Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Groningse academici woest om deportatie

ivorentorenZuid.jpgJe weet dat het echt keihard crisis is als academici hun vrindjes headfirst uit de Ivoren Toren gaan flikkeren wegens bezuinigingen. Helaas, een heel kluitje docenten aan de Universiteit Groningen krijgt ontslag. Er is geen urgente behoefte aan een juf Noorse literatuur en contrastieve linguïstiek, een dr. Hongaarse literatuur, een prof. Finoegrische talen en cultuur, een Finse taal- en fabeldeskundige, een juf Scandinavisch en nóg een Finoegrisch expertoloog. WTF, waarom hadden we al deze mensen om te beginnen al op de taxpoet-loonlijst aan die uni? Tijd voor de grote opruiming dus en dat gaat heel keurig: de dames en heren academici worden niet, zoals het grauw, met hun loonzakje buiten de fabriekspoort geflikkerd. Nee, ze komen in een uiterst comfortabel reïntegratietrajectje terecht. Gelukkig maar want een babyboomer met een doctoraatje Finse fabels haalt zijn neus op voor werk in de kassen en passend werk lijkt ons uitgesloten met die expertise. Allemaal apart ophokken en de letters HPK (Herplaatsingskandidaat) op hun academische titel tatoeëren dus. Nu zijn de boventallige Finoegriërs PISWOEST op deze gore Apartheid. Ja ze zeggen het echt, in een boze brief (pdf) aan de faculteit. Wij citeren: "Wij hoeven niet uit te leggen dat de methode van groepen separeren, met afkortingen labelen en ze naar een doorgangsstation verplaatsen voor de eindoplossing, herinneringen oproept aan totalitaire ervaringen uit het verleden." Ja de joden kregen ook een soort herplaatsing naar passend werk, eigenlijk. Sterke vergelijking. En die wel/niet dooie aansteller Mandela had eigenlijk een KRAS-zonvakantie op Robbeneiland he, vergeleken met de ontberingen van de Werkgroep BijnaDode Talen. "Wij hoeven niet uit te leggen (voor docenten willen ze wel weinig uitleggen zeg -red.) dat na de twee jaar marteling van onze lichaam en ziel door de faculteit, wij als academici en mensen niet gestigmatiseerd willen worden en Apartheid willen ervaren." Nou, studenten Wereldvreemdkunde, iemand nog vragen? Lijkt ons helder. De academische werklozen zijn hysterische geschiedenisverkrachters met de ruggengraat van een dronken mossel. Succes met solliciteren na jullie deportatie uit Doorgangskamp Elitebork.

Reaguursels

Inloggen

volgens wiki:
Binnen de Finoegrische talen vertegenwoordigt het Hongaars, samen met het Wogoels en het Ostjaaks, de Oegrische tak.

toch wel belangrijk dat we dat weten! toch?

protonplof | 20-09-13 | 13:01

er was een tijd dat de Finnen Fokkerts kochten.... dat ze er vervolgens hakenkruisen op schilderden doet niet zoveel ter zake (het ging om de D 21, een fraai toestel). Wat ik bedoel is : ook aan de mensen ten noorden van ons kunnen we af en toe wat kwijt qua producten dan. alle Scandinaviers samen, dat is toch best wel een flinke club. Overigens, die Kolk of hoe heet ze was echt wel t aanzien waard toen ze nog op Mutua Fides rondhuppelde.

Moeltasik | 20-09-13 | 10:34

Bestaan deze opleidingen echt??? Als ik dat geweten had, was ik WEL naar de universiteit gegaan!!

RightOfMind | 20-09-13 | 02:38

@Anoniemtje: we´ll have to agree to disagree. Veel onderzoekers worden (ook) ingezet op deelterreinen die niet hun specialiteit zijn en daar kunnen ze vaak helemaal niet zo boeiend over vertellen. Tuurlijk zit er veel talent op een universiteit, maar er zit ook vaak heel veel plaksel aan hun (leer)stoelen, vooral bij de zeg maar uitgebluste 50+-wetenschapper die weet dat hij de wereld niet meer gaat veranderen en dat hij buiten de faculteit niet zo veel te zoeken heeft.

Spielmacher | 20-09-13 | 01:12

@BASinnic

Dat is gewoon menselijk gedrag hoor, het wordt over het algemeen gewoon ontmoedigd dankzij cultuur. In meer gelijke samenlevingen zou je het ook meer verwachten, en dat is nog conform de observaties.

Je hebt het misschien nog niet helemaal gerealiseerd, maar vrouwen zijn ook gewoon mensen en individuen, net als jij.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 23:13

Misschien kan die prof. Hasselblatt, als expert in de Finse cultuur, mij eindelijk uitleggen hoe het komt dat Finse vrouwen, in tegenstelling tot vrouwen in de meeste ander culturen, gewoon ook mannen versieren zoals mannen vrouwen versieren.

BASinnic | 19-09-13 | 22:55

@Spielmacher

Dat kan ik niet onderschrijven, niet alle onderzoekers zijn even getalenteerd in het onderwijzen, maar ze zijn allemaal gepassioneerd over hun specialiteit. En onderwijzen hier in de regel graag over.

Het is alleen een bijkomstigheid geworden door de publicatiedruk. Tijd met een student kost gewoon veel tijd in het lab.

Echt veel tijd voor 'internetten' is er niet bij, niet voor promovendi in ieder geval, en zeker niet voor onderzoekers. Sommige tenures misschien een beetje als ze goed kunnen delegeren. Wetenschap is gewoon een meer dan full-time job die niet zo goed betaald, maar daar kiezen wij als wetenschapper voor.

Bij veel universiteiten zijn trajecten voor onderwijs kwalificaties gewoon onderdeel van de aanstelling, daar kom je dus niet onderuit als je dat zou willen.

Maar in plaats van af te geven op de mompelaars, bezoek ze eens in hun eigen territorium. Fantastische onderzoekers zijn niet per se fantastische docenten, het zijn mensen van vlees en bloed net als jij. Sommigen worden erg zenuwachtig van al die studenten bijvoorbeeld. Ze vertellen hoe dan ook nuttige dingen, al dan niet op een iets minder fijne manier.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 21:54

Was het een academische stellingname?

Jaypelsteeltje | 19-09-13 | 21:03

Ondanks de imbeciele brief vind ik ook dat we dit soort kennis op een universiteit horen te hebben. En zo duur hoeft dat ook niet te zijn. De echt overbodige kosten van het onderwijs ontstaan door megalomane faalbestuurders, corrupte graaiers en de vele declaraties voor bijv. fopcongressen lees snoepreisjes. En ook kan er best wat af van het salaris van de gemiddelde professor.
Het onderwijsaanbod kan beter en breder met veel minder geld. Maar daarvoor hoef je heus niet Finse talen te schrappen.

sitzkrieg | 19-09-13 | 20:47

Anoniemtje | 19-09-13 | 19:16

Wat betreft onderwijzen en onderzoeken, UD´s uhd´s hebben een veeeeeel te grote voorkeur voor het doen van "onderzoek" (lees internetten) en zien onderwijzen als een noodzakelijk bijverschijnsel. Ze zijn er ook meestal niet zo goed in trouwens en een jaartje didactische vaardigheden aanleren zou voor 95% van heen kwaad kunnen. Ik zie de nog de inzichzelf mompelende, angstig die grote zaal inkijkende, totaal saaie mannetjes en vrouwtjes die eigenlijk maar één ding wilden: snel terug naar hun kamer om door te gaan met "onderzoek".

Spielmacher | 19-09-13 | 20:32

Allemaal opbokken met die nonsense academische wetenschappen. Techniek en medisvhe wetenschappen vormen de wereld. Geitenbreien doen we wel na onze loopbaan.

Dead Silence | 19-09-13 | 19:57

Jammer, er moet op universiteiten ruimte zijn voor kleine studies. Iemand die besluit om Fins, Ests of Hongaars te gaan studeren getuigd toch van meer karakter dan de zoveelste stakker die rechten of bestuurskunde gaat studeren omdat hij niets origineler kan verzinnen. Hoe bizar het ook soms klinkt, een maatschappij heeft mensen nodig die het lef hebben om wat aparts te gaan studeren, en er is zeker ook behoefte aan een klein aantal mensen die de taal en cultuur van andere landen kennen.

Japannert | 19-09-13 | 19:56

Nanninga zou eens wat vaker moeten neuken. Het niveau van haar zielige stukjes doet vermoeden dat het daar zelden of nooit van komt.

Machteld L. | 19-09-13 | 19:33

@botteslopert

We staan dus in ieder geval min of meer op een lijn over de cyclus en prikkels. De universiteit wordt omgevormd van een academisch forum tot leerfabriek. We hebben straks docenten die geen onderzoek meer uitvoeren en onderzoekers die geen tijd hebben voor studenten. Niet het meest wenselijke.

Maar wat stel je voor oplossingen voor? Het is erg moeilijk om voorspellingen te doen (Over wat voor MBO-opleidingen hebben we het hier over trouwens).

Er is vaak wel sprake van overlap van diplomas, en slechts weinigen komen sowieso ook echt aan de slag in hun specifieke gebied.

Zelf zou ik iets voorstellen in de trend van een duaal opleidings-systeem. Twee rollen goed kunnen vervullen zou vrijwel altijd goed plaatsbaar moeten zijn. Tegelijkertijd is onderwijs nog wel steeds erg kostbaar, dus of zoiets haalbaar is.

Ongeacht dit alles is de situatie op dit moment aan het verslechteren.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 19:16

@Professor Pipo | 19-09-13 | 18:5


Ik sluit me daarbij van harte aan.

omanders | 19-09-13 | 19:16

Kijk, hier vallen jullie weer eens door de mand. Je kan je hele leven doorkomen zonder ooit eens de behoefte een Finoegrische taal te doorvorsen te voelen. Maar, het blijven ECHTE onderzoeksobjecten, heusechte wetenschappelijke projecten die aan onze kennis zouden kunnen bijdragen.


Ik ben namelijk bang dat de communicatiedeskundigen, de psychologen, de hoogleraren retail - met andere woorden de fopwetenschappers - gewoon blijven zitten. Dat zijn toch wat de goegemeente tegen woordig wil studeren. Iets zegt me dat die melkkoeien niet ontslagen worden.

omanders | 19-09-13 | 19:14

Noorse en Finse fabeltjes uitdragen en bestuderen kunnen ze ook in hun vrije tijd en/of voor eigen rekening doen. Holocaustvergelijkingen zijn pathetisch, te misplaatst voor woorden en maskeren slechts een gebrek aan echte argumenten. Näkemiin!

Spielmacher | 19-09-13 | 19:05

Nederlandse universiteiten zijn ware slangenkuilen, dat zie hier ook maar weer eens aan. Ondanks hun overduidelijke wereldvreemdheid vertegenwoordigen deze wetenschappers wel degelijk een deel van de academische rijkdom en diversiteit in NL.
Als mede-wetenschapper vind ik het absoluut verbazend dat niemand, absoluut niemand vragen stelt bij een overduidelijke fopstudie als Economie. Aks er nou een tak van wetenschap is die continu faalt in haar voorspellingen van de markt en ontwikkelingen in de maatschappij is het de Economie wel. Toch blijven we allemaal als makke schapen achter die economische astrologen en piskijkers aanlopen alsof zij het ware evangelie verkondigen. Sterker nog, waar sociologen psychologen en andere -gogen stuk voor stuk in de zelf gecreëerde stront zakken blijven we die economen maar geweldige luitjes vinden... Eigenlijk is dat veel erger dan een paar godwinnende wereldvreemde taalkundigen die een briefje in het Engels schrijven...
(Engels taalgebruik is overigens verplicht voor universitair docenten aan NL universiteiten, maar dit terzijde)

Professor Pipo | 19-09-13 | 18:54

Ernstig zonde dat mooie aparte studies vervallen terwijl de geldslurpers in het bestuur lekker de portemonnee vullen. De teloorgang van deze studies is de reden dat bijvoorbeeld het aantal rechtenstudenten in Leiden niet meer in een collegezaal past. Universiteiten willen dat er enkel homogene makkelijke bedrijfskundigen, economen en juristen uit het apparaat rollen. Mensen die studeren om later kennis bij te dragen hebben we niet nodig. De staat komt zichzelf nog wel tegen als we met duizenden werkloze economen zitten. En alle specialisten zijn dan natuurlijk allang gevlogen.

DeGitaarman | 19-09-13 | 18:24

begrijpelijk dat de meerderheid niet begrijpt dat deze vakken wel nodig zijn, immers is iedereen hier al blij met een vmbo-t diploma, ik heb ook gestudeerd en geen baan. Dat moet normaal zijn of? Wat moet je volgens geenstijl of de reagerende paupers hier dan wel studeren om een baan te mogen hebben?

j to the imte | 19-09-13 | 18:18

@SamKoeman | 19-09-13 | 15:07
Apeldoorn?

VanBukkem | 19-09-13 | 18:07

Gelukkig, mijn brief is aangekomen. Ik denk dat VVD/PvdA dachten: "snel voordat Geert Wilders een de macht komt, en het zelf doet!"

funkyd | 19-09-13 | 18:06

Geen nette brief inderdaad, maar toch klopt er iets niet in dit verhaal.
Moet iedereen dan maar Economie of Rechten gaan studeren? Daar schiet Nederland mee op...
Er zijn altijd enkele vakken of beroepen die misschien zeer vreemd en exotisch (en wellicht onnodig) klinken, maar dit hoort zo. Beetje diversiteit is prima. En het is niet dat deze mensen veel verdienen. Een mager loontje voor enkele personen die hun fascinatie volgen en daar nu keihard voor worden afgestraft.

Schraal onderwijs is de toekomst.

japie de uitvreter | 19-09-13 | 17:53

@ botteslopert

En wat hebben wij precies of ongeveer over 10-20 jaar nodig in Nederland? En als je uiteindelijk weet wat wij nodig hebben, welke consequenties verbind je hier dan aan?

Al die mensen die de docenten van hierboven linkse gekkies noemen, maar vervolgens een studiesysteem voorstellen waarin de mensen niet meer dan onderdelen worden van de machine die de maatschappij voor hun is, waarbij die mensen zo veel mogelijk aan de efficiency en return on investment moeten bijdragen van dat systeem, zijn veel engere gekken, gekken vergelijkbaar met de bedekers van de maakbare maatschappij gedachte van het communisme.

Hoeveel van jullie weten nou werkelijk wat de maatschappelijke baad van dergelijke pretstudies zijn? Kom maar op met de cijfers, want daar houden jullie toch van, van harde wetenschap.

Polikarp | 19-09-13 | 17:48

finoegrisch.....*fapfapfap*
Oh nee, verkeerde topic.

malang | 19-09-13 | 17:46

Whoehahaha, welcome to the real world.

postmodernismisdead | 19-09-13 | 17:38

@ Anoniemtje | 19-09-13 | 16:37
Je bent bekend met de letterenfaculteit in Groningen, ik ook.
het punt dat ik wil maken is dat er tienduizenden jongeren worden opgeleid, voornamelijk op het mbo waar geen werkgever op zit te wachten. Verder hoef je mij niks uit te leggen over de varkenscyclus of andere cycli. Ik begrijp je punt. Het is al jaren zo dat onderwijsinstellingen pas geld krijgen als een student zijn of haar diploma heeft behaald. Dat is een pervers systeem. Denk maar eens na wat wij in Nederland over 10 - 20 jaar nodig hebben op de arbeidsmarkt. Dat is niet waar Nederland nu massaal voor wordt opgeleid.

botteslopert | 19-09-13 | 17:33

Ik studeer in Groningen Frans en heb les gehad van twee van de namen die onder de brief staan, Hasselblatt en Klok. Ben zeer verbaasd dat zij dit soort taal gebruiken.

Barba | 19-09-13 | 17:30

Onderwijs is een private aangelegenheid

mygfisbrazilian | 19-09-13 | 17:25

dimitri 16:09
trieste constatering dat als u aan de door u genoemde voorwaarden had voldoen u wellicht bij de Waffen SS had gewild. U had dan bijvoorbeeld als Nederlands SS-er graag worden ingezet bij de slag om Arnhem nu precies 68 jaar geleden met goed dodend materieel.

Jan Boule | 19-09-13 | 17:15

@Jan Boule | 19-09-13 | 16:09
Jajaja. Allemaal bekend. In die oorlog kwamen de meesten door een veelheid van redenen in het kamp waar ze in kwamen. Een minderheid van alle mensen aan de kant van Duitsland zal het jodenvraagstuk als enige reden gehad hebben.
Ik kan me best voorstellen dat als ik in de jaren veertig jong zou zijn geweest ik me bij de Waffen-SS had willen aansluiten. Als ik blond haar en blauwe ogen gehad zou hebben dan. Spannend, vechten bij de beste elitetroepen met goed materiaal.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 17:05

Ik ben niet tegen het feit dat er in Nederlandse universiteiten plaats is voor obscure vakken waar misschien maar een handvol studenten voor is, maar een halftijds docent is daar misschien wel genoeg voor, ipv een heel stel.

Dat gezegd hebbende.... zijn deze docenten met hum brief naruurlijk totaal van de pot gerukt. Misschien is het wel tijd dat zij -gelijk ieder ander buiten de academische wereld- eens te maken krijgen met baanverlies, herplaatsing etc.
Maar ja, waar herplaats je een docent cognitieve scandinavistiek in Nederland. Groningen en Amsterdam (Hod wat had Hoogleraar Quist een lekkere dochter) zijn de enige plekken waar scandinavistiek over was. In Utrecht was deze al verdwenen

kees1960 | 19-09-13 | 17:02

@mayor_pickwick | 19-09-13 | 15:56
Die is wel heel erg. Sjeezus, en ik dacht dat ik een nerd was ;-)

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 17:00

Fins-Oegoerische studies houden zich bezig met o.a. Fins, Hongaars en Ests. Dit zijn de nationale talen van EU landen. Sprekers van deze talen beslissen daarom mee over zaken die voor Nederland van belang zijn.
Het is daarom jammer dat we in Nederland geen universitaire afdeling meer hebben die in de oorspronkelijke taal kan bestuderen wat beleidsmakers in die landen nu eigenlijk zeggen.

Peppelenbosch | 19-09-13 | 16:56

@Bakito | 19-09-13 | 15:59
En Zebulon zal wonen in het licht (Led there be light).
En nu is het tijd voor je pilletje.

Slipsnifter | 19-09-13 | 16:48

Apartheid? Maar wel een vorstelijk salaris voor de hele dag niets doen. Als De RUG het wil, dan zal ik ze hoogstpersoonlijk uit hun kantoortjes trappen. Ik verricht graag deze vriendendienst. Ze hoeven maar te bellen..

denoorman | 19-09-13 | 16:44

@botteslopert

Op de door jou voorgestelde manier verlies je permanent kennis afhankelijk van de tendens van de economie. Een soort van varkenscyclus voor kennis zeg maar.

"Varkenscyclus is het verschijnsel in de economie dat overschotten en tekorten van een bepaald product elkaar afwisselen, doordat aanbieders massaal reageren op de hoogte van de prijzen, maar tegen de tijd dat deze reactie doorwerkt op het aanbod, is de prijs alweer omgeslagen." (Zie ook de wiki, tragedy of the commons).

Je reactie is dan ook onbegrijpelijk. Je wil inderdaad niet duizenden mensen hebben rondlopen in een obscure tak. Maar je wil er wel genoeg om de tak levensvatbaar te houden.

Ook een beetje het verschijnsel dat sommige goederen alleen tot stand kunnen worden gebracht via een soort van gemeenschappelijke vorm van bestuur. Waarom zou jij bijvoorbeeld moeten betalen voor de ziektekosten van een ander? Zelfs als je vindt dat iedereen moet optiefen, heb je er nog steeds baat bij. De ziektes de ze anders verspreiden treffen jou namelijk ook.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 16:37

@Russells Teapot

"Dit is ironisch bedoeld, mag ik hopen?"

Uiteraard. Praktisch toepasbare kennis is praktisch, maar toepasbaarheid van toekomstige functies valt niet in te schatten. Kennis is kennis, en bij volledige wegbezuiniging vervalt de kennis in dat gebied.

Voor de meeste mensen is natuurkunde ook gewoon dat ding waarbij sociaal gestoorde nerds zitten te kutten met atoombomdingen ofzo. En daar heeft ook niemand wat aan, toch?

Veel studenten literatuurige dingen doen er overigens ook studies naast. Of deden, dat is tegenwoordig natuurlijk veel te duur.

We zitten hier ons zelf gewoon een beetje in de voet te schieten. En het is nu niet echt dat Nederland nu zo bol staat van de kennis dezer tijden (lol: kennisland).

Maar tja, tussen het speciaal onderwijs in het basis en voortgezet onderwijs, de bezuinigingen overal, het is niet anders te verwachten.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 16:31

Arme,
Drs. Hinke Alkema
Dr. Agnes de Bie
Prof. dr. dr. h.c. Cornelius Hasselblatt
Drs. Adriaan van der Hoeven
Dr. Janke Klok
Dr. Edit Zsadányi
-------------------------------------
Lekker de tijd om op jullie nieuwe plekje een paar leuke boeken te lezen van een misantropische ex-collega:
s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/F...
img.literatuurplein.nl/blobs/ORIGB/503...
en een leu

Oxydator | 19-09-13 | 16:28

Ze hebben bijna allemaal nevenactiviteiten, dus helemaal niet erg dat ze 1 van hun baantjes verliezen. Tevens.. waarom zou je zoveel mensen in dienst moeten hebben als er maar 4 mensen per jaar studeren bij deze talen?

Analyse | 19-09-13 | 16:26

Ja, je kan lachen om deze dramatische druiloren maar dit zijn dus wel de mensen die voor vorstelijke vergoedingen de volgende generatie moet opleiden. Nederland Kennisland? Ik kan wel janken!

Ales | 19-09-13 | 16:26

Bij de Hogeschool INHolland is het omgekeerde aan de hand: daar zijn er om de haverklap nog steeds vacatures voor overbodige vakken. Ik vermoed dat het niet zo erg is dat ze daar zelfs nog meer rare vakken willen gaan geven, maar dat ze wel vervangers zoeken, voor docenten die daar in gewoon fatsoenlijk zelf weglopen.
www.tangram-tis.nl/10410/Vacatures/104...

huh, ian? | 19-09-13 | 16:11

@Wester82 | 19-09-13 | 16:03
Als beta-student heb ik geleerd dat je je uitspraken en conclusies moeten kunnen onderbouwen. Dus wanneer je iemand ervan beschuldigt domme dingen te zeggen, dient dat vergezeld te gaan van een onderbouwing, waarin duidelijk wordt welke dingen er dan dom zijn, en waarom.

Maar goed, zo ben ik, altijd gefixeerd op bewijs, logica en rationaliteit. Echte beta-wetenschappers, zoals jij, roepen natuurlijk gewoon dat andere mensen poep praten, zonder verdere uitleg.

Russells Teapot | 19-09-13 | 16:10

Het plegen van een Godwin doet niet af aan het nut van taalwetenschappen. Als we vroeger chinees hadden verstaan hadden we het buskruit niet opnieuw uit hoeven vinden. Contrastieve taalkunde heb ik op moeten zoeken. Ik vond het boeiend en snap wel dat het nut niet in het oog springend is. Maar het is wel een bouwsteen van de taalkunde. Als communicatie technologie wel belangrijk is dan is taalwetenschap dat ook.
Wie vind dat taal niet belangrijk is moet me dat maar eens uitleggen zonder taal te gebruiken. Dat zou ik best overtuigend vinden!

tompending | 19-09-13 | 16:09

dimitri dimitrivietsj 15;12
nou, nou Dimitri , als uitvloeisel van het Molotov-Ribbentrobpact viel Rusland 0p 30 november 1939 onverhoedsFinland aan dus zonder oorlogsverklaring hoewel Cajander en Mannerheim veel toezeggingen aangaande de Finse Golf hadden gedaan. De Finnen beter voorbereid op een winteroorlog versloegen met 100.000 man de 300.000 Russen in hun land.De Finnen hadden dus nog een appeltje te schillen met Stalin. Ze kwamen daarbij helaas in het kamp van Hitler terecht en daar heeft u uw punt.

Jan Boule | 19-09-13 | 16:09

Een oom van me was vroeger chef werkplaats bij een grote garage in Groningen waar ook regelmatig hoogleraren hun auto in onderhoud hadden. Vroeg 1 van de hoogleraren hem eens of hij ook een boot had. Nee, zei mijn oom, waarvoor? Nou, zei de professor, als het mooi weer is dan laat ik mijn colleges gewoon vervallen want dan ga ik liever zeilen.

eerstneukendanpraten | 19-09-13 | 16:07

Het wordt eens tijd om iedere flutstudie (van Mbo tot WO) die studenten opleid tot werkloze te verbieden. Als je een intellectuele uitdaging wenst, is dat prima, maar kom niet aanzeiken voor een uitkering als je in je vakgebied niet aan de bak komt.
Half Nederland zit op de ROC's en doet flutstudies waar niemand op zit te wachten. De jeugd kiest geen technische Mbo-studies meer, maar gaan wel massaal sportmanagement doen. Raar dat niemand hier een baan in kan vinden....

botteslopert | 19-09-13 | 16:05

Beneden peil om te refereren aan die tijd. Dat ze alleen al het lef hebben hun persoonlijke omstandigheden met die periode te vergelijken. Waren de valide argumenten op?

natte krant | 19-09-13 | 16:04

Die Hasselblatt, kan die niet iets in de fotografie gaan doen?

Wamoje | 19-09-13 | 16:03

@Russells Teapot
Je zegt zulke domme dingen, je doet je status als beta-student geen eer aan. En mij ook niet.

Wester82 | 19-09-13 | 16:03

Niet zo Janke, Klok!

NACademicus | 19-09-13 | 16:03

Heerlijk stukje weer, mevrouw Annabel "zet de klompenlijm maar vast klaar" Nanninga!

huh, ian? | 19-09-13 | 16:02

Serieus, ze slepen er dus echt met droge ogen de 'final solution' bij. Ga lekker in de kassen werken, zeg. Samen met de sociale psychologen.

Ad Hominem | 19-09-13 | 16:02

@Bakito | 19-09-13 | 14:50

Je kunt spreken van een industrieland, als het gros van je eigen bevolking in de productiesector werkzaam is.

Wanneer het gros van je bevolking parasiteert op importvolk die je onder middeleeuwse voorwaarden in je productiesector aan het werk zet, heb je een feodaal slavenstelsel met een topzware adel (bestaande uit onder andere die schaamteloze neten uit het topic).

ZKH EénOog | 19-09-13 | 16:00

@Anoniemtje | 19-09-13 | 15:49
Dit is ironisch bedoeld, mag ik hopen?

Russells Teapot | 19-09-13 | 16:00

@TeeJee | 19-09-13 | 15:20

Ja, dat weet ik.
Het is zeer welkom voor linkse en middenpartijen, om een aantal gratis denktanks te kunnen benutten die elk jaar honderden papers produceren waarin staat dat jij gelijk hebt, en Geert ongelijk, en die hun status als universiteit gebruiken om autoriteit te verlenen aan die papers, ondanks de dramatische, onwetenschappelijke methodiek om tot de "juiste" conclusies te komen.

Dat dit ten koste gaat van de integriteit van onze wetenschap, zal de politiek correcte elite een zorg zijn.

Eigenlijk zie ik nog liever belastinggeld naar die clowns in Groningen gaan, dan naar hoogleraren politicologie in Amsterdam, Nijmegen of Tilburg. Finse docenten kosten misschien geld, maar deze politicologen hebben daarnaast ook nog eens een destructieve invloed op de maatschappij.

Russells Teapot | 19-09-13 | 15:59

@Slipsnifter | 19-09-13 | 15:11

Een cashewnoot is geen noot maar een zaad. Dus doe je schep maar weg.

Bakito | 19-09-13 | 15:59

@Bokito ergo sum | 19-09-13 | 15:41
Ja joh, ik geloof dat allemaal wel dat het zo interessant is
Maar het is net zo als een familie stamboom, als je daarin geïnteresseerd bent, moet je dat lekker als hobby opnemen en in je vrije tijd gaan doen.
Daar moet je geen tonnen voor kapot slaan op een universiteit.

Ikdus | 19-09-13 | 15:56

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 14:55 |
[nerdmode]
Linus Torvalds, schreef alleen niet in het Fins maar in C.
[/nerdmode]

mayor_pickwick | 19-09-13 | 15:56

@Johannes de Sloper

Nee. De koran is in het Arabisch geschreven.

Van Urk | 19-09-13 | 15:55

Je zou dit elitaire tuigh alleen al vanwege het gore lef dat slachtofferlijke godwinvergelijk te durven trekken een rest van hun leven in de goot aan de bedelstaf toewensen. Tering, wat een onbegrensde irrealistische arrogantie hebben die onnuttige pestparasieten.

ZKH EénOog | 19-09-13 | 15:55

Een Finse taal- en fabeldeskundige. Is dat iemand die zich in de Koran heeft verdiept?

Johannes de Sloper | 19-09-13 | 15:50

Standaardpraktijken. Ik ga er vanuit dat er een of ander overbetaald Boer & Croon team aan het interimmen is. Zulke snuiterds adviseren bij reorganisaties ALTIJD om de 'boventalligen' zsm fysiek te verplaatsen naar een plek waar ze geen collega's meer kunnen infecteren met hun onvrede en angst. Want het moet wel een beetje gezellig blijven op de werkvloer. Tot de volgende reorganisatieronde. Zum kotsen! Maar soms noodzakelijk.

Joris Draaksteker | 19-09-13 | 15:49

@Russelsteapot

Als belastingbetaler vind ik het weerzinwekkend, dat dit soort nutteloze beta feeststudies belastinggeld kunnen blijven verbranden, terwijl de echt nuttige mensen moeten bezuinigen en mensen die daadwerkelijk wat bijdragen aan de maatschappij eruit gooien.

Zeer terecht dat zij nu ook eens een keer worden aangepakt. Het zou de overheid sieren als ze eens wat gerichter gingen bezuinigen als ze het onderwijs willen aanpakken. Bezuinig bijvoorbeeld ook eens wat meer, want wetenschap voegt toch weinig zinnigs toe. Er wordt veel te veel belastinggeld gepompt in pseudo-wetenschappen die alleen maar drek produceren.

Ik heb toch niks aan een kwantum-dingus. En de Bijbel heeft al antwoorden op bijna alles. (Ik snap er helemaal niks van, het interesseert me ook allemaal niets, en ik wil dat er helemaal geen geld meer naar toe gaat)

Ik weet niet of je helemaal door hebt dat beta-studies waarschijnlijk 'next' zijn. Ze zijn erg klein, kosten veel geld, en hebben voor de gemiddelde burger geen praktische applicatie.

Wegbezuinigen dus. Daar wordt dit vast een beter kennisland van.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:49

Allemaal,zonder uitzondering, de kassen en mijnen in schoppen. Gewoon werken met jedonder. Stelletje gajus.

niksneem | 19-09-13 | 15:48

Gehoord van een Fin: sommige Japanners waren speciaal Fins gaan studeren om de Moomin-verhalen van de Finse schrijfster Tove Jansson in de oorspronkelijke taal te kunnen lezen. Uiteindelijk hadden ze Fins geleerd, gingen ze op zoek naar die originele versies en kwamen er toen achter dat Tove Jansson haar verhalen in het Zweeds heeft geschreven.

simpelman | 19-09-13 | 15:45

Met de aanstelling van de laatste rector is het College van Bestuur tevens helemaal ontspoord in Groningen. Meer geld voor de bestuurslagen, minder docenten ook voor enorme opleidingen die meer docenten nodig hebben.

Het begint een beetje te lijken op dat marktwerking fiasco op het spoor en in de zorg.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:43

@Wester82 | 19-09-13 | 15:35
Een buitenlandse taal spreken, uiteraard.
Echter, alles weten over een dood dialect uit de 6e eeuw na christus uit een regio waar misschien een handjevol mensen wonen is wel wat anders.

Den Heerscher | 19-09-13 | 15:42

Er zitten daar zeker interessante dingen tussen, Hongaars is verwant aan Fins, Finse mythologie verwant aan aan Duitse, als je verschuivingen in Europa wil verklaren is het absoluut niet irrelevant. Talen en verhalen die met elkaar overeen komen brengen dingen in kaart.

www.liveleak.com/view?i=14d_1348362692...

^ timelapse van Europa, zeer de moeite waar

Bokito ergo sum | 19-09-13 | 15:41

Een land dat kennis minacht, zal zichzelf te gronde richten. Daar is Nederland mee bezig en Nanninga vindt dat nog leuk ook.

Boer in 020 | 19-09-13 | 15:41

Vergelijkingen met holocaust, al dan niet gebruikt door joden, werken niet meer, schieten hun doel voorbij, etc. Kom eens met sterkere argumenten. Het is 2013.

Ies niet graties | 19-09-13 | 15:40

Het ligt wel iets gecompliceerder dan dit artikel doet voorkomen. Om nu alleen maar wetenschappen te gaan beoefenen waarvan de doorsnee mens kan zien dat deze directe toepassingen heeft in de maatschappij, dan hadden we ook geen magnetrons etc. gehad. Je kan erg moeilijk het toekomstige nut inschatten van een tak van de wetenschap (ook al is literatuur wel een vreemde eend in de bijt).

Hier komt overigens wel bij dat Groningen een unieke letterenfaculteit had (had, nu niet meer, eigenlijk al niet meer sinds de laatste paar ronden van bezuinigingen. Wat hier niet wordt vermeld is dat er in Groningen namelijk al hele faculteiten zijn uitbezuinigd).

Deze actie is in principe de speerpunt van het afstoten van de kleinere studies, en zo zullen langzaam aan alleen nog de grote studies overblijven. Dit zijn niet noodzakelijk de nuttigste. Universiteiten zijn niet meer wat ze geweest zijn.

Universiteiten zijn een beetje in fabrieken aan het veranderen, met perverse prikkels als geld per afstuderende student, wat universiteiten weer omzetten naar BSAs en verwijdering van kleine, doch zeer nuttige en vaak moeilijkere vakken. Universiteiten hebben tenslotte helemaal geen baat meer bij vakken met lage slagingspercentages. En die eerstejaars studenten verander je toch zomaar niet.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:39

Mevrouw Nanninga komt even haar minderwaardigheidscomplex met ons delen? Mensen die überhaupt goed een buitenlandse taal spreken zijn zeer welkom. We hebben juist mensen nodig die echt wat kunnen zoals op hoog niveau kunnen communiceren met mensen uit economieën die niet kapot gemaakt worden door kortzichtig conservatisme.

Wester82 | 19-09-13 | 15:35

Een grote Vriendjeskliek. Als het maar op kosten van de domme belastingbetaler kan. Wat een walgelijke Elite.

waarzeggertje | 19-09-13 | 15:35

@Den Heerscher | 19-09-13 | 15:23
Noorwegen is dan ook een heel stuk rijker omdat die wel het bezit over hun natuurlijke bronnen in eigen hand hebben gehouden.
Strak overschot op de begroting daar, elk jaar weer!

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:34

Ik zou eerst graag willen weten wat er aan die woeste brief van het personeel vooraf is gegaan. Is het College van Bestuur als een stel botte horken over hen heengewalst? Of zijn er, daarentegen, fatsoenlijke overlegprocedures gevolgd? Vooralsnog zou ik niet zo venijnig willen reaguren als sommige van mijn geachte mede-reaguurders.

ljcoster | 19-09-13 | 15:33

Vaudt Varken | 19-09-13 | 15:18
Ik ben erg voor vrije academische Bildung, maar ik geloof echt niet dat een in Nederland geisoleerde Finoegrische danwel Scandinavische vakgroep veel gaat bijdragen aan de studie van die talen in mondiaal perspectief. Als je Fins wilt studeren dan kun je dat toch maar het beste in Finland doen?

Djong | 19-09-13 | 15:33

BroncO | 19-09-13 | 15:20
Misschien zijn ze ook even vergeten aan welke kant Hongarije meevocht...

Djong | 19-09-13 | 15:29

Nou, als ik het goed lees, kunnen deze komedianten maar gelijk oprotten. Stelletje over het paard gegooide figuren. Ga eens fatsoen studeren met je discriminatie.
Stelletje zielepoten.
Get a life.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:27

Now now, it is me something.

tafkaFM | 19-09-13 | 15:27

nan6896 | 19-09-13 | 15:24 |
lol
Een EU-tolk beurt 5000,- per maand. Netto!

Smaalpapil | 19-09-13 | 15:27

@azijnsnuivert | 19-09-13 | 15:16
Is het ook. Het was een aanname uit welwillendheid. Te vrezen valt dat het Engels als voertaal wordt gebruikt omdat dat zo internationaal staat. Engels als de nieuwe internationale taal van de wetenschap, zoals ooit het Latijn.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:26

Baan in de EU als tolk, goed genoeg.

nan6896 | 19-09-13 | 15:24

Duidelijk wat mijn plannen zijn voor de komende weken...

Heb zelden zoiets tenenkrommend gelezen! Mensen die echt tussen wal en schip belanden zoals MKB'ers die maandelijks tienduizenden euro's aan belastingen moesten ophoesten en na het verlies van hun zaak nergens recht op blijken te hebben, die hebben wat te klagen!!

Ik denk dat ik mijn brood en luiers voor de kleine bij elkaar ga halen uit de woningen van deze uitvreters en misbruikers van het leed van andere!

Wat zijn wij toch een kutland geworden!

weerstand | 19-09-13 | 15:24

Rémy Martin ® | 19-09-13 | 15:17
Scherp.
.
Je ziet in het onderwijs hetzelfde als in de zorg. Het echte probleem in Nederland is dat we alles kapotmanagen. Of dat nou in de grote bedrijven is, de semi-publieke sector of het publieke domein... Teveel regeltjes, teveel handhaving en bestuur en heel veel te weinig common sense.
Als je op de kostenpost onderwijs wilt besparen vanuit de overheid, flikker dan dat hele DUO de deur uit en maak het onderwijs gratis.
In België en Duitsland betalen studenten misschien een derde van het Nederlandse collegegeld en wordt dat niet verdubbeld na 4-5 jaar studie. In Noorwegen en Zweden is studeren gratis. Het kan dus wel...

Den Heerscher | 19-09-13 | 15:23

Komt er wel ruimte voor een gedegen Imamopleiding... dat dan weer wel

Fatwabuster | 19-09-13 | 15:23

.. foei. Wanneer iemand besloot Scandinavische talen te studeren, zonder steekhoudende commerciële plannen in Scandinavie, dan is een plaatsing aan de linkse universiteit de enige kans op een rustige baan met weinig werkuren; veel vakantie; en een topsalaris.
Nu vervalt dat, ik kan mij voorstellen dat dit aldus met uitsterven bedreigde fossielen aan de verschrikkingen van den oorlog doet denken!

Jan Passant mk2 | 19-09-13 | 15:22

Is er ook een studierichting: "Sprookjes en fabels van nationale en internationale politici en de interlinguistische context daarvan"

Dima Beeline | 19-09-13 | 15:21

Ho, ho. Groningen is wel de Nederlandse universiteit die het dichtst bij Finland ligt, dus zo gek is dat allemaal niet.

rasoptimist | 19-09-13 | 15:21

Misschien zijn ze even vergeten aan welke kant Finland meevocht tijdens WO II..

BroncO | 19-09-13 | 15:20

Het is tijd dat dit soort flut doctortjes eens gaan ondervinden hoe de maatschappij in elkaar steekt.

En dan met zo'n brief durven komen, alsof alleen zij het recht aan hun kant hebben. De hele wereld is tegen hen. Nou, waarom zou dat zijn, stelletje lapzwansen?

BekiekUtMoar | 19-09-13 | 15:20

@Russells Teapot | 19-09-13 | 15:16
Uw laatste zin geeft precies aan waarom hier dus juist NIET op bezuinigd word.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:20

Groningen had een unieke letterenfaculteit. Het wegbezuinigen van dit soort onderzoek zal wel ten koste gaan van allerlei modieus geneuzel over "communicatie" en zo. Ik vermoed dat de Finse fabels vervangen zullen worden door sprookjes van heel wat twijfelachtiger allooi. Itt. wat men hier denkt zijn die kleine vakken wel "kennis" en "wetenschap" en hebben we er heus wat aan, al is het niet direct meetbaar. Van "communicatiewetenschappen" e.d. is direct meetbaar dat niemand er wat aan heeft.

Vaudt Varken | 19-09-13 | 15:18

Laat wanbeleid maar aan de dames en heren bestuurders van de RuG over hoor. Deze verhoogden namelijk in 2007 het salaris van de leden van het College van Bestuur van de RuG met 30% tot €171.000. De Raad van Toezicht van de universiteit noemde de verhoging terecht, omdat de salarissen al jaren onder het gemiddelde niveau lagen. Datzelfde college van bestuur bezuinigde in 2012 de Universiteitskrant (UK) weg. De krant, die 41 jaar wekelijks berichtte over het wel en wee van de RuG, kostte volgens het college van bestuur te veel geld.

Hoe wereldvreemd en egocentrisch deze ontslagen wetenschappers ook zijn, bijna alle beschuldigingen aan het universiteits- en faculteitsbestuur zijn terecht, dáár zitten de echte graaiers, nonvaleurs en zakkenvullers.

En de politiek zich maar afvragen waarom het onderwijs zo hard achteruit gaat.

Rémy Martin ® | 19-09-13 | 15:17

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:08

Eén buitenlandse medeschrijver en de Nederlandse taal is niet meer het uitgangspunt?
Lijkt me erg onlogisch op een NL uni. Toch?

azijnsnuivert | 19-09-13 | 15:16

Als bèta-student vind ik het weerzinwekkend, dat dit soort nutteloze alfa- en gamma feeststudies belastinggeld kunnen blijven verbranden, terwijl de echt nuttige wetenschappen moeten bezuinigen en mensen die daadwerkelijk wat bijdragen aan de maatschappij eruit gooien.

Zeer terecht dat zij nu ook eens een keer worden aangepakt. Het zou de overheid sieren als ze eens wat gerichter gingen bezuinigen als ze het onderwijs willen aanpakken. Bezuinig bijvoorbeeld ook eens wat op politicologie en sociologie, die voegen ook weinig zinnigs toe. Er wordt veel te veel belastinggeld gepompt in pseudo-wetenschappen die alleen maar linkse politiek-correcte drek produceren.

Russells Teapot | 19-09-13 | 15:16

@Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:14
De publicatielijst van D. Stapel was ook een beste stapel... tot het onzin bleek.

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:16

In tegenstelling tot Fins, is een universitaire graad Zweeds wel ontzettend handig. Om bijvoorbeeld IKEA kastjes in elkaar te zetten.

Borrelende Boris | 19-09-13 | 15:15

Dat je het uberhaupt durft te schrijven. Je hebt al geen echte kwalificaties, en dan huilie hulie over de rug van 6 miljoen doden.
Voor het leven [X] ONGESCHIKT.


En nu gauw ausradieren....

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:15

Het punt is dat de dames nauwelijks studenten trekken. Nu kunnen ze er wel wat bij gaan doen maar daar is het kennelijk nu te laat voor. Hadden ze maar beter moeten lobbyen e.d. bij de heren. En nee, het zijn geen baby boomerts want sommigen zijn ter wereld gekoem in de sixties (wauw !)
De crisis heeft ook zijn goede kantjes en deze schoonmaak lijkt me er echt wel 1 van !!

Moeltasik | 19-09-13 | 15:14

Toch, het is gemakkelijk om er grappen over te maken, maar het is zonde dat jarenlange expertise in een obscuur hoekje van de humaniora verloren gaat. De publicatielijsten van de auteurs van de brandbrief zijn niet onaanzienlijk.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:14

De beta faculteit van de UU is de afgelopen jaren zowat gehalveerd qua aantal banen. Alleen nog onderzoekers die erbij komen en een klein beetje analisten om de zaak draaiende te houden maar verder neemt dus het takenpakket toe voor de wetenschappers. En AiO's uit het buitenland krijgen voorrang omdat daar subsidie voor is. Leuk, de shit van andere landen opruimen omdat ze daar nog slechter in onderzoek willen investeren dan hier. Want NL zit al jaren onder het percentage wat de OESO adviseert. We zitten hier niet in een kennisland.

Opvallend is dat sociale wetenschappen nog steeds de grootste faculteit is van de UU is. Zegt weer genoeg.

blinde kip | 19-09-13 | 15:14

NiceGuysFinishLast | 19-09-13 | 15:02 | + 0 -
Inderdaad, want die 0.0001% van de bevolking die zich bezighoudt met hun door de massa niet interessant bevonden interesse is natuurlijk een belangrijke speler in deze crisis. Tuurlijk.

Tab | 19-09-13 | 15:14

goed geschreven stukje wederom A. Nanninga.

Ron_Paul | 19-09-13 | 15:13

Dan te bedenken dat de Finnen gewoon fout waren in de oorlog.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:12

Ik kn me voorstellen dat de schillenboer en de scharensliep hetzelfde ervaren.

Snuck | 19-09-13 | 15:12

Te wereldvreemd die babyboomers om in te zien dat juist zij niet worden gediscrimineerd, maar zoveel beter worden behandeld dan bv, ik noem maar een dwarsstraat, verpleegkundigen met een flexcontract die worden uitgeknepen om dit soort hobbystudies te bekostigen. Zeg maar diegene die wel aantoonbaar nut hebben voor onze maatschappij. Dus wie discrimineert er nu werkelijk.

seven | 19-09-13 | 15:12

Tja, zo werkt dat met dat uitgekookte linksche graaituig, legt ze een stroobreed in de weg en de nazi/nsb/hitler/ww2 vergelijkingen vliegen je meteen om de oren, en het werkt altijd.
Vreemd eigenlijk, aangezien hitler net als zijzelf ook een socialist was.

Slipsnifter | 19-09-13 | 15:11

Yup. Deze mensen voelen zich verheven boven de normale burger. Waarbij de normale burger hoort "Ja, geen geld meer, pak je spullen maar, rot op en zoek het zelf maar uit." Willen zij horen "Gutogut, we hebben je niet meer nodig, maar weet je wat? Hier heb je een nieuwe baan, beter betaald, beter onderkomen bij een bedrijf dat óók op de loonlijst staat van de overheid waardoor je wel een goed exhorbitant salaris met fantastisch pensioen kan verwachten."

BIJNA is dit ook het geval! Ze worden in een traject gezet voor een nieuwe baan die speciaal voor hun kunde geselecteerd kan worden! En hoe reageren ze? Juist; "Wij zijn het Arische ras en we voelen ons als de gedeporteerde joden in de 2e WO."

On-ge-lo-fe-lijk.

LangeTijdGeleden | 19-09-13 | 15:11

@Libertinowitz | 19-09-13 | 15:01
Waarom moest ie in stonecoal English, is een betere vraag.

Ikdus | 19-09-13 | 15:11

Het lijkt J.J. Voskuil's Het Bureau wel..

Rest In Privacy | 19-09-13 | 15:10

Alle goden, ze hebben zelfs een godwin ingezet om geen eerlijke discussie aan te hoeven gaan. Typisch linksige pseudo-intellectuelen.

Nequebard | 19-09-13 | 15:10

wie Godwint verliest, geinig stukje btw.

Worstjes | 19-09-13 | 15:10

Ach aan het einde van de brief vragen ze eigenlijk alleen maar om een andere Entlösung. Valt wel mee dus.

Den Heerscher | 19-09-13 | 15:09

@Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:02
Waarschijnlijk niet, hij is namelijk niet belangrijk.

miko | 19-09-13 | 15:08

@azijnsnuivert | 19-09-13 | 15:05
Omdat een van de auteurs Hongaarse is.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:08

@VanBukkem | 19-09-13 | 15:01 |
Daar moet u voor naar Apeldoorn, geloof ik.

SamKoeman | 19-09-13 | 15:07

@Idontgiveafunk | 19-09-13 | 15:01
Beter degene die WEL wat uitvreten. Dat scheelt je sterren *economisch blijft denken*

miko | 19-09-13 | 15:07

Domme docenten daar aan de Universiteit Groningen.

Echte naam7227 | 19-09-13 | 15:06

Voor de rest moeten we niet alle studies afschaffen omdat ze volgens de stompzinnige en onbeholpen meute hier tot niets dienen.
Persoonlijk denk ik dat een studie naar het Tommo so dialect en de plaats die het inneemt in de Dogon talen verdomd belangrijk.

miko | 19-09-13 | 15:06

Wai is tet letter in ingelisj, on ai doetsj joeneversitie?

azijnsnuivert | 19-09-13 | 15:05

Näkemiin!

Dhr. Kinkel | 19-09-13 | 15:02

@miko | 19-09-13 | 15:00
We gaan delibereren of we dat goed kunnen rekenen. Zo terug.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:02

Wat zijn dit voor vakken? Ongelooflijk! Iemand nog vragen waarom we hier een crisis hebben?

NiceGuysFinishLast | 19-09-13 | 15:02

De proffen voelen zich fin-aal genomen, dus eigenlijk.

vraagstaart | 19-09-13 | 15:02

Voor professoren Bulgaarse en Roemeense wetenschappen daarentegen valt er in de nabije toekomst een goede boterham te verdienen, dunkt me.

VanBukkem | 19-09-13 | 15:01

Laten we bij wijze van bezuiniging het hele Nederlandse publiek gefinancierde systeem van onderwijs en wetenschap opdoeken. Het geld dat daaraan niet meer uitgegeven wordt wordt omgezet in een tax break. Toonaangevende buitenlandse universiteiten krijgen de gelegenheid om dépendances in Nederland te openen (als ze dat al zouden willen). Door de tax break hebben mensen geld om hun kinderen naar fatsoenlijke buitenlandse of binnenlandse privéscholen te sturen. Slechter kan het nauwelijks worden.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 15:01

Goeie vergelijking, ik stel voor om alle graaiers en nietsnutten verplicht een ster met 'Kostenpost' op hun jasje moeten dragen

Idontgiveafunk | 19-09-13 | 15:01

Waarom moest die brief in het Engels geschreven worden??

Libertinowitz | 19-09-13 | 15:01

@Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 14:55
Abdelkader Benali

miko | 19-09-13 | 15:00

lol die Nanninga kan schrijven

menzo | 19-09-13 | 15:00

Mark Smith | 19-09-13 | 14:58 | + 0 -
Daar trek je Nederland ook niet mee uit het slop, met elkaar wat bezighouden met adviesjes.

Charles de Batz | 19-09-13 | 15:00

Tja sinds de kwade finnen het hier verpesten voor de goede moet je niet raar staan te kijken dat je daar als fin-o-loog schade van ondervind.
Beter ga je arbische taal of berberlogie doen. Dat is booming!

miko | 19-09-13 | 14:59

Die brief is, zo mag ik hopen, toch gewoon een donderdagmiddaglunchgrap van de GeenStijl-redactie, Nanninga?? Ik vrees alleen het ergste...

Jimmydepimmy | 19-09-13 | 14:59

Kennis is macht. Op elk gebied. Laten we de diversiteit in onze wetenschap koesteren.
Voorspelbaar Rechten of Economie studeren kan iedere Jan Boerenlul.

Mark Smith | 19-09-13 | 14:58

Dat ze zich nog niet hebben ziekgemeld met een verstuikte tong....

Dima Beeline | 19-09-13 | 14:58

Zo, die zijn idd lekker aan het Godwinnen. Maar ja, met dergelijke expertise zou ik ook wanhopig worden in deze tijden.

HJdeT | 19-09-13 | 14:58

Tja, babyboomerts. Zo zie je maar dat baangarantie uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Wat we nodig hebben zij technici, lassers enz. En geen boterzachte fopstudies.

Charles de Batz | 19-09-13 | 14:58

Dr. Edit Zsadányi haha! een carrière als schurk in een kuifje stripboek zou je met zo'n naam niet misstaan

paranoya | 19-09-13 | 14:58

Schaamteloze pauper wetenschappers om verschrikkingen in de geschiedenis te vergelijken met hun luxe herplaatsing procedure met behoudt van het riante salaris.... direct op de keien van het Broerplein sodemieteren deze uitvreters!

Fatwabuster | 19-09-13 | 14:57

Na de Godwin bestaat er tegenwoordig ook 'Godwinreflex'. Een onbedwingbare neiging de nazi's er met de haren bij te slepen omdat er anders geen argumenten zijn. Maar ok, Bakito +1 desalniettemin.

Stroopdoos | 19-09-13 | 14:56

Dit is zo buitensporig die vergelijking je zou ze hiervoor keihard moeten straffen.

ukuppes | 19-09-13 | 14:56

Snel! Noem een belangrijke Finse schrijver.

Kijk. Daar ga je al.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 14:55

Altijd lachen, een familielid heeft daar Zweeds gestudeerd jaren terug. Die deed er nog een studie naast en dat was niet slecht bekeken want met Zweeds kom je nergens aan de bak hier in Nederland of je moet er dus iets commercieels naast doen.

joyriders | 19-09-13 | 14:54

De groteske overdrijving is een vrij gangbaar stijlmiddel in de Finse letteren. Maar die kennis gaat voor toekomstige Groningse studenten verloren. Helaas.

Dmitri Dmitrievitsj | 19-09-13 | 14:54

Als je je als academicus van zulke vergelijkingen moet bedienen, spoor je ook niet echt lekker.

Maar ja, gezien de gekozen specialiteiten was dat al aangeboren, dat niet sporen.

Ikdus | 19-09-13 | 14:53

"Noorse literatuur en contrastieve linguïstiek, Hongaarse literatuur enz..."

En dan verbaasd zijn dat je ontslagen wordt.
Je had in eerste instantie nooit aangenomen mogen worden.

Che_cuevara | 19-09-13 | 14:52

Als industrieland en een bodem rijk aan grondstoffen is het van de zotte dat Nederland met alle geweld een kenniseconomie wil nastreven. Weet waar je kansen liggen.

Bakito | 19-09-13 | 14:50

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl