Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Welja. We moeten homeopathie nog een kans geven

kwakkwakonderzoek.jpgNein nein NEIN. Weet u hoe 'bewezen werkzame alternatieve therapie' ook wel wordt genoemd? Reguliere zorg. Toverdenken is toverdenken, een bewezen werkzame behandeling is werkzaam. Meer smaken zijn er niet, hoe graag demense ook zouden willen dat naadjes prikken of geheugenwater heilzaam zijn. Niet volgens onderzoeksbureau ZonMw, dat een rapport uitbracht met de aanbeveling dat artsen vaker alternatieve 'genees'kunde moeten toepassen. Mede-opsteller van het rapport, prof. Hans Jeekel, besluit volkomen arbitrair dat allerlei vage kruidentherapieën en handopleggingen natuurlijk niet werken, maar acupunctuur en chiropraxie wel. Grappig, want voor de doeltreffendheid van al die kwaktheorettes is precies evenveel bewijs, namelijk nul. Jeekel draait de bewijslast voor de werkzaamheid van homeopathie gewoon om: "Zolang er nog geen goed onderzoek ligt dat dit bewijst, zou ik de homeopathie nog een kans geven", zegt Jeekel. Ach so. Zolang er geen goed bewijs is dat lijmsnuiven, alien-ontvoeringen, chakra-uitlijnen, voodoo en Jomanda niet werken, moeten we het dus een kans geven? Curieus. Onze vrinden van kwakzalverij.nl hebben een aardig archief over ZonMw en vereerden het bureau in 2006 zelfs met hun Meester Kackadoris-kwakzalverprijs. Dat verklaart al veel. Het rapport (pdf) leest als een promotiefolder, met veel nadruk op de grote vraag naar kwakzalverij, het slim aanstippen van het hete hangijzer 'stijgende zorgkosten' en het selectief noemen van studies die de werkzaamheid van onder andere acupunctuur zouden bevestigen. Het advies luidt: meer geld voor onderzoek naar alternatieve zorg, en 'bewezen effectieve alternatieve zorg' (*headdesk*) vergoeden via de verzekering. Ehm. Wat dacht u van 'NEEN'? Onwerkzame verdunningen zijn leuk voor homeopathengekkies, maar niet voor onderzoeks- en verzekeringspotjes waar ziektes mee moeten worden bestreden. Wij hebben koppijn van het facepalmen nu, even een muziekje opzetten. Schijnt enorm te helpen! Volgens prof. Jeekel dan, er is geen bewijs voor maar we zullen het een kans geven.

Reaguursels

Inloggen

Jawel, bedankt, wat opmerkzaam van U. Gelukkig hoef ik die regelstaven niet continue in te stellen en te controleren om het thermisch evenwicht in de reactor te handhaven. Tot nu is het slechts eenmaal voorgekomen dat de brandstof-elementen rood gloeiden voordat ik uit de diepte van mijn overpeinzingen en het reaguren een kritisch alarm te laat gewaar werd. U ziet als ik waak kunt U gerust slapen :-)

PS Mijn vorige job was het waarnemen en controleren van drogende coatings maar dat vergde blijkbaar teveel van mijn concentratie vermogen en geduld. Kreeg daardoor een akelige burn-out, een carrière switch was dus onvermijdelijk.

Bezorgde_Burger | 10-04-14 | 08:06

Bezorgde burger, rustige nachtdienst gehad?

D.Stapel | 10-04-14 | 07:35

@irma zonderboezem | 09-04-14 | 13:08

Hebben wij het nu dan over de stoffige geest of over de geestige materie :-)

Mijn inziens is "de geest" een prachtige metafoor voor veertien miljard jaar evolutie van het Big Bang materiaal waterstof helium en sporen lithium. Een proces van ordenen en structureren van materie, verrijkt met zwaardere elementen in de nucleaire fusiereactoren die wij sterren noemen. Deze materie bereikt -in zoverre wij nu weten- de grootste complexiteit en ordening in het ontstaan van moleculen die zelf reproducerend zijn dus perfecte kopieën van zich zelf kunnen maken. Fascinerend is nu dat ze precies genoeg instabiliteit vertonen om "beheerst" te kunnen muteren en zo de basis van het biologisch evolutiesysteem te vormen. Hierdoor zien we dan een nog hogere ordening ontstaan die een onvoorstelbare variatie en complexiteit kan voortbrengen.

De mens en zijn "geest" is daar een product van. Voor mij persoonlijk is daar een fundamenteel principe werkend, een intrinsieke schoonheid van het universum waar ik met verwondering naar kijk. Die verwondering echter ontstaat en bestaat, niet aanwijsbaar maar verspreid, als een drie dimensionaal hologram in mijn brein. Daar vormen een onvoorstelbaar aantal verbindingen tussen zenuwcellen complexe netwerken. In die verbindingsruimte bestaat de geest in de materie. Hier wisselen geest en lichaam informatie uit en beïnvloeden elkaar. Die informatie uitwisseling bestaat uit elektrische impulsen en groot aantal chemische modulatoren zoals bijvoorbeeld serotonine en endorfines (de opium van het brein).

We hebben enige kennis -zoals hierboven aangestipt- door onderzoek aan het universum weten te ontfutselen. Maar een verstandige wetenschapper weet dat we eigenlijk niks weten. Waarschijnlijk zullen we als soort "homo sapiens" niet eens genoeg tijd hebben om alles te onderzoeken. Dus ben op je hoede wanneer over complexe zaken absolute zekerheden geclaimd worden. De Duitsers hebben daar een mooi spreekwoord voor: "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister"

Bezorgde_Burger | 10-04-14 | 06:59

@Mark Smith | 09-04-14 | 13:04

Wat Mark Smith even vergeet te vertellen is dat de reguliere medische wetenschap eerder is te herleiden tot de steentijd mens. Daar waren al vakkundige hersenchirurgen aan het werk die uiterst bekwaam een schedeltrepanatie uitvoerden, Enkele beklagenswaardige individuen van een dergelijke operatie overleefde de ingreep zoals uit archeologisch bewijsmateriaal is gebleken.

Mogelijk was de theoretische achtergrond dat een teveel of druk aanwezig was en dat een grote opening in het schedeldak verlichting kon brengen bij invaliderende clusterhoofdpijn of migraine. Een alternatieve theoretische verklaring is het laten ontsnappen van boze geesten bij bezeten en gedragsgestoorden zodat we dan eigenlijk moeten spreken over een vroeg voorbeeld van een therapeutische interventie door de psychiatrie. We zullen moeten wachten totdat de archeologie statussen en/of operatie-protocollen als bewijsmateriaal kan aandragen. Oh wacht, konden ze toen wel schrijven :-(

Bezorgde_Burger | 10-04-14 | 04:38

@Truttebol | 09-04-14 | 13:02

Men roept over alternatieve geneeswijze ook wel: "baat het niet. het schaad ook niet".

Iedereen is vrij om te doen en laten, op eigen kosten uiteraard, wat hij wil of denkt dat goed voor hem is. Een veel kwalijker maatschappelijk gevolg van alternatieve geneeswijzen wordt hier op voortreffelijke wijze door U gedemonstreerd. U plaatst, als zelf benoemt aanklager, Uw collega in de verdachtenbank met de beschuldiging dat hij nalaat in voldoende mate aan zijn herstel te werken. De verwijtbare feiten zijn, volgens U, dat hij weigert naar de toverkol of sjamaan te gaan. Zie hier een weldenkende burger anno 2014 die de wereld op zijn kop zet, met het grootste gemak van een patiënt een dader maakt voor het blote feit dat deze rationeel handelt en denkt.

Uw somatische problematiek is mogelijk te herleiden tot een onderliggende, miskende psychologische problematiek die U ziek maakt. De daaraan gerelateerde stress kan zonder meer een chronisch verhoogde tonus van Uw rugspieren induceren die, uiteindelijk door chronische overbelasting van rugwervels, aanleiding is voor het ontstaan van een hernia. Werkt U daar maar eens aan voordat U andere mensen veroordeeld. Makkelijk toch om iemand vrijblijvend aan te klagen.

Bezorgde_Burger | 10-04-14 | 03:48

@hfakker | 09-04-14 | 13:00

"Als er een plek in de wereld is waar iedereen heel gezond is en oud wordt... maar het is niet duidelijk waar het door komt.... "

Er is een lineaire relatie tussen energiegebruik/capita, levensduur en levenskwaliteit. Daarom getuigt het ook van een misselijkmakende en misdadige mentaliteit om ontwikkelingslanden alternatieve energiebronnen op te dringen en industriële ontwikkeling in de kiem te smoren. De linkse gutmenschen en de Global Warming fanaten zijn daarom dan ook verantwoordelijk voor de voortdurende misère, onnodig hoge sterftecijfers en het lijden in de derde wereld. Björn Blomberg en vele anderen wijzen daarop maar worden weggezet als <vul zelf gutmensch en/of global warming demoniserings-terminologie in>.

De progressieve gutmensch weet zeker dat de onderontwikkelde en zielige armsten der aarde in stilstand, achterlijkheid en traditionele folklore willen blijven leven maar vooral sterven.

Bezorgde_Burger | 10-04-14 | 01:53

@tweetybird | 09-04-14 | 12:55

Laat GS maar eens geheel smakeloos en zonder stijl picas op de site zetten hoe een patiënt als Silvia er in het terminale stadium uitzien met doorgebroken woekerende tumoren. Zou zo maar kunnen helpen mensen wat rationeler te laten denken en handelen.

Bezorgde_Burger | 10-04-14 | 01:12

Bij D66 hadden ze, lang geleden, incidenteel weleens vakkundig en goed opgeleid personeel zoals de recent vermoorde minister Els Borst:

"... dat ziektekostenverzekeraars riskante en niet-bewezen alternatieve behandelingen niet langer zouden moeten vergoeden. [...] Borst stoort zich in het bijzonder aan reguliere behandelaars ‘die daarnaast gaan kwakzalven’. Vanwege de wettelijk erkende opleiding en diploma’s waarop ze zich beroepen, zaaien ze verwarring bij patiënten die lang niet altijd doorhebben dat het om een alternatieve behandeling gaat."

Maar met hulp van (s)linkse postmoderne wetenschap en de breinloze roeptoeters in de Tweede Kamer liep het natuurlijk weer anders.

Bezorgde_Burger | 10-04-14 | 00:58

@DokterNo | 09-04-14 | 12:41

Zeker een beetje selectief in de vakliteratuur aan het lezen geweest of niet geheel op de hoogte. Ik raad U aan recent onderzoek naar het placebo-effect te bestuderen dan blijken onverklaarbare effecten niet zo raadselachtig. De kwaliteit van de communicatie behandelaar/patiënt is een goede voorspeller van resultaten met placebo's. De huisartsen oude stijl hadden dat overigens goed begrepen met een goede balans tussen: gezond verstand, autoriteit, luisteren, invoelen maar ook afstand houden.

Onderzoek toont verder aan dat door het gebruik van placebo's reële meetbare fysiologische veranderingen optreden die niet goed verklaarbaar zijn. Daar wordt dan ook verder onderzoek naar gedaan en resultaten daarvan kunnen mogelijk leiden tot betere behandelingen. Behandelingen met placebo's blijven natuurlijk altijd problematisch door de ethische aspecten die er aan verbonden zijn.

Het is een gotspe dat er nog steeds (reguliere) artsen rondlopen die terugvallen op het magisch denken van de toverkol en medicijnman. Vooral dan als ze geconfronteerd worden met, het tijdens opleiding dus duidelijk niet eigengemaakte inzicht, betreffende het gebrek aan kennis over en inzicht in complexe biologische systemen en organismen. Laat mij nou denken dat kennis en inzicht ontstaat door wetenschappelijk onderzoek en niet door bezweringsformules te brabbelen en rare dansjes te doen.

Bezorgde_Burger | 10-04-14 | 00:23

@datzouzomaarkunnen | 09-04-14 | 12:40

Laten we eens een voorbeeld nemen. In wilgenbast zit bijvoorbeeld een stof die sterk verwant is aan acetyl-salicyl-zuur (Aspirine) en pijn verminderend werkt. Maar.... er zitten nog veel meer verbindingen in die wilgenbast die schadelijke effecten hebben.

Dan toch liever maar die zuivere stof met wat neutrale bindmiddelen tot tablet geperst. Aspirine is al honderd jaar op de markt en heeft zich meer dan bewezen. Bijna alle patiënten die een hartinfarct hebben gehad slikken een minimale onderhoudsdosis Aspirine wat zeer effectief is gebleken tegen minimale kosten.

Bezorgde_Burger | 09-04-14 | 23:20

Was het maar zo, Nanninga. Nothing could be further from the truth.
Reguliere geneeskunde leunt helemaal niet op bewijslast. Verdiep je maar eens in de Cochrane aanpak. Die is wetenschappelijk verantwoord. En dan blijkt de werkzaamheid vies tegen te vallen.
Reguliere geneeskunde kent bovendien veel meer bijwerkingen dan we denken.
De balans tussen middel & kwaal is, kortom, een hele andere dan je stelt.
En dat is dan ook nog eens gebaseerd op onderzoek dat de farms zelf doet, want onafhankelijke instituten hebben hiervoor geen budget.
Voorbeeldje? Er zijn veel aanwijzingen dat antidepressiva tot ernstige agressie leiden, zelfs moorden eraan toe te schrijven zijn. En ze hebben bijwerkingen en kennen hevige ontwenningsverschijnselen. Er is ook een uitstekend alternatief op de markt: magneettherapie. Kent even goede werkzaamheid, zonder bijwerkingen. Is allemaal bewezen. Maar denk je dat dit wordt voorgeschreven in de reguliere zorg? Nope. Het mag alleen als je alle psychofarmaca hebt uitgeprobeerd en kunt bewijzen dat die geen donder uitmaken.

En oh ja: na vier jaar ziekte was ik verdomd blij dat ik nog een alternatief traject in kon, voordat ik werd opgegeven. En verdomd blij dat ik daar na een paar weken al beter van werd.

W Kuttje | 09-04-14 | 20:56

Van Druten: zo oud is homeopatie niet hoor.
Naar ik meen eind 1800 kwam Haneman met zijn simliaprincipe.

popye | 09-04-14 | 20:29

Homeopathie werkt alleen bij personen die aan hypochondrie lijden.
Een persoon die werkelijk iets mankeert doet er verstandig aan een reguliere arts te bezoeken.
www.dailymail.co.uk/health/article-260...

Obstiopaat | 09-04-14 | 18:35


Big Pharma : Evil-based

William Shakespeare | 09-04-14 | 18:24

Mark Smith | 09-04-14 | 13:30
Ben wel benieuwd naar de lijntjes, maar kan ze niet ontdekken. Help me effe...

Yo-Han | 09-04-14 | 16:42

Diegene die onder gecontroleerde omstandigheden de werking van homeopatie kan bewijzen, wacht 1 miljoen dollar bij James Rhandi

popye | 09-04-14 | 16:41

En dat is nu het verschil meneer evidence. De gewone geneeskunde heeft bewezen het te kunnen doen. De bewijzen in de homeopatie blijven meestal uit. En als het mislukt zijn ze gauw vertrokken. Maar ik begrijp nu dat u het bewijs gaat leveren eindelijk na jaren en jaren tot je er een baard van hebt tot op de grond. Zolang u mijn ongelijk niet aantoont heb ik voor mijn gevoel gelijk. Homeopatie is leuk voor erbij maar niet de oplossing van ernstige ziektes. En dat is niet enkel een sprookje maar bewezen door onderzoek.

tweetybird | 09-04-14 | 16:36

@De hersenloze | 09-04-14 | 12:18
Medicijnen worden getest op werkzaamheid en gevaar.
Tuurlijk, er zullen middelen zijn waarbij uiteindelijk die balsn toch niet zo goed lijkt te liggen maar ze worden in ieder geval getest. Lijkt me niet raar om dat van andere middelen ook te eisen, tenzij je ze gewoon in de healthstore wilt verkopen er er verder geen heilzame werking aan wilt verbinden.

Fysiotherepie schijnt trouwens ook niet te werken.

@DokterNo | 09-04-14 | 12:41 |
wat jij ziet is casuistiek en is op zich geen bewijs voor brede, reproduceerbare werkzaamheid. Als die middelen inderdaad werkzaam zijn, moet dat gewoon in een dubbelblind uitgevoerde studie aan te tonen zijn.
Dat moet voor reguliere middelen ook, dus waarom voor 'alternatieve' middelen dan niet?

Ik heb wel eens patienten gezien waarbij de koorts overging na het eten van een Mars reep. Dat wil nog niet zeggend dat ik de Mars reep gelijk als antipyrrheticum voor zou willen schrijven

kees1960 | 09-04-14 | 16:33

kapotte_stofzuiger | 09-04-14 | 12:23
Ja hehe, nogal logisch he? als je je ook maar een beetje in het onderwerp verdiept dan zou je weten dat dit allemaal argumenten zijn die op z'n minst niet zomaar weggewuifd kunnen worden. Echt flink zou je zijn als je wat tegen die argumenten in zou brengen. Wij wachten rustig af. en inderdaad: *zucht* heel hard *zucht*

Evince | 09-04-14 | 15:52 | + -1 

Oeps foutje . Wel roeptoeteren maar waar blijven dan die het tegendeel bewijzen. Ik zou zeggen wie a zegt moet ook b zeggen. Overtuig mij maar dat homeopatie de gehele oplossing is. Overtuig mij maar dat homeopatie beter is als gewone geneeskunde. Overtuig mij maar door voorbeelden. Voorbeelden in de gewone geneeskunde zie ik vaak zat waar mensen met ernstige ziektes die dodelijk zijn genezen. Doet u ditzelfde nu eens met voorbeelden uit de homeopatie. Zegt u maar B. Ik wacht wel.

tweetybird | 09-04-14 | 16:29

@DokterNo | 09-04-14 | 13:39 |
Uhm, ja oude studie maar eentje die wel netjes follow-up heeft gedaan van een patiëntengroep zonder interventie. Denk je dat natuurlijk beloop slechter is geworden in de afgelopen 20 jaar?
Als u een recentere studie weet, laat maar weten, die dus natuurlijk beloop bij onbehandelde groep laat zien.
Nee, natuurlijk steken farmacologie bedrijven geen geld in onderzoek naar chiropraxie en manuele therapie etc. het is niet hun verantwoordelijkheid om heel het geneeskundig onderzoek te redden/financieren.
Ik ben trouwens heel benieuwd wat voor een "regulier werkzaam arts" u bent.

D.Stapel | 09-04-14 | 16:24

Zo geweldig weer hoe nu de kwakzalver aanhangers die iedere nacht naar die muts kijken met haar paranormale gezwets toch ineens zo'n site als deze weten te vinden. Zolang de sukkels denken dat je gewone geneeskunde door homeopatie kunt vervangen ben je voor mij gewoon een sukkel. Een homeopatie naast en samen met gewone geneeskunde daar geloof ik wel in. Helaas zijn die sukkels vaak zo extreem en denken dat hun zelf gemaakte zalfje de oplossing is. Eigen pis drinken en noem maar op. Ik noem het wauzen. Geiten wollen sukkels. Ver weg van realiteit. Jammer is ook dat vaak juist dat soort extreme verantwoordelijk zijn voor veel leed en ellende die onnodig is. Ik zou zeggen morgen weer een lekker glaasje pis.En niet vergeten vanacht weer te kijken naar de proffesionele teams die voor veel geld u toekomst verspellen. Als die toekomst er slecht uitziet zou ik vast wat homeopatische brouwsels inslaan en kwakzalf zalfjes gemaakt van slootwater uit de plaatselijke sloot. Zo bepaalt u u eigen toekomst. Bij een ernstige ziekte kunt u mij paranormaal expert ook raadplegen . Ik garandeer u dood zal u deel zijn. Succes met het wondermiddel.

tweetybird | 09-04-14 | 16:20

@kapotte_stofzuiger | 09-04-14 | 12:23
Ja hehe, nogal logisch he? als je je ook maar een beetje in het onderwerp verdiept dan zou je weten dat dit allemaal argumenten zijn die op z'n minst niet zomaar weggewuifd kunnen worden. Echt flink zou je zijn als je wat tegen die argumenten in zou brengen. Wij wachten rustig af. en inderdaad: *zucht* heel hard *zucht*

Evince | 09-04-14 | 15:52

heer Nanninga wordt gesponsord door de medicijnenmaffia in combi met het chirurgen syndicaat? Ach ja, de credo's tendentieus en ongefundeerd worden in ieder geval hooggehouden..

Evince | 09-04-14 | 15:47

Kwakzalverij als homeopathie en acupunctuur is al heel oud, volgens diegenen die er mee dwepen. Dan mag toch wel worden verwacht dat er inmiddels onomstotelijk bewijs is voor de werkzaamheid ervan. En dat is er niet. Dus is het zinloos om hier opnieuw nog meer geld aan te besteden. Ons aller geld, welteverstaan!

Van Druten | 09-04-14 | 15:42

Kun je mensen inderdaad beter volproppen met pillen waarvan bewezen is dat maar 20% van de zieke er beter van worden.

De Veroorzaker | 09-04-14 | 15:23

Corrupte ambtenaren, corrupte politic, zeer corrupte EU, griekenland alles krijgt toch een 2, 3 en 4 de kans. Homeopathie is een lief sprookje met bovenstaande geweld.

Andersom dag | 09-04-14 | 15:21

Kan die Nanninga ook eens wat anders schrijven dan haar gebruikelijke stokpaardjes? Wordt een beetje een hangende plaat zo.

Zzzzooooffff | 09-04-14 | 15:08

* | 09-04-14 | 14:51
De Godwin is gemaakt, topic gesloten, doorlopen mensen.

Mr Dixit | 09-04-14 | 14:59

Of een geneeswijze 'alternatief' is, is een kwestie van onderzoek.

Honing werkt ontsmettend. Ik zou het niet als eerste op mijn wonden smeren, want we hebben nog talloze andere middelen voor, maar als ik zonder keuze zou komen, dan is het een prima "alternatief".

Probleem is dat mensen prima medicijnen niet gebruiken, omdat ze als gezondheidsguru af gaan op onbewezen fabeltjes om maar zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven.

Dicht bij de natuur... prima, maar niet zonder daadwerkelijk bewijs dat iets werkt. We worden tegenwoordig niet voor niets 80... the meds work!

Statler en Waldorf | 09-04-14 | 14:59

Polletje Piekhaar | 09-04-14 | 14:43
De Dunning die op 79-jarige leeftijd toch nog maar even aan slokdarmkanker werd geopereerd? Tegen beter weten in? Nog even snel een OK en een operatieteam bezetten op hoogbejaarde leeftijd in een toch al overbelast ziekenhuis? Die Dunning?

Mr Dixit | 09-04-14 | 14:58

Hahahahahaha die Nanninga, de farmaceutische industrie (dat is wat 'reguliere zorg' is, niks meer, niks minder) is alleen gericht op geld verdienen en symptoombestrijding en allerminst op 'genezing' (=de oorzaak aanpakken en niet de uitting).

AsEl | 09-04-14 | 14:58

Nee die dubbelblindwetenschappelijke geldversnipperaar, die werkt pas goed. Als ik ergens mijn geloof in heb verloren is het wel de gezondheidszorg met alle vals negatieve diagnoses vermoorden ze volgens mij meer mensen als Hitler Joden heeft gedood.

* | 09-04-14 | 14:51

Topperke | 09-04-14 | 14:33
De bijwerkingen van chemo zijn niet prettig, maar worden heden ten dage uitstekend onderdrukt. Na een eerste kuur voelt een AML patiënt zich al een stuk beter dan vóór het begin van de chemo, weet ik uit ervaring. Als ik met korreltjes was behandeld, zoals een homeopaat mij adviseerde, had ik nu Millecam gezelschap gehouden.

Mr Dixit | 09-04-14 | 14:50

@tweetybird

Wat stel jij toch een prachtig mooi door angst gevoed etnocentrisme tentoon. En zo overtuigd van je zaak, je zou bijna denken dat "de reguliere geneeswijzen" een soort religie voor je zijn. En van daar uit maar roepen dat je de realiteit zo goed ziet, terwijl je die juist probeert weg te rationaliseren. Je bent een waar prachtexemplaar. Volgens mij noemen ze de denkwijze die jij hier uitdraagt ook wel foreclosure.

luistukvreten | 09-04-14 | 14:45

Prof. Dunning heeft indertijd bij zijn inauguratie gezegd dat 40% van de patiënten gewoon dood gaat, met of zonder behandeling. 40% geneest spontaan. Slechts 20% geneest dank zij de behandeling. Zijn vraag was, " moeten wij zoveel geld besteden aan slechts 20% van onze zieken? " Wie het weet mag het zeggen.

Polletje Piekhaar | 09-04-14 | 14:43

Iemand hier wel eens een dubbele nekhernia gehad? Ik twee keer. Geen hond kon me helpen, tot ik bij een chiropractor kwam. ..... Per behandeling ging ik vooruit.
Truttebol | 09-04-14 | 12:43 |
Volgens mij valt Chiropractie niet onder homeopathie? Zie ook homeopathienetwerk.nl:
"Complementair aan homeopathie?
Hoewel men via het ruggebied het zenuwstelsel wil beïnvloeden is deze vorm van therapie zeer gefixeerd op het lichamelijk. De homeopathie vindt zo’n therapie nooit allesomvattend maar doordat ze zo gefixeerd is op het lichamelijk past ze wel prima naast homeopathie."
Juist bij trauma van skelet en zenuwstelsel zou ik zeker voor chiropractie kiezen, maar niet als je klachtenvrij bent.

datzouzomaarkunnen | 09-04-14 | 14:39

kapotte_stofzuiger | 09-04-14 | 12:23
Homeopathie is verzonnen door een 18e eeuwse Duitse kwakzalver en heeft niets met Chinese geneeskunde. Die drogen en vermalen organen van allerlei beschermde diersoorten, maar verdunnen ze niet ;-)

Mr Dixit | 09-04-14 | 14:39

De hersenloze | 09-04-14 | 12:18
Veel? Welke dan? Voorbeelden?

Mr Dixit | 09-04-14 | 14:36

Pavlova | 09-04-14 | 14:21
Potatoe potatoe. Homeopathische "geneesmiddelen" zijn uitsluitend gebaseerd op een hypothese, hebben geen enkele bewezen werking en werken (volgens de makers) voor een belangrijk deel op "potentiëring". Zoek maar eens op wat dat betekent en probeer niet in de lach te schieten als je de definitie leest.

Mr Dixit | 09-04-14 | 14:34

Mr Dixit | 09-04-14 | 14:26

Euh chemo is ook slecht voor je lichaam. Het alternatief is zo mogelijk nog kutter maar het is geen paracetamol die je inneemt.

Topperke | 09-04-14 | 14:33

Zolang er mensen zijn die denken dat leukemie behandeld kan worden met paraffinekorreltjes en handoplegging (omdat chemo zo eng is en volgens kruidendokters zo slecht voor je lichaam) hebben dit soort oplichters draagvlak.

Mr Dixit | 09-04-14 | 14:26

daadwerkelijke mens- en heelkunde: Falun Gong en Taoïsme meer smaken ben ik nog niet tegengekomen.
Homeopathie is alleen maar voor de verwachtte Happie Ending. - R.Steiner I.Wegman

Centauri3 | 09-04-14 | 14:21

Opvallend veel reaguurders denken blijkbaar dat homeopathie een synoniem van kruidengeneeskunst is. En dat homeopathische "geneesmiddelen" uitsluitend (een enkele moleculetje) natuurlijke bestanddelen bevatten. Tja.

Pavlova | 09-04-14 | 14:21

tuurlijk en 'Botulisme' is eauk een natuurprodukT. Botox! Lekker voor in de 'Homeo' ... scuzi op een dag gaat joe voor den bijl en doet een face-to-face bij een echte chirurg. (zo een diepgravend gevalletje).

Centauri3 | 09-04-14 | 14:13

Is clerambault ondertussen al beter of is het een vak geworden.

hawie | 09-04-14 | 14:11

Net heerlijk naar de chiropractor geweest. Ik kan er weer tegenaan. Voor 55 euri weer opgelapt. Ga jij nou lekker bij de fysiotherapeut liggen. Zéér erkend. Zéér zinloos.

AartJan | 09-04-14 | 14:09

Trigeminal neuralgia

en.wikipedia.org/wiki/Trigeminal_neura...

wat is het antwoord van de homeopathie op deesch (onvermijdelijk ongemak want: iedereen wordt een keertje oud)aanname.

Centauri3 | 09-04-14 | 14:05

Zelf heb ik de cursus 'leegzuigen van bankrekeningen volgens dhr Steiner' gedaan... Ik kan nog mensen gebruiken die last hebben van geld.

m@rkus | 09-04-14 | 14:04

Alternatieve geneeskunde is alle geneeskunde die niet op wetenschappelijk onderzoek gestoeld is. Daaronder valt onderzoek op chemische werking, klinisch onderzoek of zelfs statistisch onderzoek. Alternatieve geneeskunde die "bewezen effectief" is, is dus *per definitie* onmogelijk. Als het bewezen is is het namelijk gewoon geneeskunde.

Muxje | 09-04-14 | 14:01

Homeopathie werkt, maar zeker niet altijd. Had een hond die vanaf zijn geboorte met zware allergie zat, alles regulier geprobeerd, na 10 jaar een homeopathische dierenarts, kwam met 100 debiele vragen over die hond, na bestuderen van die vragen geeft ie een pilletje en na 3 weken was het voor de rest van zijn leven over (nog 3,5 jaar). Kan kwalijk placebo-effect zijn, want daar doen honden niet aan.

louis6227 | 09-04-14 | 13:58

@Pierke Smulders | 09-04-14 | 13:42
Ach bloedzuigers zijn ook terug van weggeweest dus waarom ook niet?

SmegmaSmeer | 09-04-14 | 13:44

Ik zou graag willen zien dat aderlaten en schedelboren terugkomen in het zorgpakket

Pierke Smulders | 09-04-14 | 13:42

Homeopathy is bunk, study says.
Medical experts tested research and treatments for 68 conditions and found they had no impact. www.theguardian.com/world/2014/apr/08/...

Bertus Brulbroek | 09-04-14 | 13:39

@D.Stapel
Lekker up-to-date studie uit 1993 ! Kijk beter even naar recentere studies over hernia, rug-of nek. Daaruit blijkt dat de huidige standaarden die onze huisartsen aanhouden volstrekt achterhaald zijn, en dat er inmiddels matig bewijs is dat chiropractie of manueel therapie zinvol is. Het matige bewijs zegt hierin meer iets over dat er niet voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om hier meer onderzoek naar te doen. Farma betaald hier uiteraard niet aan mee .

DokterNo | 09-04-14 | 13:39

Kruiden werken overigens wel. Hash, paddo's,truffels, salvia divinorum, ayahuasca, kratom, tabak, opium,cocaine, marihuana, koffie, peyote, khat, vliegenzwam en nog veel meer. Bron: erowid.org

Temazepam60milligram | 09-04-14 | 13:38

LanzVonLiebenfels | 09-04-14 | 12:36
Of je je been nou holistisch of reductionistisch breekt, de behandeling is hetzelfde.
Wat u verder ook maar 'geloven' moge.

Djong | 09-04-14 | 13:35

Yo-Han | 09-04-14 | 13:17
Hier spelen ook familiebelangen een rol in. Kijk maar eens tussen de namen op de site van die bond.

Mark Smith | 09-04-14 | 13:30

Wortelsap is leuk,het geeft je oranje poep. En ondanks dat je nooit een konijn met een bril ziet je ogen worden er niet beter van. Ik zelf vind het niet te hachelen ,wil geen oranje poep en mijn ogen zijn beter geworden met een laserbehandeling. 5 minuten werk en als wortelsap wel geholpen zou hebben is de kans groot dat mijn ogen beter waren geworden als ik 120 was geworden. Maar op die leeftijd was ik dan waarschijnlijk weer doof geweest. Daarvoor heb ik toch maar voor de laser gekozen.

tweetybird | 09-04-14 | 13:28

bedenk goed dat de nicotine pleisters ook onder de reguliere vallen. Schijnt toch niet zo goed te werken om te stoppen met roken als dat je van een regulier medicijn zou mogen verwachten.

swift1.6 | 09-04-14 | 13:27

Als je nou eens met dezelfde verve op de misstanden bij de gevestigde farmaceutische industrie in ging hakken als tegen de kwakzalvers nam ik je serieus maar het begint een beetje eenzijdig te worden Nanninga.

SmegmaSmeer | 09-04-14 | 13:26

Jee Annabel. Je hebt in principe een gouden pen maar verspilt telkens inkt aan je stokpaardje. Als je nu eens je persoonlijke overtuigingen - mogelijk gevoed door nare ervaringen in de privésfeer, waardoor je lid bent geworden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij - achterwege laat en je richt op meer algemene zaken die er écht iets toe doen, dan denk ik dat je een heel groot publiek kunt bereiken. Maar dat is dan weer mijn persoonlijke overtuiging.

Litsehimmel | 09-04-14 | 13:25

@irma zonderboezem | 09-04-14 | 13:20
En dat schijnt trouwens weer erg goed te zijn voor uw huid.

steven paul | 09-04-14 | 13:25

@Truttebol | 09-04-14 | 13:02 |
Wie zegt dat je hernia door chiropraxie is verbeterd? Hernia is uitstulping die druk op zenuwen geeft, door meer belasting kan er meer zwelling/oedeem ontstaan wat meer klachten geeft, misschien was je zonder chiropraxie wel sneller van de hernia af geweest.
Na 4 weken is circa 60% van de patiënten weer terug aan het werk bij een hernia, gemiddelde verzuimduur bij hernia: 27.9 dagen. (Weber H et al. Spine 1993; 18:1433.)
Dat ze in Engeland kwakzalverij door druk wel accepteren betekent niet dat we het hier ook maar moeten accepteren.

D.Stapel | 09-04-14 | 13:25

-de pharmaceutische industrie is evil en geldbelust
-medisch onderzoek wordt gesponsord en is dus niet objectief

kapotte_stofzuiger | 09-04-14 | 12:23 | + 14 -
.
wil je soms zeggen dat dit niet waar is?
De pharmaceutische industrie is alleen maar op geld uit. Kijk alleen al naar de enorme winsten op hun producten en hoe artsen worden omgekocht om vooral een bepaald middel voor te schrijven.
En ieder onderzoek kun je zo opstellen dat je de gewenste uitkomst krijgt. Er zijn slecht enkele die het gehele onderzoek opzoeken en controleren op o.a. methodiek en interpretatie van resultaten. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat lantaarnpalen bescherming bieden tegen tijgers, want in de binnenstad van amsterdam vind je geen wilde tijgers maar in de binnenstad van boeloe-boeloe (waar men geen lantaarnpalen heeft) wel.

swift1.6 | 09-04-14 | 13:24

Sommige dingen werken gewoon, zeezout bij mgraines, clusterhoofdpijn et etc. dat de medische industrie niet waarom is hun probleem, minder pijnstillers die verkocht kunnen worden. Werkt in ieder geval gewoon.

Bokito ergo sum | 09-04-14 | 13:22

@steven paul | 09-04-14 | 13:11
Ah. Dat bedoelde je.

Truttebol | 09-04-14 | 13:21


steven paul | 09-04-14 | 13:12 |
noem het de kracht van mijn gedachten..... maar ik krijg toch zwaar de indruk dat ik hier in de zeik word genomen!

irma zonderboezem | 09-04-14 | 13:20

Ach ja, je wilt niet meebetalen aan alternatieve geneeskunde, maar als de reguliere geneeskunde er de vinger op kan krijgen en je van hot naar her wordt gestuurd, is dat gewoon prima! (Y)

djsteeffie | 09-04-14 | 13:20

als je er van overtuigd bent dat wortelsap helpt tegen spierpijn... dan helpt het ook. de kracht van je eigen gedachten zijn zwaar onderschat. ik denk dat het zeker zinvol is daar meer onderzoek naar te doen. en niet een groep kwakzalvers een subsidiezak met geld te geven.
irma zonderboezem | 09-04-14 | 13:08 | + 2 -

Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens. Maar het moet wel je eigen wil zijn en niet een overtuiging opgedrongen door kwakzalvers. En daar zit hem nu het probleem. De overtuiging wordt vaak opgedrongen. Dus in weze niet je eigen wil. Een placebo kan bijvoorbeeld effect hebben omdat het je eigen wil betreft. Jij bent er zelf van overtuigd dat het middel werkzaam is. En dat maakt dat je geest gaat vechten. Dat is het overlevings mechanisme dat zit in iedereen. Maar een placebo maakt nog niet dat het homeopatie is. Ook een placebo onderzoek is het resultaat van gewone geneeskunde. En niet van de homeopatie of andere kwakzalvers.

tweetybird | 09-04-14 | 13:19

Bizar trouwens dat GeenStijl zo blind de Bond tegen Kwakzalverij volgt. Die vertegenwoordigen echt alles waar jullie je normaal gesproken tegen verzetten. De VARA van de geneeskunde, zeg maar. Verzameling wereldvreemde babyboomers die denken dat ze de geneeskunde hebben uitgevonden en er scheidsrechter over mogen spelen. Elk onderzoek dat hen niet zint wordt aan de kant geschoven.

Yo-Han | 09-04-14 | 13:17

prof Jeekel was wellicht professor, maar is het niet meer, hij staat in ieder geval niet in het interne adressysteem van het Erasmus MC. ZonMW zegtop haar waar website dat hij op persoonlijke titel in de commissie zit, maar hij afficheert zich wel nadrukkelijk met zijn Erasmus MC affiliatie (die blijkbaar niet meer bestaat), ook op de ZonMW website. Het maakt op mij de indruk van een beetje doorgeslagen emeritus.

Peppelenbosch | 09-04-14 | 13:15

Vermijdbare medische fouten doodsoorzaak nr.5 in de VS. Zal hier in NL niet veel anders zijn. Lijkt me zinvoller om daar (nog) meer aandacht aan te besteden dat dat ene sterfgeval van Millecam dat al jaren rond blijft ' zingen' als bewijs hoe gevaarlijk alternatieve behandelingen kunnen zijn. Overigens is Sugar Lee Hooper door een regulier medische misser overleden maar dat zie ik nergens terugkomen. Marketing van Farma (25% van het totaal budget) werkt klaarblijkelijk erg goed, want velen trappen er dagelijks in. Angst verkoopt nou eenmaal goed.

DokterNo | 09-04-14 | 13:13

@irma zonderboezem | 09-04-14 | 13:08
Inderdaad een kwakje wortelsap op z'n tijd kan geen kwaad. Het barst van de eiwitten en het innemen van wortelsap is een vorm van yoga.

steven paul | 09-04-14 | 13:12

@Truttebol | 09-04-14 | 13:09
Ga toch lekker zweefteven op het vivaforum met je ingebeelde of verzonnen kwaaltjes.

steven paul | 09-04-14 | 13:11

-weggejorist-

Kenpachi3763 | 09-04-14 | 13:11

@steven paul | 09-04-14 | 13:06

?????

Truttebol | 09-04-14 | 13:09

als je er van overtuigd bent dat wortelsap helpt tegen spierpijn... dan helpt het ook. de kracht van je eigen gedachten zijn zwaar onderschat. ik denk dat het zeker zinvol is daar meer onderzoek naar te doen. en niet een groep kwakzalvers een subsidiezak met geld te geven.

irma zonderboezem | 09-04-14 | 13:08

@Truttebol | 09-04-14 | 13:02
U bent al aan het werk en uw collega niet. Dankzij de chiropractor en het feit dat uw collega geen aansteller is.

steven paul | 09-04-14 | 13:06

@zwarte poema

En u kunt mij wel blijven minnen ,dat is u goed recht,maar het verschil is wel dat ik de realiteit wel zie en u het blijft ontkennen ondanks de bewijzen. En silvia millecam is niet het enigste slachtoffer geweest van alternative geneeswijze en homoepatie dat geheel verkeerd uitpakte. Realiteit is dat bij ernstige ziektes de gewone geneeswijze 100 procent meer kans geeft op herstel. En dat homeopatie niet gezien moet worden als vervanging ,maar hooguit als erbij. Ben het wel eens met dat geest belangrijk is. Iemand die het positief inziet maakt grotere kans als iemand die het negatief inziet. Dat is gewoon een feit. Iemand die het positief inziet wil er voor vechten,en daar reageert het lichaam op. Zeer zeker. Toch ook geest en een positieve instelling alleen is niet genoeg,die heeft hulp nodig van gewone geneeskunde,en daarbij kan ook wat homeopatie toegepast worden om bijvoorbeeld wat bijwerkingen van gewone geneesmiddelen te verlichten. Zo zie ik homeopatie. Geen vervanging maar een erbij. Maar helaas homeopatie freaks zien het als vervanging en niet als een en en.

tweetybird | 09-04-14 | 13:06

Veel mensen hebben het hier wat schamper over het placebo effect. Maar daar wordt in de reguliere geneeskunde ook gebruik van gemaakt. Ik heb M.S. en kom daardoor regelmatig bij de neuroloog, onder andere om behandelingen te bespreken. Er wordt daar van alles voorgesteld, behandelingen die soms wel 10.000 euro per maand kosten. Gemiddeld heeft 1/3 van de M.S. patienten er baat bij. Staat dus gelijk aan het placebo effect. Toen ik dat zei tegen de neuroloog knikte hij en moest hij lachen. Lang werken deze medicijnen overigens niet, de meesten blijven gestaag achteruit gaan en moeten stoppen met de medicatie wegens bijwerkingen. Dan proberen ze weer wat nieuws... ik gebruik geen enkel medicijn, ben zelfs gestopt met blowen. Gezonde voeding (paleo) en trainen en ik ben al jaren heel langzaam aan het opknappen. Heb ik mazzel of komt dat omdat ik ben weggebleven bij de reguliere medicijnen? Ik weet het niet, maar om alleen vertrouwen te hebben in de erkende medische wereld is erg kortzichtig en zelfs onverstandig te noemen.

the artful dodger | 09-04-14 | 13:05

@Zure Sigaar | 09-04-14 | 12:59
De wetenschap zou geen meter in beweging komen als verschil van opinie niet continu wordt gehandhaafd.
Verschil van inzicht en mening moet! Want anders geen wetenschap.
De aarde zou plat zijn en aderlaten nog vaste prik, als er geen verschil was van mening, aanpak en inzicht. Dus nee, men kan met hem in debat, zijn standpunt weerleggen, aantonen dat hij geen gelijk heeft.
Anders dan op andere instituten heeft de student hier gewoon kritisch te luisteren, nimmer zijn stelling zomaar aan te nemen en te komen met een beter alternatief of een onderbouwd verhaal over waarom wat de man zegt niet klopt.

hfakker | 09-04-14 | 13:04

Waty A. Nanninga even "vergeet" te melden is dat acupunctuur en chiropraxie al reguliere geneeskunde was, lang voordat de zo door haar geprezen reguliere geneeskunde werd ontwikkeld, en zo dus aan de basis heeft gestaan van de ontwikkeling van.

Mark Smith | 09-04-14 | 13:04

Zie het als de wet van Darwin> er zullen altijd mensen gevoelig zijn voor oplichterij, kwakzalvers dus, die gaan eerder dood, planten zich minder voort en na tig generaties lost het probleem zichzelf op.

Terpen-tijn | 09-04-14 | 13:04

Het is ook maar waar je woont: in de UK is chiropractie een reguliere geneeswijze die zonder mankeren wordt vergoed door verzekeraars en de NHS. Terecht, want het werkt. Over andere geneeswijzen die wij als 'alternatief' zien weet ik niks, maar ik weet wel dat wij een uitzondering zijn met onze aanduiding 'alternatief' in verband met chiropractie. In de meeste landen wordt het gezien als net zo normaal als fysiotherapie. En ik heb, tot mijn grote vreugde, gemerkt dat het inderdaad werkt. Een kennis van me weigert naar de chiropractor te gaan met een hernia want de media, zoals jullie, noemen het 'zweverij'. Hij zit nu al ruim een half jaar thuis te creperen van de pijn, hij kan niks behalve liggen. Fijn voor zijn werkgever ook. Ik was beide keren dat ik een nota bene dubbele hernia had met een maandje of twee weer aan het werk. Dankzij de chiropractor.

Truttebol | 09-04-14 | 13:02

DokterNo | 09-04-14 | 12:41 | + 5 -

[..] Schrijf aub wat minder stellig over zaken waar u aantoonbaar geen kennis van heeft.
---

Deze lijn volgend, wat onderscheidt de stukjesschrijver dan nog van hetgeen waar ze tegen vecht?

Dick wilkiet3497 | 09-04-14 | 13:01

Qua hypothese...
Als er een plek in de wereld is waar iedereen heel gezond is en oud wordt... maar het is niet duidelijk waar het door komt.... Zou je dan niet moeten (willen) leven als zij, omdat niet bewezen is waardoor het komt?
Als er een groep mensen is die, zodra zij kanker krijgen, hun leefstijl er voor zorgt het geneest, minder slechte gevolgen heeft.... Maar niets wetenschappelijk aantoonbaar is bewezen waar het precies door komt, zou je dan hen moeten, willen volgen in hun leefstijl?

Ik ben bepaald geen aanhanger van kwakzalverij, Dr Vogelarij, of andere homeopathie/alternatieve geneeswijze, maar ; alleen wetenschappelijk bewezen en aangetoond' is zeker niet per se het enige alternatief.

hfakker | 09-04-14 | 13:00

Inmiddels zit nu wel elk stofje in het water, weliswaar in zeer verdunde staat, maar dat is juist de kracht van homeopathie.
Oftewel, neem elke dag een slokje zeewater.

Terpen-tijn | 09-04-14 | 13:00

Kan de universiteit waar professor Jeekel doceert deze man niet per direct uit zijn functie zetten? Hint: volgens mij is het de Erasmus universiteit in Rotterdam.

Zure Sigaar | 09-04-14 | 12:59

@zwarte poema

En ook die alternatieve genezers waren er van overtuigd silvia te genezen met inderdaad homeopatie. Iets wat ze dus ook probeerde ondanks het feit dat de gewone geneeskunde overtuigd waren van hun gelijk en het haar einde zou betekenen. Misdadig te noemen wat jomanda en de alternatieve genezers hebben geflikt. De weg naar het buitenland was snel gezocht door die figuren. Die uiteindelijk ongelijk hadden en haar de dood hebben ingejaagd terwijl ze nu nog had kunnen leven. Voortaan eerst goed nakijken voordat u iets gaat roepen. Mijn minnetje kan wel weg omdat ik wel alles nakijk en niet klakkeloos neer plemp.

tweetybird | 09-04-14 | 12:55

Zucht Geenstijl
kiest weer eens voor het reguliere...

reoN | 09-04-14 | 12:55

na wat chiropractische behandelingen geen last meer van mijn rug, heel raar...

respect | 09-04-14 | 12:54

@zwarte poema
Ik zal u even uit die droom halen. Resultaat van jomanda en homeopatie.
En nu u weer. Is stukje uit de encyclopedie.

Na haar dood kwam het 'medium' Jomanda in opspraak, omdat deze ondanks de diagnose van de reguliere geneeskundigen Millecam steeds was blijven sterken in het idee dat ze geen kanker had. Ook verschillende geneeskundigen uit het alternatieve circuit hadden de diagnose ontkend, ook al was die verkregen door medisch onderzoek aan de tumor.

tweetybird | 09-04-14 | 12:48

Ik was binnen 4-5 sessies acupunctuur van mijn hooikoorts af. Werkt dus beter dan die chemische rommel zoals Zyrtec die Westerse doctoren pushen, maar ja, zoals alle drugdealers heeft ook de Westerse reguliere gezondheidszorg er baat bij als de 'verslaafde' (lees: patiënt) terug moet komen.

Ik zeg niet dat homeopathie werkt, en misschien is het placebo-effect de hoofdoorzaak dat het die patiënten beter gaat, maar waarom zou men er zo hard tegen vechten?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar helaas heb ik het gevoel dat de traditionele westerse geneeskunde meer bezig is om vijanden te bestrijden i.p.v. zich gewoon, op hun manier, met geneeskunde bezig te houden.

Xirdalan | 09-04-14 | 12:46

@steven paul | 09-04-14 | 12:15
Alcoholarm/ vrij bier is net zoiets als een homeopathische arts!
En degene die mijn tripels verdunt, wee zijn gebeente en zijn vleesch.......

necrosis | 09-04-14 | 12:43

Iemand hier wel eens een dubbele nekhernia gehad? Ik twee keer. Geen hond kon me helpen, tot ik bij een chiropractor kwam. Twee maandjes kater liep ik weer als een kiviet. En de tweede keer had hij er zelfs maar anderhalve maand voor nodig. Zonder mijn chiropractor zou ik amper kunnen werken. Zweefteverij? Dacht het niet. Per behandeling ging ik vooruit.

Truttebol | 09-04-14 | 12:43

Beetje kort door de bocht Mw Nanninga. Als regulier werkzaam arts zie ik zeer vaak goede , al dan niet onverklaarde effecten van zogeheten alternatieve behandelingen , terwijl volgens de meest recente onderzoeken (British Medical Journal) maar liefst 70% van de huidige reguliere behandelingen niet evidence based is. Er wordt dus met 2 maten gemeten en al helemaal door die stoffige studeerkamergeleerden van de anti-kwak club. Schrijf aub wat minder stellig over zaken waar u aantoonbaar geen kennis van heeft.

DokterNo | 09-04-14 | 12:41

Ik zou in elk geval onderscheid willen noemen tussen homeopathie en natuurgeneeskunde.
Van diverse kruiden en planten is bewezen dat het een werking heeft, sommige zijn ook, al dan niet synthetisch, terug te vinden in reguliere medicijnen: natuurgeneeskunde.
Homeopaten daarentegen horen in veel gevallen in de gevangenis thuis.

datzouzomaarkunnen | 09-04-14 | 12:40

Iets met klok en klepel, Nanninga. Grens tussen regulier en alternatief is veel vager dan jij, en enge clubjes als de bond tegen kwakzalverij, doen vermoeden. Er is wel degelijk (gedeeltelijk) bewijs voor o.a. chiropractie. Meer dan voor sommige vormen van geneeskunde die wel als regulier worden gezien en al helemaal meer dan voor sommige medicijnen die worden voorgeschreven door huisartsen.

Yo-Han | 09-04-14 | 12:40

@ steven paul | 09-04-14
Jij vindt de krachtige wisselwerking tussen geest en lichaam verbazingwekkend?

Linkse Zakkenvuller | 09-04-14 | 12:37

zwartepoema | 09-04-14 | 12:30 | + 0 -

Nee maar homeopathie kan niet de gewone geneeskunde vervangen. Homeopathie is leuk voor mischien erbij in samenwerking met gewone geneeskunde,helaas is dat vaak niet het uitgangspunt van zo,n homeophaat freak. Die blijft het maar zien als vervanging van gewone geneeskunde. En datis nu vaak het hele probleem. Want dat kost onnodig levens.

tweetybird | 09-04-14 | 12:36

Holistisch versus reductionistisch gaat zeker op voor de geneeskunde. Dat laatste is wat we doen. Symptoombestrijding ipv van naar een totaalbeeld. Ik ben zwaar tegen kwakzalverij en Aziatische wonderpoeders maar ik geloof 100% in een holistische visie.

LanzVonLiebenfels | 09-04-14 | 12:36

Who the fuck is Hans Jeekel?

Eucalyptas | 09-04-14 | 12:35

Hard bidden, schijnt ook te helpen...

Aap, Noot & Mies | 09-04-14 | 12:35

Wat ik veel erger vind dan dat kwakzalverijgelul (want dat is wat het is: gelul), is de schijnbaar eindeloze rij met 'adviseurs' die "Prof. Dr." voor hun naam mag zetten die om dat ZonMW heen hangt.
 
Dat het Erasmus en VUMC dat allemaal maar goed vinden, is te treurig voor woorden.

pietvanvliet | 09-04-14 | 12:33

Het is ook niet zozeer dat oneindig keren verdunde watertje wat helpt maar wel de persoonlijke aandacht en tijd die je van de "genezer" krijgt. Iets dat in de reguliere zorg verdwenen is als gevolg van de winstmaximalisatie.

sinar2 | 09-04-14 | 12:33

Altijd weer verbazingwekkend dat er zoveel reaguurders baat hebben bij een placebo-effect.

steven paul | 09-04-14 | 12:33

Zolang mijn antroposofische huisarts mij al dik 30 jaar gezond weet te houden én elke genoemde klacht altijd weet op te lossen, hoor je mij niet klagen.

Liever twee keer marjoleinbloemzaadolie proberen, dan de eerste keer volgestopt worden met hormoonmedicijnen van producent A waarop de arts een extravette bonustarget heeft staan.

Linkse Zakkenvuller | 09-04-14 | 12:32

Mocht ik ziek worden, dan ben ik best bereid het Chinese kruidenvrouwtje een kans te geven. Ik wel.
Beetje jammer dat de GeenStijl altijd alle alternatieve geneesheren over één kam scheren. Alsof dat allemaal oplichters zijn.

VanBukkem | 09-04-14 | 12:31

Natuurlijk want een heleboel medicijnen helpen zeer goed, maar de meeste hier die roepen maar wat hebben geen idee wat het allemaal inhoud homeopathie die beginnen dan slap te zeuren met .. Sylvia Millecam dat heeft er totaal niks me te maken dat was een soort Jomanda figuur maar dat heeft niks met homeopathie te maken

zwartepoema | 09-04-14 | 12:30

De hersenloze | 09-04-14 | 12:18 | + -3 -
Gelukkig heeft u dan wel weer voor de juiste nickname gekozen :)

Optelsommetje | 09-04-14 | 12:28

@De hersenloze | 09-04-14 | 12:18
Met een goede auto kun je ook ongelukken krijgen. Volgende keer koop ik ook een wrak van de weg, en laat het onderhoud doen door mijn neefje van 6.

Vergelijk:
Arts: 10 jaar wetenschappelijke opleiding.
Jomanda: een paarse jurk.
Homeopaat: boek gelezen.
Homeopatisch antroposofisch therapeut: zelf gemaakte cursus gevolgd.

frank87 | 09-04-14 | 12:28

Veel "gewone" medicatie werkt ook niet en is zelfs gevaarlijk...
De hersenloze | 09-04-14 | 12:18 | + -2 -

Nee een glas water voor je geluidsbox zetten die jomanda instraalt wel. Silvia millecam heeft zeker niet dichtbij genoeg gezeten. Sukkel. Je doet je naam eer aan,dat blijkt wel. Als homeopathie en andere kwakzalverij dit met je doet sla ik effe over.

tweetybird | 09-04-14 | 12:26

beetje kort door de bocht Nanninga. Er is meer dan alleen het verdunnen van vage middeltjes aan de ene kant, en het kapotmaken van het probleem, samen met je lichaam d.m.v. chemicalien voorgeschreven door de reguliere artsenij, aan de andere kant. En zolang de wetenschap bang is om door collega's verkettert te worden door het doen naar onderzoek naar 'alternatieve' (lees; al honderden jaren in gebruik zijnde)geneeswijzen komen we nooit van het monopolie van de chemische concerns af.

HaHaHarry | 09-04-14 | 12:26

@eerstneukendanpraten | 09-04-14 | 12:21
Ik zal u echter geen homeopatisch verdunde whisky adviseren...

steven paul | 09-04-14 | 12:26

Veel "gewone" medicatie werkt ook niet en is zelfs gevaarlijk...
De hersenloze | 09-04-14 | 12:18 | + -2 -

Je verstand verwijderen daarintegen heeft wel bewezen invloed op je functioneren en verschillende uitingen.

TheseDays00 | 09-04-14 | 12:25

Wat acupunctuur betreft: er zijn miljoenen mensen die er baat bij hebben. Bij bijvoorbeeld spier- en zenuwaandoeningen werkt het vele malen sneller dan 'onze' reguliere geneeskunde. De rest kan me gestolen worden maar van acupunctuur blijf je af!

Harry_Witkamp | 09-04-14 | 12:25

Yep, er kan niet vaak genoeg gewaarschuwd worden tegen kwakzalverij. Iedereen moet lekker zelf doen waar ie zin in heeft maar nooit ten koste van de reguliere zorg of mijn centen. Want hoe je het ook bekijkt:
.
Homeopathie is in Amerika een glas bier in de zee gooien, en in Scheveningen een slok uit de zee nemen en roepen dat je dronken wordt...

Optelsommetje | 09-04-14 | 12:24

De beste homeopathische middelen haal ik bij de coffeeshop op de hoek.

Idontgiveafunk | 09-04-14 | 12:23

*zucht*, homeopatiegekkies zijn dogmatischer dan religekkies.
De "argumenten" kan je nu al voorspellen:
-de pharmaceutische industrie is evil en geldbelust
-medisch onderzoek wordt gesponsord en is dus niet objectief
-mijn opa at elke dag brandnetelblaadjes en is 103 jaar geworden (ondanks het pakje peuken per dag)
-in China gebruikt men therapie xxxxx al zoveel duizend jaar, dus het moet werken
-...

kapotte_stofzuiger | 09-04-14 | 12:23

Schandalig dat zo'n subsidiespons als Zonmw hier geld en mankracht aan besteed.

SharpEye | 09-04-14 | 12:22


Bij vraagstukken die over leven en dood gaan hecht ik er aan dat iedereen alle keuzevrijheid heeft. Mompelt iets van vrij land en zo.

William Shakespeare | 09-04-14 | 12:22

@ steven paul 12:15

Gelukkig heb ik nog een grote voorraad single malt en kaltgestellt Duitsch bier liggen. Voor het geval dat...

eerstneukendanpraten | 09-04-14 | 12:21

steven paul | 09-04-14 | 12:15 |

Iemand Heineken voorschrijven is een misdaad tegen de menselijkheid!

Biersmurf | 09-04-14 | 12:21

Bij ons op de Klazien uut Zalk universiteit hebben we keihard bewijs dat dansen bij volle maan uitstekend werkt tegen slaapwandelen.

neemjemoederindemali | 09-04-14 | 12:21

"... Toverdenken is toverdenken, een bewezen werkzame behandeling is werkzaam. Meer smaken zijn er niet,..."

Mwoch... Er is nog zoiets als de grijze zone waarin werkzame behandelingen worden verzwegen of als toverdenken worden weggehoond, omdat er geen patenten op te claimen zijn en er dus niet voldoende op te verdienen valt.

Maar goed, daar gaat het hier niet over.

ZKH EénOog | 09-04-14 | 12:19

Veel "gewone" medicatie werkt ook niet en is zelfs gevaarlijk...

De hersenloze | 09-04-14 | 12:18

Volgens Berendien uit Wisp helpt bloemkool in de oren uitstekend tegen verkoudheid!

eerstneukendanpraten | 09-04-14 | 12:17

Sylvia Millecam was daar een van de vele slachtoffers van.

Maar voor Matthijs van Nieuwkerk zou ik het aanraden.

Ing. eslapen | 09-04-14 | 12:16

Alcoholisten slechts extreem verdunde alcohol laten drinken schijnt trouwens wel te helpen.

steven paul | 09-04-14 | 12:15

Sylvia Millecam is een van de vele slachtoffers daarvan.

Maar voor Matthijs van Nieuwkerk zou ik het aanraden.

Ing. eslapen | 09-04-14 | 12:15

Ik geloof in de heilzame werking van Kaas.

Kaas de Vies | 09-04-14 | 12:13

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl