Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

ESM “The Heist of the Millenium”

superjanzegtgrrrrr.jpgIets te keurig weggepoetst achter een oefeninterland van Oranje en onze muzikale fruitmand Jantje Smit, vindt nu de belangrijkste discussie in onze parlementaire geschiedenis plaats. Het plenaire debat over Het Europees Stabiliteitsmechanisme, ofwel het ESM. Voor de echte slapers: het ESM is een draconisch systeem dat ons een groot deel van de soevereiniteit over onze financiën ontneemt en overhevelt naar een onkwetsbaar, ongrijpbaar en juridisch onaantastbaar bureaucratisch EU systeem, dat zomaar kan besluiten eens wat van ONZE miljarden in de echoput van falende Spaanse banken te flikkeren. Een ingenieus systeem dat van “ons geld” “hun geld” maakt. Welnu, het debat van vanavond had een sikkel-en-hamerstukje moeten worden. Een zoveelste pennenstreekje in het opheffingsproces van Nederland. De Kunduzcoalitie had de Tweede Kamer al gezellig ingericht als achterkamertje. De deuren waren gebarricadeerd met blauwe vlaggen en de raampjes geblindeerd met appeltjesgroene vitrage. En het was ze bijna gelukt om het domme volk, dat zijn wij, er buiten te houden. Het ESM boeide niemand, want moeilijk en saai en er was toch ook voetbal? Geen van de kwaliteitskranten ruimde een voorpagina in voor het ESM, en niet één van onze verschillige actualiteitenprogrammae had recent het ESM als onderwerp. Het was hopeloos tot Twitter “Lets Roll” riep. @jellebc brak in bij @diederiksamsom in @kvdB en stelde lastige vragen. @mariannethieme nam het ESM vol op de horens. @Geertwilderspvv nam zelfs Bram in de arm en dreigde met een geding. En @arieslob liet zien dat christenen wel degelijk ballen hebben. We zijn dus eindelijk wakker. Zo wakker dat zelfs 73% van de reaguurders van het ubersaaie Standpunt.nl aangeven niks te zien in het ESM. En ook al zijn we wellicht te laat om het ESM nog te voorkomen - het is allemaal allang geregeld- we zijn wakker genoeg om heel goed te zien hoe onze parlementariërs vanavond voor of tegen het ESM pleiten en stemmen. We zijn net op tijd wakker om te roepen: “Politici, kijk ons tenminste aan als je ons neukt.” Het ESM debat is hopelijk vanaf 19.30 uur op Politiek24. En uiteraard live te volgen via dit bouncende nieuwskanaal van de onderbuik. Update: Trololo. Debat geschorst omdat lid Wilders wil wachten tot na de uitspraak van de rechter. Wederom hoofdelijk stemmen over voorstel. Update: Verworpen. Debat gaat doorrr. (Deze blog werd getikt door reaguurder Jan Bennink aka Superjan, op verzoek van de redactie.)

Reaguursels

Inloggen

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:43

Als je het controle element niet begrijpt, waarom sta je dan te springen om de autonomie van Nederland weg te geven?

Heb je gezien, dat de externe auditors door de raad van gouverneurs wordt aangewezen -die samen met de raad van directeuren het bestuur vormen-?

Dat is een soort wc-eend grap. Iemand die bestuurt, huurt een vriend in om te kijken of hij zich netjes gedraagt.

decadent degeneraat | 23-05-12 | 12:03

Wilder heeft het weer gedaan, lol
Weer een hoofdelijke stemming bam!

janneman1977 | 23-05-12 | 10:30

Titel Topic: The Heist of the Millenium?
Volgens mij schrijf je millennium toch met dubbel N?

Beat me up Scotty | 23-05-12 | 10:28

Toen ik in militaire dienst zat werd me verteld dat ik het Koninkrijk der Nederlanden moest beschermen tegen subversieve invloeden van binnenuit zowel als als van buitenaf.
Kunnen we inmiddels concluderen dat bewijzen van subversieve invloeden tegen het Koninkrijk der Nederlanden en haar inwoners evident zijn of gaat die vlieger niet op?

Ik zie dat er hier een aantal reaguurders zijn met flink wat meer kennis van strafrecht en strafvordering dan ik.

Gezien het feit dat meerderen van ons op tv en pc hebben gezien dat dit verdrag er doorheen gedrukt wordt zonder volksraadpleging, zou het onder burger arrest plaatsen van de ondertekenaars van ESM een mogelijkheid zijn?
Zodat ze hun handelingen mogen verklaren in een rechtelijke procedure.

Let wel dat ik niet oproep tot geweld of illegale acties op wie dan ook.

Doomed | 23-05-12 | 09:54

Die hele Euro is afgedwongen door (hoe toevallig, socialist) Mitterand, die Kohl chanteerde in de eenheidsmunt.

De Euro is door de politieke elite altijd gezien als een middel om politieke eenwording te bewerkstelligen. Hoe hard ze in de politiek ook schreeuwen van niet, een munt kan louter bestaan d.m.v. politieke eenheid om dat een munt nu eenmaal uitgaat van een vorm van solidariteit, gelijkvormigheid en politieke eenheid. Met andere woorden, de politiek heeft de natuurwet politieke eenheid en munt willen omdraaien naar munt en eenheid, maar is daar jammerlijk in gefaald.

De opmaat was al in het begin, compleet verschillende economieën in de munt zetten. De hoop was dat de zuidelijke staten zich zouden optrekken; men keek met een scheef oog naar Oost Duitsland. Daarbij werd voor het gemak vergeten dat daar in de jaren 90 miljarden heen zijn gegaan.

Landen als Griekenland konden met groot gemak geld lenen en de commerciële banken hadden daar wel oren naar. U en ik, de Europese belastingbetalers stonden wel garant, want banken die kapot gaan zijn slecht voor de stabiliteit en de kleefbaarheid van het pluche, dus de politiek werd in no-time door de financiële sector in de rol van suikeroom gechanteerd. Via een rondje Athene komen die miljarden zo bij de financiële sector terecht, die voornamelijk goed is in het privatiseren van winsten en collectiviseren van verliezen.

Nu worden doormiddel van technocratische fondsen en constructies pleisters geplakt op een bloeding die niet te stelpen is. De Euro is tegennatuurlijk, aan een groot aantal essentiële aspecten is niet voldaan, als meest cruciale toch wel de politieke eenheid. Maar door dit gekloot van de politieke elite is het complete draagvlak voor zo'n eenheid geërodeerd, staan noord en zuid lijnrecht tegenover elkaar en draait de burger d.m.v. draconische bezuinigingen op voor het falen van de politiek.

In plaats van een mea culpa worden we door de politiek via een omweg steeds verder in een technocratische superstaat gedrukt die het net niet is... De hele Euro staat op klappen, financieel onhoudbaar, democratisch niet gedragen en explosief in de lidstaten... Bij elke verkiezing winnen de flanken, waardoor ze onbestuurbaar worden. Die gedroomde eenheid begint een nachtmerrie te worden, door pure incompetentie.

Prof_Bukmaar | 23-05-12 | 09:09

Betweetert | 23-05-12 | 08:39 |
Dat is de ellende! Niemand wil het zien, maar ik ben er ook van overtuigd dat dit een vooropgezet spel is van de wereld elite om de onderkant nog verder uit te knijpen door schulden publiek te maken en opbrengsten privaat om zo de echte leiders (en dan hebben we het niet over politiek) te behagen. Den die leiders hebben totaal geen respect voor de levens van anderen. De grootste criminelen verschuilen zich achter regeringen die na 4 jaar vernieuwd worden. Maar de mensen achter de snode NWO plannen blijven zitten en voeren het plan verder uit. Noem me aluhoedje of doemdenker. Binnen 25 jaar zal alles duidelijk worden. En idd u bent gewaarschuwd.

Doc Damage | 23-05-12 | 08:55

De aandacht wordt steeds weggeleid van het werkelijke probleem; u en ik moeten tot de laatste cent worden uitgeknepen. Men voorzag in het huidige kapitalistische model dat de pyramide structuur niet langer vanaf de onderzijde meer gevuld kon worden. Met als gevolg dat de men nu in de huidige pyramidestructuur de onderlaag uitknipt om de bovenlaag (elite/ambtenaren en rijken) te kunnen blijven behagen. De onderkant van de samenleving wordt willens en wetens opgeofferd voor het welzijn van de bovenlaag. Dat is zo op mondiaal niveau besloten, al enkele decennia terug. Als klap op de vuurpijl zal straks een keer een bestaand virus worden ingezet, oorspronkelijk ontwikkeld door gigant BP om olie af te breken dmv synthetisch DNA, wat de mensheid in een klap kan uitdunnen, want het breekt ook menselijk DNA af. En guess what? Het anti virus bestaat inmiddels ook al. Doemscenario? Aluhoedje? de keiharde realiteit die niemand wil zien omdat ie te bizar voor woorden is. Maar wel aanstaande! Deze situaie gaat namelijk nog een keer een burgeropstand opleveren, wat men dan simpel voor is door de bevolking ziek te maken en zo de natuurlijke resources te behouden voor (alweer) de bovenlaag! U mag weer schieten. Geen probleem. Maar zeg niet dat u niet geinformeerd was!

Betweetert | 23-05-12 | 08:39

-weggejorist-

jant0nius | 23-05-12 | 03:51

-weggejorist-

jant0nius | 23-05-12 | 03:49

-weggejorist-

jant0nius | 23-05-12 | 03:43

*Braaf posts van 'seven' serieus neemt*

jant0nius | 23-05-12 | 03:40

'Voor NL zullen v jul2012 tot jul2013 de garanties v t EFSF & ESM gezamenlijk uitkomen op 134 miljard euro. ' www.google.nl/search?q=Voor+Nederland+... bron rijksoverheid.nl

"Dat het fonds zonder problemen door de de ministers van Financiën kan worden uitgebreid klopt. En dat Duitsland, Frankrijk en Italië in de praktijk vetorecht hebben is ook juist, omdat het ESM een besluit tot uitkering van steungelden kan nemen als 85 procent van de eurolanden instemt. Als één van deze drie grote landen tegen is, kan een besluit dus worden geblokkeerd.” www.nrc.nl/nieuws/2012/05/22/kamer-deb...

'In afwijking van lid 3 wordt gebruik gemaakt van een spoedstemprocedure indien de Commissie en de ECB beide concluderen dat als niet dringend een besluit tot verlening of tenuitvoerlegging van financiële bijstand, zoals gedefinieerd in de artikelen 13 tot en met 18, wordt vastgesteld, zulks de economische en financiële duurzaamheid van de eurozone in gevaar kan brengen. Voor de aanneming van een besluit in onderlinge overeenstemming door de Raad van gouverneurs als bedoeld in artikel 5, lid 6, onder f) en g), en de Raad van bewind volgens die spoedprocedure is een gekwalificeerde meerderheid van 85% van de uitgebrachte stemmen vereist.' wetten.overheid.nl/BWBV0005640/geldigh... (NL heeft dus 5,7% vd stemmen&dus geen veto over de inzet van haar eigen 40mrd

Overheid.nl , rijksoverheid.nl nrc.nl wat een hoop aluhoedjes sites over het esm zijn er hè? D66&GL vinden het helemaal oké, die zijn veel objectiever dan die 3.. *hoest, kuch, kots*

seven | 23-05-12 | 03:01

Logisch toch? 'Nederlandse' banken hebben 2miljard in Griekenland staan, laten we de Grieken bovenop eerdere zakken met cash daarom nog eens 40mrd geven.
Maar gaat u slapen, het filmpje wat niets meer doet dan uit het verdrag citeren is volgens de eurofielen een hoax.
Dit staat ook niet in t verdrag
'De Raad van gouverneurs kan te allen tijde niet-volgestort maatschappelijk kapitaal opvragen ' wetten.overheid.nl/BWBV0005640/geldigh...

Blijft verder wel vreemd, nergens in t #ESM verdrag staat dat Eurocraten, regering & voorstemmers privé garant staan met hun persoonlijk vermogen. Toch niet zo zeker hè? Nou ja, laten we het de domme burgers nog eens uitleggen, dan worden ze vast allemaal braaf betalende eurofielen. *Kuch*

seven | 23-05-12 | 02:28

@Politiekrelativist | 23-05-12 | 01:37
Narcisme? Masochisme? Overschatting?

Niemand zit te wachten op jouw aandacht, jij blijkbaar wel op die van anderen.

Wolveshead | 23-05-12 | 02:23

Wolveshead | 23-05-12 | 01:15 | + 1 -
Ik heb geen tegenstanders. Als ik jou moet overtuigen van mijn standpunt, dan zou ik zeggen:
Ga gewoon slapen, tis laat. Geouwehoer over die kudtpolitiek, en, tzijn goedvrdoeme allemaal zakkenvullers daar in den haag. Wat is dat toch aan mij dat iedereen graag aandacht van me wil.

Politiekrelativist | 23-05-12 | 01:37

Genoemen is uiteraard genomen, voor de taalnazi's onder ons.

Wolveshead | 23-05-12 | 01:16

@Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:26
Wel op K. de V. reageren maar weer niet op mij

Wolveshead | 23-05-12 | 00:03


Van al je "tegenstanders" hier zou ik de makkelijkste moeten zijn om te overtuigen of "er uit te lullen". Je hebt niet eens een poging daartoe gedaan ondanks je hautaine opstelling tot nog toe. Dan vind je het vreemd dat jou de maat genoemen wordt? Die Zwitsal ga je op deze manier nog lang houden, zelfs als die niet meer achter je nick staat.

Wolveshead | 23-05-12 | 01:15

Heb zojuist aandelen in glijmiddel gekocht.

Armin Langbaard | 23-05-12 | 01:09

@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:20
Ghe,ghe. Maak je niet druk, ik zit wel vaker in vergaderingen waarin Dienstonderdelen geen strobreed toe willen geven al is duidelijk aangetoond dat hun beleid niet werkt in de beoogde voortgang die zij zelf hebben ingezet. Ook daar wordt ik doodgegooid met cijfertjes en onduidelijke "bepalingen" die na bevraging op simpele wijze zelden to nooit overeind blijven.

Wolveshead | 23-05-12 | 01:03

Jup, ik ben zonder mening
@Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:45
Je bewijst wel weer erg snel Kaas zijn statement he? En dat binnen 10 minuten...

La Bailaora | 23-05-12 | 00:50

@Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:45 | + -2 -
Nou goed, als dat je mening is prima.
We hebben vast wel andere discussies.

Kop op, alles komt goed, als het aan mij ligt.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:48

@BarendGujj | 23-05-12 | 00:44 | + 0 -
Wow, VEELS TE LAAT!

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:45

Kaas de Politiekrelativist
@Bart_Bart | 23-05-12 | 00:41
LOL :-)

La Bailaora | 23-05-12 | 00:45

Wil je een punt maken?
Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:37 | + 0 -
Jup, ik ben zonder mening, en vind het nogal zielig dat je dat niet schijnt te kunnen accepteren.
Met "door diezelfde lui die jij zo verdedigd." schiet je weer in je paranoide rol.

Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:45

Jan, je schrijft: 'Geen van de kwaliteitskranten ruimde een voorpagina in voor het ESM'. Maar viereneenhalf uur voordat jij je stukje postte, had het NRC een artikel over de hele voorpagina. En dat artikel ging over: het ESM. Titel: 'Crisis heeft nu eigen samenzwering. Een vangnet van 500 miljard euro of een Brusselse truc om greep te krijgen op andermans schatkist?...' Wel even echt in de kranten kijken voordat je iets schrijft over wat er in die kranten staat.

BarendGujj | 23-05-12 | 00:44

@Bart_Bart | 23-05-12 | 00:41 | + 0 -
Hahaha nou ga je te ver!

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:42

@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:35
Oke, maar die 'bijnaam' was dus niet zozeer een lofzang. Meer dat je een mening hebt, maar geen waardeoordeel.

Kaas de Politiekrelativist lijkt me trouwens een betere.

Bart_Bart | 23-05-12 | 00:41

Goor tuig, toe maar..

Slipsnifter | 23-05-12 | 00:40

@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:37 | + 0 -
Blijkbaar mijn opleiding Nederlands ergens anders gevolgd.............. GRRRRRRRR

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:38

"sniff out the rat" is een Engels gezegde, geen uitschelden.
Noemde je The View trouwens ook geen trol, is dat geen namecalling dan?

Slipsnifter | 23-05-12 | 00:38

@Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:35 | + 0 -
Ik zit hier weer juridische stukken te lezen, terwijl ik jouw reaguursels lees.

Ze hebben heel erg veel gelijkenissen.

Maar goed ik hierin verzanden dan gooien we het over een ander boeg.

Wat wil je met je argumentatie.

Wil je een punt maken? Of niet?
Accepteer je dat ik een punt wil maken?
Zou je dat willen accepteren?

En ik ben opgeleid om in Aluhoedjes te denken, door diezelfde lui die jij zo verdedigd.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:37

je bent niet bezig met een discussie maar indoctrinatie.
So true...
La Bailaora | 23-05-12 | 00:35 | + 0 -
Gadverdamme, jullie zijn allemaal van dat gore tuig dus. Keeeeee dan.

Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:36

@Bart_Bart | 23-05-12 | 00:32 | + 0 -
Ik heb heel veel mening, en ik doe mij dommer voor dan ik ben.

Dat heeft een reden.
Daarom ben ik zo anti-lofzang voor kaas.

Laat mij Kaas de Dwaas zijn, dat is beter.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:35

Ik heb een lange geschiedenis met jouw meningen.
Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:30 | + 0 -
Apart, ik heb geen lange geschiedenis met meningen, en, nogmaals, ik heb hier nog steeds geen mening geuit.
Ik denk dat iemand een rat noemen overigens wel degelijk een verdachtmaking is. Hoe je dat nog probeert recht te lullen, onder het mom van, je manier waarop je het zegt is verkeerd, dat is laf. Ik ben een rat, dus blijkbaar iets van een verrader, althans, ik ben niet onschuldig. Dat is niet normaal hoor. Aluhoedje dus.

Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:35

je bent niet bezig met een discussie maar indoctrinatie.
@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:30 (in reactie op Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:26)

So true...

La Bailaora | 23-05-12 | 00:35

@Bart_Bart | 23-05-12 | 00:24
Ja, als je er zo over nadenkt is het eigenlijk wel heel cool: 'Kaas de View', zo zie je maar weer 'slip of the keyboard'...

La Bailaora | 23-05-12 | 00:32

@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:25
Het kan overigens ook impliceren dat je altijd wel een (originele) mening hebt klaarstaan. Kaas de Mening, de man die een mening heeft. Fout of goed.

Ennieweetjes, politici hebben natuurlijk wel altijd de waarheid in pacht. Elke dag proberen ze die mening bij te slijpen, en zo nodig te veranderen. Als, bijvoorbeeld, de wereld om hen heen verandert. Zoals frauderende Grieken, of een falende Europese samenwerking.

Betere ten halve gekeerd, dan.. Iedere politicus heeft dat tegeltje thuis hangen.

Enige spijtige is dat ze die wijsheid nooit in de praktijk brengen.

NOOIT. Ach, gelukkig gaat het niet om miljarden. Dat zou wat zijn.

Bart_Bart | 23-05-12 | 00:32

@Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:26 | + 0 -
Ik ben niet gemeen, ik ben direct.
Ik heb een lange geschiedenis met jouw meningen.

Je bent te star, je bent niet bezig met een discussie maar indoctrinatie.

Dat heb ik gesniffed en dan is het gewoon klaar.

Het is geen verdachtmaking, het is een observatie. Iets wat ik heel erg goed kan, althans dat vinden anderen. We kunnen hier niet ijken, dus dan is het maar mijn mening.

En dat mag ook gewoon.

Dus je probeert gewoon slachtoffer te spelen. Wees een man of vrouw.

EN GA DE DISCUSSIE AAN.

Er was ook iemand die heette "niemanddenktna" of zoiets. Die heb ik hetzelfde verteld, dat ik niets met de argumentatie stijl kon, nu kan hij/zij zich wel beter verworden en ik geef hem/haar waarempel gelijk.

De boodschap is belangrijk, maar ook hoe je het brengt.

Misschien ben ik nu even hard, maar daar word je groot van.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:30

@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:22
txs :-)

La Bailaora | 23-05-12 | 00:30

Revolutie!

frisenfruitig | 23-05-12 | 00:29

Ik ken dit soort figuren beroepsmatig, ik ben nogal goed in "sniff out the rat". Ze doen zich onschuldiger voor dan ze zijn.
Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:20 | + 1 -
Ja, en ik ben degene die aan 'namecalling' doet. Waarom doe je zo gemeen? Waarom leg je mij allemaal meningen in de mond?
Je bent echt een trol, daarnet excuseerde je jezelf nog dat je zo deed, en nu ga je weer verder met die nare verdachtmakingen. Ik heb het nergens aan verdiend, erg vies spelletje.

Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:26

@Bart_Bart | 23-05-12 | 00:24 | + 0 -
"The view"

Impliceert dat ik de waarheid in pacht heb, en dat heb ik echt niet. Ik kan wel veel kudo's krijgen dat betekent niet dat ik altijd gelijk heb.
Kijk naar de politici die denken zonder legitieme democratische macht voor ons te beslissen.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:25

@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:15
Oke, vond het gewoon wel een cool naampje. Met zo'n naam kan je met gemak tegen Klitschko de boksring in. 'The View', hoe kewl is dat.

Peggolt schijnt 'The Ongelofelijke Loser' te heten.

Bart_Bart | 23-05-12 | 00:24

@La Bailaora | 23-05-12 | 00:18 | + 0 -
Nee joh gekkie, soms verander ik van tactiek.
Dank nog voor het opkomen voor mij, maar ook dat is niet nodig.

Ik waardeer jouw input ook nogal. Maar dat wist je al.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:22

@blinde kip | 22-05-12 | 22:11
En nog steeds geen reactie. Wat moet ik daar nou van denken?

blinde kip | 23-05-12 | 00:22

@Wolveshead | 23-05-12 | 00:15 | + 1 -

"Politiekrelativist"
&
"Dictaat van Geert"

Zijn stil want de argumentatie is op. Het volgende is of stilzwijgen of "name calling".
Ik ken dit soort figuren beroepsmatig, ik ben nogal goed in "sniff out the rat". Ze doen zich onschuldiger voor dan ze zijn. Geeft niet, ik zal wel weer alu-hoedjes vouwen, doe ik al jaren in opdracht voor overheden, waarom nu niet voor mijzelf.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:20

@Bart_Bart | 23-05-12 | 00:10
Tja, de w zit idd. dicht bij de s, en ik zit op de bank een beetje krom te typen, vandaar... Gaat snel in deze draadjes, dus er komen wel meer typefoutjes voor in mijn plemps. Ik hoop dat je me dat niet kwalijk neemt :-)

La Bailaora | 23-05-12 | 00:19

Wolveshead | 23-05-12 | 00:15
Kereltje peggelt moet morgen weer vroeg op.

Slipsnifter | 23-05-12 | 00:18

@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:13
Ok, dom van mij, sorry.

La Bailaora | 23-05-12 | 00:18

Wat is Dictaat van Geert overigens stil, zo moeilijk was mijn vraag toch ook weer niet...

Wolveshead | 23-05-12 | 00:15

@Bart_Bart | 23-05-12 | 00:10 | + 1 -
Ik ben niemand.
Ik ben koning onderbuik, werkelijk zonder enige kennis van zaken. Maar dit soort dingen gaan mij aan en ondanks gebrek aan kennis steek ik mijn mening niet onder stoelen of banken.

Als dat mijn een nieuwe bijnaam geeft, ok. Het is grappig, ik heb vele bijnamen.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:15

@La Bailaora | 23-05-12 | 00:09 | + 2 -
Wij hebben verschillende debat-technieken.
Ik laat mensen iets zeggen, en ik laat ze dan zien dat het niet klopt.
Jij zegt het direct.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:13

@La Bailaora | 22-05-12 | 23:49
Is dat een typfout, of een coole nieuwe bijnaam, van jou, voor Kaas de Vies?

Kaas de View.

Bart_Bart | 23-05-12 | 00:10

@Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:05
Dat staat niet in het verdrag Kaas, er is geen besluitvormingsrecht voor Nederland, alleen informatieplicht. Dus ook al zijn 150 parlementsleden tegen, ze kunnen het besluit van de ESM niet meer tegenhouden.

La Bailaora | 23-05-12 | 00:09

@Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:01 | + 0 -
Juist en daar gaat dus o.a. het gesteggel over. Is het een 1/2 stemming of een 2/3de stemming voor Nederland omdat het zo'n impact heeft.

Of ontken je de impact.

Kaas de Vies | 23-05-12 | 00:05

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:17
Je bent hier al dagen aan de gang om het tegendeel aan te tonen van hetgeen reaguurders je heel geduldig hebben proberen uit te leggen wat er mis is met dat ESM. Je geeft zelf aan dat je er eigenlijk niet heel veel van begrijpt maar houdt wel vast aan je eigen overtuiging (dat mag uiteraard) en beticht dan anderen er van dat ze het allemaal niet begrijpen. Dat op zich is al merkwaardig. Ik pretendeer ook niet de kennis te hebben die reaguurders als La Bailaora, Kaas de Vries, Parsons, Seven, Willem Hollander etc. wel hebben op dit vlak, ik begrijp echter wel wat zij zeggen. Ik heb dat op zijn boerenkaas-Hollands proberen te schetsen en zelfs daar kom je niet uit. Je kunt jezelf inmiddels de vraag stellen of je over dit soort zaken mee moet reaguren op de manier waarop je dat tot nog toe gedaan hebt, als je eigenlijk niet weet waar je over praat of wat je bedoelt te zeggen.

Wolveshead | 23-05-12 | 00:03

het treedt in werking nadat de ESM-leden de depositaris in kennis hebben gesteld van de voltooiing van hun toepasselijke nationale procedures.
@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:54
Het besluit is genomen. Het in werking treden betreft het overmaken van het geld van de landen, dat kan pas nadat de nationale procedures tot het ophalen van de geldbus is afgerond.

La Bailaora | 23-05-12 | 00:02

Wat is die procedure voor X
En sommigen X-en hebben ene veto
Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:58 | + 0 -
De nationale procedure kan van alles zijn. Een beslissing van de fuhrer, of een meerderheid van stemmen van het parlement, of een 2/3 meerderheid van stemmen van het parlement. Het is een nationale procedure, dus waarom zou EU recht daar verder over uitwijden? Immers, de depositaris moet door een land in kennis worden gesteld, en Nederland kan alleen als land beslissingen nemen als bea en parlement het goed vinden.
Dan hebben dus, daar gaat het over, alle landen in de artikel 10 procedure (vaststelling maximaal leenvolume) een veto, in feite.

Politiekrelativist | 23-05-12 | 00:01

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:49

U relativeert de politiek net zo lang tot er niets meer van over is.
ESM is, afgezien van dat het een gedrocht is, het begin van het einde van de EU.
Waar vandaan het blinde vertrouwen dat de politiek dit wel goed zal regelen terwijl meer aardse zaken ook niet tot een goed einde gebracht kunnen worden?
Een compromis is nog altijd het beste middel om iedereen ontevreden te houden.

paost712 | 22-05-12 | 23:59

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:54
Da's het punt niet. Er staat na het besluit niets meer in de weg. NL stelt de depositaris slechts in kennis van voltooiing van nationale procedures erna. Staat er gewoon, geen interpretatie of wat dan ook.

Willem Hollander | 22-05-12 | 23:59

Als de X (ESM) de Y in kennis hebben gesteld.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:55 | + 0 -
Nou, er staat, nadat de X (de landen) het Y (generaal-secretariaat) in kennis hebben gesteld. Dat staat er ja, en ik zeg dat dat betekent dat landen zeggeschap hebben, dat is het betwiste punt, al een uur of 3.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:59

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:55 | + 0 -
Even mijn eigen zelfkritiek.

Als dus X (voortgang van de nationale procuders) (Y) uitvoerende macht in kennis hebben gesteld.

Wat is die procedure voor X
En sommigen X-en hebben ene veto

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:58

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:54 | + 0 -
Maar dat zegt het toch.

Als de X (ESM) de Y in kennis hebben gesteld.

Het is prima dat je signaleert dat je tegen een muur praat van tegengestemden, waar is jouw eigen zelfkritiek.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:55

La Bailaora | 22-05-12 | 23:47 | + 1 -
"Dan treedt het dus in werking"
Maar er staat, "het treedt in werking nadat de ESM-leden de depositaris in kennis hebben gesteld van de voltooiing van hun toepasselijke nationale procedures."
Jij zegt, het treedt in werking als het ESM besluit. Dat staat er ook niet, of wel?
Ja, ik zit hier tegen 4 of 5 overduidelijk vooringenomen mensen te praten, maar wat jij zegt klopt niet, dat staat er niet. Dus ik vraag nogmaals, dat besluit, dat nog NIET in werking is getreden, wat is daar de juridische waarde nog van. Want als de depositaris niet in kennis is gesteld, is er geen werkzaam verdrag, dat laatste geef je neem ik aan toch toe, dat dat er staat?

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:54

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:49 | + -2 -
Wat ik probeer jou in te laten zien dat de discussie veel groter is dan hoe jij hem ziet.

Je kan discussieren over een splinter, als net die balk zijwaarts je middenrif is ingeschoten.

Dat is wat ik probeer te doen, de discussie te verleggen en breder te maken. Als jij dat ziet als het pareren van de discussie, dat mag. Maar dat is niet mijn bedoeling.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:54

@La Bailaora | 22-05-12 | 23:49 | + 0 -
Daar gaat het niet om. Ik ben niemand en even belangrijk als de rest. Ik vind het goed als mensen kritisch zijn, want daar leer ik van.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:52

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:44 | + 0 -
Hoezo argumenteren? Jij begint met "Waarom worden wij gestraft, je draait het om. Het is zo makkelijk." terwijl ik niks omdraai, ik heb daar niks over gezegd, over griekenland en fraude.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:49

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:41
Kaas de View een trol noemen, je bent wel een hele echte newbie, en hebt geen enkel benul van verhoudingen hier in de burelen.

Ga je schamen, dit beweren tegenover een van de oudgedienden op dit forum.

La Bailaora | 22-05-12 | 23:49

Wat is het besluit, als het niet in werking treedt?
@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:36
Het ESM besluit om het verdrag te verhogen. Dan treedt het dus in werking, het besluit is dan genomen. Een land mag alleen nog informeren over hoe ie dat ophoest, daar komt het op neer.

Het niet in werking treden is dus geen optie. Dat gebeurt alleen als het land niet aan die verplichtingen kan voldoen, bv. omdat het failliet is of omdat er een staatsgreep is gepleegd, maar in dat laatste geval betekent dat oorlog.

La Bailaora | 22-05-12 | 23:47

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:41 | + 0 -
Ja ik zal altijd een trol blijven als je niet dieper in een discussie gaat, als je geen argumentatie gebruikt, als je maar star blijft.

Dan ben ik maar een trol.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:44

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:39 | + 0 -
Jaja, je bent een trol, het is me duidelijk. Hou nu maar op.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:41

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:36 | + 0 -
Griekenland had er 2 jaar geleden uitgegooid moeten worden wegens aantoonbare fraude.

Waarom worden wij gestraft, je draait het om. Het is zo makkelijk.

WAAROM. Dat is een goede vraag die je stelt. Maar je stelt hem maar 1x, en je moet deze vraag 1000 maal stellen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:39

Goed, stel ik de vraag gewoon nog eens:
Wat is het besluit, als het niet in werking treedt?
Wat is dat waard? Wat gebeurt ermee? Nogmaals, er is een besluit gemaakt door ministers van financien, maar Nederland heeft de deposetaris niet geinformeerd. Wat nu? Hebben we een niet-werkzaam besluit. Wat is dat volgens jou?
Want mij lijkt dat niet iets gevaarlijks, maar blijkbaar lees ik dat dan helemaal verkeerd. Ik krijg alleen geen suggesties van "goh, misschien betekent het wel...[vul in]".

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:36

Is een by-law een soort van outlaw?

deministerpresident | 22-05-12 | 23:35

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:30 | + -1 -
Je vraag is al verkeerd.

Je vraagt over doen
en hoe zit het dan wel

Dat doe je dus vaak verkeerd.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:31

La Bailaora | 22-05-12 | 23:23 | + 2 -
Waarom beantwoord je mijn vraag niet dan?
Mijn vraag is, als er zoveel mis is met wat ik doe, hoe zit het dan wel?

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:30

@La Bailaora | 22-05-12 | 23:23 | + 1 -
Ik heb morgen vrij.
En ik ga lekker protesteren ergens. Lijkt me leuk eens.

Wellicht te laat voor een vergunning voor een demonstratie. Maar Kaas eten mag je overal in Nederland.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:28

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:58
Daarom blijf ik (nog een heel klein beetje) hoop houden,
maar ik weet niet of die hoop een lang leven beschoren is.

Cor Rupteling | 22-05-12 | 23:26

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:17
Wolveshead, Willem Hollander, Kaas de Vies, Parsons, ik, allemaal spreken we je aan en hebben dat al 10x aangetoond, bv met 'in kennis stellen' en dat daar geen inspraak bij komt kijken.

Ik ben zelden een eigenwijser ventje in de burelen tegengekomen.

La Bailaora | 22-05-12 | 23:23

Waarschijnlijk is dat hete ESM een 'instrument' om de banken en hedgefondsen een aantal derivaten mee te laten ontwikkelen.
Nog meer geld toveren...

Blijft natuurlijk de vraag of voor-stemmers voor een schappelijk prijsje hebben kunnen voor intekenen.

paost712 | 22-05-12 | 23:22

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:17
Je leest, interpreteert vrij creatief en gelooft erin inderdaad. Wolveshead en La Bailaora en ondergetekende lezen slechts, en laten het daarbij. Da's het verschil.

Willem Hollander | 22-05-12 | 23:22

De euro-bond.

Niet sprekende over de rente discussie.

Het is een schaalvergroting met een even grote schaalvergroting van het risico voor het noorden die gelijk staat aan het zuiden.

En zelfs het rijke noorden heeft al jaren laten zien niet te kunnen snijden in bureaucratie, technocratie en zuinig om te gaan met de geleende penning van de burger.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 23:17

Ik heb dus geprobeerd te schetsen wat dat informeren/in kennis stellen inhoudt en dat daar geen inspraak of wat dan ook bij komt kijken op eenvoudige wijze. Dat jij dat niet op eenvoudige wijze kan weerleggen zegt veel naar mijn idee.
Wolveshead | 22-05-12 | 23:05 | + 1 -
Tjah, uiteindelijk gelooft iedereen wat hij/zij wil geloven. Ik kan daar blijkbaar weinig aan veranderen.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 23:17

@Mezelf
Die PVV-er is dus van Dijk, lijkt me een capabele vent.

Borakh | 22-05-12 | 23:16

kijk anders even naar knevel & poephoofd.. niks aan de hand mensen !

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 23:15

Die Hamer, brrrr

Slipsnifter | 22-05-12 | 23:08

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:51
We zijn die schuld aangegaan en sterker nog we gaan een nog grotere schuld aan door dat ESM te erkennen. Dat de Gerechtsdeurwaarder niet al je bezittingen in beslag ZAL nemen is iets anders als dat ze dat in eerste aanleg wel degelijk doen, waarna bekeken wordt welke bezittingen je mag behouden nadat de schuld is ingelost. Daar heb je dus geen inspraak in.

Ik verwijs verder naar geen enkel artikel, slechts naar jouw uitleg van "informeren/ in kennis stellen". Die lijkt mij niet te kloppen en blijkbaar sta ik daarin niet alleen. Ik heb dus geprobeerd te schetsen wat dat informeren/in kennis stellen inhoudt en dat daar geen inspraak of wat dan ook bij komt kijken op eenvoudige wijze. Dat jij dat niet op eenvoudige wijze kan weerleggen zegt veel naar mijn idee.

Wolveshead | 22-05-12 | 23:05

Morgen zal JKJ zich er wel proberen uit te draaien, vervolgens blijft de stemming hetzelfde omdat alle partijen een zeer sterke steminstructie hebben, en wordt het ESM er doorgedrukt.

Modderkip | 22-05-12 | 23:04

Riep die Hero nu op tot revolutie?
<orgen maar een paar extra bammetjes meenemen dan, zou wel eens later thuis kunnen zijn als ook dhet Binnenhof nog gesloopt moet worden...

paost712 | 22-05-12 | 23:03

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:56
Ik lees wat er in het verdrag staat, niet wat voor illusionaire zaken jij er allemaal bij wilt halen.

Je krijgt pas meer respect (en dat is echt een tip), als je niet over argumenten van een ander die je aanspreekt heen praat, want dat doe je continue. Niet alleen mij valt dat dus op, ook bv. Willem Hollander. Dat is de reden. Mensen met andere meningen, prima, verhoogd de discussie. Zo heb ik vaak een andere mening als pius, die hier nu niet is, vaak discussies dus, maar wel gewoon met respect. Heeft gewoon een andere mening, niets mis mee, alleen die weet het vaak wel gewoon te onderbouwen.

La Bailaora | 22-05-12 | 23:02

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 22:59 | + 0 -
daar gaan ze het over een groeifonds en eurobonds hebben %&^(&**&

janneman1977 | 22-05-12 | 23:01

De tering, er zit echt bijna niemand..

Slipsnifter | 22-05-12 | 23:00

morgen is er een gezellie etentje en dan krijgt Markie wat EU schouderkklopjes

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 22:59

Gelukkig alle arme landen komen in de finale van het ESF

Bergverzet | 22-05-12 | 22:59

zo.. de onafhankelijke burgerpartij gaat een grote staking organiseren...

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 22:59

@Cor Rupteling | 22-05-12 | 22:57 | + 0 -
Ja en MSM en de gevestigde orde heeft nogal een kater wat betreft rechtzaken met Wilders.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:58

Feestje in Den Haag heren.

Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:58

En dan houden we ermee op in Den Haag.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:58

Een referendum naast de verkiezingen.
Een directe uitdaging richting Pechthold.

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:58

Echte Cristenen (en de Cristelijke partijen hoeven de C heus niet alijd in hun naam te hebben, denk aan de SP, of voor mijn part de PVV(!)) laten zich waarachtig niet knechten, mark my words.

AntiSoof | 22-05-12 | 22:57

@Asmodean | 22-05-12 | 21:23
Waarschijnlijk heeft het er iets mee te maken, dat de reguliere media een radiostilte hadden over dit onderwerp, net als overigens de meeste politieke partijen.

Tot ene Geert Wilders een mooie kans zag om middels het dreigen met een rechtszaak, zowel dit onderwerp als zichzelf onder de aandacht van meer mensen te brengen.

Als er vervolgens wel aandacht aan een belangrijk verdrag als het esm wordt besteed, dan vind ik dat, op z'n zachtst gezegd, nogal ongemakkelijk aanvoelen.

Cor Rupteling | 22-05-12 | 22:57

Tot nu toe helemaal eens met Judas.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:57

La Bailaora | 22-05-12 | 22:52 | + 0 -
Nou, dan doen we het zo, vraag ik het jou:
Wat is het besluit, als het niet in werking treedt?
Met andere woorden, een besluit is genomen, maar het werkt niet, hoe interpreteer jij die situatie?
En nogmaals, voor de duidelijkheid, de minnetjes waardeer ik hoor, maar ik zou het waarderen als ik iets meer respect kreeg. Ik ben hier met mijn stoffige kennis van ER advocaat van de duivel aan het spelen, zonder dat ik werkelijk een mening over dit alles heb (zie mijn nickname) en ik krijg allerlei verdachtmakingen en verwijten naar mijn hoofd geslingerd. Is dat nou echt nodig? Ik ben volgens mij voor geen enkel standpunt reclame aan het maken, heb het alleen over de juridische werkelijkheid gehad.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:56

Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:53

Zo slecht is de SGP niet voor Nederland, behalve op zondag dan weer wel.

doskabouter | 22-05-12 | 22:55

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:52
Ik zal je zometeen volgen.
De eerste fles is al leeg.

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:55

Een voordeel, het is nu al duidelijk dat incompetent Denhaag in 2013, 2014, 2015 en 2016 per definitie al 8mjrd bij de burger weg gaat trekken. Nog even los van de overige uitknijp acties om de EUSSR regels te blijven likken.

normanius | 22-05-12 | 22:55

hou je bek kut PvdA-er.

tipo | 22-05-12 | 22:54

@Modderkip | 22-05-12 | 22:46
Wat betreft de ondoorgrondelijkheid van de EU, Europese commissies en afspraken kunnen we, helaas, tot de conclusie komen dat de werken van Kafka geen fictie meer zijn..

master_broccoli | 22-05-12 | 22:54

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:53
Een plaatje was het. Al had die toespraak natuurlijk wel het voordeel van relativiteit.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:54

SGP toch +1, eerlijk is eerlijk.

Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:53

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:52
Wij van de SGP mannenbroeders doen daar niet moeilijk over.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:53

Heel goede woorden dit.

tipo | 22-05-12 | 22:53

Wat een zuiver en helder betoog van de SGP-er.
Wow!

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:53

"Als een land een actie moet ondernemen, omdat anders het besluit nietig is"
... Besluit treedt in werking nadat land (esm-lid) actie onderneemt (informeert over nationale procedure).
@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:43
Ik weet echt niet meer of je niet slim genoeg bent, of dat je te kwader trouw bent. Ik denk nu eigenlijk het eerste.

Lees nog even deze 2 zinnen van je die ik hier uit je plemp over heb genomen. Die 2 zinnen betekenen niet hetzelfde. Er staat dus niet dat als het land niet informeert het 'besluit nietig' is. Er staat niets over nietig verkaren.

La Bailaora | 22-05-12 | 22:52

@harry pikkel | 22-05-12 | 22:49 | + 0 -
Eigenlijk ben ik al onterft door mijn vele taalfouten, maar nu ben ik dronken dus dan mag het.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:52

Klasse betoog van SGP.

Dr.Phlox | 22-05-12 | 22:51

Wolveshead | 22-05-12 | 22:45 | + 0 -
"Simpeler gesteld: Als de Gerechtsdeurwaarder jou in kennis stelt dat ze binnen 7 dagen beslag gaan leggen op al jouw bezittingen dan interpreteer jij dat zo dat je over dat besluit mag meepraten en zelfs beslissingskracht hebt over hoe die beslaglegging gaat plaatshebben?"
Ok, de 7 dagen, die staan o.a. in artikel 9 van het verdrag. Dat gaat over het incasseren van gelden die al beloofd waren. Soort incassobureau dus. Heb je gelijk in, behalve dat een incassobureau pas komt als je al eerder een schuld bent aangegaan. Je impliceert dat we het niet zijn aangegaan, door te stellen 'al je bezittingen', dat gebeurt hier niet.
De beslissingskracht, en het meepraten over het besluit, zijn in andere artikelen geregeld (o.a. artikel 10, en uit mijn hoofd art. 5 lid 6 en 7), en kun je dus niet in 1 adem noemen met de verwijzing naar artikel 9.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:51

@Wolveshead | 22-05-12 | 22:43
Inderdaad, Ze gebruikte andere woorden, maar het kwam er wel op neer wat ik schreef, geloof ik. Ze kwam iig wat 'simpel' over.

AntiSoof | 22-05-12 | 22:50

Ik hoop toch dat gelijk heeft. Dat de storting pas gebeurt als alle nationale procedures zijn afgerond. Dat die 'procedures' betekenen dat de 2e kamer akkoord moet gaan.

Want als voor 7 km snelweg hier 60 jaar wordt vergadert, is dat ESM in een keer nutteloos geworden als dat waar is.

Geenstijlfiguur | 22-05-12 | 22:49

Jan-Kees is alvast onze staatsschuld aan het supersizen...

Pantheon | 22-05-12 | 22:49

Dit waren de sprekers met daarachter de spreektijd. Waarom de sgp 20 minuten en cda 20 minuten, sp 20 minuten, zijn niet de grootste vanwaar dan die langere spreektijd?

1. E. Irrgang SP 20
2. W. Koolmees D66 7
3. E. Ouwehand PvdD 10
4. C.J. Schouten ChristenUnie 15
5. R.H.A. Plasterk PvdA 10
6. M.G.J. Harbers VVD 15
7. P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel CDA 20
8. A.P.C. (Tony) van Dijck PVV 15
9. B.A.M. Braakhuis GroenLinks 10
10. E. Dijkgraaf SGP 20
11. H. Brinkman Brinkman 10

nightwish | 22-05-12 | 22:49

@funkyd | 22-05-12 | 22:19
De Hedwige polder heeft hier vrij weinig mee te maken. Nederland heeft daar met Belgie een afspraak over gemaakt. Om de Schelde te mogen uitdiepen moet er aan natuurcompensatie gedaan worden. De gemakkelijkste en goedkoopste (!) oplossing is het onder water zeggen van de Hedwige polder.
De EU heeft Nederland er enkel en alleen een keer op de afspraak met Belgie gewezen.

Voor het hoe en waarom er aan natuur compensatie gedaan moet worden, hoef je niet bij mij aan te kloppen. Daar snap ik helaas ook weinig van.

master_broccoli | 22-05-12 | 22:49

Jan-Kees kijkt niet zo blij meer, dankzij Wilders is de Burger King al dicht straks.

Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:49

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:46
lol. Ik zat precies hetzelfde te denken, weliswaar zonder de gevolgen die jij schetst.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:49

@Alteidt Glijck | 22-05-12 | 22:46
W.m.b. is uw nick in dit geval uitstekend op zijn plaats!

Wolveshead | 22-05-12 | 22:49

@parel van het zuiden
Met aanfluiting bedoel ik dat er van alles moois in de Grondwet staat, zonder dat je daar als burger rechtstreeks een beroep op kunt doen. In die zin is deze krachteloos, omdat geen enkele burger nu een beroep op de rechter kan doen.
De eerste en tweede kamer daarentegen zijn nu aan zet. Het is hun taak om te bekijken of het ESM in strijd is met de Grondwet, zij worden - in ieder geval theoretisch - geacht te bekijken of deze strijdig zijn. Dat lijkt me nou niet heel erg ingewikkeld, gezien de gevolgen. Tweederde meerderheid is dus in beide kamers vereist, maar daar hoor ik helemaal niemand over.
Ook al wordt het ESM dus getekend, zonder deze meerderheden is het niet meer dan een ondemocratisch en ongeldige ratificatie.

das_Freudenmädchen | 22-05-12 | 22:48

Wie van iemand anders (de kiezer) een mandaat heeft gekregen om beslissingen te nemen mag dat mandaat nooit op eigen initiatief overdragen aan een derde (europa)
Als een drager van een mandaat niet langer dat vertrouwen wil dragen moet dat mandaat teruggegeven worden aan de gever, oftewel, het parlementslid laat het aan de kiezer om te blslissen het mandaat aan europa over te dragen.
Dat lijkt me een basisprincipe van de parlementaire democratische gedachte.

Alteidt Glijck | 22-05-12 | 22:46

Ik heb weinig met de SGP, maar als hij Kafka aanhaalt én een goed betoog neerzet, toch +1.

Modderkip | 22-05-12 | 22:46

Wellicht ga ik SGP stemmen. wow. Dat betekent dat ik door beide takken vanuit de familie direct onteft wordt.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:46

Deze gast is goed. Hij weet gewoon dat hij theatraal is, hij heeft er echt plezier in. De Leo Beenhakker van de TK.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:46

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:43
Krijg ik nog uitgelegd wat ik met mijn simpele voorbeeld fout heb geschetst? Het mag jou toch geen enkele moeite kosten mij op mijn fout te wijzen?

Wolveshead | 22-05-12 | 22:45

Dat de voorstemmers mogen branden in hun brandgang.

tipo | 22-05-12 | 22:45

Mooi meditatief bezinning momentje...

Pantheon | 22-05-12 | 22:45

@Lepo | 22-05-12 | 22:43 | + 0 -
ESM is kut, zei de muis.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:43

europese ministerie van financien zei dit handtasje van groenlink, (artikel 93 sr)

janneman1977 | 22-05-12 | 22:43

Ha, gelukkig.
Tijd voor een prediker.

Dostranamus | 22-05-12 | 22:43

Mooie inleiding.

Sniff.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:43

kippevel!

tipo | 22-05-12 | 22:43

@Willem Hollander | 22-05-12 | 22:38 en AntiSoof | 22-05-12 | 22:39
Ja, ook als je even naar het nieuwe filmpje in de nieuwe draad kijkt moet je goed kijken dat Samsom en Pechtold het ook eigenlijk helemaal niet ontkennen, dit monstrum, kan ook niet, maar dat ze het een 'goede' zaak vinden voor de stabiliteit van Europa...


La Bailaora | 22-05-12 | 22:43

WAT zei de muis?

Lepo | 22-05-12 | 22:43

@AntiSoof | 22-05-12 | 22:39
Dat was de dame bij Standpunt.nl nietwaar? Toch niet echt een programma dat bol staat van Eurofoben, vandaag was echter de uitslag dat 77% tegen dat ESM is en tijdens de uitzending was dat al 73%. De kritiek die zij kreeg kon ze niet weerleggen, het was weer het afdraaien van een ingestudeerd riedeltje. Transparantie is een mooi ding als het de geldelijke schenkingen aan de PVV betreft vinden ze allemaal. Daar moet het natuurlijk wel bij ophouden.

Wolveshead | 22-05-12 | 22:43

Dat staat er toch niet man. Vandaar dat je zoveel minnetjes krijgt.
La Bailaora | 22-05-12 | 22:35 | + 0 -
Nee, het staat er wel. Ik kan er niks aan doen verder. Ik zeg, dat staat er, zeg jij gewoon: "Nietes", krijg ik minnetjes. Lawl, ik vind het wel grappig, maar ook wel vrij triest.
Je beticht me ook van allerlei zaken, dat ik "eromheen lul" ofzo. Ik geef heel eerlijk aan dat ik geen mening heb, probeer een juridische tekst te verhelderen, leg uit wat er staat, en krijg allemaal paranoide hoedjes over me heen die vinden dat er iets heel engs staat.
Als er iets heel engs had gestaan had ik gezegd, er staat iets heel engs.
Maar dit:
"Als een land een actie moet ondernemen, omdat anders het besluit nietig is"
... staat er gewoon. Besluit treedt in werking nadat land (esm-lid) actie onderneemt (informeert over nationale procedure).
Dat staat er, niks anders, onbegrijpelijk dat mensen dat maar blijven ontkennen.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:43

wat een landverrader, die GL-er.

damnschreeuwer | 22-05-12 | 22:43

GL:We doen gewoon lekker mee terwijl we dingen eisen die we toch nooit krijgen.

Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:42

Heerlijk, even een stukje contemplatie.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:42

@ AntiSoof | 22-05-12 | 22:36 |
lol, dat is wel in de lijn der verwachting ja maar dan ligt die koe echt al wel in de vriezer

normanius | 22-05-12 | 22:42

@Parel van het Zuiden | 22-05-12 | 22:40 | + 1 -
Juist!

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:41

@das_Freudenmädchen | 22-05-12 | 22:35 |

De grondwet is geen aanfluiting. De wijze waarop er mee om gegaan wordt is een aanfluiting. Opnieuw wordt duidelijk waarom de Nederlandse politiek een constitutioneel gerechtshof altijd heeft tegengehouden. Zo kun je de regels altijd naar eigen inzicht, ingegeven door eigen of partijbelang, negeren. Nu is de prijs bekend. Tientallen miljarden en still counting!

Parel van het Zuiden | 22-05-12 | 22:40

@Slipsnifter | 22-05-12 | 22:37
Nooit de moed verliezen. Angst is hun wapen.

AntiSoof | 22-05-12 | 22:40

"The board of auditors"

Pvda, VVD, D66, Groenlinks en CDA heb een "Board of auditors" voor hun kop.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:39

Krakers zijn bureaucratische zeurpieten over procedures geworden, de partij van de arbeid heeft schijt aan de wil van diezelfde arbeiders, de democraten '66 zijn de bedrijfspoedel van de EU-moloch geworden, een deel van de christenen worden je belangrijkste bondgenoot en een liberale partij wil geld van rijk naar arm transferen. Vreemde tijden.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:39

@La Bailaora | 22-05-12 | 22:33
Ik hoorde vanmiddag een CDA-Europarlementatier die ook al zo een vaag onlogisch verhaaltje had. Ze zei ook 'we kunnen altijd ons Veto gebruiken, dus ons geld komt heus wel goed terecht'. Ja hoor...

AntiSoof | 22-05-12 | 22:39

La Bailaora | 22-05-12 | 22:33
Inderdaad, deed hij hierboven ook weer, toen ik zei dat in kennis stellen van vage procedures niets zegt over besluitvorming, begon hij opeens over het besluit van de Gouverneur....

Willem Hollander | 22-05-12 | 22:38

Deze GroenLinks-Miep schuurt nu wel heel dicht tegen artikel 93 v/h stafrecht aan.

tipo | 22-05-12 | 22:37

@Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:33
Heb je helemaal gelijk in, ik wordt alleen een beetje moedeloos van de ellende waar we tegen onze wil in zijn gestort.
Wordt antidepressiva nog vergoed door de verzekeraars?
Zal wel niet.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:37

Zei die GroenLinkser nou net dat hij via de Komintern weg wil gaan werken?
Nou, dan weten we het wel dus.

Modderkip | 22-05-12 | 22:36

@normanius | 22-05-12 | 22:33
Straks komt er misschien een wet uit 'Europa' dat het verboden is je eigen koetje enzo te houden. Dus zelfs die vrije weg wordt misschien afgesloten.

AntiSoof | 22-05-12 | 22:36

De Nl Grondwet:
Indien een verdrag bepalingen bevat welke afwijken van de Grondwet dan wel tot zodanig afwijken noodzaken, kunnen de kamers de goedkeuring alleen verlenen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.
Artikel 14

1. Onteigening kan alleen geschieden in het algemeen belang en tegen vooraf verzekerde schadeloosstelling, een en ander naar bij of krachtens de wet te stellen voorschriften. 2. De schadeloosstelling behoeft niet vooraf verzekerd te zijn, wanneer in geval van nood onverwijld onteigening geboden is. 3. In de gevallen bij of krachtens de wet bepaald bestaat recht op schadeloosstelling of tegemoetkoming in de schade, indien in het algemeen belang eigendom door het bevoegd gezag wordt vernietigd of onbruikbaar gemaakt of de uitoefening van het eigendomsrecht wordt beperkt.
Nou was de Grondwet altijd al een redelijke aanfluiting, maar gezien de inhoud van het ESM lijkt het mij tijd dat de TK uitlegt waarom artikel 14 hier niet wordt overtreden Feitelijk is immers sprake van onteigening. Een tweederde meerderheid is dus vereist.

das_Freudenmädchen | 22-05-12 | 22:35

damnschreeuwer | 22-05-12 | 22:34

en ik dacht dat het aan mij lag

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 22:35

Als een land een actie moet ondernemen, omdat anders het besluit nietig is
@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:27
Dat staat er toch niet man. Vandaar dat je zoveel minnetjes krijgt.

En dus is het andersom, ik begrijp wel dat je je laat inpakken door AGW-adepten. Die hebben aan jou een hele gemakkelijk prooi. Je leest allerlei dingen die er niet staan.

La Bailaora | 22-05-12 | 22:35

Moeten we nu trots zijn dat we in een democratie leven? Het kabinet is gevallen. Maar in no-time wordt er een fout kontneuk accoord gemaakt en belangrijkste beslissing ooit: het ESM verdrag ondertekent. Gewoon omdat het kan. De Nederlanders mogen langs de kant staan en straks weer voor jan lul gaan stemmen. Als er hier iets hervormd moet worden is het wel de democratie. Alle grijze gebieden en backdoors zijn inmiddels bekend. Tijd voor V2.0

doskabouter | 22-05-12 | 22:35

die GL spreker klinkt ook al alsof hij te veel gezopen heeft.

damnschreeuwer | 22-05-12 | 22:34

He, groen links. Kan die nu nog zeggen: "mijn fractie" na september is het: Ik, de fractie van GL.
Mooie kutavond, genaaid door je volksvertegenwoordiging en door duitsers.

nightwish | 22-05-12 | 22:34

@Parel van het Zuiden 22:31
Het interesseert ze geen malle moer, dat ze ons geld weggeven.

tipo | 22-05-12 | 22:34

Onbetaalbaar dit. Wat een wereldprestatie dat die man zichzelf serieus neemt. Onze Frekie heeft het zelfs tot kamerlid geschopt.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:34

ik denk dat we morgen door alle media uitgebreid worden geinformeerd over het verloop van dit debat waarbij zowel voor als tegenstanders aan het woord komen.
-
hahahahaha

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 22:34

Een verdrag wat niet af is.
En dan toch steunen en ondertekenen ?

Hier is uw hypotheekakte.
Maakt u zich maar geen zorgen, het percentage vullen we later wel in !

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:33

@Willem Hollander | 22-05-12 | 22:25
Hij ouwehoert overal overheen. Probeert als ie op ongelooflijk gezwets wordt gewezen zich eruit te manoeuvreren. Eerst heeft ie het over besluit in de zin dat aan zou geven dat landen besluiten kunnen, als je hem daarop wijst haalt ie er van alles bij om toch maar wat aan te tonen, zaken die er niet staan, het is echt ongelooflijk. Doet ie in andere discussies ook, en dan begint ie te zeuren dat ie minnetjes krijgt. Nou, ik vind het niet gek hoor.

La Bailaora | 22-05-12 | 22:33

@ Slipsnifter | 22-05-12 | 22:23
Ik ook niet, maar toch hoop deed leven hé (nadruk op deed)

Iemand nog een geit, 2 koeien en een paar kippen in de aanbieding ? Deze reaguurder laat zich niet langer uitwonen door dat hypocriete zooitje in Denhaag!

normanius | 22-05-12 | 22:33

@Slipsnifter | 22-05-12 | 22:29
Het maakt altijd uit, sommige dingen moeten gezegd en vastgelegd worden, opdat er later van geleerd kan worden.

Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:33

Economische groei is een utopie, Miep.

tipo | 22-05-12 | 22:33

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:27 |
Nogmaals, je noemt het in kennis stellen van het voltooiien van een vage nationale procedure een veto.
Mwahaha, optimist, nu stop ik weer even met happen.

Willem Hollander | 22-05-12 | 22:33

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:23
Zou kunnen, al denk ik zomaar van niet als ik jouw bijdragen goed lees en begrijp. Misschien sta ik daarin alleen en kunnen jij en anderen mij op mijn misinterpretatie wijzen. Dan kan ik uiteraard mijn beeld bijstellen.

Wolveshead | 22-05-12 | 22:32

@Not Stephen Colbert | 22-05-12 | 22:31
Iedereen die er nu niet bij zit kan later ook de schuld niet krijgen.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:32

Als hij met die bril in de zon gaat lopen brand hij zij eigen ogen uit!

Pantheon | 22-05-12 | 22:31

Wauw, er zit ook echt geen hond in de zaal. Men lijkt dit nou niet bepaald belangrijk te vinden.

Not Stephen Colbert | 22-05-12 | 22:31

Schandelijk dat de Kamer zo leeg is. Wat een totaal gebrek aan plichtsbesef!

Parel van het Zuiden | 22-05-12 | 22:31

Tot nu toe alleen die PVV-er verstandige taal horen spreken, wie is die gast?

Borakh | 22-05-12 | 22:31

Geef die man tandjes en het is Theo.

Oeleflaffel | 22-05-12 | 22:31

er is helemaal niemand die van dijk tegen spreekt, gek he

janneman1977 | 22-05-12 | 22:31

'focus op perspectief'
Met zo een bril zeker.

tipo | 22-05-12 | 22:30

Hee! Bart Chabot is ook aanwezig!

Pantheon | 22-05-12 | 22:30

Kek brilletje.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:30

150 miljoen rente per jaar. Da's dus 25 euro per huishouden.

Ik geef het je te doen, nu met een collectebus langs de deuren gaan, "heeft u iets over voor Griekenland" vragen, en gemiddeld 25 euro binnenhalen.

Geenstijlfiguur | 22-05-12 | 22:30

De beurt is nou aan oeps.

Dropke | 22-05-12 | 22:30

@Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:28
De voorstanders hebben toch al een meerderheid, dus het maakt niet meer uit.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:29

Groen Links. Dat wordt prijsschieten.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:29

Dit is wel een belangrijk punt. Via de EFSF betalen wij de garanties van de PIIGS aan het ESM.

tipo | 22-05-12 | 22:29

Eindelijk iemand die durft te zeggen wat steeds meer van het volk al doorhad, jammer dat het de PVV is(mening, slaat mij niet aub), maar wat was het ook al weer... de vijand van mijn vijand is mijn vriend.

Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:28

ZUM KOTZEN. Voorstanders hebben schijt aan het volk. IK STEM NOOIT MEER VVD.
Hierbij mijn excuus aan allen dat ik vorig jaar op Rutte gestemd heb. SORRY.

Dr.Phlox | 22-05-12 | 22:28

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:26
Kudt..

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:27

Gelukkig hebben we nog rechters in dit land.

tipo | 22-05-12 | 22:27

Informatieoverdracht is veto? Heb jij een gaatje in je hoofd of hoe zit dat?
La Bailaora | 22-05-12 | 22:22 | + 0 -
Nou, voelt wel alsof er iets met me is. Ik probeer helder uit te leggen wat er staat, en ik krijg alleen maar reacties dat mensen het niet snappen. Geen wonder dat AGW ook wat hoog gegrepen is dan.
Als een land een actie moet ondernemen, omdat anders het besluit nietig is, ja, dan is dat een veto, kan ik moeilijk anders uitleggen. Een land is ons land, ik kan daar naartoe gaan en zeggen dat ik het land ben, pikken ze niet, het land is de MP die het parlement vertegenwoordigt, is echt niet moeilijk meer hoor.
Kom op jongen, je kunt het begrijpen. Als je dit snapt, en erover heen stapt, dan kun je misschien met de werkelijke kritiek beginnen op een gegeven moment. Dat willen jullie toch, kritiek op het ESM hebben? Daar probeer ik in feite gewoon bij te helpen, door uit te leggen dat dit een doodlopende weg is.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:27

@Willem Hollander | 22-05-12 | 22:25

Hij zal volharden. Check Co2 -draadje van vandaag maar eens. Een geest ommuurt met gewapend beton...

Parel van het Zuiden | 22-05-12 | 22:26

* Geld van de bank, in vreemde valuta, afhalen doet *

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:26

Staan er opeens toevallig 14 agenten voor mijn deur (serieus).Ik schrok wel even omdat ik ze eigenlijk op de koffie had verwacht.

Maar gelukkig waren ze op zoek naar iemand met een gek donker krullend kapsel. Maak ik me weer voor niets ongerust.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 22:26

Gecondoleerd maar weer, mensen..

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:25

Man van mijn hart dit cricket/hockey/golf mannetje van de pvv.

nightwish | 22-05-12 | 22:25

La Bailaora | 22-05-12 | 22:22
Probeer ik 'em ook wijs te maken, tevergeefs helaas.

Willem Hollander | 22-05-12 | 22:25

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:16
Het is te hopen dat jij (voor je eigen veiligheid) nooit contracten hebt opgesteld, want je zou een zeer eenvoudig prooi zijn voor mensen die het wat minder goed met jou voorhebben.

La Bailaora | 22-05-12 | 22:24

Die mensen spreken miljarden uit alsof het "pocket change" betreft. Beseffen zij wel hoeveel economische activiteiten en netto inkomsten daar tegenover moeten staan?
.
Rotterdam in het kwadraat. Schiphol tot de macht tien. De Nederlandse retailsector in overdrive. Duizenden malen de agrarische output van een Hedwigespolder. Een veelvoud van de garanties en steun die we nu reeds hebben afgegeven....
.
Compleet van het padje!

Parel van het Zuiden | 22-05-12 | 22:24

@Superjan.
Nou, dat heb jij dus goed verwoord. Mooi stuk.

AntiSoof | 22-05-12 | 22:24

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:21
Nou met "als" wek je de suggestie van keuze, "nadat" betekent zoiets als erna, of interpreteren we dit ook anders?

Willem Hollander | 22-05-12 | 22:24

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:48

beetje selectief geshopt,gelinkt, in de euro propaganda van niet de meest objectieve en onderbouwde opinies.

je kan veel beter als je ook nog eens er echt goed over nadenkt en de betere economen citeer.

kom je intelligenter,objectiever en geloofwaardiger over.

of heb je een andere eurofiele agenda??

S.Hole | 22-05-12 | 22:23

Tja wat zal ik hier nu weer eens van vinden. In feite ben ik voor de Verenigde Economische Staten van Europa. In de VS hebben ze ook één munt en één economisch beleid en dat is toch wel handig. Zo kunnen de arme boeren in de God verlaten staten als Maine en de autoindustrie in het kostentechnisch totaal irrelevante Detroit toch hun hoofd boven water houden. We moeten keihard ingrijpen hier in Europa. Merkel Ollande en Monti moeten zich Clausiaans gaan bezighouden met het verdedigen van Autobahnen zonder maximum snelheid, het starten van Le Tour en het knippen van linten in onrendabele roestbakfabrieken. Een keer in de vier jaar kiezen we dan met alle Europeanen een verkleind Europees parlement met louter financiële specialisten die dan weer gezamenlijk een Chief Financial President kiezen. Het is dit of einde Euro en EU.

Bergverzet | 22-05-12 | 22:23

@normanius | 22-05-12 | 22:22
Ik had niet anders verwacht, echt niet.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:23

Wolveshead | 22-05-12 | 22:17 | + 1 -
Je haalt verschillende dingen door elkaar denk ik.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:23

Dus wat hier het veto geeft, is dat de landen (ESM-leden) de informatieoverdracht doen.
@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:16
Informatieoverdracht is veto? Heb jij een gaatje in je hoofd of hoe zit dat?

La Bailaora | 22-05-12 | 22:22

@Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:18
Klopt, maar het kan nog erger..

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:22

Dit parlement is tegen haar eigen volk gekeerd.

tipo | 22-05-12 | 22:22

je bouwwerk wordt nu nog wankeler...
Willem Hollander | 22-05-12 | 22:13 | + 0 -
... want?

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:21

Tony met de pony...

Pantheon | 22-05-12 | 22:21

Waarom krijgt zo'n kleine partij als het CDA zo veel spreektijd?

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:21

DvD: Stotterkut (v) Een CDA Milf.

HotPotato | 22-05-12 | 22:20

Met de uitgesproken steun van het CDA is er een Kamermeerderheid voor steun aan het ESM. Ook PvdA, D66 en de VVD spraken al uit voor te zijn, samen vertegenwoordigen de partijen 102 zetels. GroenLinks heeft nog niet gesproken, maar zal naar verwachting ook steun uitspreken en zal dan nog eens tien zetels aan die meerderheid toevoegen.
Opdat wij op 12 september niet vergeten.

Niemands Knegt | 22-05-12 | 22:20

Nederland mag dus straks voor de andere 16 landen bijspringen.

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:20

Hierna gelukkig een oprecht kritische sprekerd.

Hufter | 22-05-12 | 22:19

Wat een domme vragen stelt deze vrouw. Allemaal vragen naar de bekende weg.

tipo | 22-05-12 | 22:19

Ook dat nog.

Dropke | 22-05-12 | 22:19

40 miljard overboeken, Hedwige compleet onderwater zetten, en BETALEN! Kudt EU.

funkyd | 22-05-12 | 22:19

Mmmm, een CDA MILF met een paar flinke en laaghangende prammen. Resumerend; kop dicht en doorzuigen kreng!

Pantheon | 22-05-12 | 22:18

Als een land zijn deel niet betaalt, dan verliest het zijn stemrecht. Ergo, Frankrijk en Duitsland zullen dan al heel snel vrijwel alleen de dienst uitmaken.

RIP Nederland. Was leuk je gekend te hebben. Als ik je moordenaars voor m'n auto krijg zijn m'n remmen hopelijk stuk....

koolteer | 22-05-12 | 22:18

@Slipsnifter | 22-05-12 | 22:16
Dat is nu ook al het geval.
Of je nu door de kat of de hond gebeten word....

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:18

CDA muts hou alsjeblieft uw vreselijke gezicht!

Doc Damage | 22-05-12 | 22:17

@Geenstijlfiguur | 22-05-12 | 22:15
Jazeker, ons belastinggeld.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:17

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:10
Simpeler gesteld: Als de Gerechtsdeurwaarder jou in kennis stelt dat ze binnen 7 dagen beslag gaan leggen op al jouw bezittingen dan interpreteer jij dat zo dat je over dat besluit mag meepraten en zelfs beslissingskracht hebt over hoe die beslaglegging gaat plaatshebben?

Wolveshead | 22-05-12 | 22:17

@Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:15
Dan valt er niet veel meer te kiezen in september..

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:16

Zou die cda muts de tekst zelf ben geschreven of heeft iemand dat voor haar gedaan?

janneman1977 | 22-05-12 | 22:16

Het in kennis stellen dat de landen moeten doen is dus geen besluit, maar informatieoverdracht. Daar komt bij dat nationale procedure van alles kan zijn, bv. ook het inlichten (in kennis stellen) hoe lang het gaat duren om het beoogde kapitaal bijeen te krijgen.
La Bailaora | 22-05-12 | 22:10 | + 0 -
Ja, precies. Dus wat hier het veto geeft, is dat de landen (ESM-leden) de informatieoverdracht doen. Een land is niet de gouverneur, een land is een minister president die geacht wordt namens het parlement te handelen. Als de gouverneur dus informeert, en de kamer zegt "schande, dat doen we niet, schande!", dan sturen ze dus ook niet de MP om de informatie te overdragen, en treedt het besluit niet in werking, dan is het dus nietig.
Je legt het prima uit.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:16

@tipo | 22-05-12 | 22:10
Ja, of voor elk honderdduizend euro aan (eenzijdige) ontwikkelingsamenwerking een economische vluchteling terugnemen, die een Nederlands paspoort heeft gekregen.

Bart_Bart | 22-05-12 | 22:15

@harry pikkel | 22-05-12 | 22:01
Cheers voor het leesvoer!

je therapeut | 22-05-12 | 22:15

Ik weet niet wie die CDA mevrouw op de kateder is maar zij snapt de tekst die ze opdreunt niet. Applaus voor het CDA dan maar.

Hanxie | 22-05-12 | 22:15

Is er ook een noodfonds voor die NOS-site?

Geenstijlfiguur | 22-05-12 | 22:15

Zusje van Balkenende of zo? Had ook maximaal veel woorden nodig om niks te zeggen.

Hufter | 22-05-12 | 22:15

@Slipsnifter | 22-05-12 | 22:13
Criminele organisaties mogen niet meedoen aan de verkiezingen ;)

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:15

hebben 'ze het steeds maar over 'by-laws' of zeggen ze 'bye laws??

paost712 | 22-05-12 | 22:14

@De vrek | 22-05-12 | 22:13
Maar drie landen hebben gedocumenteerde veto recht.
Dat zijn Duitsland, Frankrijk en Italie.

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:14

doskabouter | 22-05-12 | 22:12;
AKA 'het Friso effect'...

Pantheon | 22-05-12 | 22:14

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 22:14

@Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:10
Helaas wonen we in nederland, dus ze zullen er wel met een weekje schoffelen en een "foei!" vanaf komen.
Tenzij ze een CDA rechter treffen natuurlijk.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:13

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:10
Er staat "nadat" en niet "als" in het verdrag, je bouwwerk wordt nu nog wankeler...

Willem Hollander | 22-05-12 | 22:13

We hebben toch een veto recht, waar zeuren we dan over? Of ben ik nu naïef?

De vrek | 22-05-12 | 22:13

Een zeven met elf nullen.

Laat deze dame gewoon over de statiegeld op grote plastic flessen hebben, maar haal haar van dit dossier af.

tipo | 22-05-12 | 22:12

tipo | 22-05-12 | 22:10

Precies! Ze leggen een al tijden overleden patiënt aan de beademing en weigeren toe te geven dat de patiënt overleden is.

doskabouter | 22-05-12 | 22:12

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 22:03
Lees jij geen reacties? Merkwaardig voor iemand die anderen verwijt de tientallen linkjes die jijzelf plempt niet (of niet goed genoeg) te lezen:


Wolveshead | 22-05-12 | 20:08

Wolveshead | 22-05-12 | 22:11

Onze minister de ESM-gouverneur is lid van dezelfde partij als deze dame. Ik bedoel maar.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:11

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 22:03
En hoe zit het nou met artikel 10? Wel of geen maximum?

blinde kip | 22-05-12 | 22:11

De ESM-leden, die moeten de depo in kennis stellen. @Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:50
De ESM-leden, dat zijn de landen. Het besluit is genomen om het kapitaal te verhogen door het ESM dus. Dan moeten de landen (ESM-leden) het depo in kennis stellen van hun nationale procedure, wat dus alles kan zijn.

Het besluit is dus het besluit van het ESM, om het kaìtaal te verhogen, geen besluit van nationale parlementen. Het in kennis stellen dat de landen moeten doen is dus geen besluit, maar informatieoverdracht. Daar komt bij dat nationale procedure van alles kan zijn, bv. ook het inlichten (in kennis stellen) hoe lang het gaat duren om het beoogde kapitaal bijeen te krijgen.

La Bailaora | 22-05-12 | 22:10

@Slipsnifter | 22-05-12 | 22:08
Hiermee is artikel 93 van het wetboek van strafrecht bevestigd.
Het CDA is dus een criminele organisatie.

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:10

Verder twijfel ik ernstig aan je 'juridische interpretatie' van 'nationale procedure' en 'in kennis stellen'.
Willem Hollander | 22-05-12 | 22:07 | + 0 -
Nja, nogmaals. Ik heb niet geinterpreteerd. Het is de betekenis van de zin.
Het besluit treedt in werking
als (en dus alleen als)
ESM-lid (het land) in kennis stelt.
Met andere woorden, de begroting telt niet als je als land de GS niet in kennis stelt. Is geen interpretatie, het is een uitleg van wat er staat. Het is juridische tekst, ik vertaal het naar heel duidelijk Nederlands. Je kunt het niet eens zijn met EMS-oprichting, maar wat dit artikel betekent is gewoon wat het is.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:10

Wat een standaard lulverhaal van die CDA muts. Lijkt wel de buikspreekpop van Rutte.

doskabouter | 22-05-12 | 22:10

Dat gestotter en vage leuzes van die soccer mom is wel erg vermoeiend zeg. Alleen wanneer ze voorleest kan ik er nog iets van maken.

Sleutelplanktovenaar | 22-05-12 | 22:10

Hoe herken je een falend politicus.

Hoe meer de situatie dwingt tot nadenken hoe dommer het geraaskal wordt.

Ach jee hoe erg kan je jezelf voor lul zetten. Denken die lui niet na over hoe er over een jaar tegen hun aan wordt gekeken? Man man man wat een ellende!! Het huilen staat je haast nader dan het lachen.

Kopzware Lul | 22-05-12 | 22:10

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:09
Tsja, tenenkrommend....

Doc Damage | 22-05-12 | 22:10

Zelden zoveel gemeenplaatsen gehoord in een betoog.

CoffeePatch | 22-05-12 | 22:10

Nee, het CDA had ontwikkelingssamenwerking moeten afschaffen in plaats van ver-acht-voudigen, trut.

tipo | 22-05-12 | 22:10

CDA Mevrouw kent JK en ze weet dat ie zich hard kan maken.

Ok.

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:09

@tipo | 22-05-12 | 22:07
Haar dikbetaalde baantje.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:09

Die CDA mevrouw is totaal geflipt!

Doc Damage | 22-05-12 | 22:09

Gelukkig speelt Narsingh wel goed aan de rechterkant. Dan hoeft die Lens niet mee.

ESM.

Bart_Bart | 22-05-12 | 22:08

@Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:06
Dus stemmen ze voor.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:08

@Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:04
Dat gaat met de jaarproductie van Heineken nog niet lukken, denk ik.

Stormageddon | 22-05-12 | 22:07

Die CDA-mevrouw is gek geworden. Die wil de democratie in half Europa nog opheffen om de Euro te redden.

Wat redt ze als ze de Euro redt? Niets.

tipo | 22-05-12 | 22:07

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:03
Haha, eensch.
Behalve stap 3. Niet Hitler op zijn T-rex, maar net als nu alleen sneller en geïnstitutionaliseerd.
Verder twijfel ik ernstig aan je 'juridische interpretatie' van 'nationale procedure' en 'in kennis stellen'.

Willem Hollander | 22-05-12 | 22:07

Wat een waar-de-loze volkvertegenwoordigers hebben we toch..
Je zou bijna alles uit je poten laten vallen en je nest inkruipen.

Slipsnifter | 22-05-12 | 22:07

Dus CDA bevestigd dat een deel van de soevereiniteit opgeheven kan worden onder dit verdrag.

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:06

Zoals een poosje geleden al geplempt: de eu is uit op ongecontroleerde macht, en onze pensioenspaarpot.
Nederland is feitelijk zonder de eu veel beter af, er is al sinds jaar en dag een exportoverschot en dus zouden we theoretisch steeds rijker worden, ware het niet dat de euro' s sneller dan het licht naar europa worden verscheept. Het lulletje uit de klas dat zijn lunchpakketje wel klaar heeft wordt op klaarlichte dag beroofd van zijn bammetjes door de luilakken die te lang in bed bleven liggen.

das_Freudenmädchen | 22-05-12 | 22:06

@ Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:04

ik doe mijn best.. het lukt niet vrees ik

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 22:06

Wat zegt die Blanksma? Dat de EU even de soevereiniteit van een land kan opheffen als het dat zo uitkomt?
Die kan beter weer achter het aanrecht gaan staan.

Modderkip | 22-05-12 | 22:06

@starbuck280 | 22-05-12 | 22:06
Heineken is ook geen bier.

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:06

@Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:04
40 miljard biertjes.

Bart_Bart | 22-05-12 | 22:06

Wat praat dat CDA mens raar, heeft ze de hele middag aan de sherry gezeten ?

damnschreeuwer | 22-05-12 | 22:06

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:04

Dat kan Heineken niet aan.

starbuck280 | 22-05-12 | 22:06

Dat wijf van het CDA geeft nu vrijwel letterlijk aan dat het ESM een dictatoriaal mandaat is. En dat ze daar mee instemt.

Dafuck?

koolteer | 22-05-12 | 22:06

De EEG was stabiel.
De verdere gedwongen integratie heeft deze instabiliteit veroorzaakt.

Ing. eslapen | 22-05-12 | 22:05

'Je geeft een financiële sanctie.' LOL

harry pikkel | 22-05-12 | 22:05

Mevrouw CDA, we waren al wat verder hoor.
pfffff...

Hufter | 22-05-12 | 22:05

Hoeveel bier zou er nodig zijn om van die CDA mevrouw een lekker ding te maken ?

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:04

Als ik iemand van het CDA hoor, dan hoor ik ook automatisch de stem van het polygoon journaal. Heel vreemd.

harry pikkel | 22-05-12 | 22:04

Mevrouw CDA start met de bekende leugen: een verenigd Europa of oorlog. Nee muts, vereniging d.m.v. EEG en NAVO was en is genoeg.

Fijnstoffer | 22-05-12 | 22:04

blablabla... zeker CDA

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 22:04

en dan zullen we het nog maar niet over de lasten van de burgers hebben....

starbuck280 | 22-05-12 | 22:03

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 22:03

Vandaag is een belangrijke dag, dat is te zien aan het aantal aanwezige kamerleden.

CoffeePatch | 22-05-12 | 22:03

Willem Hollander | 22-05-12 | 22:00 | + 0 -
Ok, nou, dan gooien we mijn juridische interpretatie overboord, en ga we voor de vrije interpretatie:
Stap 1: Ministers van financien maken beslissing over de begroting.
Stap 2: Parlement informeert deposetaris.
Stap 3: ESM stuurt Hitler op een T-rex naar Nederland om de staatskas leeg te roven.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 22:03

CDA...
ff pissen en bier halen.

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 22:02

Een harhaling van 2008 is nog een zegen in vergelijking met de 134 miljard die NL aan het EFSF en ESM heeft gegarandeert, terwijl er bankruns plaatsvinden.

tipo | 22-05-12 | 22:01

je therapeut | 22-05-12 | 21:47

"Weiss wijst de lezer op het essay &#145;The Money Making Personality&#146; dat Rand in 1962 schreef voor Cosmopolitan. In dit stuk maakte zij een onderscheid tussen de Money Maker, die rijkdom creëert door &#145;de natuur te bedwingen&#146; (door iets uit te vinden of te maken) en de Money Appropriator, die aan zijn geld komt door anderen te manipuleren. De eerste soort hecht bovendien niet aan luxe en status, in tegenstelling tot de tweede. Het is duidelijk bij welke groep Rands sympathie lag. Ze liet zich in dit essay negatief uit over Wall Street. Toen ze Alan Greenspan vroeg een schatting te maken van het percentage Money Makers op Wall Street, gokte hij op vijf procent. Zo bezien lijkt het bijna onmogelijk dat Rand nu positief zou oordelen over het gros van de zakenmannen van Wall Street."

www.vn.nl/boeken/schrijver/ayn-rand-en...

harry pikkel | 22-05-12 | 22:01

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 21:54
Ik begrijp dat ik inmiddels niet meer op een antwoord op mijn vragen mag rekenen (Wolveshead | 22-05-12 | 21:04)?

Wolveshead | 22-05-12 | 22:01

@redactie: ik zou Quid inruilen voor Superjan...

Doc Damage | 22-05-12 | 22:00

Dus geld weggeven om het Nederlandse depositogarantiestelsel te redden.

Bertus Brulbroek | 22-05-12 | 22:00

Voorstel: Tom Staal gaat drie top economen van nederlandse bodem ondervragen over de ESM. Dat zullen geen korte filmpjes worden, maar vooruit. Waarschijnlijk komt daar meer zinnigheid uit dan uit de meeste reaguurders hier.

Heer Moes | 22-05-12 | 22:00

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:38
"Als een land moet informeren om besluit in werking te laten treden, dan moet dus het land dat besluit keuren."
Dat is ook weer interpretatie helaas, nogmaals stukje 10.1:
"Dit besluit treedt in werking nadat de ESM-leden de depositaris in kennis hebben gesteld van de voltooiing van hun toepasselijke nationale procedures."
Na voltooiing van die vage 'nationale procedures' moeten we dus rapporteren en daarna treedt het in werking. Je noemt het in kennis stellen van het voltooien van een vage procedure een veto, wederom een optimistische benadering, die ik niet deel.

Willem Hollander | 22-05-12 | 22:00

VVD nooit meer !

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:59

Ja, doskabouter.
Kinderarbeid vanaf 12 jaar zou nog wel eens heel groot kunnen worden.
We gaan roerige tijden tegemoet.
En de meesten staan erbij en kijken ernaar.

Dostranamus | 22-05-12 | 21:58

@tipo | 22-05-12 | 21:52
Tenzij de ontvoerder stelt dat er sprake is van een "noodsituatie" en hij (de ontvoerder) de keus dus mag maken om het losgeld uit te betalen, of Harbers het daarmee eens is of niet.

Wolveshead | 22-05-12 | 21:58

Over de ratificatie wordt dus binnenkort gestemd. Er zit nu pakweg een dozijn van die uitvreters bij het debat en bij de stemming zijn ze er allemaal. Dus als ik het goed begrijp stemt het grootste gedeelte over iets waar ze weinig interesse in hebben maar gewoon de partij moeten volgen. Gelukkig gaat Kathleen Ferrier van het cda weg maar ze stond wel voor haar mening dat kan je dus niet van al die afwezige vanavond zeggen.

nightwish | 22-05-12 | 21:58

@Quacka | 22-05-12 | 21:51
Veel politici zitten met het probleem dat een heldere blik, hun hele leventje omver kan werpen.

Stel, zo'n PvdA'er als Plasterk, gaat, een week naar de Veluwe en met een goed wijntje alle concrete plannen van de PvdA langs. Met een compleet heldere, open blik. Een bijna wetenschappelijke blik. Alsof hij nog 25 en open-minded was.

Dan komt hij erachter dat hij er dertig jaar naast heeft gezeten. Compleet naast. En dat is geen lekkere gedachte. Dat is niet lekker voor het zieltje, en het ego'tje. Dan komt hij drie jaar zijn zolderkamertje niet meer uit.

Dus ja, dat voldoende kennis nemen, uit verschillende bronnen, is levensgevaarlijk qua potential mental breakdown voor politici.

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:57

Je kan toch niets ergens voor gaan stemmen, als je het zelf niet begrijpt? Dat is toch logisch?
Quacka | 22-05-12 | 21:51 | + 1 -
Als dat zo is, waarom stemmen mensen dan [vul onbegrijpelijke partij naar keuze in], blijkbaar kan het dus wel, en doen heel veel mensen het.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:57

Hoe zou Nederland (maar ook Duitsland, Spanje en Italie) er uit hebben gezien als er geen verandering van de EU had plaatsgevonden en als er geen Euro was ingevoerd?

Nu zijn ze alleen maar bezig om nog grotere rampen te voorkomen zonder toe te geven dan de ramp zelf is begonnen met de toelating van Oostblok landen tot de EU en de invoering van de Euro.

Men blijft gewoon verder spelen. (met vuur dat is)

doskabouter | 22-05-12 | 21:56

@Stormageddon | 22-05-12 | 21:50
Voor wie goed luistert is duidelijk dat Harbers eigenlijk zichzelf tegenspreekt door alleen al te spreken over die "noodsituatie" zonder uit te leggen wie die "noodsituatie" uit mag/kan roepen en wie het daar vervolgens mee eens moet zijn, en dan blijft beweren dat wij toch volledige controle houden over onze bijdrage aan die situatie.

Wolveshead | 22-05-12 | 21:55

Legarde staat alvast haar voorbinddildo op te poetsen voor als Nederland straks ook bij het IMF moet aankloppen vanwege deze ijdele wanhoopspoging.

Trojaans Zeepaard | 22-05-12 | 21:55

@G-unite | 22-05-12 | 19:36
Misschien wel voor het eerst in de geschiedenis van GS...
Wordt teruggejorist dan het woord van 2012?

Joost Maghetweten | 22-05-12 | 21:55

Wij kunnen enkel onze onvrede uitspreken door de Facebook page van NEE TEGEN ESM te liken www.facebook.com/#!/pages/Nee-tegen-h...

Beter zo veel mogelijk laten weten wat we ervan vinden...

Ik heb hem iig al geliked !

Brengebier | 22-05-12 | 21:54

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 21:54

Inderdaad aan dezelfde kant van het touw.
Het kortste eind zal hij bedoelen....

Ing. eslapen | 22-05-12 | 21:54

@Bart_Bart | 22-05-12 | 21:47
Gelukkig kunnen ze nog verstoppertje spelen op twee locaties voor de boze massa.

blinde kip | 22-05-12 | 21:52

Harbers, als de verdragstekst zoveel misverstanden oproept en uitlegkundig problematisch is, deugt die niet. Afwijzen dus. Het maakt geen reet uit wat eurofiel Jan-Kees de Jager er dan nog van zegt.

Fijnstoffer | 22-05-12 | 21:52

Als Harbers' vrouw ontvoerd wordt, dan beslist hij soeverein of hij losgeld betaalt of niet. Hij blijft die keuze houden.

tipo | 22-05-12 | 21:52

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:47
we zijn het met elkaar eens dat politici onwetend zijn.
Dat blijkt trouwens al uit het feit dat veel politici afwezig zijn.
Maar dat is dus waarom mijn opmerking zou belangrijk is:
Je kan toch niets ergens voor gaan stemmen, als je het zelf niet begrijpt? Dat is toch logisch?
Het is trouwens aan politici om het volk duidelijk te maken waarom wij voor of tegen moeten zijn. Ze hebben bijna 4 maanden de tijd om zelf voldoende kennis te nemen en om ons daarna te overtuigen.

Quacka | 22-05-12 | 21:51

We worden preferente crediteur *radslag maakt*

gentle giant | 22-05-12 | 21:51

Overigens is het interessant te zien hoe dat ESM mensen over het gehele politieke spectrum verbindt.

Zelfs op Joop.nl zijn veel kritische geluiden te horen.

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:51

Het NOOD-fonds is er volgens Harbers dus ten principale niet voor NOOD-situaties. Want alleen in NOOD-situaties kunnen we worden genaaid. Maar daar is dit NOOD-fonds niet voor.

Stormageddon | 22-05-12 | 21:50

En in Monaco ,op hun in George Town geregistreerde bootjes liggen de Griekse reders dubbel van het lachen terwijl ze de Europese miljarden doorsluizen naar Zwitserland of andere boevenstaten.

Loebas | 22-05-12 | 21:50

Ik zou nog eens Nederlandse les gaan nemen en vooral goed opletten wat onderwerp en lijdend voorwerp betekenen.
La Bailaora | 22-05-12 | 21:46 | + -2 -
Nee hoor, jij legt het prima uit zo. De ESM-leden, die moeten de depo in kennis stellen. Dan treedt het besluit in werking. Klopt als een bus. Wat is hier aan de hand? Echt een enorm misverstand. De ESM-leden zijn landen, dat wist je he?

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:50

Zie opvallend héél véél lege bankjes.... hé HALLO!!! waar is iedereen???? Orgie in de bezemkast ofzo? Voetbal kijken? En dan zijn ze verbaasd dat de burger geen vertrouwen heeft in de politiek....

pim achtertuin | 22-05-12 | 21:49

Asmodean | 22-05-12 | 21:23
Alles wat met Europa te maken heeft en ons ongevraagd door de strot is geduwd, is ontaard in een fiasco. Het ESM is weer zo'n op dictatoriale wijze opgedrongen plan dat gedoemd is te mislukken.

caspert79 | 22-05-12 | 21:49

Eerlijk is eerlijk. Goed stuk van superjan.

Superior Bastard | 22-05-12 | 21:49

Er moet echt geprotesteerd worden als dit er door komt! Ik heb nog wel dagen!

Doc Damage | 22-05-12 | 21:49

@doskabouter | 22-05-12 | 21:38
Peter de Wit voorzag het al: i.imgur.com/CO7FC.gif

blinde kip | 22-05-12 | 21:49

@Hufter | 22-05-12 | 21:46
Misschien kunnen we nog ergens een lening afsluiten, hebben we nog meer geld om weg te geven, helemaal te waus man!

Slipsnifter | 22-05-12 | 21:49

het lijkt wel een mavo3 spreekbeurt, dat verhaaltje van Harbers. wat een niveau :( ...

damnschreeuwer | 22-05-12 | 21:48

Al geef je ze één euro of 40 miljard es macht keine flaus aus. Het gaat erom dat alles wat ze doen = fout. Geen ontwikkeling, geen investering, geen toekomst, geen welvaart, geen succes. Alleen maar stelen van jeugd en bejaarden. Geld van het volk afpakken om maar in hun eigen leugens te kunnen blijven ronddraaien. Ik geef mijn hele hebben en houden af aan iemand die ik vertrouw en die bewijst dat ie er voor mij en voor zichzelf successen mee behaalt. Wat zij hebben gedaan met miljarden aan belastinggeld en nog steeds doen met miljarden is zichzelf verrijken en de boel afbreken. Oh mijn God wat hebben ze de jeugd aangedaan en wat doen ze de toekomstige generaties aan. Een grote, vieze, moreel gecorrumpeerde, afgesleten, bedriegende, zelfverrijkende, liegende, afthanse, doortrapte, domme bende politici bij elkaar is het. Kun je je voorstellen waar we als land/maatschappij hadden kunnen zijn als die sukkels er niet zo'n gore puinzooi van hadden gemaakt. Ben niet boos, blij dat het weldra voorbij is, want veel verder kunnen ze zich en het land niet afzinken geloof ik.

Kopzware Lul | 22-05-12 | 21:48

@WirMachenMusik | 22-05-12 | 21:42
Dank, volledig eens met de toevoeging.

Wolveshead | 22-05-12 | 21:48

YouTube filmpje.
Het is wel van de ZDF.
Betrouwbaarder dan alle nederlandse zenders.

Ing. eslapen | 22-05-12 | 21:48

Ja, het gorte probleem is niet dat we miljarden kwijtraken, maar dat er geen nuances worden gezocht in een youtubefilmpje. Die Harbers is echt kansloos.

tipo | 22-05-12 | 21:48

@blinde kip | 22-05-12 | 21:43
Dat zou goed kunnen, maar de onvrede zal steeds meer toenemen.

De komende verkiezingen zullen de effecten inderdaad best nog kunnen meevallen. Maar dan zal de klap de verkiezingen daarna komen.

Het is immers niet zo dat onze economie/burger nog veel meer extra bezuinigingen/minder geld kan hebben. De antipathie jegens Europa zal alleen maar toenemen.

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:47

Je kan toch niets ergens voor gaan stemmen, als je het zelf niet begrijpt? Dat is toch logisch?
Quacka | 22-05-12 | 21:44 | + 0 -
Dat is logisch. Maar ik stem niet, ik zit niet in de kamer.
Ik weet overigens wel wat ik moet betalen, ik weet niet of ik het nodig heb. Maar als de tandarts zegt, ja, dit heb je echt nodig, nou, dan koop ik het wel, de tandarts vertrouw ik wel. Politici vertrouw ik niet, maar die hebben verschillende meningen. Weet ik dus niet wie ik moet vertrouwen.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:47

Net John Galt even gebeld en gevraagd wat hij van dat ESM vind. Hij gaf me een schijt irritante speech van 20 pagina's lang, maar het komt erop neer dat hij er op tegen is, en daar ben ik het mee eens.

je therapeut | 22-05-12 | 21:47

Aha, dus stoppen met de Euro levert ons gelijk al 40 miljard op! Ik zeg doen!

doskabouter | 22-05-12 | 21:47

leugenaar,alleen boven die 40 miljard is de kamer aan zet.

Dropke | 22-05-12 | 21:47

Harbers liegt. Er is een spoedprocedure.

tipo | 22-05-12 | 21:46

Ik wil helemaal niet bij een Europa horen waarin landen er een potje van maken en met crimineel gedrag de burgers leegmelken voor hun falen. Ik wil helemaal niet boeten voor het mismanagment in landen als Griekemland, Spanje, Italie of Portugal.

Laat die Euro maar knallen, laat het maar 40 miljard kosten... Maar daarna is het ook echt klaar en moet iedereen zijn eigen boontjes doppen. Want als je het in stamd houd met een verdrag als deze dan kost het nog meer en zijn we naast ons geld ook onze vrijheid kwijt.

Ik ben klaar met Europa...

demichael | 22-05-12 | 21:46

@dlseth_ | 22-05-12 | 21:44
PvdA, CDA, VVD, GroenLinks

Ing. eslapen | 22-05-12 | 21:46

"Investeerders, beleggers en spaarders keren Spanje steeds massaler de rug toe. Sinds juli vorig jaar is er 128,655 miljard euro uit het land weggesluisd."
Dag 40 miljard, hallo 4,00 euro'tje liter benzine, sigaretje 10 euro pakje, biertje (bij de super) 5,00 euries blikje.

nightwish | 22-05-12 | 21:46

Het is ONS belang dat we al ons geld weggeven.
....
Ooh ja, okay doe dan maar... TOPPIE!

Hufter | 22-05-12 | 21:46

Dit besluit treedt in werking nadat de ESM-leden de depositaris in kennis hebben
gesteld
@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:18
'Dit besluit' is *onderwerp* en daarom slaat 'dit' op de *voorgaande* zin. De voorgaande zin is het besluit om het kapitaal te vergroten. Het besluit om het kapitaal te vergroten staat er dus, en dat treedt in werking wanneer de ESM leden in 'kennis hebben gesteld'.

Ik zou nog eens Nederlandse les gaan nemen en vooral goed opletten wat onderwerp en lijdend voorwerp betekenen.

La Bailaora | 22-05-12 | 21:46

@Foozy | 22-05-12 | 21:39
Omdat het merendeel van de Tweede Kamer uit Eurofielen bestaat die niet in het belang van NL. maar in het belang van hun Europese Droom willen handelen. Ongeacht of hun achterban het daarmee eens is, laat staan het Nederlandse Volk an sich. Een beetje zoals het referendum over de EU-Grondwet die "gewijzigd" werd in het "verdrag van Lissabon" waar het EU-volkslied en het voeren van de EU-vlag uit was gehaald. Jammer allen dat we zelfs die vlag overal moeten hijsen als er een EU-bijeenkomst is, in weerwil van die belofte die vlag niet te (hoeven) voeren.

Wolveshead | 22-05-12 | 21:45

Het bieden aan vertrouwen aan onzichtbare krachten is de VVD 12 duizend Euro per gezin per jaar waard. Het moet niet gekker worden.

tipo | 22-05-12 | 21:45

Ik wil graag namen en rugnummers van de landverraders die voor het ESM stemmen. Dan weet ik alvast voor wie ik niet meer hoef te remmen.

dlseth_ | 22-05-12 | 21:44

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:41
Als jij iets gaat kopen en je begrijpt niet helemaal wat je moet betalen, maar de verkoper meldt je dat het volledig te vertrouwen is: Ga jij dan kopen?
Je kan toch niets ergens voor gaan stemmen, als je het zelf niet begrijpt? Dat is toch logisch?

Quacka | 22-05-12 | 21:44

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:41 | + 0

Dat is me inmiddels duidelijk. Er is dus (kortweg) weinig aan te doen, anders dan hetgeen Wilders al geprobeerd heeft?

Jammer.

Foozy | 22-05-12 | 21:44

@harry pikkel | 22-05-12 | 21:42
Precies!

Krachteloos dus.

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:43

Nee, de ECB heeft heus geen geld bijgedrukt om Spanje en Italie boven water te houden. Harbers liegt.

tipo | 22-05-12 | 21:43

@Bart_Bart | 22-05-12 | 21:38
Helaas denkt het gros alleen aan de eigen beurs en is men in de veronderstelling dat wanneer de HRA en andere potjes blijven zijzelf beter af zijn. Men vergeet dat deze bedragen die met het ESM via de achterdeur worden weggesluisd er een veelvoud van zijn. Ik verwacht daarom slechts een lichte daling voor de VVD.

blinde kip | 22-05-12 | 21:43

@ tipo | 22-05-12 | 21:40
Natuurlijk heeft hij wel vragen. Hij wil de schijn van kritiek ophouden, er komen verkiezingen aan.

NiceGuysFinishLast | 22-05-12 | 21:43

Wolveshead | 22-05-12 | 21:38 |
De essentie van het betoog van Plasterk prima samengevat. Ontbreekt nog een etiket: 'kiezersverlakking'.

WirMachenMusik | 22-05-12 | 21:42

Ja, is besmetting niet gewoon een feit?

tipo | 22-05-12 | 21:42

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 21:42

@(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:31
Natuurlijk stemt de Partij van de Afdracht in, had je anders verwacht van dat nare clubje?

Slipsnifter | 22-05-12 | 21:42

Hoe kunnen ze andere landen nu dwingen om zich aan de begrotingsregels te houden? Een boete geven? Dreigen met uitsluiting? In het eerste geval moeten we die zelf financieren, in het tweede geval treedt het armageddon in wat juist hun argument voor het ESM is.

harry pikkel | 22-05-12 | 21:42

Dus je bewijst dus dat je tegen een beslissing moet zijn.
IKk heb trouwens het gevoel dat Plasterk het zelf ook nog niet helemaal begrijpt.
Quacka | 22-05-12 | 21:38 | + 0 -
Ik denk dat 90% van de kamerleden geen flauw benul heeft. Ik begrijp ook de keuze voor moscovitz niet, ik had als ik GW was gewoon een ER-advocaat geregeld, ik kan me niet voorstellen dat bram het wel snapt. Ik bewijs overigens niet dat ik voor of tegen een beslissing ben, ik bewijs dat ik het niet weet, dat is alles. Ik sluit niet uit dat het nodig is, ik sluit ook niet uit dat het helemaal nergens voor nodig is.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:41

@Foozy | 22-05-12 | 21:39 | + 0 -
Zij hebben alleen oog voor hun eigen belangen, niet voor de Nederlandse democratie.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:41

Plasterk stelt vragen en legt meteen het gewenste antwoord in de mond van de minister...
Het moet eerlijker?

paost712 | 22-05-12 | 21:41

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:32
In Jip en Janneke taal:
In kennis stellen is een sms'je. "Ter info: We gaan 1 biljoen aan Spanje lenen."
Dat is geen veto, dat is informeren: wij hebben van Nederland 57 miljard nodig binnen 7 dagen.
Veto betekent dat Nederland kan zeggen: Je doet maar, maar je kan naar onze 57 miljard fluiten. Maar dat mogen we dus niet in dit ESM.

Stormageddon | 22-05-12 | 21:41

he.. een verdwaalde liberaal .. geintjuhhhhhhhhh

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:40

nightwish | 22-05-12 | 21:36
Mag ik me daarbij aansluiten.
Laat hij maar campagne gaan voeren in Brussel. Of Madrid.
Daar zitten zijn kiezers.
Trouwens: opvallend dat Sinterklaas in Spanje woont. Die heb ik ook al nooit vertrouwd. Het is inmiddels wel bewezen dat hij al die cadeaus met geld van iemand anders koopt.

Quacka | 22-05-12 | 21:40

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:38 | + 0 -
Ik informeer je te stoppen met reaguren
Dit is mijn veto.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:40

Harbers zal wel weer geen vragen hebben.

tipo | 22-05-12 | 21:40

Ik gok dat ieder punt van Harbers een zetel gaat kosten.

harry pikkel | 22-05-12 | 21:40

Waarde reaguurders,

Een simpele vraag. Wie kan mij uitleggen waarom een demissionair kabinet zo'n belangrijk gedrocht van een verdrag toch kan ratificeren? Het liefst in Jip en Janneke taal, daar ik van politiek weinig kaas heb gegeten.

Foozy | 22-05-12 | 21:39

@Stormageddon | 22-05-12 | 21:36
Het enige positieve is dat het nu aandacht heeft, en dat de 'daders' voor iedereen duidelijk zullen zijn.

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:38

dat 'nationale procedure' als een vetorecht geïnterpreteerd dient te worden??
Ik denk dat dat wel een hele optimistische interpretatie is.
Willem Hollander | 22-05-12 | 21:35 | + 0 -
Nee, "EMS-lid informeren" is feitelijk het veto. Als een land moet informeren om besluit in werking te laten treden, dan moet dus het land dat besluit keuren. Dat is een veto, als dat voor alle landen geldt.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:38

Niet allen de mederwerkers zijn immuun mijnheer plasterk.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:38

ah, daar komt de stropop uit de mouw.

tipo | 22-05-12 | 21:38

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:35
Tja, als je iets niet begrijpt, dat wordt het tijd dat mensen het je eerst duidelijk gaan maken.
Hoe ingewikkelder dingen worden gemaakt, hoe duidelijker het vaak is dat iets niet deugt. Zaken die kloppen, die zijn vaak prima uit te leggen.
Dus je bewijst dus dat je tegen een beslissing moet zijn.
IKk heb trouwens het gevoel dat Plasterk het zelf ook nog niet helemaal begrijpt.

Quacka | 22-05-12 | 21:38

Plasterk gaat dus zijn kiezers informeren én overtuigen nadat het besluit al is genomen en feitelijk onomkeerbaar is. Dat zullen ze je wel in dank afnemen ome Roon.

Wolveshead | 22-05-12 | 21:38

Ach Plasterk wil ook een keer kontneuken. Bij het kontneukverdrag mocht hij niet meedoen dus kontneukt hij nu de Nederlanders door met het ESM accoord te gaan.

Ik raad iedereen aan zijn eigen ding te gaan doen en zo min mogelijk af te dragen aan de staat. Je weet nu waar het naartoe gaat. Hier kan niets (geen geld) maar het ESM is straks het best gevulde spaarvarken ooit. Eigenlijk gewoon onze welvaart die overgeheveld wordt naar prutslanden. Daarom moeten we meer werken voor minder loon en moeten we meer betalen voor alles. Eigenlijk moeten we gewoon Chinees gaan praten. Wie weet mag mijn zoontje als hij straks 12 is al gaan werken in een 72 urige werkweek. Ik ben er klaar mee.

doskabouter | 22-05-12 | 21:38

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 21:29 | + 0 -
Een complot heeft een doel. Ik zeg dat er geen complot is

Wat ik zeg is wat er gebeurt. Ik zeg niet dat het complotmatig gebeurt.

Ben ik echt zo lastig te lezen?

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:37

Ach ja, het is maar 40 miljard. Er valt een kabinet op 18 miljard, maar een demissionair kabinet kan gewoon even tijdens een voetbalwedstrijdje 40 miljard weggooien.

Dit gaat helemaal nergens meer over.

Stormageddon | 22-05-12 | 21:36

Is ons belang voor een stabiele Euro, 12.000,- euro per jaar per Nederlands gezin waard, Plasterk. Reken dat eens voor.

tipo | 22-05-12 | 21:36

ja maar wel 40 miljoen nu

Anarki | 22-05-12 | 21:36

Plasterk, de ECB is inmiddels een bad bank vol junk bonds. Een failliete bank, die alleen kan blijven bestaan over de ruggen van het steeds kleiner wordend aantal werkpaarden in de eurolanden.

Fijnstoffer | 22-05-12 | 21:36

Kom niet in mijn straat met je pvda kliek Plasterk,
We moeten 12 miljard bezuinigen, en wat als spanje omvalt? Kan elk moment gebeuren en dan storten maar. Gaat de btw dan naar 40% en de eigen bijdrage naar 1000 euro.

nightwish | 22-05-12 | 21:36

Prima die Van Dijk, zelfs concreter en vooral meer recht-voor-de-raap dan Irrgang.

WirMachenMusik | 22-05-12 | 21:36

Plasterk zegt dat het allemaal wel meevalt.
'Gaat u maar rustig slapen '

Hufter | 22-05-12 | 21:35

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:32
Ik heb het inmiddels wel een paar keer gelezen, maar je stelling is dus, indien ik je begrijp, dat 'nationale procedure' als een vetorecht geïnterpreteerd dient te worden??
Ik denk dat dat wel een hele optimistische interpretatie is.

Willem Hollander | 22-05-12 | 21:35

Dus je bent het ons eens dat dit verdrag ten onrechte nu al wordt ingevoerd? Je bent net als ons van mening dat we moeten wachten tot na de verkiezingen?
Quacka | 22-05-12 | 21:26 | + 0 -
Nee, ik heb geen mening, want ik weet er weinig van. Ik weet te weinig van economie om te weten bijvoorbeeld, of er veel haast is, hoe belangrijk dit is, wat dit betekent voor het vertrouwen in de europese economie, hoe de europese economie er uberhaupt voorstaat.
Ik. Weet. Het. Niet.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:35

Tuurlijk zijn de spreads afgenomen
Er is 1000 miljard gegeven aan de banken, 3x raden wie die rentes hebben laten dalen.

De lokale banken hebben massaal nationalistisch ingekocht.
Denk je dat ING/Rabobank/ABN Amro/SNS zuidelijke obligaties hebben gekocht.
Laat me niet lachen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:35

Koolmees / Plasterk .. afpakken dat NL paspoort !

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:35

Haha. Plasterk gaat ons onderwijzen en overtuigen. Useful idiot.

harry pikkel | 22-05-12 | 21:35

Plasterk liegt.

tipo | 22-05-12 | 21:34

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 21:34

De kabouters van de PVV hebben geen bewijs dat het goed komt, maar Plasterk ook niet met het ESM! Maar het infuus van vele miljarden heeft telkens om te laten zien dat het niet werkt.

Dan maar de kabouters.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:34

Nederland, het land dat landen als USA en Duitsland achterna loopt, het land dat bemoeit in oorlogen tbv de democratie terwijl het in eigen land ondemocratisch werkt.

Mensen hebben democratisch op hun favoriete partij gestemd op basis van o.a. een partijprogramma. Echter gebeurt er tussentijds ook genoeg waardoor het gekozen kabinet / partijen een nood keuze moeten maken.

Dit is het moment op referenda te houden om de democratie te waarborgen, want de keuze die men moet maken daar heeft het volk nooit over mogen stemmen.

Stop deze FAKE democratie mensen en kom op voor je vrijheid en rechten als mens!

demichael | 22-05-12 | 21:34

IK WEET HET NIET MEER: Door wie wil je genaaid worden? door de buurman of door een web-girl (Griekenland)? ESM verdrag gaat over jouw portefeuille!

sananda | 22-05-12 | 21:34

2 jaar: 3000 miljard.
1500 miljard/jaar.
Nederland betaalt daar 5,7% van.
Dat is 85,5 miljard/jaar.

Dat kost ons het redden van de Euro.
5350 per Nederlander, 12.000,- per Nederlandse gezin.

tipo | 22-05-12 | 21:33

Het is een duivels dilemma. Of eurozone uit elkaar en jarenlange crisis, of ESM en kansje op grotere crisis.

henkstubbe | 22-05-12 | 21:33

Wat is er mis met een faillissement?
Ik weet dat het pijn doet, maar het hoort bij een kapitalistisch systeem.

Wat hier gebeurt heeft NIETS met kapitalisme te maken.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:32

Plasterk: kiezersvolkverlakker in optima forma. Zoals het hoort voor de PvdA en we het gewend zijn.
Wie heeft opgelet merkte dat Irrgang een duidelijk gaatje in zijn wij-zijn-voor-maar-nog niet-helemaal-ballon prikt.

WirMachenMusik | 22-05-12 | 21:32

Das toch het besluit wat aan de 'nationale procedure' vooraf gaat joh. Nog steeds geen duidelijkheid over het begrip 'nationale procedure'.
Je doet ook alles om verwarring te zaaien hè?
Willem Hollander | 22-05-12 | 21:24 | + 0 -
Zucht, nee, ik probeer te verhelderen. Ik probeer het rustig uit te leggen. Nogmaals, ik heb geen mening, ik kan de verdragstekst lezen.
Nog 1 keer, stap voor stap, pak artikel 10 erbij, dan leg ik het proces uit:
1. Ministers van financien (gouverneurs hier) maken beslissing. Die beslissing heet hier een besluit.
2. Besluit komt bij generaal-secretariaat. Die wacht op rectificatie.
3. Nationale procedure, land moet generaal-secretatiaat (hier deposetaris) in kennis stellen als ze het eens zijn met de verdeling van het fonds
4. Indien alle landen (hier EMS-leden) deposetaris in kennis stellen, treedt het verdrag in werking.
5. Indien niet alle landen deposetaris in kennis stellen, treedt het besluit NIET in werking.
Dus: Nederland heeft een veto, door GS NIET in kennis te stellen.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:32

Plasterk heeft half gelijk, zonder ESM storten we ook een afgrond in, maar dat zal TIJDELIJK zijn.

Nietwelkom | 22-05-12 | 21:31

de PvdA stemt gewoon in.. wel of geen controle op ons geld.. shame ome Roon

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:31

Waarom teken je een verdrag en daarna ga je onderhandelen over een huishoudelijk reglement.

Ben je gek ofzo.

Koop maar een huis, ik regel de hypotheek.
Ja hoor helemaal aflossingsvrij tuurlijk mijnheer geloof me maar, wel 302304-234-0 % rente.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:30

Alsof het VWEU zich ook maar iets van het Huishoudelijke reglement aantrekt, inderdaad. Wat een onzin kletst die man. En die gaat straks beslissen over 40 miljard? manmanman, wat een armoede.

tipo | 22-05-12 | 21:30

Gewoon niet antwoorden, joh. De PvdA is normaal gesproken de partij die iedereen met adviezen van de RvS om de oren slaat, maar nu stoppen we de vingers in de oren.
Dan is het alleen nog hopen dat onze buren, de Duitsers, hun verstand nog niet volledig verloren hebben.

CreativeDestruction | 22-05-12 | 21:30

Plasje lult zijn partij nu ook richting de 0 zetels.
Best goed eigenlijk.

Jackanders | 22-05-12 | 21:30

@Asmodean | 22-05-12 | 20:58
Nee ga mij de maat nemen qua kennis van het recht, LOL.

Het is een FEIT dat de begroting van het Rijk onder een vreemde heerschappij wordt gebracht.

Kun jij lezen? Begrijpend liefst.

zoek.officielebekendmakingen.nl/trb-2...

Parsons | 22-05-12 | 21:29

@Asmodean | 22-05-12 | 21:27 | + 0 -
Ik kan de discussie begrijpen, je wilt hem helemaal niet voeren. Dat is wat anders. Dat is prima. Ik probeer alleen uit te leggen dat het wel vatbaar is voor discussie.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:29

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:25
Ik ben niet zeker.

Stemming is gepland op woensdag, en er zullen vast nog wat moties komen.

We zullen zien!

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:29

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 21:29

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:26 |
Het opheffen van Nederland? Stel dat in het ergste geval Nederland 40 miljard kwijt is. Is Nederland dan opeens opgeheven? Besef je je dat de staatsschuld de afgelopen paar met maar liefst 150 miljard is gestegen. En Nederland bestaat nog!

Asmodean | 22-05-12 | 21:29

Oh het ESM is niet het laatste antwoord. Daar komen de euro-bonds.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:28

Plasterk weet niet hoe hij zich met allerhande omwegen zichzelf het bos in kan sturen en kan in z'n eigen warrigheid het land niet snelgenoeg verraden. De nitwit weet niet wat hij doet. (Geen verzachtende omstandigheid voor een toekomstige enquette of tribunaal).

Hanxie | 22-05-12 | 21:28

@Bart_Bart | 22-05-12 | 21:23
Nee, volgens Hoofdelijke Stemming was daar geen meerderheid voor. Namen en rugnummers staan voor eeuwig te boek, dat heeft Wilders in elk geval wel bereikt.

Wolveshead | 22-05-12 | 21:27

Ja hoor Plasterk, tuurlijk er was geen andere oplossing dan? Dan moet je maar gewoon alles geven aan het zuiden. Nu kennen we het probleemoplossendvermogen van de PvdA weer.

Nou sukkels, de volgende stap is gelijkstellen van de pensioenen met de andere landen.
Erg lachen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:27

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:18 |
Dat is helemaal niet geregeld in artikel 93. Gezien er beweerd werd dat het ondertekenen op grond van dat artikel strafbaar was, ging deze discussie daar helemaal niet om. Bovendien, waarom is een 2/3 meerderheid nodig? Van dit artikel klopt echt helemaal niets in ieder geval --> www.vrijspreker.nl/wp/2012/05/esm-is-i...

Overigens lees ik de reacties nog wel, maar kan ik helaas niet meer reageren. Negeer mijn vraag dus maar.

Asmodean | 22-05-12 | 21:27

Jij wilt macht uit handen geven of in ieder geval geld geven aan een supranationale organisatie.

Dit botst. En je wilt alleen op andere voor jouw opportune zaken ingaan, mag, wees dan eerlijk.

Het is laf.
Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:23 | + 0 -
Ik wil helemaal niks. Ik heb jou meerdere malen verteld dat ik het niet weet en dus geen mening heb. En nu wil ik macht uit handen geven of in ieder geval geld geven en ben ik laf.
Dankje. Zielig mannetje.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:27

Maar Plassterk, als we over een jaar 134 miljard kwijt zijn, dan is de ellende toch ook niet te overzien?

tipo | 22-05-12 | 21:27

@Asmodean | 22-05-12 | 21:23
Ik heb gewoon geen zin om naast de 6 miljard aan ontwikkelingshulp, eenmalig 40 miljard aan ontwikkelingshulp geven. Met kans op nog meer 'garanties om vertrouwen uit te stralen'.

Ten eerste omdat de effectiviteit controversieel is. Ten tweede omdat landen hun eigen boontjes moeten doppen. Waarom zouden wij Spanje moeten helpen? Zonder dat we Xavi en Iniesta ervoor terug krijgen? Ten derde omdat wij dat geld zelf goed kunnen gebruiken.

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:27

@Asmodean | 22-05-12 | 21:23 | + -2 -
Ik reageer hier niet op vanuit een complotdenken, maar omdat ik inzie dat het niet in het belang is van Nederland. Het is gewoon het opheffen van het Nederland als je het gewoon leest.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:26

Plasterk heeft, geheel in lijn met Wouter Bos, de Nederlandse ziel al lang geleden verkocht aan Europa. Hij heeft er alleen een beetje moeite mee dat te erkennen tegenover vrouw Ouwehand en heer Irrgang. Smerige landverraderspartij.

Fijnstoffer | 22-05-12 | 21:26

-weggejorist-

harry pikkel | 22-05-12 | 21:26

blinde kip | 22-05-12 | 21:25
Ja.

harry pikkel | 22-05-12 | 21:26

Verdrag staat altijd boven het huishoudelijk regelement.
Plasterk lult uit zijn neck

Ing. eslapen | 22-05-12 | 21:26

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:24 |
Dus je bent het ons eens dat dit verdrag ten onrechte nu al wordt ingevoerd? Je bent net als ons van mening dat we moeten wachten tot na de verkiezingen?

Quacka | 22-05-12 | 21:26

Zo, die Wouter maakt een zeer goed punt. We beginnen de onderhandelingen met het weggeven van onze troefkaart. Wat een Orwelliaanse situatie is dit. Belachelijk gewoon.

CreativeDestruction | 22-05-12 | 21:26

Meneer Plasterk moet mij nu 30 miljoen geven en als die heb moet je de voorwaarden stellen. Dit is diefstal !

Anarki | 22-05-12 | 21:25

Verdrag zijn statuten?
En dan die andere laws?

WTF, nu breekt mijn klomp omdat ik deze op mijn eigen voorhoofd kapot heb geslagen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:25

Het ESM-debat tegelijk met voetbal, DWDD en twitter die niet lekker loopt. Toeval?

blinde kip | 22-05-12 | 21:25

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:23 | + 0 -
Wordt niet uitgesteld. Motie verworpen.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:25

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:20
Maar nu kan niemand van de media er meer om heen, zeker niet na deze oproep van Plasterk (al kan hij eigenlijk niet anders als hij nog iets van het PVDA-electoraat achter zich wil houden). Precies daarom zei ik in mijn eerste plemp ook dat dit (wederom) een meesterzet was van Geert vanavond bij aanvang van dit debat. Die zet maakt headlines en dat is winst w.m.b.

Wolveshead | 22-05-12 | 21:24

stemming is morgen dacht ik

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:24

Touche SP-er!
Hij is scherp.

Het is altijd makkelijk te debatteren als je gelijk hebt.
Het is alleen nogal frustrerend als het niets uitmaakt.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:24

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:18
Das toch het besluit wat aan de 'nationale procedure' vooraf gaat joh. Nog steeds geen duidelijkheid over het begrip 'nationale procedure'.
Je doet ook alles om verwarring te zaaien hè?

Willem Hollander | 22-05-12 | 21:24

Fins geld is wel goed, maar hun mening niet. Aldus Plasterk.

Net als de D66 is de PvdA een gevaar voor Nederlandse tolerante reputatie aan het worden.

tipo | 22-05-12 | 21:24

Hoe zit het nou met de stemming?

Het debat is dus doorgegaan, maar wordt de stemming wél uitgesteld, met in ieder geval een week?

Iemand?

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:23

nou Plasterk.. niet dralen JA of NEE

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:23

Nogmaals, ik heb geen mening over het ESM, maar ik vraag me af waarom zoveel reaguurders uitgaan van een of ander duister complot om de macht uit handen te geven. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom. Het is duidelijk dat de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan hoe ze het best de crisis aan kunnen pakken, maar ik ben er wel van overtuigd dat elke partij denkt dat zijn oplossing uiteindelijk het meest gunstig voor Nederland is. Niet omdat ze het allemaal zo leuk vinden om de EU te pleasen, en al helemaal niet om zetels te winnen, maar omdat ze oprecht denken dat dit noodfonds het beste middel is om uit de crisis te komen. Waarom al die aluminimumhoedjes hier? Is dit de noodgreep omdat er een Kamermeerderheid is voor iets waar veel mensen fel op tegen zijn?

Asmodean | 22-05-12 | 21:23

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:19 | + -1 -
Mijn mening is onder andere gebaseerd op mijn onderbuik gevoel van structurele fraude.

Jij wilt macht uit handen geven of in ieder geval geld geven aan een supranationale organisatie.

Dit botst. En je wilt alleen op andere voor jouw opportune zaken ingaan, mag, wees dan eerlijk.

Het is laf.
De ene keer stellig en de andere keer niet. Je kan namelijk niet het ESM an sich zien, je moet ook toch echt al die andere facetten meenemen. Althans dat vind ik.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:23

Het ESM verdedigen, hoe kan een weldenkend mens als Plasterk dat?

Is dat hetzelfde als intelligente streng gelovige, die over zijn religie vertelt?

Wat is starheid soms toch fascinerend.

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:22

Waarschijnlijk worden er voorwaarden gesteld en zal er een gulden middenweg worden voorgelegd door Europa aan NL en wordt er dan ingestemd.

Daarom heeft Europa zeer hoog ingezet, omdat ze wisten dat ze toch water bij de wijn moesten gaan doen. Op zo'n manier dat het akkoord dat er straks uitrolt PRECIES is wat men wilde en men de lidstaten toch het gevoel heeft gegeven dat ze inspraak hebben gehad.

DionysuZ | 22-05-12 | 21:22

Heerlijk Ome Roon !

Anarki | 22-05-12 | 21:22

Ach ja, Plassterk.
Het levende bewijs dat je nog steeds oliedom kunt zijn met een universitaire bul op zak.

Dostranamus | 22-05-12 | 21:21

De PVDA speelt weer zijn oude spelletje. Voor de bühne een beetje kritisch doen en uiteindelijk weer netjes allemaal het handje de lucht in. Zie JSF.

harry pikkel | 22-05-12 | 21:21

Goh Plasterk geen 98 miljard maar slechts 40 miljard.
Ik zal niet zeggen wat ik plasterk toewens, wil geen ban.

nightwish | 22-05-12 | 21:21

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:18
Heb je eigenlijk al uitgelegd waarom we niet gewoon tot na de verkiezingen kunnen wachten met dit fonds?
Waarom moet het nu?
Waarom moet afschaffing van statiegeld wachten tot na de verkiezingen en dit fonds nu al doorgevoerd worden?

Quacka | 22-05-12 | 21:21

Ja hoor plasterk, lekker alles publiceren en online maken. Net als die eerlijke discussie en de aanloop naar dit debat zo lekker in de publiciteit was.

Leer mij de socialisten kennen die kunnen heel goed informatie sturen, althans dat heb ik van Trotski gehoord.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:20

Tja, Plasterk. Jullie hebben een publieke omroep en een leger voorlichters ter beschikking. Dan had je die in moeten zetten om dit verdrag te verduidelijken. Leuk hè, dat internet?

harry pikkel | 22-05-12 | 21:20

Ga dan eens in op mijn onderbuik, al die fraude, of is dat niet waar?
Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:17 | + 0 -
Waarom? Om jou in staat te stellen een veeg uit te delen als ik gewoon eerlijk mijn mening probeer te geven? Nee dank u.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:19

Plasterk gaat met heeeeel veel quasi kritische woorden uiteindelijk zeggen dat hij geen enkele moeite heeft met het ESM.

Hufter | 22-05-12 | 21:19

Een dictatoriale beschermwal voor een falend financieel systeem, gebouwd van onze zuurverdiende taxpoet.

Willem Hollander | 22-05-12 | 21:19

@Asmodean | 22-05-12 | 21:14 | + 0 -
Er zijn enkele machten in de grondwet geregeld die je niet uit handen mag geven zonder 2/3de meerderheid.

Dus niet alle verdragen vallen daaronder.
Daar gaat het dus voor een deel de discusssie om.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:18

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:44
Dat met die -monopoli- Polibanken moet je nog maar een keertje uitleggen.

Als je daar zin in hebt.

Bart_Bart | 22-05-12 | 21:18

-weggejorist-

Anarki | 22-05-12 | 21:18

Nu haal je toch zomaar een besluit uit het niets vandaan?
Er staat niets over besluiten dat is het punt juist, dat is jouw interpretatie van het vage 'nationale procedure'.
Willem Hollander | 22-05-12 | 21:13 | + 0 -
Wat een gelul, het gaat juist wel over besluiten. Nogmaals het gewraakte artikel:
"De Raad van gouverneurs evalueert op gezette tijden en ten minste om de vijf jaar het maximale leningvolume en de toereikendheid van het maatschappelijk kapitaal van het ESM. Hij kan besluiten het maatschappelijk kapitaal te wijzigen in artikel 8 en bijlage II dienovereenkomstig
aan te passen. Dit besluit treedt in werking nadat de ESM-leden de depositaris in kennis hebben
gesteld van de voltooiing van hun toepasselijke nationale procedures. De nieuwe aandelen worden aan de ESM-leden toegewezen volgens de in artikel 11 en bijlage I bepaalde bijdragesleutel."
Oftewel: Besluit geldt pas als generaal-secretatiaat door het LAND in kennis is gesteld. Land kiest procedure. Simpel en helder, ER ten voete uit.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:18

Ah, Plasterk gaat een paar stromannen fileren. Goed bezig knul.

tipo | 22-05-12 | 21:18

Onlangs heeft de ECB 1000 miljard euro's beschikbaar gesteld waarvan voor het merendeel Zuid-Europese banken gebruik van hebben gemaakt. Een aantal van die banken zit inmiddels alweer in de problemen.
Plasterk gaat vertellen waarom een noodfonds wel helpt.

CoffeePatch | 22-05-12 | 21:18

Ik geloof mijn oren niet.... 40 miljard is een stuk minder dan 96 miljard.

Anarki | 22-05-12 | 21:17

Het EFSF wordt niet omgezet in een permanent noodfonds, Plasterk, maar het blijft naast elkaar bestaan tot 1 juli 2013.

En het ESM is geen beschermwal, maar een aardverschuiving die ons zal bedelven.

tipo | 22-05-12 | 21:17

Kijk de Portemonnee van de ander geeft ook graag 40 miljard van anderen uit.

Westerling | 22-05-12 | 21:17

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:13 | + 0 -
Jij weet veel van het ER, fantastisch.
Je weet niets van economie, jammer het zou helpen
Maar je weet nog minder van het volk dat een EU zou moeten vertegenwoordigen.

Daar zit het probleem.

Jij doet net alsof ik als simpele ziel binding heb met een Europees parlement. En dan kan je wel zeggen dat het mijn fout is..................... DAT IS NIET ZO, want ik kan niets, ik ben als simpele Hollandse boer machteloos door corrupite en schaalvergroting en dus belangenverstrengeling en verwatering.

Als je zo veel weet van ER.
Ga dan eens in op mijn onderbuik, al die fraude, of is dat niet waar?
Vind ik nogal een breekpunt met de huidige EU/ECB/ETC machthebbers.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:17

Ons nieuwe model guillotine, de Klepco 2012, kost slechts 749 gulden.

vetkleppert | 22-05-12 | 21:16

Arme Verbeek !

Anarki | 22-05-12 | 21:16

En weer: Een wijziging van artikel 136 VWEU is nodig voor het ESM in werking mag treden. Daar gaat de Staat ter verantwoording over geroepen worden door Moscovic.

tipo | 22-05-12 | 21:15

@stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:30
Neen. Greet zag in dat dit niet te verkopen was, niet te rijmen was met zijn programma en zijn achterban. Het is niet ongebruikelijk om dan nee te zeggen, sterker nog, wat mij betreft de juiste keuze. Greet heeft altijd gezegd dat de 3% regel voor hem niet heilig is, en dit was blijkbaar wel het geval voor VVD en CDA. Helaas pindakaas, dan loopt het mis. Wat de VVD nu doet, ten koste van alles Europa pleasen, heeft niets te maken met verantwoordelijkheid nemen. Als kabinet en als volksvertegenwoordigers heeft de VVD aan niemand verantwoordelijkheid af te leggen behalve de Nederlander en hun eigen achterban. De VVD kiest blijkbaar liever voor verantwoordelijkheid afleggen in Brussel dan te handelen in het belang van het land, namelijk het beschermen van onze soevereiniteit. Ook al is daar niet zoveel meer van over.

Cum_Fraude | 22-05-12 | 21:15

Carola Schouten
Hoe zou ik haar berijden.
Mijn god verschoon mij jets
Carola's kets alleen, kan mij bevrijden.

Hanxie | 22-05-12 | 21:14

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:11 |
Bij elk verdrag dat je tekent geef je macht uit handen. Waarom zouden de parlementariërs die het Haags Adoptieverdrag hebben ondertekend niet strafbaar zijn? Gezien verdragen voorgaan op nationaal recht heeft dat het nationaal recht immers ook (deels) buiten werking gesteld.

Asmodean | 22-05-12 | 21:14

Graag nog een screenshot Van JKdJ met de handen in het haar.
Meesterlijk.
Koefnoen, kom er maar in.

Dostranamus | 22-05-12 | 21:14

Cda-kiezers: ga op CU of SGP stemmen
PVDA/D66-kiezers: Stem op de SP of PvdD
GL: Stem op PvdD
VVD: Stem op de PVV

Het is gewoon nodig.
Daarmee kunnen we verder uitholling van Nederland stoppen.
Een minder eurofiele-kamer is een noodzaak om europa te stoppen.
Het boeit me niet welke kleur iemand stemt, als het maar een partij is zonder landverraders.

Quacka | 22-05-12 | 21:14

Nou, het is wel duidelijk wat je moet doen als je de burger in slaap wilt sussen over het ESM. Alleen maar vrouwen als woordvoerder inzetten. Zelfs de meest kritische geesten zijn afgeleid.

harry pikkel | 22-05-12 | 21:14

God, we krijgen ook nog by-lays, of hebben het over buy-laws?

Het gaat sowieso nergens over dat hele verdrag.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:13

"De algemene reken er maar niet op kamer"

Jackanders | 22-05-12 | 21:13

@Asmodean | 22-05-12 | 21:11
Ik zie het al voor me ... geil!

Westerling | 22-05-12 | 21:13

Dictaat van Geert=kereltje peggelt?

Slipsnifter | 22-05-12 | 21:13

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:06
Nu haal je toch zomaar een besluit uit het niets vandaan?
Er staat niets over besluiten dat is het punt juist, dat is jouw interpretatie van het vage 'nationale procedure'. Als er besluitvorming of parlementaire invloed was vastgelegd dan had ik nog steeds andere argumenten tegen, maar had ik dit punt niet kunnen maken. Wij als reaguurders komen er al niet uit, wat denk je dat dat er voor interpretatieverschillen in Europa brengt?

Willem Hollander | 22-05-12 | 21:13

@Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:07 |
Ech zo'n typje die eenmaal in bed zich ontpopt in zo eentje die er wel pap van lust en niet meer te houden is. Dat zijn de beste!

Hufter | 22-05-12 | 21:13

Als je niets snapt en weet, waarom ben je dan zo stellig en neem je niets aan of zoek je niets uit, behalve je standaard pro-argumenten.
Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:11 | + 0 -
Ik snap niks van economie. Ik weet wel veel van ER. Ik neem niet aan dat die nationale procedure geen veto is, omdat het niet zo is. Juridische teksten zijn geen literatuur, het betekent wat het betekent. Lees anders in het Duits, is het nog duidelijker.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:13

En ondanks alle tegenstemmers, alle mensen die strijdbaar zijn word de strijd niet echt gevoerd. Wat is er nodig dat mensen WEL iets gaan doen?

We kunnen Occupy-ers wel lachwekkend neerzetten maar ze doen wél iets. Over de uitvoering valt te discussiëren.

Wanneer staan we met duizenden op het Binnenhof en roepen we alle volksvertegenwoordigers ter verantwoording?

Wanneer mensen? Laten we nou eens eensgezind een dag prikken, Geenstijl werp een balletje op. En laten we massaal de straat opgaan in Den Haag om eindelijk eens voor onszelf op te komen... Het is de hoogste tijd mensen!!!

demichael | 22-05-12 | 21:13

Als het ESM de ultieme politieke daad is, om fouten uit het verleden (lees deformatie van na 1968 tot nu)voor nu en voor altijd onder te brengen in een superstaat die geluk, vrede en vooruitgang zal brengen, dan is de logische conclusie dat het ESM de zoveelste mislukking is (lees: gaat toch niet door) omdat niks nog is doorgegaan. Alles dat het nepsocialisme heeft willen brengen is er niet gekomen, wel achteruitgang, deformatie, segregatie en gedeelde armoe. Zolang we maar niet aan ontwikkeling doen, worden we allemaal gelukkig, dachten zij. Nu weten we in welke shit we zijn terecht gekomen.

Kopzware Lul | 22-05-12 | 21:12

Fap fap...

Jackanders | 22-05-12 | 21:12

ik hoop wel dat ze snel wat uittrekt want hier val ik bij in slaap..

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:12

@Asmodean | 22-05-12 | 21:08 | + 0 -
Het gaat om het uit handen geven van macht, daar gaat gaat het in zijn visie om en daarom haalt hij het artikel aan uit het Sr..

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:11

@Stormageddon | 22-05-12 | 21:10

Hmm, dat moet ik ook eens proberen
*plop*

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:11

Hmm, dat moet ik ook eens proberen
*plop*

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:11

Psychedelisch zebra motief O.o

Bertus Brulbroek | 22-05-12 | 21:11

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:09 | + 0 -
Het gaat erom dat om begrotingsmacht uit handen te geven aan een supranationale organisatie indruist tegen de grondwet en daarom minimaal 2/3 stemming nodig is.

Als je niets snapt en weet, waarom ben je dan zo stellig en neem je niets aan of zoek je niets uit, behalve je standaard pro-argumenten.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:11

Westerling | 22-05-12 | 21:08 |
Ze ziet eruit als iemand uit een slechte romkom. Zet de bril af, doe je haar los en trek een sexy jurk aan, en opeens blijkt het gewoon een ontzettend lekker wijf.

Asmodean | 22-05-12 | 21:11

@Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:07
Nog niet. Maar met haar los en bril af... Zebrashirtje uit: mogelijk.

Stormageddon | 22-05-12 | 21:10

Stormageddon | 22-05-12 | 21:04

ja lekker he.. koud pilsje en een beetje polletiek kijken.. wie is dat ondeugende brilmeisje eigenlijk ?

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:09

En soms twee derde van het parlement, en daar gaat onder andere de discussie over.
Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:07 | + 0 -
Ja, maar daar gaat de EMU niet over, daarom staat dat ook niet expliciet in het verdrag.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:09

Dat ik als echte vleeseter er over ga nadenken dat het stemmen op pvdd, een goed idee is nooit gedacht

janneman1977 | 22-05-12 | 21:09

Geert Schutte FTW!
Man, man.. Dat waren nog eens tijden.

Wilhelm Tell | 22-05-12 | 21:09

Wie is die vrouw die zo haar best doet om zo sexueel-onaantrekkelijk mogelijk er uit te zien?

Westerling | 22-05-12 | 21:08

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:07
LOL

harry pikkel | 22-05-12 | 21:08

"De Kunduzcoalitie had de Tweede Kamer al gezellig ingericht als achterkamertje."

Mis poes. Het waren Rutte, Verhagen en Wilders die met zeven weken radiostilte de achterkamertjespolitiek tot grote hoogte brachten.

"Geen van de kwaliteitskranten ruimde een voorpagina in voor het ESM"

Heb je het NRC van vanavond niet gelezen?

Arrabinekoeterine | 22-05-12 | 21:08

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:05 |
Wat bedoel je met 'Geld weggeven is dat niet, mogelijkheid tot geld weggeven aan een ander is dat wel'?

Asmodean | 22-05-12 | 21:08

Je bent niet bezig met een discussie je poneert, en dramt.
Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:03 | + 0 -
Nou, ik word weer gewaardeerd. Ik heb jou nooit om een discussie gevraagd, ik heb overal gezegd dat ik er te weinig van weet en daarom geen uitgesproken mening heb. En daarom krijg ik van jou een sneer? Omdat ik je vragen probeer te beantwoorden zo goed ik kan, ik wist niet eens dat ik in discussie was.
Nou, bedankt, donderstraal dan op, jochie.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:08

@Stormageddon | 22-05-12 | 21:07
De volgende spreker is de ultieme test.
Lekker wijf?

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:07

Kijk, dat is nou een lieve bril.

tipo | 22-05-12 | 21:07

28 graden, rokjesdag.

CoffeePatch | 22-05-12 | 21:07

Dit debat, en dan zo'n lege kamer

Ing. eslapen | 22-05-12 | 21:07

Nooit gedacht dat ik die vrouw gelijk moest geven.

Anarki | 22-05-12 | 21:07

Gelukkig hebben we het Eurovisiesongfestival om de aandacht over de Europese greep naar de macht af te leiden.

ZDEV | 22-05-12 | 21:07

@Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:05
Oh ja, dat zal het zijn. *plop*

Stormageddon | 22-05-12 | 21:07

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:06 | + 0 -
En soms twee derde van het parlement, en daar gaat onder andere de discussie over.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:07

Ja, wanneer komt dat CDA-filmpje over die door hun gewenste Transferunie die ons tussen de 37 miljard/jaar en 150 miljard/jaar aan belastinggeld kost?

tipo | 22-05-12 | 21:06

Bij Stand.nl is het inmiddels 77% tegen het ESM. Het is duidelijk dat dit een politiek speeltje is en dat de Nederlandse burger dit door de strot geduwd krijgt. Gelukkig voor de politici is de gemiddelde stemmer zo dom als een <vul partij in>.

Ome Gijs | 22-05-12 | 21:06

sananda | 22-05-12 | 21:04
Je kan je buurvrouw tenminste nog aanklagen...

ZDEV | 22-05-12 | 21:06

La Bailaora | 22-05-12 | 20:59 | + 0 -
Het staat er wel. Ik heb het duidelijk uitgelegd, je bent te dom om een stukje tekst te lezen, zelfs als ik duidelijk uitleg hoe je het moet lezen.
Het besluit treed in werking als.... land goedkeurt... nationale procedure.
"Waaronder (voorbeeld)slechts de voorbereidingen door het ministerie."
Willem Hollander | 22-05-12 | 20:58 | + 0 -
Klopt, kan ook een beslissing van de fuhrer zijn. Echter, in Nederland is de procedure voor een besluit dat de helft van de TK goedkeuring moet geven.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:06

Petje af, mevrouw Ouwehand.

harry pikkel | 22-05-12 | 21:05

sananda | 22-05-12 | 21:04 |
Slechte vergelijking. Pas wanneer 85% van je buren er voorstander van is dat ze allemaal de creditcard aan de buurvrouw met uitkering geven zou je vergelijking enigszins kloppen.

Asmodean | 22-05-12 | 21:05

@Stormageddon | 22-05-12 | 21:04

Bier gedronken?

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:05

@Asmodean | 22-05-12 | 21:02 | + 0 -
Vinhy-Frankrijk wilde ook rust. (sorry voor de godwin)
Geld weggeven is dat niet, mogelijkheid tot geld weggeven aan een ander is dat wel.

Dat stelt hij en daarom beroept hij zich op dat artikel.

En dan laten we in het midden of jij en ik het er mee eens zijn.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:05

Ik vind die zure haring van Ouwehand opeens wel een lekker ding. Was me nooit zo opgevallen.

Stormageddon | 22-05-12 | 21:04

Als het erop aankomt, heeft D66 een grondhekel aan democratie, wisten wij al, maar wordt vandaag ook maar weer keihard aangetoond. Doe die 'D' eens inleveren.

smdyasc | 22-05-12 | 21:04

RESPECT voor deze website GS: gevaarlijk onderwerp ESM, Denk er maar over na, geef ik mij creditcard aan mijn buurvrouw met een uitkering?

sananda | 22-05-12 | 21:04

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:02 |
Als dat zo wordt dan zou ik het ESM maar snel ondertekenen, met zo'n socialistisch trio zal Nederland het noodfonds snel zelf nodig hebben.

Asmodean | 22-05-12 | 21:04

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:51
Ah, fijn zo'n linkje waarin een stukje mening van de Rekenkamer is opgenomen (waar je dan zelf ook wel weer van zegt dat je de mening van de Rekenkamer niet deelt, althans niet geheel). Je nam die mening echter niet mee in je opsomming van 20:18 (Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:18), daar noemde je slechts organen en anderen die jouw mening delen.
Feitelijk niet compleet dus in mijn ogen, terwijl je aan volledigheid blijkbaar erg hecht bij anderen die het niet met je eens zijn (al lijk je dat nu enigszins te corrigeren, dat dan weer wel).

Nu ik je toch aan de lijn heb, misschien kun je me ook nog even verblijden met een antwoord op mijn eerste vraag aan jou:
Wolveshead | 22-05-12 | 20:08
(al begrijp ik dat je het erg druk hebt met het beantwoorden van andere reaguurders). Ik ben het niet met je eens maar heb waardering voor het feit dat je je best doet iedereen van antwoord te voorzien, al zul je ook die niet overtuigen vermoed ik.


Wolveshead | 22-05-12 | 21:04

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:01 | + 0 -
Je weet weinig, maar je stelt wel veel.

Waarom zoek je niet mijn argumenten uit? Waarom ga je er niet van uit dat ik een beetje gelijk eventueel zou kunnen hebben?

Je bent niet bezig met een discussie je poneert, en dramt.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:03

Ouwehand.. 'het ESM is de duurste fopspeen uit de geschiedenis '

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 21:03

D66=Landverraad 2.0

Westerling | 22-05-12 | 21:02

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:59 |
De partijen die voor het ESM stemmen willen er daarmee voor zorgen dat de financiële markten weer tot rust komen en de economie voor groeit. Zij denken het Nederlands belang op deze manier te dienen. Het is bespottelijk om te stellen dat deze partijen dit doen 'met het oogmerk om het Rijk onder vreemde heerschappij te brengen'. Geld weggeven, hoe nutteloos dat ook moge zij, is niet hetzelfde als het Rijk onder vreemde heerschappij brengen. Nogmaals, los wat je vindt van het ESM, is zeggen dat het strafbaar is op grond van art. 93 te bespottelijk voor woorden.

Asmodean | 22-05-12 | 21:02

Volgende kabinet is PVV, SP, PvdD.

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 21:02

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:56 | + 0 -
Ik vind de EU langzaam.
Het ECB weet ik vrijwel niets van.
De eurozone vind ik een absoluut topidee.
De integriteit, tja, politici zijn niet integer, ik vind dat de begrotingen beter in de gaten moeten worden gehouden. Ik ben dan ook van mening dat het Europees controlemechanisme gefaald heeft.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 21:01

moeilijke bril is echt een landverrader, hij is al een beetje kaal dat scheelt weer
*scheerzeep op lijstje schijven doet*

janneman1977 | 22-05-12 | 21:01

Wat doet trouwens twitter, wat doet de media?

Kaas de Vies | 22-05-12 | 21:01

Moeilijke bril van D'66 wil dus Nederland opheffen ten faveure van Europa. Waarvan akte. Ik heb het ze nog nooit zo helder horen zeggen.
Daar gaan ze nog last van krijgen bij de verkiezingen.

Stormageddon | 22-05-12 | 21:00

Klinkt trouwens ook een beetje als "Ein Reich..."

P5ycH0 | 22-05-12 | 21:00

Er zijn mensen die denken dat ze een perpetuum mobile kunnen ontwikkelen, andere denken dat ze een bodemloze put kunnen dempen. Tot die laatste categorie hoort Koolmees.

CoffeePatch | 22-05-12 | 21:00

@Asmodean | 22-05-12 | 20:58 | + 0 -
Waarom? Je bent te stellig, jij kan niet zijn argumentatie inzien?

Ik wel.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:59

@ Asmodean 20:55

Wat is een 36-urige werkweek?

eerstneukendanpraten | 22-05-12 | 20:59

Zo zeg. Die D66 knakker pleit nu gewoon openlijk voor een "United States of the EU". WTF !?

P5ycH0 | 22-05-12 | 20:59

overigens doet dierenpoes 2 Ouwehand het ook heel prima

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 20:59

Die Koolmees schijnt 35 te zijn. Echt waar!

Hufter | 22-05-12 | 20:59

Die bril heeft de agenda van een heel foute Duitser overgenomen.

tipo | 22-05-12 | 20:59

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:50
Waar staat goedkeuring? Het staat er niet. En ik ga er niet verder op in, want je l*lt overal overheen, zelfs wanneer het je is duidelijk gemaakt, je bent de moeite niet waard om verder mee te discussieren.

Ik begin nou wel te begrijpen waarom jij solliciteert naar nr 1 in het minnetjes klassement. Dictaat van Geert gaat dat helaas voor jou winnen, maar goed.

Lees nog eens Parsons | 22-05-12 | 20:49 en Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:50 en knoop dat eens in je oren.

La Bailaora | 22-05-12 | 20:59

Wat is er toch in hemelsnaam met dat D'66 gebeurd? Die club is verdomme opgericht om de boel democratischer te maken en nou zijn ze de grootste europalikkers die je je maar kunt voorstellen.

harry pikkel | 22-05-12 | 20:58

Moeilijke D66 bril: Hallo Brussel, hier hebt u onze portemonnee, pinpas en creditcard. Doe er vooral mee wat u wil. Wij stellen zeker geen lastige vragen.

Westerling | 22-05-12 | 20:58

Parsons | 22-05-12 | 20:53 |
Ik weet zelf niet goed wat ik van het ESM moet vinden, maar als je stelt dat het ondertekenen van dit verdrag op grond van art. 93 strafbaar is, dan heb je echt helemaal geen ene bal begrepen van het strafrecht. Mijn god zeg, hoe treurig. Het oogmerk om het Rijk onder vreemde heerschappij te brengen? Om een noodfonds waarvan de voorstemmers geloven dat dit goed is voor de Nederlandse economie? Ga jij eens heel gauw Strafrecht 101 volgen alsjeblieft.

Asmodean | 22-05-12 | 20:58

Maak uw geen zorgen sheeple, de vrije markt disciplineert.

Bertus Brulbroek | 22-05-12 | 20:58

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:50
Het verschil zit hem in hoe je het begrip 'nationale procedure' dient te interpreteren. Dit is geen vastgelegde wettelijke procedure ofzo, zoals je in één van je comments hierboven suggereert, maar gewoon een vaag begrip, het kan van alles zijn. Waaronder (voorbeeld)slechts de voorbereidingen door het ministerie.

Willem Hollander | 22-05-12 | 20:58

Het 'noodfonds' is een besmetting op zich, Koolmees.

tipo | 22-05-12 | 20:57

Aandelen Nederlandse Beton Industrie en Herstel bestellen gaat.
Er zullen straks veel muurtjes nodig zijn om landverraders tegen te zetten...

paost712 | 22-05-12 | 20:56

Goddomme, wij hebben een nieuwe Anton Mussert: Wouter Koolmees.

Niemands Knegt | 22-05-12 | 20:56

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:53 | + -1 -
Prima, kan je nu ingaan op de integriteit van de EU/ECB/eurzone en andere vehicles die het ESM moet behouden?

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:56

Als dit ESM wordt aangenomen zie ik het er nog van komen dat het hele zootje op transport gezet wordt naar het groene zoodje om daar verantwoording over hun landverraad af te leggen.
We weten allemaal wat daar met de gebroeders de Witt is gebeurd en dat was voor een veel simpeler, of eigenlijk geen, misdrijf.

Dostranamus | 22-05-12 | 20:55

Het geld van de Slowaken is wel goed, maar hun mening niet, aldus de moeilijke bril.

tipo | 22-05-12 | 20:55

Hufter | 22-05-12 | 20:51 |
Nee. Ik moet zeggen dat ik sowieso nog geen politicus heb gehoord die het vakantiegeld en vrije feestdagen en zaterdagen af wil schaffen. Het enige waar Koolmees onlangs voor pleitte was dat tweede pinksterdag wordt afgeschaft, gezien dat ervoor zorgt dat de economie met 0,3% groeit en dat de 36-urige werkweek weer een 40-urige werkweek wordt.

Asmodean | 22-05-12 | 20:55

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:52 | + 0 -
Btw: ik denk niet dat jij een aluhoedje op hebt, maar kijk eens naar:
La Bailaora | 22-05-12 | 20:45 | + 3 -, dit is gewoon je reinste onzin, en daar krijg je hier nog plusjes voor ook. Dat is dus de gekte omtrend het ESM die gewoon bestreden moet worden.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:55

D66'er Koolmees geeft heel Nederland liefst vanavond nog aan Brussel .. bah

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 20:55

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:48
Het parlement mag volgens de grondwet de begroting niet uit handen geven aan een vreemde mogendheid.

Muntje valt?

Parsons | 22-05-12 | 20:54

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:51 | + 0 -
Maar jij gaat er steeds van uit dat er zonder ESM geen euro kan zijn. Ook dat zie ik niet bewezen. Laten we daarmee beginnen.

Wat is het bewijs dat de ESM de stabiliteit terugbrengt. Toch wel belangrijk vraag nietwaar? We zijn al 4 semi-verdragen en stimuleringen verder. Is er een einde aan al dat gegooi met geld?

Toch een redelijke vraag van het volk nietwaar?

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:54

@Stormageddon | 22-05-12 | 20:52

Bij welk onderdeel ? Bratwurst essen ?

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 20:53

@Stormageddon | 22-05-12 | 20:52
Eh... 1-1 alweer (Huntelaar)

Stormageddon | 22-05-12 | 20:53

@Dictaat van Geert 20:51
Minder controle: Sterker Griekenland.
Ging ook 8 jaar goed, toch?

tipo | 22-05-12 | 20:53

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:50 | + 0 -
Jup, je hebt het tegenargument gegeven, die kende ik al, de klap is groter als het misgaat. Kende ik al, maar of het dan gelijk een slecht idee is, weet ik niet.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:53

Hufter | 22-05-12 | 20:51
Ja, dat is die nul van nsb66

Quacka | 22-05-12 | 20:53

Even tussendoor:
Bayern - Nederland 1-0

Stormageddon | 22-05-12 | 20:52

Nou gaan we een democratisch controlemiddelen geven aan een board of auditors van het ESM.

Wie kent hier auditors die interger zijn ik niet........ wellicht kijken in MSM hoe KPMG/Deloitte/Ernst & Young etc keer op keer faalt bij grote belangen. Zijn ook auditors.

Waar halen wij deze goddelijke auditors, uit Griekenland?

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:52

Hee dat is die lul die naar de jaren 50 terug wil toch?
Geen vrije zaterdag meer.
Geen vrije feestdagen meer.
Geen vakantiegeld meer enz. enz...
Maar MEER import van uitkeringsafhankelijken.

Hufter | 22-05-12 | 20:51

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:51

Wat redt die moeilijke bril als hij de Euro redt?

tipo | 22-05-12 | 20:51

Waar staat dit deel in het verdrag? Het staat er niet, en dat wordt er gewoon bijverzonnen.
La Bailaora | 22-05-12 | 20:45 | + 1 -
Het staat er wel. Jij snapt verdragsteksten niet (niet mijn schuld). Elk land moet goedkeuring geven aan besluit als in art. 10 lid 1. Is niks frans aan (tenzij je de franse versie leest).

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:50

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:41
Ik negeerde het niet, ik klikte at random vier linkjes aan. De CPB is al een stuk betrouwbaar, ga ik morgen even nalezen. Eerst even debatje volgen.

harry pikkel | 22-05-12 | 20:50

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:47
Ach, CDO's... die kun je toch verzekeren met CDS'en?
[kuch]

Stormageddon | 22-05-12 | 20:50

Parsons | 22-05-12 | 20:49 |
Hoezo strafbaar, o groot licht?

Asmodean | 22-05-12 | 20:50

Lees hieronder in de link de complete inbreng van Ewout Irrgang in het ESM-debat:
www.sp.nl/nieuwsberichten/11971/tw
'Mevrouw de voorzitter,
Wij zouden hier vandaag eigenlijk niet moeten staan. Wij zouden hier niet moeten staan omdat het gebruik in dit parlement is dat na de val van een kabinet de Kamer geen controversieele wetsvoorstellen meer behandeld. Dan is eerst de kiezer aan het woord. En als iets controversieel is dan is het wel het Europese noodfonds ESM...'
'... wanneer de meest ingrijpende en controversiële beslissingen er gewoon doorgedrukt worden? Want stel je voor dat de kiezer zich met Europa zou bemoeien!...'

Niemands Knegt | 22-05-12 | 20:50

@Anarki | 22-05-12 | 20:47
Je zou juist verwachten dat bij aansprakelijkheid men wat meer in het algemeen belang van de (EU) burger zou denken. En dan zijn er nog mensen die immuniteit voor politici heel normaal vinden. Ongelofelijk.

blinde kip | 22-05-12 | 20:50

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:48 | + 0 -
Leuk, je was toch zo'n democraat.
Ik dacht dat WIJ het volk die wetten maakte, vertegenwoordigt door de vertegenwoordigers.

Maar je hebt al gezien dat je een kennisgebrek hebt. Helaas discussie is niet mogelijk omdat je niets van iemand aanneemt en blijft herhalen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:50

Als je niet begrijpt dat het ESM ongrondwettelijk (en strafbaar) is, ben je klaarblijkelijk nog te dom om met een juridische blik een stuk tekst te lezen.

Zeer typerend voor de 225 randdebielen in Den Haag.

Dat dan weer wel.

Parsons | 22-05-12 | 20:49

ECB tovert nieuw geld (LTRO), leent dit voor 1% aan de banken (financiële markt). De financiële markt leent dit voor hogere rente aan staten (staatsleningen). Een groot piramide spel.

Bertus Brulbroek | 22-05-12 | 20:49

@Dostranamus | 22-05-12 | 20:48
Daarom ben ik ook koningin.

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 20:49

Kijk, het ESM wijkt af van het VWEU: artikel 125. Zelfs de moeilijke bril geeft het toe. Schrijf je mee Moscovitch?

tipo | 22-05-12 | 20:49

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:48 | + 0 -
Ugh, ik bedoel, maakt de begroting, typo.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:48

Je bent me net voor, koninging beatricks.

Dostranamus | 22-05-12 | 20:48

Met enige juridische kennis van zaken kan elke gek concluderen dat het ESM ongrondwettelijk en strafbaar is.
Parsons | 22-05-12 | 20:42 | + 2 -
Nah, volgens mij klopt dat niet. Parlement maakt nog steeds de wetgeving, zie Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:28 | + -2 - (-2 pas, kom op gekkies, dat kan beter)

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:48

Parsons | 22-05-12 | 20:42 |
Elke gek kan dat inderdaad concluderen. Iedereen met meer verstand van zaken doet dat niet. Strafbaar? Op grond van welk artikel dan wel?

Asmodean | 22-05-12 | 20:48

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:43 | + 0 -
Als je iets niet opricht, heb je ook geen audit commissie nodig.

Dat is mijn punt.

Keep it simple, want hoe complexer je het maakt hoe groter de klap.
Wellicht zeggen je CDO's etc je iets. Vrij heldere risico's toch?

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:47

Daadkracht '66
Sorry, democratie schaffen we even af.

tipo | 22-05-12 | 20:47

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:38
Alles na 'want' is overbodig. Je hebt eurosceptici in alle soorten en maten en jij redeneert volledig zwart/wit. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen afboeken (we zitten nu in een fase dat het linksom of rechtsom geld kost, niks meer aan te doen) en twee munten kunnen invoeren. Om maar eens wat te noemen. Maar 1 munt voor volledig verschillende economieën is zelfmoord. Dat vond de EU zelf ook, vandaar ook de initiële toelatingseisen die ze zelf opgesteld hebben.

Een ESM legt daarbovenop de rekening ook nog eens volledig bij de belastingbetaler. Laat de schuldeisers maar meebetalen, zij hebben het risico genomen om in dit soort landen te investeren. Niet ik.

harry pikkel | 22-05-12 | 20:47

D66(onze rechters) pleiten voor immuniteit. juist ja

Anarki | 22-05-12 | 20:47

D66 landverrader aan het woord...

Koninging Beatricks | 22-05-12 | 20:46

Ja die zware eisen hebben echt zoden aan de dijk gezet.

Griekenland heeft 9x voorwaarden opgelegd gekregen en 10x gebreken, ergens in juni gaan er zien of ze het voor de 11de keer doen.

Hoe dom zijn die lui.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:46

Een firewall is niet brandbaar, moeilijke bril. Het ESM is juist ontworpen als een groot besmettingsgevaar.

tipo | 22-05-12 | 20:46

De financiele markt is niet hetzelfde als "de markt".

De markt maakt je de euro toch wel kapot. Naief.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:46

-> anders geen besluit:
Laymans term: Vetorecht.
@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:41
Waar staat dit deel in het verdrag? Het staat er niet, en dat wordt er gewoon bijverzonnen.

La Bailaora | 22-05-12 | 20:45

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:38 |
maar vertel nou eens door wie je word betaald/gestuurd.
Bovendien heb ik je nog geen argumenten horen noemen, maar alleen maar doemscenario's en cliches die al vaak genoeg onderuit zijn gehaald (maar in den haag, en uitsluitend daar, nog steeds erg populair zijn).

damnschreeuwer | 22-05-12 | 20:45

@tipo | 22-05-12 | 20:43

Nope. Dit is een crisis van politiek onbenul...

ZKH EénOog | 22-05-12 | 20:45

Geen landbouw meer ? Deze kerel wil uit 3e wereld importeren waar er geen controle is om ons hoog ontwikkelt landbouw kapot te maken ?

Anarki | 22-05-12 | 20:45

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:41
En weer geen woord over de mening van de Rekenkamer, die is volgens jou dus niet betrouwbaar...

Wolveshead | 22-05-12 | 20:44

Het is niet ontstaan door zwakke banken. De banken waren ooit sterk.

Er is ooit een grote macht opgestaan, de Polibanken. Wederzijdse belangen tussen bankiers en politici, die hebben alles om zeep geholpen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:44

@stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:19
Doet pijn heh, om Wilders telkens weer gelijk te moeten geven?

Parsons | 22-05-12 | 20:44

Dit is wel een Eurocrisis, moeilijke bril.

tipo | 22-05-12 | 20:43

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:39 | + 0 -
Ok, dus er is iets mis met audit committee? En daar moet ik jou voor vertrouwen? Ik weet niet, ik snap dat gedeelte gewoon niet.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:43

Om uit de #ESM te mogen vreten, moet je je als natie dus ondergeschikt maken aan de begrotingsregels.

Desastreuze begrotingsregels, die een natie slopen en totaal uithollen, waarna die natie zo'n groot tekort en/of schuld heeft opgebouwd, dat zij onder curatele komt te staan van de federale Unie/ESM.

En zo creëer je tegen de wil van een bevolking in alsnog een grandioos mooie Unie van Europese staten.

ZKH EénOog | 22-05-12 | 20:43

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:10
Dat is het hele probleem, je hoeft helemaal geen economie gestudeerd te hebben om te begrijpen hoe ja genaaid wordt. Met enige juridische kennis van zaken kan elke gek concluderen dat het ESM ongrondwettelijk en strafbaar is.

Parsons | 22-05-12 | 20:42

Prachtig verwoord door Irrgang.
Die bolle JKdJ heeft het moeilijk.
Die zit zo te zien in zak en as.
Benieuwd naar zijn reactie.

Dostranamus | 22-05-12 | 20:42

Het is niet de rechtszaak van de heer Wilders, Plasterk. Het is ons belang waar het over gaat, lul.

tipo | 22-05-12 | 20:42

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:39 | + 0 -
Je hebt gelijk, gaat in principe over de Euro-zone, maar de EU is leidend. Vind je dat niet gek? Of denk je dat de Europese Bank direct dit heeft opgelegd.

Gek allemaal of niet, vind je het ook gek? Mooi, dan klopt er dus geen reet van.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:42

Het hele probleem was opgelost als private ondernemingen (banken) zoals het hoort in geval van falen gewoon failliet gaan. Een systeem bank aanwijzen met beste bedrijfsvoering daar alle maatschappelijk relevante financiële zaken onderbrengen.

Bertus Brulbroek | 22-05-12 | 20:41

La Bailaora | 22-05-12 | 20:38 | + 0 -
Neenee, je zit nu dingen te verzinnen. Dit is dus het aluhoedjessyndroom dat ik probeer tegen te gaan. Nationale procedure -> lid (aka Nederland) moet informeren -> anders geen besluit:
Laymans term: Vetorecht.
Wat een nationale procedure is? Moet je het Nederlands wetboek raadplegen, gaat de EU niet over.

Kritiek mag, liegen niet.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:41

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:41

@ kaas de vies 20:25

Sorry, en je hebt het al zo zwaar sinds de kaasramp van gisteren...

eerstneukendanpraten | 22-05-12 | 20:41

@ Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:38
Je bent het er in iedergeval mee eens dat we nu onderdeel zijn van een potentiele ramp. Dat is al heel wat. Ik denk nog wel eens meewarig terug aan die goede jaren met de NLG. Ding flof bips !!

Marcus Porcius Cato | 22-05-12 | 20:41

what's next? een column van @kajleers op geenstijl?

BjdeB | 22-05-12 | 20:41

Sterk verhaal van de SP-er.
Applaus.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:40

Ik beloof hierbij plechtig dat ik de rest van mijn leven NOOIT meer op een partij ga stemmen die voor het ESM verdrag is. Niets anders dan verkapte ontwikkelingshulp.

caspert79 | 22-05-12 | 20:40

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:38 | + 0 -
Het gaat niet om geld, het gaat om macht.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:40

*controversieel*
bijv.naamw.
Uitspraak: [k&#596;ntrover&#712;&#643;el]
waarover grote meningsverschillen zijn
Voorbeeld: "een controversiële kwestie"
Synoniem: omstreden

Het lijkt mij, maar daar denkt de kamer dus anders over, dat als 1 iemand van een groep van 150 personen iets anders vindt dan de rest, dat hij de 149 bestrijdt, dat datgene wat die 149 zeggen dus omstreden is. Omstreden=controversieel.

Nu heeft dat geen enkele betekenis in de grondwet, daarin is het niet geregeld, maar het gewoonterecht is ook bindend. We leven dus nu in een land waarin een besluit over statiegeld op blikjes controversieel is verklaard maar het uitverkopen van onze financiële soevereiniteit dus niet.

Mag ik dat heel vreemd en controversieel vinden? Ja, dat mag ik.

Stormageddon | 22-05-12 | 20:39

'Het groene zoodje'

gentle giant | 22-05-12 | 20:39

Ik had liever dat je in ging op de intergriteit van de EU en haar fantastisch werkende systeem.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:37 | + 0 -
Hoezo? Dit gaat over de EMU.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:39

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:35 | + 0 -
Een audit, dat zijn de accountants die de boekhouding en de budgetten controleren.

Bij de EU is sinds oprichting geen enkele begroting/boekhouding goedgekeurd wegens onregelmatigheden.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:39

Dit besluit treedt in werking nadat de ESM-leden de depositaris in *kennis* *hebben*
*gesteld* van de voltooiing van hun toepasselijke nationale procedures.
@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:28
Je moet hem wel goed lezen. Goed lezen. Lees die zin nog even nog een keer. Men moet dus het ESM *informeren*. Niets meer. Parlementaire procedure ja, maar geen besluitvormingsrecht dus, alleen informeren.

Komt nog bij dat de nationale (er staat geen parlementaire) procedure van alles kan zijn, dus ook informeren over hoe het geld opgebracht gaat worden en hoe lang dat duurt. Aangezien het hier over kennis stellen gaat, is dat veel logischer, bv. hoe lang het duurt om op de kapitaalmarkt de miljarden op te halen.

La Bailaora | 22-05-12 | 20:38

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:38

@doskabouter
En de Zweden. 4,4% groei in 2011 geloof ik, dankzij de slimme minister van Financiën Anders Borg.

SamKoeman | 22-05-12 | 20:38

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:34 | + 0 -
Leuk.
Maar de rechtspraak oordeelt alleen bij wet, oftewel formele wet.

Alleen de rechtelijke macht heeft aks 2de macht
Jurisprudentie

Een Semi Autonoom Sociaal Veld heeft
gewoonte

Verdragen
Is politiek, tenzij het indruist met de GW

Wat wij het volk hebben is het
5.

Het natuurrecht.

Ik had liever dat je in ging op de intergriteit van de EU en haar fantastisch werkende systeem.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:37

Jullie lezen mee klootzakken volksvertegenwoordigers. Ik zie het. Stem tegen!

deministerpresident | 22-05-12 | 20:37

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:32 | + 0 -
Wat is een auditcommittee? Zie? Ik weet er te weinig van.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:35

Ze kunnen ongezien die typhoid krijgen. In mijn vriendenkring doen we al heel veel met ruilhandel: ik help jouw auto te fixen, jij komt een dagje stucen. Etc. Werkt prima. Soms voor geld, liefst met gesloten beurs.

Met andere woorden : fuck ' em. Trek je eigen plan met een selecte crew.

Hippies niet welkom BTW.

bello | 22-05-12 | 20:35

Die Polen en Britten hebben het maar slim aangepakt. Wel de lusten maar niet de lasten.

doskabouter | 22-05-12 | 20:34

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:30 | + 0 -
Volgens mij, als ik me goed herrinner, betekent "bij wet" niet dat de Nederlandse wet, maar het volledig stelsel van wetgeving:
1.wet
2.jurisprudentie
3.gewoonte
4.verdragen en sommige besluiten van volkenrechtenorganisaties.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:34

Zuurkool met Worst | 22-05-12

Een linkje had ook gekund prutsor!

doskabouter | 22-05-12 | 20:33

Ze stemmen dus doodleuk tegen de wil van 75% van de Nederlanders.

tipo | 22-05-12 | 20:33

Als dictaat van Geert anderhalfmiljoen minkudo's heeft, dan moeten 16 miljoen mensen dat gedwongen als waar aannemen! Maar pas dan!

Einde van de Domheid | 22-05-12 | 20:33

@blinde kip | 22-05-12 | 20:23
Gewoon het verdrag lezen, daar vindt je de antwoorden. De enige conclusie die ik kan trekken over de downplayers is dat ze ten kwader trouw zijn, want wanneer je ze met deze keiharde feiten confronteert, draaien ze er gewoon omheen.

Bv. dat het niet waar, ondanks dat het toch in het verdrag staat. Zeggen ze dat we veto hebben, wat niet zo is, dat we besluitvormingsrecht hebben, wat niet zo is, enz...

La Bailaora | 22-05-12 | 20:33

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:28 | + 0 -
Er wordt net gesproken over het audit-committee van het ESM verdrag.

Vertel eens over andere audit-committtees van andere Europese vehikles?

Toe vertel het eens aan Kaas de Vies. Ging dat altijd zo goed, of mogen we niet naar de geschiedenis kijken. Uiteraard wel als je bepaalde mensen een fascistiche hoek kan indrukken.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:32

zeeman73 | 22-05-12 | 19:48
'.. omdat het even wennen is'

Je moest jezelf eens horen. Je hebt geen idee hoe infantiel en naïef dat klinkt.

Pffffff | 22-05-12 | 20:32

@ zuurkool met worst 20:29

Beetje kort stukje, verklaar je eens nader...

eerstneukendanpraten | 22-05-12 | 20:32

Nee Irrgang, we moeten geen geld drukken om 'de economie te stimuleren'.

tipo | 22-05-12 | 20:31

En toch komt het ESM er. U bukt, zij naaien. Ohne Gleimiddel. Danke sehr!

Sliptong | 22-05-12 | 20:31

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:28 | + 0 -
Ik zie dat dus niet zo.

Kan je het iets heldelder uitleggen?

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:30

Muxje | 22-05-12 | 20:27 | + 0 -
Kijk kijk, wat een genuanceerd verhaal, vanuit het hart mag ik wel zeggen. Hulde!
Dat je vele minnetjes mag krijgen voor het gebrek aan verwijzingen naar complotten, communistische coup d'états en Hitler op een T-rex.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:30

@Cum_Fraude We hadden een prachtig akkoord maar dankzij Greet de Wegloper kon dat de prullenbak in. Laffe Greet liep weg, de VVD nam z'n verantwoordelijkheid.
Greet heeft ons volledig in de steek gelaten. No way dat ik ooit nog op die malloot stem

stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:30

86 stemmen tegen, 35 voor, 29 Kamerleden van de 150 afwezig?

drs.Nee | 22-05-12 | 20:30

harry pikkel | 22-05-12 | 20:25
U vergist zich. Het is: Sie sagen 'Springen' und wir fragen: 'Wie hoch?'

Wij zitten al jaren en jaren vastgeklonken aan Duitsland. Wij doen wat Duitsland doet. En dat blijft zo. Let maar op.

Remy Martin Louis 13 | 22-05-12 | 20:29

-weggejorist-

Zuurkool met Worst | 22-05-12 | 20:29

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:14
En die begrotingsregels waar u over rept, worden die zo goed nageleefd als is afgesproken?

Of hebben we daar juist heel veel (en steeds meer wordende) ellende aan te danken?

Cor Rupteling | 22-05-12 | 20:29

Dat is inderdaad ook grappig, op een heel foute wijze, dat deze stemming er niet eens toe doet, want NL heeft geeneens een veto op het instellen van het ESM.

tipo | 22-05-12 | 20:29

Leuk onderzoek van Arend.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:18 | + 0 -
Vond ik ook, was het juist aan het opzoeken, want ik denk niet dat hij gelijk heeft.
La Bailaora | 22-05-12 | 20:19 | + 0 -
Je moet de volgende regel ook ff posten, anders is het een quotemine:
"Dit besluit treedt in werking nadat de ESM-leden de depositaris in kennis hebben
gesteld van de voltooiing van hun toepasselijke nationale procedures. De nieuwe aandelen worden
aan de ESM-leden toegewezen volgens de in artikel 11 en bijlage I bepaalde bijdragesleutel."
Parlementaire procedure dus.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:28

@Politiekrelativist 20:10: Ik heb (zoals altijd in kwesties rond Europa) weinig twijfels over de voor of tegens. Het valse van onze politici is dat ze de discussie over deze zaken die kant op sturen, want het gaat niet namelijk niet om de pros en cons, maar om de manier waarop de maatregelen genomen worden.

Ik ben pro Europa, pro euro, pro ESM... maar ik ben tegen dit Europa, deze munt en dit ESM. Zoals altijd worden alle mogelijk beren op de weg zorgvuldig vermeden, en alle democratische controle en verantwoording wordt afgewend. Daarbij speelt ongetwijfeld ook mee dat voor veel politici als eerste eis geldt dat de maatregelen genomen worden. Hoe, dat doet er niet toe. Het is due "Europa koste wat kost"-mentaliteit die me zo tegen staat.

Nogmaals, ik denk dat Europa in de basis goed is. Maar we hadden het allemaal heel anders in moeten richten; er zit nu zoveel extra ballast en fouten in het systeem dat je inmiddels echt geen econoom of poiticus hoeft te zijn om dat in te zien. Vandaar ook de toenemende angst, twijfel en afkeer over Europa, ook bij mij. Mocht het politiek allemaal onhoudbaar blijken, dan hebben de heren politici dat echt aan zichzelf te danken, en niet aan een abstracte en ongegronde eurofobie.

Muxje | 22-05-12 | 20:27

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:18
Een bank is partij lummel. Dat ESM is in hun voordeel. Als een land niet meer aan hen kan betalen, kan de belastingbetaler het ophoesten. Logisch dat ze voor zijn. Maar jij zult banken ook wel zeer betrouwbaar vinden.

harry pikkel | 22-05-12 | 20:27

Ik geef er niet om hoe er met Europa wordt omgegaan, gekke SP-meneer, maar hoe er met de creditcard van mijn dochter wordt omgegaan.

tipo | 22-05-12 | 20:27

Kudo's voor dit soort journalistieke wakkerheid.
Ik herinner me nog goed dat Cohen 'heel knap' de adoptiewet voor homo's door de kamer loodste op het moment dat de helft al op vakante was, en de rest zat te slapen. Het verstoppen van een belangrijk debat achter een groot en afleidend nieuws, daar hebben we journalisten voor.

Einde van de Domheid | 22-05-12 | 20:27

HEAR HEAR: 'stel je voor dat de kiezer zich met euopa gaat bemoeien'.

Quacka | 22-05-12 | 20:27

@stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:21
Te redden waarvan? door de bangmakerij over oorlog door jullie Eurofielen moeten we bang zijn voor een inval van de Duitsers?.. de Belgen?.... de Spanjaaren soms?
Doe normaal idioot!

deraderendraaien | 22-05-12 | 20:26

@eerstneukendanpraten | 22-05-12 | 20:25 | + 0 -
Geen grappen vandaag.

Je steekt ook niet voor de lol je hoofd omhoog in een loopgraaf.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:25

Rutte zit met zonnebril op zijn hoofd op een terras. Flapdrol

doskabouter | 22-05-12 | 20:25

Toch nog een debat. Spann0nd.

Gaarbok | 22-05-12 | 20:25

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:14
Wat ben jij toch ongelooflijk naïef. Hoeveel voorbeelden van gebroken afspraken wil je hebben? Man, de transferunie zelf is een verbroken afspraak van de EU. Van hun eigen regels. Griekenland en Italië hebben de boel keer op keer voorgelogen, dat was zelfs bekend bij Kohl cs destijds. Maar desondanks stemden ze toch in met de euro voor deze landen. Al die landen hebben keer op keer de begrotingsafspraken geschonden. En wat wil je doen als ze dat blijven herhalen? Ze een boete van 1 mlrd geven? Dan moeten we die via het ESM gewoon weer zelf betalen. En die JKDJ die je net ook aanhaalde, die vertelde dat Griekenland alles met rente zou terugbetalen.

Eén ding moet ik je nageven: jij bent de ideale burger. They say jump and you say how high.

harry pikkel | 22-05-12 | 20:25

35 om 86. Gaat leuk worden nog.

starbuck280 | 22-05-12 | 20:25

@ kaas 20:20

Dat doet je zeker terugverlangen naar dat kinderspelletje uit je jeugd? Je begint toch niet nu al seniel te worden?

*wegduikt voor Kaas*

eerstneukendanpraten | 22-05-12 | 20:25

roze_bril | 22-05-12 | 20:22 | + -2 -
we gaan onze eigen export naar zuid europa afrekenen, hoor (maar groot succes natuurlijk)

janneman1977 | 22-05-12 | 20:25

@stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:19
Ah oke, en dat is dus een degelijke reden om onze soevereiniteit maar over boord te kieperen? Ik weet niet hoor, maar een echte VVD'er stemt op 12 September geen VVD meer. De VVD is totaal de weg kwijt met dat kunduzakkoord. Had men nooit mee in mogen stemmen.

Cum_Fraude | 22-05-12 | 20:24

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:18
Je vergeet in je opsomminkje de Rekenkamer te noemen. Niet verwonderlijk wat die deelt jouw mening niet en moet dus genegeerd worden.
Als jij zo graag feitelijk wil reageren (hetgeen je anderen verwijt niet te doen) geef dan alle feiten (goed voorbeeld doet toch volgen, nietwaar?).

Wolveshead | 22-05-12 | 20:24

'het ESM is een draconisch systeem dat ons een groot deel van de soevereiniteit over onze financiën ontneemt en overhevelt naar een onkwetsbaar, ongrijpbaar en juridisch onaantastbaar bureaucratisch EU systeem, dat zomaar kan besluiten eens wat van ONZE miljarden in de echoput van falende Spaanse banken te flikkeren. '
En dat noemen jullie een beschrijving?

Einde van de Domheid | 22-05-12 | 20:24

@Geil Kippetje | 22-05-12 | 20:17
Vandaag op BNR hetzelfde, ook een trut die zichzelf journalist noemt en er niks van snapte. daarom ging ze maar iemand van de CU aanvallen (zonder argumenten, maar met heel veel gespeelde emotie).

damnschreeuwer | 22-05-12 | 20:23

@La Bailaora | 22-05-12 | 20:19
Bedankt.

Dus waarom komen de downplayers nou met dat absolute maximum?

blinde kip | 22-05-12 | 20:23

vermindering van het aantal kamerleden is geen overbodige luxe...

Quacka | 22-05-12 | 20:23

Tot nu is het EU(ro) project een daverend succes geweest. DAT is mijn enige zekerheid in al deze discussies.

roze_bril | 22-05-12 | 20:22

@blinde kip | 22-05-12 | 20:18
Hebt het al gevonden zo te zien. Nee, niet best dus, zeg maar gerust ernstig.

La Bailaora | 22-05-12 | 20:22

en nog steeds stemt 35% van de geenstijl reaguurders op vvd

Rest In Privacy | 22-05-12 | 20:22

@deraderendraaien | 22-05-12 | 20:18

De wereld is veranderd amigo. Wen er maar aan. De europese landen zijn niet meer de grote spelers van weleer. We zijn als losse zandkorrels. Totaal irrelevant. Alleen door zeer hecht samen te gaan kunnen we het misschien redden.
En de euro is top. Zeggen we morgen dat we teruggaan naar de gulden dan kunnen we de zaak opdoeken.

stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:21

Is er ergens een lijst van voorstemmers in te kijken na de stemming?

deraderendraaien | 22-05-12 | 20:21

Wie zou de griffier doen?

SamKoeman | 22-05-12 | 20:20

Waarom zitten er niet 151 mensen op deze 150 zetels.
Schande deze stemming, ondanks de uitslag.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:20

Het werd gvd tijd dat er aandacht aan besteedtdtdt wordt. Maar saai he? Minder clicks. Maak het sappig en we worden happig. Maar we blijven die laffe hollanders die liever in hun reet genomen worden dan weerstand te bieden. Zo rollen wij; als het niet direct in de portemonee voelbaar is; voelen we niks. Who cares wat er 20 jaar later gebeurt?

Skadaffi | 22-05-12 | 20:20

Ik heb meer vertrouwen in de VVD dan in de PVV of SP schreeuwers op links. Die lui roepen alles om dit land naar de kloten te helpen.
Met name Greet. De wegloper. Had dit wellicht kunnen tegenhouden. Als 'ie was gebleven. Maar dat deed hij niet. Hij liep weg. Boehoe deed 'ie.
En dan Roemer. Man man man, heeft niets te zeggen. Is de marionet van Marijnissen. Had het ook kunnen tegenhouden als hij regeringsverantwoordelijkheid aandurft. Maar dat durft hij niet, dat wil hij niet.
Liever staat hij langs de zijlijn. Net als Greet. Boehoe roepen. En verder niets doen.
Alleen maar boehoe...

stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:19

@blinde kip | 22-05-12 | 20:05
Ik heb het even opgezocht voor je:
"ARTIKEL 10 Wijzigingen in het maatschappelijk kapitaal
1. De Raad van gouverneurs evalueert op *gezette* *tijden* en ten minste om de vijf jaar het maximale leningvolume en de toereikendheid van het maatschappelijk kapitaal van het ESM. Hij kan besluiten het maatschappelijk kapitaal te wijzigen en artikel 8 en bijlage II dienovereenkomstig aan te passen."
Men kan dus op 'gezette tijden' de hoeveelheid niet gestort kapitaal gewoon verhogen... Gezette tijden he, dat betekent wanneer men maar wil.

La Bailaora | 22-05-12 | 20:19

Dictaat van Geert 20:14
Nee, daar was artikel 125 VWEU (no bail out clausule) al voor, dat geen land zou leven boven zijn stand. En nog een artikel van het VWEU waar ik even niet opkom (De ECB zal niet direct nationale obligaties kopen)

tipo | 22-05-12 | 20:19

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:55
Je snap niks van de regels

miko | 22-05-12 | 20:19

Allemaal luisteren bij deze stemming.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:19

@stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:12
Punt 1 Nederland kan niet zonder Europa? hoezo niet dan? We hebben jarenlang op een voortreffelijke manier handel kunnen drijven met de hele wereld toen we nog EEG lid waren.
Put 2: Nederland kan niet zonder de Euro? Nederland kan prima zonder die faalmunt!

deraderendraaien | 22-05-12 | 20:18

@La Bailaora | 22-05-12 | 20:11
ARTIKEL 10
Wijzigingen in het maatschappelijk kapitaal
1. De Raad van gouverneurs evalueert op gezette tijden en ten minste om de vijf jaar het
maximale leningvolume en de toereikendheid van het maatschappelijk kapitaal van het ESM.

Klinkt ook niet best.

blinde kip | 22-05-12 | 20:18

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:18

@Niemands Knegt | 22-05-12 | 20:12 | + 1 -
Leuk onderzoek van Arend.
Ik had dit al eerder geopperd en Socratisch gevraagd.

Maar wat gaat er gebeuren?

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:18

@blinde kip | 22-05-12 | 20:05
Als je het vergelijkt met de bailout in de US ergens in 2008 daar kwam Paulson (ex goldman sachs ceo) met het bedrag van 700 miljard dollar.
Inmiddels blijkt er in totaal 14000 miljard is uitgegeven om het systeem bij elkaar te houden.
Reken dus maar op onvoorstelbare bedragen die in de toekomst uitgegeven gaan worden want het totale bedrag om Portugal Ierland Italie Griekenland en Spanje (en wie weet ook nog Frankrijk) te redden is gigantisch.

Kets22 | 22-05-12 | 20:18

Blijkt hier toch een verband tussen GS en Powned ;)

roze_bril | 22-05-12 | 20:17

In het Staatsjournaal werd e.e.a. flink gedownplayed. Vooral die journalist liet zijn eigen mening iets teveel blijken... Ik geloof dat de PVV in dit geval echt een punt heeft. En de SP trouwens ook. Leuke (?) info o.m. hier: www.endandit.nl/nieuws/180520961/het-e...

Geil Kippetje | 22-05-12 | 20:17

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:14 | + -1 -
Waarom houdt spanje zicht niet aan die AFGESPROKEN regels en wij weer wel.

Die verdragen waar jij het over hebt zijn alleen voor de Nederlanders hard, niet voor de anderen.

Ik ga nu even mijn oven schoonmaken, maar ik ben vrij boos.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:17

Wat zouden ze neo-liberaal en moederskindje Rutte hebben belooft om vòòr ESM te stemmen?
Sex?

oplichter | 22-05-12 | 20:16

@zeeman73 | 22-05-12 | 19:48
Vrij eenvoudig: wanneer het esm-verdrag wel wordt goedgekeurd (god verhoede het) dan zitten we opgescheept met

1) Een Nederlandse regering, waar we geen vertrouwen in hebben

2) Een Europese regering, waar hetzelfde voor geldt en als klap op de vuurpijl

3) Een ondemocratisch geldverslindend monster, dat zonder tussenkomst van ons parlement, vrachtwagens vol met belastinggeld kan opeisen en in willekeurig welke bodemloze put dan ook kan mieteren.

Dan opteer ik voor alleen een Nederlandse regering waar we weinig vertrouwen in hebben.

Cor Rupteling | 22-05-12 | 20:15

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:04
U is naïef, kan ik van Kaas (digitaal of analoog) niet zeggen.
We worden als Europees burger uitgesmeerd als ware we de tegel-lijm van de muur die Europa heet.
Allemaal dezelfde standaard, hier een flink eind naar beneden, en waar de zon meer schijnt een stukje naar boven.
Laten ze eerst de pensioen-leeftijd in heel Europa maar eens gelijk trekken, dan praten we verder.

Jackanders | 22-05-12 | 20:14

Het verloop van de ESM laat zich raden: oh shit, er zit toch niet genoeg geld in, en we kunnen alweer onze beurs trekken. En nog een keer. En nog een keer.

caspert79 | 22-05-12 | 20:14

@eerstneukendanpraten | 22-05-12 | 20:09
Iemand die denkt dat een economie alleen bestaat uit rente-inkomsten kun je niet meer serieus nemen.

blinde kip | 22-05-12 | 20:14

als we het niet doen gaat morgen het licht uit :)

ganzo | 22-05-12 | 20:14

Rutte.. dat is die VVD premier die Nederland voor een appel en een ei verkocht aan Brussel jongens en meisjes.
En daarom moeten jullie gewoon heel je leven bezuinigen en jullie kinderen ook.

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 20:14

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:57
"Er is een ruime meerderheid voor ratificatie van het ESM-verdrag. Dat is democratie". Kan U mij dan wellicht uitleggen wat er democratisch is aan het gegeven dat de volksvertegenwoordigers in meerderheid voorstander zijn terwijl in de opniepeilingen een ruime meerderheid van het volk tegen ratificatie is?

SatchRules | 22-05-12 | 20:14

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:14

Ik gok dat '@Dictaat van Geert' Sylvester Eijffinger is.

tipo | 22-05-12 | 20:13

Hey, Dictaat van Geert, voor welke D66-politicus werk jij eigenlijk?

Art Vandelay Ultor | 22-05-12 | 20:12

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:48
Ik heb willekeurig vier linkjes aangeklikt en die waren allemaal van banken of banken werden geciteerd door een medium. Next.

harry pikkel | 22-05-12 | 20:12

Hieronder in de link vind je de email die Arend Lammertink vandaag, 22 mei 2012, aan de Voorzitter van de Tweede Kamer heeft gericht.

ESM is in strijd met Nederlandse Grondwet:
www.vrijspreker.nl/wp/2012/05/esm-is-i...

Niemands Knegt | 22-05-12 | 20:12

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:10 | + 0 -
In een democratie is de economie niet leidend, maar lijdend, lijdend onder de wens van het volk.

Goed of slecht, LIJDEND.

Je maakt dus steeds een basisfout.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:12

Zo kennen we Superjan weer. Doen alsof 'ie de waarheid in pacht heeft maar ondertussen zich laten koeioneren door wegloper Greet en wegduiker Emiel. Weten we meteen waar Lijst SJ staat. Inderdaad: ver op links bij de angstprofeten die van toeten noch blaz0n wet0n.
Anyway, wat is er aan de hand? Niet veel. Nou ja, niet veel... De redding van Nederland that is.
Want wees eerlijk: Nederland kan niet zonder Europa, kan niet zonder de Euro. Het euroloze Singapore aan de Noordzee van Lijst SJ is een illusie.
Nederland is te klein om het in z'n eentje te redden. Als we echt een vuist willen maken tegen de BRICS dan moeten we veel verder gaan: dan moeten we een federaal Europa vormen. Doen we dat niet, dan ontvangen we binnenkort ontwikkelingsgeld uit Zuid Afrika.

stuyterkuycken | 22-05-12 | 20:12

De 40 miljard is bij lange na niet genoeg om Spanje te redden. Griekenland valt in juli, Spanje volgt snel in augustus, noodwet treedt in werking. Nederland is na de zomervakantie 40 miljard extra kwijt. Blijf het hierbij? Nee, helaas.

dwalmpje | 22-05-12 | 20:12

-weggejorist-

Dicht | 22-05-12 | 20:11

@blinde kip | 22-05-12 | 20:05
Hier staat alleen dat ze het bedrag dat nog niet is gestort maar wel is vastgesteld kunnen opeisen, maar je moet even door lezen, volgend artikel aanvulling kapitaal,

La Bailaora | 22-05-12 | 20:11

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:04, sinds 16 mei geregistreerd, jij bent echt ingevlogen.

gentle giant | 22-05-12 | 20:11

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:04 | + 0 -
"Waarom is het stil."
Ben aant eten. Nu het nog kan (ghehehe).
Nah, tis heel ingewikkeld. Je moet praktisch economie hebben gestudeerd om een goede afweging te kunnen maken. Ik weet het enige argument tegen ESM (euro kan nooit blijvend werken) en de argumenten voor (euro heeft ESM nodig om te blijven functioneren, en het blijft ook functioneren als ESM er komt), maar ik heb niet genoeg specialistische kennis om goed te kunnen oordelen.
Ik weet wel dat er heeeeel veeel nonsense over wordt verspreid, en daar wordt iig niemand beter van.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 20:10

@tipo | 22-05-12 | 20:09 | + 0 -
Dat is hun tactiek, maar het kan altijd sneller.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:10

@blinde kip 20:05
Er wordt 40 miljard door NL gegarandeerd, maar het ESM wordt niet gelijk met al dat geld volgestort. Als de bodem in zicht is, stort NL weer bij tot het garantieplafond op de grond ligt.

En dan worden we Eurobonds ingechanteerd en een transferunie zoals de VS is, wat ons tussen de 5% en 20% van ons salaris gaat kosten.

tipo | 22-05-12 | 20:09

Het gaat over mijn belastingcenten goddomme en ik heb er weer geen ene flikker over te vertellen. Jan-Kees wel maar hij heeft dan ook een dubbel voorsprong op de gemiddelde reaguurder. Hij is nu eenmaal minister en dat andere spreekt voor zich...

eerstneukendanpraten | 22-05-12 | 20:09

De NOS presentator staat op dit moment dat ESM verdrag te down playen.

deraderendraaien | 22-05-12 | 20:08

Beste samenvatting;

ESM is de zwerver bij de appie die als je naar binnen wil, je portemonnee geeft.

Ja, ik zal er goed op passen!

Voorwaarde is wel dat je niet gaat jammeren als hij je geld aan alle andere verslaafde vriendjes - die nooit beter gaan worden - heeft gegeven.

Kingeef1975 | 22-05-12 | 20:08

Bank leent tegen 1% bij de ECB.
Bank koopt bijvoorbeeld Griekse staatsobligaties tegen 8% rendement.
Bank weet dat Griekenland uiteraard niet aan zijn betalingverplichtigen kan voldoen.
Bank valt om maar is 'systeembank'.
Bank belt ESM om alsnog zijn centen te krijgen.
En dat alles met goedkeuring van de nepliberalen van de VVD.
De VVD, de NSB van de banknazies.

oplichter | 22-05-12 | 20:08

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:48
Die 18 miljard is nu al peanuts vergeleken met de 40 miljard die dat ESM ons minstens gaat kosten. Jij bent 1 van de heel weinigen (in elk geval hier) die lijkt te denken dat het daarbij blijft. Je wil ons graag inpeperen wat het allemaal gaat kosten als we uit dat ESM stappen of uit de EU voor that matter. Kom is met een getal wat het ons in het slechtste scenario gaat kosten als Griekenland, Portugal, Spanje, Italie etc. omdonderen en wij daarvoor gaan betalen middels dat ESM. Ik denk dat iedereen dan nog meer als nu al het geval is tegen dat hele ESM-gedrocht gekant zal zijn.

Wolveshead | 22-05-12 | 20:08

Ben benieuw hoeveel mensen komen opdagen.

Onderbuik | 22-05-12 | 20:08

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:04 | + 0 -
Jij hebt het over geld en macht.

Ik heb het over een geweten en toekomstperspectief.
Willen wij in vrede leven en in vrijheid? Of diendend en gehoorzaam.

Dat is de vraag. Je kan wel leuk alles herhalen. Waarom probeer je niet zoveel links te producren om mijn eurofobie te weerleggen.

Ik ben namelijk helemaal geen eurofoob, maar een EU-foob. Dat is iets anders.
Wellicht moet je nu verhuizen naar Strassbourg, of naar Brussel om te commenten? Oh ja onder de gordel had ik niet moeten zeggen. WEL WAAR. En ze doen er geen reet aan.

Nee hoor allemaal heel erg sjiek. Hou op, je hoeft echt niet tegen mij te vertellen hoe het werkt.

Want ik heb kennis, die ik niet met je deel, en vragen die jij niet durft te beantwoorden.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:07

ESM heeft een directeur en medewerkers alsof het een bank is. Een onschendbare bank die wanneer dan ook en hoeveel dan ook van ons kan eisen. Binnen 7 dagen overmaken en verder bek houden. Welke politici kan hier nou mee accoord gaan?!

doskabouter | 22-05-12 | 20:07

ojazekerWel | 22-05-12 | 19:50
Had ik ook, maar op lagere kwaliteit doet 'ie het wel.

harbi | 22-05-12 | 20:07

@ Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:04

linkjes plempen van oa banken / nos cpb / .. nou sterk hoor.

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 20:06

Dat argument dat Italië zoveel meer dan Nederland bijdraagt gaat niet op want ze zitten zo diep in de shit dat ze zelf dat geld als eerste krijgen

stipjes | 22-05-12 | 20:06

@Niemands Knegt | 22-05-12 | 19:58
Daar komt nog bij dat die besluiten *binnen* de ESM raad genomen worden, afgeschermd van de buitenwereld, ook van de parlementen, door de leden van die raad, waaronder de ministers van financien. De documenten aldaar geproduceerd zijn geheim, mogen niet worden ingezien, en zijn niet te controleren door het parlement, laat staan de burger. Moet je er dus ook nog vanuit gaan dat de minister ten goeder trouw is en nooit kan worden omgekocht enzo.

La Bailaora | 22-05-12 | 20:06

Nederlanders zullen het straks allemaal merken als we alleen nog maar Euro's exporteren!

deraderendraaien | 22-05-12 | 20:06

zwitsul:
u heeft het nog meegemaakt?

zeeman73 | 22-05-12 | 20:05

@blinde kip | 22-05-12 | 19:40
waarschijnlijk zo gesteld ivm het gevalletje DSK in het achterhoofd.

Jopie2009 | 22-05-12 | 20:05

Zet dan door en verenig mondiaal al het geld.
Voorlopig ga ik nu maar m1 schieten, je weet maar nooit of het licht uit gaat en het oorlog wordt en zo.;)

zovoklets | 22-05-12 | 20:05

Punt 2 begrijp ik niet:

ARTIKEL 9

Opvragingen van kapitaal
1. De Raad van gouverneurs kan te allen tijde niet-volgestort maatschappelijk kapitaal opvragen
en een passende termijn vaststellen voor de betaling ervan door de ESM-leden.
2. De Raad van bewind kan bij besluit met gewone meerderheid van stemmen niet-volgestort
maatschappelijk kapitaal opvragen om het niveau van het volgestort kapitaal te herstellen wanneer
het bedrag van het volgestort kapitaal als gevolg van de absorptie van verliezen is gedaald tot onder
het in artikel 8, lid 2, vastgelegde niveau, dat door de Raad van gouverneurs kan worden gewijzigd
volgens de procedure van artikel 10, en een passende termijn vaststellen voor de betaling ervan door
de ESM-leden.

Betekent dat nadat de pot (voor een deel) leeggehaald wordt voor bijvoorbeeld Griekenland het weer aangevuld moet worden naar het maximum van 500 miljard euro?

En dat we dus toch meer dan 40 miljard betalen?

Wie weet het antwoord?

blinde kip | 22-05-12 | 20:05

@Politiekrelativist
Waarom is het stil.

Het is toch allemaal zo integer?
Alle begrotingen zijn toch goedgekeurd?
Er is toch geen grootschalige fraude bij landbouw?

Ik heb een lijst, als ik nu moslim werd en mijn baard zou laten staan, zou ik deze niet kunnen matchen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:04

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 20:04

@ zeeman73 | 22-05-12 | 20:01
nu je het zegt.. er is 1 vinger die trekkeroverhaal bewegingen maakt na het lezen van bepaalde tegels... is dat ernstig ?

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 20:04

@Dictaat van Geert 19:57
Oh, is dat zo? Dat maakt de rechter wel uit.

Artikel 125 VWEU is glashelder.

De Jager heeft zelf gezegd dat artikel 136 nodig was om rechtszekerheid aan de legtimitiet van het ESM te geven. Waarom ander zou dat nietszeggende artikel 136 opeens gewijzigd moeten worden in een specifieke aanwijzing van het ESM als een legitiem iets? Voor de lol zeker?

tipo | 22-05-12 | 20:03

we hebben nog 160mld tegoed, van de knoflooklanden, dus een exit zou nu onhandig zijn (want dan zijn we het kwijt).

Er is een imbalance in target2 van zo'n 1000mld, wat geheel toevallig, het bedrag is van het noodfonds.
www.querschuesse.de/target2-salden/

damnschreeuwer | 22-05-12 | 20:03

zwitsul:
een soort pavlovreactie? bij het lezen van het woord duits direct reageren met het woord landverrader. of nsb'er, o.i.d.
ontstaan er dan ook onvrijwillige bewegingen in het gezicht of van het hoofd?

zeeman73 | 22-05-12 | 20:01

superjan die meer dan drie zinnen schrijft.
De wonderen zijn de wereld nog niet uit...

da wizard | 22-05-12 | 20:00

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:57 | + 0 -
Leuke film

Maar jij zo vertrouwd met intergriteit gaat mij nu vertellen wat voor normale dingen zijn gebeurd door ECB en EU de afgelopen tijd.

Die ik, met mijn alu-hoedje op, EU/ECB/ETC Verdragstechnisch niet vindt kunnen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 20:00

Die reetridder met 3 afgeronde studies zegt wel weer dat 'wij' genoeg geld hebben om de eilandbewoners te helpen. Zeg nou zelf, op zo'n dag dat de zon schijnt ben je toch minder geneigd om te werken? Moet je rekenen dat daar in het zuiden het 70% zon is. Dat geld komt echt nooit meer deze kant op

stipjes | 22-05-12 | 19:59

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:57
Oh zo! :-)

Ja, dat is bummer. Dan heeft die juggernaut van een maarschalk natuurlijk vrij spel. Dat is een flinke oepsie indeed.

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:59

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:57 | + 0
Ze waren het er ook over eends om niet landen financieel te steunen

WAAR IS DIE EENSGEZINDHEID!

Het staat ook in een verdrag maar daar hebben ze maling aan. Zoals ik weet, wij weten, maar jij niet.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:58

Duitsland en Frankrijk willen in de toekomst niet meer met unanimiteit stemmen over het euronoodfonds. Terwijl stortingen in dat vermaledijde steunfonds wel per unanimiteit gaan. Als het nieuwe noodfonds ESM er staat, moeten de eurolanden hun veto inleveren. Correctie, kleine landen moeten hun veto inleveren, want besluiten worden dan genomen met 85% van de stemmen.
Stemverhouding in percentages betreffende het ESM:
Duitsland – 27%
Frankrijk – 20%
Italië – 18%
Spanje – 12%
Nederland – 5,7%
België – 3,5%
Griekenland – 2,8%
Oostenrijk – 2,8%
Portugal – 2,5%
Finland – 1,8%
Ierland – 1,6%
Voor plusminus (het zal uiteindelijk veel meer worden) € 40 miljard euro 'krijgen' wij 5.7% stemrecht. Helemaal niets dus. Een grote wassen neus. Dit wordt het Europa van Duitsland en Frankrijk met voor de rest alleen maar lastige aanhangsels; nu ja, lastig? Neen, eigenlijk totaal niet.
Als je het blog van Martin Visser leest van 8 december 2011 in het FD dan zie je pas dat Rutte en de de Jager ons verkocht hebben als de eerste de beste vrouw van lichte zeden en al die lullen in de Tweede Kamer trapten in hun uiterst slappe verhaal afgezien van Tony van Dijck, Carola Schouten en Ewout Irrgang.
Het wordt tijd voor: i55.tinypic.com/r2ovvc.jpg

Niemands Knegt | 22-05-12 | 19:58

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:41
Voor jouw zijn er andere sites

spooked | 22-05-12 | 19:58

Debatteren is geen enkel probleem alleen de besluitvorming kan zonder mankeren uitgesteld worden tot na 12 september 2012 als er een nieuwe TK is en hopelijk snel een nieuwe regering!

Gerard7441 | 22-05-12 | 19:58

@ zeeman73 | 22-05-12 | 19:56

de landverraders komen vanzelf bovendrijven.. vroeg of laat.

(c)ZWITSUL | 22-05-12 | 19:57

@Bart_Bart | 22-05-12 | 19:56 | + 0 -
Daarom, spion dacht dat hij maarschalk sloeg, was toch de generaal

OEPS!

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:57

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:57

Gaan ze nu net zo lang wachten tot er 42 voorstemmers terug zijn gekomen?

tipo | 22-05-12 | 19:57

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:55 | + 0 -
"Ik ben geen aluhoedje."
"Want je praat als iemand die ergens belang bij heeft."
www.youtube.com/watch?v=JfUM5xHUY4M

Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:57

@Prostaat van Geert | 22-05-12 | 19:48, en alles komt terug, met rente.

gentle giant | 22-05-12 | 19:57

@Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:55
Spion pakt toch de Maarschalk?

De generaal liet ik altijd op één van de zes bommen lopen.

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:56

Het volk weet er niets van en heeft een mening die vooral voortkomt uit emoties en sentimenten. GW sluit hier goed bij aan en wil er stemmen mee winnen. Dit is een belangrijk besluit en dient vooral gebaseerd te zijn op feiten en rationele afwegingen.
Ik heb liever de duitse overheid als machthebber dan GW.

zeeman73 | 22-05-12 | 19:56

Lol weer uitgesteld.

Gaarbok | 22-05-12 | 19:56

@Dictaat van Geert 19:48
Het einde van de Euro is niet het enige alternatief op het ESM. Het ESM is zelfs geeneens een oplossing maar een probleem op zichzelf, want waar halen de PIIGS en Frankrijk die garanties opeens vandaan? En hoe moet een rijtje dominostenen vallende dominostenen op gaan vangen, zonder zelf onderuit te gaan? Kan niet he?

Werk jij bij een bank of zo, dat je het zo fijn vind dat private risico's van banken over de schutting gegooid worden, zo hopla op de vlak betegelde plaats van Henk en Ingrid en Kevin en Chantal.

tipo | 22-05-12 | 19:56

@blinde kip | 22-05-12 | 19:52
Ja, dat is wel apart.

Dat heb je met tunnelvisie.

Je kan/wil alleen de positieve aspecten van je visie/geloof zien. De negatieve aspecten verwaarloos je, of zie je helemaal niet meer.

Die eurofielen zijn nog radicaler dan een willekeurige moslim.

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:55

Mocht dat ESM toch doorgaan.
Dan solliciteer ik natuurlijk direct als onaantastbaar ESM gouverneur.

Lekker de zakken vullen en niet aangeklaagd kunnen worden.
VOC mentaliteit!

ZDEV | 22-05-12 | 19:55


Wat mij meer verbaasd is deze :

www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/121821...

Griekenland houdt zich niet aan de beloften, maar er wordt wel 18 miljard over gemaakt naar griekenland deze week vanuit het EFSF ? Uhmmm, het EFSF dat een zeer beperkt eigen kapitaal heeft aar "geleveraged" is met Nederlandse (bank) garanties ? En alleen maar omdat de griekse banken dan weer aan de kapitaal Tier 1 eisen van de ECB voldoen zodat ze nog meer bij het ECB kunnen lenen ? Kan Nederland aub terugkomen op die garanties, zoals als griekenland zich niet aan hun beloftes houdt, dan wij ook niet !

Gary Gunstone | 22-05-12 | 19:55

Strategische meesterzet weer van Wilders. Al zou hij ze al zo ver meekrijgen dat de stemming wordt uitgesteld tot na de uitspraak van de rechter, dan is er al veel gewonnen. De media zullen er dan niet onderuit kunnen eindelijk eens breed uit te meten wat dat hele ESM inhoudt voor Nederland en haar burgers.

Deze hoofdelijke stemming gaat wederom duidelijk maken, met namen en rugnummers, wie niet het Landsbelang maar het EU-belang voorrang geven. Voorrang boven de eigen achterbannen zelfs.

Wolveshead | 22-05-12 | 19:55

Uitkering stoppen van mensen (lees: ambtenaren) die zich kunnen permitteren om deze wanstaltelijke onzin (lees: ESM) te bedenken. Ga een baan zoeken, bureaucratische anarchisten!

Crak-ho | 22-05-12 | 19:55

@Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:52 | + 0 -
Ik ben geen aluhoedje.

Wellicht moet je eens naar de feiten kijken en jezelf in de zak of vulva en wakker worden.

Want je praat als iemand die ergens belang bij heeft.
En het leuke is ik praat als iemand die altijd bepaalde belangen moest uitroken om inzicht te krijgen

Beroepsmatig.

Zoals we dat in Stratego zeggen
Spion heeft Generaal geslagen, jammer.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:55

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:41 | + -10 -
Zo, kijk al die minnetjes dan, je bent een nog grotere verzamelaar dan ik.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:54

Ik kan mij ene Wouter Bos nog wel herinneren;

'Dan houden wij toch gewoon een nieuw referendum.. en als dat negatief is dan doen we het alsnog...'

Corrupte baantjesjagers. Niks meer en niks minder.

Allemaal... nou ja, bijna dan.

Kingeef1975 | 22-05-12 | 19:53

Het wordt toch spannend blijkbaar,Jan/Kees blijft is z`n fanclub ronddraaien.

Dropke | 22-05-12 | 19:53

De Grieken hebben het zover kunnen laten komen omdat Europa te weinig macht heeft.. dus misschien moeten we wat minder zeiken over een 'machtig' Europa. Het ESM is een beroerde oplossing maar wel een van de weinige die overblijft.

kobuskuch | 22-05-12 | 19:53

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:48 | + -1 -
Zomaar een vraag, is het failliet gaat van een bank erg, en waarom wel of niet ?

me,myself and IK | 22-05-12 | 19:53

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:48
Grappig dat men met het einde van de euro rekening houdt met de meest negatieve scenario's maar bij instandhouding van het huidige systeem dat niet doet.

blinde kip | 22-05-12 | 19:52

janneman1977 | 22-05-12 | 19:50 | + 0 -
Onzin, gaat nergens over allemaal. Ik ben hier gewoon omdat ik aluhoedjes fascinerend vind. Er veranderd niks verder, na 1 juli, zie mijn nickname.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:52

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:48 | + 0 -
Hoezo?

Omdat ze welvaart verliezen omdat ze het nooit hadden?
Omdat ze een munteenheid hadden, waar ze niets voor voelden?

Je lult uit je nek en je weet niets van het volk. Je praat voor iemand anders

1. Je eigen belang
2. Iemand anders belang
3. Maar nooit voor het volk

De prijs is namelijk niet erg, zolang het volk maar eigenwaarde heeft, en voedsel en een beetje spelen.

Sommige volken noemen het eer.
Voornamelijk rond de middelandse zee, de volken die wij niet meer KUNNEN steunen.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:52

@Dictaat van Geert 19:41
Het is een eenvoudig verhaal. Vanwege artikel 125 VWEU mag het ESM niet. Artikel 136 VWEU die de ruimte moet cre-eren om het ESM mogelijk te maken treedt pas op zijn vroegst op 1 januari 2013 in werking. Dan pas zou het ESM eventueel mogen. Voor die tijd sowieso niet.

Er is dus geen enkele reden voor de haast van de Staten Generaal en de MinFin en de stemming kan net zo goed na de verkiezingen plaatsvinden.

De rechter zal dit volgende week dinsdag aan de formele wetgever meedelen, althans: dat de formele wetgever gebonden is met het inwerking treden van het ESM aan artikel 125 totdat artikel 136 in werking is getreden.

tipo | 22-05-12 | 19:51

@Dictaat van Geert
De burger bijt liever even door de zure appel heen dan deze structurele fout, de euro, in het systeem te laten.

SamKoeman | 22-05-12 | 19:50

Ben ik de enige die geen beeld krijgt op polletiek24 ?

ojazekerWel | 22-05-12 | 19:50

Geert heeft een leesbril!

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:50

Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:45 | + 0 -
zoals Parel van het Zuiden zegt This must be stopped. No matter the cost!

janneman1977 | 22-05-12 | 19:50

Dit is een repost voor iedereen die nog niet de gelegenheid heeft gehad zich te verdiepen in het ESM. Een korte samenvatting van het ESM -verdrag. Lees en huiver.
.
Het ESM –verdrag, de endlösung van de Europese democratie en soevereine natiestaten.
.
Het gevaar van het ESM komt van drie belangrijke pijlers opgenomen in de bepalingen van het verdrag die alle Europese burgers grote zorgen moet baren.
.
1. Een onaantastbaar orgaan
Het is een nieuwe non-governmentele organisatie die buiten het democratische speelveld (Nationaal & Europees) geplaatst. Deze organisatie zal worden geleid door benoemde bestuurders die geen verantwoording hoeven af te leggen . Er valt te discussieren over de gehanteerde formuleringen rond het zogenaamde vetorecht maar het komt er in het kort op neer dat er niet een direct veto kan worden uitgesproken alleen dat via “nationale procedures” een blokkade kan worden opgeworpen na een besluit. Nationale parlementen kunnen dus alleen door een regering ten val te brengen eventueel een blokkade vormen. Dit moet dan wel binnen een aantal dagen geregeld worden (7 dagen overmaken). In de praktijk gaat dit niet gebeuren want een regering zit met meerdere belangen en zal niet zomaar de steun van haar fracties verliezen. Politiek gezichtsverlies wordt belangrijker geacht dan het nationale belang. Het Europese parlement staat zelfs geheel buitenspel.
.
2. Boven elke wet en rechtsprocedure verheven
De organisatie en de bestuurders worden immuun voor juridische procedures. In het beste geval zijn zij dan niet verantwoordelijk voor wat zij aanrichten, in het slechtste geval kan helemaal niets ondernomen worden om voornemens en beleid tegen te houden. De organisatie kan zelf wel procedures voeren om haar beleid af te dwingen. Dit is een zeer vreemde situatie in een rechtstaat. De organisatie wordt defacto boven de wet verheven.
.
3. Onduidelijk en achteraf uit te breiden mandaat
Het mandaat van de organisatie is vaag geformuleerd en biedt verschillende openingen voor extreem machtsmisbruik. Het bevat drukmiddelen (7 dagen overmaken) waardoor een zorgvuldige controle en goedkeuring van een eis om meer geld vrijwel onmogelijk is. Theoretisch kan er controle worden uitgeoefend maar praktisch niet. Als klapper op de vuurpijl zitten er voorzieningen in het verdrag om de spelregels (omvang fonds, toepassing fonds) op initiatief van de organisatie zelf tijdens het spel te veranderen.
.
Een operationeel ESM is nog veel onwenselijker voor Nederland en de Nederlandse burgers.
.

1. De ontvangers van ESM gelden aan het roer
In tegenstelling tot de meeste andere Europese lidstaten heeft Nederland onder aan de streep nog veel assets (goede leenpositie, verschillende potten geld als pensioenfondsen, en resources) die door een meerderheid van arme landen opgeeist kan worden. De betaler bepaalt hier niet, de ontvangers bepalen. Die zijn namelijk in de meerderheid.
.
2. Expansie van Nederlandse schulden en garantstellingen
Nederland staat reeds voor enorme bedragen garant (in verhouding tot ons inwoneraantal en economie) en stelt zich aan nog veel grotere risico’s bloot door als financier van het ESM op te treden. Het lijkt een gedeelde pot maar veel Europese landen zullen niet netto- bijdragen omdat zij dat nu al niet kunnen. Omdat het ESM er juist is om hen op de been te houden.
.
Verontrustende precendenten en trends in besluitvorming
Los van de bepalingen van het ESM is er nog iets veel verontrustenders aan de hand rond het ESM. De besluitvorming rond dit verdrag stinkt aan alle kanten. Burgers worden niet geinformeerd over het verdrag en de verregaande repercussies. Het verdrag is geschreven in verhullende taal en stelt weinig scherpe grenzen. Het wel of niet hebben van vetorecht van de deelnemers bijvoorbeeld kan gewoon ook als zodanig worden gesteld in plaats van dit voor meerdere interpretaties open te stellen. Boven alles is duidelijk dat het principe van democratie en rechtswegen omzeilen leidend is voor alle handelingen rond het ESM. De instandhouding van de Euro en de Europese Unie wordt verheven boven elk ander belang. Burgerrechten, democratische structuren, check & balances en rechtsprocedures worden ondergeschikt gemaakt voor het ESM.
.
In de Nederlandse context schept de ratificatieprocedure zoals beoogt door dit kabinet een onwenselijk precedent. Er wordt wel degelijk soeveriteit overgedragen en men wil dit doen zonder grondwetswijziging en bij voorkeur ook zonder al te veel parlementair gedoe. Deze procedure maakt de weg vrij om in de toekomst ook fundamentele veranderingen door te voeren zonder de vereiste grondwetswijzigingen. Dit is illegaal. Een overheid die onrechtmatige daden pleegt heeft geen legitimiteit. Dit kabinet is ook nog eens demissionair en zou geen controversiele besluiten mogen nemen. Een soevereiniteitsafdracht is per definitie controversieel. Hiermee wordt de mogelijkheid geschapen voor toekomstige demissionaire kabinetten ook controversiele besluiten door te zetten.
.
Dit samenspel van handelingen op Europees en nationaal nivo doet vermoeden dat de opstellers en pleitbezorgers van het ESM ter kwader trouw opereren. Er wordt doelbewust gestreefd naar het buitenspel zetten van burgers, parlementen en rechtelijke machten.
.
In het kort.. Een democraat moet dit niet willen, een Europese burger moet dit niet willen, de Nederlandse burger moet dit zeker niet willen.
.
Excuses voor het reposten. Er staat wat op het spel!

Parel van het Zuiden | 22-05-12 | 19:49

Goed bezig Geertje, voorlichten dat volk! #bezigmetinterview

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:49

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:48

Wanneer west-europa de opgebouwde welvaart wil bewaren, is het nodig om een sterk europees economisch blok te vormen, voor het evenwicht met de nieuwe en bestaande economische supermachten. Dat kan het beste via een federaal europa.
Dit betekent dat elk land een stuk souvereiniteit inlevert. Daar zijn mensen vooral tegen omdat het even wennen is en we bang zijn dat de macht in de verkeerde handen valt. maar we hebben toch ook al geen vertrouwen meer in de nederlandse regering? Iedereen zit te zaniken over de nederlandse regering, maar als het er op aankomt, moeten zij degene zijn de de macht over ons hebben. worden we daar beter van.
Bovendien; wat is het alternatief? we zullen als onafhankelijk nederland best welvarend zijn, maar dan zitten we opgescheept met nederlandse regeringen waar niemand blij mee is. op middellange termijn zullen we dan aan welvaart verliezen. Nederland heeft veel voordeel van de europese unie, en dat kunnen we niet vasthouden zonder souveriniteit in te leveren. Bovendien kun je ook stemmen voor het europarlement.

zeeman73 | 22-05-12 | 19:48

Politiek: Wie reeds totaal aan de grond zit heeft van het ESM niks te vrezen.....

Megalomaantje | 22-05-12 | 19:47

God, wat is die Gerdi Verbeten toch weer chagrijnig. Wat een muts.

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:47

Het ESM is te regionaal. Geef het direct aan het IMF.

zovoklets | 22-05-12 | 19:47

@Kingeef1975 | 22-05-12 | 19:45 | + 0 -
Het stemgedrag van het eurovisie songvestival geeft al direct weer hoe corrupt het systeem is.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:46

@Bart_Bart | 22-05-12 | 19:42
En geen foebal voor ze.

blinde kip | 22-05-12 | 19:46

Wat mij betreft is dit "make or break" voor de gehele Nederlandse politiek. Een fundamentele verandering en soevereiniteitsoverdracht als het ESM er op een avondje er door drukken op deze wijze is een oorlogsverklaring aan de grondwet, de democratische rechtstaat, en het Nederlandse volk.
.
Het ESM zelf is een onzalig instrument wat boven elke wet en parlementaire invloed geplaatst door kwaardaardig geformuleerde bepalingen. Daarnaast zullen de ontvangers (Zuiden) een veel te grote inspraak hebben t.o.v. de betalers (Noorden).
.
This must be stopped. No matter the cost! Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons vervloeken als we invoering toestaan en de verwerpelijke wijze waarop men dit tot stand wil brengen billijken.
.
Nederland soeverein!

Parel van het Zuiden | 22-05-12 | 19:45

janneman1977 | 22-05-12 | 19:42 | + 2 -
Ja, maar hij nam hem te vroeg, het muurtje stond niet klaar. Zo kan ik het ook.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:45

Ik dacht dat wij met onze inzending aan het Eurovisie Songfestival al voldoende hadden we aangegeven wat wij van dat hele concept Europa vonden.

Kingeef1975 | 22-05-12 | 19:45

Stemming misschien week later. Zou week extra zijn voor betere ESM voorlichting.

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:45

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:41 | + 0 -
Mooi verhaal.

Leuk ik beveel het iedereen te lezen.

Wij hebben ook met zijn allen een document/verdrag/contract onderdtekend waar de ECB nooit een land direct mag steune of staten onderling (ZAT EEN BIJZONDER BELANGRIJK PRINCIPE ACHTER).

Het is gebeurd by proxy en verdragen zijn omgebogen.
Alles waar het ECB voor staat, het beteugen van de inflatie heeft NIETS te maken met wat ze hebben gedaan.

DAAROM.
Nee tegen ESM
gewoon nee, want Europa is geen betrouwbare en EERLIJK partner.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:45

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:41
Dus omdat het in het verleden vaker zo geregeld is, is het nu ook goed? Het is en blijft een slechte deal.

blinde kip | 22-05-12 | 19:45

Even de kussens opschudden.

Jackanders | 22-05-12 | 19:45

@Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:41, hoipipeloi.

gentle giant | 22-05-12 | 19:44

Dan pakken ze goedverdoemme maar de trein terug voor dat salaris!!

BedrijfsTijgerT | 22-05-12 | 19:44

@Bart_Bart |
Inderdaad. En dan is het de vraag of alle voorstanders van het ESM wel present zijn... Geert kennende heeft hij zijn fractieleden al wel verwittigt.

SamKoeman | 22-05-12 | 19:43

bam! 1-0 voor Geert

janneman1977 | 22-05-12 | 19:42

Waar is die blauwe stropdas van? VVD toch?

Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:42

Het ESM is zoals je al kan opmaken uit de diverse media erdoorheen , dit debat is er slechts voor de vorm.
Nederland moet binnenkort 40 Miljard afdokken en zijn muil houden.

hooliganica hollandi | 22-05-12 | 19:42

Slim van Wilders, verzoek hoofdelijke stemming.

Nu moet iedereen terug naar de kamer. Weg bij het avondmaal!

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:42

Morgen gesprek in 3 middelandse-zee landen.
Ik zal wederom niet aanwezig zijn.

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:42

ESM is dus je poen op de knoflooktafel leggen met een briefje erbij: "Als het op is, geef effe een seintje, dan komt er wel meer". Dat is wat ik als leek begrijp, tenminste. En, als het gestolen wordt, of als je het terug wilt wordt je (juridisch) uitgelachen.

Andy Devins | 22-05-12 | 19:42

-weggejorist-

Dictaat van Geert | 22-05-12 | 19:41

Libertariers kom er maar in!

ToinDinky | 22-05-12 | 19:41

Een week uitstel, ja of nee?

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:41

Kijk Dibi, Geert demonstreert je de betekenis van BAM.

WirMachenMusik | 22-05-12 | 19:41

@SatchRules | 22-05-12 | 19:34
Ja, het staat er echt. Pagina 48: ARTIKEL 35
Immuniteiten van personen
1. In het belang van het ESM genieten de voorzitter van de Raad van gouverneurs, gouverneurs,
plaatsvervangend gouverneurs, bewindvoerders, plaatsvervangend bewindvoerders, alsmede de
directeur en andere personeelsleden immuniteit van rechtsvervolging voor wat zij in hun officiële
hoedanigheid hebben gedaan en genieten zij onschendbaarheid wat hun officiële papieren en
documenten betreft.

blinde kip | 22-05-12 | 19:40

@superjan | 22-05-12 | 19:30
Wat doe jij nou, piemol.

Jackanders | 22-05-12 | 19:40

Ter aanvulling: mochten ze er niet over uitgeluld raken vanavond, gaan ze morgenochtend verder vanaf 10:15.

De stemming vind morgen in de namiddag plaats.

www.tweedekamer.nl/vergaderingen/plena...

ZKH EénOog | 22-05-12 | 19:40

Nou, voor jan lul een topic aangemaakt. Haha.

Politiekrelativist | 22-05-12 | 19:40

Ik krijg even flashbacks uit Atlas Shrugged hier.

Treachery | 22-05-12 | 19:40

Gaap ... Politiek ...
Kom op zeg , ik zit toch op Geenstijl ???

Piet_Snot | 22-05-12 | 19:39

Laten we vooral even posten en rondtweeten welke politici VOOR stemmen.
Opdat men nooit vergeten zal.

ZDEV | 22-05-12 | 19:38

Geert wil uitstel.

First Contact | 22-05-12 | 19:38

We zitten er al voor een extra 100 miljard in. Zooitje #$%^$

Secret Central Bank Aid Props Up Greek Banks
There has been no official announcement. No terms or conditions have been disclosed. But Greece’s banking system is being propped up by an estimated €100 billion or so of emergency liquidity provided by the country’s central bank — approved secretly by the European Central Bank in Frankfurt. If Greece were to leave the eurozone, the immediate cause might be an ECB decision to pull the plug.

www.cnbc.com/id/47513542

openluchtgevangenis | 22-05-12 | 19:38

Vanavond is 'financieel geograaf' en tevens eurofiel, Ewald Engelen bij K&B te gaat om het ESM te verdedigen.

Onbegrijpelijk dat de VVD voor gaat stemmen.

Overigens, als de VVD terecht gaat 'draaien' kan het ESM niet door tweede kamer komen. Dan kom je uit op 78 zetels tegen (VVD, PVV, SP, CU, SGP, PvdD).

Bart_Bart | 22-05-12 | 19:38

Zoals Einstein zei: "Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction."

P-eat-her | 22-05-12 | 19:38

-weggejorist-

Hanxie | 22-05-12 | 19:38

Fantastisch.

Ook vandaag heb ik mijn volledige netwerk op de hoogte gebracht en geactiveerd en gemobiliseerd.

Het is het einde van Nederland.
En daar houden ze niet van
En daar houden wij niet van

Het is allemaal een grof schandaal waar we in-gesalami-ed zijn. (dubbel diepzinnigheid-punten).
Ik overtuig de meest welvarende Europeanen dat dit NIET goed is voor hun welvaart.

Dat doe ik.

Meer kan ik niet doen.

IP= bekend bij redactie
IP= bekend bij AIVD

Kaas de Vies | 22-05-12 | 19:38

Het Nederlandse volk verwierp democratisch de Europese Grondwet. Zie nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Grondwe...

Toen werd het verdrag van Lissabon bedacht. Zie nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Liss...)

Een verkapte versie van de Europese Grondwet. En dat is ons ondemocratisch door de strot geramd.

Hoog tijd om de macht terug te nemen. Democratisch of ondemocratisch. Belastingstaking!

ZDEV | 22-05-12 | 19:37

Opzouten met die ESM!

Glas Koning | 22-05-12 | 19:36

OLO @ ban. *teruggejorist*

G-unite | 22-05-12 | 19:36

Griekenland gaat er wel degelijk uit. Men is al 4 jaar bezig een met een vertrek waarbij alle gokkers met minimale verliezen elders hun heil kunnen zoeken, allemaal met geld van Europese belastingbetalers.

blinde kip | 22-05-12 | 19:36

Onthou wie voor ESM stemt mensen. De verkiezingen komen eraan.

Merkava | 22-05-12 | 19:36

Je kunt met een gerust hart de sleutel aan Brussel geven.
de kans dat ze in 1 x keer die 40 Miljard uit de kluis halen is heel klein , echt.

Eurotokkie | 22-05-12 | 19:36

Hopelijk wordt de stemming over het ESM uitgesteld tot na de verkiezingen, maar dat zie ik niet gebeuren. *zucht* we weten allemaal donders goed dat we keihard genaaid worden en laten het gebeuren, omdat we geen zin hebben om het toetsenbord te verlaten en de straten op te gaan.

BlackDeathMetal | 22-05-12 | 19:34

Hee @JCdeJager, ik betaal de belasting over mijn dividend pas in 2018 of zo. Rentevrij.

ZDEV | 22-05-12 | 19:34

Als ik het goed heb begrepen (correct me if I'm wrong) zijn de medewerkers die het ESM gaan beheren onschendbaar voor vervolging en mag er in de kantoren van deze club geen huiszoeking gedaan worden. Wat zijn dat voor achterlijke bepalingen? Je zou haast denken dat het geen zuivere koffie is....

SatchRules | 22-05-12 | 19:34

Inderdaad waarschijnlijk een gespeelde wedstrijd die Nederland als verliezer heeft. Hoop wel dat iedereen de PvdA , VVD, CDA en D66 hier op 12-9 niet mee weg laat komen.

JoeDaPlumbert | 22-05-12 | 19:34

De reden dat het achterlijke Griekenland simpelweg niet mag vallen is omdat men bang is dat daarna de doos van Pandora wordt opengezet. Feitelijk staat deze al open maar willen de heren EU regenten dit uit het nieuws houden.

appeltjesgroeneweide | 22-05-12 | 19:34

@superjan | 22-05-12 | 19:30, prutser ;-)

gentle giant | 22-05-12 | 19:33

@superjan | 22-05-12 | 19:30
Ik wou hem niet pakken. Ik weet hoe graag je die hebt...

Tommygunner | 22-05-12 | 19:32

ESM heeft voor NL geen voordelen. We zijn slaven voor de Zuid-Europese landen. En allemaal onder het mom van "we zijn een exportland". Nog wel ja...

Tommygunner | 22-05-12 | 19:31

Ik stemp LijstSuperjan. Als ie een nieuwe naam verzint.

ChillBill | 22-05-12 | 19:31

Opvallend ook dat veel downplayers op GS afgelopen maand voor het eerst opdoken in de panelen.

En nee, ik ben nog steeds niet overtuigd dat het allemaal wel meevalt met het ESM. Tot nu toe hebben al die bailouts, extra leningen en fondsen geen enkele positieve uitwerking gehad. Het is goed geld naar slecht geld gooien.

Maak als EU maar een begin aan die weeffouten in het financiele systeem. Zul je zien dat het vertrouwen wel terecht terugkomt.

blinde kip | 22-05-12 | 19:31

-edit foei -

superjan | 22-05-12 | 19:30

Bij Stand.nl is 75% tegen het ESM.

drs.Nee | 22-05-12 | 19:30

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl