"Door de enorme media-aandacht voor de misstanden in het hbo, dreigt de puinhoop in het mbo uit het oog te worden verloren. Ten onrechte. In het mbo is de puinhoop zo mogelijk nog groter dan in het hbo. Dat wij hier in de pers zo weinig van vernemen, heeft een heldere oorzaak: politici en journalisten hebben zelf geen mbo gedaan en ook hun kinderen studeren doorgaans op een hoger niveau." Helder punt Martin Slagter, en dat gaan we NU veranderen. Trek maar open die beerput, zodat we allemaal weten hoe op het MBO de
toetsen Nederland eigenlijk beoordeeld worden. Dat gaat dus zo (let wel, we hebben het hier over het hoogste MBO4 niveau, dit zijn de mensen die door kunnen stromen naar het HBO). Komt 'ie. Als bij een de door de leerling ingevulde toets 'de spelling en de woordvolgorde accuraat genoeg is
om de tekst te kunnen volgen' wordt aan de norm voldaan.
WTF? Oftewel: als je zo'n beetje snapt wat er staat dan is het goed. Maar nu komt het. Wordt aan dit spij-ker-har-de criterium niet voldaan, dan mag er één punt in mindering worden gebracht op 20 punten in totaal. Dus, schrijft de leerling een brief waar zoveel spelfouten in zitten dat hij niet meer te volgen is, dan nog kan men een 9,5 voor de toets halen. Ja, laat maar even rustig inwerken. En dan nu de eindvraag. Wat doen we hier mee? MBO opdoeken en opnieuw opbouwen of zullen we een vak als Nederlands gewoon helemaal schrappen en accepteren dat meer dan de helft van de bevolking niet kan schrijven maar wel heel goed met de handjes is. Kan ook!
Reaguursels
InloggenWeer zo'n docentje dat zijn eigen voortreffelijkheid wil etaleren, maar nee, meneer is ook nog filosoof. Als dit magere schrijfsel al een bewijs is voor de puinhoop in het MBO dan is het wel de aanstelling van dhr Slagtert in het MBO. Hiervoor voert hij zelf het bewijs aan: bij hem haalt niemand een voldoende voor het onderdeel correspondentie, zelfs niet in het HBO! Verder valt op dat het Nederlands van 'zijne voortreffelijkheid' niet voldoet aan het B2 niveau: hij 'geeft' toetsen in plaats van ze 'af te nemen'. Ja, zo krijg je natuurlijk al snel fraude!
Het begrip 'puinhoop' wordt helemaal opgehangen aan de examinering van één van de 5 onderdelen van de examinering voor Nederlands, namelijk het onderdeel 'schrijven' en dan nog wel op basis van één criterium.
Misschien is het inderdaad een grote puinhoop, daar in het MBO, maar niet uitsluitend om die ene reden die door Slager wordt aangedragen.
@Het_Genie | 04-07-11 | 21:07 |
Zeau, jij ken spellûh jongûh!
Tot zover de vorm. Heb je ook iets inhoudelijks te melden? Na een dergelijk spellingscollege verwacht ik een minstens zo doorwrocht betoog over hoe het zover heeft kunnen komen.
*hoopt vanzelfsprekend op goedkeuring van in deze plemp toegepaste spelling*
chind | 04-07-11 | 23:25
omdat dan meer mensen zullen zakken (ja, hoe is het mogelijk). Door toetsen door het jaar heen te hebben, raakt men vertrouwd met de te leren stof. Aan het einde zou het eigenlijk allemaal herhaling moeten zijn. Als je deze toetsen door het jaar heen niet zou hebben, zou niemand iets uitvoeren en zullen er mensen die normaal wel zouden slagen nu ineens niet slagen.
Het_Genie | 04-07-11 | 20:41 | + 1 -
Oh ja, beseffen is geen wederkerend werkwoord. Vergeten. Zoals jij vergeten bent hier en daar een spatie in te tikken.
Ik adviseer je hier eens naar te kijken: www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY
Stephen Fry maakt daar het punt dat je beter creatief kunt zijn met taal waarbij je af en toe een steekje laat vallen dan je Tipp-Ex erbij te pakken en neurotisch elke verkeerd geplaatste komma uit te witten. Ja, je moet leesbare taal bezigen, maar je kunt ook overdrijven.
Trouwens ik heb nooit begrepen waarom op het HAVO en VWO het systeem van schoolonderzoek + centrale schriftelijk examen geldt? Bekend fenomeen: schoolonderzoekje wordt gemaakt door lieve leraar en daarvoor wordt een 7 gehaald. Centraal schriftelijk examen een 4. En ja hoor, we zijn geslaagd!!!!
Op het MEAO van toen gold alleen 1 cijfer nl het cijfer van het schriftelijk examen. Waarom kon en kan dit systeem ook niet gelden voor het HAVO en VWO??? Of zijn ze op het HAVO en VWO niet bestand tegen de druk van maar op 1 moment moeten kunnen presteren??? De MEAO'ers van toen konden deze druk wel aan......
Ik heb zelf eind jaren 80 MEAO gevolgd en begin jaren 90 HEAO. Op het MEAO gold toen alleen het systeem van centrale schriftelijke examens. Maw je kreeg maar 1 cijfer voor je examenvak en dat moest een voldoende zijn. Keihard!!! Er was geen mogelijkheid om te compenseren met schoolonderzoeken zoals op het HAVO en VWO (met de nodige fraude!!!). Ik kan je 100% garanderen dat de economische vakken op het MEAO op een hoger niveau stonden dan het VWO van toen omdat ik als oefenstof de examenbundels van het VWO gebruikte en ik het VWO examen niveau Economie 1 en 2 van lachwekkend niveau vond. Had men het systeem van 1 centrale schriftelijke examen gehandhaafd dan wat het MBO op niveau gebleven zoals in de jaren 80 en begin jaren 90.
Voor de HEAO geldt dat ik tijdens mijn studie nooit 1 project heb uitgevoerd. Het was alleen maar stampwerk. Voor bepaalde tentamens diende minimaal 150 pagina's aan tekst uit het hoofd geleerd te worden voor het tentamen. Maw gewoon kennis vergaren. Helaas heeft het CGO het niveau van de HEAO naar een infantiel niveau gebracht. Daarnaast gold dat je per studie jaar totaal maar 9 tentamens mocht herkansen, nl 3 tentamens per semester.
Conclusie: op het MBO gewoon weer schriftelijke examens invoeren en op het HBO het CGO afschaffen.
Dat krijg je nou door stemvee te importeren.
Op de dorps lagereschool hadden wij (ik) een beter niveau.
@H.J.W. | 04-07-11 | 20:59
Dank voor de steun. Nog een "leuk" voorbeeldje, gisteren gezien in een reactie op een GS topic.
Komt ie : "hij heeft gezecht".
Inderdaad zie je ook in teksten van journalisten soms de vreselijkste taalfouten.
@ Het_Genie | 04-07-11 | 20:41
Je hebt groot gelijk! Ik heb zelfs in de redactionele stukken op het forum van Elsevier.nl de vreselijkste (en niet MEEST VRESELIJKE) fouten gezien en aangegeven richting de redactie, maar verbeteren ho maar. Ik sta zelf voor de klas en verbaas me soms over wat pubers op papier schrijven. "Ik werdt" ben ik zelfs wel eens tegen gekomen.
Bijna alle bovenstaande reacties zijn een perfecte illustratie van de inhoud van het artikel over het niveau van het (mbo) onderwijs. Er zijn er maar een paar bij die zonder ernstige taalfouten zijn. Van het stompzinnige ... om me te beseffen dat ..(Canterwood | 04-07-11 | 13:48 ),nee lutser het is "ik besef dat" (zonder "me" dus) of "ik realiseer me dat", tot ontelbare zgn. stam + t fouten. Zoals daar zijn : Het verbaasD me dat (nee verbaasT), je beweerd dus.. (nee beweerT), je hanteerd (nee hanteerT). Daarnaast de onvermijdelijke foutieve spelling van voltooid deelwoorden die op een 'd' moeten eindigen, maar die juist weer met een 't' worden geschreven. Voorbeeld : "dat dat niet werkt hebben ze nog niet erkent.(NoMinister | 04-07-11 | 13:20)
Voor ieder GS topic geldt dat bij de reacties honderden grammatica-/taalfouten te vinden zijn. Een reactie zonder ook maar één fout is zeldzaam. Bij lange reacties is dat nog te begrijpen, maar vaak gaat het om één of twee korte zinnetjes waar al gauw drie of meer fouten in staan. Het taalniveau in de GS reacties is om te huilen, ver beneden het vroegere basisschool niveau. Het lijkt soms wel of de reaguurders gemiddeld acht, negen jaar oud zijn en net hebben leren schrijven. Dit geldt trouwens ook voor andere sites, ga eens lezen bij de reacties van Telegraaf.nl of bekijk advertenties op Marktplaats. Ik weet soms niet wat ik zie en kan maar nauwelijks bevatten dat de Nederlandse bevolking zo dom is.
Afgelopen week op teletekst: "Volgens het CBS zit er tegenwoordig een groter percentage jongeren op het HBO/WO. Conclusie: we worden steeds slimmer."
Van het lachen om zoveel onnozelheid in twee zinnen, had ik bijna in mijn broek gezeken.
In Ome Azo's tijd deed je in dertien vakken eindexamen.
-
Daarvoor moest je doodgewoon een voldoende halen. Er was zoiets als een 'landelijke norm' en wie daaraan niet voldeed, mocht het 'een jaartje over doen'.
-
Stóm, natuurlijk, maar het voorkwam 'calculerende' scholieren ( 'studenten' trof je alleen maar aan op de universiteit en nergens anders) en het was overduidelijk.
-
Gevolg: er werd geleerd ('geblokt' heette dat) Leraren ('docenten' bestonden uitsluitend op universiteiten) werkten veertig uur per week - en op zaterdagmorgen ging je gewoon... naar school.
-
Er werden overigens opmerkelijk weinig foutjes in het Nederlands gemaakt (je keek wel mooi uit...)
Mensen die "is" gebruiken in plaats van "eens" of "ze" in plaats van "zijn", daar walg ik dus echt van. Zelf heb ik MBO4 net afgerond maar ik kan zeggen dat mijn Nederlands niet zo belabberd is als dat van de meesten. Het is niet perfect maar ja op ut habeeo kunne se ook nie spellu.
necrosis | 04-07-11 | 13:45
Hm, ik kort het af omdat ik het smakeloos vind. Maar als ik wil aangeven wat er in de mij. gebeurt, dan ontkom ik er niet aan die afkorting te gebruiken teneinde de beeldvorming correct te doen plaatsvinden...
Excuus voor de nare gevoelens, maar daarom denk ik dus dat het in deze gevallen wel nut heeft...
Nu maar voor Bigi Bana Boy dit leest.
De posts hierboven bewijzen het: GeenStijl heeft enkel enkel en alleen lezers van het niveau HBO en hoger. Hou jullie zelf eens lekker voor de gek, jongens.
@shin | 04-07-11 | 14:37 |
JA! Je geniet onderwijs om je eigen toekomst vorm te geven. Wanneer dit onderwijs onvoldoende is trek je aan de bel. Niets zeggen is je eigen toekomst verzieken. Dit soort beerputten gaan op een gegeven moment altijd open en dan zit je dus met brokken. Je kunt natuurlijk gewoon wijzen naar alle andere betrokkenen maar jij zit met een gedevalueerd diploma en niet die anderen.
@ crocker | 04-07-11 | 17:10 | + 0 -
Pardon?!? d/t/dt geneuzel is verdoeme basisschool werk. Goed en fout is qua taal heerlijk zwart/wit. Wat jij nu doet is je eigen gepruts goedpraten.
Als jij die vaardigheden voor dat je aan je HBO begon nog niet had, zou je er wat mij betreft sowieso niets te zoeken hebben. Maar goed, ik heb daar niks over te zeggen en dat is misschien maar goed ook.
H.J.W. | 04-07-11 | 17:03
Ik zal ook niet beweren dat ik het Nederlands heel goed beheers. Maar wat ik wou aangeven is dat dit niet de schuld van mijn HBO-school is aangezien zij geen Nederlands les meer geven.
-
En als je ziet wat je aangeeft bij mij spelfouten zijn het dus eigenlijk vooral dT-foutjes, en wees eerlijk hoe erg zij die foutjes nou helemaal? Wie maalt er om als je ergen een T extra schrijft of hem vergeet? Zolang de zinnen goed lopen, er geen domme fouten worden gemaakt vind ik het ook allemaal niet zo erg... Misschien is het eigenlijk wel tijd om het om te draaien en is de tijd gewoon rijp om kleine fouten als ook goed Nederlands te zien. Zoals dT-fouten dus. Andere fouten zoals niet het verschil weten tussen bijvoorbeeld: grote, en grootte, moet wel bestraft blijven uiteraard.
@ crocker | 04-07-11 | 16:06
Voor een HBO-er beheers je de spelling ook niet al te best! ... wordT je. ... wordt vermeldT. ... vindT ik. Plak achter elk werkwoord maar een T, dan zal het wel goed zijn?! En dan wil ik nog niet zeuren over "Nederlandse les" waar je waarschijnlijk "les Nederlands" bedoelt.
het laatste moet zijn gemiddeld een 6
Het grappige is wat ze voor 10 jaren al invoerden.
Het puntensysteem.
Dat gaat zo, je hebt een 3 op wiskunde een 3 op taal een 4 op natuurkunde enz.
Maar je hebt wel een 10 op gym en op maatschappijleer,
Hoera je bent geslaagd, je hebt een gym.6
Ik en met mij redelijk wat andere op het HBO komen van het MBO af. En ik heb het vermoeden dat de slechte kwaliteit van het Nederlands schrift ook te danken is aan de alheersende MBO-mentaliteit van 0,0. Op het MBO wordt je namelijk ook niet bepaald gestimuleerd ofzo.
Afijn, verder wordt in de tekst vermeldt dat het hele gross op het HBO die MBO-spelling toets dus niet heeft gehaald. Feit is en blijft wel dat nog steeds de meeste HBO-ers van de HAVO en VWO afkomen, dus misschien ligt het probleem juist bij de middelbare scholen... En verder vindt ik dat als je geen Nederlandse les krijgt op het HBO, en je Nederlands is van onvoldoende kwaliteit, het niet op het HBO afgeschoven kan worden. Zij hebben die lessen immers niet gegeven, maar de voorgaande scholen.
Ach dat krijg je als je de cultuur minacht, uitlacht en op een houtje laat bijten. De uitstraling van zo'n beleid is dat jongeren denken dat het niet belangrijk is om es een boek te lezen of je ergens in te verdiepen.
.
De politiek wil dat ook graag want met een domme meute kunnen ze de boel beter kontroleren.
.
Vandaar die Polen: achterlijk en altijd dronken, komt heel goed van pas.
.
Lang leve de domme kracht!
.
En al die intellectuele reaguurders hier op GS maar meebrullen: de cultuur moet niet langer mogen! Stelletje randdebielen.
"Trek maar open die beerput, zodat we allemaal weten hoe op het MBO de toetsen Nederland eigenlijk beoordeeld worden."
Nu we het toch over correct Nederlands hebben...
Het woordje zodat zou in deze tekst eidenlijk vervangen moeten worden door het woordje opdat. De beerput moet geopend worden met als doel dat we te weten komen hoe de toetsen beoordeeld worden, dus OPDAT. Zodat is in deze zin niet fout, want als de beerput wordt geopend heeft dat ook tot gevolg dat we weten hoe de toetsen beoordeeld worden.
Alsof spelling zo moeluk is..
Op zcih vnid ik het niet zo raar. Wnat odreneozk wsjit uit dta het hleeaaml niet ukitaamt waar de ltrtees in een woord saatn zlnoag de eerste een de latatse lttrees maar goed satan.
Op de uni is het ook niet veel beter.
Hopelijk gaat het kabinet flink snoeien in het onderwijs; de huidige kwaliteit is ook met veel minder geld te waarborgen.
@@penst@@rtje | 04-07-11 | 15:07
Je bedoelt de vakschool fietsenmakert!? Op het MBO leer je niks nakkes nada. Dat weet je best!
Dit is precies dat typisch linkse gedachtegoed bedacht door de hippies uit de jaren 70 die het later voor het zeggen kregen; dat iedereen een diploma moet kunnen krijgen. Maakt niet uit hoe goed of slecht je bent.
Ik merk dat de HBO'ers onder ons het erg goed uitkomt dat de aandacht zich verplaatst naar het MBO.
In een goed lopende economie heb je meer aan mensen die echt iets kunnen dan aan mensen die een laptop kunnen bedienen en een pen in één maand oplikken.
Dus aan alle bitchende HBO'ers hier....
probeer eens een band te plakken zonder je fiets naar de MBO-fietsenmaker te brengen!
raar he dat klassieke MEAO leerlingen anno nu liever twee jaartjes HAVO doen en dan naar het HEAO gaan dan VMBOKO-nep-economie-kassajuffen-in alle talen behalve Nederlands-shit onderwijs, met al die LBO huishoudschool mongooltjes te gaan zitten.
Op het MBO wordt je lieve kind verknipt door allochtone mores en dom door gebrek aan onderwijs. maar alsnog moet je er dankbaar voor zijn volgens de school!
Requiescat in pace | 04-07-11 | 13:26 |
"MBO mag gewoon weer LBO heten voor lager beroepsonderwijs."
Met de aantekening dat zo'n halve eeuw geleden de ambachtschool, waar dus bankwerkers, timmerlieden, elektriciens enz. in twee jaar een technische basisopleiding kregen, zowel vaktechnisch als algemeen vormend, van hoger niveau was dan het huidige MBO.
Er zijn dus echt straffere maatregelen nodig om te voorkomen dat we nog verder wegzakken dan naar het Noord-Afrikaanse niveau waar we nu al zowat op zitten.
Ik denk dat het een verhulde stimuleringsmaatregel is om Murat en Ali ook sollicitatiebrieven te laten schrijven.
Een "eyy jonguh, fak, iesj gef mai gelt for baan en iek for jou hossele swa!" is altijd nog beter voor de statistieken dan het zwart gaan hosselen.
Het is nog erger. De klokkenluider die over het droevige Nederlands klaagt, rekent zelf op janlul-niveau. Eerst zegt hij dat 35% van de hbo'ers uit het mbo komt, later draait de klokkenluider het om en beweert dat 35% van het mbo doorgaat naar het hbo. Dus als 10% van onze bevolking uit het buitenland komt, emigreert 10% van gans het buitenland naar Nederland? Ach ja. In grote lijnen is te volgen wat de man bedoelt, en daar gaat het om.
@ Parel van het Zuiden | 04-07-11 | 14:30
Jij verwacht dus dat studenten van 16-18 jaar groen van het VMBO die nog zat moeten leren even erop gaan wijzen dat het niveau(wat voor velen als lastig zat is) te laag is?
Het onderwijs moet nodig worden teruggegeven aan de mensen die er verstand van hebben, dwz de leerkrachten. Dus weg met die megabesturen, managementlagen en cijfermatige prestatienormen!
Het is ook een vorm van motivatie om je taal goed te willen spreken en schrijven. Als ik soms zie hoe alhier vaderlandsliefde en -trots verwoord wordt in tenenkrommend slecht Nederlands moet ik altijd even lachen.
"Hun moeten oprotten naar hun eigen land, want hun kennen niet eens onze taal beheerzen."
Om maar te zwijgen over de d,t, en dt fouten.
JorisWorstNightmare | 04-07-11
Moenie oor Afrikaans begin nie, dis 'n baie mooi taal.
@shin | 04-07-11 | 14:26 |
Je merkt zelf heus wel wanneer je geen fatsoenlijke zin op kunt bouwen. Ik heb leerlingen nou ook nog niet echt aan bel horen trekken. Eigen verantwoordelijkheid is ook wel van toepassing.
Kudtstudenten die zo dom zijn als het achterwerk van een varken.
Het heeft overigens geen ruk met multicul te maken: op de uni zitten roomblanke hoogblonde oerhollanders die geen ene fuk kunnen spellen. Sterker nog, ik kijk er van op als er eentje tussen zit die wel een zin juist op papier krijgt. Reden = geen sou uitgeven aan onderwijs. Dank u Geert, Mark, Maxime, voor het nog allemaal weer even erger maken van Nederlands failliete onderwijs.
Het niveau van de Nederlandse taal is zo laag omdat het niveau op het middelbaar onderwijs redelijk slecht is, verder is het niveau van het MBO Nederlands eigenlijk gewoon een herhaling van het middelbaar onderwijs. Het ligt niet aan de studenten dat het niveau steeds lager komt te liggen maar aan de overheid. Idem met rekenen (geen wiskunde), ik weet zeker dat het hoofd reken niveau van een 12 jarig kind net uit groep acht hoger is dan een willekeurige leerlingen van het voorgezet onderwijs, dus ook leerlingen van het VWO en havo. Het is gewoon schrijnend om te zien dat 8 jaar reken onderwijs wordt weggegooid op het moment dat leerlingen een rekenmachine in hun hand geduwd krijgen en overal voor mogen gebruiken. Eigenlijk zou een rekenmachine alleen maar mogen bij Wiskunde B want met wiskunde A kan je alles via formules uitrekenen.
Wat ik dus wil zeggen is dat het niet aan de leerlingen ligt dat ze op een steeds lager niveau afstuderen maar aan het systeem.
Meester, die met de hakken over de sloot de PABO heeft gehaald, bij de voornaam noemen + slappe vaatdoekouders + Pleesteesjun + Hyvestaaltje = Falen op het MBO.
@necrosis
Omaatjes slaan is inderdaad laf.
@ Eagle_Eye | 04-07-11 | 14:03
Dat klopt, het huidige HBO, is te vergelijken met het MBO/Havo van 20-30 jaar geleden.
De fout ontstaat al bij het basis onderwijs.
bomba12 | 04-07-11 | 14:16
Eensch. Zeker bij talen is het niveau soms om te huilen. Niet alleen van MBO'ers overigens. Ook van afgestudeerde HBO'ers, ongeacht vooropleiding.
necrosis | 04-07-11 | 14:18: als je bij ons in de klas zo zeurde mocht je een jaartje over doen. Schrijven zoals de leraar het zegt, aan elkaar en binnen de lijntjes! ;)
@Daff | 04-07-11 | 14:04
Je bedoelt de tijd van de strenge, doch rechtvaardige leraar met zijn vervloekte rode pen.....
Niet alles was "vroeger" beter.
Ik had een bloedhekel aan "schrijven", niet omdat ik taalfouten maakte, maar omdat je "aanelkaar" moest schrijven, met krullen enzovoort.
Vervolgens lag er een vel met schuine strepen onder om je te dwingen "schuin" te schrijven.
Ik schrijf sinds de middelbare school in hoekige blokletters en dat is prima leesbaar.
En dan had ik nog mazzel met een mager zesje voor schrijven, mijn Oma was linkshandig.
In haar schooltijd werd er gewoon met een liniaal op haar vingers gemept om haar te dwingen met rechts te schrijven, pure kindermishandeling!
@Bor2601 | 04-07-11 | 14:15 |
Heeft niet alleen met geld te maken. Inhoudelijk beleid, mentaliteit in de sector en mismanagement spelen misschien wel een grotere rol.
@Daff | 04-07-11 | 14:09 | + 0 -
Excuus, ik had het misschien niet vakkennis moeten noemen. Maar wat ik juist vaak heb gezien dat in het eerste jaar juist vaak ook vakken als wiskunde, Nederlands en Engels worden gegeven. Ik denk persoonlijk dat het niet geheel in de verwachting kan liggen dat dit per definitie op genoeg niveau ligt door een MBO diploma. Ook vind ik persoonlijk dat als mensen vrijstelling krijgen voor een stage ivm MBO stages dit onbillijk is. Verwachten, opdracht en normering zijn nu eenmaal gewoon anders.
Dit vrijstelling gebeuren is puur om meer studenten zo snel mogelijk door het HBO te rammen om zodoende meer geld uit Den Haag te krijgen. Dit heeft niets te maken met het bereiken van een gewenst algemeen HBO kennis niveau.
Ik begeleid al een aantal jaren stagiaires en het Nederlands van de afstudeeropdrachten (HBO niveau!) is allerbelabberdst. Desgevraagd liet de begeleidend docent weten dat het niveau van het Nederlands niet meeweegt in de beoordeling van de opdracht. Ware dat wel zo, dan was de afgelopen 4 jaar serieus geen stagiair geslaagd. Intussen bepalen die "geslaagden" wel het niveau van de toekomst. Tegen de tijd dat mijn generatie met pensioen gaat, is het Nederlands afgegleden tot een mengelmoes van Papiamento/Berbers/Afrikaans. Maar wie stoort zich naar nog aan als je het verschil toch niet meer weet...
Nederland is een land waar kenniseconomie bestaat uit het mekaar alsmaar duurdere huisjes verkopen. Niet alleen is namelijk de spelling kut, wiskunde kan ook niemand meer. En 20 jaar geleden, jongens en meisjes, was dat anders. En de reden is: tyfus laag percentage BNP aan onderwijs en onderzoek uitgeven.
@sufkut | 04-07-11 | 14:08
Die dan meteen in de prullenbak verdwijnt.
@dosis
Mijn Nederlandse taal is niet perfect.
voor Geenstijl neem ik ook minder tijd dan voor mijn werkdocumentatie/zakelijke correspondentie.
Toch is het een goede aanvulling want die taalfout is wel ingesleten.
@Eagle_Eye | 04-07-11 | 14:03
Ik neem fok liever niet als referentie, voor wat dan ook.
Ik kan u verklappen dat het op de universiteit ook helemaal ruk is: spelling wordt niet op nagekeken, en 70% moet slagen, zo niet is de docent de klos. De reden? Als land betalen we NIKS aan onderwijs. En ook niks aan docenten. En Rutte maakt het alleen maar erger.
@ JeanModaal | 04-07-11 | 14:02 | + 0 -
Wat ik heb gezien tijdens lesgeven is dat zodra in de reader of opdracht niet precies staat wat er moet gebeuren de gemiddelde MBO instromer vastloopt en dan besluit maar niets te gaan doen.
Qua uitval moet je natuurlijk ook meewegen de leeftijd en dat veel mensen in het eerste jaar iets hebben gekozen wat tegenvalt. Dit is anders voor iemand die al 4 jaar een MBO opleiding heeft, die weet natuurlijk al meer van het onderwerp.
En ja, ik vind dus wel dat MBO de P praktisch voor niets krijgen. Dat je op het MBO een bepaald vak hebt behaald betekent niet automatisch dat je dit ook op HBO niveau zou doen. Dit zou gewoon individueel getoetst moeten worden. Universiteiten doen dit ook gewoon met HBO instromers en daar lijkt me niets oneerlijks aan. Het is zonde om iemand een vak te laten doen wat die al beheerst op gewenst niveau maar ik denk niet dat je dit voor een hele groep zomaar kunt zeggen.
Qua mentalitet winnen MBO doorstromers het trouwens wel, die hebben vaak meer inzet en zullen eerder op tijd zijn. Maar ook hier denk ik dat vooral leeftijd meespeelt.
De Vries Taaltrainingen: 'dit jaar met 2 graties APK keuringe!'
Zolang de toetsen timmeren, koken, lassen en solderen, maar streng zijn en ze de gebruiksaanwijzing van de bijbehorende apparatuur kunnen lezen is er niets aan de hand dunkt mij.
Dit is nogal vreemd omdat juist in het eerste jaar veel vakkennis zou moeten worden opgedaan.
bomba12 | 04-07-11 | 13:51
Iets waar de MBO'er juist een grote voorsprong heeft op een Havist. De gemiddelde Havist op HBO informatica heeft nooit een letter geprogrammeerd, terwijl de meeste MBO'ers complete ecommerce systemen uit hun mouw schudden. Met die vakkennis zit het in de meeste gevallen wel goed. Het gaat juist om talen ed.
nou nie zo moeilijk gaan doen he
na jaren eindelijk gewoon vouten te mogen maaken en ook nog es zo dat er positive diskrimenazie onstaad maakt mei juist blei!
zo sgrijv je tog veel gemakelijker je zolizitasiebriev?
In principe kun je het integraal falen binnen het onderwijs gewoon door trekken naar alle kerntaken van de overheid. Is het een kerntaak van de oorspronkelijke overheid dan maken ze het kapot, is het een taak die niet bij de overheid zou moeten liggen dan bouwen ze bij.
Nog een kleine opmerking over het veronderstelde hebben van HBO of VO niveau van politici en journalisten. De meeste opleidingen waar we het dan over hebben hebben inderdaad een accreditatie maar kun je qua inhoud & nut gelijkstellen aan een IVBO opleiding 'putjes scheppen op zee'. Politicologie, sociaal pedagogische hulpverlening, PABO, internationaal recht, pfffffff, gelul in de marge waarbij hogere hersenfuncties als logisch redeneren en inzicht niet eens worden aangeroepen.
het gehele onderwijs moet geschrapt worden en opnieuw opgebouwd , net als de Politie,rechtsgang,OM .. er zo beetje alles eigenlijk.
Strengere docenten zou ook al veel helpen. Er wordt bij het beoordelen vaak veel te soft omgegaan met leerlingen. De hedendaagse methoden van onderwijs (project groepen ed.) geeft de docent ook meer vrijheid in de beoordeling van het eindresultaat dan vroeger toen 1+1 gewoon 2 was. Schreef je destijds iets anders op, dan was het fout en had je pech. Nu kun je recht lullen wat krom is en een docent die bang is een leerling te kort te doen geeft al snel een hogere beoordeling. Verantwoordelijkheidsgevoel bij docenten is daarbij soms ook ver te zoeken.
JeanModaal | 04-07-11 | 14:02
*betekent.
Zo'n lelijke fout hoort niet in zo'n *kuch* mooi betoog.
Lees het commentaar maar eens op Fok! en trek daaruit je conclusies. Droeviger dan dat wordt het haast niet. Het huidige HBO vergelijk ik ook liever met het MBO van 10/15 jaar geleden. Het niveau wordt continu naar beneden bijgesteld om aan bepaalde overheidseisen te voldoen. De jeugd nu is dommer dan ooit, maar wordt kunstmatig gecorrigeerd door regeltjes zoals in het topic is vermeld.
En het erge is dat deze MBO gasten vaak nog vrijstelling krijgen ook om het eerste jaar van het HBO over te mogen slaan. Dit is nogal vreemd omdat juist in het eerste jaar veel vakkennis zou moeten worden opgedaan. Ik heb nooit begrepen waarom MBO-ers dit zomaar gratis krijgen aan de hand van afvink lijsten (ipv dat ze de kans krijgen om dit via toetsen te behalen). Daarnaast hebben MBO4-ers door wat hogere leeftijd en "stage" ervaring nog het idee dat ze veel beter/slimmer zijn ook.
bomba12 | 04-07-11 | 13:51
-
Ik ben als MBO'r met werkervaring op een HBO open dag geweest en kan met volle overtuiging zeggen dat de meeste van die jochies die daar rondlopen zich niet met mij kunnen meten in een werk of studie omgeving.
-
Het overslaan van het eerste jaar betekend niet dat je je propedeuse cadeau krijgt, je wordt net zo hard van school gestuurd als je de geldende voltijd propedeuse norm niet haalt.
-
Het is ook zo dat de MBO achtergrond minder uitval heeft dan de mensen die van de HAVO afkomen.
-
Ik kan me dus totaal niet vinden in jouw verhaal, en denk dat het meer op jouw gevoelens gebaseerd is dan op de feitelijke situatie.
-weggejorist-
@Slome Duikelaar | 04-07-11 | 13:37
In elk geval van iedereen die sinds medio '90 (toen al die onderwijs ellende helemaal losbarstte in de Paarse tijd) MBO of HBO heeft gedaan. Zoals uit het artikel blijkt heeft iemand die 20 jaar geleden een MEAO diploma heeft gehaald een betere taalbeheersing dan een HBO'er nu. En ik zou ook niet uitsluiten dat het WO tegenwoordig ook niet onder de verloedering te leiden heeft gehad.
Oh, en wil er iemand een zakdoekje voor 'Het Ei van Bobbistiek'?
necrosis | 04-07-11 | 13:55 |
Ik dacht meer aan 'Brief voor de Koning'. Maar ze is ook van 'De Zevensprong', inderdaad.
"Geheimen van het Wilde Woud, De Zevensprong, De brief voor de koning, De robot van de rommelmarkt, Overzee"
@Jokerman | 04-07-11 | 13:47
Dat is dan een voorbeeld van te snel willen zijn.
Mram Boszkowicz VIII | 04-07-11 |
Hoop dat de eerst volgende mbo'er die aan jouw auto sleutelt de remkabels doorknipt.
Ik kon al lezen en schrijven op de lagere school. Was destijds ook een voorwaarde om op de Havo in te stromen. Het gaat daar al fout met de juffies die het ABC niet kennen en/of tot 10 kunnen tellen en toch met diploma van de Pabo (ook HBO) af komen!!!!
Jeroen Pompoen | 04-07-11 | 13:54 |
Dat komt omdat wij (hbo'ers en wo'ers) dat niet nodig hebben om ons goed te voelen over hetgeen we doen.
DeSteef | 04-07-11 | 13:53 |
Op het hbo en wo (indien je op een goede instelling zit) moet je wel degelijk zweten voor je papiertje. Dat InHolland en Windesheim nu toevallig door een administratieve fout (dat moet haast wel anders breekt me bek open) geen MBO maar Hoger Onderwijs status hebben doet daar niets aan af.
@dosis | 04-07-11 | 13:52
Tonke Dragt, die is toch van "de Zevensprong"?
*het niet meer droog houdt wegens jeugdsentiment van decennia geleden*
j van l | 04-07-11 | 13:51 | + 0 -
Iets wat mij mateloos irriteert. Scholieren die zeggen dat ze studeren terwijl ze een opleiding volgen aan het regionaal opleidingscentrum.
Tegenwoordig hoor je studenten zeggen dat ze naar school gaan en scholieren dat ze naar college gaan.
Dat Mutsaerts dan dit artikel plempt zie ik maar als zware ironie.
bomba12 | 04-07-11 | 13:51 | + 0 -
Slimmer zijn ze vaak niet, maar als je met 'beter' bedoelt dat ze meer praktijkervaring hebben dan hebben ze daar gewoon gelijk in.
Ik heb zelf als MBO'er een aantal presentaties en workshops aan HBO'ers gegeven. Ik voel me absoluut niet verheven boven die jongens en meiden, maar ik heb wel het idee dat ze iets van me hebben geleerd.
Canterwood | 04-07-11 | 13:48
In-der-daad, geheel mee eens.. Gewoon zonde van de tijd. Plan daarin gewoon vakken als Nederlands, Engels of wiskunde etc. Vakken waar je écht wat aan hebt. Ik had soms wel het gevoel dat vakken als LLB werden gegeven, puur voor het vullen van de tijd..
WO onderwijs is net zo KUDT als MBO/HBO. Komen en gaan wanneer het je uitkomt en vroeg of laat scoor je toch wel een voldoende.
@kapotte_stofzuiger | 04-07-11 | 13:40
Jaaaaaa, "Kruistocht in Spijkerbroek", een mooi boek uit mijn jeugd!
*traantje wegpinken doet*
@kapotte_stofzuiger | 04-07-11 | 13:40 |
Thea heeft mijn leven verrijkt! Fantastische verhalen. Vooral 'Kruistocht' en de hele Thule serie. Maar dan moet Tonke Dragt ook genoemd worden. En Annie M.G. Schmidt.
Drie vrouwen nog wel, ik verbaas mijzelve ;)
'
@Che_cuevara | 04-07-11 | 13:45 |
Te snel is zelden goed. Gelukkig zorgt 'te snel' voor minder ongelukken op de digitale snelweg dan op de normale.
Misschien tijd voor een digitale verkeersofficier? Die 'te snel' getypte comments-met-spelfouten kan beboeten met min-kudoos. Ik hoorde dat er binnenkort iemand met pensioen gaat...
Studeren, hihi. Studenten vind je op universiteiten, scholieren op scholen.
En het erge is dat deze MBO gasten vaak nog vrijstelling krijgen ook om het eerste jaar van het HBO over te mogen slaan. Dit is nogal vreemd omdat juist in het eerste jaar veel vakkennis zou moeten worden opgedaan. Ik heb nooit begrepen waarom MBO-ers dit zomaar gratis krijgen aan de hand van afvink lijsten (ipv dat ze de kans krijgen om dit via toetsen te behalen). Daarnaast hebben MBO4-ers door wat hogere leeftijd en "stage" ervaring nog het idee dat ze veel beter/slimmer zijn ook.
Zelfs de helft van de studenten op de universiteit kan nog geen twee zinnen foutloos opschrijven, dus waarom zou een MBO-leerling dat wel moeten kunnen?
Het is niet alleen op het MBO. De denivellering van het Nederlandse onderwijs begint al op de basisschool. Het is tegenwoordig belangrijker om 'samen te werken' dan daadwerkelijk iets te leren. En daarop volgt de middelbare school waar goede leraren/leraressen tegenwoordig zeldzaam zijn, al helemaal op het VMBO. En zonder een goede basis kom je nergens.
dosis | 04-07-11 |
lol
Ik schaam me godverdomme kapot dat ik er tussenloop.
@Komdan | 04-07-11 | 13:34 | + 0 -
-
Met een MBO4 en een relevante baan kan je van de meeste HBO opleidingen een duale stroming doen.
Je slaat een jaar over en kan met 3 jaar klaar zijn.
-
Een kleine investering als je wat onderscheidends wil hebben op de arbeidsmarkt. Zo niet dan ben je als 35 jarige MBO'r snel uitgegroeid.
Nuchtere Friesch | 04-07-11 | 13:44 | + 0 -
Breek me de bek niet open over LLB. Ikzelf ben aardig politiek bewust en geïnteresseerd, en had die LLB-lessen niet nodig om me te beseffen dat ik een burger met rechten en een stem ben.
Degenen die dat geen hol interesseert gaan na het invullen van wat vragenlijstjes (waar geen antwoord goed of fout is) echt niet van houding veranderen. Die tijd kun je beter besteden aan het bijspijkeren van de vakken die voor je opleiding daadwerkelijk belangrijk zijn.
Dit lant gaadt zijn onderchang tegemoed.
@canterwood
Ja is ook heel zonde. Heb net m'n huis laten verbouwen en dan kom je erachter hoe belangrijk die echte vaklui zijn. Ik doe het ze niet na met m'n zogenaamde 'studie' en twee linkerhanden. Ik heb diep respect voor die mensen.
Die jongeren die zo neerkijken op dat werk zouden bovendien eens moeten kijken wat een beetje vakman, neem een loodgieter, bijvoorbeeld verdient. Dat is vaak meer dan een doorsnee 'commerciële binnendienstmedewerker'.
Je te snel WILT zijn, verdomme
@dosis | 04-07-11 | 13:43
Zover ga ik niet.
En ik schrijf zeker niet foutloos maar ik doe mijn best.
Vaak is het ook dat je gewoon te snel wil zijn.
En dat is uiteraard niet altijd goed.
@NoMinister | 04-07-11 | 13:24
Bedoel je wellicht "kortrokje"?
En laat bepaalde ziektes achterwege, ook de afk.
Het dient geen enkel doel!
Nederlands MBO sucked inderdaad hard.
Heb het ook gedaan (want op middelbare school, schoolplein leukor vinden dan les) en na een versnelde opleiding HBO kunnen doen. Maar ik stond soms versteld van het niveau (over de hele linie gezien, niet alleen het vak NL) van de stof die gegeven werd. Tijdens Nederlands werd de spits opengeslagen en werd er even wat gediscusseerd over de actualiteit. Ik denk dat dat voor veel jongeren ook demotiverend werkt, zonde.. M.i. zou het MBO totaal omgevormd moeten worden tot minder opleiding, minder jip-en-janneke opleidingen en MINDER therapeutisch gelul met vakken als Coaching, LLB en meer van dat soort rotzooi. Leer je geen reedt van.
Che_cuevara | 04-07-11 | 13:38 |
Ik lees de topics en soms de tegels. Maar als er in de eerste vijf tegels al drie fouten staan, haak ik vaak al af.
Er wordt zulk belabberd Nederlands geschreven (niet alleen op GS, maar overal op Nederlandse sites), dat mijn eigen taalgevoel langzaam erodeert. Heb laatst m'n woordenboek, de Megadikke van Dale, moeten raadplegen om uit te vinden of het 'allebij' of 'allebei' is.
Het is allebeij, trouwens.
Dat 'goed met de handjes' kan ik daar onder verstaan: (later) 'goed met de handjes ophouden?'
Dit hele verhaal is ook samen te vatten in een pownews filmpje: www.dumpert.nl/mediabase/1417551/36f5e...
Het niveau is heel erg wisselvallig maar gemiddeld genomen erg laag.
Ze hadden nooit de VBO en de MAVO bij elkaar moeten doen, hierdoor is er een situatie ontstaan waar wat minder slimme mensen in de klas zitten bij mensen die wat meer potentie hebben.
-
Uiteindelijk stromen ze beide door naar het MBO en moet men zich aanpassen aan de zwakste leerling.
Ik heb zelf ook een MBO(ICT) achtergrond en heb zonder inspanning altijd alles perfect kunnen gehaald.(al kwam ik wel over als streber)
Wel heb ik me vaak geërgerd aan het gebrek aan verdieping. (wat ik nu op het HBO hoop te vinden)
-
Nu we competentiegericht opleiden zie je een rolverdeling op school ontstaan. Zo moet je veel projectmatig werken en hierbij wordt de domste leerling verantwoordelijk voor documentatie, offertes en andere formaliteiten. (sterke leerlingen worden altijd gekoppeld aan de domste)
-
Hij pakt dus niet de noodzakelijke vaardigheden mee.
Wat niet erg is want de afsluitende Proeve van Bekwaamheid is ook vaak niet individueel (Had een luie Surinamer die dankzij mij zijn PVB en niv3 diploma heeft gehaald)
-
Aansluitend kwamen de individuele CISCO certificeringen
(hier moet je wel voor leren) en daar vallen deze jongens door de mand om uiteindelijk maar met een niveau 2/3 diploma aan het werk te gaan.
Helaas blijkt dan dat ze niets geleerd hebben en dwalen ze af in ongeschoold werk.
-
Des te meer reden om heel kritisch naar MBO solicitanten te kijken, een paar diepgaande vragen over zijn/haar vakgebied zijn al genoeg.
Ben alleen bang dat de situatie zeker niet beter gaat worden zolang er niet een praktijkgerichte afvoer is voor de zwakkere leerlingen.
Hehe... met de handjes... Rukkers... Wat dan wel humor is, is dat de doorsnee ingeburgerde Neerlander tegenwoordig beter Neerlands spreekt dan een MBOert.
Gaat eens naar een school, wacht op de bel, en leer hier dat het gros een andere taal spreekt (zoals de kassa juf bij ah). Nederlands als 2e taal, doen ze het best goed. En wad maakd hed uid, als je hed maar begrijpd tog? Dicke kudt alemaal ved koel swah!
@dosis | 04-07-11 | 13:36
Tolkien is niet leuk, Dahl is deprimerend en wie die Verne nu toch is?
*adviseert kindertjes: Beckman (nee, niet die voetballer)*
@pluizie | 04-07-11 | 13:34
Ik kan het volgen. Je bent dus geslaagd.
Bij ons was elke misplaatste of foutieve interpunctie één vol punt aftrek. Het valt wel mee volgens mij..
@kapotte_stofzuiger | 04-07-11 | 13:32
Ik denk dat hij de tegels leest.
TeeJee | 04-07-11 | 13:28
Het echt vervelende is: er is geen keuze want alles is staats-school.
Ik ben niet voor waardeloze staats-scholen en dure maar goede privescholen, maar er is nu alleen maar duur en waardeloos staatsonderwijs.
Ik hoop maar dat mijn kinderen VWO doen, zelf wat bijscholen zodat ze wel voldoende niveau hebben, en dan naar een buitenlandse universiteit.
Ik zou anders niet weten wat goed is. De toekomst is namelijk vrij heftig schat ik zo in en kennis en kunde is het enige dat je altijd bij je draagt. Tenzij je van een bepaald geloof bent natuurlijk, dan is een boekje, agressie, ikke-wij-eerst en een wapen ook heel effectief om aan inkomsten te komen.
Ik denk dat we iedereen met minder dan WO voortaan gewoon de baantjes moeten geven die nu naar de Polen gaan: tomaten plukken, asperges stekes, werken in de bouw.
kapotte_stofzuiger | 04-07-11 | 13:32 |
Ik ben hier ook steeds minder. Ook op GS is het niveau van de meeste reaguursels tenenkrommend laag.
'
Mijn eigenste moedertje kwam regelmatig met verse boeken aan: "Hier, dit moet je eens lezen, dat is leuk!"
Jules Verne, Roald Dahl, Tolkien; je bent nooit te jong om te lezen.
@Requiescat in pace | 04-07-11 | 13:26
Die zullen ze toch moeten kunnen schrijven.
Al is het alleen maar voor de factuur.
@TeeJee | 04-07-11 | 13:34
Excuses, maar dergelijke MBO-humor begrijp ik niet.
Komdan | 04-07-11 | 13:34 | + 0 -
Same here. Maar als het goed is dinsdag m'n diploma!
Tooltje voor de leraren? www.minkukel.com/nl/woorden/mixer01.ph...
@KeurMeester | 04-07-11 | 13:25
Voor wiskunde staat Nederland op de 11e plaats.
Daarvoor nog op de 5e.
Volgens trouw komt dat dan omdat er nu 2 landen meedoen die er daarvoor nier bij hoorden. zonder die 2 landen zou Nederland nog wel in de top 10 staan.
Maar niet 5e dus, want als ik goed heb opgelet bij wiskunde is 11 - 2 toch 9. Dus zakken we nog altijd 4 plaatsen.
En een argument als "er zijn 2 landen bijgekomen die vroeger niet mee deden" is natuurlijk helemaal van de gekke.
Als alleen Nederland meedeed aan die ranking, tja dan stonden we 1e hé.
Ben pas met een MBO4 opleiding begonnen omdat ik met dat diploma enkele euro's per uur meer zou gaan verdienen, dus wij hebben ook pas Nederlands/Engels en Wiskunde gehad. Dramatisch natuurlijk, het niveau is ongeveer groep 8/brugklas, maar slechts 20% van de leerlingen haalt een voldoende. Ik schaam me godverdomme kapot dat ik er tussenloop.
-weggejorist-
@kapotte_stofzuiger | 04-07-11 | 13:32 |
Aan jou vertellen wat je moet gaan doen. Hup!
Bij ons een punt of komma op de verkeerde plek gewoon 1 vol punt aftrek dus het valt wel mee allemaal...
Passaparola | 04-07-11 | 13:23
Ja, dat gezeik over die werklast, hadden wij ook.
Nu, dat was simpel: dan blijf je gewoon zitten. Werklast en niveau verkagen we niet, die zijn juist onderdeel van de opleiding.
Inderdaad altijd dezelfde geitenwollen om begrip smekende sukkels die met dat onderwerp aan kwamen zeulen.
En het liefst ervoor zorgden dat alles geregulierd werd zodat goede leerlingen - ;-) - met allerlei spreidingswijzigingen en andere regels werden geconfronteerd i.p.v. lekker leren, leven en vooruit gaan. Maar ja, de goede leerling, die is al decennia de lul.
@dosis | 04-07-11 | 13:31
Wat doet u hier dan nog?
Een groot deel van het probleem (leerlingen kunnen niet schrijven) zit hem in het lezen. Als je zelden tot nooit een boek leest, blijft je woordenschat beperkt en heb je minder kennis van zinsopbouw, stijl en grammatica.
Meer lezen, dus. En dan het liefst iets lezen waar weinig fouten in staan...
Doorredenerend; als je te moe bent om op te staan, maar de wekker is wel afgegaan dan telt het toch als "op tijd zijn" bij je baas.
Ben ik, tot op heden, de enige die zich verbaast over het feit dat Martin Slagter op meerdere scholen tegelijkertijd docent is? Laten we daar eens mee beginnen en dan pas de "louche bedrijven" aanpakken.
Onderwijs in NL is dramatisch.
Zowel voor onderwijzer als leerling.
We hebben wellicht nog een handjevol studies en instellingen die kwaliteit leveren en terecht een goede status genieten, maar het gros (over het gehele spectrum) is van het niveau Coca-Cola academie.
Maar.. uhm.. gaat GS nu echt 'grappig' doen over en zwaar tillen aan spelling en grammatica?
Dan mogen die taalpuristjes eerst wel eens 80% van hun copy & pasters/tekst overtikkers eruit flikkeren of herscholen.
@NoMinister | 04-07-11 | 13:24 |
Ze draagt namelijk geen niqab en daarom mag haar fiets ook nog eens gejat worden ^^
On-topic; is idd heel triest. Zelf HBO gedaan en zelf maar alle groepsrapporten geschreven. Van de groepsgenoten kreeg ik tenenkrommende hoofdstukjes opgestuurd...
Je mag al blij zijn als je niet bent bedreigd, beroofd, misbruikt en/of voor autochtone kaaskop uitgemaakt door onze medesgoliertjes van verre oorsprong.
Wat je wel en wat je niet leert is dan echt niet meer zo van belang. Lange termijn probleem, waarvan politici wel weten wat daarmee gebeurt.
Overleven, in de maatschappij zoals tot stand gebracht door Rosenmuller, Kok, Van Mierlo en Melkert en consorten, dat is de grote opgave voor de betere MBO-ers.
Als iemand andere ervaringen heeft, verneem ik die graag!
De Geilige Maagd | 04-07-11 | 13:24 | + 1 -
Zonde is dat, we hebben een schrijnend tekort aan vakmannen. Als ik het talent ervoor had was ik timmerman geworden. M'n interesses liggen echter in de IT dus dan kom je al gauw op kantoorwerk uit.
Laten we dan maar beginnen met het invoeren van het Arabisch als onze taal.. :(
MBO mag gewoon weer LBO heten voor lager beroepsonderwijs. Vervolgens mogen die scholieren weer gewoon leren verven en timmeren, en laten we gewoon toe dat ze te stom zijn om hun eigen naam te schrijven.
@just_one_man_ | 04-07-11 | 13:17
MBO = Mutsaerts Blundert Ook
Het zijn allemaal "zure mythes" www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/arti... #Trouw
..'of zullen we een vak als Nederlands gewoon helemaal schrappen en accepteren dat meer dan de helft van de bevolking niet kan schrijven maar wel heel goed met de handjes is. Kan ook!'
Die mensen die goed zijn met de handjes willen vaak helemaal niet meer met de handjes werken. Een groot deel van de jongeren voelt zich te goed voor handenarbeid en wil per se een kantoorbaan. (Zie de asperges die zonder Polen zouden wegrotten op het land)
'Gelukkig' hebben we genoeg (semi-)overheidsinstellingen waar we dit soort ondergekwalificeerde luitjes aan het werk kunnen houden, met of zonder subsidie.
gesubsidieerd_vet | 04-07-11 | 13:18
Of: "Altijd is Mustafa ziek, ...".
Tenslotte is die Kortjakje een kk-hoer die niet moet zeuren.
De taal veranderd gewoon heel snel jonguh dus jullie zijn foudt! MOhahaha
Leerling heeft van nature de neiging met zo min mogelijk werk zijn punten te halen, zeurt altijd over te hoge belasting. Leraar bindt niet te snel in maar vindt de verlichting ook wel prettig want dan hoeft zij/hij ook minder te doen voor hetzelfde geld. Jaar daarop nieuwe leerlingen zelfde leraar. Oh, wat is het werklast toch zwaar. En we beginnen weer van vooraf aan. Zie daar 40 jaar politiek wanbeleid door dit toe te laten en een werkend schoolsysteem de deur uit te gooien voor een model waarin iedereen gelijke kansen kreeg. Bedankt PvdA uit de jaren 70 voor dit prachtige idee.
Mensen die van nature van rechts naar links lezen kun je niet met een cursusje foutloos van links naar rechts laten schrijven.
Nederland kennisland...
Gisteren het werk van een HBO medestudent nagekeken, om te janken zo slecht was het Nederlands.
"de toetsen Nederland"?
Mutsaerts ...
Als iedereen dom wordt gehouden is iedereen weer een beetje gelijker. En dat willen we zo graag met zijn allen.
Als we dood zijn, zijn we ook gelijk trouwens. Hoewel dat dan weer door de echte gelovigen bij leven wordt betwist.
Links is altijd een voorvechter van goed onderwijs voor iedereen geweest. dat dat niet werkt hebben ze nog niet erkent. Passend onderwijs in het algemeen belang is iets heel anders, maar dat is nog ver van de huidige realiteit.
Als zo'n knul de airco maar goed repareert, zal het me ontzettend hard aan m'n dikke witte reet roesten hoe z'n Nederlands is. Stroomt-ie door na het HBO, dan komt-ie hier niet door de 1e sollicitatieronde. Je moet je grenzen kennen, hè?
Aap-Noot-Mustafa
Ach ja: straks geeft deze generatie les aan het MBO en komt het in een keer goed. We gaan naar sgool!
Doe maar Turks en Arabisch. GVD, Duitsland wil Turkije er toch bij hebben. De afvalligen!
Schaf onderhand het hele onderwijs maar af.
Of zou dit gedaan zijn om onze multicul vrienden ook maar te laten slagen?
En dan zit er nog een fout in deze tekst ook: Trek maar open die beerput, zodat we allemaal weten hoe op het MBO de toetsen *Nederland_s_* eigenlijk beoordeeld worden.
Om te jankon.
REAGEER OOK