achtergrond

Geenstijl

Schaatsen in maart zuigt!

Tot aan het gaatje...Het sportweekend is weer achter de rug. Hoogste tijd om weer eens terug te kijken. SlamDunk!, onze vaste sportcolumnist, vraagt zich hardop af waarom hij de afgelopen dagen toch zo doelloos rondliep. Pas zaterdardagmiddag kwam hij erachter: Er was geen schaatsen op televisie. Geen Marianne Timmer, geen Erben, geen hoempapa muziek tijdens de dweil. Gelukkig maar, want schaatsen in maart zuigt!



Schaatsen, zuigt het of heerscht het?

Pas zaterdagmiddag had ik door dat er iets niet klopte. Wat maakte dat deze zaterdag zo anders aanvoelde dat die van, pak em beet, vorige week. Toen schoot er opeens een koude vlaag door mijn hoofd. Er was geen schaatsen! Niet op televisie, niet op de radio, niet in mijn hoofd, nergens!

Vooropgesteld: ik heb wel wat met schaatsen. Mooie traditionele sport, waarin Nederland nog eens wat wint. En dat geldt helaas voor steeds minder sporten. In tegenstelling tot bij het voetbal komen er geen vechtende mongeaulen en dus hangt er een prima sfeer rond zo’n ijsbaan. Kortom, ik bezoek nog wel eens een wedstrijdje of anders zit ik voor een mooi toernooi trouw achter de buis. Dit weekeinde dus lekker niet, maar denk nu niet dat de bomvolle sportzomer al kan beginnen. Nee, volgende week is er nog een heus wereldkampioenschap. Voor alle afstanden en wel in Korea.

Rot op! Wie zit daar op te wachten? Die zogenaamde wereldbekers zijn al een drama. Ik vind schaatsen top, maar het is allemaal way too much! Schaatsen moet van 1 december tot (uiterlijk) medio februari en dan ruim 9 maanden niks. Er zijn drie evenementen waar ik naar uitkijk: het EK allround, het WK allround en het WK sprint. De rest is bijzaak.

Schaatsen in maart zuigt mega! Net als schaatsen in oktober en november. Maart is voor krokussen, lente, wielrennen, voetbal. Oktober is voor vallende bladeren, herfst, wielrennen en voetbal. In die maanden willen we de Jochems, Erbens, Mariannes, Carls en Giannies niet meer horen. Laat staan het becommentariërende cocktailtrio Herbert, Frank en Martin. Snel inkrimpen die kalender. Het klassement per afstand in de wereldbeker voortaan bekronen met een wereldtitel en je hebt weer een onzin toernooi minder.

Het aantal deelnemers aan die drama worldcups terugbrengen tot acht per afstand. Mooi vier paren en dan naar huis. Geen Mexicanen en Australiërs meer aan de start. Gezien en de tiefus! Geen sportliefhebber zit te wachten op die urenlange wedstrijden met ingewikkelde klassementen en onbegrijpelijk kwalificaties voor een onzin WK. De meeste ritten zijn zo vreselijk dat je al snel weer verlangt naar de mooie ogen van Dione de Graaff. Wat een beeldbuisvervuiling. Liever een goede film!

Maar dan de feiten. SlamDunk! maakte een kleine dribble langs www.kijkonderzoek.nl en checkte de kijkcijfers van de wereldbeker in Heerenveen vorige week. De uitkomst is schokkend: Zaterdag kwam het aantal kijkers niet onder het miljoen en tijdens de ellenlange 10 kilometer keken zelfs 1,4 miljoen mensen! Zondag bediende het cocktailtrio tussen de 1,5 en 1, 8 miljoen kijkers. Met een uitschieter van 2 miljoen tijdens de 1500 meter. Dus van iedere twee mensen die de TV op dat moment aan hadden, keek er één naar het schaatsen. Schaatsen heerscht!

Er zijn kennelijk nog grotere debielen dan ik en die worden op hun wenken bediend door de NOS. Dat in andere landen amper aandacht is voor de sport maakt helemaal niets uit. Het geld, de sponsors, de VIP’s, de kennis, alles komt uit Nederland. Ook de idiote ideeën om schaatsen ‘te hervormen’. Er is een experiment met de ploegenachtervolging. Al twee seizoenen neemt niemand dit serieus. Schaatsers niet, coaches niet en dus de media ook niet. Maar de bobo's hebben weer eens ouderwets met de schouder tot in de endeldarm van het IOC gezeten. De ploegenachtervolging wordt geheel onverwacht al in Turijn Olympisch. Alleen maar meer en meer schaatsen dus. Deze overkill gaat de sport toch ooit opbreken. Zelfs in Nederland. Het is genoeg geweest. Ik negeer het toernooi straks in Korea. Nu die andere 1.499.999 idioten nog...

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.