Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Verzekeraars haten u en eisen EPD

GriffinEPD.jpgAl uw medische gegevens centraal geregistreerd en met één druk op de knop opvraagbaar voor medisch personeel. Vet handig. Vooral als u onverhoopt een keer hartinfarctend of hersenbloedend van straat wordt geplukt, op de Spoedeisende belandt en niet meer in staat bent om te antwoorden op vragen als "Gebruikt u medicijnen?" of "Gaat u wel vaker bijna dood?" Maar privacy is toch ook wel fijn als het gaat om uw fysieke ins en outs. En het Elektronisch Patiënten Dossier stuit al sinds dag 1 op verzet van consumenten en faals in de implementatie. Want ja, overheid en ICT, databases en/of veiligheid, dat is net zo'n ongelukkige combinatie als een peuter met een draaiende staafmixer. Daar komen geheid brokken van. Ook de manier waarop het EPD overhaast, geheimzinnig en autoritair door de strot van de burger werd gejast wekte weerstand. Het is inmiddels een hoofdpijndossier. En waar de fuck komen opeens de zorgverzekeraars vandaan? Private ondernemingen met winstoogmerk die artsen dwingen om aan het EPD te gaan, anders kunnen ze fluiten naar hun contract. Hoezo wijst de Eerste Kamer dit zieltogende faalproject unaniem af en hebben verzekeraars de macht om het EPD alsnog overdwars rectaal te komen inbrengen bij de dokter? Het is al erg genoeg dat we met het EPD medisch gezien ook al wijdbeens op de onderzoekstafel van de Amerikanen liggen (ongeloofwaardig downplayen hierrr). Die er ook een complete janboel van maken, qua veiligheidsfalen. Dus wij zijn even 'Team Huisartsen' shirtjes aan het drukken en onze medische gegevens veilig stellen van deze clusterfuck van overheidsbemoeienis, eagere geldbeluste verzekeringstypes met privacyhaat en PatriotActerende bemoeiYanks. Als het EPD er komt kunt u net zo goed uw hele medische hebben en houden op uw Hyvesprofieltje plempen. Handig, voor als u eens wat mocht overkomen.

Reaguursels

Inloggen

0041.
Succes verzekerd.

Ouslender | 08-12-12 | 08:43

Swiss Re is all I need to say...

Ouslender | 08-12-12 | 06:07

Eerst even duidelijk uitleggen dat dit IS EEN FAAL VAN HET BESTUUR VAN DE LHV. Hier zitten een paar fossielen die denken te weten wat automatisering inhoudt.... Nou, mannen, kruip in uw schulp want uw achterban kotst u thans uit. U snapt het namelijk echt niet. De overgrote meerderheid van de huisartsen wil zelf niet in het landelijke systeem worden opgenomen.
*
De oplossing zit hem in de kosten en wie om de pot heen danst. Follow the money. Hieruit leren we het volgende: We moeten veel meer aandacht geven voor de 1e-lijns zorg. Onze huisartsen filteren een enorme bubs weg en helpen mensen met kwaaltjes over het algemeen erg snel op de been. Vooral de jongere generatie artsen is super! En er moet een 2e lijns regionaal komen met 0-wachtlijsten. Dit kan, nl voor klein chirurgische ingrepen, fysiotherapie, etc. De 3e lijn is het ziekenhuis die je -als je niet bij Achmea of een andere zwendelaar bent verzekerd- zelf mag kiezen als je 3e lijns zorg nodig hebt.
*
Elke huisartsenpraktijk heeft zijn eigen automatisering, en zo hoort het ook. Ik heb ook mijn eigen software met mijn keuze met welke toestelletjes ik graag wil werken. Gewoon om mijn werk goed te kunnen doen. Sommige huisartsen steken behoorlijk hun nek uit dmv. de aanschaf van toffe gadgets om -bijvoorbeeld- zelf even glucose te meten, uw oren te testen en zelfs hartfilmpjes te maken. Het kan allemaal. Uw arts is voldoende opgeleid om deze gegevens afdoende te interpreteren, prachtig!
*
Het enige wat je EPD-achtig kunt regelen is iets regionaals. En medisch beperkt. Een groep huisartsen in een regio zouden 'speciale' gevallen kunnen delen, zoals suikerziekte, COPD, hartpatienten, etc. Dit kan prima regionaal en elke medicus in de regio ziet zijn deel dat ALLEEN VOOR HEM/HAAR van toepassing is (zoals bijvoorbeeld een diabetes-verpleegkundige). Prima te regelen dit en de verzekeraars vissen achter het net. Alles blijft geheim. Gevoelige patienten-informatie (psychische gegevens, geaardheid etc) blijft gewoon in het systeem bij de huisarts. Wat de verzekeraars kunnen krijgen zijn statistische gegevens -zonder naam en rugnummer- voor de rest moeten ze doen waar ze voor zijn: VERZEKEREN, GOEDVERDOEMME!
*
Waar je wel voor moet waken is 'computing in the cloud'. Dit is iets heel engs en niemand weet wat de langdurige gevolgen zijn:
- Onder welk 'regime' staat de Cloud? In Oesbekistan?
- Kan de regionale geheime dienst erbij?
- Denk aan de Amerikaanse wetgeving: Patriot Act. Al uw info gaat richting USA
- Niet doen dus!
Gewoon: Keep it simple stupid (KISS) Een servertje regionaal voor huisartsen werkt prima.
*
Just my thoughts. Moet een valium nemen, dan worden mijn epistels niet zo lang. Sorry.....

Dysphemian | 08-12-12 | 00:13

Had er nog een, maar: laat maar. Helpt toch niet.

kiezer | 07-12-12 | 20:57

Hallow,
Waar kan ik tegenstemmen en of uitschakelen van dit zoveelste niet werkende en zeer veel onnodig geldverslindende niet werkende en niet democraties politieke gedrocht?
Waar ergens kan ik de verplichtingen tav de niet serieus te nemen staat als (verplichte) burger uitschakelen?
Val alstublieft dood Overheid! En vooral de onverkozen en burger minachtende EU. Flikkerstraal aub op met uw geldverspillenende, en niet ter zake kundige praktijken.

kiezer | 07-12-12 | 20:54

"Straks moeten we nog bezwaar gaan maken ook" las ik in de comments.
Dat is al zo. Was bij de laatste invoerpoging al zo. Er zat voor elk gezin 1 bezwaarformulier bij. Voor de rest moest je naar het stadhuis, zo ik meen.
Verder ontving ik met enige regelmaat post voor een willekeurige mevrouw uit mijn woonplaats mbt haar bezwaarprocedure en dat ze toch echt eens moest gaan reageren. Affijn, lekker dichtgenaaid allemaal

SixBravo | 07-12-12 | 19:45

Het gaat niet om de veiligheid van het systeem. Het gaat erom dat wij zo langzamerhand al onze vrijheden aan het opgeven zijn. De EU dictatuur staat voor de deur... en wij laten ons letterlijk ringeloren door deze fascisten. En dat zonder verzet. Laat je maar lekker in slaap sussen door discussies over zwarte piet.

Afgeschminkte Bassie | 07-12-12 | 19:14

A. Nanninga moet wel weten dat er ook 80% op de zorgkosten kan worden bespaard als er fatsoenlijke ICT zou zijn. Bijvoorbeeld: Het kost zo 2 uur werktijd, en daarbij een wachttijd van 3 dagen voor een arts om een faxje te krijgen over een specifieke patiënt uit het nabij gelegen ziekenhuis... Maarja, het is toch ook zonde als je 2 keer eenzelfde behandeling probeert die niet werkt.

Crak-ho | 07-12-12 | 19:03

Het EPD is gewoon een goed idee waar veel winst voor de maatschappij uit te halen zou zijn.

Ik zou er zelf voor zijn als het gebruikt zou gaan worden waar het voor bedoeld is.

Namelijk dubbele onderzoeken doen die niet nodig zijn verkeerde medicijnen voorschrijven waar iemand al eerder allergisch voor was en de 2e keer weer enz enz.

Maar helaas in deze wereld van corporaties wordt het gebruikt om winst te maximaliseren ongeacht de kosten voor het individu. Misschien dat het nu nog niet direct gebruikt gaat worden voor andere zaken maar zodra men over de gegevens beschikt kunnen grote verzekeringsmaatschappijen het niet laten er ook in te kijken voor hypotheken, levensverzekeringen maar ook op de arbeidsmarkt.
Hiermee kunnen ze immers risico verminderen = meer win st.

Dan hebben we het nog niet eens over misbruik van en andere zaken die fout kunnen gaan in een systeem waarin al bij de opstart 200K mensen toegang hebben tot voor kort vertrouwelijke informatie. Je moet je ook afvragen waarom hebben we al die jaren medisch geheim belangrijk hebben gevonden en waarom dat nu niet meer zo belangrijk lijkt te zijn. Dit betekend dat corporatisme een steeds grotere rol speelt binnen de overheid en de EU.

Losse Klodder | 07-12-12 | 18:44

Ook leuk dat de Amerikaanse overheid ook maar een keertje in z'n vingers hoeft te knippen om die informatie te krijgen, zonder verdere reden.

Pindakees | 07-12-12 | 18:10

@Leppa
Een minderheid van de huisartsen dan.

Arjan | 07-12-12 | 17:06

"Volgens Velzel valt het EPD onder de Wet bescherming persoonsgegevens en heeft CSC zwart op wit verklaard de Nederlandse wet na te leven. Dat komt erop neer dat geen gegevens uit het EPD kunnen worden overgedragen aan de Amerikaanse overheid, stelt Velzel." Ow, nou dan komt het vast goed Velzel. Onnozele droplul der Hoogste Orde dat je er bent. As if wij, onderknuppelland numero uno, er achter komen dat de NSA via Echelon het EPD download en maandelijks laat bijwerken. Weten ze best hoor in Den Haag. Maar ja, je wilt er bij horen of niet hè? En dan zorg je dat je vuistdiep in de aars van Big Brother gaat zitten. "So miss Dijkstra. We see you have an ulcer in your anus. Would you be so kind to bend over so we van analprobe you?".

Sliptong | 07-12-12 | 16:39

@Arjan | 07-12-12 | 15:05
Behalve de NPCF, de huisartsen en de zorgverzekeraars is niemand voor het EPD. Straks moet je nog nadrukkelijk gaan aan geven dat je niet in het e-PD wil worden opgenomen. Anders ben je er gewoon bij en speel je automatisch mee.

Leppa | 07-12-12 | 16:27

Twee dingen die niemand van mij krijgt:
Ik ben geen donor en ik word nooit donor. Ik mag geen enkele inspraak hebben over naar wie mijn organen toegaan. Ik wens niet dat er een deel van mij bij een bevolkingsgroep terecht komt die
a. mijn vijand is, mij haat en veracht
b. zelf nooit één orgaan zal afstaan omdat een lijk in zijn geheel begraven moet worden zodat hetnaar het paradijs kan gaan, naar de 72 maagden en 36 jongelingen.
Nooit, nooit zal ik toestemming geven voor het EPD.

ongelovigethomas | 07-12-12 | 15:41

De verzekeraars hebben toch al ons dossier.
Iedere behandeling die men declareerd is omschreven tot de laatste pleister.

am*dam | 07-12-12 | 15:16

het is duidelijk dat de macht vd verzekering maatschappijen veel te groot is geworden; ze behandelen klanten als vuil zodra er schade claims komen; misbruiken macht voor EPD: zeer onethisch en vrouw minachtend omgaan met sollicitanten voor een tijdelijk kut baantje (Klanten Contact Service KCS-Achmea); tijd dat de NMA in actie komt en dat klanten weglopen bij Achmea gedrocht en zijn onderbedrijven) en contracten gaan afsluiten bij de kleinere maatschappijen

peter1953 | 07-12-12 | 15:13

Het meest belachelijke aan dat hele EPD is dat er niet één onderzoek is dat zegt dat patienten er iets aan hebben.

Arjan | 07-12-12 | 15:05

Het is duidelijk wat het belang is van de zorgverzekeraars.
Sie huren straks 'bevoegde' personen in om in het EPD te kijken van mensen welke een verzekering willen gaan afsluiten. Dan kunnen ze precies zien of er hogere premie betald moet worden. En dat was te verwachten dat ze het daarvoor gaan misbruiken. Ik doe echt nooit mee aan dat EPD.

Gemeen Mosje | 07-12-12 | 15:00

Ga vooral de film Gattaca bekijken. Het gaat al hard die kant uit...

Beetman | 07-12-12 | 14:52

Het EPD gaat geen levens redden, dat is enkel de sales pitch.

Shareholder II | 07-12-12 | 14:30

Ik verdom het. Geen EPD voor mij of mijn gezin. Kleine tip, kijk ook eens naar buitenlandse verzekeraars, vooral in België. Lastiger dan een NL'se maar wellicht hebben ze interesse.

Bigi Bana Boy | 07-12-12 | 14:30

@Muxje | 07-12-12 | 13:23 |
En bij jouw laatste punt 3 zit nu het daadwerkelijke probleem: Aan de doelen waarvoor dergelijke systemen worden opgezet, wordt naarmate de tijd vordert geknaagd en gesleuteld. Daar kun je vergif op innemen.

wattan!! | 07-12-12 | 14:26

Hoe doen ze het in het .nl leger eigenlijk?

dugo | 07-12-12 | 14:15

Zal uiteindelijk net zoals de Euro worden verkocht(hoef je geen geld meer te wisselen in buitenland, oh dat vinden we een goede reden.... dus doemaar)i.c : als je een bloedneus krijgt wordt dankzij het EPD je leven gered, oh , nou doe dan maar. De overheid heeft geduld en uiteindelijk profiteert zij van de domme meerderheid.

zwemverbrander | 07-12-12 | 14:00

watapatja
ik ben faliekant tegen het epd en zeker omdat er zeer grote groepen mensen bij kunnen komen. Daarnaast is het voor verzekeraars zeer interessante materie. Was het als zo dat je als je aan je heup was geopereerd deze verder oor de rest van je leven buiten de verzekering werd gehouden.

even een stukje van een mail die onlangs ontvaing van de rabobank

-----

Wilt u in minder dan drie minuten uw belangrijkste gezondheidskenmerken meten? Wij nodigen u graag uit voor een health check op ons kantoor te

Van dinsdag 4 december tot en met vrijdag 7 december aanstaande staat hier in een afgeschermde ruimte een gezondheidskiosk die u weegt, uw body mass index berekent en uw bloedruk en hartslag controleert. Zo ontvangt u digitaal informatie over uw gezondheidstoestand.

Als lid van Rabobank kunt u behalve de health check ook gratis gebruik maken van zorgbemiddeling via de Rabobank Zorgconsulent. Met deze zorgbemiddeling bent u eerder aan de beurt. En eerder aan de beurt betekent eerder op de been.

-------- einde citaat.

Ik krijg informatie digitaal wordt dus opgeslagen bij mijn gegevens geplaatst. Als ik ooit iets wil verzekeren bij interpolis weten zij meteen alles van mij. Verzekeraars zijn criminelen. en hebben absluut niet het beste voor met hun klanten.

dolffie | 07-12-12 | 13:47

Gooi het hele internet eens op slot.... eens kijken waar we dan nog staan :p

Betweetert | 07-12-12 | 13:43

@Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 13:10 | + 0 -
Als daar aanleiding toe is, komt de overheid bevoegdheden toe tot opsporing.

Dat vind ik niet vreemd, dat heb ik zo afgesproken met de overheid in het "contrat social"

Waar jij het nu over hebt in je voobeeld is de proportionaliteit van opsporingsmiddelen. Komt een opsporingsambtenaar bevoegdheid toe tot afluisteren in jouw voorbeeld? Dat is een andere discussie.

Waar jij nu over praat is niet over waar ik over praat.
Dat geeft allemaal niet, ik zal nog eens een poging doen om het uit te leggen, wellicht ben ik niet duidelijk genoeg.

Ik ben tegen het standaard opslaan van gevoelige gegevens van de burgers door instanties. Het is niet noodzakelijk en er zijn bij elke database risico's, illegale en legale. Zoals een EPD toegankelijk voor zorgverzekeraars.

Jij bekritiseert mij door te stellen dat ik hypocriet ben omdat ik laatst nog opriep tot het uitpeilen van mobiele gegevens bij het opa-incident. Maar dat is iets anders. Er is er een aanleiding. Een criminele gedraging waar gebruik werd gemaakt van communicatiemiddelen.

Ik gaf aan dat het makkelijk op te sporen moet zijn door te kijken naar de registraties op 1 zendmast ten tijde van de criminele activiteiten. Dat vind ik proportioneel. Niet de gehele regio rijnmond wordt aan dit onderzoek onderworpen, alleen 1 mast.

Ik ben bijvoorbeeld ook niet tegen gebruik van DNA bij opsporing, maar ik ben wel tegen een DNA-database voor opsporing.

Ik ben niet tegen informatie en communicatie, wat mij tegen de hoofd stoot is de manier waarop de overheid er mee omgaat en de hoop van de overheid dat als je alles in databases stopt alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ze gebruiken IT verkeerd.

Als je het nu niet snapt wat ik bedoel, dan wil je het gewoon niet snappen.

Kaas de Vies | 07-12-12 | 13:28

Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 13:10 |

De gemiddelde nederlander heeft nog steeds geen beeld van de middelen die sociaal rechercheurs inmiddels inzetten bij slechts een verdenking van fraude. Inderdaad, vuilniszakken doorzoeken, buurtonderzoek, aftappen internet en telefoon etc.
Privacy is geen issue meerin dit soort gevallen. Heb er meerdere in behandeling en iedere zaak is wederom schokkend, zeker gezien de nimmer aflatende inzet van sociaal rechercheurs, de nieuwe landverraders.

Watapatja | 07-12-12 | 13:24

Ik ben voor het EPD, het wordt tijd dat die informatieuitwisseling eindelijk eens wat efficienter wordt. Dat gaat levens redden, levens die je niet redt met een SOS-bandje of een kaartenbak bij de huisarts.

Maar ik ben voor een EPD op dezelfde manier als ik voorstander van Europa ben: het idee is goed, maar de uitvoering is ruk, en er worden zoals altijd uiterst belangrijke basisprincipes vergeten, bewust of onbewust. Een paar voorbeelden:
- Je moet gemakkelijk zelf inzage in het dossier kunnen krijgen.
- Elke keer als iemand je gegevens bekijkt moet jij daarvan op de hoogte gesteld worden.
- Het EPD is er voor het welzijn van de individuele patient, en mag/zal geen enkel ander doel dienen.

Dat laatste wil zeggen dat de gegevens nu en in de toekomst alleen voor de patient zelf gebruikt mogen worden. Niet voor medisch onderzoek, strafrechtelijk onderzoek, verzekeraars. Ook niet geaggregeerd en geanonimiseerd. En ook niet omdat Opstelten of vergelijkbare sujetten het later wel handig vinden om in te snuffelen. Wat dat betreft zou er ook een opt-out moeten zijn als je al in het systeem zit. Noem het een "right to be forgotten": als er in de toekomst dingen gebeuren waardoor je je toch niet zo lekker voelt bij dat EPD, moet je er uit kunnen stappen.

Muxje | 07-12-12 | 13:23

Een bank is iemand die je een paraplu aanbied zodra het stopt met regenen.
Een verzekeringsmaatschappij is iemand waar je verplicht een paraplu van moet kopen omdat het ooit, misschien, eens zou kunnen gaan regenen.
Ook al woon je in de woestijn.
Mens, verzeker je zelf van het feit dat de wereld wordt geregeerd door Verzekeringsmaatschappijen.
Gewoon omdat het MOET.
Je bent verplicht verzekerd, iedereen.
Totdat je het echt nodig hebt, want dan zijn er kilometers lange kleine lettertjes, waar in staat, dat zij helemaal niet verplicht zijn om jou ook maar iets uit te keren.
Dat kan ik je verzekeren. (kost niets)

obi-juan kenobi | 07-12-12 | 13:19

@rara | 07-12-12 | 12:37
Ja. Ik werd in Frankrijk beduidend minder genivelleerd dan in Nederland.

kapotte_stofzuiger | 07-12-12 | 13:16

Jammer voor Nanninga dat een alluminium hoedje niet in het basispakket zit.

Haarkopje | 07-12-12 | 13:13

Iedereen is verplicht een ID-kaart bij te houden, waarom niet gewoon daar in opslaan met een beveiliging? Nu kan daar toch ook gewoon een voor identiteitdiefstal gevoelige vingerafdruk in opgeslagen worden?
.
Een gecentraliseerde database met duizenden gebruikers verspreid van assistent tot professional niveau gaat op den duur fout, dat is geen aanname maar een logisch gevolg van bepaalde ontwerpkeuzes.

rickie57 | 07-12-12 | 13:11

Kaas de Vies | 07-12-12 | 13:01
Dus als iemand besluit om een onderzoek naar jou in te stellen, omdat je onterecht beschuldigd wordt van bijvoorbeeld uitkeringsfraude of omzetbelastingontduiking door een anonieme tipgever, heb je er geen enkele moeite mee dat dat je telefoon wordt afgetapt of je gegevens worden uitgelezen?
Terwijl je aan de andere kant pleit voor volledige anonimiteit, zolang je maar geen verdachte bent.
Merkwaardig.

Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 13:10

Laten wij Anonymous en Hackers van overal vragen de boel bloot te leggen.
Alle maffiose verzekeraars ontmantelen. Die laten het Commerciele EPD namelijk roepen dat het systeem niet te hacken zou zijn. Ik beweer dat dit grotere onzin is dan te stellen dat de Nazi's van de Joden hielden, om in gelijke analogieën te blijven.

Shareholder II | 07-12-12 | 13:10

De film 1984 was fictie! Geen handleiding..

Crematorium-de-Asbak | 07-12-12 | 13:08

Je moet bij zo'n kolossale medische privé gegevens concentratie het meest schrijnende van wat er fout kan gaan als uitgangspunt nemen voor wat er fout mee zou kunnen gaan. Ofwel hoe zou bijvoorbeeld een nazi regime zulke gegevens "benutten". Er is nu weliswaar geen nazi regime, maar die was er in 1932 ook niet. Het kan dus verkeren. Ook anderzijds zullen na invoering allerlei figuren zoals onder andere werkgevers, advocaten, banken, overige verzekeringsmaatschappijen en allerlei criminelen via (bevriende) relaties in de zorg toegang hebben naar deze gegevens.

jaco | 07-12-12 | 13:07

De overheid is ook tegen, maar daardoor laten de geldkloppers van verzekeraars zich niet stoppen. De overheid beschermt mij niet meer en kijkt gewoon opzij.
Ik speel zwaar met de gedachte om bij CZ weg te gaan en over te stappen naar een verzekeraar die niet mee heult. Tevens ga ik bij mijn huisarts aangeven dat ik niet wil dat men meewerkt aan deze commerciele teneur.
Verzekeraars laten hun uitzendkrachten door de EPD's spitten, in de hoop u nog verder een hak te kunnen zetten. Dat betekent meer miljonairs aan de top. Let maar op uw mailbox, die gaat weldra vollopen met semi-medische aanbiedingen die men met datamining uit uw privéleven weet te vissen. De paarse broek regeert. Het volk lijkt murw.

Shareholder II | 07-12-12 | 13:03

@normanius | 07-12-12 | 12:51
Waarom denk je dat werkgevers het zo 'leuk' en dolletjes vinden dat werknemers op feesboek en zo gaan? Extra controle ook buiten werktijd.

miko | 07-12-12 | 13:03

@Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:56 | + 0 -


Met andere woorden, jij bent van mening dat de politie helemaal geen informatie mag en kan opvragen en dit in 1 dossier kan wegschrijven?

Snap jij het zelf?

Ik ben niet tegen gebruik van informatie bij de opsporing, ik ben zeer kritisch alleen hoe informatie nu vooraf al in een database wordt gepropt, zoals een database van DNA van 17 miljoen Nederlanders. Als daar dus IT-technisch iets mis gaat ligt die dat op straat.

Mensen snappen de risico's van IT niet.

Als je het niet opslaat, hoef je het ook niet beveiligen.

De politie kan dus wel informatie opvragen en dit in een strafdossier stoppen van X en dit dossier kan op straat komen te liggen. Dat is ook niet goed, maar de schade is beperkt tot 1 dossier.

Kaas de Vies | 07-12-12 | 13:01

Verzekeringsproducten kunnen alleen bestaan in een markt waar een asymmetrie in beschikbare informatie heerst. Want als zowel klant als verzekeraar over alle informatie zouden beschikken (incl. toekomstige gebeurtenissen), dan komt er geen overeenkomst tot stand. Want óf de klant weet dat de premies hoger zullen zijn dan de kosten en kiest ervoor om geen verzekering af te sluiten. Óf de verzekeraar weet dat de kosten hoger zullen zijn dan de baten en kiest er voor om geen overeenkomst aan te gaan. Ergo: Verzekeringsproducten kunnen alleen bestaan als de partijen niet over dezelfde informatie beschikken. Dat is fundamenteel.

Een aanvullende verzekering kost geen extra geld omdat die aanvullende diensten meer zouden kosten. Het enige doel van aanvullende verzekeringsproducten is dat de klant gaat prijs geven wat hij zelf denkt dat zijn declaratiegedrag gaat zijn. Iemand die een aanvullende tandartsverzekering afsluit zegt in feite tegen zijn verzekeraar: Ik verwacht veel tandartskosten en ondermijnt daarmee zijn eigen informatiepositie. Verzekeraars zouden voor die info zelfs willen betalen. Ze lachen zich een ongeluk dat klanten extra geld betalen om die informatie te verschaffen.

Verzekeraars moet je dus nooit van informatie voorzien.

Wedstrijdkrokodil | 07-12-12 | 13:00

@Absoluut niet waar | 07-12-12 | 12:15
Vergeet vastgoedhandel niet. Elk land heeft zijn 'legale' maffia in Nederland is dat vastgoed.

De Koreaanse Slet | 07-12-12 | 13:00

Toen ik analist was in het ziekenhuis enkele jaren geleden kon ik zonder al te veel moeite bij patiëntgegevens. Dat zal met een EPD nog veel makkelijker zijn, zeker gezien hijgende verzekeraars die staan te springen om gegevens. Al je zo'n dossier aanlegt zou je ook een dossier/log moeten aanleggen wie en wanneer erin kijkt.

blinde kip | 07-12-12 | 12:58

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:56
Ach ach.

Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:58

@mrfreeze | 07-12-12 | 12:56 | + 0 -
Jazeker, ik vul het alleen even aan.

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:57

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:53 |
Wat een gelul. Dus je gegevens mogen wel op straat komen te liggen als je alleen maar verdacht wordt? Of worden meegenomen in een onderzoek naar een andere verdachte?
En niet als je Kaas de Vies bent?

Snap je het zelf?

Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:56

@Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:41
Dat zeg ik toch ook?! Ik verbaas me erover dat ik alleen maar nieuws over het nieuwe EPD hoor, terwijl die situatie op dit moment ook al speelt.

mrfreeze | 07-12-12 | 12:56

@Red mij niet | 07-12-12 | 12:20
Bij jouw maakt het toch niet uit! Je wil niet gered worden. ;)

miko | 07-12-12 | 12:56

@Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:54 | + 0 -
Ik denk eerder kennisgebrek, gebrek kunnen te relativeren en haat.

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:56

@Barbatruuk! | 07-12-12 | 12:17
Het is niet twee ledig. Mensen die chronisch ziek zijn hebben vaak de info al op zak. Hartpatiënten lopen met hun pillen en ga maar door. het is een slinkse manier om iedereen in een file te krijgen zodat we straks geen moer te zeggen hebben over ons leven.
Owee de mensen die al iets onder de leden hebben. vergeet het maar dat je jezelf nog kunt verzekeren voor de ziekte die je al hebt.

miko | 07-12-12 | 12:55

Nee, die papieren dossiers werken natuurlijk ideaal.
Altijd de mond vol over digibeten en noodzakelijke vernieuwingen (zie auteursrechtenbash 2x per dag) op het interweb maar dit dan weer een slecht idee. Ik snap het niet meer.

_pacman_ | 07-12-12 | 12:55

Stelletje socialisten hier, Profits before people!

Bertus Brulbroek | 07-12-12 | 12:54

goedverstaander | 07-12-12 | 12:50
Helemaal geen appels en peren. Selectieve verontwaardiging.

Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:54

@Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:47 | + 0 -
Snap je dat niet, ik zal het even uitleggen.

Je mag wel informatie gebruiken voor opsporing, daar ben ik niet op tegen, waar ik wel op tegen ben is alles klakkeloos in een database te stoppen en vooraf te criminaliseren.

Toegang tot informatie door relevante instanties moet proportioneel zijn.

Ik ben dus voorstander van dat als er iets gebeurt dat informatie beschikbaar kan zijn en niet al is. Maar het post was ook al vrij cynisch van aard, omdat ik eigenlijk probeerd uit te leggen dat de politie al zoveel middelen heeft en ze niet gebruikt als ze noodzakelijk zijn, dus waarom meer middelen geven.

Snap je het nu?

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:53

(zorg)verzekeraards zijn er om de financiele kanten van (zorg)gebeurtenissen te verzekeren.

Nog nooit gehoord over (auto)verzekeraars die eisen stellen het wegennet, dealers, autofabrikanten.


Naar de markt met die figuren!

DebraCadabra | 07-12-12 | 12:53

@ (c)ZWITSUL | 07-12-12 | 12:49 |
Daarvoor hoeven ze het EPD niet in hoor, Google en feestboek zijn voor werkgevers tegenwoordig handig om het reilen en zeilen van potentieel personeel door te spitten.

normanius | 07-12-12 | 12:51

@(c)ZWITSUL | 07-12-12 | 12:49
En dat kan via de corrupte Arbodiensten die medische info 1 op 1 doorgeeft aan hun klanten (de werkgevers)

Ko Reander | 07-12-12 | 12:51

@ Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:47 |
Dat is geen vrij-toegankelijke shit.

Appels en peren. U is groentenboer?

goedverstaander | 07-12-12 | 12:50

ook handig als (toekomstige) werkgevers is even in jouw dossier mogen grasduinen .. 'zozo .. de lever van mijnheer x is niet helemaal jofel'

(c)ZWITSUL | 07-12-12 | 12:49

Hier op Geenstijl hebben ze nu al het ERD. Electronisch reaguursels Dossier. Moet niet gekker worden.

Ko Reander | 07-12-12 | 12:47

@ Jonkheer Wttewaall | 07-12-12 | 12:40 |
Doet u mij even uw pincodes, creditcardgegevens en oh als we dan toch bezig zijn ook die van uw vrouw/vriendin. U heeft immers toch niets te verbergen!

normanius | 07-12-12 | 12:47

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:41
Was jij niet laatst erg pro uitlezen van mobiel telefoonverkeer in de kwestie rond die 78-jarige opa?

Oh wacht..

Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:47

Kan me hier niet meer echt druk om maken... Zo erg is het gesteld met ons eens zo mooie landje. Veiligheid en respect op straat is wat mij betreft prio nummer 1. Zonder dat heeft niets meer enige betekenis.

harry poster | 07-12-12 | 12:47

We schrijven 2020.
Ambtenaar Pipo moet het rijbewijs van Jan verlengen. Hij typt het "BurgerServiceNummer" in en na een kwartiertje ligt de hele geschiedenis van Jan bij hem op tafel. Want relevant.
Welke medicijnen heeft jan geslikt en slikt hij (invloed rijvaardigheid)
Is jan wel WA verzekerd? (want wat te doen bij schade)
Heeft Jan in zijn familie personen met hart en vaatziekten (dus een potentieel risico op de weg)

Dan kom je bij de balie en komen er eerst een heleboel vragen. Als die beantwoordt zijn dan gaat je aanvraag naar een commissie die de risico's bekijkt en dan besluit dat er een nieuw rijbewijs mag worden afgegeven.

let op, dit is de toekomst van elke burger in NL

Ko Reander | 07-12-12 | 12:43

Weetje wat ik ook kut vind: de nieuwe witte layout van ytube. en een stukke gs extensie die maar bezig blijft met weet ik wat.
Verders is het de taak om genaaid te worden en lekker ons mondje te houden als echte Nederlander.

weedo | 07-12-12 | 12:42

Het EPD komt er gewoon , net als de pleuro ,onze inlijving in Brussel , het volgen van ons doen en laten op internet, enz. En er zal nog veel volgen ,de STASI is er niks bij !!

maflodder020 | 07-12-12 | 12:41

@mrfreeze | 07-12-12 | 12:29 | + 0 -
Alles geleverd via Amerikaanse servers en bedrijven vallen onder Patriot Act en andere anti-terroristisch geneuzel.

Denk daar maar weer eens aan als je weer als je lekker via de cloud je gegevens backupt.

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:41

Als je gezond leeft en nooit ziek wordt hoef je ook niets te verbergen.

Jonkheer Wttewaall | 07-12-12 | 12:40

@kapotte_stofzuiger | 07-12-12 | 12:30
Denk je dat de overheid op het punt van inkomenspolitiek en nivellering niet gebonden zou zijn aan EU-regels?

rara | 07-12-12 | 12:37

Causa Sui | 07-12-12 | 12:31 |

Ouwerwets joh! En geen cent aan te verdienen. Oncontroleerbaar ook. Net zoiets als treinkaartjes.

Red mij niet | 07-12-12 | 12:34

Er bestaat al een fossiele versie die heel goed werkt ; de SOS-armband.
Stukken goedkoper dat dat EPD ook nog.

Causa Sui | 07-12-12 | 12:31

Sorry, e is r, dus privacy

Watapatja | 07-12-12 | 12:31

Wat is er mis met mijn oude vertrouwde sos kettinkje. Alle relevante gegevens leesbaar per direct, geen risico op overlijden door internetstoringen, en alleen in te zien wanneer noodzakelijk, maw mijn peivacy blijft beschermd.

Watapatja | 07-12-12 | 12:30

Tsjaa...net zoals voor vele andere privacyinperkende maatregelen heb ik in deze panelen regelmatig hiervoor gewaarschuwd. Ik word vaak als alu-hoedje weggezet. Ik heb ook gewaarschuwd dat als je PvdA of VVD stemt, je stem gebruikt wordt om je te naaien. Ik adviseerde om op de piratenpartij te stemmen. Hadden jullie nu maar geluisterd hè, stom stemvee. Dankzij jullie idiote kortzichtigheid zitten we nu met al deze ellende opgescheept en het gaat nog veel erger worden

deministerpresident | 07-12-12 | 12:30

@rara | 07-12-12 | 12:28
De Nederlandse overheid heeft geen macht, behoudens het belastingtechnisch uitpersen... euhm... nivelleren... van de werkende bevolking. De echte macht ligt in Brussel, Frankfurt (hoi Peter Verhaar en vriendjes) en in de kantoren van conglomeraten.

kapotte_stofzuiger | 07-12-12 | 12:30

Op dit moment worden voor een aantal ziekenhuizen de EPD's ook al geleverd door aan Amerikaans bedrijf. O.a. het EPD van Het Groene Hart is van die leverancier.
Waarom hoor ik daar niemand over?

mrfreeze | 07-12-12 | 12:29

Nog even en ze krijgen ook uw DNA.

doenormaal! | 07-12-12 | 12:29

Voordelen wegen op tegen nadelen wat mij betreft. Al was het fijn geweest als je als individu zelf invloed kon hebben op wie er in het systeem mag. Nu moeten we maar uitgaan van de betrouwbaarheid van ziekenhuizen, apothekers en huisartsen. Aan de andere kant, dat doe je toch al als je van de zorg gebruik maakt.

Zorgverzekeraars willen gewoon dat iedereen hetzelfde systeem gebruikt, het zal ze een zorg zijn welk systeem dat is. Nu AORTA landelijk kán worden ingevoerd willen ze het ook landelijk ingevoerd zien.

www.nictiz.nl/page/Standaarden/AORTA

cartman666 | 07-12-12 | 12:29

gider | 07-12-12 | 12:24 |
Voorwaarden gaan niet boven de wet. Gelukkig hebben we de wet nog om ons te beschermen... Mits ze die niet morgen wijzigen om hun vriendjes meer ruimte geven om iedereen op te lichten.

Doc Damage | 07-12-12 | 12:28

@ Pastor Sippenhaft | 07-12-12 | 12:15 |
Dat dacht ik ook een jaar geleden, inmiddels loop ik de deur plat in het ziekenhuis.Dat doe ik echt niet voor de lol, ik ben nog maar begin 30.

Ik zie nu de voordelen van het dossier. Het is prettig als elke arts op de hoogte is van jou dossier zodat je ze het niet hoeft te vertellen en zij geen fouten maken.
Grootste nadeel is echt wel de veiligheid, echt niet iedereen hoeft jou dossier te lezen.

HJdeT | 07-12-12 | 12:28

Aan de ene kant wordt het EPD verboden, maar aan de andere kant doe de overheid er niets tegen als het via een omweg alsnog wordt ingevoerd. De macht op dit punt ligt dus niet bij de overheid, die heeft haar verantwoordelijkheid opgegeven.

rara | 07-12-12 | 12:28

Gelukkig is er in Nederland de Nationale Ombudsman die opkomt voor de burgers wanneer de politiek dit nalaat.
Alleen jammer dat deze organisatie gekaapt is door de Brenninkmeijertjes.

Strohond | 07-12-12 | 12:28

zorgverzekeraars kunnen flink winst maken door de gegevens in de databank te verkopen aan pillenfabrikanten, niet dat je daardoor als consument minder premie gaat betalen hoor.

cumshaft | 07-12-12 | 12:26

Dit land wordt niet bestuurd door de overheid maar door bedrijven en instellingen

Idontgiveafunk | 07-12-12 | 12:25

Welke vrije markt? Je MOET je verzekeren.

kapotte_stofzuiger | 07-12-12 | 12:25

verzekeringen zijn privé instellingen en hebben geen recht op inzage zonde u toestemming, maar kunnen dit wel afdwingen via slinkse wijze bv. door een clausule op te nemen in de polis. geen inzage geen uitkering, natuurlijk op vrijwillige basis ;-) je kunt als je het niet eens bent altijd nog de verzekering verlaten.

verzekeringen zijn der om geld te verdienen aan ons en niet om zorg te dragen. dit geeft hun nog meer macht om zoveel mogelijk te vangen, en zo weinig mogelijk uit te keren.

de graai maatschappij is al lang op hol geslagen in Nederland.

nog even dan barst de bom.

gider | 07-12-12 | 12:24

Stond er enkel informatie in over een allergie of medicijngebruik dan was het een systeem die goed zou kunnen zijn voor de patient, echter het compleet filesharen van alle medische gegevens is absurd. De mensen die dit opperen en voorstaan verdienen een enkeltje Gitmo.

Kromst | 07-12-12 | 12:21

EPD Nooit aan meedoen!

Leppa | 07-12-12 | 12:20

Verplicht inzage geven maar het zelf niet in mogen zien. Dat is het EPD.
Daarbij komt dat in een spoedgeval de verpleegkundigen toch moeten handelen naar beste vermogen en helemaal geen tijd hebben om dossiers op te vragen. Tegen de tijd dat ze daar tijd voor hebben is er zoveel tijd dat ze makkelijk je huisarts uit bed kunnen bellen.

Red mij niet | 07-12-12 | 12:20

@Barbatruuk! | 07-12-12 | 12:17 | + 0 -
Juist want dat is de modus operandi van de overheid, zij hebben de macht en de tijd en dat ga jij in je eentje allemaal niet tegenhouden.

Langzaam de duimschroeven aandraaien, en bij elk stapje een beetje geklaag, totdat het te laat is.

Hetzelfde met DNA-database.

Het beste argument om geen DNA-database aan te leggen is dat kwaadwillenden mij kunnen klonen.

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:20

Tjsa die zorgverzekeraars... Dat vroeg ik mij ook al af...

Doc Damage | 07-12-12 | 12:19

Meesterlijke pica. Eén beeld zegt meer dan 1.000 woorden.

Zeg maarKaas_Cuevara | 07-12-12 | 12:18

Maar je kunt er van uit gaan dat iedere actie van iedere verzekeraar slechts gaat om geld genereren. Heeft niets, maar dan ook niets te maken met zorg. En al helemaal niet met zorgzaamheid.

Pastor Sippenhaft | 07-12-12 | 12:17

Het is een beetje tweeledig, natuurlijk is het handig als je ergens zonder hoofd gevonden word en men wil je helpen. Maar helaas gaan ook de bad guys (lees de staat) er misbruik van maken als het EPD ergens centraal opgeslagen wordt. En dat soort figuren hebben meestal de overhand.

Barbatruuk! | 07-12-12 | 12:17

Dit is eng. overstappen wordt straks steeds moeilijker. Weg 'marktwerking'

De Treinende Rechter | 07-12-12 | 12:17

Waar kan ik me verzekeren tegen chronisch wantrouwen tegen overheid, verzekeraars en ziekenhuizen en electronisch patienten dossier?

Myron.L.Fox | 07-12-12 | 12:17

Ik heb geen EPD, daar heb ik 564560x bezwaar tegen gemaakt. Moet ik nu voor de 564561de keer bezwaar maken?

Ik word gek van die administrateurs en bureaucraten die IT-faal op IT-faal stapelen.

Vanaf het begin was de grote vrees dat verzekeraars achter deze data aangingen, maar nee hoor was niet waar.

Ik word een beetje moe van al die malloten. Ik zou graag eens namen en rugnummers hebben van al die mensen die dit blijven pushen.

Kaas de Vies | 07-12-12 | 12:17

Eerst moeten advocaten hu beroepsgeheim inleveren door de deken te gaan vertellen hoe vele ze voor welke crimineel gewerkt hebben en nu moeten huisartsen aan de grote klok gaan hangen waar u misschien allemaal over klaagt. Het zal beginnen met zorgverzekeraars die premies gaan verhogen voor dikke rokende zeurpieten en eindigen met uitsluiting van potentieel chronisch zieken.

Het is in USA geen fictie, kijk de film Sicko van Michael Moore voor een toegankelijke ruwe inschatting. USA levert voor ruim twee keer zoveel premie per inwoner slechts de helft van de zorg. We zitten op een doodlopende weg van datamining, bureaucratie en uitsluiting die arbeidsintensiever en dus duurder is dan vertrouwen, collectiviteit en iedereen in dezelfde regeling houden.

De zorgverzekeraars zijn de nieuwe dictators in de zorg. Ze schuwen er niet voor principale keuzes te maken, waar ze NIETS mee te maken hebben. Puur voor hun eigen financiële belang. Ze zullen u, het systeem en de zorg slopen voor een paar rotcenten. Achmea schuwde er niet voor om vergelijkingssite Independer op te kopen.

Kijk naar Cuba, Canada, Noorwegen, Zweden en Finland. Het kan wel. Het kan goedkoper. Zonder verzekeraars in dikke auto`s.

Feynman | 07-12-12 | 12:16

Naast banken zijn zorgverzekeraars de nieuwe en legale maffia.

Vanuit alle kanten wordt geschreeuwd dat deze bedrijven teveel macht hebben, maar niemand die er iets aan doet. Wederom een prima voorbeeld van privatisering cq marktwerking dat weer totaal verkeerd uitpakt voor de burger.

Absoluut niet waar | 07-12-12 | 12:15

Volgens mij wordt je schatrijk als je nu zorgverzekeraar wordt en gewoon net als twintig jaar geleden 25 gulden rekent en dat dan gewoon net als toen alles verzekert is. Mensen schijnen het best prettig te vinden als ze niet na hoeven te denken over wat ze denken te gaan krijgen.

Mgr. Denwop | 07-12-12 | 12:15

Ik heb toch niets te verbergen.

Medisch dan...

Pastor Sippenhaft | 07-12-12 | 12:15

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland