tegen deze Europese Unie

Zendtijd Politieke Partijen, met een lekker Europese Unie voor Dummies-filmpje van drie minuten voor bij de ochtendkoffie. Gemaakt door de SP, ingesproken door coryfee Jan Marijnissen. Da's die doodgewone man uit Oss met wie je het hartstochtelijk ideologisch oneens kunt zijn, maar waar je niet kwaad op kunt worden. Omdat hij iets vindt, en niet omdat hij iets verkoopt of opdringt, zoals ongeveer alle andere politici in Den Haag en Brussel. Daarom zal ome Jan het ook vast niet erg vinden als we aan deze drie minuten durende, omineuze duiding van een donkerblauwe Europese toekomst even toevoegen: Is dit filmpje te communistisch getint naar uw zin, maar moet Europa wel een toontje lager zingen? Overweeg dan een stem op PVV, Artikel 50 of eventueel op de SGP. Voor de meivakantievierders: bovenstaande video is een samenvatting van deze tekenfilm van een kwartier uit 2011.

Reaguursels

Inloggen

@mok | 07-05-14 | 22:20
Nederlandse bedrijven handelen al over de gehele wereld sinds de 17e eeuw en jij werkt in het enige bedrijf dat de EU nodig had om buiten onze grenzen te kunnen handelen.</p>

<p><br>
'Tuurlijk joh...

Pierre Tombal | 07-05-14 | 23:15

Ik werk inderdaad in een bedrijf die enorm heeft geprofiteerd van Europa. Persoonlijk vind ik het erg makkelijk dat ik overal met dezelfde munt kan betalen, zeker via internet. Nederland geeft zelf teveel uit en moet daarom bezuinigen. Gaat niet om het schijntje wat Europa kost, maar om vele miljarden die naar klaplopers gaan. Huizenmarkt loopt moeizaam doordat de hypotheekrenteaftrek veel te scheutig is geweest en nu beperkt wordt. Ik ken mensen die vroeger klaagden dat ze niet meer konden lenen, die klagen nu dat banken teveel hebben uitgegeven. Ik wordt een beetje moe van die anti geluiden, kijk maar even naar jezelf. En inderdaad, ik stem zeker geen SP en ook zeker geen fascistisch PVV.

mok | 07-05-14 | 22:20

Natuurlijk geeft Jantje de schuld aan het Neoliberalisme, geeft nog een goeie bruikbare definitie ook waar andere Parteien de term niet eens kennen maar gek genoeg wel zo goed uitvoeren dat ze dat niet met die kennis ook zouden kunnen. Lekker debiel blijven is dan ook het motto, zoals Rötte al in zijn "visie" speech aangaf, die heeft hij namelijk niet nodig met zo'n achterlijk volk. Het zou hem alleen maar hinderen bij het graaien vond ie.
Wat Jantje echter vergeet is dat het neoliberalisme niet kon ontstaan door de opkomst en vestiging van het Neofascisme: de multikulturele sociaal democratie gebaseerd op de massaimmigratie van de meest kanslozen en per definitie cultuurvijandige culturen, lees moslims en afrikanen. Zonder deze import zou de socialistische gedachte van de SP op dood spoor geraken dus moet Jantje een ambivalente houding aannemen en zn eigen Partei verraden: het Generaal Pardon van Neofascisten stemde hij volmondig in maar viel niet op, nog steeds niet, daar Neofascisme niet herkend wordt in Nederland maar gek genoeg WEL met miljoenenimport zo goed gedaan wordt dat dat zonder afwezig van kennis NIET zo goed gedaan had kunnen worden. Conclusie?
Jantje laat de SP met het 4e Reich gewoon in alles meestemmen en zijn eigenlijk nog eurofieler dan de rest van Den Hagabad

G. Raayer | 07-05-14 | 18:46

Inderdaad jan, de EU ikun je vergelijken met roken, het kost bakken met geld, en heeft geen enkele toegevoegde waarde!!

Wayde | 07-05-14 | 17:36

De SP is geen tegenstem, dat is een illusie. Soeverein NL bestaat al niet meer, dat had Jan er ook wel bij mogen zeggen. De vorige verkiezingen in 2009 hebben ze al bekend gemaakt dat ze alleen aan 'begeleidings-management' doen bij de SP want de EU is onvermijdelijk. Bij de SP doen ze bovendien volop mee aan de oorlogsretoriek van de policor en blijven de grenzen open staan. De SP is helaas passé.

eastender | 07-05-14 | 16:59

Ach, Marijnissen maakt dezelfde denkfout als Bigi. De EU heeft niks met (neo)liberalisme te maken. Thatcher was wel de laatste die de EU en euro wilde. Een grotere tegenstander van Brussel was er in de jaren '80 niet te vinden dan Maggie.

Stormageddon | 07-05-14 | 16:35

NEEN, Geen SGP! Na de verkiezingen stappen zij uit de alliantie met de UKIP van Nigel Farage en gaan zij met de CU verder, en dus ook met het CDA, de nr 1 volksverlakkers want juist zij zeggen dat de regentenstem voor het volk moet beslissen.

Stempt allen Artikel 50 of PVV!!!

eastender | 07-05-14 | 16:19

veel commentaren getint door persoonlijk eigenbelang, een factor die de politiek en de democratie vertroebelt.
Een simpel voorbeeld: indien Spanje thans kon devalueren, zou dat voor het moment haar economie kunnen versterken en veel leed kunnen voorkomen. Echter, gevangen in de € kan dat niet, alleen nog meer lenen (geen oplossing dus) of naar het IMF en Merkel luisteren: de armen en kwetsbaren de rekening laten betalen voor niet hún acties. maar die van de politiek en de banken.
Welke regering die bezuinigen predikt in naam van dezen heeft zijn eigen salarissen en voorzieningen verlaagd, om ook zelf bij te dragen?
Egoisme is het credit van de hedendaagse politicus én kiezer.

De EU gaat er ook een stuk vrolijker uitzien als Ukraine, met een regering bestaande uit 3/4 anti-democratisch-georienteerde nieuwe machthebbers (weg met de homoseksuelen, de abortuswet, de russische en andere minderheden Joden incluis) lid worden van het Europees parlement.
Eet u smakelijk.

yancito | 07-05-14 | 15:59

Zeg nee tegen europa ????? Dat is anachronisme. Je kan ook niet blijven roepen :" we zijn bevrijd! ".

hawie | 07-05-14 | 15:48

@Feynman | 07-05-14 | 09:47
Je slaat hier de plank mis.
Als wij massaal in '98 op de SP gestemd hadden, konden wij nu nog met de Gulden betalen, waren de grenzen nog dicht en geen crisis gehad.
Zie hun campagne uit die tijd.

Boris die Sauertopf | 07-05-14 | 14:43

Captain Pervert | 07-05-14 | 09:54

PVV rechts noemen is redelijk kortzichtig.....

point blank | 07-05-14 | 14:04

Jan M. for President!

quardian | 07-05-14 | 13:52

toen hij het KH nog uitkotste vond ik 'm nog wel te pruimen maar sinds hij dat heeft afgezwakt ...

Andersom dag | 07-05-14 | 13:20

Vingers in de oren en lalala zingen en niet luisteren naar de verkiezingspraatjes en leugens. Gezond verstand gebruiken!

Maria.1 | 07-05-14 | 13:10

Luister vooral naar de SP, hun Griekse broederpartij heeft het ook al zo goed gedaan de laatste 30 jaar aan de macht.
SP mede verantwoordelijk dat de mensen in Nederland niet (meer) in de EU geloven, door vooral steeds leugens en verdraaide verhalen uit te kotsen.

Mijn advies vertrouw geen communist, communistische is gevaarlijker dan de Nazi´s. Wie de feiten kent weet dat de communisten meer doden hebben gemaakt dan de Nazi´s

Nujij sucks | 07-05-14 | 12:53

Sorry, maar Jan heeft helemaal gelijk, SP of niet.

'Het belang van het individu is het belang van iedereen' leert de Chicago School of Economics de economiestudenten de afgelopen 30 jaar.

We hebben het in gaten inderdaad. Ga dat maar vertellen tegen onze vrachtwagenchauffeurs of andere mensen die in de problemen zijn gekomen door de crisis. Op moment dat een neoliberaal moet gaan uitleggen wat dat belang van iedereen voorstelt qua levenskwaliteit blijft het stil, omdat er niet humaan gedacht wordt maar in poen en alleen naar de succesnummers. Dat is alleen bullshitargument om te lekker zelf te blijven graaien en niet na te hoeven denken. Wanneer gaat de VVD in menselijke waarden praten? Waarom is er een PVV? Ja, er komt een nieuw evenwicht, maar wie gaat daar de prijs voor betalen? En wie profiteert? Het wordt tijd dat mensen in de gaten krijgen dat ze stevig genomen worden:

It's a big club and you ain't in it
www.youtube.com/watch?v=i5dBZDSSky0

kloopindeslootjijook | 07-05-14 | 12:40

Los van het vroere dorpsmaoïsme van de KEN-ML, heeft de SP vanaf de verschijning van Gastarbeid en Kapitaal in de jaren 80 het eigenlijk altijd wel redelijk bij het juiste eind gehad met haar analyses en standpunten.
De partij was tegen het massale gezinsherenigingsprogramma voor gastarbeiders en werd daarom ooit als racistisch weggezet door ongeveer alle andere partijen.
De SP was de enige serieuze oppositie tijdens de paarse hoogtijdagen en lag dwars tegen de zogenaamde privatisering van allerlei nutsdiensten en de zorg.
De partij heeft altijd keihard stelling genomen tegen allerlei overbodige bestuurslagen bij onderwijs, politie en (gezondheids)zorg en achterliggende belangenverstrengeling.
De partij heeft zich altijd verzet tegen militaire avonturen en vredesmissies van het westen die hebben geleid tot de extreme chaos waar vooral het Midden-Oosten in terecht is gekomen.
De partij heeft zich verzet tegen het openstellen van onze grenzen en de steeds verdere afdracht van onze nationale soevereiniteit. De partij is altijd kritisch geweest over het megalomane EU-project omdat dat eerst en vooral een faciliteit was voor grote, internationale ondernemingen en carrièrepolitici.
De SP moest weinig hebben van de euro.
Ik bedoel, je kan lullen wat je wilt, maar als vanaf half jaren 80 Nederlanders massaal voor deze partij hadden gekozen zou dit land er misschien een stuk vriendelijker hebben uitgezien.
Maar de Nederlanders hebben zich massaal laten bedotten door VVD, D'66, PvdA en GroenLinks. Pas met Fortuyn schrokken ze even wakker, maar toen was het eigenlijk al te laat.
Fortuyn was net als Wilders een eenling. In hun beweging, partij of achterban was en is er niemand die ook maar aan ze kon/kan tippen. En eenlingen kun je makkelijk demoniseren, isoleren of zelfs fysiek uitschakelen. Zoals bijvoorbeeld de naargeestige kikkererwt Volkert met Fortuyn heeft gedaan.
Met de moord op Fortuyn was ook de LPF dood. Iets dergelijks zal er gebeuren met de PVV, mocht Wilders er de brui aangeven.
Ook dat is een voordeel van een echte partij als de SP. Als daar één persoon vertrekt of wordt uitgeschakeld ontstaat er wat schade, maar het bouwwerk als geheel blijft verder gewoon in stand.
Kortom, ik aarzel nog steeds tussen PVV en SP bij de komende verkiezingen.

Peyronie | 07-05-14 | 12:18

En die man zingt dagelijks de Internationale?

buurvanurk | 07-05-14 | 12:05

Jan had minister president moeten worden ,Helaas mocht het niet zo zijn.

NOS | 07-05-14 | 11:59

@ Feynman 09:47
Ik word altijd blij van jou. Feiten, feiten, feiten, da's het enige dat telt. Uit EU? Geen SP!

Benoite | 07-05-14 | 11:28

Muxje | 07-05-14 | 10:40

Dat er met de huidige vorm van de EU veel mis is, onderschrijf ik. Een Europese trojka die de baas speelt over onze mede Europeanen in het zuiden en geen democratische verantwoordelijkheid aflegt. Het Europarlement heeft weinig invloed op voorstellen die gedaan worden door de Europese Commissie, vooral EU-regeringsleiders beslissen wat er gebeurd. Men kan terugkeren naar de natiestaat of de EU kan een federatie worden waarbij een keuze moet worden gemaakt, welke zaken Europees en welke zaken nationaal zijn. Ik spreek hier niet over een superstaat, waarbij alles door een Europees bestuur wordt geregeld. Ik spreek over een gelaagd bestuur waarbij Nederland verantwoordelijk overdraagt aan de EU. We dienen te zoeken naar een samenwerkingsverband waarbij 500 miljoen mensen in vrijheid kunnen leven, met behoud van culturele differentie, de democratische rechtstaat en de welvaart. In plaats van populaire kreten, dient er gekeken te worden naar oplossingen, waarbij men moet kijken welke punten beter in Europees beleid uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld:

1. Scheiding der machten tussen de uitvoerende (EC) en de wetgevende macht (EP en Raad). Deze macht kan:
A Exclusief (Europees Parlement + raad) beslissen op het gebied van: douane-unie, monetaire euro-politiek (zijn nu al exclusief) + nucleaire veiligheid
B Gedeeld (samen met de nationale parlementen) beslissen op het gebied van: landbouw, werkgelegenheid en immigratie
C Ondersteunend (nationale parlement) optreden op het gebied van: zorg, onderwijs, pensioenen etc.

wgqef | 07-05-14 | 11:27

Leuke tip daar aan het eind, maar je kan helemaal niet op SGP stemmen bij de komende EP verkiezingen. SGP vormt namelijk een lijst samen met CU en volgens de kandidatenlijst delen zij eventuele reststemmen met het CDA. Niet doen dus, SGP.

Pierre Tombal | 07-05-14 | 11:15

@pomtiedom | 07-05-14 | 10:48 Nee, 400 miljard is het aandeel van Nederland, zie Bruno de Haas:
www.fondsnieuws.nl/nieuws/euro-zal-ned...
Ik ga niet op je hele lange verhaal in want je maakt een grote denkfout: we hebben een crisis gekregen door teveel schulden dankzij een kunstmatig lage rente (voor bepaalde landen) en die denk jij op te kunnen lossen met nog meer schulden tegen een te lage rente. Verder moeten we juist veel minder overheidsingrijpen hebben, zodat ik van mijn netto loon weer de brutokosten van een schilder kan betalen. Want hoewel ik bruto per uur veel meer verdien, moet ik nu minstens 3 uur werken om 1 uur een schilder te betalen. Dus schilder ik mijn huis nu zelf en heeft de schilder een uitkering, lekker sociaal.

witwas | 07-05-14 | 11:14

Ik heb het filmpje van Jan beluisterd en daarom stem ik straks op de PVV. Daar zit geen van Bommel bij.

Mantisomantis | 07-05-14 | 11:10

Goed verhaal van Marijnissen, op het neoliberalisme bashen na dan. Dat de monetaire unie de schuld is van het neoliberalisme is bijvoorbeeld simpelweg niet waar. Al ver voor de jaren '80, in 1969, waren er plannen om één Europese munt in het leven te roepen: en.wikipedia.org/wiki/Werner_Plan

Mycroft | 07-05-14 | 11:10

subsidistan | 07-05-14 | 10:24
Een ongehoord dom verhaal, waarom zou iemand die iets op de markt verkoopt zich druk moeten maken over het welzijn van de koper. Het welzijn van de koper heeft niets met kapitalisme te maken.

me,myself and IK | 07-05-14 | 11:06

Jan heeft gelijk.

Rest In Privacy | 07-05-14 | 11:04

witwas | 07-05-14 | 10:19

Die 400 miljard gaat over de ESFS neem ik aan, hier betaalt niet alleen Nederland aan mee. Het is bedoelt om financiële stabiliteit te generen in de EU. Landen die in de problemen zitten kunnen tegen lagere rentes lenen dan wanneer zij zelf op de kapitaalmarkt opgaan, daarnaast worden voorwaarden gesteld waaraan de landen zich moeten houden als ze uit het fonds lenen. Deze voorwaarden moeten zorgen voor een stabiele financiële situatie in die landen, geen verkeerd principe lijk mij. Maar misschien dient er ook gekeken worden naar de sociale omstandigheden in een land en niet alleen naar de begrotingstekorten. Ik denk zelf dat een gemeenschappelijk monetair en economisch beleid, waarbij de ECB onder toezicht komt te staan van het Europees Parlement, een goede oplossing is. Een sociale markteconomie dient centraal te staan, vooral concentreren op werkgelegenheid, investeringen, stabiliteit, duurzaamheid en sociale cohesie. De EU hoeft geen neoliberaal project te zijn. De euro dient weer een veilige munt te worden, d.m.v. een bankenunie, die toezicht houdt op de banken, banken kan redden en een garantiestelsel heeft voor spaarders. Euro-obligaties zijn een oplossing om een einde te maken aan speculerende handelaren. De obligaties zullen dan de concurrentie aan kunnen gaan met de Amerikaanse obligatiemarkt. We hebben procentueel minder schulden dan de VS en kunnen - bij een gezamenlijke obligatiemarkt - voor lagere rentetarieven geld ophalen. Oost- en Centraal-Europa kan door deelname aan de Europese obligatiemarkt een stabielere economische regio worden. Juist deze regio heeft grote behoefte aan grote kredieten om te investeren in infrastructurele werken. In Oekraïne (zeg niet dat ze bij de EU kunnen) was 30% meer kapitaal nodig om kredietrisico’s af te dekken, tijdens de financiële crisis. Landen als Letland (12% ec. krimp) en Hongarije (-8%) hadden af te rekenen met muntontwaarding, tijdens diezelfde crisis, Europese obligaties hadden en kunnen dit soort crisissen afwenden. Mochten landen onverantwoorde risico’s nemen dan moet het Europees parlement de toegang tot Euro-obligaties kunnen opschorten en dienen deze landen zelf de kapitaalmarkt op te gaan.

wgqef | 07-05-14 | 11:03

pomtiedom | 07-05-14 | 10:19

Open grenzen is één van de kernmerken van het neoliberalisme, waar ik ook niet tegen ben. Ik ben tegen andere kernmerken van het neoliberalisme, afschaffen van: werknemersrechten, toezichtinstanties, publieke diensten, regels, sociaal vangnet en het verlagen van belastingen. Hier ben ik tegen, omdat dit een samenleving creëert waarbij de sociale mensenrechten uit het oog worden verloren. Een ieder heeft recht op een fatsoenlijk leven. Zonder de overheid (of met veel minder overheid) is het niet mogelijk om een ieder een fatsoenlijk leven te laten leiden, de markt zal een race to the bottem beginnen, waarbij de armsten net genoeg overhouden om te overleven. De overheid moet voor een eerlijk speelveld zorgen, waarbij werknemers genoeg verdienen om te leven.

wgqef | 07-05-14 | 11:01

@pomtiedom | 07-05-14 | 10:48 Natuurlijk gaat dat hele EP de komende jaren geen moer veranderen. Van Rompuy heeft wat dat betreft helemaal gelijk. Maar een fikse nederlaag voor de eurofiele partijen is wel een heel indringend signaal voor Den Haag om het volk niet langer te negeren.

witwas | 07-05-14 | 10:58

@een_mike | 07-05-14 | 09:41
Dat is geen belediging, dat heet observatie ;o)

The Unjorisable | 07-05-14 | 10:53

Je collectief de EUSSR in laten naaien en dan zeggen maar Marijnissen deed het wel lekker.
Gatver.

Ik kook ook | 07-05-14 | 10:53

@witwas | 07-05-14 | 10:25
Juist, die landbouwsubsidies moeten ook worden afgeschaft, maar hoe doe je dat? Stem op een partij die ze wil afschaffen en je maakt meer kans dat het gebeurd dat via een partij dat overal tegen is en uit de EU wil. Uit de EU is trouwens een (goede of slechte, valt over te discussiëren) optie maar dat debat moet plaatsvinden in de 2e kamer, niet in het EU parlement waar men nu voor naar de stembus gaat. Als er PVVérs worden gekozen op 22 mei gaan die de komende jaren geen enkele keer kunnen stemmen om NL uit de EU te laten gaan noch over het financiële beleid van de eurozone.

pomtiedom | 07-05-14 | 10:48

Als dat verhaaltje over neoliberalisme waar was, had de markt zijn werking gedaan en waren al die 'to big to fail' banken gewoon failliet gegaan en was Griekenland gewoon uit de Euro gegooid, dus had de burger nergens miljarden voor hoeven te betalen.
Maar de waarheid is dat EU en de grote corporaties samen &#279;&#279;n machtsblok vormen (wat filmpje ook vertelt na dat neoliberalisme verhaaltje), maar dat is geen neo-liberalisme, maar een geheel nieuwe vorm van dictatuur en uitbuiting, een nieuwe fascistische superstaat.

me,myself and IK | 07-05-14 | 10:47

Zeg NEE tegen deze SP

SGP-ert | 07-05-14 | 10:41

@pomtiedom 10:19: Ik ben niet tegen buitenlanders die hier komen werken, wel tegen uitkeringstoeristen. Wat de EU betreft: mijn problemen daarmee zijn tweeledig. Om te beginnen de volstrekte afwezigheid van democratische controle (de corporatistische houding van de EU is daar een exponent van), en het oneindige mandaat dat ze zich hebben toegeëigend.

Stel: je huurt een accountant in, die zijn best doet om jouw financiële zaken te regelen. Prima. Maar opeens gaat die vent zich bemoeien met de schoolkeuze van je kinderen, geeft hij jouw huishoudster een salarisverhoging, sluist hij een deel van jouw inkomen naar een geblokkeerde beleggingsrekening "voor jouw oude dag", en nodigt hij de buurt uit voor een bbq in jouw tuin. En misschien zijn dat allemaal geen onredelijke beslissingen, maar het valt wel heel erg buiten het takenpakket van een accountant. En dat is dus precies het probleem van Europa: ze gaan wat mij betreft hun boekje te buiten.

Muxje | 07-05-14 | 10:40

-weggejorist-

NoFliesDaantje | 07-05-14 | 10:37

Je zou bijna de SP een nette partij vinden. Waar de PVV wordt aangevallen op vermeende samenwerking met FPO en FN heeft de SP erkend rabiate antisemieten als Harrie van Bommel, Gretta Duisenberg en Anja Meulenbelt in de gelederen. De SP is een wel heel erg groezelig partijtje, hoe leuk ze ook kunnen tekenen.

Morgenhout | 07-05-14 | 10:34

SP vertelt niet hele verhaal: wel een andere EU willen dan moeten ze wel de euro laten vallen. Euro is onhoudbaar (standpunt van Artikel 50) maar als je er al in geloofd, dan heb je die EU superstaat nodig. Die wil de SP niet, dus dan zouden ze de euro ook moeten laten vallen. Dat durven ze niet te zeggen. Verder is hun standpunt dat de crisis opgelost had kunnen worden door de ECB geld te laten printen een volkomen idioot en gevaarlijk idee. Weimar meets Mao zeg maar... Dus echt EU/EMU kritisch zijn PVV en Artikel 50. WC eend disclaimer

sassen van elsloo | 07-05-14 | 10:33

Hoi Jan!
Ga toch tweeten!

Einde van de Domheid | 07-05-14 | 10:27

@pomtiedom | 07-05-14 | 10:19 En het regelen van het verbod op staatsteun, kartelvorming en een beetje harmonisering kost € 140 miljard per jaar? Nee, natuurlijk. Het grootste deel van het geld gaat naar instandhouding van achterhaalde landbouw en het blazen van zeepbellen in achtergebleven gebieden. Binnen de eurozone heeft het one-size-fits-none monetair beleid er ook nog eens voor gezorgd dat de economiën van de Club-Med volledig op hun gat liggen, zonder vooruitzicht op verbetering.

witwas | 07-05-14 | 10:25

Het stemvee zal wel lekker gemanipuleerd worden de komende dagen door de gevestigde media (Nos, Vara, Tros, Avro). Clown van Baalen en omgeving zullen veelvuldig worden uitgenodigd om het vee te bewerken.
Hopelijk worden mensen wakker. Zo'n filmpje zegt al veel.

Kamervraag | 07-05-14 | 10:24

De EU is de laatste stuiptrekking van het avondland. Men heeft nu al de scenario's voor een spoedige oorlog met Rusland uit de kast gehaald.

eerstneukendanpraten | 07-05-14 | 10:21

wgqef | 07-05-14 | 10:12
Iedere anti-EU partij/kiezer is weliswaar tegen de (huidige) EU maar vóór internationale samenwerking. Laat ik je dan vertellen dat vrije handel, open grenzen, etc. de essentie is van het (neo)liberalisme. En om dat te regelen moet je een instantie hebben zoals de EU die ervoor zorgt dat Duitsland geen wegenvignet mag heffen voor enkel buitenlanders of dat Frankrijk niet hun autobedrijven mag ondersteunen zodat een bedrijf als DAF de concurrentie niet meer aan kan (bij wijze van spreken). Iedereen wil eerlijke handel en in het buitenland kunnen werken (b.v. tijdens zomer vakantie op Ibiza) maar staat te steigeren als er buitenlanders van dat zelfde recht gebruik maken om hier te werken in de aspergeteelt. Hoe hypocriet kun je zijn?

pomtiedom | 07-05-14 | 10:19

@wgqef | 07-05-14 | 10:12 Wie zegt dat er een oever is aan de overkant van de federatie? Misschien varen we straks de Niagara watervallen af. Instandhouding van de euro betekent dat een transferunie ontstaat die Nederland ca. € 400 miljard gaat kosten. Na die overdracht zijn wij de evenknie van Griekenland. Leuk vooruitzicht, maar niet heus.

witwas | 07-05-14 | 10:19

deministerpresident | 07-05-14 | 09:58
FYI

Ci Ty33 | 07-05-14 | 10:1
De vraag waar ik op reageerde was, kort samengevat, of SP-Europarlementariërs netjes met de ideologie van de SP mee stemden. Nu leent een tegel zich niet echt voor een volledige analyse of lange reeks feiten die samen een onderbouwing vormen.

U geeft derhalve in uw reactie een verdere verheldering van die originele vraag. De ene SP Europarlementariër heeft afscheid genomen van de SP, de andere ook, die is immers volgens u bezig met een Partij voor de Dieren programma. BEIDEN zijn dus de kernwaarden en partijprogramma van de SP volledig vergeten.

Los van hun mandaat doen ze waar ze zin in hebben. Wat overigens de rest van de oude partijen ook doen.

Feynman | 07-05-14 | 10:18

@zeg maar jansen | 07-05-14 | 10:01
Ik bedoel maar dat je nu door de grotere graaihufters uit Europa verleid wordt om de graaihufters uit Den Haag te steunen.
Inderdaad niet echt, want uiteindelijk kun je alleen voor EU-graaihufters stemmen.

frank87 | 07-05-14 | 10:18

-weggejorist-

Liberty HOLLAND | 07-05-14 | 10:16

Ik snap het niet, Jan zou toch juist blij moeten zijn met de communistische heilstaat waar we naar op weg zijn? En waarom heeft Tatcher daar schuld aan? En was die kredietcrisis er niet geweest zonder de huidige EU? Onsamenhangend filmpje, ik blijf bij Artikel 50.

Harry Turtle | 07-05-14 | 10:16

@pomtiedom | 07-05-14 | 10:09
Ik verwacht gewoon dat IEDEREEN omgekocht wordt met mijn geld. Zo werkt de EUSSR.
Ik vind Nigel Farage mij het beste vertegenwoordigen, maar ik kon zijn naam niet vinden op de lijst van mensen waar IK op Mag stemmen.

Daarom maar PVV, die zitten in ieder geval niet in hetzelfde kamp als Guy Verhofstadt, of een van de andere oppervarkens van George Orwell.

Jan Passant mk2 | 07-05-14 | 10:13

-weggejorist-

resurection033 | 07-05-14 | 10:12

Een campagnespot waar het merendeel van de politieke campagneteams wat van kunnen leren. Ik ben ook van mening dat de EU teveel gericht is op het neoliberalisme, maar dat komt omdat ze alleen inspraak hebben op het gebied van vrije handel. De andere topics heeft de EU als organisatie weinig invloed op, het zijn vooral de regeringsleiders die beslissen nemen. Wat de huidige crisis duidelijk heeft gemaakt, is dat de Europese staten afhankelijk van elkaar zijn geworden. Het is daarom leuk om te pleiten voor minder EU en meer soevereiniteit, maar hoe gaan wij de grensoverschrijdende problemen oplossen als ieder land een veto heeft. Onze relatie met de EU moet fundamenteel veranderen, we kunnen niet toezien dat de EU een ondemocratische technocratie blijft, waarbij zij zich te weinig richt op de modale burger. Het is een keuze tussen doorvaren naar de oever van de federatie of rechtsomkeer maken naar de oever van de natiestaat. Het terugkeren naar de natiestaat is een optie, maar welke invloed heeft een verdeeld Europa op het wereldtoneel. Welke vuist kunnen wij maken tegen grote coöperaties, banken en de superrijken op deze aarde? Als we een vuist willen maken dan moet men zoeken in oplossingen binnen de EU en is de oplossing niet om meer soevereiniteit over te dragen aan de natiestaten. Meer soevereiniteit zorgt voor verdeeldheid en de grootste profiteurs van verdeeldheid zijn de grote multinationals en superrijken. Een vuist kan alleen in Europees verband gemaakt worden, waarbij alle natiestaten dezelfde voorwaarden stellen aan vesteging en belastingdruk aan deze rijke groepen. De SP moet zich richten op een socialer Europa en zich niet richten op meer soevereiniteit, de SP dient te zorgen dat iedere Europese burger ook zijn sociale mensenrechten kan opeisen.

wgqef | 07-05-14 | 10:12

@ Feynman
Zo is het niet helemaal. De SP-"democratie" heeft gezorgd voor die mevrouw Liotard, die ruzie makte met De Jong. Ze zit niet meer in de SP fractie (maar wel in dezelfde Linkse Eu-fractie in het EP) en hoeft dus niet meer 60%??? van haar salaris af te dragen aan de SP. Liotard doet allemaal meisjes-dingen in het EP: opkomen voor zielige hondjes in Rooemenie en Kroatie enzo. Die Liotard is dus afgesplitst. De Jong zal best veel stemmen krijgen want homo.

Ci Ty33 | 07-05-14 | 10:10

blabam | 07-05-14 | 09:56

Kijk ook deze video eens van Ewal Engelen (www.youtube.com/watch?v=x2RQQ9ErFo0). Daarin legt hij onder meer uit dat met name grote bedrijven profiteren van één groot Europa door het vrije verkeer van kapitaal, waardoor ze simpelweg productie kunnen verhuizen naar lagelonenlanden binnen de EU. Dat in tegenstelling tot het vrije verkeer van personen dat nauwelijks plaatsvindt.

FrankVeer | 07-05-14 | 10:10

ot ik hoop dat VS special ops die boko haram idioot vandaag nog neerschieten.

Einde van de Domheid | 07-05-14 | 10:09

Ik hoop dat PVV'ers daar beter tegen bestand zijn dan de rest, maar het blijven ook maar mensen.
Jan Passant mk2 | 07-05-14 | 10:03
Zoek vóór je op de PVV gaat stemmen even op hoe het met de PVV-ers die de vorige keer gekozen zijn is afgelopen. Hebben die mensen jou wel goed vertegenwoordigd in het EU parlement? Lijkt me best belangrijk om te bepalen wie je je stem geeft...

pomtiedom | 07-05-14 | 10:09

jan, wat een lang verhaal, en dan kun je wel gaan hipstertekenen maar het zijn nog steeds dezelfde beelden als van vroeger.

Einde van de Domheid | 07-05-14 | 10:07

Ik heb al een keer NEE! gezegd, maar ze luisteren toch niet..
Slipsnifter | 07-05-14 | 10:02
Je hebt Nee gezegd tegen een EU grondwet en die is er ook niet gekomen. Moving on.

pomtiedom | 07-05-14 | 10:07

Jan Passant mk2 | 07-05-14 | 10:03 En die koffiejuf is dan de dochter van de EU/politicus terwijl haar moeder de secretaresse heet te zijn.

Hopla, zes keer modaal in één gezin. Omdat het kán!

zeg maar jansen | 07-05-14 | 10:07

Als ze eenmaal daar in Brussel zitten waaien ze net zo hard met de wind mee. Je moet goed stevig in je schoenen staan om niet met de slangen mee te glijden, maar vooral in een, als je tegen de EU bent, vijandige omgeving te zitten. Farage is daar meester in maar de meesten hebben niet het lef!

lanexx | 07-05-14 | 10:06

@zeg maar jansen | 07-05-14 | 09:57
Democratie is niet een speerpunt van de EU. In tegendeel.
Het eerste wat ze in Brussel doen met nieuwe "volksvertegenwoordigers" is ze met goud behangen om hun loyaliteit met de zittende macht op te kopen.
Ik hoop dat PVV'ers daar beter tegen bestand zijn dan de rest, maar het blijven ook maar mensen.

Ik denk dat zelfs de koffiejuffrouw van de EU met het dubbele naar huis gaat als een verantwoordelijke manager hier. Mevrouw zal dan ook wel fel Eurofiel zijn.

Jan Passant mk2 | 07-05-14 | 10:03

Tja dat de SP tegen de EU is maakt ze ineens een stuk aantrekkelijker maar de rest van hun programma doet me nog steeds huiveren. Maar goed linkse vrienden Stem liever SP dan PvdA of nog erger D66.

Lichtstadfan | 07-05-14 | 10:03

Ik heb al een keer NEE! gezegd, maar ze luisteren toch niet..

Slipsnifter | 07-05-14 | 10:02

SP/PVV gedachtekronkel: de crisis (=enkele % minder koopkracht dan de jaren ervoor) is de schuld van het neoliberalisme/kapitalisme maar datzelfde neo-liberalisme en EU kunnen nooit hebben geleidt tot de economische groei/welvaart in de jaren vóór de crisis waarmee we vergelijken.

pomtiedom | 07-05-14 | 10:02

frank87 | 07-05-14 | 09:57 Je kúnt helemaal niet tegen de EU stemmen. Je kunt ook niet op een talent uit een andere lidstaat stemmen. Je kunt alleen op wat incompetente zakkenvullers uit de provincie stemmen. Die je alleen maar hoort en ziet wanneer er weer eens een vakje rood gekleurd moet worden, het liefst achter hún naam zodat ze weer vijf jaar vooruit kunnen met hun salaris en hun onkostenvergoeding.

Alleen de onkostenvergoeding is al drie keer modaal vergeleken met een Nederlands salaris. Als je het wegzet tegen een salaris in bijvoorbeeld Spanje of Griekenland is dat nog vaker modaal.

Hufters zijn het, graaihufters. Allemaal!

zeg maar jansen | 07-05-14 | 10:01

Je kunt de EU ook uitleggen als socialistisch project waar ieder vrij bewegend persoon aanspraak maakt op de voordelen van een verzorgingsstaat naar keuze. En als andere verzorgingsstaten uit de hand lopen draaien wij hier direct voor op doordat onze banken hun schulden kwijtschelden, we direct een geldsom sturen, of nog erger in de toekomst gezamenlijke Eurobonds zodat het helemaal niet meer opvalt.

Ayn Rants | 07-05-14 | 10:01

Ik snap niet wat er nou zo neo-liberal is aan een superstaat met teveel regelzucht. Marijnissen wil niet minder Europa, hij wil gewoon een socialistisch Europa.

subsidistan | 07-05-14 | 10:01

Jan heeft gelijk, maar dat gebeuk op het neoliberalisme, in casu Reagan en Thatcher, ken ik zo onderhand wel. Bovendien is de onderliggende stroming binnen de EU eerder sociaaldemocratisch dan dan liberaal. Ik kan me best voorstellen dat de Telefonica's en Unilevers van deze wereld graag een land als Turkije erbij willen hebben, maar er is ook een naieve sociaal-democratische onderstroom die dat maatschappelijk wenselijk vindt.
Anyway, waar hij wel een heel duidelijk punt heeft is dat de verschillen binnen Europa op sociaal-economisch terrein veel te groot zijn om tot verdere Europese integratie over te gaan. Die verschillen weg willen poetsen betekent dat WIJ, in Nederland, nog een flinke jas uit moeten doen.
De tyfus, daar werk ik niet voor.

LJBrinkhorst | 07-05-14 | 10:01

Het filmpje op Youtube is echt de moeite waard om even te kijken.

Multimediaknaller | 07-05-14 | 10:00

Wat je niet ziet is dat deze rozenridder zich omdraaide en uithaalde, nadat hij achter zich zachtjes hoorde mompelen: "ok glass, take a picture".

Het verwijderen van een anaal ingebrachte Google Glass gaat nog groot worden, op de eerste hulppost.

Kapitein Sjaak Mus | 07-05-14 | 10:00

Feynman | 07-05-14 | 09:54
Nee hoor, dat was het. Tnx

deministerpresident | 07-05-14 | 09:58

Mijn god mensen, kijk eens naar het stemgedrag van de SP leden in het EU parlement. Deze idioten zijn vóór de huidige EU. Ze stemmen NERGENS tegen en hebben met hun keuzes alleen maar de grote corporaties nog meer macht gegeven.

Trap niet in de leugens... Elk debat wringen ze zichzelf in onlogische bochten terwijl ze toch achter de pro-EU partijtjes aan huppelen in het parlement zelf. Walgelijk.
Soms zijn hun ideeën goed, maar ze durven niets meer in de EU.

LangeTijdGeleden | 07-05-14 | 09:58

Ik weet het niet. Of je nu door de Unilever of de SP geknecht wordt. Is er ergens een vakje op het stembiljet dat gewoon zegt "Overheid laat me met rust."?
Behoud van soevereiniteit is weer zo'n mooie kreet, maar die betekent gewoon dat Den Haag je klem zet in plaats van Europa.

frank87 | 07-05-14 | 09:57

Wat Barani zegt, de EU heeft niets met liberalisme te maken. De EU heeft daarentegen wel alles met corporatisme te maken. Simpele lakmoesproef: zorgt de EU voor meer of minder regels? Nou dan.

W Kuttje | 07-05-14 | 09:57

LangeTijdGeleden | 07-05-14 | 09:51 Ook de PVV-ers in Brussel vullen al jarenlang hun zakken met graaigeld. Waarom zouden ze dat veranderen? Gaat niet gebeuren. Net zo min als dat de afgelopen periode gebeurde.

Wat hebben ze daadwerkelijk voor óns gedaan?

zeg maar jansen | 07-05-14 | 09:57

"Ik snap alleen nooit wat een bureaucratisch moloch, wat alleen maar meer belastingen wil heffen en tot in detail voor elke burger en bedrijf wil vastleggen hoe deze zich moet gedragen, te maken heeft met neo-liberalisme."

‘Middle Way’ between the conflicting philosophies of classical liberalism and collectivist central planning.

ofwel gewoon het slechtste van beide. Alhoewel ik weinig echt vrije markt kan bekennen met 0% kunstmatig rente beleid en manipulatie van alle markten door banken met toestemming van centrale banken :-)

blabam | 07-05-14 | 09:56

@jeanmondo | 07-05-14 | 09:43
Je bent in de war met de PvdA.

rara | 07-05-14 | 09:56

Zo blijkt maar weer dat uiterst links en uiterst rechts eigenlijk heel dicht bij elkaar liggen. Marijnissen houdt hier niet alleen een pleidooi voor de SP maar ook voor de PVV.
Het politieke spectrum is dus niet plat maar eigenlijk rond omdat de uitersten elkaar raken.
Damn, ik voel me nu net Galileo.

Captain Pervert | 07-05-14 | 09:54

Goed. Geheel voorspelbaar heeft een communist een compleet andere set daders op het netvlies, voor het ontstaan van de monsterlijke EUSSR, maar in 1 ding heeft meneer Jan volkomen gelijk:
de EUSSR is een enge superstaat, een enge superstaat die WIJ niet moeten willen.

Jan Passant mk2 | 07-05-14 | 09:54

@een_mike | 07-05-14 | 09:41
Dit is de SP, geen PvdA of Groenlinks. Ze zijn ook tegen polenimmigratie en zo.

frank87 | 07-05-14 | 09:54

deministerpresident | 07-05-14 | 09:50
Oh dat is zelfs heel makkelijk.

"an alle Nederlandse partijen was de eenstemmigheid in de SP het laagst." www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvj9idsj0...

De SP heeft twee Europarlementariërs. Die hebben de afgelopen vijf jaar het vaakst tegen elkaar in hebben lopen stemmen van alle Nederlandse delegaties. Dan stemt dus 1 van de twee met de ideologie mee, en de ander daar lijnrecht tegenin.

Verder nog iets?

Feynman | 07-05-14 | 09:54

Het grote probleem is dat de oplossing van Jan niet is dat we meer individuele vrijheid krijgen, maar dat we ons ondergeschikt moeten maken aan het collectief wat centraal geregeerd wordt. Een imho betere oplossing is meer individuele vrijheid EN meer eigen verantwoordelijkheid en decentralisatie van bestuur (waarbij écht iedereen kan meebeslissen). Aangezien je het alleen niet redt, kun je alleen een beroep doen op anderen als je zelf wat terug geeft (wat nu geen noodzakelijkheid is, want de overheid zet gewoon het mes op de keel om mensen iets voor een andere te laten doen). Zo ontstaat er een veel betere balans tussen geven en ontvangen. Natuurlijk is het wel harder.. immers, als je vertikt om zelf een inspanning te leveren ten gunste van anderen, dan is de kans groot dat je het niets krijgt en het dus niet redt als je zelf eens hulp nodig hebt... Bijkomend voordeel is dat een ongelijke verdeling van de welvaart (nu, zo nodig beschermd met geweld door de overheid) dan niet meer mogelijk is. het wordt immers vanaf een bepaald moment niet meer geaccepteerd.

synchronicity | 07-05-14 | 09:54

Schuldencrises zijn niet hoofdzakelijk veroorzaakt door de munteenheid, maar uit de hand gelopen verzorgingsstaten, van het type waar Marijnissen voor pleit. Typisch een causaal verband dat alleen socialisten leggen.

Ayn Rants | 07-05-14 | 09:53

Mooi filmpje maar ik geloof er geen snars van. Voor mij lijst 50.

Mesmer | 07-05-14 | 09:53

Mooi filmpje. Leve de Groote Bankwerker!

menzo | 07-05-14 | 09:53

Zoals ook in het filmpje: de Eu-federalisten waren maar wat blij met de financiele crises, die door allerlei ondoorzichtige regelgeving de Eurolanden verder aan elkaar hebben gesmeed, en een handige tool zijn om op z'n communistisch ons geld internationaal te herverdelen. Never waist a good crisis, is het motto van Van Rompuy. Recent presenteerde hij zijn nieuwe boek, en bij die gelegenheid hoorde ik hem zeggen: (Nee, zo zei hij het niet, maar wel een beetje): Wat fijn die crisis in de Oekraine, ook hier hebben we nu een handige aanleiding om te komen tot een gezamenlijke buitenlandse politiek, zodat de EU gewoon één land wordt met gezamenlijke buitenlandse en defensiepolitiek. Never waist a good crises.!!

Ci Ty33 | 07-05-14 | 09:52

Een beetje laat allemaal, en hoe oprecht?. En waarom hoor ik Roemer zo weinig?. Net zoiets als weglopen bij een trouwpartij. Maar ja goed , beter laat dan nooit.

ad melkert | 07-05-14 | 09:52

Nee nee nee roepen en dan toch in het parlement zachtjes ja knikken en 'ja maar' zeggen wanneer de journalisten aan je deur staan voor opheldering van je keuzes. Dat is wat de SP op dit moment doet omdat ze te bang zijn voor consequenties.

En zo zal er niets veranderen totdat je voor iets radicaals kiest als de PVV.

LangeTijdGeleden | 07-05-14 | 09:51

Feynman | 07-05-14 | 09:47
Kun je dat hard maken? Volgens mij stemt de SP redelijk goed naar hun ideologie en niet zozeer om het pluche

deministerpresident | 07-05-14 | 09:50

Ik snap alleen nooit wat een bureaucratisch moloch, wat alleen maar meer belastingen wil heffen en tot in detail voor elke burger en bedrijf wil vastleggen hoe deze zich moet gedragen, te maken heeft met neo-liberalisme.

Barani517 | 07-05-14 | 09:49

LOL @ Jan: "Margaret Thatchaaaaaaaa"

Captain Pervert | 07-05-14 | 09:49

@FrankVeer | 07-05-14 | 09:46
In mijn eerste versie stond toch echt 2001. Waarschijnlijk meteen weer veranderd door van Rossum zelf (hadden wij die mogelijkheid maar).

Ven1V1d1V1c1 | 07-05-14 | 09:49

In wezen doet de SP niets anders dan VVD en CDA; EU-kritisch voor de Haagse bühne maar in Brussel gewoon zo eurofiel als de neten:
www.dagelijksestandaard.nl/2014/03/de-...
Meer asielzoekers, toetreding Turkije, belastingverhoging, nivellering tussen lidstaten, als dat uw idee is waar de EU heen zou moeten stem dan vooral op de SP!

witwas | 07-05-14 | 09:48

' Is dit filmpje te communistisch getint naar uw zin, maar moet Europa wel een toontje lager zingen? Overweeg dan een stem op PVV '

doe ik

(c)ZWITSUL | 07-05-14 | 09:47

De SP stemt anders vrolijk NL de EU in. In het EU parlement huppelen ze vrolijk overal achteraan.

"De Europese Unie brengt ons al ruim 50 jaar vrede en welvaart. Samenwerking in Europa is ook broodnodig om mondiale problemen aan te pakken zoals klimaatverandering en grensoverschrijdende criminaliteit. Samen sta je sterker." www.sp.nl/standpunten/cd_63/standpunt_...

Mocht u tegen de EU willen stemmen, of een socialere EU willen, dan is SP stemmen, net zoals PvdA, D66 etc louter geloven in een leugen.

Feynman | 07-05-14 | 09:47

Een profetische blik voor 2001.
Ven1V1d1V1c1 | 07-05-14 | 09:46

2011

FrankVeer | 07-05-14 | 09:46

Hahaha sterk, dat potlood op het laatst ...

Cynevisie | 07-05-14 | 09:46

Een profetische blik voor 2001.

Ven1V1d1V1c1 | 07-05-14 | 09:46

Jan, we missen je.

Geert Linkers | 07-05-14 | 09:45

wat je vind mag je houden. Keep it

Centauri3 | 07-05-14 | 09:43

Jan Marijnissen is de minste niet. Dat Maoisme zal ik m ook niet op aanvallen. Probleem is alleen het enge tuig dat die club in zijn gelederen heeft. Een stem op de SP is een stem op naargeestige goedmensjes die hun prioriteiten verschuiven naar t bewieroken van asielzoekers en krakers. Nee, dank.

jeanmondo | 07-05-14 | 09:43

Niet te geloven dat ik ooit nog zou overwegen om op de SP te stemmen.
EU, kijk wat je veroorzaakt hebt bij mij!!!

Haatgenerator | 07-05-14 | 09:42

Geinig die karikaturen, die Ier met een sixpack. Beledigen op afkomst mag dan opeens blijkbaar wel?

een_mike | 07-05-14 | 09:41

Dus... zelfs D66 is het niet eens met deze Europese Unie.

kicktherabbit | 07-05-14 | 09:41

Wat kan hij goed tekenen.

Kaas de Vies | 07-05-14 | 09:40

Jan Marijnissen is inderdaad een geweldige kerel.

Mark Smith | 07-05-14 | 09:39

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen