Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

HERDENKEN

SMAK100.jpegNee natuurlijk is het goed om Auschwitz te herdenken, om de bevrijding van Auschwitz te herdenken maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik mij afvraag waarom? Waarom herdenken we de doden, die massaal de dood in gejaagd zijn? Waarom herdenken we de Nederlanders, die we gemakshalve Joden noemen omdat dat net wat beter klinkt dan Nederlanders, die door andere Nederlanders de dood zijn gejaagd? Dus nog een keer: waarom herdenken we Nederlanders die door andere Nederlanders de dood zijn ingejaagd? Waarom herdenken we de slachtoffers, in plaats van de daden? Waarom herdenken we niet dat meer dan 70 jaar geleden Nederlanders elkaar de dood injoegen? Waarom herdenken we niet dat meer dan 70 jaar geleden Nederlanders elkaar aangaven om opgehaald te worden? Waarom herdenken we niet dat meer dan 70 jaar geleden Nederlanders maar wat blij waren verlost te zijn van hun buren? Waarom herdenken we niet dat meer dan 70 jaar geleden de koninklijke familie volk en vaderland verliet voor een lange vakantie in Canada? Waarom herdenken we niet dat meer dan 70 jaar geleden de koninklijke familie geen kwaad woord sprak over de onschuldige, opgehaalde, ter dood veroordeelde Nederlanders? Waarom herdenken we niet, dat wij mensen in- en in slecht zijn, en er alles aan doen om de ander kapot te krijgen – al is die ander óók een Nederlander? Sonja Barend zei ooit dat het Nederlanders waren die haar vader hadden weggehaald. Geen Duitsers, die we met z’n allen zo massaal haten. En waarom ook alweer?! Die 75% van de Nederlandse Joden die de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz niet overleefd hebben, zijn door Nederlanders geregistreerd, opgehaald, weggebracht en op de trein gezet. Omdat, tja, omdat? Zeg me, omdat? Omdat het Nederlanders waren? Nee. nooit meer Auschwitz. Daarom hebben in de afgelopen 68 jaar Cambodja, Srebrenica, Darfur en Rwanda plaatsgevonden. Daarom kijken we fijn toe hoe de Syriërs elkaar afslachten en daarom verdienen we aan oorlogen in Afrika, Irak, Iran en overal. En doen we ideetjes op hoe op een dag de ene Nederlander de ander weer kan afslachten. Maar nooit meer Auschwitz.

Reaguursels

Inloggen

Aan de naam van de schrijver te zien heeft hij iets tegen Joden!

zeefert | 29-01-13 | 07:00

@ebru Dat je ouders als gastarbeider keihard gewerkt hebben in Nederland is lovenswaardig. Je moeder als oogarts en je vader als patholoog hebben er toe bijgedragen dat jij een studie kon volgen. Als jouw gereutel nou het resultaat van hun energie....... dan is het zonde van hun tijd geweest! Blijf lekker in de Libelle.

Mike2000 | 29-01-13 | 02:41

Het thema WOII is wel zo'n beetje uitgekauwd. Dit soort discussies pffff ik word er zo moe van. Vergelijkingen van het heden met toen werken niet meer, eerder averechts. Dit soort artikeltjes ook. Nergens goed voor. Ga lekker koken. Is veel beter.

Ies niet graties | 28-01-13 | 21:19

KoninginWildemina | 28-01-13 | 01:02 |

Geachte Koningin, zonder afbreuk te willen doen aan uw post willen ik toch op een kleine verschrijving wijzen zonder onbehagen te willen oproepen. Het conflict in het Midden-Oosten betreft het Israel-Palestijnen conflict. Palestijnen zullen nooit een land vormen.

mixey | 28-01-13 | 19:37

Nog vragen?
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 17:54 |

Nee.
Ignorance=strength

Red mij niet | 28-01-13 | 18:20

ebru umar heeft wel een punt.
heb deze hele shit meegemaakt met mijn klasgenootjes
MET STER.
heb alleen in voorjaar 45 gasten gezien in blauwe overals met een thommy gun op hun buik die ik daarvoor nooit heb gezien

subman | 28-01-13 | 18:08

De gruwelijke waarheid omtrent WW2 ligt begraven in de archieven vd overwinnaars. Jammer voor hen dat er nog Finland is, dat door de gebeurtenissen werd meegezogen. Die weten precies wat er echt gebeurd is:
.
www.prokarelia.net/en/?x=artikkeli&...

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 17:57

Het is A en B. Met mijn opmerking over WW2 als zijnde in eerste instantie een oorlog tussen D en SU, had ik het over het zwaartepunt vd oorlog, niet de chronologie. Aan het oostfront zijn verreweg de meeste mensen omgekomen en de meeste strijd gevoerd. D en SU waren nooit maatjes, maar vanaf het begin doodsvijanden. Het voorstel van het niet-aanvalsverdrag kwam vd kant van de Soviets, met het doel om het makkelijker te maken voor D om in te grijpen in Polen, dat al half was gemobiliseerd en was begonnen met het vervolgen van Duitsers. Het doel vd Soviets was, net als die vd Amerikanen en de Britten (Churchill, niet Chamberlain) om de oorlog te starten, met als doel Duitsland te vernietigen. Polen werd regelrecht gebruikt door deze drie voor dat doel. Het Ribbentrop-Molotov akkoord was een valstrik van Stalin om Hitler de schijn te geven dat hij een tweefrontenoorlog kon vermijden. De vernietiging van Duitsland was echter al besloten voor 1 september 1939 door Stalin, Churchill en Roosevelt. Duitsland was vanaf het begin de gejaagde en de tegenstanders de jagers. De inval in Denemarken en Noorwegen werd geinitieerd door de Britten en Fransen, die de ijzeraanvoer uit Narvik wilden afsnijden. The Battle of Britain was een drie maanden vertraagde reactie op de Britse bombardementen op Duitse burgerdoelen. De inval in NL en B was een gevolg vh opgeven vd neutrsliteitspolitiek van NL en B.
.
Nog vragen?

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 17:54

WW2 was in eerste instantie een oorlog tussen de USSR en Duitsland. De Amerikanen kwamen pas aankakken toen het sl bijna afgelopen was, juni 1944.
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 16:48 |

Onze 'Amerikaanse bevrijders' hebben echter nooit iets anders nagestreefd dan oorlog in Europa, ten einde zelf het heft in handen te nemen.
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 17:16 |

Ja, wat is het nou? A (16:48) of B(17:16)?

Red mij niet | 28-01-13 | 17:32

"WW2 was in eerste instantie een oorlog tussen de USSR en Duitsland."

Dr. Oef. Toeter:

september 1939: Inval door Nazi-Duitsland van Polen. Geheime afspraken over de verdeling van Polen tussen Duitsland en de USSR. (maatjes dus)
april 1940: Inval in Denemarken en Noorwegen
mei 1940: Inval in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.
zomer 1940: Battle for Britain
zomer 1940: Italië begint de oorlog in Noord-Afrika tegen Britse bezittingen.
Herfst 1940: Inval door Italië van Albanië en Griekenland.
winter 1940/1941: Duitsland mengt zich in Noord-Afrika vs. UK.
Lente 1941: Duitsland mengt zich in de strijd om de Balkan en Griekenland vs. UK.
Zomer 1941: 'Eindelijk' is daar jouw oorlog vs. de USSR. Twee jaar nadat de oorlog is uitgebroken. En er al onnoemlijk veel doden zijn te betreuren.

Voor het gemak heb ik maar even de strijd in zuidoost Azië buiten beschouwing gelaten. Waar de USSR zich dus pas in augustus 1945 mengde.

Red mij niet | 28-01-13 | 17:20

Ik ben zwaar ontevreden over het aantal minnetjes die ik heb gescoort, dus ik doe een nieuwe poging en ik wil er nu minstens tien hebben.
.
"We herdenken degenen die zijn gevallen voor onze vrijheid nu... of het nu Nederlanders, Joden, Amerikanen of Canadezen waren. "
.
Ik wil niets afdoen aan de ellende van gewone mensen van alle partijen die leden onder het schaakspelletje vd machten die elkaar in de haren vlogen. Ik heb het nu dus over de Grote Politiek. Er is geen sprake van dat Duitsland een overbevolkt land als Nederland als Lebensraum wilde toevoegen. De inval in Nederland en Belgie was het gevolg a) vd Britse en Franse oorlogsverklaring aan Duitsland nav de escalatie vh conflict om Danzig en b) het verlaten door de Nederlandse regering vd neutraliteitspolitiek en het overleg van hoge Nederlandse militairen met de Britten. Nederland had toegestaan dat de Britten en Fransen een opmars konden voltrekken door Nederland naar het Roergebied, om het industrieele hart van Duitsland te treffen. Zelfs de joodse historicus Lou de Jong heeft toegegeven dat Nederland helemaal niet zo neutraal was:
.
gerard45.bloggertje.nl/note/14067/bijz...
.
Zie kranteartikel, helemaal onderaan. Dit was ook precies de reden die de Duitsers opaven als motief voor de inval en dat de bezetting tijdelijk zou zijn en zou worden opgeheven in het kader van een Europese vredesregeling, waarbij Versailles ongedaan zou worden gemaakt en Duitsland als normale Europese mogendheid zou worden erkend.
.
Onze 'Amerikaanse bevrijders' hebben echter nooit iets anders nagestreefd dan oorlog in Europa, ten einde zelf het heft in handen te nemen. Nee het klopt, we spreken inderdaad geen Duits, maar elke vuilnisman spreekt wel een mondje Engels en in Bretton Woods werd de dollar als reserve currency ingevierd, een enorme free lunch voor de nobele Amerikaanse bevrijder, die nu dollars kunnen drukken wat ze willen. De internationale pikorde in 1939 was 1) Europa 2) VS 3) USSR. Toen de VS en USSR klaar waren met Europa was de pikorde: 1) VS 2) USSR 3) Europa. Een schelm die daar wat achter zoekt. Een Europeaan die de VS zien als bevrijder, lijdt aan het Stockholm-syndroom.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 17:16

@Pete: je hebt gelijk, WW2 was in eerste instantie een oorlog tussen de USSR en Duitsland. De Amerikanen kwamen pas aankakken toen het sl bijna afgelopen was, juni 1944.
.
Je hebt ongelijk met je idee van 'zelfontbrandende lichamen'. Lichamen bestaan voor 75% uit water, daarom is er per lijk minstens 30 kg kolen nodig voor crematie. Hoe kom je er in godsnaam bij dat je 4416 lijken per dag per oven kunt verwerken?! In zo'n oventje past er maar een en het duurde vrioeger uren voordat de crematie klaar was. Alleen al op grond van capaciteit van 10-20 per dag per oven en het aantal ovens dat er was kunnen er in twee jaar tijd nooit miljoen mensen zijn omgebracht. De tienduizenden doden die er zijn gevallen, verklaren uitstekend de opgestelde crematiecapaciteit. Er zijn op youtube vele filmpjes die dat goed illustreren. Bekijk bv 'Auschwitz versus Science' en dan ben je weer even klaar met de holocaust. Maar mensen zijn kuddedieren en lopen dus liever met de door media en hollywood geconditioneerde kudde mee en zullen we even moeten wachten tot de multiculturele samenleving echt pijn gaat doen, op het Syrische af.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 16:48

-weggejorist-

chatboy16 | 28-01-13 | 15:18

Stel dat Adolf maar op 1 front de oorlog had gevoerd? Wat dan? Dan hadden de Amerikanen & Engelsen geen schijn van kans gehad.
Pete_1968 | 28-01-13 | 14:46 |

Toch doe je het voorkomen dat Hitler maar op 1 front oorlog voerde. Het westfront bestond immers maar uit wat bommen op Duitse steden?

Red mij niet | 28-01-13 | 15:12

Pete_1968 | 28-01-13 | 14:46 |

Zeker. Maar gezien al die andere fronten waarop gevochten werd, en die inderdaad veel Nazi-troepen vastzetten (vergeet de Duitse bezetting van Italië niet!) is het wel heel kort door de bocht om te zeggen dat de Yanks en Britten geen grote bijdrage hebben geleverd aan het verslaan van Nazi-Duitsland behalve wat bommen op Duitse steden.

En ja, Japan's 'ambitie' lag natuurlijk in zuidelijk Azië, maar dat neemt niet weg dat als ze daar niet op het formidabele tegenoffensief van de VS en UK waren gestuit het zeer wel mogelijk was geweest dat ze hun vriendjes in Berlijn te hulp waren geschoten door een tweede front voor de Sovjet-Unie te creëren. De huidige militair-historisch consensus is wel dat het keerpunt aan het oostfront in belangrijke mate tot stand is gekomen omdat het Russische leger HUN oostflank ongestraft konden leegtrekken en naar Europa verplaatsen. Omdat het aan het Japanse leger het vermogen (en dus ook de wil) ontbrak Siberië binnen te vallen.

Red mij niet | 28-01-13 | 15:06

@Red mij niet | 28-01-13 | 14:35
Ja, dat is waar. Al waren de Japanners volgens mij niet op Rusland uit maar op China. Daar waren ze al een poosje bezig. Ook de olie en ander grondstoffen in 'ons' Indie waren belangrijk en niet zozeer de Russen.
Je hebt gelijk dat er in Noord-Afrika ook ea aan de hand was maar toch is dat vergeleken met Rusland een stuk minder qua omvang. Denk maar aan de tankslag bij Koersk of het 6e Duitse leger die gevangen genomen is bij Stalingrad. Dit zijn aantallen die op de operatie in Noord-Afrika bijlange na niet van toepassing zijn.
En natuurlijk is er in Italie ook flink gevochten door de Amerikanen Denk aan MonteCasino enz. Maar doordat de Duitsers zoveel manschappen en materieel en olie aan de slag in het oosten kwijt was, was het voor de geallieerden wel een stuk eenvoudiger. Stel dat Adolf maar op 1 front de oorlog had gevoerd? Wat dan? Dan hadden de Amerikanen & Engelsen geen schijn van kans gehad.

Pete_1968 | 28-01-13 | 14:46

@Prof. Dr. Ir. Toeter
Je kan de aantallen moeilijk achterhalen zoveel jaar na dato. je kan er echter wel vanuit gaan dat er enkele miljoenen doden zijn gevallen in de kampen. Het geheel werd op industiele schaal aangepakt en je kan ook bereken hoeveel mensen er nodig waren om een oven in Auschwitz aan de gang te houden. Te weinig lijken in de oven was niet goed en teveel ook niet. Bij een correct aantal lijken bleef het verbrandingsproces vanzelf in stand. Dus aan de hand hiervan en het aantal ovens kan je ongeveer berekenen hoeveel mensen er alleen al in Auschwitz zijn verbrand. Per oven konden er per 24 uur 4416 lijken worden verbrand. En dit aantal moest worden gehaald om het verbrandingsproces in stand te houden.
Kortom, dat er ruim 1,1 miljoen mensen alleen al in Auschwitz zijn gestorven lijkt mij een redelijk aantal. Dan zijn er nog tal van andere kampen die enkel en alleen maar op vernietiging uit waren. Die 373K slachtoffers waar jij het over hebt is wel heel erg aan de lage kant. Ok, ik ben het met je eens dat de propaganda van de Joods/Amerikaanse lobby ons wil doen geloven dat er 6 miljoen zijn joden zijn gedood maar dan zeg ik altijd: 'En die 30 miljoen Russen doen er zeker niet toe?' Ok, het ene leed vergelijken met het andere is geen wedstrijd. Bombardement op Rotterdam met 800 doden is erg net zoals een atoomboom op Hiroshima of het bombardement op Dresden. Het is alleen van een andere orde van grootte. Dus het aantal zegt niet alles terwijl men ons wil doen geloven dat 6 miljoen joden het grootste aantal is en dus het ergst... vergeet de roma en de sinti niet. procentueel zijn er daar ook veel van vermoord. Is dat erg? hoor je er veel over? Nee, alleen die 6 miljoen joden want dat is het grootste aantal.....

Pete_1968 | 28-01-13 | 14:38

Pete_1968 | 28-01-13 | 14:13 |

Je vergeet voor het gemak de oorlog in Noord-Afrika en direct daarop volgend de invasie van Italië (UK en in mindere mate de VS vs. de Nazi's). Ook vergeet je de oorlog in Azië en de Pacific tegen Japan (VS en in mindere mate UK vs. de Jappen, ook geen lekkere jongens). Het is dat Japan z'n handen vol had aan de VS/UK dat ze niet een tweede front openden tegen de Sovjet-Unie waar ze een gemeenschappelijke grens mee hadden. De Russen wilden om vergelijkbare redenen Japan niet aanvallen en daarom is er tijdens de conferentie van Jalta (of Teheran) ergens in 1943 overeengekomen dat Rusland de oorlog pas zou verklaren aan Japan nadat de oorlog in Europa voorbij was. Drie maanden om precies te zijn. Dat is 5 augustus 1945. De dag er op viel De Bom.

Red mij niet | 28-01-13 | 14:35

@BadLieutenant | 28-01-13 | 13:59
Helemaal waar. Onze 'Oranjes' zijn geen afstammelingen van de vader des vaderlands Willem van Ornaje. Het is een poppenkast.
--
@dj tonedeaf | 28-01-13 | 13:49
Nee, D-Day was een minor operation vergeleken bij wat de Russen hebben klaargespeeld.
De Duitsers zijn verslagen op de steppes in Rusland en niet door Yanks. Vanaf 1942 waren de Russen aan de winnende hand (Stalingrad, Koersk) en daarom hadden de Yanks kans van slagen in het westen maar pas vanaf juni 1944 terwijl de Russen de mof steeds verder westwaarts dreef konden de Amerikanen en Engelsen alleen maar Duitse steden in puin gooien..

Pete_1968 | 28-01-13 | 14:13

@Red mij niet: leg mij geen woorden in de mond. Ik zeg dat de getallen vh Rode Kruis een minimum is.
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 13:29 |

De Duitsers kwamen zelf op een totaal van ca 270.000 doden in de kampen.
Excuses: 373.468 doden.
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 11:00 |
Exact. 373k doden, veroorzaakt door de oorlogsomstandigheden, zie boven.
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 11:16 |

Allemaal jouw woorden. Geen woord toegevoegd of weggelaten. Maar dan begint je grote omtrekken de beweging en gaat je eigen woorden verdraaien:

@Red mij niet: over die getallen van Bad Arolson... Klopt, het Rode Kruis doet geen enkele uitspraak over niet gedocumenteerde doden.
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 12:50 |

Ik zeg dat de getallen vh Rode Kruis een minimum is.
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 13:29 |

Ik leg jou geen woorden in de mond, ik spreek je aan op de woorden die jij in de mond hebt genomen. Jij hebt niet de ballen om óf achter je woorden te blijven staan óf om toe te geven dat jouw stelligheden de toets der kritiek niet kunnen doorstaan.

Red mij niet | 28-01-13 | 14:08

@obi-juan kenobi | 28-01-13 | 10:55 |
Het is een publiek geheim, dat er niets koninklijks door de aderen van ons huidige koningshuis stroomt, waarom denk je dat ze zo onwillig waren om een dna-sample af te staan ter onderzoek van de overblijfselen van de russische tsarenfamilie Romanovs, waaruit familiebanden zouden moeten blijken!

BadLieutenant | 28-01-13 | 13:59

Ik schaar me toch redelijk aan prof roeptoeter's kant. Wat wij voorgeschoteld krijgen over de 2e wo is een vakkundig staaltje -de winnaar schrijft de geschiedenisboeken.

Kort door de bocht leert men op scholen dat hitler de oorlog is gestart omdat hij een pleurishekel had aan joden en deze allemaal wilde vergassen en meteen een beetje extra grond voor duitsland wilde hebben.

De gem. scholier zal niet veel verder komen dan dat. Oja, als de yanks er niet waren geweest spraken we nu allemaal duits.

dj tonedeaf | 28-01-13 | 13:49

@Prins Heineken | 28-01-13 | 13:41

Maakt niet uit.

dj tonedeaf | 28-01-13 | 13:44

Waar gaat het over? Nazi Duitsland of Europa?

Prins Heineken | 28-01-13 | 13:41

Lekker pathetisch stukje dit. Een nogal mislukte poging om een en ander zwart-wit neer te zetten. Hoe en door wie de doden werden vermoord doet in feite niet ter zake: we herdenken hen die zijn gestorven. Het ene feit herdenken betekent bovendien nog niet dat voor een ander feit de ogen worden gesloten.

pieter12345 | 28-01-13 | 13:31

@Red mij niet: leg mij geen woorden in de mond. Ik zeg dat de getallen vh Rode Kruis een minimum is dat niemand ter discussie stelt, de Duitsers hebben het zelf gedocumenteerd en het Rode Kruis is een onafhankelijke partij. Het RK doet geen uitspraken over gaskamers, noch voor, noch tegen. Volgens het Nuremberg overwinnaarstribunaal zijn er vier miljoen mensen in Auschwitz omgebracht, hetgeen later zonder discussie is teruggebracht tot ca een miljoen. Sure. Ik wil een open discussie, zonder taboes, en dat moet mogelijk zijn 67 jaar na dato, toch? Of moet ik dan naar de gevangenis? Ik weet het, een open discussie is moeilijk, zowel voor moslimfundamenalisten als voor holocaust-fundamentalisten. Het geloof maakt zalig niet waar?

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 13:29

De conclusie van dit alles is: alleen door in de geschiedenis terug te kijken, te herdenken, EN steeds weer lessen te trekken, is er een kleine kans dat de dwaasheid en wreedheid van het mensdom enigzins binnen de perken blijft.

ljcoster | 28-01-13 | 13:23

Pete_1968

.. dat begreep ik al uit je stukje, het was ook overdrachtelijk bedoeld. ;)

obi-juan kenobi | 28-01-13 | 13:19

@Bruno Alaska | 28-01-13 | 12:07
Ik ben niet pro-Duits maar het bombardement op Rotterdam is met 800 doden niet te vergelijken met de misdadige bombardementen op de Duitse steden.
Natuurlijk is het bombardement op Rotterdam erg en heeft het veel leed veroorzaakt. Vergelijk je het echter met bombardementen op Hamburg (de 1e vuurstorm) of het bombardement op Dresden dan stelt het bombardement op Rotterdam niet veel voor. Wat echter niet wil zeggen dat er veel leed is aangericht in Rotterdam. Maar qua omvang is het niet te vergelijken. Dan kun je van Rotterdam nog zeggen dat het voor de Duitsers nodig was om tot een capitulatie van Nederland te komen, een duidelijke oorlogshandeling dus maar de systematische bombardementen op de Duitse steden is van heel andere orde. Wat was hier de achterliggende gedachte? Alleen maar het moreel breken? 6 maanden voor het einde van de oorlog was de productie capaciteit in Duitsland van oorlogs gerelateerde zaken het hoogst. Waarom is niet alle industrie vernietigd maar lag de nadruk op de steden? Aan materieel was er geen gebrek wel aan olie. En zou het niet zo zijn dat als de mariniers in Rotterdam een wat realistischer beeld hadden gehad van de sterkte van het Nederlandse leger, ze dan niet al eerder hadden gecapituleerd of hadden moeten capituleren? Wat was het nut om door te vechten in Rotterdam terwijl de rest van het land al bezet was door de mof? Je kan dus ook zeggen dat omdat ze doorvochten in Rotterdam terwijl de zaak al verloren was, ze het bombardement uitgelokt hebben. Dus door hun eigen koppigheid is Rotterdam gebombardeerd....
Ze hadden ook op tijd kunnen capituleren de zaak was toch al verloren. Het probleem is ook niet dat niemand iets deed. Dat is denk ik wel logisch als je een volwaardig leger tegenover je hebt. Het probleem is meer dat achteraf we er hoog van opgeven dat we dus allemaal in het verzet zaten en onderduikers in huis hadden. Kortom, dat na de oorlog iedereen een held was. En dat is dus niet zo. Ik zeg niet dat we de held hadden moeten uithangen want je ziet aan Rotterdam waar dat toe zou leiden. En het blijft een feit dat hier de meeste joden zijn weggehaald en heel erg efficient.

Pete_1968 | 28-01-13 | 13:16

Toeter, dus om aan te tonen dat er geen joden zijn vergast haal je een bron aan waarin staat dat er exact 373k mensen zijn omgekomen in de KZ's. Waarvan de bewijskracht er in ligt dat het document van de 373k zegt dat ze er niks zinnigs mee kunnen aantonen en dus is daarmee aangetoond dat de vergassing ook onzin is.

Ik wens je veel succes in je kruistocht tegen "een generatie die zich kritiekloos heeft laten indoctrineren door media en amerikaanse Holywood (sic)propaganda". Je zal het nodig hebben.

Red mij niet | 28-01-13 | 13:15

@gimme a beat'rix: wie de oorlog heeft gewonnen, de joden of de Duitsers? Ik zou zeggen, ga eens kijken in een willekeurige westerse metropool, dan zie je dat het 'blanke ras', waar Hitler zo'n fan van was, zwaar op de terugtocht is. De kleinere steden zijn als volgt aan de beurt. Ondertussen zijn de joden, die de VS al meer dan een eeuw in de knip hebben, bezig met het uitlokken WW3, met als doel de hele planeet in bezit te krijgen, om vervolgens alle grenzen af te schaffen en aldus de Final Solution vd Europeanen voor te bereiden. Fijn he?
.
peakoil.com/publicpolicy/kissinger-pre...
.
Zo, en nu in de bus, op weg naar het holocaustmuseum, de nieuwe kerk en religie vd Nieuwe Wereldorde, die Christendom en Islam moet gaan vervangen.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 13:05

Nu 70 jaar later zijn er nog steeds razzia's van politie, belastingdienst en andere overheidsinstellingen langs de wegen. Tevens is er nog steeds klik en verraad mentaliteit.

kruimelzuiger | 28-01-13 | 12:59

@Ds GVD, meekijkend over de schouders van ons Andre Kuipers weten we dat de aarde rond is, gewoon observeren. Van die gaskamers zouden we graag wat bewijzen zien. Jij schijnt die te hebben, dus kom maar op. We gaan uiteraard niet aannemen dat jij maar wat roept omdat je je veiliger voelt in de rest vd linkse kudde. Jij bent vast een hele moedige man.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 12:54

Wie hebben de wo2 nu eigenlijk gewonnen?
De joden of de duitsters?

gimme a beat,rix | 28-01-13 | 12:51

@Red mij niet: over die getallen van Bad Arolson... Klopt, het Rode Kruis doet geen enkele uitspraak over niet gedocumenteerde doden, ook niet over 'miljoenen vergasten', daarvoor moeten we bij onze Sovietvrienden zijn.
.
Over Oostenrijk... in Versailles werd de dubbelmonarchie ontbonden door de overwinnaars en bleef er alleen nog een duitstalige rompstaat over. Het waren de Oostenrijkers zelf die in Versailles verzochten om aansluiting bij Duitsland, maar dat werd natuurlijk geweigerd omdat WW1 was gevoerd om Duitsland te downsizen, niet om het groter te maken. Bij de Anschluss, stond het publiek langs de kant vd weg massaal te juichen, op een wijze waar de Melkerts en Bossen van deze wereld alleen maar kunnen dromen en er is niemand die twijfelt aan de juistheid van het referendum, waarin een grote meerderheid van de Oostenrijkers de Anschluss goedkeurden.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 12:50

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 12:25

Jij spoort echt niet. De aarde is zeker ook plat, en de gaskamers hebben waarschijnlijk ook nooit bestaan, ouwe conspirancy-baas van me ?

Ds. GVD | 28-01-13 | 12:46

Want die genoende Duitsers, incl Oostenrijkers, wilden in overgrote meerderheid terug!
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 12:25 |

Terug? Wanneer eerder behoorde Oostenrijk tot Duitsland?

Je roept maar wat, Toeter.

Red mij niet | 28-01-13 | 12:37

@obi-juan, ja uitgelokt. Dat de Soviets de communistische wereldrevolutie nastreefden hoeft hopelijk niet meer bewezen te worden. Maar ook Roosevelt, die naar eigen zeggen joodse roots had, roerde de oorlogstrom, vanaf zijn aantreden in 1933, op exact dezelfde wijze waarop de VS al jaren bezig zijn op de oorlogstrom te roffelen tegen Iran. Dat de hele amerikaanse maatschappij werd klaargestoomd voor een American Century, blijkt wel uit dit artikel, uit feb 1941,

www.informationclearinghouse.info/arti...

... dus een klein jaar voordat Roosevelt Japan zozeer in de hoek drukte met zijn olieembargo, dat hij hen (met opzet) geen keus liet dan de vloot in Pearl Harbor aan te vallen ten einde de broodnodige olie dan maar in Nederlands Indie te halen. Voor de goede orde: in 1941 was de economie van Japan TIEN keer zo klein dan die vd VS. Pearl Harbor was dus een wanhoopsdaad vd Jappen, maar Roosevelt zocht een uitweg om via Japan in oorlog te komen met Duitsland, de hoofdprijs. Roosevelt wist al dagen van te voren dat PH zou worden aangevallen, maar liet het gebeuren omdat hij het strikt neutralistische Congres en Amerikaanse volk om de tuin moest leiden. Duitsland heeft nooit een andere motivatie gehad dan om Versailles terug te draaien en om alle Duitsers weer Heim ins Reich te brengen, een volstrekt legitieme onderneming op basis vh principe van zelfbeschikking, dat ook door de geallieerden (in theorie) werd onderschreven, naar huis te brengen. Want die genoende Duitsers, incl Oostenrijkers, wilden in overgrote meerderheid terug! Het ging fout met Danzig. De Polen werden stiekem door Britten, Fransen en Amerikanen opgehitst om niet toe te geven. Het conflict escaleerde en de Polen begonnen met het vervolgen vd Duitsers, die tgv Versailles gedwongen waren om in Polen te leven. In 1945 hebben de Polen op schandalige wijze Duitse gebieden ethnisch gezuiverd, een ontwikkeling die er al in 1939 aan zat te komen, toen honderden Duitsers werden vermoord en tienduizen vluchtten naar Duitsland. DAT was de ware reden waarom Duitsland Polen binnen viel en niet dat Lebensraum geleuter uit de jaren twintig, toen Hitler een uitweg zocht voor de voedselblokkade van 1918-1919, toen ca een miljoen Duitsers door die fijne Britten werden vermoord, ten einde Duitsland op de knieen te krijgen, aan het einde van WW1, die geheel en al werd gemastermind in Londen, omdat de Britten het niet zo leuk vonden dat ze langzamerhand hun positie als mondiale topdog aan het verliezen waren aan het opkomende Duitsland. Direct na de gewonnen veldtocht tegen de Polen deed Hitler redelijke voorstellen voor een Europese vredesregeling, maar Britten en Fransen waren alleen geinteresseerd in de continuering van de wurgvoorwaarden van Versailles en dus de totale nederlaag van Duitsland. En de Amerikanen en Soviets stonden aan de zijlijn lachend toe te kijken hoe de drie Europese grootmachten elkaar in de haren vlogen, omdat ze wisten dat zij uiteindelijk de lachende derde zouden zijn, en zo geschiedde. De inval vd Duitsers in de USSR was een wanhoopspoging, een preemptive strike, omdat de ze wisten dat de Soviets miljoenen hadden samengetrokken aan de grens met het doel om Europa op te rollen, inclusief ons kikkerlandje (operatie Buran, 6 juli 1941). De Duitsers waren de Soviets drie weken te vroeg af en dat was de enige reden waarom west-Europa niet in de handen was gevallen van de Soviets, maar in de handen die Sovietvriendjes, de k**-Amerikanen, het geringere kwaad.
.
Ga hier maar ens over na denken, of WW2 inderdaad een oorlog was tussen goed en kwaad en of inderdaad de goeden wel hebben gewonnen. Zo en nou in de bus op weg naar de volgende Auschwitzherdenking.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 12:25

Ebru en ook GS: met zulke topics doe je afbreuk aan een stevig merk.
En dan bedoel ik niet zozeer het controversieel onderwerp en de troll-achtige opmerkingen, maar vooral de stuntelige manier waarop wat flarden die met dat onderwerp te maken in elkaar gehutseld zijn.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 12:24

@Pete_1968 | 28-01-13 | 11:40

Dat bombardement dat leidde tot de capitulatie stelde dus eigenlijk niks voor? Stel dat dat nu gebeurt en het leger geeft zich over dan zou jij dus in feite denken, mwah niks te vrezen van die Duitsers, ik heb nog ergens een paar dartpijlen en misschien een neef met een luchtdrukpistool, we pakken ze of we zijn gewoon lekker burgerlijk ongehoorzaam.

Aan de andere kant, als er aan het begin zo weinig aan de hand was, of mensen hadden het gevoel dat er weinig aan de hand was waarom zouden ze dan überhaupt iets doen? Als er nu groepen mensen op de trein worden gezet heb ik een redelijk referentiekader wat die mensen eventueel te wachten staat, in die tijd niet. De informatievoorziening zat ook wat anders in elkaar, andere manieren van communicatie, andere geschiedenis, ander opleidingsniveau(gezien over de totale bevolking).. etc. Je kan de situatie van toen niet in deze tijd plaatsen, je kan er wel eventueel iets van proberen te leren en te zien of het nu anders zou kunnen.

Bruno Alaska | 28-01-13 | 12:07

kan iemand deze excuus turk vertellen dat je voor schrijven talent nodig hebt.
Eens met de stelling of niet, het is gewoon allemaal zo slecht geschreven.
Over de inhoud kun je twisten maar dat is natuurlijk de bedoeling van deze scherpe turkse "born columnist."

Hunter S. Thompson | 28-01-13 | 12:06

Ben ik de enige die dit stuk twee keer moest lezen om überhaupt een samenhang te ontdekken. Wat slecht geschreven zeg. En de verbanden worden ook losjes en slecht onderbouwd erin gegooid.

Auswitz herdenken is goed, iedereen moet weten wat er gebeurd is, zodat je hedendaagse situaties eraan kan koppelen. Zo zal op andere plekken op de wereld de genocide daar ook herdacht worden (behalve Turkije want daar mag het niet).

Herdenken is goed voor historisch besef en kennis van de toekomst en het heden.

Plantica | 28-01-13 | 12:05

@metdedag | 28-01-13 | 11:44
Nee, dat denk ik ook niet. Maar we zijn ook geen helden zoals na de oorlog altijd wordt gezegd.
De meesten deden wat ze voor de bezetting ook deden. Gewoon werken en overleven en om 18:00 de piepers op tafel. Dan was er een kleine groep de welwillend was en meewerkte met de Duitsers denk aan Colonne Henneicke. De leden hiervan waren grotendeeels Nederlanders (zonder werk en lid van de NSB) en deze groep heeft zeer actief deelgenomen aan de jodenvervolging en dan meestal voor het geld en soms ook uit overtuiging. En dan was er een kleine groep die actief aan het verzet deelnam maar dat waren er niet heel erg veel. Was namelijk ronduit gevaarlijk.

Pete_1968 | 28-01-13 | 11:53

Exact. 373k doden, veroorzaakt door de oorlogsomstandigheden, zie boven.
Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 11:16 |

Je moet wel alles lezen wat er staat. "Die Beurkundungszahlen lassen keine Rueckschluesse auf die tatsaechliche Zahl der Toten in den KZlager zu."

Met andere woorden: het opgegeven getal voert op geen enkele wijze terug op het werkelijk aantal doden in de kampen.

Wat jij doet is geen wetenschap, Prof.Dr.Ir.

Red mij niet | 28-01-13 | 11:46

Ik geloof helemaal niet dat de meeste Nederlanders zich fout gedragen hebben tijdens WOII. Ik heb het mijn vader ooit gevraagd waarom ze niets gedaan hebben aan de vervolgingen. Het antwoord was heel simpel. Als ze je pakten dan werd je dood geschoten en en dan wordt de held uithangen iets lastiger.
Ook de joden in WOII hebben zich zonder verzet af laten voeren. Wat moesten ze anders.
Barend en van Dorp waren ook altijd van mening dat de Nederlanders in WOII niet dapper genoeg waren. Toen ze zelf bedreigd werden door Hells angels kropen ze over het beeldscherm om hun excuses aan te bieden.
Held zijn is best lastig op de momenten dat je het moet zijn.

metdedag | 28-01-13 | 11:44

@obi-juan kenobi | 28-01-13 | 10:05
Ons geliefde koningshuis? Dat was ironisch bedoeld!
De hele achterlijk achterhaalde onzin moet afgeschaft worden. Verder ben ik het helemaal met je eens!

@Bruno Alaska | 28-01-13 | 09:54
De 1e 2 jaren was er niets aan de hand. Op het bombardement op Rotterdam na was er niet veel schade aangericht. Toen eenmaal de verliezen in Rusland toenamen en 'gewone' Nederlanders voor de arbeidseinzatz konden worden opgepakt en toen het land werd leeggerooft, ja toen werd het vervelend. Maar de 1e 2 jaren was dat zeker niet het geval.
In Frankrijk, Belgie en Denemarken zijn er procentueel veel minder joden opgepakt omdat daar de bevolking minder bereid was om mee te werken

Pete_1968 | 28-01-13 | 11:40

Beste Ebru,

Zeker waren er veel foute Nederlanders die graag Hitler en zijn trawanten wat hielpen met het vuile werk.
Maar waren het niet de Nazi's die Auschwitz bedachten, lieten bouwen en exploiteerden.
Ze zetten zelfs een pünktliche treindienst op om de Hollandse untermenschen naar hun Arbeitstelle te vervoeren.
Maar ach, de Turken doen zelfs niet aan een herdenking van de doden van de Armeense genocide.
En dat terwijl ze toch echt de bedenkers en uitvoerders ervan waren.
Maar ja, de Turken ( incl. Ebru Umar) kunnen ook moeilijk iets herdenken wat in hun ogen nooit heeft plaatsgevonden.

Oxydator | 28-01-13 | 11:39

Hey Toet?

Uitlokkers?

dit riekt een beetje naar een voorkeur in mijn oren.

Een tikkeltje te rechts misschien?

obi-juan kenobi | 28-01-13 | 11:18

Red mij niet zegt "Juist de Holocaust is zeer goed gedocumenteerd. Door de grundliche Duitsers zelf. De Nazi's dan hè."
.
Exact. 373k doden, veroorzaakt door de oorlogsomstandigheden, zie boven. Maar nou die gaskamers nog, die hebben de Duitsers NIET gedocumenteerd. Dat hebben de overwinnaars (en uitlokkers) van WW2 gedaan. En dat is niet goed genoeg.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 11:16

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 11:10
Leve Toeter!
Is het zo wel goedgekeurd?

Strohond | 28-01-13 | 11:14

Laten we niet vergeten dat er nog een platoon Marokkaanse soldaten onder Franse vlag heeft geholpen bij de bevrijding van - ik meen - Texel...

Plop! | 28-01-13 | 11:13

Standaard linkse demoniseringstaktiek van Strohond. Geen enkel argument. Maar daar trappen we tien jaar na Fortuyn en van Gogh niet meer in.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 11:10

Toeter. Dat er gesjoemeld is met cijfers, dat geloof ik best. Maar het zo bagatelliseren gaat erg ver.
Ik ben het met je eens dat de Joden niet het alleenrecht op de Holocoust hebben, er zijn heel veel mensen omgebracht, en dat er een moment moet komen dat je met objectieve ogen naar de feiten moet kijken.
Toch, er heeft zich een onbegrijpelijk leed afgespeeld in die jaren. Niet vergeten.
Interessanter is hoe de Israeliers nu omspringen met de Palestijnen.
Ze zien ze als Untermensch. De cirkel rondt zou je zeggen.

obi-juan kenobi | 28-01-13 | 11:05

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 10:06
Heil Toeter!

Strohond | 28-01-13 | 11:01

Excuses: 373.468 doden.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 11:00

Pouline strooit weer de gebruikelijke linkse demoniseringsstront over haar tegenstanders heen. Jammer Pouline, maar nu is er het internet. Soviets en Amerikanen waren partijdig, maar het Rode Kruis niet. Die heeft in Bad Arolson een oorlogsarchief mbt de concentratiekampen en de documenten die de Duitsers zelf hebben bijgewerkt. Hier de tussenstand van 1981:
.
furtherglory.files.wordpress.com/2011/...
.
De Duitsers kwamen zelf op een totaal van ca 270.000 doden in de kampen. Misschien de helft daarvan joden. Da's best veel. Mag je best een holocaust noemen. Alleen stond de doodsoorzaak erbij. De meeste stierven tgv typhus, koude, ontberingen, ziekte. Vergassingen: nul. Deze cijfers ontkent helemaal niemand. Ja maar, zegt de coventionele geschiedsschrijving, dat klopt. Maar in de kampen had je Selektion an der Rampe, dwz er werd direct bij aankomst een scheiding aangebracht tussen mensen die konden werken en die een nummer kregen getatoueerd en de anderen werden zonder registratie direct naar de gaskamer gestuurdt. En daar willen we nog graag even een discussie over hebben, want er zijn hele volksstammen die beweren dat daar geen spoor van bewijs voor is.
.
Dus: Auschwitz mag niet vergeten worden. Uitzoeken die hap!

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 10:58

@Troef

Ik heb het gelezen en het verbaast me allemaal niets.

Veel mensen geloven in het plaatje wat ons wordt voorgeschoteld, het 'moederlijke', de vreedzame beschermer van het volk.
De waarheid is dat deze mensen kei en- keihard zijn, ze zitten niet voor niets op een troon die hen niet toebehoord.
Als ze al familie zijn van Willem I dan is dat heel ver verwijderd.
Laatst las ik ergens dat de door haar geclaimde voorouders zich niet hebben voort kunnen planten door syphilis en dat er een bediende of zoiets aan te pas is gekomen. Hoe dan ook, het is geen zoete koek die ik wens te slikken.
Ze mogen van mij lekker weg, of in ieder geval hun eigen broek op gaan houden, netjes belasting betalen en zo meer. Zoals in Zweden en Spanje: een ceremoniele functie. Niets meer.
Zeker nu Prins Pils binnenkort Koning Waterhoofd wordt. Met zijn Junta Prinsesje.
Ja het is een mooi zooitje daar. Op die troon.
Hoeveel Nederlands bloed hebben hun kinderen eigenlijk nog? Niet veel.
Ik begrijp nu waarom ze het originele volkslied maar hebben vervangen.

'Wien 's Neerlands bloed door de ad'ren stroomt' .. nou bij hun niet in ieder geval.

Maar dat kan me eigenlijk niet zoveel schelen, ze hebben er gewoon niets te zoeken.
Leve de republiek!!! ;)

obi-juan kenobi | 28-01-13 | 10:55

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 10:06 |

Jij bent die titels voor je naam niet waard. Juist de Holocaust is zeer goed gedocumenteerd. Door de grundliche Duitsers zelf. De Nazi's dan hè. Daarom is er eigenlijk vrij weinig twijfel over de aard en omvang van de systematische vernietiging. Persoonlijk ben ik niet voor het verbod op de Holocaustontkenning. Maar het is strafbaar omdat het een politiek gemotiveerde ontkenning is. Niet omdat het wetenschappelijk onderzoek naar de Holocaust verbiedt.

Het verbod op de Holocaust is eigenlijk heel bijzonder: het is het enige terrein van de wetenschap dat je in de rechtbank kan aanvechten.

Red mij niet | 28-01-13 | 10:51

-weggejorist en opgerot-

MrPerfect | 28-01-13 | 10:34

Ik heb genoeg van de obligate "Nooit meer Auschwitz" herdenkingen.
Natuurlijk komt er telkens opnieuw een Auschwitz, misschien niet zo op industriële basis georganiseerd, maar dat ligt meer aan de gebruikelijke daders dan aan wegkijkende Nederlanders.

Wegkijken zal ook altijd doorgaan, wie (zorgvuldig ontwapend) over de heg gaat staan schreeuwen als de buurman wordt weggesleept door een gewapende overmacht, die is niet goed wijs!

Voorkom deze verziekende machteloosheid door geen intolerante groepen binnen het land te halen! Of door Nederland zo makkelijk over te dragen aan ondemocratische heersers met onbekende agenda! (dubbele faal in wording)

Jan Passant mk2 | 28-01-13 | 10:34

-weggejorist-

MrPerfect | 28-01-13 | 10:34

obi-juan kenobi | 28-01-13 | 10:05 | + 1 –
Niet alleen de Oranjes vluchtten al op de derde dag van de inval, ook de GEHELE regering !
Door de vlucht mochten de Duitsers alle maatregelen nemen die ze maar wensten. Men zou dus gerust kunnen stellen dat Nederland, met het aantreden van Seyss-Inquart als Rijkscommissaris, ook geen bezet land meer was, maar een vazalstaat van Duitsland.
gerard45.bloggertje.nl/

Troef | 28-01-13 | 10:33

Ha complotdenkers, dat ontbrak er nog maar aan! Auschwitz is niet gebeurd, Nederlanders zijn allemaal collaborateurs en verraders en in Turkije is ook nooit wat gebeurd. Je kan wel zien dat het gaat dooien; de randdebielen stromen weer uit hun grotten.

Pouline | 28-01-13 | 10:30

Als aanvulling op prof toeter; ga op de volgende pagina maar eens rustig lezen. Geloof niet meteen wat er staat, lees het gewoon maar door.

Als je daarna niet één of meer vragen hebt dan weet ik het ook niet meer. Het is volstrekt absurd dat je over 1! gebeurtenis niet bepaalde twijfels mag hebben over concrete aantallen en omstandigheden.

Denk daar maar eens goed over na voor je je schuimbekkend op je toetsenbord stort.

dj tonedeaf | 28-01-13 | 10:20

Zo even wat minpuntjes verzamelen van een generatie die zich kritiekloos heeft laten indoctrineren door media en amerikaanse Holywood propaganda. Ik ben er tegen om Auschwitz te vergeten. Ik ben er voor om eindelijk eens te gaan onderzoeken wat er nu echt gebeurd is in Auschwitz. Gewoon met de wetenschappelijke methode. Documenten verzamelen en alles nog eens heel goed bekijken en conclusies trekken. Het holocaustverhaal is ons overgeleverd door Soviets en Amerikanen. Hallo, dat waren de overwinnaars. Geloven we nog aan onafhankelijke justitie of hoe zit dat? Waarom moeten mensen die boeken schrijven dat het allemaal anders was, in de gevangenis? Waar zijn jullie bang voor? We waren toch allemaal kinderen van de Verlichting, het vrije denken en vrije meningsuiting? Nou dan! Die zes zgn vernietigingskampen bevonden zich 'toevallig' allemaal op territorium dat door de Soviets was 'bevrijdt'. De Soviets, de grootste massamoordenaars uit de wereldgeschiedenis. Waarom zouden we die op hun blauwe ogen geloven? Maar dat doen we nu dus wel. En waarom zouden we links dat cadeautje van de holocaust geven, waarmee ze onze samenleving compleet verbouwd hebben, onder het motto 'nooit meer Auschwitz'. Huppakee, mouwen opstropen en naar de studeertafel en vervolgens discussieren op internetfora, ver weg buiten het bereik van de linkse gedachtenpolitie. We moeten ons land redden van de ondergang!

Prof. Dr. Ir. Toeter | 28-01-13 | 10:06

De vraag is, of ik me in die tijd zou aansluiten bij de 'fouten' denk ik wellicht in het begin wel. Als ik zo om mij heen kijk dek ik wel eens jezus, wat een kolerezooi. Mensen zijn te beroerd om zich aan regels te houden en met respect te praten. Je hoef maar langs een groepje te lopen en je hoort al kk-dit en kk-dat. Ik kan me voorstellen dat er in slechte tijden behoefte is aan structuur saamhorigheid en een gepaste trots. Wat later uit namen van de bestuurders is gebeurt is natuurlijk nooit goed te praten. Echter we hellen nu teveel naar de verkeerde kant. Mensen hoeven niet eens meer dezelfde taal te spreken, het wordt toch wel vertaald.
Niet werken? Geef aan dat je last hebt van je rug en je bent arbeidsongeschikt. Handjes ophouden was nog nooit zo makkelijk.
Maar om terug te komen op de holocaust: ik irriteer mij ook nog steeds aan het feit dat sommige joden zich in een slachtofferrol willen zien. Als je wilt dat er wat verandert moet je met rechte rug het leven in gaan. Maar waarom in den beginjaren van de oorlog zo werden getreiterd is mij volkomen onduidelijk. Na de eerste wereldoorlog moest het land worden opgebouwd. Volgens mij is het dan verdomd handig dat er dan joden zijn die de economie een boost geven. Anders zijn profiteurs hedendaags die dag in, dag uit in koffiehuizen zitten met een schilderij van Atatoerek aan de muur. Of dikke ninja's met henna-tekeningen op hun kin die in Amsterdam-West heen en weer waggelen langs dubieuze bel-huizen. Die kosten alleen maar geld. Volkeren die vandaag de dag nog steeds joden haten en zich er niet voor schamen. (B.t.w. Nederlandse vertaling 'Mein Kampf' lezen?) Dat kan natuurlijk bij Radio Islam (NL) Via: www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q... .
En zijn Nederlanders hypocriet? Wij weten van ons zelf dat er behoorlijk foute sujetten tussen zaten het staat zelfs in de geschiedenisboeken. Maar staat in de Turkse geschiedenisboeken iets over de Armeense genocide? Nope.
Vandaar dat de bovenstaande column het toppunt van huichelarij is. Niets meer en niets minder.

Blote Bertus 2000 | 28-01-13 | 10:06

De liefde voor het Koningshuis is voor jouw rekening, Pete_1968, niet die van mij.
Ze pakten het goud en namen sneller de benen dan je 'Lang leve de Koningin' kunt zeggen. Vergeet niet dat voor de oorlog er behoorlijk met het Duitse regime werd gekoketteerd. Maar daar had ook niemand het meer over na de oorlog.
Een beroemde foto van Juliana op haar huwelijksreis, zittend op een boot waarop de Nazivlag fier wappert, is van het Net gehaald. (tenminste ik kon het niet vinden).

Feit blijft dat er voor de oorlog uitbrak heel veel mensen sympathie hadden voor de Nazis.
En de Joden, vergeet niet dat het collectieve schuldgevoel ook de waarheden omtrent hen heeft verdraait.
Waarom was er zo'n Jodenhaat in Nederland, en met name in de grote steden?
De Joden hadden voor de oorlog heel veel bezit: Diamanten. olie, en vooral veel onroerend goed.
Ze melkten de huisjes en vroegen in der tijd de huur per week en waren meedogenloos. Er zijn verhalen te over van gezinnen die in de (toen nog) strenge winters op straat zijn werden geknikkerd omdat er een week niet werd betaald.
De Joodsche gemeenschap was arrogant en keek neer op alle niet-joden.
Kortom ze werden gehaat in sommige delen van ons land. Uiteraard heb ik het over de groep in zijn algemeen, velen zullen voorbeelden hebben die het individu vrijpleiten, maar dat spreekt voor zich.
Als je denkt dat ik het uit mijn duim zuig, ik heb dit via overlevering van de Joodse kant van mijn familie, die altijd de zelfde stelling als Umar opwerpte.
De eerste die de huizen van de Joden plunderde als deze werden gedeporteerd waren de buren. Delfde buren die ze in eerste instantie hadden verlinkt.

We zien de wereld graag in zwart en wit, goed en slecht, maar de waarheid is veel ingewikkelder, en vaak en stuk schrijnender.
Alleen die geschiedenis wordt niet opgetekend. Die wordt herschreven en men concentreert zich graag op het positieve, op de heldendaden. Want die zijn er ook Heel veel mensen hebben hun eigen leven in de waagschaal gelegd en hebben dat met de dood moeten bekopen.

Maar die familie op de troon heeft niet veel gedaan voor het volk. Zelfs zo weinig dat er een heel RAF verleden om Bernhart heen gesponnen moest worden, en werd zijn aandeel in het verzet opgepoetst en aangedikt.
Nee terwijl in Nederland iedereen deed wat hij moest om te overleven, of anderen te beschermen, zaten de 'Oranjes' veilig in Canada. Kiekjes maken van het skien en mooie reisjes nemen door de bergen. Lekker eten en drinken, terwijl het volk stierf aan de hongerdood.
Denk daar maar aan als je het Oranjevlaggetje wappert op Prinsjesdag.

obi-juan kenobi | 28-01-13 | 10:05

Kan iemand wellicht dit schoolvoorbeeld van een nietszeggend, silverspoon fed, lui en dom wicht op een trein zetten? Enkeltje tamtjakka lijkt me wel wat.

CumGranoSalis | 28-01-13 | 09:58

Gelukkig brengt de Islam vrede en is tolerant tegen iedereen die anders is of denkt.

Rest In Privacy | 28-01-13 | 09:56

@Pete_1968 | 28-01-13 | 09:21

Want er was ook niks om bang voor te zijn natuurlijk. Dat ze dan met zo'n mp40 die je nog nooit had gezien kwamen vertellen dat je gewoon aan het werk moest en je dan moest kiezen tussen aardappels schillen of ze aanvallen met je aardappelschilmesje. Mocht je er één te pakken krijgen schoten ze je halve straat kapot. Zo waren ze dan ook wel weer.

Nederland en de Nederlanders waren kansloos tegen die machine die binnenviel. Heeft niks met de volksaard te maken. Een ongelijke strijd met extreme druk. Dan kan je op geen enkel volk vertrouwen, het verzet waar iedereen zogenaamd achteraf dan bij wilde horen stelde natuurlijk ook weinig voor, was gewoon niet te doen. Dat er wat zijn ondergedoken is al heel wat..

Bruno Alaska | 28-01-13 | 09:54

Ik heb de commentaren een beetje gevolgd en kan niet anders dan concluderen dat Ebru een punt heeft. Het duurt niet meer lang voor onze volksaard ten volle tot uitdrukking zal komen.

Der alte Fritz | 28-01-13 | 09:49

Waarom? Omdat elke Jood 7,50 kopgeld waard was.
En omdat er in de jaren 30 een depressie en dus grote armoede en werkeloosheid was en dat daardoor mensen die 7,50 wel konden gebruiken. En omdat ze zogenaamd niet wisten dat ze vergast werden maar dat ze in werkkampen terecht kwamen. En omdat sommige er plezier in hadden om eindelijk eens iets te betekenen omdat ze altijd werkeloos waren geweest en nu macht hadden. En omdat Nederlanders betere Duitsters zijn omdat hier alles nog beter georganiseerd was op het gebied van administratie en de spoorwegen (ja, toen w el!) zodat alles lekker efficient kon worden uitgevoerd. Kortom, het idee dat de Nederlander altijd de Duitsers tegenwerkte en met 1 been in het verzet zat is een fabeltje van na de oorlog. Bij het gros van de Nederlanders stonden gewoon om 18:00 de piepers op tafel en werkten ze maar mee met de mof om zelf, bang als ze waren, te overleven. En meewerken was dus ook meewerken aan het oppaken van joden.
Kortom, na de oorlog hebben we het beeld een beetje verdraaid en na de oorlog zat iedereen in het verzet en had joden op zolder. In geen van de door de Duitser bezette landen is de aanpak van het jodenvraagstuk zo efficient aangepakt als in Nederland. Zelfs in Duitsland zelf niet....... Maar ja, na de oorlog toen het gevaar weg was toen zaten we allemaal in het verzet..... Opportunisme, angst en eigen gewin dat is de Nederlandse volksaard en niet die van heldendom. Zelfs ons geliefde koningshuis nam de pleiterik.

Pete_1968 | 28-01-13 | 09:21

Ik herdenk omdat wij als mensheid gefaald hebben. Wij zijn allemaal verantwoordelijk.

Rambo John J | 28-01-13 | 09:20

Laten we de dag dat Ebru Umar door GS buitengeschopt wordt tot het einde der tijden herdenken.

Schoorsteenveger | 28-01-13 | 09:16

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:26 |

Je gooit dingen op een hoop waardoor het lijkt alsof je een punt hebt maar in feite is het totale onzin en gevaarlijk wat je zegt.

Ik zeg nergens dat het beleid van Bush iz de 2e golfoorlog zonder voorbehoud is goed te keuren. Mijns inziens had de US Afghanistan en Irak niet moeten binnenvallen.

Echter, jij stelt Bush en ook Balkenende (dat ik hier nog op reageer maar het lijkt alsof mensen denken dat je een punt hebt) op 1 lijn met Hitler. Dat doe je door het argument nu om te leiden door de vraag te stellen of er wel een geldige reden is om een andere mogendheid aan te vallen en aangezien er is gelogen over die massavernietigingswapens zou het fout zijn. Dat gedraai over die wapens komt omdat de US en GBR etc. niet meer weten welke duidelijke morele keuzes ze moeten maken. Net als met jouw argumentatie, alles loopt door elkaar heen. De essentie moeten individuele rechten van een mens zijn.

Dan heb ik 3 voorbeelden waarbij je het verschil moet begrijpen.
1. Nazi dictatoriaal Duitsland dat Nederland binnenvalt en bezet en vervolgens honderdduizenden onschuldige slachtoffers maakt waarbij individuele rechten ondergeschikt worden gemaakt aan collectieve superioriteit van een (Arisch) ras.
2. De geallieerden die individuele rechten respecteert die bezet Nederland binnenvallen om ons te bevrijden van een dictatoriale bezetter.
3. De US die individuele rechten respecteert die Irak binnenvalt om een dictator af te zetten die honderdduizenden onschuldige slachtoffer heeft gemaakt.

Elk vrij land heeft het recht om een bevolking te bevrijden van een dictatoriaal regime. Echter in landen waarbij een groot % analfabeet is en laaggeschoold hoeft men niet te verwachten dat na bevrijding individuele rechten worden gerespecteerd of zelfs maar ingevoerd. Daar is de bevolking nog niet aan toe, dat moet eerst emanciperen zoals je kan zien in onze Westerse geschiedenis (Franse revolutie en Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog). Vanwege deze reden en dat het hypocriet is omdat de US om dezelfde reden verschillende andere landen in Afrika had kunnen binnenvallen had de US die oorlogen niet moeten beginnen. Maar om dat gelijk te stellen met nazi Duitsland is pervers, absurd en gevaarlijk.

Andre1972 | 28-01-13 | 09:14

@Van Dikhout | 28-01-13 | 08:51 |

Lol.. je wil hem op de trein zetten?

Bruno Alaska | 28-01-13 | 08:59

Hey Ebru, vergeet je niet een land en een groepering? Iets met turken en koerden...

Faster Than Light | 28-01-13 | 08:58

Een (positieve) @Bakito die een gedicht van Hendrik van Randwijk gebruikt, waarna @Ratzinger er 'smakelijk om moet lachen' en het 'keigaaf' noemt, vertelt veel over deze laatste reaguurder. Niet voor niets eerder weggejorist geeft die persoon ook nu weer blijk van een minimale algemene ontwikkeling en dat is spijtig.
Hoort deze figuur hier wel thuis?

Van Dikhout | 28-01-13 | 08:51

Heerlijke column die voor de Gutmensch-reaguurders natuurlijk moeilijk te verwerken is. Ga zo door Ebru!

Strohond | 28-01-13 | 08:49

Omdat er niets is veranderd.

dubbert | 28-01-13 | 08:37

Iedereen staat toch wel eens of regelmatig stil bij verschrikkelijke dingen die gebeurt zijn. Het is het georganiseerde gedoe wat me tegen staat, want het lijkt een beetje op je zonden opbiechten in de kerk.

brx | 28-01-13 | 08:35

Dat de joden verschrikkelijk hebben geleden voor en tijdens de oorlog staat buiten kijf, dat ze de grootste groep vervolgden vertegenwoordigen ook, maar ze hebben geen patent op de holocaust.
Waarom wordt er zo weinig aandacht besteed aan de andere groepen? Het waren niet zes miljoen joden die omgebracht zijn, maar zes miljoen mensen waaronder zigeuners, communisten, Jehova's getuigen, joden, intellectuelen en ga zo maar door.
Maar de joden eisen al het leed op.
Opvallend is ook dat niet getornd mag worden aan de aantal van zes miljoen omgekomen joden, en dat Israel nog steeds schadevergoeding krijgt gebaseerd op dit aantal. Het aantal werd kort na de oorlog foutief vastgesteld, en is daarna ook nooit meer bijgesteld.

oranjeblanjeblue | 28-01-13 | 08:30

Tja, leren van het verleden. Zolang het niet in ons eigen straatje komt hebben we allemaal een mening. Treft het ons wel, hebben we een reden of excuus. Daarom verzwijgen we in discussies ook de redenen die onszelf kunnen beschadigen...... Je kan natuurlijk ook doen alsof het nooit gebeurd is.
Ieder mens is gelijk, homo, geel, zwart, blank, ongelovig of gelovig. Tot dat een ander ons bedreigd.

steve martin | 28-01-13 | 08:28

Geen stijl, doe er wat aan. Dit zijn infantiele gedachtenspinsels van een middelbare scholiere. En dan ook nog een domme.

Bel geluid, maar ze weet niet waar de klepel hangt.

En dit is niet het eerste stukje van haar dat mij bizonder irriteert.

Bamboojay | 28-01-13 | 08:26

Ebru, je zou je bijna denken dat je een punt hebt, heel diep verborgen in een onsamenhangende woordendiarree. Maar ik heb dat punt niet ontdekt.
Laat mij proberen wel een punt te maken:
Wij Nederlanders herdenken WOII. Een als je de moeite had genomen om de Nederlandse literatuur en cinema door te spitten, dan had je begrepen dat wij Nederlanders worstelen tussen gevoelens van trots op het verzet en schaamte over collaboratie en lafheid.
Jij hebt WOII hier niet meegemaakt, je ouders niet en je grootouders ook niet. Je leeft wel in een welvarend en veilig land dat is herbouwd op de puinhopen en lessen van WOII. Uit jouw mond komen wat onsamenhangende klachten op de Nederlandse geschiedenis mij volkomen irrelevant over.
Mijn punt: Je begrijpt WOII en haar nasleep niet en je hebt niets bijgedragen aan het onderwerp dat je probeert aan te snijden.

Zeddegeizot | 28-01-13 | 08:25

Laat een allochtoon iets over de verraders van WO-2 schrijven en hun vingertjeswijzende opvolgers melden zich massaal in de reaguurderspanelen.

Het bewijs dat er niets is veranderd in NL. Sterker nog, het is er zeker niet beter op geworden.

goedverstaander | 28-01-13 | 08:24

Overigens zijn de diepgevoelde sentimenten als schuldgevoelens onder bevolkingen de resultante van de beste "politieke" spin van de geschiedenis. Bevolkingen maken namelijk geen oorlogen. Dat doen politici en bestuurders. En laat nou net onder hen geen enkel schuldgevoel bestaan en leergeld wordt niet genomen. Zelfs nu wordt er weer hard gewerkt aan de constructen die zo'n oorlog mogelijk gaan maken.

Parel van het Zuiden | 28-01-13 | 08:24

@Ebru Umar Het is niet zo moeilijk, als je nooit leert van je verleden zal die steeds gemakkelijker herhaalt worden. Daarnaast is er hier geen oorlog meer geweest van WO2. Onze lessen zijn niet die van anderen, wij herdenken zodat we niet vergeten en tevens ons steentje wat we bijdragen om te zorgen dat we het niet nog een keer laten gebeuren in Nederland. En dat lukt vrij goed gelukkig.

Hr. J. Ceasar | 28-01-13 | 08:21

Toen Hitler de joden en de homos vermoorde, riepen de mensen 'dat nooit weer'.

Nu roept de islam weer op de homos en de joden te vermoorden. Gelukkig zijn er ook mensen, pvv-ers met name, die dan roepen: 'dat nooit weer'.

Karel Popper | 28-01-13 | 08:18

Mijn opa is omgekomen in Auschwitz, een maand voor de bevrijding. Hij is toen met z'n dronken kop uit de wachttoren gevallen.
-
Ebru, bemoei je met je eigen holocaust. Ga een stukkie schrijven over de miljoenen Armeniers die jullie kwijt gemaakt hebben.

oranjeblanjeblue | 28-01-13 | 08:13

Ergens zit er wel wat in.

Mevrouw is vergeten om de genocide op de Armeniërs aan het rijtje toe te voegen.

Wat zou daar nu weer achter zitten?

Peter_K | 28-01-13 | 07:58

@Ratzinger | 28-01-13 | 00:54 opstaan Ratzinger, er is werk aan de winkel. Eén of andere Mohamed heeft namens de PvdA iets geroepen over de kwaliteit van het onderwijs, dus zodadelijk moet je vol op het orgel.

poppermotje | 28-01-13 | 07:58

Dit is het laatste stukje wat ik lees van die Ebru.
Walgelijk.

Freddie Stobart | 28-01-13 | 07:56

Het maakt toch elke keer wat los die WO2 -topics. Dit zwarte hoofdstuk van onze geschiedenis lijkt diep in hoofd en hart te zitten. Dat treft want WO3 komt eraan. "A time to prove our quality".

Parel van het Zuiden | 28-01-13 | 07:53

De vraag is dus: geven we aandacht aan de slachtoffers, of aan de daden en dus indirect aan de daders? Ik weet wel waar mijn sympathie ligt, in dezen.

rara | 28-01-13 | 07:51

We doen anno 2013 nog steeds hetzelfde; maar dan annoniem via internet. Nederlanders zijn een afgunstig egocentrisch volk.

Eagle_Eye | 28-01-13 | 07:36

Ebru ... ik word zo ontzettend moe van jou stukjes hier

soob | 28-01-13 | 07:29

Kom,gaan we Koerden herdenken.

petshopboy_mike | 28-01-13 | 07:25

Helaas heb ik weinig tot geen sympathie meer voor islamitische landen zoals Syrië etc. Als men daar ambassades kan bestormen na het vertonen van een afbeelding van de pedoprofeet... En de "wil" van god/allah toch? Waarom zou ik me daar mee bemoeien?

First Contact | 28-01-13 | 07:03

-weggejorist-

ojédiaré | 28-01-13 | 06:56

Het zal onze schaamcultuur zijn!

ojédiaré | 28-01-13 | 06:56

Herdenken is goed. Ieder heeft wel zijn eigen verhaal. Ik herdenk mijn vaders oudste broer die strief als staker. De familie van mijn moeder die als untermensch de kerk ingedreven werd en daar levend verbrande. Mijn moeder die als 14 jarige als ost arbeiter van maladjetsna op een boerderij in Brabant terecht kwam. Herdenken is goed haten niet. Ik werk in ch en heb vele Duitse collega's die nog steeds een collectief schaamte gevoel hebben bij het topic. Waarom ? Zij kunnen er niks voor, ik kan er niks voor. Kan er alleen voor zorgen zelf er niet aan mee te doen als het terugkomt. We moeten waakzaam blijven. De omstandigheden beginnen weer rijp te worden. Massale werkeloosheid etc.

Zatkniss | 28-01-13 | 06:51

We herdenken thans de meedogeloze ambtenaren die actief bijdragen aan een maatschappij waarin de criminelen hun gang gaan en de burger zichzelf opsluit...

duitse herder | 28-01-13 | 06:15

INH.30CL | 28-01-13 | 02:35 | + 0 -

Goh, poeh, nou inderdaad. Heeft ie even een goede indruk achtergelaten met die lompe aanvallen alsof ie haar aanspreekt terwijl het bij sneue monoloogjes bleef.
Maar het zal fijn slapen zijn in het trollenbos vannacht nu hij dit Turkse dametje even de les gelezen heeft, zij deed dat immers ook bij hem. Buhuhuhu!

OT: nee, ik vind het niet nodig dit apart te herdenken, daar hebben we de dodenherdenking al voor op 4 mei.

Z-PiLL | 28-01-13 | 06:15

Volgens Turken bestaan er geen Joden. Maar ze blijven wel obsessief ermee bezig. groet vanuit Constantinole.
helianth | 28-01-13 | 04:18
Volgens de Joodse overtuigen bestaan er mensen en "uitverkoren mensen". Jeweetwel, beetje allah animal farm. Is netzo debiel. Ow ja, en alle varkens zijn Üntertieren!

Kromst | 28-01-13 | 05:42

Volgens Turken bestaan er geen Joden. Maar ze blijven wel obsessief ermee bezig. groet vanuit Constantinole.

helianth | 28-01-13 | 04:18

andalucia | 28-01-13 | 04:02
Och nee, je meent het. En elk jaar? Januari? 27? Verdorie zeg. Ik zal het het meteen op de verjaardagskalender zetten. En laat ik er meteen dan maar even aan toevoegen dat ik het ontzettend ruk vind dat ze me geen uitnodiging gestuurd hebben. Ik zal wel niet wereldwijd genoeg zijn of zo.

Kromst | 28-01-13 | 04:14

Kromst | 28-01-13 | 03:42
Hoe beperkt is je ontwikkeling als je niet goed leest waarom Ebru juist op 27 januari dit topic schreef. Op die datum wordt verdomme wereldwijd de bevrijding van Auschwitz herdacht. Kom eens onder je steen vandaan!

andalucia | 28-01-13 | 04:02

Volgens mij zit Ebru gewoon te trollen. Op 27 januari een Jodenherdenkingstopic neerplempen. Beeeeeetje aan de vroege kant. Maar goed, op geen stijl mag en kan alles endezo. Vrijheids van gods.. emm.. meningsuiting. Ende Armeniers!

Afgezien van dat ... twijfels uiten over en vraagtekens zetten bij het koningshuis is altijd prima! Bildertrix en Willuminatie-Alexander zijn ook niet echt koosjer.

Kromst | 28-01-13 | 03:42

Met de kennis van nu...... kan ik niet uitsluiten dat ik mezelf bij de NL tak van de SS had aangemeld als ik in die tijd geleefd had als ik er serieus over nadenk.
Landje schoonhouden enzo. Kijk maar wat er van geworden is met die linkse prutmensen aan het roer.
K-lakken lopen door de steden. Gelukkig hoeven mijn grootouders het niet meer te zien wat er van ons 'mooie landje' geworden is.

WHY in government is no-one accountable? Change the system!

Purno The Great | 28-01-13 | 03:35

Bevolkingsgroepen (etnische of religieuze) zorgen voor disharmonie en verdeeldheid. Een einzelgänger, daar heb je weinig tot geen last van.

INH.30CL | 28-01-13 | 03:34

pius | 28-01-13 | 02:34 |
Ik ga op jou vijf keer niet inhoudelijk reageren. En je weet waarom. ;-)

WirMachenMusik | 28-01-13 | 03:21

@necrosis | 28-01-13 | 03:08
Het ging over mensen toch?
Reaguurders zijn een ander slag volk.

INH.30CL | 28-01-13 | 03:16

@INH.30CL | 28-01-13 | 03:00
Weg met ons?

necrosis | 28-01-13 | 03:08

@pius | 28-01-13 | 03:01
Perceptie en convictie, laten we dat nu eens respecteren. Lijkt me een goede start.
*goodnight*

INH.30CL | 28-01-13 | 03:08

Aan de andere kant heeft Ebru natuurlijk een prima punt overigens, het is , zoals met de meeste dingen, maar hoe je ernaar wil kijken.

Zo. Genoeg met de nuance.

Sleep*

pius | 28-01-13 | 03:01

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:51 |
Maar goed! Het voelt alsof je me argumentatief de baas was. Maar ik hoop dat het niet meer was dan een dipslechte dag/avond mijnerzijds ;-)

WirMachenMusik | 28-01-13 | 03:01

En toch Ebru,
Waarom herdenken we niet, dat wij mensen in- en in slecht zijn, en er alles aan doen om de ander kapot te krijgen –

Daar ga ik helemaal mee. Zo slecht ben je ook weer niet!

INH.30CL | 28-01-13 | 03:00

@SoundE | 28-01-13 | 02:39
Ik ben blij die oorlog niet meegemaakt te hebben en dus ook geen moeilijke keuzes heb hoeven maken. Maar uiteindelijk zou het uitdraaien op wat pius zegt. Je doet alles om te overleven, dat kan goed of slecht zijn!

INH.30CL | 28-01-13 | 02:46

@SoundE | 28-01-13 | 02:39

Alleen de psychopaten kozen een duidelijke kant, de rest deed wat ie moest om zichzelf en zijn familie te laten overleven.

En geef ze eens ongelijk.

pius | 28-01-13 | 02:42

Als ik die oorlog meegemaakt had, zou ik dan "goed" of "fout" geweest zijn...
Best een ingewikkelde vraag. Vooral ook omdat ik er nooit achter ga komen...

SoundE | 28-01-13 | 02:39

Ratzinger was wel op dreef vanavond. Tering, je weet wel wat je aan hem hebt.

INH.30CL | 28-01-13 | 02:35

@WirMachenMusik | 28-01-13 | 02:31

Ja, dat is toegestaan mits je dat nuanceert en gradaties aanbrengt, anders ben je niet veel beter als hetgeen wat je bestrijd aan draag je juist bij aan het probleem.

Dun ijs dus.

pius | 28-01-13 | 02:34

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:26
Ondanks mijn rechtse conservatieve agenda maak je wel een punt.
Ben toch blij dat die Saddam weg is. Enge man was dat.

INH.30CL | 28-01-13 | 02:33

@INH.30CL | 28-01-13 | 02:30

Tuurlijk;) was een geintje uiteraard.

pius | 28-01-13 | 02:32

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:51 |
Vind je het wel toegestaan dat je een kwalijke ideologie bestrijdt door de aanhangers/verspreiders van die ideologie te vergelijken met een van de verachtelijkste historische 'slechtigheden' die je kunt bedenken?

WirMachenMusik | 28-01-13 | 02:31

@pius | 28-01-13 | 02:15
Ik (en mijn meissie nog meer) hebben genoten vanavond. Mulder heeft klasse gepresteerd!@
Nee, die zou NL er bovenop hebben geholpen.... want karakter en doorzettingsvermogen, jij weet dat toch wel.

INH.30CL | 28-01-13 | 02:30

@pius | 28-01-13 | 02:25
Gleichweis'!

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:28

@Andre1972 | 28-01-13 | 02:20
Een duidelijke aanleiding, laat staan een geldige casus belli, was er niet voor de tweede golfoorlog. De massavernietigingswapens zijn verzonnen. Er was zeker niets te vergelden. Daarmee hebben alle doden en al het lijden van die oorlog geen geldige reden. Echt, het houdt geen stand om Bush zonder voorbehoud in het goede kamp te plaatsen.

Ik heb geen agenda, ik stel alleen dingen vast.

Maar ik was out.
Ga in vrede.
*out*

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:26

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:21

Truste mijn waarde!

pius | 28-01-13 | 02:25

Nou.

Dat gelul dat Duitsers ineens tof zijn is ook een gotspe natuurlijk.

Als je hun kinderen op blitzkrieg, uhhh, vakantie ziet marcheren met de entertainment-fuhrers voorop of gewoon een show bijwoont op vakantie en dan naar het gedrag van het Duitse publiek kijkt dan weet je dat de garantie voor grootschalige misdaden nog steeds niet weggenomen is.

Voor de rest is Duitsland een prachtland met vriendelijke mensen.

Zolang ze maar lekker in de heimat blijven.

pius | 28-01-13 | 02:24

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:15
zullen we dat maar gaan herdenken dan? Een mens wordt of kan slecht worden door het conflict. Een mens heeft geen natuurlijke vijanden slechts materiële. Een mens is dom, wat ie ook geleerd heeft.

INH.30CL | 28-01-13 | 02:23

@pius | 28-01-13 | 02:17
Gelukkig is er ondanks alle slechtheid altijd genoeg wat ons er aan herinnert dat de wereld uiteindelijk een goede plaats is.
Daarmee ga ik ervantussen
Goede nacht allen.

www.youtube.com/watch?v=PLk31tFwUpA
Bourvil - La tendresse
*out*

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:21

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:01 |

Ja, er is een wereld van verschil tussen geweld initiëren (tegen onschuldige mensen) en vergelding. Bij de vergelding kan er misschien ook een onschuldige tussen hebben gezeten en dat is jammerlijk maar er zijn wel allerlei checkes and balances om dat te voorkomen. Daarnaast heeft het waterboarden een storm van kritiek gehad binnen de politiek zelf. In WW2 heb ik weinig kritiek gehoord in het Duitse parlement over joden vergassen.

Als jij dat verschil niet wilt/kan zien kan ik alleen maar concluderen dat jij er een hele enge agenda op nahoudt.

Andre1972 | 28-01-13 | 02:20

@drivebyguy | 28-01-13 | 02:16
Alleen tijdens EK/ WK....

necrosis | 28-01-13 | 02:19

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:15

Mooie laatste alinea. Eens ook. Volledig zelfs.

pius | 28-01-13 | 02:17

@JensDensen | 28-01-13 | 02:12

Alle Nederlanders haten Duitsers. Dus u ook.

drivebyguy | 28-01-13 | 02:16

@INH.30CL | 28-01-13 | 02:14

LOL.

Moet ik ff over nadenken;)

Goed trouwens die Mulder of niet? Zou die fout geweest zijn in de Oorlog denk je.

Uiterlijk-technisch gesproken.

pius | 28-01-13 | 02:15

@INH.30CL | 28-01-13 | 01:58
Mooi dat iemand inzag dat oorlog geen pretje is en zich slecht verhoudt tot wat wij graag als menselijke beschaving zien. Wat de notaris niet zag is dat er sinds het begin van de geschreven geschiedenis - en waarschijnlijk al zo lang mensen bestaan - oorlog gevoerd wordt. Het zal ook blijven duren zo lang er mensen zijn. Wat Voltaire dus al zei, aangehaald door Ratzinger | 28-01-13 | 00:19.

Oorlog is een deel van de humane conditie. Net als slechtheid. Soms is er plaatselijk een tijdje vrede en dan vergeten we hoe slecht we kunnen zijn. Maar uiteindelijk zullen er altijd conflicten zijn, omdat mensen altijd tot slechtheid in staat zullen zijn.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:15

Komend uit een familie die totaal niet aan jodenhaat deed en tegen de Duitsers was voel ik me totaal niet aangesproken. Gewoon herdenken, niet om de foute mensen maar juist de goede te herdenken.

Patatter | 28-01-13 | 02:14

Nou Ebru ik heb je column niet gelezen, maar gezien de reacties heb je weer de plank misgeslagen.

drivebyguy | 28-01-13 | 02:14

@pius | 28-01-13 | 02:09
Libertarisch socialisme?

INH.30CL | 28-01-13 | 02:14

"Geen Duitsers, die we met z’n allen zo massaal haten." Ik haat helemaal geen duitsers, flikker op met dat ge-'we' de hele tijd.

JensDensen | 28-01-13 | 02:12

@INH.30CL | 28-01-13 | 02:07

Ja. Maar zonder ben je in een complexe maatschappij als de onze ook in de aap gelogeerd. Het is een soort Sophie's choice dus.

Om on-topic te blijven.

pius | 28-01-13 | 02:09

@WirMachenMusik | 28-01-13 | 02:03

Oneens. Er zijn idd altijd nuances en ze zijn altijd gerelateerd aan tijdsgewricht,omstandigheden, geografie en andere variabelen, maar in de kern zijn de processen die tot dit soort verschrikkingen lijden dezelfde.

Kijk ik kan tien keer door het rood rijden en geen ongeluk maken maar op een dag is het raak, en dan heeft dat door het rood rijden ermee te maken gehad.

Daar kun je niet omheen.

pius | 28-01-13 | 02:08

@pius | 28-01-13 | 02:04
en daarom weg met de bureaucratie, je hebt gezien waar het toe leiden kan uiteindelijk;-)

INH.30CL | 28-01-13 | 02:07

@INH.30CL | 28-01-13 | 02:02

Dat leg ik in de draad ook uit. Ik heb het de hele tijd over de banaliteit van het kwaad. Hannah Arendt.

pius | 28-01-13 | 02:04

zovoklets | 28-01-13 | 01:44 |
Zo zie je maar weer dat zogenaamde slechtheid nooit twee keer dezelfde is alleen doordat ze steeds een ander object en/of subject heeft. En ook nog eens niet altijd dezelfde gevolgen heeft. Dus een leeg begrip. Q.E.D.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 02:03

Als je gefundeerde kritiek op Israël hebt ben je een antisemiet bij een redelijk aantal reaguurders en als je genocidale oplossingen voor het Marokkanenprobleem propageert ben je geen racist maar een patriot en een eerzaam burger.

Verder zijn mensen die overeenkomsten met de jaren 30 suggereren aan de hand van dat soort uitspraken slechts aan het demoniseren en allemaal landverraders.

Hoe godwin is zo'n tendens, je vraagt het je af.

pius | 28-01-13 | 02:02

@pius | 28-01-13 | 01:36
Ik ben ervan overtuigd dat heel veel Duitsers ook goed waren. Je kunt een bevolkingsgroep niet over 1 kam scheren *kuch*.

INH.30CL | 28-01-13 | 02:02

@Andre1972 | 28-01-13 | 01:38
Balkenende heeft toestemming gegeven voor tussenlandingen van geheime vluchten in het kader van het Amerikaanse programma van "extraordinary rendition." Hierbij werden terreurverdachten naar geheime gevangenissen in het Midden-Oosten en Oost-Europa gevlogen om daar gemarteld te worden. Over de precieze overwegingen van Balkenende om hiermee accoord te gaan weten we niets. Maar hij heeft zich medeplichtig gemaakt aan marteling. Ja, een handvol gemartelden is minder dan een heleboel handenvol. En ja, het is politiek, dat weet ik ook wel. En hey, dan wordt er wel eens eentje gemarteld. Balkenende is geen Hitler. Maar is zijn slechtheid in dit geval een ander soort slechtheid, een light vorm?

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 02:01

Een Twentse notaris verontschuldigde zich in maart 1941 voor het feit dat zijn dagboek bijna alleen nog maar over de oorlog ging, maar ‘het is net of er niets anders bestaat dan oorlog’. Die oorlog stemde hem soms wanhopig en zwartgallig. Stel, fantaseerde hij in januari 1942, dat het in 1955 nog steeds oorlog zou zijn. Dan werden de Duitse legers in Afrika inmiddels aangevoerd door de zoon van Rommel, had de nsb haar tweehonderdduizendste lid, ‘zijn de zinken kwartjes vervangen door vurenhouten rijksdaalders, het brood door gemalen vischgraten en de huizen door gaten in den grond, met takkebossen en oude kranten eroverheen. Het is te hopen dat er dan ook een geschikt surrogaat wordt uitgevonden, dat den mensch kan vervangen zonder dat iemand het in de gaten heeft.’

Dat is mooi toch?

INH.30CL | 28-01-13 | 01:58

Die Turkse geschoren doos heeft één ding voor elkaar.
Het is een topic!

rick13 | 28-01-13 | 01:57

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:54

Ik ga natuurlijk af op wat ik ervan gelezen hebt net zoals jij, en dat is heel veel, al zegt dat weinig uiteindelijk maar daarop baseer ik die mening, maar natuurlijk kan jij ook gelijk hebben, wie weet.

Word alleen een beetje lastig reaguren als ik dat elke keer moet vermelden mijn waarde;)

pius | 28-01-13 | 01:56

Churchill was trowuens ook een antisemiet. Zeker naar moderne maatstaven.

pius | 28-01-13 | 01:54

@pius | 28-01-13 | 01:39
Je weet niet of Bush dacht dat hij het juiste deed. Misschien was hij sluw en berekenend en deed hij alsof. En misschien wilde Hitler oprecht het beste voor Groot-Duitsland en het Duitse volk.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:54

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:39

Ik heb het niet over de oudheid, middeleeuwen maar over de twintigste eeuw. En qua kwaadaardigheid heb je zeker een punt. Ik nuanceer echter het een en ander. De nazi's waren in de context van de omstandigheden een redelijk unieke entiteit daar ben ik na alles wat ik erover gelezen heb van overtuigd.

En dan zeg je natuurlijk Stalin dan? Dan nog;)

pius | 28-01-13 | 01:53

@WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:37
Willen voorkomen dat een godsdienst of een kwalijke ideologie zich verspreidt in Nederland is geen haat. Haat is haat. Het is niet moeilijk te herkennen.
De meeste mensen zijn onder normale omstandigheden vredelievend en tolerant. In economisch slechte tijden, als mensen geldzorgen hebben, dan neemt dat af. Het aantal geweldsincidenten neemt toe als het economisch slechter gaat. De aanhang van neonazistische groeperingen neemt toe als het economisch slechter gaat. In een groep zijn individuen eerder tot geweld in staat. Lees de ontelbare getuigenissen van hooligans die zeggen door het moment meegesleept te zijn. Het is een cliché, maar de werkelijkheid suggereert sterk dat veel beschaafde individuen inder andere omstandigheden minder beschaafd worden.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:51

zovoklets | 28-01-13 | 01:28 |
Weet ik en erg genoeg, maar desalniettemin niet DEZELFDE slechtheid à la Dmitri.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:48

Misschien tijd om eens een beetje in te burgeren?

Tijdens de Auschwitz-herdenking herdenken overlevenden en nabestaanden de bevrijding van Auschwitz en de dierbaren die ze daar hebben verloren. Heb je daar soms last van, dat je hen dat misgunt?

Anders nog? | 28-01-13 | 01:45

@rick13 | 28-01-13 | 01:41
Juist!

drs.Nee | 28-01-13 | 01:44

Wat moeten die dagboekkrabbeltjes van Ebru het troetelturkje toch op GeenStijl?? En Ebru, als jij je afvraagt waarom wij de joden herdenken, dan vraag ik me af waarom jij de Armeniers nooit eens herdenkt.

milky bar | 28-01-13 | 01:44

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:37 |

Over de Duitsers in andere landen

"Expulsion is the method which, so far as we have been able to see, will be the most satisfactory and lasting. There will be no mixture of populations to cause endless trouble... A clean sweep will be made. "
Winston Churchill 15 dec 1944

zovoklets | 28-01-13 | 01:44

@rick13 | 28-01-13 | 01:40
met een u-tje ertussen ;)

drs.Nee | 28-01-13 | 01:43

@Kees8374 | 28-01-13 | 01:32
Het was ironie. Zelfs als de dood van Jezus de joden zou zijn aan te rekenen zou ik het toch mijn joodse vriendinnetje niet verwijten.
Pfff. Tegenwoordig moet je ook alles uitleggen. Voor je het weet word je voor antisemiet uitgemaakt.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:42

drs.Nee | 28-01-13 | 01:39 | + 0

Fortuijn.....

rick13 | 28-01-13 | 01:41

En na de oorlog bleek elke Nederlander in het verzet te hebben gezeten.....

necrosis | 28-01-13 | 01:41

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:25
En trouwens van welke slechtheid getuigt het om je met hand en tand te verzetten tegen verdere islamisering van Nederland?

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:40

drs.Nee | 28-01-13 | 01:39 | + 0
Nee hoor....

rick13 | 28-01-13 | 01:40

@pius | 28-01-13 | 01:28
Duitse grondigheid. Ze waren altijd al zo knap.

De shoah is een in aantallen en methodiek reusachtige gebeurtenis. In procenten van de bevolking deed Pol Pot het trouwens beter. Het streven naar totale vernietiging van een vijandig volk is in de geschiedenis niet uniek. Machiavelli geeft al voorbeelden uit de oudheid en aanwijzingen wanneer een streek alleen maar bezet moet worden of wanneer het overwonnen volk uitgeroeid moet worden. De Duitsers waren heel grondig, maar niet wezenlijk slechter.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:39

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:33

Nou. Bush was een stuk naïever dan Adolf, wat de entourage van Bush betreft, enfin, daar heb je een punt maar er zit wel degelijk een verschil tussen Bush en Hitler. Bush dacht dat hij het moreel juiste deed, Hitler interesseerde dat helemaal niks.

That's a diffrence.

pius | 28-01-13 | 01:39

@rick13 | 28-01-13 | 01:36
Pim heette officieel Fortuin.

drs.Nee | 28-01-13 | 01:39

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:29
Zij hebben inderdaad niet gekozen om gifgas en kogels naar hun hoofd te krijgen. Ze wisten het risico echter wel, toen ze met geweren in opstand kwamen tegen hun overheid.
Dat zou hier ook gebeuren, wanneer burgers met volautomatische geweren in opstand komen.
De discussie dwaalt echter af van de enorme Godwinfaal van mevrouw Umar. Elke andere volkerenmoord valt in het niet bij de Holocaust, zowel qua omvang als efficientie.

Sabbey | 28-01-13 | 01:39

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:33 |

Ja, en links verzint een klimaatprobleem, multiculturele verrijking en een Europese Unie die naar meer vrijheid zou moeten leiden. Rechts verzint dat privileges voor crony capitalists goed voor de samenleving zouden zijn. Dat heet liegen en dat staat gelijk aan politiek bedrijven. Welcome to the real world.

Echter, de motieven en de gevolgen (daden) zijn het cruciale onderscheid.

Andre1972 | 28-01-13 | 01:38

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:25 |
En welke zijn die andere omstandigheden?
Ik ben bereid om er alles aan te doen om te voorkomen dat de islam-ideologie zich verder uitbreidt in Nederland. En waarschijnlijk zul jij dat als haat beschouwen. Maar moorden en zeker geen weerloze mensen, hoort in ieder geval niet tot dat alles waartoe ik bereid ben. En kom nou niet met dat Milgram-experiment.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:37

@INH.30CL | 28-01-13 | 01:34

Heel veel Duitsers waren nazi's, en nog meer Duitsers waren medeschuldig. De gewone fatsoenlijke burgerman vormde de basis van het naziregime.

Niet de lombrosoachtigen.

pius | 28-01-13 | 01:36

Kees8374 | 28-01-13 | 01:32 | + 0
Schrijf Fortuyn dan in ieder geval goed...
Tjezus zeg..... lutser!

rick13 | 28-01-13 | 01:36

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:03

Het was ook de schuld van de Romeinen. Kruisiging was namelijk de straf voor rebelleren tegen het regime en niet voor blasfemie dat was steniging namelijk.

U heeft een slim vriendinnetje dus mijn waarde;)

pius | 28-01-13 | 01:34

@Kees8374 | 28-01-13 | 01:32
De Nazi's waren schuldig. Heel veel Duitsers niet.

INH.30CL | 28-01-13 | 01:34

@Andre1972 | 28-01-13 | 01:26
Niet de daden zijn het zelfde, maar de beweegredenen, overwegingen, de manier waarop het land tot oorlog is aangezet. Hitler mobiliseerde een afgunst die al bestond en gebruikte daarvoor in die tijd geaccepteerde wetenschappelijke en politieke ideeën. Bush verzon massavernietigingswapens. Het waren beiden slechte mensen. De gevolgen waren in Hitlers geval wat groter, maar dat maakt zijn oorlogshitserij en gestook niet erger dan die van latere staatslieden.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:33

Stormageddon | 27-01-13 | 22:22
En die treinen reden wel in de winter.
spanarchist | 27-01-13 | 22:24 | + 12 -

Heerlijke zwarte sneeuwwitte humor!

huh, ian? | 28-01-13 | 01:33

Wat een charismatisch en narcistisch leider teweeg kan brengen niet? Wereldwijd nog wel. DE GEK. Die was gekozen door HET VOLK, een volk in toen crisistijd.Gouden bergen werden beloofd door deze gek en zijn trawanten,ook een groot deel van Nederland lag aan hun lippen,door hun sprookjes te geloven.Dus kijk uit ook nu voor chrismatische narcistische praatjesmakers zeker nu en de komende tijd.
By the way Umar.... vergeet je niet een ding en veel meer,om te beginnen HET VERZET!en de mensen waaronder mijn ouders die Joodse Nederlanders schuil hielden met gevaar voor eigen leven? etc. Ik merk toch dat je éénzijdig bezig bent zéér éénzijdig, maar dat mag.Wat je aanhaalt dat weten en wisten we allang.

L.M. | 28-01-13 | 01:32

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:03
Wat een onzin weer.
Zeggen dat de Joden, Jezus hebben vermoord is zoiets als zeggen dat de Nederlanders, Fortuin hebben vermoord. Jezus was zelf een Jood en was omgeven door Joden.
De Romeinen hebben overigens wel deze geschiedenis geschreven en in een periode dat zij het Rooms Katholicisme hebben gebruikt om de resten van het Romeinse rijk bij elkaar te houden als een geloof.
Maar ja, deze Romeinen zijn ook heel betrouwbaar. Ze zijn ook geweldig met kinderen niet?
Vanwege hun zegeningen heeft de VS nog als één van de laatste acties wat afgeworpen op het Vaticaan tijdens de WWII.
Ik durf ook te wedden dat er zat Nederlandse verzetshelden in de WWII zijn gedood door Nazi hielende likkende Nederlanders, maar dat wil niet zeggen dat de Nazi's onschuldig waren.

Kees8374 | 28-01-13 | 01:32

@Sabbey | 28-01-13 | 01:22
De Syriërs komen wel ergens tegen in opstand. Bijvoorbeeld onderdrukking, dictatuur, martelingen. Zo bekeken is het vooral Assad die er voor kiest om zijn volk te onderdrukken. En om die onderdrukking vol te houden is hij bereid massamoorden te plegen, gifgas in te zetten etc. Daar heeft het volk dan weer niet voor gekozen.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:29

@pius | 28-01-13 | 01:28

Eerste zin moet zijn: hitler was glashelder

pius | 28-01-13 | 01:29


@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:20

Hitler was een galshelder, hij was geen moralfag. De overwinning van het sterkste ras in de strijd om het bestaan waren zijn voornaamste uitgangspunten, alle inferieure volkeren zouden geen bestaansrecht meer hebben. dat vond hij ook van zijn eigen volk toen hij zijn testament schreef, dat weet u vast.

Zo'n verhaal hoor je niet vaak in moderne tijden, in die zin was hij en zijn regime wel wat atypisch, alhoewel de bron die jij benoemd waaruit dit gedrag komt dezelfde is, dat is natuurlijk waar.

De culminatie in een zeer specifieke en voortreffelijk georganiseerde moord op massaal en industriële schaal was echter voornamelijk het gevolg van de nuchtere, praktische en volstrekt amorele benadering van de Nazitop .

Daarin verschillen ze wel wat van andere regimes.

pius | 28-01-13 | 01:28

Uiteindelijk bepaald de commercie de Oorlog, toen al en nu nog!

Plaspil | 28-01-13 | 01:27

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:20 |

Leg mij eerst maar eens uit in hoeverre de daden van Hitler en Bush overeenkomsten met elkaar hebben.

Andre1972 | 28-01-13 | 01:26

Ach ja, aangezien ze in de islamitische wereld nog altijd de kruistochten niet zijn vergeten, lijkt me 70 jaar nog helemaal niet zo lang geleden om even stil te staan bij iets waar de Turkse genocide op de Armenen bleek bij afsteekt. Maar goed, Ebru vind het nu wel welletjes met die sympathie voor holocaustslachtoffers. Vraag aan Ebru: Hoe lang is Atatürk al dood? Vraag 2: Hoeveel standbeelden staan er voor hem in Turkije?

Ja nee, geen mening | 28-01-13 | 01:26

@WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:22
Niet de zelfde gevolgen bedoel je? Andere omstandigheden.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:25

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:22 |
Ik bedoel NIET dezelfde gevolgen gehad voor de Duitsers?

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:23

@INH.30CL | 28-01-13 | 01:21
Nee, is ook slecht.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:23

Een volstrekt onleesbaar aan elkaar geknutseld stuk geschreven door een muts die duidelijk geen moer begrijpt van de holocaust. De enige intentie die er van uit gaat is om de boel te schokkeren. Walgelijk en misselijk makend en dan ook nog niet eens een beetje behoorlijk geschreven. U doet mij denken aan Eddy Murphy die in zijn show de niet Engels sprekenden persifleert en hoe hij mr Fuck you man is. U bent die buitenlander en Theo was Eddy zo blijkt. U heeft van de wijze lessen van Theo alle subtiliteit verloren en heeft slechts de grofheid onthouden.

majorkingkong | 28-01-13 | 01:23

@ Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:21 | + 0 -
Het is een verschil precies zoals ik beschrijf. Het betreft een tweedelig verschil. Ten eerste het systematische ervan. Een logistiek stelsel opzetten om zo, zo efficient mogelijk, zo veel mogelijk mensen te vermoorden. Ten tweede het uitroeien van mensen op basis van zoiets arbitrairs als een (verzonnen) ras. Er waren inderdaad theorien die vertelden over een superras. Maar dit was zeker niet de hoofdmotivatie om over te gaan op de uitroeiing van joden. Hieraan lagen hele andere motieven ten grondslag; politiek, economisch en sociaal.
U heeft gelijk wanneer u zegt dat het ernstig is dat de mensen in landen als Syrie nu worden vermoord. Maar het zijn politiek tegenstanders die in opstand komen. Dat is iets anders. Dat klinkt heel bot, maar die mensen kiezen ervoor.
Dit neemt natuurlijk niet weg dat er ingegrepen moet worden. Natuurlijk is dit een humanitaire ramp en schending van mensenrechten. Maar deze Godwin van mevrouw Umar kan niet door de beugel.

Sabbey | 28-01-13 | 01:22

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:16 |
Waarom heeft diezelfde slechtheid dan dezelfde gevolgen gehad?

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:22

www.ser.nl/nl/Publicaties/Overzicht%20... 20Bulletin/2003/november%202003/04.aspx
Of
nsbencollaboratie.wordpress.com/collab... Of nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Lodewijk_C... dit zijn maar een paar voorbeelden maar in werkelijkheid kon men geen mens meer vertrouwen.

Voor mixey, en dat woonwagenbewoners, zigeuners en joden zo op hun eigen leven en de wet en hun ambtenarij aan hun laars lappen komt waarschijnlijk door het gedrag van burgers en overheid in de oorlogsjaren en zelfs nu nog. Deze volken zijn altijd al de pispaal geweest en dat breekt 'n keer op.

rollemanneke | 28-01-13 | 01:22

@Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:16
En de haat van Marokkanen / Moslims t.o.v de Nederlander strepen we maar even weg?

INH.30CL | 28-01-13 | 01:21

@Andre1972 | 28-01-13 | 01:15
Het karakter van Hitler ken ik niet. Maar hij was eenstaatsman die oprecht geloofde dat de uitbreiding van Duitsland en het raszuiver maken het beste was voor Duitsland. Hij geloofde dat de joden de vijand waren. Hij mobiliseerde afgunst en wantrouwen onder de bevolking en wist het volk zo te inspireren. Hoe anders is hij daarin dan George W. Bush in de Golfoorlog? Goed, de gevolgen waren in WO2 van een andere omvang, maar de overwegingen van de staatslieden in die tijd waren niet uitzonderlijk.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:20

Graaf van Egmont | 28-01-13 | 00:54
Lijkt me niet zo onwaarschijnlijk dat we eenzelfde oproep krijgen als de Randstad wordt geproclameerd tot sharia-enclave.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:20

Ratzinger | 28-01-13 | 01:10 |

Wat heerlijk lijkt me dat voor jou dat je mensen zo goed kent na een aantal posts op Geenstijl. Oh ja, jij bent natuurlijk heeeeeeeeel slim.

Andre1972 | 28-01-13 | 01:16

@WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:09
Die slechtheid leidt niet altijd en overal tot massamoord. Maar de slechtheid die in de jaren 40 van de vorige eeuw tot massamoord leidde is de zelfde slechtheid als die zich uitte in haat tegen Duitsers in de tweede helft van de twintigste eeuw, de haat in Rwanda in 1994, en ja, de haat tegen Marokkanen / moslims / buitenlanders nu in Nederland.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:16

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:53 |

"Ik raad hem daarop aan om de reaguursels onder een willekeurig Marokkanentopic te lezen. Daaruit spreekt een haat die een uiting is van de zelfde slechtheid die ook leidt tot massamoord."

Gefrustreerde jongetjes die hun frustratie niet goed kunnen verwoorden en dan ongelooflijk onbehoorlijk en racistische taal gaan uitkramen vergelijken met de slechtheid en karakter van Hitler is belachelijk. Dan wil je niet begrijpen dan wil je ook haten.

Veel succes daarmee.

Andre1972 | 28-01-13 | 01:15

@Ratzinger | 28-01-13 | 00:19

Ik ben het niet echt oneens met je hoor, al zijn er op verschillende niveau's wel degelijk idealen mogelijk dei maakbaar zijn. Ik noem de holocaust bijvoorbeeld.

Los van de ethische kant, toch een knap staaltje;)

pius | 28-01-13 | 01:14

@Ratzinger | 28-01-13 | 01:03
Kansloze aso's kunnen in Turkije vermoedelijk gewoon in de stront zakken. En als ze zich schuldig maken aan iets strafbaars en ze worden gepakt dan worden ze gestraft. Zo gaat het overal in de wereld. Alleen Nederland heeft een zogenaamd Marokkanenprobleem. Het werkelijke probleem is onze overheid. Die is in maar één ding goed: overal een zooitje van maken.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:10

Andre1972 | 28-01-13 | 01:04 | + 2
To put it bluntly, ga jij anderen vergassen, dat kan ook.

Je doet net of je verder van H. afstaat dan van een stokstaartje.

Dat is niet het geval.
Slaap lekker.

Ratzinger | 28-01-13 | 01:10

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:53 |
Daaruit spreekt een haat die een uiting is van de zelfde slechtheid die ook leidt tot massamoord. Haat die zich richt op bevolkingsgroepen.
-----------------------
Waarom zou een slechtheid van driekwart eeuw geleden dezelfde gevolgen moeten hebben als de door jou waargenomen slechtheid van nu?
En haat op Duitsers was tijdens de bezetting sterker en breder verspreid dan de haat op welke bevolkingsgroep dan ook, en heeft desalniettemin niet geleid tot massamoord. Zeker niet op de schaal waarnaar jij verwijst.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 01:09

Ratzinger | 28-01-13 | 00:51 |

"De premisse is dat iemand die een ander vermoordt een psychopaat etc. is."
Ik vind het prima als jij daar een premisse van wil maken. Ik ben ervan overtuigd dat het niet zo is en ik heb ook nergens hier aanleiding gegeven om daarvan uit te gaan.

Hitler hield van honden. Ik vind ze ook leuk. Zo, wat erg zeeeeeeeg, ik heb iets gemeen met Hitler. Maar met joden vergassen heb ik dan weer niks mee.

Andre1972 | 28-01-13 | 01:04

@zovoklets | 28-01-13 | 00:58
LOL
Laatst had ik het met een joods vriendinnetje over Jezus. Ik vertelde haar dat Hij ook voor haar volk ("jullie") gestorven is, ook al heeft haar volk ("jullie") Hem vermoord.
Probeerde ze de schuld aan de Romeinen te geven.

Jodenstreek.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 01:03

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:53 | + 0
Voorbeeld (Marokkanen) is wat slecht gekozen, maar verder eens. De enige goeie Marokkaan is een Marokkaan die niet in NL woont, maar in Marokko.
Of in Turkije, om on topic te blijven, al zouden ze daar vanwege luiheid, criminaliteit en andere ellende al heel snel van de Ararat worden gedonderd.

Und das mit Recht.

Ratzinger | 28-01-13 | 01:03

Het waren JODEN Ebru. Dat was de reden dat ze uitgeroeid moesten worden van Hitler. JODEN.

Anders hadden ze ook mijn familie uitgemoord en dat is niet gebeurd. Want wij zijn geen JODEN.

Maar het is weer zo helder als glas: zoals uit eerdere stukjes van Ebru bleek, ziet Ebru, de huis-antisemiet van GeenStijl, de Joden liever niet als slachtoffer, maar als dader! De grote boze schuldigen in het Israël-palestina conflict!

Dat wil Ebru er gewoon eventjes inmasseren hier.

KoninginWildemina | 28-01-13 | 01:02

Nadat Nederland eerst zelf 5 jaar aan den lijve had ondervonden wat bezetting door buitenlanders inhoudt wisten we na de bevrijding niet hoe snel we Indonesië weer moesten bezetten.
Beetje hypocriet om 70 jaar na dato nog steeds zo'n ophef te maken.

Moi2 | 28-01-13 | 01:01

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:56 |

Die stond daarna toch weer op? Dus wat zeuren ze nou.

zovoklets | 28-01-13 | 00:58

@zovoklets | 28-01-13 | 00:50
Ze hebben Onzelieveheer vermoord!

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:56

WirMachenMusik | 28-01-13 | 00:54 |
Wij KENDEN Theo en Pim nog bij leven, dus.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 00:55

Dat de Joden door Nederlanders zijn geregistreerd, en weggevoerd komt omdat koningin Wilhelmina in haar toespraak had gezegd dat iederen Neederlander zijn werk moest blijven doen, op de plaats waarop hij was aangewezen. "Doet Gij Uw plicht, zoals ook Wij onzen plicht zullen blijven doen" Waarna ze haar familie pakte en smadelijk vertrok naar Engeland. Dat dan wel weer.

Graaf van Egmont | 28-01-13 | 00:54

INH.30CL | 28-01-13 | 00:28 |
Wat dat betreft hebben we hier momenteel in verhouding, gelukkig al behoorlijk wat verzetstrijders. Met dank aan de verzetshelden Theo en Pim die onze generatie nog bij leven kende en nog prominent in het geheugen heeft.
Maar het zou ook nog wel eens een stuk gevaarlijker kunnen worden en dan zullen het er menselijkerwijze wat minder worden. Ook ikzelf weet dan nog niet zo zeker of ik dan de moed zou tonen die twee gevallen ooms van mij opbrachten. Alhoewel het heet, dat goed voorbeeld doet volgen, zijn heldhaftigheid en alles overheersende vrijheidsliefde waarschijnlijk niet erfelijk. Dus voor alle zekerheid alles maar op 'goede voorbeelden' zetten.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 00:54

Stormageddon | 28-01-13 | 00:47 | + 1
Een beetje normaal mens is psychopaat, dat ben ik wel met je eens, geh.

Mensen zouden wat meer in de uithoeken van hun geest moeten kijken, als er sprake is van een 'geest'.

Nu, na een volle bak geitenkaas, ga ik pitten. Sleep well.

Ratzinger | 28-01-13 | 00:54

@WirMachenMusik | 28-01-13 | 00:32
Andre1972 suggereert dat Hitler een uitzonderlijk slecht mens was, een die in slechtheid zijn gelijke niet kende. Ratzinger beweert daarentegen dat Hitler waarschijnlijk weinig verschilde van de meeste mensen. Andre1972 stelt vervolgens dat er volgens hem weinig reaguurders "duizenden onschuldige kinderen willen en kunnen verbranden."
Daarmee suggereert hij dat voor zulke daden een uitzonderlijke slechtheid nodig is en dat reaguurders daar niet over beschikken. Ik raad hem daarop aan om de reaguursels onder een willekeurig Marokkanentopic te lezen. Daaruit spreekt een haat die een uiting is van de zelfde slechtheid die ook leidt tot massamoord. Haat die zich richt op bevolkingsgroepen. Het voorstellen van die groepen als een minderwaardig ras (inteelt).
Om niet te zien dat dat het kwaad is moet men blind zijn.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:53

Andre1972 | 28-01-13 | 00:38 | + 2
Ik zeg niet dat jij een cirkelredenering bezigt, alleen dat het vaak gebeurt.
De premisse is dat iemand die een ander vermoordt een psychopaat etc. is.
Iemand heeft een ander vermoord.
Die persoon is 'dus' een psychopaat, want anders zou je niet een ander vermoorden.

Het simpele en misschien wat onverkwikkelijke punt is dat jij (en ik) mogelijk meer gemeen hebben met types als Hitler dan we zouden willen.

Je hoeft er trouwens niet aan te twijfelen dat 'recht' altijd overwinnaarsrecht is. Neurenberg zou er anders hebben uitgezien als H. niet verloren had. Stonden daar Stalin, Churchill en Roosevelt terecht.

Recht is macht en het omgekeerde, meer niet.

Ratzinger | 28-01-13 | 00:51

-weggejorist-

zovoklets | 28-01-13 | 00:50

Zovoklets
Tja een echte prestatie hoor . * kuch *

florida117 | 28-01-13 | 00:48

@Ratzinger | 28-01-13 | 00:41
Nou ja, er zijn genoeg psychopaten die ook niet moorden, dus wat dat betreft kan Hitler best een psychopaat geweest zijn. Ik bedoel maar zo: hij was een mislukt kunstschilder, politicus en staatshoofd.
Daarvan ken ik niet zoveel die *geen* psychopaat zijn. Wat dat betreft was hij geen uitzondering.

Stormageddon | 28-01-13 | 00:47

Ebru, de schrijvende Bandirah....

Swedish Chef | 28-01-13 | 00:46

Stormageddon | 28-01-13 | 00:39

Adolf was geen micromanager. Hij keek met helikopterblik en zorgde dat alle neuzen dezelfde kant opstonden.

*Ik moet even naar de boekenkast voor meer manager-taal*

zovoklets | 28-01-13 | 00:46

@Hond van de slager | 27-01-13 | 23:50 |
Voor de tweede wereldoorlog was Nederland ook neutraal. Het verschil was, dat in de eerste wereldoorlog Nederland zwaar bewapend was (neutrality by force).
Overigens was het zo, dat Nederland in de eerste wereldoorlog partij had gekozen voor Duitsland, als ze niet voor neutraliteit hadden gekozen, maar dat had weer te maken met de boerenoorlog.
Flikker je geschiedenisboekjes van school maar weg en verdiep je via internet maar eens in eea.

bennutzat | 28-01-13 | 00:44

mixey | 28-01-13 | 00:17 | Nee mixey, ik bedoel wie de schoen past trekke hem aan, of zoiets als de vader van de burgemeester van waalre NB, zie Google.

rollemanneke | 28-01-13 | 00:41

Stormageddon | 28-01-13 | 00:39 | + 0
Om met de Grote SchrijverT Herrie Mulles te spreken: De dader heeft het gedaan.

Ik ken geen geval dat Adolf H. zelf iemand vermoord heeft.
Nou ja, zichzelf, maar dat lijkt me een recht dat alle mensen toekomt.

Ratzinger | 28-01-13 | 00:41

florida117 | 28-01-13 | 00:29 |

Hartstikke goed. Op dit infotainment blog op Zondag een dergelijke reaguurscore halen mag best beloond met een glas jajem.

zovoklets | 28-01-13 | 00:39

Wat een stuk zeg, het lijkt wel een open sollicitatie voor de Joop.
Ach, waarschijnlijk vinden de meeste leden van het naoorlogse verzet het onsportief dat Iran geen kernwapens mag hebben. Toch niets geleerd dus.

menzo | 28-01-13 | 00:39

@Ratzinger | 28-01-13 | 00:31
Heeft Hitler zelf, persoonlijk, iemand vermoord (behalve zichzelf)? Dat is nieuws. Hij heeft wel een boel lieden voor hem laten moorden, maar zelfs in de loopgraven van Vlaanderen heeft Hitler bij mijn weten geen schot raak geschoten.

Stormageddon | 28-01-13 | 00:39

Ratzinger | 28-01-13 | 00:31 |

Klinkt allemaal lekker intellectueel hoor om zo te relativeren. Dat het verder geen enkele onderbouwing vindt in de realiteit zien we dan maar ff door de vingers.

"Iemand die een ander vermoordt is een psychopaat." Kun je misschien aangeven waar ik dit heb gezegd met je slimme cirkelredeneringen?

Andre1972 | 28-01-13 | 00:38

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:27 | + 0
Dat zijn allemaal boefjes, ik zweer het je.
Persoonlijk ben ik dol op Marokkanen en ander mohammedaans schore... ik bedoel, geloofsgenoten.

Fijn evengoed hè, dat er uitzonderingen zijn!

Ratzinger | 28-01-13 | 00:37

Fok it... ik schrijf het gewoon nog een keer!

ff serieus Ebru,
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Columnist genoemd worden en daar ook nog je brood mee verdienen. Stukjes tekst als de jouwe worden door de gemiddelde Viva reaguurster met ctrl a en delete verwijderd omdat ze zich achteraf toch een beetje schaamden voor hun erbarmelijk stuk schrijfsel.
Een goede column roept emotie en herkenning op bij lezers en heeft vaak een verassende invalshoek.
Bovenstaand vod: een hysterisch onsamenhangend verhaal.
Ik ben oprecht , maar dan ook echt oprecht verbaasd dat redacteuren je als columnist aannemen.

Swedish Chef | 28-01-13 | 00:37

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:27 |
Kun je die impliciete vergelijking misschien eens wat explicieter preciseren? Dat discuteert wat makkelijker.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 00:32

Andre1972 | 28-01-13 | 00:25 | + 0
Het zou om te beginnen fijn zijn als je gewoon 'Meneer Ratzinger' zegt, en 'u'.

Dit terzijde.

Iemand die een ander vermoordt is een psychopaat. We gaan het uitzoeken. Iemand heeft een ander vermoordt.
Dat moet een psychopaat zijn, want anders had hij het niet gedaan.

Dat zijn cirkelredeneringen. Mensen zijn gewoon te bang om zich te herkennen in massamoordenaars als Hitler, Mao, Stalin en gewone serial killers als Manson, Bundy etc.

Die mensen moeten wel anders zijn, anders klopt het sprookje niet.
Ik vrees dat het, met een paar uitzonderingen, vrij normale mensen waren die het beste voorhadden met de mensheid of met de anderen in het algemeen.

Hitler ook ja, mogelijk niet in z'n nadagen, toen was hij wat mataklap.

Hitler is voor al psychopaat omdat hij de oorlog verloren heeft. In het andere geval zou Churchill een psychopaat zijn geweest.

Ratzinger | 28-01-13 | 00:31

Ze heeft het wel voor elkaar om 323 reacties te krijgen op haar ( stijlloze ) topic

florida117 | 28-01-13 | 00:29

Laat ze maar miepen, Ebru : "Während des 2. Weltkriegs war die Türkei auch eine wichtige Transitstation auf dem Weg in das damalige britische Mandatsgebiet Palästina. Nach Schätzungen des amerikanischen Historikers Stanford Shaw hat die Republik Türkei durch die Gewährung von Transit- und Einreisevisa und durch stillschweigende Tolerierung von unerlaubten Durchreisen mindestens 100.000 verfolgten Juden aus ganz Europa das Überleben ermöglicht."

hhmariavanempel | 28-01-13 | 00:29

@WirMachenMusik | 28-01-13 | 00:26
Tegenwoordig gaat verzetten in de panelen, kost minder levens. Verder ben ik het helemaal met je eens.

INH.30CL | 28-01-13 | 00:28

Andre1972 | 28-01-13 | 00:25 | + 0 -
Dat u in groep 8 een 9 kreeg voor uw spreekbeurt wil niet zeggen, dat u zwamt.

Rammstein | 28-01-13 | 00:28

@Andre1972 | 28-01-13 | 00:25
Lees eens de comments onder een willekeurig Marokkanentopic. Proef de haat. Heel veel gewone reaguurders kunnen op momenten vol zuiver kwaad zitten.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:27

Even praktisch dan. Ik vind dat er in verhouding te weinig aandacht is voor in het verzet gevallen Nederlanders. Voor hen die in vol bewustzijn van de risico's hun leven waagden en verloren, waar anderen zich gedeisd hielden.
Dat zijn voorbeelden van karakters die we niet genoeg kunnen verheerlijken omdat we in de nabije toekomst navolgers nog wel eens broodnodig zouden kunnen hebben.

WirMachenMusik | 28-01-13 | 00:26

Ratzinger | 28-01-13 | 00:13 |

Waarschijnlijk ben jij dan een stuk slimmer dan ik als je het in 4 zinnen kan.

Maar het begrip psychopaat heb je iig niet zo goed begrepen. Als je Hitler geen psychopaat vindt dan weet ik niet wie dan wel onder die definitie valt.

En zeggen dat mensen die hier ook reageren te vergelijken zijn met Hitler lijkt me erg vreemd. Ik ga er toch maar vanuit dat er hier geen mensen aanwezig zijn die duizenden onschuldige kinderen willen en kunnen verbranden om maar iets te noemen. Denk even na voordat je iets zegt alsjeblieft.

Andre1972 | 28-01-13 | 00:25

Misschien bedoelt ze het goed, maar van dit stukje krijg ik toch een nare smaak in mij mond.

watsinneneem | 28-01-13 | 00:25

De waarheid is DAT tussen gruweldaden...

Nog steeds niet mijn meest leesbare tegel ooit, maar vooruit.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:24

@Sabbey | 28-01-13 | 00:06
Het verschil is minder groot dan u graag denkt. Grote aantallen mensen uitroeien om aan de macht te blijven is om te beginnen niet minder erg dan ze uitroeien uit racisme. En bovendien, wie zegt dat de Nazi's geen groter doel zagen van het uitroeien van de joden? Volgens toen geldende rassentheorieën waren er inferieure rassen. De Nazi's stonden een natie van een zuiver edel ras voor. Bovendien zagen zij de joden als een vijand van alles wat hun dierbaar was.
Echt, het is geruststellend om de shoah als een op zichzelf staand uitzonderlijk kwaad te zien. De waarheid is tussen gruweldaden die op verschillende plaatsen en momenten hebben plaatsgevonden weinig verschil is. Altijd en overal zijn mensen er toe in staat geweest. Het gebeurt nu ook, en ook het kamp dat wij graag zien als "de goeden" kan zich er zo schuldig aan maken.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:21

Dat andere landen in die tijd niet zo'n goede infrastructuur en communicatiemiddelen hadden als Nederland kan ik niets aan doen.

zovoklets | 28-01-13 | 00:20

Omdat als het morgen weer gebeurt, we precies hetzelfde zouden doen. Zelfs al die klotemoralisten die zichzelf columnisten noemen.

X-es | 28-01-13 | 00:19

pius | 28-01-13 | 00:14 | + 0
Soms moet ik jou iets vertellen. Voltaire zei ooit al dat we de wereld even dom en slecht zullen achterlaten als dat we haar bij onze geboorte aantroffen.

Dat is nu niet anders. People don't change that much. Evolutionair is het al helemaal een giller om te denken dat wij anno 2013 een stap verder zijn dan de mensen uit de steentijd.
Die tijd is te verwaarlozen.

Nou ja, in linkse, maakbare, kringen wordt er anders over gedacht. Helaas kun je in dat geval niet van 'denken' spreken, zoals je zelf ook ondervonden zult hebben.

Ratzinger | 28-01-13 | 00:19

@sjaakdeslinksesul | 28-01-13 | 00:14

Ik zal eens gaan loeren op twitter mijn waarde maar je hebt een punt.

pius | 28-01-13 | 00:18

rollemanneke | 28-01-13 | 00:05

Rollemanneke toch.
Ik herinner me een zaak in arrondissement Arnhem waarin een grote groep zigeuners werd veroordeeld , met bewijs te over, voor het aanzetten van groepen kinderen tot inbraak, roof en zakkenrollen.
Ik zal niet uitweiden dat aangaande want de feiten zijn te droevig.
De officier van Justitie destijds is wegens bedreiging overgeplaatst.
Dit is een van de vele , bewezen, gevallen waarin de kinderen onder dusdanige druk werden gedwongen tot dit soort daden. ( slaag, geen eten, geen kind mogen zijn afin je kent het zelf wel).
Net zoals alle Nederlanders hun buren verraden hebben aan de Duitsers zetten alle zigeuners hun kinderen aan tot dit soort misdaden en bedreigen wetshandhavers.
Is dat zo'n beetje wat je bedoelt?

mixey | 28-01-13 | 00:17

Zo'n holocaust loopt trouwens via verschillende fasen.

Eerst een zondebok zoeken, die larderen met allerlei niet menselijke en negatieve ras, religie of volkgerelateerde eigenschappen, structureel demoniseren dus om die vervolgens sociaal , economisch en juridisch uit te sluiten. Net zo lang tot het klimaat rijp is voor verregaande oplossingen.

Een evenzeer eeuwenoud als toekomstbestendig verschijnsel trouwens.

De mens heeft niets geleerd.

pius | 28-01-13 | 00:14

pius | 28-01-13 | 00:04 |
Dat kun je haar amper verwijten pius, noch het gebrek aan erkenning door Turken (ze is nl Nederlander en daarmee dus medeschuldig). Wel dat ze haar eigen frustraties moet botvieren op de boze buitenwereld om vervolgens op sociale media prat te gaan op haar zg scherpzinnige opinie en het gebrek aan incasseringsvermogen bij de ander.
Je kunt de ander niet een spiegel voorhouden, wanneer je zelf consequent weigert in de spiegel te kijken, dan mislukt dat trucje.

sjaakdeslinksesul | 28-01-13 | 00:14

Morgen gezond weer op.

websenior | 28-01-13 | 00:13

@Ratzinger | 28-01-13 | 00:09
*dapper meekotst*

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:13

Andre1972 | 28-01-13 | 00:07 | + 0
Dat kan ook in 5 zinnen. Wat! Vier.

Wat een gezwam zeg. Moest je voor de middelbare school een scriptie schrijven of zoiets?

Ik denk dat het al te makkelijk is om te zeggen dat Hitler een psychopaat was. Misschien was hij wel geen psychopaat, maar one of us.

Stel je voor, one of us. Redelijke horror, denk ik.

Op de man af gevraagd denk ik dat hij gewoon one of us was en zich in niet veel opzichten onderscheidde van ondergetekende, pius, Bakito en wat er verder nog aan zieke geesten op dit blog rondwaart.

Ratzinger | 28-01-13 | 00:13

Waarom vraag je? Man dat is toch heel simpel?

Omdat het lullige, achterbakse gedrag van toen nog net zo in de huidige "Nederlander" zit.

De jeugdzorg doet denken aan de NSB van vroeger, de politie, ach het had ook de gestapo genoemd kunnen worden, tenminste als het eens hun werk juist zou doen.

toen was de nederlander een onbeschofte aap, en vrij duidelijk dat de onbeschofte aap van toen niks fatsoenlijks aan de kinders heeft meegegeven.

groetjes van de overkant!

Gjallarhorn | 28-01-13 | 00:13

Wat een gelul. Alsof alle Nederlanders Joden hebben aangegeven en op de trein hebben gezet. Een hoop NL-ers waren fout, een hoop waren goed en de meerderheid keek de andere kant uit. Het feit dat er in NL zoveel Joden waren afgevoerd komt omdat er een uitgebreide gemeentelijke administratie was dat bijhield wie aanhanger was van wat voor religie. Verder werkte de Joodsche Raad efficient mee met de bezetter. Politie en spoorwegen collaboreerden net als in elk ander Europees land mee met de Nazis. En probeer in NL maar ergens mensen te verbergen in een bos of zo.

Zzzzooooffff | 28-01-13 | 00:10

De enige buitenlanders die hier in '40-'45 rondliepen waren Duitsers. Dus het viel dus eigenlijk nog best mee vergeleken met nu.

Hond van de slager | 28-01-13 | 00:09

ik joris mezelf even weg, ik zie een paar strakke armen aankomen

DANNY3960 | 28-01-13 | 00:09

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:01 | + 0
Voor alles ben ik er voorstander van dat iedereen kan zeggen wat hij wil. Als je dat gaat verbieden, ook als het om de holocaust gaat, ben je verkeerd bezig en meer dan een teken van zwakte is het niet.

Ik kots daarop.

Ratzinger | 28-01-13 | 00:09

zijn we nou eindelijk eens een keer klaar met dat geleuter over die openstaande gasrekening?

boterkaaseneieren | 28-01-13 | 00:09

Leer Nederland kennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer Nederlanders gesneuveld die streden voor de Duitse zaak dan Nederlanders die streden voor de gealliëerde zaak.

Ikbeneenzelfbouwer | 28-01-13 | 00:08

Volgens mij zijn er maar erg weinig mensen die hebben begrepen waar dit stuk van Umar over gaat. Het gaat over de vraag hoe het kan dat gewone mensen in WW2 op massaal niveau tot gruwelijkheden in staat waren. De hardcore nazi's waren psychopaten (Hitler, Goebbels, Hess etc.) maar hoe heeft het kunnen gebeuren dat een heel volk (op uitzonderingen na) heeft meegewerkt, uitgevoerd, gedoogd, zodat dit heeft kunnen gebeuren. En het is heel juist dat Umar aangeeft dat ook veel (gewone) Nederlanders hier schuldig aan waren net zoals Fransen, Polen etc.. Dat moeten we herdenken. Maar vooraleerst moeten we begrijpen hoe dat heeft kunnen gebeuren. De slachtoffers herdenken is leeg en onzinnig tenzij je daar persoonlijk nog banden mee hebt.

Deze vraag heeft mij lang bezig gehouden. De gangbare verklaringen die worden gegeven zijn niet bevredigend en volledig (Versailles? Lik me reet). Op school wordt je geleerd dat nazi's slecht waren (uiteraard, maar het is veel groter), geallieerden goed (historisch niet juist, burgerbombardementen, Russische massaverkrachtingen etc.) en de grootste les die we er van moeten overhouden is dat racisme de oorzaak van al het kwaad is. Mijn god, wat een intellectuele leegte. De oorzaak is dieper en filosofischer.

Ik ga hier nu niet een lang betoog houden waarom het zo is gekomen. Wil wel een indicatie geven. Rationele individuen die onafhankelijk kunnen denken zullen nooit een oorlog initiëren tenzij hun eigen vrijheid in het geding is (maar dan zullen zij dus ook niet de agressor zijn). Dit soort oorlogen zijn alleen mogelijk met een niet-zelfstandig denkende massa die wordt gebrainwashed voor een collectivistisch ideaal.

Andre1972 | 28-01-13 | 00:07

Als we nu eens gewoon stoppen met herdenken en gaan genieten van de aanloop naar de volgende grote oorlog en dito slachting. Een soort WK-koorts, maar dan groter en leuker. De WO3-koorts kan losbarsten.

Dat is blijkbaar wat veel mensen in Nederland willen.

Mokum Kosher | 28-01-13 | 00:07

-weggejorist-

meneer Q | 28-01-13 | 00:07

enk | 28-01-13 | 00:03 | + 0
Dat heb jij, fuck it, goed gezien. Ik ken geen zieker onbenul en mislukkeling dan mezelf.

Toch kan ik er mee leven. Een mens vraagt zich wel eens af hoe dat allemaal mogelijk is.

Heb jij nog een leerzame les voor mij, zodat ik er ook een beetje bij hoor? Ik weet werkelijk niet waar ik het zoeken moet. Heb meelij!

Ratzinger | 28-01-13 | 00:06

Omdat het hier om de genocide van bepaalde rassen/geloven/seksualiteit gaat. Hier zijn niet random mensen de dood ingejaagd, maar mensen die joods, zigeuner, homoseksueel zijn, of het Syndroom van Down hadden. Wij herdenken dat een genocide heeft plaatsgevonden die zo vreselijk was, dat die tot de dag van vandaag zijn gelijke niet heeft gezien. ZES miljoen joden plus honderdduizenden anderen zijn SYSTEMATISCH vernietigd. Opgepakt, verscheept en vernietigd.
Inderdaad, in Bosnie (niet alleen Srebrenica), Rwanda en Cambodja zijn ook genociden geweest. Daar hebben we geprobeerd in te grijpen. Dat is bij deze genocide niet gebeurd.
Je stelt de vraag waarom wij niet vieren dat wij 70 jaar geleden bevrijd werden van onze buren. Dat vieren we wel, op 5 mei. Elk jaar. En de dag daarvoor herdenken wij iedereen die daarvoor gevallen is.
Je legt een verband met de huidige situatie in Syrie. Denk je echt dat dit vergelijkbaar is? In Syrie probeert een president/dictator de macht te behouden door zijn tegenstanders te bestrijden en te vermoorden. In het Derde Rijk probeerde een regime een bepaalde bevolkingsgroep te vernietigen. De rest mocht blijven leven. Waarom deze bevolkingsgroep? Waren dit politieke tegenstanders die met geweld dit regime omver wilden werpen? Nee, dit was een bevolkingsgroep die gewoon de pik was van de maatschappij. De zwarte piet. Af.
Ik praat niet goed wat er in Syrie gebeurt, maar om die situatie met de Holocaust te vergelijken is wel erg gek. Je slaat hier de plank VOLKOMEN mis.
Je gaat verder over situaties in Afrika, Irak en Iran. Hierover kan ik hetzelfde zeggen als over Syrie. Overal waar we nu onrust zien, zijn het bevolkingen die een regime omver willen werpen. Dit is in sommige situaties goed, maar in alle situaties volkomen begrijpelijk dat de machthebbers dit willen voorkomen en neerslaan.
Bovendien kijken we niet alleen toe, er zijn sancties, er zijn besprekingen, er wordt diplomatiek gevoerd. Hoe moeten de westerse landen het uitleggen dat ze WEER een oorlog ingaan in een land ver weg, tegen een onbekende, machteloze tegenstander? De oorlogen in Afghanistan en Irak zijn namelijk zo goed ontvangen door de westerse bevolkingen..
Bovendien is er altijd het belerende vingertje naar het westen; waarom grijpen de VS/NAVO hier wel/niet in? Het is nooit goed. Als er wordt ingegrepen, had dat niet gemoeten en als het westen zijn handen eraf houdt moeten ze ingrijpen! Waarom wordt er niet naar China gekeken? Waarom speelt Rusland geen rol? Vooral Rusland is namelijk een sterke bondgenoot van Syrie. Moeten zij dan niet eens iets aan de situatie daar doen? Als wij het doen heeft Rusland haar woordje wel klaar, reken daarop.
Terugkomend op je vraag over de relevantie van het herdenken en de verhouding van de gebeurtenissen van toen en de situatie(s) van nu. De herdenking is essentieel in het levend houden van de verschrikkelijke gebeurtenissen. De huidige situatie(s) zijn in (bijna) geen enkel opzicht vergelijkbaar met die van toen.
Als dit niet duidelijk is, mevrouw Umar, zou ik de nog eens de boeken induiken. Je slaat hier de plank volkomen mis, hoewel ik moet toegeven dat je column vaak goed is.

Sabbey | 28-01-13 | 00:06

@Ratzinger | 28-01-13 | 00:04

Ik heb hier genoeg tegels waarin je het tegendeel beweerd gelezen.

pius | 28-01-13 | 00:06

Ebru, wij herdenken omdat wij hopen lering te trekken uit het verleden. Daar helpt geen nihilistisch gekakel van een omhooggevallen schrijfkipje tegen.

Boer in 020 | 28-01-13 | 00:05

@Erbu
Volgens mij is de reactie in Frankrijk wel goed;
Het ontkennen van de Holocaust is strafbaar en het ontkennen van de genocide op de Koerden is strafbaar.
Maar alles na de daad is te laat. Wat doen we nu?

Kees8374 | 28-01-13 | 00:05

De spijker op zijn kop Ebru.
"De Nederlandse zigeuners en Joden zijn vermoord door Nederlanders" Het waren de ambtenaren wethouders en burgemeesters die de persoonsgegeven doorgaven, De NSB en zelfs de Nederlandse politie leverde de Joden en zigeuners uit aan de moffen, ze waren allen Duitsgezind! Buren verraadden buren waar ze jaren naast woonden! In de oorlog kon je geen mens meer vertrouwen, er waren meer verraders in Nederland dan moffen. Het zal in een volgende oorlog niet anders zijn, mensen zijn van nature gewoon erg afgunstig en hebzuchtig, dus voor een handje zilverlingen verraden ze zelfs hun eigen moeder.

rollemanneke | 28-01-13 | 00:05

Liever 10 Ayaans dan 1 Ebru zullen we maar zeggen. Helaas...

knutsel | 28-01-13 | 00:05

Gelukkig herdenken wij Auschwitz en is er in Nederland sprake van iig een gedeeltelijke erkenning aan participatie aan een der verschrikkelijkste misdaden uit de geschiedenis.

Nogal bijzonder dat juist een Turkse deze kritiek ventileert. Om een massaslachting te herdenken moet je eerst je eigen rol erin herkennen, goed of selcht.

En op dat vlak heeft Turkijke en Ebru nog wel wat soulsearching te doen. je zal maar een Armeniër zijn en dit stuk lezen namelijk.

Daar had je best wat beter over na kunnen denken Ebru. .

pius | 28-01-13 | 00:04

pius | 27-01-13 | 23:56 | + -1
Dat monster van jou, dat zit niet in mij.

Hebben we dat?

Ratzinger | 28-01-13 | 00:04

@Ratzinger 23.27

Verbazingwekkend, je bestaat écht! Het prototype zieke onbenul en mislukkeling!

enk | 28-01-13 | 00:03

Spreek voor jezelf, meiske. Met je 'we'.

Jaap de Paap | 28-01-13 | 00:03

Dat Italianen geen treinen kunnen maken is wel een inspirerende gedachte.

zovoklets | 28-01-13 | 00:02

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:54
ho ho, er waren ook goede Duitsers.

Jezus, ik ben nergens op te betrappen. Soms vraag ik me wel eens af of correctheid ook pijn kan doen. Andermans correctheid zorgt wel eens voor plaatsvervangende schaamte. Bijna dan. Zo'n pleidooi om het ontkennen van de shoah strafbaar te maken bijvoorbeeld. Alsof die slachtoffers daar doder door worden.

Dmitri Dmitrievitsj | 28-01-13 | 00:01

* het licht dooft *

Bakito | 28-01-13 | 00:01

Nogmaals Ebru, wij herdenken dit onder andere omdat er nog veel mensen in leven zijn die dit dit meegemaakt hebben.
Iemand hier schreef ook, waren wij goed of fout?
In bepaalde tijden waren wij minder goed.
Wij herdenken DIT bijvoorbeeld liever niet Ebru:
nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van...
En als je toch kritisch wil zijn Ebru, studeer dan de hele vaderlandse geschiedenis inclusief b.v. Indonesie...
Want er zijn veel meer gemakkelijkere periodes om Nederland te bekritiseren.

carlorsd | 27-01-13 | 23:59

@Danny3960
Men wilde ze voor de oorlog al met liefde herdenken.
Na de oorlog deed men er alleen schijnheilig over.
Zelfs nu durven ze dat niet te zeggen.
Gelukkig hebben simpele Amerikaanse GI's de kampen bereikt, zodat ze zich nu nog schamen over het gedrag van de VS voor WWII en helpen ze nu Israël, ook al is de laatste niet altijd zuiver op de koffie.
'Nie Wieder' is overigens een ander BS onzin omdat de wereld er ook bij heeft staan kijken toen de Rode Khmer miljoenen Cambodjanen vermoorden in de 'Killing Fields" en heeft het Westen de Rode Khmer zelfs geholpen toen ze vochten tegen Vietnam vanuit Thailand.
Maar ja wij hebben eigenlijk ook zo'n reactie gezien met de kampen in het voormalig Joegoslavië waar we niet wilden ingrijpen.
Eigenlijk hoort men over de WWII in het Westen te zeggen; "Wir wollte es nicht wissen"
Misschien kan bij de volgende oorlog GS beelden van een Google satelliet eens afdraaien.

Kees8374 | 27-01-13 | 23:59

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:50

Indrukwekkende bespiegeling R. En geen makkelijke vraag me dunkt.

Tough.

pius | 27-01-13 | 23:59

zovoklets | 27-01-13 | 23:51 | + -1
Die Sioux? Geen idee. Zijn misschien allemaal al doodt.

De Europeanen hebben de autochtonen in de USA zo goed als uitgeroeid. Mogelijk zijn er nog een paar Indianen in leven, geen idee.
Marge.

Ja, 't is ruig, maar zo gaan die dingen. Paar reservaten, je moet er maar in willen zitten, tsss.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:58

In hoeverre ze echt een antwoord verwacht weet ik niet, waarschijnlijk slaat ze liever wild om zich heen om maar om zich heen te kunnen slaan, maar goed: omdat er vanuit joods Nederland dringend behoefte bestond om hun zeer traumatische verleden een plek te geven, opdat zij het konden gaan verwerken. Tot diep in de jaren '60 werd er namelijk niet over W02 gesproken. En achteraf met verwijten komen, helpt niet bij het verwerken van een trauma, het schenken van vergeving, het delen van verdriet en contemplatie blijkbaar wel. Even rustig ademhalen, je inleven in een ander en dan had ze dit zelf ook wel kunnen bedenken.
Umar valt wel erg door de mand met die maandelijkse columns van d'r. Je kunt heur menstruatiecyclus er vanaf lezen.

sjaakdeslinksesul | 27-01-13 | 23:58

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:54 |

Dude.... echt?

zovoklets | 27-01-13 | 23:57

The Banality of evil. De trouwe kinder, vrouw en maatschappij liefhebbende gewone burger als het fundament onder de meest gruwelijke en industriële slachting ooit.

Het monster zit in eenieder van ons.

pius | 27-01-13 | 23:56

@Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:47
Zes miljoen draaien zich om in hun graf. Bij wijze van spreken dan, want de meesten zijn gecremeerd.

Dmitri Dmitrievitsj | 27-01-13 | 23:56

Bakito | 27-01-13 | 23:50 | + -1
Kutmuzak, Bakito.

Plemp maar weer je gewone porno, zijn we hier aan gewend.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:56

Ebru Umar | 27-01-13 | 21:59 |

ROTFLOL.
Waarschijnlijk, Ebru, ben jij de enige ooit, die er echt he-le-maal niets van heeft begrepen.
Zou dat dan toch een cultuur issue zijn?
Zoiets als mensen die niet uit de USA komen menen te snappen waar een KuKluxKlan vandaan komt?
Of mensen die zich een mening aanmeten over Armeens/Turkse aangelegenheden zonder zelfs Turks of Armeens te zijn.
Of de oplossing aan dragen voor het Israel vs Palestijnen conflict zonder Israëliër of Palestijn te zijn.
Ik wens je veel sterkte en vooral wijsheid toe.
Houdt je vooral bij non-fictie want je "stukjes" zijn aanmatigend, zonder grond en getuigen van stemmingmakerij.

Aan de Joris van dienst: Hier heb je zitten slapen, man!

mixey | 27-01-13 | 23:55

@carlorsd | 27-01-13 | 23:51 |
Het enige wat Ebru u wil is een nieuwe fles (1 liter) c1000 huiswijn. Lauwe chardonnay voor weinig.

harry poster | 27-01-13 | 23:54

DANNY3960 | 27-01-13 | 23:45
Niet echt, nee :-)
Maar blijf me altijd verbazen over de hypocrisie...
Dit is sowieso voor het eerst dat ik meerdere comments achterlaat; Kan me vooral drukmaken om het onzinnige refereren naar haar Turkse achtergrond.
Dat je het niet maar haar stuk eens bent; Fair enough. Het is een erg grof stuk, kort door de bocht, die op vele manieren geinterpreteerd kan worden.
Maar ze heeft toch echt wel een punt... (then again, personal opinion uh ;-) )

GSHiveMind | 27-01-13 | 23:54

Dmitri Dmitrievitsj | 27-01-13 | 23:49 | + 0
Tat twan asi, zeker.

In het geheim ben ik ook een mede-streepje-mens, maar ik hou niet van aanstellerij. Niet dat jij dat doet, maar al dat goedkope gelul wat ik hier lees, ook van die Ebru, man, schei uit.

Als eerder gezegd, die Duitsers waren ook geen lieverdjes.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:54

@zovoklets | 27-01-13 | 23:51
Helaas slecht voorbeeld, want die kregen de Joden ook.

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:54

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:47 | + 0 -
Vrijheid van meningsuiting, maar met uitzondering. Dat is dus geen vrijheid van meningsuiting.

Rammstein | 27-01-13 | 23:53

Ratzinger | 27-01-13 | 23:44 |

Over de Sioux gesproken. Die kregen na de oorlog toch een eigen reservaat?

zovoklets | 27-01-13 | 23:51

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:46

Volgens mij hadden de Joden ook geen vervoersbewijzen gekocht, ik twijfel nog even of je het zwartreizen moet noemen.

Trouwens, echt openbaar was het ook niet, alleen bepaalde mensen mochten meereizen, zeker niet jan en alleman.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 23:51

@Ratzinger haha, ja inderdaad, zonder tweede wereldoorlog spraken we nu allemaal RUSSISCH, of spraken alle RUSSEN nu ENGELS, haha, je weet het niet. Neemt niet weg dat we alle mensen die respect verdienen herdenken. Niks mis mee, het positieve herdenken in plaats van wat Ebru wil, het negatieve herdenken.

carlorsd | 27-01-13 | 23:51

Nee, was maar wat aan het dollen. Ben al wat ouder dan menigeen hier en was erbij toen we die mof vermoorden in de buurt van Putten.
Een dooie mof, wat wil je meer?

Wij stonden aan de goeie kant, sure. Zevenhonderd inwoners van Putten konden toen aan het gas.

Later heb ik wel eens zitten denken, waren wij nu goed of fout, gegeven dat je die reactie van de Duitsers kon verwachten.
Ik ben daar nog niet uit, zo op de late avond van m'n leven.

Eigenlijk denk ik dat we fout waren.

Ja, jij daar, die dit leest, 't was jouw vader daar in Putten die aan het gas kon door mijn 'heldendaad'.
Hoezo 'heldendaad'?

Enfin, tijd heelt alle wonden.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:50

bennutzat | 27-01-13 | 22:30

In de eerste wereldoorlog was Nederland neutraal, d.w.z. er was hier toen geen oorlog!

Hond van de slager | 27-01-13 | 23:50

Zit me nog steeds kwaad te maken over de beschuldigingen die deze tante de huidige Nederlandsche bevolking wil aansmeren.

Mensch doe iets nuttigs, ga afwassen ofzeau.

Wat een kudtwijf.

Heb hier een boekenkast vol staan met dooie bomen en heb ze eauk nog eens gelezen. Zou die Turkse dame, die zogenaamd zo goed is opgegaan in de Nederlandsche cultuur, ook eens moeten doen. Begin eens met de verraders in je land van afkomst.
M,n pa en opa zouden zich omdraaien in hun graf als ze deze laffe collum zouden lezen. Nogmaals , wat een hersenloos wezen is die Ebru . Wat kost het om die wolf in schaapskledij af te kopen bij g.s.?

hero_of_heaven | 27-01-13 | 23:50

das_Freudenmädchen | 27-01-13 | 23:44
Staat in hun taakomschrijving waar ze zo royaal voor betaald worden.

spanarchist | 27-01-13 | 23:50

Hahahahaha...."Joden worden Kampioen!"

AlsBoter | 27-01-13 | 23:50

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:46
Ik zit ook nooit in het OV. Maar ik zag die foto en ik kon me bijna voorstellen dat ik het was die daar stond. Inlevingsvermogen is dat. En dan in één keer, hups! empathie met de passagiers in de trein naar Polen. Ik ben een echt mensenmens, dat blijkt weer.

Dmitri Dmitrievitsj | 27-01-13 | 23:49

Rammstein.
Maak alleen een uitzondering voor de holocaust.
Uit respect.

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:47

Net zo'n ver weg van je bed show als de Tachtigjarige Oorlog. Go fool the other one.
Ratzinger | 27-01-13 | 23:40 | + -2

Ben toch bang dat dit aan uw (niet genoten) opvoeding ligt.

rick13 | 27-01-13 | 23:47

@dj tonedeaf | 27-01-13 | 23:42
Antisemiet! Antisemiet! Je bent een antisemiet!
[/pavlov]

Dmitri Dmitrievitsj | 27-01-13 | 23:46

Dmitri Dmitrievitsj | 27-01-13 | 23:42 | + 0
Ik zit nooit in het OV.

Dat hadden mensen toen ook niet moeten doen.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:46

GSHiveMind | 27-01-13 | 23:38 | + 0 -

Nieuw hier?

DANNY3960 | 27-01-13 | 23:45

Herdachten ze in turkey alle vermoorden armeniers en koerden maar !

sparrow | 27-01-13 | 23:44

Ik sta iedere keer bij de herdenkingen van WO 2 weer te kijken hoe het mogelijk is dat uitgerekend de familie Shell kransen legt.

das_Freudenmädchen | 27-01-13 | 23:44

Wel heel mooi dat Ebru Sonja Barend aanhaalt, hahaha.

Dat was me een licht, Jezus! Het waren Nederlanders die haar vader weghaalden.

Ja, geen Turken, die had je hier toen nog niet. What's the point? Voor 't zelfde geld waren het Sioux geweest, je weet het gewoon niet.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:44

Voor 7,50 geef ik ook een Marokkaan aan ter deportatie.
Te betalen door mij. Ik wil de overheid niet op kosten jagen. Zo sociaal ben ik dan ook weer.

zovoklets | 27-01-13 | 23:43

Maar gelukkig Ebru, wordt via de communicatiemiddelen van de laatste 10 jaar hetgeen wat jij bedoeld wel degelijk herdacht, en nog op humoristische wijze ook.
Zoals op deze wijze: www.youtube.com/watch?v=wJFW7-hyWpE

En zo zijn er talloze gedenkingen, bijvoorbeeld het veelbesproken graaicultuur element combineren met filmpjes van mensen die jij graag wil herdenken:
www.youtube.com/watch?v=wGsDjY8s1VM

En ga zo maar door. De nieuwe generatie gedenkt "anders" is mijn bescheiden mening.

carlorsd | 27-01-13 | 23:43

GSHiveMind | 27-01-13 | 23:38 | + 0 -
Nee daarmee wordt verondersteld met een objectieve goed geïntegreerde dame van doen te hebben. Die met de nodige zelfspot en inzicht die kant zelf extra aandacht geeft.

Veel Vaak | 27-01-13 | 23:43

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:40
Jammer dat je er zo oud mee kan worden.

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:42

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:27
Laatst stond ik in een volle trein. Nu ja, ik zag een foto van een volle trein, maar in de eerste persoon vertelt het gemakkelijker. Goed, stond ik dus in die volle trein. Toen realiseerde ik me hoe de joden in de trein naar Auschwitz zich gevoeld moeten hebben. Goed voor het historisch besef man, de NS in de winter.

Dmitri Dmitrievitsj | 27-01-13 | 23:42

@Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:27

Weet je wat nou zo raar is? Als je verdiept daarin en je gaat er over lezen dan komen er ook vragen naar boven waarop je graag een antwoord ziet. Maar zodra je de vraag stelt word je scheef aangekeken.

Zo meen ik te weten dat op de gedenkplaat bij auschwitz tot ongeveer 1990 te lezen stond dat er 4 miljoen joden waren vermoord.

Maar op een latere gedenkplaat wordt 1,5 miljoen genoemd, waaronder veel joden.

Mijn eigenwijze brein wil dan weten waar dat verschil vandaan komt. Zijn die 2,5 miljoen ergens anders vermoord? Waren het er gewoon minder dus moeten we die van de 6 miljoen aftrekken?

Moet dat ook verboden worden, die vragen stellen? Als ik de verschrikkingen van de 2e ww wil herdenken en de slachtoffers recht wil doen dan wil ik ook wel de waarheid weten.

Pavlov reactie's in...

dj tonedeaf | 27-01-13 | 23:42

In ieder geval, als ik zo dagelijks om me heen kijk, dan denk ik niet dat er ook maar enige hoop is voor de primitieve door emoties gedreven soort mens.
O ja technologisch zijn we volgens onze maatstaven ontwikkeld, maar de beschaving ligt eeuwen achter.
Niet dat het me boeit trouwens, here today gone tomorrow, een scheet in de oneindigheid van het universum.
Het koningshuis, om in detail te treden is in al zijn futiliteit wel interessant in deze context.
Wat hadden ze gedaan als Duitsland WW2 had gewonnen?
Waarschijnlijk jaarlijks een krans gelegd bij het graf van de onbekende Wehrmacht soldaat.
Opdat wij nooit vergeten.

bakoenin | 27-01-13 | 23:42

Och och och weer een betweterige moraalriddertje ... Schande voor ons dat wij nu niet even al het oorlogvoeren stoppen ... Terwijl Zij het wel heldhaftig beschrijft... En nu ebru ??? Ben je in middles onderweg omje aan te sluiten bij het FARC of die syrische rebellen ? Of de islamitische strijders???

sparrow | 27-01-13 | 23:41

-weggejorist-

NulKommaNul | 27-01-13 | 23:41

-weggejorist-

NulKommaNul | 27-01-13 | 23:41

Pats. Boem. Knal. Spijker. Kop. Et cetera.

NulKommaNul | 27-01-13 | 23:41

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:33 | + 1
Jij zegt dat ik ziek ben. Dat klopt.
Wel een ziekte waar ik volgens mijn dokter dan heel oudt mee kan worden, dus zo erg is het niet.

Hoe ziek ben jij, met je gecoiffeerde meninkjes? Oh opoe, wat was het allemaal erg in WO-II ! Ik lijd er nog dagelijks onder en bladiebla.

Net zo'n ver weg van je bed show als de Tachtigjarige Oorlog. Go fool the other one.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:40

Watapatja | 27-01-13 | 23:28 | + 0 -
Konden we maar toekijken. Het komt en is al zo dichtbij.

Veel Vaak | 27-01-13 | 23:39

denoorman | 27-01-13
En op het moment dat ze tegen de Turken/Moslims aantrapt, dan is iedereen haar beste vriendje...

GSHiveMind | 27-01-13 | 23:38

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:27 | + 0 -
Vraagje: waar laat u de vrijheid van meningsuiting in deze ?

Rammstein | 27-01-13 | 23:38

@spanarchist | 27-01-13 | 23:35 |
Mwuhahahaha.

harry poster | 27-01-13 | 23:38

DANNY3960 | 27-01-13 | 23:35 | + 0 -

Dan toch die 1.000.000 slacht-offers in Auschwitz.

DANNY3960 | 27-01-13 | 23:37

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:27 | + 1
Waarom zou iemand het niet ontkennen?
Zal een mafkees zijn, zeker.
Maar dan nog, wat de neuk?
En waarom moet speciaal dit in wetgeving verankerd worden? Wat zou je nog meer in de wetgeving als strafbaar gesteld zien worden? Ontkenning van de massamoord op Dresden, einde WO-II?

Je lult maar wat, met de goegemeente mee. Heden ik, morgen gij.
Zijn we lekker mee ja.
Beluister met je zwakke hoofd eens dat linkje 23:19. Ben je natuurlijk te lui voor en het is nog in het Engels ook. Moeder, help!

Luie mensen, daar hebben wij niets aan, Terpenstreepjetijn.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:37

harry poster | 27-01-13 | 23:31
Het enige wat af en toe in Ebru zit functioneert met batterijen.

spanarchist | 27-01-13 | 23:35

Kees8374 | 27-01-13 | 23:32 | + 0 -

Misschien is dat iets om ze te herdenken?

DANNY3960 | 27-01-13 | 23:35

Bakito | 27-01-13 | 23:29 | + -3
Morgenavond hebben we weer een topicje Eindhoven.
Geen stress.

rick13 | 27-01-13 | 23:35

Ebru je hebt het wel voor elkaar. Aan dit stukje zal nog veel worden gedacht en dat zal niet positief zijn.
Wat een lariekoek zeg.

INH.30CL | 27-01-13 | 23:33

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:27
Jij bent ziek.

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:33

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:27

1 voordeel, in Auschwitz hoef je niet te wachten in de rij, nou ja, tegenwoordig niet. Het schijnt dat in de jaren 40/45 er meestal een behoorlijke wachtrij was voor de gaskamers. Sommigen moesten uren in de rij staan alvorens ze de gaskamers in mochten.

Tegenwoordig is het veel beter geregeld, hoewel de gaskamers zijn opgeblazen kun je er zonder te wachten in.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 23:33

Dat Joden verraden zijn op grote schaal door Nederlanders is absoluut niet waar. Nederland had echter wel een keurig bijgehouden bevolkingsregister met adressen, bewoners en hun godsdienst.Daar was niet veel speurwerk voor nodig.
Natuurlijk zijn er ook foute Nederlanders geweest. Sommige mensen doen alles voor geld en soms was pure,
onberedeneerde jodenhaat de oorzaak. Dit verschijnsel is onuitroeibaar, zoals wij hier ook weer kunnen constateren. Smerig stukje, dit.

xavier | 27-01-13 | 23:33

Ik herdenk graag dat we toendertijd geen internet hadden en het wat minder konden volgen misschien, dat mensen op transport werden gesteld.
Maar we hadden het kunnen weten en wilde het niet weten;
en.wikipedia.org/wiki/MS_St._Louis
We wisten dat Joden werden vervolgd sinds 1933 maar in 1939 wilden niemand ze hebben.

Dit ging over de Evian conference voor de WWII;
en.wikipedia.org/wiki/Evian_Conference...

Voor deze conferentie maakten de VS en het VK een afspraak; De Britten beloofden dat ze niet het punt zouden maken dat de VS niet aan hun immigratie aantallen zaten en beiden zouden Palestina als mogelijek bestemming voor de vluchtelingen van de agenda uitsluiten.

In July 1979, Walter Mondale omschreef de Evian conferentie:

"At stake at Evian were both human lives – and the decency and self-respect of the civilized world. If each nation at Evian had agreed on that day to take in 17,000 Jews at once, every Jew in the Reich could have been saved. As one American
observer wrote, 'It is heartbreaking to think of the ... desperate human beings ... waiting in suspense for what happens at Evian. But the question they underline is not simply humanitarian ... it is a test of civilization.'"

In 1938 waren 150.000 Joden op de vlucht vanuit Duitsland en zorgden voor een grote stroom vluchtelingen naar andere landen die ze niet wilden hebben.

Dit is wat ik als niet Jood graag wil herkennen op deze dag. En ik schaam me dood dat men ze heeft laten verrotten in Duitsland.

We wisten het niet? BS, het kon ze niets schelen.

Kees8374 | 27-01-13 | 23:32

Kunnen we leren van de geschiedenis? Ja, dat kunnen wij. Het volgende Auschwitz zal vele malen efficiënter uitgevoerd worden.

landlopertje | 27-01-13 | 23:32

Herdenken compenseert ons geweten voor ons onvermogen tot nadenken. Als we met zijn allen iets heel erg vinden, voelt het minder erg dat we er zelf verantwoordelijk voor waren of erbij stonden te kijken en te laf waren tegen de stroom in te roeien. Daarom sluiten we morgenochtend ook weer met z'n allen aan in de file om ons uit te laten buiten voor de winstcijfers van één of ander kutbedrijf. Veel plezier met het herdenken van je vrije weekend...

War On Errorism | 27-01-13 | 23:31

@enk | 27-01-13 | 23:24
Precies.
Ze deelt niet ons gezamenlijke herinnering als Nederlanders. Onze historie zit niet in haar bloed.
Pas als ALLE immigranten zich op eerste vraag Nederlander noemen, gaan we verder praten en is haar mening relevant.

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:31

Eerlijk is eerlijk Ebru trapt ook tegen de turken zo nu en dan. Met dit stukje slaat ze de plank mis, maar eigenlijk is ze wel ok!

denoorman | 27-01-13 | 23:31

Ebru zuipt blijkbaar ook op zondag. Slap stuk en duidelijk uit op reacties van ons reaguurders. Nou. Hier heb je er weer een. Ebru, laat af en toe die fles eens staan... want het zit wel in je.

harry poster | 27-01-13 | 23:31

Blijkbaar is haat een eigen leven gaan leiden in Ebru. Moet je nu echt op zo'n manier tekeer gaan? Miljoenen doden, een verwoest Europa, een vrijwel vernietigd jodendom, collectieve honger, ieder mens dat woII heeft meegemaakt is getroffen. Nazi's, Ebru. Hitler's 'Mein Kampf' is een bestseller in Turkije en onder islamisten.
'We' herdenken blijkbaar niet maar wij wel.

eastender | 27-01-13 | 23:29

Djiez, wat is iedereen weer opgefokt. Relax, het is maar een topic.

Bakito | 27-01-13 | 23:29

Veel Vaak | 27-01-13 | 23:24 |
Laat de gelovigen elkaar maar afmaken. Ik kijk als atheist wel toe.

Watapatja | 27-01-13 | 23:28

@appelboor | 27-01-13 | 23:20

Auschwitz is meer van hetzelfde alleen dan 100x groter en natuurlijk de beroemde tekst boven de ingang. "Arbeit macht frei"

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 23:28

Iedereen die de holocaust ontkent zou vervolgd moeten worden.
Ook in Nederland.
Belachelijk?
Zal wel...
Maar niet zo belachelijk als de ontkenning daarvan.

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:27

Totaal overbodig stukje! Maar het ontgaat mij een beetje waarom de afkomst van de schrijfster of de de regering van dit land er iets toe doet?!

TTemmis | 27-01-13 | 23:27

Denk niet dat Ebru ook maar iets van de kritiek aantrekt. Die plaat voor haar kop is van beton. Trappen tegen Nederland en de Nederlanders blijft toch een favoriet spelletje van dit soort volk.

spanarchist | 27-01-13 | 23:27

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:20 | + 2
Een paar jaar geleden was ik in Disneyland Paris. Voor elk evenement dat niet langer dan een seconde of 30 duurde kon je rustig een halfuur in de rij gaan staan.

The horror! Al helemaal als je kindertjes bij je hebt...

Ik ga daar nooit meer heen en zou ook iedereen afraden naar Auschwitz, Buchenwald en andere Club-Med vakantie-oorden te gaan.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:27

@BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:20

Het zou verplicht moeten zijn voor leerlingen van middelbare scholen om een bezoekje aan Auschwitz te brengen. Pas als je er rondloopt kun je een voorstelling maken van wat daar gebeurt is en hoe enorm groot het is.

Ik ben er 1 dag geweest maar weet zeker dat ik er nog een keer heen ga en dan trek ik er zeker 2 dagen voor uit.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 23:26

Ratzinger | 27-01-13 | 23:22 | + 0 -
Daar zijn er niet (zo veel) meer van.

Rammstein | 27-01-13 | 23:25

Aan de vorm van de snor van Ebru te zien, heb ik het vermoeden dat ze wel eens lid kon zijn van de 'grijze wolven'

denoorman | 27-01-13 | 23:25

@Parsons | 27-01-13 | 23:21
Ik zie ´m zo voor me. Ben zijn naam ff kwijt.

Bakito | 27-01-13 | 23:25

Watapatja | 27-01-13 | 23:19 | + 0 -
Dat bedoelde ik met beide kanten kan ik me voorstellen. Oorlog is en blijft kut. Zeker nu ik WW3 in de nabije toekomst zie. Een oorlog waar geloven gaan botsen met kernwapens dan wel te verstaan.

Veel Vaak | 27-01-13 | 23:24

Ebru gaat haar mening geven over een onderwerp waarover zij geen mening kán hebben, om de simpele reden dat zij er niets, maar ook helemaal niets van begrijpt!!

Haar mening is voor mij dan ook niet relevant!

enk | 27-01-13 | 23:24

-weggejorist-

DANNY3960 | 27-01-13 | 23:23

Ze voelt in ieder geval wel aan dat de maat bij de gemiddelde kaaskop vol is.

Der alte Fritz | 27-01-13 | 23:23

Het enige dat nodig is voor het kwaad,om te kunnen zegevieren,is dat goede mensen niets doen.

gimme a beat,rix | 27-01-13 | 23:23

Ok dus de vraag is: "Waarom herdenken we de Joden". Leuke vraag. Nooit bij stilgestaan eigenlijk. Zou een heel leuk stukje kunnen worden. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat de verschrikkelijke Holocaust wel een herdenking waard is, maar Ebru weet iets waardoor dat helemaal niet zo is en dat gaat ze nu vertellen..

Oh nee toch niet.

Koken Ebru, ga toch koken!

Arjan | 27-01-13 | 23:22

Rammstein | 27-01-13 | 23:19 | + 0
Ik ben van ver na de oorlog, ook de Koreaanse, en heb niks voor of tegen Duitsers. De Duitsers die ik heb leren kennen vond ik prima mensen.

Allemaal een SS-verleden... uhh... ik bedoel, allemaal prima lui gewoon.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:22

Parsons | 27-01-13 | 23:21
Wouter Bos? Femke Halsema? Het Kereltje? Die-de-rik?

spanarchist | 27-01-13 | 23:22

Omdat onder andere Ebru.... Er nog heel veel mensen in leven zijn die dit allemaal meegemaakt hebben.
Omdat onder andere Ebru, er nog meer mensen in leven zijn wiens directe familie lid slachtoffer is van het gruwelijke spektakel destijds.
Daarom Ebru, maar het staat je vrij in Nederland om nieuwe gedenkdagen toe te voegen, dus ga je gang.

carlorsd | 27-01-13 | 23:21

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:20

Respect

jimbo888 | 27-01-13 | 23:21

@Bakito | 27-01-13 | 23:19
Weet je wie het ook opnam voor analfabeten?

Parsons | 27-01-13 | 23:21

@neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:58

Dan sla ik zeker over. Buchenwald vond ik al zo erg:
- kamertje met meetlat waren Russische krijgsgevangen in hun nek werden geschoten. Inclusief vloeitstofdichte afvoerkarren
- vrouw van de kampbaas koos gevangen met tattoo's uit: ze gebruikte hun huid voor lampekappen
- prikkeldraad zodanig dat je geen zelfmoord kon plegen
- martelwerktuigen
- de foto's van lijken bij de bevrijding door de Amerikanen
- de crematoria
- op de poort "Jedem das Seine", alsof het je eigen schuld was
- uit uitputting van gevangen door hen stenen te laten sjouwen
- lieflijke huizen en gebouwen buiten het prikkeldraad voor Duitsers
- de stad op een paar km afstand, waar het leven gewoon doorging

appelboor | 27-01-13 | 23:20

@neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:58
Ik ben afgelopen jaar in Auschwitz geweest, en het is inderdaad vreselijk indrukwekkend. De lange rijen schoorstenen en de grootte van het perron... brrr

Ik ben met mijn zoon van 15 gegaan, als onderdeel van zijn algemene opvoeding en vorming.

BekiekUtMoar | 27-01-13 | 23:20

De gegevens over de vervolging en vernietiging van de Armeniërs waren omstreeks 1920 algemeen bekend.Tijdens en kort na de "grote oorlog" waren in vele Westerse landen ook steuncomité's opgericht die geld inzamelden voor Armeense vluchtelingen. Aanvankelijk werden zowel in Turkije zelf als vanuit internationaal verband pogingen ondernomen de voornaamste verantwoordelijken voor de genocide te berechten maar deze inspanningen liepen al spoedig op niets uit. Daarnaast zette met de vestiging van de nieuwe Turkse republiek vanuit de Turkse overheid een politiek van systematische ontkenning van het gebeurde in.

denoorman | 27-01-13 | 23:20

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:16
Waar ligt de grens precies bij wat een overheid als aantoonbare onzin die bestreden mag worden beschouwt? Een pro-Europese overheid kan dan ook gaan bepalen, Verhofstad indachtig, dat alle kritiek op één Europa aantoonbare onzin is en dus verboden moet worden.

spanarchist | 27-01-13 | 23:19

Bakito, misschien volgende keer toch even een bron vermelding van de klassiekers erbij, voor de ongeletterden onder ons ?

jimbo888 | 27-01-13 | 23:19

Veel Vaak | 27-01-13 | 23:15 |
Het lag niet zo zwart wit, er waren ook duitsers die onderduikers hadden en het verzet hielpen. Jammer genoeg waren er ook opportunistische nederlanders, die gingen aan de kant van de Duitsers staan. Als de Amerikanen ons niet bevrijd hadden, hadden ze aan de "goede" kant gestaan

Watapatja | 27-01-13 | 23:19

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:17
Het rijmt, waardoor we het makkelijker kunnen onthouden. Erg handig voor analfabeten.

Bakito | 27-01-13 | 23:19

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:16 | + 0
Daar heb je dan een wet voor nodig en een strafbepaling.

Tss. Te zot voor woorden gewoon.

Neem je tijd ervoor...
www.youtube.com/watch?v=KIU96N7ciXM

Ratzinger | 27-01-13 | 23:19

Ratzinger | 27-01-13 | 22:50 | + 1 -
Maar het is ook nog eens niet wáár.

Rammstein | 27-01-13 | 23:19

Ebru ben je soms bang dat er moslims gaan worden uitgezet? Dat zal dan zijn om hun daden en ze zullen niet naar Auschwitz gaan maar, gewoon per vliegtuig naar het land van hun dromen: Turkije, Marokko dan wel Somalië.

watergeus | 27-01-13 | 23:17

Bakito | 27-01-13 | 23:13 | + 0
Hee ouwe lul, moest weer smakelijk lachen om dat gedoofde licht, haha!

Een volk dat, uhh, dat dan dus zwicht en dan, opeens dat licht!
Keigaaf!

Ratzinger | 27-01-13 | 23:17

denoorman | 27-01-13 | 23:15 |
zijn daar nederlanders bij betrokken?
nou dan..

damnschreeuwer | 27-01-13 | 23:17

Ebru is de Turkse versie van Paternotte.

spanarchist | 27-01-13 | 23:17

Het is mij al veel eerder opgevallen dat veel allochtonen een negatief beeld hebben van Nederland en van het Westen. En dat zit blijkbaar heel diep. Onze welvaart zouden we te danken hebben een uitbuiting. En we zouden racisten zijn, uiteraard.
En dan heb ik het niet over bontkraagjes die zo denken.

Rest In Privacy | 27-01-13 | 23:16

Spanarchist 23:10
Van mij mag een overheid ook best aantoonbare onzin bestrijden. zeker Duitsland, het is hun manier om te breken met het verleden, maar ook opdat wij nooit zullen vergeten dat de holocaust echt bestaan heeft.

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:16

Tja, blijft toch moeilijk om een andere taal te leren.
Maar wanneer je in een stukje van 346 woorden twaalf keer hetzelfde werkwoord gebruikt waarbij je eigenlijk vraagtekens wilt zetten bij de activiteit waar dit woord voor staat, zou je er als immigrant misschien goed aan doen je eerst wat te verdiepen in de betekenis van de term.
De enige verzachtende omstandigheid voor de schrijfster is dat de spraakmakende gemeente op de Dam in Amsterdam op 4 mei etc, al een tijd ook bezig is de betekenis van dat begrip te veranderen en verwateren.
En dat dat "we". Gatver. Het lijkt die engerd van een Chris Klomp wel.

Fransg | 27-01-13 | 23:16

Kan met zeer grote zekerheid stellen dat er geen Nederlander het bestaan van landverraders zou ontkennen. Volgens mij werden ze ook publiek uitgekotst en berecht waar nodig of mogelijk. Kan me in tijd van oorlog beide kanten voorstellen. Waar ligt de grens ook lastig. Een Duitse soldaat neuken werd al als hoogverraad beschouwd. Iets wat volgens mij niet altijd het geval hoeft te zijn. Mijn opa hield zeker niet van moffen maar er kwam regelmatig een hongerige duitse soldaat een boterham vragen. Die kreeg hij natuurlijk met suiker tot de dag dat ze hem een keer zout erbij gaven. Ondertussen werd de radio verstopt, het 4e wiel van de kar in het kanaal gehangen en de drank toch nog gestookt.

Veel Vaak | 27-01-13 | 23:15

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:04 | + 2
Lijkt mij totale onzin, dat zoiets strafbaar zou zijn.

Vrijheid van meningsuiting, weet je wel. Er zijn mafkezen, dat is zeker. Wat ontkennen, of erger nog, bevestigen die niet?

Ik vind dit echt te zot voor woorden. In Oostenrijk is dat ook zo. Totaal van de pot gerukt. Als iemand zich belachelijk wil maken, moet hem dat vrij staan.
Zo simpel is het ja.

Ratzinger | 27-01-13 | 23:15

Wanneer gedenken we de genocide in Darfur? De Arabische Janjaweed vormen de agressors in dit gewelddadige conflict waarbij Arabieren overgingen tot een systematische etnische zuivering, waarbij niet-Arabische dorpen werden platgebrand en de inwoners vermoord of verjaagd. In de zomer van 2004 zijn er meer dan 10.000 mensen vermoord en zijn een miljoen mensen op de vlucht geslagen.

denoorman | 27-01-13 | 23:15

@Ratzinger | 27-01-13 | 23:05
Jij bent mij te rechts. Verder eens.

Parsons | 27-01-13 | 23:14

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:04 |
zouden ze ook moeten doen met hen die dwepen met het communisme (60miljoen tot 120miljoen doden), zoals ze in enkele oost-europese landen overwegen.

damnschreeuwer | 27-01-13 | 23:13

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht......................

Bakito | 27-01-13 | 23:13

Ik wens eigenlijk niet anoniem te reageren op dit infantiele flut stukje.
Straks word ik ook nog aangezien voor landverrader door onze nieuw landster.
Anonieme reaguurders die een mening klaar hebben over dit flutstukje. zum kotzen. De digitale NSB brigade schopt van zich af. Ebru is in ieder geval geslaagd de aard van het beestje naar boven te halen.
Maar aangesproken voel ik me niet, en verdedigen doe ik me ook niet. Daar is het stuk te slecht voor.

caravaggio | 27-01-13 | 23:13

-weggejorist-

DANNY3960 | 27-01-13 | 23:13

mwah, wij zijn ons denk ik wel bewust van het feit dat wij, op de spreekwoordelijke uitzondering na, nou niet bepaald een volk zijn dat uitblinkt in heldhaftigheid, maat daar hebben we hebben we niet dit topic voor nodig

hetluis | 27-01-13 | 23:13

Sorry ebru . Maar ik vind dit een respectloze topic .

florida117 | 27-01-13 | 23:13

-weggejorist-

DANNY3960 | 27-01-13 | 23:12

Ik zou Ebru best eens in het echt willen tegenkomen trouwens, om dit stukje even door te nemen.

captainobvious | 27-01-13 | 23:12

De Duitsers zagen de Joden niet als mensen.... daarmee is alles verklaard..... hoe moeilijk ook te begrijpen.Ze dachten de mensheid een plezier te doen met het uitroeien van de Joden.... en voelde geen enkele wroeging hierover....

pim achtertuin | 27-01-13 | 23:12

-weggejorist-

Ratzinger | 27-01-13 | 23:11

De sollicitatieprocedure.

GS: wie ben jij dan?
E: ik ben Ebru en ik heb geld nodig.
GS: kun je goed schrijven?
E: ja, ik heb geld nodig.
GS: je krijgt 50 euro en een blikkie cola per stukje dat je schrijft.
E: kan ik die cola niet in cash krijgen?
GS: ok, je krijgt 50,50 euro per topic.
Je mag 1x per week.
E: maakt niet uit waarover ik zchrijf?
GS: schrijf is niet met een z, maar met een s.
Maar het maakt inderdaad niet uit, als je maar meer dan 100 reacties krijgt per keer, anders kun je opzouten.
E: dat moet lukken met mijn talent...

Pastor Sippenhaft | 27-01-13 | 23:11

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:04
Is absoluut niet terecht, niets zo erg als een gedachtenpolitie. Het is de taak van de overheid om er middels scholing voor te zorgen dat mensen van de geschiedenis op de hoogte zijn, het is niet de taak om hun bepaalde gedachtes te verbieden. En juist daar faalt de Nederlandse overheid steeds erger, onder invloed van, jawel, onze islamitische vrienden.

spanarchist | 27-01-13 | 23:10

Zo nu en dan hebben we een oorlog of een flinke tragedie nodig. Kunnen we dan later weer mooie films over maken, herdenken, fantaseren over hoe goed en heldhaftig we zelf waren geweest, godwins maken of een bijdehant stukje over schrijven. Ik herdenk altijd de Duitsers, die niet te beroerd waren om zich op te offeren voor de rol van 'bad guy' tijdens deze episode.

jeanmondo | 27-01-13 | 23:10

-weggejorist-

winter4182 | 27-01-13 | 23:10

Herdenken we trouwens de genocide op al die Armeniërs door Turkije al?

captainobvious | 27-01-13 | 23:09

Most charming kid on the blog?

fleischer | 27-01-13 | 23:09

@Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:04

Onzin.

dj tonedeaf | 27-01-13 | 23:08

Als veteraan zeg ik wel 'ns "freedom is not free, i paid for it "

Maar als ik af en toe kijk waar die 'freedom' in Nederland toe geleid heeft, ben ik sterk geneigd een refund te vragen.

Zeker als ik dit soort stukjes lees !

jimbo888 | 27-01-13 | 23:08

Herdenk maar 1 oorlog en dat is de tachtigjarige.

reageerbuis | 27-01-13 | 23:07

Op twitter is ze as we speak aan het proberen haar sorry ass te redden. twitter.com/umarebru

de Bree | 27-01-13 | 23:06

Parsons | 27-01-13 | 23:02 | + 0
Ach ja, die hele kut-islam, we hebben daar nix aan.

Hoe eerder die zieke ideologie verdwijnt, met de aanhangers, hoe beter.

*Markermeer-doctrine*

Ratzinger | 27-01-13 | 23:05

"Waarom herdenken we niet, dat wij mensen in- en in slecht zijn, en er alles aan doen om de ander kapot te krijgen – al is die ander óók een Nederlander? "
------------------
Jezus mina zeg, of moet ik Mohammed mina zeggen in jouw geval? Als je werkelijk op bovenstaande manier in het leven staat, dan loop je wel erg zuur op deze aardkloot rond.
Probeer de zon eens te zien schijnen. Zo moeilijk is dat niet, het is maar net wat je wilt zien.
En dat herdenken van de 2e wereldoorlog, with all do respect, maar laat dat alsjeblieft over aan de mensen die er mee van doen hebben gehad!

GeflipteVlaflap | 27-01-13 | 23:05

Hoewel destijds Auschwitz al werd herdacht, speelde Paul Rosenmöller het klaar het schrikbewind van Pol Pot te bewieroken. Herdenken met oogkleppen.

colonnecinco | 27-01-13 | 23:04


"Nooit meer Auschwitz" lijkt me nogal wiedes. Het zal niet nog een keer gebeuren dat Joden daar vernietigd worden. Hoewel, zeg nooit nooit. Maar het is wel zeer onwaarschijnlijk.
Dat de mensheid wel andere dingen zal verzinnen die weer aanleiding zullen geven tot herdenkingen, dat is zo zeker als morgen de zon opkomt.

Rest In Privacy | 27-01-13 | 23:04

Het ontkennen van de holocaust is strafbaar in Duitsland.
Lijkt streng, maar is terecht.

Terpen-tijn | 27-01-13 | 23:04

De bekende islamitische geestelijke Wagdi Ghoneim riep op tot jihad tegen alle tegenstanders van Morsi als ‘afvallige huichelaars, die de islam uit Egypte willen verdrijven'. Egypte is nog niet zoals Soedan, maar het gaat dezelfde kant op. Ongetwijfeld zal de islamitische regering van Egypte blijven proberen het Egyptische leven volledig te islamiseren.

denoorman | 27-01-13 | 23:04

-weggejorist-

Ratzinger | 27-01-13 | 23:03

@Ratzinger | 27-01-13 | 22:47
Wat jij met Turken hebt heb ik met marokkanen. Heel gek, ik weet.

Parsons | 27-01-13 | 23:02

chinicurse | 27-01-13 | 22:50
Ik moet jammergenoeg mijn Google-zoektocht opgeven, maar bedankt voor het vertrouwen ;-)
Ik ben persoonlijk van mening dat we niet teveel op WWII moeten blijven focusen: Er zijn genoeg slachtingen die dagelijks over de hele wereld plaatsvinden, en die zijn naar mijn mening een veel duidelijker punt van herkenning voor het gros van de mensen: Of het ze iets interesseert, is weer een ander punt... Or is it?
Prettige avond nog :-)

GSHiveMind | 27-01-13 | 23:01

@Terpen-tijn | 27-01-13 | 22:58

Ik kan niet voor andere mensen spreken maar ik denk dat ik vrij aardig weet wat daar gebeurt is en ik geloof het zeker.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 23:00

De burgeroorlog in Soedan, die tot de dood van miljoenen mensen leidde, was fundamenteel het gevolg van een islamitisch regime dat de sharia probeerde door te drukken bij grote groepen Soedanezen – zowel moslims, christenen als polytheïsten – die weigerden te worden bestuurd door de wetgeving van Allah, die weigerden te worden geïslamiseerd.

denoorman | 27-01-13 | 23:00

Stel je het omgekeerde voor, ik ga in Turkije wonen en daar het Turkse volk de les lezen.

Denk dat ik nog 3 dagen te leven zal hebben.
Afgerond naar boven.

Schei toch uit Ebru, go back, please.

Ratzinger | 27-01-13 | 22:59

We kunnen onze energie beter steken in het voorkomen van al die narigheden ipv herdenken wat onze voorouders al dan niet gedaan hebben.

dj tonedeaf | 27-01-13 | 22:58

@appelboor | 27-01-13 | 22:55

Stel je Buchenwald voor, ongeveer 100x zo groot en bedenk dat Buchenwald een "vriendelijk" kamp was. Dan heb je misschien iets een indruk van Auschwizt.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:58

@spanarchist 22:49: We moeten ons dus richten op de slechte Nederlanders van weleer. Koren op de molen van de apologeten van de multikul, die in zo'n beschouwing natuurlijk allerlei handige parallellen kunnen ontdekken met het hedendaagse Nederland, waar het stelselmatig doodzwijgen van problemen (een fenomeen ook wel bekend als "tolerantie") niet langer vol te houden is. Begrippen als "goed en fout" zijn ook weer helemaal in.

Muxje | 27-01-13 | 22:58

Nooit meer Auswitz?
Weet en gelooft iedereen dan ook wat daar gebeurd is?

Terpen-tijn | 27-01-13 | 22:58

brutus68 | 27-01-13 | 22:53 | + 0
Kudo man. Denk dat Ebru denkt ze Nederlander is.

Which is not the case.

Ze kan gelijk hebben, wat in dit geval niet zo is en wat, heel triest, eigenlijk nooit zo is. Ze begrijpt helemaal niets van Nederlanders.
Soort excuus-Turk van GS.

Ratzinger | 27-01-13 | 22:56

@Parel van het Zuiden | 27-01-13 | 22:12
Daar heeft Ebru een punt: We leren niks van het verleden.
Hoe erg we elkaar ook gaan afslachten, we zullen altijd zeggen dat het voor de goede zaak is, in tegenstelling tot Auschwitz.
Pas als de vrede getekend is, zullen we dan de volgende slachting gaan zien als "misschien niet helemaal juist".

frank87 | 27-01-13 | 22:56

Op zich natuurlijk al jammer dat ook gs moest zwichten voor 'de moslima omdat het moet' maar nu ze haar ware kleuren heeft laten zien kan ze wel worden weggejorist toch ?

jimbo888 | 27-01-13 | 22:55

@neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:36

Ik ben in Buchenwald geweest. Brrr. Op de vreemdste momenten denk ik er nog aan. Het boek "Is dit een mens" lezen helpt ook niet echt voor je vertrouwen in de mensheid.

appelboor | 27-01-13 | 22:55

De Spaanse rechter Garzon gaat onderzoeken of Marokko verantwoordelijk kan worden gehouden voor genocide en foltering in West-Sahara in de jaren 1976-1987. De rechter gaat nu onderzoeken of sprake is van een "complexe en systematisch georganiseerde actie tegen inwoners van West-Sahara" door de Marokkaanse autoriteiten, aldus gerechtelijke bronnen.

denoorman | 27-01-13 | 22:54

Is het nou zo dat het aantal comments op GeenStijl bij een topic hetzelfde werkt als luister- en kijkcijfers? Dat het er alleen om gaat zoveel mogelijk reacties uit te lokken? En dat uitsluitend met dit criterium in de hand de schrijvers hier worden geselecteerd?

Rest In Privacy | 27-01-13 | 22:54

Hoe heette het ook alweer? Een goeie Turk is een Indiaan?
Ben het even kwijt.

Denk niet dat NL er erg onder zou lijden als alle Turken zouden oprotten.
A bold statement, sure. Niettemin, zou NL er onder lijden?
Pas du tout! A fortiori voor de mocro's.

Terug naar Auschwitz. Ach, wat waren wij als Nederlanders toen fout. Volgens mij waren die Duitsers ook geen lieverdjes, om Hans T. aan te halen.

Ratzinger | 27-01-13 | 22:54

Ik heb niet zoveel zin om me de les te laten lezen door een vertegenwoordigster van een volk wat zijn eigen hand niet omdraaide voor de Armeense genocide. Alsof een kleptomaan een gelegenheidsdief bestraffend toespreekt...

brutus68 | 27-01-13 | 22:53

@Willianus Wortelus | 27-01-13 | 22:26

Ze vermeldt het niet eens. Dat is ook wat ze wil in Nederland: niks herdenken. Ontkennen!

appelboor | 27-01-13 | 22:52

@de grote Anti | 27-01-13 | 22:43

Dat is dan wel bijzonder traag zaad geweest...

Bruno Alaska | 27-01-13 | 22:52

vreselijk raak stuk. Chapeau!

jan-lul-de-behanger | 27-01-13 | 22:52

En het is officieel.
Dáár is de moslim-streek die ze je uiteindelijk allemaal leveren.

jimbo888 | 27-01-13 | 22:51

@H.Stiglitz | 27-01-13 | 22:06
Haar punt is dat Auswitz herdenken vrij zinloos is. Dat is geheel consistent met het niet herdenken van miljoenen Armeniers.

frank87 | 27-01-13 | 22:51

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:42
geeft de kwaliteit aan van dit blad, toch?
Ik geloof je evengoed wel en ben met je eens dat er zo zoetjes aan een einde moet komen aan het beroepen op allerlei dingen, die feitelijk gebeurden met ouders of grootouders. Ik denk dat het belangrijk is aandacht te geven aan nu. Ik denk dat de Turken er dan een stuk beroerder voorstaan dan wij. Als je daar Koerd bent.. kun je de Armeniërs misschien nog wel eens achterna gaan, misschien ook omdat die zelf niet nalaten ellende te veroorzaken.
Ik zie ons geen volk in onze omgeving of intern in de pan hakken, ook al kunnen we dat echt wel.
Daarom hebben we geen herdenkingsmomentje meer voor nodig, lijkt me. Eentje is toch zat? Dam.1 Minuutje.

chinicurse | 27-01-13 | 22:50

pfffft! | 27-01-13 | 22:24 | + -4 -
Mensen die van het oude Nederland houden landverraders noemen. Dan ben je toch echt de grootste sukkel van dit moment.

Veel Vaak | 27-01-13 | 22:50

Vanaf ongeveer april 1915 komt de verdrijving van de Armeniërs op gang. De ontberingen die de verdrevenen moeten doorstaan, zijn nauwelijks in te denken. De beschrijvingen van de ooggetuigen tarten elke voorstelling. De Duitse bondgenoot staat erbij en kijkt ernaar. Duitsland beschikt over een fijnmazig netwerk van consuls en andere diplomaten in Turkije, die elkaar en de ambassade nauwkeurig op de hoogte houden. “Deze uittocht op zulk een schaal komt in de buurt van massamoord, omdat door gebrekkig transportmaterieel amper de helft van de bestemmingen levend bereikt wordt”, zo meldt hij. Iedereen moet weg, maar “tot de Islam bekeerde Armeniërs, worden niet uitgewezen”, gaat hij verder.

denoorman | 27-01-13 | 22:50

Rammstein | 27-01-13 | 22:46 | + 0
Raar verhaal ja.
Ik heb niks tegen Duitsers, vind ze doorgaans hoffelijk en als ze meisjes zijn van de vrouwelijke kunne ook nog een uebergeyl.
Daarvan vind ik weinig terug in het stukje van Turkie Ebru.
Wat een zeikwijf, als je d'r over nadenkt.

Ratzinger | 27-01-13 | 22:50

Gary Gunstone | 27-01-13 | 22:24 |
zegt 7,50Gulden je iets? dat werd niet uitbetaald aan de soldaten, maar aan de buren die 'iets wisten'.
kwam helaas maar al te vaak voor...

damnschreeuwer | 27-01-13 | 22:49

Heb het wel een beetje gehad met al die allochtonen die het nodig vinden de Nederlanders de maat te nemen.

spanarchist | 27-01-13 | 22:49

Waarom zouden wij er na zeventig (!) jaar nog aandacht aan besteden?
-
Kunnen wij niet gewoon afspreken dat herdenken -ongeacht de aard van het conflict of de dodentallen- na vijftig jaar 'verjaart'?

azoturie | 27-01-13 | 22:49

Als elke Nederlander een vuurwapen had gehad, zou Nederland zich niet eens over hebben hoeven geven.

JoeBlow | 27-01-13 | 22:49

Wanneer loopt het contract van die troel af? Miskleun na miskleun, inhoudsloos stuk na inhoudsloos stuk. Soort van Bandirah met woorden.

Nietvoordekat | 27-01-13 | 22:49

Ja, Ebru waarom herdenken we dat niet?
*Vraag terugkaatst en wacht op antwoord.

roze_bril | 27-01-13 | 22:48

Lang geleden, ver voor mijn tijd, was een goeie Turk een dooie Turk.

Dat soort dingen mag je nu geloof ik niet meer zeggen.

Ik ben het er ook niet eens. Een goeie Turk is iemand die in Turkije blijft wonen en niet naar het Westen komt.

Innit?

Ratzinger | 27-01-13 | 22:47

In 1908 plegen de ‘Jonge-Turken’ een staatsgreep. Ze radicaliseren en willen de inwoners binnen de grenzen van het huidige Turkije onder één, islamitische cultuur brengen. De christelijke Armeniërs zitten daarbij in de weg. Hele Armeense dorpen worden ontruimd. De bewoners worden verdreven, de Syrische woestijn in. Honderdduizenden komen om.

denoorman | 27-01-13 | 22:47

@Stormageddon | 27-01-13 | 22:36

Als je wilt dat mensen naar je luisteren moet je ze slaan met een voorhamer.
Bovendien betekend uit elkaar trekken niet meteen verkrachten.

bees-t- | 27-01-13 | 22:46

Zie je , ik wist dat geschiedenis een vak was wat ik had moeten schrappen op school . Maar wel elk jaar braaf de stilte voor de herdenking . ( met de paplepel ingegoten zeg maar )

florida117 | 27-01-13 | 22:46

"Duitsers, die we zo massaal haten"
What the fuck ?

Rammstein | 27-01-13 | 22:46

Goffedomme mense;
HERKAUWEN.........
Komt dat niet in u op?

fleischer | 27-01-13 | 22:45

@Ratzinger | 27-01-13 | 22:38

Misschien wel, het is in ieder geval behoorlijk confronterend om op de plek te staan waar miljoenen mensen zijn afgemaakt en om daar nog heel veel sporen van te zien.

Ik ging er een jaar of 10 geleden naar toe met de auto tijdens een rondreis door Slowakije. Vanuit het Slowaakse tatragebergte is het iets van 2 uur rijden.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:45

He Ebru, wij herdenken tenminste. Zouden jullie ook eens moeten doen. Bijvoorbeeld de Armeniërs, of in jouw twisted brain, de Turken die de trekker overhaalden. Was je trouwens niet vergeten een alinea te wijden aan de PVV? Past perfect in je stukje. Ff denken.... iets met een blonde leider die allochtonen verwijderd of zo.

rexmundi666 | 27-01-13 | 22:45

Omdat Nederlanders allemaal (mijzelf inclusief) een heel fout volk zijn.

Prof. Dr von Fotze | 27-01-13 | 22:44

Wat me nog het meest droevig maakt.....
De nieuwe fascisten zijn al weer een tijdje onder ons.
Lopen in jurken en roepen "Allah Snackbar" ....

rick13 | 27-01-13 | 22:44

In het Turkije van nu is dit voor een groot deel van de bevolking onbekend. Die weet niets van de Armeense geschiedenis, omdat die decennialang op effectieve manier is onderdrukt en ontkend.

denoorman | 27-01-13 | 22:44

Dit lijkt nergens op. Kunnen we Bandirah weer terugkrijgen?

Red mij niet | 27-01-13 | 22:43

Nog even, en dan gaan type's als Ebru Umar beweren dat ze een trauma aan de tweede wereldoorlog hebben overgehouden.

de honden blaffen... | 27-01-13 | 22:43

"Waarom herdenken we niet, dat wij mensen in- en in slecht zijn, en er alles aan doen om de ander kapot te krijgen – al is die ander óók een Nederlander?"
 
Moet daar niet ergens de woorden 'kunnen' en 'dan' tussen staan Ebru? Ik ben ik me er niet bewust van dat ik in- en in slecht ben en dat ik er alles aan doe om anderen kapot te krijgen. Ik was te snel met mijn complimenten.

Aszeran | 27-01-13 | 22:43

Herdenken doe ik dus ook niet aan.
Ik zat toen nog ergens in de balzak van mijn opa.
Wel gedenk ik soms de geallieerde inzet want let's face it.. Wat de neuq kon nederland tegen duitsland beginnen?

Oja, en dat ik niet al te groot liefhebber ben van zandmensen staat daar los van.

de grote Anti | 27-01-13 | 22:43

"Waarom herdenken we niet dat meer dan 70 jaar geleden de koninklijke familie volk en vaderland verliet voor een lange vakantie in Canada? Waarom herdenken we niet dat meer dan 70 jaar geleden de koninklijke familie geen kwaad woord sprak over de onschuldige, opgehaalde, ter dood veroordeelde Nederlanders?"

Antwoord: Omdat het koninklijke huis zélf tot over de oren in WWII zat.
sites.google.com/site/bilderberggijze...

(vanaf Nazi, Bernhard of Lippe-Biesterfeld and IG-Farben)

Rest In Privacy | 27-01-13 | 22:42

chinicurse | 27-01-13 | 22:34
Hehe, ik las destijds ooks geen Metro... alleen de stukken van Ebru, en Theo van Gogh, omdat die over het algemeen erg sterk waren. Voor de rest was het een flut-krantje.
En yep, ik zie waar je vandaan komt, en denk zeker dat dat een reden is (mensen voelen zich aangevallen). Daarnaast voelen ze zich nog -extra- aangevallen, omdat ze van Turkse afkomst is, wat naar mijn mening geen zak met alles te maken heeft.
En ik ben het helemaal met je eens m.b.t. "want ik geloof in het straffen van mensen die fouten maken, maar niet tot in hun nageslacht.", maar dit geldt dan ook voor de Joodse lobby, die zich, bijna 70 jaar na dato, nog steeds op de gruwelijkheden uit WWII beroepen, terwijl Israel (en dan voornamelijk de orthodoxe Jood; degene die ook het hardste kermen over antisemitisme) zich dagelijks aan een zelfde kaliber wandaden schuldig maakt (en nee, ik zeg niet dat de Palestijnen lieverdjes zijn; daar zit ook een ongelooflijk groot stuk uitschot tussen).
Maar net zoals ik in mijn eerste comment voor het gemak de Joden over een kam scheerde (een miljoen minnetjes?), wordt dit ook gedaan hier over de Palestijnen, terwijl de meeste mensen in beide landen gewoon lekker hun ding willen doen, en een goed leven willen leiden (die ik beide landen ook zeer zeker gun).
.
En blegh: Nog steeds niets gevonden op Google. Zo'n hekel aan als ik iets -niet- kan vinden met m'n Google-fu :-/
Geloof niet dat Metro een archief heeft ofzo. Blegh.

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:42

Sjonge Sjonge,Wat een aan intelligentie ontbrekend vraag... Het is niet eens een antwoord waardig.

Sapperderflap1980 | 27-01-13 | 22:41

Verfrissende kijk op de geschiedenis, die Ebru. Het waren de Nederlanders, met de Duitsers had het niets te maken. De Duitsers probeerden te redden wat er te redden viel, maar die dekselse Hollanders, die maakten misbruik van de bezetting, die pakten de Joden op, propten ze in een trein en stuurden ze half Europa door om vermoord te worden. Moffen die tegensputterden werden ter plekke neergeschoten en hun familie ook, tot diep in Polen.
Een eyeopener, ik kan het niet anders zeggen. Diep, diep respect.

Magdatkandat | 27-01-13 | 22:41

Zijn er in 1915 een miljoen Armeniërs afgeslacht door de Turken? Wie die vraag in Turkije aan de orde stelt, riskeert tot nu toe de cel.

denoorman | 27-01-13 | 22:41

Tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog was er bij het grote publiek in de Verenigde Staten en West-Europa algemene bekendheid over de vervolging van Armeniërs in het toenmalige Ottomaans-Turkse Rijk. Waarnemers – diplomaten en missionarissen – uit verschillende landen hebben uitgebreid verslag gedaan van de deportaties en massaslachtingen. Er bestaan duizenden documenten uit diverse staatsarchieven die een éénduidig beeld scheppen. Het toenmalig regime van het Ottomaans-Turkse Rijk, heeft in 1915-1916 door middel van een systematisch geweldadige campagne haar Armeense landgenoten voor het grootste deel vernietigd.

denoorman | 27-01-13 | 22:39

Jan-Joris-Jaap-Joop | 27-01-13 | 22:33 | + 1
Doen we....

rick13 | 27-01-13 | 22:38

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:36 | + 0
De doodt waart rond in je eigen kop, oliebol.

Moet daar nog een linkje bij of een excursie naar Auschwitz?
Vertel, ging je daar met de trein naar toe of per auto?

Ratzinger | 27-01-13 | 22:38

Ik ken de ouders van Sonja Barend niet, maar aan Sonja Barend en haar walgelijke zelfingenomenheid heb ik altijd een enorme hekel gehad. En dat heeft niets met haar joodse afkomst te maken.

spanarchist | 27-01-13 | 22:38

"herdenken we de doden, die massaal de dood in gejaagd zijn"?
Dit stukje is te dom om op te reageren. Dan ook nog van een dame die geen oorlog meegemaakt heeft en maar raak interpreteert.
Het Duits gezag en de daaruit voortvloeiende orders hebben mensen dingen laten doen waar ze niet trots op zijn
Auschwitz en het fascisme hebben al plaatsgemaakt voor nieuwe varianten. Oorlogen maken mensen tot beesten.
Sterker nog, oorlog laat zien dat een ieder graag eens beest wil zijn.
wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

caravaggio | 27-01-13 | 22:38

Als Ebru Umar de slechtheid van de mens wil aankaarten, dan moet ze dat doen door de misselijkmakendheid van haar terroristische islamitische soortgenoten aan te kaarten. Maar als het mohammedaantje (ikpojg) nu aankomt om de Joden en de Nederlanders zwart te maken, dan verdient zij geen podium. Dit artikel is echt een zwarte bladzijde in de Nederlands/Joods geschiedenis (en ja, daar staat niet islam, want we zijn nog niet knettergek)!

Gary Gunstone | 27-01-13 | 22:37

@Mark van Leeuwen | 27-01-13 | 22:31

Dat is superjammer, je wordt behoorlijk stil als je een dagje rondkijkt in Auschwitz/Oswicim kan ik je vertellen. Op de een of andere manier waart de dood er nog rond.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:36

@bees-t- | 27-01-13 | 22:29
Waarom heb je het dan over een verkrachting van een fictief dochtertje? Kick je daarop of zo? Gezien je nickname?

Stormageddon | 27-01-13 | 22:36

Het lijkt wel Turks gelul.

Bewaar dat even voor het theehuis ja, als je daar mag komen als vrouw, tss.

Ratzinger | 27-01-13 | 22:36

Even onder ons, maar is het nou werkelijk te veel gevraagd als die Ebru eens een verhaal zou schrijven met kop en staart?

Godallemachtig, wat een gezeik! Dat gezeik over 'nooit meer Auschwitz'. Van welke planeet kom jij, dorpsmongool?

Volgende week een bak gezeik over het ontzet van Leiden? Bonifatius bij Dokkum vermoord?
1600, Slag bij Nieuwpoort?

We zijn lekker geïntegreerd, haha. Sloof je niet zo uit, maffe muts.

Ratzinger | 27-01-13 | 22:35

Ik moet zeggen dat ik me erg verbaas over het aantal reaguurders dat op de man speelt m.b.t. Ebru die Turks is. Zoals ik in een eerdere comment zei: Als er -iemand- is die een toonbeeld is van integreren (lees vooral haar kritische stukken waarbij ze nooit schroomt om haar eigen bevolkingsgroep op de korrel te nemen), dan is het naar mijn mening Ebru wel.
Vind het daarom wel erg lullig dat er niet direct op haar stuk ingegaan wordt, maar puur op 'Ja, jij bent een kankah allochtoon; je mot je bek houwe!'.
Kom op zeg...

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:34

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:31
Ik lees geen Metro.
Maar als je wat vindt, dan hoor ik het wel.
Ondanks dat denk ik dat een hoop 'Nederlanders' zich hier verdedigen om niet op een hoop gegooid te worden met foute mensen. Dat is niet nodig, want ik geloof in het straffen van mensen die fouten maken, maar niet tot in hun nageslacht.
Tijd voor een streep eronder.
Kunnen we Armenië ook laten voor wat het is.

chinicurse | 27-01-13 | 22:34

rick13 | 27-01-13 | 22:32 | + 0
Lees en leer zelf.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 27-01-13 | 22:33

In 1915 en 1916, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, zijn naar beredeneerde schatting tussen de achthonderdduizend en ruim een miljoen Armeniërs – mannen, vrouwen en kinderen – in het Ottomaans-Turkse Rijk om het leven gekomen ten gevolge van een tegen hen gerichte genocide.

denoorman | 27-01-13 | 22:33

Ik gedenk met name de turkse genocide tegen de Armenen. Hoewel het woord "genocide" destijds nog niet bestond, kan zonder meer gesteld worden dat de centraal georganiseerde vervolging en vernietiging van de Armeniërs de eerste grote genocide van de 20e eeuw is geweest.

denoorman | 27-01-13 | 22:33

@2emeREP | 27-01-13 | 22:27
Die staan nooit vooraan bij een herdenking. Anderen wel. Afgezien daarvan: er wordt niets omgetoverd, dat maak jij ervan. Er worden kanttekeningen geplaatst. Als dat al niet meer mag, dan onderstreep je mijn punt perfect.

Stormageddon | 27-01-13 | 22:33

Jan-Joris-Jaap-Joop | 27-01-13 | 22:30 | + 0
Ga een keer in Westerbork kijken..... en leer de geschiedenis.

rick13 | 27-01-13 | 22:32

@smdyasc | 27-01-13 | 22:19
Jij zegt het, ik dacht het.

Parsons | 27-01-13 | 22:32

@smdyasc | 27-01-13 | 22:25

Dat tuig geeft onze souvereiniteit gewoon weg, daar zijn godverdomme miljoenen mensen voor gestorven. Wat mij betreft mogen ze levenslang in het gevang, net als die idioot van Gay Verhofstadt. En dan hou ik me vreselijk in.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:31

chinicurse | 27-01-13 | 22:23
Zie voorgaande comment, chini. Ik ben nu als een gek aan 't Googlen om proberen dat ene stukje naar boven te krijgen (ik meen dat het was uit de tijd dat ze nog voor Metro schreef): Ze heeft zich in het verleden al meerdere keren zeer kritisch uitgelaten over die Armeense slachting, en Turkije in het algemeen.
Ik denk niet dat het een terecht punt is om haar op aan te vallen.

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:31

@ neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:10

'Sowieso is het eigenlijk geen Auschwitz maar Oswicim, dat weet iedereen die er wel eens geweest is.'

Als ik dit jaren terug geweten had, had ik het bezocht. Ik beb er verdomme dwars doorheen gereden zonder dat ik het wist opweg naar een andere bestemming.

Mark van Leeuwen | 27-01-13 | 22:31

rick13 | 27-01-13 | 22:26 | + 0
Opvang? Het was een strategisch gekozen plek dicht aan de grens waar 'we' Duitse Joden ver weg van onze steden achter slot en grendel hielden. Het kamp werd ook niet ontruimd toen de moffen daadwerkelijk de grens overstaken. Wel zo handig.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 27-01-13 | 22:30

het is de immigre die lekker makkelijk schopt tegen de hollandse keuken terwijl ze geen idee heeft wat dat nu werkelijk inhoudt.
-
de gratuite veroordeling over dat ene koekje dat je slechts aangeboden zou krijgen.
-
de cliches orakelende buitenlander die het allemaal zo goed weet hoe het zit "" want ze heeft er zelf gewoond""
-
ebro begrijpt er geen ruk van, een overschreeuwende beautiful black woman who dont need no man

2emeREP | 27-01-13 | 22:30

In de tweede wereldoorlog zijn er 200.000 Nederlandse slachtoffers gevallen. Het zou geen kwaad kunnen als mensen zich zouden realiseren waarom dat was, en waarom dat in de eerste wereldoorlog niet was. Als hint wil ik graag de term "gebroken geweertje" geven.

bennutzat | 27-01-13 | 22:30

Nooit meer Auschwitz®
 
Het stil zijn bij de dodenherdenking is een absurd theaterstuk als ik het vanuit Ebru's standpunt zie.
 
Maar om nou te denken dat werkelijk alle Nederlanders voor vijfentwintig gulden de buurman erbij lapte en dat dat schering en inslag was gaat me net te ver.
 
Toch een goed stukje.

Aszeran | 27-01-13 | 22:29

mijntweecent | 27-01-13 | 22:2
Shit verkeerde veld!!1!1!!!

mijntweecent | 27-01-13 | 22:29

damnschreeuwer | 27-01-13 | 22:25 |
who is the messenger..
Als het een Yank was: indianen
Italiaan: Ethiopië

Dat soort dingen. Pas een grote broek aan doen als je zelf niet tot de 'fouten' behoort.

chinicurse | 27-01-13 | 22:29

@Stormageddon | 27-01-13 | 22:24

Omdat overheid en het geheim houden van gegevens erg slecht samen gaan. En ik het niet prettig vind dat mijn drugs dealende buurman weet dat ik degen ben die hem aangegeven heeft. Ik wil daarna namelijk gewoon over straat kunnen zonder de kans te lopen dat hij mij om zeep helpt.

Blijkbaar begrijp jij dat niet of wil je dat niet begrijpen.

bees-t- | 27-01-13 | 22:29

Ja oke, ik sluit msn ook zo af, zit nog ff zo'n dom stukje op GeenStijl te lezen maar ga nu ook tukken.

mijntweecent | 27-01-13 | 22:28

Wat precies herdacht moet worden is inderdaad weleens willekeurig. Maar een moment om na te denken over de horror van een oorlog is geen verloren tijd. Elke keer als onze F16's ergens in actie zijn, zullen we beter beseffen wat ze aanrichten. Hoe terecht de missie ook is.

van heinde en verre | 27-01-13 | 22:28

Ebru probeert te shocken. Dat is iets anders dan goed schrijven of misstanden aan de kaak stellen.
Ben een beetje klaar met Ebru. Uw roots zijn me duidelijk.

Pastor Sippenhaft | 27-01-13 | 22:28

H.Stiglitz | 27-01-13 | 22:06
Ik meen mij te herinneren dat Ebru zeer kritische stukken over die Armeense slachting heeft gedaan in het verleden: Dit lijkt me een punt waarop je haar zelf niet echt kan aanvallen.

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:28

Stormageddon | 27-01-13 | 22:22 | + 0 -
tuurlijk storm... zei nabestaande van vermoorde evacuees uit Putten. Dat weet ik heus wel.
-
het punt is dat ebro oproept Nederlanders een dader-rol aan te praten alsof we ons ook moeten gaan schuldig voelen voor de slavernij.
-
de herdenking is niet van ebru
de herdenking is van de overlevenden.
dat zijn over het algemeen joden
die zijn niet in nederland gestorven
die zijn in auschwitz gestorven
daar had wilhelmina de leiding niet
dat lag niet in nederland
.
auschwitz is niet onze herdenking.
als ebru de slechtheid van de mens wil herdenken dan staat haar dat vrij
de dag dat auschwitz bevrijdt is omtoveren tot nationaal schuldbesefdag is echter totale waanzin

2emeREP | 27-01-13 | 22:27

Ebru wil zo graag generaliseren dat ze vergeet dat de Holocaust niet het product is van de Duiters of de Nederlanders maar van de Nazi's.

Boyo | 27-01-13 | 22:27

Herdenken is ook het jezelf zwelgen in medeleven voor iets waar je persoonlijk part noch deel aan had. We zetten even een petje op en morgen gaan we weer an die Arbeit.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 27-01-13 | 22:27

Stormageddon | 27-01-13 | 22:22 | + 0
Westerbork was in eerste instantie opvang....
(Joden uit Duitsland)
Later werd het pas een doorvoerkamp....

rick13 | 27-01-13 | 22:26

Ebru.... gedeeltelijk heb je een puntje.
Een klein puntje, vergeet niet dat den Nederlander niet zo snel vergeet....... men praat er niet over, dat is waar.
Turken praten over nog minder dingen..... schreeuwen dat wel, schreeuwen over dingen die er op dat moment niet toe doen...... zodat men vergeet wat er vergeten is.

wel/niet | 27-01-13 | 22:26

Herdenkingen van de deportaties en moorden op de christelijke Armeniers en politieke gevangenen in Turkije moeten we ook niet vergeten Ebru.

hekelaar | 27-01-13 | 22:26

Ontken en passant als Turkse nog even de Armeense genocide meid, gewoon, voor de lol. Komop. Je kan het.

Willianus Wortelus | 27-01-13 | 22:26

Wat een stom gelul,Ebru. En dan druk ik het nog zacht uit.

hero_of_heaven | 27-01-13 | 22:25

@ Veel Vaak
Do ist der Bahnhof...
Heeft u een volkstuin ?

Jimmy Mc Clure | 27-01-13 | 22:25

@neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:15
Vroeger dan later, laten we hopen.

smdyasc | 27-01-13 | 22:25

chinicurse | 27-01-13 | 22:23 |
shoot the messenger, right?

damnschreeuwer | 27-01-13 | 22:25

Stad Vadhem? Damn you autocorrect... "Yad Vashem" moet dat zijn natuurlijk... Oftewel "Righteous Aming Yhr Nations"

rtheman | 27-01-13 | 22:25

Goed punt Ebru. Die landverraders mentaliteit zie nog overal in terug. Het gros van "wij" Nederlanders is helemaal geen prettig volk. Getuige bv de hoeveelheid kliklijnen,boa's europolitici enz

pfffft! | 27-01-13 | 22:24

Zo lang er nog zeker enkele tientallen - zo niet honderden - overlevenden van Auschwitz in leven zijn, om nog maar te zwijgen over vele duizenden nabestaanden van slachtoffers, lijkt het mij helemaal niet zo gek om hun gestorven familieleden en vrienden te herdenken.

Eric Blair | 27-01-13 | 22:24

Stormageddon | 27-01-13 | 22:22
En die treinen reden wel in de winter.

spanarchist | 27-01-13 | 22:24

De Nederlanders hebben de Joden omgebracht ? Wat een intens verdrietig topic is dit. Alleen een moslim kan zulke onzin schrijven. Mijn Opa is tegen de muur gezet, kopte een kogel en zijn boerderij werd in vlammen gezet omdat hij twee onderduikers had ! En dan moet ik zo´n misselijke tekst lezen, dat het toch echt de Nederlander zijn schuld is. Ik WALG van dit artikel.

Gary Gunstone | 27-01-13 | 22:24

BedrijfsTijgerT | 27-01-13 | 22:18 |
Duitsers zijn idd bijzonder vriendelijk (ik spreek ze dagelijks). Maar de column gaat over de hypocrisie van de Nederlanders.
Voorbeeldje: de Amsterdamse politie heeft nog nooit excuses aangeboden voor hun bijdrage van de deportaties. Het was de amsterdamse politie die de joden uit de huizen haalden en afleverden voor transport, niet de duitsers.
En elk jaar weer staan ze daar op 4mei op de dam met hun blauwe petjes te doen alsof ze er ook bij horen. zum kotzen...

damnschreeuwer | 27-01-13 | 22:24

@bees-t- | 27-01-13 | 22:16
Ik heb geen dochter. Maar waarom bel je niet gewoon 112, met naam en toenaam? Dat is het punt. Duh.

Stormageddon | 27-01-13 | 22:24

Ebru Umar, onder het motto Tendentieus, Ongefundeerd en Nodeloos Kwetsend. Bah.

Willianus Wortelus | 27-01-13 | 22:24

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:21 |
Het gaat niet zozeer om het commentaar.. maar van wie het commentaar. Als ze ballen heeft geeft ze de Armeense genocide toe en houd ze op met gedoe over onze schandvlek.
Zij die zonder zonder is.. dat soort dingen.

chinicurse | 27-01-13 | 22:23

Het eindeloze leed dat mensen elkaar aandoen gaat het abstractievermogen te boven. Daarom herdenken we liever iets tastbaarders, zoals Auschwitz, totdat de herinnering hieraan te vaag wordt. En dat is het moment waarop alles weer opnieuw begint.

drieluik | 27-01-13 | 22:23

Mijn in Duitsland geboren omaatje is enkele jaren terug door de ambassadeur van Israël de eer van stad Vashem toegekend. Ze staat nu (net als wijken opa) met haar naam in diezelfde muur in Jeruzalem gebeiteld alswaar ook Schindler (van die film Schindler's List ja). Dit omdat ze in 1943 twee Joodse families uit de handen van de Nazi's heeft gered. Persoonlijk met gevaar voor eigen leven ze opgehaald per trein uit een safe house op de Warmoesstraat in Amsterdam en daarna richting Veluwe alwaar ze enkele jaren op de zolder van haar pension (soort hotel) hebben gewoond. Waarom? Daarom. Geen geld voor gehad of wat dan ook. DAT soort Nederlanders had je dus ook hoor.

rtheman | 27-01-13 | 22:23

@Ebru Umar | 27-01-13 | 21:59 |
Je vergeet, naast de joden, de communisten, homo's en zigeuners te noemen die systematisch werden vermoord.

Err | 27-01-13 | 22:23

wij herdenken mijn schoonvader, die een lintje heeft gekregen voor zijn heldendaden , hij die voor die daden meerdere malen zijn eigen leven bijna heeft moeten geven
Is begraven in ongebluste kalk, gemarteld en beschoten.
en dat allemaal voor het Nederland wat het geworden is .
Soms schaam ik me diep ten opzichte m'n schoonvader om een Nederlander te zijn

tissumnetniet | 27-01-13 | 22:23

@2emeREP | 27-01-13 | 22:12
Integendeel, als je dat ontkent heb je een beperkte blik op de geschiedenis. De Nederlandse politie werkte gewoon mee aan de razzia's. De treinen naar Westerbork waren van de NS, gereden door Nederlands personeel, en onderduikers die zijn verraden zijn uitsluitend door brave, gezagsgetrouwe Nederlanders verraden. En zij die daar niet aan meehielpen stonden erbij en keken ernaar. Of ze keken weg, bang voor hun eigen hachje. Volkomen legitiem verder, maar de mythe van een land vol verzetshelden is niet meer dan dat: een mythe.

Stormageddon | 27-01-13 | 22:22

2emeREP | 27-01-13 | 22:12
Erm, sld er -iemand- geen slecht 'geintegreerde aardbei' is, dan is het Ebru wel: Niet zo ongelooflijk slap lullen.
Kan je, naast schoppen omdat ze Turks is, ook nog komen met feiten die haar verhaal weerleggen?
Nederlanders hebben, percentueel vergeleken met andere landen in WWII, de meeste Joden verraden en op de trein gezet: We -doen- wel altijd alsof we zo goed waren in WWII, maar we waren de eerste die onze handjes omhoog staken om ons 'neutraal' te laten verklaren (lees: We werken lekker met de nazis mee).
Dit doet niets af aan de helden daden die degene die in het verzet zaten gedaan hebben, maar je moet geen feiten lopen verdraaien... En zeker niet het op de man spelen (of is het in dit geval 'op de vrouw spelen'?), omdat ze van origine Turks is.

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:21

Misschien moeten jullie het boek van Zimbardo eens lezen: het lucifer effect (Nederlandse titel)

Mutaahh | 27-01-13 | 22:20

Mijn opa een ooms hebben wel degelijk verzet gepleegd zoveel als mogelijk was. Dat waren Nederlanders en het over fucking grote deel van Nederlanders waren niet blij met de bezetting en hadden niets tegen joden.
Ben helaas klaar met Ebru die ik tot nog toe zeer kon waarderen.

Veel Vaak | 27-01-13 | 22:19

H.Stiglitz | 27-01-13 | 22:06
Precies. Over hypocriet gesproken. Zelfs pvda-boegbeeld Albayrak zette haar vraagtekens bij de Armeense genocide, of beter gezegd, ze weigerde zich er over uit te spreken. Uiteraard met volledige goedkeuring van haar partij.
En het Kereltje natuurlijk, maar dat had toch vooral met de Turkse stemmen voor D66 te maken.

spanarchist | 27-01-13 | 22:19

@Parsons | 27-01-13 | 22:16 |
Omdat we cultureel verrijkt zijn met haat.

smdyasc | 27-01-13 | 22:19

Zullen we anders een voorbeeld nemen aan de Turkse overheid??.. en hun ontkenning van wat je niet op Turkse scholen hoort over de Armeense genocide?
Zijn we klaar met deze discussie.

chinicurse | 27-01-13 | 22:18

Ik herdenk helemaal niets meer. Gewoon omdat het 70 jaar geleden is, de Duitsers van nu er helemaal niets meer mee te maken hebben en meest vriendelijke en respectvolle mensen zijn.

BedrijfsTijgerT | 27-01-13 | 22:18

Zeh uhhh, het is nog niet eens februari. Is het niet een beetje vroeg om over dodenherdenking te beginnen. Maar als het dan nodig is, dan is het slim om nu zulke teksten tot overweging te geven ipv rond Mei.

appeltjesgroeneweide | 27-01-13 | 22:17

@De Dominae | 27-01-13 | 22:03

Wie zijn er dan gevallen voor vrijheid in Auschwitz?

Vallen voor vrijheid (uit vrije wil naar het front) en geruimd worden om vrije plaatsjes in de leefruimte te creëren (zowel genocide als dienstplichtig naar het front) zijn twee verschillende dingen, als je het mij vraagt...

ZKH EénOog | 27-01-13 | 22:17

Waarom moet een Auschwitzherdenking bewaakt worden door de politie?

Dat is de enige relevante vraag van vandaag.

Parsons | 27-01-13 | 22:16

Omdat het om meer gaat dan Nederlanders? Ja, er waren Nederlandse joden, maar niet allen die stierven waren Nederlanders.

@Neemjemoederindemali, nooit. Lijkt me ook niet zozeer nodig, maar het gebeurt sowieso nimmer omdat ze toch wel ingedekt zijn.

Fi-ijsko | 27-01-13 | 22:16

-weggejorist-

bees-t- | 27-01-13 | 22:16

Herdenken is nuttig, omdat de meeste mensen na 2 weken al weer vergeten zijn hoe het zat.

bennutzat | 27-01-13 | 22:16

@Not Muhammad | 27-01-13 | 22:10: Moet zijn 'er waren Nederlanders...'

Not Muhammad | 27-01-13 | 22:16

Zelf al geprobeerd een antwoord te vinden op deze vragen Ebru? Of is het interessanter voor je om een stukje erover te pennen en op het meest vergankelijke medium van de wereld te zetten? Over welgeteld 24 uur kun je blij zijn dat je stukje nog ergens onderaan de lijst te vinden is en anders is verplaatst naar het archief. Kijken hoeveel reacties het opleverd zo'n stukje tekst of daadwerkelijk een antwoord proberen te vinden op een hoop vragen? Ik denk nemelijk dat herdenken iets is wat met vooral met zichzelf moet doen op zijn/haar eigen manier. Erover blaten op GS is mijns inziens overbodig en raarrrr.

codedelight | 27-01-13 | 22:15

In Nederland wordt iig nog herdacht, in Turkije wordt de Armeense genocide glashard ontkent.

Thies | 27-01-13 | 22:15

De Dominae | 27-01-13 | 22:03 |
nee, dat is 4 mei...

het is nu 27 januari, de dag dat auschwitz werd bevreid door de russen.

damnschreeuwer | 27-01-13 | 22:15

@smdyasc | 27-01-13 | 22:10

De landverraders van nu heten Balkenende, Zalm, Bos, Rutte, Samsom. Ik ben benieuwd wanneer die voor het tribunaal in Den Haag mogen verschijnen.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:15

gelul van een slecht geintegreerde aardbei.
als je meent dat de nederlanders de nederlanders afvoerden heb je wel een heel beperkte blik op de geschiedenis.
-
iedere week ergernis met die omar

2emeREP | 27-01-13 | 22:12

Herdenken is voor hypocrieten. Voor mensen die verontwaardigd zijn en anderen doodwensen als die juist niet 2 minuten stil willen zijn. Voor mensen die anderen verklikken op "Meld misdaad anoniem". Voor mensen die de bek vol hebben van "fatsoen" en "de toon van het debat" en daarmee anderen de bek willen snoeren.

Stormageddon | 27-01-13 | 22:12

Volgens mij herdenken we in een poging te leren van het verleden. Al lijkt het erop dat we een aantal belangrijke lessen reeds vergeten zijn...

Parel van het Zuiden | 27-01-13 | 22:12

-weggejorist-

Kaspar Hauser | 27-01-13 | 22:11

Wat een uitgekauwde boterham, dit onderwerp. Valt toch geen eer aan te behalen? Ja Nederlanders waren fout in de oorlog.
En nu?

Not Muhammad | 27-01-13 | 22:10

Sowieso is het eigenlijk geen Auschwitz maar Oswicim, dat weet iedereen die er wel eens geweest is.

neemjemoederindemali | 27-01-13 | 22:10

Het zijn ook Nederlanders die ons aan de EuroNazi staat uitleveren, is dat het punt?

smdyasc | 27-01-13 | 22:10

Waarom niet?
Omdat de werkelijkheid iets genuanceerder ligt en niet gemakkelijk door een allochtoon (met alle respect) kan worden begrepen.
Omdat de aandacht bij misdadan bij de slachtoffers hoort te liggen en niet bij de daders.
Omdat je wellicht voor 75% (gokje) gelijk hebt maar omdat dan die andere 25% (gokje) in één moeite door veroordeeld wordt, zoals in jouw stukje lieve Ebru.
Omdat die 25% (gokje) met gevaar voor eigen leven onderduikers in huis nam zoals mijn oma en opa die naast hun zes jonge kinderen ook landgenoten redden die ze nog nooit gezien hadden waardoor ze zelf ook moesten onderduiken later.
Omdat de waarheid iets weerbarstiger is dan een goed geschreven column.
Maarr, We hebben het er weer eens over. Dat is goed.

Alteidt Glijck | 27-01-13 | 22:10

Die vraag zal ieder jaar weer terugkomen omdat de gebeurtenis ieder jaar weer langer geleden plaatsvond.

websenior | 27-01-13 | 22:09

Tsja, ergens heb je wel een punt pik.
San Paulo | 27-01-13 | 22:02

Ebru Umar is een dame

Strange Glue | 27-01-13 | 22:08

Wat een zwaar verhaal voor de zondagavond
* weer verder zuipen gaat *

Frietje_Oorlog | 27-01-13 | 22:08

Sterk stukje weer, Ebru.
We herdenken de Nederl... Joden, omdat die anders helemaal -niets- meer hebben om over te klagen of te procederen, of zich bijna 70 jaar na dato, zich hierop nog steeds kunnen beroepen, en zich meer geslachtofferd kunnen voelen dan dat bijvoorbeeld de homo's dat kunnen.
We herdenken de Joden, zodat zij zichzelf altijd in die uitzonderings positie kunnen zetten, dat op het moment dat ze gediscrimineerd worden, dat geen discriminatie heet, maar 'antisemitisme'.
We herdenken, voor het instand houden van dit soort uizonderings positie van de Joodse medemens die, op hetzelfde punt, zich -wel- massaal aan afschuwelijke wandaden schuldig mogen maken.

GSHiveMind | 27-01-13 | 22:07

Toch wel ietwat hypocriet van een Turkse, wanneer gaan we de miljoen Armeniers herdenken die tussen 1915 en 1925 plots zijn verdwenen uit Turkije, uiteraard niet door genocide?

H.Stiglitz | 27-01-13 | 22:06

"Waarom herdenken we niet dat meer dan 70 jaar geleden de koninklijke familie geen kwaad woord sprak over de onschuldige, opgehaalde, ter dood veroordeelde Nederlanders?"

Dat moest er ook nog bij komen!

relatief | 27-01-13 | 22:06

Dit klinkt alsof heel Nederland bij de NSB zat.
Lijkt me sterk....
*Opa waterboarden doet*

rick13 | 27-01-13 | 22:05

Omdat wel degelijk het 'Jood zijn' het criterium was om wel of niet aan te geven Ebru. En niet of iemand wel of niet een aardige buurman was.
In tweede instantie is het heel erg om überhaupt iemand aan te geven.
Maar het structureel 'De Jood' verraden, vervolgen, verwatdanoken, omdat die Jood is.... dat gedenken we...

hfakker | 27-01-13 | 22:05

Nederlanders doen graag wat hun baasjes willen?

Bull3tPr00f | 27-01-13 | 22:04

We herdenken degenen die zijn gevallen voor onze vrijheid nu... of het nu Nederlanders, Joden, Amerikanen of Canadezen waren.
Ik sta er ieder jaar bewust bij stil dat diegenen verder konden kijken dan alleen het eigen belang, maar hun eigen leven gaven voor de vrijheid van anderen. We herdenken de slachtoffers Ebru, niet de daders!
Ik hoop dat wij hetzelfde doen als het moet!

De Dominae | 27-01-13 | 22:03

Ik denk, dus ik ben!!

hetgrotehoofd | 27-01-13 | 22:03

Wij herdenken ons Duits neefje dat op zeventien jarige leeftijd naar Rusland is gesleept door Hitler en daar gestorven is en als een hond ergens onder een boom begraven ligt.
Ieder zijn eigen leed.

Kaspar Hauser | 27-01-13 | 22:03

Tsja, ergens heb je wel een punt pik.

San Paulo | 27-01-13 | 22:02

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen