Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Drammen werkt: Stoppen met JSF te duur

zeiuttoch.jpg Wat is dat toch met de overheid en grote projecten? Massale megalomanie bij politici? Latente fraude bij bestuurders? Eenvoudige totale onbekwaamheid van iedereen of toch sluimerende burgerhaat van ministers? Hoe het ook zit: bij grote projecten gaat het altijd mis. U hoeft slechts te denken aan de bouw van treinlijnen, metrolijnen, musea en het 'beheersen' van de eurocrisis en het kwijl van de Pavloviaanse reactie: 'FUCKING PRUTSERS' staat u al in de mondhoeken. En terecht. Eén van de grootste fuck-ups in de recente politieke geschiedenis is toch wel de JSF. We schreven al eerder: 'iedereen is de JSF zat, behalve Nederland'. Toen Hillen werd geconfronteerd met de idiote kosten en slechts mager aanwezige voordelen aan het hele JSF-gebeuren riep hij: 'onderzoek'! En zo geschiedde. In opdracht van de minister (bijna weggejorist uit Den Haag, nog éven geduld) onderzochten de Algemene Rekenkamer en het Ministerie van Economische Zaken de voor- en nadelen van het al dan niet uittreden uit het JSF project. Die rapporten zijn nu in handen van de Televaag (aldus de Televaag). Volstrekt partijdige Conclusie van de Televaag: in het project blijven is goedkoper dan er uit stappen. Goh. Het lijkt Griekenland wel. Het project moet vooral veel banen en technologisch inzicht gaan opleveren. Een soort hightech en extreem dure melkertbanen dus. Grote verschil is dat de mensen die de JSF gaan bouwen met hun awesome skills toch wel aan de bak kunnen in vliegtuigbouwland. Beetje zinloze hightech melkertbaan dus. Afijn. Donderdag gaan de rapporten naar de Tweede Kamer. Toevallig ook, vlak voor het einde van de formatie. Gaat Samsom, onze ouwe groene eco-terrorist, dan toch akkoord met de JSF? Onder het mom van werkgelegenheid? Samsom die de wapenindustrie spekt. Dat vinden wij op zich best grappig. Update: reacties politieke partijen. PvdA 'wil niet vooruitlopen'. Right.

Reaguursels

Inloggen

@Pakzooi | 24-10-12 | 20:16
4,5 miljard staat gelijk aan de *stijging* van de zorgkosten in Nederland gedurende 9 maanden.

4,5 miljard staat gelijk aan 1/3 deel van de *rente* op de totale Nederlandse staatsschuld die we jaarlijks dokken.

Chiant | 24-10-12 | 20:22

@Umberto die trotzoni | 24-10-12 | 19:28
Of is het zo dat juist die iPhone 5 ook nog eens goedkoper is, maar linksdragende Amerikahat0rs zich nu eenmaal per definitie zich gekeerd hebben tegen de betere én goedkopere iPhone en om irrationele redenen per se een inferieure, duurdere, Europese Nokia 3310 willen?

Maar ik heb nog wel een alternatief hoor. Laten we dan in plaats van de inmiddels zeer beladen JSF kiezen voor de F35 van Lockheed-Martin. Dat ding kan zo ongeveer precies hetzelfde als de JSF en past ook nog eens naadloos in de afgesproken contracten met de Nederlandse industrie. Op die manier komen we makkelijk en zonder meerkosten af van die gehate JSF en komt er toch een fatsoenlijke opvolger voor de F16.

Chiant | 24-10-12 | 20:18

Ik las ergens dat de aanschaf begroot is op ca. 4,5 miljard uitgespreid over 10 jaar. Ik vind het nog wel meevallen..Gewoon kopen die F-35. Binnenkort vliegt een gemiddeld derdewereldland met betere toestellen (van Chinese of Russische makelij) dan onze eigen oude F-16's.

Pakzooi | 24-10-12 | 20:16

Jongens jongens , wel appels met appels vergelijken.
Het is onderhand zoiets als je bij een nieuw telefoon contract een nokia 3310 krijgt ipv een iphone5 beide doen het goed en zijn op hun gebied waar voor hun held ze kunnen beide bellen en sms-en maar nu net dat surfen en whatappen gaat allen op de iphone en daarom wil je deze dan en ben je zelfs bereidt daar meer voor te betalen dan je inprincipe wilt, bel je nu alleen zeg je ook niet nou geef met de nokia maar want ik surf toch niet als je nu over 5 jaar toch wilt surfen moet je alsnog een iphone kopen, ben je toch duurder uit of je nu wilt of niet., persoonlijk geldt voor mij hetzelfde vond vreoger huis kopen te duur ging dus huren heb uiteindelijk toch huis gekoocht nu hypotheek 200K ipv 50K pret is er niet minder om kost alleen aan het eind iets meer.

Umberto die trotzoni | 24-10-12 | 19:28

Het is toch een soort corruptie dat de Nederlandse bedrijven alleen de opdrachten krijgen als de Nederlandse overheid de vliegtuigen koopt.

Als de overheid echt bezorgd is om de Nederlandse veiligheid moeten ze de dienstplicht weer invoeren en iedereen zijn wapen mee naar huis laten nemen. Zoals in Zwitserland. Of denkt u werkelijk dat bommen gooien in Afghanistan Nederland veiliger maakt? Eerder het omgekeerde.

deja | 24-10-12 | 19:15

Als het zo goed is voor de werkgelegenheid, waarom dan niet met dezelfde reden het defensiepersoneel behouden? Ipv van er laatst weer 6000 uitkicken, terwijl JSF hooguit 600 banen waren?
Bovendien was dat personeel wel 'n heel stuk goedkoper dan een JSF projectje.

Pindakees | 24-10-12 | 18:30

Bollux | 24-10-12 | 18:23

Hear, hear!

In het Interbellum hoopten we ook tegen geringe kosten onze veiligheid te kunnen beschermen op basis van neutraliteit.

Wanneer de noodzaak om over dergelijk materieel te beschikken zich aandoet, is het niet mogelijk om hierin op korte termijn te voorzien.

Gratis meeliften met bondgenoten is ongeloofwaardig en asociaal, dus dient nu geinvesteerd te worden voor de komende 35 jaar.

Jaypelsteeltje | 24-10-12 | 18:30

In de ranglijst van te besteden bedrag per hoofd van de bevolking staat Nederland op de 9e plaats op de werledranglijst. In omvang van het BNP staat Nederland op de 16e plaats (met slechts 17 miljoen inwoners).
Een land met zo'n sterke economie kan het zich toch niet veroorloven niet over een krijgsmacht te beschikken of deze krijgsmacht dermate te reduceren / marginaliseren tot deze het kleinste budget van alle ministeries heeft.
Op deze manier maak je jezelf als land volstrekt ongeloofwaardig. We hebben (heel) veel geld, verdienen daarvan heel veel buiten Nederland, maar zeggen doodleuk tegen onze bondgenoten dat zij dan maar even voor de stabilitet moeten zorgen. Dat kunnen wij niet (meer). Dan later, wanneer alles in de hand is, komen wij wel handeldrijven en de winsten opstrijken. Ik denk niet dat de partners op een dergelijke bondgenoot zitten te wachten. Het beeld van de 'bietser' van sigaretten (wel meeroken, maar nooit iets bij je hebben) of de 'uitvreter' (altijd op bezoek bij anderen om daar te eten, maar zelf nooit thuis zijn) dringen zich op. Ik begrijp gewoon ECHT niet waarom politici, die toch eigenlijk geacht -en betaald- worden om verder te kijken, dit niet(willen) zien.
Natuurlijk heeft iedereen veel directer met oa gezondheidszorg te maken en willen we allemaal dat het daar goed gaat. Politici worden geacht echter een bredere blik te hebben en de belangen van niet alleen een individu, maar van de hele staat te overzien en daar afwegingen in te maken. Nederland is sterk afhankelijk van het buitenland en DUS OOK van het beeld dat in het buitenland over Nederland bestaat.

Bollux | 24-10-12 | 18:23

@ plaszak | 24-10-12 | 11:49
Ik heb hier en daar begrepen dat de Amerikanen binnenkort een groot aantal A-10's in de mottenballen willen zetten. De Amerikanen hebben onlangs een groot deel van hun vloot A-10's gereviseerd en gemoderniseerd, en misschien kunnen we een aantal overnemen. Voor het bombarderen van grotbewoners in Verweggistan zijn ze uitermate geschikt. Als er wordt teruggeschoten met het nieuwste Russische wapentuig zijn ze wat minder doelmatig, maar ja, dan wordt een eventuele inzet al gauw een beetje eng voor de heren en dames in de Tweede Kamer. Bovendien, daar is de Amerikaanse luchtmacht dan weer voor.

krotekoker | 24-10-12 | 14:54

Gezien de spanningen in Europa en de afscheidingswens van Schotland, Vlaanderen etc, lijkt het mij verstandig wat meer geld in Defensie te stoppen i.p.v. minder. Betalen we wat minder kansenjongeren en hun moederlanden okee?

funkyd | 24-10-12 | 14:06

Wat een slecht onderbouwd stuk. Pff. Hetzelde als met het voorbeeld EU dat je aanhaalt: ja prima, we hadden er nooit in moeten stappen maar nu je erin zit, moet je roeien met de riemen die je hebt. Totale onzin dus om te zeggen omdat wij er nooit in hadden moeten stappen is eruit gaan altijd beter. Daarnaast heeft het jsf project behoorlijk wat werkgelegenheid opgeleverd ( denk aan stork) en krijgen wij flinke korting bij aanschaf van noeuwe toestellen, en laten we eerlijk zijn, de F16s zijn inmiddels aardig aan het verouderen. Daarmee wil ik niet beweren dat het meer geld opleverd dan het kost, maar is het lang niet zo erg als jwanneer je kijkt naar de kosten alleen. Daarnaast is het goed voor de nederlandse kenniseconomie, die momenteel ook aan alle kanten voorbij wordt gefietst door india(ict), nederlande bedrijven die door buitenlandse worden opgekocht etc. kijk, dit is in ieder geval onderbouwd, oom al denk je er anders over.

wolfjemidas | 24-10-12 | 14:00

Onzin, we hebben dat ding nodig plus we verdienen er aan.

Uw Verzekeringsadvis | 24-10-12 | 13:21

als we dan toch die jsf moeten hebben, moet de regering in ieder geval wat meer ballen tonen en een fixed prijs bedingen zoveel stuks voor dat geld of anders tabee en eurofighters...

Bamzaaiert | 24-10-12 | 13:14

vliegtuigen moet je gewoon van de plank kopen, je gaat toch ook niet in een grieks restaurant vooruit betalen en hopen dat de souflaki op tafel komt?

Bamzaaiert | 24-10-12 | 13:12

Stoppen is altijd te duur. Stoppen met geld geven aan Griekenland is te duur. Stoppen met roken is te duur.

Rest In Privacy | 24-10-12 | 13:04

plaszak 11:49
wat u stelt is zo gek nog niet. De ontwikkeling van de JSF uit laten kristalliseren en dan pas ( eventueel ) tot koop overgaan met als tussenstop één of twee decennia de block60.. Aan de andere kant, de Israëlies vliegen met de Soufa,d.i. de F16 block60 met extra eigen electronica. En het lijkt me dat de Israëlische luchtmacht weet het doet omringd met potentieel zoveel vijandige staten.

Jan Boule | 24-10-12 | 12:34

F16 is bijna 40 jaar oud. Het oplappen houdt een keer op. Ik zeg: Kopen die JSF of afschaffen die KLU.

robert9706 | 24-10-12 | 12:30

Rutte: Als jij nou die JSF even laat doorgaan, Sammie, mag jij in ruil zoveel in de HRA hakken als je maar wilt.
Die belofte van mij was toch maar een grapje.

crisiswhatcrisis | 24-10-12 | 12:27

Kap ermee, Patrick Kluivert heeft zelfs meer mensen vermoord dan dit miljarden apparaat.

Vunzige Tovenaar | 24-10-12 | 12:22

@Jan Boule | 24-10-12 | 11:27
Block 60 F16 is prachtig.
Wat betreft onderhoud en training scheelt dat een hoop inderdaad. Wellicht een optie als tussenoplossing en op later termijn kijken hoe de F35 zich ontwikkeld qua platform en prijs.
Het hangt er een beetje vanaf wat je nog wilt met de luchtmacht. Voor regionale conflicten als in Afghanistan en Somalië heb je geen F35 nodig. Dan kun je net zo goed de Douglas Skyraider weer van stal halen...
Voor toekomstige conflicten in Syrië, Egypte, Pakistan en Iran, zit ik denk ik toch liever in een F22/35.

plaszak | 24-10-12 | 11:49

@plaszak | 24-10-12 | 11:32
Even verder lezen, opa. Dankzij de peperdure (MLU) update is dat juist niet het geval.

dlseth_ | 24-10-12 | 11:42

Hoorde gisteren op BNR dat van het aanbestedingsbedrag van grote projecten bij de overheid gemiddeld 25% naar corrupte ambtenaren gaat. Dus reken maar uit waarom dat JSF gedoe per sé door moet gaan.

OhJee | 24-10-12 | 11:39

Laten we hem maar kopen, anders wordt opa Dick Berlijn boos en dan zijn we nog verder van huis.

Franz Jozef | 24-10-12 | 11:39

@dlseth_ | 24-10-12 | 10:43
Noem eens een conflict waar de tegenstanders op de grond hebben gelegen van het "lachen" bij het zien van een F16?
Ik kan er namelijk niet een bedenken.
Die conflicten die ik kan bedenken is het lachen behoorlijk vergaan bij de tegenstanders na het zien van een F16.

plaszak | 24-10-12 | 11:32

de UAE ( Verenigde Arabische Emiraten ) hebben i.s.m. Lockheed Martin de Block60 versie van de F16 gekocht. Deze versie kan decennia dienst blijven doen en is dankzij moderne radar ed. opgewassen tegen de modernste Russische toestellen. F16's worden nog steeds geproduceerd. Afstappen van de JSF en een moderne versie van de F16 aanschaffen betekent honderden miljoenen besparing daarbij komt dat het toestel vertrouwd is bij de KL. Ook is het het overwegen waard om niet de resterende Leopard's 2 tegen schrootprijs te verkopen. Toen de Canadezen met enkele( van oorsprong Nederlandse) Leopard's 2 op de proppen kwamen in Afghanistan pakweg twee jaar geleden, bleef de Taliban weg en is het aantal slachtoffers bij de Canadezen sindsdien vrijwel nihil.De Overheid is korte termijn visie en denken te verwijten in deze.

Jan Boule | 24-10-12 | 11:27

We hebben de JSF nodig om veel geld weg te kunnen gooien, net als dat wij Europa nodig hebben om ons geld in weg te gooien.

Iwmac | 24-10-12 | 11:24

Ondanks de propaganda uit twee kampen gaat het een veel te duur maar goed vliegtuig worden, dat nog zeker 30 jaar mee moet. Tot aan de volgende verontwaardiging over enorme kosten voor een nog veel duurder vliegtuig. Als Nederland dan nog bestaat tenminste en mag meepraten over overheidsuitgaven. Vooral dat laatste valt te betwijfelen.
Tegen den vijand gaat dit vliegtuig niets uitrichten, de ergste vijanden zijn divers en al binnen en krijgen steeds meer invloed en/of (regerings)macht. Gratis.

Overigens geven we in dertig jaar tijd meer geld uit aan het in stand houden van dictators in derdewereldlanden en het salaris van vette varkens van de Ontwikkelingssamenwerking.

Jan Passant mk2 | 24-10-12 | 11:23

Mooi is dat... Ze sleuren ons overal in mee, maar als het op een fiasco dreigt uit te lopen is het steeds te duur om te stoppen...

Doc Damage | 24-10-12 | 11:22

-weggejorist-

Jezusmina | 24-10-12 | 11:12

Oh wacht........

Betweetert | 24-10-12 | 11:08

IK weet de oplossing; als we dan toch alle macht naar de EU afdragen, zet dan ook de JSF (op hun kosten) daar neer en als de nood aan de man is, komen deze JSF's als EU/NATO/NAVO in aktie, waarbij alle landen ons komen helpen, net als wij de grieken nu!

Betweetert | 24-10-12 | 11:06

kapotte_stofzuiger | 24-10-12 | 11:00 | + 1 -
Ja en daarom sluiten ze de Ford fabriek in Genk zeker?

Zatkniss | 24-10-12 | 11:05

-weggejorist-

SammyJankis | 24-10-12 | 11:05

Overheid blinkt vooral uit in non-communicatie.
Wat kost dat ding nog? En als we het niet uitgeven, is dat budget dan over? Of kopen we er dan nutteloze tanks voor? Welke banen levert het op? Welke garantie zit daar op? Zitten die mensen dan anders bij het UWV? Wat als we geen vliegtuigen hebben? Huren we dan gewoon in tijden van oorlog met Belgie, 3 Amerikaanse JSF's?

de Voorzittert | 24-10-12 | 11:04

BroodenSpelen | 24-10-12 | 10:45 | + 1 -,
Generaal Eisenhouwer waarschuwde de Amerikanen tegen het militair industrieel complex. De VS en Nederland gaan compleet verschillend met defensie om. Je moet de situatie in de VS niet verwarren me die in Nederland.
Maar als je dan toch over waarschuwingen hebben mbt defensie: "Een volk dat zijn verdediging verwaarloosd zet zijn vrijheid op het spel." capitulatie monument te rijsoord. www.planetariumrotterdam.nl/capitulati...

ratelaar | 24-10-12 | 11:04

Het CBS, het CPB, allemaal statistiek en statistieken zijn doorgaans leugens op papier. Maar worden wel aangewend om zaken goed te praten. Probeert u eens bij uw bank of bij de Belastingdienst op basis van statistieken wat te regelen met hen, ze lachen u vierkant uit. Waarom slikken we het omgekeerd dan wel?!

Betweetert | 24-10-12 | 11:02

@Jezusmina | 24-10-12 | 10:46
*gniffel*
Niet voor niets gaat het economisch een stuk beter met België momenteel.

kapotte_stofzuiger | 24-10-12 | 11:00

Ik durf bij voorbaat het rapport ongezien uit de lucht te schieten. Het rekenwerk klopt niet: sommige zaken staan twee maal als batig saldo genoteerd en reeds gemaakte kosten zijn buiten de berekening gehouden. Tot slot is er voor toekomstige baten van het meest gunstig denkbare scenario uitgegaan.

Red mij niet | 24-10-12 | 10:59

Ik denk dat rekeningrijden binnenkort ook weer uit de kast getrokken zal gaan worden..... zucht!

Betweetert | 24-10-12 | 10:59

Jezusmina | 24-10-12 | 10:46

Ten aanzien van de JSF en andere idioterie die net begonnen zijn aan de overtocht is het wel appels met peren vergelijken.

The_Challenger | 24-10-12 | 10:56

@ Milky; Ook mannen als Speer hadden grootheidswaanzin. Niet zozeer zijzelf, maar hun daden moesten groot zijn, net als als hun gebouwen. Dat hadden de Romeinen al, maar eigenlijk alle beschavingen wel; met als koningsklasse de Egyptenaren met hun pyramides. Groot, beter, best. Steen, goud, maakt niet uit, het moest indruk maken of een doel dienen. Laten zien wie er koning was. En wat is er nu mooier dan koninkje spelen in kantoor uren door politici; megalomaan 2.0 (in het kwadraad). Niet hoeven kijken naar geld, maar naar prestige ! Of het nu gaat om een Betuwelijn, HSL lijn, JSF project of basisverzekering, het zijn allemaal paradepaardjes van overijverige politici, die allemaal hun gelijk (willen) zien. Dat dat vervolgens uw portemonnaie raakt, zal ze een biet zijn. U heeft geen mandaat, rechten, maar wel plichten. En komt dat even mooi uit. Gaven we dat geld eerst in NL verkeerd uit, nu gaat dat in een wat groter EU verband. Geldverslinden 2.0 zeg maar. Een soort Frans Meijer die het geld op strand verbrand, maar dan iets groter. Zitten we er toch ff warmpjes bij...

Betweetert | 24-10-12 | 10:55

@milky bar | 24-10-12 | 10:33 |
Een beer is tenminste eerlijk en niet zo vals als een homo sapiens.

bolkebeer | 24-10-12 | 10:53

't zal wel niet lang meer duren, tot dat dit vliegtuig door onze finnen tegen ons wordt in gezet.

peter1410 | 24-10-12 | 10:52

"Hoe het ook zit: bij grote projecten gaat het altijd mis."

Behalve in Rotterdam, waar de bouw van het nieuwe Centraal Station zowel qua tijd als qua geld keurig op schema ligt!

relatief | 24-10-12 | 10:50

Met die JSF worden we net als met de EU e.d. al vele jaren voorgelogen. En 't bedrog gaat vrolijk dag na dag door. Walgelijk.

Avant | 24-10-12 | 10:49

Betweetert | 24-10-12 | 10:45 |
Spijt of niet, maar die rijtjeshuizen had hij maar wat graag gebouwd

milky bar | 24-10-12 | 10:47

Zijn we er toch ingetuind.
Het intuinproces heeft veel weg van het USE-proces.
Over een paar jaar noemen het ding de F-35 en is iedereen vergeten dat het de JSF was.

Strohond | 24-10-12 | 10:46

-weggejorist-

Jezusmina | 24-10-12 | 10:46

Beter 1 JSF op de grond dan 10 in de lucht.

de euro middenweg | 24-10-12 | 10:46

pvpb | 24-10-12 | 10:39
Het is René van Leeuwen

milky bar | 24-10-12 | 10:45

Deze uitkomst hadden we echt niet voorzien. Pas als het te laat is gaan we evalueren en komen tot de conclusie, dat we tot over onze oren in het financiële moeras zitten. Als we gaan tegenspartelen zinken we alleen maar verder weg. Generaal en president Eisenhower waarschuwde al in de jaren vijftig voor het militair-industriële complex, maar onze heren en dames politici zitten nog steeds aan de leiband.

BroodenSpelen | 24-10-12 | 10:45

milky bar | 24-10-12 | 10:36

Ome Speer was als een van de weinigen die schuld bekende (en daar later weer op terug kwam) ;

nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Speer

Opvallend in deze wikij is wel dat de termen megalomaan en "verblind" mij vandaag de dag ook bekend voorkomen.... de geschiedenis herhaalt zich? Omdat die zich MOET herhalen?!

Betweetert | 24-10-12 | 10:45

@mqyc | 24-10-12 | 10:35
30 tot 40 jaar voor amerikaanse troep? Als je het een nachtje buiten laat staan werkt die rotzooi al niet meer. De F16s van Nederland komen, op z'n vroegst, uit 1979. Maar die hebben al een peperdure update moeten ontvangen om te zorgen dat onze vijanden niet over de grond rollen van het lachen bij het zien van die kisten..

Daarnaast, als de BVs van CDA'ers en VVDers bescherming nodig hebben omdat ze in Burgeroorlogistan zo nodig moeten poepen, dan lappen ze dat maar van hun eigen centen in plaats van huillie doen bij defensie.

dlseth_ | 24-10-12 | 10:43

LordNobady | 24-10-12 | 10:37

Het begint op te vallen ja. Pius zal hem wel achterna zitten in verband met de minkudo ranglijst

The_Challenger | 24-10-12 | 10:39

Ik vermoed dat VanLeeuwen een bruut lekker wijf is. Om de kwaliteit (taalkundig en inhoudelijk) kan VanLeeuwen niet aangenomen zijn...

pvpb | 24-10-12 | 10:39

@The_Challenger | 24-10-12 | 10:17
dit is al de tweede keer dat hij wat zinnigs zegt vandaag. ik denk dat hij gehackt is.

LordNobady | 24-10-12 | 10:37

Join Strike Freedom

blandurego | 24-10-12 | 10:36

Moondance | 24-10-12 | 10:31 |
Mijn idee. Als de Britten in '40 niet een paar honderd Spitfires en Hurricanes hadden klaarstaan, hadden we nu allemaal Wolfgang en Adelheid geheten en woonden we in een rijtjeshuis van Ome Speer. (PS Klaus Schulze-fan, misschien?)

milky bar | 24-10-12 | 10:36

Sinds wanneer doet GS aan meehuilen met de wolven in bos? Een beetje makkelijk met een modieuze, op niets gebaseerde SP/PvdA/Groenlinks aversie meezeuren?

Verder wat jodidor | 24-10-12 | 10:19 zegt: de kosten voor de sociale zekerheid, zorg, uitkeringen, subsidies etc. zijn een veelvoud.

En daarbij nog de gedachte dat het geld voor de JSF echt peanuts is voor 30 of 40 jaar die je er mee doet en dan heb je er tenminste nog wat voor. Want al dat geld om iedereen hier te verwennen verdienen we op andere plekken in de wereld; om dat in stand te houden en met ons grote mondje mee te willen blijven praten moet je ook wat in te brengen hebben.

mqyc | 24-10-12 | 10:35

jodidor | 24-10-12 | 10:19

Twee stuks zou 100 miljoen zijn is 36,5 miljard. In 2009 gaven we al ruim 85 miljard aan de zorg uit. Zeg dus maar gerust 4 a 5 JSF vliegtuigen per dag. Nog steeds peanuts maar elke peanut is mee genomen.

Op die zorguitgaven en de uitkeringen kan je binnen 2 jaar 10% op besparen. De investering daarvoor betalen met het budget van ontwikkelingssamenwerking. En niemand die er financieel op achteruit gaat. Het mooie is dat de EU-regels bij mijn plan niet in de weg staan

The_Challenger | 24-10-12 | 10:35

@hunman | 24-10-12 | 10:23
"aangezien de taliban geen radar heeft"
Muhaha wat een grap!

Noepje | 24-10-12 | 10:33

bolkebeer | 24-10-12 | 10:20 |
En daarom doe je alsof je een beer bent?

milky bar | 24-10-12 | 10:33

De JSF hebben we te danken aan de LPF destijds, en in het bijzonder aan Pim-verrader Mat Herben.

John Toroflex | 24-10-12 | 10:31

Tja, ik heb de haat tegen de JSF nooit begrepen. We hebben toch een luchtmacht nodig? En de JSF is een beter vliegtuig dan de Saab Grippen, Dassault Rafale, of de Eurofighter Typhoon (de concurenten van de JSF). Dus ik zeg, doen!

Moondance | 24-10-12 | 10:31

@Pastor Sippenhaft
Ho ho. Er zal vast geen concensus bestaan over dat inkorten van salarissen bij de politiek, dus dan doen we het maar niet!
www.telegraaf.nl/binnenland/13051665/_...

liggend_streepje | 24-10-12 | 10:30

Technische kennis en inzicht die vervolgens door de chinezen worden gejat of door bedrijven tegen dumpprijzen op te kopen ... lekker eerlijk zo'n speelveld, dat biedt hoop voor de toekomst (NOT)

liggend_streepje | 24-10-12 | 10:28

Er staat:

"Dit levert Nederlandse bedrijven miljarden euro’s extra omzet op, plus 75.000 manjaren werk."

Wat ze bedoelen:

"Dit levert enkele Nederlandse bedrijven van CDA'ers en VVDers miljarden euro's extra omzet op, plus 75.000 manjaren werk in lagelonenlanden."

Quote-500-bijstand. Oprotten met die grafJSF.

dlseth_ | 24-10-12 | 10:27

Als het goedkoper is om door te gaan ipv te stoppen, dan heeft het meer iets weg van afpersing en bedreiging of welke ziek politiek spelletje dan ook.

toetanchamon | 24-10-12 | 10:26

Zolang er een tekort aan geld is in de zorg, kun je de JSF nooit goedpraten.
Alwetend | 24-10-12 | 10:05 | + 0 -
Het probleem daar is niet dat er te weinig geld is voor de zorg, het probleem is dat geld wordt verspilt in de zorg. Het budget daar is al twee jaar op rij gestegen met 7,5 miljard! Zolang daar zorgmanagers puisant veel geld verdienen, pgb ' s voor elke scheet worden uitgekeerd, voor miljoenen aan prima medicijnen worden vernietigd, griepprikken aan iedereen worden cadeau gedaan ( zonder dat bekend is of dat wel nodig is bij iedereen) is er geen tekort in de zorg. Hooguit een tekort aan efficiency en verantwoordelijkheidsgevoel.
.
Nee koop maar die JSF's. Investeer in defensie, zolang ik geen wapen thuis mag hebben om mijn familie, huis en mijzelf te verdedigen en de staat dat voor mij regelt. De overheid heeft het geweldsmonopolie. Verwacht ik dat er voldoende geld en middelen beschikbaar zijn en worden gemaakt om aan die voorwaarde te voldoen.
Ik zie graag dat de overheid onze manier van leven, zowel economisch als ideologisch ook met geweld kan beschermen. Er zijn nogal wat dreigingen in de wereld.

ratelaar | 24-10-12 | 10:26

Die JSF hebben we in het spectrum van Defensie wel nodig. De F16 is over een aantal jaar(10/20) ondanks de upgrades gewoon veroudert.

Maar als je kijkt naar de krachtslag van ons leger (of wat daar nog van over is) totaal niet. Wat zal de JSF ons land meer bieden op het gebied van vwrdediging? Ons legertje is niet opgewassen tegen de buitenlandse kracht.
Misschien mooi om te gebruiken tegen de taliban, maar dat kan ook met de F16s aangezien de taliban geen radar heeft is een duur stealth vliegtuig overbodig.

het is maar net naar welk opzicht je kijkt.

hunman | 24-10-12 | 10:23

Dus we hebben straks duurbetaalde straaljagers die we niet willen, met een enorm duurbetaalde overhead wat we niet willen, om vredesmissies uit te voeren die we niet willen en om oorlogen te voeren die we niet willen.

Noepje | 24-10-12 | 10:22

Ik schaam me er steeds vaker voor dat ik een mens ben!

bolkebeer | 24-10-12 | 10:20

Nog grappiger: we geven per dag de kosten van twee JSF 's uit in de zorg. Per dag. Dus de politici praten weer over peanuts. Als je ergens in NL op moet bezuinigen is het zorg en uitkeringen. Want aan deze twee posten gaat meer dan de helft van de rijksbegroting op!

jodidor | 24-10-12 | 10:19

De JSF wordt hoe dan ook doorgedrukt. Nu uitstappen betekent een forse domper voor de Nederlandse betrouwbaarheid t.o.v. de VS, en op de lange termijn zal dat meer kosten. 85 toestellen worden niet aangeschaft, dat zullen eerder rond de 45 worden.

Westheimer 2.0 | 24-10-12 | 10:18

Bakito | 24-10-12 | 10:07

Heb je vannacht bezoek gehad van de drie spoken uit het verleden, heden en de toekomst?

The_Challenger | 24-10-12 | 10:17

Ik ga er van uit dat ze in dit geval bedoelen dat het nu te duur is om met het Junior Song Festival te stoppen. Dat zou inderdaad niet verstandig zijn. Zielig ook voor al die kindjes die de JSF maar een dikke vette party vinden www.youtube.com/watch?v=OLWFMb9ld08
Brainwashing all the way

deministerpresident | 24-10-12 | 10:16

Het is alsof je een gokverslaafde junk hoort praten.
"Ik kan nu echt niet meer stoppen hoor, want ik heb er nu al zoveel geld inzitten"
Idioterie, ga eerst het hele zorgstelsel maar eens op de schop gooien en zorg dat iedereen gewoon de zorg krijgt die hij nodig heeft zonder zich zorgen te hoeven maken om zijn ouwe dag, in plaats van dat gedram over die kutvliegtuigjes.

Cuyahoga | 24-10-12 | 10:15

F-18 Super hornets kopen!

nielsjuuh23 | 24-10-12 | 10:15

@ Alwetend : er is nooit genoeg geld voor de zorg maar dat ligt toch echt aan de zorg zelf. Stoppen van verspilling en wegnemen van onnodige manager lagen leveren miljarden op. In de zorg wordt dagelijks een halve F-35 verspild.

Bubske | 24-10-12 | 10:15

De gehele wereld maar met name dit kudtlandje is helemaal mal geworden *zucht*... steeds meer begrip voor anarchisten.. helaas is verdelgen het enige middel om van het huidige politieke triefel af te komen.

swebe | 24-10-12 | 10:14

Hoeveel corruptie zit in dit verhaal? Oh jee, VVD en CDA, dan wordt het snel bedenkelijk.

Johannes D. | 24-10-12 | 10:14

En wat hebben we als het af is? Een vliegtuigje voor een hightech oorlog die nooit gaat komen. Echt bizar dit. Het kan niet anders dan dat er geldstromen heen en weer gaan die het daglicht niet kunnen verdragen.

Merkava | 24-10-12 | 10:12

Wat een plurken.

Kaas de Vies | 24-10-12 | 10:11

Ik wil graag namen en rugnummers zien van elke slijmerige politicus en lobbyist die hun zakken vol gepropt hebben met judas geld. Daarna graag een publieke executie of een deal sluiten met Putin zodat we de crimineeltjes naar Siberie kunnen exporteren.

Kets22 | 24-10-12 | 10:08

"Sorry Beatrix, nu die guillotine eenmaal functioneert, is het goedkoper om ermee door te gaan"

kapotte_stofzuiger | 24-10-12 | 10:07

Griekenland houden is goedkoper dan afstoten, JSF doorzetten is goedkoper dan afstoten.
Conclusie: kudtbeleid.
Hou het maar in op de salarissen van de betreffende ministers en hoge ambtenaren die met dit soort foute beslissingen gemoeid zijn.

Pastor Sippenhaft | 24-10-12 | 10:07

De hoge heren in Den Haag doen waar ze zin in hebben en wat goed is voor hun carrière NA de politiek.

Ondertussen wordt de hardwerkende burger steeds meer uitgeknepen om de regentenpoppenkast te financieren. Hoe lang pikt de burger dit nog?

Bakito | 24-10-12 | 10:07

Zolang er een tekort aan geld is in de zorg, kun je de JSF nooit goedpraten.

Alwetend | 24-10-12 | 10:05

Kan iemand me nou eindelijk eens vertellen wat we zouden moeten gaan doen met die dingen? Nog een paar Arabische lentes faciliteren, oid?

vetkleppert | 24-10-12 | 10:05

Gewoon net zolang doorgaan tot het niet meer anders kan.
De uitdrukking "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald" geldt blijkbaar als teken van zwakte binnen de politiek.

kapotte_stofzuiger | 24-10-12 | 10:05

Of stoppen met Griekenland of stoppen met die JSF!

JSF biedt in ieder geval nog wat voor het geld dat je er in stopt: een duur vliegtuig.

paost712 | 24-10-12 | 10:05

De boven ons gestelden zijn ware meesters in het vullen van bodemloze putten. Met onze centen, dat wel. Maar gezien de uitslag van de recente verkiezingen is dit wat het volk wil, dus, Sijmen : betaal!

Polletje Piekhaar | 24-10-12 | 10:04

Technici met hun awesome skills toch wel aan de bak? Tenzij ze als skill het uit lucht creëren van banen hebben is dat je reinste kul. Minder vliegtuigen te ontwerpen = minder ontwerpers/technici.

citywok | 24-10-12 | 10:04

We trappen er iedere keer in. De plannetjes worden er onder bedenkelijke voorwendselen doorheen gedrukt en als het mis blijkt te gaan heeft men het *wel* zo geregeld dat er geen weg terug is.

Godsammekraken | 24-10-12 | 10:04

We hebben die JSF hard nodig voor al die humanitaire missies in de toekomst!

Ja nee, geen mening | 24-10-12 | 10:02

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl