achtergrond

Geenstijl

Meldpunt Discriminatie notoire wetsovertreder

mdi boeven Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) overtreedt al ruim drie jaar lang de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Het MDI, een stichting die discriminatie op internet moet tegengaan, blijkt namelijk niets anders dan een ordinair recherchebureau. Zo legt de stichting geheime dossiers aan van -in hun ogen- foute internetters, zonder dit te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Volgens de wet behoor je na zo’n verzoek binnen redelijke termijn met de documenten over de brug komen. Tot op de dag van vandaag hebben we echter nog altijd niets van het MDI mogen vernemen. GeenStijl beraadt zich daarom op juridische stappen.
Wetsovertreding 1: meldingsplicht ontlopen

Het Meldpunt heeft in haar gehele bestaan verzuimd de zeer privacygevoelige en politiek getinte database aan te melden. Pas toen GeenStijl opheldering vroeg, renden ze snel naar het CBP. Dat is een wetsovertreding. Door het ontlopen van deze meldingsplicht heeft het CBP nooit de wettelijke grondslag van de gevoelige dossiers bij het MDI kunnen controleren. Ook hebben betrokkenen nooit gebruik kunnen maken van het inzagerecht. Gevolgen voor het MDI: Ze lopen kans op een boete van maximaal 15.000 euri. Als blijkt dat ze op een oneigelijke manier informatie vergaard hebben, kan de directie zelfs een gevangenisstraf krijgen. We werken momenteel met een advocaat aan het indienen van een klacht bij het CBP. De kans is groot dat het Meldpunt alle tot nu toe vergaarde gegevens moet vernietigen.

Wetsovertreding 2: Meldpunt is een particulier recherchebureau

De melding die het MDI op 5 juli 2004 bij het College Bescherming Persoonsgegevens heeft gedaan, is frauduleus. In de Melding staat namelijk dat het Meldpunt 'meldingen opneemt'. Dit is slechts ten dele juist: naast het opnemen van meldingen, doet het Meldunt ook onderzoek naar overtreders. Sterker nog, ze zijn zo bedreven in dit onderzoek dat ze cursussen geven aan de Amsterdamse politie. Dit terwijl het College duidelijk is over wat een recherchebureau is: het gaat om de werkwijze, niet om de rechtsvorm (stichting) of inkomstenbron (subsidie). Gevolgen voor het MDI: boete of gevangenisstraf.

Wetsovertreding 3: Meldpunt vernietigt verzamelde gegevens niet na 72 uur

Het Meldpunt doet aan internetrechercheren... Dus zijn ze volgens de wet verplicht om gegevens van afgeronde onderzoeken binnen 72 uur te vernietigen. Het Meldpunt heeft geen enkele procedure op dit gebied. Gegevens worden blijkens de melding onbeperkt bewaard. Maar omdat 'onderzoeken' eigenlijk nooit worden afgerond, kan het MDI gegevens over politieke voorkeuren, nicknames, ip-adressen en eventueel NAW-gegevens onbeperkt bewaren.

Wetsovertreding 4: weigering inzage in eigen dossiers

Ondanks dat wij recht hebben op inzage, weigert het MDI te vertellen in hoeverre onze ip-nummer, uitingen onder nicknames en andere zaken over stijlloze medewerkers zijn vastgelegd. Het MDI weigert botweg inzage. Wij hebben ooit een akkefietje gehad met het MDI omdat ze vonden dat wij discriminerend bezig waren. In de tijd dat Rob Oudkerk 'kutmarokkanen' riep, deden wij hetzelfde.

Wetsovertreding 5: Overtreding van Auteursrechtgegevens

Het MDI heeft in haar Nederlandstalige jaarverslag ongevraagd een posting van GeenStijl opgenomen. Hierop rust ons auteursrecht. Wij willen niet dat onze content, inclusief layout in een jaarverslag van het MDI staat. Het is duidelijk dat het MDI de tekst wilde plaatsen zodat hij gelezen werd. In het Engelstalige verslag is ons postje niet overgenomen namelijk. Wij eisen een vergoeding van 300 euri.

Wat GeenStijl tegen MDI heeft

Het Meldpunt houdt zich bezig met een van de meest gevaarlijke en omstreden manieren van registreren: namelijk het namens de overheid vastleggen van politieke voorkeuren. Het doel van MDI is zaken voor de rechter brengen en aangifte doen bij de pliesie. We worden om ons onbekende redenen genoemd in een jaarverslag. Er zouden maar liefst zeventien 'meldingen' gedaan zijn, zo valt er te lezen. Maar we weten niet *wat* voor meldingen dat zijn. We weten niet of het zeventien afzonderlijke meldingen zijn over zeventien onderwerpen, of zeventien reacties op 1 'stukje content'. Er is geen uitleg over de klachtenprocedure want die is er niet. "we doen nooit uitspraken over aangiften", zo zegt het Meldpunt, maar in Dagblad Trouw lezen we dat Eissens wel degelijk commentaar geeft op GeenStijl. Alles wat het Meldpunt doet, blijft in nevelen gehuld. Het Meldpunt wil geen communicatie openbaar maken die ze gevoerd hebben met andere overheidsinstanties. Zo is het voor 'slachtoffers' van het MDI onmogelijk te controleren of deze instanties wel de juiste informatie krijgen. Het Meldpunt moet worden opgeheven.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.