Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Rabobank: Rutte maakt economie kapot

rabobangg.jpgMet nog drie nachten slapen voor het CPB met haar voorjaarsramingen voor de Nederlandse economie komt is het grote spel op de wagen. Afgelopen vrijdag gooiden de rekenmeesters van de EU de knuppel in het hoenderhok en op die dag kwam (nota bene) Rabobank daar nog eens bij met dit rapport (PDF). Dat rapport van de Rabonese onderzoektijgers gaat o.a. over het multipliereffect. Hoe hoger de multiplier, hoe zinlozer het is om keihard te bezuinigen. In het slechtste scenario krimpt de economie mede wegens een hoge multiplier zo hard dat de schuld relatief aan het BBP zelfs groeit. En dan nu -trommelgeroffel- verrassing: die multiplier wordt chronisch onderschat door onze politici. Ongeveer wat Olivier Blanchard (onthoudt die naam!), hoofdeconoom bij het IMF, een tijdje geleden ook al zei. Via een aantal ingewikkelde formules komen de klaarblijkelijk Keynesiaanse Rabobankiers tot de volgende conclusie: 'The Dutch government has opted for a ‘cold shower’ approach partly out of ideology and for a part due to the belief that the economy will in some magical way continue to grow amid private and public sector deleveraging and a weak external environment. (...) It is high time for politicians to accept that the current fiscal plan is inflicting unnecessary damage to the Dutch economy, which leads to unnecessary destruction of much-needed jobs. Changing course of action makes the fiscal adjustment much more acceptable/tolerable for the electorate.' Klabam en hoppatee. Gaan we nu niet kritisch doen en zeggen dat de Rabobank hoopt dat Rutte de geldkraan open draait om het instortende (*) RaboVastgoed te redden. Roze voorspelling, donderdag aanstaande op de persconferentie van de MinPres: 'HAHAHAHAHA, ja, misschien moeten we niet zo HAHAHAHA keihard lastenverzwaren bezuinigen, nee. PROEST'.

Reaguursels

Inloggen

Wanneer gaan burgers eens aangifte doen tegen deze wanbestuurders inzake:oplichting,fraude,diefstal,letsel etc. Komt het oplossingen percentage bij politie/OM ook meteen boven de 70% uit! En dan een geheel nieuw bestuur kiezen.En dan niet zoals nu van vader op zoon( kijk de namen er maar op na), maar uit de burgermaatschappij. Genoeg burgers die wel integer zijn en die willen vechten voor de toekomst van de volgende generatie.

Gepke de Leef | 25-02-13 | 21:00

De Rabobank verzint een hoop "multipliers" bij elkaar en onderbouwt deze met hun welgevallige literatuur om zo de eigen boodschap te prediken. Waarschijnlijk hebben ze leengeld over.

Eén ding is zeker: zolang de bloedzuigers uit Zuid- en Oost Europa aan ons vast zitten wordt het nooit wat.

Arhedis-Varkenjaab | 25-02-13 | 20:16

Keynesiaanse economen. Mensen rustig, rustig. Blijft u zitten. Stop die pin-pas maar weer terug in de portemonnee, jas maar weer uit. Niks aan de hand. Het zijn maar Keynesiaanse economen. Gelukkig hebben die lui al bijna tachtig jaar lang bewezen er niets te van kunnen.

Wil je echt weten hoe f*cked up de vork in de steel zit: Peter Schiff, de man die jaren voor de val van Lehman Brothers al van de daken schreeuwde wat het probleem was. (filmpje: www.youtube.com/watch?v=Z0YTY5TWtmU ).
Hier de voorspelling van de beste man voor de huidig crisis: www.youtube.com/watch?v=5ZTlsDepd08
Twee minuten in het filmpje heeft hij het al uitgelegd.
Meer tijd over, 45 minuten de held Schiff die een college geeft over de crisis en wat er komen gaat. www.youtube.com/watch?v=ptMrAgWqRfg

Austrian economics. Onthoudt die naam.

VonDutch | 25-02-13 | 18:57

Wait wut? staat daar nu echt "it is high time for politicians [...]", welke nitwit schrijft deze nonsense ?! En wat is zijn Salaris. vragen, vragen. *zwijgendemeerderheid de hele avond facepalmen doet

zwijgendemeerderheid | 25-02-13 | 17:49

Oorlogstaal van enkele EU leiders

“Nog een halve eeuw van vrede en voorspoed is niet vanzelfsprekend. Als de euro mislukt, mislukt Europa.”
Merkel dreigde met oorlog. November 2011

"Als de euro explodeert, explodeert Europa" President Sarkozy tells a press conference at the G20 in Cannes. November 2011

Franse minister vreest voor oorlog om eurocrisis
Volgens Juppé bevindt Europa zich in een 'existentiële crisis'.
"We hebben ons de afgelopen decennia wijsgemaakt dat het gevaar voor conflicten op het continent is verdwenen, maar daar ben ik niet zo zeker van,"
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé. November 2011

,,We staan voor een verschrikkelijke keuze'', aldus Rostowski. ,,Of een massale interventie door de ECB of een catastrofe. Er bestaat het gevaar van een historische economische ramp, vergelijkbaar met de grote depressie in de jaren '30, die kan leiden tot oorlog in Europa.''
Dat zegt de Poolse minister van Financiën Rostowski. November 2011

''Wij mogen Europa niet laten vallen. De euro vormt het hart van Europa. Als de euro wordt vernietigd, gaat heel Europa in rook op."
"Als Europa in rook opgaat, bedreigt dat in de toekomst ook de vrede op ons continent''
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vrijdag gewaarschuwd voor een mogelijk donkere toekomst van Europa. januari 2012

Actraiser | 25-02-13 | 16:40

Wellicht ook geen verkeerd idee om gewoon eens te denken aan de staatsschuld(lees: toekomstige generaties) Liever dat men nu iets harder ingrijpt en wellicht welvaart vernietigt dan dat de staatsschuld een dikke 100 miljard hoger ligt.

dmekdn | 25-02-13 | 16:32

We kennen toch de kretenzer paradox: een politicus spreekt slechts de waarheid als hij zegt dat hij altijd liegt, en laat die ambtenaren maar doordoedelen, gefahrlich wird es wenn die dummen fleisig werden!ze zijn er voor de burger dus je mag ze rustig een knal voor hun duffe kantoorkop geven als ze niet opschieten,

knoekeboer | 25-02-13 | 15:39

@Magnum Force | 25-02-13 | 09:03
En zullen we het omgekeerde ook maar eens benoemen? Je kan een economie lang niet zo snel kapotbezuinigen als je haar kunt kapotspenderen.

Rest In Privacy | 25-02-13 | 14:41

Groei groei groei. Geld is schuld. Al het geld wat jij bezit is schuld van een ander.

De economie groeit door meer geld uit het niks te creëren door private partijen die het alleen recht hebben om geld uit het niks te creëren. Hierover wordt rente berekend. En dat is het probleem. Want de rente die jij moet betalen over het geleende geld kan pas betaald worden door meer schuld te creëren. Wanneer de geld creatie stagneert begint de "economie" te haperen en krimpt deze. Daarom is sparen, aflossen, pensioenfondsen en grote inkomensverschillen dodelijk voor de economie.

De overheid heeft rond 1995 de economie door deregulering van de banken de economie uit de slop te halen. Hierdoor konden huishoudens meer lenen voor een huisje. Er is toen veel , te veel nieuw geld ontstaan. En met veel nieuw geld is er schaarste dus inflatie. Alles is in Nederland zo gigantisch in prijs gestegen. Op dit moment is het zover door geschoten dat wij onze eigen arbeid niet meer kunnen betalen. De voedselproductie wordt met subsidies kunstmatig laag gehouden. En consumptie goederen worden voor het overgroot deel in het buitenland (vooral China) geproduceerd anders is het niet meer betaalbaar. Ja, de grootste marges zitten in de retail. Maar die weer in handen zijn van een aantal partijen die ook de laatste jaren enorm zijn gegroeid doordat ze nagenoeg onbeperkt konden lenen van de bank. Steeds meer schuld komt dus in handen van een klein aantal partijen; met name banken en multinationals. Die op hun beurt weer de overheidsagenda bepalen. Wij leven dus in een oligopolie en niet in een democratie ( ok, om de maximaal 4 jaar mogen wij een nieuwe stroman uitzoeken)

chef werkplaats | 25-02-13 | 14:39

www.stortplaats.org...

lezen !

alleen zegt men er niet bij dat het een hoop kleine burgeroorlogen worden. En dat was de conclusie in Engeland al eind jaren negentig, het Engelse leger is al ingesteld op stedelijke conflicten met de eigen bevolking. Oorlogen tussen Europeese landen, nee.
Stedelijke ongeregeldheden: ja.

Wie even bij de buitenlandse pers en forums gaat kijken leest hele andere zaken dan in de Nederlandse pers.
Op veel plaatsen in zuid Europa zijn al gevechten met de gevestigde orde, word al met scherp op burgers geschoten en censuur toegepast.

In Griekenland is al een niet Grieks leger/politie eenheid aan het werk, met een vrije teugel.
Het inzetten van buitenlandse militairen in een EU land tegen de eigen bevolking is al eerder gebeurd, namelijk in Frankrijk tegen de Bretonse onafhankelijkheids beweging. Dat heeft een boer het leven gekost en er zijn toen een aantal gewonden gevallen.

Nederland: er ligt al een scenario waarbij de regering de VS zal vragen troepen te sturen in geval van opstand. Voor het geval Nederlandse militairen niet op Nederlandse burgers willen schieten.
En dat is wat voor "leiders" wij hebben.

Democratie, vrijheid? zolang het bij woorden blijft die geen gevaar vormen voor de machthebbers, in de krant van gisteren word de vis van vandaag ingepakt.

daddys hatchet | 25-02-13 | 14:28

@Ecologiste.

Je kan nederlanders sukkels noemen, en ik sluit niet uit dat je gelijk hebt maar om dat te doen aan de hand van de Italiaanse hypotheekschuld is alleen een teken van niet kennen van de Italiaanse realiteit.

Behalve dat in Italie huizen (over het algemeen) enorm goedkoop zijn ivm NL, is het ook nog zo dat de gemiddelde italiaan zijn inkomen niet opgeeft en dus moeilijk een (hoge) hypotheek kan krijgen.
De meeste huizen worden contant met zwart geld afgerekend. Zoals trouwens de meeste financiele transacties in Italie.

mister niet scherp | 25-02-13 | 13:52

Nederlandse regering leest bezuinigen=burger poot uitdraaien. IN plaats dat ze werkelijk kijken waar ze op kunnen korten..

drs W | 25-02-13 | 13:41

Ik heb sinds de crisis al geen portemonnee meer, kunnen ze die in ieder geval niet stelen.

[G]eenstijl | 25-02-13 | 13:31

Herinnert zich iemand de bezuinigingspolitiek van Colijn nog, toen lag de economie ook helemaal op z'n gat. Wie weet gaan we nu dezelfde kant wel op, met misschien nog wel grotere gevolgen.

Lees het volgende artikel maar eens:
www.stortplaats.org/eu-commissie-verwa...

Winterbandje | 25-02-13 | 13:26

tipo | 25-02-13 | 12:46 |
Mag zo zijn. We zullen zien. Feit is dat ze zich langer staande houden dan welke grote bank in NL dan ook.
Waarschijnlijk spelen daar resten van boerencultuur in mee.

WirMachenMusik | 25-02-13 | 13:21

@Magdatkandat | 25-02-13 | 10:07
Het huis is vrij weinig in waarde gestegen, het is de grond dat meer waard geworden is. En dat komt gewoon door vraag. Heeft vast ook te maken met dat Nederland haar best heeft gedaan de afgelopen decennia om het halve midden-oosten hier heen te halen en te overladen met geld als ze binnenkomen.

Old_Spice | 25-02-13 | 12:57

Wat een verrassing. Dit wist iedereen al, want wat Rutte en Samsom flikken is niet bezuinigen i.e snijden in eigen vlees, maar lasten verzwaren. De koopkracht aanzienlijk aantasten tijdens een economische recessie is ontzettend dom. Not to mention het vertrouwen van mensen i.e sociale zekerheid aantasten. Ontslagrecht, WW verkorting etc, draagt bij aan onzekerheid, en dus verminderde uitgaven. Alles wat je dus niet moet doen tijdens een recessie, doet Rutte wel. Wat verdacht is, want zo dom kan de man niet zijn. Met andere woorden, er is iets aan de gang. Ik denk dat ze bewust Nederland willen verarmen zodat Nederland de Euro niet uit kan. En daar zie ik die eurofielen van een Rutte en Samsom echt wel voor aan.

Old_Spice | 25-02-13 | 12:52

Het is nu officieel. Rechts heeft de economie kapotgemaakt. Hoe ironisch.

KlunsJohannus | 25-02-13 | 12:50

@WirMachenMusik 12:43
En een restschuld op onder water staande hypotheken...

tipo | 25-02-13 | 12:46

De Rabo beschikt nog over een rest onbeschadigd boerenverstand.

WirMachenMusik | 25-02-13 | 12:43

@Ommezwaai 12:40
De Dikke van Dale, is dat een boek van voor de invoering van Newspeak?

tipo | 25-02-13 | 12:42

Je kunt ook de huren verdubbelen; jaag ze een koophuis in, om het hypotheek-piramidespel in stand te houden.
Oh wacht..

Worstjes | 25-02-13 | 12:41

Speciaal voor Pius..
Een copy-past uit de Dikke van Dale,
be·zui·ni·gen (werkwoord; bezuinigde, heeft bezuinigd)
door zuinig te zijn uitsparen: bezuinigen op de uitgaven
ver·zwa·ren (werkwoord; verzwaarde, heeft verzwaard)
zwaarder, erger maken

Ommezwaai | 25-02-13 | 12:40

De hele conclusie van de Rbobank vlt of staat met de aanname dat de hervorming van 46 miljard Euro voor 50% uit bezuinigingen en voor 50% uit lastenverzwaringen bestaat en dat de multiplierfactoren repsectievelijk 0,4 en 0,9 zijn en dat de multiplierfactor van alle hervormingen dus gemiddeld 0,7 is.

En dat is allemaal veel te kort door de bocht, niet waar en een amateuristische bierviltjes-benadering van iets wat over onze toekomst en die van onze kinderen gaat.

De Rabobank kan in ieder geval bezuinigen op haar wetenschappelijke afdeling, omdat die sowieso niet wetenscappelijk is. Schokkend eigenlijk.

tipo | 25-02-13 | 12:37

Een r naar boven smijt.

Ommezwaai | 25-02-13 | 12:34

Kaas de Vies | 25-02-13 | 12:30
Pius is even het spoor bijster.
Veward bezuinigen met het verzwaren van lasten.

Ommezwaai | 25-02-13 | 12:32

@pius | 25-02-13 | 12:09 | + 0 -
Kan je hem even uitleggen, want ik volg je totaal niet.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 12:30

pius | 25-02-13 | 12:09
Ja, ja.. Ik kijk even door de ondernemersbril...

Dus als een bedrijf moet bezuinigen, leggen we de rekening maar bij de klanten neer?
Gaat niet werken Pius, weet jij ook wel.
Bezuinigen is hand op de knip, uitgaven beperken op alle fronten en snijden in eigen vlees.
In tegenstelling tot de SStaat, heeft een ondernemer nauwelijks mogelijkheden om meer te vragen voor zijn diensten of producten, dan gaat men domweg naar een ander.
Wij zitten noodgedwongen vast aan een overheid die niet met geld om kan gaan en daar wringt de schoen.
Per dag wordt er inmiddels een slordige 66 miljoen euro teveel uitgegeven.
Als bedrijf zijnde waren de verantwoordelijke er direct uitgetrapt en was het bedrijf waarschijnlijk al op de fles gegaan.

Ommezwaai | 25-02-13 | 12:24

@ecologiste | 25-02-13 | 09:33
Yep, hebben ze ook al geprobeerd .... iets met communisme ..... mislukt.

MarcS | 25-02-13 | 12:19

@ecologiste | 25-02-13 | 09:22
Brabbel jij maar lekker verder met jezelf hoor. Ik kan geen kop of kont aan jouw verhaal ontdekken.

MarcS | 25-02-13 | 12:17

En dan wel al debatteren om bijv. Polen bij de euro te voegen. Zij houden dit al jaren tegen en hun economie groeit op dit moment. Het werkt zo contraproductief en zorgt dat alle interne markten niet goed werken. Lange leve wisselkoersen.

Bill Cosby | 25-02-13 | 12:17

@La Bailaora | 25-02-13 | 09:16
Goed verhaal, alleen slaat t nergens op. Mijn directe vraag was, gaat het in de US dan zo goed? Is DAT wat we willen kopieren?

MarcS | 25-02-13 | 12:15

@pius 12:09
Ja, en een brand blussen is hetzelfde als als fikkie stoken, natuurlijk.

tipo | 25-02-13 | 12:14

ANGEL70 | 25-02-13 | 09:59

En waar gaat u dan op stemmen, als ik zo vrij mag zijn?

Frans1156 | 25-02-13 | 12:14

@Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:46

Bezuinigen is wel lasten verzwaren uiteraard. Maar los van wat bezuinigen is is bezuinigen in de mate waarin het nu gebeurt is funest.

Heb je hem Kaas... Of moet ik het nog even in je oor schreeuwen.

pius | 25-02-13 | 12:09

Zolang de Rabobank geen verschil maakt tussen lastenverzwaren en bezuinigen, neem ik ze niet serieus. Het zijn gewoon communisten.

Als morgen Ontwikkelingshulp, Publieke Omroep, klimaathysterie en inburgeringscursussen opgeheven worden is de multiplier-factor nul-komma-nul en scheelt dat 2%BNP-tekort, waardoor de BTW weer terug naar 19% kan.

tipo | 25-02-13 | 12:09

En volgens Eurocommissaris Ollidomme Rhen moeten we vooral niet hebben over de foute schattingen van hem en zijn club amateurs; dat zou het vertrouwen dat zij afgelopen 3 jaar hebben gekweekt uit kunnen hollen.
Deze crisis gaat met deze flapdrollen aan het roer nooit voorbij natuurlijk.

Oeleflaffel | 25-02-13 | 12:07

Verbazingwekkend amateurisme bij de beleidsmakers. Blijkbaar dringt niet tot hen door dat bij het verlagen van het vrij besteedbaar inkomen van consumenten, de consumentenbestedingen onder druk komen te staan.

Fred Janssen | 25-02-13 | 12:01

strange matter | 25-02-13 | 11:25 |
voor de bezuinigingen ging het ook slecht met de grieken. Hun probleem is dat ze tegen hoge tarieven geld moeten lenen, en de corruptie, en dat ze niet concurrerend zijn, en hun staatsschuld. heeft niks met een multiplier-efect te maken.

damnschreeuwer | 25-02-13 | 11:51

Raboboelshit.
Keynes is in de vorige eeuw al afgeschreven, belachelijk dat men het nu nog steeds serieus neemt en zelfs toepast. Zo komen we nooit uit de crisis. Dit soort hersenloze verhaaltjes zijn het resultaat van het treurige onderwijs dat op universiteiten wordt gegeven. Toen ik economie volgde werden de theorieën van Friedman of andere vrije markt denkers nauwelijks aangestipt, maar ging het continu over Keynes en is zelfs Karl Marx een aantal keer voorbij gekomen. Misselijkmakend.
Die multiplier lijkt groter, doordat er op de verkeerde zaken wordt bezuinigd. Investeringen worden teruggedraaid, zorg (gezonde werknemers) wordt minder, de koopkracht daalt, maar aan de geldstromen naar het buitenland wordt nauwelijks wat gedaan. Bezuinig eens op ontwikkelingshulp en defensie, pak vervolgens subsidies en uitkeringen aan en schroef tenslotte de belasting op arbeid omlaag. Dan staat zo'n multiplier er heel anders voor.
Naar ik meen kreeg de overheid in de jaren 50 voor elke geïnvesteerde gulden circa 5 gulden terug. Nu krijgen we voor iedere geïnvesteerde euro minder dan een euro terug. Dat schiet natuurlijk niet op.
De uiteindelijke oplossing voor de crisis ligt overigens heel ergens anders. Het is de euro die economieën in Europa sloopt (doordat landen als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Italië niet concurrerend kunnen zijn door de hoge waarde van de euro) en een rem zet op de overige economieën in de wereld (doordat de economieën binnen de eurozone gezamenlijk groter zijn dan die van de VS). Stop nu met de euro en over 5 jaar gaat het weer goed.

Semper Pecunia | 25-02-13 | 11:49

wat is er aan de hand? weer tekst weggevallen...

met kinderen onder de 5 jaar hoef je hier namelijk niets, want zielig)

FW Ta-183 Huckebein | 25-02-13 | 11:39

hmm, rest tekst weggevallen?

met kinderen < 5 jr hoef je nl. helemaal niets te doen want zielig).
En als een Poolse alleenstaande moeder wel 1200 km van huis kan werken, waarom kan een nederlandse vrouw uit de Bijlmer hier dan niet werken?

FW Ta-183 Huckebein | 25-02-13 | 11:38

Einde van de Domheid | 25-02-13 | 10:04 | + 3 -

mensen pamperen met belastinggeld levert wel banen op ? kunt u mij even de titel van de studie geven die dat bewijst ? dank u voor uw domheid !

op dit moment heeft een alleenstaande bijstandmoeder netto (dus met alle toeslagen, kindgebonden budgetten, vrijstelling gemeentelijke lasten, waterschappen etc) evenveel te besteden als iemand die werkt en bruto 32.500 verdient (zie artikel Volkskrant najaar 2011). Gaan werken voor minder dan dat modale inkomen levert haar geen cent op, kost alleen maar, en dus zal ze nooit gaan werken. Het loont zelfs om iedere 5 jaar een kind te nemen want dan hoeft ze nooit meer te gaan werken (met kinderen < 5 jr. hoef je niets want zielig). Tegelijkertijd blijkt dat als je een uitkering per datum x stopzet de ontvanger opeens veel actiever naar werk gaat zoeken ! En ja: als een alleenstaande Poolse moeder 1200 km van huis hier een baan kan vinden, dan kan een Nederlandse vrouw dat ook. Maar ja, domheid begrijpt zoiets niet, die hult zich liever in de mantra van zielig zielig.

FW Ta-183 Huckebein | 25-02-13 | 11:37

Om te zien hoe het multiplier effect vernietigend kan werken op een economie hoef je alleen maar te kijken naar Griekenland. Bezuinigen in slechte economische tijden werkt contra productief, en kan een economie compleet om zeep helpen en in een depressie duwen. Bezuinigen doe je als overheid juist als het economisch goed gaat. En daar is het de afgelopen decennia fout gegaan in de Westerse wereld: in goede economische tijden liet de overheid het geld juist extra rollen. Dit is inherent aan ons Westerse democratisch systeem: geen politicus zal in goede economische tijden gaan bezuinigen, want dat kost kiezers. Dit is een fundamentele fout in het Westerse democratisch systeem. Wat we nu hebben is de perfect storm: slechte economische omstandigheden in combinatie met een steeds machtiger EU die budgettaire discipline eist.

strange matter | 25-02-13 | 11:25

@Kaas de Vies | 25-02-13 | 10:44
Daar verschillen de meningen over. Ik denk ook dat de economie er meer bij gebaat is als ik 1500 euro spaar dan dat dit geld naar paupers gaat die hier gelijk spullen voor gaan kopen. Typisch linkse onzin dat je door geld uit te geven de economie zou stimuleren, sparen daar geef je de economie een kickstart mee.

Frenck Mahon | 25-02-13 | 11:23

Als je landsbestuur en het welzijn van de economie over laat aan een omhooggevallen geschiedenisleraar en een narcistische milieuactivist met bèta-opleiding kan het bijna niet anders dan fout gaan.

Nestorix | 25-02-13 | 11:18

arretje | 25-02-13 | 10:46

Als je nou iets meer woorden gebruikt en die ook grammaticaal zo pre-Mammoetwet weet te verhaspelen dat een oude gymnasiast er nog wat van begrijpt, dan ben ik te allen tijde bereid om waar dan ook over met je van gedachten te wisselen. Zo weet ik alles van gereedschap, internationaal recht, bouw, bagger, Amerikaanse literatuur en Fred Eaglesmith.
Dure woorden als multipliereffect bezie ik door mijn oogharen, ik kijk ernaar als een psychotische dichter, niet gehinderd door de officiele definities van de bevoegde instanties. Dan wordt opeens alles duidelijk, zie je.
Het is niet zo moeilijk allemaal, maar je moet wel willen.

Magdatkandat | 25-02-13 | 11:02

Niveleren is een feestje. Krijgt Wilders alweer gelijk dat hij is weggelopen voor de bezuinigingen.

funkyd | 25-02-13 | 10:55

ecologiste | 25-02-13 | 10:13 |
ze doen het toch redelijk qua afbouwen van de hypotheekschuld; elk jaar dalen de prijzen met 4-7% . lijkt me een goede ontwikkeling.
Totdat de huizenprijzen weer op een beetje normaal niveau zijn zal er niks worden gedaan om de economie te stimuleren, denk ik.
Rabo wil natuurlijk hoge huizenprijzen, want dan vangen ze meer rente, dus dan komen ze met dit soort bangmakerij.

damnschreeuwer | 25-02-13 | 10:51

@ magdatkandat
verstandige taal maar als zwitsalhoofdje wel veel woorden nodig om iets te duiden, multiplier niet begrijpt?

arretje | 25-02-13 | 10:46

@Frenck Mahon | 25-02-13 | 10:34 | + -1 -
Ja.

Maar het is helemaal niet erg dat er veschil is. Dus ze moeten kappen met touwtrekken over mijn portemonnaiaiaieiaei

Kaas de Vies | 25-02-13 | 10:44

50 jaar geleden is reeds aangetoond dat het multiplier effect en Keynes een foute theorie is. De overheid zorgt niet voor banen. Overheidsinterventie in de economie kost alleen maar banen.

Maar ga dat maar eens uitleggen aan een overheid die er baat bij heeft om in te grijpen in de economie.

Andre1972 | 25-02-13 | 10:41

Ik wil niet veel zeggen maar dat zag ik zelfs en ik heb niet eens verstand van cijfers. Zo zie je maar weer hoe blind onze politici zijn en hoe weinig gezond boerenverstand ze hebben.

doenormaal! | 25-02-13 | 10:36

@Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:15
De PvdA wil het verschil rechttrekken en de VVD wil het verschil groter maken. Alleen paupers die graag bij rechts willen horen maar er niet genoeg voor verdienen zullen kwaad zijn. De rest zal het een zorg, het leven is te kort om je druk over geld te maken, het is crisis dus sparen we 1500 euro ipv 1750 euro per maand.

Frenck Mahon | 25-02-13 | 10:34

Ik kan er niet over uit hoe ongelofelijke slecht dit beleid is t.o.v de woningmarkt. Het wordt letterlijk gesloopt door de onbenullen die daar aan het roer staan.
Hun openlijke falen wordt met de dag duidelijker.

lanexxx | 25-02-13 | 10:31

@daytripper | 25-02-13 | 10:00 - De crisis in de VS begon nadat de overheid zich bemoeide met wie de banken geld MOESTEN lenen.
.
daytripper | 25-02-13 | 10:04 0 De VVD is al jaren mijn partij niet meer. Juist omdat ze niet liberaal meer zijn. Wat Rutte's belofte betreft, mail 'm of via Twitter: @MinPres.

ViagraFalls | 25-02-13 | 10:25

Hé pssst, als wij met zijn allen vanaf morgen elkaar gewoon met stukjes zilver en wederdiensten beginnen te betalen. Wat zou er dan gebeuren net de (Europese) overheden, banken, en andere financiële instituten?

Parel van het Zuiden | 25-02-13 | 10:23

@ecologiste 10:13: in hoeverre zijn de tegoeden op tegenrekeningen van spaar- en beleggingshypotheken daar van afgetrokken? Die constructie kom je juist in Nederland tegen vanwege de HRA

Muxje | 25-02-13 | 10:20

ecologiste | 25-02-13 | 10:13 | + 1 -

Ja, waar het vervolgens in een bodemloze put (zakken van bestuurders) verdwijnt.

dubbeljoe | 25-02-13 | 10:17

Bedelen om nog een zak met snoepjes zeker. Ik ken die verwende kindertjes. Hoop dat Rutte zich eens flink opwindt i.p.v. de hele tijd stom te grijnzen.

De Onschuldige Smurf | 25-02-13 | 10:17

@ecologiste | 25-02-13 | 10:13
Je moet wel het complete plaatje bekijken, dus ook de schuld van de overheid, spaargelden en pensioenbeleggingen. Als je dat doet blijkt de Nederlander in de eurozone nog steeds tot de rijksten (minst arme) te behoren.

witwas | 25-02-13 | 10:16

@ Einde van de Domheid | 25-02-13 | 10:09 |
U maakt vast een grapje.

Het is een veel beter idee om alle 225.212 te koop staande woningen van de ene op de andere dag van de markt te halen. Geen aanbod dus. Moet jij eens kijken wat er dan gebeurt.

Het is allemaal zo simpel.

goedverstaander | 25-02-13 | 10:14

Het punt is dat NL 630 miljard hypotheekschuld heeft terwijl bijv. België maar 163 miljard schuld heeft, Italie 352 miljard en Griekenland 80 miljard, Portugal 114 miljard.
www.hypo.org/Content/Default.asp?pageI...

Wat doet onze staat? In plaats van helpen die schuld meteen af te lossen sturen we al ons geld naar de banken en de zuidelijke landen.

Nogmaals de NL-er is er het slechtst aan toe in Europa.

ecologiste | 25-02-13 | 10:13

@Einde van de Domheid | 25-02-13 | 10:04 |

Vanwaar toch die voorliefde voor die overhemden? Ik vind persoonlijk die zwarte hoodies en bivakmutsen op links veel modieuser en eigentijdser.

Parel van het Zuiden | 25-02-13 | 10:13

Not Muhammad | 25-02-13 | 09:35 | + 8 -

Waarom moet dat? We kunnen toch (weer) voor onszelf beginnen? Hebben we dat in de 80-jarige oorlog al niet eens eerder gedaan?

dubbeljoe | 25-02-13 | 10:10

als iedereen nou zijn verlies neemt op de woningmarkt, dan zijn we er zo uit! #50+

Einde van de Domheid | 25-02-13 | 10:09

Misschien verklaart dat sneeuwbaleffect ook wel waarom je 40 jaar geleden, toen ik op de kleuterschool zat, een huis kon kopen van 1 (klein) salaris. Je ouwe heer was postbode of directeur, iets, en moeders zat thuis. Maar je had een huis. Nu kan je met 2 salarissen hetzelfde huis niet eens meer kopen. Dat huis is dus 40 jaar ouder, maar jij kan het niet kopen, zelfs met z'n tweeen niet. En je kinderen zie je ook al niet omdat je alleen maar moet werken voor een huis dat je niet kan kopen. Da's toch vreemd.
Misschien, misschien is de inflatie wel veel meer dan wij eigenlijk weten, maar merken we het niet omdat al die Euroshoppers zo goedkoop lijken. Yep, misschien zit er in die inflatie wel een verborgen multiplier, ik denk dat dat het is.

Magdatkandat | 25-02-13 | 10:07

FW Ta-183 Huckebein | 25-02-13 | 09:57 |
'jaag bijstandmoeders de arbeidsmarkt op.'
BRIL. JANT!
Banen creeer je door het aantal werkzoekenden te verhogen.
50+ en de PVV zoeken vast nog mensen. Je design-overhemd ligt klaar!

Einde van de Domheid | 25-02-13 | 10:04

ViagraFalls | 25-02-13 |

U lijkt me een echte liberaal. waar blijft eigenlijk die 1000 euro van Rutte?
Van een "diehard" liberaal hoe ik graag hoe dat zit. ik begreep die vele malen herhaalde belofte nl niet .

daytripper | 25-02-13 | 10:04

@ ecologiste | 25-02-13 | 09:47 |
Die vergelijking loopt schijnbaar mank omdat er in NL veel spaarhypotheken zijn. De volledige schuld van de hypotheek wordt dan niet afgebouwd. Ook steken NL'ers relatief meer geld in pensioenen in plaats van af te lossen.

amweb.nl/-/hypotheekschuld-gegroeid-to...

goedverstaander | 25-02-13 | 10:02

ViagraFalls | 25-02-13 | 09:40

".. blijf als roverheid zoveel mogelijk af van de markt. De markt redt zichzelf wel."

U bent mij er eentje ..:)) .. dat zullen ze bij de banken na het feest van de afgelopen jaren volkomen met u eens zijn .
en de woningcorporaties,de onderwijs- en zorginstellingen .. ja het was me een party meneer Viagrafalls.

daytripper | 25-02-13 | 10:00

van Rompuy had kunnen schitteren als hij gisteren -4 of -5% had gezegd. Waar 3huis faalde en niet doorvroeg. Toen Rompuy zei dat dat in het regeerakkoord stond en we het SNS surplus wel bij EU mochten onderhandelen. Geen letter over het aanjagen van de economie!! #gemiste kans, 3huis exit!

Einde van de Domheid | 25-02-13 | 10:00

Komt vooral omdat ordinaire belastingverhogingen tegenwoordig doorgaan voor 'bezuinigen'. Bezuinigen was ooit minder uitgeven door de staat, lees inkrimpen ambtenaren, verspilling, minder luxe etc. Belastingen verhogen zeker tijdens crisistijd, is pijnlijk.
Helaas lieten regeringen in betere tijdn na te bezuinigen, waardoor de staatsschuld de laatste 5jr is verdubbeld en er nog nauwelijks kredietruimte over is, nu moet alles ineens, en met rente. Bedankt Wouter Bos.

seven | 25-02-13 | 10:00

Misschien een goed actiemiddel... We printen allemaal onze tegeltjes op een A3 en gaan die op dezelfde dag aanbieden in Den Haag.

Parel van het Zuiden | 25-02-13 | 10:00

witwas | 25-02-13 | 09:52

Precies. Die Italianen zijn helemaal niet dom, maar de gemiddelde Nederlander wel. Altijd al pennywise poundfoolish geweest. Kleine luyden mentaliteit die niet inziet dat de hele nederlandse elite zo corrupt is als maar kan, omdat de kleine man teveel is genaaid door de paus, de dominee, Bea en het oranjegevoel, Heinze Bakkers' weer een rondje van 35, Loeki en de ING wij van Oranje worden wereldkampioen enzo. Sukkels zijn het hier zonder al te veel inzicht in hoe het er werkelijk aan toe gaat. Maar ook die sukkels zullen een keer wakker worden (als het te laat is, en eigenlijk is het al te laat dus).

ecologiste | 25-02-13 | 09:59

Pppfff... ik wacht nog steeds op die 1000 euro die Rutte alle werkmensen beloofd heeft...[VOOR DE VERKIEZINGEN]...
Hij helpt Nederland echt helemaal naar de kl*te.
Zelf zit hij iedere dag aan een 5 gangen menu, en duizenden mensen hebben amper een droge boterhaam te eten.
Ik hoop dat dit kabinet heel gauw valt, en dat we opnieuw naar de stembus mogen.
Ik ben blij dat ik zo verstandig geweest ben om NOOIT OP DIE MAN TE STEMMEN, en ook geen PVDA voor mij.

ANGEL70 | 25-02-13 | 09:59

ach gut, zelfs de Rabobank en GS doen huilie huilie over bezuinigingen want zo erg.
Welnu: 70% van onze economie is gelinkt aan handel met het buitenland, bezuinigingen treffen dus maar 30% van onze economie, en dus kunnen die zelfs in het slechtste geval nog steeds maar een beperkt effect op onze economie hebben.
Verder: minder bezuinigingen als het slecht gaat klinkt goed maar betekent dat je echt wel meer moet bezuinigen als het goed gaat. En bent u wel eens een politicus die gaat bezuinigen als het goed gaat ??!! Nee dus. Dus valt deze optie gewoon weg.
Tot slot: de fout ligt niet in de bezuinigingen, want die zijn er amper. De fout ligt in de hogere belastingen. Schaf de ontwikkelings'hulp' af (in 60 jaar tijd is er nergens ter wereld ook maar één wetenschappelijk verantwoord rapport verschenen dat nut en werkzaamheid heeft aangetoond, bovendien is belastinggeld door een Afrikaanse plee spoelen geen overheidstaak); stop de nutteloze immigratie van kansarmen en gelukszoekers; stop het pamperen van b.v. bijstandsmoeders en Somalische quatkauwers c.q. fraudeurs.
Maar ja, zo lang de zieligheidsindustrie belangrijker is dan een goed financieel beleid zal dat er wel niet van komen....

FW Ta-183 Huckebein | 25-02-13 | 09:57

Ik sprak een gepensioneerde econoom, had aan de wieg gestaan van de e.e.g. precies hetzelfde verhaal.

Einde van de Domheid | 25-02-13 | 09:56

@Not Muhammad | 25-02-13 | 09:50
Niemand kan natuurlijk 40 jaar in de toekomst kijken, dus misschien is het 'maar' de helft, of het dubbele. Maar een fundamentele weerlegging van de berekening an sich heb ik nog nergens gelezen.

witwas | 25-02-13 | 09:55

Banken als het IMF en RABO komen dus weer aankakken met hun goochel-trucs en papieren tijgers.Hou toch op en accepteer dat je met schulden geen schulden kan oplossen.De macht van de schuldeisers neemt alleen maar toe en de staat cq. collectief worden geplunderd.Waarom zijn we toch altijd zo op groei gefocust terwijl een mens toch verder moet dan alleen groeien.Onderhoud en verbetering is toch even belangrijk voor jongeren EN ouderen ?? Nee we schijnen liever de kop in het zand te steken,dus struisvogelpolitiek en kwijlen van jeugd-aanbidding. Belachelijk volk van een generatie-conflict-generatie. Nou ja de ouderen gaan ook door tot het gaatje en de lieve vrede wordt geliquideerd.Heerlijk land he ?

Dolphi | 25-02-13 | 09:54

ecologiste | 25-02-13 | 09:47 | + 1 -
Nederland gaat bezwijken onder die door banken gecreëerde hypotheek berg.
leuk weetje: “Mortgage” means “Death Pledge”. - true story.

Bertus Brulbroek | 25-02-13 | 09:54

Gaan ze weer nutteloze wegen, rotondes aanleggen en consultancies inroepen in plaats van lasten te verlichten.
Dat laatste komt noooooit voor.

Inextremis | 25-02-13 | 09:52

@ecologiste | 25-02-13 | 09:49
Juist omdat de Italiaanse overheid zoveel schulden maakt heeft de bevolking zoveel gespaard c.q. afgelost op de woning. De Italiaanse bevolking zou moeten beleggen in Italiaanse staatsschulden, maar die Italianen zijn niet achterlijk natuurlijk.

witwas | 25-02-13 | 09:52

@simpelman 09:23: Dat multiplierverhaal is in de meest gunstige uitleg een buitengewoon grove versimpeling, en door de bank genomen een flauwekulverhaal. Ten eerste: het maakt nogal wat uit waarop de staat bezuinigd en waar meer geld voor wordt uitgetrokken. De nijverheid op de juiste wijze stimuleren heeft effect. Ontwikkelingshulp weer een stuk minder. En de overheid doelmatiger maker door onnodige dingen niet meer te doen, daar worden we ook beter van. In de daadwerkelijk nuttige dienstverlening snijden weer wat minder.

Ook maakt het nogal wat uit waar het geld voor stimulering vandaan komt. Die multiplier-lui lijken nogal selectief te kijken: zij leggen bezuinigingen uit als lastenverzwaring, maar dat is het juist niet: als de staat minder uitgeeft hoeven ze ook minder bij ons weg te halen, en alles dat ze weghalen kunnen wij niet meer uitgeven. Misschien denken ze dat we dat moeten lenen, dan klopt het verhaal... maar we zijn er hopelijk met z'n allen inmiddels wel achter dat dat niet houdbaar is? Of denken ze dat een door de staat opgehaalde euro op magische wijze in 2 euro verandert als de staat hen weer uitgeeft? Het is eerder andersom.

Muxje | 25-02-13 | 09:52

@witwas | 25-02-13 | 09:40 God nog aan toe zeg, 1620 miljard.
Laat dat in vredesnaam een rekenfout zijn.

Not Muhammad | 25-02-13 | 09:50

2013 belooft nog steeds een mooi jaar te worden:

1) Beatrix
2) Paus
3) Kabinet

Jos Tiebent | 25-02-13 | 09:49

Italie heeft maar de helft van wat de Nl-ers als schuld hebben en Italie is een enorm groot land!! en G20 speler. Ze houden ons voor de gek met die 2100 miljard staatsschuld waar wij nu voor moeten garant staan.
www.hypo.org/Content/Default.asp?pageI...

ecologiste | 25-02-13 | 09:49

@ViagraFalls | 25-02-13 | 09:40
Niet helemaal waar, in het begin van de crisis zijn er wel degelijk enkele kortdurende (fiscale) maatregelen genomen om ondernemers te steunen. Denk aan deeltijd WW, verlengde verliescompensatie, willekeurige afschrijving investeringen. Maar tegelijkertijd hadden er lange termijn maatregelen genomen moeten worden om de overheidsuitgaven te verlagen op punten waar het niet of nauwelijks pijn doet. Dat is verzuimd en in plaats daarvan kregen we lastenverzwaringen die het consumentenvertrouwen naar de kelder hebben gejaagd en vele tienduizenden banen in de marktsector om zeep hebben geholpen.

witwas | 25-02-13 | 09:47

Het wordt tijd dat de Nederlandse arbeidsbevolking even een weekje reces houdt. Eens even kijken of ze in het torentje en de TK drooghouden wanneer de MinFin de eerste rapportage over de opdrogende accijns- en BTW -stromen overlegt. Tenzij Brussel en Berlijn natuurlijk al eerder aan de lijn hangen vanwege zorgen over stilvallende goederenstromen van en naar Duitse fabrieken en West-Europese brandstofnetwerken.
.
U bent machtiger dan u denkt...

Parel van het Zuiden | 25-02-13 | 09:46

Iedereen zit in the pocket van de banken. Daar kreeg ik de laatste keer nog een shitload aan minnetjes voor.

roze_bril | 25-02-13 | 09:45

Er zitten weinig echt goede denkers in dit kabinet. Blijkbaar zitten ze ook niet op de departementen. Wat een prutsregering. Alle maatregelen op de woningmarkt, pensioen enz hebben er voor gezorgd dat we er slechter voor staan.

denoorman | 25-02-13 | 09:44

goedverstaander | 25-02-13 | 09:25

Precies!
"wij"zijn een rijk land.
kijk even om je heen. iedereen die je ziet heeft een inkomen van ca. 48,000 dollar per jaar (cijfers Economist in jaaroverzicht 2013).
Dat is heel veel, vind ik dan.
Kennelijk zijn er hier heel wat gasten die zeer veel verdienen waardoor "wij" op 48,000 staan.
Die gasten verdienen dan aan de poltiek, het bestuur of aandelen in het buitenland, de handel. Maar gewone NLers hebben veel minder te besteden en die worden juist belast door het geld naar de banken te brengen, naar het zuiden te transferreren etc. Er zijn nergens zoveel bezitlozen als in NL. In Roemenië heeft bijna iedereen een eigen huis (> 90%!!). En als men hier een eigen huis heeft heeft men vaak een enorme hypotheekschuld aan de bank. Ik durf te beweren dat een Nl-er het slechter heeft dan een Italiaan want in NL is de horeca veel te duur, de huizen veel te duur, de grond veel te duur, en het klimaat en de bevolking veel te zuur.

ecologiste | 25-02-13 | 09:43

de lasten verzwaren om meer handophouders het land binnen te halen is geen bezuinigen. en garanties aan zinkende schepen geven word je ook niet beter van. de regering zit in de zak van de regenten die samen met de banken de grond schaars houden, de lasten hoog en de baantjescarroussel draaiende. een economie van jan salie geesten, linksche managers die geld verdelen dat steeds minder en minder wordt en geen enkele toegevoegde waarde meer heeft. too many chiefs and not enough indians.

minimá-armezusvan.. | 25-02-13 | 09:42

@modderator | 25-02-13 | 09:38
Iedereen die op Rutte heeft gestemd in de veronderstelling dat ze 1000 euro zouden krijgen, moet met de ezelmuts op in de hoek staan en er nooit meer uitkomen.

Kromst | 25-02-13 | 09:42

De Nederlandse economie ligt op haar gat doordat er sinds het ontstaan van de crisis helemaal NIETS is gedaan om ook maar ietwat vertrouwen terug te brengen.
.
Eerst was er Balkie 4 dat niets durfde besluiten omdat anders het kabinet wel eens zou vallen. Toen dat kabinet viel konden de nodige beslissingen niet worden genomen doordat het CDA dwarslag.
.
Nu zit de PvdA weer in de regering en zul je dus nooit iets zinnigs voor elkaar krijgen.
.
Zolang er in plaats van daadwerkelijk bezuinigen alleen maar met cijfertjes wordt gegoocheld zal de economie er niet boven op komen.
.
Gooi de belastingen omlaag, zorg dat de consument weer vertrouwen krijgt, en blijf als roverheid zoveel mogelijk af van de markt. De markt redt zichzelf wel. De overheid is alleen maar een belemmering.

ViagraFalls | 25-02-13 | 09:40

@Not Muhammad | 25-02-13 | 09:35 Die 40 miljard is het bedrag voor één jaar, die zijn we de komende 40 jaar kwijt als we de euro willen redden:
www.refdag.nl/nieuws/economie/redden_e...
Ik kan zo wel een paar redenen bedenken waarom ze dit in Den Haag héél erg stil houden.

witwas | 25-02-13 | 09:40

@ Kromst | 25-02-13 | 09:38 |
Die filmpjes over hongerige kinderen in Afrika geloof ik sowieso niet.

Moet je die dikke buiken zien. #foutehumor

goedverstaander | 25-02-13 | 09:40

@daytripper | 25-02-13 | 08:57
Die ambtenaren worden natuurlijk werkeloos, en komen in dezelfde omstandigheden als al die andere mensen die uit hun baan zijn geflikkerd omdat bedrijven werden doodbelast of omdat ze "te oud en te duur" werden. Dat zal wel even wennen zijn voor ze. Breaks my heart.

Overigens levert het ontslaan van ambtenaren wel degelijk forse besparingen op. Allereerst hebben die ontslagen ambtenaren geen werkplekken in dure gebouwen, auto's, computers, telefoons etcetera meer nodig. Daarnaast zijn ze niet langer in staat om productieve Nederlanders van het werk te houden of anderszins het leven zuur te maken. Ik ben er nog niet uit welke van deze twee uiteindelijk de grootste economische voordelen oplevert.

Magnum Force | 25-02-13 | 09:40

Tsja, die beloofde € 1000,--
Met z'n allen maar eens een faktuurtje naar Mark sturen?

Als je stemmen koopt, zal je betalen ook !

modderator | 25-02-13 | 09:38

@goedverstaander | 25-02-13 | 09:25
Ja precies, zolang jij niet in een Novibfilmpje vliegjes en ribben aan het tellen bent en men geen glazen huis voor je neerzet, dan moet je je muil houden. :p

Kromst | 25-02-13 | 09:38

@ Osdorpertje | 25-02-13 | 09:20 |
Je hebt gelijk. Origineel is ook vrijwel onvertaalbaar.
Ford Prefect was overigens vertaald als Amro Bank, niet Rabo.
Ik ga maar weer eens varen. Heb ik meer verstand van...

Kapitein Sjaak Mus | 25-02-13 | 09:38

Je kunt Rutte verwijten te voorzichtig met de uitgaven om te springen. Zijn we soms vergeten dat we nog een garantie van 40mld hebben afgegeven aan Brussel? Een som die bij het minste of geringste zuchtje economische tegenwind binnen de unie kan worden opgeëist? Zulks indachtig zou ik ook niet te guitig investeren als overheid zijnde.
Wellicht zie ik het verkeerd, maar ik hoor nooit iemand over een scenario waarin de garantie aan Brussel moet worden nagekomen. Vreemd.

Not Muhammad | 25-02-13 | 09:35

Dit laat me toch wel geloven dat eigenlijk alle (economische) problemen toch (grotendeels) zijn veroorzaakt door de politici ipv de bankensector.

Sjoerd is nog steeds een grote eikel, maar ok.

LangeTijdGeleden | 25-02-13 | 09:35

@ Van Dikhout | 25-02-13 | 09:27

En jongeren die wel werken en niks kunnen opbouwen omdat al hun gled word afgepakt? Die mogen van jou lekker diep de stront in zakken dus. Als jij het maar goed heb he.

lekkerboeiend0000001 | 25-02-13 | 09:35

@Van Dikhout | 25-02-13 | 09:27 |
Aanvulling: Wij ouwetjes moeten niet zo zeiken. Als 'iedereen' moet inleveren, waarom wij ouwetjes dan niet?
Liedje: 'Zoals de jongen piepen, zo piepen de ouden. Eh...

Van Dikhout | 25-02-13 | 09:34

Dus ook minder hierarchie dus en veel horzoizontaler.

ecologiste | 25-02-13 | 09:33

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:05 |

Minder betalen betekent veel minder capsones, met name voor de beleidsmedewerkers en hoge bestuurders. Dan gaat het weer meer om de inhoud ipv de poppetjes en de teugels uit Den Haag, het bankwezen, de oliewereld of Brussel.

ecologiste | 25-02-13 | 09:33

Toch wel toffe peren,die regenten van ons;ik krijg van Kok duizende kwartjes,van Balkenende een hoop "zoet" en van Rutte zomaar 1000euro!

Oh wacht....

K.Zwellever | 25-02-13 | 09:32

@Dima Beeline | 25-02-13 | 09:10 |
'aanvulling: hoe kan een mongeaulen partij als 50+ zo hoog staan in de peilingen?'
.
Wat moet dat voor jou een welhaast onverteerbare gedachte zijn dat je wellicht ooit tot deze of soortgelijke kneuzenclub zult moeten toetreden, louter omdat die luie rotzakken die na jou komen het ook al verrekken om te werken voor hun poen.
En dus jouw spaarcentjes willen hebben.
.
Komende jaren veel sterkte met dit nare vooruitzicht.

Van Dikhout | 25-02-13 | 09:27

Waar ik me de laatste tijd groen en geel aan erger zijn de uitspraken van Rutte c.s. als 'we zijn één van de rijkste landen van de wereld' en 'eigenlijk gaat het nog helemaal niet zo slechts als we kijken naar... bla bla'. Dit soort uitlatingen rechtvaardigen het slechte nieuws dat er onlosmakelijk op volgt.

Als je iets maar vaak genoeg herhaalt dan geloven mensen dat op een gegeven moment wel. Nou, ik dus niet.

goedverstaander | 25-02-13 | 09:25

Als ik even alleen voor mezelf na ga of ik de laatste maanden meer of minder heb uitgegeven, dan kom ik toch wel tot de conclusie dat mijn bankrekening gegroeid is.
Ik bezuinig nooit op eten en drinken of plezier, maar ik heb toch wel eens met een mooie jas in mijn handen gestaan, dat ik dacht, wacht maar even, mijn ouwe gaat nog wel een jaar mee.
Die lekkende kraan maak ik zelf, plaffonnetje witten doet mijn vriendin en de leesmap wordt opgezegd (maar dat eigenlijk vanwege Holleeder en Revu).
In de horeca zien ze me zelden meer, in de supermarkten op de aanbiedingen letten deed ik al, maar al met al geef ik gewoon minder uit.
En waarom?
Tja, ik denk omdat je niet meer weet waar je aan toe bent en wat de mongeaulen nog allemaal meer in petto hebben.
Zolang het geld nog met bakken naar Afrikaanse warlords, Griekse VUTters en de krankzinnige verhuizing van Brussel naar Straatsburg gaat, houd ik mijn hand op de knip.
En dan kunnen Rutte en de rest van zijn partij, de PvdA, hoog en laag springen wat ze willen, ik let op mezelf en op degenen die mij lief zijn, en voor de rest zoeken ze het maar uit.

Cuyahoga | 25-02-13 | 09:23

Oktober 2012, toen kwam die Blanchard met dat nieuws van "Oeps, de wereld wordt kapotbezuinigd door een rekenfoutje van ons."
Lijkt me logisch dat je dan metéén stopt met je kaalslagerij en vraagt: "Hè wat?".
Of dat de mondige bevolking wordt ingelicht door de vrije pers over hoe het zit en dan via democratische kanalen een koerswijziging in gang zet, of zo.
Maar niks, bijna een halfjaar later moet notabene een bank nog eens richting Den Haag toeteren: "Hé jongens! Kappen nou! Je maakt de boel kapo-hot met dat afbraakbeleid!"
Zal wel weer niks uithalen. Die ijsberg moet maar opzij gaan.

simpelman | 25-02-13 | 09:23

MarcS | 25-02-13 | 09:05 |

Inderdaad ergens klopt er iets niet.
Het probleem inderdaad met ambtenaren is dat ze geen eigen mening hebben en mogen hebben. Het type mens dat past in zo'n functieomschrijving is er eentje die doet wat hem wordt opgedragen zonder dat deze persoon enige problemen heeft met zijn/haar geweten. Type mensch: "wir haben es nicht gewusst".

ecologiste | 25-02-13 | 09:22

Ik zat gisteren in de trein. Die trein was PROPvol. Propvol met mensen die net terugkwamen van de wintersport. Mensen die zeiden dat ze teveel gegeten hadden op de wintersport. Die trein was onderweg naar het voetbalstadion. Dat stadion zat vol met mannen, waarvan driekwart te zwaar was en in de rust broodjes worst en alcoholvrij bier naar binnen aan het mikken was... Ik dacht: zo slecht gaat het niet in Nederland. Er kan best meer bezuinigd worden... De reden dat er bezuinigd MOET worden in Nederland, is dat de babyboomerprop met pensioen gaat. De bevolking neemt af, het aantal werkenden ook, en nu niet op je huishoudboekje letten, betekent rekeningen in de schoot van latere generaties gooien. Generaties die al dikke rekeningen krijgen...

m@rkus | 25-02-13 | 09:22

@ Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:10 |
Huwelijksaanzoek?

Misschien moet u niet te zwaar tillen aan de afwijzing van @irmazonderboezem. En zijn wellicht andere gegadigden. Zeker zij die door de crisis aan lager wal zijn geraakt en zich in wat extra bestedingsruimte willen huwen.

goedverstaander | 25-02-13 | 09:20

@Kapitein Sjaak Mus | 25-02-13 | 09:05 | + -3 -
De Nederlandse vertaling van het trans galactische liftershandboek is een van de slechtste vertalingen die ik ooit gelezen heb.

Osdorpertje | 25-02-13 | 09:20

Rutte replied: RABO bank houdt de economie kapot!
Durven niet te investeren, willen alleen maar geld verdienen over de rug van hardwerkende Nederlanders door het rekenen van te hoge bedragen voor het simpel pinnen of bankieren via electronische weg, financieren de bedrijven waar ze binnen zitten helemaal stuk en trekken er dan naar believen de stekker uit zodat het bedrijf weer verkocht kan worden aan een andere goed bevriende RABO relatie. Ongevraagd complete verzekeringsoffertes neerleggen, die erdoor drukken en fijntjes vertellen dat wanneer ze niet tekenen de rente wel eens omhoog zou kunnen gaan. Ik heb hier voorbeelden te over. Zum kotzen....

Kobus Kloothamer | 25-02-13 | 09:18

@liegende hollander geld datzelfde niet voor de grootste sector in de wereld, de financiële sector?

Hr. J. Ceasar | 25-02-13 | 09:17

Toch blijft het frappant.. We moeten maar bezuinigen en toch staat de geldkraan vol open naar Brussel en Jihadparadijsjes die ontstaan zijn uit de arabische *kuch* lente.
Ik snap het niet meer.. al een tijdje niet overigens.

de melkboer | 25-02-13 | 09:17

-weggejorist-

ecologiste | 25-02-13 | 09:17

No shit Sherlock. Maar ja, u moest daar allemaal zo nodig op stemmen. . .

joozd | 25-02-13 | 09:16

De economie stimuleer je door de lonen te verlagen, de kosten te verhogen, de belastingen omhoog, Van Rompuy een gouden vergaderzaal te geven en de banken te steunen als zij geld verloren tijdens het gokken.
En natuurlijk 1 centrale munt, die mede gedevalueerd kan worden door corrupte landen waar ze NOG idiotere dingen doen.

Jan Passant mk2 | 25-02-13 | 09:16

@MarcS | 25-02-13 | 09:11
De VS kent een politieke en fiscale unie. Niets daarvan in de EU. De zones in de EU hebben allen aparte rechten en plichten. Een Nederlander kan niet gebruik maken van de gratis zorg in Spanje of de vroegpensioenen in Frankrijk, maar moet er wel aan meebetalen via de bailouts in Brussel. Dat is inherent oneerlijk en kan zelfs tot oorlogen leiden.

En het instellen van zo'n fiscale unie is door de grote verschillen binnen de EU onmogelijk. Of je moet er voor kiezen dat Nederland permanent veel armer wordt. Immers, een fiscale unie betekent dat de hele Unie een grote gemene deler wordt, en Nederland is een van de rijkste jongetjes van de klas (nog wel).

La Bailaora | 25-02-13 | 09:16

@Frenck Mahon | 25-02-13 | 09:10 | + -1 -
Links en rechts, ze doen allemaal hetzelfde. Alleen halen ze het bij een andere groep weg.

Bezuinigen is voor beiden lasten verzwaren.

Ik kan die rare trui drager nog herinneren dat hij een feestje gaf omdat modaal en 2x modaal tussen de 2000 en 3000 euro meer aan zorg per jaar kwijt zou zijn.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:15

@Ommezwaai | 25-02-13 | 08:59 | + 4 -
Een ambtenaar zou nog geen werk herkennen als je hem een overal aantrok en in een kas zette met een schoffel in zijn hand. Hij zou waarschijnlijk eerst een werkoverleg beginnen om te bespreken wat er gedaan moet worden.

Osdorpertje | 25-02-13 | 09:14

@MarcS | 25-02-13 | 09:08 | + 0 -
Oplaadbare batterijen. Duurt even. Ik heb dus een acuut liquiditeitsprobleem, energietechnisch.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:13

-weggejorist-

wake-up-pete | 25-02-13 | 09:12

@Van Dikhout | 25-02-13 | 09:07 | + 0 -
Daarom moet je zo'n crisis ook aangrijpen om dit wel te doen omdat er draagvlak is onder de bevolking. Als een ambtenaar dit tegen gaat werken kan een politcus echt wel spinnen dat deze ambtenaar naar het publieke debat wordt getrokken.

Onze boerenbraadpenis werd ook flink door de mediale mangel gehaald. Kan ook bij onze ambtenaren. Laat die onzichtbare 4de macht maar eens zien.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:12

Lonen omhoog!

Islamofiel | 25-02-13 | 09:12

@maraboe | 25-02-13 | 09:08
Ja joh, in Amerique gaat het zooooooo goed! Dat moeten wij ook willen. Jij weet trouwens even buiten de finnciele kant waar het vereenigde voor staat in VS? Klinkt een beetje als de EU .......

MarcS | 25-02-13 | 09:11

Omdat 50+ VUT pre-pensioen, AOW uitkeringstrekkers vinden dat ze hard genoeg hebben gewerkt de laatste 30 jaar en nu op hun luie reet mogen gaan zitten kijken hoe jongeren (50-) het land uit de door iedereen veroorzaakte diepe stront gaan trekken, plus hun pensioenen gaan betalen, plus hun AOW gaat ophoesten en vooral gaat opdraaien voor heel veel leuke dingen voor baby-boom-pre-pensioenterroristen.

Misschien is het tijd voor een 50- partij voor de rest van het volk.

----------
aanvulling: hoe kan een mongeaulen partij als 50+ zo hoog staan in de peilingen ?
iter | 25-02-13 | 09:04 | + 0 -

Dima Beeline | 25-02-13 | 09:10

@Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:46
Bezuinigen is lasten verzwaren in het rechtse woordenboek.
U moet eens stoppen met het verkondigen van deze linkse praatjes.

Frenck Mahon | 25-02-13 | 09:10

@goedverstaander | 25-02-13 | 09:06 | + 0 -
Je bent helemaal niet gek.
Alles wordt duurder, maar inflatie blijft gelijk. Dat is vreemd. Komt omdat inflatiecijfers vrij manipulatief tot stand komen.

In Rotterdam gooien ze even de gemeentebelating met 90 euro omhoog. Boeien. En de mensen in de bijstand die hoeven lokale belastingen niet te betalen. Dus de starters en lage middenklasse krijgen het weer op hun bord. En zo zijn er veel van dit soort maatregelen, en als je dat bij mekaar omtelt gaat je koopkracht met 2000 euro per jaar er op achteruit.

Wellicht is dat de reden waarom alle dames nee zeggen als ik een huwelijksaanzoek doe. Het is crisis.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:10

Het domste wat het kabinet kan doen is de burgers hun geld en gespaard geld afnemen en aan de belasting laten afdragen en dan gaan klagen dat datzelfde geld niet meer besteed wordt aan allerlei inkopen die anders wel zouden zijn gebeurd. In Den Haag ziten geen bollebozen maar idioten van de bovenste plank.

jasser | 25-02-13 | 09:10

Rutte doet het slecht. Punt. Maar een rapport dat afkomstig is van de sector die de crisis veroorzaakte ?? Ik weet het niet .....

Oldtimer50A | 25-02-13 | 09:10

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:03

Inderdaad ,een eerlijk antwoord:) ... die worden werkloos.
Ben het in wezen met u eens, maar het blijft een theoretisch verhaal.
Wat werkelijk zou helpen is de grenzen dicht, maar wie durft z'n vingers daar aan te branden?
Voorts criminele buitenlanders enkele reis terug.
Allemaal prachtig... maaaar.... Brussel...

daytripper | 25-02-13 | 09:09

Op 5 Oktober 2011 waarschuwde het IMF er al voor.
LINK: nos.nl/artikel/279390-imf-oppassen-met...
Het financieel geteisem van de Rabobank staat de boel dus gewoon na te papegaaien.
Maar Mark de Lullende Stropdas aka Mark de Neo-Liberale Oppertalibannert heeft overal schijt aan, en gaat gewoon door.
En nu kunnen we Mark de Lullende Stropdas wel lekker afzeiken, maar die Salonsocialisten van Mister Heugaveld zijn hier net zo schuldig aan.
Zoals iemand al een poos geleden schreef: Je zal het maar gestemp hebbe !

Lenco | 25-02-13 | 09:09

Wat Rutte 2 nooit heeft voorzien is dat mensen minder geld uitgeven als ze er minder van hebben, en dat mensen naar het buitenland gaan als dingen daar goedkoper zijn

Bokito ergo sum | 25-02-13 | 09:09

High time? Overdue!

zovoklets | 25-02-13 | 09:09

Ik ben crisismoe. Kunnen we niet gewoon allemaal weer wat nuttigs gaan doen ?

Badderbeest! | 25-02-13 | 09:09

@Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:06 |
Met zo'n kutsmoes kom je hier in Turkije wel weg, maar bij lullie toch niet, naar wij dachten.

Van Dikhout | 25-02-13 | 09:09

Als ik RABO was zou ik die kritische geluiden maar even laten voor wat het is. Het scheelt niet veel of ook zij wordt straks genationaliseerd door Rutte. Een totale vastgoed en bankencrisis hebben geleid tot een Eurocrisis en alle gevolgen van dien. Dat nu een bank de bek opentrekt is op zijn zachtst gezegd ongepast te noemen.

Maar zo gaat het nu al maanden. Bankiers wijzen naar regering en wassen de handjes in onschuld, strijken de bonus op en geven zichzelf salarisverhoging. Ondertussen is geen burger meer in staat om een hypotheek te krijgen, zijn slachtoffer van woekerpolissen en krijgen nauwelijks rente op spaargeld. De hele bankensector mag iedereen wel op de blote knietjes danken dat ze nog niet allemaal achter de tralies zitten.

Uiteraard pleit dat de politiek niet vrij, maar dit is toch echt een pot verwijt de ketel ding en oorzaak en gevolg omdraaien.

Kromst | 25-02-13 | 09:09

Ook het politieke systeem moet op de schop. We kiezen, op z'n amerikaans, een min. president voor 4 jaar en die benoemt dan een zakenkabinet (de beste koppen op de beste plekken). formatietijd een paar dagen. Stuk stabieler dan straks een kabinet met 50+ erin.

maraboe | 25-02-13 | 09:08

@Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:06
Geen geld voor nieuwe?

MarcS | 25-02-13 | 09:08

@clockandhammergame | 25-02-13 | 09:04
Bezuinigen betekend het mes zetten in overbodige UITGAVEN (ontwikkelingshulp, ESM etc.) en niet meer inkomsten proberen te stelen van de bevolking die al niks meer te nakken hebben.
-
-
Dan is het echt slecht gesteld met een land als ze zelfs al niets meer te *nakken* hebben ...... Freudiaans of diepe gedachten?

MarcS | 25-02-13 | 09:08

@Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:50 |
'Keihard snijden in de ambtenarij.'
.
Dat gaat natuurlijk niet werken. Hoeveel jaren wordt dat al door politici geroepen? Onderschat de zogeheten vierde macht niet. Die heeft geen enkel belang bij inkrimpen. Je zult als superieur een raam- of spook-ambtenaar de zak geven. De afvloeiingsregeling voor zo'n figuur kost zoveel poen dat de top denkt: laat maar zitten.
.
Hiermede is dus de nieuwe ambtenaar geboren: de zit-ambtenaar. Oh wacht...

Van Dikhout | 25-02-13 | 09:07

Ik, met mijn steenkolenboerenwijsheid van de koude grond, zie om me heen dat mensen of minder te besteden hebben of op hun geld blijven zitten. Als de consumentenbestedingen worden afgeknepen zet je de hele kringloop van het geld op slot en slaat het omgekeerde sneeuwbaleffect onverbiddelijk toe. Dat zien we nu dus.

Of ben ik nu gek?

goedverstaander | 25-02-13 | 09:06

Mocht het jullie opvallen dat ik nog belabberder schrijf dan normaliter. De batterijen van mijn toetsenbord zijn bijna leeg, dus af en toe vallen er woorden tussen iut.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:06

@ecologiste | 25-02-13 | 09:01 | + 0 -
Ik snap je link niet met corruptie. Als je minder betaalt is er meer drive naar corruptie.

Je kan ze beter ontslaan, kan je ook nog besparen op G/W/L.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:05

Rabo Bank?
Kwam die niet van een kleine plateet in de buurt van Betelgeuze?

Kapitein Sjaak Mus | 25-02-13 | 09:05

Zal allemaal wel kloppen, maar zoals hierboven al vaker aangehaald: onze overheid bezuinigd niet (goed), maar verhoogd vooral de lasten. En ja, dat is funest voor de economie.

We zullen nu daadwerkelijk moeten gaan bezuinigen, maar dan wel op zaken waar onze eigen economie het minste last van heeft. Dus hoofdzakelijk tralala geld als ontwikkelings - 'samenwerking' (sinds wanneer heet geld geven samenwerking), exporteren van uitkeringen en eindelijk eens snijden in het woud van overbodige bestuurslagen in dit land.

Tevens zullen we eindelijk eens een plan à la UK moeten krijgen van wat we met de EU willen. Of bepaalde bevoegdheden terugdraaien, of Nederland uit de EU. Na alle hulpprogramma's en andere ellende van de afgelopen jaren kan toch zelfs de meest fanatieke eurofiel niet meer volhouden dat de eurozone voor ons positief uit valt?

Om ons zelfvertrouwen terug te winnen en ons weer de noodzakelijke 'Schwung' te geven zullen we onze eigen toekomst weer terug moeten pakken. Dan maar iets minder efficiënt, maar we zijn blijkbaar toch in de eerste plaats Nederlander en geen Europeaan.

Merk aan mezelf dat er een volledige lamlendigheid over me heen komt als het over Europa gaat. Ik wil niet betalen voor Europa, omdat ik ervan overtuigd ben dat het euro-systeem never nooit zal werken. Voor Nederland wil ik hard werken en belasting betalen, voor Europa heb ik niet de energie om hetzelfde op te brengen.

alexbl | 25-02-13 | 09:05

@ecologiste | 25-02-13 | 09:01
Oke dus als je menen opeens veel minder salaris geeft, worden ze minder corrupt? Ergens klopt er iets niet in deze logica ...... wie biedt?
-

MarcS | 25-02-13 | 09:05

aanvulling: hoe kan een mongeaulen partij als 50+ zo hoog staan in de peilingen ? net zoals de PVV destijds ... bewijst nogmaals dat het huidig politiek systeem niet werkt in Nederland ... 5 regeringen in de laatste 11 jaar ....

iter | 25-02-13 | 09:04

Ik denk zomaar dat er een tijd gekomen is dat politieke partijen hun beste tijd gehad hebben. Vechten voor heilige huisjes is zooo 1980. Een regering moet er komen die niet gehinderd word door partij politiek en politieke kleur.
Gewoon verstandige en goed doorgerekende beslissingen nemen die het huishoudboekje weer met zwarte cijfers als prioriteit gaat zien. Een radicale omwenteling is er nodig om de hele economie uit de shit te trekken en dan hebben we geen politici nodig die maatregelen nemen waardoor zij alleen in de toekomst er warmpjes bijzitten. Bezuinigen betekend het mes zetten in overbodige UITGAVEN (ontwikkelingshulp, ESM etc.) en niet meer inkomsten proberen te stelen van de bevolking die al niks meer te nakken hebben.

clockandhammergame | 25-02-13 | 09:04

Een economie "kapotbezuinigen" is een holle Linkse frase die in de huidige politieke spraakverwarring niets meer betekent. Ter verduidelijking:

Economie kapotbesparen: is onzin.
Economie kapotbelasten: is wat er nu gebeurt.

De tering naar de nering zetten is sinds mensenheugenis een goede aanpak als er geldgebrek ontstaat. Of je nu individu, huishouden, bedrijf of overheid bent.

Snapt iedereen, behalve Rutte en zijn companen.

Magnum Force | 25-02-13 | 09:03

Bezuinigen betekent ook de hand in eigen boezem steken. Ik zie alleen maar een hoop geld verdwijnen naar ZEURO-maffia-landen, en naar banken die hun eigen broek niet op kunnen houden. +1 voor RABO!

Snorry! | 25-02-13 | 09:03

@daytripper | 25-02-13 | 08:57 | + -1 -
Die worden werkloos. En dan kan je zeggen dat maakt niet zo veel uit of je ze nu betaalt als ambtenaar of een uitkering geeft.
Dat maakt wel uit, want minder administratieve rompslomp helpt een econoime. Hoe zuiverder je de economie hoe beter deze kan floreren.
Dus ze met een uitkering thuis laten zitten is eigenlijk beter. Wellicht kunnen ze zich om laten scholen tot "handen aan het bed". Want tot nu toe moeten bij blijkbaar mensen uit het buiteland importeren om hieraan te voldoen, althans dat zegt de politiek.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 09:03

Multiplier effect ..... fonetisch en een beetje fantasie ..... Meervoudigliegen .......

MarcS | 25-02-13 | 09:03

Ommezwaai | 25-02-13 | 08:59 |

Volkomen met u eens en het punt zal niet zijn dat in het algemeen ambtenaren zich te goed zouden voelen o.i.d.
Maar krijg ze er maar es uit die MOE-landers. We zijn belazerd .

daytripper | 25-02-13 | 09:03

@ecologiste | 25-02-13 | 09:01
Ik kan maar één foutje ontdekken in je tegel.
Het woordje "verdienen" moet je vervangen door "krijgen".

Che_cuevara | 25-02-13 | 09:03

ecologiste | 25-02-13 | 09:01
Dan moet het tekort aan salaris toch weer worden "aangevuld".
Reken maar dat de steekpenningen in het rond vliegen...

Ommezwaai | 25-02-13 | 09:02

Voordat Nederland een lastenverzwaring kreeg, had er eerst =maximaal= gekort moeten worden op:
- ontwikkelingsgelden
- de EU (Griekenland, Brussel etc.)
- koningshuis
- ambtenarij en ministeries
- overzeese gebieden die liever onafhankelijk zijn
- ambassades (overmatige luxe, behuizing en beloning)
- etc.

Bij al deze zaken is het volk namelijk NIET gebaat en hier hadden we zelfs winst kunnen behalen.
Maar volgens die kudt-kabinet gaat alles en iedereen vóór het gewone volk. Stelletje Nederland-haters!

Pastor Sippenhaft | 25-02-13 | 09:02

helaas is het niet Rutte alleen, zelfs de oppositie partijen zijn schuldig aan het aankomend failliet van Nederland ...

iter | 25-02-13 | 09:01

Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:50 | + 3 -

Ambtenaren mogen van mij in dienst blijven, maar gaan veel minder verdienen. Suggestie: maximaal 4000 voor de top en 2000 voor de onderste regionen van het salarisgebouw.
Corruptie bestaat dan nauwelijks meer, want ze krijgen er geen geld voor.

ecologiste | 25-02-13 | 09:01

Raiffeisen-Boerenleenbank klinkt te lang, ingewikkeld en te boers. Dus doe je Ra Bo. Klinkt net te vaag om het goede principe van Raiffeisen te begrijpen en vooral niet geassocieerd te worden met boeren.

-------------
Ebru zou zeggen:
'Rabo, wat een gekke naam'
Kansleaus | 25-02-13 | 08:50 | + 3 -

Dima Beeline | 25-02-13 | 09:00

Zeg vanLeeuwen, hadden wij niet afgesproken dat die economen geen enkel idee hebben m.b.t. de economie? Is het nu alleen het feit dat deze meneer 'hoofd' voor zijn econoomschap heeft staan dat hij er opeens wel verstand van zou hebben?
- Zal Rutte minder gaan bezuinigen? AUB niet, dan valt de economie helemaal op zijn gat. Hoe dat zo? Welnu, ze zijn nu hard aan het bezuinigen en alles wordt alleen maar duurder. Minder bezuinigen staat voor hen gelijk aan meer geld uitgeven, m.a.w. er gaat nog meer geld naar ontwikkelingssamenwerking, de JSF etc. U denkt toch niet dat ze de BTW weer gaan verlagen toch? En ALS ze het al doen, verwachten ze wel dat IEDEREEN dan ook meteen een nieuw huis een nieuwe TV een nieuwe ..... koopt etc. anders blijken de maatregelen geen effect te hebben.

MarcS | 25-02-13 | 09:00

daytripper | 25-02-13 | 08:57
Er werken dik 300.000 Moelanders in NL.
Me dunkt dat we de helft van deze banen wel kunnen laten invullen door ex-ambtenaren.
Of voelen die zich daar soms te goed voor?

Ommezwaai | 25-02-13 | 08:59

junks leven op de pof

II hondjes | 25-02-13 | 08:58

Het mantra van hervormen van de politieke kliek staat haaks op herstel. Het herstel moet uit de arbeidsmarkt komen niet uit de woningmarkt. De hervormingen op de arbeidsmarkt moeten worden teruggedraaid en de kredietverlening door banken weer verruimd.

maraboe | 25-02-13 | 08:58

Het multipliereffect is een leugen om overheden groter te maken of groot te houden.
Wanneer begrijpen ze eens dat een ambtenaar alleen maar uw geld opmaakt en herverdeelt.

Een economie kan alleen groeien als meer mensen produceren en winst maken, dus minder ambtenaren die niets produceren en geen winst maken is de oplossing.

Keynes is achterhaald, maar politici willen dat niet begrijpen omdat hun machtspositie dan aangetast wordt.

liegende hollander | 25-02-13 | 08:57

Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:50
En dan hebben we het nog niet eens over de forse verhoging van de accijnzen op drank, brandstof en peuken..
Half NL rijdt inmiddels de grens over om daar goedkopere accijn-belaste artikelen in te slaan.
OOk de "normale" boodschappen doet men tegenwoordig in grote getale over de grens.
Nee, dan ben je lekker goed bezig.

Ommezwaai | 25-02-13 | 08:57

Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:50 |

Kunt u ons ook vertellen waar die ambtenaren heen moeten?

daytripper | 25-02-13 | 08:57

Even wat anders: <iframe src="https://www.facebook.com/video/embed?video_id=10200194014046649" width="320" height="240" frameborder="0"></iframe>

Bibi-Thee | 25-02-13 | 08:57

Dijsselbloem, heb je al geld apart gelegd voor de 4e nationalisatie?
Ook de 1001 smoesjes paraat?

de beer van de meer | 25-02-13 | 08:57

Het principe is heel simpel: Spaargeld uitgeven in tijden van nood, sparen in de goede jaren.
Al onze partijen hebben het principe: In goede jaren prestigeprojecten verzinnen, uitdelen en geld over de balk smijten. In slechte jaren prestigeprojecten verzinnen, geld over de balk smijten en proberen te sparen.

Maar dat krijg je als de helft van de kamer de MBO nog niet afgerond krijgt en de rest pretstudies heeft gevolgd en vooral zit waar ze zit door zich politiek achterbaks op te werken in de partij op basis van holle retoriek, one-liners en verzonnen imago. Nog even los van het deel wat het gewoon doet om het dikke salaris.

Dima Beeline | 25-02-13 | 08:57

@OpperGek | 25-02-13 | 08:56 | + 0 -
En weten ze het allemaal beter. Ze kunnen nog geeneens hun eigen toko op orde houden. Bankiers kunnen echt gewoon helemaal niets.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:56

Een bank (lees veroorzaker crisis) die wel even gaat vertellen hoe er gehandeld dient te worden. Tuurlijk het is een hele slechte zaak dat er nu zo veel wordt "bezuinigd" maar de laatsten die nu hun bek open mogen trekken over verkeerde keuzes zijn wel de hypocriete bankiers.

Jarenlang kon het niet op en nu vallen ze bij bosjes om en mogen wij het geld ophoesten.

OpperGek | 25-02-13 | 08:56

Je kan echt prima bezuinigen zonder een economie kapot te maken. En je kan ook als overheid meer geld aanwenden om de burgers te helpen.

Waar het hier steeds mis gaat is dat Rutte niet bezuinigt of verkeerd bezuinigt. En geld wordt uitgegeven aan niet belangrijke zaken.

Zolang dit zo door blijft gaan is het dweilen met de kraan open.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:55

@Lobo | 25-02-13 | 08:54
Ach, Rompie zei gisteren nog dat de EU ons welvaart en banen bracht.
Wat liegen betreft lijkt het wel of al die politici een wedstrijdje aan het houden zijn.

Che_cuevara | 25-02-13 | 08:55

HET bureau, ZIJN voorjaarsramingen. Moeilijk taal, dat Nederlands.

zuiderduin | 25-02-13 | 08:55

@Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:50
Rutte heeft er niet bijgezegd dat hij langs de andere kant €5000 zou terug pakken.

Che_cuevara | 25-02-13 | 08:54

En dan glashard op je verkiezingsposter zetten dat de economie wel wat VVD kan gebruiken.. Nou, niet dus.

Lobo | 25-02-13 | 08:54

Eat that Rutte.

Che_cuevara | 25-02-13 | 08:52

Mijnheer Rutte! Mijnheer Rutte... mogen wij uw reactie op de recente beschuldigingen dat u Nederland naar de kl*te helpt? "Oh zeker, jongens...." www.nrcnext.nl/files/2012/01/MarkRutte...

harry poster | 25-02-13 | 08:51

Ebru zou zeggen:
'Rabo, wat een gekke naam'

Kansleaus | 25-02-13 | 08:50

@superjan | 25-02-13 | 08:48 | + 0 -
En eigenbelang.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:50

Ik word er zo moe van waarom er niet doorgepakt wordt. Kan je me een radicale koude klootzak vinden, maar ik blijf het gewoon vreemd vinden waarom we geld moeten lenen voor ontwikkelingssamenwerking. Waarom we de BTW omhoog gooien.

Een gulden / euro kan je maar 1x uitgeven en steeds wordt niet voor de Nederlandse burger opgekomen. We zouden 1000 euro krijgen van Rutte. Als ik als de Nederlandse staat te werk zou zijn gegaan had ik deze 1000 euro al uitgegeven voordat ik hem binnen had. Gelukkig ben ik niet zo stom, want het blijkt natuurlijk wee een loze belofte.

Kappen met het domme beleid en het beschermen van de politieke kliek. Keihard snijden in de ambtenarij. Geen holle frasen. Pleur de hypotheekrente-aftrek overboord en verlaag het IB evenredig. Het scheelt een hoop ambtenaren en fraude. Ja Rutte het is echt zo makkelijk als ik het schets. Eerlijk waar.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:50

Niet alleen een bank met ideeën, ook een bank met meningen. Boks Rabobank. Je moet maar durven.

superjan | 25-02-13 | 08:48

Weghalen dat geld, mensen!

yespur | 25-02-13 | 08:47

Bezuinigen is niet lasten verzwaren
Bezuinigen is niet lasten verzwaren
Bezuinigen is niet lasten verzwaren

Heb je hem Rutte... of moet ik het nog even een paar ik in je oor schreeuwen.

Kaas de Vies | 25-02-13 | 08:46

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl