Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het is allemaal jullie schuld!

Buigt u even?Nederland dreigt onregeerbaar te worden, zo stelt althans Hans Hoogervorst. Natuurlijk is dat niet de schuld van de ministers uit het Kabinet Balkenende, de meest kleurloze club uit onze parlementaire geschiedenis. Nee, het ligt allemaal aan de kiezer. Die is wispelturig en vertoont zapgedrag. Onze StarF*cker dient de VVD-minister, die hij binnenkort persoonlijk op het matje kan roepen, graag van repliek. Beste Hans, buk je even?


Hoogervorst wil terug naar regententijd

Als de politiek van buitenaf maar even onder druk komt te staan, dan krijgt het grimmige trekjes. Dan kan het zo maar gebeuren dat je, zoals Pim Fortuyn, door een pygmee als Ad Melkert vergeleken wordt met Mussolini. Of dat een zekere Thom de Graaf Anne Frank erbij haalt om je uit te schakelen. Zodra dit soort moderne regenten begint te zweten dan stijgt er een onaangename stank op uit de achterkamertjes.

Die bedwelmende lucht snoof ik ook op bij het lezen van een essay van de hand van de minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst. In plaats van dat deze ondermaatse tuinkabouter eens probeert iets te doen aan de Sovjettoestanden in de Nederlandse gezondheidszorg, buigt dit politieke wonder zich deze week in Elsevier over de huidige stand van zaken in de Nederlandse politiek. Kabouter Puntmuts komt daarbij tot de opmerkelijke conclusie dat "het" allemaal aan de Nederlandse kiezer ligt. Ik laat je graag even met dit onbegrepen genie meelezen. "Ons kiesstelsel is niet berekend op de wispelturige, zappende kiezer die achter elke nieuwe partij aanrent. Daarom zou het beter zijn als er veel minder politieke partijen zouden zijn."

Nou heb ik van de herseninhoud van de gemiddelde volger van Geert Wilders ook niet zo’n hoge verwachting, maar Hoogervorst draait alle problemen om. Als er onder Paars niet toevallig een generatie zeldzame autisten leiding gegeven had in dit land, dan was Pim Fortuyn nu nog slechts bekend geweest langs de Maas. Als de VVD meneer Wilders iets meer oor gegeven had, dan was het hooguit een Limburgs fenomeen geworden. Dat is het rare aan de Nederlandse politici. Rond verkiezingen beloven ze de bevolking de hemel en daarna trekken ze zich terug in de achterkamertjes om onzichtbaar voor het volk zaken te doen. Nee, natuurlijk willen de gevestigde partijen geen directe burgemeestersverkiezing en dus mag Hoogervorst Nederland vergelijken met Italië in het begin van de jaren ’80 toen de politieke chaos daar groot was. De VVD-minister vergeet daarbij dat een populist als Berlusconi nodig was om daar een einde aan te maken. Laten we maar zeggen de Italiaanse variant van Pim Fortuyn.

Tenslotte ligt het allemaal aan de media. "Te veel media zijn op jacht naar te weinig nieuws." Dus nu begrijpt u ook waarom binnen de VVD en de PvdA de handen op elkaar gaan voor een districtenstelsel met een forse kiesdrempel. Hoogervorst verlangt weer naar de mufheid van Paars. Ik vrees de kiezers niet. Slaap zacht Hans...

StarF*cker

Reaguursels

Inloggen

@ sharia 10-03-05 @ 16:03
Leg je even uit hoe het komt dat de kosten in de zorg de pan uitrijzen. Het komt omdat het ministerie niet stuurt op kwaliteit maar op kosten. De minister wil dus zo goedkoop mogelijke zorg leveren. Dus de goedkoopste aanbieder is de beste. Als aanbieder lever je dus zorg op basis van minimale eisen om de prijs maar laag te houden. Dit heeft effect op salarissen in de zorg en op de kwaliteit van materiaal en apparatuur. Als er dus meer van je wordt verwacht dan hetgeen minimaal vereist is kan en in sommige gevallen wil je niet leveren. Mits voor het extra werk wordt betaald. (zorg wordt soms op basis van aanbestedingen aan partijen gegund) Vooral in de bouw is deze werkwijze common Knowledge en dus ook de reden dat aanbestedingen altijd ruim over het budget gaat.. Op het moment dat de afnemer dus iets meer dan de gevraagde dienst vraagt, neem je dat niet uit coulance op in het dienstenpakket, rekent hier apart voor af: meerwerk. Uurtje, factuurtje heet dat in managerstaal. Dus door het beleid van de overheid wordt de weg voor de slimmeriken, die jij noemt, zelf gecreëerd . Zij slaan een slaatje uit de situatie die in feite het gevolg is van de boekhouders mentaliteit van Hoogervorst. Door keer op keer te bezuinigen, zijn mensen niet meer betrokken bij de zorg en bij de kwaliteit die geleverd moet worden. Hierdoor creëer je een 9 - 5 mentaliteit, dat veroorzaakt uiteindelijk chaos en die chaos wordt uiteindelijk door de dure interim manager verholpen. De boekhouders mentaliteit is dus uiteindelijk kostenverhogend. Dus wat die minister moet doen is zijn beleid maken op basis van prestatie indicatoren en instellingen die goede kwaliteit leveren, financieel moet belonen. Hierdoor worden mensen weer betrokken bij hun werk en krijgen ze loon naar werken. En zijn dus ook genegen meerwerk te doen zonder daar extra voor betaald te krijgen. Zo simpel is het. Maar dat leer je niet als boekhouder.

Sunnygirl | 10-03-05 | 19:43

oh god krijgen we dat pim debacle weer ... de man die altijd serieus genomen wilde worden maar zelf weinig mensen ECHT serieus nam ...

kom mensen het is allemaal propaganda .. wordt tijd voor een gesloten computer regering !

Draaitafel Demagoog | 10-03-05 | 17:58

@ sharia 10-03-05 @ 16:03
Wat dan? Lang Leve de Sharia? Lang leve de traditionele islamitische wetgeving? Gaan we lekker eenvoudig voor een eenpartijenstelsel met een islamitisch dictor en alle vrouwen in een Burka?

Sunnygirl | 10-03-05 | 16:09

@ superjan 10-03-05 @ 10:59
Voor Superjan * een Boney M compilatie *
My Cherie Amour

Cool Daddy, A Woman Can Change A Man, Breakaway. No women, no cry. No More Chain Gang, Silent Lover. Where Did You Go? Took the Train To Skaville on Voodoonight? Give It Up, I?m not Young, Free And Single. Got A Man On My Mind. He Was A Steppenwolf,
Gotta Go Home to Ma Baker and My Friend Jack

Bye Bye Bluebird,

Sunny

Sunnygirl | 10-03-05 | 16:03

Managers en aanverwante artikelen ......(ja, vult u maar in) die hun "hobby" keer op keer bij een ander(e) bedrijf, instelling etc. uitoefenen De voortdurend veranderende regels waar de uitvoerenden onderknuppels knotsknetter gek van worden,
werknemers die niet meer weten wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn.
Totale burocratie en wanorde van de bovenste plank daar gaat Nederland aan kapot.En niet te vergeten de enkele slimmerik die in de chaos van de financiële administratie wat pecunia weet weg te sluizen.
Driewerf hoera, lange leve de Koningin, lang leve Nederland in de gloria.

sharia | 10-03-05 | 16:03

@ penpal 10-03-05 @ 09:14
Als je aan Hoogervorst het etiket "frisse wind" wil geven kan ik je nu al verklappen. Dat het ministerie dan een overdosis aan winden heeft en teveel aan winderigheid wordt ook wel flatulentie genoemd bij mensen gaat dat gepaard met buikpijn. En van het huidige beleid krijgen een hoop werkers in de zorg ook buikpijn. Ik heb het met die "frisse wind" wel gehad.

@ Albert Heijn 10-03-05 @ 09:32

Om in Nederland te komen tot een stabiel en pro-actief beleid is vooral DAADKRACHT nodig en daar ombreekt het vooral aan. Het kabinet is waait met alle windjes mee. Alleen van Verdonk zie je een daadkrachtige aanpak met lef, kennis, inzicht en rechtvaardigheid. Waarom krijgt een kabinet ook niet gewoon een prestatiecontract. Ik ben eigenlijk niet geïnteresseerd in hoeveel mensen er nu wel of niet wat doen in de kamer of wel of niet veel mails ontvangen. Ik wil weten wat de resultaten zien van de opdrachten die ze van de kiezers hebben gekregen en waar een partij zich aan committeert. Het huidige kabinet schiet met losse flodders in de hoop een keer raakt te schieten.

@ vast goed 10-03-05 @ 10:14
De jongere generaties willen geen eenrichting verkeer meer. Eenmaal een stem uitgebracht en dan 4 jaar ongestoord en zonder discussie een kabinetsbeleid uitvoeren is er niet meer bij. We willen meepraten maar niet zoals in het oude poldermodel. Dat zie je door de toenemende populariteit van weblogs ( je kan reageren op nieuws en jouw mening ventileren en met een beetje geluk sorteert het ook nog een effect), dat zouden de heren en dames politici ook eens beter moeten gaan begrijpen. De jongere kiezer voelt je voortdurend aan de tand en verwacht dat er iets met die de input wordt gedaan. De maatschappij begint steeds dynamischer te worden en daar moet de politiek zich aan aanpassen. Het is niet meer zo dat je na de stemmen te hebben verkregen je ook automatisch voor 4 jaar het vertrouwen van je kiezers geniet. Misschien een beetje wennen maar wel een gezonde situatie.

@ mozaiek 10-03-05 @ 10:23
Als het een soort Wolkers is weet ik genoeg. Heb de man menigmaal in persoon gesproken en meegemaakt. Die is niet eens in staat om zijn eigen kids op te voeden, laat staan een land te regeren. Maar dan hebben we dezelfde voor ogen. Even theatraal als Wolkers, last van grootheidswaanzin en een te rooskleurige blik om eigen kunnen. En de enige overeenkomst die ik met Ghandi zie met de betreffende man is dat beide kaal waren. Heb je ook zo'n roze bril op als je aan zelfreflectie doet?

Sunnygirl | 10-03-05 | 15:47

@ criticus 10-03-05 @ 11:20

Volgens mij is zowat iedereen nu van mening die de HRA moet worden afgeschaft. Er zijn de laatste tijd allerlei analyses daarover verschenen. Daar zou ik dan naar willen verwijzen.

TheRealShowstopper | 10-03-05 | 11:24

@ The Real

Vlaktax invoeren; hypo is aftrek daarmee reeds deel afgeschaft; rest gefaseerd afschaffen.

De hypotheekaftrek... zie jij daar heil in? En ja, ik weet dat jij deze uitspraak kwoteert, dus ik ga er niet vanuit dat het jouw stelling is. Daarom mijn vraag...

criticus | 10-03-05 | 11:20

@criticus 10-03-05 @ 11:08

Slimmerik, ik bedoel natuurlijk: welke uitspraak en waarom.

TheRealShowstopper | 10-03-05 | 11:12

@ The Real
Ik reageerde op jouw bericht van 10-03-05 @ 00:14

criticus | 10-03-05 | 11:08

@mozaiek

Goed gezien hoor. Al die "one-liners". Verder kwam ons Pim ook niet. Alhoewel onder zijn ideeen best bruikbare zooi zat. En eigenlijk is na zijn tragische dood er dus geen ruk veranderd in de politiek. Het is hetzelfde gebleven. Men blijft beslissingen op een ander level nemen dan waarop de burgers de zaken zien.
VOORSTEL:
Misschien is het een idee om als kiezer een vragenlijstje in te vullen (zoals bijvoorbeeld de kieswijzer), aan de hand van de uitslagen van die lijstjes wordt de 2e kamer en de regering samengesteld.

Boomer | 10-03-05 | 11:04

@sunny>

Sunny, yesterday my life was filled with rain.
Sunny, you smiled at me and really eased the pain.
The dark days are gone, and the bright days are here,
My sunny one shines so sincere.
Sunny one so true, I love you.

Sunny, thank you for the sunshine bouquet.
Sunny, thank you for the love you brought my way.
You gave to me your all and all.
Now I feel ten feet tall.
Sunny one so true, I love you.

Sunny, thank you for the truth you let me see.
Sunny, thank you for the facts from a to c.
My life was torn like a windblown sand,
And the rock was formed when you held my hand.
Sunny one so true, I love you.

Sunny

Sunny, thank you for the smile upon your face.
Sunny, thank you for the gleam that shows it?s grace.
You?re my spark of nature?s fire,
You?re my sweet complete desire.
Sunny one so true, I love you.

Sunny, yesterday my life was filled with rain.
Sunny, you smiled at me and really eased the pain.
The dark days are gone, and the bright days are here,
My sunny one shines so sincere.
Sunny one so true, I love you.

I love you.
I love you.
I love you.
I love you.
I love you.
I love you.

superjan | 10-03-05 | 10:59

@starfucker:
Begrijp me niet verkeerd, ik zit ook niet te wachten op een 2-partijen systeem. Je ziet wat voor valse democratie je daarmee kan krijgen, zoals in de VS.

Ik zeg alleen dat ik de frustratie wel begrijp. Ik begrijp ook dat er wat gedaan moet worden aan de splinter-partijtjes die met domme, ondoordachte polupisten praktijken veel kiezers trekken, om vervolgens niets anders te doen dan zichzelf opvreten op de kabinetszetels.

Flapdrol | 10-03-05 | 10:56

Ben het eindelijk ook eens eens. Die gekke Bos is trouwens ook voorstander van een politiek stelsel naar 'Engels model' met twee grote partijen. Dit soort politici schuiven inderdaad hun eigen verantwoordelijkheid voor politieke stabiliteit af op de kiezer. Ik denk dat zwevend stemgedrag en de populariteit van onconventionele partijen als de LPF en de SP een belangrijke functie hebben. Ze dwingen grotere partijen zich bezig te houden met thema's die ze het liefst zouden willen laten liggen. Je kunt dan als gevestigde politieke partij niet reageren dat, wanneer het politieke vertrouwen onder de bevolking afneemt, je het democratische gehalte maar wat terugschroeft. Dat getuigt, zoals SF goed duidelijk maakt, van een verschrikkelijke arrogante verachting van de burger, die volgens mij de laatste jaren juist blijk geeft van meer politieke betrokkenheid.

bastifantasti | 10-03-05 | 10:54

En toch is het zo als je goed nadenkt!

Plejades | 10-03-05 | 10:41

@Starf*cker 10-03-05 @ 09:07

Heb je wel eens goed gekeken naar een satelietfoto van het groene hart? Het is een belediding voor het woord natuur.
En over die lijfstraffen heb ik eerder iets geschreven en lang niet zo erg als jij denkt. Over 25 jaar de normaalste zaak van de wereld.

TheRealShowstopper | 10-03-05 | 10:14

Grappig, vanochtend in de auto zat ik ook te bedenken dat ik al die zappende kiezers maar raar vind. Ik vind dat je loyaal mag zijn aan je idealen en dus ook aan je politieke partij, ook als die een mindere tijd doormaakt.
Dat anderen daar anders over denken, tsja, dat is realiteit en daar zul je als politieke partij dus je best voor moeten doen.

Ik denk dat ons kiesstelsel dan ook heel aardig werkt: er zitten behoorlijk deskundige mensen op ministersposten (een heel aantal is behoorlijk technocraat), de tweede kamer controleert redelijk, de uitvoerende macht zit niet vastgebakken bij een kliek (zo ongeveer het hele politieke spectrum is de afgelopen dertig jaar wel eens aan de macht geweest).
Dat het allemaal beter kan, tsja, tuurlijk. Democratie is tenslotte de minst slechte oplossing.

Maar dat gejank hier dat links of rechts het allemaal verprutst, dat 'het leven goed is buiten Nederland', dat is oeverloos gelul van de bovenste plank. Denken de schrijvers zo ook over hun eigen gezinsleven: de buurman heeft het altijd beter gedaan, mijn vrouw heeft altijd ongelijk? Of werkt het in hun gezin stiekem ook zo dat je met elkaar er het beste van moet maken? Een samenleving is als een groot gezin: daar bestaat niet één gelijk, daar moet je op een prettige manier met elkaar leven. Met vallen en opstaan, en als je wat te zeiken hebt dan help je mee of je houdt je mond.

vast goed | 10-03-05 | 10:14

@Albert Heijn
Her zal ongetijfeld aan mijn verkokerkd blik op mijn eigen proza liggen, maar ik meen hier niet uit te kunnen afleien dat ik pleit voor afschaffing van het koningshuis. Ik extrapoleer slechts de gevolgen van het invoeren van een twee partijenstelsel waar ik - zo zal de goede verstaandert toch moeten lezen -
geeen voorstandert van ben.

Hoezee, tot 30 april maar weer.

Style Councillor | 10-03-05 | 10:12

Hmmm...

De Nederlands politiek ja. Wat kan ik zeggen. Ik ben nu al zo'n 16 jaar stemgerechtigd en moet zeggen, dat het me de laatste jaren is gaan dagen, dat wat je ook stemt, het is allemaal zinloos.
Ik probeer me al jaren in de politiek te verdiepen, maar dit wordt vrijwel onmogelijk gemaakt door de politici zelf, die er wel erg veel moeite voor doen, om de 'burger' zand in de ogen te strooien.

De poppetjes op het pluche in Den Haag zijn niet de ware machthebbers. Het zijn de hogere ambtenaren die achter hen staan.
En laten die nu gewoon jaar in, jaar uit blijven zitten waar ze zitten.

Het huidige kabinet verschilt niet zo veel van wat er daarvoor zat. Ze hebben nu alleen wat meer economische en sociale tegenslagen te verwerken (waar ze m.i. niet echt veel van terecht brengen).

Links, rechts... in Nederland zeggen ze in principe allemaal hetzelfde, de extremistische uitwassen daargelaten.
Eenvoudig van links naar rechts switchen is dan ook geen probleem (zie Ayaan H.A.).
De politici in Nederland zijn er alleen voor de eer en meerdere glorie van zichzelf.

Ik ben nu zelf op een punt aangekomen, dat ik totaal niets meer met de politiek te maken wil hebben. Als de 'burger' straks niet meer gaat stemmen, dan zullen er toch gewoon politici blijven (daar zorgen ze zelf wel voor).

Ik ga nog 1 keer stemmen. Dat is voor het referendum t.b.v. de EU grondwet (die eigenlijk geen grondwet is). Heb dat ambtenaren gekrabbel een beetje proberen te doorgronden en voor mezelf bepaald, dat we met zijn allen beter af zijn als ik tegen stemt.

Fat Bastard | 10-03-05 | 10:06

PS Een tweepartijen stelsel is alleen goed als je ook een flinke tweespalt in de maatschappij wil. Lekker zwart/wit. Lekker simpel.

Beasjt | 10-03-05 | 10:05

Grootste probleem in Nederlandse politiek is een gebrek aan rust en een visie die over een aantal jaren heen vooruit kijkt.
Steeds nieuwe plannetjes, steeds daar weer aan veranderen, steeds nieuwe projecten die als het goed loopt weer gestopt worden omdat het een experiment was.
En dat kost allemaal niet zeker...
Iedereen probeert te scoren en drukt plannetjes door om hun eigen ego te strelen.
Consequenties op termijn? Schijt aan. Het gaat erom dat je je in de kijker speelt bij de kiezer. En al die bezuinigingen? Waar blijft dat geld? Ik weet niet beter dan dat mijn hele leven overal op wordt bezuinigd en dat het nog steeds niet goed gaat met het huishoudboekje van de staat.
En dat terwijl het merendeel toch een redelijke school doorlopen heeft daar in de 1e en 2e kamer... niet opgelet? Te druk geweest met corpsfeesten en demonstraties (afhankelijk van welke huize je afstamd).
Anyway... *gaap* ik ga maar weer s wat leuks doen. De zon schijnt en de babes beginnen weer uit de dikke kleren tevoorschijn te komen. Het leven is goed buiten Nederland.

Beasjt | 10-03-05 | 10:01

@orion>DE bevolking heeft dus volgens jou gekozen Voor de combinatie Bos/ Balkenende... Wat heb jij gerookt?

En nu wordt het dus grimmig...
*SJ is shaking in his boots*

superjan | 10-03-05 | 09:59

Op de hoogte bent

tiswat | 10-03-05 | 09:50

Prachtig al die ideeen. Kijk naar Albert Heijn. Eerst even toetsen of je wel op de hoogte van van het wel en wee binnen Nederland.
Gevoelskwesties of overtuiging spelen niet meer mee.
Zie Style...

tiswat | 10-03-05 | 09:49

@Style Councillor: het koningshuis is voor een groot deel van de bevolking het symbool van de traditie en geschiedenis van Nederland. Voor een ander deel is het een symbool van verkwisting en is het overbodig, waartoe jij klaarblijkelijk behoort. Ik behoor tot de eerste groep: het koningshuis is een van weinig overgebleven "tastbare" banden met de rijke geschiedenis van Nederland en dat moet je koesteren.

Albert Heijn | 10-03-05 | 09:48

@brusselmans> Amice, ik heb jouw naam horen circuleren als informateur. Niet om het een of het ander, maar Superjan is uiteraard beschikbaar om zich ten volle in te zetten voor het landsbelang. Zelfs als hij hiervoor zijn "high payin gig" op moet geven. (pak wel commisariaatje erbij ofzo.)

superjan | 10-03-05 | 09:45

@tiswat: ik zou een heel andere vorm van democratie willen voorstaan: een zakenkabinet met een klein parlement dat wordt gekozen door een selectie (stemrecht pas na een soort toelatingsexamen) van de bevolking. Een klein ambtenarenapparaat en wetenschappelijke instituten geven uitvoer aan en adviseren kabinet en parlement.

Albert Heijn | 10-03-05 | 09:43

Twee partijenstelsel zal een één partijenstelsel blijken. De regerende partij zal in 99,999995% van de gevallen een meerderheid hebben in de kamer(s). Er zal nog meer dan nu bij hechte regeringscoalities het geval is, geregeerd worden vanuit een machtspositie, waarbij de oppositie slechts saboteert zonder feitelijke invloed te hebben, anders dan rond verkiezingstijd de mogelijkheid te pogen en groter deel van electoraat te binden, dan de opponent.

We krijgen Amerikaanse toestanden, of eigenlijk erger nog, daar heb je nog de kans dat de president van andere signatuur is dan de senaat. Met ons afspiegelingsbeginsel zal de premier juist van gelijke orde zijn. Het begrip regeringspartij is dan ook letterlijk te nemen, waardoor het parlement haar controlerende rol op de regering zal verliezen.

Het koningshuis kunnen we ook gelijk opdoeken, althans is hiermede verworden tot een puur ceremoniële rol, het hele formatiecircus is vervallen.

Style Councillor | 10-03-05 | 09:38

Moeten we de hele kliek dan toch op een hoop gooien Albert? Vervolgens met de shovel er door. En hebben we twee kampen.
Democraten en liberaal.
Het aantal zetels zal er niet door veranderen. En de besluitvorming dus ook niet.

tiswat | 10-03-05 | 09:36

Nieuwe politieke partijen zullen wel van heel goede huize moeten komen om iets te kunnen bewerkstelligen. Goede ideeën zijn er genoeg, maar de problemen zijn groot, onoverzichtelijk en hardnekkig. Dat vraagt dus om kennis, inzicht, lef, maar ook leiderschap: een persoon die de ideeën uitwerkt en een aanhang mobiliseert. Een of twee zetels stellen daarbij niets voor: je bereikt niets en de teleurstelling en scepsis worden alleen maar groter.

Albert Heijn | 10-03-05 | 09:32

Geen projectielen svp. De wachtkamer zit al zo vol.

tiswat | 10-03-05 | 09:19

koning starf*cker

Johnny Bravo | 10-03-05 | 09:17

Laat zo'n ongeleid projectiel eerst
maar zorgen voor herschikking in gezondheidszorg door er een "frisse wind"te laten doorwaaien. Niet bemoeien met zapgedrag, maar orde op de zaken stellen waarvoor je bent aangesteld.

penpal | 10-03-05 | 09:14

voorstelen=voorstellen

Starf*cker | 10-03-05 | 09:08

@The Real Het wordt wel een Benauwd Nederland als we jouw voorstelen zouden uitvoeren. Weg met de natuur, lijfstraffen.

Starf*cker | 10-03-05 | 09:07

Zou er heel maar dan ook heel misschien een rede zijn voor dit 'zapgedrag'...?
Zou er misschien maar dan ook heel misschien geen zapgedrag zijn als de politieke partijen zouden doen wat ze beloofden...?

gwdtjuh | 10-03-05 | 09:02

@criticus 10-03-05 @ 00:23

Waar reageer je precies op, en wat bedoel je?

TheRealShowstopper | 10-03-05 | 09:02

Ik ben het deze keer zomaar 100% eens met starfuckert. Blaaskaak hoogervorst kan het ook niet laten om in zijn eigen toko met zijn neus in de lucht te lopen om die hete aardappel achter in zijn strot af te koelen. "de burger interesseert zijn eigen gezondheid niet en daarom gaat hij niet naar de tandarts" ... kan er een paar woorden naast zitten maar de strekking klopt. Afvoeren naar Siberië waar ze met hoge vorst om weten te gaan!

KoffieDik | 10-03-05 | 09:01

@nummertje,

nee niet doen, dat gaat voelen als een linksdragend lichaam in een rechtsdragende broek. Gaat knellen....

Boomer | 10-03-05 | 08:56

@Flapdrol In essentie klopt je verhaal. Maar: onder paars had de politiek dit mandaat van de kiezer. Maar wat deden ze ermee? De economische groei verjubelen, de buitenlanders-problemathiek ontkennen en vooral veel in het Torentje regelen. Ook meneer Hoogervorst. Voor wat jij voorstaat heb je daadkrachtige aansprekende politici nodig en niet het volk wat tegenwoordig op het pluche zit. Die zijn bezig met overleven en niet met politiek bedrijven. Ik zal verder niet nog een contra-argument aanvoeren, maar ik denk dat Nederland in een 2 partijen-systeem tot in de eeuwigheid een linkse premier zal hebben aangezien het CDA zich zal splitsen in een conservatieve en een progressieve vleugel. Zelf vind ik dat niet erg, maar de meerderheid van de GS-reageerders?

Starf*cker | 10-03-05 | 08:51

Hans? Dus met iedere posting op GS wijzigt de politieke barometer? Cool!

Kakbouter | 10-03-05 | 08:42

Prachtig toch een twee partijen stelsel,kan het parlement eindelijk doen waarvoor ze zitten in de 2e kamer,de regering controleren!
Al die kleine rechtse&linkse partijtjes daar kopen wij als samenleving helemaal niets voor,behalve eindeloze discussies en halfbakken wetsartikelen!
Zie hoeveel parlemtaire onderzoek commissies er zijn geweest en het einde lijkt nog niet in zicht,kosten tientallen miljoenen eurries honderdduizenden documenten en boekwerken en de uitkomst is meestal een stoffige lade!
Nee onze huidige parlementaire democratie is aan vernieuwing toe,weg al die kleine cristelijke partijtjes van de veluwe,weg al die linkse partijen die heel veel roepen maar nooit zelf regeringsverantwoording durven te dragen!
Nee gewoon een linker en rechter partij stemmen en regeren!

nummertje | 10-03-05 | 08:32

Ach Starfucker, je overdrijft wel een beetje. Dat essay gaat vooral om de frustratie van dergelijke politici dat ze niets af kunnen maken. Je krijgt een kabinet voor 4 jaar. In die periode gaat alles wat in de oppositie zit proberen alles wat je onderneemt onderuit te halen. Met het oog op de volgende verkiezingen.

Omdat je nooit in 4 jaar tijd alle problemen aangepakt en opgelost krijgt, blijven mensen ontevreden. Als dan door oppositie en pressie-groepen die onvrede alleen maar extra wordt aangewakkerd, vaak zonder argumentele onderbouwing, weet je vrij zeker dat je na 4 jaar het veld kan ruimen voor een andere club. Die club gaat dan alle kleine beetjes die je voorelkaar hebt gekregen weer uitgraven en de "eigen ideeën" implementeren. Ik zet het tussen aanhalingstekens, want de "eigen ideeën" komen vooral voort uit de gedachte het tegenovergestelde te willen van het vorige kabinet. Daar zijn ze immers op gekozen.

En als er dan allemaal kleine partijtjes zoals LPF een paar jaar terug en Groep Wilders nu, elke keer erdoorheen fietsen is het helemaal vervelend. Want GW wordt hetzelfde als LPF. Een groepje randfiguren wat vooral onderling ruzie gaat maken en zich vastloopt in onuitvoerbare beloftes maken. Maarja, ze zijn wel een grote club, die je in een kabinet in de weg zit, maar als oppositie nog meer. Waarbij ze in oppositie de kans krijgen om een hechte club te vormen, met een geformuleerd standpunt.

Wat dat betreft was het een geniale zet van Balkenende I om LPF mee te nemen. Als zo'n samenraapsel idioten meteen mag proeven aan de macht van regeren, wéét je dat zo'n kliek instort. Ze hebben namelijk geen basis, alléén een versplinterde arrogante top. Die vertrekt vanzelf als ze oppositie moeten voeren.

Flapdrol | 10-03-05 | 08:21

Sjappoo Startfucker. Die Hoogervorst heeft het niet begrepen. In zo'n USA-type democratie ga je nog meer werken met uitersten en wordt eigenlijk de zooi dus nog onvoorspelbaarder en wispelturiger, je hebt wel 50% kans. Leuk voor de bookies.
Kijk even naar het nederlandse geneuzel : toch weinig verandering sinds de invoering van het kiesstelsel. Altijd dezelfde grote partijen. Alleen hier en daar wat nieuwe kleinere partijen.
Beste Hans, het is niet zo leuk van je om de zaken (lees: geschiedenis) zo te verdraaien en ons, de kiezert, daar van de schuld te geven. Wij, de kiezerts, zijn namelijk behoorlijk rancuneus en het zou zo maar kunnen zijn dat je verdwijnt naar een, oorspronkelijk voor dhr Wilders bedoelde, onopvallende plek in de 2e kamer. Over de afschaffing van dat wachtgeld zijn we nog bezig.
Ongelovelijke zwatelaar.

Boomer | 10-03-05 | 07:43

@Ahum: Bravo!!! Eindelijk iemand die het begrijpt. Alleen hoeven de marionetjes in den Haag niet zo hoog van de toren te blazen. Als onderdeel(tje) van het stembusvee, dat zij zo minachten, heb ik zin om hun (typisch nederlandse) opgeheven wijsvingertje operatief te verwijderen.

burnie | 10-03-05 | 07:42

@ mozaiek 10-03-05 @ 00:54
Het enige wat ik jammer vind aan het feit dat Pim vermoord is, is dat hij niet heeft kunnen laten zien dat hij er politiek ook niets van bakte. Dat het veel mooie praatjes waren en weinig inhoud. Maar zoals gebruikelijk geef je weer blijkt slecht te lezen. Ik heb namelijk een pleuris hekel aan de Pim.

@ Bunt 10-03-05 @ 01:02
Nee, Hoogervorst snakt naar een verzuild Nederland, waar je niet stemde op basis van je persoonlijke mening maar je afkomst.

Sunnygirl | 10-03-05 | 07:37

Sja GS maakt van Nederland tenminste een ander soort Amerika dan Hoogervorst van plan is..

Merovech | 10-03-05 | 02:40

Starfucker......... je begrijpt er niets van.

Iedereen kijkt verontwaardigd als de politiek weer zijn eigen koers vaart.......

Snappen de mensen dan nog steeds niet dat de politici geen donder te zeggen hebben........

Ook hoogervorst is slechts een marionet van krachten die wij niet te zien krijgen.

Hun agenda wordt geimplementeerd....... en niet die van het volk.

Democratie is een illusie om de stemmers rustig te houden.

Ahum | 10-03-05 | 02:10

@Starfucker, leuk betoog, maar zoals Hoogervorst zitten er nog 149 in die kamer die ff moeten bukken.
Uiteraard komen de loze beloftes er weer aan, as usual, elke 4 jaar weer (als ze het uitzingen).

evilONE | 10-03-05 | 01:32

President Pim heeft zojuist met een formeel tintje het laatste azielzoekerscentrum gesloten. Eerder deze week vertrok vanaf schiphol het laatste vliegtuig richting Ghana, met daarin de laatste 165 uitgeprocedeerde asielzoekers. Nederland hees de vlag maar weer eens en we aten op straat een broodje kaas... hulde en hoera...-einde droom-... en met een klap kwam ik weer terug in de werkelijkheid van onzinnige uitspraken van glibberige politici...

petbur | 10-03-05 | 01:08

Sunnygirl:
"Hoogervorst geeft ons niet alleen de schuld. Hij snakt naar de hersenloze kiezer die uit automatisme stemt."
-
Zonnig meisje,
Bedoel je met die hersenloze kiezer de aanhangers van de Linkse Kerk?

Bunt | 10-03-05 | 01:02

De ellende bij de politici van tegenwoordig, zowel op Europees als Nederlands niveau, is dat ze ontzettend bang zijn voor afrekening door de kiezer en daaruit vloeit de drang voort om die invloed dan maar te minimaliseren. Hoogervorst zou zich achter de oren moeten krabben en zich afvragen waarom de kiezer dan wegloopt. De hele essentie van democratie is dat de burger in staat is een bepalend signaal af te geven aan de politiek. Negeer dat signaal dan niet, maar doe er wat mee.

Spock | 10-03-05 | 00:48

Yep, die Hoogervorst en Balkenende zijn in principe moordenaars en zouden eigenlijk standrechtelijk een nekschot moeten krijgen.

De ene eikel loopt achter de eikel van een Bush aan en heeft dus mede schuld aan de dood van die Irak-freaks en 2 nederlanders, terwijl die andere hufter (Hoogervorst) de gehele gezondheidszorg naar de klote helpt. Ruzie tussen artsen en specialisten, gesloten IC's wachtlijsten van hier tot ginder, geen verplicht donorschap.. Jawel Hoogervorst, stel je hebt een nieuwe lever nodig (niet naar de klote door het zuipen) kom jij ff zeggen dat je het wel zal regelen dat de mensen uit zich zelf het donorschap moeten aangaan!!!!

En nu komt de kloe, Als die Hoogervorst een accuut probleem krijgt met zijn lever,,, wedden dat hij dan meteen bovenaan staat aan de lijst voor een transplantatie.... Yep, vraag maar eens aan dat oude vriendje van Mierlo hoe het werkt!!!

Neen, ik heb het wel gehad met die eikels in dat torenkamertje en hun konten-kruipers.

BenBack | 10-03-05 | 00:36

Hoogervorst geeft een uiting aan zijn angstgevoelens, meer niet. Lachende Gerrit de eenarmige bandiet, het playmobilmannetje en de rest van de kermisklanten hebben zich de afgelopen tijd niet echt geliefd gemaakt. En dat zal consequenties gaan hebben. En zoals Hoogervorst het heel juist aangeeft is het de schuld van de kiezer dat juist zij het heft in handen hebben.
Daar hij in een duister verleden ook nog wel kansberekening heeft gehad bij zijn wiskunde stelt hij heel listig dat hij bij een tweepartijenstelsel tenminste nog 50% kans heeft om de rooftocht voort te zetten in plaats van de nihilkommanul die hij op dit moment heeft.
Het zal nog heel veel tijd, moeite en vooral geld kosten om alle schade die deze wreckingcrew heeft aangericht te herstellen.

naik65 | 10-03-05 | 00:24

@ TheRealbla...
Wat bedoel je precies? Dat NOG meer mensen gaan huren ipv kopen? Staatsafhankelijk maken van mensen met eigen initiatief?

criticus | 10-03-05 | 00:23

hmmm... ging even mis zie ik.... negeer eerste alinea

TheRealShowstopper | 10-03-05 | 00:17

@tiswat 09-03-05 @ 23:59

Vlaktax invoeren; hypo is aftrek daarmee reeds deel afgeschaft; rest gefaseerd afschaffen. Bijstandsuitkeringen omlaag, behalve voor eenouder gezinnen met kinderen. Minimumloon omlaag. Veel meer woningen bouwen, oa. deel van groene hart opheffen. @tiswat 09-03-05 @ 23:59

Ach, zo maar wat voorzetten: Vlaktax invoeren; hypo is aftrek daarmee reeds deel afgeschaft; rest gefaseerd afschaffen. Bijstandsuitkeringen omlaag, behalve voor eenouder gezinnen met kinderen. Minimumloon omlaag. Veel meer woningen bouwen (omdat alleen via groter aanbod de prijzen zullen dalen), oa. deel van groene hart opheffen (is toch nauwelijks meer dan alleen gras/weiland). Immigratieregels verder aanscherpen (daartegenover staat een solidariteitsbelasting van enkele procentpunten tbv. gecontroleerde ontwikkelingshulp). Fraudeaanpak via volledige koppeling van alle bestanden. Strengere straffen op misbruik. Invoering van `beperkte´ lijfstraffen voor zware recidiverende criminelen......

TheRealShowstopper | 10-03-05 | 00:14

"Ons kiesstelsel is niet berekend op de wispelturige, zappende kiezer die achter elke nieuwe partij aanrent. Daarom zou het beter zijn als er veel minder politieke partijen zouden zijn."
Of nog beter 1 partij. De NSDAP of de Stalinistische partij. Of anders mogen we helemaal niet meer kiezen, dan komt Amerika binnenkort langs om de hele regering op te pakken. Lijkt me een mooi plan.

Framoes | 10-03-05 | 00:14

Fraai schrijfsel overigens stern*ker!
Waarvoor dank.

wodan | 10-03-05 | 00:10

Politiek en godsdienst liggen verrekt dicht naast elkaar.
Beiden behoren zichzelf op te heffen.
Maar elke poging daartoe leidt tot uitermate fundamentalistische trekjes.

wodan | 10-03-05 | 00:04

Het jammere van paars is de rode component.... Maar goed... anders krijg je geen paars. Als we het hebben over compromissen is het wel de rode factor. Rood? Al lang geen zuiver rood meer... maar dat zal wel aan de compromissen te danken zijn.

criticus | 10-03-05 | 00:00

Misschien dat realshowstopper een oplossing weet voor genoemde problemen.

tiswat | 09-03-05 | 23:59

Opzich heeft hij hier natuurlijk wel een punt. De politici zijn namelijk al gelijk weer na de verkiezingen bezig met hun nieuwe campagnes. Wat beter zou zijn is onhaalbare doelen opzij te zetten en gewoon het zo goed mogelijk voor het Nederlandse volk voor elkaar maken.

hdma* | 09-03-05 | 23:59

Nog een nuancering dan: door paars werd het mogelijk om wetgeving te maken over onderwerpen waar met het CDA nooit ruimte voor was: homohuwelijk bijvoorbeeld. Maar ook dat geeft weer aan: compromissen met het CDA zijn altijd lastig. Kijk naar art. 23 bijvoorbeeld. Eigenlijk alles dat ook maar iets met religie te maken heeft.
Andere problemen die jaren lang vooruit geschoven zijn: WAO, Hypotheekrenteaftrek, Fraude aanpak, Fileproblematiek, Woningbouwproblematiek, armoedeval, immigratieproblematiek etc. etc. etc.

TheRealShowstopper | 09-03-05 | 23:56

De meest slimme zet van de paarse kabinetten was wel de verhoging van BTW.
Iedereen ging meer verdienen. Waar de slimmerikken geen rekening mee hadden gehouden was dat de inflatie begon te gieren. Wat een winst!

tiswat | 09-03-05 | 23:56

@ the_Tzar 09-03-05 @ 23:47

Paars I was succesvol omdat ze geen hete hangijzers hoefden aan te pakken. Er was eigenlijk slechts 1 thema: werk, werk en nog eens werk. En dat werk kwam er. Waarbij het altijd maar de vraag is waar dat werk vandaan kwam: meestal niet door de politiek.

TheRealShowstopper | 09-03-05 | 23:52

@The Tzar, Ja, en heel europa had werk bij de vleet. Tsjonge jonge wat waren we goed. Het poldermodel! Nu is het allemaal anders. Niet makkelijk voor welk kabinet dan ook!

tiswat | 09-03-05 | 23:51

@TheRealShowstopper
Wat ik ermee bedoel is dat áls er andere partijen aan de macht zouden zijn geweest, zou het niet veel anders zijn geweest.
Met de compromisen valt het wel mee, al was de basis bij Paars 2 minder goed gelegd als bij Paars 1. Ik denk dat je met je terugblik op Paars teveel gefocussed bent op de problemen die er nu nog zijn en vergeet te kijken naar de problemen die begin jaren 90 speelde.
Het enige verkeerde aan paars was dat ze door zo'n middenpunt geen felle tegenoppositie hadden. Na 8 jaar ga je dat merken, want dan is er niemand geweest op hun op de fouten te wijzen. Maar de eerste vier jaar heeft paars wel degelijk bewezen dat het succesvol kan zijn.

the_Tzar | 09-03-05 | 23:47

TheRealShowstopper heeft een punt.
In NL willen we alles polderen en worden beslissingen met consensus (kutwoord!) en compromieën genomen. Zachte heelmeester maken stinkende wonden!
Vandaar dat van alle verkiezingsprogramma's ook niks terecht komt. NL wordt geregeert op basis van een regeeraccoord.

Tja, Hoogervorst heeft zich nog nooit iets aangetrokken van wat de kiezer wil!
Hij is aardig op weg om van de Gezondheidszorg een nog grotere teringzooi van te maken dan Borst. Triest, maar knap. Hij heeft er maar 4 jaar voor nodig.
Ik wens niet graag iemand het ziekenhuis in, maar hij zeker wel!

Nooit meer slapen | 09-03-05 | 23:47

verlost.... je bent scherp vanavond

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:44

Heb je al gedaan, Sun.
Mis ik niet een woord in je commentaar van 23.40 uur?

tiswat | 09-03-05 | 23:43

@the_Tzar 09-03-05 @ 23:36

Het had te maken met het feit dat VVD en PvdA geen werkelijke oplossingen wilden doorvoeren. Uiteindelijk heeft de VVD zich vwb. de immigratieproblematiek neergelegd bij de situatie om geen breuk te forceren. Als een rechtse partij alleen aan de macht was geweest was het anders gelopen! Paars was bij uitstek een clubje dat extreme compromissen moest sluiten, en was daarmee dus zeker onderdeel van het probleem.

Bovendien, weet jij nog andere kabinetten die eind jaren negentig aan de macht waren? Wie bedoel je anders met "algehele politieke stemming"?

TheRealShowstopper | 09-03-05 | 23:43

@ tiswat 09-03-05 @ 23:38
Waarop?

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:42

@ the_Tzar 09-03-05 @ 23:36
Op zich geen rare gedachte, dit concept werkt al sinds jaar en dag uitstekend in bijvoorbeeld Duitsland. Het is ook wel bekend onder de term Caremanagement. Wat er dan absoluut moet gebeuren is dat de specialist weer wordt van de rol van papierentijger.

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:40

Maar wel lachen Tzar. Je kunt gewoon op je fiets naar je werk.

tiswat | 09-03-05 | 23:40

Sunny, reactie!

tiswat | 09-03-05 | 23:38

-weggejorist-

Pieter Baan | 09-03-05 | 23:37

Owja, Paars zwak, das ook zo'n mooie. De politiek had oogkleppen op voor een aantal opkomende problemen. Dat had geen reet met Paars te maken, maar meer met de algehele politieke stemming van de eind jaren 90.
Wat de zorg betreft, een groot probleem is dat al die specialisten in feite eenmansbedrijfjes zijn. Wat we nu echter niet meer moeten hebben is dat je voor een behandeling van hot naar her moet rennen met alle overhead, extra kosten en a-flexibiliteit van dien, maar dat je per ziektebeeld behandeld kunt worden.
Ziekenhuizen moeten dus niet langer meer eenmansbedrijfjesspecialisten inhuren, maar moeten kunnen kiezen voor minibedrijfjes die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in suikerziekte ofzo. Zoals het nu is is het onbeheerbaar en onnodig duur. Maargoed, dat heeft geen reet met deze discussie te maken.

the_Tzar | 09-03-05 | 23:36

@pieter baan, Waarom emigreer je niet naar China?

tiswat | 09-03-05 | 23:36

-weggejorist-

Pieter Baan | 09-03-05 | 23:34

Ten gevolge van de steeds verder gaande individualisering en opinievorming die daarmee samenhangt denkt tegenwoordig iedereen dat er zoiets bestaat als "politieke maakbaarheid". En omdat die niet past in de contouren van de bestaande politieke partijen wordt maar weer een politieke eendagsvlieg gelanceerd. Of dat de bestuurbaarheid van het land ten goede komt is natuurlijk de vraag. Het is terecht dat Hoogervorst hierop wijst, maar hij raakt de kern van het probleem dus niet. Aan de andere kant zijn politieke eendagsvliegen vaak prima in staat om de absurditeit van de huidige politiek bloot te leggen, totdat... ze er zelf aan gaan deelnemen en ten onder gaan.

Albert Heijn | 09-03-05 | 23:34

Oh! iets te snel gereageerd. Sorry sun. Je hebt gelijk!

tiswat | 09-03-05 | 23:30

@ tiswat
Ik kijk ook naar Arsenal - Bayern, voordeel wat meisjes hebben, is dat ze twee dingen tegelijk kunnen.

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:30

Het genoemde citaat is idd. een vrij arrogante uitspraak en toont minachting voor de kiezer, iets dat je al jaren kunt merken bij de politici in Den Haag.

Niettemin zou een 2 partijen stelsel toch voordelen kunnen hebben. Het voorkomt nl. het oeverloze compromissen gezeur. Met andere woorden: het leidt tot een regering met grotere daadkracht, althans in potentie. Veel wetgeving in ons land is een zwak aftreksel van wat men oorspronkelijk voor ogen stond. Een gevolg van de noodzaak tot compromissen. Daarom was paars (II) ook zo zwak: links en rechts in een regering: wat verwacht je dan. Dit was een van de belangrijkste redenen waarom het immigratieprobleem niet werd aangepakt!

In de VS wordt zelfs een deel van de ambtenaren weggestuurd als er een regering van de andere kleur komt. Dat voorkomt dat de vijfde macht de politiek gaat tegenwerken, want tja: die zijn er maar voor vier jaar en de ambtenaren hun hele leven....

TheRealShowstopper | 09-03-05 | 23:29

Leuk Sunny, Maar ik moest ff voetbal kijken.

tiswat | 09-03-05 | 23:28

@ tiswat
Een snelle multimedia laptop kost toch ook meer dan een hippe pizza doos,type 386 SX met windows 3.11 en WP 5.1?

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:27

@Sunnygirl,
Prachtig verwoord, Dit ben ik helemaal met je eens. Blij toe. Maar het is allemaal wel duur. Een goede diagnose kan ik niet geven, daarvoor ontbreken mij gegevens. Het enigste wat ik weet dat er toch steeds meer geld in de zorg omgaat. Hoe dan ook!

tiswat | 09-03-05 | 23:23

@ Brusselmans
Voor die mening buig ik diep!

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:23

Een uit de riolen der middelmaat omhoog gekropen politicus met eczeem op diens rug te moeten typeren zuigt op zn minst net zo..

Brusselmans | 09-03-05 | 23:22

-weggejorist-

Pieter Baan | 09-03-05 | 23:20

Lange posts zuigen...

Lucasdelinkselul | 09-03-05 | 23:14

@Huh..?
Proost, helemaal met je eens

the_Tzar | 09-03-05 | 23:13

"Ons kiesstelsel is niet berekend op de wispelturige, zappende kiezer die achter elke nieuwe partij aanrent. Daarom zou het beter zijn als er veel minder politieke partijen zouden zijn."

Wat Hans Hoogerworst hier eigenlijk zegt is "die kiezer is eigenlijk helemaal niet snugger genoeg om een keuze te moeten maken uit meerdere partijen. Dan moet hij standpunten vergelijken, programma's doorgronden, ja zelfs nadenken misschien. En dat kunnen we de kiezer dus eigenlijk niet toe vertrouwen. Weet je wat, we beperken zijn keuze, dan is het allemaal niet zo ingewikkeld".

Best Hans, fok off. Dat jij nog in een politiek pleistoceen tijdperk zit waarin begrippen als links en rechts nog gangbaar zijn is jou probleem. De rest van de wereld om je heen is veranderd. De maatschappij is veel sneller geworden, en de kiezer van nu kijkt om zich heen welke problemen er nu spelen, en vervolgens welke partijen daar volgens hem/haar het beste op anticiperen. Link, rechts, boeit niet, anno nu denken we in oplossingen, niet in achterhaalde begrippen. En als dat betekent dat we vandaag partij A stemmen, en wellicht over 4 jaar partij B, en misschien tussentijds europees wel weer wat anders, dan is dat geen draaikonterij, maar common sense.
En ja, lange posts zuigen.

Huh..? | 09-03-05 | 23:07

@ Brusselmans 09-03-05 @ 22:11
Ben nu ook benieuwd hoe je de uitlatingen van de heer Hoogervorst in Elsevier dan typeert.

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:05

@ LB 09-03-05 @ 22:51
Een reden waar je sinds vandaag zelfs een levensverzekering op krijgt?

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:02

-weggejorist-

Pieter Baan | 09-03-05 | 23:01

@ the_Tzar
Bij de vorige column zou je als Pim aanhanger een beetje het gevoel kunnen hebben gekregen dat StarF*cker ook pro Pim was. Denk dat hij met de, overigens, terecht sneer aan Pim dat op subtiele wijze weer recht wilde zetten.

Sunnygirl | 09-03-05 | 23:01

@Brussellams: ik zeg toch niet dat het mijn oplossing is. Het is de oplossing zoals Hoogervorst die wil: gewoon alles wegdenken totdat er nog maar een partij over is.
En geef toe dat Hoogervorst moet oprotten.

Lucasdelinkselul | 09-03-05 | 23:00

God, moet nu bij elk politiek statement die Pim erbij gehaald worden.
Pim Fortuyn is dood. Het is kut, het is niet anders, maar als we een oplossing willen zullen we ons toch echt op de toekomst moeten richten en de geschiedenis enkel gebruiken als goede ervaringsbron.

the_Tzar | 09-03-05 | 22:57

@ tiswat 09-03-05 @ 22:34

Technologie blijft in ontwikkeling wordt steeds patiëntvriendelijker en steeds geavanceerder. Minimale invasieve technieken verkleinen de schade aan patiënten en verhogen de kwaliteit. Hierdoor liggen patiënten korter in het ziekenhuis voor herstel. Een dag in het ziekenhuis om te herstellen van een operatie is relatief goedkoop. Doordat de ligduur dus korter wordt kan er dus per week meer patiënten behandeld worden. hier is meer en hoogwaardige en dus duurder personeel voor nodig. Wil je terug naar het stenen tijdperk waarbij je voor een simpele meniscusoperatie, een flinke jaap in je knie had en maanden lang moest revalideren. dat koste weliswaar de zorg geen geld maar waren kosten uit een ander potje ( arbeidsongeschiktheid). De salarissen zijn dus omhoog gegaan om een heel plausibele reden. Deze heb ik hierboven al uiteengezet. Er wordt dus meer behandeld en minder in bed gelegen in het ziekenhuis een hele plausibele reden voor de hogere loonkosten. En de huidige medicijnen zijn een absolute verbetering. Vroeger duurde het tientallen jaren voordat gevaarlijke medicijnen van de markt gingen. Mag ik je nog herinneren aan de gruwelijkheden van middelen zoals Softenon en DES (diethyl stilboestrol)

Sunnygirl | 09-03-05 | 22:55

Pim was niet alleen "slechts bekend langs de Maas" geweest, hij was waarschijnlijk ook op andere wijze overleden, op een later tijdstip. Goed stuk.

LB | 09-03-05 | 22:51

die wiegel wordt erg naar voren geschoven in de media. hij was ook premier geworden als pim had gewonnen.
ik zeg je dat hij de nieuwe populist gaat worden..

happyfew | 09-03-05 | 22:47

@Pieter Baan.
Ik ben links noch rechts. Ik ben naar mijn mening sociaal conservatief.
Daarnaast is het een goede zaak dat het kabinet nog altijd een meerderheid moet halen in de tweede kamer voordat een wet aangenomen wordt en dat er partijen zijn die gedreven de politiek op fouten moet controlleren. Daarnaast is democratie niet het regeren van de meerderheid, maar het regeren van iedereen. Een twee partijen stelsel tast een hoop grondbeginselen aan die destijds niet lichtvaardig zijn gekozen en meer problemen dekken dan dat je kunt bedenken. Daarnaast is een twee partijen stelsen niet echt succesvoller gebleken in andere landen.

the_Tzar | 09-03-05 | 22:47

-weggejorist-

Pieter Baan | 09-03-05 | 22:37

@prof, Toen Pim Fortuin het vuur na aan de schenen werd gelegd. Verliet hij het toneel. Dat zegt toch genoeg?

tiswat | 09-03-05 | 22:37

ja natuurlijk lekker simpel zoiets te roepen, wie verkankert hier dit land ???, fuck op met je gedoogbeleid van drugs en andere shitzooi, welke achterlijke kloothommel verzint zoiets ??, flikker een eind op met jullie knuffelsessies voor wat dan ook, een schop onder de sodemieter voor iedere kloothommel die hier in dit land niet weet te gedragen, en ben je het hier niet mee eens, dan flikker maar op waar je dan ook vandaan komt, of naar ieder ander willekeurig land van keuze, dus krijg de pleuris maar , ik ben dat zieke beleid en gezeik al jaren spuugzat !!!!!!!!

anomalic | 09-03-05 | 22:36

Rake column StarFucker!
Terecht een oorvijg (of sterstoot, net wat je wilt) voor Hoogervorst.
"Ik vrees de kiezers niet." Is dat met GeenStijl op het pluche in gedachten?

Tony | 09-03-05 | 22:36

Deze 1 april grap is alleen al goed om de discussie op gang te brengen! ... and the pink revolution continues!!

Pak die heaumeaus uit Den Haag maar eens stijlloos aan!

Thiesma | 09-03-05 | 22:35

@Sunnygirl,
Tja, bezuinigen op de gezondheidszorg. Waarom klinken toch maar steeds die woorden? Het is ook niet normaal meer hoeveel geld daar heden ten dage in omgaat.
Enerzijds komen er steeds meer (dure) technieken en onderzoeken. Met daarbij peperdure medicijnen.
Anderzijds, en dat is een gevoelskwestie, heb ik het idee dat de top in de zorg te duur is. Maw. Salaris te hoog!

tiswat | 09-03-05 | 22:34

@ tiswat 09-03-05 @ 22:15
Tuurlijk mag Hoogervorst een mening hebben en gezien zijn achtergrond en ervaring is zijn mening vooral zeer wenselijk op Financiën. Een "lpf-achtig" proefballonnetje op laten is wat mij betreft infantiel! Er is niets mis met een minister die zijn eigen handelen en eigen beperktheden onder ogen ziet en daar zijn consequenties uittrekt.

Sunnygirl | 09-03-05 | 22:25

Er is werkelijk niemand okay in de politiek. Op rechts is het grote droefenis. En linkse rakkerts maar denken dat de rechtse stemmers nu tevreden zijn.
Ik wil een echt liberaal geluid horen van de VVD, geen gelul over twee partijen, praat eens over je visie op de samenleving, pffff wat een stompzinnigheid weer

Rookverslaafde | 09-03-05 | 22:21

@. mozaiek 09-03-05 @ 22:16
rosenmoller, die niet alleen multimiljonair is maar ook strijdbaar communistisch verleden heeft

happyfew | 09-03-05 | 22:20

@mozaiek
praktijk en theorie liggen soms ver uit elkaar. Maar in theorie zou een lid in het koningshuis het langst moeten weten wat zijn taak is en kan zich daar het langst en het best op specialiseren. Zijn status geeft hem de kans een ander soort positie in te nemen en ervaringen van meerdere soorten kabinetten mee te nemen.
Prins Bernhard was aangetrouwd, misschien komt het daarom. Beatrix is bijvoorbeeld... eh... Juliana wist zich in ieder geval wel profes.. hmm.. ach laat ook maar.

the_Tzar | 09-03-05 | 22:20

@ mozaiek 09-03-05 @ 22:09
De mening die Hoogervorst heeft over hoe we om moeten gaan met de gezondheidszorg zijn niet hoopgevend. Er is de afgelopen 3 jaar een hoop naar de knoppen gegaan en als we Hoogervorst zijn gang laten gaan is het binnenkort helemaal uitgehold. Borst en Bomhoff hadden voeling met de Zorg. Niet dat het beleid alleen maar een succes was maar ze hadden een bredere blik op de zorg dan deze boekhouder. Hij bekijkt het alleen vanuit de financiën. Zo vind hij dat de burger meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de voortdurende stijgingen in de kosten voor de gezondheidszorg. Met andere woorden, wij bezuinigen lekker en als je toch nog beter wil worden mag je het uit eigen zak gaan betalen. En dat merk jij nu ook vast, er wordt steeds minder vergoed en je premie gaat omhoog. Je krijgt er minder zorg voor terug van met een slechtere kwaliteit. De minister noemt ?houdbaar? Zijn benadering heeft niets van doen met kwaliteitsverbetering of consolidatie maar met betaalbaarheid. Zorg is mensenwerk en geen centenkwestie. De patiënt die chronisch ziek is wordt gewoon gepakt in zijn eigen portemonnee. Dat heeft niets meer met solidariteit van doen. En op die solidariteit is de zorg wel gebouwd. Dat maakt dat je als patiënt geholpen wordt ongeacht je afkomst, financiële situatie of wat dan ook. Dat mag je als inwoner van een modern westers land gewoon verwachten.

Sunnygirl | 09-03-05 | 22:19

@happyfew
Forum? Dit?! De tiefus, dan moet ik weg, ik mag niet op forums -jaja, het is fora- van mn mamma

@SF
Lekker stukje eindelijk weer. De kromme redenatie van Hoogervorst. Hij baalt van de heen en weer rennende kiezer die uiteindelijk toch besloten heeft om hem in de regering te stemmen. En diezelfde kiezer geeft hij de schuld, onder het motto: ik wilde eigenlijk niet, maar jullie 'rennende' kiezers moesten mij zo nodig uitzoeken. Jammer, ik vond die hoogervorst best sympathiek met zijn ideeen voor het donorschap.

ZI | 09-03-05 | 22:18

. Brusselmans
Je kan lullen als Brugmans, maar je komt echt niet door die zwaar gesubsidieerde borden voor hun kop heen.

Mavado | 09-03-05 | 22:16

offtopic: een ieder die stemt op een partij zonder de standpunten te kennen zou eigenlijk misschien maar eens eerst een paar jaar oorlog en revolutie moeten voeren om zijn vrijheden en kiesrecht te krijgen.

the_Tzar | 09-03-05 | 22:16

Volgens mij maakt niemand kans in de politiek. Of kan iemand mij vertellen in welke partij of politicus nou wel oké is?

Hodja | 09-03-05 | 22:16

@Sunnygirl, Hans mag ook een mening hebben. Prima, laat hem ook een keer een balletje opgooien.
De kritiek die je telkens geeft op het beleid van de gezondheidszorg, geeft m.i. aan dat je solliciteert op een functie manager binnen de zorg.
Of heb je die al en wordt je beperkt in je mogelijkheden?

PSV staat met 2-0 voor Hoera!

tiswat | 09-03-05 | 22:15

@hodja <3

geenstijl in de politiek .. enige kans?
mijn stem hebben ze! (alleen laat sgp heel;))

happyfew | 09-03-05 | 22:13

@happyfew: check www.gamefaqs.com.

sorry voor het het off-topic gaan, maar ik heb verder niet zo veel over de VVD te melden. Ik probeer zo min mogelijk met die gasten te maken te hebben. Dat is allemaal de schuld van Gerard van As (ooit VVD-wethouder), die met zijn enge zonen bij mij om de hoek woonde (naast de directeur van Zeeman)

Hodja | 09-03-05 | 22:12

@ Lucas

Wanneer ontwaak je nu een uit je apenjaren?

Staf*cker, onze politieke Hoop in bange dagen, tracht nu juist te schetsen waar van links naar rechts wordt aangemodderd.

Je bijdrages doen me vooral denken aan achttiende-eeuwse lieden die, geen boodschap hebbende voor enig argumentatie, steevast bleven volhouden dat de aarde plat was, al had Aristoteles tot in 1916 met zijn naakte poten in de modder naar de sterren staan turen.

Brusselmans | 09-03-05 | 22:11

volgens mij zijn de meeste mensen op dit forum rijker en hoger opgeleid dan gemiddeld

happyfew | 09-03-05 | 22:09

xatr0z_
Wanneer iemand zegt, ?ware aard van het kapitalisme?vraag ik me af; is geld verdienen dan écht zo verderfelijk? Moet ik mezelf doodschieten omdat ik geld verdien?

Mavado | 09-03-05 | 22:09

ff offtopic:
wat doe je als je in een luchtrooster zit in Medal of HOnor 1 en je ziet alleen maar zwart scherm? veel te donker- wat moet ik doen

maar goed euh... tja je stemt op een partij, en die partij staat (officieel) ergens voor, en in grote lijnen zal deze partij best wel datgene doen wat jij wilde, mits je goed hebt nagedacht over wat je zou stemmen. Dat zegt natuurlijk niet dat al je wensen in vervulling gaan..

happyfew | 09-03-05 | 22:07

@ xatr0z_ 09-03-05 @ 21:34
In Nederland gaat politiek nog steeds om denkbeelden en standpunten en niet om poppetjes.

@ Lucasdelinkselul
Helemaal eens! Opzouten met die Boekhouder. Laat hem weer lekker Banking officer bij een National Bank in Verweggistan worden. Slecht een grootgrutter van AH doet het op de post VWS beter.

@ Gordijnrail 09-03-05 @ 21:46
Het hoeft niet eens met ingewikkelde inspraakprocedures. Minister Hoogervorst lijkt Oost-Indisch doof voor adviezen vanuit het werkveld. Slaat structureel voorstellen vanuit de zorg zelf in de wind. Een beetje luisteren naar je adviseurs in het veld maakt al een wereld van verschil op VWS.

@ tiswat 09-03-05 @ 21:57
Als Hans een beetje gelijk heeft is het een toevalstreffer. Het is niet het gevolg van een luisterend oor.

Sunnygirl | 09-03-05 | 22:07

Overigens, de scheiding tussen de wetgevende macht en de uitvoerende macht, is die bij zo'n tweepartijenstelsel nog wel goed gewaarborgd?

the_Tzar | 09-03-05 | 22:06

Hoogervorst opzouten. Als je voor 10 ruggen in de maand zulke onzin gaat uitkramen ben je een eikel. Zeker bang dat ie de volgende verkiezingen niet haalt. Nietsnut, help de gezondheidszorg nog maar even verder naar de klote. Zelfs onze ooster- en zuiderburen doen het nu al beter. Niet te geloven...

witchdoctor | 09-03-05 | 22:05

Een nadeel van democratie is gebrek aan expertise in je bestuur. Het koningshuis kan daar als adviesorgaan een beetje hulp bieden, maar blijft daarin (gelukkig) beperkt. Teruggaan naar 2 partijen geeft niet opeens extra expertise, maar wel minder controle. Loos geblaat dus van zowel VVD'ers als PvdA'ers die ook wel doorhebben wie die twee partijen dan uiteindelijk worden.

the_Tzar | 09-03-05 | 22:04

@Mavado
Ja hoor, en we kunnen weer terug naar de ware aard van het kapitalisme. Er moet gewoon een herverdeling van de macht komen, waarbij niet over elk wissewasje 10x gedebatteerd moet worden maar waar mensen op lokaal niveau veel meer te zeggen krijgen. Democratie, van onderaf.

@Gordijnrail
Je hebt gedeeltelijk gelijk, de saaie ondergeschikte onderwerpen hoeven echt niet door een hele gemeenschap goedgekeurd te worden, maar de echte belangrijke zaken wel! Alhoewel het soms lijkt alsof zelfs de politiek daar geen invloed op heeft, maar slechts het bedrijfsleven...

xatr0z_ | 09-03-05 | 22:02

Vote Tim for CEO!

timbo | 09-03-05 | 21:59

. timbo
Dat bedoel ik...

Mavado | 09-03-05 | 21:58

Tja, je kunt er over discussieren. Hans heeft wel een beetje gelijk. Gelukkig zitten we hier in Nederland waar iedereen een mening mag hebben (ook D66 helaas) En dat is toch ook wel wat waard.
Dus Hans niet voor je beurt spreken!

tiswat | 09-03-05 | 21:57

Hoogervorst geeft ons niet alleen de schuld. Hij snakt naar de hersenloze kiezer die uit automatisme stemt. Een kiezer waar je niets voor hoeft waar te maken en die je niet afrekent op hetgeen je doet als minister. Hij noemt de vriendelijk de 'honkvaste' kiezer. Jammer dat de afgelopen tijd kiezers weer van zich laten horen. Zijn essay is waarschijnlijk ook doorspekt met een gevoel dat Hoogervorst een liefdevol, zorgzaam, begrijpend minister is vol medeleven. Een hartelijkheid politicus. Hoogervorst staat voor mij symbool voor kneuterigheid en boekhoudersmentaliteit. Pappen en nathouden. Voorals nog heb ik vanuit VWS alleen nog maar beleid gezien wat de gezondheidszorg wordt opgedrongen en ongevraagd wordt geïmplementeerd. De bekrompenheid van deze minister is destructief voor de gezondheidszorg. En hij bemoeit zich vooral met zaken die hij beter aan medici kan overlaten. Het gedrag van een manipulatieve en egoïstische huistiran. Laat hij dat lekker beperken tot Huize Hoogervorst. Het is niet de kiezer die honkvaster moet worden, het is Hoogervorst die moet leren luisteren naar de experts in de gezondheidszorg. Het beter is de zorg eens met rust te laten zodat er vanuit het werkveld oplossingen komen. Ik hoop dat de bemoeizucht van deze infantiele minister snel stopt.

Sunnygirl | 09-03-05 | 21:57

Als al die clowns nou weggingen en een paar goeie managers het land zouden runnen...

timbo | 09-03-05 | 21:57

Niet de kiezer is vluchtig en zwevend, maar de op publiciteit geilende politici. De laatste drama's in tot soundbites geschrompde principeverklaringen voor de camera's: Orgaandonatie, godslastering, terrorisme-wetgeving, grondwetswijziging over burgemeesterverkiezingen, klokkenluidervervolging. De kiezer volgt blijkbaar het voorbeeld van de politicus. Het 2 partijenstelsel is er de facto allang. Indirect pleit Hoogervorst dat formateurskandidaten benoemd gaan worden door de tweede kamer en dat de eerste kamer afgeschaft wordt. Of zou hij morgen weer wat anders geloven/denken/zeggen?
Volgens Balkenendes normen en waardenpakket is dit duidelijk een geval van de bijbelse balk voor de kop.

brom | 09-03-05 | 21:56

Het is alleen maar lijfsbehoud; hoe minder partijen, hoe minder problemen bij het verdelen van de buit.
Kijk maar naar de VS , veel verschil is er echt niet tussen de twee partijen.
We hebben ooit de adel ?afgeschaft? (op het koningshuis na) en moeten nu gewoon eens de politiek afschaffen. Voor een probleem is maar één goede oplossing, en dat heeft eigenlijk niets met linksom of rechtsom te maken, maar met de beste manier.
www.meervrijheid.nl/

Mavado | 09-03-05 | 21:52

Dit soort ongein van de "politici" is alleen maar afleiding van de werkelijke problemen.

In artikel I-6 van de EU-Grondwet staat:
"De Grondwet en het recht dat de instellingen van de Unie bij de uitoefening van de haar toegedeelde bevoegdheden vaststellen, hebben voorrang boven het recht van de lidstaten."

Onze Nederlandse grondwet, die wij van het hoogste belang achten, wordt hiermee ondergeschikt gemaakt aan een slechte Europese grondwet, zonder dat zorgvuldig is bekeken of deze deugt.

Bij voorbeeld, als Brussel besluit dat softdrugs en harddrugs allebei even gevaarlijk zijn, kan het progressieve Nederlandse drugsbeleid aangepakt worden (als voorbeeld).
www.libertarian.nl/NL/index.php

zomaar een naam | 09-03-05 | 21:50

@Gordijnrail,
Jij bent dus niet de enige die Brinkhorst de afknapper van van deze regering vind. Gewoon moven met die man. En als hij dan toch moet gaan, laat de hele D66 kliek dan meegaan. Wollig D66, BAH!

tiswat | 09-03-05 | 21:49

@starfuqert;

Meer respect voor Limburg zeg. Vergeet niet, wij limbo's kijken niet op een moord meer of minder tegenwoordig ^_^.

rzer0 | 09-03-05 | 21:48

op rijksniveau is er ook al langer sprake van dualisering.
Het grootste bezwaar is eigenlijk dat het de procedures oneindig verlengt, en juist vooral bij de punten waar het om gaat.
Als de meningen verdeeld zijn is het soms beter een knoop door te hakken, ook al was het netter de knoop zoals het hoort te ontwarren.
Verder vraag ik me af of "de burger" er echt op zit te wachten.
Ik heb meegewerkt aan een project op gemeentelijk niveau om burgers meer te betrekken bij investeringen in de buurt, nou het was echt te treurig voor woorden hoe weinig mensen daar op af komen.
Het zijn vaak de zelfde "zeikers" die je bij elk overleg tegenkomt, de rest gelooft het wel.
Dus meer macht bij de burger, liever niet. Het zou wel beter zijn als de burger wat directer contact zou kunnen hebben met zijn vertegenwoordigers in de kamer, want dat ontbreekt er toch wel een beetje aan.

Gordijnrail | 09-03-05 | 21:46

De pen is weer vlijmscherp!

Mr X | 09-03-05 | 21:45

Ik mis Hans Wiegel in het stukje.
Ook zo'n man die de VVD lekker naar de klote kan helpen

Hodja | 09-03-05 | 21:44

@Lukas, ja je praat heel links maar je hebt wel gelijk

Stoflong | 09-03-05 | 21:43

Met alle problemen die die gast op zijn bord heeft wil hij het rustig aan doen? Dag Hansje, met zulke essays geloof ik niet dat je je op hoeft te maken voor de volgende verkiezingen.

Stoflong | 09-03-05 | 21:41

@Gordijnrail

Niet raadplegen over elk wissewasje, maar waarom mogen we niet echt beslissen over de euro, afbraak rond oude dag voorziening, oorlog en bezetting in irak, toetreding turkije, grondwet eu, uitzending afghanistan, nieuw kiesstelsel, liberalisering zorg ov, etc. etc.?

Alle gemeenteraden hebben wel dualisering ingevoerd maar echt veel macht hebben burgers nog niet, het is allemaal schone schijn. Reken er maar niet op dat politieke elite de macht uit handen geeft: tijd dus dat we hem nemen!

xatr0z_ | 09-03-05 | 21:40

wie van mij echt per direct weg mag is brinkhorst. Ik hoop dat ze hem een motie van wantrouwen aan zijn broek slingeren huichelaar dat ie is..

Gordijnrail | 09-03-05 | 21:40

Het zou trouwens voor het heil van de VVD inderdaad beter zijn asl er maar een partij kwam, onder leiding van een politbureau ofzo. Of praat ik nu erg links?

Lucasdelinkselul | 09-03-05 | 21:39

Hulde Starf*ckert! Die Hoogervorst had natuurlijk AL LANG weg moeten zijn. En hij verdiend 10.000 euri per maand.

Lucasdelinkselul | 09-03-05 | 21:38

.xatr0z. > dat is echt een gigantische misvatting dat een democratie pas een democratie is wanneer het volk over elk wissewasje geraadpleegt MOET worden.

Kijk maar eens naar de bakermat van de democratie, de oude grieken.
Die gingen ook heus niet voor elke stoeptegel potjes breken.

Gordijnrail | 09-03-05 | 21:36

Hoeveel euros verdient die vent?... kan ik zijn baan niet overnemen?
Ik ga ook de politiek in... bekijk het allemaal maar.

Cerito | 09-03-05 | 21:36

Zolang we in nederland geen echte (direkte waar dat kan) democratie hebben, dus niet zoals nu om de 4 jaar mogen stemmen voor andere poppetjes, zal het zo blijven. Je moet de macht van politici indammen en de burger veel meer invloed geven, zo worden dit soort toestanden voorkomen en worden ze zelfs onmogelijk gemaakt.

Kijk naar zuid-amerika waar nu geëxperimenteerd wordt met vormen van direct stadsbestuur, dus waar burgers in buurthuizen praten, beslissen en stemmen, dat kan hier ook!

xatr0z_ | 09-03-05 | 21:34

Als hunnie een keertje wat nuttigs zouden doen, hoeft de kiezer ook niet te switchen naar een nieuw/ander partijtje. Die eikel heeft het zeker niet begrepen.

ROBUSTUS | 09-03-05 | 21:34

Ik heb altijd geloofd dat je moest stemmen op de partij die jouw idealen het beste vertegenwoordigde. Als je bent voor vrijheid en democratie valt de VVD nu wel heel erg hard af...

Rookverslaafde | 09-03-05 | 21:34

chappeau starfucker.
Mooi stukje sinds lang, ik ben blij dat je er deze keer geen pvda-ers en ander knuffelspul bijgehaald hebt om je punt te maken.

Gordijnrail | 09-03-05 | 21:34

heel goed gezegd !!

Lightinthedark | 09-03-05 | 21:33

rechts zuigt.

timbo | 09-03-05 | 21:33

waarom is er geen lekkere gezonde rechtse partij? het is altijd populistische kaalkop of bagger..

happyfew | 09-03-05 | 21:32

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl