achtergrond

Geenstijl

LIVE DEBAT. NK Vrouwen in Amsterdam

20140413NKfeminisme2005 from De Balie on Vimeo.

Hee. Een apart rijtje stoelen voor vrouwen? Dat kan alleen maar De Balie zijn! Ho wacht stop. Maar nu zitten de dames allemaal pontificaal op het podium. Om weer eens fijn te discuszeuren over wat de vrouw nou eigenlijk wil, op het NK Feminisme te Amsterdam. Asha Ten Broeke wilde geld. Dus die is er vanavond niet bij. Wel aanwezig. The Usual Suspects; Elma Drayer, Shirin Musa, Machteld Zee, Guity Mohebbi, Marjan Sax, Naema Tahir en uiteraard uw stijlloze vertegenwoordigster ANanninga. (Spreektekst van Nanninga's zwiepende feminisme rant vindt u zometeen straks in de lees verder.) Ook niet aanwezig: Oebroe Oemar (koken) en Marianne Zwagerman (strijken). Er waren nog vééééél meer vrouwen uitgenodigd, maar die konden weer niet met elkaar door één deur of wilden niet komen zonder hun persoonlijke knokploegen. Enfin, wat valt er anno 2014 nog te bepraten over vrouwendingen. Nou, genoeg. De Socialistische Partij wil dat vrouwen die vreemdgaan subiet worden opgehangen. Bij pedagogische studies aan de uni is ruim negen van de tien studenten vrouw en verder heb je nog zoiets als moslimbashen en elitefeministen bij die tere vrouwenzieltjes. Heren, bord op schoot en allemaal even de klep houden nu. De dames zijn aan het woord. LIVESTREAM en bijbehorende hashtag #NKFeminisme.
Update 23:30 uur: Video Balie Debat online. (PS: Geen zin in geklessebes? Doe dan deze loeimoeilijke quiz. Welke topics doet deze mevrouw na?)
Beste mensen. Als we het over feminisme gaan hebben met ons allen, zou ik zeggen: laten we aan de borrel gaan. Want het feminisme is AF. Wie de feministische discussies anno 2014 volgt kan geen andere conclusie trekken. Hartstikke bedankt voor jullie moeite allemaal, Wilhelmina Drucker, Aletta Jacobs, Joke Smit en alle Dolle Mina's ook, wij zetten nog even wat puntjes op de i aangaande roze meisjesspeelgoed en sletvrees, en dan zetten wij het feminisme bij in het mausoleum van obsolete idealen. Naast de sociaaldemocratie is nog wel een plekje vrij. Jamaar de loonkloof dan, en het glazen plafond? En de religieuze vrouwenonderdrukking door met name onze islamitische medelanders? Dat laatste, daar mag ik als witte mevrouw niks van vinden, zo begreep ik uit diverse opiniestukken. Dat is paternaliserend tegenover 'feministen van kleur' en dat moeten wij niet willen met ons allen. Ongelijkheid van vrouwen op de arbeidsmarkt is nog best een dingetje, en dat zouden we kunnen bestrijden onder de noemer 'feminisme' maar helaas is dat woord gekaapt, besmeurd en kapotgemaakt door types die foto's van hun behaarde oksel op twitter gooien en daarmee de term hebben ontdaan van iedere relevantie en goede smaak. Dus, als we moslima's laten stikken en gekwetst zijn door gephotoshopte fotomodellen, dan zouden we kunnen spreken van feminisme, heden ten dage. Feminisme is het label van luxeprobleempjes. Feministen passen zelfcensuur toe ten aanzien van religieuze vrouwenonderdrukking onder het mom dat die emancipatie van de 'feministen van kleur' zélf zou moeten komen. Lekker solidair. Bekijk het even. Sowieso is een streven naar gelijkwaardigheid aanduiden met een woord dat specifiek doelt op vrouwen een beetje gek. Mannen zijn ook net mensen, als het ware. Een feminisme daarentegen dat staat voor een onvoorwaardelijke, compromisloze toepassing ven artikel 1 van onze grondwet. Een feminisme dat zich niet uit balans laat brengen door randverschijnselen als stereotyperende reclames en barbiepoppen. Een feminisme dat, kom op nou mensen, een béétje humor en zelfspot heeft. Dat zou een goed begin zijn en dan hebben we in feite geen vrouwenbeweging, maar een gelijkwaardigheidsbeweging. Dat is geen vrouwenzaak, maar een mooi streven voor iedereen, dunkt mij. Aangezien het begrip feminist onherstelbaar gesloopt is door politiek correcte lichaamshaarfetisjisten met mediagenieke ego-issues, en gelijkwaardigheid er nou juist om gaat dat we géén onderscheid maken op basis van bijvoorbeeld sekse, verklaar ik de term feminist bij dezen passé. Of nouja. Laten we het woord feminisme alleen nog gebruiken als verzamelterm voor koddig gezeur en cultuurrelativistische lafheid, heeft dat beestje ook een naam. ANanninga, NK Feminisme, De Balie Amsterdam, 13-04-2014

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.