achtergrond

Geenstijl

Breek het eergevoel van Bouyeri

Onze Marokkaanse soldaatMohammed Bouyeri wil graag volledige verantwoordelijkheid voor de moord op Theo van Gogh. Via zijn advocaat Plasman liet hij doorschemeren met het volle bewustzijn tot zijn daad te zijn gekomen. Mo ziet zich namelijk als een strijder in oorlogstijd. Officier van Justitie Van Straelen bleef echter bij zijn standpunt dat hij meer wil weten over de verdachte gezien het extreem gewelddadige karakter waarmee de moord ging gepaard. Een prettig gesprek met de psychiater dus. Opvallend was dat beide partijen op dit punt nogal hard streden. Mohammed wil niet als de dorpsgek van Amsterdam worden afgeschilderd en Plasman liet zelfs even doorschemeren dat hij dit misschien wel hoogstpersoonlijk komt verklaren.


Het zit Mohammed dus hoog en daar speelt justitie handig op in door te dreigen met het psychiatrisch onderzoek. De grote vraag is waar komt zijn angst voor de psychiater vandaan?

Gezien het verloop van de moord op Theo van Gogh kunnen we ervan uit gaan dat hij in ieder geval bij goede bewustzijn was en dat er nauwelijks sprake zal kunnen zijn van (verminderde) ontoerekeningsvatbaarheid. Dat sluit echter niet uit dat er in de bovenkamer van Mo wel degelijk kortsluiting is geweest.

Aanwijzingen hiervoor zijn de verwijzingen die hij doet naar op de islam gebaseerde teksten over een heilige oorlog en de nieuwe islamitische staat. Dat wijst meer op godsdienstwaanzin. Zijn hersenen zijn vakkundig gespoeld met waanideeën en ideologieën die niet van deze wereld zijn, nee zelfs niet van die van de islamitische wereld.

Al bijna drie maanden verblijvend in het gevangenishospitaal en met de weet dat hij nu niets anders is dan een krijgsgevangen van de ongelovigen is bij Mootje het besef ontstaan dat hij heeft gefaald. Geen 72 heilige maagden en een heldenontvangst in de hemel maar een lange opsluiting in een Nederlandse gevangenis waar ze wel raad weten met Marokkaanse straatschoffies. De enige voldoening die hij heeft is dat hij Theo van Gogh heeft vermoord voor zijn onderdrukte broeders.

Waarschijnlijk is uitgerekend een psychiater in staat hem die gevoelens en ideeën uit zijn kop te praten, door te zeggen dat hij helemaal niets heeft bijgedragen aan zijn heilige oorlog en het gewoon een daad van een gehersenspoelde gek was, dat hij alleen staat zeg maar. Mohammed is bang dat ze zijn laatste stukje eergevoel wegnemen door hem belachelijk te maken met de daad die hem onsterfelijk had moeten maken.

Je kunt je afvragen of juist hierin niet de grote kloof zit tussen de belevingswereld van veel Nederlanders en bepaalde groepen in onze samenleving. Eergevoel als we dat al hebben bestaat hier meer uit medeleven, hoe vaak zeggen we niet, 'zo iets doe je niet want daar kwets of je beschadig je iemand mee’ aan de andere kant is eergevoel heel erg gebonden aan nationale gebondenheid of zelfs nationalisme.

Onder Nederlanders leeft nationalisme niet zo sterk, al helemaal niet in combinatie met eergevoel. Intussen zijn er groepen bijgekomen die wel erg hangen aan nationale tradities en hun lotverbondenheid mede ook omdat ze uit landen komen waar een groot 'wij en zij' gevoel heerst. Natuurlijk zijn er uitwassen en vinden sommige types het bereiken van deze doelen ondergeschikt aan fatsoen: desnoods beroof je oude vrouwtjes die toch maar tot ‘hun’samenleving behoren. Mohammed is er een van hetzelfde slag: een gehersenspoelde crimineel die hier en daar fragmenten van eergevoel voor 'de zaak' combineert met foutieve danwel voor-middeleeuwse interpretaties koranteksten. En gelooft in 'het doel heiligt alle middelen'.

Het zou juist goed zijn om Mohammed eens een tijdje onder te brengen in het PBC. Want iemand die zich zo laat hersenspoelen is vast bevattelijk voor wat ouderwets psychiatrisch tegengas. Het mag niet, maar de beste oplossing voor dergelijke types is: onder het mom 'observatie' helemaal kapotlullen, demotiveren, en neerzetten als een eenzame gek. Isoleren en volkomen breken. Laat hem pas daarna weer communiceren met de buitenwereld, zoals gevangen toch wel doen. Pas dan krijgen we echt inzicht wat er zich in de kop van dit bevattelijke Marokkaantje afspeelde. Vervolg dit tegenvirus met de rest van die Hofstadgroep. Wat een geytenneuqende imam uit de bergen kan, moeten een team van gekwalificeerde psychiaters toch ook kunnen?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.