Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Oplossing grote GS Giro 555 zomerquiz

hongeroftrek.jpg"Beste Bert, wat een nodeloos kwetsend stuk heb je geschreven op GeenStijl.nl. Je plaatst een email van mij, verstuurd aan een besloten internetgroep van de publieke omroep. Vervolgens suggereer je dat de organisaties die in SHO samenwerken het meeste gedoneerde geld in hun zak stoppen. En dat een klein deel van het geld vervolgens naar onduidelijke regimes in Afrika gaat. Dit is aperte onzin/waanzin. Het geld gaat naar: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Tear, UNICEF Nederland, Save The Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, World Vision Nederland. En dus niet naar onduidelijke regimes/overheden in Afrika. Je hebt volstrekte onzin/waanzin gepubliceerd en daarmee hongerlijdende mensen in Afrika benadeeld. Je moet je schamen. Hartelijk dank, Een Betrokken Anonieme Publieke Omroep Medewerker van de IKON." Beste Anonieme Van Ons Belastinggeld Betaalde Betrokken Giro 555-Banner Plaatser. Als troost roepen wij al onze reaguurders op hun lidmaatschap van de IKON op te zeggen en dat geld op giro 555 te storten. En reken maar dat dat er veel IKON-leden zitten onder onze reaguurders. Want wij willen natuurlijk geen "hongerlijdende mensen in Afrika benadelen". Als u ons nu excuseert? Wij zijn lunch halen bij de Albert Heijn. Ja, is erg hoor, honger. Update: "Beste Bert, wat een leuk stukje heb je net weer op GeenStijl.nl gezet, complimenten! Wist je trouwens dat de IKON helemaal geen leden heeft? Dus hoe gaan de reaguurders dan hun lidmaatschap opzeggen, zoals je graag wilt?" Antwoord: verdomme, wisten wij veel dat de IKON een zelfde ledenstructuur heeft als de PVV. Nou, dan maar uw Vara-lidmaatschap opzeggen mensen!

Reaguursels

Inloggen

Vanuit structureel perspectief is de giro 555 actie zinloos. Op de korte termijn worden er waarschijnlijk levens mee gered, ook al komt een groot deel bij corrupte rehimes terecht en bij salarissen van medewerkers. Symptoombestrijding inderdaad, maar wanneer er mensen nu niks te eten hebben, zou je dat als 'snijverlies' kunnen accepteren.
.
Maar iedere reguurder die alleen naar Afrika wijst, en op verschillende giro 555 topics met ongelooflijke botheid reageert gaat er volkomen aan voorbij dat juist door Europese handelsembargos en subsidies op landbouw, de situatie nooit structureel zal verbeteren. Voorbeeldje: bevroren kip geimporteerd uit nederland is in Ghana goedkoper dat een levende kip op de markt kopen die in Ghana vet is geworden. Hoe moet een Ghanees dan ooit welvaart opbouwen?
.
Veel Afrikaanse landen zijn kampioen in er een potje van maken, maar hier hebben we boter op ons hoofd wat betreft de Westerse rol in he geheel ( en dan benoem ik nog niet eens imf, politieke invloed, corporate invloed, etc).

Miep1971 | 03-08-11 | 07:09

Crap linkjes er niet bij; maar ik denk dat ik lang genoeg aan het woord ben geweest..
Mocht je ze nog willen hoor ik het wel; maar googlen op ' aid effectiveness issues' zal je wellicht al helpen.

MegaN00B | 03-08-11 | 01:06

M-Bozz | 02-08-11 | 22:21 | + 0 -
kom eens met cijfers dan om je populaire betoog te staven.
loop de GS-reaguurder niet zo te generaliseren en doe niet alsof jij 'onze' spreekbuis bent. Niet iedereen staat achter jouw betoog; ik i.i.g. niet.

-----------
Ten eerste ben ik niemands spreekbuis; maar ik kom op deze site om af en toe eens geprikkeld te worden. Dat mensen hier naartoe komen en dan schrikken van iets, en het dan nog voor elkaar te krijgen om op GeenStijl te gaan vertellen dat er nu te ver word gegaan verbaast me gewoon.. Daar reageer ik dan op. Ik ga er niet vanuit dat iedereen het met me eens is (gelukkig niet dat zou zeer saai worden) maar dat quasi verontwaardigd van onze 'brave hendrikken' die natuurlijk nu al in het vliegtuig zitten om te helpen vind ik hypocriet. Ik lees hier; en af en toe reaguur ik hier; en dan ga ik er vanuit dat dat nu eenmaal risico met zich meebrengt. Ik snap dat mensen zich nu eenmaal goed willen voelen; en (ongetwijfeld met de beste bedoelingen) graag de mensen daar zouden helpen; maar The road to Hell is paved with GOOD intentions.

Dan over mijn onderbouwing:
The White Man's Burden - Waarom heeft ontwikkelingshulp meer kwaad dan goed gedaan?;

Is een goed boek. ik weet, je moet lezen en dat is niet leuk voor sommigen; het nablaten van moraalridders is makkelijker.

Daarnaast 2 linkjes algemeen tegen ontwikkelingshulp:

www.elsevier.nl/web/1087493/Artikel/On...
en.wikipedia.org/wiki/Aid_effectivenes...

Mocht je de volkskrant kunnen lezen online dan moet je even het interview van Simeon Djankov van de Wereldbank eens bekijken.

Tevens een hoop op wikipedia te vinden (moet je niet de NL pagina nemen; er zijn wat uitgebreidere paginas in andere talen zoals:

Nu dan nog wat extra dingen over ontwikkelingshulp:

De Micro-Macro paradox is een voorbeeld; iedere ontwikkelingshulp organisatie heeft mooie boekjes met hun lokale (micro) projecten die zo goed lopen en succesvol zijn; en toch is er landelijk (Macro) GEEN effect te vinden.. Meestal omdat door de lokale hulp er ergens anders mensen failliet gaan of moeten stoppen met het in hun eigen levensonderhoud/bestaan zorgen. Hebben 'we' zelfs een benaming voor gevonden:
The Dutch Disease.
Diverse rapporten dat de geholpen landen alleen maar zwakker zijn kun je zelf wel googlen hoop ik; engels is meestal een stuk uitgebreider; maar nl is ook wel wat te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar het BNP van die landen die al JAREN structureel hulp krijgen.

Alleen de NL overheid geeft 4.7 MILJARD euro per jaar aan ontwikkelingshulp (en dat mag; ook van mijn belastingcenten); Daarvan gaat de helft naar afrika. Al 40 jaar lang gaat er wereldwijd 200 miljard euro naar afrika.

De landen die nu honger hebben; hadden dat ook 30 jaar geleden; met groot opgezette hulp. Toen had b.v. Ethiopie 30-40 miljoen inwoners (EN DUS AL PROBLEMEN MET DE VOEDSELVOORZIENING). Nu wonen er (ondanks de hoge sterfte en Aids etc) al meer dan 90; en de verwachting is 250 miljoen in 2050 (is toch verbijsterend vind je niet? Of ga jij over 40 jaar 4 keer zo hard schreeuwen om geld voor de arme kindertjes bij elkaar te bedelen?)

Mijn hele punt in dit verhaal (en dat had ik wellicht beter kunnen brengen; Mea Culpa) is dat we nu wel goedbedoeld kinderen kunnen redden; maar dat het land en de inwoners zelf daar niks mee opschieten. Elk kind dat nu gered word, zal over X periode toch sterven; OF in oorlog; OF door armoe; OF door de volgende droogte.

We kunnen nu wel die vis gaan geven; en ze leren om te vissen; maar als er nu eenmaal GEEN vis is; dan valt er niks te vangen; dan hebben we nu mooie plaatjes van projecten die er mooi uit zien; en lokale mensen die die hap kunnen eten.En dan over een X aantal jaren is hetzelfde probleem nog steeds aanwezig; DE VIS IS OP! HELLUP.

En nogmaals; het is VERSCHRIKKELIJK wat er daar gebeurt; en we moeten (als wereld) ons kapot schamen.. Maar ontwikkelingshulp (tijdelijke voedselhulp incluis) helpt echt niet... Als de mensen DAAR niet veranderen van instelling, dan zal het zelfs alleen maar erger worden.

En dan pas ik ervoor om me met een schuldgevoel op te laten zadelen door een moraalridder die hier in de luie stoel wel weet hoe Nederland zich toch wel wat meer betrokken zou moeten voelen. Er gaan kindjes DooHood!.
Ik heb mijn steentje al bijgedragen; daardoor is een vriend van mij zelfs om het leven gekomen.. Nu jij die offers brengen ok? En over 10 jaar als je ouder en wijzer bent geworden door die ervaringen spreek ik je graag weer.

Als afsluiter een onderzoek (gebaseerd op de officiele cijfers van O.A. de wereldbank en IMF en zo:

www.dspace.cam.ac.uk/bitstream/1810/19...

In die PDF kun je ook lezen dat het toch erg opvallend is dat slechte resultaten NIET worden gerapporteerd door de betrokkenen; want dat zou mogelijke toekomstige hulp kunnen schaden (mijn vertaling, niet letterlijk)

Nu mag jij weer vinden wat jij er van vind.

MegaN00B | 03-08-11 | 01:04

mujer | 03-08-11 | 00:07

Je kan ook gewoon nú op zoek naar organisaties die het wel goed doen ;)

M-Bozz | 03-08-11 | 00:22

Mijn lief moet regelmatig langs Somalie, als zeeman. Ik heb hier dan ook moeite mee, an de andere kant, de gewone mensen zijn ook hier weer de dupe.
Hulp organisaties: breng je zaakjes op orde, wees zeker dat alle centjes op de plaats komen waar ze moeten zijn: daar waar de mensen willen en doen!
Dan ben ik de eerste die geeft. Nu waarschijnlijk de laatste...

mujer | 03-08-11 | 00:07

@pleurtop | 02-08-11 | 23:11
We hebben het hier over noodhulp hae! Dus 'voeden' is nu nodig. Ondertussen moeten we i.d.d. over echte lange termijn-oplossingen nadenken.

En we hebben het hier over mensen hae ;)

M-Bozz | 02-08-11 | 23:16

Waarom hoor ik niemand over die zielige hertjes die in nederland ook niet bijgevoerd mochten worden omdat dat op de lange termijn het probleem alleen maar groter zou maken?
Bijvoeren werkt als een babyboom in een gebied waar niets te vreten is.
Kiezen dus uit twee kwaden. En dat betekent dus dat het verstandiger is om de hertjes geen eten te geven omdat het probleem dan anders alleen maar groter wordt.

pleurtop | 02-08-11 | 23:11

haha ikon powned bert, shit happends

methoxymonteur | 02-08-11 | 22:51

Weet iemand een effectieve hulporganisatie waar ik wél mijn gift aan moet geven?

M-Bozz | 02-08-11 | 22:26

@MegaN00B | 02-08-11 | 20:34

Hey MegaNOOB, zuurpruim, kom eens met cijfers dan om je populaire betoog te staven. Ik geloof er namelijk niks van dat ontwikkelingshulp nooit iets heeft uitgehaald!

Daarnaast stel je belachelijke dingen als:
- als men het zo slecht heeft moet men daar maar weg gaan en dat men zelf verantwoordelijk is voor hun 'shit' daar
- dat men fundamenteel tegen hulp is.

En de essentie van voedselhulp is dat het noodhulp is, bestemd voor de korte termijn (hence, het gebruik van de term 'nood'!)!

Je punt van 'geef ze een hengel, niet de vis' steun ik volledig, maar die is niet van toepassing in noodgebieden als de Hoorn van Afrika, dat snap je natuurlijk zelf ook wel!?

Misschien heb je rationeel gelijk dat jij geen verantwoordelijkheid hebt voor wat er elders in de wereld gebeurt, maar je zo op dit 'recht' te beroepen mis je volgens mij ook elke empathie voor je verre medemens en realiseer je je ook niet genoeg hoe goed jij het hebt getroffen in je vrije en rijke thuisland.

Tenslotte: loop de GS-reaguurder niet zo te generaliseren en doe niet alsof jij 'onze' spreekbuis bent. Niet iedereen staat achter jouw betoog; ik i.i.g. niet.

M-Bozz | 02-08-11 | 22:21

Heb 't toch maar even uitgezocht:

4.644.212 hulporganisaties met gemiddeld 4.181 onbetaalde vrijwilligers en 421 bestuursleden die miljardair geworden zijn door hun salaris en woekerpenningen alleen al in De Hoorn.
2.381 Krijgsheren aldaar met bijpassende bankrekening in Zwitserland plus chalet in Crans-Montana. Dat betekend dat er minstens 2.000 lobbyisten om iedere Krijgsheer dartelen om hun waar te kunnen slijten. De 'waar' wordt door de Krijgsheren aan de Hulporganisaties bij opbod verkocht, een veiling dus. Dit gaat netjes per 100.000 en er is een notaris (?) in de zaal. De waarde van een tender van 100.000 vluchtelingen is momenteel rond de 600 miljoen euro. Jas, die Krijgsheren zijn ook niet gek, die hebben allemaal in Engeland gestudeerde weten dat er per jaar 150 miljard euro door deze handel heengejast wordt.

stemvee | 02-08-11 | 21:33

fuck 'm all

oplichter | 02-08-11 | 21:09

Sorry Brussen -1 voor jou.
Je hebt je stukje niet voorbereid, en word treffend de mantel geveegd door een betrokken IKON medewerker. (1 omroep, die ook echt begaan is, en niet nep zoals idd de vara)
Ga je diep schamen!

mothersfinest | 02-08-11 | 20:56

Tsjonge, wat een geblaat van de moraalridders hier die zo nodig de helpende hand willen uitsteken..

Historisch gezien is er nog NOOIT een een land geholpen met voedselhulp. (misschien wel op de korte termijn (ha, ik heb nu een hap eten) maar op de lange termijn verander je niks aan de situatie....
Je maakt het zelfs erger.

Boer terplaatse leeft van zijn land, en is een belangrijk fundament voor een levensvatbare economie aldaar. Dan komen de (goedbedoelde) korte-termijnfixers en zorgen voor voedsel/spullen ter plaatse. Boer KAN niet concurreren met de gratis food of spullen; en gaat dus niks verdienen. Boer gaat nadenken of hij wel helemaal snugger is en vertrekt na een poosje niks verdiend te hebben net als de rest naar de stad, want daar worden economische projecten gedaan, of kun je soldaat worden (hoera, we hebben eten, nu kunnen we weer beter vechten).. Voorgaande functionerende economie (hoewel erg brak en voor veel verbetering vatbaar) is foetsie, en men is weer wat kwetsbaarder voor een volgende ramp..

Als het niet mogelijk is om je te voeden ergens, moet je er ook niet gaan wonen snotverdrie.

Ik snap dat het ERG is dat er daar mensen doodgaan, maar die mensen zijn daar ZELF in deze situatie gekomen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar land waar je inleeft, en anders moet je maar weg daar.

Daarnaast speelt er veel meer mee; men is fundamenteel daar tegen westerse hulp (precies voor deze reden (verstoringen van de normale sociale situatie daar). en daar kan je het misschien niet mee eens zijn hiero; maar het is HUN keuze, en niet de mijne.

Dus snot op met je wijzende vingertje, ga de rijke religies maar eens vragen om de problemen die daar door religies zijn veroorzaakt, ook maar op te lossen.

@ de rest; dit is GeenStijl.. Als je niet tegen een beetje schoppen kan (ongeacht welk onderwerp) dan hoor je hier denk ik ook niet thuis.. Disney.com is misschien wel wat voor je.. veel plezier in je sprookjeswereld.
Zoals hierboven al gemeld word is er de laatse decennie ZO veel geld naar afrika gegaan dat ze daar een economie zoals de onze zou kunnen hebben..

Ik zal NOOIT meer iets geven aan een hulporganisatie, ze maken immers als je het echt zwart wit bekijkt VEEL meer kapot als ze goed bedoeld proberen te fixen.

MegaN00B | 02-08-11 | 20:34

Brussen, je gaat 2x op één dag op je bek en nog denk je lollig te kunnen doen. Ga in een hoekje zitten en je kapotschamen.

DubbelDubbz | 02-08-11 | 19:03

knight03 | 02-08-11 | 13:14 | + 11 -

ik sluit mij helemaal bij u aan.

klasseman | 02-08-11 | 18:48

kunnen al die samenwerkende hulporganisaties niet nog veel verder samen gaan werken en gewoon opgaan in één orgaan? Dat we dan ministerie van ontwikkelingssamenwerking gaan noemen? Scheelt onvoorstelbaar veel onvoorstelbaar overbetaald personeel.

jan-lul-de-behanger | 02-08-11 | 18:44

Weet iemand ook goede doelen waarbij het geld wél gegarandeerd bij de armen/zieken/gebrekigen in Afrika terecht komt?

Misschien is gezien het urgente en ernstige onderwerp een idee om gewoon eens lekker constructief mee te denken i.p.v. te zeiken over hoe 'contra-productief' die giro 555-doelen wel niet zijn? (daar zijn al boeken vol over geschreven; zie o.a. het populaire 'Dead Aid')

M-Bozz | 02-08-11 | 18:41

Misschien een tip? Stop met andere panden helpen.
De zwakke moetenn eens afvallen. Uitstel van exicutie is nooit goed.

klasseman | 02-08-11 | 18:34

faalstukje, walgelijk. GS onwaardig en ook nog eens een gebrekkige inschatting van de menselijkheid en betrokkenheid van vele reaguurders zo te zien.

B1982 | 02-08-11 | 18:25

For the record : Ik zeg tegen niemand dat ze geld moeten geven of zo. Ik ageerde alleen tegen het feit dat daar bovenop GeenStijl in de vorm van ene heer Brussen zo nodig ook nog even de draak wil steken met de hongerigen zelf, vooral kleine stervende kinderen, aan dat fotootje te zien. En die tag die kan niet.

Ben hier heel wat gewend en dat is prima de luxe, maar dit is echt gewoon een absoluut low point in de geschiedenis van GS. Men is de satire kwijt of weet deze in elk geval niet meer te richten op de klootzakken die deze verdienen; dictatoriale klootzakjes, corrupte militairen, enzovoort. Voor mijn part brandt meneer Brussen die hulporganisaties ook nog af, alhoewel de meeste mensen die voor zo'n organisatie werken GEEN half miljoen verdienen, de meesten lopen voor de kat zijn kut 's avonds te collecteren.

Maar geintjes maken boven op een foto van een kind dat hoogstwaarschijnlijk ondertussen al wel niet meer zal leven is een gebrek aan fatsoen. En dat was nou net datgene dat het 'stijlloze en tendentieuze GS' altijd wel had; fatsoen.

TM | 02-08-11 | 18:15

o.

voedertijd! ik gaat eten

tsjuuussss.

Centauri | 02-08-11 | 18:12

Ach, als je een goed gevoel wil krijgen en voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten?
Geef de illegale bedelaar bij de AH je munt uit je karretje.
Nog nooit voor een koopje zo'n goed gevoel gekregen.
Typisch NL.

Ella | 02-08-11 | 17:55

-weggejorist-

Grumble | 02-08-11 | 17:49

Ja, dus?

So Nice | 02-08-11 | 17:36

De beste manier van ontwikkelingshulp is fort Europa open te stellen voor producten uit afrika. Onze eigen subsidieboeren ook op eigen poten laten staan. Het meeste van ons EU geld gaat naar de knauwende minderheid van Europa. Boeren zijn maar 6% van de beroepsbevolking maar strijken 80% van de subsidies op. Kappen daarmee en dan heb je gelijk Afrika ook geholpen. Mits ze natuurlijk geleerd wordt om fatsoenlijk gewasssen te verbouwen.

Datzegiktoch | 02-08-11 | 16:51

Misschien zijn alle "werklustigen" destijds door deze luierikken aan de europeanen meegegeven/geruild. Overigens waren deze laatste net iets minder drastisch dan de arabieren die probeerde van alle mannelijke slaven eunuchen te maken. Daarom zijn donkere arabieren vaak nazaten van de vrouwelijke slaven.

meesterinche | 02-08-11 | 16:50

Toevallig weten we dankzij de Christelijke IKON wel dat -gematigde- Moslims wel bestaan en niet eng zijn en dat Egyptische salade van tomaat, uien en dille gemaakt wordt. Deze 2.42-omroep is dus overduidelijk al het belastinggeld (7 .8 4 8 .3 2 5 euro van u allen) en geen enkele inspraak/inzage waard, voor de jaar 83 uur op televisie en 249 uur op de radio. Slechts
4 .0 4 8 .6 7 0 euro voor 55 (52) Christelijk geengageerden is natuurlijk niet veel (73 ruggen pp), zeker niet als je in ogenschouw neemt dat ze niet alleen het Christelijk geloof, neen zelfs ook het edele Islamitische geloof meepakken voor dat bedrag. U mag de cijfers nalezen op www.ikonrtv.nl/info.aspx?lIntEntityId=...

Fred Janssen | 02-08-11 | 16:42

Dat is alvast een begin.

Greetje Duisenberg | 02-08-11 | 15:18

We weten ook niet hóe oud dat feauteauxtje van dat kindje dan ook is ....

Centauri | 02-08-11 | 16:25

deministerpresident | 02-08-11 | 14:24
"Bovendien kan Amerika blijkbaar wel 20 triljard dollar krijgen..."

Was het met het eerste deel van je post wel eens maar Amerika 20 miljard krijgen??? Dat slaat echt helemaal nergens op. De VS heeft slechts een zelfopgelegd leningsplafond verhoogd. Dat is alsof jij de stad in gaat en zegt dat je niet meer dan 100 euri wil opmaken en je vervolgens aan het einde van de avond toch maar 100 euri extra opneemt met je creditcard zodat je je verder kan bezatten. Dat geld "krijg" je toch ook niet van Visa?

brunz | 02-08-11 | 16:01

Thanks Bert, voor je kattebelletje. Net toch maar even 50 euri gestort. Ben ik nu vroom? Neuj. Desondanks hebben straks enkele kindjes misschien wat meer te vreten dan nu. Houdoe en bedankt...

brunz | 02-08-11 | 15:56

@ BertGrussen: Wat een faalhaas ben je! Ikon heeft geen leden .. WHAHAHAHAHA .. dat euforische toontje moet bij GS wat bijgesteld worden en besteed worden aan echte zaken die ertoe doen. Nogmaals: DIKKE FAIL! ;-)

E-Ticket | 02-08-11 | 15:55

@Lum-chan | 02-08-11 | 15:00
Da's naast de strijkstok en de dikke salarissen bij die zogenaamde hulporganisaties ook nog zoiets ja. Volgens mij wordt er gewoon keihard op de beurzen gespeculeerd met dat geld om de oorlogskas op sterkte te brengen voor als het écht mis gaat. Ondertussen maken die directeuren allemaal mooie reisjes naar de rampgebieden en declareren de onkosten bij de organisatie zonder dat er wezenlijk iets veranderd.

prikkebeenK | 02-08-11 | 15:29

Bert Brussen wat ben jij een malloot.
kun je dat op GS schaamteloos ten toon spreiden.

relmotta | 02-08-11 | 15:24

Héé Ikon-medewerker:

"... dat een klein deel van het geld vervolgens naar onduidelijke regimes in Afrika gaat. Dit is aperte onzin/waanzin."

Noem mij ÉÉN inzamelingsactie waarbij het geld én in zijn geheel ten goede kwam aan het doel, én waarvan een SLUITENDE verantwoording kan worden overlegd. Pas dán ga ik er over nadenken. Verder ben je wel lief hoor. Schokkend naïef, maar je bedoelt het vast heel goed.

Moetdatdan | 02-08-11 | 15:18

Het kindje op de foto is er natuurlijk verschrikkelijk aan toe. Maar sociaal werk begint in de eigen omgeving. Die negers moeten eerst hun eigen toko eens op orde brengen en verantwoordelijkheid nemen voor alle verschrikkingen die ze teweeg hebben gebracht in al die jaren na de dekolonisatie. Wat minder op die voodoo trommeltjes slaan en de handjes laten wapperen in plaats van de pasja uithangen. Dat is alvast een begin.

Greetje Duisenberg | 02-08-11 | 15:18

Ze hadden 13 miljoen opgehaald en gingen nu in een hogere versnelling, want lang niet genoeg.

wetende dat 93% nooit daar aankomt waar het moet zijn, (overhead, corruptie enz. is er slechts 91000 Euro opgehaald. We weten dat die paar broden, die je daar van kan kopen, ze worden natuurlijk niet bij de Aldi maar bij de delicatessenzaak gekocht, uiteindelijk opgegeten gaan worden door een groep islamieten die de boel tegenhoudt omdat zij geen honger hebben (klopt, want ze hebben een volle pens van al die hulpgoederen).

Ik denk dat ik toch maar weer eens niets geef.

De hongerenden zullen het namelijk niet missen, want het was daar toch nooit aangekomen en dat is de droevige waarheid.

nu even niet | 02-08-11 | 15:17

Een anoniem IKON-lafbekje. Het mot niet gekker worden!

Reinaert | 02-08-11 | 12:25 | + 3 -

Zeg vosje, zit zelf dan ook niet zo anoniem te doen.
we weten heus wel dat je schuilnaam Olifant bent.

Zuitschuip | 02-08-11 | 15:11

geitenneuker | 02-08-11 | 14:56 - wat een goed initiatief van je werkgever en van jou ook natuurlijk. Dat is heel wat zinvoller dan die doelen uit Verweggistan die stuk voor stuk nooit iets hebben opgelost en ook nooit iets zullen oplossen. Als je goed kijkt is er in eigen land ook heel wat nood te lenigen, als het kan zetten wij ons daar met hart en ziel voor in, anoniem en geheel op eigen kosten.

mijn zus | 02-08-11 | 15:07

Two Ball Cane: Waar is U eigenlijk allemaal geweest in Africa?
Behalve vacation natuurlijk! U hebt er gewerkt of misschien wel nog steeds werkt? Ondergetekende, heeft in veel African countries gewoond / gewerkt, en werk nog steeds hier! Ende, niet alleen in Africa heur, maar in landen dat U absoluut niet zou willen gaan! Punt is dat zelfs in deze landen met 'water ende voedsel' in 'overvloed', de local geen ene reet zal zijn hoe zijn buur is! Die mag gewoon verrotten! En yes, van heel dicht bij meegemmaakt. Daar doe je dus als eenvoudig blanke hond gewoon niets aan. Deze mensen moeten leren om voor zichzelf te zorgen, zonder altijd aantekloppen bij aller soorten van instanties. Geef een vis, of leer iemand vissen.
En ja, het meeste geld gaat inderdaad naar corrupte bendes van ambtenaren - van douane , oom agent, minister tot president.
Keep on dreaming mate!

onlydownunder | 02-08-11 | 15:01

Zolang dat geld wat voor Haiti nog steeds niet daar is waar het hoort te zijn, is het de meeste dikke stierestront om uberhaubt ook maar enige cent naar giro555 over te maken. Er blijft m.i. nog steeds veels te veel aan de dikke strijkstok hangen en dat geldt voor alle goede doelen en stichtingen waar men geld voor probeerd in te zamelen...

Lum-chan | 02-08-11 | 15:00

@mijn zus | 02-08-11 | 14:52

Das pas een goed doel :-)

Met mijn werkgever steunen we lokale (NL) goede doelen.
Met name voor arme kinderen in opvanghuizen.
Geld wordt nooit gestort: voor een dagje efteling of iets dergelijks halen we gewoon de kaartjes.
Nieuw keuken apparatuur nodig, dan halen wij het.
Weet je igg bijna zeker dat het "doel" van de donatie gehaald wordt :-)

geitenneuker | 02-08-11 | 14:56

mijn zus | 02-08-11 | 14:52

Je lijkt er bijna trots op te zijn.

gnapgnap | 02-08-11 | 14:54

Wij geven al lang helemaal niks meer, op sommige plaatselijke activiteiten en dierendoelen na alsmede een snoepje voor de kinderpostzegelverkopertjes. Elke euro die we zo uitsparen en elk anders gestorte tientje stoppen we in een potje. Met het bedrag, dat echt verbazend snel oploopt en waarvan geen cent aan de strijkstok blijft hangen, gaan we gezellig met vrienden jaarlijks uit eten.

mijn zus | 02-08-11 | 14:52

Als ze geen leden hebben, hoe komen ze dan aan zendtijd? Tijd voor een seculier Hilversum!

Robbie Rotten | 02-08-11 | 14:42

deministerpresident | 02-08-11 | 14:24

Zeg Balkie. Zou jij een straatzwerver ook geld geven als je van te vogen al weet dat hij/zij 98 % moet afstaan aan zijn rijke & wel doorvoede baas die 5 meter verder in zijn dikke Austin Martin toe zit te kijken?

Zoals je in de meeste comments kan lezen gaat het er voornamelijk om dat er wat aan de strijkstok blijft hangen. Maar het gaat om het principe dat het geld niet terecht komt bij degene die het echt nodig heeft.
De regering van die laden baden zich in weelde & hebben behoefte aan een dom arm volk (controle).

Het gaat zover dat er zelfs privejets worden gekocht om mee te bedelen

geitenneuker | 02-08-11 | 14:40

@Doomsday | 02-08-11 | 14:36 : Geen Stijl hebben is prima. Geen Klasse hebben is heel sneu.

TM | 02-08-11 | 14:39

sjeeesus sjeesus

Heb net m'n gaz0n staan maaien.
'T is nu wachten op de regens want goed voor het gaz0-hon.

laterszzz.

Centauri | 02-08-11 | 14:38

gnapgnap | 02-08-11 | 14:31 | + -1 -
Wat zou geenstijl betekenen denk je? Pfff ben je dan dom of dom?

Doomsday | 02-08-11 | 14:36

Wie deze foto heeft geplaatst en van deze tag heeft voorzien is een vuilak zonder enig gevoel voor humor. Altijd gedacht dat GeenStijl hierboven stond.

gnapgnap | 02-08-11 | 14:31

Allemaal leuk en aardig, de ene komt nog lolliger uit de hoek als de ander hier boven, met als ultieme boodschap, we gaan niets geven want; dan volgt de ene kut smoes na de andere. Allemaal bang wat af te moeten staan, tja want de prijzen voor de mobiele telefoon gaan ook al omhoog. Best wel een beetje sneu, maar goed jullie voelen je er goed bij en daar gaat het toch om in het leven, en zij hebben gewoon pech dat ze daar geboren zijn en wij hebben mazzel, toedeledoki!

maisz | 02-08-11 | 14:30

Mompelt iets over ramadan...

peetd2 | 02-08-11 | 14:25

Net weer op een terrasje gezeten waar iedereen lekker aan de rosé/luxe broodjes zit. Ondertussen lekker op de iPhone turen. Stuur een tientje naar 555 man... ook al blijft er maar 1 of 2 euro effectief van over.. dat keer veel is een boel geld om die mensen te helpen. Houeensop met dat gezeik over strijkstokken, slechte regimes e.d.... er is nu accute hulp nodig en daar help je gewoon bij.. klaar. Bovendien kan Amerika blijkbaar wel 20 triljard dollar krijgen om dubieuze oorlogen te voeren zonder dat er een reaguurder over loopt te zeiken maar hongerlijdende negers kunnen verekken. Lekker dan!

deministerpresident | 02-08-11 | 14:24

Even los van de 555-discussie:

Wanneer wordt dat idiote artikel 2.42 van de Mediawet eens afgeschaft?

hanz71 | 02-08-11 | 14:20

Ik zet tegenwoordig standaard bij mijn bekeuring betalingen.... Mijn bijdrage voor giro 555.

Hoe meer ze me betrappen.... hoe meer geld dus!

Frimu2 | 02-08-11 | 14:18

®aagTeken | 02-08-11 | 14:11

Het antwoord: Z I C H Z E L F !

eerstneukendanpraten | 02-08-11 | 14:12

poohbeer | 02-08-11 | 14:02

Zie mijn tegel van 12:20. Staat in het kort precies hetzelfde... Mee eens dus!

eerstneukendanpraten | 02-08-11 | 14:11

Bij elke ramp of hongersnood stort zich een epidemie van"goede doelen stichtingen" over ons uit. Ze houden zich allemaal kennelijk al jaren met die probleemgebieden bezig. Soms wordt de actie zelfs ondersteund met een TV-campagne, die - uiteraard - volledig van de sponsorgelden wordt betaald. Maar veel zichtbare resultaten levert dat uiteindelijk nooit op.
Inmiddels is het ontaard in een gevecht van "goede doelen stichtingen" om een flink stuk van de donatietaart te bemachtigen. Om in de eerste plaats de eigen organisatie riant in leven te houden. Met gemiddelde salarissen die allemaal ver boven modaal uitstijgen. Allemaal grootverdieners die onze bijdrage dus hard nodig hebben. De vraag is wel: waarvoor?!

V®aagTeken | 02-08-11 | 14:11

Nederland Helpt:
Het geld van kansarme Autochtonen uit NL, naar corrupte Rijken in Afrika te sturen.
En het is UW schuld! Als dit niet voldoende lukt.

Ella | 02-08-11 | 14:10

Moslims verhongeren doordat andere moslims hulp weigeren (iets over een heidens komplot lol), heeft helpen dan zin??

Doomsday | 02-08-11 | 14:10

Gewoon niks geven dan lossen de problemen vanzelf op.

Boutelander | 02-08-11 | 14:09

De hulpverleners helpen zichzelf het eerst.

bosbaan | 02-08-11 | 14:09

enkele reacties:
Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Tear, UNICEF Nederland, Save The Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, World Vision Nederland.

Da's 10 keer overhead (bestuur, directie, huisvesting, personeel, bolides etc); da's geld voor de vergaderingen (met diner) om de verdeelsleutel te bespreken; 10 keer ter plaatse lagere en hogere overheden paaien; 10 keer plaatselijke warlords omkopen en ga zo maar door.

Uiteindelijk blijft € 7,-- van elke € 100,-- donatiepoet over voor de hongerende afrikaantjes. Waarom niet gewoon 1 die dat regelt. of brengen ze elk een ander gerecht?

20 organisaties is 20 keer kader wat betaalt moet worden. En dus blijft er minder over om aan de mensen te geven die het echt nodig hebben.
Wat dachten jullie van onze pensioenfondsen?

poohbeer | 02-08-11 | 14:02

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 13:46 | + 0 -
Wat er van gekocht is, niet onder welke doelen het verdeeld is. Ik weet dat er (bijvoorbeeld) een miljoen van unicef naar wateraanleg is gegaan, maar je zal nooit weten of dat water gebruikt wordt om de regeringstuin te sproeien of dat dat daadwerkelijk naar de mensen gaat die daar de cholera aan het genieten zijn. De eerste huizen die in haïti opnieuw opgebouwd waren, waren huizen van hoge ambtenaren. cement werd letterlijk in beslag genomen, terwijl de bevolking zelfs geen tenten had om in te slapen.

JaapStar | 02-08-11 | 13:55

@JaapStar | 02-08-11 | 13:38 | + 0 -

Verantwoording over hulpgelden voor Haïti
Verwachte publicatiedatum: 15 september 2011

De Algemene Rekenkamer controleert in de komende jaren of de bijdrage van € 41,7 miljoen van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan de nationale hulpactie voor Haïti goed is besteed en verantwoord. In 2011 informeren we de Tweede Kamer over de verantwoording over de noodhulpfase, nadat de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hierover gerapporteerd heeft. Over de verantwoording over de wederopbouwfase, die loopt van 2011 tot en met 2014, zullen wij in de komende jaren rapporteren.

(Aanleiding
Naar aanleiding van de aardbeving in Haïti van 12 januari 2010 is er een nationale hulpactie op gang gekomen in Nederland. De nationale radio- en televisieactie voor Haïti op 21 januari 2010 heeft een bedrag van € 111,6 miljoen opgeleverd voor de getroffenen in Haïti. Dit bedrag bestaat uit donaties via Giro 555 en een bijdrage van € 41,7 miljoen van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De Algemene Rekenkamer heeft in een gezamenlijke persverklaring laten weten dat ze zal samenwerken met de SHO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken om de verantwoording van de noodhulp en wederopbouw in Haïti inzichtelijk te maken.
In 2011 loopt de noodhulpfase af. Dan zullen wij onze bevindingen over de verantwoording over en controle van het geld dat was bedoeld voor noodhulp (€ 12 miljoen) naar de Tweede Kamer sturen. Wij zullen daarbij zowel de rapportage van de SHO betrekken als de verantwoording van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Naast deze reguliere controlewerkzaamheden zullen wij in dialoog met de SHO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken nagaan hoe de transparantie en verantwoording van hulpprojecten bij humanitaire rampen verbeterd kan worden.)
Bron: www.rekenkamer.nl/Actueel/Lopend_onder...

Zo te zien is in 2 jaar tijd dus pas € 12 mln besteed. En dan is de grote vraag ook nog: WAARAAN? In september zullen we het weten?

puntkomma?! | 02-08-11 | 13:49

Na zelf in (West) Afrika te zijn geweest heb ik echt het idee dat het nooit goed kan komen daar. Veel met locals gesproken daar, over het algemeen hele lieve en aardige mensen maar met 0 instelling.
Worden dom en onwetend gehouden door het staatshoofd en eigenlijk vinden ze het allemaal wel best.
Afrika hoeft niet arm en hongerig te zijn, de hele grond zit vol met mineralen en andere delfstoffen.
Maar goed de NGO's hebben natuurlijk wel een melkkoe nodig...

Capy | 02-08-11 | 13:49

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 13:46

Dat kun je beter aan zo'n VooDoo-ist vragen die weten allesch, namelijk ...

Centauri | 02-08-11 | 13:48

Ik betaal serieus veel belasting :( helaas. Daarvan gaat volgens mij een aardig deel naar het afrikaans continent, dus heel dat 555 gebedel daar veeg ik mijn volgevreten dikke reet mee af, dank u wel.
Madahkantognie | 02-08-11 | 13:43 |

Precies, laat de overheid het maar opknappen... fijne linkse gedachte.

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 13:48

En de hoopvolle Arabische Lente stelt ook niets meer voor.

Red Leader | 02-08-11 | 13:47

Wedden dat dat anonieme lafbekje waar Bertje door op z'n muil krijgt, een gekrenkte villeine InHolland radio en draadomroepmanagementkansenjongerenStagiartuee is...
Want Bertus hebt wel goed segt natuurlijk. Ik dacht 35% van iedere geefEuro hoeft de Goede DoelVerdediging voor overheadkosten niet naar de Moriaantjes Inc over maken. Verder heeft de Ikon wel leden. Dat zijn de zogenaamde BestuursLeden'...
*Ah, bent u daar eindelijk, meneer WennekerT? Prrost!*

F. von Zeikhoven | 02-08-11 | 13:46

Heeft iemand trouwens even een overzichtje wat er van de centen, die ten tijde van Haïti gegeven zijn, gekocht is?
JaapStar | 02-08-11 | 13:38 |

Google stuk?

www.cordaid.nl/nl/Rapportage-Hati.pdf

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 13:46

aan dit soort rampen, toch?

La Vie En Rose | 02-08-11 | 13:41

zij daar krijgen nu bijna geen asem meer want te hoge telefoonkosten. en Ja!

Ook daar heule hoge telefpheun kosten ....

Centauri | 02-08-11 | 13:46

Geweldig, ze happen wel erg makkelijk he!

80 | 02-08-11 | 13:45

two ball cane | 02-08-11 | 13:40
yeps die bedoelde ik, dank je.

Uppie2010 | 02-08-11 | 13:44

@knight03 | 02-08-11 | 13:14
Goed stuk!

La Vie En Rose | 02-08-11 | 13:43

Ik betaal serieus veel belasting :( helaas. Daarvan gaat volgens mij een aardig deel naar het afrikaans continent, dus heel dat 555 gebedel daar veeg ik mijn volgevreten dikke reet mee af, dank u wel.

Madahkantognie | 02-08-11 | 13:43

Gefeliciteerd. Je hebt twee moorden en drie verkrachtingen op je geweten. Staat wel tegenover dat een kind voor een paar dagen te eten heeft. Wees er maar trots op. Onmens.

The Observer | 02-08-11 | 13:35

Laats kreeg iemand die ik ken een ping bericht:

Als je dit bericht leest heb je net de bom (Oslo) gedetoneerd.

Wat doe je hier he?

Nix schoudersophalen en bericht wegkeilen.

Toch.

Centauri | 02-08-11 | 13:43

Eerst ff die islamitische milities naar de touw-tyfus knallen. Hoeven er ten minsten geen vliegtuigen gehuurd te worden.

Blote Bertus 2000 | 02-08-11 | 13:42

Wat is er toch gebeurd met 60 jaar miljarden aan ontwikkelingshulp aan o.a. de Hoorn van Afrika?

Als die goed waren besteed, zouden mensen niet meer dood moeten gaan aan dit soort rampen, toch?

La Vie En Rose | 02-08-11 | 13:41

@Uppie2010 | 02-08-11 | 13:33
je zoekt deze?: search-geenstijl.thruhere.net/
verder snap ik dat mensen het spuugzat zijn, dat gegraai. daar ben ik het ook volledig mee eens.

two ball cane | 02-08-11 | 13:40

Full Trottle!

We hebben bijna (*) het klimaatsschandaal ontmaskerd dank telebuis voor dat.

Nu tackelen we het hongersnood idioom ...

Straks mogen we weer rijk en welvarende worden eerst deze progroms omverwerpen dan kan europa ook weer verder toch?

Centauri | 02-08-11 | 13:39

Heeft iemand trouwens even een overzichtje wat er van de centen, die ten tijde van Haïti gegeven zijn, gekocht is?

JaapStar | 02-08-11 | 13:38

knight03 | 02-08-11 | 13:14

Goed stuk !

geitenneuker | 02-08-11 | 13:37

Che_cuevara | 02-08-11 | 12:24 |
Achja, wanneer je niks geeft weet je in ieder geval zeker dat er helemaal niks bij die hongerlijdende kindjes terecht komt. Is ook wat voor te zeggen, nietwaar?
Wanneer ik 25 euro doneer en ik weet dat er in ieder geval 1 gezin een tijdje fatsoenlijk kan eten is mijn schuldgevoel afgekocht. Wanneer heel veel mensen dit doen, help je zowaar die hongerlijdende kindjes.
Maargoed, nuilen over hoeveel geld de directie krijgt is natuurlijk belangrijker. Succes jongens!

Harris Pilton | 02-08-11 | 13:37

1 x kotsmisselijk was voldoende geweest.

La Vie En Rose | 02-08-11 | 13:36

@dlseth_ | 02-08-11 | 13:09
Oeh, ik krijg trek.

blinde kip | 02-08-11 | 13:36

Klopt wel hè...

"Nederlanders lijken de strijkstok bovendien te overschatten. Ze denken dat van elke gedoneerde euro 40 procent aan de strijkstok blijft hangen. In werkelijkheid is dat circa 10 procent."

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 13:35

Gefeliciteerd. Je hebt twee moorden en drie verkrachtingen op je geweten. Staat wel tegenover dat een kind voor een paar dagen te eten heeft. Wees er maar trots op. Onmens.

The Observer | 02-08-11 | 13:35

Ik adviseer dus alle stukjesschrijvers, ter 'linker',- en ter 'rechterzijde', op een terras te gaan zitten, een pot koud bier te nemen, te genieten van een dag 'dolce far niente' en morgen na een etmaal goed nadenken met uitgebalanceerde stukken te komen die niet proberen een slaatje te slaan uit het leed van anderen, ter meerdere eer en glorie van hun eigen ideologieën.

Niemands Knegt | 02-08-11 | 13:34

In die contreien is 'The BulletPower vacant. Eerst dat maar ff opruimen dan ....

Ga jij in FullMethal lekker in die hitte een beetje graan verdelen?

Een heel regiment van legers (*) staat klaar om waterpompen, irrigatiesystemen en de gehele watermanagement mikmak, om af te reizen en hulp te bieden.

Nou komt er hier nog wat van dan?

Centauri | 02-08-11 | 13:34

two ball cane | 02-08-11 | 13:16
ik zeg ook niet dat je geen gelijk hebt, maar dat ik het best wel snap dat mensen het beu worden om elke keer weer te geven, terwijl er zoveel mis gaat.

sorry, OT: kan iemand me helpen aan t GS tooltje?

Uppie2010 | 02-08-11 | 13:33

Ik vind het wel amusant hoe Brussen en meneer IKON elkaar keihard lopen te bashen :}. Blijkbaar is de IKON meneer net zoveel met zijn eigen ego bezig als meneer Brussen.(en dus niet met ontwikkelingsgedoe)

zeertegendradig | 02-08-11 | 13:33

Weet je wat ik het allerergste vind? Die schijnheilige koppen van grootverdieners, w.o. veel gutmenschen van de Vara en de commerciële zenders, die vanaf deze week op de treurbuis zijn begonnen om met die - voor de spiegel ingestudeerde - zielige blik én ingestudeerde doodgraversstem mensen geld uit hun zakken te kloppen.

Griezels, die geen enkel vraagteken zetten bij die exorbitante salarissen van directies van de Goede Doelen industrie.
Griezels, die misbruik maken van mensen die hiervan niet op de hoogte zijn, veelal mensen die zelf niet veel te makken hebben.

Griezels, die ons zullen overladen met steeds ergere beelden van stervende mensen, met een steeds wanhopiger wordende blik en stem op zullen roepen om toch vooral te geven, al toewerkend naar een nationale actie op de PO, waarmee - uit strategisch oogpunt - wordt gewacht tot de scholen weer beginnen, zodat ze meer geld kunnen genereren.

Kotsmisselijk word ik ervan.Kostmisselijk word ik van dat zooitje oplichters.


La Vie En Rose | 02-08-11 | 13:32

maisz | 02-08-11 | 13:25
Een salarisvermindering voor de directie zou een goed begin zijn. Een maandsalaris van €30.000,- is ronduit decadent, een duidelijker fuck-you gebaar naar de gulle gevers en de ontvangers is bijna niet te geven.

spanarchist | 02-08-11 | 13:31

Wij lopen hier te zeuren over "oneerlijk verdeeld in de wereld" terwijl de idioten terplekke elkaar bestelen wanneer ze hulp/goederen ontvangen! Ja doegie!! (hier in WW2 gebeurde overigens hetzelfde, denk aan de boeren die genoeg hadden en het plebs dat aan de suikerbieten zat) /godwin alert/

pwman | 02-08-11 | 13:31

Als je geeft, dan financier je moord, verkrachting en corruptie. Wees geen klootzak, geef niet!

The Observer | 02-08-11 | 13:31

Zo, een hoop babyboomende Joop.nl lezers kunnen hier naar hartelust minnetjes uitdelen, het feit negerend dat hun pensioen mede opgebracht wordt door wapenhandel zodat de Afrikaanse warlords ten koste van de bevolking een nieuw goudomrande zwembad vol met vrouwen kunnen bijroven.

blinde kip | 02-08-11 | 13:28

En wat betreft voedselhulp, ik ben vast niet de enige die ooit beelden heeft gezien van gewapende soldaten in dergelijke landen die voedselkonvooien overvielen, het voedsel in beslag namen om het vervolgens te verdelen over hun eigen families.

necrosis | 02-08-11 | 13:21

en dit gebeurd nu stantepede op dit moment ook, necrosis.

zolang dit niet eerst stopt

blijft ook mijn portomonix helemaal dicht.

Centauri | 02-08-11 | 13:27

knight03 | 02-08-11 | 13:14
mooi stukje, wel n beetje lang... damn.

Uppie2010 | 02-08-11 | 13:27

Ik ga pas weer storten als die zogenaamde goede doelen organisaties weer eens teruggaan naar een normaler salaris van hooguit € 80.000 voor een directeur. Denkt vooral eerst aan het doel van het geld dat wij willen geven: de ARME, hongerlijdende, verzuipende, kapodtgeschoten, onderdrukte of verkrachte medemensch! Als je schaamteloos zo veel geld wil verdienen, ga dan lekker ergens anders werken. Als je idealen hebt en je werkt voor deze organisaties, dan neem je genoegen met minder!

puntkomma?! | 02-08-11 | 13:26

Bert, het is je gelukt. Ik heb net 15 euro overgemaakt naar giro 555.

James St John Smythe | 02-08-11 | 13:26

Ontwikkelingsorganisaties zullen de problemen nooit oplossen. Als ze dat namelijk zouden doen dan hadden ze geen baan meer. Ik denk dat de overbevolking onder de hulporganisaties ook nog eens tot een hongersnood gaat leiden en dan moeten wij burgers weer heel veel geld sturen om ze aan het infuus te houden.

zeertegendradig | 02-08-11 | 13:25

Wat lopen we allemaal te huilen, 1000 en 1 argumenten aanvoeren om maar niet te willen helpen. Beetje mopperen over de vele miljarden die naar Griekenland gaan en die we nooit meer terug zien, maar bang dat als we dat niet doen we misschien een stapje terug moeten doen in NL. En dus wel een grote mond maar een stapje terug doen met z'n alle om andere mensen ook een beetje leven te gunnen ho maar. Het voordeel overigens van nu niets geven is dat er veel mensen dood gaan die anders naar ons toe kunnen komen om hun deel te komen ophalen. Natuurlijk moeten die organisaties transparant werken en niet te veel opmaken, maar ja dat geldt voor ons allemaal. Nu zal ik wel als linksmens bestempeld worden, dat zal allemaal best, maar om zo maar enkele 100.000 mensen dood te laten gaan terwijl wij hier zitten te steggel over salaris van een directeur is ook wat wrang. Zijn er nog rechtsmensen die een echte oplossing durven te bedenken?

maisz | 02-08-11 | 13:25

We kunnen de wereld niet redden als NL zijnde. Herhaal: We kunnen de wereld niet redden. Wel aan verdienen uiteraard door ze wapens te leveren.

pwman | 02-08-11 | 13:24

@zeertegendradig | 02-08-11 | 13:11
dus niemand moet daar iets proberen te doen? geen burger of UN?

Itastijl | 02-08-11 | 13:24

Hé Bert!

Inhoudelijk reageren is toch sterker hoor. Zie de reactie van enkele reaguurders. Dit jijbakken is volgens mij voor niemand goed.

McSnor | 02-08-11 | 13:24

knight03 | 02-08-11 | 13:14

Avé!

Een klein béétje langdradigverhaal.
en vanuit dit hoekje in de kamer helemaal mee:

EENSCH!

Centauri | 02-08-11 | 13:23

Bert,

doe maar een nieuwe topic, dan lullen we er niet meer over

Bolesmales | 02-08-11 | 13:22

@The Observer | 02-08-11 | 13:08
Mag ik daaraan toevoegen dat als je wél wat geeft, er nog steeds kinderen sterven!
En wat betreft voedselhulp, ik ben vast niet de enige die ooit beelden heeft gezien van gewapende soldaten in dergelijke landen die voedselkonvooien overvielen, het voedsel in beslag namen om het vervolgens te verdelen over hun eigen families.
Wat moeten we dan?
Dictators verdrijven en iemand "in het zadel helpen" die de Westerse wereld (en hulp) gunstig gezind is?
Voor je het weet staan de linkse kranten weer vol met termen als "imperialisme".....
Ik pas, en geef niets!

necrosis | 02-08-11 | 13:21

Ik ben helemaal geen lid van de VARA dus ik wacht wel tot 5 december om Oxfam Novib een zo fout mogelijk stukje chocolade te schenken.

Jan Passant mk2 | 02-08-11 | 13:21

Het geld gaat naar: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Tear, UNICEF Nederland, Save The Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, World Vision Nederland.

Point made lijkt me. Blijft er na deze overhead wat over om uberhaupt nog op te sturen naar de mensen voor wie het eigenlijk bedoeld is?

Honger is maar een gevoel.....hahaha

Phil Mycavity | 02-08-11 | 13:20

Ik ben van de generatie die het not done vindt om je te laten voorstaan op je generositeit. We zijn nu een stuk verder, nu het is uber cool om geen cent te geven en dat van de daken te schreeuwen,.... noem het vooruitgang.

if-then | 02-08-11 | 13:20

@Lewis | 02-08-11 | 13:16
Je hebt of vakantie en de tijd om te lezen of je kunt niet lezen. Doe ik daar m'n best voor........

knight03 | 02-08-11 | 13:18

@Uppie2010 | 02-08-11 | 13:02
op het moment dat 100% van de euri's die ik geef naar de salarissen van unicef en weetikhet gaat heeft geven inderdaad geen nut. maar ik denk dat we allebei weten dat dat (nog) niet het geval is.
verder ben ik het met je eens dat we in een vreemde wereld leven, waarin onze welvaart relatief groot is door de armoede van de onderlaag van de wereld. en we dat 364 dagen van het jaar doodnormaal vinden totdat die onderlaag weer eens een echte hongersnood krijgt en we beslissen dat dat toch wel erg inhumaan is en we er weer geld heen stoppen, maar voordat we het overmanagement-probleem oplossen moeten we toch ook naar de hongermensen kijken. en laat dit een les zijn om NA deze honger periode die hele noodhulpbende eens goed op te ruimen. (zoals ik eerder zei, het liefst met strafrechtelijke vervolgingen voor de graaiers)

two ball cane | 02-08-11 | 13:16

@knight03
Heb je ook een samenvatting van drie regels?

Lewis | 02-08-11 | 13:16

Je bent een schoft Brussen. Een buitengewoon misplaatst stukje "humor" over een vreselijk probleem. De pica zegt genoeg lijkt me.
Die nare vent | 02-08-11 | 12:18 | + 13 -

Exact mijn eerste gedachte voor ik het stuk las. De pica zei alles alweer, maar het is gewoon bussiness as usual hier op gs hoor dit soort dingen. Doet wel heel erg denken aan pubergedrag en dan dat van vervelende kinderachtige pubers, je kent ze wel. Het probleem is wel dat de "heer" brussen qua leeftijd geen puber meer is en zeggen dat hij het wel zal ontgroeien misplaatst is. Jammer, maar helaas. Verder iedereen die zich niet vd wijs laat brengen door geklooi op gs ... stort wat u kunt op 555! Belangrijk, maar dat goes without saying mag ik hopen.

Mislich | 02-08-11 | 13:16

De beste manier tegen terugkerende hongersnoden in deze boevenstaten is om één keer gewoon geen hulp te geven...

Ja nee, geen mening | 02-08-11 | 13:15

ik heb honger.

*spareribs op de BBQ kinkelT*

Centauri | 02-08-11 | 13:15

We zullen door de media weer worden gebombardeerd met oproepen om te geven voor Afrika. Daar heerst weer eens een keer grote hongersnood. Die komt net zo “verrassend” als het wisselen van de jaargetijden. Steeds opnieuw worden bij grote gebeurtenissen, zoals bij het Live-Aid-Concert, grote sommen geld voor Afrika ingezameld, opdat daar eindelijk geen honger meer zal zijn. En dan komt de volgende hongersnood. Waarom eigenlijk? Wie nu geld wil geven, zou enkele feiten moeten kennen.

In Somalië, Kenia, Ethiopië en Soedan dreigen tot 12 miljoen mensen te verhongeren. En nu moeten wij Europeanen (opnieuw) het volgende reddingspakket financieren. Alleen al in Kenia hebben 3,5 miljoen mensen nu levensmiddelenleveranties nodig. Dat is niet verbazend, want Kenia heeft zijn militaire uitgaven met 25% verhoogd en geeft veel meer geld uit aan wapens dan aan het garanderen van levensmiddelen voor het eigen volk. Ondanks de wereldwijde economische crisis geven alle Afrikaanse landen steeds meer geld voor wapens uit.

Ook Ethiopië – eveneens zwaar getroffen door de droogte – heeft pas onlangs aangekondigd de uitgaven voor wapens nog verder te willen verhogen. Somalië – ook door de honger getroffen – is ondanks een VN-wapenembargo intussen een van de grootste overslagplaatsen voor wapens van Afrika, de wapenhandelaren geven ongegeneerd interviews in Mogadishu. De Somalische piraten bedreigen de internationale scheepvaart en kapen behalve olietankers ook vooral containerschepen met levensmiddelen. Van de rederijen van de schepen properen ze losgeld af te persen. Dat levert meer winst op dan zelf op het veld aan het werk te gaan.

En juist vanwege deze Somalische piraten zijn de prijzen van levensmiddelen voor de Somalische bevolking met 20 tot 30% gestegen, omdat nog maar weinig vrachtschepen bereid zijn om de Somalische havens aan te doen. Ook voor het WFP (wereldvoedselprogramma) van de VN werd het steeds moeilijker om de hulpbehoevenden van levensmiddelen te voorzien, omdat steeds minder scheepseigenaren bereid zijn om hun containerschepen naar de regio te laten varen. De Somaliërs hebben zelf de tak afgezaagd waarop ze zitten. Meer nog: de Somalische piraterij maakt vanwege de stijgende verzekeringspremies ook onze levensmiddelen duurder. En nu moeten wij diegenen, die zorgen voor de stijging van de levensmiddelenprijzen en onze schepen kapen, ook nog gratis levensmiddelen thuis afleveren?

In Zuid-Soedan is het niet anders gesteld met de hulpbehoevendheid. Zuid-Soedan is rijk aan grondstoffen, heeft meerdere miljarden barrels aardolie. De productie van de olievelden zou men heel gemakkelijk op de wereldmarkt kunnen ruilen tegen levensmiddelen – als men dat zou willen. Dom genoeg doet Zuid-Soedan nu precies datgene, wat de hongerlijders Kenia en Ethiopië al jarenlang doen. Het land geeft nu eerst een groot deel van de olieopbrengsten aan wapens uit. De Amerikanen bouwen nu een groot (Amerikaans) militair steunpunt in Juba/Zuid-Soedan. Van daaruit zal zeer zeker niet de verdeling van levensmiddelen worden gecoördineerd. Het gaat veelmeer om wapenhandel.

De hele hulpindustrie is niets anders dan een kalmeringspil voor het voortdurende slechte geweten van Europeanen. Zonder uitzondering alle grote aankondigingen om de honger in Afrika eindelijk te overwinnen, zijn de afgelopen decennia brutaal mislukt. Dat ligt niet aan de Afrikaanse burgers. En het ligt ook niet aan ons. Het ligt aan ellendige machtselites in Afrika en ook bij ons.

De gewetenloze politieke gangsters calculeren knalhard ons slechte geweten in. In werkelijkheid gaat het hen alleen maar om zaken doen. Bondskanselier heeft zojuist een reclametoer door Afrika gemaakt voor de wapenindustrie. Het gaat om opdrachten in miljardenhoogte. En voor de hongerlijders in Afrika heeft ze heel “royaal” een miljoen euro Duitse hulp aangekondigd. De rest moeten wij nu ophoesten. En de wapenhandel gaat rustig door. Zoals altijd. En daarom geef ik geen cent. Ik doe niet meer mee aan dit cynische spelletje.

Maar we kunnen die arme Afrikanen toch niet laten verhongeren. Deze “goedmenschen” weten waarschijnlijk niet, wat er in werkelijkheid met het grootste deel van het geld gebeurt, dat zij schenken tegen de honger in Afrika: zodra zich een hongersnood aftekent, verhogen de regeringen onmiddellijk de landingskosten voor vliegtuigen in de betroffen gebieden en het liggeld voor schepen met hulpgoederen. Ook de huurprijzen voor vrachtwagens, waarmee de hulpgoederen getransporteerd worden, stijgen onmiddellijk (uiteraard ook de brandstofprijzen). Bovendien moeten er hoge invoerrechten worden betaald. Iedereen wil nu nog maar één ding: geld verdienen!

In duidelijke taal: minstens de helft van een geschonken euro verdwijnt in de zakken van gewetenloze zakenmensen, die met de desbetreffende regeringen van de hongergebieden samenwerken. De strijd tegen de honger is een enorme industrie, waarvan uiteindelijk slechts één groep profiteert: die van de zakenmensen. Slechts een heel klein gedeelte van de hulp komt uiteindelijk terecht bij de hongerlijders. De met het ingezamelde geld gekochte levensmiddelen verdwijnen in duistere kanalen en duiken heel snel op regionale markten op, waar ze niet verdeeld, maar verkocht worden. Hongerlijders kunnen deze echter niet kopen. Iedere hulporganisatie weet dat. En desondanks zamelen ze steeds opnieuw geld in met ontroerende beelden van hongerende kinderen.

Per slot van rekening werken ze zelf immers ook niet voor niets. Want ook de hulporganisaties nemen een groot deel van het ingezamelde geld voor hun rekening. En uiteindelijk blijft er bijna niets over voor diegenen die het echt nodig hebben. Bovendien: al decennia lang ondersteunen Europese belastingbetalers levensmiddelenmagazijnen in potentiële Afrikaanse hongerregio´s. En als er een hongercrisis komt, dan zijn ze bijna allemaal leeg. Ook dat is al tientallen jaren lang zo. Per slot van rekening betalen wij graag toch nog een keer, of niet soms?

knight03 | 02-08-11 | 13:14

920 miljoen mensen zijn ondervoed in de wereld. Groot probleem. Absoluut eens. Maar doe even normaal doen als je daar geen kritiek op of grappen meer over mag maken. Geld doneren is een bodemloze put (vooralsnog)en wie bepaalt wie dat zakje rijst wel of niet krijgt? Die is pas inhumaan en schurkig. Dat wil je toch niet op je geweten hebben? Hier kunnen we, hoe erg ook, niet elke dag bij stilstaan anders slaapt niemand meer in deze oneerlijke wereld! Boehoe!

Broer Karamazov | 02-08-11 | 13:14

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 12:56
info van Oxfam... tja, dat moet wel heel objectief zijn.
Leuk zo'n chart waar het geld heen gaat, maat feitelijk staat er helemaal niets.

van de € 100,- gaat er dus € 75,- naar "projecten".
Lijkt me een enigszins breed begrip.
Als extreem voorbeeld: van de € 75,- kan er dus € 74,- naar het opzetten van de "projecten" gaan, overhead kosten, logistiek etc. en € 1,- voor daadwerkelijke hulp.

@Hollander01 | 02-08-11 | 13:03
Idd, ik zie het vaak zelfs als een persoonlijk PR stuntje. Toch weer airtime & goodwill bij het "volk".
Ben bang dat ik er bij een aantal niet eens zo ver van de waarheid zit.

geitenneuker | 02-08-11 | 13:12

Ik stort pas op 555 zodra:
1. de begroting voor ontwikkelingssamenwerking zakt van € 5 miljard per jaar naar, pak um beet, € 50 miljoen per jaar ( ongeveer het evenredige bedrag dat de VS betalen)
2. de progressie uit de inkomstenbelasting is verdwenen en er een flattax is ingevoerd.

Tot die tijd heb ik het gevoel dat ik al onevenredig meebetaal aan de noden van de wereld.

Nonik Neem | 02-08-11 | 13:12

Zuursnor | 02-08-11 | 12:39
Jammer joh.
Het continu geld pompen in arme landen helpt inderdaad minimaal. Het is zonde van het geld.

Nu gaat het om een hongersnood waar veel mensen op een bizarre en gruwelijke manier aan hun eind komen. Er wordt geld gevraagd om zo veel mogelijk mensen te redden. Wat meneertje Brussen doet, is over de verschrompelde ruggetjes de 'foute' mensen aanvallen. Dit is iets wat ik betreur.

Als je een reactie van niveau verwacht moet je niet op een GS topic reageren. Ik verwacht ook geen goed woord als ik de comments lees, dat voorkomt teleurstelling.
We zijn met zijn allen namelijk heel goed in zeuren en zeiken terwijl wij rijker worden. Daardoor lijkt het alsof wij het slecht hebben. (loLwUt, see what I did there?)

Zlat | 02-08-11 | 13:11

geitenneuker | 02-08-11 | 12:56 |

Welcome... verder ben ik het met je eens, als je naar zo'm land gaat. Doe dan ook wat ipv beetje dom te gaan staan kijken.

irma zonderboezem | 02-08-11 | 13:11

voor de donatie mensen:

Geschiedenis van hongersnoden in Afrika sinds 1950

1958 – Ethiopië
1968-1973 – Sahel en Ethiopië
1980-1981 – Oeganda
1984-1985 – Ethiopië
1991-1992 – Somalië
1998-2000 – Soedan, Ethiopië en Congo
2000-2009 – Zimbabwe
2003 – Soedan (Darfur)
2005-2006 – Malawi en Niger
2006 – Somalië, Ethiopië, Djibouti en Kenia
2008 – Somalië, Ethiopië en Kenia
2009 – Kenia
2010 – Sahel
2011 – Somalië, Ethiopië, Djibouti en Kenia

Kijk eens hoeveel u heeft "geholpen" de laatste 50 jaar en hoe de frequentie van hongersnoden jaar op jaar toeneemt. Rarara hoe kan dat? (en nee kom niet met het broeikaseffect aanzetten)

zeertegendradig | 02-08-11 | 13:11

Tja bert, iedereen gaat wel es te ver.

kras | 02-08-11 | 13:10

Ah. Het 555 geld gaat helemaal niet naar onduidelijke regimes in Afrika, maar naar Oxfam Novib en andere belanghebbenden.

Jan Passant mk2 | 02-08-11 | 13:10

@stuyterkuycken | 02-08-11 | 12:39

Mijn idee. 10 x overhead van alle giften af. Waarom? Eén hulporganisatie kan dat toch net zo goed?

FrankVeer | 02-08-11 | 13:10

De gemiddelde neger neemt 10 kinderen in de hoop dat er eentje overleefd die hem en zijn vrouw kan verzorgen als ze oud zijn. Het kind op de foto is nummer 8. Die haalt het ook niet. Ontwikkelingshulp zorgt ervoor dat pa bij een vrouw die net sterk genoeg is een nieuwe kind kan verwekken die het misschien wel haalt. Wie is hier nu wreed?

blinde kip | 02-08-11 | 13:09

... en omdat de directeuren van banken zoveel verdienen stopt iedereen z'n geld in een oude sok?

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 13:09

@blinde kip | 02-08-11 | 12:59
Omdat sommige roepingen nou eenmaal heel goed zijn voor de knip danwel fiscaal heel aantrekkelijk zijn... Tsja, het is afzien voor de bovenste klasse van linksmensen... Toch maar een zalmcarpaccio en bronwatertje minder bij de lunch?

dlseth_ | 02-08-11 | 13:09

+1 voor de Ikon die helemaal geen leden heeft.

Rest In Privacy | 02-08-11 | 13:08

Of het een keer afgelopen kan zijn met de moreel/emotionele chantage. "Als je niks geeft dan sterft er een kind, door jou!"

Rot nou toch een keer op met die luchtfietserij!
Eerst een volledige verantwoording zien van waar die centen terecht komen. Misschien dat ik dan weer eens wat ga geven. Tot dan houd ik of bij een paar uur vrijwilligerswerk hier in nederland. Weet ik zeker dat al mijn inspanningen 100% aankomen.

The Observer | 02-08-11 | 13:08

ach hoe naief.

sufkut | 02-08-11 | 13:07

Wim-Lex | 02-08-11 | 13:02
Ontzilten op grote schaal schijnt nogal duur te zijn.

James St John Smythe | 02-08-11 | 13:07

Ik snap de sentimenten van TM heel goed.
Dit valt me erg van je tegen, BB.

Lewis | 02-08-11 | 13:05

@Braakbal | 02-08-11 | 12:33
Te belachelijk voor woorden, die salarissen.

Indates | 02-08-11 | 13:05

@sitzkrieg | 02-08-11 | 13:02
Omdat Donald Duck en zijn familie dat weten hoeft de rest van het dierenrijk dat toch nog niet te weten?

Che_cuevara | 02-08-11 | 13:04

@PietjePuk | 02-08-11 | 12:59
Ja, maar om eerlijk te zijn niet naar een NL organisatie. Maakt geen zak uit, er blijft altijd geld aan de strijkstok hangen. Alleen is deze ramp een beetje te groot om daar nu over te gaan zeiken.
Natuurlijk moeten deze problemen veel meer structureel worden aangepakt, maar daar hebben de mensen daar op dit moment niet zo veel aan.

NickV2.0 | 02-08-11 | 13:03

@Zlat | 02-08-11 | 12:20
Zoiets bedacht ik mij ook bij de hulp aan de bodemloze put die Griekenland heet.
@geitenneuker | 02-08-11 | 12:45
Tja, de bobo's hebben feitelijk het woord 'ramptoerist' uitgevonden. Als je daar als stropjedasje rondgereden wordt in je suv met airco geeft dat je 'betrokkenheid' goed weer, vindt u niet?

Hollander01 | 02-08-11 | 13:03

Ik heb ooit wat gelezen over een soort opblaas ding wat zout zeewater kan omzetten naar drinkwater. Waarom sturen we dat soort dingen niet?

Zout water ligt op de bodem, de zon laat daarin water verdampen (door doorzichtig plastic), wat tegen de bovenkant condenseert. Dit druppelt langs de zijkant in aparte bakken en voila; zoet drinkwater. Zoiets iig.

*even opgezocht*
www.rnw.nl/nl/nederlands/article/werel...

Wim-Lex | 02-08-11 | 13:02

Iedere eend weet toch dat de IKON geen leden heeft...

sitzkrieg | 02-08-11 | 13:02

two ball cane | 02-08-11 | 12:52
ik zie het ook heel somber in met de mensheid....
en geef jij nu eens aan wat er wel bereikt is met de giften van giro 555 aub.
het gaat er dus niet om, dat mensen hier niet WILLEN helpen of geven, het gaat er om, dat wat gegeven wordt, niet bij de de hulpbehoevende aankomt, dan kan je wel blijven geven, maar het blijft ook niet aankomen...
zie je het nu wat beter ?
er zijn wel oplossingen om de mensen wel te helpen, maar daar willen de organisaties niet aan, omdat ze dan eerst zelf moeten inleveren... en kijk dan ook nog naar de gigantische bedragen die ze belegd hebben... van wat we de vorige keer gegeven hebben aan die hongerige kindjes...

Uppie2010 | 02-08-11 | 13:02

-weggejorist-

Indates | 02-08-11 | 13:01

Als we willen kunnen qw genoeg voedsel produceren om de planeet wel 2x van eten te voorzien, maar ja, niet op de manier zoals de organisatie van de maatschappij nu in elkaar steekt. We sleuren alles van waarde goedkoop weg uit Afrika en delen bij een hongersnood weer eens een aalmoes uit. En die pica... waar heb ik die beelden eerder gezien.. oh ja, in de jaren 80 en 90 en en wanneer nog al meer toen er ook al een hongersnood was.. Dat geld storten iedere keer helpt dus blijkbaar niet of het wordt niet goed of niet efficient genoeg gebruikt. Wie zal het zeggen? Misschien zijn er wel teveel Afrikanen in vergelijking met hun eigen voedselvoorraad en moeten we ze dus altijd voedsel sturen. Moeder Natuur is hard maar heeft zo haar wegen om met overbevolking om te gaan. Als je dan toch de populatie in stand wilt houden met uiteraard 'menselijke' hulp in brede zin van het woord neem je een bepaalde verplichting op je en maak je het dus een blijvend structureel probleem. Tenzij je ze daar een infrastructuur geeft waarmee ze zichzelf kunnen bedruipen. En dat had gvd in de afgelopen 30 jaar ontwikkelingshulp met al die miljarden die er in totaal heengingen wel een stuk beter gekund dan dat het er nu uitziet. Maar ja, een beetje gemiddeld Afrikaans land heeft een dictator met corrupte familie die bulken van de miljoenen en alles in eht werk zetten om hun verhongerende bevolking onder zich te houden. Met zo'n attitude ga je de hoorn ook niet redden.

Sarkassie | 02-08-11 | 13:01

Hoe vreselijk het ook is dat er mensen en vooral kinderen sterven van de honger, geld geven gaat dat probleem niet oplossen. Dat doet het al 60 jaar niet, ondanks de inmiddels biljarden die er aan zijn gespendeerd. Het is een illusie te denken dat je geld bij de slachtoffers terechtkomt zoalng er in zo'n land een regime is dat coruupt is of er zelfs doelbewust voor zorgt dat mensen te weinig voedsel krijgen. Geld geven zal altijd via de partij gaan die aan de macht is. De enige oplossing is dat de mensen zichzelf leren hoe ze zich moeten bevrijden van gewlddadige regimes en vooral ook hoe zichzelf afleren afhankelijk te zijn van hulp. Zie parallel met aan uitkeringen/subsidies verslaafde onrendabelen.

God Zelf | 02-08-11 | 13:01

@Dostranamus | 02-08-11 | 12:36
Veel Afrikaanse landen kopen hun wapens niet in het westen maar in Rusland!

necrosis | 02-08-11 | 13:00

NickV2.0 | 02-08-11 | 12:50
Heb jij al geld overgemaakt?

PietjePuk | 02-08-11 | 12:59

Leraar zijn of een directeur van goede doelen, dat is een roeping, zegt men. Waarom liggen die salarissen dan zover uit elkaar?

blinde kip | 02-08-11 | 12:59

@mozias | 02-08-11 | 12:37
Maar geld sturen (lieft geld van anderen!) is wel de makkelijkste manier om je schuldgevoel af te kopen. Een groot gedeelte van het land gaat in deze waanzin mee; als je stinkend rijke 'goede doelen' multinationals miljoenen geeft met een carte-blanche en geen enkele feedback of transparantie dan hoef je je kennelijk niet schuldig te voelen als je de doperwten van moeders de vrouw in de vuilnisbak dondert terwijl ze ergens ver weg honger lijden...

De rooms-katholieke kerk kan trots zijn op ons, hoe wij hun aflaten in onze samenleving hebben verwerkt en hoe zelfs seculieren hiermee wanhopig hun schuldgevoel willen afkopen.

dlseth_ | 02-08-11 | 12:58

Een zuur stukje van Bert. Triest stuk vreten (nee, geen woordgrap).

lillendvleesch | 02-08-11 | 12:57

Politiek bedrijven over de rug van dode Noren en politiek bedrijven over de rug van dode Afrikanen; waar zijn de zomers dat er alleen Tour de France, komkommernieuws en mooi weer was?
Ik ga dus mee met TM| 02-08-11 | 12:35

Niemands Knegt | 02-08-11 | 12:57

Dikke -1 voor dit artikel.

Bert, ik zou je bijna toewensen dat je zelf eens echte honger ervaart, maar dat gaat mij dan weer te ver...

jimbrowski | 02-08-11 | 12:57

in het kader van de bezuinigingen en het afschaffen van ongevraagde onzin kan de ontwikkelingshulp / subsidie naar de 8KON trouwens ook best worden stopgezet.

vetkleppert | 02-08-11 | 12:57

@deMeer | 02-08-11 | 12:41
U zou zomaar gelijk kunnen hebben.

Fijnstoffer | 02-08-11 | 12:57

Ik vind het alleen een beetje vreemd om maar steeds over de ruggen van rampen daar een discussie over te voeren. Doe dat als er niets aan de hand is, niet als propaganda om minder geld bij mensen te krijgen die dood neervallen van honger.
Zlat | 02-08-11 | 12:31

En jezelf verrijken over het lijk van een negerkindje uit donker Afrika is wel ok?

PietjePuk | 02-08-11 | 12:56

Dammed.. schapen = schamen

tnx Irma.
:-)

geitenneuker | 02-08-11 | 12:56

Uiteindelijk blijft € 7,-- van elke € 100,-- donatiepoet over voor de hongerende afrikaantjes. Hooguit.
stuyterkuycken | 02-08-11 | 12:39 | + 1 -

Sure...

www.jaarverslagoxfamnovib.nl/jaarversl...

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 12:56

@braakbal|02-08-11|12:33|

Ik zie dat er nog geen slappelul vereniging is waar pechtold straks directeur van kan zijn "kom op nou, kom kom hup hup omhoog jij" dit is allemaal jouw schuld geert.!

lidlbier | 02-08-11 | 12:55

Aan de ene kant ben ik er wel klaar mee dat via dit soort acties er weer een financiele injectie wordt gegeven aand de private hulpsector, wellicht kunnen al die duurbetaalde directeuren plaatsmaken voor talentvolle gepensineerden waar we er steed meer van krijgen.

Maar dat lost het probleem niet op van doodhongerende Afrikanen, en dat probleem begon natuurlijk niet met de droogte, dat komt omdat die landen (Somalie vooral) onbestuurd zijn/druk zijn met elkaar oorlogje te spelen.

Als we onze belating centen nou eens zouden gebruiken om de boel daar wat stabiel te houden hoeven we niet om de zoveel jaar dit soort acties te houden (meedere bijkomende positieve effecten daar gelaten)

Argenchicka | 02-08-11 | 12:55

PoWNED @ update?

Harrie Nak | 02-08-11 | 12:55

Saoedi Arabië produceert 8,8 miljoen vaten olie per dag. Dat levert 100den miljoenen dollars per dag op. Als die islamitische broeders nu eens een paar dagen olie-opbrengst investeren in hun buren in grote nood, dan schiet het pas op. 't Is Ramadan, dus wat let ze?

Fijnstoffer | 02-08-11 | 12:55

@Uppie2010 | 02-08-11 | 12:47
had ik er bij moeten zetten dat er levende (nog wel) mensen in het huis zitten?
en zie jij opgeven als de oplossing? überhaupt, wanneer is opgeven een oplossing?
manmanman, denk nog even goed na. ik neem aan dat dit een snelle ondoordachte reactie was want als jij, en met jou anderen, echt zo denken zie ik het heel somber in met de mensheid.

two ball cane | 02-08-11 | 12:52

@La Vie En Rose | 02-08-11 | 12:43
Marktwerking uber alles.

Itastijl | 02-08-11 | 12:51

IKON is een van die staatsruifvretende artikel 2.42 omroepen. Als je met de kont in de lucht op de vloer ligt om Jezus, Mohammed of Boeddha te aanbidden mag je een omroepje beginnen en soepsidie ontvangen zonder leden te hoeven werven.

Let wel dit geldt alleen voor gelovigen, atheisten die een Atheistische Omroep willen beginnen moeten net als PowNed 50.000 leden werven en dan is het nog maar de vraag of ze toegelaten worden omdat men de voorkeur geeft aan een veelheid van relizenders.

nl.wikipedia.org/wiki/2.42-omroep

JoranVanderdood | 02-08-11 | 12:51

Twee woorden: Niet grappig.
Geef gewoon of geef gewoon niet, maar laat je daar niet uit misplaatste stoerheid op voorstaan.
De situatie is al triest genoeg zoals hij is. Zowel daar als hier.

Superior Bastard | 02-08-11 | 12:51

geitenneuker | 02-08-11 | 12:45
".... dat ze zich dood moest schapen."

waar het hart van vol is...:-)

irma zonderboezem | 02-08-11 | 12:50

@Bert & alle guurders die om het hardst roepen dat ‘ze’ geen cent van je krijgen.
Heel stoer hoor. Wees maar trots op je vergevorderde verhuftering en onmenselijkheid.
Ik wens jullie massaal de hongerdeaud.

NickV2.0 | 02-08-11 | 12:50

@TM | 02-08-11 | 12:35
Hear, hear!

Dom blontje | 02-08-11 | 12:49

@two ball cane | 02-08-11 | 12:42

Ik ben het wel met je eens hoor, mijn probleem is vooral dat de verantwoordelijken kennelijk ziende blind en horende doof zijn. Uiteraard moet er hulp komen, al is het in dit geval een structureel probleem en zou ik het niet eens noodhulp willen noemen, maar dat terzijde.

De zieligheidsindustrie is aan een grondige reorganisatie toe wat mij betreft. Blijft er meteen weer een hoop geld over voor degenen die het echt nodig hebben.

Reinaert | 02-08-11 | 12:48

@kolojoeris | 02-08-11 | 12:32
Lees je tegel nog eens goed.
Je zegt dat iedereen weet dat er geld aan de strijkstok blijft hangen en in de volgende zin zeg je dat er daarom niet minder bij de doelen terecht komt.

Een Euro kan je maar een keer besteden. Alles wat aan de strijkstok blijft hangen komt dus niet terecht waar het zou moeten komen. En alles wat aan die strijkstok blijft hangen komt dus wel degelijk in mindering voor het bestemde doel.

Che_cuevara | 02-08-11 | 12:48

@two ball cane | 02-08-11 | 12:26
Op dit moment is er ook een grote hongersnood in Noord-Korea, naar schatting zijn daar zo'n zes miljoen mensen ernstig ondervoed. Alleen hoor je daar niks over, doordat er weinig NGO's zitten (op een Duitse club als Cap Anamur na), en Westerse organisaties als Oxfam en Cordaid dus geen omzet kunnen draaien met die ramp. Oftewel heel Nederland neemt de Koreaanse honger 'op de koop toe'. Hongerende kindertjes in Afrika zijn makkelijk te filmen, vandaar dat Oxfam zich richt op dergelijk laaghangend fruit. Stel je voor dat je je als hulporganisatie écht zou moeten inspannen.
www.spiegel.de/international/world/0,1...

Zware Guy | 02-08-11 | 12:48

Geld geven aan de hoorn van Afrika helpt helemaal niet en is dus puur egocentrisch, omdat je dan een goed gevoel krijgt dat je een kind uitstel van executie geeft. Wat er nu in de hoorn van Afrika gebeurt is GEEN natuurramp, zoals de propaganda je doet geloven. De oorzaak ligt in overbevolking, periodes van droogte is normaal daar, want het is een woestijn en elke tien jaar is er wel een moment dat die droogte wat langer duurt.
Als je deze mensen echt wil helpen dan zorg je voor structurele oplossingen, door deze mensen of andere middelen van bestaan te geven of door een 1 kindspolitiek te voeren. De 555 reclame zou eigenlijk moeten zijn, "voor elk kind dat u nu helpt komen er over 10 jaar 15 terug, die allemaal sterven bij de volgende hongersnood". Toch heeft u dan lange tijd kunnen genieten van uw donatie.

p.s. Het is natuurlijk wel heel erg al dat leed en daar grappig over doen is idd een beetje smakeloos.

zeertegendradig | 02-08-11 | 12:48

Een groot aantal organisaties, met een nog groter aantal directeuren en nog meer ambassadeuren. Overspoeld met een nog veel veel veel grotere groep met aasgieren van betaalde medewerkers. De leuke jongens en meisjes die op straat staan te leuren met een foldertje en de vraag of men lid wil worden, die kosten per keer dat zij iemand inschrijven tussen de vijftien en de vijftig euro per klant die ze aanbrengen. Er zit geen liefde meer in het liefdewerk. Het is business geworden. En dat moet stoppen! Het is heel erg dat die arme mensen in de derde wereld nog een extra uitgevreten worden door dat tuig wat hier in het westen denkt er geld aan te kunnen en mogen verdienen.

Ik heb wel een idee hoe men de honger de wereld uit kan krijgen. We sturen elk kind een bankpas en we geven hem een pincode. Dan kan hij in de winkel in de buurt eten kopen. De detail handel die zorgt wel dat de voorraden op zijn plaats komen, men is daar niet achterlijk. Er is vaak alleen geen geld omdat er onlusten zijn of oorlog. Dan zijn de prijzen van levensmiddelen altijd hoger, dan gaan er altijd een paar kapot. Als we al die organisaties die nu met hongerbestrijding bezig zijn opheffen en de tegoeden op een bankrekening zetten, dan is er wel een grote bank te vinden die met bankpasjes wil komen voor de hongerenden in Afrika. Geld sturen is beter dan een ontwikkelingsmedewerker, voor één ontwikkelingsmedewerker naar Afrika sturen kunnen drieduizend mensen eten. Als er geen auto wordt gestuurd ca. dertigduizend mensen een vol bord eten. Het is beter om de regionale aanbieders van voedsel te helpen dan eenmalig een paar vliegtuigladingen te sturen met eten dat men daar niet gewend is. Pakjes pinda-moes is niet lekker. De kinderen worden al ziek van de gedachte dat ze zulke vette dingen moeten eten. Rijst en graan uit een buurland is beter. De helpt de bedrijven zich te versterken, en als alle mensen met honger gewoon zelf betalen voor hun eten, dan behoudt men de waardigheid. Nu is het met de waardigheid ver te zoeken. Ik ben best wel bereid om te gaan praten met bijvoorbeeld de Rabobank om een nieuw soort hulp op te zetten. Hulp die wel werkt, hulp die wel waardig is! Wat ik voorstel is helemaal niet zo gek, het gebeurt al lang. Er is een organisatie die bankpassen geeft voor eenmalig gebruik, alleen opnemen bij elke geldautomaat ter wereld, bijstorten is niet mogelijk, en als de kaart leeg is wordt de kaart automatisch ongeldig. Het kan al, het bestaat al, het moet alleen worden opgezet.

vanhetgoor | 02-08-11 | 12:48

two ball cane | 02-08-11 | 12:42
als dan de brandweer maar met 10% mankracht op komt dagen, waardoor je huis toch affikt en je alleen n klein schuurtje achterin de tuin over hebt, en dat gebeurt dan een keer of 10 in de laatste 20 jaar, dan denk ik dat de meeste mensen de buurman maar niet meer gaan betalen, en t zooitje af laten fikken en van die 5000 euro n ander huisje gaan huren...

Uppie2010 | 02-08-11 | 12:47

Jammer Bert, ik had je toch iets hoger ingeschaald, maar dit heeft meer iets van nodeloos kwetsen om het nodeloos kwetsen.... Het maakt je daarom niet minder... maar anders.

Bolesmales | 02-08-11 | 12:47

Brussen, u bent een prutsjournalist met uw update. Is onderzoek tegenwoordig te veel gevraagd? Of is dat tegenwoordig niet meer nodig nu u bij de Volkskrant werkt?

Zeeschuimer | 02-08-11 | 12:47

Het probleem van Afrika is dat het uiterst verdeeld is (tribale samenleving) en dat de rest van de wereld het als een wingewest beschouwt. Zolang daar geen verandering in komt, zullen hongersnoden blijven optreden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat hongerende mensen geholpen dienen te worden, er is nl. meer dan genoeg eten op deze planeet, alleen is het niet gelijk verdeeld. In de rijke landen wordt eten (granen, zaden) in de tank van auto's gestopt en dat moeten we nog geweldig vinden ook vanwege "het miljeu".

Aktivist | 02-08-11 | 12:46

LOL @ update

de betaalautomaat | 02-08-11 | 12:46

@ La Vie En Rose
vergeet niet de behorende verblijf, vervoer en vele vele reizen mee te rekenen, o en als ze "on site" werken moet je ook de meute bediendes mee rekenen.

poli | 02-08-11 | 12:45

Ik sprak laast nog een dame van het rode kruis.
Ging toevallig op weg naar Afrika, zijn naar het hongerige gedeelte van Somalie meen ik me te herinneren.
Ik vroeg wat ze daar ging doen: Heel lul verhaal over hongerige kindjes en wat het rode kruis kan doen.
Ik heb wederom nogmaals gevraagd wat zij zelf exact ging doen, en haar letterlijke antwoord: "Ik ga daar een weekje kijken hoe erg het wel niet is"

Kon haar toen met een gerust hart uitmaken voor een enge egoist, dat ze zich dood moest schapen.
Op kosten van iemand anders naar een rampgebied vliegen, een week rond hangen -aappies kijken- geen daadwerkelijke hulp bieden en dan terug vliegen met het verhaal dat het allemaal zo erg is.

Ik walg ervan, exact hetzelfde met die zogenaamde BN-ers.

Ga godver 12 uur sjouwen met zakken voer ofzoiets, daar heb ik respect voor. Maar niet dit laffe gedoe..

geitenneuker | 02-08-11 | 12:45

@Braakbal | 02-08-11 | 12:33
Jij was me voor. Sorry, niet gezien.

La Vie En Rose | 02-08-11 | 12:45

Ontwikkelingshulp is moord.

Parsons | 02-08-11 | 12:44

@Reinaert: de afzender is gewoon bij de redactie bekend hoor maar keurig netjes geanonimiseerd.

blikjegrolsch | 02-08-11 | 12:44

Idee: Een miljard naar (bijna) stervende mensen in Afrika en een miljard minder naar Griekenland? Oh nee, dat kan slecht zijn voor onze economie!

Stefan Zeemeeuw | 02-08-11 | 12:44

De directeuren van Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Tear, UNICEF Nederland, Save The Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, World Vision Nederland doneren natuurlijk ook hun jaarsalaris.
www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenl...

Boomschade | 02-08-11 | 12:44

@Braakbal | 02-08-11 | 12:33
En dat zijn alleen nog maar de directeuren. Zijn er ook lijstjes van wat de totale overhead kost?

Eucalyptas | 02-08-11 | 12:44

@Fourtags | 02-08-11 | 12:28
Hebben ze ook.

Che_cuevara | 02-08-11 | 12:43

"Het geld gaat naar: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Tear, UNICEF Nederland, Save The Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, World Vision Nederland."

Juist ja:

Giro555:SHO: Unicef, salaris 2010: Henk Franken, 371.459,-

Giro555:SHO: Cordaid, salaris 2010: René Grotenhuis 128.514,-

Giro555:SHO: Oxfam/Novib, salaris 2010: Farah Karimi 115.769,-

Giro555:SHO Terre des Hommes, salaris 2010: Ron van Huizen 117.440,-

Giro555:SHO: Kerk in actie, salaris 2010: Haaije Feenstra 176.000,-

Giro555:SHO: Rode Kruis, salaris 2010: Cees Breederveld 198.000,-

www.goldminemedia.eu/WP/2010/12/goede-...

La Vie En Rose | 02-08-11 | 12:43

@Dagobert D. | 02-08-11 | 12:28
Dan zorgen ze in ieder geval dat de Duitse economie weer wat opkrikt.

Che_cuevara | 02-08-11 | 12:43

Kerk in actie??? Ik geef godverdoeme geen geld aan'hersenspoel' instanties!! Ik spaar voor een Roze baret

Crematorium-de-Asbak | 02-08-11 | 12:43

@GS Bach | 02-08-11 | 12:39

Als je ergens écht voor staat dan strijd je met open vizier. Met alle risico's van dien, da's waar. Maar die neem je dan toch voor lief?

Anoniem moddergooien is iets voor reaguurders. Niet voor organisaties die pretenderen beter te weten of zelfs denken de wijsheid in pacht te hebben.

Reinaert | 02-08-11 | 12:42

@Reinaert | 02-08-11 | 12:32
hoho, ik verdedig de waanzin van de graaiers niet. dat volk mag wat mij betreft strafrechtelijk vervolgt worden voor zowel misleiding, het tegenwerken van hulp aan hulpbehoevenden als corruptie.
maar het is net als met iedere acute noodsituatie.
stel je een brand voor bij de buurman. de buurman vraagt de overbuurman 112 te bellen. de overbuurman stemt toe, belt de brandweer maar niet voordat hij de buurman akkoord laat gaan met een 20% 'onkostenvergoeding'. wat er op neer komt dat bij de 5000 euro brandweerkosten ook nog eens 1000 piek naar de overbuurman moet. door ons allen betaald.
en nu de hamvraag: moeten we eerst in discussie/politie bellen om te voorkomen dat de overbuurman zo'n absurde vergoeding vraagt of zullen we toch maar eerst de brandweer bellen en dan, achteraf, die absurde 1000 piek zien terug te krijgen?
Voor mij zo klaar als een klontje. hoe dan ook eerst de brandweer bellen. daarna die buurman naar de schandpaal/schavot.

two ball cane | 02-08-11 | 12:42

@Fijnstoffer | 02-08-11 | 12:34
Moeilijk, moeilijk... keuzes keuzes..
Misschien denken wij te moeilijk en is de pubiele medewerker, gewoon een seniele (babyboomerd) medewerker..

deMeer | 02-08-11 | 12:41

Gewoon alle die SHO clubjes samenvoegen tot 1 nationale hulp organisatie zou al veel schelen.

En als we dan toch bezig zijn schaffen we al die losse omroepen ook af, te beginnen bij de IKON.

Ronman2k | 02-08-11 | 12:41

Beste Bert,
Zie de boze reacties voor wat die zijn,christelijk geprogrammeerd moreel verontwaardiging, niet veel anders dan Islamitisch moreel verontwaardiging maar dan met een andere trigger.

poli | 02-08-11 | 12:41

Ook mooi dat die muts "GeenStijl.nl" voluit schrijft. Zegt mij genoeg.

yamahaha | 02-08-11 | 12:41

@Absoluut niet waar | 02-08-11 | 12:27
Dat die mensen hulp nodig hebben is zeker.
Alleen de manier waarop het nu gaat is haast crimineel.

Het zou beter zijn om èèn organisatie te hebben die alles verzorgt, onder strenge controle en het afleggen van verantwoording aan de burgers.

Dat dit niet kan met uitsluitend vrijwilligers is duidelijk, maar de salarissen kunnen echt wel wat minder.

En dan zou ik wel willen storten, maar alleen dan.

Che_cuevara | 02-08-11 | 12:41

Zuursnor | 02-08-11 | 12:39 |
Ach man, ga je billen wassen in Zwitsal.

blikjegrolsch | 02-08-11 | 12:40

Leuke (en terechte) reactie van de anonieme medewerker. @BertBrussen, je hebt betere stukken geschreven / tegen terechtere dingen aangetrapt!

zeghet | 02-08-11 | 12:40

Ook na de UPDATE zeg ik toch liever mijn lidmaatschap van IKON op dan van de VARA, omdat ik dan ook zeker weet, dat ik nog steeds niets aan GIRO 555 hoef te geven.

ZKH EénOog | 02-08-11 | 12:40

Nare Vent @ 12:18 heeft gelijk, 't is beetje minne 'humor', Bert. Dat neemt niet weg, dat je fundamenteel gesproken wel een punt hebt : dat oeverloze incidenten-management door duurbetaalde liefdadigheids-clubjes is géén oplossing voor het probleem. Daarvoor is het tijd, hoog tijd, dat er voortvarend een aanvang gemaakt wordt door boven ons gestelden met een structurele oplossing van het probleem Afrika. Maar de tandeloze versnellingbak, die 'Verenigde Naties' heet, heeft kennelijk andere prioriteiten. Daarmee blijft het wel/niet geven aan SHO(achtigen) dilemma bestaan. En dat is pas écht een gotspe, veel meer dan Brussen smakeloze 'humor'.

baba4oog | 02-08-11 | 12:40

In een ding hebben die hulpverleners een beetje gelijk, dat geld gaat niet naar onduidelijke regimes/overheden in Afrika.

Dat geld gaat voor een groot deel op aan overhead en de salarissen van de directie van dat soort goede doelenclubs.

De directeur van het Nederlandse Rode Kruis bijvoorbeeld, pakt zo rond de twee ton per jaar. En ze hebben directeuren in elk land waar ze actief zijn.

Das duur.

zeg maar jansen | 02-08-11 | 12:40

LOL @ update.

yamahaha | 02-08-11 | 12:39

@Zlat | 02-08-11 | 12:31
Grappig, ik verwacht een repliek met enig niveau. Wat krijg ik? "Ga je billen wassen zwitsal". Misschien moet jij je eens wat meer gaan inlezen in de situatie en niet alleen die zwart wit beelden bekijken die ze je voorschotelen. Misschien moet je eens van je troontje afkomen en beseffen dat continu geld pompen in dat soort landen niet helpt.

Natuurlijk kunnen we deze mensen helpen maar dan ook hun kinderen over 20 jaar en dan weer hun kinderen. Het probleem van Afrika is de bevolkingsgroei. Wist je dat de bevolking van Afrika over 30 jaar verdubbeld is als ze zo door gaan? Geïndustrialiseerde landen hebben te weinig kinderen, ontwikkelingslanden hebben er te veel.

Misschien toch maar een keer slikken en het hoofd afwenden want dit houdt geen stand. Condooms sturen, dat is de oplossing ook niet daar ze het niet mogen gebruiken van de paus.

Zuursnor | 02-08-11 | 12:39

Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Tear, UNICEF Nederland, Save The Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, World Vision Nederland.

Da's 10 keer overhead (bestuur, directie, huisvesting, personeel, bolides etc); da's geld voor de vergaderingen (met diner) om de verdeelsleutel te bespreken; 10 keer ter plaatse lagere en hogere overheden paaien; 10 keer plaatselijke warlords omkopen en ga zo maar door.

Uiteindelijk blijft € 7,-- van elke € 100,-- donatiepoet over voor de hongerende afrikaantjes. Hooguit.

stuyterkuycken | 02-08-11 | 12:39

irma zonderboezem | 02-08-11 | 12:34
ook zonder boezem doable?

Uppie2010 | 02-08-11 | 12:39

Een wapenembargo voor dit soort landen zou de zogenaamde hongersnood wel eens sneller en beter kunnen oplossen dan centjes aan een gironummer overmaken.

Dostranamus | 02-08-11 | 12:39

Zolang die stichtingen hun salarissen niet aanpassen aan een "normaal" niveau gaat er geen euro meer heen. Die gasten zitten er voor de poen, en niet om een ander te helpen. Laten alle regeringen maar 10% van hun defensie budget geven, dan is er geen honger meer.

Mcfan | 02-08-11 | 12:39

Reinaert | 02-08-11 | 12:25

O, dus als iemand nu van de hier veelgeprezen anonimiteit gebruik maakt - bijvoorbeeld om te voorkomen door types als Brussen publiekelijk in de urine te worden geplaatst - is het weer niet goed!
Verder wat two ball cane zegt.

GS Bach | 02-08-11 | 12:39

De anonieme IKON-figuur zou zich beter eens druk maken WAAROM veel mensen zo cynisch zijn over het doneren aan de zgn. "hulporganisaties". Iets met "eigen", "vegen" en "straatje".

Aktivist | 02-08-11 | 12:38

-weggejorist-

pluizie | 02-08-11 | 12:38

Elke 10 jaar weer de herhalio-vervelio show uit Afrika, intussen kopen de Chinezen grond in ruil voor eten...

poli | 02-08-11 | 12:37

En dan die foto-tag: "Heb je honger of heb je trek?"

HOHOHOOOOOOOO!!!!!! WAT LEEEEEEEUUUUUUUUKKKKKKK!

*probeert zijn braakneigingen te beheersen*

Fuck this and fuck you too.

/out.

TM | 02-08-11 | 12:37

@ Crak-ho | 02-08-11 | 12:30
Ja.. of anticonceptiepillen door het brooddeeg mengen..
Voedseltekorten moet je bij de wortel aanpakken..

erdingerweissbrau | 02-08-11 | 12:37

@irma zonderboezem | 02-08-11 | 12:34
+1
Overigens @zonderboezem: pics or it did not happen.

Fijnstoffer | 02-08-11 | 12:37

@Doone; Inderdaad. Je geld blifjt gewoon in Nederland. Maar laten we met z'n allen geld storten op giro 555. Is ons schuldgevoel ook weer afgekocht en kunnen we ongeneerd verder met het volstauwen van onze harses met broodjes frikandel. Maar dan wil ik wel een naamplaatje met mijn naam op de AK47 die met mijn doneercentjes gekocht wordt. Hou een sop met dat wereldverbeterend gelul, anomieme IKON-loel, dit probleem gaan we niet oplossen door het sturen van centjes, heur!

mozias | 02-08-11 | 12:37

51 jaar burgeroorlog, 20 jaar zonder regering, en het enige landbouw gereedschap in de hand is een automatisch geweer. EN de populatie maar blijven groeien (raar, want honger maakt onvruchtbaar), terwijl voedsel afneemt.

Het is cru, maar het beste is, dat de populatie nu afneemt, zodat we niet over 10 jaar te horen krijgen dat ze nóg groter vgoedselprobleem hebben, omdat de populatie (naar nu verwacht wordt) verdubbeld is, terwijl de voedselproduktie niet gestegen zal zijn.

Het is inhumaner die mensen aan voedsel te helpen, dan de populatie uit te laten dunnen.

ZKH EénOog | 02-08-11 | 12:37

Er is geen honger in de hoorn van afrika.
Wèl misdadige regeringen die liever wapens kopen en de in hun landen geteelde groentes naar het westen exporteren om dan die hoognodige benodigde wapens bij hetzelfde westen te kopen.
Kijk maar eens in om het even welke supermarkt waar de groentes vandaan komen.
Dan gaan je ogen wel open.

Dostranamus | 02-08-11 | 12:36

Dat je als gierige kudt-hollander loopt te griepen over Giro 555 vooruit, je doet maar.

Maar om die foto te plaatsen bij zo'n zuigend flutstukje dat alleen maar is bedoeld om je eigen lul stijf te krijgen is ver - VER - beneden alle peil.

Zelfs het meest primaire fatsoen ontbreekt. Zoals wij echte originele GeenStijlers van het eerste uur dan zeggen : Ongezien de tyfus Brussen, ongezien de tyfus.

TM | 02-08-11 | 12:35

@deMeer | 02-08-11 | 12:30
Misschien.
Of Puberale (fout geschreven als Pubiele).
Of misschien is iemand die vaak in een pub komt wel pubiel.

Fijnstoffer | 02-08-11 | 12:34Het is meer dan gruwelijk wat daar gaande is maar ik betaal belasting en we doen aan ontwikkelingshulp en dat vind ik genoeg.
Het gebedel bij iedere ramp die zich voldoet, ik ben er klaar mee.Geen cent krijgen ze!

irma zonderboezem | 02-08-11 | 12:34

Unicef Henk Franken € 371.459
Rode Kruis Cees Breederveld € 198.000
Hartstichting Hans Stam € 181.119
Nierstichting Paul Beerkens € 177.249
Kerk in actie Haaije Feenstra € 176.000
KWF Kankerbestrijding Ton Hanselaar € 175.135
Artsen zonder Grenzen Hans van de Weerd € 174.000
Prins Bernard cultuurfonds Adriana Esmeijer € 160.400
Natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff € 154.000
Plan Nederland Tjipke Bergsma € 136.000
Wereld Natuur Fonds Johan van de Gronden € 129.498
Cordaid René Grotenhuis €128.514
Greenpeace Liesbeth van Tongeren € 126.901
Woord en Daad Jan Lock € 125.361
Daar gaan we weer de zakkenvullers,nee we houden de bal in de ploeg.En dus niet naar onduidelijke regimes/overheden in Afrika.

.
Astma fonds Michael Rutgers € 125.000
Zonnebloem Marijke van Eck € 122.416
Terres des Hommes Ron van Huizen € 117.440
Amnesty International Eduard Nazarski € 115.955
Oxfam/Novib Farah Karimi € 115.769
SOS Kinderdorp Albert Jaap van Santbrink € 103.164
Cliniclowns Nederland Hans Geels € 94.577
Liliane fonds Kees van den Broek € 92.016
War Child Mark Vogt € 87.600

Braakbal | 02-08-11 | 12:33

-1 voor jou Bert. Iedereen weet dat er geld aan de strijkstok blijft hangen. Altijd lekker makkelijk om grappen te maken, prutser.

Dat het gebeurt wil niet zeggen dat er minder bij de doelen terecht komt. Als je iemand laat ledenwerven, kost dat geld, maar levert ook meer donaties op. Als je iemand professioneel de boel strak laat managen (en niet door Jan L*l die het vrijwillig doet) kan je efficiënter werken en dus meer geld bij de doelen krijgen.

kolojoeris | 02-08-11 | 12:32

Ik zie alleen een lijstje beleggingsmaatschappijen. Serieus, weet je hoeveel geld oxfam, novib, terre des hommes c.s. in kas hebben?

Trouwens volgens de islamieten is er toch geen hongersnood?

Vaus | 02-08-11 | 12:32

ik word wel een beetje treurig van veel van de reaguursels die ik lees.
Blijkt toch dat zo'n 90% van de reaguurders nog nooit europa en waarschijnlijk zelfs nog nooit Nederland heeft verlaten...
mensen die oprecht denken dat die negertjes de hele dag uit hun neus vreten en verwachten dat blankmensen hun eten komen brengen. En die dus denken dat de negertjes het het liefst zo zien..

two ball cane | 02-08-11 | 12:32

@two ball cane | 02-08-11 | 12:26

Mwah. Als die graaiers eens zouden stoppen met het vullen van hun zakken dan zou de bereidheid van de eenvoudige burger om geld te donaneren wellicht ook weer wat groter worden.

En je maakt mij niet wijs dat de graaiers in kwestie deze sentimenten niet kennen, ze lezen tenslotte ook kranten en wellicht struinen ze ook wel eens obscure internetfora af - of laten dit doen door hun eveneens riant betaalde *kuch* communicatieadviseurs.

Maar nee, er gebeurt niets. Behalve gezeur en gezever dat er te weinig geld binnenstroomt. En iedereen is schuldig natuurlijk, behalve de graaiers zelf. Die wassen hun handen in onschuld. Pecunia non olet.

Reinaert | 02-08-11 | 12:32


Gelukkig maar dat het geld naar die organisaties gaat. Ze hebben het hard nodig, gezien de salarissen van de top.

Barbertjehangt | 02-08-11 | 12:32

Che_cuevara | 02-08-11 | 12:24
Een organisatie kan niet bestaan uit vrijwilligers. Hoge salarissen zijn inderdaad onzin, maar die worden sowieso betaald. Een organisatie als ICCO blijft ook bestaan zonder donaties (de staat geeft ze budget).

Begrijp me niet verkeerd, ze mogen van mij allemaal met wat minder centen rondkomen. Ik vind het alleen een beetje vreemd om maar steeds over de ruggen van rampen daar een discussie over te voeren. Doe dat als er niets aan de hand is, niet als propaganda om minder geld bij mensen te krijgen die dood neervallen van honger.

Zuursnor | 02-08-11 | 12:25
Ga je billen wassen zwitsal.

Zlat | 02-08-11 | 12:31

We kunnen beter condooms, en dergelijke, opsturen naar de hoorn van Afrika. Dat is lange termijn denken!

Crak-ho | 02-08-11 | 12:30

toffer | 02-08-11 | 12:29

labiele (??) Omroep Mederwerker...?

deMeer | 02-08-11 | 12:30

ik snap nooit waarom er zoveel organisaties nodig zijn om eten daar te brengen. Waarom niet gewoon 1 die dat regelt. of brengen ze elk een ander gerecht?

20 organisaties is 20 keer kader wat betaalt moet worden. En dus blijft er minder over om aan de mensen te geven die het echt nodig hebben.

augustinian | 02-08-11 | 12:30

Pubiele (??) Omroep Medewerker?

Fijnstoffer | 02-08-11 | 12:29

Ja Brusse je moet het wel goed zeggen, Giro 555 gaat inderdaad naar 10 (wtf?) goede doelen.. Maar zij geven dat geld aan die vage regimes/overheden, om daarnaast maar te zwijgen over wat er op de eigen rekeningen van die goede goedelen blijft staan..

@klaartjewijn | 02-08-11 | 12:18
JA die is wel goed! :)

deMeer | 02-08-11 | 12:28

Laf stukje van GS. Ik heb lekker toch gelijk.

Fourtags | 02-08-11 | 12:28

de directie van Oxfam Novib heeft wel een paar nieuwe bmw 7 series besteld, dus het geld wordt goed besteed.

Dagobert D. | 02-08-11 | 12:28


Balsaq heeft net een pot koffie gezet, en deze daarna door de gootsteen gegooid. Gewoon, omdat dat kan.

Heerlijk!

Balsaq | 02-08-11 | 12:28

Lekker makkelijk hebben die lui het daar: Eh swa, ik heb honger man.. maa heb geen doekoee meerr.. bel die luii dan uit 'olland giro 555. jeweetoch swa!
[/sarcasme]

erdingerweissbrau | 02-08-11 | 12:28

En als je dan zonodig de kindertjes in de arme landen moet helpen, dan doe je dat maar met pensionados en vrijwilligers in een halfronde barak op de Veluwe.
In plaats van duurbetaalde bralstaven met leasebak in een kapitaal grachtenpand.
En dan nog is mijn voorstel om condooms en pillen te sturen.

vetkleppert | 02-08-11 | 12:27

Eeuwig zonde dat de goede doelen hun naam te grabbel hebben gegooid over de ruggen (of hongerbuikjes) van al die mensen die hulp nodig hebben.

Het is toch eigenlijk absurd hoe cynisch de meeste mensen (mijzelf incluis) staan t.o.v. het helpen van de medemens. Want dat deze mensen hulp nodig hebben lijkt me een understatement..

Absoluut niet waar | 02-08-11 | 12:27

Wat @Die nare vent | 02-08-11 | 12:18 | | Reageer+ |
3
zegt.
Bert, het geld komt vast niet 100% terecht waar het bedoeld is maar je misgunt mensen nu hulp omdat er mensen van profiteren die het in jouw ogen niet verdienen. Als je vervolgens nu een goed alternatief had geboden om die mensen te helpen had je een punt maar nu ben je gewoon meer bezig met bestuurders hun riante salaris te misgunnen en neemt daarbij op de koop toe dat er honger heerst in afrika. m.i. zou je je eerst zorgen moeten maken over de honger en dan pas over de graaiers van de hulporganisaties.

two ball cane | 02-08-11 | 12:26

Ah, het gaat dus naar overbetaalde directeuren van onduidelijke instanties in Nederland in plaats van naar onduidelijke regimes/overheden in Afrika. Dat verandert de zaak.

DoOne | 02-08-11 | 12:25

Een anoniem IKON-lafbekje. Het mot niet gekker worden!

Dat zo'n *kuch* integere subsidiespons zich ook al van anonimiteit moet bedienen is een teken aan de wand. Daar zit méér achter. Wat ik je brom!

Reinaert | 02-08-11 | 12:25

@Zlat | 02-08-11 | 12:20
Dus, ook al wordt de bevolking er niet beter van, stort toch maar geld? En omdat iemand anders in de wereld het slechter heeft dan mij, moet ik mij schuldig voelen? Doe toch normaal, ransaap. Ik ben leuk wanneer ik dat wil en niet wanneer jij dat wilt.

Zuursnor | 02-08-11 | 12:25

"Het geld gaat naar: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Tear, UNICEF Nederland, Save The Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, World Vision Nederland. En dus niet naar onduidelijke regimes/overheden in Afrika."

Ja hoi, die sturen het geld vervolgens weer naar onduidelijke regimes/directeuren. Schiet lekker op.

Rest In Privacy | 02-08-11 | 12:25

pas als elke gestorte euro gebruikt wordt voor hulp (en niet aan de strijkstok blijft hangen bij bestuurders van de 'hulp'organisaties hier en ander tuig ter plaatse) geef ik helemaal NIETS. kom op, openheid van zaken! waar blijft dat geld, graag gespecificeerd tot op de euro!

terazino | 02-08-11 | 12:24

@Zlat | 02-08-11 | 12:20
Het gaat niet om leuk te zijn.
Die hulporganisaties zouden zich de ogen uit de kop moeten schamen als je ziet in wat voor panden die huizen, wat er aan salarissen betaald wordt, hoeveel "reisjes" er gemaakt worden.
Er komt echt niet zo veel geld bij de mensen die het echt nodig hebben.
De hulporganisaties misbruiken al jaren humanitaire rampen voor eigen gewin.

Gangsters zijn het.

Che_cuevara | 02-08-11 | 12:24

Zonde van dat geld, ik stel voor dat het naar Griekenland gaat.

Dhr. Z. Wijn | 02-08-11 | 12:23

Ramadan is ook wel honger op zich.

Turrukje | 02-08-11 | 12:23

De enige nuttige ontwikkelingshulp is contraceptie. Dan is er meteen genoeg te eten.

vetkleppert | 02-08-11 | 12:22

Waarom 10 goede doelen?

* directieleden van genoemde doelen moeten thuis ook eten op tafel brengen.
* meer aftrekposten voor de belasting.
* meer doelen is imposantere uitstraling naar donateurs toe, is meer geld krijgen, is nog meer lekkerder eten kopen door directieleden.

Om maar een paar puntjes te noemen.

Irritantvindikhetnie | 02-08-11 | 12:22

Faal, je kan helemaal niet lid worden van de IKON.

Turrukje | 02-08-11 | 12:22

Volgens mij kan je helemaal geen lid worden van de IKON, wel doneren aan dit clubje. Research, Bert, research...

Cursorbewoner | 02-08-11 | 12:21

Als een ramp maar ver genoeg weg is, wordt het steeds makkelijker om je er niets van aan te trekken.

Gut-O-Gut | 02-08-11 | 12:21

Ook al komt niet al het geld goed aan, alle hulp lijkt me nodig daar.

Storten jullie je lunchgeld maar op giro 555. Eet een week niet en durf dan nog eens leuk te zijn.

Zlat | 02-08-11 | 12:20

pas nog n lijstje gezien van de salarissen van de heren directeurs van genoemde organisaties... laat die maar wat inleveren.
btw: wat graait een IKON medewerker weg aan belastinggeld? lijstje?

Uppie2010 | 02-08-11 | 12:20

Geen cent krijgen ze van mij!

Evildutch | 02-08-11 | 12:20

sjonkanon | 02-08-11 | 12:19

Als je een lijstje hebt gezien met de salarissen van die directeuren van al die verschillende hulporganisaties, dan snap je wel waarom het er zoveel zijn...

eerstneukendanpraten | 02-08-11 | 12:20

"Het geld gaat naar: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Tear, UNICEF Nederland, Save The Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, World Vision Nederland. En dus niet naar onduidelijke regimes/overheden in Afrika."

In deze zin is maar èèn woord verkeerd.
Het woordje "niet" dat moet dus "wel" zijn.

Che_cuevara | 02-08-11 | 12:20

Bart is ook gewoon een schoft.

Zeeschuimer | 02-08-11 | 12:20

@eagly_eye

Omdat doodhongerende kinderen niet tof zijn.

nattegeit | 02-08-11 | 12:20

jajaja, heel erg allemaal weet je wat erg is? dat het al 18 over 12 is en ik nog steeds geen lunch heb gehad.
Zolang die "samenwerkende hulporganisaties" nog steeds de mooiste kantoorpanden in de binnenstad en dito riante salarissen ontvangen, krijgen ze geen cent. basta. Ik geef m'n geld nog liever aan een junk op straat, dan weet ik tenminste wat er mee gebeurt.

JaapStar | 02-08-11 | 12:20

Honger is ook maar een subjectief gegeven...

eerstneukendanpraten | 02-08-11 | 12:19

Waarom 10 goede doelen? Is er 1 niet genoeg ofzo? Voor dat alles eerlijk verdeeld is zijn we 3 jaar verder, nou ook die mensen in Afrika kunnen niet 3 jaar zonder eten!

sjonkanon | 02-08-11 | 12:19

De landen waar honger heerst hebben regeringsleiders jaar na jaar de budgetten voor defensie verhoogd (wapen aanschaf). Geef me 1 goede reden waarom wij daar geld naartoe zouden moeten sturen.

Eagle_Eye | 02-08-11 | 12:18

Je bent een schoft Brussen. Een buitengewoon misplaatst stukje "humor" over een vreselijk probleem. De pica zegt genoeg lijkt me.

Die nare vent | 02-08-11 | 12:18

je bedoelt "... in bordelen" ?

>poep | 02-08-11 | 12:17

beoordelen ????

>poep | 02-08-11 | 12:17

"hongerlijdende mensen in Afrika beoordelen"
huh?

DeKoningVanGeenstijl | 02-08-11 | 12:17

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl