Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Den Haag over NSA-gate: 'Weg met u, kudtburger!'

jepraatpeop.jpg Vroegah, in de 20e eeuw. Toen 1 op Russische bodem gecrasht Amerikaans spionagevliegtuig nog genoeg was om de wereld op de rand van een nucleaire oorlog te brengen. Omdat fuck you America, get off my lawn. Mooi was die tijd. Nu de 21e eeuw. 'Bondgenoot' Barack Obama luistert heel de wereld af, en hoe reageert Nederland op deze onvervalste belediging van volk & vaderland? 'Eeh ja Brussel moet maar namens ons foei zeggen ofzo'. Diplomatie is belangrijker dan het eigen volk. Niet één parlementariër die een camera opzoekt om zijn of haar ongezouten afkeur over de Amerikaanse beschimping van burgerrechten er in te blaffen tot het witschuimende speeksel van de lens druipt. Niet één Haagse pipo die roept 'Wat zullen we GODVERDOMME nóu krijgen, Barry? Vuile smerige rotschoft!'. Waarom? Omdat ze met gespleten tong zouden spreken. Want ofwel ze begrijpen de omvang van deze mensenrechtenschending niet, of ze vinden het gewoon goed dat iemand die onbetrouwbare kudtburgers in de gaten houdt. Als in Silicon Valley de geest van Osama bin Laden rondwaart (dixit Dotcom), dan waart het Spook van Hirsch Ballin door de gangen van het Binnenhof. Ieder Calvinistisch kudtvolk krijgt immers de leiders die het verdient. Dus een volk dat de eigen overheid ongezien op de blauwe enveloppen ogen gelooft, krijgt leiders die lachend een loopje met jou en je privacy nemen. Iedere burger die 'ik heb toch niks te verbergen' schouderophaalt over de onthulling van het afluisterschandaal is de smeerolie van de aftap-o-cratie. Nederland is een land waar een Rijdende fucking Rechter moet uitrukken om te vonnissen of een scheefgroeiende buxus van de buurman wel of niet een stukje persoonlijke levensruimte van iemand afneemt, maar als de president van een ander land jouw email, Facebookfoto's, zoekverkeer, Youtube-historie of telefoonlocatie penetreert, analyseert en tot het eigen bezit rekent, hoor je niemand. Niet 1 BKB'er, PvdA'er of D66'er die zijn progressieve held Obama af durft te vallen. En de rest heeft 'toch niks te verbergen'. Prima. Totdat je ineens moet bewijzen dat je onschuldig bent omdat de geheime dienst van een democratische dictator op basis van een algoritme geconcludeerd heeft dat het bestellen van kunstmest voor je achtertuin en het klikken op een zelfmoordvideo uit Syrië betekent dat je vermoedelijk explosief-extremistische ideeën hebt - en die dienst even preventief doch dringend met je wil babbelen. Maar slaap lekker, stelletje struisvogels. Nazorg: Rop Gonggrijp over privacy. In 2006. Met dank aan Parsons.

Reaguursels

Inloggen

Hoe ik met één slecht geformuleerde vraag antwoorden krijg waarin een specifieke kuch van een SARS-patient, een concert hoestsiroop, een kraan, een koffiezetapparaat, een gootsteen, vrachtwagens vol nieuwe boeken, een container vol knikkers, totalitaire onzin, een kippenfarm en tenslotte Hillary Clinton en Miss Piggy voorkomen.

Misschien moet ik een volgende keer de vraag beter formuleren..

Strohond | 11-06-13 | 20:22

@Feynman | 11-06-13 | 18:52
Het was ook niet bedoeld als tegenvoorbeeld: het was een voorbeeld van waar het wel kan.

Het punt was dat jij stelt dat de NSA wel alles wil opslaan. Inclusief de door mensen getypte tekst op de internets. Ik stel alleen dat dat op zich vrij zinloos is en ik daarom vermoed dat ze dat niet gaan doen omdat het teveel mens en machine-kracht kost die vrij nutteloos wordt ingezet.

Ja, die zoekmethode van je gaat dus uit van een vooronderstelling, een menen te weten wat je zoekt en menen te weten dat je met die zoekterm ook de data vindt die je wilt hebben. En je zou dat volgens jou niet weten over 10, 20, 30 jaar. Je zoekterm moet geinformeerd zijn, anders zoek je nog blind. En dan (en slechts dan) zul je alles moeten lezen. Dat is mijn punt. Het is als het geblinddoekt zoeken naar een rode knikker in container vol knikkers waarvan 99% blauw of groen is. En een uur later komt er een container knikkers bij en elk volgend uur de dubbele hoeveelheid knikkers.

De muppets vergelijking van Goldman en Enigma hebben nu juist *niets* met elkaar te maken. Enigma is PUUR mathematisch, mathematisch gekraakt. Dat krijg je dus niet boven tafel als de baas van Goldman Sachs het over Miss Piggy heeft en daarmee de ene keer (ik noem maar even een voorbeeld) Angela Merkel en de andere keer Hillary Clinton bedoelt. De codering van eufemismen is nu juist iets wat computers niet kunnen en mensen alleen maar als ze al kennis hebben.

De metadata geeft aan wat interessant is. Dan is de inhoud verder niet zo relevant meer. Je kunt een proefschrift of doctoraalscriptie schrijven en daar een titel mee krijgen zonder ooit 1 boek in je referentielijst te hebben gelezen. (Dat gebeurt zelfs ook op vrij grote schaal.) Met metadata bepaal je veel meer wie wiens vriendje is. Je bepaalt wanneer ze elkaar bellen, wanneer en waar ze elkaar ontmoeten, wat ze kopen, wat ze bestellen, wat ze eten en drinken enzovoorts enzovoorts. Dat zegt veel en veel meer dan 1 specifiek mailtje lezen van de een naar de ander waarin het woordje "bom" staat.

Op dit moment draait de emmerfabriek van Intel en WD op volle toeren en kunnen ze bijhouden. Maar over 10 jaar nog steeds? En de geldstroom ook? In de jaren '60 dacht NASA ook dat de geldkraan voor eeuwig bleef stromen en elk jaar verhoogd zou worden. Dat hebben ze geweten.

Nee, mijn hoofdstelling was niet dat je de platte tekst niet kan opslaan. Natuurlijk kan dat wel. Maar de platte tekst op zich heb je geen zak aan en is in 99,9% ook totaal oninteressant. En daarbij wordt het al op verschillende plekken opgeslagen, dus het is vrij zinloos (en zo werkt PRISM dus ook, de NSA heeft gewoon een achterdeurtje naar de servers van mailclients, hostingbedrijven en andere datacentres, die slaan niet alles zelf op.)

Het primaire punt is dat het zelf opslaan van die data geen zin heeft als je er niets mee kan doen. Die data moet geanalyseerd worden en ontsloten worden wil je er iets zinvols mee doen. Daar bovenop komt het feit dat de *totale* hoeveelheid data die wij mensen produceren exponentieel groeit en dat *alles* opslaan tegen limieten van de capaciteit (mens/machine en geld) aan gaat lopen. En dat is dan alleen nog maar opslag.

Stormageddon | 11-06-13 | 19:58

Stormageddon | 11-06-13 | 18:35 | + 0 -
Jij kiest een voorbeeld, ik geef aan waarom het geen tegenvoorbeeld is van mijn stelling.

Ik heb niet voorgesteld ALLE data op te slaan. Dat die te hard groeit heb ik in mijn voorstel NIETS mee te maken. Lees maar terug. Dat punt faalt. Ik stel voor alleen de data op te slaan die mensen zelf typen. Die groeit namelijk een stuk minder dan Moore`s Law.

Ik heb een zoekmethode, die heet compare met een zoekterm. Ik hoef echt niet alles te gaan lezen of laten lezen. Totalitaire onzin.

Het muppets van Goldman Sachs voorbeeld laat zien waarom het WEL belangrijk is alle platte tekst te hebben. Alleen dan kan je terugzoeken op die term en dingen gaan reconstrueren. Het breken van dergelijke codering kan alleen met voldoende originele tekst. Dat punt faalt. Lees eens hoe de enigma gekraakt is.

Metadata voorspelt alleen maar in je eigen voorbeeld waar je zou moeten kijken. Hoe dom is het als daar dan vervolgens NIETS meer te zien is? Als je het bericht zelf niet opslaat is er niets om boven tafel te halen. Met metadata bepaal je alleen wie wiens vriendje is. Veel te weinig. Dit punt faalt ook.

Leuk je voorbeeld met een kraan, maar de kraan die nog veel harder openstaat en blijft staan is de hoeveelheid geld van de NSA en de productiecapaciteit van Intel en Western Digital. Dit voorbeeld faalt. Je weigert te vergelijken wat je nodig hebt en wat je beschikbaar hebt.

Goed je eerste stelling was dat je de platte tekst NIET kon opslaan en de metadata WEL. Die hoofdstelling faalt dus vrij hard. Ik ben klaar hier.

Feynman | 11-06-13 | 18:52

@Feynman | 11-06-13 | 17:19
Het boekenvoorbeeld is dat: een voorbeeld. Een voorbeeld van hoe dat met een beperkte dataset te doen is. Overigens wordt 90% van de boeken in het depot van nationale bibliotheken nooit gelezen, nooit uitgeleend, maar dit terzijde. En daarbij heb je niks aan de platte tekst achter elkaar, zonder ontsluiting, van 25 miljoen boeken als je een specifiek boek of een passage daarin zoekt. Een computer zoekt niet uit zichzelf, die zul je toch echt een zoekopdracht moeten meegeven.

Ja, opslagcapaciteit groeit. Je haalt Moore's law aan. Die geldt inderdaad nog steeds, maar de hoeveelheid data die we produceren groeit harder. Let wel, de groeicurve van de data zelf is groter dan Moore's Law. Super-exponentieel.

Als je alles opslaat en je weet niet waar je over 10, 20, 30 jaar naar wilt zoeken, dan heb je nog geen enkele methode om te kunnen zoeken. Je hebt alleen maar ruis. Je zult je moeten beperken, ook al wil je dat principieel niet. Als je alles weet, dan weet je eigenlijk niks. Dat is die harddisk met de platte tekst van 25 miljoen boeken. Daar kun je op die manier niks mee en dan zul je alles eerst moeten lezen, of van te voren moeten weten wat je precies wilt weten.

Nog even afgezien van gecodeerde berichten. En dan bedoel niet encryptie: elke encryptie is mathematisch en zal gekraakt kunnen worden, maar dan bedoel ik eufemistisch taalgebruik. Zo spreken de mannen van Goldman Sachs over hun klanten als muppets. Dat is door een interne klokkenluider bekend geworden, maar als je dat niet weet dan kun je het wel opslaan maar dan weet je nog niks. Laat staan dat het boven water komt als je zoekt naar klanten van Goldman Sachs.

Zo kan iemand van kwade wil een boodschap verhullen in een passage uit een roman. Of door te spreken in termen van bloemetjes en bestuiving in een heel andere context. Krijg je niet boven tafel als je niet weet waar je op moet zoeken. Dan is die platte tekst opgeslagen hebben volkomen nutteloos. Dan krijg je nooit die informatie die je zou willen.

Kortom, de platte tekst opslaan kan wel (evenals de Terabytes telefoongesprekjes in mp3 achter elkaar), maar je hebt er niks aan als het niet is ontsloten en je niet al van te voren weet waar je naar moet zoeken en dat weet je pas als je de metadata hebt.

En de datastroom staat niet stil. Nog een analogie om het probleem wat helderder te maken Het is als een kraan die openstaat en je vult achter elkaar emmers en zet je in de keuken. Je moet dus een oneindige stroom emmers hebben en een oneindige keuken. En gigantisch veel mensen om met die stroom emmers water weer wat te doen: koffie te zetten, de plantjes water geven, wassen enzovoorts. Maar dan moet je natuurlijk wel van te voren een koffiezetapparaat hebben, plantjes hebben, wasmachines hebben. Je moet wel een idee hebben wat je met die constante stroom emmers water wilt doen, anders kun je het net zo goed in gootsteen laten lopen.


En dat is een berekenbare en van te voren bekende hoeveelheid water. Nu wordt de kraan langzaam elk uur een beetje breder en de waterdruk elk uur verhoogd.

Stormageddon | 11-06-13 | 18:35

Stormageddon | 11-06-13 | 17:00 | + 0 -
"Het is niet zo dat je ooit een keer klaar bent met opslaan."
A Daarom is mijn kostenraming jaarlijks en niet eenmalig.
Q "En wat heb je eraan om alles volcontinu op te slaan?"
A Mensen chanteren met oude teksten, onderhandelingspositie tegenstander kennen, verder hetzelfde als je al voordraagt met het opslaan van de metadata.

Je vindt metadata fantastisch, maar dan ben je totaal afhankelijk dat je van te voren weet waar je over een decennia naar wilt zoeken. Die beperking wil de NSA niet. Bovendien heb je DRIE ORDES van grootte over om door te groeien binnen het huidige budget.

"elke week wordt er vrachtwagens vol nieuwe boeken in de bibliotheken gedumpt"
Een boek is -zonder opmaak- altijd een fractie van een megabyte. Er passen ongeveer 25 miljoen boeken op 1 harddisk.

Mocht het vandaag niet kunnen, over anderhalf jaar hebben we WEER twee keer zo veel rekencapaciteit, opslag en netwerkmogelijkheden. Die wetmatigheid is nog steeds niet afgestorven.

Face it, harddisken en internet zijn sneller dan wij allemaal kunnen typen.

Feynman | 11-06-13 | 17:19

@Strohond | 11-06-13 | 16:35
De facto komt je vraag daar wel op neer. Het is fysiek *voorlopig* wel mogelijk. Het is ook financieel *voorlopig* wel mogelijk. Maar je loopt mijns inziens op den duur wel tegen de limiet van die mogelijkheid aan.
En dan wordt de vraag: wat hebben we eraan?

Beperkte datasets van gerichte en specifieke informatie is een goudmijn (en die datasets kunnen potentieel gigantisch zijn - ik heb niet over de grootte van de set zelf als ik het woord "beperkt gebruik). Daar verdient Google z'n geld mee, maar in een dataset van alles is eigenlijk alles alleen maar ruis.

Stormageddon | 11-06-13 | 17:10

@Feynman | 11-06-13 | 16:24
Ja, maar het internet staat niet stil. Het is niet zo dat je ooit een keer klaar bent met opslaan. Daar zit de kneep. Je bent volcontinu aan het opslaan. En wat heb je eraan om alles volcontinu op te slaan? Dat is het punt. Je stelt dat het een stap voorwaarts is, maar het is natuurlijk ook twee terug. Want je offert een deel van je capaciteit in mens/machine en rekenkracht op voor de ontsluiting en analyse. En ook dat deel moet dan steeds groter worden.

Dat is als het luisteren naar alle concerten van alle muziek die ooit gemaakt is en op dat moment in realtime gemaakt wordt om dan de een specifieke kuch van een SARS-patient te willen horen. Je kunt veel beter de metadata opslaan en dan analyseren en weten wie er in de week voor een concert hoestsiroop heeft gekocht, in de week daarvoor bij een kippenfarm is geweest. In de analyse van metadata kun je veel gerichter speuren dan de feitelijke data.

Kijk, ik snap wel wat er principieel aantrekkelijk zou kunnen zijn aan alle data opslaan en digitaal beschikbaar en doorzoekbaar te hebben. Dat is ook wat bijvoorbeeld de KNAW wil en ook het idee achter Google Books is: alle geschreven bronnen op één hoop en op één manier ontsloten waardoor het met 1 methode doorzoekbaar is. Dan kun je interdisciplinaire verbanden leggen waar je anders nooit zou zijn opgekomen en die anders door muren van verschillende systemen en verschillende instituten zouden worden tegengehouden.

In mijn vak wordt daar al 30 jaar over gedroomd, dat dat ooit kan. Maar dan heb je het over een vrij beperkte dataset: geschreven bronnen. Ook die drogen nooit op, elke week wordt er vrachtwagens vol nieuwe boeken in de bibliotheken gedumpt, maar dat is goed bij te benen. Zeker nu steeds meer depot ook digitaal gebeurt en de inhoud door de uitgevers al van te voren ontsloten wordt. Maar dat blijft een beperkte dataset in vergelijking met alle elektronische communicatie van de wereld. Het is een veel kleinere oneindigheid in de oneindig grotere oneindige verzameling van oneindigdheden. (Om met Cantor te spreken.)

Stormageddon | 11-06-13 | 17:00

Laten we het gewoon uitrekenen.

Er zijn ongeveer een miljard mensen met een mobieltje, internet, pc, laptop en tablet. Als ik een beetje doorschrijf in originele, analytische teksten zit ik aan de pagina per uur. 1 KB / uur. Ben zo`n 16 uur wakker. Maar goed, laat ik uitgaan van een pubermeisje die drie uur per dag met haar smartphone non info uitwisseld en het tienvoudige haalt.

Ontdubbelen is iets wat MegaUpload al bedrijfsbreed deed. Bovendien levert het herkennen van kopieën weer mooie sporen.

1.000.000.000 x 1.024 x 16 x 365 x 10 = 60 miljoen gigabyte per jaar. 15.000 Harddisks van 4TB per jaar. Peanuts. Er passen er 216 hot swappebel in een serverrack, dus je praat over TACHTIG racks. Bij 200 euro per schijf zit je rond de 30 a 40 miljoen euro aan jaarlijkse kosten. tweakers.net/pricewatch/330154/seagate... Bij een toko die een duizendvoudig budget heeft.

Quod Erat Demonstrandum

Feynman | 11-06-13 | 16:52

Feynman | 11-06-13 | 16:24
Jij ook bedankt natuurlijk!

Strohond | 11-06-13 | 16:36

Stormageddon | 11-06-13 | 16:14
Ik ben dol op filosofische vragen, maar zo was dit niet bedoeld. Ik vroeg mij af of het fysiek en financieel mogelijk is om alles bij te houden en decennia te bewaren. Maar voor dat antwoord moet ik bij de NSA zijn waarschijnlijk.
Wel dank voor je antwoord.

Strohond | 11-06-13 | 16:35

Stormageddon | 11-06-13 | 16:14 | + 0 -
Ik denk niet dat je alles kan opslaan. Niet gezegd, staat er niet, lees gerust terug.

Ik denk wel dat ALS je de metadata van ALLE communicatie kunt opslaan, je DAN ook een gedeelte van het bericht als platte tekst kunt opslaan. Simpelweg omdat je dan slechts een verdubbeling of verdrievoudiging vraagt van een al immens systeem. Geen twee of drie ordes van grootte extra. Stormageddon gaf meerdere keren hier aan het opslaan van ALLE metadata als reële mogelijkheid te zien.

ALS ze kunnen opslaan wat in Stormageddon | 10-06-13 | 22:27 | + 7 - beweert wordt, DAN is een beetje bericht erbij slechts 1 stap voorwaarts. Als het ene mogelijk is, het andere dus ook. Volgens mij verschillen we derhalve bijna niet van mening. Slechts 2 KB per bericht ipv 600 bytes per bericht.

Feynman | 11-06-13 | 16:24

@Strohond | 11-06-13 | 11:19
Dat is bijna een filosofische vraag. Hoe groot moet een computer zijn om het hele Universum op te slaan? Gesteld dat alles digitaal is en alles kan worden gereduceerd tot informatie kun je dan alle informatie in real-time opslaan? (en zo ja, wat heb je er dan aan?) Of kun je alleen de informatie over de aard van een deeltje opslaan en niet gelijktijdig de spin van een deeltje?
Feynman denkt dat je alles kan opslaan, ik denk dat het niet kan. Maar we kunnen het allebei niet bewijzen. Net zo min als je kan bewijzen dat de maan bestaat als er niemand naar kijkt. (Om de Bohr-Einstein controverse maar eens aan te halen).

Stormageddon | 11-06-13 | 16:14

"A nation of sheep will beget a government of wolves."

Edward R. Murrow

The worlds smartest | 11-06-13 | 13:50

Gezien de discussie tussen Stormageddon en Feynman ben ik nu wel geïnteresseerd in het antwoord op de vraag in hoeverre het mogelijk is om 'alles' op te slaan.
Is dat antwoord ergens te vinden?

Strohond | 11-06-13 | 11:19

Stormageddon | 11-06-13 | 01:05 | + 2 -
In platte tekst verwacht ik dat de meta data (aan, van, gps, tijd, etc) dezelfde orde van grootte heeft als het tekstbericht. De eerste alinea van het bericht WEL opslaan levert gemiddeld een verdubbeling of verdrievoudiging van de benodigde opslagcapaciteit.

Ik ben er niet van overtuigd dat USA alleen aanslagen probeert te voorkomen. www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06/... PRISM is een soort timemachine om mensen met hun verleden te kunnen chanteren. Of USA bedrijven te kunnen helpen met hun sales. www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06/...

Voor die alternatieve verwerpelijke doelen is het WEL opslaan van de tekst heel handig. Aangezien het briefgeheim nooit volledig is doorgetrokken op digitale communicatie is het in veel gevallen nog legaal ook.

Sorry maar als je de metadata kunt opslaan en indexeren, kan een schepje platte tekst er best bij.

Feynman | 11-06-13 | 11:11

Hebben we er al genoeg van?

Tijd voor een Hollandsche Lente?

nee joh, we slapen en zaniken rustig verder.

AsEl | 11-06-13 | 10:17

-weggejorist-

Strohond | 11-06-13 | 09:52

Zelfs degenen die er voor de camera's verbaasd of geschokt over doen, doen dit voor de buhne....

mase | 11-06-13 | 07:57

wat een overspannen gekrijs, het zal niet mogelijk zijn, alleen gesprekken van aankomende en gearriveerde terroristen af te luisteren.

dat men daarom de gesprekken van wellicht iedereen meeneemt is niet onbegrijpelijk.
niettemin zijn de gesprekken van reaguurders van bv dit forum, ongetwijfeld oninteressant, hoewel men het zelf anders zal zien.

een coderingssysteem, pikt slechts die gesprekken eruit die qua woordgebruik en klankkleur door een computer worden herkend als potentieel bedreigend.

als men er een aanslag mee weet te voorkomen, is het wat mij betreft prima.
voor jullie niet natuurlijk, jullie zijn zo ontzettend belangrijk daar moet die amerikaan toch echt rekening mee houden.

tenzij, er weer een aanslag plaatsheeft, dan schreeuwt men, ook hier dat men niet op die kudt terroristen let en tekort schiet.

hendrik j. | 11-06-13 | 07:48

Even voor de helderheid, ik wil het *niet* bagatelliseren. Het hele plan is crimineel en abject. Overheden hebben niks te maken met wat vrije burgers doen; geen enkele overheid, en een buitenlandse al helemaal niet.
En ja, het is eng dat een overheid dergelijke metagegevens opslaat en zonder democratische controle kan gebruiken. Moet niet, mag niet en moet je je tegen verzetten. Het voorkomt ook niks, het helpt niks en de wereld wordt er niet veiliger van.

Stormageddon | 11-06-13 | 01:51

@Arjan | 11-06-13 | 00:39
Dat is "niets", behalve als je het op zinvolle manier inhoudelijk wilt gebruiken. Aan 10TB mp3's van gesprekken op zich heb je helemaal niks. En we hebben het niet alleen over Nederland, PRISM wil het wereldwijd opslaan. En Amerikanen zijn, zoals bekend, enorme talenwonders.

Het probleem blijft dat de berg data sneller groeit dan je kan analyseren. Er wordt tegenwoordig meer data geproduceerd in een jaar tijd dan in de hele geschiedenis van de mensheid tot dan toe. Dus de inhoudelijke data opslaan heeft eigenlijk helemaal geen zin (nog even afgezien van het feit dat dat elders wel gebeurt, bij hosts, door webmasters etc. - Als de NSA de inhoud wil hebben dan komen ze daar wel aan. Telefoongesprekken zelf niet, maar US Postal gaat ook niet eerst met postzakken langs de NSA/DHS alvorens brieven te bezorgen.)

Stormageddon | 11-06-13 | 01:29

-weggejorist-

wakkere_nederlander | 11-06-13 | 01:21

@Feynman | 11-06-13 | 00:12
Jij bent één van de weinige reaguurders waarvan ik vrij zeker weet dat je de macht van de grote getallen snapt. En ja, heel veel bedrijven doen al wat PRISM wil, maar op een beperkte schaal. Wat Youtube bv. doet is relatief maar een klein beetje, een klein stukje internet en ze analyseren niet zelf alle data: dat laten ze de gebruikers doen! Alle miljard! Wat ze daarvan opslaan zijn de comments maar vooral de metadata. Dat is interessant en die wordt intern geanalyseerd en gebruikt voor gerichte advertising en dergelijke.

Maar goed, ik vind het geen onhaalbare berg: het wordt een onhaalbare berg, tenminste om daar op een zinvolle manier gebruik van te maken.
Exponentiële groei is al lastig om bij te benen (en het internet, alle data op internet verdubbelt elke x-maanden), het gebruik van smartphones, tablets en straks google- en appleglasses groeit ook nog steeds, het gebruik intensiveert en de mogelijkheden verbreden ook dat gaat exponentieel groeien, evenals de metadata daarvan. Er is Super-Exponentiële groei van computer opslag en analyse nodig om dat bij te benen, als je *alles* wilt opslaan. en.wikipedia.org/wiki/Tetration
Die groei is nog niet verwachten. Quantum-computing zou een sprong voorwaarts zijn, maar zover is dat nog niet.

Je voorbeeld van de trading computers van Wall Street ken ik. Hele wolkenkrabbers vol zoemende servers. Wat er precies van seconde tot seconde gebeurt weet geen mens. Niemand controleert het, niemand bekijkt het, niemand kan snel genoeg narekenen of bekijken of wat die computers aan data verhapstukken en of dat wel correct is.

De data (de mails zelf) is ook verder niet zo interessant (nog even afgezien van het feit dat ontoelaatbaar zou zijn in een rechtbank als bewijs), meeluisteren, hacken, en meelezen wordt pas operationeel interessant als je een verdachte in beeld hebt en in realtime observeert. De historische metadata is eigenlijk veel interessanter en kun je ook makkelijk bijhouden.

En ja, de DHS heeft miljarden budget, maar zelfs als ze het wel zouden doen (alle data opslaan, inhoudelijk), dan hebben ze mankracht niet om dat op een zinvolle manier te ontsluiten en gebruiken. Waarmee ik het niet wil bagatelliseren, ik vind het crimineel om te doen (dat vind ik al van Google, Apple, Microsoft en alle bedrijven die privégegevens opslaan), maar ik betwijfel het nut en de noodzaak om dat te doen. Het nut van de metadata is volkomen helder, maar de inhoudelijke data... mwoah.
Voor zeer specifieke gevallen wel, maar dat is dan altijd achteraf. Om iets te willen voorkomen (en daar is de DHS voor) is het zinloos.

Stormageddon | 11-06-13 | 01:05

@sinar2 | 10-06-13 | 19:38
Bush heeft dit opgestart. Links USA is boos omdat ze dit niet hadden verwacht van Obama.
Overigens is Nederland een land waar het makkelijkst en het meest word afgeluisterd van de Westerse landen. Vergeet ook niet dat het ons idee was voor de Duitsers om de Ausweiss in te voeren. En wij hadden prachtige bevolkingsregisters waar ieders geloof in stond.
@Feynman | 10-06-13 | 20:56
Je vergat ook dat de VS overtuigde nazi's hebben aangenomen en geholpen na de oorlog. O.m. Klaus Barbie werkte ook voor ze in Zuid Amerika. Werner Von Braun en zijn vriendjes met de Apollo en Prescott Bush, de vader van George Bush I deed tijdens WWII zaken met de nazi's.
www.guardian.co.uk/world/2004/sep/25/u...
Joe Kennedy, de vader van JFK was overigens ook een overtuigd antisemiet.

Kees8374 | 11-06-13 | 01:01

^in de laatste zin hoort nog een "niet".

Arjan | 11-06-13 | 00:42

@Stormageddon,
In Nederland zijn er niet "op élk moment miljoenen gesprekken". Ik heb je net voorgerekend dat dat op zijn allerhoogst 50 TB per dag is. Wil ik nog wel wat strepen hoor: baby's bellen vrij weinig; als 2 Nederlanders onderling bellen dan is het natuurlijk nog maar de helft, etc. Misschien hou je 10 TB over. Dat is natuurlijk helemaal niks, en over 5 jaar drie keer niks. Dat voice-recognition NU niet 100% werkt maakt niet uit, als je nu alles opslaat komt dat wel goed. Over 30 jaar kunnen computers ongetwijfeld beter een gesprek uittypen dan een mens nu kan.

Stel het is 1967 en een politicus in de dop laat zich uit over "die kutbuitenlanders met hun vieze schaap op het balkon. Als ik aan de macht kom, dan schaf ik die multiculturele samenleving af". Let wel: dat was toen een volstrekt legale, en maatschappelijk geaccepteerde opmerking. Stel nu dat de overheid daar nog een bandje van had. En in 1997 zou de overheid in staat zijn geweest om met een supermachine al die bandjes af te luisteren. Janmaat werd veroordeeld voor deze tekst wegens "het aanzetten tot etnische zuiveringen".

Hoe zeker weten wij dat onze overheid niet over 30 jaar een nieuwe hobby heeft zoals het vreemde, volslagen doorgeslagen anti-racisme dat was in 1997? Is het iets met de EU? Is het iets met het klimaat? Is het iets waar je nog nooit van gehoord had, zoals racisme in 1967? Je weet het niet, en alleen al daarom zou het maar beter zijn als je niet alleen met de gedachtepolitie van nu, maar ook nog met die van over 30 jaar te maken hebt.

Arjan | 11-06-13 | 00:39

Stormageddon | 11-06-13 | 00:00 | + 0 -
Het is veel, maar het kan wel. Ik zie getallen als ?,?^?? Dus ik snap je verhaal al te goed.

Department of Homeland Security mag er jaarlijks 60 miljard doorheen blazen. Google heeft sinds kort pas een omzet van de helft. Als je dan bedenkt dat er ook aardig wat budget buiten de boeken om is, of via Defensie, Justitie of ergens raar tussen door, zijn dit hele haalbare projecten.

De meeste communicatie is al in platte tekst. Sms, appjes, emails, blogs, comments etc. Voice recognition is ook vele malen beter als vroeger. Youtube hercodeerd AL het videomateriaal wat binnenkomt naar zes verschillende kwaliteiten om te bewaren. Voorbeelden te over van commerciele bedrijven die op die schaal doen, wat jij misschien een onhaalbare berg vindt.

Anders is er ook nog een mooie docu wat voor datacentra investmentbanks optuigen om geautomatiseerd te traden. Dat zijn soms hele zoemende woonwijken. NASDAQ had geloof ik de grootste verzameling om zich heen staan.

Ze hebben het geld, de wil en de mogelijkheid het te doen. Ik denk dus dat ze het doen.

Feynman | 11-06-13 | 00:12

@Arjan | 10-06-13 | 22:51
Ja, maar er zijn op elk moment miljoenen telefoongesprekken. Elk moment weer. Elke dag miljoenen gesprekken. In theorie kun je dat best opslaan, maar je onderschat de macht van de grote getallen en het probleem van Big Data: die gesprekken moeten niet alleen worden opgeslagen, waar je een steeds uitdijende capaciteit voor moet hebben, je hebt ook steeds meer rekencapaciteit nodig om die berg data zinvol te inventariseren en analyseren. En hoeveel je ook inventariseert en analyseert: de berg wordt NOOIT kleiner, die wordt alleen maar groter.
Nog even afgezien van het feit dat voice-recognition software behoorlijk imperfect is en nog een aanslag is op je datacentre om al die miljoenen gesprekken om te zetten in tekst die makkelijk doorzoekbaar is. Je kunt er (theoretisch) ook voor kiezen om al die miljoenen gesprekken door mensen te laten meeluisteren (als je een oneindig budget voor personeel hebt). Maar dan hou geen menskracht over de daadwerkelijke analyse.
En dat zijn dan alleen maar telefoongesprekken. Als we het over internetverkeer, GPS data en de rest hebben dan groeit de berg data nog harder en is het probleem van zinvolle datamining nog veel groter.
Kortom: het is gewoon totaal onpraktisch om alles op te slaan.

@Feynman | 10-06-13 | 22:35
Het KAN wel, maar je vergist je in de hoeveel data die dat met zich meebrengt en hoe dat zinvol te beheren. Google is er al mee opgehouden om het hele internet te archiveren en zij dumpen dagelijks gigantische hoeveelheden data waar ze weinig mee kunnen.

Stormageddon | 11-06-13 | 00:00

Wel goed dat de discussie weer oplaait, de overheid heeft niets te zoeken in het reilen en zeilen van de telecommunicatie gegevens van haar burgers. Ja veiligheid, dat zal best. Maar i kvertrouw de overheid niet, net zoals ik niet al mijn medeburgers vertrouw.
Want als het niet de huidige overheid is die er misbruik van gaat maken, dan is het de volgende wel.
Blijf met je tengels af van mijn privacy, vóór mijn eigen veiligheid!

je therapeut | 10-06-13 | 23:33

Stel je voor dat jij over een paar jaar doorschiet naar de top. In het bedrijfsleven of in de politiek.
Diegenen die jouw surfgedrag bezitten zouden je zomaar kunnen chanteren en manipuleren. Ik denk althans niet dat het de reputatie van een aankomend minister-president of directeur van een multinational goed zou doen als zou uitlekken dat hij veelvuldig SM-porn heeft bekeken. Om maar eens wat te noemen. Hoe veilig is al die informatie, als je ziet dat zelfs de informatie van de Amerikaanse geheime dienst op Wikileaks wordt gepubliceerd. Of ex-medewerkers van Zwitserse banken, die CD-ROMS met accountinformatie doorverkopen aan de Duitse overheid. Uiteindelijk zitten er maar gewone mensen achter de knoppen.

michello | 10-06-13 | 23:32

De EU heeft net, heel stiekem, zijn bail-in wetje klaar. De VS is de gelijksoortige Dodd-Frank bill door het congres aan het lozen. Deze wetten houden het leegroven van onze banktegoeden in zodat men tot in het oneindige geld kan blijven gooien naar een schuld van ca 1,5 quadriljoen euro. Om u hiervoor enthousiast te maken moet het trans-Atlantische effectief in een concentratiekamp worden veranderd.
Wat we hier zien is een manifestatie van dat beleid.
www.youtube.com/watch?v=ggzGkANITho
Een hoop reaguurders zijn blijkbaar kwijt hoe hard het kleine beetje vrijheid en democratie dat we hier hebben is bevochten tegen een elite die ons onverminderd als vee wenst te houden.

Kromme Tenen | 10-06-13 | 23:10

shit ze kunnen ook in de tijd terug kijken ... naja, dan beland ik hoe dan ook in de bak voor deze belediging. Lang leve technologische vooruitgang!

schrale anus | 10-06-13 | 23:02

Wedden dat onze toekomstig 'groot' (nu mag ik dit nog zeggen, over 15 jaar word ik er voor in de bak gegooid) leider een kat met een oog heeft.

schrale anus | 10-06-13 | 23:01

@Stormageddon
Een telefoongesprek van 10 minuten past makkelijk in 1 MB (het hoeft geen studiokwaliteit te zijn). Als een gemiddelde Nederlander (van baby tot bejaarde) elke dag 30 minuten belt is dat 50 TB per dag. Ik twijfel sterk of de AIVD die capaciteit niet heeft.

Arjan | 10-06-13 | 22:51

"Totdat je ineens moet bewijzen dat je onschuldig bent omdat de geheime dienst van een democratische dictator op basis van een algoritme geconcludeerd heeft dat het bestellen van kunstmest voor je achtertuin en het klikken op een zelfmoordvideo uit Syrië betekent dat je vermoedelijk explosief-extremistische ideeën hebt - en die dienst even preventief doch dringend met je wil babbelen. "

Gebeurt me wekelijks zo niet dagelijks... :)

A New Today | 10-06-13 | 22:50

Tja, het is tijd dat wij Europeanen (Nee... Niet de EU) ons distantiëren van de VS, en eens nadenken over hoe wij onze toekomst graag zien. De VS is een maatschappij gebaseerd op competitie en geweld. Vraag is: Willen wij dat ook? Of kiezen wij een eigen weg.

Alles in de VS draait om competitie en concurrentie. Helaas is het logisch gevolg dat je daarbij een paar winnaars hebt, en de rest zijn losers. Iedereen die lekker z'n eigen ding aan het doen is, andere mensen helpt, creatief bezig is of gewoon hard werkt in een ingewikkeld beroep dat al je aandacht nodig heeft is per definitie een loser.

Geweld zit helemaal ingebakken in de geest en taalgebruik van de Amerikanen. Het is normaal om het te hebben over een "killer App", of te zeggen "This kills <onderwerp naar keus>". Woorden en afkortingen als "WTF" en "Sucks" zijn inmiddels normaal taalgebruik. Denk eens na wat dat in werkelijkheid betekent, en wat dat met je hersens doet.

Gelet op bovengenoemde is het dus niet vreemd dat de VS zich het recht toe-eigent de rest van de wereld te bespioneren. De uitspraak is ook al gedaan dat als Amerikaanse militairen voor het Internationaal Gerechtshof in den Haag moeten staan, dat ze Nederland zullen binnenvallen. Ook hebben ze ooit gezegd dat als wij het Galileo GPS systeem operationeel krijgen, dat zij het neer zullen schieten.

Ik ben van mening dat we niet de ontwikkeling van de VS moeten volgen, maar een eigen richting moeten kiezen, rechtvaardiger, maar wél zwaar bewapend. We moeten af van Trade Agreements met de VS waarbij wij altijd het onderspit delven, en we moeten weer onze eigen technologie ontwikkelen. Het is toch absurd dat we in Nederland of zelfs in heel Europa geen eigen computerfabrikant en besturingssysteem hebben?

Rest In Privacy | 10-06-13 | 22:46

Of dit waait weer over, of dit komt regelmatig terug (als de EU dit o-pen-lijk behandelt). Als dit de komende maanden vaker het msm-nieuws haalt, kan de Piratenpartij dit tijdens de campagnes van de gemeenteraadsverkiezingen (9 maart 2014) gebruiken. Niet dat zij lokaal gaan, maar lokale partijen kunnen zich hiermee onderscheiden. De gevestigde landelijke kliek durft, ook lokaal, z'n handen hier niet aan te branden.
.
"Wat internetvrijheid betreft scharen wij ons achter het standpunt van de Piratenpartij. Meer info op hun/ons gezamenlijke internetpagina."
W. van der Stok, lijstduwer Juinens Belang

Organische evolutie | 10-06-13 | 22:38

Stormageddon | 10-06-13 | 22:27 | + 0 -
Als je de metadata kunt opslaan, kan je ook de bijbehorende platte tekst opslaan.

Feynman | 10-06-13 | 22:35

@simpsonwoman | 10-06-13 | 21:00
Geen docu, maar het is wel bekend wat ze opslaan en wat ze precies in kaart willen brengen: communicatie metadata. Wat je precies schrijft in je mails of over de telefoon zegt slaan ze echt niet allemaal op - daarvoor hebben ze de capaciteit niet eens. Om dat allemaal inhoudelijk bij te houden zouden ze elke week een datacentre moeten bouwen en dan nog gaat het niet snel genoeg. Om dergelijke gigantische stromen gegevens op te slaan zouden computers super-exponentioneel moeten groeien. Om nog maar te zwijgen van de hoeveelheid mensen die nodig zouden moeten zijn omdat allemaal te analyseren. Onmogelijk.

Dus wat slaan ze wel op? De telefoonnummers, van wie ze zijn, met welk ander telefoonnummer ze verbinding maken, hoe lang en wanneer. De IP-adressen, mail-adressen en de hoeveelheid mails. GPS-data (van je mobiel, van je tomtom, tablet): wie is waar en wanneer. In Nederland maakt de OV chip kaart daar ook deel van uit. Bankgegevens en pinautomaten: wie pint waar, wanneer en hoeveel.
Dat soort dingen. Dat is allemaal nog redelijk behapbaar. En dat is al een goudmijn: met dat soort metadata kun je netwerken in kaart brengen, kun je zien wie in een bepaald netwerk de spillen zijn.

Als er dan een (on)redelijke verdenking bestaat tegen iemand hebben ze bij wijze van spreken met 1 druk op de knop het hele netwerk in kaart en weten ze precies welke lijntjes ze moeten afluisteren, wie ze in de gaten moeten houden, welke banktegoeden bevroren moeten worden etc. etc. En dán gaan ze uiteraard wel inhoudelijk meelezen in je mails, je comments op blogs en gedownloade porno bekijken, je belastinggegevens checken, je telefoontjes afluisteren en all that jazz.

Stormageddon | 10-06-13 | 22:27

@Niemands Knegt | 10-06-13 | 19:39
Ja buitenlanders zijn altijd vrij schieten voor de afluisteraars.
Wat in de US uniek is, dat ze een rechtbank in het leven hebben geroepen om het afluisteren van de eigen burgers ook een "goedgekeurd" stempeltje te geven (FISA).

frank87 | 10-06-13 | 22:11

Waar is toch de tijd gebleven, dat men mij schaapachtig aankeek als ik hierover sprak,

am*dam | 10-06-13 | 22:03

Lewis | 10-06-13 | 21:49 | + 0 -
Tja ik probeer nieuws uit meerdere bronnen vanuit meerdere supermachten te volgen. Vooral Russia Today, Al Jazeera English en dergelijke kan ik aanraden. Niet dat die wel objectief en onafhankelijk zijn, maar het maakt het makkelijker voldoende afstand te nemen.

Het zijn alle drie geen landen waar ik 123 te vinden zal zijn.

Feynman | 10-06-13 | 22:02

@ Zoetwaterpanharing | 10-06-13 | 21:52 |
Oké. Dat 'servitude' schoot mij (een van degenen over wie je het had) in het verkeerde keelgat, vandaar.
Nu echt weg, gegroet.

Lewis | 10-06-13 | 22:00

Patatter | 10-06-13 | 21:50
De overeenkomst tussen een politicus van republikeinse en van democratische huize is dat het alle bij politici zijn..
Er wordt eerst een shifting gemaakt en dan mag het volk tussen de voorgekozen keuzes kiezen..

Bos kwam bv bij de shell vandaan, denk je dat hij niet eerst volledig gecheckt is voordat hij voorman van de pvda mocht worden?

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:56

BenBinnen | 10-06-13 | 21:51
nope, zo ff kijken of ik tim kuik kan zieken en een torrent kan vinden..

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:53

@Lewis | 10-06-13 | 21:24
Het 'verhevene' zie ik niet zo. Ik vond het wel mooi samenvallen van twee schrijvers, dat is alles.

Zoetwaterpanharing | 10-06-13 | 21:52

Wat ik niet snap is dat een democraat nog erger is dan een republikein. Misschien omdat ze intelligenter zijn?
.
Op zich valt het zeker wel te verdedigen dat tegen terroristen wordt beveiligd.
.
Maar ik vrees dat het gebruikt wordt om te kijken of wij wel netjes denken zoals de overheid dat wil.

Rest In Privacy | 10-06-13 | 21:50

Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 21:42 |
totdat dat volk geen zin meer heeft en een paar passen langzamer gaat lopen, want waarom zou je je best doen? Dat is wat je nu ziet gebeuren in NL.
Dus zo briljant is het niet.
Dan liever de huidige oost-europese mentaliteit: alles mag, totale vrijheid. Maar als je een gebroken neus hebt dan weet je dat je te ver bent gegaan. maar dat is nog altijd veel meer vrijheid dan men nu in NL heeft.

wontan | 10-06-13 | 21:49

@Feynman, Afgeschminkte Bassie, anderen
Kritisch zijn over Amerika is prima, nódig ook, maar om dat land zo ongeveer af te schilderen als het Grote Kwaad... dat vind ik volkomen ongeloofwaardig en doorgeslagen en ik word er van de weeromstuit heel pro-Amerikaans van.
Enfin, ik heb mijn punt gemaakt. Dank voor een verder interessante discussie. *Out*

Lewis | 10-06-13 | 21:49

@Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 21:42

De volgzame, autoriteit volgende burger wordt inderdaad gecreëerd. De kers op de taart is het experiment van Milgram:

wetenschap.infonu.nl/onderzoek/11085-e...

BenBinnen | 10-06-13 | 21:47

Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 21:42
en daarna "men like gods" 1984 is slechts de transitie naar dat boek.

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:44

@ simpsonwoman | 10-06-13 | 21:39 |
Ik vind het naar broodje aap ruiken, maar goed.

Lewis | 10-06-13 | 21:44

@Feynman | 10-06-13 | 20:25
Hoe dom zijn we inderdaad. Lees ook Brave New World van Huxley als aanvulling op 1984. Feitelijk ligt het probleem nog een abstractieniveau hoger. Behalve dat fysieke informatie wordt vastgelegd, met alle gevaarlijke gevolgen van dien, is men er in geslaagd een soort van volgzame model burger te creëren die dit allemaal prima vindt. Eigenlijk moet je het ze nageven dat hierin het briljante schuilt. Onderling de wereld verdelen en het volk lachend op rand van de armoede het vuile werk laten opknappen.

Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 21:42

Ik hoop dat GS hierover blijft publiceren. Dit is een bedreiging van de bovenste orde.

BSmachines | 10-06-13 | 21:41

Bakito | 10-06-13 | 21:30
Nope, ik heb alleen niet de illusie dat we ooit echte vrijheid hebben gehad.

Weet je b.v. dat er veel slaven niet blij waren met de afschaffing van de slavernij in amerika? Tijdens de slavernij had hun werkgever/ eigenaar een verplichting om voor ze te zorgen. Toen ze vrij waren hadden ze vaak geen werk, geen geld, geen huis en ook geen eten.

Wij zijn in naam vrij, maar kijk hoeveel besteedbaar inkomen je echt hebt om je eigen keuzes mee te maken. Kijk dan naar de kosten van dergelijke dingen. Broodkruimels meer is het niet.

Maar je kan ook gewoon naar het strafrecht kijken, waarom denk je dat straffen minimaal zijn? Die kosten de staat geld(behalve bij belastingontduiking dan zijn ze niet mals) Het heeft niets met genoegdoening voor slachtoffers te maken. Het heeft te maken dat jij als slachtoffer bezit bent van de staat en de staat dus niet wil dat zijn bezit beschadigd raakt.

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:41

@vocareadregnum
Mmm, over "autonomen" en wat hen beweegt weet ik inderdaad vrij weinig. Maar jouw voorbeeld verheldert het ook niet echt. Iemand die bijvoorbeeld midden op de snelweg stopt heeft een gaatje in zijn hoofd waar een wet weinig aan zal helpen. Maar goed, het hoofdonderwerp hier is veel belangrijker.

Arjan | 10-06-13 | 21:41

Hé Van Rossem,je hebt het toch niet over mij zeker als je het over kudtburgers en struisvogels hebt?

swassannuf | 10-06-13 | 21:41

@Bakito | 10-06-13 | 21:17

"Ze wilden de arbeidersstrijd nieuw invullen, maar zich daartoe niet beperken. [...] De autonomen ontwikkelden zo gaandeweg een activistisch en militant communisme met sterk anarchistische trekken."

www.doorbraak.eu/gebladerte/11015f64.h...

Nee dank u.

BenBinnen | 10-06-13 | 21:40

Ach, wees zo aardig me te laten weten waar dat dan zo is. In de staten wáár ze de three-strikes-law al toepassen, gaat het vrijwel altijd (en volgens mij *altijd*) om ernstige misdrijven.
Lewis | 10-06-13 | 21:21 | + -1 -

Eerlijk vind ik de docu niet onmiddellijk terug, daar ik minimaal 1 per dag bekijk.
ofwel op deze site topdocumentaryfilms.com/ ofwel op de zender Acht (Vlaamse zender). 1 man wist niet dat hij al zijn tweede strike in de wacht had gesleept na een verkeersovertreding. Bij een positieve alcoholcontrole kreeg hij levenslang.

Wiki geeft ook enkele voorbeelden.

simpsonwoman | 10-06-13 | 21:39

@Bakito | 10-06-13 | 21:30

Als ik moet kiezen tussen autonomen en de staat ben ik er nog niet uit:

"Het specifieke aan autonomen is dat zij zich op directe actie concentreren en daardoor vaak buiten de wet opereren, niet omdat het 'stoer' is, maar omdat dat nodig is als je effectief verzet wilt plegen. [...] Vanuit deze militante houding gaan zij verder met actievoeren waar anderen het voor gezien houden."

www.ravagedigitaal.org/1995/184/Wat_kr...

BenBinnen | 10-06-13 | 21:39

@Bakito | 10-06-13 | 21:30 IS al voor de bijl. Herinnert u zich nog het EU-plannetje om kritische journalisten te kunnen ontslaan? Ik wel. www.telegraph.co.uk/news/uknews/leveso...

Not Muhammad | 10-06-13 | 21:37

Arjan | 10-06-13 | 21:29
Dan begrijp je de term autonoom niet helemaal. Geen verzekering helemaal niets, puur omdat je zelf iets wil doe je dat. De gedachte erachter is dat mensen zelf een geweten hebben en aan de hand daarvan hun keuzes zullen maken.

Het probleem is dat er nou eenmaal mensen zijn die op een andere manier hun geweten hebben gevormd. Dus andere keuzes maken. De 1 zal hard rijden de ander zacht. De 1 zal midden op de snelweg stoppen omdat hij zijn afslag heeft gemist enzenz.

Die mate van persoonlijke vrijheid is niet reëel met de hoeveelheid mensen in nederland en op de wereld.

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:34

Grote Joop | 10-06-13 | 21:28 | + 0 -
Mea maxima culpa. Hoe kan ik de nieuwsvoorziening van USA vergeten in mijn opsomming. Alles in handen van een Rupert Murdoch, die niet bang is om voor een tabloit telefoon voicemails te kraken. Zoals we hier een licht linkse staatsomroep hebben, is daar de halve media in handen van het Republikeinse genootschap.

Ik ga voor straf even een uurtje Fox News kijken.

Feynman | 10-06-13 | 21:33

Zo ontelbaar veel mensen om me heen, die hetzelfde zeggen - 'ik heb niets te verbergen' , 'het zal helaas nodig zijn'
Hallo zeg, zo makkelijk gaat het niet. Als het Haags straftribunaal een Amerikaan aanklaagt behoudt Amerika zich het recht voor ons land aan te vallen. Maar al onze computers uitlezen. Dat mag natuurlijk weer wel.
Ben gek op Amerika, daar niet van. Maar dit is over the top.
Daarbij, de enige die nu getroffen worden zijn de 'niets te verbergen'-burgers. Alsof terroristen niet weten hoe ze onder de radar moeten blijven. Pfff.

Not Muhammad | 10-06-13 | 21:32

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:23 |
Kennelijk heb jij liever 100% staatscontrole of staatsterreur, want daar zal ELK grootschalig systeem uiteindelijk op uitdraaien, onafhankelijk van de politieke of religieuze kleur. Zelfs het zgn. vrije westen gaat inmiddels voor de bijl, dat moge duidelijk zijn.

Bakito | 10-06-13 | 21:30

Nou, ik heb ook maar even :andere server:ander email adres en ook nieuwe zoekmachine geïnstalleerd.
Op aanraden van geenstijl ! Wat denk je? Veel betere info van die zoekmachine !! Top!
*aluhoedje nu afzet*

Flightless bird | 10-06-13 | 21:30

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:23
Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als de verkeerswet een dagje wordt afgeschaft. Helemaal niks denk ik. Ten eerste blijven mensen keurig rechts rijden omdat ze zelf niet dood willen. Ten tweede zal de verzekeraar je wel duidelijk maken dat als je op die dag een ongeluk krijgt ze héél precies gaan kijken of je niet iets stoms hebt gedaan. Slecht voorbeeld dus.

Arjan | 10-06-13 | 21:29

ik ben er wel tegen dat alles dubbel wordt opgeslagen ;)

ganzo | 10-06-13 | 21:29

BenBinnen | 10-06-13 | 21:20
Ok, 'dood aan de westerlingen en ik ga er een paar opblazen of het hoofd afsnijden morgen' google daar dan eens op. Geef toe 37.8 miljoen verdachten is beter als een miljard verdachten en een beetje verfijnen helpt.

vanhetvarken | 10-06-13 | 21:29

Tja ik ben het dan weer helemaal met Feynman eens. Zo heeft bijvoorbeeld General Electric (GE) in Amerika CNN grotendeels opgekocht. GE is bekend van de F16 en ander hypermodern wapentuig, en CNN maakt er met een live verslag één grote reclamespot van. De politieke leiders zitten ook verweven in GE omdat hun politieke campagnes gefinancierd worden door GE. Tja en dan wordt oorlogje voeren wel een hele ludieke vuile bezigheid... Vies landje mensen...

Grote Joop | 10-06-13 | 21:28

Zal ik het nog 1 keer aangeven? Jullie geloven nog steeds dat Nederland geregeerd wordt door Rutte en andere dames en heren? Nee hoor, kan toch niet anders als je ze hoort praten, niet van deze planeet.

purkpurkson | 10-06-13 | 21:26

deministerpresident | 10-06-13 | 21:17e wilden dat het instortte, dus het stortte in.

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:25

@ Zoetwaterpanharing | 10-06-13 | 21:17 |
Doe niet zo verheven.

Lewis | 10-06-13 | 21:24

Bakito | 10-06-13 | 21:17
Lol!!
Autonomen..
Probeer eens 5 minuten op een weg te rijden zonder je aan welke regel dan ook te houden..
Ronduit stupide idee.
De enige manier waarop autonomie en of anarchisme kan werken is wanneer je eerst netjes 90% van de mensheid uitmoord. mij ook best heur.. Maar jij schijnt daar altijd tegen te zijn.

Des te meer mensen erzijn des te meer regeltjes er nodig zijn om mensen hun vrijheden te waarborgen. Jammer genoeg betekent meer regeltjes altijd minder vrijheid.

Ik zou de georgia guidestones nog eens bekijken.

vocareadregnum | 10-06-13 | 21:23

zo'n systeem is gemaakt om fundamentele vrijheden te beperken: nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Verdrag... alleen al de dreiging van zo'n systeem of het bestaat of niet is al effectief en daar is het om de doen - iedereen moet z'n bek houden en stil blijven zitten als konijnen.

ganzo | 10-06-13 | 21:23

Maar 1 inbraak en 2 keer dronken rijden is levenslang in sommige staten. Dan leef ik liever in China of Rusland.
simpsonwoman | 10-06-13 | 21:10 |
Ach, wees zo aardig me te laten weten waar dat dan zo is. In de staten wáár ze de three-strikes-law al toepassen, gaat het vrijwel altijd (en volgens mij *altijd*) om ernstige misdrijven.

Lewis | 10-06-13 | 21:21

@vanhetvarken | 10-06-13 | 21:14

"Hoeveel onheil zou er al niet voorkomen zijn, door in het arabisch te zoeken op 'dood aan de westerlingen', bijvoorbeeld."

Dood aan het Westen (&#1575;&#1604;&#1605;&#1608;&#1578; &#1604;&#1604;&#1594;&#1585;&#1576;)

37.800.000 resultaten

Veel succes gewenst.

BenBinnen | 10-06-13 | 21:20

vanhetvarken | 10-06-13 | 21:14
Nee, ze zitten in een grot. Vanuit die grot besturen ze een mega-terreur netwerk, vliegen ze boeings in gebouwen en boezemen ze de hele wereld angst in. Dus encryptie is 1) te moeilijk, maar dan is het voorgaande dat ook of 2) prima te doen, want je hebt toch gezien wat ze allemaal al geflikt hebben. Ik denk 1)

deministerpresident | 10-06-13 | 21:17

BenBinnen | 10-06-13 | 20:54
Anarchisme en communisme zijn twee geheel verschillende dingen, autonomen willen überhaupt geen systeem, geen collectivisme, geen communisme, geen EU.

Kennelijk geloof jij in deze verkeerde beeldvorming, in de wereld geholpen door dezelfde lui die je nu laten bespioneren. Dankzij schapen als jij hebben deze ontwikkelingen vanaf 1945 ongestoord hun gang kunnen gaan, je gaat pas mekkeren als het veel en veel te laat is. Gefeliciteerd.

Bakito | 10-06-13 | 21:17

@Feynman | 10-06-13 | 20:25
Die mensen "die niets te verbergen hebben", dat zijn tevens die "people who love their servitude" (Aldous Huxley) waar Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 20:25 naar verwees.

Zoetwaterpanharing | 10-06-13 | 21:17

Laten we voortaan alle reaguursels afsluiten met salam aleikum, bomb, fuck USA en kill Obama. Wereldwijd, dan gaan de servertjes wel roken daar. Fucken zij ons, dan fucken we toch hard terug.

deministerpresident | 10-06-13 | 21:14

Mastermattie | 10-06-13 | 21:04
Ik denk niet, dat de would be anus-bombers gebruik maken van encryptie, om hun bedoelingen te verbergen, dat is natuurlijk wel erg ingewikkeld en vermoedelijk ook haram.

Hoeveel onheil zou er al niet voorkomen zijn, door in het arabisch te zoeken op 'dood aan de westerlingen', bijvoorbeeld.

Uiteraard, zal Holleder zich wel bedienen van effectievere communicatie (per scooter zelf langs gaan).

vanhetvarken | 10-06-13 | 21:14

@Mastermattie | 10-06-13 | 21:04
Je hebt niks aan AES 1024 bit bla, bla als je zit te Facebooken. En als jij met vrienden wel gecodeerd zit te praten is dat al verdacht. En we weten allemaal waarom iemand TOR gebruikt, drugs, terrorisme of kinderporno. De "redelijke verdenking" is er dan al, nu hoeft alleen jouw computer maar gehacked te worden.

Maar dat mag dan dus, dat is Opstelten toevallig net aan het regelen: nos.nl/artikel/502354-opstelten-wet-vo...

Arjan | 10-06-13 | 21:11

Dat ze de verhoudingsgewijs de meeste gevangenen hebben, kan ook betekenen dat hun rechtssysteem een stuk beter werkt dat het onze. (Ik weet het eigenlijk wel zeker.)
Lewis | 10-06-13 | 21:05 | + 1 -

Ooit al gehoord van de 3 strikes-law? Dat er in Nederland ondermaats gestraft wordt, staat buiten kijf. Maar 1 inbraak en 2 keer dronken rijden is levenslang in sommige staten. Dan leef ik liever in China of Rusland.

Of google even Interception Capabilities 2000. Een onderzoek uit 1999 over Echelon in opdracht van de EU.
Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 21:05 | + 0 -

Zal ik doen

simpsonwoman | 10-06-13 | 21:10

@Mastermattie | 10-06-13 | 21:04

Twee dingen:

- als het niet tegen criminelen helpt heeft het systeem geen zin (en verstandige criminelen weten de meeste van deze systemen prima te omzeilen)
- "Lekker boeiend" - jij gebruikt deze encryptie al en hebt dùs iets te verbergen?

BenBinnen | 10-06-13 | 21:09

@simpsonwoman | 10-06-13 | 21:00
Of google even Interception Capabilities 2000. Een onderzoek uit 1999 over Echelon in opdracht van de EU.

Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 21:05

@ Feynman | 10-06-13 | 20:56 |
Propaganda? Dat is het toch niet alleen. Jij wil met droge ogen beweren dat je net zo lief in Rusland of China zou wonen als in de States? Ja, Amerika is het enige land dat de atoombom gooide (het had daar ook wel heel plausibele redenen voor), maar het is ook een van de landen die geweldige offers brachten terwijl ze niet zelf bezet waren en niet direct gevaar liepen. Dat ze de verhoudingsgewijs de meeste gevangenen hebben, kan ook betekenen dat hun rechtssysteem een stuk beter werkt dat het onze. (Ik weet het eigenlijk wel zeker.) Wapenbezit is daar ook een recht om je te verdedigen tegen criminelen, ik kan me daar veel bij voorstellen. Dat van die radioactieve straling wordt ook weer in dat land naar buiten gebracht.

Nogmaals, je zult me nooit horen beweren dat alles in Amerika koek en ei is, natúúrlijk niet, maar voor mij is het wel een van de minst slechte landen en ZEKER de supermacht waar ik me het prettigst bij voel.

Lewis | 10-06-13 | 21:05

Lekker boeiend... al dat aftappen enzo gaat echte criminelen toch niets uitmaken. Die gebruiken de lijntjes wel voor communicatie alleen voorzien ze die zelf nog van een extra laagje encryptie.
Gewoon AES 1024 bit met nog een eigen variant eroverheen.

Mastermattie | 10-06-13 | 21:04

@simpsonwoman | 10-06-13 | 21:00
Lees dit: www.bol.com/nl/p/chatter/1001004002411...
Feitelijk worden er 3 categorien onderscheiden:
National security
zware misdaad
en economische welvaart

Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 21:03

Nog een paar jaar en dan worden de baby's gechipt en naar behoeven uitgelezen.
control from uncle sam, wie had dat nu gedacht ! ( bestaat toch al jaren )

nan6896 | 10-06-13 | 21:02

Er is niets nieuws onder de zon, er zijn redenen om preventief wat info in te winnen. Men kan niet zeggen, we houden alleen de f*cking would be terroristen in de gaten, die toevallig allemaal dezelfde antropologische kenmerken hebben, nee, daas racisme, dus houden we iedereen in de gaten. Er loopt nu eenmaal een hoop gespuis rond met akelig idiote ideeen om flatgebouwen op te blazen. We weten allemaal uit welke hoek de wind waait, maar om de een of andere reden kan niet slechts controle uitgeoefend worden op die groep van 10% die 99% van de verkeerde voornemens heeft.

vanhetvarken | 10-06-13 | 21:01

@Lewis | 10-06-13 | 20:43

De vraag is dan ook niet wat jij al dan niet te verbergen zou hebben, maar waarom de overheid al die non-relevante informatie zou moeten weten van je.

De overheid dient er te zijn om jou een dienst te bewijzen en ons gemeenschappelijk erfgoed te beheren en beveiligen, en niet andersom.

Wat er nu gebeurt, is dat jij als burger een preventieve onschuldbewijsplicht krijgt opgelegd, waar normaal, pas na een wetsovertreding, de bewijsplicht van schuld bij de overheid dient te liggen.

De wereld wordt met behulp van door falende oplossingspercentages bewust in stand gehouden onveiligheidsgevoelens omgedraaid door een stel incapabele zakkenvullende marionetten ten behoeve van een clubje machtswellustelingen achter de coulissen, en jij ziet daar niets ergs in, 'want je hebt toch niets te verbergen'.

Sorry, maar dat soort autodestructiviteit vind ik een beetje eng. Mag dat?

ZKH EénOog | 10-06-13 | 21:01

Iemand docu over welke specifieke combinatie van gedragingen men in de gaten houdt/opslaat/aanvinkt in het systeem?

Ik zeg maar iets:

a) volger van Alex Jones, prepper, goud online kopen en conspiracy docu's bekijken.. (doel: in beslagname van goud en/of wapens)
b) of gaat het eerder in de richting van terrorisme? (aanslagen verijdelen)
c) of kinderporno? (spreekt voor zich)
d) of bedrijfsspionage? (knowhow uit alle werelddelen stelen)
e) anders, namelijk ...

simpsonwoman | 10-06-13 | 21:00

wontan | 10-06-13
Idioten die hun toekomst verkloot hebben voor een kans op een schijnvrijheid.

Wie als hij een zoekopdracht typed in google komt regelmatig voorbij de eerste 5 hits?
Nagenoeg niemand, dus als je de informatie wil controleren die iemand krijgt zorg je dat het algoritme zo uitkomt dat de eerste 5 sites goedgekeurd zijn

Mensen nemen de informatie tot zich en maken daarna hun keuzes op basis van de informatie die ze "vrijelijk" hebben verkregen...

vocareadregnum | 10-06-13 | 20:59

Lewis | 10-06-13 | 20:43 & 20:44 | + 0 -
Iedereen heeft altijd zo`n cosy gevoel bij die janks, het zijn geen Chinezen of Russen. Het laat mij zien hoe lang propaganda in een samenleving blijft hangen. Terwijl het een land is die gemiddeld iedere drie jaar in een ander gewapend conflict haar belangen behartigd.

Het is niet ongewoon dat een Amerikaanse zorgverzekeraar bij een declaratie decennia geschiedenis doorspit om toch een claim te weigeren. Onder Obama zijn meer klokkenluiders en journalisten vervolgd dan al zijn voorgangers samen. Ik ben altijd heel blij met een democraat in het Witte Huis, maar zoveel licht schijnt er nog niet.

USA is het enige land die de atoombom gebouwd en gegooid heeft. USA heeft de meeste gevangen per capita, de helft voor geweldloze gebruikershoeveelheden drugs. Het is een land wat openlijk wapenbezit moet promoten, om het volk een kans te geven zich weer tegen de staat te verdedigen.

Het is een land die de effecten van radioactieve straling in oorlogsituaties testte op onwetende burgers. Het is een land waar de verkiezing te koop is. En anders lobby je gewoon wat je wil. USA is van het geld, niet van het volk.

Het is het land van de Amerikaanse droom, maar ook van de nachtmerrie.

Feynman | 10-06-13 | 20:56

In de jaren 90 waren er trouwens al schandalen waarbij de VS haar afluistercapaciteit inzet tbv de commercie. De CIA heeft samen met het ministerie van handel in 1977 het Office of Intelligence Liaison opgezet. Toen de Britten dit onthulden in 1993 werd dit heel schijnheilig omgedoopt in de Office of Executive Support...
Feit is dat in 1993 Raytheon een miljarden order voor de neus van het Franse Thomson-CSF wegkaapte en Boeing in 1994 een order van 6 miljard verkreeg van Saoudi Arabie in plaats van Airbus.
"De NSA heeft alle faxen en telefoongesprekken tussen het Europeese consortium Airbus, de nationale Saoudische luchtvaartmaatschappij en de Saoudische regering van een commerciele communicatiesataliet geplukt. De dienst ontdekte dat vertegenwoordigers van Airbus smeergeld aanboden aan een Saoudische functionaris. De informatie werd doorgegeven aan Amerikaanse functionarissen van Boeing en McDonald Douglas."
Er zijn al jaren voorbeelden van sigint-diensten die verkregen informatie doorspelen aan commerciele organisaties.

Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 20:56

... we het over Amerika hebben niet over Rusland of China of zo.
Lewis | 10-06-13 | 20:43 |

Bradly Manning zit in een amerikaanse cel, Assange is soort van gevangen op last van de VS en UK, en Edward Snowden loopt vrij rond in Hong Kong. Dus ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt...

wontan | 10-06-13 | 20:54

@Bakito | 10-06-13 | 19:43

De aanhangers van de dictatuur van het proletariaat zijn anti-kapitalistisch, anti-Amerika, anti-privébezit, anti-staat. Die geloven nog steeds in de klassenstrijd en collectivisering van alle middelen. Ze wijzen de westerse, kapitalistische en democratische rechtsstaat volledig af.

Dat ze daarnaast een punt hebben wat betreft machtsmisbruik door de staat erken ik. Het is echter wel de allerlaatste club waar ik me bij zal aansluiten.

BenBinnen | 10-06-13 | 20:54

Daarom dus, reaguren onder pseudoniem en het liefst via 3 of meer proxies. Levert ook altijd meer kudo's op.

kapotte_stofzuiger | 10-06-13 | 20:52

Oh.. en het probleem is?
Al jaren wordt er gestuurd in het ontwikkelen van referentiekaders bij jongeren. Jongeren leren nauwelijks zelf denken, alleen maar denken volgens vastgezette patronen. Die patronen worden doorgezet op de tv radio en internet.

Nu wordt er dus al jaren niet gereageerd tegen het vormen van die referentiekaders, waarop jongeren later hun besluiten maken, maar wel op een beetje controle of dat systeem idd werkt?

Stap uit de fucking box, ieder onderzoek, bevolkings of consument gericht, iedere petitie, iedere stemming, iedere google actie van je is een graadmeter van hoe de algemene stemming is, welke keuzes er worden gemaakt. Wil je het hebben over privacy, dan moet je daar al beginnen.

Alle vormen van statistiek zou je dan overboord moeten gooien. Geloof me niemand wil dat echt, vele zijn nuttig. De mensheid als geheel is te stupide om zelf referentiekaders op te bouwen. Individuele vrijheid een te moeilijk begrip voor nagenoeg allen.

Wie heeft er bv vandaag of gisteren nog eens gekeken of het in zweden nu rustig is? Wie weet zonder te googelen nog wat de naam is van de engelse soldaat die zijn kop verloor.

Grappig, zeuren over dat er geen parlementariër is die hier heisa over maakt en over twee dagen is alles weer vergeten. Een voetnoot in de analen, waar de burgerT moord en brand schreeuwde voor 5 minuten en zich daarna weer anaal verder liet nemen..

vocareadregnum | 10-06-13 | 20:51

Een volk dat voor tirannen zwicht
zal meer dan lijf en goed verliezen
dan dooft het licht...
(H.M. van Randwijk)
.
Van dezelfde auteur: 'In de schaduw van gisteren'. ISBN 90 293 0732 3 )1967)
.
Herhaalt de geschiedenis zich dan toch weer?

Van Dikhout | 10-06-13 | 20:50

De idioten in Den Haag snappen er helemaal niets van.
Als je internet niet begrijpt en niet weet hoe je een email moet versturen zon der het aan je secretaresse te vragen hoe moet je dan begrijpen dat je zelf ook in de gaten wordt gehouden.

wilik | 10-06-13 | 20:46

Dat moest zijn: @ Feynman | 10-06-13 | 20:38

Lewis | 10-06-13 | 20:44

@ Je hebt een overtuigend verhaal, ik wil je best geloven. Maar het is ook een gevoelskwestie, ik heb in een eerder topic al wel eens aangegeven dat het voor mij ook uitmaakt dat we het over Amerika hebben niet over Rusland of China of zo. Ook daar kun je van alles van vinden hoor, ik weet ook wel dat Amerika bij lange na geen volmaakt land is, maar ik heb tot nu toe toch altijd het principe gehuldigd: ik heb niets te verbergen, dus waar zou ik me druk om maken. Maar wat jij in je post van 20:25 beschrijft is wel zorgwekkend, ja.

Lewis | 10-06-13 | 20:43

Van Rossem, ik roep al jaren in deze panelen dat men op de piratenpartij moet stemmen om dit soort shit te voorkomen. Dat je vooral niet op de VVD had moeten stemmen omdat een VVD-stem een stem tegen de vrijheid is. En wat doet GS? Die doen gewoon keihard mee met de links-rechts polarisatie. Dom rechts en links heeft zich in de luren laten leggen en dit is de uitkomst; een politiestaat met de ultieme middelen om je volk in de gaten te houden. Wereldwijd mogelijk gemaakt door domhoudende tv-series en sussende krantenredactie.

deministerpresident | 10-06-13 | 20:43

Ing. eslapen | 10-06-13 | 20:39

Dat maakt je buitengewoon verdacht.....

brutus68 | 10-06-13 | 20:41

[v] Internet opzeggen.
[v] Mobiel abonnement opzeggen.
[v] Vaste lijn opzeggen.
[v] Bank opzeggen.

Ing. eslapen | 10-06-13 | 20:39

Lewis | 10-06-13 | 20:30 | + -1 -
Je bent niet de enige die ik wilde aanspreken, vele gingen je voor. De mentale werkdruk en financiële spanningen zijn in het Westen inderdaad zo opgelopen dat niemand meer tijd, zin en energie heeft kritisch na te denken over hun toekomst.

Internet is een afspiegeling van onze gedachten. Dit maakt een gedachtepolitie mogelijk waar de Stasi uit de DDR, maar ook iedere andere dictatuur, iedere dag zestien uur lang een harde ochtend erectie van krijgt.

Feynman | 10-06-13 | 20:38

uw buurman is van de NL stasi, nooit gedacht hè?

John Doorzon | 10-06-13 | 20:38

@ BenBinnen | 10-06-13 | 20:34 |
Dat zou zeker helpen. ;-)

Lewis | 10-06-13 | 20:37

"Een rechtbank in Koeweit heeft vandaag een vrouw tot elf jaar cel en dwangarbeid veroordeeld omdat zij emir Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah zou hebben beledigd op Twitter."

www.powned.tv/nieuws/buitenland/2013/0...

Voor mensen die voor hun werk nog ooit een keer naar het Midden-Oosten gaan: twitter je? Heb je je ooit negatief uitgelaten over de islam of de heersende regering? Blijf maar thuis.

BenBinnen | 10-06-13 | 20:37

Waarom ze niks zeggen? ach de Nederlandse overheid houd al zo lang zaakjes bij. Lid van de rode rat geweest? Ooit CD of cp gestemd?
Je hangt.
En iedereen stapt erin met open ogen. Cash betalen gaat niet meer. Openbaar vervoerspassen celtelefoons kenteken herkenning.een druk op deknop en ze weten waar je uithangt,wat je doet en wat je koopt.Wat ze nog niet kunnen is het autonatisch maken maar reken maar dat iedereen strak niks meer uit kan geven dan wat hij opgeeft aan de belasting. Want daar gaat het om. Niet omm je veiligheid. Ben je gek.

miko | 10-06-13 | 20:34

Waarom ze niks zeggen? ach de Nederlandse overheid houd al zo lang zaakjes bij. Lid van de rode rat geweest? Ooit CD of cp gestemd?
Je hangt.
En iedereen stapt erin met open ogen. Cash betalen gaat niet meer. Openbaar vervoerspassen celtelefoons kenteken herkenning.een druk op deknop en ze weten waar je uithangt,wat je doet en wat je koopt.Wat ze nog niet kunnen is het autonatisch maken maar reken maar dat iedereen strak niks meer uit kan geven dan wat hij opgeeft aan de belasting. Want daar gaat het om. Niet omm je veiligheid. Ben je gek.

miko | 10-06-13 | 20:34

@Lewis | 10-06-13 | 20:30

"Ik wil het probleem heus wel serieus nemen, maar ik word er nog altijd niet warm of koud van. Ik geloof gewoon niet dat ik er iets van te duchten heb."

En wat zou er moeten gebeuren om je uit je comfort zone te halen? Een SWAT-team dat je van je bed licht?

BenBinnen | 10-06-13 | 20:34

Ach kijk eens naar Turkije. Er hoeft maar een klein protest uit de hand te lopen en het waait wellicht het hele land over. Maar dat is hier niet alleen in NL, ook in andere EU landen wordt het gbrimmiger.
Het hoeft maar net in de buurt van NL los te barsten.

Als het volk het beu is komt er vanzelf wel een opstand.
Hier in NL zijn we het kennelijk nog niet beu genoeg.
Want we hebben allemaal een dak boven ons hoofd en iedere dag te eten en met mooi weer zitten de terrassen nog steeds vol. En we lopen onze frustratie af te zeiken in de reaguurderspanelen. Dus we hebben ook nog eens internet.

Rest In Privacy | 10-06-13 | 20:32

@ Feynman | 10-06-13 | 20:25
Ik wil je best geloven (daar begon ik mijn tegel ook mee). Ik breng alleen onder woorden hoe ik er in sta (of stond, zal me er eens meer in gaan verdiepen). 't Is naïef, ik weet het, maar ik heb gewoon geen zin om me hier heel druk om te maken.

Lewis | 10-06-13 | 20:30

Dus omdat Nederland nog steeds haast 2 x zoveel katholieken heeft als calvinisten hoeven we ons geen zorgen te maken?

Ayatollah Oink-Oink | 10-06-13 | 20:29

Kerejaan | 10-06-13 | 20:21
Als ik zo vrij mag zijn om je een boekentip te geven: www.bol.com/nl/p/de-toren-van-onheil/1... Over het voortraject van 9/11. Wat er allemaal mis is gegaan, het lijkt wel slapstick. In eigen land: Mohammed B. die door de AIVD gezocht werd, alleen op het beslissende moment even niet.

Wat ik er maar mee wil aangeven: laat ze eerst hun gewone werk maar eens op orde krijgen. En de hele wereld afluisteren (en niet alleen verdachten), wat voor nut heeft dat? Hoe wil je al die info filteren? Onbegonnen werk. Het nadeel is veel groter dan het voordeel, een beetje terrorist is ook veel te slim om zich via het net te laten pakken.

Jij laat je inpakken door angstargumenten. Let er maar eens op: dat zijn de enige argumenten die politici hebben. Zolang ze bestaan. Zie ook EU. Zie ook de argumenten die ze tijdens hun verkiezingen gebruiken om tegenstanders kalt te stellen.

Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:28

@Kerejaan | 10-06-13 | 20:21
En wat als een politieke partij ernaar streeft de overheid zo klein mogelijk te maken, of het liefst af te schaffen? Je moet toch wel erg naief zijn om te denken dat diezelfde overheid daar niet een extra oogje in het zeil wil houden.

Arjan | 10-06-13 | 20:28

+32° 39' 24.00", -156° 32' 57.00"

Bakito | 10-06-13 | 20:27

Bakito | 10-06-13 | 20:21
oh nee, ik doe nog niet aan mechanica.

Causa Sui | 10-06-13 | 20:27

Lewis | 10-06-13 | 20:04 | + 0 -
Altijd weer die praktiserende mensen die geen idee hebben wat er speelt. "Ik heb niks te verbergen" Terwijl de klokkenluider extreem duidelijk is over het meest voorname risico. De NSA heeft een zekere mate van modder, over iedereen. Dan mag je nu wel roepen dat je niet interessant bent, maar blijft dat zo?

PRISM is een soort tijdmachine. Mocht je ooit een belang van USA een beetje blokkeren, een te grote mond hebben, in de weg lopen, kunnen ze even al je decennia van zoekgeschiedenis doorploegen je je confronteren met je slechte kanten, je hypocrisie, je zwakke momenten en je wat slechtere vrienden.

Ze hebben van iedere burger een bruine envelop met wat polaroids waar Keesje uit Flodder een nieuwe Citroën mee ritselde. U heeft echt niets te verbergen? Niet de aambeien waar u op gegoogled heeft voordat u naar de huisarts ging, niet de gratis harde porno, niet die tweede vriendin, niet dat contact met een goede vriend die aan lager wal raakte?

Het meest stuitend vind ik dat iemand in 1948, 65 jaar geleden, voordat een computer een toetsenbord, muis en kleurenbeeldscherm had, dit probleem kon voorspellen. Het boek 1984 door George Orwell. Het enige literaire boek wat ik heb gelezen voor school waar ik intens gelukkig mee ben. pirateshit.com/torrent/8132924/George_...

Door dit systeem wordt IEDEREEN chantabel door USA. Wie kan nog politicus worden? Wie kan als verkoper nog meedoen aan een aanbesteding? Wie kan nog een JSF cancellen? Wie kan nog oorlogen in Iran, Irak en Afghanistan bekritiseren? Wie kan USA vragen veiliger te boren naar olie?

We zagen dit TWEE generaties aankomen. Hoe dom zijn we?

Feynman | 10-06-13 | 20:25

@Kerejaan | 10-06-13 | 20:21

"... ik ga er ook niet vanuit dat hier in de toekomst anders over gedacht gaat worden."

En daar ben je naïef. Saddam Hoessein was vroeger een bevriend staatshoofd, nu niet meer. Idem Mubarrak, Assad, Ghadaffi. Vroeger was alcohol in de VS toegestaan, daarna niet en nu weer wel. De VS heeft de Taliban gesteund; nu staan ze tegenover elkaar.

Het is maar net welke regering er zit en met welke agenda. Zodra jíj niet meer gewenst bent is het véél te laat voor je.

BenBinnen | 10-06-13 | 20:25

Aldous Huxley in 1962, een groot visionair.
publicintelligence.net/aldous-huxley-1...

"It seems to me that the nature of the ultimate revolution with which we are now faced is precisely this: That we are in process of developing a whole series of techniques which will enable the controlling oligarchy who have always existed and presumably will always exist to get people to love their servitude. This is the, it seems to me, the ultimate in malevolent revolutions shall we say, and this is a problem which has interested me many years and about which I wrote thirty years ago, a fable, Brave New World, which is an account of society making use of all the devices available and some of the devices which I imagined to be possible making use of them in order to, first of all, to standardize the population, to iron out inconvenient human differences, to create, to say, mass produced models of human beings arranged in some sort of scientific caste system."

Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 20:25

Strohond | 10-06-13 | 20:21 |
Jep, tegenwoordig is de koffie goed te pruimen op die locaties.

Verder rijd ik veel rondjes, rookgordijnen en dwaalsporen. Ik wil achteraf niet het gevoel hebben dat ik geen tegengas heb gegeven

Bakito | 10-06-13 | 20:24

@King of the Oneliner | 10-06-13 | 20:20

Je hebt je comment per duif aan GS gestuurd?

BenBinnen | 10-06-13 | 20:22

@Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:11
Iedere keer als er een aanslag verijdelt is kun je dit toeschrijven aan inlichtingen diensten die oa deze "internet" info gebruiken, en nee hier hoeven ze van mij geen toestemming voor te vragen. Met extreem bedoel ik natuurlijk niet groen links of greet, dan bedoel ik idioten die anderen opblazen, ik ga er ook niet vanuit dat hier in de toekomst anders over gedacht gaat worden.

Kerejaan | 10-06-13 | 20:21

Causa Sui | 10-06-13 | 20:17 |
Ja joh, jij denkt dat Al Quaida jou als een sleutelfiguur beschouwt?

Bakito | 10-06-13 | 20:21

@ wontan | 10-06-13 | 20:14 |
O, je weet wie ik ben? Wie hou jij allemaal in de gaten?

Lewis | 10-06-13 | 20:21

Bakito | 10-06-13 | 20:10
Dus jij bent één van die abonnementhouders van parkeerplaatsen langs de snelweg. Doe maar wild.

Strohond | 10-06-13 | 20:21

"I live off the grid all my life"

King of the Oneliner | 10-06-13 | 20:20

Brussel zal beleefd 'Foei' zeggen maar intussen is het Amerikaanse afluisterprogramma een natte droom ook voor de EU. En dat onder een president die bij menig EU-burger geen kwaad kan doen. Wat wil Brussel nog meer.

Zoetwaterpanharing | 10-06-13 | 20:19

Mochten jullie je trouwens afvragen waar al die ongewassen jongens en meisjes met capuchons op wereld- en eurotops tegen demonstreren, nou, dat is dus niet tegen bespoten aardbeiplantjes of shag-accijns!

Bakito | 10-06-13 | 20:18

Het is even wachten tot al die data gehacked wordt en in de handen van de terroristen valt, dan blijft GS enkel met reaguurder Bakito achter.

Causa Sui | 10-06-13 | 20:17

Lewis | 10-06-13 | 20:04 |
klopt, alleen ambitieuze mensen zullen hier last van hebben. Zolang je braaf iedere ochtend met je broodtrommeltje onder de snelbinders naar je kantoor fietst zal er niks aan de hand zijn.

wontan | 10-06-13 | 20:14

@Kerejaan | 10-06-13 | 20:08
Totdat anderen voor jou besluiten dat je wèl in een of andere groep in te delen bent.
Dan tappen ze je harder leeg dan een gemiddeld fust bier bij een gewonnen WK.

Jackanders | 10-06-13 | 20:14

Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:12 |
Snap ik.

Wie wil er nou geen Deep Throat in een afluisterschandaal?

Bakito | 10-06-13 | 20:14

Ik kijk gelukkig nooit porno!

eerstneukendanpraten | 10-06-13 | 20:13

Bakito | 10-06-13 | 20:10
Shit, ik had gehoopt op sauna Diana.

Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:12

"Putting evil people into positions of “authority” (e.g., Stalin, Lenin, Mao, Hitler, Mussolini, Pol Pot) has resulted in the robbery, assault, harassment, terrorization, torture and outright murder of a nearly incomprehensible number of human beings. It is so
obvious that it is almost silly to even say it: giving power to bad people poses a danger to humanity.

But giving power to good people – people who, at least initially, intend to use their power for good – can be just as dangerous, because for one to believe that he has the right to rule necessarily requires him to believe that he is exempt from basic human morality. When someone imagines himself to be a legitimate “lawmaker,” he will try to use the force of “law” to control his neighbors, and will feel no guilt while doing so."

Larken Rose - The most dangerous superstition

Onze overheid denkt aan de goede kant te staan: tegen kinderporno, zure regen, klimaatopwarming, terrorisme, geweld, ongelijkheid. Het is dezelfde overheid die zichzelf boven gewone mensen plaatst en afpersing, moord, dreiging, afluisterpraktijken, foltering en gevangenschap legitimeert uit naam van Het Goede.

BenBinnen | 10-06-13 | 20:11

Kerejaan | 10-06-13 | 20:08 |
Heb je enig idee hoe lang die gegevens meegaan? En dat de wereld kan veranderen? En dan nog: er is geen wet die mensen verbiedt om extreem rechts of links te zijn. En wat is extreem überhaupt? Ik vind de middenpartijen het meest gevaarlijk.

Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:11

Real Dutch Meat | 10-06-13 | 19:36 |
het zal ze geen moer uitmaken.
pas als je een invloedrijke positie weet te krijgen en ze hebben iets nodig om je chanteren dan gaan ze pas zoeken.
Waarom anders denk je dat bijvoorbeeld die Hirschballin zo braaf alles uitvoert wat hem wordt opgedragen?

wontan | 10-06-13 | 20:11

Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:08 |
Goed idee. Ik reaguur dagelijks op de Wifi van Shell-station Oudenbrink.

Liefhebbers?

Bakito | 10-06-13 | 20:10

*schaamrood van de kaken wist*

God Zelf | 10-06-13 | 20:10

Al het technisch mogelijk is dan gebeurt het. Al sinds het technisch mogelijk is. Privacy is een discussie onderwerp voor theoretici en politici; de praktijk loopt daar onafhankelijk langs.
Desondanks heb ik liever dat de USA meegluurt dan onze eigen Roverheid, die vertrouw ik nog minder.

jemagookniksmeer | 10-06-13 | 20:09

Die Amerikaan aan de overkant staat altijd van 9:00 tot 22:00 in de achtertuin door het raam naar binnen te kijken.
Waarom niet? Laat die man toch, ik heb toch niets te verbergen.
Mag ik van iemand trouwens een ladder lenen? Hij klaagt dat hij niet bij het doucheraampje kan.

T.Stark | 10-06-13 | 20:09

Bakito | 10-06-13 | 20:06 |
Als je het echt goed wilt doen moeten we ook ruilen van ip-adres. Reaguurders-woningruil. Dat zal ze leren!

Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:08

Ik ga een proxyy downloaden!

ElMatadero | 10-06-13 | 20:08

Zolang je niet extreem links, rechts, Alah akbar of kristen bent is er niet zoveel aan de hand lijkt me, ik en de meeste hier zijn gewoon te saai om interessant te zijn en zijn wij juist degene over wie "gewaakt" wordt...

Kerejaan | 10-06-13 | 20:08

Als we dan toch op de pessimistische tour zijn...
Alles staat klaar voor een pracht van dictatoriaal regime.

Het is alleen wachten op de uitputting van broodnodige grondstoffen om angstig stemvee zover te krijgen hun eigen ondergang "democratisch" te kiezen.

Meer dan angst en een sadistisch "sterke" leider die het volk illusies beloofd heb je niet nodig in tijden van misère.
En zo herhaald de geschiedenis zich weer met als enig groot verschil , dat je deze nog moeilijker ( al niet onmogelijk ) te veranderen is met deze gebouwde controle infrastructuur.


blamage_fr | 10-06-13 | 20:07

In Amerika mag het afluisteren dan illegaal zijn. In Nederland MOET al het internetverkeer bijgehouden worden door de internetproviders voor een aantal jaren door de providers zelf. Wij, en zeker iedereen die gestemd heeft op het CDA, VVD en de PVV willen dat al ons internetverkeer bijgehouden wordt.

Het zou dus ook wel hypocriet zijn om je daar als politicus nu opeens druk over te maken.

Wester82 | 10-06-13 | 20:06

Het cynisme van deze tijd is niet zozeer dat er allerlei schandalen gebeuren, maar dat je er gewoon mee wegkomt. Van de kamer foutief of niet inlichten, via graaien in gemeenschapsgeld tot de hele wereld afluisteren. Who cares?

Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:06

Trouwens, heeft die gozer nou een drol in zijn mond?!

Strohond | 10-06-13 | 20:06

Ok, beste reaguurders, laten we vanaf morgen allemaal onder een ander nick gaan reaguren.

Misschien kunnen we ze zo van ons af schudden. A.s. vrijdag kom ik met nieuwe instructies.

Bakito | 10-06-13 | 20:06

Grappig. Ik zat hier net aan te denken. Toch schandalig dat onze politiek op geen enkele wijze laat merken dat wij niet gediend zijn van deze zaken. Mijn volgende gedachte dat het nog erger is dat de EU, die geweldige superstaat die er voor zorgt dat er in de toekomst nog alleen maar bloemetjes uit onze reedt komen, op geen enkele wijze haar bevolking in bescherming neemt en dit keihard afwijst? Zegt genoeg. Alex Jones heeft gelijk. It is al one big conspiracy en we are fucked, kk kom er maar in.

Afgeschminkte Bassie | 10-06-13 | 20:05

sinar2 | 10-06-13 | 19:38
stierenpoep!
De Nederlandse veiligheidsdiensten werken uitstekend samen met de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Hier in ons koude kikkerlandje doet de overheid precies hetzelfde als in de VS. Dat is de reden dat politiek Den Haag zijn vingers hier niet aan durft te branden, want eventuele kritiek komt uiteindelijk weer keihard terug in het gezicht van de kritiekgevers.

Strohond | 10-06-13 | 20:05

Ik wil het probleem heus wel serieus nemen, maar ik word er nog altijd niet warm of koud van. Ik geloof gewoon niet dat ik er iets van te duchten heb. Het surfgedrag van ene Lewis uit Nederland zal ze echt worst zijn.

Lewis | 10-06-13 | 20:04

Leuk en aardig hoor, dat de politici ons in het gezicht spugen weten we al, dat we de straat op moeten weten we ook, maar hey, we doen het niet, we hebben het nog té goed.
Klote politiek.

tattooboer | 10-06-13 | 20:04

Big Brother is watching us. Voor ons eigen bestwil, natuurlijk.

Polletje Piekhaar | 10-06-13 | 20:04

De reactie van deze overheid verbaast mij niets en betekent maar 1 ding: de Nederlandse overheid doet het allang en ze zijn een beetje verbaasd dat de VS er nu pas mee begint.

Stormageddon | 10-06-13 | 20:03

Als dat geintje van Nixon al bestraft werd, wat is dit dan? Oceangate?

Moishe Pipik | 10-06-13 | 20:03

Yeah! Als je complot-theoriën per definitie afzeikt word je altijd verrast door een complot-feit.

Rest In Privacy | 10-06-13 | 20:02

-weggejorist en opgerot-

idopane | 10-06-13 | 20:01

@Fijnstoffer
Inderdaad, dit heeft allang niets meer met de Islam te maken.

Arjan | 10-06-13 | 19:58

Dit alles heeft natuurlijk weer niets met de radicale islam (pleonasme) te maken; met de groeiende islamitische enclaves in het Westen, en met de open grenzen met islamitische broedgebieden. En het heeft ook weer niets te maken met Guantanamo Bay en de door nietsontziende drones aangesterkte blinde haat tegen de USA. Want islam is vrede, net zoals Obama de Nobelprijs voor de Vrede heeft verdiend.

Fijnstoffer | 10-06-13 | 19:57

Waar kennen we dat van ? In 1940 ook het volk in de steek laten en zo snel mogelijk naar Engeland/Bossen van Canada. En dan in 1945 terugkeren als "verzetsheld" met als verhaal "Dat het was het beste voor jullie".
Blijkbaar kan die politiek nog steeds zo het gepeupel manipuleren en ze trappen er nog in ook.

Kamervraag | 10-06-13 | 19:56

@CornholioNL | 10-06-13 | 19:52 |

Ach, ik wilde slechts zeker stellen dat er wel een 120mm kanon aan zit :)

Parel van het Zuiden | 10-06-13 | 19:56

@Red mij niet | 10-06-13 | 19:54

Serieus?!?

eljohnny | 10-06-13 | 19:55

Graag dagelijks een item over dit onderwerp. Als food for thought helaas een Godwin maar even doorheen bijten: bevolkingsregister Amsterdam, machtig instrument der Duitsche bezetter (toen nog geen raamambtenaren maar de echte hardcore pennenlikkers). Lees hier hoe het toen zat qua "ik heb toch niks te verbergen" www.go2war2.nl/artikel/2286/Aanslag-op...

flat out | 10-06-13 | 19:55

Een overheid die de lasten verhoogt, meer regels invoert, de individuele burgervrijheden verkwanselt en geen ene moer geeft om diezelfde brave belastingbetalende burger. Je verwacht het niet. Zoals Mark Twain al zei:

"We have the best government that money can buy."

En zelfs dát waag ik nu nog te betwijfelen. Dat zootje dat er nu zit, dat is toch werkelijk hemeltergende armoede? Het enige wat wellicht nog helpt is collectief, massaal weigeren belasting te betalen. De relatie overheid-burger is immers een 'sociaal contract'. En bij ieder contract horen meerdere partijen, die allen hun verplichtingen moeten nakomen. Onze overheid blijft echter al jaren, zoniet decennia ernstig in gebreke en heeft ondanks herhaaldelijke sommeringen geen verbetering getoond. Dat geeft de wederpartij, in dit geval de belastingbetalende burger, het recht de overeenkomst te ontbinden. Het is toch van de zotte dat er slecht één partij is die consequent zijn verplichtingen nakomt, terwijl de wederpartij (lees: de overheid) wanprestatie op wanprestatie stapelt.

Rémy Martin ® | 10-06-13 | 19:55

Semtex - Kremlin - Obama - nukes - Iran - pressure cooker - 9/11 - inside job - Bush - CIA - FBI - Zuckerberg - Star Wars - Hirsch Ballin - Boston - Kennedy - China - Kiddy pr0n - Roswell - Eric Schmidt - RFID - GPS - iCloud - Uprising - Occupy - Guy Fawkes - Bilderberg - Great Firewall - AIVD - Rompuy - FUCK YOU MOFOS.

Red mij niet | 10-06-13 | 19:54

"Burgers die zich aan de wet houden hebben niets te vrezen". Fuck you. Overheden die zich aan de wet houden hebben niets te vrezen van klokkenluiders of wobjes. Alleen oorlogsmisdadigers, de corrupten, en de onethischen hebben reden om bang te zijn voor openheid en de pers. (Vrij naar een reaguurder op Slashdot)

Muxje | 10-06-13 | 19:52

Parel van het Zuiden | 10-06-13 | 19:47 |

Spel foutje, shit happens...

CornholioNL | 10-06-13 | 19:52

"... Niet één parlementariër die een camera opzoekt om zijn of haar ongezouten afkeur over de Amerikaanse beschimping van burgerrechten er in te blaffen tot het witschuimende speeksel van de lens druipt..."

Is ook logisch, en waarom wordt meestal in USA verkiezingstijd pijnlijk duidelijk: onze politici en media zien Nederland allang als lidstaat zonder stemrecht van de USA.

ZKH EénOog | 10-06-13 | 19:49

Onze politici zijn het in de bek schijten nog niet waard.

Dömper | 10-06-13 | 19:48

Rechten is iets van vroeger. Golfbeweging weet je wel. Het wordt langzaam duidelijk dat de SF-films uit de jaren 90 feitelijk al gepasseerd zijn.. qua niets is meer privé, meebeslissen is een illusie.

Iedere dag weer kiezen; wil je de rode pil.. of de blauwe pil?

Joffri | 10-06-13 | 19:47

@CornholioNL | 10-06-13 | 19:43
Tenzij je net als Obama naar xhamster kijkt.

Uw Verzekeringsadvis | 10-06-13 | 19:47

@CornholioNL | 10-06-13 | 19:43 |

nl.wikipedia.org/wiki/M1_Abrams
.
Als er ijzerwaren op de politiek worden afgestuurd, laten we dan wel de goeie sturen...

Parel van het Zuiden | 10-06-13 | 19:47

Van Rossem, idd voer om over na te denken.

Uw Verzekeringsadvis | 10-06-13 | 19:46

@sinar2 | 10-06-13 | 19:38
Jep, idem dito de stilte rond Turkijke. We mogen blijkbaar niet weten dat een stel ongelovige honden het beu is om geknecht te worden door een middeleeuwse pedoreligie.

Parsons | 10-06-13 | 19:45

Sorry, dat plaatje is echt te ranzig, ik denk dat de internet beveiligers nu ook zitten te kokhalzen voor hun schermpje.

irma zonderboezem | 10-06-13 | 19:44

-weggejorist-

oom olijf | 10-06-13 | 19:43

Man, autonomen waarschuwden hier decennia geleden al voor. Hoon en de gummiknuppel was meestal de gemiddelde reactie.

Gelukkig beginnen aan rechterzijde ook lieden wakker te worden. Ding Dong.

Bakito | 10-06-13 | 19:43

Ik kijk online porno, zit op vaak op Geen Stijl.... en ben rechts.

*goed op let voor aanstormende Abraham tanks en Apache heli's in de straat*

CornholioNL | 10-06-13 | 19:43

Obama vervolgt meer klokkenluiders dan alle andere presidenten bij elkaar.

Zat onze SStaatsomroep er dan toch naast toen die clown de hemel in werd geprezen?

Je verwacht het niet.

Parsons | 10-06-13 | 19:41

Obama schept precedenten die de Nederlandse politiek ook wel ziet zitten. Een "ja, maar Obama doet het ook"- wetsvoorstel zit ongetwijfeld al in de pijplijn. Heel handig om achter de hand te hebben wanneer je het levenslicht uit de burgerij en het MKB aan het knijpen bent.
.
Over verontwaardiging gesproken.. Heeft een van die 150 non-valeurs in de TK zich nu al eens onverkort uitgesproken tegen EU -vriend Erdogan?

Parel van het Zuiden | 10-06-13 | 19:39

PRISM is een uitvloeisel van ECHELON en het UK-USA verbond. Nederland doet gewoon mee met ECHELON met 'onze' Nationale SIGINT Organisatie (NSO), dus wie zijn 'wij' om Amerika te kapitelen.
Hier nog een geinige documentaire over ECHELON: vimeo.com/35711884#

Niemands Knegt | 10-06-13 | 19:39

En wat zouden de nietgekozenen in Brussel doen met dergelijke gegevens, en het zelf meelezen ?
En wie zouden er dan in de politiek staan te juichen over deze Europese samenwerking ?
Ideetje dat weer eens 1 op 1 door de Eurootjes gefotocipied gaat worden als dit is overgewaaid ?
We zijn immers 1 land, ook al wilden we dat niet.

Winston1 | 10-06-13 | 19:39

Kom, we doen pseudoniemenruil.
Dan snappen ze er niets meer van.
Effe onthouden mensen, Kaas is vanaf nu Bokito.

ZDEV | 10-06-13 | 19:39

Doe mij dan maar een alu-gordijn, of nog beter een koepel van 3 meter dik lood.

Simon de Danser | 10-06-13 | 19:39

Obama is de tot heilige verklaarde lieverd van links en zullen al zijn fouten verborgen blijven in de media.
Als Bush dit had geflikt had je de hele avond op NOS en VARA naar het gejammer moeten luisteren. En nu? ... doodse stilte.

sinar2 | 10-06-13 | 19:38

Vanaf nu surf ik nog alleen nog maar naar de alleraller smerigste porno,kijken hoe ze dat vinden die yanks..

Real Dutch Meat | 10-06-13 | 19:36

Ik wil het ijzeren gordijn terug.

goudse klaas | 10-06-13 | 19:36

Ik snap ineens waarom al die rooien zo van de DDR hielden.
Wat een vrijheid vergeleken met dit... #snik.

ZDEV | 10-06-13 | 19:35

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl