Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Blendle, of de dure luiheid van de journalistiek

willitblendle.jpgHét beeld van journalistiek anno 2013: ouwe lullen met een uitstervend businessmodel (papier + conventionele uitgeverij) die ouwehoeren over de stand, de toekomst, de teloorgang, de redding of de totale paniekstaat van de journalistiek. Avondvullende debattoestandjes in 's lands zaaltjes, waar dan op hoge toon wordt afgerekend met het internet en hoe goedkoop altijd duurkoop is. Verzuurde jammeraars jengelen zich een weg naar een papieren faillissement terwijl ze proberen om aan hun geriatrische publiek uit te leggen wat een 'app' op een 'tablet' precies is (hoi Adriaantje Vandermeersch). Aan de andere kant gesubsidieerde kanalen die juist enorme journalistieke luiheid etaleren terwijl ze de (digitale) markt overspoelen met concurrentievervalsende businessmodelletjes die nul rendement op hoeven te leveren omdat ze betaald worden met taxpoet (hoi NOS). Daar weer tussenin de Marianne Zwagermannetjes die links en rechts tegen schenen (of iets hoger) proberen te schoppen om beweging in vastgeroeste bedrijfstoppen zoals die van TMG of Sanoma te krijgen, maar daarbij óók vergeten dat journalistiek bedrijven uiteindelijk maar 1 ding betekent: niet zeiken, maar lezen, bellen, mailen, borrelen & tikken. Djiezus fakking kraaist, doe niet zo zelfvoldaan, doe gewoon je werk. Geen beroepsgroep zo gevuld met larmoyante zelfmedelijdenaars als de journalistiek. Kijk gewoon eens naar - we noemen maar een zijstraat - de GeenStijl. Doet het bést aardig qua kritische nieuwsgaring combineren met plat vermaak & lulz voor de clicks. Trouwe achterban. Goed adverteerdersbestand. IJzersterk merk. Want niet lullen maar poetsen. Idem Nu.nl trouwens, of RTL Nieuws, en vele anderen. Maar nee. Technoviking en VARA-personeelslid Alexander Kløpping wil liever toch die ouwe uitgeversbende van Viagra voorzien met een nieuw initiatiefje: Blendle. Een soort app dinges waarmee je uit een breed aanbod aan traditionele kranten & bladen per artikel kunt kiezen wat je wil lezen tegen kleine betaling. Klinkt goed hoor. Beter dan een duur betaalgordijn ophangen van waarachter een stel zelfverklaarde hipsterintellectuelen sensuele schaduwdansjes doen terwijl ze over elkaar heen ejaculeren hoe goed ze allemaal zijn (hoi Wijnberg & Co.). Maar er is 1 probleem met Blendle. Namelijk: het is een gesubsidieerde reddingsboei voor oude media. Zat ie weer, die Klupping, geflankeerd door twee oudmediale hoofdredacteurs die Weten Wat Goed Is Voor Een Lezer, om DERTIEN MINUTEN LANG gratis reclame te maken voor zijn pet project bij Matthijs '5 ton voor slap lullen' van Nieuwkerk. Van uw geld. En het allerergste: Alexander en z'n vriendjes hebben HONDERDDUIZEND EURO gratis geld gehad uit het Stimuleringsfonds voor de Pers voor hun startupje. Weet u wat dat betekent? Dat er iedere keer dat u iets op Blendle aanklikt, een bejaarde een dag langer in een vieze luier ligt. En 'de journalistiek' gaat geen greintje harder werken voor z'n geld. Succes, Klupping. En bedankt weer.

Reaguursels

Inloggen

Basisnieuws is en blijft gratis omdat het direct verspreid wordt door social media - handig! Wanneer je dieper op een onderwerp in wilt gaan is de kans groot dat iemand daar wat meer moeite voor heeft gedaan, onderzoek uitgevoerd, interviews gedaan. Dat vind ik wel een beloning waard! En dan niet 90 cent per keer, maar 10 cent; hoe meer je gelezen wordt hoe beter en hoe meer je als auteur ernaast kan doen.

In Blendle sta je als lezer gesubsidieerd in de wachtrij. Op het nieuwe platform myjour.com kunnen lezers al direct rondkijken (nu nog alles gratis, 1 oktober volledige versie!). Auteurs kunnen zélf artikelen plaatsen en als lezer kun je zélf bepalen welk artikel je wel of niet wilt lezen. Gratis nieuwsberichten én betaalde vakinformatie.

En nog subsidie-vrij ook ;)

BiancaVLD | 09-09-13 | 12:18

Goed stuk, van Rossem, maar het begin klopt niet. Dode bomen en octopusvocht zijn niet passee, maar zullen binnen de kortste keren weer helemaal usance zijn.
We moeten wel, met Prism en de NSA en GCHQ die alles decoderen en lezen wat onderweg is van jouw IP-adres naar dat van de club die je stukje op papier of op het web publiceert.
Stukjes van journalisten moeten gelezen worden, dus geen probleem, maar alle correspondentie ervoor en eromheen? En al je correspondentie als je toevallig geen journo bent? Als je misschien een offerte uit wilt brengen waarvan de concurrentie niet mag weten voor welk bedrag? Of iemand wilt vertellen dat je Alex een tokkiekoning vindt?
Binnenkort zijn we weer dertig jaar terug in de tijd: briefjes tikken op een tablet, OK, maar daarna gebruiken we geen e-mail, facebook of whatsapp meer, we reaguren niet meer en gebruiken ook geen dropbox of andere externe storage meer, maar we printen onze berichtjes, we postzegelen ze en doen ze in de brievenbus! Ik zie de overheid nog even niet alle brieven op alle postkantoren open maken en lezen, hoewel...
Brazil (van Monty Pythons's Terry Gilliam) was een erg mooie film. Heel knap: 1984 met humor. En typemachines.

huh, ian? | 07-09-13 | 01:04

Omkoal | 06-09-13 | 11:16 | + 9 -
En welke gek gaat er vrijwillig onbetaald op eigen kosten naar Syrië om jou van je gratis nieuws te voorzien? Niemand. Nieuws is niet gratis. Wat Nu.nl doet (andermans werk bundelen) of Geenstijl (de hele dag nieuws lezen en andermans bevindingen van een eigen sausje en commentaar voorzien) is niet mogelijk zonder content gemaakt door betaalde journalisten.

kicktherabbit | 07-09-13 | 00:46

Wat is er mis met een stimuleringssubsidie? Als je niks kan proberen zal er ook nooit iets veranderen. Genoeg goede ideeën maar vaak ontbreekt het de bedenkers aan middelen. Daarom zijn er gelukkig innovatiesubsidies en fondsen.

kicktherabbit | 07-09-13 | 00:41

De kracht van het systeem is tevens de zwakte. Betalen per artikel: best handig maar gratis delen kan niet. Dat kan met een open linkje of een krantenknipsel wel. Een papieren krant kun je gratis uit de oud-papierbak halen. Dan heb je nieuws van een paar dagen oud, maar ook de "kwaliteitsjournalsitieke producten" voor nop.
Hoe lang moet je bij Blendle betalen voor artikelen? 1 jaar? 2? 10 jaar? Of tot 75 jaar na de dood van de schrijver (auteurswet 1912)? En dan nog kun je bij een bibliotheek elk papieren artikel gratis lezen.

Nog even afgezien dat meest interessante meningen, de beste kwaliteitsjournalistiek tegenwoordig helemaal niet door kranten, krantenredacties en betaalde journalisten wordt geschreven. Wat een gemiddelde klootviool van de VK-redactie ergens van vindt is a) vaak oninteressant, b) een open deur of c) een reeds bekende variant van politiek-correctisme.

Enfin, ik voorzie een flop. Het is een klein stapje denken in de juiste richting, maar de verkeerde conclusies trekken en een businessmodel dat niet gaat werken. Wat ga je doen als een artikel dmv van een screenshotje wordt gedeeld? Of als het wordt gecopy-paste?

Stormageddon | 06-09-13 | 14:51

Het leukste moment in het verkoop praatje bij DWDD vond ik toen Klöpping enthousiast begon over het delen van de artikelen met je vrienden op Facebook. Claudia vroeg toen of je dan als vriend gratis dat artikel mocht lezen en dat bleek niet zo te zijn. Die vrienden moeten ook betalen (en zich natuurlijk eerst registreren bij Blendle). Dat maakt de tip aan een vriend natuurlijk tot een iets minder vriendelijke spam tip. Er ontstond wat onrustig geschuivel en Klöpping ging snel verder. Enfin, ik wens ze alle sterkte en ben het eens met Vandermeersch die zei dat er vele van deze initiatieven zullen ontstaan en de beste zullen overleven.

Simon_GS | 06-09-13 | 14:42

100.000 voor wat de NRC een kiosk noemt die 30% opstrijkt.

Simon_GS | 06-09-13 | 14:08

@Sumato | 06-09-13 | 13:27 | + 0 -

"(die zijn niet allemaal boven de 50)"

De gemiddelde leeftijd van de Volkskrant-abonnee is 58 jaar. Dat is het gemiddelde.

De enige manier om dat gemiddelde omlaag te krijgen is natuurlijk verloop. Dus tegen de tijd dat dat gemiddelde weer rond de 50 jaar ligt, is dat waarschijnlijk de leeftijd van de enige lezer.

Theo van Deursen | 06-09-13 | 13:54
-weggejorist-
Hanz Ziezo | 06-09-13 | 13:54

@Theo van Deursen | 06-09-13 | 12:40

Heb je gelijk in. Maar veel lezers die onze (papieren) media lezen (die zijn niet allemaal boven de 50) blijkt dat ze best willen betalen voor nieuws, maar dat het niet teveel mag kosten. Prijs per artikel etc. kun je vergeten. Breed aanbod van stil en bewegend beeld, in combinatie met artikelen/items uit magazines, daar is absoluut een markt voor.

Neem nu het VK met het artikel vandaag over 'slim horloge is wel erg zwaar' op pagina 3 onder het hoofdstuk "Ten Eerste"... dit hoort in een (betaalde) digitale nieuws app thuis, niet op pagina 3 van een krant wat bekend staat als enigszins links serieus en zichzelf graag ziet als de Guardian van de low countries.

Sumato | 06-09-13 | 13:27

Ondanks alles hebben de kranten nog miljoenen lezers: "DOE DAAR WAT MEE".
De gemiddelde blog zou wel raad weten met zo'n publiek, maar je kunt die lezers natuurlijk ook wegjagen met gejammer over jezelf.

frank87 | 06-09-13 | 13:17

Maargoed op zich wel leuk idee... in ieder geval mensen die zoeken naar een nieuw verdienmodel... OF het brijant is of een faal, maakt niet uit.... Don't shoot them for trying. Dat is toch wat we willen?

peterdh | 06-09-13 | 13:15

@Latrinalia | 06-09-13 | 12:54

En vergeet niet dat er een reden is dat die 3 andere bedrijven stilletjes weer gestopt zijn. Het kan niet, het werkt niet, het gaat niet werken, en die 'papieren-media'-fossielen die er hierboven melden nog iets goed in te zien, snappen het gewoon niet. Geen enkel commercieel benul, die puntenslijpers.

Kameroudste | 06-09-13 | 13:07

Sorry , hij raakte me kwijt toen hij zei: 'Als je *echt* wilt weten hoe het in Syrie zit, dan moet je dat van goeie betrouware journalisten horen'....

peterdh | 06-09-13 | 13:07

Theo van Deursen | 06-09-13 | 12:40 |
Het is het oude verhaal van de informatiedrager en de macht. Overal waar info via dure dragers gedistribueerd werd zag je machtsblokken ontstaan rond die dragers.
De digitalisering heeft de positie van die machtsblokken ondergraven simpelweg door die dure dragers te vernietigen. Méér is er echt niet gebeurd.
Nu de informatiedrager verdwijnt verdwijnt ook de macht die kon binden en daarmee het kapitaal dat hele krantenredacties overeind kon houden. Die redacties hebben nu een groot probleem, want het vanzelfsprekende bindende kader is er nauwelijks nog, en het begint plots op te vallen hoe luxe hun positie altijd is geweest, en hoezeer zij zichzelf hebben overschat. Men wilde de abonnementsgelden niet betalen omdat men de krant zo goed vond, nee, men had gewoon weinig alternatief.

Schoorsteenveger | 06-09-13 | 13:05

Sumato | 06-09-13 | 12:23 | + 0 -
Dat blendle is ook maar geript hoor. In NL waren hier 3 bedrijven mee bezig. Ze hebben allang de kans gehad om hiermee in zee te gaan en die klupping doet alsof ie iets nieuws heeft bedacht.

Latrinalia | 06-09-13 | 12:54

@Sumato | 06-09-13 | 12:23 | + 0 -

Blijft de vraag waarom mensen die altijd gratis nieuws geconsumeerd hebben, daar ineens voor gaan betalen via een iTunes-achtig systeem. De analogie met muziek gaat ook helemaal niet op, want veilig p2p downloaden was voor veel mensen altijd al een technische brug te ver.

Natuurlijk, de hipster factor genereert doorgaans wel een bepaald publiek dat graag betaalt voor de iMago-effecten. Maar dat gaat de race naar de bodem in de media niet stoppen. Als ze allemaal verdwijnen achter een betaalmuur begint iemand gewoon weer een nieuwe aggregatiesite, gratis en vrij van slurpsidie. Of een blog, for that matter.

Theo van Deursen | 06-09-13 | 12:40

Sumato | 06-09-13 | 12:23 |
Goedkope, gesubsidieerde pilot, inderdaad, met gratis reclame op de staatstelevisie.
Maar zoals ik het zie is het een 'tussen wal en schip'-project dat buitenproportioneel øpgekløpt wordt als een enorme vondst, een digitale knipselkrant.

Schoorsteenveger | 06-09-13 | 12:39

@Bakito | 06-09-13 | 12:15

Ik wil je aanraden om The Origin of Species eens te lezen, niet op DVD, wel bij de betere boekhandel.

Sumato | 06-09-13 | 12:28

@Schoorsteenveger | 06-09-13 | 12:05

Ik doe iets in de (papieren)media, dat Blendle is voor ons een mooie en goedkope pilot om te zien welke richting we moeten uitgaan. Persoonlijk denk ik dat het best goed kan lopen. Maar alles hangt af van prijs.
Als ze een soort betaalde "Flipboard" omgeving willen gaan maken dan moeten ze echt laag inzetten en veel bieden.

Sumato | 06-09-13 | 12:23

Schoorsteenveger | 06-09-13 | 12:15 | + 1 -
Haha, mooi omschreven. Zo denk ik ook over die knul.

Latrinalia | 06-09-13 | 12:22

Omkoal | 06-09-13 | 11:16 |
internet is niet gratis.
De mensen die websites maken, de ict-ers hebben ook een salaris nodig. Als je er niet voor betaald dan ben jij het product dat verhandelt wordt.

Kaosu | 06-09-13 | 12:20

"Trouwe achterban. Goed adverteerdersbestand. IJzersterk merk. Want niet lullen maar poetsen."
Trouwe reaguurders ook.

Schoorsteenveger | 06-09-13 | 12:20

Correctie: de overige reaguurders zijn mijn vlooien. Haha. Excuses.

Bakito | 06-09-13 | 12:15

Theo van Deursen | 06-09-13 | 12:04 |
Klupping is de viagra der journalistiek, houdt iets omhoog dat uit zichzelf met geen mogelijkheid nog overeind kan komen. Klupping laat zich ook graag op die wijze gebruiken, want hij geilt op oude mannetjes die kwijkend aan zijn lippen hangen. Dat geeft hem een gevoel van macht. Klupping is in zekere zin de reïncarnatie van Jeauleau, die zoals we allen weten reeds lange tijd geleden geestelijk overleden is. Eenzelfde zelfoverschatting en gedrevenheid om oude wijn in nieuwe zakken te gieten, open deuren in te trappen en de ruimten te betreden waarin gebakken lucht wordt in- en uitgeademd.
De leugen regeert, en de wereld draait door.

Schoorsteenveger | 06-09-13 | 12:15

Journalisteek, in dit geval Geenstijl, moet de luis zijn in de pels van de gevestigde orde. Daarbovenop zit ik, de aap op de luis met de teugels in handen. De overige reaguurders zijn mijn teugels.

Circle of life, op dvd verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

Bakito | 06-09-13 | 12:14

Alexander komt altijd over als een ADHD'er met een serieus Steve Jobs complex en is altijd net te laat met het copy/pasten van supergaveinteresaantecooleonwijs leuke text bytes van anderen om over te komen alsof hij het zelf bedacht danwel geschreven heeft.

Maar ja, als Matthijs van Nieuwkerk je groot moet maken, dan weet je het wel.

Sumato | 06-09-13 | 12:12

Als ik het goed begrijp deugt de hele sector niet, behalve GeenStijl.

De Geus | 06-09-13 | 12:09

"Does it blend?"
Nee natuurlijk. Als je te veel smaken bij mekaar gooit en mengt smaakt het uiteindelijk helemaal nergens meer naar.
Alle kranten doen mee natuurlijk, want ze klampen zich vast aan deze strohalm. Maar Blendle is een fragmentatiebom, trekt alles uit mekaar wat nog de pretentie heeft een eenheid te vormen.

Schoorsteenveger | 06-09-13 | 12:05

@Kameroudste: Dit artikel ruikt behoorlijk naar 'oude media', als je het mij vraagt. Vrij hoog "verandering=vies-bah"-gehalte.

Gabr | 06-09-13 | 12:04

Ik heb hem leren kennen, kereltje Kloepping. Een vervelend ventje als er ooit een rondliep bij de staatsomroep. Paart een zelfs voor dat broeinest van openbare auto-erotiek buitengewoon opgeblazen eigendunk aan een niet minder karakteristieke, zoetgevooisde doortraptheid. Kortom, zit precies genoeg aan de duistere kant van het sociopathische spectrum voor een lange carrière in 'medialand'.

Zelfs als hij een goed idee had zou ik hem niet vertrouwen. En dat is dit dus ook al niet.

Theo van Deursen | 06-09-13 | 12:04

DWDD is 1 grote reclameshow op staatskosten en alle zielepoten die daar aanschuiven hebben kennelijk niet genoeg in huis om zelf hun product aan de man te brengen.

Willem van Rood | 06-09-13 | 12:04

GeenStijl.nl en goede journalistiek? Op een enkel topic'je na is dat toch echt vervlogen sinds de overname door TMG en het vertrek van Hoxha etc.

Quid z'n zielige opsomtopics voorop.

Kapitein_Koek | 06-09-13 | 12:00

opheffen die staatspropaganda (oh, sorry ik bedoel staatsjournalistiek)

Kaleknicker | 06-09-13 | 12:00

Advertainment much?

Selfpromoten mag, maar nu.nl roemen om de goeie hoernalistiek? Wel ff factchecken aub.

ScumbaggusMaximus | 06-09-13 | 11:58

Ik keek gisteravond ook en dacht precies hetzelfde.
Makkelijk reclame maken voor een uitstervend medium bij voormalig hoofdredacteur van Nieuwkerk. De schijn van belangenverstrengeling wordt niet eens vermeden, dit is gewoon in-your-face we do as we please.
Bijzonder ergerlijk.

Not Muhammad | 06-09-13 | 11:54

Frisse hoofdjes ook. En hoe is het trouwens met dat andere ding van die nrc jongen? Hadden geloof ik 6 ton ofzo nodig voordat ze een wp site live konden krijgen.

maggoo | 06-09-13 | 11:50

Het is hierboven al eerder gezegd: waar hebben we nog sjoernalisten voor nodig? Alle info ter wereld is voorhanden - en die vinden, lezen en duiden, dat kan ik zelf wel. Mijn ervaring met sjoernalisten is dat de meesten niet slim genoeg zijn om hun eigen veters te strikken, laat staan iets te snappen van de zaken waar ik in geïnteresserd ben. Dus toedels, pennelikkers!
.
En ik ga zeker geen 10 tot 90 cent per artikel betalen.

Brou Is Back | 06-09-13 | 11:48

@Gabr | 06-09-13 | 11:42

De bokaal voor de meest stupide reactie van 2013 is nú al voor jou.

Kameroudste | 06-09-13 | 11:45

Heerlijk, ondernemen met belastinggeld.

En nu is het genoeg! | 06-09-13 | 11:44

O jee.. GeenStijl voelt zich bedreigd?

Gabr | 06-09-13 | 11:42

The incredible lightness of journalistiek.

ole guapa | 06-09-13 | 11:41

Matthijs

'binnenkort gaat het sentiment zich tegen hem keren, met zijn links socialistische leugen mensen laten geloven dat genaaid worden door de staat lekker is zolang gesubsidieerd links zijn tassen kan vullen en het volk nog te dom is om dat in de gaten te hebben, todat er een tijd komt dat hij gepakt wordt wegens zelf verrijking ten tijde van staats faillissement'

Van Nieuwkerk

trippert | 06-09-13 | 11:41

"Dominique Weesie is journalist en oprichter van de bijzonder succesvolle weblog GeenStijl. Op 27 maart 2009 sprak hij in DWDD over de oprichting van een nieuwe omroepvereninging, 'PowNed'."

dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/63221...

Er druipt nogal wat boter van het hoofd in dit topic.

Bedenk | 06-09-13 | 11:40

een kwartje is nog teveel

smirmoff | 06-09-13 | 11:40

Journalistiek vandaag de dag? Standpunten innemen over uitlatingen van overheden en 'als' roepen, maar gewoon eens zelf uitzoeken Wie, Wat, Waar en Wanneer er bijvoorbeeld in Syrië gifgas werd gebruikt is er niet bij.

Wachtloper | 06-09-13 | 11:39

Ik gebruik Protopage en lees zo elke dag mijn eigen krant. Helemaal gratis. Betalen is voor de dommen.

Rest In Privacy | 06-09-13 | 11:39

Overigens is de internetjournalistiek net zo een gore inteeltbende als de papieren journalistiek.

Detlev Tarnowitz | 06-09-13 | 11:35

Conan de Rabarber | 06-09-13 | 11:23
Asjemenou!

Strohond | 06-09-13 | 11:35

Dat laatdunkende, zelfingenomen hoofdje ook altijd. En dan altijd innovatie, de nieuwste gadgets en hypes en meer van dat soort shit presenteren, en zelf een betaalde dienst lanceren om artikelen achter een betaalmuur te lezen voor ongeveer een kwartje per artikel. Plus daarvoor volop subsidie graaien in plaats van nou eens echt mee te gaan in een hype en leuk te gaan crowdsourcen voor dat geld.
Gesubsidieerde luiheid, dat is wat ik zie.

breakingnews | 06-09-13 | 11:35

En wie zit daar met z'n bikkelharde klöppende lul de traffic van GS naar de fopsite van z'n doodgeboren project te bekijken?

Conan de Rabarber | 06-09-13 | 11:33

Vroeger had je een abonnement op een krant zodat moeders iets had om aardappelen op te schillen.

Gratis huis-aan-huis reclame heeft die noodzaak de nek om gedraaid.

Willianus Wortelus | 06-09-13 | 11:33

Naar @van Duyvenbode:
Ach ja, Nederland... is allang opgegeven. Niemand neemt hier de politiek nog serieus, of de politie, of de *kuch* rechterlijke macht. Het is over en uit. Dat het land niet meteen finaal in elkaar dondert komt uitsluitend door inertie. Het rolt nog wat jaartjes verder louter onder het eigen gewicht. De macht der gewoonte maakt dat het land nog enigszins functioneert, maar de zin, het doel, de motivatie zijn pleite. De motor is al uitgevallen. De glijvlucht naar beneden voelt heel comfortabel aan: geen lawaai, heerlijk rustig. Maar de landing later zal een heel andere ervaring zijn.

Suske doet Wiske | 06-09-13 | 11:32

"GeenStijl. Doet het bést aardig qua kritische nieuwsgaring..." Hou eens op. Geenstijl is goed in stukkies schrijven waar gelinkt wordt naar 'oude media'. En waar geen link beschikbaar is, linken jullie naar een gescand plaatje op Imgur, oid.
Het zijn dus altijd 'oude media' die met het nieuws of de scoop komen, en waar jullie dan gebruik van maken.
Wat jullie doen is niet journalistiek, maar stukkies (gekleurde meninkjes) schrijven. Vermakelijk weliswaar, maar geen journalistiek.

Err | 06-09-13 | 11:32

Dat was inderdaad geen frisse uitzending gisteren. Klupping begint Nico Dijkshoorn achterna te gaan. Als je je eenmaal encanailleert met DWDD ben je verloren.

En verder, ik lees de krant gewoon in de krant, punt.

Detlev Tarnowitz | 06-09-13 | 11:31

@hendrikjandetuinman | 06-09-13 | 11:14

Het idee is helemaal niet goed. Het is een antieke, achterhaalde, domme veronderstelling dat het betaalmodel dat ook deze sukkels voor ogen hebben, anno 2013 nog werkt. Dat doet het namelijk niet. Het is voorbij. Wij halen ons nieuws OVERAL vandaan. Wij hoeven niet te wachten tot de krantenjongen, de 5 piepjes op de radio of de BOING van het 8-uur-journaal om te weten wat er gebeurt.

Wij zijn continue, live, 24/7 verbonden met nieuws. Overal. Altijd.

En wat biedt Blendl desgevraagd aan Blankestein: "Achtergronden, columns en interviews" - Daar heb ik geen studentje van een fop-opleiding als de "school" voor journalistiek voor nodig jongens, dat kan ik veel en veel en veel beter zelf. Dus de dag dat ik zo'n amateuristisch broodtikkertje ga betálen voor zijn of haar mening is ontzéttend ver weg.

Kameroudste | 06-09-13 | 11:31

Wacht, je hoeft je mail adres dus helemaal niet te bevestigen hihi

*pakt het lijstje van zijn vrienden erbij*

TimoteoGrimbundecimo | 06-09-13 | 11:30

"Thanks voor je aanmelding. We laten de komende tijd mensen toe tot de beta. Ik stuur je een mailtje als je Blendle kunt gaan gebruiken.

Alexander Klöpping"

Nou Alexander dan moet je wel opschieten binnen 10 minuten is 't mailadres verlopen.

TimoteoGrimbundecimo | 06-09-13 | 11:29

Nee echt 2 klikjes en je hebt het artikel gekocht. Ja maar dan moet ik toch eerst geld ergens op storten of mijn creditcard gegevens invoeren? Nee hoor echt 2 klikjes en je hebt het gekocht., nah ja niet echt gekocht want je vrienden moeten ook weer betalen om het te lezen.. Zo hee mooi man. Dus kranten hoeven geen wijn meer te verkopen en andere shit om winstgevend te zijn? Nah ja het is gewoon nog een inkomstenbron.. Waarschijnlijk zijn de dvd en wijnen nog steeds nodig. Okay mooi bedacht hoor maar het lost dus nog steeds niets op. Eeuhmm nee eigenlijk niet, maar ik ben wel lekker bezig. Succes!

BramSlang | 06-09-13 | 11:28

De laatste stuiptrekkingen van de Dooie Bomen... eindelijk!!

jojojo22 | 06-09-13 | 11:28

Leve de leesmap!

dhrat | 06-09-13 | 11:24

Blendlul is onderdeel van Multilul?

rara | 06-09-13 | 11:24

Voor wie het nog niet door heeft, DWDD is één groot reclameblok en van Nieuwkerk is Loekie de Leeuw.

Conan de Rabarber | 06-09-13 | 11:23

100k subsidie van het stimuleringsfonds vd pers voor n verkoop -app- site in handen van Klöpping cs. Zo dom dat kranten niet aandelen van de portal blendle die ze gaan pushen zelf in handen hebben. Strategische fout dat de aandelen van blendle niet in handen vd uitgevers zelf zijn. Nu brengt de krantensector zichzelf (net als artiesten ooit tov iTunes, maar apple had iig daarvoor nog zelf het afspeelding uitgevonden) in een afhankelijke positie.
Als je subsidie geeft cq als pers ermee in zee gaat zorg dan iig dat -app- site blende in handen vd sector zelf is, nu lekt 30% marge naar derden.

seven | 06-09-13 | 11:23

Dus hier krijg je ook geld voor ?!?!?

Nederland moet toch een paradijs zijn met belachelijk lage belastingen als er zelfs hiervoor gewoon subsidie beschikbaar is.

James Lastig | 06-09-13 | 11:22

En dan nog een fökking wachtrij ook. Ik ga toch niet virtueel in een wachtrij staan om te betalen voor iets, dat ook beter en/of gratis te krijgen is?

Beatle Ed | 06-09-13 | 11:21

@Bobbbe | 06-09-13 | 11:12
De krant wel hoor die houdt echt wel vanzelf een keertje op.

Che_cuevara | 06-09-13 | 11:21

De hele publieke omroep rap opdoeken. Als er ergens een markt voor is, dan ontstaat het vanzelf. Als er ergens geen markt voor is, dan heeft het geen bestaansrecht. Althans niet op mijn kosten.
Eén tv- en één radiokanaal zijn meer dan voldoende voor de staatsomroep, waarbij de inhoud zich beperkt tot het doen van gortdroge mededelingen vanwege de overheid. Zoals de Staatscourant.

Chiant | 06-09-13 | 11:21

Waarom zou ik betalen voor nieuws als ik GeenStijl heb?

En die Vandermeersch heeft het over "kwaliteits journalistiek". Toc niet die van hem?

Che_cuevara | 06-09-13 | 11:20

Matthijs '5 ton voor slap lullen' van Nieuwkerk.
Ik ken iemand die 40 minuten slap lult voor 6 miljard.

Ing. eslapen | 06-09-13 | 11:20

Generatieconflicten zijn al zo oud als de eeuwigheid zelve, dus ook binnen het vak der journalisten.
En het zal altijd zo door blijven gaan; nieuw verstoot oud, wordt zelf oud en wordt dientengevolge zelf verstoten door de jongere generatie.
'Krom is het pad van de eeuwigheid' Nietzsche

Simon de Danser | 06-09-13 | 11:20

NRC als voorbeeld, zogenaamd grondige journalistiek, is in Amsterdam gaan zitten, en is daardoor in toenemende mate gewoon een persbureau geworden voor de persvoorlichtingen die daar gegeven worden. Elk issue ademt die sfeer van wie persvoorlichters kan betalen, prominent in de berichtgeving prijkt (dus veel PVDA). Men zou Chomsky eens goed moeten lezen hoe de traditionele media werken, men verkoopt publiek aan adverteerders, en rapporeert voornamelijk uit bronnen die zich geld voor propaganda en persvoorlichters kunnen veroorloven.

aceofspades | 06-09-13 | 11:20

We leven in een tijd zonder visie, zonder idealen en individuelen die oude meuk kunnen verpakken als vernieuwend mogen van de visielozen zich laven in baden vol gemeensschapskudo's.

(c)ZWITSUL | 06-09-13 | 11:19

Gisteren was er ook een reportage van Canvas over de rol van oude media in de nieuwe online media. Met een Vandeermeersch en Thillo die geen andere argumenten konden opvoeren dan "het is gewoon diefstal! *huil*".
Ik zou beide fossielen willen aanbevelen: ga dan aangifte doen bij de politie. Of rot lekker weg in je papierenkrantensterfhuis. Of beter nog, ga iets doen waar mensen wél voor willen betalen.

Professor Superhirn | 06-09-13 | 11:18

Die Kloepping is begin twintig - geloof ik - en lult alsof-ie nog dagelijks moet huilen dat de draaischijftelefoon er niet meer is. Gebakken lucht heeft sinds de opkomst van Kloepping in de media een nieuwe definitie.

Biff Eagleburger | 06-09-13 | 11:17

Wanneer begrijpen de heren nou eens dat internet gratis is. Er wordt niet meer betaald voor nieuws en andere oudmediale dingetjes omdat het er een ruim gratis aanbod van is.

Dus doe eens kappen met subsidie geven aan bestofte grijze journalistentoestanden.

Omkoal | 06-09-13 | 11:16

De 'grim reaper' van de marktwerking zwaait langzaam, maar trefzeker met zijn zeis.
Gewoon blijven ademhalen, dan gaan ze wel weg. Pieter Broertjes. Matthijs 5Ton. De Vara. De shagrokers. De TMG. Ze gaan sterven vanzelf uit.

ole guapa | 06-09-13 | 11:16

En de oneindige zelfingenomenheid wanneer ze zichzelf betitelen als kwaliteitsjournalistiek. Kots!

Strohond | 06-09-13 | 11:16

"Er zijn 11 wachtenden na je."
Je privacy schenden ze nu al..

TimoteoGrimbundecimo | 06-09-13 | 11:16

Jammer. Het idee is best goed. Althans, ik heb het zelf ook voorgesteld bij een niet nader te noemen uitgeverij, dus ik vind het een goed plan. Maar waarom nou met subsidie?

hendrikjandetuinman | 06-09-13 | 11:14

Larmoyant Van Rossem? Poeh poeh.

Freddie Stobart | 06-09-13 | 11:14

Het houdt niet op. Niet vanzelf.

Bobbbe | 06-09-13 | 11:12

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl