achtergrond

Geenstijl

GeenStijl Muziek! Wat luisteren ze in Japan?

japanrockt.pngGrote kans dat u vrijwel niks weet over Japan. En de kennis die u heeft opgedaan middels WTF-filmpjes en inktvissenporno telt niet. Op het eerste gezicht is Japan het meest veilige, schone en gedisciplineerde land ter wereld, boordevol poesvriendelijke mensen. Loop als Europeaan over een Japanse straat en je krijgt gegarandeerd een glimlach. Aan de andere kant kent het land een hoog zelfmoordpercentage, is racisme en discriminatie er geïnstitutionaliseerd en slopen ze op industriële wijze walvissen. Maar hey, nauwelijks monotheïstische godsdiensten in het land, criminaliteit ligt rond de nullijn en treinen rijden er altijd exact op tijd. Een land met ontzagwekkende architectuur, schitterende landschappen en behulpzame mensen, waar eeuwenoude traditie en hypermoderne technologie innig met elkaar verweven zijn. Van de drukte in Tokyo tot de tempels in Kyoto, van de originele houten huizen in Takanawa tot het neon in Osaka, van de vismarkt in Fukuoka tot de rust van de berg Koya, Japans heeft alles. Inclusief optimisme over de economie. Kortom, laten we eens in wat onbekende Japanse cultuur duiken, omdat er verder toch geen fuck gebeurt en het veel te benauwd is om ons druk te maken over trivialiteiten. Komen die 'hey, wat geinig'-clips voor je zaterdagavond-shuffle!
AKB48 Een soort K3 maar dan met een complete kudde Japanse huppelmeisjes, die om de zoveel tijd ververst wordt. Maken aanstekelijke popmuziek, lanceren talrijke solo-carrieres en hebben van Yasushi Akimoto één van de rijkste platenbazen ter wereld gemaakt. Kent inmiddels een hoop spin-offs, zoals deze SKE48 die nu in de hitlijsten staat.

Crossfaith
Kijk, dat kunnen ze dus ook. Keihard rocken. Crossfaith is een Japanse interpretatie van heavy metal en dubstep. En dat werkt prima. Vooral bekend vanwege hun cover van Omen van The Prodigy. (via)

Kyary Pamyu Pamyu
Kyary Pamyu Pamyu is de Madonna van de J-pop. Als modeblogger begonnen in het fameuze Harajuku-district in Tokio, maar internationaal doorgebroken met bovenstaande hit.

Shing02
Beetje valsspelen, want Shing02 woont gewoon in San Fransisco. Maar origineel gebakken in Japan. En rapt (& twittert) ook in het Japans. Dat doet hij zo goed, dat hij er een Wiki aan over houdt.

FC Five
Zijn officieel dood, maar waren keigeinige Japanse punk (met onverstaanbare Engelse lyrics) zolang het duurde. (via)

Linked Horizon
Tunes van tekenfilms. Heel groot in Japan. In dit geval gaat het om de openingstrack van de Shingeki no Kyojin anime, genaamd Guren no Yumiya. Wat zoiets betekent als De Dieprode Pijl & Boog.

Aiko
Aiko is een singer/songwriter, zoals wij er in dit land ook een hele zwik hebben.
Zomaar een dwarsdoorsnede van de populaire muziek in Japan. Fascinerend, waar een compleet ander land hard op gaat. Voor wie meer wil, hier is is JPOP Chart en hier de Billboard top 100 Japan.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.