Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

P&W RECAP. Baudet sloopt Wortmann

doodengbrrr.jpg Let's get ready to ruuuuuuuuuummbblleeee! In de linkerhoek: regerend christelijk apparatsjik Corien Wortmann. Vice-bons van een uitstervend soort politici (de confessionelen) in het europarlement. Studeerde politicologie aan de VU, was haar ganse leven politica. Poept politieke bagger. Uit haar mond. Spreekt enkel met ‘we’ en ‘ons’. Wie dat zijn is onbekend. We vermoeden een soort misplaatste koninklijke arrogantie. In de rechterhoek: uitdager Thierry Baudet. Onlangs gepromoveerd jurist, filosoof en historicus. Exacte specialisatie onduidelijk. Schrijft boeken, spreekt toespraken. Had niet lang geleden nog normaal haar. Heeft het scheren opgegeven. Enfin. Omdat we, ook tot onze eigen verbazing, bijna twintig minuten aan de buis zaten gekluisterd bij P&W, hebben we nu geen flauw idee waar we moeten beginnen, qua duiding enzo. Normaal pakken we het meest opvallende of het allerdomste fragment en gaan we daar heel hard om lachen. Werkt altijd en wel zo makkelijk. Dat is nu absoluut onmogelijk. Geloof ons, we hebben voor u gezocht, keer op keer. Wij houden van duiden, echt. Maar hier was het gewoon niet mogelijk. Spoiler alert! Werkelijk iedere klap van Baudet is raak, terwijl Wortmann nog geen deuk in een Griekse begroting slaat. Een onafgebroken serie K.O. beuken van Baudet, steevast falende dekking van Wortmann. Beslissing van de stijlloze jury: Baudet wint met oneindig miljoenmiljard veel tegen helemaal nada noppes niks. TERUGKIJKEN.

Reaguursels

Inloggen

namensmijnhond | 19-10-12 | 14:29 | + 5 -
Helemaal mee eens, ik heb me groen en geel zitten ergeren aan P&W. Geen enkele leiding gaven ze aan dat gesprek. P&W, wat een Losers!

Ella | 20-10-12 | 03:26

Ik ben het heus niet altijd eens met mw. Wortman en het gristelijke gedachtengoed verwerp ik op voorhand, maar zij draagt de betekenis van Europa voor Nederland op een verantwoorde wijze. Om een filosoof met gewaardeerd retrospectief inzicht een mening over Europa te gunnen valt nog te billijken. Maar hem de deze credits is wat mij betreft out of order.

jim_garrison | 19-10-12 | 19:03


Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 18:18

Helaas moet ik je weer berispen op historische onjuistheden.
De eerste en belangrijkste daarvan is wel dat ik tijdens mijn eerste huwelijksnacht niet eerst mijn broek opvouwde. Ook bij mijn volgende huwelijken was dit niet het geval.
De tweede fout, ook zeer bedenkelijk, is dat jij stelt dat buiten Europa de wereld geheel uit wilden bestond. Het is pijnlijk om dit te lezen van de hand van een man die zoveel titels voor zijn naam heeft staan. Ik zal je dan ook even bijscholen op dit punt. Buiten Europa (wat toen nog niet bestond, de EU niet, maar ook niet als culturele eenheid) was om maar eens te beginnen: China, oftewel het Rijk van het Midden. China was de koloniale machten op een aantal punten vooruit, maar dat zal ik nu even overslaan. Wilden waren de Chinezen allerminst. Dan was er ook nog Japan, waar de Westerlingen niet binnenkwamen. Vervolgens was er buiten Europa het Ottomaanse Rijk, niet bepaald een verzameling wilden. En dan heb ik nog een paar culturen overgeslagen die bepaald ontwikkeld waren te noemen.
Je onderschat het fenomeen van de nationale staat en de kracht die daarvan uitgaat. De wereldoorlogen in de 20e eeuw zijn veroorzaakt door een verstoring van de balance of power. Maar deze oorlogen komen niet terug. En dat om het eenvoudige gegeven van de atoombom. De atoomboom weerhoudt staten van grootschalige oorlogvoering, omdat deze leidt tot wederzijdse vernietiging. Dus ook nu zal er in een Europa van staten geen grote oorlog meer uitbreken.

Rest In Privacy | 19-10-12 | 18:37

Wat!!!! Bestond de EU nog niet in de 17de eeuw? Echt waar? Dat wist ik niet, bedankt dat je me even (pedant) bij schijnt. Maarruh je geeft dus wel toe dat Engeland, Frankrijk, Spanje, Nederland, onmiskenbaar Europese staten, de wereld beheersten. Volgens mij bent U er een die in de huwelijksnacht eerst zijn broek opvouwde, niet waar?
.
"Als je één verenigd Europa maakt, schakel je de onderlinge concurrentie tussen landen uit en verlam je dus het continent."
.
Nou er was trouwens in 1914 en 1939 concurrentie zat, tot een mate die menigeen achteraf als verlammend beschouwde.
.
Van Duyvenbode vergeet te zeggen dat in de wereld van vandaag Europa slechts een van de blokken is, tussen meerdere, wat vroeger niet zo was, toen de rest van de wereld nog geheel uit wilden bestond. Van Duyvenbode wil eenzijdig ontwapenen en de show overlaten een Chinezen, Amerikanen en Russen. Ik doe daar even niet aan mee. En je kunt trouwens zeuren wat je wilt, maar het huidige Europa is niet totalitair of Aziatisch. Dat zou het wellicht een keer kunnen worden en daar moeten we inderdaad voor oppassen... en ik ben ook tegen overdracht van verdere bevoegdheden aan Brussel, en zelfs teruggave van zaken zoals bv immigratie en een hele rits meer, maar het gevoel om tot een Europese beschaving te behoren mag van mij wel een institutioneel afdakje hebben. 1918 en 1945 waren wel mooi zo, dank je wel. Laat derhalve euro, ESA, EADS, Europol en nog een trits maar lekker bestaan. Het europarlement mag trouwens weg. En van Rompuy ook. De Raad en Commissie zijn wel genoeg.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 18:18

Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 17:39

Het is pijnlijk om de historische fout in je betoog te lezen. Zo schrijf je dat Europa de wereld beheerst zou hebben. Dat is fout. De kolonisatie werd niet uitgevoerd door "Europa", dat toen nog helemaal niet bestond als staat, maar door de nationale staten Engeland, Frankrijk, Spanje, Nederland hoofdzakelijk. Deze staten stonden vrijwel op permanente voet van oorlog met elkaar en kolonisatie was een manier om elkaar de loef af te steken. Als je één verenigd Europa maakt, schakel je de onderlinge concurrentie tussen landen uit en verlam je dus het continent. Het gaat in Europa om de balance of power die tot een enorme dynamiek heeft geleid. Jouw Europa is helemaal niet "Europees" maar eerder Sovjet-communistisch of totalitair Aziatisch.

Rest In Privacy | 19-10-12 | 18:00

Energya: "Hij wint een amerikaanse prijs en is daarom een zetbaas...
Ja dat is sterk onderbouwt."
.
Even goed lezen in die link: "In 2013 wordt Baudet begeleid op een 24-dagen durende reis door de VS, en zal daarbij ontmoetingen hebben met belangrijke spelers in de transatlantiache betrekkingen, zoals politici, vertegenwoordigers van grote bedrijven, journalisten en wetenschappers. Vervolgens treedt Baudet toe tot het transatlantische netwerk van het German Marshall Fund."
.
Zo'n cadeautje wordt alleen maar gegeven aan diegenen waarvan verwacht mag worden dat die zullen uitgroeien tot trouwe amerikaanse waterdragers. En het Marshallfund dient Amerikaanse belangen, niet Europese. En het amerikaanse belang is om Europa in de huidige ondergeschikte positie te houden. En nu weet ik wel dat de gemiddelde Nederlandse Vrijdag het liefst het steeds zwarter wordende Amerikaanse voetje in zijn nek zet, vooral in Holland en andere 'weg met ons contreien', maar daar denken sommigen toch anders over. Europa heeft over de planeet geheerst tussen 1492 en 1945, totdat het vakkundig door Amerikanen en Sovjets werd ontmanteld (met voorbedachte rade, maar dit ter zijde, want dat snapt toch niemand, die niet de tijd neemt om er eens rustige voor te gaan zitten. Voor de nieuwsgierigen onder ons ga eens zoeken op "Mannerheim files S-32"). Maar nu is de Sovjet-Unie gelukkig dood en de VS bijna en we kunnen niet eeuwig bescheiden blijven. De bedoeling is nu om te wachten op het moment dat Amerika en China elkaar in de haren gaan vliegen over Iran, terwijl wij in Europa en Rusland belangstellend gaan toekijken en af en toe wat pleisters, warme dekens en zalvende woorden te sturen. De VS gaan zoals geplanned Iran in elkaar tremmen, zonder geldige reden, waarna de Iraniers elke tanker in de grond gaan boren met Russische en Chinese raketten. Daarna komt de olie-toevoer naar het westen tot stilstand en het zal Iran zijn die gaat bepalen wanneer die weer op gang komt. Ondertussen blijft Rusland ons van olie en gas voorzien maar dan moeten we wel lief zijn voor ome Putin. Dat zal het moment zijn waarop de westerse alliantie ten einde komt, ook al zullen Baudet en Leon de Winter moord en brand schreeuwen. Jammer dan.
Daarna zijn wij Europeanen weer aan de beurt voor een paar eeuwen en gaan we lekker met de Russen de kolonisatie van Mars voorbereiden. Of iets anders groots doen. Mooie meiden trouwens, die Russinnen.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 17:39

j_ruimtevaart | 19-10-12 | 17:02 |

Zijn dat argumenten? Het lijkt wel of dat hij het van een andere recensie heeft overgenomen al dan niet alleen de kaft gelezen heeft. Wat een grap dat artikel op dejaap.nl. Wat een academisch gehalte zeg, is dat nou waar die site zich mee denkt te profileren?

Desmoulins | 19-10-12 | 17:31

Toen ik het zag dacht ik al dat stukje gaat gepost worden op dumpert, een topic met linkje kan natuurlijk ook :-)

het mooiste wat hij zegt; als u dat niet wilt maar wel pro eu bent, bent u onwetend

onwetendheid is toch een standaard eigenschap van een cda'er?

Tim Grimback | 19-10-12 | 17:25

Over de keerzijden van een EU-Rijk hoor je ze niet. Zoals bijvoorbeeld dat geografische grenzen worden vervangen door sociale grenzen, financiële en etnische grenzen; dat de openbare ruimte, toch al in verval, steeds verder wordt ingenomen door rijke particulieren (oligarchen, maffia). Maar dat vertellen ze er niet bij natuurlijk. En waar ze ook in alle talen over zwijgen is dat de natiestaat een einde heeft gemaakt aan de slepende godsdienstoorlogen die alleen in Duitsland in de 17e eeuw zo'n beetje een derde van de bevolking het leven heeft gekost (daarmee vergeleken was de 2e wereldoorlog pinda's). Wat ze er dus niet bijvertellen is dat met het opheffen van de nationale grenzen en identiteiten, de boel binnen de landen zelf uitéénvalt en je de deur wagenwijd openzet voor neo-feodale toestanden, gigantische inkomensverschillen tussen burgers, parallelle samenlevingen en werelden, maffiose overname van de overheid en de terugkeer van de eeuwige godsdienstoorlogen. Dus voor je hier de nationale staat opheft, zou ik me maar eerst eens even achter de oren krabben.

Rest In Privacy | 19-10-12 | 16:56

Die dr. Ir. Toeter is wel de leukste Eurofiel Op Geenstijl. Geen gezanik maar argumenten. Lees je mee Bakito?

Topperke | 19-10-12 | 16:17

@Prof. Dr. Ir. Toeter 14:32
Allemaal mooi, maar wat heeft het met de EU te maken?

Het enige dat er mee te maken heeft is Galileo en de VS had dat 'Eertst', dus loopt Europa gewoon achter.

Maar belangrijker voor Nederland: Wij moeten ons niet tot vrijhandel met enkel Europa beperken, maar ook vrijhandel met de VS en BRICS voeren, waarbij de EU een sta-in-de-weg is.

tipo | 19-10-12 | 16:13

Wie heeft er de vorige keer op het CDA gestemd. Als je denkt dat Onze Lieve Heer het vanzelf goed zal doen dan is dat hier dus niet het geval. Hulde aan Baudet dat ie de klep af en toe dicht heeft gekregen.

Twee Jeetjes | 19-10-12 | 15:48

Maar goed, de vraag blijft natuurlijk waarom we een politieke unie zonder veel inspraak van burgers nodig hebben. We lijken het dus al prima te redden zonder, behalve dat gedoe met de euro dan.

Muggenmepper | 19-10-12 | 14:38

@Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 14:32:
Hee, eurofielen met argumenten.. ze bestaan dus wel degelijk :)

Muggenmepper | 19-10-12 | 14:36

Muggenmepper, de VS lopen op hun laatste benen met een trillion dollar structureel fiscaal te kort, om over het handelstekort maar te zwijgen. Europa heeft een inkomen van 18T, de VS slechts 15T$. De autoindustrie vd VS kan niet meer concurreren tegen europese merken, Airbus overvleugelt Boeing. Amerika kan geen raket meer omhoog krijgen, EU en Rusland wel. Wij hebben in 2014 Galileo klaar, wij hebben hogesnelheidstreinen, de VS niet. Duitsland kan op zonnige dagen al 26% vd stroom opwekken met panelen, de VS vrijwel niets. En ga zo maar door. Wij zijn gewoon de beste en dat willen we weten ook. Wij zijn bezig onze voormalige kolonie op alle terreinen te overvleugelen, behalve op 'defensie'. En daar komt nog bij dat Rusland steeds meer de leverantie van energie aan Europa, nu via twee northstream gasleidingen (worden er vier), southstream en straks dus nog eens gas van Ruslandvriend Iran, via Syrie, als Assad overeind blijft. Dat kun je leuk vinden (ik wel) of niet, maar het is wel een geopolitiek feit vd eerste rang. De VS hebben maar een gasleiding, Nabucco, maar dat wordt al jaren niets.
.
@Muggenmepper... Lol, een jood een jood noemen is al antisemitisch. Juffershondje.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 14:32

Uitermate slecht geleid debat door P&W. Tenenkrommend hoe ze de diarree uit de mond van Wortman maar door lieten gaan. Een grappig moment toen Kaagman en die neuroloog elkaar even aankeken. Die Wortman, die is pas ziek.

namensmijnhond | 19-10-12 | 14:29

@Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 13:58:
En ik wacht nog op een reactie van jouw kant op mijn vraag hoe de EU ons precies onafhankelijker maakt van de VS. Het maakt het manipuleren van heel Europa via 1 instituut juist eenvoudiger voor de VS.

Muggenmepper | 19-10-12 | 14:11

Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 13:58 |

Laag, zeer laag.
Maar geheel volgens de lijn van de Eurofielen, en maar met het morele vingertje blijven wijzen Dr. Ir. Roeptoeter.

Desmoulins | 19-10-12 | 14:07

tastijl | 19-10-12 | 12:11 |

U bent duidelijk onwetend, waarschijnlijk onbewust want dat is wat religie met mensen doet; het maakt ze lui en slaafs.
Zijn 'Aanval op de Natiestaat' geeft een duidelijke visie weer over de weg die in het belang van de voorspoed van ons land bewandeld zou moeten worden.
U geeft geen blijk van basiskennis van politieke principes, en dat is een vereiste wilt u überhaupt een discussie kunnen voeren aangaande dit onderwerp.

Desmoulins | 19-10-12 | 14:05

@Prof. Dr. Ir. Toeter 13:58
Het Nederlandse exportoverschot naar de EU is veel groter dan het bedrag dat je noemt, dus je kent geen eens de feiten. Hou maar op dus.

Het Nederlandse exportoverschot naar de PIIGS is 22 miljard/jaar. Indien zij geen Euro hebben blijft het gros daarvan gewoon bestaan.

Het redden van de Euro kost 37 miljard/jaar de komende 40 jaar.

Do the math, knul.

tipo | 19-10-12 | 14:04

@Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 13:58:
Voor de EU exporteerden we net zo vrolijk hoor.

En de rest van uw plempsel is één grote (antisemitische) ad hominem.

Muggenmepper | 19-10-12 | 14:04

Nederland heeft een exportoverschot naar de EU van 35 miljard euro, en dat kan zij alleen bereiken als andere landen zo stom zijn om vanwege Brussel zich te laten verplichten de grenzen open te stellen, zonder tolmuren. Maar dit is natuurlijk te moeilijk voor al diegenen die het zelfstandig denken liever outsourcen en zich liever concentreren op de core competence, namelijk tomaten telen. En daarom laten ze zich liever bij de neus nemen door iemand die Cliteur als promovendus had, Michiel Visser als co-auteur van zijn belangrijkste boek en die de hemel wordt ingeprezen door Badr fans als Leon de Winter en Tejo Dalrymple. Wat al die namen gemeenschappelijk hebben. Raad maar, het begint met een j. Dan zou er toch lichtje moeten gaan branden.
Oh, over die Michel Visser, de grote vriend van Baudet, dat was dat sujet die probeerde om Wilders om te kopen ten einde hem Turkije alsnog in de EU te laten opnemen, in ruil voor fout geld. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
.
www.groene.nl/2005/42/de-burke-stichti...
.
Zo en nu wil ik minnetjes, veel minnetjes. Dit is een bevel.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 13:58

Baudet gaat nog groot worden. De enige denker zonder een bord voor zijn kop. Vorig studiejaar gaf hij een gastcollege en sindsdien heb ik al zijn werk
aangeschaft. Het is ronduit lachwekkend dat de Eurofielen onder ons zich weer eens onsterfelijk belachelijk maken, hier binnen de panelen op tv en in de bladen. Hersenloos herhalen wat de 'nette mensen' te melden hebben.

Desmoulins | 19-10-12 | 13:28

wortman en haar cristelijke achterban bewijzen maar weer dat de eu zeker geen afspiegeling is van n.l
een monotoon relaas van een kerkganger die gehersenspoeld is door zijn geloof.
de salamie tactiek wordt toegepast,en langzaam wordt geprobeert europa onder de knoet van de eu te brengen.
een volk een vaderland,dictatuur is dichtbij

soledad | 19-10-12 | 13:26

@jansen87-> Stockholm syndroom?

"gekke Greet" mag dan een aantal standpunten hebben waar wij of u het niet mee eens zijn. Maar Gekke Greet is wel de enige in dit hypocriete landje die de ballen heeft om al ruim 8! jaar onverminderd weerstand te geven aan de gevestigde (linkse)orde.. Ondanks demonisering, verguising en het denigreren van zijn gedachten goed.

Verkeert u werkelijk in de veronderstelling dat "Brussel/EU" het allerbeste met de burger voor heeft?

Wat Brussel wil/doet is schaken voor gevorderden om een politiek en economisch machtsblok te vormen t.o.v. USA, Azie, Rusland "en de rest" Wij als burger worden gebruikt als de pionnen..

Uw "kop" zit vol met zand helaas..

Koning één oog | 19-10-12 | 13:19

Thierry Baudet = Spijker ->kop

Wat een held is deze man, even leek het erop of niemand zag wat voor rookgordijnen erop getrokken worden door de EU en in welk tempo er invloed gewonnen wordt door Brussel..

All hail Mr. Baudet! Geef deze man alsjeblieft meer tijd op televee!

Koning één oog | 19-10-12 | 13:09

Godver was Pauw stoned of zo? Normaal is hij toch wel scherp genoeg om door te vragen wanneer er alleen maar clichématige non-antwoorden worden gedebiteerd. En alle klassieke drogredenen kwamen weer voorbij hoor: zonder EU geen handel, terug achter de dijken, welvaart en banenverlies, stem voor VVD & PvdA was stem voor EU etc. etc. Waarom waarom waarom prikt niemand daar nou 's door heen. En aals je dan Baudet uitnodigt, zorg dan dat zo'n fucking apparatsjik inhoudelijk op de vragen ingaat. Sjesus! <end of rant>

Gen. Maximus | 19-10-12 | 13:06

Ik heb weer genoten van Baudet. Ook niet reageren kan een reactie zijn. Dat kan nog wel eens "een grote" worden. En dat CDA-mensch ? Ach. Geloven in eigen Sprookjes/Baantje.

Kamervraag | 19-10-12 | 12:56

Grappig om te zien dat mevrouw Wortmann vaak toestemmend knikt wanneer de heer Baudet aan het woord is.

lulkoekhapper | 19-10-12 | 12:20

Bamzaaiert | 19-10-12 | 11:34

Met Opstelten heeft de VVD trouwens ook een kanjer (qua plaat voor hoofd) in huis..

Wil Palen | 19-10-12 | 12:12

Baudet heb ik eerder gevolgd en hij zegt of je doet het door100% clean/clear politics (draagvlak methode) of je doet het niet. Zo stelt hij de eurofiel tevreden en de sceptici. Verkoopt boeken.... hij heeft zelf geen duidelijk draagvlak visie. En dat kwam gisteren tijdens de uitzending aan het licht. Ondergesneuveld onder de visie van de tegenpartij.

Itastijl | 19-10-12 | 12:11

Hmm, de verschillige VARA heeft het filmpje voor mij een beetje gecensureerd, ik kan nog net zien dat Wortmann een mooie introductie krijgt, dan wat gestotter van het beeld, en dan zie ik de laatste 5 seconden.
Oké dan.

je therapeut | 19-10-12 | 11:41

Als P&W of Buitenhof echt een relevante discussie willen, dan zetten ze Bruno de Haas en Aart de Geus een uur lang tegenover elkaar met rekenmachines.

tipo | 19-10-12 | 11:39

Het voordeel van een CDAer is dat hij of zij tegen beter weten in in iets kan blijven geloven.

Bamzaaiert | 19-10-12 | 11:34

@Itastijl | 19-10-12 | 11:08
Ik kijk ook vooruit met visie en realistisch over overtuigingskracht en zie dan dat zo'n USE geen optie is en we ons moeten inzetten voor samenwerkende soevereine landen. En dus af moeten van de huidige situatie met een Europees machtsorgaan dan ons verteld hoe wij dingen moeten doen.

Koppig tegen beter weten in doordrammen heeft niets met vooruitgang of visie te maken. Maar ik zou zeggen, probeer jou tactiek eens in het casino. “Vooruitkijken, visie, overtuigingskracht is nodig om zo'n project te doen slagen.” geld in die automaten blijven duwen!

DerUnterMensch | 19-10-12 | 11:25

@Bakito | 19-10-12 | 08:29
Ein Volk,Ein Reich,Ein Fuehrer. Dat bedoel je toch? Die gedachte is al zo'n 80 jaar geleden naar voren gebracht. En het resultaat kennen we. Niet iets om een keer over te doen.

Polletje Piekhaar | 19-10-12 | 11:24

@PiraatNick 11:08
Bruno de Haas is niet pessimistisch, maar economisch onderlegd. Het verschil in handelsbalans tussen de PIIGS en Nederland kun je niet oneindig dichten met leningen. Onmogelijk. Degenen die denken dat het redden van de Euro op die wijze goedkoper is dan het opbreken er van zijn te optimistisch en missen de basics van de economie, financie-en en monetarisme.

De denktank Bertelsmann Stiftung streeft overigens naar een Verenigde Staten van Europa, dus dat zijn niet degenen die het opbreken van de Euro postiever inschatten dan strikt noodzakelijk. Ook Bruno de Haas is voor het redden van de Euro, omdat hij de kosten wel mee vond vallen. Het zijn beide dus Euro-liefhebbende bronnen, geen Euro-kritische, waaruit blijkt dat de kans dat het redden van de Euro voor Nederland vele malen duurder uitvalt, erg aannemelijk is.

Het verschil is ook te groot, een factor 3,4, om zomaar met kleine wijzigingen in de aannames van de scenario's andersom uit te pakken.

tipo | 19-10-12 | 11:21

Conclusie van het gesprek is volgens de CDA-mevrouw dat de burgers het niet snappen. Gelukkig voor de burgers zijn er overbetaalde politici die het de burgers uit kunnen leggen.
Mw Wortmann zit al sinds 2004 in het europarlement, maar toch vraag ik mezelf af; wie is die vrouw?
Ik denk dat ze familie is van Balkenende, want ook zij heeft een heleboel woorden nodig om bijzonder weinig te zeggen.

Strohond | 19-10-12 | 11:17

Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 10:54
En waarom denk je dat het IMF (de deurwaarder van de VS) zo innig samenwerkt met de EU en de ECB? Waarom Obama zich in allerlei uitspraken de EU van advies voorziet? Omdat de VS zo ontzettend tegen een politiek verenigd Europa is?

Muggenmepper | 19-10-12 | 11:14

De vraag waar het om gaat is in wezen deze: "houden wij als Nederlanders voldoende van andere landen om daar belasting geld naar over te maken zonder ons ooit te bekommeren of het geld ooit terug komt." De Westduitsers hebben bij de Oostduitsers deze vraag met 'ja' beantwoord, maar het doet nog steeds pijn. Vlamingen zijn er naar 150 jaar achter dat ze toch niet meer zo'n zin hebben in de subsidiëring van Wallonië. De Tsjechen en de Slowaken waren uiteindelijk ook niet dol genoeg op elkaar. Kortom een gedeeld gevoel van solidariteit tussen landen is zeer gevoelige materie, waar politici zeer behoedzaam mee om moeten te gaan.

ED-209 | 19-10-12 | 11:11

@Bakito | 19-10-12 | 08:12
Nee, zijn verhaal klopt. Maar P&W lieten liever dat vreselijke mens gewoon doorpraten en alle tegenargumenten ondersneeuwen dan Baudet het woord te laten omdat P&W op een partijdige manier het debat sturen.
En DAT is nou de reden waarom ik uit gezondheidsoverwegingen al een paar jaar niet meer naar dat rooie gespuis kijk.

Toine Tussenbeen | 19-10-12 | 11:11

Als Griekenland, Italie, Spanje en Portugal uittreden uit de EMU, dan kost dat Nederland 70%BNP tot het jaar 2020 en dat was het dan, volgens Aart de Geus van de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung.
tipo | 19-10-12 | 10:55 | + 0 -
Eerst deze even. euobserver.com/economic/117912 bedoel je? Dit zou Duitsland meer dan 2triljard kosten, en Nederland dus ~25% daarvan, overleven de Noordeuropese economien dat volgens jou? Is Bruno de Haas zo pessimistisch?

PiraatNick | 19-10-12 | 11:08

Waarom houd dat wijf haar bek niet!?!

Maximus Aurelius | 19-10-12 | 11:08

@deruntermensch. Nee ik zeg dat je ervoor moet gaan en niet steeds onnodige twijfels op tafel moet strooien van het50jaar geleden. Vooruitkijken, visie, overtuigingskracht is nodig om zo'n project te doen slagen. En Baudet zou dit kunnen doen als hij achter zijn ideeën zou staan. Nee hij kiest de makkelijke weg van het zal niet werken. Terwijl hij weet hoe het wel moet.

Itastijl | 19-10-12 | 11:08

@Anijsblokje | 19-10-12 | 10:48
Inderdaad.
Onderliggende factoren voor kunst/cultuur en wetenschap (en vandaaruit economische vooruitgang): de visie van welwillende despoten, en wedijver tussen hen.

Zie dit filmpje “Timelapse of Europe since the Roman Empire until 2010&#8243;:
therealshowstopper.wordpress.com/2012/...

Ik schreef daaronder:
Er waren vaak veel kleine staatjes in het huidige Noord-Italië en Duitsland. Al die rijkjes wedijverden in wetenschap en cultuur, en hebben zo de mensheid veel goeds gebracht. De Europese Unie heeft een omgekeerd effect.

André van Delft | 19-10-12 | 11:07

@Prof. Dr. Ir. Toeter
Hij wint een amerikaanse prijs en is daarom een zetbaas...
Ja dat is sterk onderbouwt.

Energya | 19-10-12 | 11:06

Als de PIIGS uit de Euro gaan, is dat 3,4 maal goedkoper voor Nederland.

Een uitreding van Griekenland, Portugal, Spanje en Italie uit de EMU kost Nederland tot 2020:

115,1 + 8 x 43 miljard = 459 miljard = 70,6%BNP
volgens Aart de Geus (CDA-er en voorzitter Bertelsmann Stiftung). Maar dat was het dan.

Bron (PDF): www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xb...

Het redden van de Euro kost 6%BNP per jaar gedurende 40 jaar:

Dat is circa 240%BNP = 1620 miljard volgens Bruno de Haas (FD).

tipo | 19-10-12 | 11:05

@Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 10:54:
En hoe helpt de EU ons onder de paraplu van de VS uit te komen?

Al die losse landjes onderling zijn trouwens veel minder makkelijk manipuleerbaar dan 1 grote unie waar de Europese burger helemaal geen invloed op heeft.

Muggenmepper | 19-10-12 | 11:01

Xcuus voor duplo door GS serverprobleempje

Anijsblokje | 19-10-12 | 11:00

@prof. Toeter
Die vermaledijde jaren '50 waren wel de jaren waarin we de echte groei hebben gezien.
Het werd pas leuk & gezellig daarna, maar dat lijkt het altijd als je het geld verbrast.

Anijsblokje | 19-10-12 | 10:59

@prof. Toeter
Die vermaledijde jaren '50 waren wel de jaren waarin we de echte groei hebben gezien.
Het werd pas leuk & gezellig daarna, maar dat lijkt het altijd als je het geld verbrast.

Anijsblokje | 19-10-12 | 10:58

@PiraatNick 10:43
Dat kan ik onderbouwen:
Als Griekenland, Italie, Spanje en Portugal uittreden uit de EMU, dan kost dat Nederland 70%BNP tot het jaar 2020 en dat was het dan, volgens Aart de Geus van de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung.

Als we de Euro redden kost dat 6%BNP per jaar, 40 jaar lang volgens Bruno de Haas in het FD. Totaal 240%BNP dus.

Vaar de gedatailleeerde aannames die ze daarbij gebruiken: Google is your friend.

tipo | 19-10-12 | 10:55

Hier ons aller Leon, die Baudet de hemel inprijst:
www.dagelijksestandaard.nl/2012/09/ons...
Baudet is net als Leon de Winter een neocon, die de belangen van Amerika verdedigt, niet die van Europa. Die willen een impotent verdeeld Europa, met dertig muntjes, terug naar de jaren vijftig, onder de Amerikaanse paraplu, Amerika dat ondertussen een derde wereld land aan het worden is, met meer dan 50% van de babies nu kleurling. Maar de gemiddelde geenstijl poster, het merendeel uit de twee hollandse faalprovincies, met 'best wel veel allochtonen' en die denkt dat die best wel regs is, gelooft dat de redding in de VS ligt. Hoe dom wil je het hebben. Wil dat zeggen dat we achter Wortmann moeten aanlopen en elke rekening moeten gaan betalen waar die mediterrane losers komen aandragen? Moeten we nog meer macht overdragen naar Brussel? Nee, natuurlijk niet. Laat het spul maar failliet gaan. Of laat ze maar betalen met hard assets zoals die recent ontdekte gasvoorraden bij Griekenland. Het antwoord is noch Baudet, noch Wortmann. Het antwoord is dat de EU en de euro moeten blijven, maar dat het niet erg is als een paar zwakke zuidelijke broeders het niet meer kunnen bijbenen en van de wagen afvallen. Hier ga ik dus minstens veertig minnetjes voor krijgen, maar het zij zo. Misschien moet Holland zich maar met moslims en al afscheiden van Nederland en zich aanmelden als staat nummer 52 vd VS. De gezonde delen van Nederland gaan dan wel met Duitsland mee. De groeten.

Prof. Dr. Ir. Toeter | 19-10-12 | 10:54

Daarbij heeft IJsland volgens mij (weet het niet tot in de details) flink veel terug betaald.
DerUnterMensch | 19-10-12 | 10:43 | + 0 -
Ijsland is niet zo'n sterk voorbeeld, omdat het ook een bail-out heeft ontvangen.

PiraatNick | 19-10-12 | 10:51

Onbegrijpelijk hoe het succes van Nederland als exportland wordt toegeschreven aan de euro. Nederland is al honderden jaren een succesvol exportland. Daar heeft de komst van de euro slechts in geringe mate aan bijgedragen. Sinds de komst van de euro worden wisselkoers risico's echter wel door bedrijven op de belastingbetalers afgewenteld. Ik zie sterke overeenkomsten met de migratiepolitiek uit de jaren '70. Bedrijven waren dol op goedkope werknemers uit de 3e wereld landen, maar uiteindelijk kon de belasting betaler opdraaien voor de integratiekosten als de betreffende werknemers ontslagen werden.

ED-209 | 19-10-12 | 10:51

@Bakito | 19-10-12 | 08:29
Het is een aanfluiting dat jij een podium krijgt voor jouw overdosis verbale poep. Ga fietsen, ga werken: rot op.

Mitochondrion | 19-10-12 | 10:50

Leuke poging van Baudet.
Het resultaat is een breiïge 'discussie' die niet tot duidelijke conclusies komt en dat is in het voordeel van Wortman.
Ik vind dus dat Wortman op punten wint.
En d a t i s h e e l e r g.
Wortman is het prototype van een politica die de trend niet wil zien en denkt dat de toekomst heel anders wordt dan het verleden.
Er is steeds een beetje macht overgedragen aan Brussel en dat heeft altijd geleid tot nieuwe eisen voor nog meer overdracht van macht.
Waarom zou Europa tevreden zijn als de begrotingsmacht in Brussel ligt? Nee, dan komt het volgende stuk macht als dat nog gevonden kan worden in de lidstaten.
Brussle zuigt de democratische macht en democratische controle weg bij de burger en zal niet tevreden zijn tot ALLE macht in europa zetelt.
Het laten klappen van de euro is de enige manier om europa een democratie te laten blijven.
Dat moet zo snel mogelijk gebeuren.
Eén belangrijke opmerking van Baudet wordt ondergesneeuwd:
We hebben geen europa nodig om handel te drijven.
Bilaterale verdragen (dus tussen land en land) zijn een prima middel. Wij hoeven geen verdrag met Polen over de productie van Mozzarella, met Denemarken over de wijnbouw of met Oostenrijk over de scheepsbouw.
Uit de euro!
Nu!

Alteidt Glijck | 19-10-12 | 10:50

Het hele argument schaalvergroting wordt maar als self-evident aanvaard. Onterecht.
Ik geloof niet dat 1 groot Europees blok per definitie beter concurreert dan een set individuele landen die goed samenwerkt, maar flexibeler is om zijn regelgeving zelf aan te passen. Zeker in omstandigheden die snel veranderen.
Zo kweek je een soort onderlinge concurrentie/competitie, die evolutionair in je voordeel werkt t.o.v. rigide centralistische machtsblokken als China. In omvang win je het uiteindelijk toch niet van een pan-Aziatisch blok.

De situatie lijkt een beetje op die van de 14e/15e eeuw.
Toen was de oplossing: decentralisatie in plaats van centralisatie. De opkomst van Europa kwam juist door de bonte verzameling van kleine elkaar beconcurrerende staatjes. Vecht als een zwerm bijen tegen een logge tegenstander.

Het voordeel van 1 groot blok lijkt logisch, maar vraag je maar eens af waarom. Ook economisch zie je dat vaak. We fixeren ons op de grote bedrijven, maar ook die hebben een soort levensvyclus en de werkelijke groei komt uit de grote wolk van nieuwe kleine bedrijfjes.
Denk contrair. Versla een grote opponent niet door hetzelfde proberen na te doen. Dat gaat je toch niet lukken.

Anijsblokje | 19-10-12 | 10:48

Baudet kwam nauwelijks aan het woord. 80% was Wortmann aan het spreken....

lulleficatie | 19-10-12 | 10:47

Ik snap mevrouw Wortman wel, Eurosprookje = Bijbel. Dit soort mensen hangen hun ziel en zaligheid al heel hun leven op aan een 2000 jaar oud sprookje en rammen datzelfde sprookje ook door de strot van hun kinderen. Zo vreemd vind ik het ook niet dat ze dan datzelfde ook bij de "onwetende burgertjes" naar binnen willen trappen. Met een beetje dezelfde methode. Gewoon net zolang dogmatische statements oprakelen totdat ze maatschappelijk aanvaard en geaccepteerd zijn. Gewoon blind en doof krijsen zoals een klein kind die z'n zin niet krijgt. Totaal onwetend en gedesinteresseerd over wat andere mensen denken en vinden. En dan je bagger over de massa uitspuwen met de irreëele overtuiging dat je de waarheid in pacht hebt.

MarkieG | 19-10-12 | 10:47

Ik zag het gisteren bij P&W. Het was genieten. Wat een vreselijk arrogante dame die Wortmann. Mevrouw was zo onbeschoft om Baudet niet te laten uitpraten, maar elke uitspraak van Baudet was niet meer dan een gevoelige klap waarheid. En wat heb ik me wederom zitten irriteren aan die linkse Pauw en Witteman die Wortmann veel langer aan het woord lieten en door Baudet heen praatten.

Jordert | 19-10-12 | 10:46

Wist je dat het redden van de euro meer dan 3x zo veel kost als het opbreken van de euro, de komende 40 jaar? Captain hindsight zal dat over 40 jaar beamen.
tipo | 19-10-12 | 10:31 | + 0 -
Tjah, dat is niet echt gemotiveerd verder he? Met name omdat je het hebt over het "opbreken van de euro", wat het helemaal een vage stelling maakt. Griekenland afbreken? Italie, Griekenland, Spanje, Portugal afbreken? De hele Euro afschaffen (en dus in Nl. defacto de DM invoeren?

PiraatNick | 19-10-12 | 10:43

@PiraatNick | 19-10-12 | 10:20
En als je niet failliet gaat omdat je schuldeisers nog een paar miljard jou kant op schuiven en uiteindelijk hun geld ook niet terug krijgen dan zijn er wel, geen slachtoffers?

Daarbij heeft IJsland volgens mij (weet het niet tot in de details) flink veel terug betaald.

@ZKH EénOog | 19-10-12 | 10:27
“En daar zit het probleem: het IS AL een machtsorgaan.” Dat snap ik, daarom ben ik zo fel tegenstander van de huidige EU. Ik denk niet dat je de burgers er mee kunt winnen. Mijn kun je er iig niet mee winnen. Die cultuur zit voor een groot deel ook in de politiek dus cultureel lekker op jezelf zit er dan ook niet meer echt in.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 10:43

@PiraatNick 10:20
Een faillissement geeft schade, maar ook innovatie en groeikansen. Het niet erkennen van een faillissement, om die eenmalige schade te voorkomen ondermijnt het hele kapitalistische systeem. Zonder faillissementen geen kapitalisme. Die faillissemten zijn de schoonmaak van het hele stelsel en zonder dat, vervuilt het hele systeem erger en erger. Zo houdt het imploderen van de Griekse economie nooit op. Dat gebeurt pas na het erkennen van het faillissement van Griekenland.

Pennywise, pound-foolish dus, om nationale failissementen niet subiet te erkennen op de lange termijn.

Wist je dat het redden van de euro meer dan 3x zo veel kost als het opbreken van de euro, de komende 40 jaar? Captain hindsight zal dat over 40 jaar beamen.

tipo | 19-10-12 | 10:31

Waarom klaag iedereen over Wortmann trouwens? Zo praten toch alle CDA-ers? Ik vind dat wollige gelul ook mateloos irritant, maar om daar na de verkiezingscampagne van de meest wollige persoon ooit (bij het CDA schrijven we verantwoordelijkheid met hoofdletter. C.) nog steeds over te klagen...

PiraatNick | 19-10-12 | 10:31

Ok, ik heb mij ontzettend geergerd aan Wortmann. Zij liet nog geeneens Baudet uitspreken. Elke keer kwam ze op weer met haar nietszeggende termen. Op het laatst heb ik maar van kanaal geswitcht. Tss..

Thoth | 19-10-12 | 10:28

@DerUnterMensch | 19-10-12 | 10:09

En daar zit het probleem: het IS AL een machtsorgaan. Opdoeken zie ik na 3 millennia en 4 pogingen realistisch gezien niet meer gebeuren, blijft er als laatste optie alleen een algehele politieke reformatie over. Eén waar je de burger nog mee kan winnen ook. Begaan met elkaar, cultureel toch lekker op jezelf. Dat soort dingen.

ZKH EénOog | 19-10-12 | 10:27

@PiraatNick 10:16
Er had nooit een hulppakket aan Griekenland moeten komen in de eerste plaats, omdat het tegen de geest van de no-bail-out-clausule ingaat en het Griekenland enkel verder in de schulden duwt.

Wat had moeten gebeuren is een haircut en de Drachma en het berechten van de schuldigen zoals in IJsland is gebeurt. Maar er is welbewust geen gedwongen exit mogelijk uit de EMU. Dat is toch echt de schuld van de EMU. Daardoor kan de zuiverende werking van een faillissement en de zuiverende werking van gerechtelijke procedures tegen de schuldigen geen doorgang vinden en blijft Griekenland tot in de eeuwigheid failliet. Uitzichtloosheid en grootschaligewerkeloosheid zorgen vervolgens voor de echte politieke instabiliteit.

Als dit vanaf 2008 gebeurt was, had Griekenland op toerisme weer kunnen concureren met Turkije en was hun economie nu aan het groeien, net als in IJsland het geval is na het Icesave-debacle.

tipo | 19-10-12 | 10:24

Had er meer van verwacht. Hij had duidelijk de intellectuele bagage wel, maar liet zich teveel overkakelen door de doodeenvoudige retoriek van de EU kip.

Jackie Chiles | 19-10-12 | 10:23

IJsland is failliet gegaan. Argentinie in 2002 ook. Zijn ze er uit gekomen na een paar jaar? Ja. Heerst er meer politieke instabiliteit in Griekenland? ja.

Do the math.
tipo | 19-10-12 | 10:13 | + 1 -
Nou, ik zie geen math, ik zie wederom een zwart-wit voorstelling van zaken. De verborgen premisse "ijsland, argentinie, en Griekenland zijn alle 3 precies hetzelfde" vind ik moeilijk te begrijpen.
Verder ben ook jij niet ingegaan op de schade. Als Ijsland ervoor kiest failliet te gaan en dus schuldeisers niet te betalen, dan is dat geen actie zonder slachtoffers.

PiraatNick | 19-10-12 | 10:20

@Itastijl | 19-10-12 | 10:08
Het 100% plan is een USE. Ik geloof niet dat daar wel draagvlak voor is als het eenmaal 100% uitgevoerd is. Jij zegt, het is er pas als het eenmaal is uitgevoerd (wat ik dus niet geloof) maar dat betekend dus dat het niet zou mogen komen omdat er geen meerderheid voor is.. Democratie enzo.

Overigens is het geen jij nu verteld volgens mij ook een van de opvattingen die veel eurofielen hebben en mede daarom willen de het gewoon ondemocratisch door pushen. Met alle gevolgen van dien. Van de andere kant waren dat een deel van de zelfde mensen die bij de introductie van de euro heel goed wisten dat het niet houdbaar was maar er van uit gingen dat als de problemen zich zouden gaan voordoen er ook vanzelf draagvlak zou ontstaan. Daar hebben die mensen duidelijk ook ongelijk in gekregen.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 10:17

Energya | 19-10-12 | 10:09 | + 0 -
Als de Grieken een eigen munt hadden gedevalueerd om op die manier de economie vooruit te sjorren, ben ik er niet van overtuigd dat ze beter af waren geweest.
De vraag wat dat voor de rest van de EMU-lid-inwoners doet heb je ook niet beantwoord met je plemp.
Het is voor captain hindsight natuurlijk makkelijk oplossingen vinden. Griekenland had buiten de EMU moeten blijven, Eurostat had moeten functioneren, extra toezicht op Griekenland was nodig geweest, eerste hulppakket was niet genoeg, 2e hulppakket was niet genoeg, etc.
De vraag is of je hier iets mee opschiet, aangezien je niet besluiten uit het verleden gratis terug kunt draaien in de politiek.

PiraatNick | 19-10-12 | 10:16

Ik snap niet waarom jullie van GeenStijl zo lopen te toeteren hoor, ik zit 75% van de tijd naar het gewauwel en geneuzel van die christelijke leugenaar te luisteren en de Euroscepticus komt amper aan het woord, die koe dendert net als die Eurotrein maar door en door en door, tenenkromment!!!.

swebe | 19-10-12 | 10:16

@PiraatNick 10:02
Griekenland is failliet. Iedere kapitalist erkent dat. Alleen corporatisten zeuren over politieke instabiliteit. Alsof het nu allemaal pais en vree in Griekenland is, enkel doordat ze niet failliet zijn gegaan.

IJsland is failliet gegaan. Argentinie in 2002 ook. Zijn ze er uit gekomen na een paar jaar? Ja. Heerst er meer politieke instabiliteit in Griekenland? ja.

Do the math.

tipo | 19-10-12 | 10:13

@PiraatNick
De EU is niet de primaire oorzaak, maar wel verantwoordelijk dat er geen verbetering komt.
Griekenland is eigenlijk al failliet, moet alleen nog officieel worden. Maar zolang Griekenland in de Euro zit kan ze er nooit bovenop komen. De Euro is gewoon te sterk voor een land als Griekenland.

Hier een zinnig word erover : www.youtube.com/watch?v=yRSN1PccJLo

Energya | 19-10-12 | 10:09

@ZKH EénOog | 19-10-12 | 09:40
Een nieuw bestuursorgaan voor de EU bedoel je? Ik zie om eerlijk te zijn liever helemaal geen bestuursorgaan voor de EU. Een bestuursorgaan is, of wordt namelijk een machtsorgaan en ik ben van mening dat de EU niets anders moet zijn als een woord om de samenwerking tussen landen te verwoorden. De EU moet geen machtsorgaan zijn, daar beginnen alle problemen mee.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 10:09

@deruntermensch . Draagvlak is er niet omdat het100% plan niet uitgevoerd wordt. 50/50 plan werkt niet omdat het geen draagvlak creëert.

Itastijl | 19-10-12 | 10:08

DerUnterMensch | 19-10-12 | 10:01 |

Whahaha. Hier ook. Eind jaren 70 lagere school. Een leraar wiens vrouw PVDA-wethouder is geweest. Ging op school naar aanleiding van de verkiezingen een "meer, minder" verhaal houden en vroeg of iemand dat kon duiden. Ik stak als enige de vinger op en gaf als antwoord : Dat doet de PVDA altijd. Ze beloven meer maar je krijgt minder. Ineens gingen mijn cijfers naar beneden zonder reden.

The_Challenger | 19-10-12 | 10:08

@Sketchhead 10:03
90 jaar geleden zei Ludwig van Mises hetzelfde over de Pan Europese gedachte van de Verenigde Staten van Europa van Coudenhove-Kalergi. Is Ludwig von Mises ook een demagoog in uw boek?

tipo | 19-10-12 | 10:08

Baudet: "U bent onwetend!" Samenvatting in een notendop.

Jos Tiebent | 19-10-12 | 10:07

Twee nobody's die met elkaar bekvechten. Rete-interessant, hoor... NOT.

Montgomery Burns | 19-10-12 | 10:07

Geef het mens onbeperkte zendtijd. Betere antieuro-reclame is er niet.

bennutzat | 19-10-12 | 10:05

Ik weet niet of van Leeuwen zelf de uitzending heeft gezien of zomaar wat typt op de late avond maar Baudet werd helaas volledig overruled door Wortmann. Als Baudet tegen zo'n doorgewinterde EU praatmachine een kans wil maken zal ie zich op debat/ discussievlak meer offensief strategisch moeten kneden.

Nylund | 19-10-12 | 10:04

Dat chauvinistische mannetje Baudet (who the fuck?!) bakt er geen reet van. Beetje demagogisch gezwam, maar weinig substantie. Wortmann bakt er eveneens geen reet van. Te veel aan de nuance gezeten.

Sketchhead | 19-10-12 | 10:03

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:41 | + 0 -
Eigenlijk is dat iets in het algemeen. Die enge CDA-tuthola vindt dat al het goede van EU/europa komt. Jarenlange vrede, politieke stabiliteit, economische stabiliteit/progressie, en al het slechte komt door banken, burgers, etc, iig niet door EU/Europa.
Baudet zet daar tegenover dat al het slechte door EU/Europa komt. De crisis, de politieke situatie in Griekenland, al het slechte komt door de EU/Europese samenwerking. Ondertussen is de oorzaak van goede zaken zoals vrede, politieke en economische stabiliteit niet het gevolg van de EU/europa.
Ik vind dat te makkelijk. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de situatie in Griekenland. Terwijl, wat is er aan de hand in Griekenland? Overheid heeft veel te veel uitgegeven, daar is geen goed toezicht op geweest, waarschijnlijk was het beter geweest als ze niet meededen aan de euro. Maar dat is omdat ze dan failliet waren gegaan, met politieke instabiliteit als gevolg. Het is goed om dan op het toezicht kritiek te hebben, maar het is vreemd om dan te stellen dat EU primair oorzaak in van de Griekse ellende.

PiraatNick | 19-10-12 | 10:02

@ZKH EénOog | 19-10-12 | 09:28
Ik moet zeggen dat ik toen ook nog op school zat. Maar ik ben duidelijk niet zo gemakkelijk te indoctrinerende. En de discussie bij de maatschappijleraren waren inderdaad altijd geniaal. Al was dat nog enkele jaren eerder.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 10:01

Het gezonde verstand wint altijd van luchtfietsers. De vraag is alleen hoelang dit op zich laat wachten. Het Europarlement is een selecte groep van hele domme mensen die heel goed aan het woord kunnen blijven zonder iets te zeggen. Dat is hun enige kwaliteit. Nu er echt iets moet gebeuren, falen ze en zullen ze terzijde geschoven worden door het gezonde verstand, dat democratie en vrijhandel zowel binnen als buiten Europa wil behouden om de goede vrede te bewaren.

Corien Wortmann is een aanhanger van Mussolini's corporatisme en denkt in vergezichten, kongi's en grootschalige centralisatie. Aan het einde hangen die altijd ondersteboven aan een Texaco-station met een kogel door hun kop. Tragisch.

tipo | 19-10-12 | 10:00

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:57

Hij heeft al een bord voor z'n kop en staat constant voor paal dus daar kan het makkelijk opgeschreven worden.

The_Challenger | 19-10-12 | 09:59

Precies de reden waarom Thatcher tegen was ten tijde van de vorming van de Euro (toen nog ECU), het is een backdoor naar een federalistisch Europa. Youtoep:
www.youtube.com/watch?v=U2f8nYMCO2I op 5:40 minuut.

faz | 19-10-12 | 09:58

@Itastijl | 19-10-12 | 08:48
Pro wat? Want ik (en baudet) zeggen dan weliswaar dat de EU alleen zou werken als je het helemaal doet. Echter zeggen we ook dat dat nooit gaat lukken. Mede omdat je daar draagvlak voor nodig hebt dat er niet is.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:57

P&W laten mevrouw zo haar gang gaan dat het geen discussie meer is. Mevrouw Wortman is 80% van de tijd aan het woord. Ze gaat niet in op de argumenten van Baudet maar ze braakt een constante stroom nietszeggende woorden uit.
Er was geen sprake van enige discussie maar ze lepelde gewoon alleen maar dogma's op. Geen wonder; ze vertegenwoordigt een partij die een fantasievriendje heeft.

Ome Gijs | 19-10-12 | 09:57

Inderdaad zeg. Als zij zo`n hoge functie en blijkbaar volksvertegenwoordiger is van zo`n beetje de helft van ALLE europese burgers, waarom ken ik haar dan niet, heb ik geen idee wie zij is en hoe ze eruit ziet? Dat is toch raar?
En komt ze een keer op TV waar ze zich kan profileren als een intelligent persoon, braakt ze alleen die pro eu propaganda uit... Iedereen ziet toch dat dat PR is? Daar zit toch geen greintje oprechtheid in? Of kennis? Je hoort haar heel de tijd op zoek zijn naar zinnetjes en one-liners. Je hoort dat ze is ingefluisterd:"als je dit zegt over Rutte, dan moet je je handen zo en zo doen. Dat ziet er stoer uit en je weet: het gaat om HOE je iets zegt, niet WAT je zegt..."
Hulde aan Thierry! Kennis is Macht!

Dominee Slomp | 19-10-12 | 09:57

@The_Challenger | 19-10-12 | 09:55

Het beste zou zijn gewoon de ene week pluskuddos en de andere week minkuddos, etc.
Als iedereen dat doet gaat ie vanzelf kapot.

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:57

Doordrammen, niet laten uitpraten, totaal geen respect voor andere mening. Echte CDA`er. Een juiste afspiegeling van de verkiezingsuitslag.

penpal | 19-10-12 | 09:56

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:49

Alleen al daarom geef ik hem pluskuddo's. Je moet zoiets wel blijven stimuleren :).

The_Challenger | 19-10-12 | 09:55

Die hele EU ontpopt zich steeds meer als een regelrecht schrikbewind, onder leiding van Rompuy de Verschrikkelijke.

Rest In Privacy | 19-10-12 | 09:54

@Bakito | 19-10-12 | 08:39 |
En het is een feit omdat je er achter schrijft “#feit”? Hilarisch! Vraag je je niet af waarom je, na herhaaldelijk gevraagd, het niet voor elkaar krijgt om met goede onderbouwing, logica en argumenten te komen? Heel misschien wel omdat je geen gelijk hebt?

DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:53

Itastijl | 19-10-12 | 09:42 |

Hij had zich al eerder als tegen uitgesproken in dit debat dus je kan het blijven proberen. We moeten ermee stoppen zei hij, omdat het door de strot werd GEDOUWD. Dus ook de Schultz-versie. Kan jij mij dan aangeven waar hij ervoor pleitte om door te gaan?

Iets kan wel kloppen maar dat betekent nog niet dat je het er mee eens bent dat het de goeie weg is.

The_Challenger | 19-10-12 | 09:53

Zo'n eurofiel ala Wortmann die zegt 'EU is goed voor welvaart' doelt natuurlijk op de 400k die ze per jaar vangt.
'a typical MEP is getting more than £400,000 a year in salary, pension and expenses, £2m for each 5-year parliamentary period in Brussels.' www.vrijspreker.nl/wp/2009/02/hoe-word...

seven | 19-10-12 | 09:53

@The_Challenger | 19-10-12 | 09:46 "Bakito heeft wel meer kenmerken van hem overgenomen."

Vergeet niet de verzameldrang naar een enorme hoeveelheid minkuddos.

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:49

inderdaad stuitend de mist die de europarlementarier in 'het debat' wil brengen. Wie is hier niet eerlijk? Martin Schulz 'houdt de vooruitgang tegen' maar zelf beweert ze tegen een europese minister van Financien te zijn. Ik begrijp helemaal niets van dat mens. Wat ik wel begrijp, is dat zoals Baudet zegt, de ambities van de EU gewoon een staat is, met alle consequenties van dien. Ik ga zijn boek bestellen, vóór Europa dus tégen de EU. Elsevier deed onlangs ook verslag van de HJ Schoolezing waarin Baudet verder ingaat op zijn stelling: vóór Europa dus tégen de EU.

Mijnbescheidenmening | 19-10-12 | 09:48

DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:38

Bakito heeft wel meer kenmerken van hem overgenomen. Die gebondenheid (collectivisme) is hij een aanhanger van.
Die gebondenheid heeft gisteren in Griekenland voor een dode onder de protestanten gezorgd.

The_Challenger | 19-10-12 | 09:46

De euro valt niet, maar staat sterk op gekromde ruggen. De mensen verkiezen nog liever de zekerheid van het juk. Consumentisme is een slavenmoraal.

Rest In Privacy | 19-10-12 | 09:46

@Sjeng de helle | 19-10-12 | 08:30
Ja toen ze over de verkiezingsuitslag begon zou ik er zelf ook op zijn ingegaan. (overigens werd direct daarna de discussie beëindigt) Met de meest EU- kritische partij 3e, een na meer kritische partij 4 en 2 na meest kritische partij (in de verkiezingen) eerste en dan ook nog de wetenschap dat de twee meest kritische partijen zetels hebben ingeleverd door de tweestrijd kun je deze verkiezingen alles behalve pro-EU noemen.

Ik zou dat dan ook hebben voorgelegd en aangeven dat het toch wel boekdelen spreekt dan met zichzelf dus voor de gek dient te houden om zijn gelijk te krijgen. Zelf wil ik altijd de waarheid weten maar er zijn mensen die alleen hun eigen waarheid willen kennen ook al moeten ze zichzelf daarvoor voor de gek houden. Die vrouw zou zich eens moeten afvragen waarom het nodig is om zichzelf voor de gek te houden om haar gelijk te krijgen.. Misschien wel omdat ze gewoon geen gelijk heeft?

DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:45

Baudet inhoudelijk wel sterker maarbhad naar mijn smaak te veel respect voor de woordendiarree van de tegenstander.

BassieNietAdriaan | 19-10-12 | 09:45

@the challenger. Baudet is pro maar merkt dat er weinig draagvlak is dus is ie tegen. Zo gaan we verder... als de laatste 50jaar. Halfhalf methode.

Itastijl | 19-10-12 | 09:42

@PiraatNick | 19-10-12 | 09:39

Op welk punt vind jij dan dat hij de wereld zwart-wit ziet ?

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:41

@DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:33

En, wat in mijn ogen ook HEEL belangrijk is om een nieuw bestuursorgaan in te voeren: je moet ergens een oude opdoeken. Liefst verscheidene.

Door alleen maar een extra bestuursorgaan in te voeren, krijg je het NOOIT verkocht aan de burgers.

Maar willen ze wel een democratie, met als risico het volgende termijn weg te zijn, of willen ze toch de dictatuur waar ze nu mee bezig zijn? Ik zeg, dat ze doelbewust voor het laatste kiezen.

ZKH EénOog | 19-10-12 | 09:40

Nee, jouw reaguursel staat bol van inhoud..
Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:29 | + 1 -
Baudet is helemaal niet inhoudsloos, dat was mijn kritiek niet, ik denk alleen niet dat de wereld zo zwart-wit is als hij die wel ziet.

PiraatNick | 19-10-12 | 09:39

Vice voorzitter wat doet dat (er toe)

Rest In Privacy | 19-10-12 | 09:39

@Bakito | 19-10-12 | 08:29
Heb je door dat er er een regelrechte godwin in gooit? www.youtube.com/watch?v=DVlDrjaPRwY

En hoe gaat het nou eigenlijk met die gebondenheid tussen Europese burgers? Volgens mij is die op dit moment slechter als ooit. En dat met dank aan de huidige EU.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:38

Dat eurofielen als europarlementslid mevr. Wortmann het tegengeluid met een brij aan nietszeggende zinnen zoveel mogelijk proberen te overstemmen en zich van valse argumenten bedienen zegt veel. Is er zonder EU of euro geen handel tussen buurlanden? Eet Duitsland dan zonder EU opeens geen kaas?

seven | 19-10-12 | 09:37

Wat een vreselijk irritant mens is dat,die Wortman,blijft maar door lullen en zegt nauwelijks iets;elk woord wat uit die mond komt is er één te veel..
Ben kennelijk niet de enige,kijk maar naar de verveelde gezichten van de andere aanwezigen.
Wat mij betreft hadden die Pen W deze dame wat minder en die Baudet wat meer aan het woord moeten laten...
Maar ja,zo behandel je ''dames'' niet... toch?
En het is zo'n dooddoener door te zeggen dat de euro vrede heeft gebracht.... er is geen enkel bewijs dat er wèl oorlog zou zijn geweest als er geen euro zou zijn geweest.
Die Baudet is wel degelijk een heldere analytische denker,die respect waardig is.

pielewaaier | 19-10-12 | 09:36

Ik had 't gisteren al gezien. Echt stuitend hoe Wortmann - en kornuiten - zo sterk in hun eurosprookje geloven en alle kritiek klakkeloos wegwuiven. Baudet heeft wel een punt dat de EU ons door de strot wordt geduwd door een gesloten kaste. De kaste grijpt ook alles aan om haar bestaan te legitimeren; onlangs weer verbaasd dat onze verkiezingsuitslag als klinkende 'Euro-JA' wordt geïnterpreteerd door de Europese commissie. Eigenlijk is het om te janken.

PureYak | 19-10-12 | 09:36

Gewoon doorlullen totdat iedereen lam is, knap.

Aart Z. | 19-10-12 | 09:35

Om de euro te laten functioneren heb je een politieke eenheid nodig. klopt. En die komt er dan ook. Want als er iets aanbeden wordt in deze tijd, is het niet allah, of god, of jehova, maar is het Mammon, de god van het geld. Pecunia non olet. Het Romeinse Rijk keert terug. Laat de spelen beginnen!

Rest In Privacy | 19-10-12 | 09:33

@trotse-ambtenar | 19-10-12 | 08:26
We hebben nu ook en staat. Waar het zich om gaat is dat je niet verschillende economieën (want verschillende politiek per land) hebt en die zomaar aan elkaar kunt koppelen. Er is nu een hele sterke koppeling via de Euro en dan vooral de inflatie daarvan. Dat gaat niet werken. Dus als je dat wilt laten werken dan moet je een 'staat' of land hebben. Die euro is niet de enige koppeling. Je hebt nu ook EU beleid dat bots met landelijk beleid, ook dat los je op door alleen het EU-beleid te hebben.

Echter gaat zo'n USE ook niet werken onder anderen door het ontbreken van draagvlak. De Europese landen hebben nou eenmaal allemaal een hele eigen geschiedenis en cultuur, we zijn geen USA en mede daarom gaat het niet werken.

Op zich zouden we de euro (lees een betaalmiddel dat in heel de EU word geaccepteerd) wel kunnen aanhouden, het is dan echter van belang er nog een eigen munt naast te hebben zodat we onze eigen inflatie hebben. Verder kun je prima samen werken met andere landen alleen moet dat dan op vrijwillige basis zijn en moet je er dus ook altijd uit kunnen stappen. Anders staat het de soevereiniteit van het land in de weg en gaat het dus niet werken. Als Nederlands een nieuwe regering stemmen omdat ze bepaalde veranderingen willen moeten die veranderen er ook kunnen komen en niet worden tegengehouden door afspraken gemaakt door een eerder kabinet.

@Jansen87 | 19-10-12 | 08:24
Ik was nog niet ingegaan op je laatste alinea. Wat veranderd er volgens jou dan precies met de EU wat betreft de concurrentie en afzetmarkt? Nederland kan naar de hele wereld exporteren, dus de afzetmarkt blijft het zelfde. En ook het concurrentie verhaal is wat vaag. Op welke manier word de concurrentie beter door de EU. En denk eraan dat ook zonder de EU er prima kan worden samengewerkt met andere landen. Zelf ben ik zoals eerder gezegd voor een eigen munt naast de euro dus de euro op zich als munt blijft dan bestaan.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:33

Itastijl | 19-10-12 | 09:20

Hij is pro Europa. Dat is iets anders dan pro EU. De woorden zijn hem als het ware in de mond gelegd. Het enige wat hij feitelijk zei is dat het EU verhaal alleen maar kan goed kan gaan op de manier die Schultz en Verhofstad willen. En niet half, half zoals het nu gaat.
Maar hij mocht dat verhaal niet afmaken van P&W.
Lees zijn boek maar dan kom je er wel achter.

The_Challenger | 19-10-12 | 09:32

@Rene strijland260746
Je let niet op, hij is voor Europa, dus tegen de EU!

Energya | 19-10-12 | 09:31

Thierry Baudet, Thierry Baudet, is dus in Nederland tegen Europa: maar waar komt die zelf vandaan denken jullie

Rene strijland260746 | 19-10-12 | 09:30

@PiraatNick | 19-10-12 | 09:27

Nee, jouw reaguursel staat bol van inhoud..

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:29

Is die Wortmann trouwens een moslima? In die kringen hoor je ook dit soort redeneren.

HoogToontje | 19-10-12 | 09:29

@DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:15

In 2005 zat Jansen nog op sgool man... Met van die links-indoctrinerende maatschappijleraren. Weet die knul veel.

ZKH EénOog | 19-10-12 | 09:28

Ik vond Baudet een cynische idioot, en die gristenen heb ik het ook wel mee gehad ondertussen, dus dit soort inhoudsloze nonsense zet ik liever uit. Toch grappig dat de geenstijl-redactie (ook cynisch) het dan heel anders ziet. Wel een beetje voorspelbaar.

PiraatNick | 19-10-12 | 09:27

@Itastijl
Hij is niet pro, hij zegt alleen dat er maar 2 mogelijkheden zijn die werken.
Dat hij iemand die pro is gelijk geeft betekend niet dat hij pro is.

Energya | 19-10-12 | 09:25

Het ergste is dat dame Wortmann keihard zat te liegen dat de eurocratische kliek in Brussel niet streeft naar een EU als superstaat zoals de VS. Ze weet wel beter.
En dan over de TK2012-verkiezingsuitslag: net doen alsof dat een pro-EU uitslag, en daarbij de tegenwerping van Pauw (we wezen in het referendum de EU-grondwet af) botweg negerend.
Deze mevrouw is het schoolvoorbeeld van een verstokte eurofiel: misleidend, leugenachtig, volksverlakkend. Het doel (een totale unie) heiligt de middelen. De totale unie wordt ons hoe dan ook door de strot geduwd. Wat het volk wil, is volkomen irrelevant. Deze types leiden ons van ramp naar ramp en vormen zo een groot gevaar voor ons land en voor de europese volkeren.

Fijnstoffer | 19-10-12 | 09:24

Goh, dat we nog een figuur als Baudet hebben in dit land wist ik niet, maar is wel geinig natuurlijk. Niet dat hij ook maar iets kan doen tegen de voortdenderende EU-dictatuur, hoor. Maar hij laat tenminste als één van de zeer weinigen een tegengeluid horen. Maar die EU-staat komt er, we zijn al te ver heen. En in die Eurocratie leveren we veel van onze vrijheden in. Maar ja dat komt omdat onze generatie de vrijheid in de schoot geworpen heeft gekregen, er nooit voor heeft gevochten. En in onze materialistische moraal staan goederen hoger op de ladder dan vrijheid. We zijn getrouwd met het geld. En wannneer het geld op is, kopen we graag onze hebbedingetjes met onze vrijheid.
Tijd dat we eens in de spiegel gaan kijken.

Rest In Privacy | 19-10-12 | 09:23

Was er trouwens wel een discussie??? Europa mevr. was wel heel erg veel aan het woord.

dwar | 19-10-12 | 09:23

Begrijpt eigenlijk iemand nog waarom Witteman meer dan de Balkenendenorm krijgt ?

Ze zeiden dat het was omdat hij een uitzonderlijk talent had.

Wat is dat talent dan precies? Want mijn nichtje van 12 had deze discussie net zo goed kunnen leiden.

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:21

Wat ik zo erg vind, is dat zo iemand dus vice-voorzitter is van een grote partij in het Europees Parlement. En dan zó verschrikkelijk weinig kennis van zaken hebben!

mrfreeze | 19-10-12 | 09:20

Baudet for MP

dwar | 19-10-12 | 09:20

@the challenger hij zegt zelf ... "schultz en verhofstadt hebben in principe
gelijk... " hij is het met ze eens. Of je gaat ervoor of niet. Beide opties is hij pro.
Het volk is tegen en daarom ook Baudet. Baudet zelf is pro beide opties.

Itastijl | 19-10-12 | 09:20

Wortmann zegt "EU brengt welvaart". Wortmann weet blijkbaar nog niet dat het crisis is dankzij EU. Maar goed als EU ambtenaar merk je daar natuurlijk weinig van.

sneeuwvlokje | 19-10-12 | 09:17

Het is niet gek dat het in Europa zo slecht gaat, gelet op het 'niveau' van de eurofielen.

HoogToontje | 19-10-12 | 09:17

De klappen van Baudet zouden raak zijn geweest als Wortmann het fatsoen had gehad om inhoudelijk te reageren.
Hij kwam er totaal niet door en bleef daardoor steken bij zijn argument dat het volk de EU niet wil.
Baudet lijkt me een slimme vent, maar helaas bleef het bij een nogal oppervlakkige discussie met dank aan P&W.

80 | 19-10-12 | 09:15

@Jansen87 | 19-10-12 | 08:24
Nouje je doet tenminste een poging om met tegenargumenten te komen. Toch pluspuntje daarvoor. Dan nu waar je de fout in gaat.

“Een van de slechteargumenten van hem. Omdat "de burger het niet wil" zou alles moeten worden stilgezet.” Dat is niet wat hij (en ik) zei, maar inderdaad, als de burger het niet wil moet het worden stopgezet. Dat heet democratie. Zoek maar eens op in het woordenboek of zo.

Dan wat hij werkelijk zei (en ik hier ook telkens vertel). De EU zoals ze dat willen werkt of niet of alleen als je er een staat van maakt. De burgers (grootste gedeelte) wilt dat niet en daarom gaat het ook niet werken. (zie je het verschil) Om dat een succes te maken heb je namelijk een breed draagvlak nodig en dat is er niet.

Er zijn politieke besluiten die ook zouden kunnen werken zonder breed draagvlak maar dit is er zo eentje dat gewoon niet gaat werken zonder breed draagvlak.

“De burger is gebrainwashed door gekke Greet en zn anti europa verhaal.” Even serieus.. meen je dit nu echt? Is de burger dan ook gebrainwashed door Geert over het CO2 verhaal? Want Zowel het anti huidige EU verhaal als de kritiek op het verhaal rond de opwarming van de aarde bestand toch al veel langer als wanneer Wilders daarover begon.. Was het dan misschien Pim Fortuyn? Die was namelijk ook zeer kritisch op de EU. En hoe heeft Wilders dat dan gedaan? Hij heeft nou niet bepaald de media aan zijn kant dus “het volk brainwashen” lijkt me ook een moeilijke taak. De Eurofielen en links kunnen hebben die macht eerder met de media aan hun zeiden. Zou het niet gewoon kunnen dat mensen al tegen de huidige EU waren en Wilders een van de enige met een kritisch verhaal was en men mede daarom Wilders massaal op dat punt steunde?

Lijkt me iets voor de hand liggen. De PVV, toen nog Vereniging Groep Wilders werd in maart van 2005 opgericht. In juni van dat zelfde jaar stemde men massaal tegen de de EU-grondwet. Dus hij heeft als eenling op 3 maanden tijd een ruime meerderheid van het volk gebrainwasht. Knap hoor.
Agja, als je feiten en logica niet aan jou kant hebt staan dan kraam je toch gewoon wat onzin uit.

Dat werkt ook heel vaak. Niet als je het tegen mij doet maar er zijn genoeg mensen die genoegen zullen nemen met jou reactie en je zelf gelijk zullen geven. Ook al is het aantoonbare onzin. Ga zo door!

DerUnterMensch | 19-10-12 | 09:15

@mijntweecent | 19-10-12 | 08:31

De debat techniek van iemand zonder argumenten: de ander de kans niet geven zijn argument te maken.

ZKH EénOog | 19-10-12 | 09:15

Pauw en Witteman leidden de discussie bijzonder slecht. Mevrouw kon de hele tijd Baudet in de rede vallen. Baudet kon op zijn beurt amper zijn verhaal doen. Bijzonder ergerlijk. Ik schreeuwde zelfs naar de TV: "Mens, hou je bek nou eens een keer." Mevrouw kwam overigens niet verder dan clichématig politiek gewauwel, verschrikkelijk. En ze gaf de VVD ook nog een paar sneren, alsof het CDA het beter zou doen ... Wat ik ook schokkend vindt is dat 1/3 van het Europarlement/zakkenvullers bestaat uit confessionelen. Hoezo representatief?

Hans Hillen | 19-10-12 | 09:15

Itastijl | 19-10-12 | 09:12

Doe gelijk even het deel erbij wat je uit de context hebt gehaald. Hij zei erbij dat het of alles of niks moet zijn en dan heeft Baudet het liefste niks.

The_Challenger | 19-10-12 | 09:14

Het lood zakte Baudet duidelijk in de schoenen. Dit had hij niet verwacht. Zoveel ingesleten domheid

Naive | 19-10-12 | 09:13

Helaas kan de beste man niet discussiëren, hij komt bijna niet aan het woord.

StevePiano | 19-10-12 | 09:12

Baudet "Ik ben het met schultz eens" (+ - minuut 15)

Itastijl | 19-10-12 | 09:12

Heel slecht geleid door P&W. Baudet liet zich helaas ondersneeuwen. Jammer want de man heeft gelijk en heeft duidelijk meer inhoud dan die praat pop!

imp.caes.avg. | 19-10-12 | 09:09

Wel handig dat als er een bekende Nederlandse vrouw overlijdt, er dan geen gast hoeft aan te schuiven maar gewoon Jeroen Pauw zelf aan het woord komt die uit eigen ervaring iets kan vertellen over het liefdesleven

Hans Otjens | 19-10-12 | 09:08

Het rare is een beetje dat je geen discussie kunt winnen als er geen discussie is. Baudet deed ferme uitspraken over de onvermijdelijkheid van een politieke unie. Hij had net zo goed een boek voor kunnen lezen, want een discussie was het niet. Wat een tenenkrommende gribus dat wef. Thuis zou ze met vazen zijn gaan gooien. En wat een slappe leiding. Wat een faal. Heerlijk

Naive | 19-10-12 | 09:08

Ik word strontziek van dat gejank van “Ja, maar aan de ene kant heb je Amerika, en aan de andere kant Azië, en daar zitten wij dan tussenin en daarom moeten we semen sterk zijn”.
Een van de allerdomste nietszeggende politieke argumenten die de wereld, of wacht, Europa is ingeslingerd om het domme gepeupel zoet te houden.
Wat betekent dat eigenlijk?
Helemaal niks.
Als er al enige logica in zou zitten kan je Azië niet op één hoop gooien.
Er zit nogal wat verschil tussen India, China, Japan, Singapore, Thailand etc, die werken ook niet samen.
Ik werk voor een internationaal bedrijf met vestigingen in heel de wereld, ook VS en Azië. Het hele bestaan van de EU heeft geen enkele meerwaarde, je hebt er hooguit last van.
Reaguurders die dit argument gebruiken worden door mij ook niet meer serieus genoemen.

Cuyahoga | 19-10-12 | 09:07

Het uitnodigen van Wortmann kost ze kijkcijfers. Zo heb ook ik de tv uitgezet. Het gedram en onbeschofte niet laten uitpraten werd me teveel.

Wortmann is een echte CDA-er: geyl op geld, kop in het zand voor problemen, geen echt beleid voeren, geyl op Europa, verheven boven het gewone volk, had ik al zakkenvuller gezegd? En alles in de naam van de Here Jezus.

Schaam u, Wortmann. U solliciteerd naar een enkeltje hel, dat is net een deur verder dan de EU.

Pastor Sippenhaft | 19-10-12 | 09:07

Ik vond ze beide niet heel erg sterk, ik heb sympathie voor Baudet zijn standpunten maar hij moet duidelijk nog groeien in zijn rol. Hij had meer de aandacht op moeten eisen en had de cliche-ratel-dame moeten wijzen op het feit dat in een debat je mensen uit laat spreken. Gelukkig heeft hij nog de tijd om in zijn rol te groeien, de dame haar dagen zijn geteld. Zowel politiek en qua leeftijd, Baudet is nog jong. Je hoopt toch dat zon type regent als de dame over een tijdje, onder druk van het uitsterven van de confessionele kiezer en voortschrijdend inzicht bij de rest van het electoraat, verdwijnen. Misschien moet Baudet in de leer bij Nigel Farrage, dat wordt nog lachen!

supah | 19-10-12 | 09:06

Bakito | 19-10-12 | 08:32

Een fatsoenlijk mens spreekt ten eerste met twee woorden. Het hele woord schaalvoordelen is niet gebruikt in het item. en zeker niet door Baudet. Alleen Wörtmann gebruikte het woord schaal. En dat was in de context "toekomst in de schaal leggen". Een beetje bangmakerij van haar kant.
Je weet gewoon niks te bedenken. Prima, we weten niet anders maar kom dan niet met nog meer onzin aanzetten. Desalniettemin een pluskuddo voor de poging..

The_Challenger | 19-10-12 | 09:04

Wel interessant dat het argument "Als we nu stoppen kost het heel veel geld" tegenwoordig niet meer gebruikt wordt.

Werkt natuurlijk ook niet meer nadat we door niet te stoppen al miljarden hebben moeten betalen om het faal-project EU in stand te houden.

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:03

Dat Wortman-mens is vice voorzitter van een DEEL van het Ep van 278 man. Word wakker. Hoeveel poet moet daar naartoe om het draaiend te houden? Tien man/vrouw lijkt mij meer dan zat.

Bedroevend selchte leiding van PenW. Die CDAster mocht maar door blijven orakelen en interumperen. Heeft Baudet één redenering af mogen maken?
Ben het dus niet eens met GS dat dit een 'knock out' was.
Het was ruimte voor prietpraat.
Ben het eens met Reinout (Reinaard??) hierboven.

Inextremis | 19-10-12 | 09:02

CDA lost zichzelf op .

fleurtje | 19-10-12 | 09:01

@mijntweecent | 19-10-12 | 08:38

Waarom denk je dat Witteman meer dan de Balkenendenorm 'verdient' ?

Koninging Beatricks | 19-10-12 | 09:00

Een van de slechteargumenten van hem. Omdat "de burger het niet wil" zou alles moeten worden stilgezet. De burger is gebrainwashed door gekke Greet en zn anti europa verhaal. Sinds wanneer weet de burger wat goed voor hem is in dit soort kwesties?
Jansen87 | 19-10-12 | 08:24
.
Je kan evengoed zeggen dat de burger al 25 jaar wordt gebrainwashed door de eurofielen.

Bytemaster | 19-10-12 | 08:57

@Bakito | 19-10-12 | 08:17
Heel sterke reactie.. Bij gebrek aan argumenten.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 08:57

Baudet haalde een terechte miskleun aan: In 1992 werden een keuze gemaakt voor een ongeremde toestroom binnen de EU. Gevolgen voor Nederland o.a. een Generaal pardon, kosten? stijgende criminalitietscijfers een beledigd voelen industrie en radicalisme. De tweede miskleun werd in 1999 tot stand gebracht het samengaan van de Munteenheid Euro terwijl het bekend was dat de PIGS landen er een zooitje van maakten. De miscalculatie was dat men hoopte dat de zeepbellen niet zouden ploffen, nu zijn die geploft en zitten we met een verwrongen onoverzichtelijke situatie.
Het trieste is dat figuren als Wortman maar blijven doordenderen en wel om het vege lijf te redden. Als de Massa doordrongen raakt van wat de toestand momenteel is, zijn de rapen gaar en de rapen zijn pas gaar als de buurtsuper niets meer leveren kan.

Sjeng de helle | 19-10-12 | 08:56

Vond het een non-discussie. Twee debaters die totaal niet naar elkaar luisteren, en enige leiding ontbrak in het debat. Er zaten 4 mensen collectief af te gaan. Wat op zich niet uniek is bij P&W.

niet voor de hond | 19-10-12 | 08:55

@Bakito | 19-10-12 | 08:12
Hij is anti-(huidige)-EU niet anti-Europa (zo als ik al zei, hij verwoorde vrijwel letterlijk wat ik hier ook altijd roep). Maar vertel eens, wat rammelde er precies aan?

DerUnterMensch | 19-10-12 | 08:54

Wat een aanfluiting weer van knabbel en babbel. Van te voren staat daar al vast voor wie de meeste spreektijd is en wordt gegund. Slappe hap. Het resulteert wel in het feit dat dhr. Thierry de meeste sympathie krijgt. Een haast hysterisch kirrend wijf hoort op de markt groenten aan te prijzen. Onbenullige journalistiek.

mail | 19-10-12 | 08:53

Vooral altijd de opmerking dat de Euro en de EU ons zoveel oplevert moet ik altijd om lachen.
Gebied in de wereld met bijna de slechtste economische vooruitzichten is de EU.
Meest welvarende land in de wereld is Zwitserland.

Energya | 19-10-12 | 08:52

PS” ik kijk altijd via internet en dan zit er zo'n chatfunctie naast waas links veelal in de meerderheid is. Het was ook wel leuk om hun reactie te observeren. Veel verder als “hij is arrogant” kwamen ze niet.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 08:51

Energya | 19-10-12 | 08:45 | + 0 -

Niets is bij hem wat het lijkt. En hij weet dat ik het weet.

eerstneukendanpraten | 19-10-12 | 08:50

Mevr. Wortman is het sprekende voorbeeld dat europese politici niet luisteren en argumenteren maar slechts hun eurofiele diarree over ons willen uitstorten. Met averechts effect natuurlijk. Baudet mist de debat techniek, maar heeft inhoudelijk gelijk, en de gespreksleiders laten het "debat" ontsporen door niet in te grijpen en de dominant oordenderende Wortman te laten doorratelen.

denoorman | 19-10-12 | 08:50

Wat een irritante vrouw, de makke is dat ze maar door blijft kwaken.

Onderbuik | 19-10-12 | 08:49

Ik heb het ook gezien (eerste minuten gemist) en vroeg me al af of er een stukje over op GeenStijl zou komen. Op zich wel mooi dat er eigenlijk eens iemand bij Pauw En Witteman zat die vrijwel letter verwoorde wat ik hier ook vaak over de EU vertel.

DerUnterMensch | 19-10-12 | 08:49

Ik kijk al jaren niet meer naar die PvdA-propogandamachine...

eerstneukendanpraten | 19-10-12 | 08:49

Het is simpel zoals baudet zei. Of je doet het (vvd doet alsof ze tegen zijn totdat...) of je doet het niet. Ik ben pro. Net als Baudet .

Itastijl | 19-10-12 | 08:48

Die Wortmann is de spreekpop van de regenten, de Oranjes en de Bilderberggroep. Als beloning wacht haar een mooi baantje in het openbaar bestuur, of bij een of andere zwaar gesubsidieerde Stichting, Orgaan, Instituut, Schap, Provincie, etcetera. In dit land betekent 'bezuinigen' het volgende: Een steeds kleinere groep gaat steeds meer belasting betalen en de uitgaven aan nietsnutten als Wortmann stijgen met het jaar.

Piet van Schwaffelen | 19-10-12 | 08:46

@Bakito
Jij bent echt te grappig voor woorden!

Energya | 19-10-12 | 08:45

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

wimbro | 19-10-12 | 08:45

Bakito | 19-10-12 | 08:39 |
Wat is dat toch een vreemde gewoonte om je MENING iedere keer te voorzien van #feit.

M@verick | 19-10-12 | 08:42

@Bakito:
Samenwerken: prima. Een ondemocratische EU die toewerkt naar 1 groot Europees Rijk: nee dank u.

Muggenmepper | 19-10-12 | 08:42

Baudet had 31 semi volzinnen uit zijn opstandige studentenhoofd geleerd maar was vergeten dat een gesprek uit twee partijen of meer bestaat. HE le MAAL van slag die jongen!

ojédiaré | 19-10-12 | 08:42

Raar vaag stukje dit en dan wordt ik ook nog gevraagd om naar een hele uitzending van P&W te kijken. Dank je de koekkoek

Pepi | 19-10-12 | 08:42

Als Wortman het prototype EU politica is dan kun je er vanuit gaan dat die EU Moloch er komt, links of rechtsom. Dag pensioengelden, dag spaartegoeden, dag autonomie, en dag democratie.

Sjeng de helle | 19-10-12 | 08:41

irma zonderboezem | 19-10-12 | 08:36 | + 0 -
Als we niet samenwerken maken we geen schijn van kans tegen Amerika en Japan en belanden we binnen no time in een derde Wereldoorlog. #feit

Bakito | 19-10-12 | 08:39

Natuurlijk heeft Baudet overschot van gelijk. Maar wie gaat er nu met een EU kritisch verhaal bij de VARA zitten ? Je moet niet alleen met je discussiepartner in debat maar de twee moderatoren heb je ook nog eens tegen je.

James Lastig | 19-10-12 | 08:38

Jansen87 | 19-10-12 | 08:24 |

Whahaha!!! Jij kan de mensen ook laten lachen. Een slecht tegenargument? De uitslag van het destijds gehouden referendum was een keihard bewijs dat de Nederlander niet meer EU wil. Anders hadden we toen wel voor gestemd. Als we al geen EU-grondwet willen waarom zouden we dan wel een EUSSR willen.

The_Challenger | 19-10-12 | 08:38

Wat een faal van Pauw en Witteman om deze nepdiscussie niet in goede banen te leiden. Ik heb alleen maar die Wortmann horen ratelen.

mijntweecent | 19-10-12 | 08:38

Zalm was met ons... lang leve de euro

ojédiaré | 19-10-12 | 08:37
-weggejorist-
Hanz Ziezo | 19-10-12 | 08:37

Bakito 8:29

Klinkklare onzin en niet zo'n beetje ook. Kom anders maar eens met een voorbeeld.

Topperke | 19-10-12 | 08:37


Bakito | 19-10-12 | 08:12 |
Leg jij mij dan eens zonder te rammelen uit, waarom 1 Europa. Kom jij eens met de echte argumenten aub?

irma zonderboezem | 19-10-12 | 08:36

Onzin... kereltje Baudet kwam er helemaal niet door....

ojédiaré | 19-10-12 | 08:35

Nou Van Leeuwen. Ik heb het toch heel anders beleefd. Baudet was alleen aan het schreeuwen (jammer want volgens mij heeft hij inhoud en goede argumenten) en Wortmann bleef toch aardig overeind. Dus.

henkojenko | 19-10-12 | 08:34

necrosis | 19-10-12 | 08:11
Dat is Jerney Kaagman die heel moedig kwam vertellen dat ze de ziekte van Parkinson heeft. Heerlijk mokkel uit mijn jeugd verworden tot een oude vrouw met een vreselijke ziekte.

James Lastig | 19-10-12 | 08:33

Bakito | 19-10-12 | 08:17

En waar haal jij uit dit topic dat de PO een Eurofoob netwerk is? Is het niet zo dat Flauw&Wittemanshumor haar meehielpen in het debat door steeds te onderbreken? Dat brutale CDA mens kwekte er steeds door heen en P&W zagen dat het goed was.
Ze had zelfs hulp van het woordenboertje die gelijk even op zijn plaats werd gezet door Baudet.

The_Challenger | 19-10-12 | 08:33

Uhh jullie hadden je roze bril op? Baudet is sterk, maar hier werd hij toch echt overstemd door de kenau met praatdiarree. Tuurlijk was inhoudsmatig baudet superieur, maar hij mag wel wat aan zijn debattechnieken gaan doen, hij kreeg nu gewoon geen gelegenheid om zijn goede inhoud te spuien.

mental K | 19-10-12 | 08:32

The_Challenger | 19-10-12 | 08:28
Schaalvoordelen.

Bakito | 19-10-12 | 08:32

Ik zat met kromme tenen te kijken. Ik was eigenlijk geinteresseed om Baudet te horen spreken. Maar P&W laten mevrouw zo haar gang gaan dat het geen discussie meer is. Mevrouw Wortman is 80% van de tijd aan het woord. Ze gaat niet in op de argumenten van Baudet maar er komt een lawine van nietszeggende woorden en zinnen uit. Waardeloos als zijnde discussie en een verschrikking om deze mevrouw Wortman maar te horen doordenderen zonder nuance over europa zonder weerwoord.

denoorman | 19-10-12 | 08:32

Kan die Corine Wortmann niet even iemand laten uitpraten zeg, djeezus!

mijntweecent | 19-10-12 | 08:31

Vorig jaar de eer gehad om les van Baudet te mogen hebben op de Leidse rechtenfaculteit. Ik heb nog nooit zó tegen iemand op gekeken: deze vent is 28 jaar oud (als ik me niet vergis) en heeft een scherpe- visie, kan geweldig spreken en straalt enorm veel charisma uit. Jammer genoeg klapte iedereen zo'n beetje dicht als hij iets aan je vroeg; ongemotiveerde en/of domme studenten pakt hij ook keihard aan (mooi!). Er valt simpelweg geen debat van hem te winnen. Straks maar even de herhaling van P&W kijken. Dat wordt smullen.

Lazofiets | 19-10-12 | 08:31

Mogguh @ All,
Wortman wordt niet gesloopt, die tante geeft Baudet amper de kans om te reageren en speelt handig de "Verkiezingsuitslagkaart", negeert het referendum en walst een "Dance Macabre" van ingesleten ondemocratische desargumenten.

Sjeng de helle | 19-10-12 | 08:30

Muffe CDA-muts van het ergste soort. Getrouwd met een notaris, nou dan weet je het wel. Alleen al dat belerende, zalvende toontje. Oneindig veel woorden en clichés om haar punt (if any) te maken. Terwijl ze poep spreekt kijkt Baudet meewarig en geamuseerd toe om vervolgens kort en snoeihard terug te meppen. Heerlijk! Terzijde: wat een wonderlijke hoofden verder aan die tafel.

M@verick | 19-10-12 | 08:29

Jansen87 | 19-10-12 | 08:24
Afgezien van handel en geld, er is sprake van een Europese identiteit, een gezamenlijk gevoel dat Europese burgers spiritueel bindt. Een continent, een volk en een zielsgedachte.

Het is een aanfluiting dat daaraan als een gebogen paard aan voorbij wordt lopen.

Bakito | 19-10-12 | 08:29

Bakito | 19-10-12 | 08:12

Wat kan jij de boel weer mooi omdraaien. Kom eens met 1 voorbeeld aan dat Baudet zijn verhaal rammelt, dan kunnen we in debat.

The_Challenger | 19-10-12 | 08:28

Baudet spreekt mij aan, ja. Ze liet 'm ook echt nooit uitspreken. Raar mensch

Wimson | 19-10-12 | 08:28

@JanPaparazzi22 | 19-10-12 | 08:23:
Dat parlement zit voor spek en bonen, voor het democratische sausje. Daarvoor wil je geen kritische mensen die vragen stellen, daarvoor wil je mensen als Wortmann.

Muggenmepper | 19-10-12 | 08:28

@Jansen87 | 19-10-12 | 08:24
Ja, het is allemaal de schuld van Wilders.

#facepalm

Parsons | 19-10-12 | 08:27

Als.baudet meer zijn plaats gaf opgeëist in de discussie was het een echte knock out.geweest. Nu was die euro uitvreter te vaak aan het woord met zinloze statements. Maar wel een talentje voor de toekomst.

Dhr. W. Anhoop | 19-10-12 | 08:26

Baudet zit wel in de goede hoek, maar slaat de plank mis daar waar hij stelt dat 'een staat wél functioneert'. Een staat is een monopolie-organisatie die "klanten" dwingt tot consumptie, dus krijg je de slechtst mogelijk verhouding tussen prijs en kwaliteit.

trotse-ambtenar | 19-10-12 | 08:26

Alleen omdat die Baudet min of meer schreeuwend zei dat alles wat Wortmann zei een leugen was, wil niet zeggen dat hij het debat heeft gewonnnen of gelijk heeft.

Een van de slechteargumenten van hem. Omdat "de burger het niet wil" zou alles moeten worden stilgezet. De burger is gebrainwashed door gekke Greet en zn anti europa verhaal. Sinds wanneer weet de burger wat goed voor hem is in dit soort kwesties?

En Baudet weet weinig af van de economische voordelen zijn van dezelfde munt (mits goed gehandhaafd) en het creëren van een grote afzetmarkt. Europa kan als een groot blok wél concurreren met VS en Azië, individuele landen minder of niet.

Jansen87 | 19-10-12 | 08:24

Mijn oren begonnen spontaan te klapperen toen zij vertelde vice-voorzitter te zijn van een club met 278 zetels. Hoe fucking incompetent moeten die andere 277 dan wel niet zijn. Dit toont maar weer eens aan dat je het als Eurofiele buikspreekpop ver kunt schoppen daar in Brussel, ook al heb je inhoudelijk werkelijk niks te vertellen.

JanPaparazzi22 | 19-10-12 | 08:23

God, die Wortman lepelt weer alle ongefundeerde clich&eacute;'s en mythes op en gaat niet of nauwelijks in op Baudet's kritiek.

Muggenmepper | 19-10-12 | 08:18

ZKH EénOog | 19-10-12 | 08:14 | + 0 -
Zo'n boek is toch een beetje dooie bomen
media. En dat anno 2012. Achterhaald, als je het mij vraagt.

Verder werd weer eens duidelijk wat voor Eurofoob bolwerk de PO is. Daar betaal ik dus belasting voor. #gotspe

Bakito | 19-10-12 | 08:17

@necrosis | 19-10-12 | 08:11
Dat is Jerney Kaagman ja. Die verteld over haar ziekte.

Parsons | 19-10-12 | 08:15

Maar waarom zetten jullie een pica van een paardenkop bij dit topic?

ZKH EénOog | 19-10-12 | 08:15

@Bakito | 19-10-12 | 08:12

Als ik de titel van zijn boek zie, is hij niet anti-Europa...

ZKH EénOog | 19-10-12 | 08:14

Vanmiddag maar eens terugkijken dan, het klinkt als de moeite waard.

ZKH EénOog | 19-10-12 | 08:13

Nou ja, "slopen"...

Baudet kreeg gewoon weinig tegengas. Zijn anti-Europa verhaal rammelt aan alle kanten, had meer in gezeten. Jammer.

Bakito | 19-10-12 | 08:12

Jammer dat P&W niet in staat zijn om een discussie fatsoenlijk te leiden, er gingen ook nog wel een paar klappen naast omdat Baudet bij vlagen niet de kans kreeg z'n zegje te doen of uit te spreken.

De CDA-regente was duidelijk niet gediend van en gewend aan weerwoord. Overduidelijk gevalletje beroepsdeformatie. Toch leuk dat ik 'r nog een keer op televee gezien heb. Zal de eerste en laatste keer wel geweest zijn.

Reinaert | 19-10-12 | 08:12

OMFG, is dat de echte Jerney Kaagman, of is dat er één van Koefnoen?

necrosis | 19-10-12 | 08:11

Baudet heeft hersens.

Wortmann heeft een fantasievriend.

Sums it up.

Parsons | 19-10-12 | 08:11

Witteman: is dat een belangrijke functie, vice-voorzitter?
Wat doet dat?
De vraag moet luiden: wat schuift dat?

necrosis | 19-10-12 | 08:09

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen