Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

LIVE Mandela Memorial. STILTE en RESPECT svp

*klaroengeschal en trommelgeluiden* Schakelen we nu LIVE over naar de herdenkingsdienst van De Eerste Ereburger der Aarde, Nelson Mandela. Voor we beginnen nog even de grondregels om alles in correcte banen te leiden en frictie op internet te voorkomen. Allereerst: de autoplay in de stream hierboven is verplicht gesteld. - edit: Stream vervangen door YouTube LokaalTV. Die kan gewoon uit, en het NOS-commentaar was niet te harden. - De Madiba Memorial is nou eenmaal een collectieve happening van wereldvrede en verbroedering, dus ook voor ons gold: buigen of barsten. We bogen. Want Mandela. Brengt ons op de regels voor jullie, het respectloze plebs. Zwarte pagina's over terrorisme uit het verleden van Mandela oprakelen MAG NIET. Grapjes maken over de 'hoofdpiet' of zijn warme vriendschap met ontelbare dictators MAG NIET. Voorts is het respectloos om te speculeren over de mogelijkheid om de Slachter van Suriname, Desi Bouterse, vandaag te arresteren. Lid 2 sub b van die regel schrijft tevens voor dat er geen grappen gemaakt mogen worden over de tafelschikking tussen hem en Timmerfrans. Tenslotte zijn drank- en drugsgebruik niet toegestaan. Von Jolo's Humorloze Hoofddoekjesredactie (vzmh) bewaakt de zuivere zeden van deze herdenking en zal furieus uithalen met keiharde racismebeschuldigingen (indien nodig ondersteund met belastende transscripten) voor wie het waagt cynisch, lollig of überhaupt blank te gaan doen op een zwarte dag als deze. Programmaboekje hierzo, daar alle sterren op de rode zwarte loper, hier het fotoboek met feestende rouwende Zuid-Afrikaanse snikkers op de tribunes van het Soccer City Stadium in Joburg. En nu allemaal: Avé Mandela!
Te Laat: Over fatsoen en respect gesproken. Barack Obama kwam twee uur te laat aankakken op de herdenking. Een grapje over een luie neger lijkt ons in dit geval wél op zijn plaats.

Reaguursels

Inloggen

Oja, leer ook ff rekenen 1963 + 25 = 1988
Lijkt mij behoorlijk eind jaren 80.

harstef | 11-12-13 | 12:49

Jozef
1. Probeer nu eens een keertje een van mijn vragen te beantwoorden. Inplaats van mij zaken te verwijten die ik niet gezegd heb.

2. Ja, veel is opgebouwd door mannen. Leve de pil die keuzevrijheid heeft gegeven (als je ook van sex/mannen houdt). WO1 waardoor kiesrecht van vrouwen werd gerealiseerd (mede door voorloper UK) en vrouwen werden toegelaten tot werkvloer (maar voor equal pay for equal work nog steeds streven.Gelukkig kan je in NL niet meer ontslagen worden als je gaat trouwen (bij min buza gebeurde dat tot 1985).
Ik zie niet het probleem bij gelijke geschiktheid te kiezen voor de sexe die in de minderheid is. En in sommige gevallen zelfs niet een quotum. Ik heb me niet gediscrimineerd gevoeld toen op mijn opleiding jongens op basis van quotum gemakkelijker toegang hadden. Kennelijk moet ik me daar alsnog vreselijk druk om maken.

harstef | 11-12-13 | 09:50

@Harstef"En ja, verzet tegen onderdrukkers vergt veel offers. Daar weet Mandela alles van."
Inderdaad, De gewapende tak van het ANC heeft zeer veel slachtoffers gemaakt.
We spreken waarschijnlijk over duizenden mensen. Waarvan de meeste nota bene zwarten waren.
En wie was er ook al weer de leider hiervan? Hmm.

Josefus | 11-12-13 | 03:33

@harstef | 11-12-13 | 01:26 | + 0 -
Beste Stephanie, je commentaar is werkelijk all over the place. Er is werkelijk geen touw meer aan vast te knopen. Je schrijft lappen tekst zonder enig doel, of conclusie. Je spreekt jezelf de hele tijd tegen, en valt inderdaad in herhaling.
En nee, "vinden dat het nuttig is om na te denken" is totaal geen argument. Het komt niet eens in de buurt.
Je hebt mijn inziens geen waarden, want je bent een moreel relativist. Dat heb je nota bene zelf toegegeven.
Je bepleit keihard sexe apartheid. En nee dat veroorzaakt geen "evenwichtig" voordeel. Het verstoord juist het evenwicht, omdat het voorrang geeft aan minder getalenteerde vrouwen. Ja, vrouwen zijn vaak minder getalenteerd. Wen maar aan het idee, want je zal er nog vaak mee geconfronteerd worden. De beschaving, en alles wat je om je heen ziet is gemaakt door mannen. Quota zijn nodig omdat er te weinig talent is om zelfstandig de top te bereiken.
Misschien moeten we maar quota gaan instellen om het aantal joden op hoge plaatsen te beperken,ofzo. En om meer surinamers op hoge plaatsen te krijgen. Jeweetwel, een meer evenwichtige verdeling die je zo graag wil. Is totaal geen vorm van apartheid in jouw relativistische ogen. Maar evenwichtigheid. Ik dacht eerst dat je een beetje naief was. Ik begin je nu eigenlijk een beetje eng te vinden. Maar dit zal wel een bepaalde vorm van vrijheid en gelijkheid zijn, in jouw ogen. Brrr.
Verder is ECHT verzet altijd met dwang, geweld. Ga maar eens kijken in Kiev. Of zijn die mensen ook allemaal geweldloos verzet aan het plegen met "schrijven".
Als je echt van een onderdukker af wilt, ontkom je niet aan echt geweldadig verzet. Alle macht komt uit de loop van een geweer.
Probeer nu eens een keertje een van mijn argumenten te beantwoorden. Inplaats van al die rammelende kletspraat.

Josefus | 11-12-13 | 03:25

Josefus | 10-12-13 | 19:28 | + 1 -
"Je vraagt je af of je in staat zou zijn tot geweldloos verzet. Hallo, verzet kan niet geweldloos."

Er zijn meerdere vormen van geweldloos verzet, wat niet betekent dat het 'wettelijk' is, of dat de RESPONS niet geweldloos is.
Voorbeelden: staken, blog schrijven, sit-in, politieke lobby/druk, sabotage, (geweldloos) demonstreren.

Dat respons niet geweldloos is maakt dat je, zoals je zelf aangeeft, moet afwegen wat je zelf wilt opofferen voor het groter belang bv: staken (Mandela 5 jaar cel; Februariestaking doden), blog schrijven (Malala neergeschoten).

Ik vind geweldloos, actief verzet een interessant concept, waarvan ik denk dat het effectief kan zijn, maar gezien de menselijke natuur niet haalbaar.
Waarom effectief? Omdat als mensen niet meewerken aan hun eigen vernietiging het een stuk moeilijker gaat. Hoeveel Joden zouden zijn vermoord als ze niet zelf naar de trein waren gelopen, maar tijdens een razzia gewoon waren gaan zitten (en alle NLders net zo moedig). Het was dan bijna logistiek niet haalbaar geweest zovelen uit te roeien.
Is het niet vreemd dat zoveel genocide slachtoffers letterlijk hun eigen graf graven. Als ze dat hadden geweigerd hadden ze tenminste hun moordenaar werk bezorgd, want het resultaat is hetzelfde: dood.
Ik denk dat dat (meewerken aan de eigen dood) het gevolg is van de menselijke overlevingsdrang en hoop, die vreemd genoeg* (voor de groep) dan averechts lijkt te werken. *biologisch

Je kan dit mutsig vrouwengeklets vinden, ik vind het nuttig na te denken over wat wel of niet m.i. acceptabel of wenselijk is, en nadenken wat 'mijn' (absolute) waarden zijn. Ik vind het wat simpel mijn denken te beperken tot NL in 2013. De wereld is groter dan dat en de realiteit ook.

harstef | 11-12-13 | 01:26

Da_Vinz | 10-12-13 | 21:07 | + 0 -
Ik val in herhaling denk ik, maar: ik ben tegenstander van het geweld op burgerdoelen door het ANC.
Desondanks heb ik er een zeker begrip voor (bepaalde zaken in het verleden).

Ik heb ook familie die in het (geweldloos) verzet heeft gezeten, die zijn gelukkig nooit gepakt, want dan hadden ze, in tegenstelling tot jouw familie wel kunnen rekenen op een zekere dood: half-Joods.

De familie van mijn moeder zat in het jappenkamp. Dat had een zeer bruut regime. Als de Amerikanen niet het besluit hadden genomen Hiroshima en Nagasaki te bombarderen had mijn moeder bv de oorlog niet overleefd. Die had voor haar nl geen week langer moeten duren. De een z'n dood ....
Is het bombarderen van burgerdoelen als land/leger wel acceptabel? Er zijn eindeloze hoeveelheden burgerdoelen gebombardeerd (in Duitsland met name arbeiderswijken om zo de arbeiders in wapenindustrie te decimeren). We herdenken ook de piloten die, op weg naar burgerdoelen, werden neergeschoten.

Waarom er in NL door het verzet geen burgerdoelen werden gekozen had er wellicht ook mee te maken dat hier niet zoveel burgerdoelen waren. Want erg veel onderdrukkende Duitse families woonden hier niet. Het verzet heeft trouwens niet zoveel Duitsers geliquideerd uit angst voor represailles door de Duitsers. De voornaamste doelen waren landverraders/ NSBers, waarvan sommige onterecht.

Als je denkt dat Mandela/zwarte bevolking niet door het apartheidsregime werd onderdrukt mankeer je iets aan je denkvermogen.
In tegenstelling tot ZA duurde 'onze' onderdrukking maar 5 jaar. Mandela had het streven naar vrijheid en gelijke rechten, en had niet zoals jij schijnt te denken 'gewoon racistische motieven'.

Of het land er beter op geworden is zal afhangen aan wie je het vraagt en in welk opzicht.
Ik denk dat de positie van veel zwarten een stuk is verbetert (stromend water, school, vrijheid, stemrecht, interraciale relaties weer toegestaan).
Ik denk dat veel bestuurlijke zaken 'mis' gaan bij gebrek aan kennis, ervaring, het niet durven nemen van beslissingen/verantwoordelijkheid, machtswellustige en corrupte ANCers.
Nu een cruciaal moment: wat gebeurd er nu een man die jaren van zijn leven gestreefd heeft naar een vreedzame samenleving weg is gevallen. Gaat men door met dat idee, of gaat men op weg naar een Zimbabwe? Komt er snel genoeg een nieuwe goed opgeleide generatie die 'genormaliseerd' is, niet vol oud zeer? Kan de jeugd zich losrukken van gewelddadige types als Winnie (die voor zover ik begrijp juist in trek is bij de jeugd). Durft men oude loyaliteiten los te laten en te kiezen voor nieuwe niet corrupte leiders en kleur geen issue te laten zijn. Een positief punt, de crisis lijkt wereldwijd aan z'n einde te komen, ook dat is positief voor ZA. Met een goede economie een beter stabieler toekomstperspectief.

Dus vooralsnog: Ja, beter. Vrijheid en gelijkheid is een groot goed.

harstef | 11-12-13 | 00:32

Josefus | 10-12-13 | 19:28 | + 2 -
--
Waarom ik er van uit ga dat niemand hier zou optreden tegen onderdrukking: omdat velen hier Mandela verwijten te hebben opgetreden tegen onderdrukking. Parallellen mogen niet gemaakt worden want als het NL betreft zijn we helemaal fantastisch.

Op een enkeling na is denk ik bijna iedereen een moraal relativist toch? Zodra je begrip hebt voor een ouder die Robert M zou vermoorden maar een Jasper S sterk veroordeeld dan ben je mijns inziens al een moraal relativist. Je haalt het leger erbij als voorbeeld, gelijk heb je. Als je geweld veroordeeld, maar wel beschikt over een leger ben je in wezen al een moraal relativist. Denk je dat die kerels alleen gaan klaverjassen in Mali?
En over gelijke rechten, daar past ook in gelijke kansen en evenwichtige verdeling. Ik vind het geen enkel probleem als in vrouwen gedomineerde omgevingen een min quotum zou komen voor mannen, zodat die meer kans maken. Dat was ook zo op mijn opleiding (met selectieproces) waar mannen genoten van quotum voordeel. Alleen waarom je het racisme noemt als je evenwichtige samenstellingen ergens wilt bereiken is mij niet duidelijk. Er is dan toch geen verbod op het aannemen van mannen (of vrouwen)? Waarom moet het perse een blanke man zijn bij gelijke geschiktheid? Dat is wel logisch?

En ja, verzet tegen onderdrukkers vergt veel offers. Daar weet Mandela alles van. Daar weten de vele vrijheidsstrijders alles van. Na 50 jaar geweldloos verzet, daarna nog decennia verzet/sabotage op niet-burgerdoelen, is het ANC over gegaan op geweld op burgers. Dat is verwerpelijk, maar wel begrijpelijk. Mensen zijn mensen en die kunnen, tot op het bot getergd over gaan op vreselijke dingen. Ik vind het knap dat Mandela mogelijke slachtpartijen heeft weten te voorkomen.

Wellicht hebben we een ander idee bij het woord moraal relativist, maar volgens mij is iedereen (op een enkeling na) dat. Maar, ik heb nog steeds geen antwoord op de vraag wat ze volgens jou wel hadden kunnen doen, geoorloofd, om tot vrijheid te komen.

Oh ook reuze benieuwd wat volgens jou absolute (altijd geldende) morele & ethische waarden zijn, tenminste als je een niet-moraal-relativist bent.

harstef | 10-12-13 | 23:05

-weggejorist-

Da_Vinz | 10-12-13 | 21:07

U bent een moraalrelativist. Nog erger dus.
Josefus | 10-12-13 | 16:02 | + 0 -
---
"Dat klopt waarschijnlijk wel. Ik ben in principe tegen geweld (zoals ik hier meermalen heb aangegeven).

Wel vraag ik me af wat ik wel of niet zou doen.
Ik hoop dat als ik me ooit in een situatie bevind zoals oorlog (WO2) of onderdrukking (apartheid) ik de moed en het vermogen heb geweldloos verzet te plegen. Dat ik niet zoals vele mensen wegkijk bij onrecht, hopend dat ik wordt overgeslagen. Dat ik niet geperverteerd raak en me loslaat in geweld jegens daders of hun families. Ik hoop dat ik de moed en de kracht heb geweldloos verzet te plegen. Ook als mijn vrienden vermoord worden, mijn rechten ontnomen, martelingen plaatsvinden. Helaas weet ik dat niet zeker.

Ik ben voor onze rechtsstaat en zal daarom nimmer een advocaat belachelijk maken of bedreigen die zijn werk doet. Dus ook de Ankers niet als ze een zieke kinderverkrachter verdedigen. Ik heb respect voor hun vermogen naar beste kunnen een dergelijk zieke man te verdedigen. Het toont mij dat zij principiëler zijn dan ik, want ik vrees dat ik dat niet zou kunnen.
Ik ben tegen moord en geweld, toch zou ik begrip hebben voor de ouder die Robert M zou vermoorden.

Dus ja, ik ben helaas kennelijk niet zo principieel dat ik geweld altijd veroordeel. Ik ben geen Dalai Lama of Ghandi.

Ik denk er wel over na. Wat zou ik doen, wat zou ik accepteren tot hoe ver zou ik gaan? Dat is een vraag die niemand hier heeft beantwoord.

Als ik de reacties hier lees denk ik: niets.
Mandela is fout. Geweldloze Malala een 'trekpop'. Dus wat is wel te verwachten van de GS reaguurders? Zo te lezen in ieder geval geen verzet tegen een oppressor.
Maar wel huilie huilie doen op GS als -OMG- iemand 'durft' te discrimineren door bv voor te stellen een 30% vrouwen binnen bedrijven verplicht te stellen. OEI de wereld vergaat!!"
@harstef | 10-12-13 | 18:34 | + 0 -
Mijn god, wat een kompleet van iedere realiteitszins gespeend vrouwen geklets.
Je geeft meteen al toe dat je een moraalrelativist bent. Dat betekent dat het je allemaal niet uit maakt. Goed, kwaad, wat maakt het uit.
Je bent in principe tegen geweld, maar eigenlijk ook weer niet. Je hebt er een beetje over nagedacht. Maar weet het eigenlijk nog zo niet.
Je vraagt je af of je in staat zou zijn tot geweldloos verzet. Hallo, verzet kan niet geweldloos. Daar komt altijd een vorm van dwang bij kijken. De vraag die je jezelf zou moeten stellen is, hoeveel risico je bereid bent om te lopen. Hoeveel je ZELF wil opofferen voor het groter belang.
De Dalai Lama, en Ghandi waren trouwens niet zo principieel hoor. Ghandi heeft trouwens in Zuid Afrika gewoond. En we weten dat hij een racistische kijk op de zwarte bevolking had. De Dalai Lama is niet democratisch gemotiveerd. Maar wil de theocratische dictatuur herstellen in Tibet. Verder heeft hij nooit iets hoeven doen voor zijn baantje.
En hoe kom je er bij om te stellen dat de reaguurders hier (waar je er zelf trouwens ook eentje van bent), niet zouden optreden tegen onderdrukking? Ben je soms helderziend? Je geeft wel aan dat je dat zelf niet zou doen.
En dan dat laatste voorbeeld. Waar haal je dat nu vandaan? Dit is nu net een prachtig voorbeeld van sexe apartheid. Maarja, jij als vrouw hebt daar profijt van. Dus dan is kritiek daarop ineens "huilie huilie" doen.
Blijkbaar sta je niet zo heel kritisch tegenover sommige vormen van apartheid.
Moreel relativist dus. Voor gelijke rechten alleen als het je uitkomt. Voor sexe apartheid als het je bevoordeelt
Optreden tegen onderdukking is heel moeilijk, want dat vergt offers. De onderdrukkers schieten namelijk terug.
Daarom is het wel zo makkelijk om weerloze, ongewapende burgers te pakken. Die kunnen tenslotte niets terug doen. Loop jezelf als "verzetsstrijder" ook geen risico.
Iemand die principieel tegen geweld is zou dat toch moeten kunnen inzien.
P.S. Ik heb nog nooit iemand in mijn leven ontmoet die principieel tegen geweld is. Met name mensen die zich pacifist noemen kunnen soms behoorlijk gewelddadig uit de hoek komen. Maar je kunt jezelf dan zo lekker verheven voelen boven de rest.
Verder ben je wel voor onze rechtstaat. Die dwingt haar macht af MET GEWELD. Of denk je dat politie, justitie en het leger die wapens hebben voor de show?
Blijkbaar ben je dan niet principieel tegen geweld.
.

Josefus | 10-12-13 | 19:28

U bent een moraalrelativist. Nog erger dus.
Josefus | 10-12-13 | 16:02 | + 0 -
---
Dat klopt waarschijnlijk wel. Ik ben in principe tegen geweld (zoals ik hier meermalen heb aangegeven).

Wel vraag ik me af wat ik wel of niet zou doen.
Ik hoop dat als ik me ooit in een situatie bevind zoals oorlog (WO2) of onderdrukking (apartheid) ik de moed en het vermogen heb geweldloos verzet te plegen. Dat ik niet zoals vele mensen wegkijk bij onrecht, hopend dat ik wordt overgeslagen. Dat ik niet geperverteerd raak en me loslaat in geweld jegens daders of hun families. Ik hoop dat ik de moed en de kracht heb geweldloos verzet te plegen. Ook als mijn vrienden vermoord worden, mijn rechten ontnomen, martelingen plaatsvinden. Helaas weet ik dat niet zeker.

Ik ben voor onze rechtsstaat en zal daarom nimmer een advocaat belachelijk maken of bedreigen die zijn werk doet. Dus ook de Ankers niet als ze een zieke kinderverkrachter verdedigen. Ik heb respect voor hun vermogen naar beste kunnen een dergelijk zieke man te verdedigen. Het toont mij dat zij principiëler zijn dan ik, want ik vrees dat ik dat niet zou kunnen.
Ik ben tegen moord en geweld, toch zou ik begrip hebben voor de ouder die Robert M zou vermoorden.

Dus ja, ik ben helaas kennelijk niet zo principieel dat ik geweld altijd veroordeel. Ik ben geen Dalai Lama of Ghandi.

Ik denk er wel over na. Wat zou ik doen, wat zou ik accepteren tot hoe ver zou ik gaan? Dat is een vraag die niemand hier heeft beantwoord.

Als ik de reacties hier lees denk ik: niets.
Mandela is fout. Geweldloze Malala een 'trekpop'. Dus wat is wel te verwachten van de GS reaguurders? Zo te lezen in ieder geval geen verzet tegen een oppressor.
Maar wel huilie huilie doen op GS als -OMG- iemand 'durft' te discrimineren door bv voor te stellen een 30% vrouwen binnen bedrijven verplicht te stellen. OEI de wereld vergaat!!

harstef | 10-12-13 | 18:34

ik zal mandela nooit vergeten. hij was geweldig in the shawshank redemption

boerepatat | 10-12-13 | 18:22

En over NL vorige.nrc.nl...
@harstef | 10-12-13 | 15:55 | + 0 -
Interessant dat je net met dit voorbeeld komt. Dit is nu precies wat ik bedoel met "fout" verzet. Het vermoorden van weerloze burgers. Dit is nu precies mijn punt. Namelijk dat het ANC, onder leiding van Mandela hierin fout was.
Je bevestigt eigenlijk hiermee mijn argumentatie, daarvoor dank.
Of is het alleen fout als nederlanders betreft.
Overigens is het een bekend verschijnsel dat aan het eind van een oorlog, juist het verzet onderling rekeningen gaat verheffen. Ze hebben dan nog even de kans daarvoor. En er wordt bepaald wie zich de macht verwerft na de strijd. Tijdens de oorlog was er geen sprake van een terreur campagne, gericht tegen de onbewapende burgers. Vooral communisten hebben hier een handje van. Nou welke politieke stroming hing het ANC nu ook al weer aan, hmm?

Josefus | 10-12-13 | 18:16

Obama een luie neger? Van Rossum is een lul.

jaapkoning | 10-12-13 | 17:51

"Over fatsoen en respect gesproken. Barack Obama kwam twee uur te laat aankakken op de herdenking. Een grapje over een luie neger lijkt ons in dit geval wél op zijn plaats."

Ik vond het meer nieuws dat hij Castro een hand gaf.

the Jackdawn | 10-12-13 | 17:44

"moet zijn: ik ben niet links"
@harstef | 10-12-13 | 15:10 | + 0 -
Sorry, u bent niet links. U bent een moraalrelativist. Nog erger dus.

Josefus | 10-12-13 | 16:02

Winnie behartigde de belangen voor Mandela. Zij was de baas van ZIJN club. Mandela wist precies wat voor organisatie Winnie onder haar hoede had. Dit was gewoon business as usual voor het ANC.
Josefus | 10-12-13 | 14:44 | + -1 -
---
"Ik geloof dat het je is ontgaan dat Mandela sinds 1964 op Robbeneiland zat.
Nu kan je denken dat dat intensieve briefcontact van 2 gecensureerde brieven per jaar gedurende ruim 25 jaar er voor zorgt dat je niet uit elkaar groeit.

Maar, doe niet zo naïef, er gaan zelfs mensen uit elkaar wegens uit elkaar groeien en het krijgen van andere ideeën terwijl ze elke avond naast elkaar op de bank zitten. En zij Mandela's zouden in grimmige omgevingen, niet bij elkaar, opeens niet uit elkaar kunnen groeien?? Wat een BS!!

Er is een heel groot verschil:
Nelson was tegen geweld gericht op onschuldige personen en Winnie voor geweld tegen personen."
@harstef | 10-12-13 | 15:37 | + 0 -
Ik zie dat je niet in staat bent om een tegenargument te plaatsen. Daarom verzin je er maar een paar.
Eind jaren tachtig kon Mandela gewoon communiceren met zijn vrouw. De situatie was volkomen anders dan in 1964. Denk je nou echt dat ik dat niet weet?
De reden dat ze al die 25 jaar zijn vrouw bleef, was nu net om de controle te behouden. Dit was een verstandshuwelijk. Het had dus een politieke functie. Dit heeft niets te maken met "uit elkaar groeien". Wederom toon je je hier als naief.
Of dacht je soms dat ze getrouwd bleven vanwege de romantiek?
Verder was Mandela gewoon VOOR geweld tegen onschuldige personen. Dat heeft ie uitentreuren bewezen door de baas te zijn van de GEWAPENDE tak van het ANC. Dat heeft hij ook nooit ontkend. Hoezo naief?
Wat de man goed heeft gedaan, is dat hij na zijn vrijlating besloten heeft om de gewapende strijd te staken.
Die werd netjes overgenomen door andere leiders binnen het ANC.
Politiek in Zuid Afrika is een zeer smerige zaak. Ook nadat het ANC de macht overnam.

Josefus | 10-12-13 | 15:54

harstef | 10-12-13 | 15:37 | + 0 -
tegen geweld op onschuldige mensen? ha ha ha wat denk je een bom of kogel is selectief als je hem afvuurt???

winnie zit nog steeds in het anc en is bij de meer radicale aanhang van het ANC onverminderd populair. In december 2007 werd ze weer gekozen in het hoofdbestuur van de partij.
leuk clubje met een moordenares in het bestuur!!

zundappboer | 10-12-13 | 15:48

Winnie behartigde de belangen voor Mandela. Zij was de baas van ZIJN club. Mandela wist precies wat voor organisatie Winnie onder haar hoede had. Dit was gewoon business as usual voor het ANC.
Josefus | 10-12-13 | 14:44 | + -1 -
---
Ik geloof dat het je is ontgaan dat Mandela sinds 1964 op Robbeneiland zat.
Nu kan je denken dat dat intensieve briefcontact van 2 gecensureerde brieven per jaar gedurende ruim 25 jaar er voor zorgt dat je niet uit elkaar groeit.

Maar, doe niet zo naïef, er gaan zelfs mensen uit elkaar wegens uit elkaar groeien en het krijgen van andere ideeën terwijl ze elke avond naast elkaar op de bank zitten. En zij Mandela's zouden in grimmige omgevingen, niet bij elkaar, opeens niet uit elkaar kunnen groeien?? Wat een BS!!

Er is een heel groot verschil:
Nelson was tegen geweld gericht op onschuldige personen en Winnie voor geweld tegen personen.

harstef | 10-12-13 | 15:37

moet zijn: ik ben niet links

harstef | 10-12-13 | 15:10

Josefus | 10-12-13 | 14:23 | + 0 -
"Aanslagen plegen op publieke doelen is geen moord op weerloze mensen, volgens jouw relativistische linkse logica."

Inderdaad het is geen moord als het betreffende gebouw leeg is. Ik geloof dat wij de term 'moord' aan personen voorbehouden. Sabotage is bij mijn weten geen moord.

Als het betreffende gebouw niet leeg is, is het gemiddeld genomen) wel een aanslag op weerloze mensen.

Verwijzing naar bijv bombing van Joburg station 1964 was bijv NIET door de MK maar door Frederick John Harris van het ARM (African Resistance Movement)

En, lekkere hokjesduwer, ik en niet links.

harstef | 10-12-13 | 15:00

Komt er ook een herdenkingsdienst voor Stompie?
Josefus | 10-12-13 | 11:14 | + 6 -
"Treffend voor de tokkietoename op GS,het lijkt een scherpe nuance maar als je het verhaal google't weet je dat de reden is voor de breuk van Mandela en Winnie ,triest als je je eigen vrouw niet kan vertrouwen maar dat maakt hem niet verantwoordelijk!Maar dan zijn er ook nog een paar die gewoon hup plussen!De eenmalige dood van een groot charismatisch Mens met al z'n fouten en gebreken hier in zo'n artikel neerzetten alsof het de zoveelste Bontkraagjes overlast of schijnheilig links gegraai is kan ik me niet in vinden in ieder geval!"
@Djenghiz_ken_net | 10-12-13 | 14:26 | + 0 -
Vaag verhaal. Winnie behartigde de belangen voor Mandela. Zij was de baas van ZIJN club. Mandela wist precies wat voor organisatie Winnie onder haar hoede had. Dit was gewoon business as usual voor het ANC. Daar maak ik mij geen illusies over. Dat het ANC grossierde in moord en terreur in de zwarte gemeenschappen, mag toch wel als bekend worden verondersteld. Dat is NIET gestopt na de vrijlating van Mandela. Op nationale schaal is het moorden zelfs toegenomen tot het hoogste niveau wereldwijd. Johannesburg is zo'n beetje de moordhoofdstad van de wereld. Om over de plaasmoorden maar te zwijgen.
De reden voor de breuk met Winnie, was omdat het slecht wasvoor zijn PR. En nergens anders om.
En hoezo "je vrouw niet meer vertrouwen"? Ze deed nu net precies wat van haar werd verlangt, om de macht te behouden. Ze was een zeer goede belangen behartiger van Mandela. Het enige probleem was dat deze moord uitkwam.
Doe toch niet zo naief.

Josefus | 10-12-13 | 14:44

Josefus | 10-12-13 | 14:17 | + 0 -
gelukkig.

harstef | 10-12-13 | 14:42

Gatverdamme, wat is die NOS toch een walgelijke club...

Bij een herdenking hebben die lulletjes van de NOS het voortdurend over wie nou de "ster was tijdens deze herdenking"...
In wat voor wereld leven die eikels bij de NOS toch..

knerf | 10-12-13 | 14:32

Josefus | 10-12-13 | 12:10 |
"Dat kun je prima zo beoordelen als je het beschouwt als een bezetting. Wat het ook was. Net als dat onze helden aanslagen pleegden op Duitsers tijdens onze bezetting. Je kon wel gezellig met de NSB in debat gaan, maar dat zette geen zoden aan de dijk."
@kicktherabbit | 10-12-13 | 12:5
Het nederlandse verzet pleegde nu net geen aanslagen op weerloze burgers. Zij bliezen geen winkels en stations op, waar burgers hun dagelijkse gang gingen.
Zij richtten zich nu juist op de BEWAPENDE vijand. Dit met groot gevaar voor eigen leven. Zij zetten zich juist in voor de weerloze burger. Dat kon je van het ANC niet echt zeggen.
Die moordden er ook lustig op los in hun eigen gelederen. Waarschijnlijk zijn er door het ANC meer zwarten vermoord (in de townships), dan blanken. Dit alleen al door interne terreur, om de macht.

Josefus | 10-12-13 | 14:31

Komt er ook een herdenkingsdienst voor Stompie?
Josefus | 10-12-13 | 11:14 | + 6 -

Treffend voor de tokkietoename op GS,het lijkt een scherpe nuance maar als je het verhaal google't weet je dat de reden is voor de breuk van Mandela en Winnie ,triest als je je eigen vrouw niet kan vertrouwen maar dat maakt hem niet verantwoordelijk!Maar dan zijn er ook nog een paar die gewoon hup plussen!De eenmalige dood van een groot charismatisch Mens met al z'n fouten en gebreken hier in zo'n artikel neerzetten alsof het de zoveelste Bontkraagjes overlast of schijnheilig links gegraai is kan ik me niet in vinden in ieder geval!

Djenghiz_ken_net | 10-12-13 | 14:26

Even vertaald wat die Amerikaan zei: Als hier olie zat stond ik hier als jullie President; wat die Braziliaanse zei: 3-0; wat die Chinees zei, volgend jaar is dit stadion van ons; wat die Indier zei, druk 5 als jullie dit nog een keer willen horen.

zooishettoch | 10-12-13 | 14:25

Josefus | 10-12-13 | 12:10 | + 0 -
"Kan je aangeven welke burgers Nelson Mandela heeft vermoord? Voor zover ik weet was hij voor het aanvallen van niet-burger doelen. Daar heeft hij ook proces 'hoogverraad' voor gekregen en niet 'moord'."
@Harstef
Dus moord kan nooit een vorm zijn van hoogverraad.
Aanslagen plegen op publieke doelen is geen moord op weerloze mensen, volgens jouw relativistische linkse logica.

Josefus | 10-12-13 | 14:23

"Als je weerloze, onschuldige mensen (die geen politieke invloed kunnen uitoefenen) als doelwit kiest, ben je gewoon een lafaard. Welke huidskleur je ook hebt."
Josefus | 10-12-13 | 12:10 | + 0 -
----
Dus je bent het eens met de stelling dat het apartheidsregime laf en fout was?
@harstef | 10-12-13 | 12:16 | + -2 -
Inderdaad

Josefus | 10-12-13 | 14:17

Wanneer krijgt die doventolk nou eens een publiekswissel?

knerf | 10-12-13 | 14:08

waar zijn de afrikaan ?

glorixjim | 10-12-13 | 14:07

volgende hebbert

glorixjim | 10-12-13 | 14:04

Om de dingen in een wat meer realistisch perspectief te plaatsen.
----
The image of Nelson Mandela as a selfless, humble, freedom fighter turned cheerful, kindly old man, is well established in the West. If there is any international leader on whom we can universally heap praise it is surely he. But get past the halo we’ve placed on him without his permission, and Nelson Mandela had more than a few flaws which deserve attention.
.
He signed off on the deaths of innocent people, lots of them
.
Nelson Mandela was the head of UmKhonto we Sizwe, (MK), the terrorist wing of the ANC and South African Communist Party. At his trial, he had pleaded guilty to 156 acts of public violence including mobilising terrorist bombing campaigns, which planted bombs in public places, including the Johannesburg railway station. Many innocent people, including women and children, were killed by Nelson Mandela’s MK terrorists.
.
Mandela was friendly with dictators

Despite being synonymous with freedom and democracy, Mandela was never afraid to glad hand the thugs and tyrants of the international arena.

General Sani Abacha seized power in Nigeria in a military coup in November 1993. From the start of his presidency, in May 1994, Nelson Mandela refrained from publicly condemning Abacha’s actions. Up until the Commonwealth Heads of Government meeting in November 1995 the ANC government vigorously opposed the imposition of sanctions against Nigeria. Shortly before the meeting Mandela’s spokesman, Parks Mankahlana, said that “quiet persuasion” would yield better results than coercion. Even after the Nigerian government announced the death sentences against Saro-Wiwa and eight other Ogoni activists, during the summit, Mandela refused to condemn the Abacha regime or countenance the imposition of sanctions.
.
Two of the ANC’s biggest donors, in the 1990s, were Colonel Muammar Gaddafi of Libya and President Suharto of Indonesia . Not only did Mandela refrain from criticising their lamentable human rights records but he interceded diplomatically on their behalf, and awarded them South Africa ‘s highest honour. Suharto was awarded a state visit, a 21-gun salute, and The Order of Good Hope (gold class).
.
In April 1999 Mandela acknowledged to an audience in Johannesburg that Suharto had given the ANC a total of 60 million dollars. An initial donation of 50 million dollars had been followed up by a further 10 million. The Telegraph ( London ) reported that Gaddafi was known to have given the ANC well over ten million dollars.
.
The apartheid regime was a crime against humanity; as illogical as it was cruel. It is tempting, therefore, to simplify the subject by declaring that all who opposed it were wholly and unswervingly good. It’s important to remember, however, that Mandela has been the first to hold his hands up to his shortcomings and mistakes. In books and speeches, he goes to great length to admit his errors.
.
The real tragedy is that too many in the West can’t bring themselves to see what the great man himself has said all along; that he’s just as flawed as the rest of us, and should not be put on a pedestal.

Mortimerr | 10-12-13 | 14:01

waar is madella ?

glorixjim | 10-12-13 | 14:01

Gelet op de veelal vrolijke tinten, kralen en printjes op de dameskleding lijkt me hier een groot afzetgebied weggelegd voor Roy Donkers.
Hup je busje in en naar Afrika Roy,dat benauwde Nederland ben je allang ontgroeid.

Tsja, en nu? | 10-12-13 | 13:59

bah bah bah, waar prins pils ?

glorixjim | 10-12-13 | 13:58

WTF????
Leuk die anti-apartheidstrijd van Mandela. Het heeft geleid tot 'black racism'. Met anno 2013 dit als gevolg (waarschuwing: schokkende beelden, wordt ook voor gewaarschuwd op die site, niet kijken met je kindjes erbij dus!!) www.liveleak.com/view?i=b68_1382714855...

Voor degenen met een minder sterke maag, hier een minder schokkende voorbeeld.
www.google.nl/imgres?safe=off&sa=X...
Hier nog een voorbeeld, maar dan met tekst. www.dagelijksestandaard.nl/2013/08/bla...

That's all folks. Nu moet ik snel weer Mandela herdenken, want anders ben ik politiek incorrect of racist.

gaffelbaard | 10-12-13 | 13:56

weer zon huichelaar.

glorixjim | 10-12-13 | 13:55

@Whydis

Als ik hem moet geloven was de toespraak van Obama heel belangrijk want als hij iets anders had gezegd was de hele wereld totaal ontredderd geweest.

De hele wereld!

Tsja, en nu? | 10-12-13 | 13:55

Tijgerprint is zo ordinair

zooishettoch | 10-12-13 | 13:49

Parsons | 10-12-13 | 09:46
Deze hier bedoel je? www.youtube.com/watch?v=fcOXqFQw2hc
En anders even googlen op 'mandela kill whites song'.

Kijk, strijd tegen racisme/discriminatie is bij mij altijd +1, maar ... ook dit was Mandela. Onder zijn regime als voorzitter van het ANC (1991) en later president van Z-A zijn meer blanken vermoord dan in de tijd van de bomaanslagen waar hij levenslang voor kreeg. Tel zelf maar na: www.censorbugbear.org/farmitracker/rep...

Mandela's anti-apartheidstrijd was eenzijdig want 'zwart racisme' heeft hij nooit tegen gestreden.

Ik hoop dat de volgende nobelprijswinnaar van de vrede iemand is die strijd voert tegen ALLE vormen van racisme en discriminatie.

gaffelbaard | 10-12-13 | 13:45

cousin | 10-12-13 | 13:21 | + 0 -
Ik denk dat je mij of @Ronman2k bedoeld.

Winkels zijn inderdaad burgerdoelen en vreselijk dat daarmee gedreigd werd en werd uitgevoerd.

In hoeverre kan je daar Mandela voor verantwoordelijk houden? Die zat ergens stenen te hakken omdat hij was veroordeelt voor:
- het organiseren van een staking (5 jaar gevangenis)
- sabotage (4 counts, levenslang)

In totaal werden de tijdens dat proces veroordeelden voor 193 acts of sabotage veroordeeld. Geen moord, sabotage, sabotage op overheidsdoelen, machines, electra-stations en gewassen.

Een club waarvan de leiders (die tegen burgerdoelen zijn) in de bak zitten loopt het gevaar, te veranderen in een gewelddadige club.

harstef | 10-12-13 | 13:42

free cuba ??

glorixjim | 10-12-13 | 13:39

free india ??

glorixjim | 10-12-13 | 13:34

@Tsja, en nu? | 10-12-13 | 13:22 | + 0 -
Ik volg die vent niet helemaal en volgens mij kan zichzelf ook niet helemaal volgen.

Whydis | 10-12-13 | 13:33

huichelaars allemaal

glorixjim | 10-12-13 | 13:25

Waarom is die doventolk steeds in beeld?

Als die, door de toespraken heen, zingende mensen nou hun mond zouden houden, begreep ik het nog wel...

knerf | 10-12-13 | 13:24

volgende week.

glorixjim | 10-12-13 | 13:23

Wat doet in hemelsnaam die Z acteur als 'kenner' bij de NOS, gister zat hij al wartaal uit te kramen bij P&W maar vandaag heeft hij besloten alle open deuren zover open te schoppen dat degene die na hem komt wel erg zijn best moet doen die deur nog verder open te schoppen.

Tsja, en nu? | 10-12-13 | 13:22

ik denk dat mitiba zich omdraaid in zijn graf.

glorixjim | 10-12-13 | 13:22

@Josefus | 10-12-13 | 12:10
Als je met winkels een niet-burger doel bedoelt heb je gelijk. Elke grote supermarkt hier had indertijd een explosieven poortje waar je door heen moest en waarom zou dat nu geweest zijn? Elke keer als Winnie the Wig weer eens terug kwam van haar bezoek aan de bajes stond op Jan Smuts Airport de halve Europese pers hijgerig te wachten op wat voor kreten en nieuws ze nu weer getrakteerd werden. Struggle en kill the boer waren toen standaard kreten.

cousin | 10-12-13 | 13:21

het lijkt wel dat de wereld allemaal in vrede samen leven.

glorixjim | 10-12-13 | 13:19

Da_Vinz | 10-12-13 | 12:49 | + 2 -
Leg uit..

harstef | 10-12-13 | 13:17

wat een schijn vertoning bah bah bah.

glorixjim | 10-12-13 | 13:12

LostSandWich | 10-12-13 | 12:45 | + 0 -

Man, man, man ... Heb jij dan onder een steen geleefd?
Wist je niet dat Andre Hazes ook nog optreedt NA zijn dood?

knerf | 10-12-13 | 13:03

Conan de Rabarber | 10-12-13 | 12:27 | + 0 -

Shit.

Ik wist wel dat ik niet de juiste VOC-mentaliteit had..

knerf | 10-12-13 | 13:01

Best wel triest. Ben je president van een groot land, een opkomende wereldeconomie, kan je nog niet eens fatsoenlijk Engels praten. Dit tijdens een Engelstalige ceremonie.

Whydis | 10-12-13 | 12:58

Josefus | 10-12-13 | 12:10 |
Dat kun je prima zo beoordelen als je het beschouwt als een bezetting. Wat het ook was. Net als dat onze helden aanslagen pleegden op Duitsers tijdens onze bezetting. Je kon wel gezellig met de NSB in debat gaan, maar dat zette geen zoden aan de dijk.

kicktherabbit | 10-12-13 | 12:55

-weggejorist-

Da_Vinz | 10-12-13 | 12:49

Andre Hazes die was toch al dood, waarom dan weer een stadion vullen ter herdenking?

LostSandWich | 10-12-13 | 12:45

Wat een nivo weer. Respect is een te lastig woord voor mensen hier

E.Kruize | 10-12-13 | 12:41

Josefus | 10-12-13 | 12:10 | + 0 -
Kan je aangeven welke burgers Nelson Mandela heeft vermoord? Voor zover ik weet was hij voor het aanvallen van niet-burger doelen. Daar heeft hij ook proces 'hoogverraad' voor gekregen en niet 'moord'.

En, terrorisme verdedigbaar? Hangt er af van aan welke kant je staat. Volgens mij herdenken wij elk jaar terroristen, alleen noemen wij ze 'verzetshelden'. Volgens mij juichden de NLders als de bommenwerpers overkwamen vliegen en ook zijn er veel voorstanders van De bommen op Japan. Het woord 'Geus' heeft immer een positieve bijklank. We bezingen zelfs ordinaire S̶o̶m̶a̶l̶i̶s̶c̶h̶e̶ k̶a̶p̶e̶r̶s̶ helden met het immer bekende lied "De Zilvervloot".

harstef | 10-12-13 | 12:39

"Hmm, de hele wereld kijkt naar de herdenking van Mandela. Een neger, 27 jaar vast gezeten vanwege zijn mening en politieke overtuiging, een humanist, zijn verzet tegen de apartheid doorgezet, de strijd gewonnen, een burgeroorlog voorkomen, gekozen tot president.

Hmm, hoe kan ik daar nu toch een zuur stukje voor tikken om op Geenstijl te plaatsen."

kicktherabbit | 10-12-13 | 12:33

@knerf | 10-12-13 | 11:36
Te laat, op dx punt com zijn ze al uitverkocht. Winst maken gaat je neus voorbij.

Conan de Rabarber | 10-12-13 | 12:27

Als je weerloze, onschuldige mensen (die geen politieke invloed kunnen uitoefenen) als doelwit kiest, ben je gewoon een lafaard. Welke huidskleur je ook hebt.
Josefus | 10-12-13 | 12:10 | + 0 -
----
Dus je bent het eens met de stelling dat het apartheidsregime laf en fout was?

harstef | 10-12-13 | 12:16

knerf | 10-12-13 | 11:47 | + 1 -
---
Het is behoorlijk zorgelijk dat types als Zuma en Winnie Mandela (nog) zo populair zijn. Het duurt (te) lang voordat mensen hun loyaliteit opgeven voor hun vrijheidsstrijders.

harstef | 10-12-13 | 12:11

"Enig respect hebben voor Mandela is blijkbaar niet cool op geenstijl. Ik heb wel bewondering voor iemand die na 27 jaar gevangenschap op een normale diplomatieke manier probeerde het land bijeen te houden.
En z'n vermeende terroristische activiteiten vind ik wel verdedigbaar als je stelselmatig onderdrukt wordt vanwege je huidskleur.
Dat het nog een redelijke chaos is in dat land doet er niks aan af."
@Ronman2k | 10-12-13 | 11:36 | + -1 -
"Vermeende" terroristische activiteiten? Eigenlijk zegt deze opmerking al genoeg over je.
Daarna maak je het af, met dat je dit wel verdedigbaar vindt (echter wel alleen in combinatie met huidskleur).
Dus je vindt Mandela's terroristische activiteiten "vermeend", maar tegelijk ook verdedigbaar. Hoe kun je die twee uitspraken in je hoofd verenigen? Het is het ene of het andere. Het kan niet zowel goed als verkeerd zijn.
Overigens is het specifiek vermoorden van mensen die zich niet KUNNEN verdedigen, NOOIT verdedigbaar. Als je de confrontatie aan gaat met de politie, of het leger heb je ballen. Als je weerloze, onschuldige mensen (die geen politieke invloed kunnen uitoefenen) als doelwit kiest, ben je gewoon een lafaard. Welke huidskleur je ook hebt.

Josefus | 10-12-13 | 12:10

-weggejorist-

Moederneuk | 10-12-13 | 12:07

Merkwaardig toch dat die tot vier jaar celstraf veroordeelde Winnie Mendela helemaal in genade is aangenomen door veel zwarte Afrikanen.
Dit zegt toch wel iets over hun kritisch denkvermogen.
Blijkbaar vindt men het allemaal niet zo erg wat die criminele tuttebel heeft uitgevreten.

En ook de schijnheilige polocir elite in dit land blijkbaar niet want ik heb niet gehoord dat het eredoctoraat dat de universiteit van Utrecht aan haar verleende weer is ingetrokken (of kan dat niet? dat zou het dan nog erger maken)

knerf | 10-12-13 | 12:06

Ronman2k | 10-12-13 | 11:36
Wat jij verbloemd generaliserend zegt is: Terrorisme = idealisme. Right ?

Shareholder II | 10-12-13 | 11:57

Moederneuk | 10-12-13 | 11:48 | + 0 -

Je bent al aardig in de leer gegaan bij Joop.nl

Blijkbaar ontgaat het je dat veel GS-ers het op veel andere punten vaak hartstochtelijk met elkaar oneens zijn maar misschien ben je nog een groentje hier.

Wat de GS-ers mogelijk wel bindt, is hun strijd tegen huichelachtigheid en het onvermogen om ZELF te denken.
Denken en zeggen wat sociaal wenselijk, feiten modelleren etc. is bij uitstek iets wat de Policorkerk in zijn mars heeft.
De leden van deze kerk spreken in mantra's en houden er vooral geen zelfstandige meningen op na.
Om die reden brullen ze ook herhaaldelijk "racisme" ...

knerf | 10-12-13 | 11:56

Terzijde. Welk bedrijf of overheid heeft Wim Kok's ticket en verblijfskosten betaald, of kon hij niet vanwege te druk ?

Shareholder II | 10-12-13 | 11:55

Het begint trouwens wel erg gezellig te worden in dat stadion. Lijkt het PvdA congres wel.

Kamervraag | 10-12-13 | 11:55

-weggejorist-

Moederneuk | 10-12-13 | 11:48

Merkwaardig dat die voor ontvoering, diefstal en fraude veroordeelde Winnie Mendela weer helemaal in the picture is.

Ach , dat telt natuurlijk niet als het om een goed doel gaat....

nl.wikipedia.org/wiki/Winnie_Mandela

knerf | 10-12-13 | 11:47

hopelijk is het na vandaag dan afgelopen.
Als ik Bouterse was bleef ik maar thuis. Het is natuurlijk niet uit te sluiten dat zijn vliegtuig onderweg gedwongen wordt een 'noodlanding' te maken in een westers land

kees1960 | 10-12-13 | 11:45

@zundappboer

Je uitrroepteken toets blijft hangen

Ronman2k | 10-12-13 | 11:41

Zie net tv. En ja hoor het heeft geholpen. Die eenmalige Vara-acteur heeft met zijn opmerking "Het is de schuld van Die Wilders" (P&W gisteravond) een baantje gekregen bij de NOS. Met zo'n opmerking toon je spierballen en dat behaagt de NOS/Vara. Het is gewoon wachten tot de Vara zal aantonen dat Apartheid door Greet is verzonnen.

Kamervraag | 10-12-13 | 11:39

Het enige goeie aan Zuid-Afrika momenteel is dat de zomer er aanbreekt.

Enfin. Elk event dat tegelijkertijd Bono en Oprah in de tent heeft zal het zonder mijn aandacht moeten doen.

Shareholder II | 10-12-13 | 11:39

Straks liggen de limonadeglazen met de beeltenis van Mendela en Maarten Luther King weer in de winkels...

Dat wordt weer handel, mensen!

knerf | 10-12-13 | 11:36

Een horde huilende negers snikkers noemen.

Veel Vaak | 10-12-13 | 11:36

Enig respect hebben voor Mandela is blijkbaar niet cool op geenstijl. Ik heb wel bewondering voor iemand die na 27 jaar gevangenschap op een normale diplomatieke manier probeerde het land bijeen te houden.

En z'n vermeende terroristische activiteiten vind ik wel verdedigbaar als je stelselmatig onderdrukt wordt vanwege je huidskleur.

Dat het nog een redelijke chaos is in dat land doet er niks aan af.

Ronman2k | 10-12-13 | 11:36

Ach, het gezegde "over de doden niks dan goeds" wordt hier overduidelijk in praktijk gebracht.

Over 30 jaar wordt dat beeld dan weer rechtgetrokken...

knerf | 10-12-13 | 11:30

Zat Daisy Bouterse langs de familie Botha?

Conan de Rabarber | 10-12-13 | 11:25

Dat wordt een bidwedstrijd.

Toine Tussenbeen | 10-12-13 | 11:21

Parsons | 10-12-13 | 09:48 | + 4 -
---
Knap he hoe hij Jeff Dunham na kan doen tijdens het 'zingen'. Dat terzijde. Het is inderdaad idioot dat dergelijke strijdliederen nog steeds worden gezongen, zelfs al denk ik dat de verwijzing meer bedoeld is zoals wij "mof" gebruiken en dan doelen op de Duitsers met wie NL in oorlog was, niet huidige Duitsers.

Ook leuk suggestief op de verwezen website dat Mandela voor dat lijstje veroordeeld zou zijn. Knap hoor, daar in 1964 veroordeeld voor worden. Mandela heeft idd UK opgericht omdat hij na 50 jr vreedzaam verzet (met gewelddadige respons door het apartheidsregime) niet meer geloofde dat het ooit vreedzaam zou worden opgelost. Hij was voor aanvallen van belangrijke doelen met weinig/geen burgers zoals electra-stations, postkantoor 's nachts etc. Dat is in zijn afwezigheid/gevangenschap helaas veranderd. En, ja het 'necklacing' is walgelijk en niet goed te praten. Ook tegen zijn zin en in zijn afwezigheid.

De basisvraag is of je vindt dat mensen op grond van hun huidskleur (apartheid, slavernij), geloof (Joden) of sexe (taliban, gedwongen prostitutie) onderdrukt mogen worden.
Als je vindt dat dat mag, is Mandela indedaad tuig.
Anders heeft hij gestreden voor gelijke rechten en zijn best gedaan in een extreem verdeeld en (beide zijden) racistisch land de vrede te bewaren.

harstef | 10-12-13 | 11:20

@1nfidel | 10-12-13 | 11:00
Wat u zegt! Elke ochtend zing ik alle coupletten van De Internationale, dat duurt precies 3:33 minuten. Dat doe ik staand naast mijn bed met de hand op het hart, terwijl ik onafgebroken naar het portret van Joop de Uyl staar, dat prominent boven mijn bed hangt.
Vervolgens zet ik een glaasje jenever bij het portret van Jan Pronk, dat op mijn nachtkastje staat.
Aan het eind van de dag is het glaasje steevast leeg; ik verdenk de kat ervan heimelijk alcoholist te zijn.

Ik draaf door.
En het is allemaal gelogen ;-)

Ars Vivendi | 10-12-13 | 11:18

Komt er ook een herdenkingsdienst voor Stompie?

Josefus | 10-12-13 | 11:14

Die dikke onbenul-zoon van beatrix en z'n hoer zullen zich wel goed thuisvoelen tussen al die dictatoren daaro!

Aktivist | 10-12-13 | 11:13

In 1901 was dat allemaal nog van 'onze' Boeren. Apartheid is uitgevonden door de Engelsen, Segregasie heette dat toen. Die roodjassen hebben daarna 40.000 voortrekkers en hun kinderen omgebracht in konsentrasiekampen. Komt Elisabeth ook ..?
Ik gedenk De Wet, De la Rey, Pretorius, Smit en Steyn wel in de Transvaalbuurt, vandaag.
.
nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Boerenoor...

Mammeloe | 10-12-13 | 11:13

Het gaat al lang niet meer om de mens Mandela, het gaat om het icoon Mandela, het merk Mandela, en om de hele merchandizing eromheen. Mandela wordt gtoor gemaakt omdat wij zo klein zijn, tot heilige verklaard omdat wij ontheiligers zijn, op het schild gehesen omdat wij voetvolk zijn. Het is eigenlijk heel wrang allemaal.

Schoorsteenveger | 10-12-13 | 11:13

Ik ga naar de NOS. Gewoon, omdat ik wél een zelfdenkend individu ben.

Bigi Bana Boy | 10-12-13 | 11:12

En dan heet de linkse pers zuur te zijn. Man, ik zat net plakjes komkommer te snijden voor op een broodje gezond en het zijn nu schijfjes zure augurk geworden.

Bigi Bana Boy | 10-12-13 | 11:11

-weggejorist-

Moederneuk | 10-12-13 | 11:11

Afgeschminkte Bassie | 10-12-13 | 11:06 | + 1 -
De kist was nog niet klaar?

joyriders | 10-12-13 | 11:10

Mortimerr | 10-12-13 | 11:05 | + 1 -
Zo is dat en dat mag best gezegd worden. Flea flea Nelson Mandela

Veel Vaak | 10-12-13 | 11:09

ten eerste heeft meneer niet onschuldig vast gezeten!!
denkend aan aanslagen, moorden etc etc!!
mandela is vrij gelaten om een stabiel zuid afrika te krijgen!!
want al die negertjes daar geloofde in het anc, wat alleen maar goeds brengt voor hun!!
dus niet!!
ga maar eens praten met mensen die in zuid afrika hebben gewoond tijdens de apartheid en daarna!!!
en nee het zijn niet allemaal racisten!!
soms heeft een land een soort dictatuur nodig.
kijk maar naar libie, egypte, syrie, rusland etc.
zodra er niet met een straffe hand geregeerd word gaat het een zooitje worden.

zundappboer | 10-12-13 | 11:09

De dienst is wat vertraagd. Ze zijn natuurlijk weer te laat.

Afgeschminkte Bassie | 10-12-13 | 11:06

Hey Bakito! Dus dat....

Veel Vaak | 10-12-13 | 11:06

Wat een opgeblazen hype weer door de media. Het gaat om "beelden" die mensen in hun hoofd hebben gecreëerd door de media en niet om de feiten.
.
Bij de overgang heeft Mandela een positieve rol gespeeld door zich op verzoening te richtten en er geen bijltjes dag van te maken. Maar ook de Klerk heeft hierin een positieve rol gespeeld.(wat vaak door de media word verzwegen)
.
Maar Mandela was ook ook bij een groot aantal moorden betrokken op burgers; inclusief kinderen. Die feiten worden dan weer vergeten door de grote media. Toentertijd weigerde Amnesty international zelfs Mandela te verdedigen vanwege het gebruik van geweld door Mandela.
.
Ook steunde Mandela dictaturen zoals in Cuba en Kadaffi in Libië en had hij geen interesse voor de mensen die onder die dictaturen in de gevangenis zaten of zelfs gedood werden.
.
En zijn politieke nalatenschap is nu niet bepaald positief met een corrupt ANC en een enorme criminaliteit onder de zwarte bevolking en een zwarte bevolking die nog steeds arm is en niet heeft kunnen profiteren van de afschaffing van de apartheid.
.
Deze feiten worden zelden genoemd door de grote media omdat deze feiten natuurlijk heb beeld verstoren wat de media van Mandela willen verspreiden.
.
Kennelijk moet je voor zo'n een "heldenstatus" ook een beetje zwart zijn; dat schijnt een voordeel (en politiek correct) te zijn om door de media verheven te worden.

Mortimerr | 10-12-13 | 11:05

Hoezo is Gullit er niet? Sowieso komt elke corkey op tv om te praten over Mandela, dat weinig toevoegt verder, maar bescheiden Gullit hoor je niet in die programma's, snap 't niet.

Latrinalia | 10-12-13 | 11:05

-weggejorist-

Moederneuk | 10-12-13 | 11:03

Iemand die er zo lang over doet om redelijk te worden. Zonder straf had hij nu gewoon een ordinaire moordenaar geweest.

Veel Vaak | 10-12-13 | 11:02

Deze herdenking is natuurlijk een uitgelezen gelegenheid voor de goeddoorvoede, goedopgeleide en goedverdienende Policorkerk om het schuldgevoel over haar eigen welstand te sublimeren naar iets verheffends: het eren van een zwarte leidsman.

Verder wat Whydis zegt:

Helaas vergeet iedereen ook De Klerk's rol in het geheel.
Whydis | 10-12-13 | 10:56 | + 1 -

knerf | 10-12-13 | 11:02

Wordt die Zuma nu steeds weggebooh't?

mijntweecent | 10-12-13 | 11:01

@ Ars Vivendi | 10-12-13 | 10:52
Op mijn politiek ietwat gekleurde basisschool stond ook een pot voor de arme hongerbuik-vliegen-negertjes en werd dit wekelijks geven ook semi verplicht gesteld. Ouders die hier niet aan mee deden werden daarover op de ouderavond aangesproken. Dit heeft me geweldig gevormd tot de rode rakker die ik nu ben! Ik neem aan dat u hieraan ook zo'n sympathieke kijk op Afrika, ontwikkelingshulp en linkse politiek in het algemeen over hebt gehouden.

1nfidel | 10-12-13 | 11:00

Zag is daar Jeroen Krabbe? Naast die kleine bokser, kom hoe heet ie ook alweer?

Mammeloe | 10-12-13 | 11:00

Zephyr | 10-12-13 | 10:54
Ik denk dat het hier anders was geweest als Mandela blank was geweest. Dan was het een blanke geweest die zich had verzet tegen de onderdrukking van de zwarte bevolking. Dan stond iedereen hier wel op de banken hoor en had je geen grap gehoord, want dat is dan opeens onbeschoft.

kicktherabbit | 10-12-13 | 11:00

Bakito | 10-12-13 | 10:47 | + 0 -
Zetten? Zoals ik heb het kleed op de grond gezet. Goedzo Bakito laat je roots nooit los.

Veel Vaak | 10-12-13 | 10:58

-weggejorist-

Da_Vinz | 10-12-13 | 10:58

necrosis | 10-12-13 | 10:44 | + 0 -
Dan hoeven ze hem niet meer te begraven, dan is hij al vergaan.

ElMatadero | 10-12-13 | 10:58

Zo zoals gebruikelijk Mandela na mijn ochtendkoffie definitief op de trein/boot gezet

paranoya | 10-12-13 | 10:58

@Zephyr | 10-12-13 | 10:54 | + 0 -
Mandela heeft best wel wat betekend voor Zuid-Afrika. Helaas vergeet iedereen ook De Klerk's rol in het geheel.

Whydis | 10-12-13 | 10:56

Wat heeft Van Rossem tegen Mandela? Als wij hier door de Friezen overhoop worden geschoten en hij blaast er (na talloze diplomatieke pogingen te hebben gedaan) een paar op dan is hij voor mij ook een held. Helemaal als hij dan na 27 jaar gevangenschap met diezelfde Friezen om tafel gaat zitten om het probleem uit de wereld te helpen waardoor wij ipv tegen de Friezen met de Friezen kunnen leven. Om het nog maar even kort in Jip en Janneke taal uit te leggen.

En grappen over 9/11, Fortuyn en Van Gogh mochten ook niet na een week. Doe je ook niet als je weet dat mensen dat niet tof vinden. Respectloos. Dat weet je.

Mandela is een held en een geweldig persoon. Als iedereen zoals hem was dan waren er geen oorlogen meer in de wereld, basta. En zo'n wereldwijd afscheid verdient hij als een van de weinige.

kicktherabbit | 10-12-13 | 10:56

Over de doden niets dan policore geluiden.

Veel Vaak | 10-12-13 | 10:55

Het tribunaal voor de mensenrechten had hier vandaag goede zaken kunnen doen door een arrestatieteam te sturen.
Vliegtuigje of 8 met arrestanten hadden ze snel gevuld gehad.

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 10-12-13 | 10:54

Met de komst van dit soort trieste artikelen gaan we toch wel de kant van Joop op bah bah,kijk de reacties dan,en dan allemaal straks op de bank met de kids talentshows met donkere zangeressen of donkere dansers kijken en toejuichen?!En dan zeggen ja maar die gaf geen opdracht blanken te vermooorden(lekker pappegaaien en iets politiek beladen maken),lekker op zaterdag of zondag weer voor de goal van uw favoriete donkere speler juichen?Of in de stad nog even rotti halen?U kunt allemaal net als ik daar ik onregelmatig werk gewoon gaan werken hoor?!Wat anders kijken?een cd'tje opzetten als de radio over dit onrecht verslag doet!De toon over de zwarte pieten hier een paar weken geleden eens,doorslaan van Quincy en co ,maar wat een droeftoeter gebeuren is dit!

Djenghiz_ken_net | 10-12-13 | 10:54

als wij de pijp uit gaan dan is er geen haan die er-
naar kraait,dus stoppen met die media onzin.

sharlie | 10-12-13 | 10:54

-weggejorist-

Zephyr | 10-12-13 | 10:54

Is Mendela al zalig verklaard door de Paus?

knerf | 10-12-13 | 10:53

Bakito | 10-12-13 | 10:47 | + 0 -

Ach gut, gaat de aap weer op de man spelen bij gebrek aan argumenten?

Het is toch altijd weer hetzelfde liedje met jou...

knerf | 10-12-13 | 10:53

@1nfidel | 10-12-13 | 10:47
Ook bij mij is dat er als kind al met de paplepel ingeslagen. Ik kreeg iedere maandagochtend f 1,25 mee: een gulden voor het zilvervloot-spaarrekening-zegeltje en een kwartje voor de zending.
Ik begon dus met een persoonlijk quotum aan ontwikkelingshulp van 20%!

Ars Vivendi | 10-12-13 | 10:52

Het levende bewijs dat hard straffen helpt is dood.

Afgeschminkte Bassie | 10-12-13 | 10:51

geachte van Rossem,

wat is voor u het probleem aan deze uitvaart? Dat het zo georganiseerd is en uitgemolken wordt? of vindt u het een probleem dat het hier een neger betreft?

zeeman73 | 10-12-13 | 10:50

Zou Quincy ook nog een gesubsidieerd ticket ontvangen om bij de heiligverklaarde opper neger zijn hoogtepuntje te zijn. Flea flea Nelson Mandela.

Veel Vaak | 10-12-13 | 10:49

-weggejorist-

Moederneuk | 10-12-13 | 10:49

Respect voor de waardige plek die is uitgekozen om afscheid te nemen. Hier heeft Johnny Heitinga immers zijn laatste interland gespeeld.

mijntweecent | 10-12-13 | 10:48

knerf | 10-12-13 | 10:44 | + 0 -
Als ze er waren, zou ik ook jouw positieve eigenschappen in het voetlicht zetten. Maar helaas, er is niks te tonen....

Bakito | 10-12-13 | 10:47

Ik ben blij dat jarenlang ontwikkelingshulp zo goed is besteed als ik al die Afrikaanse bestuurders zie in hun dikke bolides en met dure pakken, zonnebrillen en horloges. Dan krijg ik toch een warm gevoel van binnen dat ik daar al mijn hele leven aan bijdraag. Al tijdens mijn jeugd ben ik de straat op gestuurd om te leuren met zilveren lepeltjes, ik heb melkflesdoppen opgehaald, geld gestort op giro strijkstok, awareness programs gevolgd, en vooral veel medelijden gehad met de gekleurde medemens. Ik ga mijn kinderen dezelfde weg laten bewandelen nu ik zie dat onze bijdragen zo goed zijn ingezet, chapeau.

1nfidel | 10-12-13 | 10:47

Prachtig weer he,die extra multiculturele gast bij deze begrafenis show.
Hij stelt ook echt van die gewone mensen vragen,zoals waarom Rutte er niet bij is.

Torquemada | 10-12-13 | 10:47

Er zijn rechtse hordes, maar ook linkse hordes. En het is steeds diezelfde onderbuik.

Schoorsteenveger | 10-12-13 | 10:45

@Jim Lovell | 10-12-13 | 10:40
Het wachten is nog op de scheidsrechter, die moet een ander tenue aantrekken, hij was in het zwart.

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 10-12-13 | 10:45

Maw laten we het hopen dat zulk soort extremisten nu ook aan het hedrenken zijn

Zuma | 10-12-13 | 10:45

@Ars Vivendi | 10-12-13 | 10:15
Aaah, wat fijn, hij is uit! Eeuwig dank, allerliefste redactie.

Ars Vivendi | 10-12-13 | 10:44

Het kan aan mij liggen maar als ik Al Kwijla was... Ik zie hier een uitgelezen kans voor complete randdebielen die graag dingen opblazen, zo'n verzameling leiders en bekende mensen bijelkaar ik ben benieuwd of ze daar van af kunnen blijven.

Zuma | 10-12-13 | 10:44

Jammer dat onze minister van ontwikkelingssamenwerking er niet bij is.
Had ze heel wat blanco cheques uit kunnen delen.
Nu moet ze alles weer via i-deal overboeken, hoop werk weer.

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 10-12-13 | 10:44

@ElMatadero | 10-12-13 | 10:38
De begrafenis is pas de 15e.....

necrosis | 10-12-13 | 10:44

Bakito | 10-12-13 | 09:49 | + -14 -

Ja en ze hebben ook van die geweldige gebitten....

A propos, is dat wat jij doet niet gewoon een beetje racistisch?
Het ophemelen van de kwaliteiten van een bevolkingsgroep?

Oh nee, als het om zwarten gaat mag dat wel volgens de policorleer...

knerf | 10-12-13 | 10:44

Je bent een held als je daar aanwezig bent en keihard oooooh zoewarte piet hoe nu verder zonder zoewarte piet.

Veel Vaak | 10-12-13 | 10:43

-weggejorist-

Moederneuk | 10-12-13 | 10:42

Wanneer begint de wedstrijd?

Jim Lovell | 10-12-13 | 10:40

is het nog bezig?

ganzo | 10-12-13 | 10:39

Addblock werkt perféct tegen autoplay.

Koninging Beatricks | 10-12-13 | 10:39

joyriders | 10-12-13 | 10:28 | Kenneth is zo blank als het maar zijn kan. Al minimaal 30 jaar www.youtube.com/watch?v=UtTcYaCbWhg

Maar vandaag is Kenneth Herdigein zwart.

Willianus Wortelus | 10-12-13 | 10:39

Kom op, de grond in en zand erover. We moeten ook niet gaan overdrijven, die man is 95 jaar geworden. Ik zou tekenen voor die leeftijd.

ElMatadero | 10-12-13 | 10:38

Moederneuk | 10-12-13 | 10:33 | + -3 -
Waarschijnlijk wanneer jij je linkse keutel weer naar binnen trekt. Ik heb niks met Stormfront kom er nooit maar het probleem is dat wanneer er een geluid wordt gebracht ik altijd het gevoel heb dat dit niet mag.

joyriders | 10-12-13 | 10:38

@Moederneuk | 10-12-13 | 10:33
*neemt afscheid van Moederneuk*

necrosis | 10-12-13 | 10:38

"Stompie kon er helaas niet bij zijn", aldus Winnie Mandela.

LJBrinkhorst | 10-12-13 | 10:37

Stilte en respect. o.k.
Met alle respect heb ik het geluid uit gezet.

Treurig varken | 10-12-13 | 10:36

Oké op deze zwarte dag geen grapjes over deze Zuid Afrikaanse snikkers van Rossem.
We gaan het proberen.

wakkere_nederlander | 10-12-13 | 10:36

De lokale parapluverkoper heeft goede zaken gedaan, zo te zien.

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 10-12-13 | 10:35

Fijn, Winnie komt binnen.
-
Nelson nam in het verleden het meerdere malen op voor zijn ex-vrouw, ondanks haar betrokkenheid bij moorden en mishandelingen, to say the least.
-
retro.nrc.nl/W2/Lab/Zuid-Afrika/251197...

Petrus de Rewa | 10-12-13 | 10:35

-weggejorist en opgerot-

Moederneuk | 10-12-13 | 10:33

Ik zie die beveiligingsneg0rs nu al harder werken dan ik een neg0r ooit heb zien werken.

Boris Poepnagel | 10-12-13 | 10:33

Ik ben bang dat dit weer zo een happening is waarbij de enige aanwezige blanke aan een kruis genageld tegen de muur hangt.

--neus-- | 10-12-13 | 10:32

Ik zorg zelf wel voor stilte.
*geluid uitzetten doet*

necrosis | 10-12-13 | 10:31

-weggejorist-

Moederneuk | 10-12-13 | 10:31

Zal ik het kotsopwekkende cliche er maar in gooien dan bij die regen? Hebben we dat in ieder geval vast in de tegels staan. Komt ie:

De wereld huilt om Nelson Mandela.

CoJoNes | 10-12-13 | 10:28

Zo de NOS heeft ook weer een stel linkse stotteraars gevonden. Ik zap even.

joyriders | 10-12-13 | 10:28

Oh gelukkig, er zit een uitknop op die streamer.

flinkescheet | 10-12-13 | 10:28

Kamervraag | 10-12-13 | 10:11 |
De verkramptheid staalde evan af. Tja, wat kun je ook in zo'n rouwperiode behalve het ene cliché op het andere stapelen en zo een fatsoensmuur optrekken waar geen enkel puntje van kritiek, al is het nog zo scherp geformuleerd, doorheen kan.
Over de doden niets dan goeds, desnoods door de levenden zwart te maken.
Maar eens een passend muziekje opzetten.
De blanke Amy met twee elastieken negers op de achtergrond zingt Nelson toe.
www.youtube.com/watch?v=F4CPgcfO79Y

Schoorsteenveger | 10-12-13 | 10:28

Wat gebeurd er als je als blanke tussen die negers gaat dansen?

GS410 | 10-12-13 | 10:27

Het stadion is niet vol maar toch ziet het er zwart van de mensen.

--neus-- | 10-12-13 | 10:25

Er waren in het begin plannen om iedereen uit te nodigen die Mandela ooit een hand had gegeven maar er passen geen 1.967.246.739 mensen in het stadion.

Willianus Wortelus | 10-12-13 | 10:23

27 jaar in de gevangenis en toch geen wrok hebben, daar heb ik diep respect voor.
Het gaat je goed Mandela.

Terpen-tijn | 10-12-13 | 10:23

Ja, geweldige man die Mandela. Maar ik heb altijd zo'n hekel aan die dagenlange uitdragerij, 10 miljoen keer hoor je Mandela op de radio/tv/internet.
AL die bobo's daar, journalisten mee. Whatever.
En dan Rutte met zijn comments dat het een schok is dat ie dood is en dat ie er stil van is. Dat is dus onzin, die man lag al maanden dood te gaan, dus geen verrassing meer.
Voor mij is Mandela byzonder en daar heb ik dit gedoe niet voor nodig. Liever niet zelfs. Respect man

Simpele Boerenlul | 10-12-13 | 10:23

Is Blatter er ook...? Want dan wordt het een korte ceremonie..

Datzegiktoch | 10-12-13 | 10:22

.. ik kan mij goed de verzuchtingen herinneren van de meer beschaafde fatsoensmenschen die onsch land rijk is, vreemd vonden ze het maar: die overdreven aandacht bij de uitvaart van, bijvoorbeeld, Pim Fortuyn, André Hazes.

Moet je ze nu zien. Het blijft vreemd volk met hun dubbele moraal, die Gutmenschen.

Jan Passant mk2 | 10-12-13 | 10:19

Nah vooruit, toch maar effe 'verplicht' geluisterd naar de livestream...

Leuk die 'duiders' bij de NPO.
Vraag:'Weet u wie dit is?'
Antwoord:'Nee, zo te zien is het een popzanger!'
Heel interessante info, zat ik echt op te wachten...

Mag 'ie nu uit?

Ars Vivendi | 10-12-13 | 10:15

Zien en gezien worden. PUNT

Jan Gordelroos | 10-12-13 | 10:15

Ik blijf het een raar gezicht vinden en ik kan er maar niet aan wennen: negers in driedelige pakken.

Het pak is altijd 2 maten te groot.

Willianus Wortelus | 10-12-13 | 10:14

Mandela is zo 20e-eeuws...

frank87 | 10-12-13 | 10:13

Blijft lastig hé, omgaan met een goeie neger ?

Bigi Bana Boy | 10-12-13 | 10:13

Het is een bonte verzameling van al dan niet witteboorden-) criminelen, drugsdealers, moordenaars of mensen die anderszins al jarenlang de bevolking beroven, zoals:
Desi Bouterse
José Manuel Barroso
Herman van Rompuy

Lichtpuntje is de Ghanese aartsbisschop en islam-criticus Peter Turkson:
www.reuters.com/article/2012/10/15/us-...

goedverstaander | 10-12-13 | 10:12

He, iedereen is in het zwart. Mag dat wel van Quincy?

roze_bril | 10-12-13 | 10:12

Maar waar is Desi Bouterse?
Ik durf te wedden dat ie zijn baard afgeschoren heeft.

Boris Poepnagel | 10-12-13 | 10:12

Gisteren bij P@W die eenmalige acteur bij Vara's zeg-s-aa; om een één of andere reden gekoppeld aan Mandela. Even politiek correct doen: "Het is de schuld van Die Wilders (betrof Bouterse in z-Afrika)". Zelfs de gecertificeerde-Die-Wilders-hater advocaat Spong ontging de relevantie. Prachtig om te zien hoe die opmerking volledig doodsloeg. Geen knikkende koppies, ook niet vanuit het regisseerde publiek. Die acteur die dacht hiermee vaste stamgast te worden viel helemaal stil en kon nog hooguit iets napruttelen. Lachwekkend.

Kamervraag | 10-12-13 | 10:11

Ik wou een racistisch grapje maken maar toen besefte ik me dat racisme een misdaad is en misdaad is voor mensen met een donkerdere huidskleur.

Perv | 10-12-13 | 10:09

Parsons | 10-12-13 | 10:05 | + 0 -
Ok, "Bloed, Zweet en Tranen" was achteraf beter lied geweest om eeuwenlange onderdrukking te verwoorden. ;)

Bakito | 10-12-13 | 10:09

@Absoluut niet waar 09:51: Tja. Destijds was het verplicht om tegen Zuid Afrika te zijn op straffe des (sociale) doods; daarna was Mandela ieders favoriete knuffel, en elke wereldleider moest en zou met hem op de foto. Kritiek op hem was eigenlijk verboten. Niet zo raar dus dat iedereen zo met hem dweept bij zijn begrafenis, en mensen die zeggen dat die hele poppenkast ze gestolen kan worden zijn eigenlijk bij voorbaat een beetje verdacht. Zeker latente racisten, en dat is het ergste wat je kan zijn.

Muxje | 10-12-13 | 10:08

@Koninging Beatricks | 10-12-13 | 09:45
Dat vraag ik me ook altijd af als ik de gemiddelde HierOndder zie. (ik ben laat op na de nachtshift)

suffie63 | 10-12-13 | 10:08

Mooi die Idi Amin-achtige figuren.

Boris Poepnagel | 10-12-13 | 10:08

@Boris Poepnagel | 10-12-13 | 10:04
Goede vriend Castro is er in ieder geval wel.

Ars Vivendi | 10-12-13 | 10:07

@Absoluut niet waar | 10-12-13 | 09:58
(...) You will also hear the original version of the "Kill the Boers" song. Interestingly, when Afrikaners tried to have the words "Kill the Boers" stopped because it is racist (not to mention it incites hatred), it was defended (successfully) in court by saying that it is part of ANC "tradition!". So the words "Kill the Boers" is NOT considered RACIST! (...)

kitmantv.blogspot.nl/2012/01/explore-d...

Verder nog vragen?

Parsons | 10-12-13 | 10:05

Waarom praat Kenneth Herdigein met een negeraccent? Dat is racisme!

KoninginWildemina | 10-12-13 | 10:05

@Nietvoordekat | 10-12-13 | 09:54
@Allerliefste redactie.
Als ik beloof dat ik met heel veel grenzeloos respect NIET naar de herdenking kijk, zetten jullie de autoplay dan uit?

Ars Vivendi | 10-12-13 | 10:05

Is Tanja Nijmeijer trouwens ook op het feest?

Boris Poepnagel | 10-12-13 | 10:04

En het is daar overduidelijk geen winter.

Boris Poepnagel | 10-12-13 | 10:03

De laatste communistische terrorist die zo extreem werd verheerlijkt (Persoonlijkheidsverheerlijking is inherent aan alle totalitaire ideologieën) was Che Guevara. Zelfs profeten als Mao en Pol Pot werden niet op deze manier heilig verklaard. Onze Devoot Linkskerkelijke Elite kan weer even helemaal oldskool!

Ales | 10-12-13 | 10:03

De verkoopster bij Nelson begreep me niet toen ik zei dat ik twee Mandela's (een zwart paar schoenen) wilde hebben... Het is ook altijd wat met die ROC-ers achter de kassa.

Kapitein Stijlvol | 10-12-13 | 10:02

Absoluut niet waar | 10-12-13 | 09:58 | + 0 -
Normaal heeft P. sterkere argumenten om zijn verderfelijke gedachtegoed aan ons fatsoenlijke en weldenkende belastingbetalers op te dringen.

Goed gezien !

Bakito | 10-12-13 | 10:02

Allemaal soewarte mengse!

Boris Poepnagel | 10-12-13 | 10:02

Ach de lieve man........

Bertje Koenders | 10-12-13 | 10:02

Ik vind dit wel apart.

Normpje | 10-12-13 | 10:01

Wat zit die lutser geaeffaectaerd te praten?

Jan Gordelroos | 10-12-13 | 10:01

Nu de door de NOS zo opgehemelde profeet Obama wel heel erg van zijn voetstuk is gevallen zijn ze wel heel druk om bommenlegger Mandela tot godheid te verklaren.

sinar2 | 10-12-13 | 10:00

Laten we als reaguurders een gebaar maken en onze afschuw uitspreken over apartheid, slavernij en het huidige racisme in de wereld cq Nederland

*minuut stilte aanzet *

Bakito | 10-12-13 | 10:00

Voor ZA is/was het een zeer belangrijke man inderdaad. Wie staat er op om de misstanden in het Midden Oosten/Zuiden/Westen tussen man en vrouw op te lossen. Daar is het extreme seksisme helemaal niet mals.

ikdenkwat | 10-12-13 | 09:59

Parsons | 10-12-13 | 09:46 |
Wat zijn de bronnen dat hij dat heeft geroepen? Ik heb dat filmpje ook gezien, maar daar zie ik blanken met hem meezingen.. En aangezien het een taal is die ik niet machtig ben, kan ik alleen maar vertrouwen op de ondertiteling..

Is er verder nog een betrouwbare bron die deze uitspraken kan bevestigen?

Absoluut niet waar | 10-12-13 | 09:58

Als je dat programmaboekje zo bekijkt, valt het wel op dat er geen een blanke wat mag zeggen.

Ik vind dat best wel racistisch ergens.

Koninging Beatricks | 10-12-13 | 09:58

ik schakel net in, maar is het WK voetbal al begonnen???

ÎÎÎ ReBeL ÎÎÎ | 10-12-13 | 09:58


Bakito | 10-12-13 | 09:54 |
Wat betreft smaak (in vrouwen ) deed hij inderdaad niet voor ze onder.

irma zonderboezem | 10-12-13 | 09:57

Gunstig voor de vrouwen in Soweto, die zullen een dagje met rust worden gelaten.

malin | 10-12-13 | 09:56

Zo te zien zijn er nog kaarten verkrijgbaar voor dit evenement.

Godsammekraken | 10-12-13 | 09:55

Parsons | 10-12-13 | 09:52 | + 0 -
Hazes was een neger. Hoeft geen tekening bij.

Bakito | 10-12-13 | 09:54

Lieve redactie. Livestream. Op autoplay. In de thread. NIET DOEN!!!

Nietvoordekat | 10-12-13 | 09:54

Grappen over christenen en Joden mogen gelukkig altijd! Want dat is vrijheid van meningsuiting!

KoninginWildemina | 10-12-13 | 09:54

Ik zit te spartelen voor de tv. Wat een happening!

1teen | 10-12-13 | 09:54

Ik vind het verschrikkelijk dat hij dood is. Het was een van mn favoriete acteurs !

RegseHippie | 10-12-13 | 09:53

Dat is een hele lijst met verplichtingen en geboden.
Ik denk niet dat dit is wat Goethe bedoelde met:'... alleen de wet kan ons vrijheid geven.''

Simon de Danser | 10-12-13 | 09:52

@Bakito | 10-12-13 | 09:49
Zat jij niet in het stadion na het overlijden van Andre dan?

Parsons | 10-12-13 | 09:52

Hrt valt nog niet mee om die donker getinte bruine huidgekleureden uit te leggen wat hun zitplaats is zeg, wat een gestuntel! Dat doen wij blanken toch echt weer beter, ach wat niet eigenlijk?

irma zonderboezem | 10-12-13 | 09:52

iemand Jeroen al gespot ? of Frits

(c)ZWITSUL | 10-12-13 | 09:52

Een zwarte dag.

Schoorsteenveger | 10-12-13 | 09:51

Wat is als ik me schuldig maak aan [MagNie]?
Wie krijg ik dan op mijn dak?

necrosis | 10-12-13 | 09:51

Hoewel ik best vind dat Mandela respect en een waardig afscheid verdient, word ik wel helemaal schijtziek van die hele poppenkast. Het gaat helemaal niet om het eren van deze beste man, maar om zelf maar in een goed daglicht te komen.

Natuurlijk is dat niets nieuws, maar ik kan maar niet wennen aan mensen zonder ruggengraat die op dit soort gebeurtenissen meeliften.

Absoluut niet waar | 10-12-13 | 09:51

".. snikkers.."?

RACISME (bijna dan)!

Godsammekraken | 10-12-13 | 09:50

Is Bouterse reeds gearriveerd?

Ars Vivendi | 10-12-13 | 09:49

Ik zag Ali B. vrijdagavond al langskomen met een shirt met Mandela erop.
Nou komt normaal mijn andijviestamppot al vrij snel omhoog als ik dat wijf met die vieze vette haren zie, maar nu haalde ik het toilet niet eens meer.

Cuyahoga | 10-12-13 | 09:49

Het mooie van Afrikanen is hun uitbundigheid tijdens uitvaarten: dansen en zingen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld die apathisch klappende zombies hier in Nederland langs de route van een rouwstoet.

Bakito | 10-12-13 | 09:49

@(c)ZWITSUL | 10-12-13 | 09:47
Een roet-mop, bedoel je?

Nietvoordekat | 10-12-13 | 09:48

Nelson is de Deugpiet en Winnie is een deugniet.

Godsammekraken | 10-12-13 | 09:48

Nelson, je wordt bedankt.

blandurego | 10-12-13 | 09:48

Het is een zwarte dag vandaag.

Barbarous_Relic | 10-12-13 | 09:48

iemand nog een goeie mandela of neger mop ?

(c)ZWITSUL | 10-12-13 | 09:47

Dit wordt nog grootser dan die van Hazes.

nattegeit | 10-12-13 | 09:47

Koninging Beatricks | 10-12-13 | 09:45

Dat vraag ik me ook altijd af als ik de gemiddelde Helmonder zie.

nielsjuuh23 | 10-12-13 | 09:46

"Kill them, the whites", zong hij...

Of mogen we ook niet refereren aan het feit dat deze racistische mafketel vele moorden op z'n geweten heeft?

Nou, dan niet.

Parsons | 10-12-13 | 09:46

"I have a dream..."

Nietvoordekat | 10-12-13 | 09:46

Ik zit hier met mijn vuvuzela klaar hoor.

Kaas de Vies | 10-12-13 | 09:46

Moeten die mensen niet gewoon werken ?

Koninging Beatricks | 10-12-13 | 09:45

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl