achtergrond

Geenstijl

Juliana bedankt (2)

Buigt u even?We kunnen er niet omheen, je kunt geen zender opslaan of je wordt geconfronteerd met de dood van prinses Juliana. Een koningin van het volk, een bijzonder vriendelijke vrouw ook. Voorkomend voor haar onderdanen, met wie ze lief en leed deelde. Onze StarF*cker, die zich toch vaak in harde bewoordingen uitlaat over het koningshuis, blikt nog één keer terug op 32 jaar Juliana aan de macht.



Menselijke koningin overleden…

Het moment was toch weer een schok. Even voor half tien verscheen Gijs Wanders op alle drie de nationale zenders om de dood van Prinses Juliana te melden. Gijs is daarin een grote meester. Sereen en beheerst bracht hij het grote nieuws en schakelde over naar ene Lidwien Gevers die bij het hek van Soestdijk hakkelend nog wat probeerde toe te voegen aan het grote nieuws.

Inmiddels staat het rond Soestdijk vol met moderne technologie om rechtstreeks verslag te doen van de dood van de vroegere Koningin Juliana. De vaste GS-lezers weten dat ik weinig moet hebben van de huidige vorstin-ijspegel en een deel van haar kinderen en schoondochters. Maar de erfenis van de koningin-met-het-menselijke-gezicht lijkt gek genoeg stevig verankerd te liggen in het toekomstige vorstenpaar Alexander en Maxima. Het is inmiddels alweer 24 jaar geleden dat Prinses Juliana de koninklijke macht overdroeg aan haar dochter Beatrix. Meteen veranderde de sfeer rond het paleis en trad de ijstijd in. Juliana wenste zich gaarne als mevrouw te laten aanspreken, maar dat werd onder Beatrix alweer snel majesteit. De afstand tot het Oranje-huis werd snel groter, omdat Beatrix de opvatting had dat zonder mythe de toekomst van het Oranje-huis in gevaar kwam.

Bij Willem Alex lijkt de toekomst van een wat menselijker Oranje-huis in prima handen. Zelf zei hij ooit in een televisie-interview zich in de toekomst vooral te willen spiegelen aan zijn grootmoeder, de menselijke maat van het koninklijke regiem. Deze week zagen we al wat dat precies betekende, lachend poseerden Willem Alexander en Maxima met de kleine Amalia in Lech. Het koninklijke trio ging zelfs op een vrolijke groepsfoto met de roddelblad-fotografen.

Juliana was een lieve mevrouw. Toch kon ze doortastend zijn. In 1973 stuurde ze met ferme hand de kabinetsformatie, en wenste perse de PvdA met Joop den Uyl in de regering. Prinses Juliana was veel meer een koningin van het volk dan haar dochter die de afstand zeer heeft vergroot.

Als Willem Alexander nou eens zorgt dat zijn beide schoonzusters Laurentien en Mabel zich als waardige representanten van het Koninklijk Huis gaan gedragen, dan zit het met de toekomst van het Oranje Huis wel snor.

Laten we ook hier op de intenetsite van het vrije woord Prinses Juliana in respect herdenken!

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.