
Crisis in het onderwijs. Althans, dat zegt de NTR, anders hebben ze geen invulling voor hun ThemaTV tijdens de
Avond van het Onderwijs. Uiteraard is het allemaal de schuld van leerlingen die geen gezag meer kunnen en willen accepteren, want leraren hebben nu eenmaal altijd gelijk. Ook op televisie. Ondanks het feit dat het beroep leraar momenteel de op één na meest nutteloze baan is van dit moment, zal er hoogstens iets gemompeld worden over het verval van de lerarenopleidingen. Wat dan weer komt door de leerlingen op die opleidingen, uiteraard. Want alles ligt aan de staat van de jeugd. Het komt bijvoorbeeld nooit doordat onderwijs in Nederland voor 80%
verwijfd is, bijvoorbeeld. Of doordat scholen op geen enkele manier raakvlakken hebben met de huidige realiteit. Afijn, GeenStijl is nooit te beroerd om zich ongevraagd in een discussie te mengen. Na de 'lees verder' onze tien meningen over het huidige onderwijs. Deal with it. En wie er door heen reaguurt zonder de vinger op te steken, sturen we de panelen uit richting het kantoor van GU.
10. Schaf cijfers af
Cijfers motiveren leerlingen voor het verkeerde gedrag, namelijk korte termijn leren. En het geeft docenten nooit de volledig correcte data om leerlingen goed te evalueren. Scholen zijn cijferfabrieken geworden waarbij leerlingen het product zijn en de leerjaren met alle modules de lopende band. Afschaffen. Slaat nergens op. Wist u dat er scholen zijn waar docenten de opdracht krijgen om de klas gemiddeld op een 6,5 te laten eindigen, op welke manier dan ook? Cijfers zijn veel te makkelijk te manipuleren, zowel door leerlingen als door docenten. Verzin maar een nieuwe methode om leerlingen te motiveren. Wellicht door doelen te stellen, zin te geven aan de activiteiten en autonomie waar mogelijk. Zeg maar de dingen die succesvolle bedrijven doen om hun medewerkers tevreden te houden.
9. Scholieren moeten constant op hun hoede zijn
We zijn een conflict vermijdende generatie aan het kweken. Vandaag nog belachelijk gemaakt
onderzoek, dat leerlingen zich veilig voelen op school. Slechte zaak. Dan zakt de leerlingen weg in net te comfortabel warm nest en staan de zintuigen niet op scherp. Zeg maar zwaai zwaai tegen de overlevingsskills en de alertheid. Het is rubberentegelbeleid waar geen kind wat aan heeft. Bloed hoort bij opgroeien, zodat je leert nooit meer over het ijs te fietsen. Net als conflicten, wangedrag en aso's. Hoe eerder leerlingen daar mee om leren gaan en voor zichzelf op leren komen, hoe beter. In het huidige meisjesonderwijs wordt er nooit iemand assertief. Je krijgt nu eenmaal geen eelt als je je nooit schaaft.
8. Pesten creëert kansen
Gaan we door op het vorige thema. Uit welke appeltjesgroene weiden komen de pedagogen die serieus denken dat pesten uitgebannen kan worden? Gaat nooit gebeuren, natuurlijk. Is onze natuur. Pesten is niet goed, dat is een feit. Maar in plaats van er krampachtig over te gaan doen, is het beter om leerlingen middelen te geven om er mee om te leren gaan. Er zullen in de maatschappij nu eenmaal ook altijd sterkeren blijven die de zwakkeren uitbuiten. Weg met de knuffels, leer leerlingen voor zichzelf op te komen. Laat pestkoppen de consequenties voelen. Geef ruimte aan helden die opkomen voor de zwakkeren. Pis op de meelopers. Zorg dat we meer van dit soort
kudotoppers krijgen. Jongens praten niet over hun gevoelens en gaan niet roddelen, die vechten het uit en drinken daarna
bier cola.
7. School is saai voor docenten
Begin september werd het vak van leraar door Anneke Wijma even keihard in de ballen geschopt. Lees die briljante
opsomming van misère en melancholie. En dan is ze nog een hoop vergeten ook. De criminelen en junks in elke klas, bijvoorbeeld. Of dat er elke dag leerlingen, collega's en bestuursleden zijn die het heerlijk vinden om jou als leraar te laten falen. Maak school leuk voor docenten. En niet alleen met behulp van vakantiedagen, maar door alle nutteloze vergaderingen af te schaffen, nooit publiekelijk een docent af te vallen en docenten die geen les kunnen geven er uit te schoppen.
6. Docenten zijn te saai voor school
Wie kan, die doet. Wie niet kan, die geeft les. Zegt men. Daar moeten we van af. Alleen mensen die echt les willen geven, roeping hebben voor het beroep, passie voor hun vak en feeling met hun doelgroep voor de klas zetten. En al die lui die uit luiheid, gebrek aan ambitie of 'je moet toch wat'-motivatie leraar worden er uitschoppen. Daar wordt geen leerling beter van. Leraar moet weer het beroep worden van de beroepsidioten. De scheikundeleraar die wekelijks zijn lokaal opblaast, de geschiedenisdocent die verhalen blijft vertellen, de wiskundedocent die een complete klas enthousiast kan krijgen voor kansberekening. In zulke klassen is orde nooit een issue. Zeg maar de docenten die het niet doen omdat ze er meer geld voor krijgen, maar omdat ze een verschil kunnen maken. Maak het leraarschap weer iets om trots op te zijn, maak van de goede docenten grote helden en schop al die pensioenafwachters er uit.
5. Meer docenten die leerlingen snappen
Competenties, portfolio's, zelfreflectie, allemaal
onzin. Je kunt lesgeven of je kunt het niet. Je snapt leerlingen, of je snapt ze niet. Daar gaat geen PAP of POP verandering inbrengen. Lerarenopleidingen moeten zich richten op selectie en op kennisoverdracht over het vakgebied. Zodat de geschiedenisleraar niet alleen weet dat de Slag bij Nieuwpoort in 1600 was, maar ook wie er tegen wie vocht. Docenten moeten meer kunnen dan zichzelf reflecteren in portfolio's, daar heeft 2VMBO-BK die les moeten krijgen over de Franse Revolutie namelijk geen enkele boodschap aan. Creatieve tsunami's van kennis, dat moeten leraren zijn en daar moeten ze op worden geselecteerd en voor worden opgeleid. Weet je wat middelbare scholieren doen met al die zelfkennis van die nieuwbakken docenten die geen idee hebben wat ze moeten met hun klas? Op de zwakke plek pakken en geestelijk kapot maken. Daarvoor had de docentenopleiding ze in bescherming kunnen nemen.
4. Verplicht leerlingen niet naar de middelbare school te gaan
Sommige leerlingen zijn niet geboren voor de schoolbanken. Die stuiteren zichzelf, hun klasgenoten en de leraren helemaal gek. Die lui willen timmeren. Of bloemen kweken. Of sleutelen aan auto's. Die gaan zich vier jaar lang kapot vervelen op school zonder iets op te steken. Na de basisschool lekker laten klussen, net als vroeger. Zijn vorige generaties ook niet kapot aan gegaan, gaat de huidige XBOX-generatie ook niet stuk van. School wordt dan weer een recht voor wie echt wil leren, geen plicht voor degene aan wie al die energie toch niet is besteed.
3. Hou de ouders weg
Vandaag in de krant: ouders willen zich nog meer gaan
bemoeien met het onderwijs. Oprotten. Ksst, weg van onze scholen. Als scholen rekening moeten gaan houden met ouders wiens kind het toch nooit gedaan heeft, is het hek van de dam. Probeer je eigen kind maar op te voeden, dat is al lastig zat. Laat de educatie (en de echte opvoeding) over aan de professionals.
2. Meer koeienbel
Maakt niet uit hoe of wat, meer koeienbel is altijd goed. Implementeer, observeer en bewonder het verschil dat meer
koeienbel zal maken.
1. Voorbereiden op de maatschappij
Tot slot het feit dat ons onderwijssysteem zo'n twintig jaar achterloopt op de realiteit. School bereidt kinderen voor op een maatschappij die niet meer bestaat. Het systeem van nieuwe kennis, herhaling, stampen en uit het hoofd repeteren is achterhaald. Het opslaan van triviale informatie in het geheugen
outsourcen we naar Google. Niet leerlingen die
Facebooken doen het slecht op school, school doet het slecht met kinderen die Facebooken. In een kenniseconomie zijn skills om snel aan die kennis te komen de toekomst, niet een bombardement van feiten. De feiten zijn verdwenen zodra het cijfer binnen is. Vaardigheden blijven. Kennis is voor docenten om direct paraat te hebben, leerlingen moeten vooral weten hoe ze er aan kunnen komen indien nodig. Wat belangrijk is, blijft toch wel hangen. Meer ontdekken en kunnen, minder stampen.
Reaguursels
InloggenOver punt 8 pesten.
Het is heel belangerijk dat deze niet half wordt uitgevoerd. En dat kinderen worden geconfronteerd worden met de gevolgen. Zoals zelfmoord, maar ook van die alphen aan de rijn winkelcentrum toeristen. Vergeet niet dat een eenzaam persoon zelfmoordpleegt omdat het zijn schuld is. En een pispaal geeft de maatschappij de schuld en neemt er een paar mee voordat hij er een einde aanmaakt.
Ik sta aan jullie kant (riep de ouder)! Hou eens op, zeg. Ook ik vind het ronduit belachelijk dat er zo vreselijk veel geld wordt betaald voor monsterlijke bouwwerken die met verzonnen argmumenten uit de grond worden opgetrokken. Wat heeft dat met onderwijs te maken. Ook ik vind het ronduit belachelijk dat scholen veel te veel bestuurslagen hebben, nergens voor nodig. Ohoh.. en nu de docenten ook nog eens onderwerpen aan een moneyrace en de leerlingen trachten te marginaliseren omdat dat nou eenmaal efficienter is. Potverdorie nog an toe, zeg !
Hoe zit dat eigenlijk met uitspraken als `ik besteed veel aandacht aan het uiterlijk, want ik wil een goed voorbeeld geven als ik voor de klas sta.´ Is dat het resultaat van het ´nieuwe normaal´?!
Bovendien heb ik nou niet echt het idee dat ik op het MBO wat geleerd heb, hooguit hoe Google te gebruiken.
Het meeste heb ik uiteindelijk op de werkvloer geleerd. Ik kan nu ook met recht zeggen dat ik inmiddels al HBO werk- en denkniveau heb dankzij mijn werk de afgelopen jaren.
Op de werkvloer leer je in ieder geval veel meer dan dat je ooit op school zal kunnen leren.
Er wordt inderdaad nogal tegengesproken ten opzichte van ouderwetse kennisoverdracht versus moderne manieren om snel aan de juiste informatie te komen.
Hetgeen mij het meest heeft tegengestaan is het feit dat (vooral MBO's) continu schreeuwen dat het "in het bedrijfsleven ook zo gaat". Het is niet realistisch dat je als groep afgerekend of beloond wordt. In een bedrijf zal een afdeling misschien afgerekend of beloond worden maar als je als medewerker niet functioneert, wordt je er als medewerker uitgegooid en niet als afdeling.
Op school werkte we in projectgroepen. Dit leidde ertoe dat je met vier(4) of vijf(5) personen in een groep werkte aan een project. In de praktijk kwam het er op neer dat één(1) of twee(2) mensen al het werk deden en uiteindelijk de mensen welke niets uitvoerden ook met een goed cijfer wegkwamen. Als hier (meerdere malen) melding van gedaan werd, dan "moesten we dat zelf maar oplossen". In een bedrijf waren er al lang ontslagen gevallen.
@decadent degeneraat
Je algemene ontwikkeling gaat toch wel verder dan exacte vakken neem ik aan? Filosofie en maatschappijleer zijn toch ook belangrijk?
Verder sluit ik mij aan bij nono_einstein.
Ik ben het meeste wat ik op school geleerd heb al weer vergeten.
Het enige nuttige deel van mijn hele opleidingstraject waren de exacte vakken. Daar leer je zuiver denken, je detacheren van allerlei emotionele bagage. En Engels en Nederlands.
De rest was bagger: Cultuur, filosofie, kunstzinnige bende, zelfreflectie, maatschappij leer. Aan de andere kant heb ik daar leren improviseren, die vakken zijn allemaal zo vaag, dat er geen "foute" antwoorden zijn.
Geschiedenis was wel leuk, die man kon goed vertellen. Alleen moest de leraar op een gegeven moment weg, omdat hij te rechts zou zijn in zijn verhalen. Wat zijn vermoedelijke fout was, was dat hij geen waardeoordeel plakte aan de verhalen, die hij vertelde.
Ad punt 1:
Oneens. In veel, zoniet alle beroepen heb je iets van creativiteit en inzicht nodig.
Inzicht en creativiteit zijn in de basis niets anders dan (meestal) onbewust combineren met opgedane kennis en ervaring met het voorliggend probleem of vraagstuk. Indien men voor iedere indruk en ervaring moet terugvallen op opzoeken zal dit proces zeker niet sneller verlopen.
Het stampen en het opdoen van ervaringen is voor bepaalde vaardigheden nueenmaal een vereiste.
Ooit een schrijver tegengekomen die nooit iets van collega's gelezen heeft?
Wel eens een (technisch) ontwerper gezien die voor iedere vergelijking al zijn theorie moet nalezen op wikipedia?
Ooit een blinde schilder ontmoet?
Ooit een vreemde taal geleerd zonder je de grammatica en de woorden eigen gemaakt te hebben?
Kom op, wel ff bij de les blijven, het 'stampen' hoort er nueenmaal bij, wel kan de methode wellicht vernieuwd worden.
Van mij mogen ze op school ook wel weer wat strenger worden. Een meester is een meester en niet Jan of Piet (Meester Jan lijkt een goede oplossing). Daarnaast moet respect en normen/waarden eens een vak worden, want daar leer je niets meer van tijdens maatschappijleer.
Langere winterslaap voor leerlingen. Te vroeg naar school met hun fiets waarvan de verlichting het niet doet veroorzaakt meer ongelukken. Door de leerlingen om 11.00 uur naar school te laten gaan scheelt dat heel wat doden per jaar. Uiteraard ook eerder stoppen, bijvoorbeeld om 14.00 uur.
Damn, ik wil denk ik nog steeds basisschool voorwaarden. Grote vr. reus spelen.
www.youtube.com/watch?v=fuBmSbiVXo0
www.youtube.com/watch?v=fuBmSbiVXo0
'Hulde', zegt deze (bijna-voormalige) HBO-docent.
Catch'm, skin'm, mount'm!
Wat een oplichtersbende, alles ná het 'propeduse', maar vooral alles ervóór: that's where the money is.
|
Believe you me: je leert niks op een Hogeschool.
(Okee, m.u.v. mijn colleges, natuurlijk...)
Je betaalt premie en houdt het perverse systeem in stand, that's all.
|
Dat zegt Hogeschool Rotterdam Medewerker 500.002.382
|
Yeah, fire me, als je durft...
Kun je nog zo bashen op de Vrije School, edoch mijn schoolperiode voldeed op 8 van de 10 punten meer aan dit utopisch onderwijsbeeld dan het gemiddelde voortgezet onderwijs.
De ideologie van de theedrinkerskliek mag dan vrij dubieus zijn, de wijze van lesgeven werkt beter dan op de cijferstallen.
Gewoon eenzelfde regeling treffen als men op mijn universiteit hanteert; Bij het onvoldoende/niet maken van opdrachten (hieronder valt ook het halen van onvoldoendes voor toetsen) het kind van school af trappen. Blijven de kinderen die het willen halen over, kunnen de ongemotiveerde nietsnutten, uiteraard tegen een hongerloontje, het werk van onze geliefde oostblokkers overnemen.
In ieder geval zijn die punten wat al specifieker dan de PvdA/D66/GL/SP-mantra: meer geld, nog meer geld en wéér meer geld. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Op enkele punten na lijkt het 'n uittreksel van wat de progressieve/destructieve onderwijsvernieuwers al in de zeventiger jaren verkondigden en nù eindelijk zien toegepast.
Laat kinderen weer kunnen kiezen. Na de lagere school, of hoe dat nu ook heet, naar de Mulo, HBS of de technische school.
Een jongen die automonteur of schilder wil worden voelt zich niet thuis op een op theorie gebaseerde school. Die wil met zijn handen werken. Geef hem die kans. Doorleren kan op een MTS en later op een TH. Wat is daar mis mee? Ik ben er groot mee geworden.
Niet geheel zelfstandig door JQ geschreven, zoveel is duidelijk. Goed en genuanceerd stuk.
De logische inconsequenties spatten van de pagina. 10 is al gedaan, heet Competentie Gericht Onderwijs en werkt niet. Van je afbijt lessen, doe een vechtsport of zo.
Vast een mooie terugblik op je school Sjon, maar wel weer een artikel over de wereld van een puntje.
@Pearlyan | 04-10-11 | 00:03
Hulde.
Ik (lerares Nederlands, 6 jaar voor de (brug-)klas, zou al enorm blij zijn als ik in mijn 2 havo ook echt havo-leerligen had. Nu is 2/3 van de klas van vmbo-t-niveau maar er wordt van mij verwacht dat de kids op havo-niveau scoren. Hoe moet ik dat voor elkaar krijgen zonder cijfers op te mooien (zoals een hoop slappe collega's doen: "Oei, 17 van de 30 onvoldoende... Als ik nou iedereen een punt extra geef, zijn er nog maar 7 onvoldoendes.") en het probleem door te schuiven naar de bovenbouw? Nu moet ik op ouderavond tientallen ouders uit gaan leggen hoe hun uiteraard geniale (not) kind aan die onvoldoendes komt. Maar je kunt dan weer niet zeggen: "Sorry, de school heeft uw kind op het verkeerde niveau gezet omdat anders de havo-quota niet te halen valt." En het loon valt inderdaad tegen als je het vergelijkt met 'n kantoorbaan. En geloof me, die vakanties hebben 'we' echt nodig, want die pubers slurpen energie. Je gaat kapot. En docenten zijn slecht in vergaderen, joh! Ze komen nooit ter zake, strontirritant. Maar als jij er als jonge, blonde vrouw wat van zegt, krijg je meteen een label. Die ene met die grote mond, ben je dan. Niemand steekt z'n kop boven het maaiveld uit in het onderwijs, fucking ja-knikkers. Waarom was ik ook alweer de lerarenopleiding gaan doen? En ik was nota bene 1 van de 4 die binnen 4 jaar haar diploma haalde dat jaar in volledig regio Utrecht, ondanks het erbarmelijk lage niveau van de opleiding. Ik zou toch eigenlijk zo'n kantoorbaan moeten zoeken. Meer loon, minder kritiek en geen zeikouders die jou de schuld geven van hun falende adhd-dyslect. *zucht*
Tijd voor muziek met deze klassieker.
School - Supertramp (1974).
www.youtube.com/watch?v=NyqG4FTQbBQ
Eensch. Ze zouden naar Zweden kunnen kijken om het vak van onderwijzer populairder te maken.
Trouwens:
korte termijn leren = kortetermijnleren
data = gegevens
conflict vermijdende = conflictvermijdende
weg in net = weg in een net
Vandaag nog belachelijk gemaakt onderzoek, dat leerlingen zich veilig voelen op school = [herschrijf die hele zin maar]
issue = probleem, kwestie, twistpunt
De afbraak van het onderwijs is al begonnen in 1968 met de zogeheten Mammoetwet. Uitstekende kleinschalige opleidingen zoals de HBS en later de HTS en HEAO maar ook de MTS, MEAO en LTS ambachtsschool zijn stuk voor stuk om zeep geholpen omdat het anders moest. Het gevolg was achteruitgang in kwaliteit op de huidige onderwijsfabrieken.
Goed stuk; de meeste punten zou iedereen zelf kunnen bedenken. Alleen het punt over nutteloze kennis klopt niet. Kinderen, alle mensen eigenlijk, zouden juist moeten streven naar zo veel mogelijk kennis. Het gaat niet om de afzonderlijke feitjes, die inderdaad gewoon opgezocht kunnen worden. De waarde zit hem in het paraat hebben van al die kennis tegelijk. Kennis leidt tot begrip. Dat zit zo. Phenomenen staan nooit op zichzelf, maar hangen altijd met andere samen. Anders gezegd, ze maken deel uit van een systeem. Zodra de samenhang duidelijk wordt kan de rest worden ingevuld. Hoe meer elementen van het systeem bekend zijn, des te gemakkelijker het systeem te doorzien is. Het is te vergelijken met een legpuzzel. Hoe meer stukjes op hun plaats liggen, des te gemakkelijker de rest wordt.
Het meest in de buurt van de slimme, moderne leeromgeving komt m.i. de school in Zandvoort. Hier leren de kinderen hard en serieus te werken ieder met een eigen plan. Maar ze leren ook samen te werken en mee te beslissen, ze komen veel in de natuur en doen aan filosofie. innovatie.kennisnet.nl/innovatie/in-ge... Ouders en kind worden volwaardig betrokken. Niet van die overdreven angst voor of afkeer van elkaar. Helaas heeft de school nog geen voortgezet onderwijs.
@Maaier.. Matthijs (Johnny Quid) weet het ook niet meer zo goed als ik ze topics van de laaste tijd zie
@Bart_Bart Geen ervaring mee. Zou zo maar kunnen
Nou ja zeg, 6 uur geleden was het onderwijs nog prima (zie Brussen, 2 artikeltjes lager) en nou is het weer helemaal mis. Ksnapdurniksvan. Maar ben dan ook naar school geweest.
Ik kan me grotendeels wel vinden in de stellingen, maar #4; are you shitting me? Alsof we nog niet genoeg (functioneel) analfabeten hebben?
En #1, waar ga je die kinderen dan op beoordelen? IMO wordt het beoordelen van kinderen zonder een feitelijke grond (dus via een toets/PTA/tentamen) veel te subjectief.
Dit lezende kan ik alleen maar zeggen: democratisch onderwijs heeft de toekomst. Zie infini.nu/wordpress/democratisch-onder...
It needs more cowbell. Geluid voluit, godverdomme! www.youtube.com/watch?v=ZFUUtGVsEOE
@de vleesgigant | 03-10-11 | 22:01 |
Yes. Geef ze in ieder geval meer cash. Bijvoorbeeld vanuit de ontwikkelingsgelden.
Of vanuit verdere korting op kunst en cultuur.
Of vanuit de opheffing van de PvdA.
Money well spent.
@de vleesgigant | 03-10-11 | 22:01
Dus wij van WC-eend?
Laat het onderwijs aan de school. Een school kan heel goed zelf bepalen wat goed onderwijs is. Als het niet goed genoeg is komt er geen hond meer naar toe. Geef goede scholen meer geld en tada, beter onderwijs!!!
Anarchus_Rex | 03-10-11 | 21:09
Nee, ik vlieg de hele wereld over, wat de fuck moet ik in Breda!
@datisookwat | 03-10-11 | 21:51
Off topic, maar eensch.
@Zsa Zsa | 03-10-11 | 21:48 |
OK. Dat geloof ik graag. Maar dan hebben we het wel over volwassenen.
Ik denk dat het voor pubers anders werkt.
Wat is er mis met het per onderwijssoort weer instellen van een staatsexamen dat je moet halen voordat je een diploma krijgt. Werkte vroeger (jeugdsentiment) goed, waarom zou het nu niet meer werken.
Wat overigens ook zou moeten gebeuren is dat het mogelijk gemaakt moet worden voor bedrijven een deel van hun winst in een onderwijsinstelling te steken waar zij dat nodig achten. Dat moet dan uiteraard wel aftrekbaar gemaakt worden, wel net zo eerlijk voor de moeite.
Beetje het harvard/MIT idee zeg maar.
Het is: 'ouders wier kind', trouwens.
Onzin stelling Quid.
Er zijn, ook vandaag, voldoende hardwerkende scholieren/studenten die goed gaan leven en verdienen.
Of werd Quid veel gepest door zijn leraren?
pius | 03-10-11 | 21:44 |
Willem heeft gelijk, jij raaskalt wat uit de onderbuik over privatisering. Newsflash, je basisschool was een staatsinstelling, wist je vast niet, staatsonderwijs hè. ;)
Feminisering is een gezwel.Kinderen komen in toenemende mate uit gebroken gezin, meestal is mams de opvoeder. Het verlengstuk is alweer vrouwelijk.Hoe was het ook alweer in de natuur, moest kroost niet af-en-toe aan het Nekvelletje worden opgetilt?
Dienstplicht. Echt wel. In het begin allemaal kut natuurlijk, maar achteraf...
pius | 03-10-11 | 21:19
Het (basis)onderwijs in NL is volledig gesubsidieerd en over de scholen wordt dwingend al decennia een brei van pvda onderwijsvernieuwingen uitgebraakt.
Eigenlijk zou het onderwijs al enorm vooruitgaan als ze niet meer aan die door de pvda bedachte regels hoeven te voldoen.
Verzelfstandiging heeft als voordeel dat je als het goed gebeurd scholen kunnen afwijken, van elkaar kunnen leren, en kunnen kijken wat wel goed werkt. Competitie werkt.
Ik vind de docentensalarissen niet riant. Zeker niet
@Bart_Bart
Ik werk op een HBO instelling waarbij een aantal zaken die genoemd worden al jaren in de praktijk worden uitgevoerd. Werkt fantastisch. Niet docent- maar student centraal, uitgaand van eigen interesses binnen gestelde kaders, geen cijfers maar je begrijpt het of niet. Afgestudeerden doen het erg goed in de praktijk en hebben grotendeels een prettige studie.
Leraar is geen moeilijk beroep. Tegenwoordig zijn alle kinderen hoogbegaafd (tenminste volgens de ouders, maar kinderen zelf zijn ook doordrongen van het idee) en de taak als leraar is alleen maar te bevestigen dat de kinderen inderdaad hoogbegaafd zijn.
Sorry, maar de bewering dat leraren weinig verdienen gaat echt niet op... Ik vind dat ze een vrij riant salaris hebben, er zullen wellicht sectoren zijn waar door krapte op de arbeidsmarkt het bedrijfsleven iets beter verdient.
Aangezien het loon in de cao bindend is verklaard kan daar niets aangedaan worden.
Bovendien is , zeker met het oog op de vergrijzing in sommige sectoren, het blijven gelijktrekken van lonen bij de overheid en bedrijfsleven gewoon niet haalbaar.
Op dit na..."Je krijgt nu eenmaal geen eelt als je je nooit schaaft."
Nope... Je krijgt geen eelt als je blijft schaven.
Willem VanDer Decken | 03-10-11 | 21:32
Retoriek Willem. En nog middelmatige ook.
Maar ja, dat onderwijs hè.
we need more cowbells!
@de heer ooievaar | 03-10-11 | 21:38 |
Het eruit schoppen van de ouders is een sprong voorwaarts?
Zit daar enige logica in?
Kiddo's hebben sturing en strakheid nodig, ook van de ouders.
Dat laissez-faire gedoe is alleen bruikbaar voor zelfstandige VWO leerlingen.
Niet voor de andere 90 procent.
Krijgt John de overuren wel uitbetaald? Quid RULES!
dankzij stelletje kuttekoppen (van de tien leerlingen is eentje lief) zijn de salarissen fors omhooggegaan: misdaad kost de belastingbetaler weer geld.
@Patatje Oorlog | 03-10-11 | 21:36 |
Omdat je pas leert als je gemotiveerd bent.
Als iemand eenmaal (met hoge nood) belastingpapieren moet invullen wil ben je super gemotiveerd om te leren hoe dat moet.
Niet als je een of andere puber van 15 bent, terwijl je dat net zo makkelijk kan leren als het eenmaal nodig is.
ik mis het allerbelangrijkste : het uit de scholen weghalen van de gamma-wetenschappers als psychologen en ander babbelvolk , maar het eruit schoppen van al die ouders is al een hele sprong voorwaarts.
We moeten snel voorwaards naar een onderwijs wat weer gerunned wordt door vakmensen ipv een driedubbele laag managers.
Verder klasverkleining, te financieren uit het teveel betaalde loon, vut & pensioen van dikkers betaalde babyboom-leraren uit de tijd van voor de hos-wet www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/09/... . Al die zwaar betaalde ge(pre)pensioneerde leraren met Saabcabrio & villa gaan qua budget ten kosten van het huidige onderwijs.
Huidige leraren worden dankzij deze erfenis relatief gezien gewoon onderbetaald.
Dat voorbereiden voor de maatschappij daar zit wel wat in. Waarom worden er op middelbare scholen geen lessen gegeven tijdens maatschappijleer over bijvoorbeeld belastingpapieren invullen en dat soort belangrijke zaken waar veel volwassenen die daar nog geen koek van kunnen bakken.
@Zsa Zsa | 03-10-11 | 21:25 |
Ik heb het tegenovergestelde.
Ik twijfel nog steeds of al die punten semi-grappig zijn bedoeld, of serieus. Dat laatste kan bijna niet.
@ pius | 03-10-11 | 21:19
Oh ja? De enige instantie die in dit land iets te vertellen heeft over onderwijs is de overheid. En van overheidswege leert men niets anders in dit land dan dat de vrije markt verantwoordelijk is voor alle slechts in deze maatschappij. En als je kijkt naar de sectoren waarover steen en been wordt geklaagd, over slechte kwaliteit en bureaucratie dan zijn dat die sectoren waar de overheid een monopolie positie heeft zoals onderwijs, zorg en justitie.
Dus dat commentaar van jou; tsja dat is staats indoctrinatie he.
Ik ben werkelijk verbaasd, Johnny. Voor het eerste een artikel waar ik het echt hele-maal mee eens ben en ik vaag het vermoeden heb dat je toch nog ergens verstand van hebt.
Kudo +10
@Salutis Humanae | 03-10-11 | 21:20
Nederland kennisland is al een flink aantal jaartjes Nederland kennissenland.
Dat hakt er in aan alle kanten, van hoog tot laag.
@zottekap
Hehehehe
in nederland kennisland zijn de klassen tegenwoordig te groot om alle kinderen aandacht te geven. De docenten zijn al blij als iedereen doorgaat. Gevolg is dat vwo leerlingen van de basisschool afkomen zonder dat er ooit aandacht voor ze is geweest. De leraar had het te druk met de adhd tokkies. om te huilen zo erg.
Willem VanDer Decken | 03-10-11 | 21:15
Juist die 'privatisering' heeft tot de huidige ellende geleid. Lees jij Keniaanse kranten of zo?
Topstuk van Quid trouwens dat meer verdient dan comments zoals de jouwe.
Maar ja, dat onderwijs hè`.
Iedereen moet tegenwoordig minimaal een HBO diploma hebben, over 30 jaar werkervaring beschikken en hooguit 25 jaar oud zijn, anders kom je niet meer achter de kassa bij de supermarkt.
De oplossing: devalueer alle opleidingen, verlaag normen, geef cijfers cadeau en zwaai de gediplomeerden uit richting een jobhoppend bestaan. Van de ene functie naar de andere zonder werkelijk iets toe te voegen, onder het motto "snel carrière maken".
Het onderwijs combineren met werkervaring (geen stage, dat schiet niet op) lijkt me een betere optie. Laat ook docenten ervaring opdoen met de 'echte' wereld. Door rechtstreeks vanuit de eigen (leraren)opleiding voor de klas te gaan staan verlies je elk gevoel met de realiteit. De theorie is leuk maar de praktijk is hardnekkig.
Gewoon privatiseren dat onderwijs.
Terug naar de situatie van jongens en meisjesscholen, uniformen aan en het eerste wat aangeleerd moet worden is respect en discipline... pas dan krijg je weer een beetje een fatsoenlijke samenleving. Wat er daarna nog ingepropt kan worden is mooi meegenomen en ja, ik heb zelf kinderen op school en ik zou een dergelijke situatie toejuichen!
Wat mist in onze getechnocratiseerde kapitalistisch maatschappij is altijd de gewone aandacht voor elkaar. Als men wezenlijk in elkaar geïntresseerd is, voor mijn part religieus geïnspireerd, dan zullen veel problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wanneer een leraar werkelijke aandacht voor de jonge mens heeft en inderdaad ook nog het vak van lesgeven verstaat, dan zal hij ook een opvoeder van de jeugd zijn, zoals Socrates ons al eens voorhield. Maar wanneer de zakkenvulllende sofisten met mooie, maar vaak lege, praatjes de gaatjes vullen met nutteloze liefdeloze informatie, dan is het niet vreemd dat er ondeugende kinders van de scholen komen. Want als er niet de drive is, dan is er niet de werkelijke vervulling. En wie het licht niet zag heeft niet geleefd.
Leraren zelf behandelen als vakmensen en niet volledig dood laten gooien met regeltjes en aanwijzingen uit Den Haag van prutsers die onderwijskunde (?) hebben gestudeerd (?) en zelf nooit voor de klas staan. Leraren gewoon met rust laten, les laten geven en handelingsvrijheid geven.
En in het verlengde daarvan een beleidskundigen- en regeltjes-quotum opstellen: elk jaar 10% beleidskundigen eruit bij de overheid en voor elke nieuwe regel minimaal 2 regels afschaffen.
@Goodray 20:45
Ironisch bedoeld, hoop ik?
@ZDEV 20:57
En? Gelukt ondertussen?
@All
Cowbell rules big time.
Punt 4: Kan ik op zich snappen dat sommige kids en school niet wil werken, maar als zij daarna de criminaliteit ingaan omdat ze totaal niks hebben bereikt door het niet naar school willen gaan, dan zitten we toch mooi met de gebakken peren.
---------------------------------
Punt 1: Dus het doel van een school is om kids te leren hoe je de simpelste oplossing kan krijgen zonder er iets voor te doen? Ik vind zelf dat onderwijs toch ook bedoeld is om een leerling tot een verstandig en redelijk denkend individu te maken dat ook nog eens zijn talenten ontdekt heeft.
Het onderwij zou drastisch verbeteren als ze afstappen van het indoctrineren van denkpatronen en terug gaan naar kennisoverdracht.
Ik riep als 9-jarige al dat het niet boeit of Breda in Brabant of Gelderland ligt. Leer me hoe je erheen navigeert met auto of trein. En vooral hoe je er weer vandaan komt.
Kunnen we niet gewoon terug naar de tijd van vóór Jo Cals met zijn achterlijke Mammoet-wet?
In Vlaanderen hanteren ze dat systeem nog steeds en niet alleen hebben de leerlingen het daar beter naar hun zin, ze léren er ook nog eens iets.
Lekker terug naar het oude lbo-mbo-hbo systeem; op de MTS werd je direct duidelijk gemaakt: cijfers zijn leuk voor school, laat eerst maar eens zien dat je een metalen blok haaks kan vijlen. Stond je drie weken op te vijlen, werd je echt niet slechter van, leerde je ook nog respect, want: de docent (55+) deed het even voor en had hetzelfde in 10 minuten voor elkaar. De lts-er die in het scheikunde lokaal de stopcontacten van de muur trapte, mocht vervolgens een weekend stoelpoten lassen en de stopcontacten repareren. Maar goed, mijn zegen hebben ze om het onderwijs nu eens goed om te gooien. Wordt ook wel tijd ook! Revolutietijd! Op de barricades!
@de deurwaarder | 03-10-11 | 20:43
Erger. Waaraan ik me erger. Iets irriteert je of je ergert je aan iets. Mislukte taalnazi.
Ze moeten weer ouderwets met de linia.. linea.., .. meetlat op de vingers getikt worden als het nodig is.
Luisteren zal je!
ze moeten gewoon het verplicht onderwijs afschaffen; heb je ook gelijk de begroting tussen 2012 en 2020 gedicht.
Mooie rij van 10.Vooral 9 en 8 zijn waardevol en gvd weer eens terug naar de realiteit.
Er schijnen manachtige mietjes rond te lopen die bang voor alles zijn vanwege enkel en alleen damesopvoeding.
Geen cijfers is dan wel weer heel erg Rudolf zonnewende, maar goed. School is out for ever.
Begin maar eens met scholen (letterlijk) af te rekenen op kwaliteit. En niet zoals nu op het percentage dat de opleiding afmaakt. Een diploma stelt geen reedt voor als iedereen er voor slaagt.
Ik ben docent, ik vergader per week 5 uur over de meest onzinnige onderwerpen. Overigens niet mijn keus maar dit wordt opgelegd door het management. Zij vinden het erg belangrijk uren te debatteren over "hoe het kan zijn als we maar...." Alleen de 55+ club ziet iedere wijziging in het onderwijs als hoogverraad en gaat er dan ook breeduit voorliggen. Maak het vak van docent interessant voor mensen uit het bedrijfsleven dan krijgen we wat meer leven in het onderwijs.
@Getson | 03-10-11 | 20:45
Ok, ik neem het terug. Meer koeienbel is het enige wat inderdaad wel werkt.
Geenstijl, weten jullie dat een hoop idealen die jullie hier opsommen, (behalve het vrijwillig naar school mogen gaan) overeenkomen met de idealen van Vrije Scholen? (die jullie altijd zo graag mogen afzeiken)
School moet opleiden voor de maatschappij. Dus: ...
Nee niet dus, het is gewoon niet waar.
@Dezenaamhier | 03-10-11 | 20:39
Kijk dat zijn wel goede ideeën! Als de leerlingen het echt verdiend hebben is dit natuurlijk veel beter dan achterlijke punt 10 hier.
Quidd ,klinkt leuk maar biedt nie egt een oplossing.
@Populariekoek | 03-10-11 | 20:37
Wat is er mis met meer koeienbel?
Kinderen krijgen teveel begeleiding. Schaf de school af zoals die momenteel is: www.ted.com/talks/lang/eng/ken_robinso...
ja
more cowbell
youtu.be/q_XpeAnTvQ8
Zo te lezen moeten er een paar reaguurders terug naar school om 't kofschip opnieuw te leren.
Maar goed, dat is het minste waaraan ik me irriteer!
@Dezenaamhier | 03-10-11 | 20:39
En hij is niet afgestraft door de controle? Ik ken een leraar die er gezeik over kreeg want 'het landelijk gemiddelde is er niet voor niets'.
Kinderen hebben tegenwoordig teveel prikkels, en scholen doen daar van harte mee. Je moet de wereld overzichtelijk houden als school zijnde. Trouwens: ouders van nu zijn de hoofdschuldigen. Vroeger kreeg ik een slag voor mijn harses als ik vervelend was, tegenwoordig gaan ouders het beredeneren met hun kinderen. Hetgeen niet werkt.
Zoals altijd is het best om duidelijk te zijn: keiharde relevantie en keiharde discipline, wie dan nog niet wil, is het onderwijssysteem niet waard.
Ik ken ook een docent die er een sport van maakt om samen met de leerlingen een zo goed mogelijk klassengemiddelde te halen. Een heel punt boven het landelijke gemiddelde was het streven, en dat is vorig jaar gelukt.
Het geheim zit er blijkbaar in om de leerlingen het idee te geven dat wat ze doen leuk en nuttig is.
Zeg meester Quid, sociologiestudie gedaan?
Ik mis namelijk het keiharde discrimineren naar kunde dat volledig afwezig is. Ben je goed, dan red je het wel, zegt men. Ben je een ADHD-behepte semi-mongool, dan gaan alle budgetten voor je werken en ben je de lieveling van het schoolmanagement.
We moeten mensen inderdaad weer opleiden voor de maatschappij en dus de talenten niet vervelen. Die zijn werkelijk bepalend voor onze welvaart.
Ad punt 1: cijfers zijn vaak al afgeschaft en vervangen door voldoende/onvoldoende waardoor elke motivatie om iets meer te doen definitief de grond in gestampt wordt. Allemaal PVDA eenheidsworst. Iedereen even dom. Als je je diploma maar haalt want anders krijgt de school geen subsidie en de leiding geen bonus. Hoe je je diploma haalt en of je iets kunt dondert totaal niet.
Serieus, ik ben het met geen een stelling eens hoor, gelukkig bedoelen jullie dit allemaal als grap, want anders zou dit allemaal wel heel erg dom zijn.
Punt 10: Hulde!
Punt 9-6: Ben ik niet mee eens.
Punt 5-1: Hulde!!
Maar dit veranderd weinig ben ik bang. Eerst moeten we met zen alle een jaartje of 4 vergaderen om dit recht te zetten en vervolgens verandert er ergens een naam of 2 en dan is het weer goed.. ofzo...
Quid is op dreef zeg... Verder heeft hij wel gelijk, dat dan weer wel.
Nu willen scholen hoger opgeleiden ( zij-instromers met WO+) voor de klas maar tegelijkertijd zijn de extra opleidingseisen wel weer opgevoerd. Wie gaat nu weer een paar jaar part time didactiek studeren en voor de rest 70% werken voor een beginnend lerarensalaris? Mijn gok: bijna niemand want de werkdruk is aardig opgelopen. Er wordt van leraren verwacht dat ze naast lessen en voorbereidend werk ook andere activiteiten op zich nemen. Dat komt vaak bovenop de contracturen. Weg ermee of betaal ook voor die uren.
Het probeem ligt ook bij de ontslagbescherming. Als die versoepeld wordt, kunnen scholen makkelijker de beoogde mensen in dienst nemen en dan voor voltijd. Voldoen ze niet, gelijk weg ermee. Nu kan men lang wachten voor er iemand zo gek is om langere tijd voor weinig geld te werken en bij te studeren terwijl slechte ongemotiveerde leraren blijven hangen tot hun pensioen.
Goede leraren verdienen nu evenveel als slechte. Heul snel een competentiebeloning invoeren.
Beetje vreemd, Quid wil zowel de ouderwetse leraar terug, met vertellen, kennisoverdracht enzo, maar tegelijkertijd wil hij dat scholen modern zijn, niet aan feitjes doen. Dat klopt niet met elkaar.
Bovendien is dat van die feitjes al niet meer zo. Juist al dat moderne projectgebeuren enzo gaat niet over feitjes, maar over informatie bij elkaar halen.
Helemaal mee eens
Ik verlang nog wel eens terug naar het moment dat ik door moeders gewekt werd om naar school te mogen...
Wat een rust was mijn leventje toen eigenlijk...
LOL @kudotopper onder #8.
Zo deden wij dat inderdaad toen het onderwijs nog niet verziekt en verwijfd was. Maar mijn kinderen worden tegenwoordig geschorst als zij doen wat de dikzak uit onderhavig filmpje doet. Mijn kinderen moeten het namelijk komen zeggen. Melden. Mag ook anoniem. Maar niet van je afbijten, dat is nog kwalijker dan de klierkop zelf.
Zet Clairy Polak voor de klas; nadat ze allemaal klaar zijn met kotsen en lachen zijn ze zo mak als en lammetje...
*mop pakt*
Kinderen minder lastigvallen met nieuwe onderwijsvormen. In je bankje zitten, bek houden en kennis ontvangen.
Onderwijs had je vroeger nog onder normale omstandigheden, zonder detectiepoortjes, zonder leraarmoorden, zonder gevalletjes eerwraak.
Het wordt tijd om de liniaal weer te introduceren op school.
Klets.... op het handje....!
''.. En krijgt billenkoek.''
Of was dat alleen op mijn school? Die was dan ook katholiek..
REAGEER OOK