achtergrond

Geenstijl

Stemmen in het Midden-Oosten

Israël hoopt dat uit de stembussen van 9 januari een leider komt die bereid is om aan eisen van Israel toe te geven. Na 35 jaar Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden, mensenrechtenschendingen, en geweld met als gevolg duizenden burgerslachtoffers aan beide kanten lijkt Mahmoud Abbas, de eerste minister onder Arafat in 2003, de persoon te zijn die Israel nodig heeft. Israël wilde al lang een nieuwe Palestijnse leider maar omdat de peilingen Arafat als winnaar aangaven, verzetten ze zich tegen verkiezingen. Deze tekst staat hier in het kader loggen voor de zielige mensen.


Sinds 2002 bezet Israël weer alle Palestijnse steden van de Westelijke Jordaanoever en Israel en valt ze steeds weer binnen om mensen te arresteren of om gebouwen op te blazen of om liquidaties uit te voeren.

Gaza komt er ook niet ongeschonden vanaf. De Palestijnse Autoriteiten hebben Israel gevraagd zich terug te trekken en om weg te blijven in verband met de komende verkiezingen. Maar Sharon wil zijn troepen maar tijdelijk terugtrekken. Daarnaast heeft Israël tientallen leiders vermoord en sluit duizenden anderen op in gevangenissen. Onder zo’n bezetting kunnen verkiezingen niet democratisch zijn. Om dezelfde reden ging de verkiezingen van vorige jaar januari niet door.

Alles wordt gedaan om de Palestijnen over te halen om massaal te gaan stemmen. Groot-Brittannië en de VS hebben een internationale vredesconferentie voor na de verkiezingen in het vooruitzicht gesteld, wat door Sharon goedgekeurd zal worden "op voorwaarde dat Abbas de verkiezingen wint". Het is alsof Zalm zelf de vakbondsvoorzitters kiest met wie het wil onderhandelen.

Sharon en Bush steken niet weg dat ze hopen op een overwinning van Abbas. Abbas is voorstander van het stopzetten van de Intifada. Dit zal neerkomen op een eenzijdig ontwapening en Israel zal graag gebruik van maken. Daarom hebben Israël en Amerika een voorkeur voor Abbas. Abbas rekent op de goede wil van de Israëli's en op internationale druk op Sharon. Steun zal komen als de Palestijnen hun goede wil tonen, zo is tenslotte de hoop.

Om steun van de radicalere Palestijnen te krijgen omschreef Abbas de Israelische staat gisteren als "de zionistische vijand". Israel weet dat Abbas spelletje aan het spelen is, zo verklaarde een anonieme Israëlische functionaris dat een gekozen Abbas zal worden beoordeeld op zijn daden bij het bestrijden van terrorisme en niet op zijn woorden. Abbas zal immers snel een zogenaamde Palestijnse staat mogelijk maken, bestaande uit een reeks machteloze en omsingelde stukjes land, voorzien van een marionettenregering.
Farshad Bashir (Links Bolwerk SP Leeuwarden)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.