achtergrond

Geenstijl

10 wijzigingen die voetbal wel leuk maken

oie_1501146Y4k6YvFT.gifVoetbal. Gaap. Saai. Bloedeloze 0-0. Volgevreten miljonairs. Beetje tikken in de achterhoede. Balletje terug op de keeper. Als voetbal vandaag de dag bedacht zou worden, zou het qua spektakel in de categorie curling worden ingedeeld. Mijn non-existente God wat is die sport eigenlijk hartverscheurend saai. Nu hebben we eerder al een variant op voetbal bedacht om het geheel wat op te frissen. Maar dat was natuurlijk satire. Een gebbetje. Een creatieve hersenspinsel. Nu gaan we voor het eggie. Spelregelwijzigingen die het voetbal creatiever, sneller en vooral leuker om naar te kijken maken. Zodat ook voetbal eindelijk eens een volwaardige kijkerssport wordt. Serieus. Kijk onze voorstellen eens. Voetbal wordt eindelijk echt entertainment. Joehoe, KNVB, doe eens opletten. Allemaal regels die u zo kunt copypasten van andere sporten. En pass dit door naar de FIFA en de UEFA. Tijd voor een revoetballutie. Voetbal wordt eindelijk leuk!
1. twee keer 35 minuten zuivere speeltijd Zuivere speeltijd. Dat betekent dat de scheidsrechter de tijd stil zet als het spel stil ligt. Geen subjectieve blessuretijd meer. Geen tijdrekpraktijken meer. Geen lullige wissels meer in de laatste minuten. Er wordt altijd twee keer 35 minuten gespeeld, hoewel de wedstrijd natuurlijk veel langer duurt met alle uitballen, overtredingen en wissels. De tijd gaat pas weer lopen als een speler in het veld de bal aanraakt. 2. In 20 seconden over de middenlijn Niet meer dat eeuwige getik in de eigen verdediging. Zeg maar de tactiek van Oranje tijdens het EK2012. Een team moet binnen twintig seconden de bal over de middenlijn brengen, nadat het balbezit op eigen helft. 3. Eenmaal over de middenlijn betekent niet meer terug Ja, denk daar maar over na. Niet alleen moet het team met balbezit binnen twintig seconden de bal over de middenlijn brengen. Zodra de bal over de middenlijn is, wordt de middenlijn voor het team in balbezit de nieuwe achterlijn. Simpel gezegd: zodra je de bal over de middenlijn hebt gebracht, mag je niet meer terugspelen over de middenlijn. De enige manier waarop de bal weer terug kan, is als de tegenstander hem afpakt en -binnen twintig seconde- de middenlijn oversteekt. Overtreding betekent dat de tegenstander een aftrap krijgt in de middencirkel. NB een aftrap mag nog wel terug gespeeld worden. 4. Geen inworp, maar intrap Voetbal is voetbal en alleen de keeper is de clausule. Spelers beroeren de bal altijd met de voet. Dat betekent dat als de bal over de zijlijn rolt, er een intrap volgt in plaats van een inworp. Voordeel: er kan niet meer gesmokkeld worden. 5. Hef buitenspel op Scheelt zoveel arbitrage. Maakt het spel bovendien een stuk gevaarlijker en sneller. De verdediging wordt immers meer uit elkaar gehouden omdat er geen buitenspelval meer is. Grensrechters blijven actief om overtredingen te constateren. 6. Een schotklok van 1,5 minuten Binnen 1,5 minuut moet een team op de goal hebben geschoten. Als de lat, paal of keeper de bal pareren en de bal terug komt bij het team wat schoot, begint de schotklok opnieuw. Als er een overtreding gemaakt wordt door de verdediging, gaat de schotklok ook weer terug naar 1,5 minuten. Loopt de schotklok af voordat er een schot gelost is, dan krijgt de verdedigende partij een aftrap. De schotklokken staan boven de beide goals en aan beide kanten van de zijlijn. Hierop kunnen de voetballers en scheidsrechters ook de twintig seconderegel af te tellen (bij 1 minuut 10 seconden niet over de middenlijn is affluiten). 7. Goals van buiten de zestien meter tellen dubbel Schieten uit de tweede lijn wordt nu een belangrijkere strategie. 8. Doorlopend wisselen De selectie blijft uit maximaal 22 spelers bestaan, maar de coach mag onbeperkt door wisselen. Spelers die er uit gewisseld worden, mogen ook weer terug gebracht worden. Wisselen kan alleen als het spel stil ligt. 9. Vrije trap mag ook op jezelf In plaats van direct of indirect mag een speler een vrije trap ook voor zichzelf houden en weg dribbelen met de bal. De snelle vrije trap wordt afgeschaft om onduidelijkheid te voorkomen. 10. na 5 gele kaarten is elke volgende kaart direct een penalty Na de vijfde gele kaart voor een team is elke volgende kaart direct een penalty, ongeacht waar de overtreding plaats vindt. Een direct rood telt voor twee gele kaarten. Dit om harde overtredingen te ontmoedigen en zo aanvallend spel te stimuleren.