achtergrond

Geenstijl

Landelijke razzia ter ere van spijbelaars

Hup jongen, terug naar schoolDe pliesie gaat 22 april 2004 een landelijke razzia houden om spijbelende scholieren op te pakken! GeenStijl legde de hand op een gedetailleerd draaiboek voor de politie en justitie, waarin de opsporingsactie uit de doeken wordt gedaan: "Bij de politieactie gaan politieagenten de straat op om te controleren of jongeren ongeoorloofd verzuimen. Bij dit zogenoemde halt houden zijn de jongeren verplicht om hun naw-gegevens te geven" Jongeren die zich zonder goede reden op straat bevinden, worden direct opgepakt en aan een nader onderzoek onderworpen. Uiteindelijk zal de scholier per pliesieauto naar school worden gebracht om als voorbeeldfunctie te dienen voor de rest van de school, zo staat in het draaiboek.

In dit documentje staat precies hoe leerplichtambtenaren, pliesie, gemeenten en scholen gaan samenwerken. (zie hier de HTML-versie). De actie is mogelijk dankzij enkele recente wetswijzigingen op het gebied van identificatieplicht en de koppeling van persoonsgegevens.

Het is nog niet duidelijk welke gemeenten allemaal mee doen: "Uiteraard heeft de leerplichtambtenaar een directe en snelle toegang nodig tot het leerlingenregistratiesysteem, bijvoorbeeld via een laptop." Verder geeft Justitie de pliesie nog enkele tips waar jongeren zo al te vinden zijn: "Denk goed na over de juiste plek voor de politieactie. Ga bijvoorbeeld naar pleinen, speeltuintjes en winkelcentra; plekken waar jongeren vaak rondhangen." Ja we zijn tegen spijbelen en we onderkennen dat er problemen zijn in het onderwijs. Maar met pliesie en justitie op jacht naar spijbelende scholieren?

SCHOLIEREN, DIT PIKKEN JULLIE TOCH NIET! Gaan we maatschappelijke problemen voortaan met razzia's oplossen? Dit soort landelijke gecoordineerde acties stopt natuurlijk niet bij scholieren. Nee, je moet gewoon jong beginnen, leer ze maar dat het normaal is om problemen op te lossen met door de straten schuimende pliesiepatrouilles en ambtenaartjes met laptopjes... Dictator Donner noemt dat respect voor autoriteit, of wellicht zelfs 'ludiek', wij vinden dat Nederland een duistere staat aan het worden is. UPDATE:Op deze pagina is trouwens nog meer meuk te vinden.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.