achtergrond

Geenstijl

Het is allemaal jullie schuld!

Buigt u even?Nederland dreigt onregeerbaar te worden, zo stelt althans Hans Hoogervorst. Natuurlijk is dat niet de schuld van de ministers uit het Kabinet Balkenende, de meest kleurloze club uit onze parlementaire geschiedenis. Nee, het ligt allemaal aan de kiezer. Die is wispelturig en vertoont zapgedrag. Onze StarF*cker dient de VVD-minister, die hij binnenkort persoonlijk op het matje kan roepen, graag van repliek. Beste Hans, buk je even?



Hoogervorst wil terug naar regententijd

Als de politiek van buitenaf maar even onder druk komt te staan, dan krijgt het grimmige trekjes. Dan kan het zo maar gebeuren dat je, zoals Pim Fortuyn, door een pygmee als Ad Melkert vergeleken wordt met Mussolini. Of dat een zekere Thom de Graaf Anne Frank erbij haalt om je uit te schakelen. Zodra dit soort moderne regenten begint te zweten dan stijgt er een onaangename stank op uit de achterkamertjes.

Die bedwelmende lucht snoof ik ook op bij het lezen van een essay van de hand van de minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst. In plaats van dat deze ondermaatse tuinkabouter eens probeert iets te doen aan de Sovjettoestanden in de Nederlandse gezondheidszorg, buigt dit politieke wonder zich deze week in Elsevier over de huidige stand van zaken in de Nederlandse politiek. Kabouter Puntmuts komt daarbij tot de opmerkelijke conclusie dat "het" allemaal aan de Nederlandse kiezer ligt. Ik laat je graag even met dit onbegrepen genie meelezen. "Ons kiesstelsel is niet berekend op de wispelturige, zappende kiezer die achter elke nieuwe partij aanrent. Daarom zou het beter zijn als er veel minder politieke partijen zouden zijn."

Nou heb ik van de herseninhoud van de gemiddelde volger van Geert Wilders ook niet zo’n hoge verwachting, maar Hoogervorst draait alle problemen om. Als er onder Paars niet toevallig een generatie zeldzame autisten leiding gegeven had in dit land, dan was Pim Fortuyn nu nog slechts bekend geweest langs de Maas. Als de VVD meneer Wilders iets meer oor gegeven had, dan was het hooguit een Limburgs fenomeen geworden. Dat is het rare aan de Nederlandse politici. Rond verkiezingen beloven ze de bevolking de hemel en daarna trekken ze zich terug in de achterkamertjes om onzichtbaar voor het volk zaken te doen. Nee, natuurlijk willen de gevestigde partijen geen directe burgemeestersverkiezing en dus mag Hoogervorst Nederland vergelijken met Italië in het begin van de jaren ’80 toen de politieke chaos daar groot was. De VVD-minister vergeet daarbij dat een populist als Berlusconi nodig was om daar een einde aan te maken. Laten we maar zeggen de Italiaanse variant van Pim Fortuyn.

Tenslotte ligt het allemaal aan de media. "Te veel media zijn op jacht naar te weinig nieuws." Dus nu begrijpt u ook waarom binnen de VVD en de PvdA de handen op elkaar gaan voor een districtenstelsel met een forse kiesdrempel. Hoogervorst verlangt weer naar de mufheid van Paars. Ik vrees de kiezers niet. Slaap zacht Hans...

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.