Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Volkskrantcolumniste tikt briljant stukje

balinjebek.jpg Voor de column van de dag verwijzen wij u naar de Volkskrant, alwaar de ooit uit Roemenië gevluchte schrijfster Nausicaa Marbe een hele dikke middelvinger opsteekt naar alle door Saudi-Arabië gefinancierde islamitische haatclubjes in Nederland die ongetwijfeld staan te juichen bij de gang van zaken rondom de rechtszaak tegen Geert Wilders. "Er staat bij het Wildersproces iets groters op het spel dan wat de verdachte ten laste wordt gelegd. Het proces wordt niet voor niets live uitgezonden, opdat een natiewijd publiek zelf kan oordelen. Driemaal raden wat dat aanricht. Per minuut rijzen de verdenkingen geleidelijk tot golemformaat: we zien politieke manipulatie en bestraffing, machtsmisbruik, medeplichtigheid van de rechter. Zo gaat dit proces ook over de kantelende Zeitgeist en de populistische revolte, de kloof tussen burger en overheid en de mate waarin decennia politieke correctheid de democratie hebben toegetakeld. Geen wondje, maar onverzoenlijke gangreen." Oftewel: de muilkorfbrigades zijn aan zet. Volledige column hierrr.

Reaguursels

Inloggen

Prachtig artikel. Ik vrees echter dat deze columniste haar langste tijd bij de Volkskrant heeft gehad. Iets met verschil van inzicht over beleid heet het dan.
Het betreft dan uiteraard een absoluut niet politiek gemotiveerde keuze.

TonySoprano | 09-10-10 | 11:25


@ Schoorsteenveger | 08-10-10 | 20:13
""Geef ze alle vrijheid, maar laat ze voor eens en voor altijd beseffen dat hun Waarheid niet voor anderen geldt en zeker niet voor de totale samenleving, laat ze snappen dat we inmiddels met goed en kwaad overweg kunnen zónder hun God te aanbidden. Vrijheid van Godsdienst betekent niet de vrijheid om de eigen godsdienst als bindend voor iedereen naar voren te schuiven, noch om in de waan te blijven verkeren dat dit het geval is of uiteindelijk ooit het geval zal zijn.""
Schoorsteenveger | 08-10-10 | 20:13

Ja dat is mooi. Niks op aan te merken. Inderdaad, zo moet het. Maar je gáát die moslims dat niet laten snappen, want ze wíllen dat niet snappen. En dat is best wel slim van ze, want misschien gaan ze nog winnen ook.
-
Waar ik nog wel eens aan gedacht heb, is dat artikel uit de grondwet van de USSR onzaliger nagedachtenis. Daarin werd gegarandeerd "vrijheid van godsdienst en van antigodsdienstige propaganda". Het tweede lid betekende in de praktijk dat communistische nozems met knalpotloze motorfietsen door de kerk kwamen rijden tijdens de dienst. Het kan ook subtieler. In ieder geval zijn alle uitspraken van Wilders dan legitiem. (Dit is geen serieus voorstel, hoor.)
-
Wat die katten van Mirikitani betreft, dank voor de link. Nu zie ik het verband wel. Maar ik moet hem wel kopen, die DVD, om 'm te zien.
-
We are living in interesting times.

caudillo | 09-10-10 | 01:22

Onderkenning van een probleem is een begin voor nadenken over oplossingen van een probleem.
Als een rechter tegen een theatrale mafkees gaat zeggen " dat kan ik begrijpen dat u het niet zien wilt" is verder commentaar overbodig.
Waarom kon hij het wel begrijpen ten slotte ?
Beetje retorische vraag lijkt mij toch.
.
"Kafka in de polder."
www.netwerk.tv/uitzending/2009-07-14/k...
.
Zolang we van die "sociale" types hebben die enkel als recalcitrante verwende peuters hun willetje willen doordrammen en tamelijk erg veel pscyopathische trekjes vertonen (checklist psychopatie; www.checklijst.nl/psychopaten.htm)
gaat dit zo blijven. De zielige stumpertjes doen hun eigen démasquer wel, hun tirannieke doordrammerigheid verraad ze.
ÜberLutsers als we daar hebben een "RARA" Duyvendak is daar een schoolvoorbeeld van. Inbraakje hier, mishandelingetje daar, terroriseren hier. Keer brandje bij benzinestation, warenhuis of verzin maar wat.
Of huis van een Kosto half opblazen omdat ie iets verkondigd heeft waarin we ons niet kunnen vinden. Hoe erg niewaar, iemand die zomaar een andere mening heeft. Die moeten we toch ervan "overtuigen" dat dit niet kan.
Allemaal geen enkel probleem voor "verschillige", "sociaal voelende idealisten" niewaar ?
Maar toen er bij hemzelf eens een keerte een ruitje sneuvelde was er paniek in de tent. Wat voor een zielige stumperdt ben je dan ?
Uitdelen is geen probleem maar als ie ook maar een slagroomtaart in het gezicht krijgt www.youtube.com/watch?v=8Yxn6DAP3So is het meteen gebeurt met z'n blinde bravour.
"schop de mensen tot ze een geweten krijgen" is één van hun credo's. Geldt dus ook voor hun met het ethisch besef van een pinda.

said_fred | 08-10-10 | 23:27

Ik wilde dit even herhalen beste jello624 | 08-10-10 | 14:12
#
Helaas heeft Bram Moszkovicz al een belangrijke fout gemaakt. Hij had ook de voorzitter van de wrakingskamer, mr. Frans Bauduin, moeten wraken.

1. Mr. Frans Bauduin is voorzitter van het Marokko fonds
2. Het Marokko Fonds is opgericht met steun van het NCDO
3. De vice-voorzitter van het NCDO is Joan Ferrier
4. Joan Ferrier is de zus van CDA dissident Kathleen Ferrier
#
Dank voor deze info !!!

jello624 | 08-10-10 | 14:12

Een Soort Iets | 08-10-10 | 23:24

Niet lid van de Wilders-fanclub, desalniettemin chapeaux!

Leute | 08-10-10 | 22:16

"Namelijk het grootste slachtoffer van een ons wezensvreemde, bloeddorstige intolerantie. Deze politicus die oproept tot verzet tegen de onbetwistbare gruwel van de politieke islam, moet kennelijk hangen."

Dit is onjuist. Wilders roept op tot verzet tegen iedere vorm van Islam.

Ja ook | 08-10-10 | 21:28

geweldig stuk, rechter moet weloverwogen/onderbouwd reageren en als hij het niet snapt/ziet zitten overleggen met gelijkgestemde geesten ipv emotionele vragen stellen waarin hij zijn gevoel laat spreken.

lidlbier | 08-10-10 | 21:11

Mooi stukje. Had het niet beter kunnen zeggen.

Franciscus Borchwerf | 08-10-10 | 20:21

caudillo | 08-10-10 | 18:57
Je begon er zelf over. Bekijk die documentaire maar eens, als je 'm te pakken kunt krijgen.
www.thecatsofmirikitani.com/
Heeft nog een wonderlijke link met 9/11 overigens, waardoor de cirkel helemaal rond is.
"Denkt U nou echt, heer Schoorsteenveger, dat die Moslims.....?"
Nee, dat denk ik helemaal niet. En daarom dienen aan de "vrijheid van godsdienst" beperkingen te worden opgelegd, beperkingen overigens die volledig binnen de grondwet vallen. De ruimte die geboden wordt heeft weinig met de huidige wetgeving te maken, maar heel veel met geestelijke ruimte, ruimte die wij, onder aanvoerong van goedwillende naieve Gutmenschen, weggeven omdat de westerse religies, maar ook de westerse filosofie in een 'crisis' lijken te verkeren. Wij hebben geen alleenzaligmakende Waarheid meer, geen kapstok waar we alles aan op kunnen hangen, tenzij we zoals de SGP of zoals Wilders stappen terugzetten en onszelf wijsmaken dat we niet in die 'crisis' zijn beland. Die Joods-Christelijke traditie is inmiddels een post-Joods-Cheistelijke traditie, maar wij willen dat niet waarhebben en gaan dus veel te omzichtig met gelovigen om. Geef ze alle vrijheid, maar laat ze voor eens en voor altijd beseffen dat hun Waarheid niet voor anderen geldt en zeker niet voor de totale samenleving, laat ze snappen dat we inmiddels met goed en kwaad overweg kunnen zónder hun God te aanbidden. Vrijheid van Godsdienst betekent niet de vrijheid om de eigen godsdienst als bindend voor iedereen naar voren te schuiven, noch om in de waan te blijven verkeren dat dit het geval is of uiteindelijk ooit het geval zal zijn.
Zoals gezegd, de SGP scheren, daar worden we niet beter van, maar als we gaan scheren kunnen we de SGP niet overslaan. Jammer voor de SGP, maar zo'n ramp is dat nou ook weer niet.

Schoorsteenveger | 08-10-10 | 20:13

caudillo | 08-10-10 | 18:57
dank voor de mooie wens
maar het is toch zinvol om op te merken dat aan dit betoog niets toe te voegen is,
eigenlijk verplichte lectuur, tja voor wie,
perfect verwoord.

jannnnn5591 | 08-10-10 | 19:04

Schoorsteenveger | 08-10-10 | 16:29
Cats of Mirikitani. Mooi, maar ik zie het verband niet.
-
De oude Romeinen hadden vele goden en daar hadden ze vele tempeltjes voor. Ontwikkelde Romeinen namen die goden eigenlijk niet serieus, maar een nette burger deed alsof.
-
Kwamen d'r een stel figuren uit het Oosten met een goede boodschap: "Wij hebben een mooie nieuwe godsdienst, de godsdienst van Jezus Christus."
"Mooi zo," was het antwoord. "Daar staan de tempels. Zet die van jullie er maar bij."
"Neenee, onze god is de enige echte! Al die andere tempels moeten weg."
"Zijn jullie nou helemaal belazerd?"
-
En vervolgens werden die christenen vervolgd, vermoord, voor de leeuwen geworpen, want hun allesoverheersende godsdienst was gevaarlijk.
En die Romeinen hadden groot gelijk.
Wanneer hielden die vervolgingen op?
Toen het Christendom het hele Romeinse Rijk overnam (midden vierde eeuw ongeveer). Toen werden al die oude goden ook meteen verboden.
-
Wij hebben vele tempeltjes voor allerlei godsdiensten. Veel ontwikkelde mensen nemen die godsdiensten niet meer serieus.
Komen er wat figuren uit het Oosten die zeggen: "Ons geloof is het enige. Iedereen moet onze god aanbidden."
Zeggen wij: "Hier heerst vrijheid van godsdienst. Zet jullie moskeetje er maar bij. De Islam moet worden nevengeschikt..."
Denkt U nou echt, heer Schoorsteenveger, dat die Moslims.....?
-
Voor de leeuwen werpen (en kruisigen), dat doen we niet meer. Maar ik ben inderdaad van mening dat de Islam bestreden moet worden.
En die mooie Verlichtingsidealen dan?
Die zullen waarschijnlijk veranderen hierdoor. Minder absoluut worden.
Maar ik heb liever dat ze veranderen in de strijd tegen de Islam dan dat ze verdwijnen in de vestiging van de Sharia. (Dit is een persoonlijke voorkeur, men kan ook de sharia verkiezen.)
-
En de SGP scheren, daar wordt Europa geen millimeter minder Islamitisch door.
-
Het beste gewenst. Ik moet voorlopig weg hier.

caudillo | 08-10-10 | 18:57

Ik wordt altijd een beetje droevig als ik de links-extremistische reacties van een gering aantal VK-reaguurders lees (als ik ze zo mag noemen). Dat deze mensen een afwijkend wereldbeeld hebben is prima. Het is een onderdeel van de onze liberale maatschappij, wat ik omarm, vrijheid van meningsuiting is wat mij betreft absoluut. Maar die sluimerende neiging, de stille hoop dat Wilders en zijn aanhangers de mond wordt gesnoerd, lees je en proef je, in een, toch niet gering, aantal reacties. Ik vraag me alleen af hoe? Met welk middel? Een rechtzaak is één ding, maar wat als dit middel niet afdoende is? Vooral dan wanneer er uitspraken worden overlegd die Wilders nimmer heeft geuit, vraag ik me af, wat voor hoe ver deze mensen willen gaan om hun ideeën anderen op te dringen. Attributie aan Wilders van oproepen tot geweld, deportatie van moslims worden gecultiveerd en herkauwd zonder enige schroom, terwijl niemand kan beweren dat daartoe ooit is opgeroepen. Een eigen waarheid is ontstaan en in stand gehouden, zoveel malen herhaald dat een blinde zelf-indoctrinatie elk debat o.g.v. van feitelijkheden sterft. Tot welk doel? Als ik het links geweld van de laatste 4 decennia zo overzie, dan ben ik er niet gerust op, dat er niet weer een dwaas of aantal dwazen zullen groeien tot "redders der natie", op deze vergiftigde voedingsbodem.

Statler en Waldorf | 08-10-10 | 18:41

@caudillo | 08-10-10 | 16:20 ,
kwestie van de liberale beginselen van onze liberaal-democratische rechtstaat niet in de verdrukking laten komen door de democratische Vox Populi.

vander F | 08-10-10 | 18:19

Je krijgt bijna zin om te gaan reaguren bij de Volkskrant.

vander F | 08-10-10 | 18:15

Marbe slaat de spijker op zijn kop. De geheime documenten die na de aanslag op 11/9 door de Zwiterse geheime dienst werden gevonden in Geneve verklaren alles. Er IS een dubbele agenda en om dat te bereiken wordt alles wat de islam in diskrediet kan brengen fel bestreden. Lees en huiver:
antivenin.blogspot.com/2007/10/het-mos...

PG4161 | 08-10-10 | 17:59

De introductie smaakte naar meer, maar helaas viel het stuk verder wat tegen.

polt | 08-10-10 | 17:54

caudillo | 08-10-10 | 16:20
Mijn punt is dat 'vrijheid van godsdienst' nooit echt een probleem is geweest, en ook gedoogden we al te fundamentalistisch denkende en handelende gristengroeperinkjes. Nu het erop aankomt dienen we echter iets scherper en strenger te zijn als het gaat om de principiële waarden waar onze samenleving op stoelt. Eén van die waarden is, dat we afspreken dat Waarheden náást elkaar bestaan, en dat de ene Waarheid niet hoger in de hiërarchie geplaatst kan worden dan de andere Waarheid. Dat de Islam zich dus ook zal moeten nevenschikken náást andere geloven en ongeloven. Dat betekent mutatis mutandis dat de relatieve flexibele houding jegens clubjes als de SGP wellicht wat aangepast dient te worden. Je kunt geen twee soorten vrijheid van godsdienst hebben.
"Maar toch hoor je daar zelden iets over."
Is een prachtige documentaire over gemaakt.
www.youtube.com/watch?v=G_7jq4VESy4

Schoorsteenveger | 08-10-10 | 16:29

Kijk mensen eigenlijk is het heel simpel. Er kunnen we correcte politici en mensen zijn die nog steeds de multiculti droom leven maar uiteindelijk bepaalt het volk toch wat er gebeurt. Als men zo doorgaat met de ogen sluiten voor deze religie, die mensen in klassen verdeelt, het staatsrecht aantast in de vorm van sharia (eerwraak bijv.), erop uit is de Islam als dominante godsdienst te maken etc.etc., kan hier hetzelfde gebeuren als wat op de Balkan is gebeurd. Etnische zuiveringen liggen al in het verschiet want het lont zit al in het kruitvat. Rechtbank Amsterdam ga door met Uw poltiek proces en met het propageren van de waan die multiculturele samenleving heet en de rekening zal U waarschijnlijk gepresenteerd worden. Als de waarheid niet gezegd mag worden leven wij al in een dictatuur. Wat de linksgeorienteerde betreft wil ik nog zeggen dat het helaas waar is dat de revolutie uiteindelijk zijn eigen kinderen opeet. Hoe stroken de ideeen van links uit de jaren 60 nog met de Islam?? Kan iemand dat uitleggen??

sjipsknip | 08-10-10 | 16:27

Schoorsteenveger | 08-10-10 | 16:03
In grote lijnen mee eens!
-
in een pluriforme samenleving zijn niet ALLE geloven toegestaan. In de bondsrepubliek werden na de oorlog de nazis verboden (uiteraard!) maar ook de communisten. (Om begrijpelijke redenen was men daar heel erg totalitarofoob geworden.) Elders werden de nazis wèl, maar de commies niet verboden. En in de USA zijn zelfs de nazis niet verboden. (En niet gevaarlijk ook; worden door alle anderen voor niet-goed-wijs gehouden, en zijn gering in aantal.)
-
Punt is: als de Islam gevaarlijk is, dan is een anti-Islam beleid verstandig. Als dat niet helemaal te rijmen is met de dogmata (!!) der Verlichting (die ook in onze grondwet staan en in de Europese regels), dan moet daar iets op gevonden worden. Tja, dit is moeilijk.
-
Ik beweer dat velen het gevaar van de Islam ontkennen omdat ze voor dit probleem weglopen.
-
Toen de USA in oorlog raakten met Japan, werden allerlei volstrekt onschuldige Amerikaanse staatsburgers van Japanse afkomst in concentratiekampen geïnterneerd. Onwettig. In strijd met de mensenrechten! Maar toch hoor je daar zelden iets over.

caudillo | 08-10-10 | 16:20

caudillo | 08-10-10 | 15:55
Klopt, de mannenbroeders zijn niet direct gevaarlijk, zijn getemd. Maar als je de vrijheid van godsdienst opnieuw ter discussie wilt stellen, en ik denk dat dat noodzakelijk is, dan zullen die mannenbroeders er óók aan moeten geloven, hoe mak ze ook zijn. Zo werkt dat in een rechtsstaat.
En natuurlijk, geloof in de democratie is geloof in mensenwerk, in hersenspinsels voor mijn part, maar het ene hersenspinsel dient andere doelen dan het andere hersensinsel. In een pluriforme samenleving zijn er hersenspinsels die door iedereen onderschreven dienen te worden, ook door degenen die denken en claimen dat hún hersenspinsels toevallig die ene Waarheid vertegenwoordigen. Wat essentieel is aan het Verlichtingsdenken is de geboorte van de systematische twijfel, een geestesgesteldheid die minimaal vereist is om pluriformiteit te waarborgen.

Schoorsteenveger | 08-10-10 | 16:03

-weggejorist-

3 hoog in Mexico | 08-10-10 | 16:02

Het proces tegen wilders is vergelijkbaar met die van Sophie Schol... Moslims konden ook niet voor niets zo goed met de Fuhrer opschieten...

www.youtube.com/watch?v=-NgDiaqS-lo&am...

Modder Neetjer | 08-10-10 | 15:59

@ Art Vandelay Ultor en Emmenel, en anderen die zich zo ergeren aan de orthodoxe Christenen.
-
Telkens als het over Wilders en de Islam gaat, komen er weer verwijzingen naar de SGP en andere rechtzinnigen, die er ook van die onzinnige ideeën op na houden. Toegegeven: ze houden er achterhaalde ideeën op na.
Maar als ik (niet anoniem!) zeg dat God niet bestaat (of een Eikel is, of een Ezel), dat Jezus een Idioot was en z'n Moeder een Hoer (¡Puta Virgen!), dan kan ik daarna nog steeds onbeveiligd over straat. Mocht ik evenwel over de Profeet Mohammed....
-
En dat is waar het om gaat. Daarom is de Islam gevaarlijk en zijn de Christenen dat niet (meer). Verknipte kinderzieltjes? Ach ja, lees Maarten 't Hart en al die anderen die zich met zoveel moeite aan hun milieu ontworstelden. Maar worden zieltjes niet evenzeer geperverteerd door andere waanideeën van hun ouders? Lees Karel en/of Gerard [van het] Reve over het communisme. Of stel je voor dat je vader Wijnand Duyvendak is. (Ik geloof dat ik nog liever kind van Bas vd Vlies zou zijn...)
-
(Off-topic maar niet helemaal:) Mensen geloven in allerlei mythologische sprookjes; sommigen worden daar blij van. Vroeger leverde de Godsdienst ook maatschappelijke structuur. Je kunt tegenwoordig zelfs natuurwetenschappelijk georiënteerde schrijvers lezen (Dawkins!) die duidelijk maken dat God niet bestaat. Ze zullen wel gelijk hebben. Hersenspinsels zijn het! Geloof zit tussen je oren.....
-
Wij geloven in Democratie, Rechtvaardigheid, Gelijkheid (van seksen, rassen, geloven), Mensenrechten en zo nog het een en ander. Daar worden we blij van. Ook levert het maatschappelijke structuur.
Maar kun je die Democratie, Rechtvaardigheid etc. etc. ergens vinden in de natuur? Of is het iets dat de mensen hebben bedacht? Maar dan zit het Geloof daarin toch ook tussen je oren? (Ik vind het al heel lang heel merkwaardig dat er allerlei mensen zijn die denken dat de waarden van de Verlichting een soort wetenschappelijke ontdekkingen waren. De Gelijkheid van alle Mensen is dan net zo iets als het Periodiek Systeem der Elementen. Dat is natuurlijk larie. Die Gelijkheid is een politieke filosofie, geen natuurwet.)
-
Houdt mij ten goede: ook ik houd de hersenspinsels der Verlichting voor superieur aan die der religie. Maar ik bedoel wel: zonder hersenspinsels gaat het niet. Het gaat er maar om welke herspinsels je wil.

caudillo | 08-10-10 | 15:55

'Muilkorfbrigade'... Joris?

Geile Markeerstift | 08-10-10 | 15:48

emmenel | 08-10-10 | 14:38
Wij hadden besloten dat die SGP een uitstervende soort vertegenwoordigde. Een soort die van de aardbodem zou verdwijnen als gevolg van inteelt of omdat die middeleeuwse manier van denken als vanzelf niet meer zou blijven plakken op hun kinderen en kleinkinderen.
Dat blijkt niet het geval. Indegendeel, zij putten moed uit het succes dat nieuwe groeperingen boeken in het verder terugdringen der flexibelen en trekken zich op aan de gedachte dat God weer terein wint, terrein dat Hij eigenlijk nooit af had moeten staan aan de goddelozen, heidenen en duivelaanbidders.
Wij snappen nu dat dat gedogen, die flexibiliteit ten overstaan van de inflexibelen van geest, averechts heeft gewerkt en dat we hernieuwd ons af moeten vragen hoe een discussie die eeuwen geleden is opgestart en nooit tot een bevredigend einde is gekomen afgerond dient te worden. God is dood.

Schoorsteenveger | 08-10-10 | 15:31

@Snikkeldrift | 08-10-10 | 14:46
Balkenende en soortgelijken die vergeten dat er in de bijbel ook zoiets staat als dat je niet hoogmoedig mag zijn. Zelfingenomenheid valt daar wat mij betreft ook onder.
@Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 14:47
Ironisch dat de PVV zo onderdak biedt aan reli's die de concurrentie de tent uit willen vechten. Om het maar even simplistisch uit te drukken.
Fijn weekend, beide! Ik ga nog een deel vd avond aan de arbeid.

emmenel | 08-10-10 | 14:57

@mezelf
StReng

@emmenel | 08-10-10 | 14:44
Zitten een hoop oud-CDA'ers bij natuurlijk en ook wat mensen uit de Nederlandse Bible Belt die vinden dat de SGP niet genoeg afstand neemt van de islam.

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 14:47

@emmenel | 08-10-10 | 14:38: het mooie is, is dat dat kompas eigenlijk ingebakken zit in de menselijke aard. Niet moorden, niet stelen, aardig zijn voor de rest, het zijn allemaal universele waarden die ook door niet religieuzen als natuurlijk worden aanvaard. Devianten daarop heb je zowel binnen als buiten religieuze kaders. Het wordt vervelend dat mensen die teksten soms gebruiken om TEGEN die universele waarden in te gaan. Balkenende was een buitengewoon ignorante klootzak om te claimen dat je zonder religie eigenlijk niet kunt functioneren.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 14:46

Ik snap het wel, want een deel van de achterban is vrij steng gristelijk.
Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 14:42
Echt waar? Dat wist ik niet. Best shocking eigenlijk.

emmenel | 08-10-10 | 14:44

@emmenel | 08-10-10 | 14:38
Het is inderdaad een zwaktebod van de PVV dat ze zich niet verzetten tegen elke schadelijke en orthodoxe religieuze uiting (hoewel de islam natuurlijk met lichtjaren afstand de kroon spant). Ik snap het wel, want een deel van de achterban is vrij steng gristelijk.

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 14:42

De grootste winst van dit proces is toch wel dat het nu al duidelijk is geworden dat je dit soort dingen niet voor een rechter moet uitvechten. Alle discussies die ik hoor en lees komen uit op een ordinaire meningenstrijd. Dit loopt slecht af voor alle partijen: 1) gerechtelijke macht is ongeacht de uitkomst haar geloofwaardigheid kwijt bij een deel van de bevolking, 2) Nederland is haar geloofwaardigheid als open democratie kwijt, 3) initiatiefnemers zullen zelf ook onderwerp van rechtzaken worden, 4) de burger zal onbewust toch weer van iets van deze repressie meenemen wanneer hij/zij zijn mening wil uiten, 5) weer een kerfje extra voor moslims intolerantie wanneer zij op de uitspraak reageren enzovoort. "Oh Thorbecke 2.0 wanneer staat u op?

Parel van het Zuiden | 08-10-10 | 14:42

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 14:31
Precies, ik vind het ook kindermishandeling. Heb er wel eens een mailtje tegenaangegooid naar de PVV, met de vraag of ze dat fundamentalisme niet kunnen aanpakken. Geen reactie op gekregen.
Snikkeldrift | 08-10-10 | 14:31
Idd. Volstrekt opportunistisch gebruik van teksten.
Ik vind het ook pijnlijk om te zien hoe sommige homoseksuelen moeite doen geaccepteerd te worden door een groep die dat niet doet.
Sowieso zou het een zegen (oeps, ander woord:) uitkomst voor mensen zijn als ze hun kompas wat meer inzichzelf konden hebben ipv in teksten of geschriften van anderen.

emmenel | 08-10-10 | 14:38

@robterdam | 08-10-10 | 14:32: radiologie ;). Have a good one this weekend, bijna tijd voor de vrijmibo.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 14:38

Snikkeldrift | 08-10-10 | 14:15
Snikkeldrift lult verstandig.
Maar als medicus ondervind je onder Moslims minder koppigheid en onvriendelijkheid dan onder Nederlanders. Voor de zekerheid.. wat doe je dan? besnijdenissen?
kGa weer even aan het werk... fijn weekend oude vredestichter.

robterdam | 08-10-10 | 14:32

@emmenel | 08-10-10 | 14:21: men gebruikt al die religieuze meuk al sinds mensenheugenis zoals het uitkomt. Bij kritiek moet het allemaal niet letterlijk genomen worden, bij eigen doelstellingen wordt met het betreffende boekje gezwaaid. Mensen halen er uit wat ze er uit willen halen zo lang het ze uit komt. Ik begrijp bijvoorbeeld ook niets van homo's die zo nodig bij de katholieke kerk willen horen. Het staat in dat broddelwerkje van ze dat het niet mag, klaar. Belijd je geloof in stilte en op je eigen manier, daar word je geloof niet zwakker van, en hou eens op krampachtig onderdeel uit te willen maken van een zwakzinnige religie die je geaardheid knetterhard afwijst.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 14:31

@emmenel | 08-10-10 | 14:21
Het schadelijke element in deze constatering is mijns inziens dat nog steeds duizenden kinderbreinen worden gecorrumpeerd met religieus gif. O, hoe droevig is het dat velen van hen daardoor mentale blokkades zullen opwerpen die het hen zullen beletten om daadwerkelijk te kunnen genieten van intellectuele vrijheid en de vergaring en ontplooiing van kennis. De gristelijke dogma's zullen zij heel hun levens als innerlijke littekens met zich meedragen.

Het is je reinste kindermishandeling.

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 14:31

Natuurlijk kan Wilders verkondigen dat hij van mening is dat de Koran te vergelijken is met Mijn Kampf. Alleen is het niet leuk voor Moslims.
Sommigen alhier vergelijken ook bijvoorbeeld de Bijbel met een Sprookjesboek. Alleen is dat niet leuk voor Christenen.
Sommige Christenen vinden het zelfs helemaal niet erg, zelfs niet als ze volksvertegenwoordiger zijn van een Christelijke partij.
Bijvoorbeeld Ferrier en Koppejan, die protesteren niet als mensen hun Bijbel belachelijk maken.
Koppejan protesteerde zelfs niet toen Madonna in Amsterdam via een kruisiging op het podium Jezus belachelijk maakte. Hij nam dit voor kennisgeving aan.
Zelfs iemand die als enige in de 2e kamer de christelijke roots continue verdedigd zal hij "uiterst kritisch" volgen en daar waar hij kan dwarszitten.

Rest In Privacy | 08-10-10 | 14:27

In de Volkskrant???? Na decennia eindelijk wakker geworden en de realiteit gezien.

meneer Q | 08-10-10 | 14:23

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 14:15
Ja. Toch wel interessant - zou het gewenning zijn dat behalve het Clara Wichmann instituut in Nederland zich verder weinig gelegen laat liggen aan de teksten en gedragingen van SGP'ers?
Er zijn nog steeds scholen in Nederland, waar voor elk lesuur uit de bijbel wordt gelezen en waar na elk lesuur vergeving wordt gevraagd voor wat we hebben gedaan. Nu schijn je dat ook niet letterlijk te moeten nemen, is mij verteld door iemand die ook zo is opgegroeid, maar ja... Of je gaat al dat soort teksten, uit welk religieus boek dan ook, letterlijk nemen of je doet het niet.

emmenel | 08-10-10 | 14:21

@Maxim253 | 08-10-10 | 14:06: dit was overigens niet de grondwet, maar het WvS ;). De grondwet kent geen strafmaten zoals Behaard Smaalkopje reeds correct aanhaalt. Ik vind ook niet dat Wilders vervolgd dient te worden, los van wat ik er van vind, maar dat hij er nu staat maakt hopelijk meer duidelijk over wat wel en niet mag, als precedent. Ik heb er bijzonder goede hoop in dat hij wordt vrijgesproken.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 14:19

@robterdam | 08-10-10 | 14:00: ik ben het helemaal met je eens. Ik had het gisteren al ergens over de spagaat waar we in verkeren: niet de baby met het badwater weg willen gooien, maar er ook niet voor moeten kiezen om uit die angst de baby maar in het smerige badwater te laten zitten. Tricky. Moeten we eerst de goedwillende allochtonen voor het hoofd stoten om de rotte appels aan te pakken, of verder gaan op de weg waarop we nu zitten en hopen de rotte appels er uit te kunnen halen. Ik vrees dat als het er op aan komt de eerste weg het effectiefst blijkt te zijn. Welke modus operandi moeten we kiezen... Over mijn ervaring met deze groep: als medicus heb ik in verhouding aanzienlijk minder asocialen, onvriendelijken en koppige patienten onder de moslimpopulatie dan onder het roomblanke nederlandse volk. Eigenlijk kan ik van de eerste categorie slechts vaststellen dat ze CHRONISCH te laat komen en slecht nederlands spreken. Dat laatste is voor mij prioriteit 1 en daar moet het nieuwe kabinet zich sowieso WEL op focussen. Inburgeren is wat anders dan assimileren en essentieel.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 14:15

@emmenel | 08-10-10 | 14:06
Tsjah, ik vind het ook debiel (dat heb ik meestal met dingen die voortvloeien uit religie), maar SGP'ers zien de vrouw echt niet als ondergeschikt aan de man. In de praktijk zal het bij hen vaak wel zo zijn of lijken - de man is immers 'het hoofd' en dus de leider - en dat is natuurlijk niet wenselijk. Gelukkig zal de SGP ook nooit meer dan twee zetels halen.

De seksetheorie van de SGP blijf ik vrij onschuldig vinden, al moeten we er als vrije maatschappij op een bepaald niveau toch zeker afstand van nemen, simpelweg omdat vrouwen en mannen dezelfde rechten dienen te hebben.

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 14:15

Helaas heeft Bram Moszkovicz al een belangrijke fout gemaakt. Hij had ook de voorzitter van de wrakingskamer, mr. Frans Bauduin, moeten wraken.

1. Mr. Frans Bauduin is voorzitter van het Marokko fonds
2. Het Marokko Fonds is opgericht met steun van het NCDO
3. De vice-voorzitter van het NCDO is Joan Ferrier
4. Joan Ferrier is de zus van CDA dissident Kathleen Ferrier

Rest In Privacy | 08-10-10 | 14:12

Bijbel, Thora, Koran.... drie stukjes tekst die al vele miljarden mensen het leven heeft gekost... En men blijft er maar in geloven...

Leaque of Morons | 08-10-10 | 14:11

@illuvatar | 08-10-10 | 12:15
Sorry, niet-pro. U heeft gelijk.

Symmachus | 08-10-10 | 14:09

Snikkeldrift | 08-10-10 | 13:28

Goed om even aan te halen wat er in de grondwet staat.
De vraag is of die aanklacht opgaat voor een politicus als Wilders.
Sowieso geniet Wilders, als gekozen volksvertegenwoordiger, onschendbaarheid bij ALLES wat hij in de kamer zegt.

Wat de rest betreft.... Er staat nergens in de grondwet dat je de waarheid niet mag uitspreken. Ook al voelen met name moslims zich dan snel beledigd.
Als Wilders bv de Koran met een boek als Mein Kampf vergelijkt, dan zou je zelfs tot de conclusie kunnen komen dat (nazaten van) Hitler, Wilders met meer succes bij de rechter kunnen aanklagen, dan nu de moslims doen.
Wilders weet precies wat hij wel kan zeggen, maar meer nog.... wat niet. Mosko gaat nog voor vuurwerk zorgen.

Ik ben uiterst benieuwd hoe deze rechtbank gaat oordelen. Als ze Wilders willen veroordelen moeten ze nl eerst aantonen dat Wilders NIET de waarheid heeft gesproken!
Een onmogelijke opdracht!

Maxim253 | 08-10-10 | 14:06

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 13:55
Uit het beginselenprogram van SGP artikel 7:
"Gods Woord leert dat men en vrouw krachtens de scheppingsorde een eigen, specifieke, van elkaar onderscheiden roeping en plaats hebben ontvangen.In deze orde is de man het hoofd van de vrouw.
Maatregelen ter erkenning van de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen worden positief beoordeeld. Elk emancipatiestreven dat de van God gegeven roeping en plaats van mannen en vrouwen miskent is revolutionair en moet krachtig worden bestreden."

en als je dan nog wilt lachen (of huilen), de toelichting dat mannen en vrouwen morfologisch, anatomisch en psychisch anders in elkaar zitten waardoor ze meer of minder geschikt zijn voor een bepaalde taak.
En verdere, onnavolgbare uitleg over hoe stukjes tekst uit de bijbel die daarover zouden gaan geinterpreteerd moeten worden.

emmenel | 08-10-10 | 14:06

@ vip33 10:17 en alle anderen met een vergelijkbaar geluid: deze mevrouw schrijft al jaren in de VK, hoor. En Amanda Kluveld ook, om maar iemand te noemen. (Wie haar niet kent moet daar nodig eens verandering in brengen.)

Lewis | 08-10-10 | 14:04

EUgenio | 08-10-10 | 11:05
"Nee, Marokkanen en Turken vormen geen groter probleem dan anderen."
Nee Eugenio, je hebt ongelijk. Marokkanen komen onevenredig veel voor in de criminaliteitscijfers. En hun aandeel stijgt zelfs ten opzichte van Antillianen.
Marokkanen zijn 5,6 keer meer verdachten dan autochtonen per 10.000 inwoners van een bepaalde herkomstgroep.
Zie dit rapport en ga naar pag. 60. Rapport Landelijk Verdachtenbeeld 2009: is net uit.
(pdf alert)
www.politie.nl/KLPD/Images/landelijk%2...

paridae | 08-10-10 | 14:04

@An die ARBEIT | 08-10-10 | 13:59

Ben blij dat ik een kleine bijdrage aan uw levensgeluk heb kunnen doen (als ik dat dan zo mag interpreteren) ;)

Borrelende Boris | 08-10-10 | 14:04

Einde van de Domheid | 08-10-10 | 11:11
Inderdaad. Waarom zouden wij ons ook zorgen maken? Zelfs de Salafisten hier in Nederland zijn lief en aardig. Dat zeggen ze zelf. Ik ben helemaal gerustgesteld.
al-yaqeen.com/nieuw/nieuws/nieuws.php?...
"De angst voor een 'islamisering' van Nederland is volslagen ongegrond."
Ik ben helemaal gerustgesteld. Waarom bang zijn voor kankergezwellen? Waarom proberen om preventief te handelen en te snappen welke voedingsstoffen potentieel kankerverwekkend zijn? Is helemaal niet nodig. Gewoon de boel de boel laten, alle voeding toestaan, niks testen, niks onderzoeken, voor niks waarschuwen, niets uit de markt halen, niets verbieden. En vooral onze kinderen en kleinkinderen alles voorschotelen wat maar voorhanden is, zonder onderscheid tussen gezond en ongezond. Laat ze eten wat ze willen eten, al lijkt het gif, al lijkt het bedorven, al lijkt het verdovend, al lijkt het verslavend. Gewoon de andere kant uitkijken, of nee, zelfs actief meehelpen om bepaald voedsel, getest of niet, te bevoordelen ten opzichte van ander voedsel. Dat is onze plicht als westerse pluriform denkende opvoeders, dat heeft te maken met onze diepgewortelde ideeën over vrijheid en verantwoordelijkheid.

Schoorsteenveger | 08-10-10 | 14:03

Snikkeldrift | 08-10-10
Je hebt geen ongelijk. Maar in het verlengde daarvan kun je ook stellen dat de aanklachten ook maar slechts meningen, veronderstellingen en angsten zijn. Veronderstellingen die pas bewezen kunnen worden wanneer er daadwerkelijk tot haat, discriminatie wordt overgegaan. En dan nog zal het moeilijk aantoonbaar zijn dat dit het unieke en eenduidige resultaat is van Wilders en of de oorzaak niet zit in de feiten waar Wilders op reageert. Ofwel of de zich gehate en gediscrimineerde groep het niet aan zichzelf te wijten heeft.
Vooralsnog twijfel ik aan het gehalte mening of misschien selectieve waarneming van Jansen. Zijn verklaringen zijn gebaseerd op letterlijke vertalingen van de Koran en Islamistisch leerboeken. Daarnaast stapelen de bewijzen hiervan in de vorm van terreur en andere Westerse maatschappij ontwrichtende zaken zich op.
Iedereen is geneigd te horen wat men wil horen. Toch zou deze rechtzaak wel eens een eyeopener en omslag kunnen betekenen voor de Nederlandse opinie ten gunste van de stellingen van Wilders.
De aanklacht zal als een boomerang gaan werken voor de Islamitische wereld in Europa. Want de uitslag gaat natuurlijk ook internationaal effect hebben. De buitengrendse babbels van Wilders zullen legitiem, wettenlijk en wetenschappelijk goedgekeurd en ondersteund zijn. In die sfeer is het lasting om alle goedwillende en lieve moslims in bv Nederland te beschermen tegen onterechte discriminatie. Sprak van de week 3 Irakezen die overwegen Nederland te verlaten wanneer het zo doorgaat. Zij merken een enorme omslag in de houding naar hun toe. Terwijl zij hard werken en hun Irakese geld in een shoarmazaak hebben geïnvesteerd. Zij verwachten dat vooral de ondernemende en intellectuele moslims zullen vertrekken den de profiteurs en criminelen zoals velen Marokkanen zullen blijven. Een effect dat je ook zie wanneer 2 bedrijven fuseren met te veel personeel.
Naast het eerlijk benoemen en aanpakken van de wantoestanden zal het temperen en voorkomen van mistoestanden richting buitenlande Nederlanders hoge prioriteit moeten krijgen. Eerlijk gezegd zou ik geen Nederland terug willen zonder al die lekkere buitenlandse restaurantjes, die gekleurde levensgenieters, de jaarlijks vrolijk dansen negerinnen op de Coolsingel en die heerlijke Marokkaanse vrouwen.

robterdam | 08-10-10 | 14:00

@Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:57
Past u zich vooral niet aan Andie aan, ik waardeer een goede Zwitsal-bashing op z'n tijd wel ;)

An die ARBEIT | 08-10-10 | 13:59

@An die ARBEIT | 08-10-10 | 13:48

Bedankt op het wijzen van m'n tekortkoming. Zal voortaan zorgen voor een rotsvaste, en Zwitsal onwaardige stellingname. Zoiets?

Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:57

@neemjemoederindemali | 08-10-10 | 13:15
De SGP is iets subtieler dan dat. Ze stellen dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn (van ondergeschiktheid is dus geen sprake), maar geen gelijken. God (jaahaa, daar issie weer!) heeft voor man en vrouw ieder zijn of haar eigen taken bedoelt. Volgens de SGP behoort politiek niet tot de taken van de vrouw.

Krankzinnig natuurlijk, maar ook weer enigszins onschuldig.

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 13:55

@neemjemoederindemali | 08-10-10 | 13:44

Vrijheid van meningsuiting is voor mij ook belangrijk. Vraag me echter af waarom Wilders een internationale kruistocht tegen de Islam is begonnen (in mijn bescheiden mening is dat "doorslaan"). Daarbij plaats ik kanttekeningen bij Wilders adepten, die alles wat hij zegt voor zoete koek slikken. Het lijkt soms wel een Ajax vs Feijenoord discussie. Zelf zie ik me als neutrale toeschouwer die zich afvraagt wat buitenspel nu precies is ;)

Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:54

@Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 13:43

Weet u, ik heb ook geen zin om me daar in te verdiepen. Kijk al diep genoeg in het glas.

Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:49

@Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:37
Compleet irrelevante zaken aanhalen, is niet slechts voor Zwitsals weggelegd.
Echter voor elk persoon dat zich vast heeft geluhld....

An die ARBEIT | 08-10-10 | 13:48

Je vraagt je toch wel af wanneer Nausicaa bij de Azijnbode buitengeflikkerd wordt.

Schoorsteenveger | 08-10-10 | 13:48

@myself
t=d, dombo

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 13:47

Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:17

Aha, eindelijk verklaar je je nader en verdomt, je hebt nog gelijk ook. Neemt niet weg dat een conclusie die je trekt naar aanleiding van feiten cq citaten imo heel moeilijk tot strafbare conclusie's kunnen leiden maar je hebt gelijk dat het daar in dit geval omgaat.

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 13:44

Verwoed knipogen doet @ An die ARBEIT | 08-10-10 | 13:28 ... ;-)

@Snikkeldrift | 08-10-10 | 13:28

Het klopt dat hele volksstammen in onwetendheid verkeren ...
echter, zij houden zich muisstil:
Wie er luidkeels over wil oreren loopt het gevaar zich te blameren ...
als hij zich niet vooraf informeren wil ... :-E

Hulde @ citeren 137D, hetgeen tenminste laat zien hoe het wèl moet:

Uit de genoemde maximale strafmaat mag overigens blijken dat zelfs een zware veroordeling geen gevolgen heeft voor het (passief) kiesrecht van een verdachte ...

Nu * OUT * want nog héél even werken voor de centen ... :-E

Zwaai @ all, ook @ Boris de VrijMiBorrel ...

Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 13:43

geniaal stuk, indeed..
duidelijk overwogen, logische analyse.
bravo.

OomAgentFactcheck. | 08-10-10 | 13:39

Heldere taal. Wil rechter Moors even reageren?

ljcoster | 08-10-10 | 13:38

@An die ARBEIT | 08-10-10 | 13:28

Heel scherp van u. Hopelijk verwacht u niet van Zwitsals dat ze meteen alles perfect doen.

Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:37


Wilders zaait geen haat.
Haat zaait mensen als Wilders!

Maxim253 | 08-10-10 | 13:36

Laat Geenstijl maar zuinig op dat Volkskrant stukje zijn, want de server van "OPINIE "in de Volkskrant is buitengewoon "busy". Dus al niet meer te bereiken.
Iemand is wellicht wakker geworden vraag je je dan af.

Mantisomantis | 08-10-10 | 13:34

Prachtige column!

iustus | 08-10-10 | 13:33

@Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:26
Ad hominem alert! Je doet je Zwitsal eer aan.

An die ARBEIT | 08-10-10 | 13:28

@Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 13:18: ik vermoed dat er hele volksstammen zijn die het niet weten. Een mens kan ook niet alles weten ;). Gebrek aan kennis over onze rechtsstaat wijst dan weer op hiaten in het hedendaags onderwijs, maar dat terzijde...

Ik zat me trouwens af te vragen wat nou eigenlijk de consequenties zouden kunnen zijn bij een eventuele veroordeling, qua strafmaat dan. Denk dat er meer zijn die zich dat afvragen. Bij deze dan ons WvS over deze aanklacht:
Artikel 137d
1
Hij die in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
2
Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 13:28

@Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 13:18

Oh erudiet, belezen, intelligent, hoog ontwikkeld wezen dat u er bent. Wat fijn dat u zo terecht mijn intellectueel onvermogen bloot legt. Drank maakt meer kapot dan je lief is (daar bent u het volgens mij wel mee eens).

Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:26

@Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:02 die nog steeds het lichtknopje niet heeft gevonden en vanuit zijn duisternis de inmiddels dubbelzinloze vraag stelt "als de grondwet wordt overtreden, mag een rechter dan niet een veroordeling geven op basis van die grondwet?":

Moeha ...
Grote gruwelen ... where's the brain ... ?
Staan er soms straffen genoemd in de grondwet? (Think)
Heb je enig idee wat de grondwet eigenlijk IS? Nee, hè?

Zie dan toch eindelijk 'Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 13:00' ... :-E

Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 13:18

Ah, nou begrijp ik waarom de VK site opeens stuk ging...
Lunchpauze en een GS-item...

Jadaag | 08-10-10 | 13:18

@neemjemoederindemali | 08-10-10 | 13:08

Je begrijpt me nog steeds niet. Ik heb het helemaal niet over de verzen in de Koran waar Wilders naar verwijst. Het gaat over de conclusies die Wilders daaruit trekt. Daarbij zeg ik dat het niet uitmaakt of hetgeen hij zegt waar is, maar of het wettelijk gezien toelaatbaar is. Een mening is prima, maar er zijn ook meningen die je zodanig kunt formuleren dat ze strafbaar zijn. Wij kunnen ook niet alles zeggen hier op Geenstijl, of ben je het daar ook mee oneens?

Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:17

Borrelende Boris | 08-10-10 | 12:51

Btw, "Politici hebben zich aan de wet te houden"

Klopt helemaal, dat heeft elke Nederlander. Vraag me alleen al jaren af waarom Bas vd Vlies en zijn gristelijke vrindjus niet voor het hekje worden gesleept wegens "een vrouw is ondergeschikt aan de man". Wat mij betreft mogen deze mensen rustig keihard aangepakt worden wegens discriminatie. Wat Geert betreft, hij pakt een ideologie aan die werkelijk haat zaait, mensen vermoord in naam van Allah, mensen aanzet tot beroving van "ongelovigen" etc.

Als je je ogen open doet dat zie je dat dat allemaal dagelijkse praktijk is in 0031. Waarbij ik eraan toevoeg dat ik het geheel niet met Wilders eensch ben maar ik vecht voor hem opdat hij zijn mening vrij mag verkondigen zoals u dat ook mag. Als u voor het hekje staat omdat u uw mening heeft verkondigd zal ik ook voor uw vrijheid van meningsuiting vechten.

Sala Maleikum

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 13:15

@EUgenio | 08-10-10 | 12:15
Je hoeft slechts de afgelopen vijftien jaren in Nederland te hebben geleefd om de overheid te kunnen duiden. Waar de SStaat in de jaren zeventig en tachtig nog enigszins doorging als hoeder van burgers, heeft ze zich in de jaren negentig en tien van deze eeuw ontpopt als vijand der burge. Stromen kansloze migranten overspoelden ons land vanaf 1995 en in Den Haag weigerde men zich af te vragen of en hoe deze mensen dan terecht zouden komen. Wat zijn de consequenties als je mensen uit rurale gebieden samen met Westerlingen, zich reeds decennia los wekend van de Kerk, samen zet? Het ging economisch voor de wind en iedereen -incluis de VVD- stond erbij en keek ernaar. Na 2000, toen het economisch verval al in gang werd gezet, realiseerde de burger zich opeens dat multiculturaliteit niet per se een zegen is. Vervolgens startte de overheid met downplayen, met goedpraten, met wegkijken, met pappen, met nathouden, met ontkennen, zeker na de periode 11 september 2001. Politici die gewag van problemen maakten, werden vermoord of in een hoek gezet, niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Och, waarom doet Wilders het toch zo goed onder de kiezer? Omdat de overheid nu al een decennium besteedt aan damage control. Combineer het milsukken van het multiculexperiment met onbegrijpelijke uitgaven aan rapprojectjes en dergelijke en er is sprake van een collectief gevoel dat de overheid er niet meer voor ons is.

En-el Hak | 08-10-10 | 13:15

@robterdam | 08-10-10 | 13:02: ik was ook niet zo gelukkig met de voordracht van die blonde dame. De enige rechter die alles fatsoenlijk uit zijn edelachtbare strot kreeg was die relatief jonge kerel met het donkere haar rechts naast de voorzitter. Ik ben het wel met je eens dat de mening van Jansen best getoond had mogen worden trouwens! Leek me een ijzersterk verhaal. Maar het blijft een mening, ook al is hij stevig wetenschappelijk onderbouwd. In de wetenschap staan meerdere mensen met verschillende onderbouwingen vaak tegenover elkaar, allemaal met data in de hand. Kijk maar naar het hele klimaat-circus. Het blijven meningen totdat de wetenschappelijke wereld besluit ze aan te nemen als algemene consensus. En zelfs dat maakt het nog geen feit ;).

Snikkeldrift | 08-10-10 | 13:14

@Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:02: niet op basis van de grondwet, slechts op basis van formele wetten die steunen op de grondwet. Ik ben slechts een leek met een interesse in recht, so someone correct me if i'm wrong, maar ik heb begrepen dat je je in je verdediging zelfs niet mag beroepen op de grondwet aangezien de rechter daar dus sowieso niet op mag toetsen. Wel op internationale verdragen trouwens (zoals verdrag voor de rechten van de mens), die staan weer boven de grondwet!

Snikkeldrift | 08-10-10 | 13:09

Borrelende Boris | 08-10-10 | 12:51

"Zit toch wel enig verschil tussen een moordaanslag en een proces. Trouwens, het gaat er niet om of de uitspraken van Wilders waar zijn, het gaat erom of ze toelaatbaar zijn volgens de grondwet.

Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:27 "

Beste Boris, je kunt heel gemakkelijk een "waarheid" bedenken en zelfs met feiten manipuleren, geef ik allemaal toe. Maar als jij stelt dat het niet uitmaakt of iets waar is maar of het toelaatbaar is volgens de grondwet dan ben je niet goed bij je hoofd. Iets is waar, een klein beetje waar, niet waar etc. In het geval Wilders doet hij uitspraken naar aanleiding van letterlijke teksten in de Koran. Of je het er nou mee eens bent of niet, die teksten staan echt in de Koran. Dat is niet alleen WAAR, het is ook nog eens een FEIT dat die teksten er in staan.

Als jij bvb stelt dat je het eens bent met de koran, of nog sterker, je gelooft alles wat in die koran staat en leeft er naar en er worden mensen in dit land vermoord omdat ze iets zeggen wat een Islamiet niet welgevallig is dan lijkt het me niet meer dan redelijk dat iemand als Geert Wilders uit die Koran mag citeren en mensen erop mag wijzen dat bepaalde zaken worden gedaan (moorden, eerwraak, diefstal) door Moslims die de Koran als excuus gebruiken.

Volgens jou gaat het er niet om of het waar is wat GW zegt maar of het toelaatbaar is aan de grondwet. Dus als ik morgen een citaat aanhaal uit de bijbel of Koran dan mag een rechtbank me veroordelen als mijn citaat niet toelaatbaar is volgens de grondwet?

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 13:08

Max Pam en Hafid Bouazza schrijven stukken van gelijke strekking in de VK van vandaag. WTF? Is de Volkskrant bekeerd? Is het kwartje van Kok gevallen? Heeft de Philippe Remarque meer hersens dan Pieter Broertjes een strafblad heeft? Kunnen we binnenkort schrijven: Azijnbode wordt Suikerglossy? U zegt het maar..

BensDerdeZus | 08-10-10 | 13:08

Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:41
Lijkt me niet. De aanklacht is al lang en breed algemeen bekend. Maar krijgt terecht aandacht in het journaal. Het verweer in de vorm van de getuigeverklaring van Jansen is van grotere nieuwswaarde omdat hierbij meteen alle aanklachten wetenschappelijk onderbouwd teniet werden gedaan. Dus is het verwerpelijk dat het NOSjournaal daar geen tijd aan besteed maar wel tijd had om te melden dat het een overbodig langdradige dag was doordat Wilders het zo nodig vond om die hele verklaring voor te laten lezen.
Heeft er toch alle schijn van dat de NOS hier uit manipulatiedrift of uit angst voor allahtonen-geweld handelt.
Daarbij was het onduidelijke voorlezen door de rechtbank van deze belangrijke verklaring een regelrechte obstructie en aanfluiting. Een kleuter van 6 jaar zou hem nog beter voorgedragen hebben.

robterdam | 08-10-10 | 13:02

@Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:57

bedankt voor je heldere uitleg.
Wat ik echter niet begrijp is het volgende... als de grondwet wordt overtreden, mag een rechter dan niet een veroordeling geven op basis van die grondwet?

Borrelende Boris | 08-10-10 | 13:02

Ik zou het nog sterker kunnen zeggen:

Hoe kan je iemand aanklagen voor een film als je hem zelf niet wilt zien? Of heeft mevrouwtje een vooroordeel?

4142 | 08-10-10 | 13:02

@Borrelende Boris | 08-10-10 | 12:51 die niet wist dat het rechters in Nederland grondwettelijk ;-) niet is toegestaan zaken aan de grondwet te toetsen en zich nu afvraagt: "Waar toetsen rechters dan wel op?"

Aan de wet ... :-E

In dit geval de leden C en D van artikel 137 WvS ...

... waarvan de toepasselijkheid overigens eerst dient te worden bevestigd door artikel 90 quater van datzelfde WvS ...

Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 13:00

@Borrelende Boris | 08-10-10 | 12:51: slechts aan formele wetten. Dat deze vaak nogal multi-interpretabel zijn verklaart afwijkende uitspraken van rechter tot rechter bij gelijksoortige zaken. Dit toetsingsrecht komt er wel, het is al door de EK en TK, maar door het geouwehoer met het demissionaire kabinet ligt het al een tijd op toepassing te wachten. secure.wikimedia.org/wikipedia/nl/wik...

Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:57

Ik kreeg het er koud van!
Voor mij verdient ze de Pamela Hemelrijk - award !!!!

Een Soort Iets | 08-10-10 | 12:57

Doe maar mogelijkheden...

An die ARBEIT | 08-10-10 | 12:57

@Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:44
Precies. We modderen alweer een decennia of wat aan, zonder voor of achteruit te bewegen. Dit puur omdat we een tijd sterk hebben gestaan als land en economie en onder het mom daarvan ook de instelling " wij helpen wie we kunnen" hebben aangehouden. An sich een bewonderenswaardige aanpak, daar niet van. Maar de voortdurende Multi-culti-turbulentie in combinatie met de wereldwijde crisis hebben ons nu op het randje gebracht. We zitten op de crux van onze tijd, nu sober beleid voeren qua sociaal stelsel en immigratie, en grootbesteders hier interressante mogenlijkheden bieden is de enige manier om onze eerdere positie te heroveren.

An die ARBEIT | 08-10-10 | 12:56

@neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:59

Ik kan er helemaal naast zitten, maar ook politici hebben zich aan de wet te houden.

Als ik kijk naar je betoog eerder, dan zullen we elkaar nooit begrijpen, aangezien onze meningen te ver uiteen lopen. Het feit dat het artikel van Marbe als zoete koek wordt geslikt, geeft bij mij aan dat alles wat pro-Wilders automatisch goed is. Als ik een kritische noot daarbij plaats ben ik meteen een troll, en geeft (ironisch gezien) perfect weer hoe de tegenstellingen in deze maatschappij tot stand komen.

I rest my case.

@Vigil | 08-10-10 | 12:05

Interessant, ik wist dit inderdaad niet. Waar toetsen rechters dan wel op?

Borrelende Boris | 08-10-10 | 12:51

@Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 12:31
Prachtige samenvatting!

Parsons | 08-10-10 | 12:50

@Zzzzooooffff | 08-10-10 | 12:46: ik zat me eergisteren nog grinnikend te bedenken dat hij bij vrijspraak misschien ZELF nog wel in beroep zou gaan om het hele circus nog een keer te kunnen herhalen ;). Dit hele gebeuren gaat als een boomerang terugvliegen in het gezicht van de rechtbank.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:50

Ze hebben nog steeds niet in de gaten in NL dat dingen aan het veranderen zijn en dat men niet meer geloofd wordt. Dat dit proces een politiek proces is, is zo klaar als een klontje. Elke poging om Wilders meer in de hoek te drijven, daar prikt men heel snel door heen. Ze kunnen hem veroordelen, dan gaathij beroep, nogmaals een veroordeling en hij gaat naar de Hoge Raad. Als dat ook leidt tot een veroordeling, dan naar het Europese hof. Dat gaat jaren duren en dat is dus gratis reclame voor Wilders.

Zzzzooooffff | 08-10-10 | 12:46

Nou dat mag wel in de krant.

Oculus Malus | 08-10-10 | 12:46

@An die ARBEIT | 08-10-10 | 12:37: EUgenio is een onnozelaar en een apologeet. Zijn laatste broddelwerkje is reeds vakkundig gefileerd. Discussieren met mensen die zich neerleggen bij "goed genoeg".... tja. Nederland kan zoveel beter, ik weiger me neer te leggen bij "goed genoeg".

Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:44

@Boomschade | 08-10-10 | 12:41
Natuurlijk, daar stoor ik me nou net aan. Dat mensen qua persoonlijkheid en goede of slechte bedoelingen, tegenwoordig worden ingedeeld naar hun politieke voorkeur. Te kinderlijk voor woorden.
Sowieso een belachelijk iets, aangezien niemand meer 100% links of rechts is, het zijn ondertussen bijna achterhaalde termen.

An die ARBEIT | 08-10-10 | 12:44

Is het toeval dat de opiniepagina van de VK even niet berikbaar is vanwege onderhoud?
Ik zag wel meer titels waarachter je een voor de VK onwelvallig stuk zou kunnen aantreffen, allemaal geblokkeerd wegens onderhoud.

Gimmy Moore | 08-10-10 | 12:43

@robterdam | 08-10-10 | 12:35: beetje kort door de bocht. Het gaat om het proces tegen Wilders, de aanklacht dus. Dat in de samenvatting de NOS niet tot in detail de mening (hoe onderbouwd ook, ik mag Jansen graag voorgelezen horen worden) van een van de getuigen-a-defense laat horen is niet zo vreemd. Dit had RTL waarschijnlijk niet veel anders gedaan (de hele dag NOS-stream gevold dus weet niet wat RTL van heeft gemaakt).

Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:41

Ze zijn er dus toch nog. De goeie linkse menschen.

Boomschade | 08-10-10 | 12:41

$%af!@12:35
Op wat schrijffouten en te snel getypte hakkelzinnen ben ik het wel een beetje met mezelf eens. Maar goed, de context is duidelijk hopelijk

robterdam | 08-10-10 | 12:39

@Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:30
Maar bij de buren gaat het wel degelijk beter. Duitsland herstelt sneller dan ons, Denemarken gaat het al tijden beter.
Dat we een ziek kindje als België ten zuiden van ons hebben.... Mensen als deze Zwitsal vergeten blijkbaar dat wij als 0031, voor zo'n klein landje een enorme speler waren in de wereldeconomie.
En tegenwoordig is het blijkbaar goed genoeg om " het beter dan de buren te doen ".
Waar is die #V.O.C-mentaliteit gebleven???
* Mist Balkje *

An die ARBEIT | 08-10-10 | 12:37

No nog naast de onafhankelijke rechtspraak ook de onafhankelijke media zoals de NOS in perspectief plaatsen.
Over die rechtzaak nog trouwens. De aanklacht tegen Wilders werd ABN articulerend voorgedragen. De ontmaskerende verklaring van arabist Jansen werd voorgestameld met een oude kraakstem van een allochtoon die na haar inburgeringscursus een ingwikkelde onleesbare handgeschreven non-tekst moest opdragen. Een bijna niet te verstane weggemompelde tekst voorgelezen alsof zij deze pas voor het eerst zag.
Neem aan dat deze ingehuurde professionele commedianten deze door niet plezierige tekst als keren ontrafeld hadden.
Het NOS journaal, dat uitgebreid aandacht besteedde aan de aanklacht meldde over deze belangrijke inhoud slechts de verklaring dat arabist Jansen een verklaring had voorgedragen die het verhaal van Wilders een beetje ondersteunde.... Nee, de verklaring van Jansen was nog extremer en meer wetenschappelijk onderbouwd dan Wilders ooit heeft durven zeggen. Het enige dat ze nog kwijt wilden was dat het een langdradige dag was omdat die verklaring zonodig volledig voorgelezen moest worden.
Wanneer de NOS alleen ten dienste staat van 30% van de geïndoctrineede bevolking moeten ze ook maar 70% van hun budget inleveren vind ik.

robterdam | 08-10-10 | 12:35

Het blijft mij toch een raadsel hoe het mogelijk is dat, na jaren van nog maar net geleverde strijd tegen de allesoverheersing van godsdienst in het dagelijkse leven, we nu een vriendelijke belangstelling of zelfs respect zouden moeten hebben voor een godsdienstachtige ideologie die nog veel veel ingrijpender, aggressiever en en gewelddadiger is dan onze oude protestanten of katholieken.
Laat ons toch wat verdraagzamer voor onszelf zijn?

jannnnn5591 | 08-10-10 | 12:34

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 12:30
Je hebt gelijk. De rest van de site ligt er uit en dan gaat iedereen zich natuurlijk afvragen, waarom dat is. Misschien komt daar ooit een antwoord op.

Vigil | 08-10-10 | 12:33

@Parsons | 08-10-10 | 12:30
Vanuit en lukt. Het is allemaal niet zo moeilijk.

Parsons | 08-10-10 | 12:31

@EUgenio | 08-10-10 | 12:06 die gedachteloos voortkwebbelt "In de kern is het heel simpel: de overheid zorgt voor goede wegen, goed onderwijs, sociaal vangnet en veiligheid. Die taak vervult de overheid - dankzij CDA, VVD en PvdA - al deccenia naar behoren":

Hahaha, ben jij een troll of zo?

"dankzij CDA, VVD en PvdA" ...

... staat er geen mens meer in de file ...
... is het onderwijs niet in 40 jaar tijd vervallen tot een moedeloze mestvaalt waarin de meerderheid van de tieners, twintigers en dertigers zelfs niet eens meer weet heeft van stam + T ...
... heeft de veiligheid in dit land een dusdanig niveau bereikt dat geen mens in bepaalde stadswijken zich nog bevreesd hoeft te voelen de straat te betreden ...
... en is de sociale cohesie het punt ruimschoots voorbij gestreefd waarop wij ons allen broeders en zusters zijn gaan gevoelen, onverschillig cultuur, land van herkomst of bewapening ...

Doe nog eens wat leuks? Dan zet ik ondertussen een gezellig achtergrondgeroezemoesje (3 x woordwaarde) op: www.youtube.com/watch?v=rozGRFnsOcw

Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 12:31

@An die ARBEIT | 08-10-10 | 12:27: van EUgenetica mogen we niet klagen omdat het bij de buren niet beter gaat. Of zoiets. Nederland als Magic Kingdom. Ik stel voor een enkeltje Space Mountain.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:30

@Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 12:26
Hier is ie plat. En vantui A'dam lulkt het ook niet.

The server is busy and cannot currently process
the request. Please try again later.

Parsons | 08-10-10 | 12:30

@Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 12:26
Correctie: de hoofdpagina en de opiniepagina doen het, maar ik kan geen individuele columns openen.

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 12:30

Einde van de Domheid | 08-10-10 |
jou naam is misschien meer een wens dan een constatering, denk ik

poepie3 | 08-10-10 | 12:29

Een roemeense van afkomst die een zeer helder en rake stuk schrijft voor alle niet correcte nederlanders, chapeau nausicaa. Ze doet denken door haar scherpe pen aan Pamela Hemelrijk.

lanex | 08-10-10 | 12:28

@EUgenio | 08-10-10 | 12:06
Ik zal even serieus tegen je zijn, kijken hoe lang het gaat:
"de overheid zorgt voor goede wegen"
Goede wegen, die op elk druk punt zo verstopt zijn als de aderen van Theo van Gogh ( was 'ie er nog geweest ).
"goed onderwijs"
Dat elk jaar verder afglijdt, wegens steeds slechtere en minder leerkrachten vanwege te lage lonen.
"sociaal vangnet "
Een goed vangnet voor degenen die het verdienen, maar helaas een systeem waar en masse misbruik van wordt gemaakt door zowel autochtoon als allochtoon. Geldverkwistend en dus niks goeds aan.
"veiligheid"
Dat is een grap toch? Een explosieve stijging in het aantal moorden en geweldsdelicten in de afgelopen 10 jaar, zegt dat je iets?
-
Nou jij weer... Zwitsal...

An die ARBEIT | 08-10-10 | 12:27

@Parsons | 08-10-10 | 12:25
Hier doet-ie het.

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 12:26

Zo zeg wat een goed stuk, en dat in de azijnbode.
Overigens werken linkjes naar VK niet, wel heel toevallig...

Mindy | 08-10-10 | 12:26

Even een vraagje aan de belezen lieden hier. Ik vraag me af wie het ooit in zijn hersens heeft gehaald om minderheden meer rechten te geven dan meerderheden. Ja het was oorspronkelijk om ze te beschermen maar is het niet compleet omgekeerd nu en doorgeslagen nu? Het gelijkwaaardigheidsprincipe is totaal zoek.

Het begint erop te lijken dat mensen helemaal niet gelijkwaardig zijn. In zekere zin klopt dat ook met wat we zien in de samenleving. Discriminatie is onderscheid maken. Iedere minderheid beroept zich op opvattingen die hun anders maken dan de meerderheid. Wat hen onderscheid van de rest. Door zich te onderscheiden krijgen ze hier extra rechten. Eerst sluiten ze zichzelf op in een beschermd hokje en vervolgens lopen ze vanuit het hokje te roepen dat mensen hen niet in een hokje mogen stoppen. Doe je dat wel dan maak je geen onderscheid meer maar dan discrimineer je.

Effectief wordt iedereen die kritisch is monddood gemaakt middels rare minderheidsrechten. Wil iemand echter het recht op vrijheid van meningsuiting beschermen en zaken benoemen die tegen die vrijheid zijn dan wordt hij zonder pardon door allerlei minderheden voor de rechter gesleept. Onderscheid maken heet dan ineens discriminatie en elementen benoemen die het westers vrijheidsideaal niet respecteren heet dan haatzaaien.

We hebben een behoorlijk krom idee van recht in Nederland.

A.B.N. Rambo | 08-10-10 | 12:25

Ligt het aan mij of ligt volkskrant.nl er uit?

Parsons | 08-10-10 | 12:25

Het lijkt erop dat Nostradamus gelijk gaat krijgen! de vraag is... hoelang nog voordat zn voorspelling over de grote oorlog tussen het westen en de Islam, gaat uitkomen.
Meer dan geweldig stuk!!

beest1264 | 08-10-10 | 12:17

Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:14

Goed punt, beetje off topic inderdaad dus ik zal er niet op inhaken verder, maar je hebt ZEKER gelijk. Laten we het er nu niet meer over hebben ;)

Frdnnd | 08-10-10 | 12:16

@pppppppp | 08-10-10 | 10:46
Wel verdorie. :( Daar ging mijn sollicitatieprocedure!

pppppppp | 08-10-10 | 12:16

@Symmachus | 08-10-10 | 12:14
Anti of niet-pro?

illuvatar | 08-10-10 | 12:15

@En-el Hak,

Kun je mij voorbeelden geven waaruit blijkt dat de Nederlandse overheid het slechter heeft gedaan dan die van vergelijkbare landen?

EUgenio | 08-10-10 | 12:15

EUgenio | 08-10-10 | 12:06

We leven in een democratie, heb ik ooit gehoord. Als de burger een probleem ziet, moeten de mainstream politieke partijen daar op reageren, dunkt mij. Liefst op een manier die de burger aanspreekt. Als de problemen die de burger ziet structureel worden genegeerd, maakt het de burger niet uit of de zorg, de wegen en het onderwijs redelijk tot goed geregeld zijn. Men krijgt de indruk dat men 'daar' niet naar 'ons' luistert. Stel, oud vrouwtje klaagt dat ze zich onveilig voelt op straat. Het lijkt me dan raar om te reageren door haar er op te wijzen dat de wegen zo goed geasfalteerd zijn.

Frdnnd | 08-10-10 | 12:15

Wederom een briljant stuk van Mw. Marbe, chapeau. Als Wilders veroordeeld wordt gaat het licht echt uit. En dat zeg ik al overtuigd anti-PVV-er.

Symmachus | 08-10-10 | 12:14

@EUgenio | 08-10-10 | 12:06: even een kleine off-topic: u krijgt het zonder een klein beetje vomeren achter in de keel voor elkaar te beweren dat het onderwijs in NL naar behoren functioneert? Hahahaha, heerlijk. Sinds de invoering van de Mammoetwet is het Nederlandse onderwijs in rasse schreden aan het uithollen en devalueren.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 12:14

@Einde van de Domheid | 08-10-10 | 10:39
Het is wel een politiek proces. Dat jij niet begrijpt wat een politiek proces is, is wel duidelijk. De rechterlijke macht treedt buiten haar rechtsprekende kader en probeert het politiek-maatschappelijke debat te sturen d.m.v. het ongewenst verklaren van de bijdragen van een gekozen parlementariër in dit vrije en open debat. ---> Luister maar naar Ankersmit www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleve...

Hij zet zijn visie ook nog theoretisch uiteen hier: www.nrc.nl/opinie/article2461527.ece/H...

Art Vandelay Ultor | 08-10-10 | 12:14

@neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:53
Zeg, ik vind je nog steeds een eikel, maar je fileert goed.

SvennusMax | 08-10-10 | 12:13

-weggejorist-

peterminator | 08-10-10 | 12:12

@pimpernel. | 08-10-10 | 12:06
Nee, tot nu toe vind ik het meer een reclamecampagne voor Wilders met een blootlegging van de ongemakkelijke waarheid, welke ongetwijfeld strafbaar zal blijken te zijn in Nederland.

illuvatar | 08-10-10 | 12:12

Dus als een artikel toevallig dezelfde mening verwoord als die jij bent toegedaan is het meteen een 'geweldig stuk'? Flikker toch op zeg... Het is gewoon een warrig, onsamenhangend stuk dat vol staat met vage beweringen die niet hard gemaakt worden.

'al die door Saoedi-Arabie ingehuurde broeders' ?
'het schuim dat stilletjes samenspant in stichtingen en besturen' ?

Noem man en paard of zeg gewoon niets. Zo maak je goed stemming maar je zegt feitelijk niets. Leuk voor de mensen die het al met je eens zijn, zoals 95% van de reaguurders hier, die praten je meteen de hemel in voor het verwoorden van hun mening. Hoe krom en zwak de feitelijke tekst dan ook is. Als het goed is schrijf je deze kolom niet voor hen, maar om de mensen die het nog niet met je eens zijn aan het denken te zetten. Dat zal niet gebeuren met zo'n stukje holle retoriek zonder onderbouwing.

Oh, en laten we vooral Bulgarije als voorbeeld nemen. Dat is nog eens een land om trots op te zijn!

de Gare Raap | 08-10-10 | 12:12

'Ik snap al het gezeur op de (linkse) overheid niet zo.

EUgenio | 08-10-10 | 12:06 '

Dat komt zo: je bent of te jong om zulks te begrijpen of te onnozel.

En-el Hak | 08-10-10 | 12:10

@neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:53
Keep them coming! Hou wel van een beetje 'fileleed'... heerlijk...

Allardus | 08-10-10 | 12:08

@très cool | 08-10-10 | 10:27
Slecht stuk. Citaat klopt ook niet. Ben gestopt met lezen.

Parsons | 08-10-10 | 12:07

@Frdnnd,

Dank voor je reactie. Maar ik geloof niet zo in die Fortuyn-cliches dat de kloof tussen overheid en burger zo groot is geworden. In de kern is het heel simpel: de overheid zorgt voor goede wegen, goed onderwijs, sociaal vangnet en veiligheid. Die taak vervult de overheid - dankzij CDA, VVD en PvdA - al deccenia naar behoren. Ik snap al het gezeur op de (linkse) overheid niet zo.

EUgenio | 08-10-10 | 12:06

@EUgenio | 08-10-10 | 11:54
Als je niet zo slim bent, verklaart dat je domme gezwets. Wel goed dat je het zelf doorhebt.

An die ARBEIT | 08-10-10 | 12:06

Dit politiek proces tegen Geert Wilders, aangespannen door linkse bruinhemden, is verspilling van belasting geld.

pimpernel. | 08-10-10 | 12:06

Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:27
" Trouwens, het gaat er niet om of de uitspraken van Wilders waar zijn, het gaat erom of ze toelaatbaar zijn volgens de grondwet. "

U praat over dingen waarvan u blijkbaar geen enkel verstand heeft. Uw opmerking zou betekenen, dat de rechter(s) aan de grondwet zouden toetsen. In echte democratieen zou dat kunnen, maar in NL kan dat helemaal niet, omdat de rechter nu eenmaal niet aan de grondwet mag toetsen.
Zo, weer wat geleerd, he.

Vigil | 08-10-10 | 12:05

ik zou willen dat ik zoiets kon schrijven, treffend!

watsinneneem | 08-10-10 | 12:03

EUgenio | 08-10-10 | 11:49

Ja. Ik weet dat jij je hoogstwaarschijnlijk niet in de hogere politieke kringen begeeft, maar het is precies jouw soort vergelijkingen dat de kiezer van de mainstream politieke partijen van weleer heeft vervreemd. Veel mensen voelen zich aangesproken door dhr. Wilders, heel veel, zie het aantal kamerzetels dat de beste man binnen heeft weten te slepen, en wat is de respons? Dit. Hem vergelijken met Mahmoud Ahmadinejad. Ten eerste speel je met dat soort opmerkingen alleen maar Wilders in de kaart (kiek, hun demonisere main!) en ten tweede heeft niemand er een boodschap aan. Het is zo uit de lucht gegrepen en slecht onderbouwd dat niemand er inhoudelijk op in zal gaan, kortom, het is volslagen irrelevant! Uiteraard heb je recht op je mening, uiteraard, maar het is wat men stemmingmakerij noemt. Wilders maakt zich daar graag schuldig aan, en jij nu ook. Gefeliciteerd! Dat verdient een hema-taart. Ben overigens zelf niet bepaald een Wilders-aanhanger, totaal niet, maar iedereen met een redelijk paar ogen kan zien dat Wilders een symptoom is van de inmiddels diepgewortelde vervreemding tussen burger en politiek. Opmerkingen als, Wilders is van het kaliber Ahmadinejad, vind ik van het kaliber paniekreflex. Paniek verblindt. Pak het toch aan bij de oorzaak, niet bij het symptoom.

Frdnnd | 08-10-10 | 12:01

Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:27

Nu maak je hem helemaal bont, het maakt niet uit of het waar is maar of het toelaatbaar is? Dus een politicus (of wie dan ook) mag niet de waarheid verkondigen maar moet eerst toetsen of iedereen de waarheid wel aankan?

*Flikkurt vd stoel over zoveel stomzinnigheid*

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:59

deraderendraaien | 08-10-10 | 11:16
Mooi, maar mijn punt is dat je daar de gezonde cellen niet opaan kunt spreken, alleen de zieke.
Daarin heeft Wilders (de vergelijking) een probleem.
dat is voor de rechter.
Niet zo zeuren daarover, zwaardere straffen-voorvechters.

Einde van de Domheid | 08-10-10 | 11:59

EUgenio | 08-10-10 | 11:49
Nou mag u een mening hebben, maar als het dan zo'n ontzettend suffe vergelijking is die kant noch wal raakt, stel ik toch voor dat u thuis nog even gaat droogoefenen en ons weer vermoeid met u plempsels als er wat meer en vooral beter denkwerk aan vooraf is gegaan. Wat een armoe. Met zulke 'vijanden' heeft dhr. Wilders geen vrienden nodig, die wint gewoon by default.

Achterdocht | 08-10-10 | 11:58

Meestal is een rechter linker, maar deze is dommer.

jadoei | 08-10-10 | 11:55

Wat is de Volkskrant toch een anti-moslim blaadje geworden zeg! Nog zo'n Wildersverhaal, nu van een Marokkaan:

opinie.volkskrant.nl...

robot from 1984 | 08-10-10 | 11:38
Ook weer een mooi stukje..

"Waarom wordt de halsstarrigheid van moslims gezien als trouw aan een religie, maar de verdediging van westerse waarden als extreemrechts of racistisch? " Aldus, Hafid Bouazza

dwalmpje | 08-10-10 | 11:54

@En-el Hak,

Ik ben ook niet slim. Maar ik ben geen politicus met verantwoordelijkheid.

EUgenio | 08-10-10 | 11:54

Moet ik nu een abonnement nemen?

Antitheïst | 08-10-10 | 11:53

Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:18

U wilt gefileerd worden? Ok, komt ie dan:

"We gooien er maar weer een complot theorie tegenaan. Wilders is helemaal doorgeslagen in zijn strijd tegen de Islamisering. Een groot deel van zijn achterban heeft geen flauw benul van wat dat allemaal inhoudt, en klapt zich suf bij elke uitspraak die hun grote peroxiderende leider doet. Als Wilders was gestopt bij het hard aanpakken van de straatterreur, dan hadden Henk en Ingrid ook al wel op hem gestemd. Feit is, dat hij door het belachelijk maken van mensen die een andere religie hebben, de tegenstelling in deze maatschappij op scherp zet. Kan me daarom goed voorstellen dat de justitiële macht aanleiding ziet om dit te onderzoeken. Maar nee, hij wordt nu weggezet als slachtoffer, een arme Calimero die aangepakt wordt door al die verwerpelijke Linkse en Islamitische groeperingen. M.i. dankt hij dit proces volledig aan zichzelf, en hij zou dit juist positief moeten bekijken. Op deze manier wordt duidelijk wat de grenzen van het toelaatbare zijn. Als je ferme uitspraken doet, dan moet je niet gaan zeuren dat anderen er fel op ageren, en zeker niet het blonde slachtoffer gaan uithangen. Borrelende Boris"

Uw eerste zin, de complot theorie, welke complottheorie doelt u op? Die van links of die van rechts of bedoelt u dat u zelf komt met een complottheorie?
Uw 2e zin: "is helemaal doorgeslagen" Hoezo is hij doorgeslagen? Hij mag de Islam niet fileren? Waarom is Theo van Gogh precies vermoord?
3e zin: "een groot deel van zijn achterban" Heeft u helemaal gelijk in.
4e zin: "Als hij was gestopt bij de straatterreur hadden Henk en Ingrid ook wel op hem gestemd" U concludeert dat het Wilders slechts om stemmen te doen was en dat hij daarvoor zijn principes en ideeen maar had moeten verkrachten?
5e zin: "Feit is dat hij door het belachelijk maken......" Volgens Wilders is het juist geen religie maar een ideologie, en nog een haatzaai ideologie ook, daar gaat het hem juist om. Dus je mag je mening niet geven omdat je anders wel eens een tegenstelling kunt vergroten?
6e zin: "Kan me daarom voorstellen........" Dus de justitiele macht moet iemand maar aanpakken omdat hij een mening verkondigd en dat eveneens onderbouwd maar door de mening wordt een tegenstelling vergroot. Aha, dus de SGP mag gerust zeggen dat vrouwen ondergeschikt zijn aan de man en als ik het daar niet mee eens ben vergoot ik een tegenstelling en mag de justitiele macht me met uw toestemming van harte aanpakken?
zin 7: "Maar nee, hij wordt nu weggezet als slachtoffer........" Zet hij zichzelf weg als slachtoffer of doet iemand anders dat?
zin 8: "M.i. dankt....." Aha, dus je verkondigt je mening ergens over en dan is het logisch en positief dat je voor het hekje mag verschijnen?
zin 9: "Als je ferme uitspraken doet........", aha, ferme uitspraken door politici worden niet getolereerd door de middelmaat, een politicus mag slechts een gematigde mening hebben?

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:53

@EUgenio | 08-10-10 | 11:49
Niet erg slim, hè, EUgenio? En u bent?

En-el Hak | 08-10-10 | 11:51

Ik hou toch een onprettige smaak in mijn bek over na de opmerkingen van die rechter. Geldt ook voor sommige van dhr. Wilders, maar die is geen rechter waar ik een objectieve niet vooringenomen leiding aan een proces van verwacht en eis in mijn land. Toch wel jammer dat geklungel van rechterlijke macht, OM en politie keer op keer zo aan mijn wegkwijnende vertrouwen in NL rechtstaat knaagt. U wordt weer bedankt.

Achterdocht | 08-10-10 | 11:51

Hulde aan Nausicaa Marbee. Heb ondertussen een aantal stukje gelezen en begin een fan te worden!

crk | 08-10-10 | 11:50

-weggejorist-

EUgenio | 08-10-10 | 11:49

Dit hele proces is natuurlijk kafkaesque, van begin tot eind. Homerisch klinkt het hoongelach uit linkse hoek nu Wilders voor de beklaagdenbank staat, maar gelukkig springt Nausicaa voor hem in de bres. Zo zie je maar weer, interessant doen is fokkin stoer jeweettoch!?

Frdnnd | 08-10-10 | 11:47

Zeer net stukje, HULDE !
Rechterlief zal wel linkerlief zijn.

jadoei | 08-10-10 | 11:46

@hotnot | 08-10-10 | 11:39 Ik heb me rot gezocht ... maar sinds de VK begin deze week haar lay-out en beleid gewijzigd heeft verschijnen deze columns wèl in de papieren editie, maar niet op dezelfde dag in de online-versie ... en blijken de eerdere Nausica-columns te zijn weggedouwd achter een betaal-scherm ... $^@$*(% grmbl ...

Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 11:46

Duidelijke taal en precies op de zere plek, echter wie gaat hier wat aan doen?

fritsspits | 08-10-10 | 11:46

@Beetman
Klinkt als Voltaire, die al zei: "Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten."
Toch triest dat die vrijheid om je mening te uiten steeds weer opnieuw bevochten moet worden. En kwetsend, so what? Als een moslim zegt dat ik minder waard ben dan een varken dan haal ik toch ook gewoon mijn schouders op.

bintang | 08-10-10 | 11:45

@Korreltje Zout | 08-10-10 | 11:32: true, klaarblijkelijk is het electoraat niet nozel genoeg. Het vervelende is is dat het astronomische talent van Hicks slechts aan een zeer select gezelschap gegeven is. Sliptong legt de vinger op de zere plek, de politiek is steeds meer de spiegel van de maatschappij geworden en ondanks de vraag naar een toegankelijker politiek vind ik het een bijzonder slechte ontwikkeling. Luisteren naar het electoraat wil niet zeggen dat je het niveau van het electoraat aan moet nemen. Noem me naief maar de kamer zou ook een voorbeeld moeten zijn, niet uitsluitend het klankbord. Versplintering van het politieke landschap geeft een nog grotere drang tot profilering, misschien dat een flinke kiesdrempel weer een lichte terugkeer naar de inhoud kan forceren. Don't know, misschien zijn we daarvoor al te ver heen. Ben net als Bakito benieuwd wat de volgende fase gaat zijn.

Snikkeldrift | 08-10-10 | 11:45

I feel nauseated!

En-el Hak | 08-10-10 | 11:44

Ik had een deel ervan als reactie bij Joop.nl ingestuurd.
Mijn reactie werd niet geplaatst...

vip33 | 08-10-10 | 11:43

@ Sliptong | 08-10-10 | 11:36
Had al teruggelezen, zag dat er snellere speurhonden tussen zaten dan ik.
Als dit proces en vorming van kabinet één ding doet voor Wilders, is dat ook mainstream opinie-makend Nederland, op sommige punten zich achter Wilders of zijn overtuiging scharen.
Kort gezegd, het is langzaam: 'Oké, to be PVV!' aan het worden.
Dit proces komt als een moker terug in het gezicht van de aanklagers.

Linkse Zakkenvuller | 08-10-10 | 11:42

Briljant stuk. Direct inhuren en salaris verdubbelen.

SvennusMax | 08-10-10 | 11:42

Er staan juist heel vaak dit soort meningen in de VK,NRC etc.
Ik moet de eerste "linksche" column nog in de Elsevier zien verschijnen. Zonder die "ouwe linkse dodebomenmedia" zou GS geen idee hebben
wat te copy/pasten. Over de de koortslip van Gordon in de Volk&Vaderland ben je ook gauw uitgeluld.

ulk | 08-10-10 | 11:42

Spijker op de kop en dat in de VK. Valt me mee. Wie gaat nu die verblinde haatzaaiers aanklagen? Zij blijven bevolkingsgroepen beledigen. Oog om oog,tand om tand.

Goedzo | 08-10-10 | 11:41

Goed om te zien dat er nog gezond verstand mensen bestaan. Het verzet tegen de anarchisten is in volle gang. Zo gaat ie goed.

Sliptong | 08-10-10 | 11:40

Hartstikke gaaf van de GS redactie om een screenshotje te plaatsen, maar is de oorspronkelijke link niet meer beschikbaar ? Ik wil zo graag de reaguurderspanelen bij de volkskrant doorwerken, want daar zal nu wel een beetje vitriool sijpelen...

hotnot | 08-10-10 | 11:39

Soms is het moeilijk om je eigen zwakheden te analyseren, vooral als je al een jaar of dertig onder een dikke, wollen polderdeken ligt. Laat buitenstaanders een oordeel geven. Dat kan verrassende inzichten opleveren. Zie ook onze createur d’automobiles.

Niemands Knegt | 08-10-10 | 11:38

Voordragen voor een lintje deze dame! HULDE!!!

Tabula Rasa | 08-10-10 | 11:38

Fantastisch stuk.

Even voor het raam hangen........ en tellen hoelang dat raam heel blijft....

partypret | 08-10-10 | 11:37

Mooie column en van een wat ander niveau dan dat wat Von der Dunk pleegt af te scheiden. Benieuwd wat beroepshaters als grietjegrachten e.d. weer aan fraai inhoudelijk commentaar weten te brengen. het zal het "ze is nog geen democratie gewend"-niveau van persoonlijke aanvallen wel weer niet ontstijgen.

Omdat mevrouw Marbe de vinger op de onbetwistbaar zere plek legt.

vraagstaart | 08-10-10 | 11:37

AUW!!! Wat kan de waarheid zeer doen.

Roeieber | 08-10-10 | 11:36

@Linkse Zakkenvuller | 08-10-10 | 11:31
Een link was al lang gelegd. De link tussen de "dat moeten we niet willen mensen-club" en de aanklacht en dus nu berechting van Wilders. Dat links elitair Nederland van Wilders af wil moge duidelijk zijn. Hij wil ook van hen af. Gezonde competitie heet dat. Maar dat de rechtbank wordt misbruikt om Wilders te veroordelen gaat alle ethos te boven. OM zegt: nee, doen we niet want onvoldoende gronden. Rechtbank zegt: ja, wel doen want ..... ehhh, gewoon doen. Krom, krommer, hoepel.

Sliptong | 08-10-10 | 11:36

Ja Graag een open debat wat lost dat op.
Het al oude Poldermodel LOOOL het vertrouwen is weg bij de huidige politiek omdat er veel gepraat word en structureel de werkelijkheid word verdraaid.
IK geloof in het goede van de mens maar de vrees voor het slechte is honderdmaal groter.
De Politieke Zakkenvullers hebben altijd de waarheid verzwegen om zich zelf de beste baantjes toe te bedelen want gematigdheid scoort.
Ik hoop dat we niet te laat zijn.

Trompeter | 08-10-10 | 11:34

@apollinario | 08-10-10 | 11:27
Ik heb gezocht en gespeurd, maar ik kan geen touw vastknopen aan uw vraag. Wellicht kunt en wilt u het elaboreren?

illuvatar | 08-10-10 | 11:33

Petje af voor deze column en de pica van GS.

Terpetijnzeikert | 08-10-10 | 11:33

Zowel in Europa als in de VS zie je hetzelfde beeld; een enorme kloof tussen de elite ( media) en de bevolking die zich niet meer laat muilkorven door de (vooral linkse) elite ( media)

pimpernel. | 08-10-10 | 11:32

@ Snikkeldrift | 08-10-10 | 11:23
Vergeet niet dat het de wens van zowel politiek als samenleving was om de politiek toegankelijker te maken. Vorm en inhoud gaan overigens prima samen. Was elke politicus maar zoals Bill Hicks.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 11:32

@Bulloch | 08-10-10 | 11:27
Tweeënhalf jaar bedoel ik

Bulloch | 08-10-10 | 11:32

Alle halve garen hier die zich verbazen over een dergelijk stuk in de VK ofwel 'azijnbode' moeten misschien leren zelf over zaken te oordelen in plaats van anderen na te praten. Kennelijk nog nooit een VK gelezen maar alleen nageroepen wat anderen je vertellen. Stumpers.

Klaaswitz | 08-10-10 | 11:31

Iemand al de link gelegd tussen rechter wrakings-commissie, Marokko-fonds, NCDO en de zus van Kathleen Ferrier? Nee...?

Even wat pluiswerk en de stinkende put gaat dieper dan een democratie zich kan veroorloven. Spuug!
www.ncdo.nl/Onze_organisatie/Bestuur

Linkse Zakkenvuller | 08-10-10 | 11:31

Snikkeldrift | 08-10-10 | 11:23
Inderdaad. Ik vraag me af wat de volgende fase zal zijn.

Bakito | 08-10-10 | 11:30

@Korreltje Zout,

Ik heb gehoord dat drie partijen - gedreven door rancune tegen de PvdA - elkaar in de tang hebben waardoor er niets gebeurt: geen hervorming woningmarkt, geen hervorming arbeidsmarkt, geen milieuplannen, geen begrenzing neoliberalisme, en vermoedelijk ook geen immigrant minder naar Nederland.

Rutte 1 is vooral een schuilnaam, zoals Youp al zei.

Mijn motto voor dit kabinet is: 'ethiek in de boeien, niet hervormen maar snoeien, en nog veel meer rechts knoeien'

EUgenio | 08-10-10 | 11:30

"Het gaat al lang niet meer om de inhoud, maar om de vorm." Net als in de maatschappij. En die vertegenwoordigen ze dus klopt het helemaal. #ineenrechtelijndeafgrondin

Sliptong | 08-10-10 | 11:29

*Abonnement op Volkskrant nemen doet*

Porrello | 08-10-10 | 11:29

@EUgenio | 08-10-10 | 11:20 die murmelt "Als mensen gaan inzien dat Turken en Marokkanen - zeker de jongeren - gewoon naar school en werk gaan, is het afgelopen met Wilders":

Kleine correctie:

Als Turken en Marokkanen - zeker de jongeren - eens gewoon naar school en werk zouden gaan i.p.v. massaal de uitkering zowel als de criminaliteit in, dan zou één van de motieven die mensen hebben om PVV te stemmen gaandeweg non-existent worden ...

Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 11:28

@matatwork | 08-10-10 | 11:22
Valt wel mee, mevrouw schrijft daar al een half jaar stukjes. Zo eenzijdig als het beeld van andere media dat hier geschetst wordt, is de VK nou ook weer niet.
opinie.volkskrant.nl/artikel/list/aute...

Bulloch | 08-10-10 | 11:27

@Snikkeldrift | 08-10-10 | 11:23
Natuurlijk niet! Generalisatie en populisme zijn the name of the name dezer dagen. In alle kampen. Politiek is een product geworden, dat verkocht dient te worden d.m.v slinkse marketingtechnieken en manipulatieve catchphrases.

An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:27

@EUgenio | 08-10-10 | 11:20
Ga jij maar eens tijdens schooltijd rondfietsen in een buurt met veel Turken en Marokkanen. Dan zul je zien hoeveel er NIET op school zitten. Ik heb het dus niet over die 85% waar jij naar verwijst en die wel naar school gaat, maar de 15% die niet naar school gaat. En die vormen een groot probleem. Miljardenschade aan criminaliteit, uitkeringen, en onnoembaar menselijk leed voor mensen wiens echtgenoot of kind is doodgereden door -wederom- een stel werkloze Marokkanen op een scooter of een Golf GTI. Nederland is gek dat het zulke types zolang binnen haar grenzen heeft getolereerd.

Professor Superhirn | 08-10-10 | 11:27

Zeer goed stuk! Hear.. hear ..

zeefert | 08-10-10 | 11:27

illuvatar | 08-10-10 | 11:04

Aan de haal gaan met een metafoor geeft blijk van gezond verstand. Maar afgezien daarvan: wat wil jij nu zeggen? Als 'wat' niet zo is. Als de Islam niet de meest bedreigende ziekte is, of bedoel je te zeggen: als de rest van het lichaam niet gezond is?

apollinario | 08-10-10 | 11:27

@Ikdus | 08-10-10 | 11:20

Zit toch wel enig verschil tussen een moordaanslag en een proces. Trouwens, het gaat er niet om of de uitspraken van Wilders waar zijn, het gaat erom of ze toelaatbaar zijn volgens de grondwet.

Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:27

@An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:20
Ik ben niet met deze metafoor begonnen, maar ga er alleen maar op in.

en een moslim die aan uw lijf knaagt laat ik lekker z,n gang gaan.

deraderendraaien | 08-10-10 | 11:26

@An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:21
Beetje ziek, toch aan het werk, niet echt fit. Hou het maar op een contaminatie van gedrocht en drogredenatie. Dat vat EUgenio zijn bijdragen en redeneertrant wel zo ongeveer samen.

TisNieZoMoeilijk | 08-10-10 | 11:26

Iedere uitspraak die wilders heeft gedaan over de islam is feitelijk juist. Men kan het niet eens zijn met de toon die hij aanslaat, maar dat maakt zijn waarschuwingen niet onwaar. Alle tegenstanders van wilders moeten eens de documentaire " what the west needs to know abouth islam" kijken, en daarna nog maar eens hun standpunten bezien ... ik ben benieuwd.

R32 | 08-10-10 | 11:26

@brabant altijd -1 | 08-10-10 | 11:09
Bah, spellingnazi, heb je niets beters te doen dan anderen afzeiken?
De christelijke correctie: Ga heen en zondig niet meer.
De islam correctie: dood, hak af, hang op, stenig.

illuvatar | 08-10-10 | 11:26

-weggejorist-

Barbatruuk! | 08-10-10 | 11:25

Ephimenco, deze Roemeense..; als we Holman niet hadden, moesten Nederland en Amsterdam zich dood schamen, dat er geen columnist van eigen bodem nog gezond verstand bezit.

qui?moi? | 08-10-10 | 11:25

Niet op PVV gestemd maar ik kan u verzekeren dat ik dat wel degelijk ga doen.
over 1 1/2 jaar.
dan maar even niet op de SP.

Trompeter | 08-10-10 | 11:23

@Bakito | 08-10-10 | 11:12: politiek anno 2010 heeft zich verlaagd tot een soort van oudejaars-conference achter de microfoon (grapjes, chargeren, overdrijven, ontkennen, woordspelingen want dat vinden kiezers leuk) waarna de anderen proberen gaten te schieten in een betoog. Niet op basis van argumenten, maar op woorden neuken. Op alle slakken zout leggen, wijzen op een net iets andere uitleg die 3 jaar eerder is gegeven. Maar dan wel bijdehand! Het gaat al lang niet meer om de inhoud, maar om de vorm. Politici die verworden tot karikaturen van zichzelf. Wilders heeft het tot een nieuwe kunstvorm verheven, anderen gaan daarin mee. Roemer mag bijvoorbeeld ook graag de clown spelen, dat schijnt aimabel te zijn. Marianne die ELK betoog, ook al gaat het over het ontoereikend wassen van bejaardenbillen, eindigt met "en we zijn tegen de bio-industrie". Bas vd Vlies, hoe fout zijn clubje ook is, was een van de weinigen die nog decorum wist te bewaren tussen al het geschreeuw, gestamp met de voetjes en one-liners. Er is bijna geen mens in de kamer die nuanceert en de middle ground bewandeld. Dat profileert niet genoeg of zo...

Snikkeldrift | 08-10-10 | 11:23

@EUgenio | 08-10-10 | 11:20
Ik hoop dat je gewoon nog heel jong bent. En dat het verstand nog moet ontwikkelen. Als je in deze tijden nog wil ontkennen dat we multi-culti-tumult ervaren ben je OF ontzettend blind, of familie van Rene Danen.

An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:23

Leuk stukje, maar omdat het in de Azijnbode staat is het natuurlijk wel vloeken in de linkse kerk.
Mevrouw Marbe zal binnenkort wel ge-excummuniceerd worden.

matatwork | 08-10-10 | 11:22

@ EUgenio | 08-10-10 | 11:20
Ik heb gehoord dat de PVV nu steun verleent aan een nieuwe regering.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 11:22

illuvatar | 08-10-10 | 11:14

Of hij heeft het voorrecht niet te worden gestenigd maar gewoon met een dolk te worden afgemaakt, allah Theo van Gogh. Ies wel hallal overigens.

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:21

@TisNieZoMoeilijk | 08-10-10 | 11:17
Wat zijn drochtredenaties? Of heeft u gewoon uw koffie nog niet gehad?

An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:21

@Einde van de Domheid | 08-10-10 | 11:16
Ik benoem niets, u trekt zelf de parallel.
Maar andere ziektes hebben niet het oogmerk het gehele lichaam te vernietigen. Dat zijn infecties die lokaal bestreden dienen te worden. Wel is het zo dat mijnheer Wilders de discussie in de samenleving tot stand brengt, want discussie is goed, laat elke ziekte maar eens met aandacht worden onderzocht.

illuvatar | 08-10-10 | 11:21

@ Professor Superhirn | 08-10-10 | 11:15
Als Wilders wordt veroordeeld, vermoed ik dat de pleuris eerder uitbreekt dan pas over een paar jaar. Dan moet ie namelijk weg uit de 2e kamer, vanwege zijn strafblad. Links juigt, want het eerste politieke proces heeft dan succes gehad. Dan glijden we af naar een linkse dictatuur.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 11:20

Over 2 jaar hoor je niks meer van die hele PVV. Als mensen gaan inzien dat Turken en Marokkanen - zeker de jongeren - gewoon naar school en werk gaan, is het afgelopen met Wilders. Tenzij de PVV eindelijk eens politiek gaat bedrijven, in plaats van het verspreiden van domme kroegpraat.

EUgenio | 08-10-10 | 11:20

@Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:04

Van Gogh had het volgens veel moslims ook aan zichzelf te danken.

Ikdus | 08-10-10 | 11:20

@pppppppp 10:46
Samengevat: [!]

necrosis | 08-10-10 | 11:20

@deraderendraaien | 08-10-10 | 11:16
Zodra er een Moslim aan me begint te knagen, hoor je van me....
#schijtmetafoor

An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:20

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:12

Ga dan inhoudelijk in op mijn mening. Het is wel erg goedkoop om meteen het woord troll te roepen. Het getuigt zelfs van domheid (iets wat u mij verwijt).

Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:18

Korreltje Zout | 08-10-10 | 11:15
Kennelijk maken ze zichzelf er niet al te druk over. Wie ben ik dan om olie op het vuur te gooien...???

Bakito | 08-10-10 | 11:18

@EUgenio | 08-10-10 | 10:18
Leg mij eens uit waarom Wilders politiek fout zit?
@EUgenio | 08-10-10 | 10:48
Leg mij eens uit dat het Wilders zou zijn die een moslimonvriendelijk klimaat creëert?

Ik ben een beetje laat in dit draadje en je hebt het hier al met andere reaguurders over aan de stok gehad, maar ik moet het je toch even vragen. Gewoon, even kijken wat voor drochtredenaties je nog meer kunt verzinnen.

TisNieZoMoeilijk | 08-10-10 | 11:17

@illuvatar | 08-10-10 | 11:15
Neemt zich eene brandende bramenstruik ter hande.

An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:17

@brabant altijd -1 | 08-10-10 | 11:09
Nee joh, niet met drie w's, dat is fout hoor!

illuvatar | 08-10-10 | 11:17

@Einde van de Domheid | 08-10-10 | 11:11
Ik ben dan wel geen medicus maar weet wel dat gezond cellen altijd bloot staan aan aantasting door het gezwel zeker wanneer het gezwel woekert.

deraderendraaien | 08-10-10 | 11:16

illuvatar | 08-10-10 | 11:04
Daarnaast benoem je terroristen/islamiseerders als enig ziekt in dat lichaam. De rest van het lichaam is gezond? Is dit de meest bedriegende ziekte? ALS dat niet zo is, staat de hoeveelheid aandacht en maatregelen dan in proportie ten aan zien van andere ziektes/bedreigingen?

Einde van de Domheid | 08-10-10 | 11:16

@brabant altijd -1 | 08-10-10 | 11:09
Ik weet niet waar je heen wil, maar probeer het eens andersom.
www.jou

An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:16

@An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:12
en hij die zonder rietje is?

illuvatar | 08-10-10 | 11:15

@ Bakito | 08-10-10 | 11:10
En dus moeten homos zich niet druk maken over het toenemende verbale en fysieke geweld dat zij in de stad ondervinden?
En dus zal het met dat geweld tegen homos wel meevallen?
U impliceert een hoop maar zegt eigenlijk niets.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 11:15

Al die mensen die maar zitten af te geven op Wilders, dat de man fout zou zijn, enzovoorts: HOU OP MET JE GEJANK! Als de opkomst van Wilders je niet bevalt, probeer dan zelf te bedenken waardoor die wan dan zo ontzettend groot is geworden. Doe dat nou eens gewoon, en misschien dat je tot het inzicht komt dat het kwaad niet door Wilders is veroorzaakt, maar door vele politici die door de jaren heen (met name PvdA-ers) die hiervoor helaas nooit in het beklaagdenbankje hebben gestaan. En is het niet gek dat vandaag niet de verantwoordelijken voor de mislukte integratie, met tot op de dag van vandaag een miljardenschade per jaar(!!!) tot gevolg, voor de rechter staan, maar iemand die de gevoglen van hun falen zeer fel heeft verwoord?? Dit proces is een grote schande, en mocht het tot een veroordeling komen dan breekt hier binnen een paar jaar de pleuris uit.

Professor Superhirn | 08-10-10 | 11:15

@neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:08
a) u onderschat de kleefkracht van een paarse d66 broek
b) hij denkt waarschijnlijk barmhartigheid te vinden door het veroordelen van een vijand van de islam, waarschijnlijk zal hij dan niet vanaf de hoogste constructie, maar van de een-na hoogste constructie in de nabijheid worden afgegooid.

illuvatar | 08-10-10 | 11:14

Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 11:03
:-E +1

Hoe staat het met het fakkelschip? Kunnen we al gaan? Mogelijk aangenaam planeetje is reeds gevonden. 20 lichtjaar moet te doen zijn. Het is wel zaak eerder daar de vlag te planten dan de Islam.

A.B.N. Rambo | 08-10-10 | 11:13

De NRC zou nooit het lef hebben om zo'n column af te drukken.
Daar hebben ze Joost Zwagerman er juist uit geflikkerd omdat hij niet aan de PC normen van de NRC voldeed.

Rest In Privacy | 08-10-10 | 11:13

Merlot | 08-10-10 | 11:09
Daarin moet ik weer gelijk geven. Iedereen vindt zichzelf objectief. Verder blijf ik bij mijn stelling dat politiek momenteel een strijd is tussen ontkennen en overdrijven.

Bakito | 08-10-10 | 11:12

Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:04

Ah, we hebben een troll in ons midden, of ben je werkelijk zo dom dat je er helemaal niets van begrijpt? Dat 95% van de Wilders volgelingen dombo's zijn wil niet zeggen dat de man zelf een dombo is en dat zijn uitspraken niet waar kunnen zijn.

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:12

@illuvatar | 08-10-10 | 11:04
Zij die vrij van zonden is...
Zwaaie het eerste rietje....

An die ARBEIT | 08-10-10 | 11:12

vanhetgoor | 08-10-10 | 11:01
"Er is maar één islam". Dat klopt, maar er zijn vele interpretaties daarvan. Kijk naar Indonesië, waar extremisten andere moslims aanvallen omdat ze in hun ogen niet de juiste versie aanhangen. Kijk naar de haat tussen soennieten en sjiieten, allemaal moslims.

Aardappeleter | 08-10-10 | 11:11

Zo, die is haar leven ook niet meer zeker. Want de Islam is immers vrede en begripvol........

Pajero | 08-10-10 | 11:11

Mooi stukje over dit politieke proces. Ik zou het een mooie actie van Opstelten vinden als hij snel een einde aan de schertsvertoning maakt.

rara | 08-10-10 | 11:11

illuvatar | 08-10-10 | 11:04
Welbeschouwd: 'al je celen zijn kankercellen'.
Maar nu inhoudelijk. jij vergelijkt terroristen/Islamiseerders met kankercellen.
Ik beschouw Wilders als iemand die alle gezonde cellen kwalijk neemt sympathie te hebben voor kankercellen en die dat op een vervelende, kwetsende en schofferende manier doet.

Einde van de Domheid | 08-10-10 | 11:11

Zeer goed stuk waarin diverse pijnpunten in het proces worden blootgelegd. Ik heb van de week de hele dag het proces gevolgd. Het kwam op mij vooral over als een les "begrijpend lezen". Wat Marbe zeer terecht aangeeft is dat het vooral tekstverklaring is. Viel me sowieso op dat bijna niemand van de aanklagers aanwezig was. Als je iemand aanklaagt tot daar aan toe maar zit dan ook het hele proces uit. Wilders moet dat ook en die man heeft, gezien zijn functie, toch wel iets belangrijke zaken te doen dan die subsidie slurpende clubjes (we hebben het hier wel over een parlementariër die een wezenlijke steun verleent aan de nu te installeren regering). En weer geld dat het toch maar vooral Nederlanders zijn die Wilders in de rechtbank proberen te bestrijden. Daar zit bijna geen allochtoon tussen.

playboii | 08-10-10 | 11:10

Merlot | 08-10-10 | 11:06
De meeste homoseksuelen trekken nog steeds naar de stad hoor, ondanks de toegenomen kans op een pak rammel. #overdrijving-ontkenning

Bakito | 08-10-10 | 11:10

@illuvatar | 08-10-10 | 11:04
JouWWW??? ben je helemaal lekker?

brabant altijd -1 | 08-10-10 | 11:09

Goed stuk. Vooral de afsluitende alinea.

Gemene Deler | 08-10-10 | 11:09

Bakito | 08-10-10 | 11:01
Objectief?
In dit land een volkomen geerodeerd begrip.
Dat heb je als één uiteinde van het spectrum begrippen als "objectief, neutraal" exclusief voor henzelf opeist.
**Idioten**

Merlot | 08-10-10 | 11:09

Los van de inhoud, de column is wel goed geschreven.

Varkensjuin | 08-10-10 | 11:08

"De Rechtbank leest tegenwoordig eauk kranten en kijkt ook televee."

Mooi, hopenlijk leest onze, subjectieve, partijdige, voorzitter vd rechtbank Moors dit stukje ook en trekt hij de goede conclusie dat hij zichzelf beter kan wegjorissen. Verder mag hij blij zijn dat Wilders de Islam aan de kaak stelt en probeert er iets aan te doen.

Voor onze moslimvrindjus is heaumeau Moors namelijk niets meer dan een varken dat afgeslacht dient te worden om zijn geaardheid.

neemjemoederindemali | 08-10-10 | 11:08

@Einde van de Domheid | 08-10-10 | 10:58
*bukt en op rietje wacht*
Maar ik begrijp de strekking niet helemaal, is het een eigen beeldende samenvatting van mijn post?

illuvatar | 08-10-10 | 11:07

illuvatar | 08-10-10 | 10:57
In Nederland zijn mensen die gevlucht zijn voor moslimgeweld, meestal autochtonen die buiten de Randstad zijn gaan wonen.

Merlot | 08-10-10 | 11:06

@illuvatar | 08-10-10 | 10:57
Die gevluchte mensen kan je het niet kwalijk nemen dat ze niets meer durven zeggen, ze komen uit toestanden waar dat levensgevaarlijk was.
Een Nedelandse intellectueel, opgevoed in een cultuur van openheid, vrijheid van meningsuiting, welbespraaktheid, inzicht in eigen leefwereld en wat daar gaande is, moet wél eerlijk zijn.
Mogelijk zijn sommigen nu niet meer in staat om vastgeroest wereldbeeld nog om te vormen, of zijn ze te beschaamd over hun foutheid in het verleden, maar dan nog blijft het onthutsend dat ze niet stilletjes zwijgen.

jannnnn5591 | 08-10-10 | 11:06

Volgens mij is dit stiekem in de vk geplaatst.

Dropstok | 08-10-10 | 11:06

@ Pastor Sippenhaft | 08-10-10 | 10:55
En hoppa, +1 voor u.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 11:06

We kunnen alles op lossen door wetenschappers te laten onderzoeken of het Bijbelverhaal klopt dan wel de Koranversie van onze schepping.
Het is in theorie natuurlijk ook mogelijik dat Jezus en Moh. onder één hoedje hebben gespeeld.
En waarom is een kolom een column?

wimpie | 08-10-10 | 11:05

Er is een grote kloof tussen theorie en praktijk. Ja, de Koran is een intolerant boek. Nee, Marokkanen en Turken vormen geen groter probleem dan anderen.

Geert lult maar wat. In 2001 zei Wilders over de aanslagen op New York: "Dit zijn gekken, maar het heeft niets met religie te maken. Er zijn namelijk vele gematigde moslims"

EUgenio | 08-10-10 | 11:05

EUgenio | 08-10-10 | 10:48

Die EUgenio toch. Wat een grappig zwetsertje is dat toch. Alleen Allah kan iets creëren domoor! En die heeft Wilders toch maar mooi gecreëerd opdat zijn volgelingen zich nog bloeddorstiger gaan gedragen. Dat bijgevolg een deel van de christenhonden en andersoortige gelovigen om het hardst roepen dat het allemaal wel meevalt met de tirannie in dat geloof aan hem is slechts een bewijs dat slavenzielen altijd om nog meer ketenen roepen.

apollinario | 08-10-10 | 11:05

We gooien er maar weer een complot theorie tegenaan. Wilders is helemaal doorgeslagen in zijn strijd tegen de Islamisering. Een groot deel van zijn achterban heeft geen flauw benul van wat dat allemaal inhoudt, en klapt zich suf bij elke uitspraak die hun grote peroxiderende leider doet. Als Wilders was gestopt bij het hard aanpakken van de straatterreur, dan hadden Henk en Ingrid ook al wel op hem gestemd. Feit is, dat hij door het belachelijk maken van mensen die een andere religie hebben, de tegenstelling in deze maatschappij op scherp zet. Kan me daarom goed voorstellen dat de justitiële macht aanleiding ziet om dit te onderzoeken. Maar nee, hij wordt nu weggezet als slachtoffer, een arme Calimero die aangepakt wordt door al die verwerpelijke Linkse en Islamitische groeperingen. M.i. dankt hij dit proces volledig aan zichzelf, en hij zou dit juist positief moeten bekijken. Op deze manier wordt duidelijk wat de grenzen van het toelaatbare zijn. Als je ferme uitspraken doet, dan moet je niet gaan zeuren dat anderen er fel op ageren, en zeker niet het blonde slachtoffer gaan uithangen.

Borrelende Boris | 08-10-10 | 11:04

*met rietje op blote billen Einde van de Domheid | 08-10-10 | 10:58 tetst*
JouW.
*lol heeft*

illuvatar | 08-10-10 | 11:04

Speaking of it, de linkse kerk zou collectief voor het gerecht gesleept moeten worden voor het vernietigen van Nederland.

Polska | 08-10-10 | 11:03

Bij de VK hebben ze de mail van NRC zo te zien ook gelezen.

komt dat schot | 08-10-10 | 11:03

Enige kleine juweeltjes uit de iets beschouwender maar daarom niet minder briljante column van Hafid Bouazza "Lees de Koran zoals ik hem lees of ik sleep je voor de rechter", d.d. 08-10-2010 ofwel vandaag:

"Er zijn momenten dat ik niet weet of ik moet lachen of mezelf moet opknopen
Om dit dilemma op te lossen, lach ik me dan maar dood. Maar eerlijk gezegd erger ik me dood ...

Ik begin hierover omdat mijn tenen kromden, mijn wenkbrauwen naar mijn kruin emigreerden, mijn ogen mangaproporties aannamen, toen ik de rechter de aangiftes hoorde voorlezen. Ik zal de verongelijktheid van de moslimaanklagers laten voor wat zij is, want die verongelijktheid kennen we maar al te goed – zij is als de bult van de dromedaris ...

De verongelijkten zouden Wilders wel dankbaar mogen zijn. Zonder hem zouden ze niks hebben om verongelijkt over te zijn. Dan moeten ze zelf iets bedenken en dat is keihard werken ...

Waar de aangiftes op neerkomen, is dit: ‘De Koran en de islam betekenen voor mij iets anders dan in de interpretatie van Wilders en veel anderen. En dat mag niet, want dat kwetst mij. En daarom zaait Wilders haat.’ Met andere woorden: lees de Koran zoals ik hem lees of ik sleep je voor de rechter. Ik ben een moslim en ben dientengevolge vredelievend, daarom bestrijd ik u. Ik leef volgens de regels van de Koran en ik vorm geen bedreiging. Daarom doe ik aangifte. Groucho Marx, waar bent u?"

Behaard smaalkopje | 08-10-10 | 11:03

Nederland is gezakt tot een dieptepunt. De vrijeheid van meningsuiting is in het geding en Wilders wordt gedemoniseerd tot het uiterste. Niets, maar dan ook niets wat in Fitna wordt vertoond is onwaar, aangezien Wilders de imams en moslims voor zichzelf laat spreken. Nederland is moreel en cultureel failliet dankzij het haatzaaien van de linkse kerk.

Polska | 08-10-10 | 11:02

Wat ik zo geweldig vind aan dat dit live op TV is is dat je nu eens kunt zien wat voor een ongelofelijke achterlijke mensen die rechters toch zijn. Je zou toch denken dat je weldenkende intelligente mensen aan die kant van het bankje zet, maar blijkbaar zijn het wereldvreemde narcistische boekgeleerden.

Barry Hay | 08-10-10 | 11:02

@MalteseKnight | 08-10-10 | 10:39
Er zijn wel twee soorten moslims: de radicale die openlijk oproepen tot haat en dood. En de gematigde moslim, die wacht tot de radicale hen de keus stelt tot dood of aansluiting. Elke gematigde moslim is een slapende cel, misschien niet vrijwillig, maar onder bedreiging van hun eigen leven of dat van je geliefden zullen ze een keus moeten maken.

illuvatar | 08-10-10 | 11:01

@ Sliptong | 08-10-10 | 10:57
Ze publiceert al jaren goede stukkies in de VK. Voor veel VK lezers wellicht een tikje rechts, maar het kan geen kwaad dat VK lezers kennis maken met goede argumenten.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 11:01

@ Aardappeleter, je schreef: "maar met Wilders maakt ook zij weer de vergissing DE islam te moeten bekritiseren!" Hierop wil ik reageren, DE islam volgt de koran en de profeet, afvalligheid wordt door de islam niet gewaardeerd. Er is feitelijk maar éé islam. En omdat er een grote groep middelmatige moslims is heeft de kleinere groep die de profeet woordelijk en letterlijk neemt voldoende geld en steun om hun terreur uit te oefenen. Terreur is een deel van de islam, DE islam! De enige islam die we kennen, of men nu Soeniet of Shiiet is, de Amehdyya aanhangt of Soefie is. Er is maar één weg en dat is de weg van de terreur, de moslim moet op de jongste dag zo veel mogelijk joden de strot afsnijden, het is niet optioneel, het is een plicht voor elke moslim, het staat namelijk in de boeken van DE islam. Op de jongste dag zullen zelfs de stenen en de bomen spreken, die zullen vertellen als er achter hen een jood verstopt zit. En dan zal de steen zeggen tegen de moslim dat hij het zwaard moet pakken om die jood neer te houwen. Vertel maar eens uit hoe je dit op een nadere manier wil uitleggen!

vanhetgoor | 08-10-10 | 11:01

Merlot | 08-10-10 | 10:56
Nee hoor. Ik stel alleen dat politieke problemen door de ene partij worden ontkend en door de andere worden overdreven. Zie de immigrantenkwesties, maar ook de milieuproblematiek. U beschouwt objectieve mensen als politieke tegenstanders, daarmee valt u wederom door de mand.

Bakito | 08-10-10 | 11:01

Mijngod, wat schrijft die mevrouw helder en puntig! Een prachtig voorbeeld van culturele verrijking!

WirMachenMusik | 08-10-10 | 11:00

De staatsomroep zendt helaas niet alles uit. De door het OM afgelegde verklaring waarin wordt uitgelegd waarom zij niet wilde overgaan tot strafvervolging werd bv niet uitgezonden. Ook de door Wilders opgeroepen getuigen die werden verhoord, niet uitgezonden.

Nodonut | 08-10-10 | 11:00

@EUgenio | 08-10-10 | 10:57
Nee, de er zijn minder mensen die nog aangifte durven te doen en de rest trekt de aangifte of getuigenverklaring weer in uit angst voor de gevolgen voor zichzelf en zijn/haar familie.

illuvatar | 08-10-10 | 10:59

illuvatar | 08-10-10 | 10:45
Eens kijken of je net zo goed met woorden bent als met riet;
(Onderstaande is een reply op Illuvatar.)
'Smerig vuil lichaam, je behuist, voedt en faciliteert kankercellen. Alle cellen in jou zijn potentiele kankercellen.'

Einde van de Domheid | 08-10-10 | 10:58

Zo vind ik ook dat ik een tekeningetje mag maken van mohamed:║═║. Bij deze.

brabant altijd -1 | 08-10-10 | 10:58

@Aardappeleter | 08-10-10 | 10:20
Dat doet Wilders niet? Hij heeft herhaalderlijk gezegd dat ie tegen de politieke islam is en niet tegen moslims. Zijn tegenstanders proberen hem de zwarte piet toe te schuiven dat ie tegen bevolkingsgroepen of zelfs rassen is. En aan islam mag je niet komen want er is zgn. geen 'de' islam (terwijl dit door adepten fel wordt weersproken) en weer anderen beweren dat islam helemaal niets met politiek te maken heeft en het louter een vrolijk onschuldig sprookje voor volwassenen is. En weer anderen hebben het over 'cultuur', alsof politiek en cultuur verschillende dingen zijn.

Waarom er tegengas nodig is blijkt wel uit het feit dat haatimams hier ongestoord hun gang konden gaan, Saudische clubs scholen en moskeeen financierden en haatboeken mochten verspreiden, en dat in het buitenland soms verboden organisaties hier op subsidie konden rekenen. Abjecte figuren kregen zelfs een betaalde job om te fungeren als 'adviseur' of 'spokesman'. Heel fijn als je je land bent ontvlucht voor totalitaire rakkers om in Nederland diezelfde rakkers weer tegen te komen als zogenaamd woordvoerder die jouw belangen wel even zullen behartigen. Ik heb gesproken met mensen uit Iran die naar hun voorhoofd wijzen. Als je uit Iran komt ben je per definitie moslim en daar zijn vervolgens richtlijnen voor. Een soort positief racisme.

Het zou handiger zijn als Wilders platvloers taalgebruik en kinderachtige retoriek achterwege zou laten en zich zou richting op religie an sich, maar dat schijnt er niet aan te zitten.

Stir Glenfarclas II | 08-10-10 | 10:58

Ik heb een nieuwe favo columnist. Gezien de krant waarin dit geplaatst is mogen we er van uit gaan dat dit de laatste keer is?

Sliptong | 08-10-10 | 10:57

Wat ik mis in Nederland zijn de stemmen van de mensen die in de loop van de jaren zijn gevlucht voor het moslimgeweld, de moslimterreur en -dreiging en naar het veilige Nederland zijn gekomen en dankbaar zijn dat zij hier een veilig heenkomen hebben gevonden. Die moeten er toch ook zijn? Die zien toch ook dat de agressor steeds dichterbij komt en een laars in de deuropening heeft. Goed, het zijn er nog niet zoveel, slechts 1 op de 16 Nederlanders is volgeling van Mohammed, maar het is net als de boerka's, er zijn er nog maar tientallen, dus moet je NU paal en perk stellen en niet wachten tot er duizenden bemuggengaasde langjurken zich achter een masker discrimineren en desintegreren. Dan is de zaak verloren.

illuvatar | 08-10-10 | 10:57

@Fietstas, begrijp ik nou goed dat je de komst van niet-Nederlanders als een onaangename situatie ziet? Waar baseer je dat op? Het kan niet de criminaliteit zijn, want die was in de jaren '80 hoger dan nu.

EUgenio | 08-10-10 | 10:57

Bakito | 08-10-10 | 10:55
En jij bent een treffend voorbeeld van wat ik stelde.
Volgzaam ambtenaar ("bevel is bevel") van de onrechtstaat Andersommië.

Merlot | 08-10-10 | 10:56

@EUgenio | 08-10-10 | 10:48
Dat doet ze zeker niet. Nausicaa pleit voor de slachtoffers van de politiek correcte positieve discriminatie, die al jarenlang grote groepen Nederlanders kwetst. En hoewel deze met CDA-VVD nog niet de kop ingedrukt zal gaan worden, gebeurt dat hopelijk met een volgend seculier VVD-PVV kabinet wel.

Bulloch | 08-10-10 | 10:56

@ Korreltje Zout | 08-10-10 | 10:32

Hear! Hear!

Ik wacht op het vlammende betoog van Linkse politici die zich kwaad maken over het feit dat Wilders 24 x7 beveiligd moet worden! En over moslims die dat een schande vinden.

Ik wacht en hoor niets!

Fietstas | 08-10-10 | 10:56

Merlot | 08-10-10 | 10:46
Wanneer de ene partij ten onrechte ontkent, gaat de andere partij overdrijven. Uw post is daarvan een treffend voorbeeld.

Bakito | 08-10-10 | 10:55

EUgenio | 08-10-10 | 10:48 Draai het eens om:
Nederland is in de fuik gezwommen waar meerderen in zijn gezwommen: medelijden hebben met een geloof dat strijdt tegen de intolerante Westerse wereld en die daarvoor voor de rechter laat verschijnen. Maar de Islam doet natuurlijk meer: de Islam creeert een klimaat waarin mensen Wilders gaan haten. Ik kan me voorstellen dat veel Nederlanders zich bedreigd voelen.

Een verhaal heeft altijd twee kanten...

Pastor Sippenhaft | 08-10-10 | 10:55

EUgenio | 08-10-10 | 10:48
De enigen die in dit land een klimaat creeeren waarin mensen mogelijk moslims zouden kunnen gaan haten, zijn moslims zelf.

Wilders wijst alleen maar op dit reeds veel langer dan de PVV bestaande feit.
Het bovengemiddeld disfunctioneren van islamitische immigranten bestaat al ruim 35 jaar, en degenen die in dit politiek correcte schrikbewind (citaat Ayaan Hirsi Ali) het durven te benoemen, worden al even lang als "racist" gestigmatiseerd.

Merlot | 08-10-10 | 10:54

Uit de psychologie is het een bekend gegeven dat veel mensen een onaangename situatie eerst zullen proberen te ontkennen. Dat gebeurt nu in Nederland.
De situatie is als volgt: Wij hebben een enorm probleem doordat wij honderduizenden mensen Nederland hebben binnengehaald die schijt hebben aan belangrijke westerse waarden. Daardoor lopen deze kernwaarden van de westerse democratie en rechtstaat gevaar. Wilders beschrijft dat en dat vinden mensen vervelend.
Dat is alles. Positief is dat deze ontkenningsfase voorbij gaat en we dan kunnen doorpakken!

@ EUgenio | 08-10-10 | 10:48

Volgens mij haal je oorzaak en gevolg door elkaar. Veel moslims hebben namelijk al helemaal niets met 'ongelovigen'. Al veel bij moslims over de vloer geweest? De toon van Wilders verandert daar niets aan.

Fietstas | 08-10-10 | 10:53

Prachtig stuk! Strontmisselijk word ik van deze D66 'rechter'.
De gemiddelde serialkiller/kinderverkrachter/moordenaar kan op meer respect rekenen dan GW...

Ahasveros | 08-10-10 | 10:51

On-VK-achtig goed geschreven stuk. Gaat zo door!
Ben ook benieuwd naar de gevolgen bij een veroordeling.
*Overweegt om de schuilkelder weer eens in gebruik te nemen*

kameel@nl | 08-10-10 | 10:51

'Briljant stuk..'
Vanuit de zesjescultuur bekeken dan.....

Einde van de Domheid | 08-10-10 | 10:51

EUgenio | 08-10-10 | 10:18
teveel Nova gekeken zeker?
je herhaalt gewoon een nare, tendentieuze opmerking zonder argumenten te geven,
hou aub op met dat soort propaganda, daar trappen we al lang niet meer in.

flunkerT | 08-10-10 | 10:49

Hoi Nederland, iedereen heeft de vrijheid om te doen wat de regering voorschrijft. Hier is je OV chipkaart. Pak aan, voor jou. Hebben we over nagedacht en het is goed voor u.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 10:49

Marbe is in de fuik gezwommen waar meerderen in zijn gezwommen: medelijden hebben met een man die strijdt tegen de intolerante islam en daarvoor voor de rechter moet verschijnen. Maar Wilders doet natuurlijk meer: Wilders creeert een klimaat waarin mensen moslims gaan haten. Ik kan me voorstellen dat veel moslims zich bedreigd voelen.

EUgenio | 08-10-10 | 10:48

Wederom een goede analyse van columniste Nausicaa Marbe,
Maar laat nou niemand denken dat de Volkskrant om is he! Die zien namelijk de bui al hangen met ons nieuwe rechtse kabinet, en willen de schijn op houden dat ze niet totaal links zijn. dus nu gaan ze zich zogenaamd objectief profileren.

Dus let maar op, want een zwaluw maakt nog geen zomer.

deraderendraaien | 08-10-10 | 10:47

-weggejorist-

pppppppp | 08-10-10 | 10:46

De klagers en hun advocaat zouden eerder in aanmerking komen om in het beklaagdenbankje te zitten.
Overtuigde extreem-marxisten als Danen, Rabbae en Ties Prakken hanteren opvattingen die haaks staan op de Nederlandse grondwet.
Maar in dit idiote land worden daders en slachtoffers stelselmatig met elkaar verwisseld.

Ik noem Nederland daarom tegenwoordig wel "Andersommië".
Schurken worden beloond, gewone mensen bestraft met belastingen en extreme controledruk.
Hard werken wordt ontmoedigd, parasiteren als "recht" gezien.
Kritiek heet racisme ---- maar echt, serieus en openlijk racisme wordt "cultuur" genoemd.
Ze zijn doodsbang van iemand die mogelijk weleens een wetsvoorstel tot uitzetting van criminele immigranten zou kunnen indienen.
Maar de 40.000 bekende extreemlinkse "activisten", en ook de door de steden schuimend agressieve bendes van allochtone jeugd zijn kennelijk oké.
Gatverdamme.
Idioten,
Kutland.

Merlot | 08-10-10 | 10:46

@Willianus Wortelus | 08-10-10 | 10:13
Dat jij in 10 minuten niet zo'n stuk kunt lezen zegt volgens mij meer over jezelf...

chewhakbar | 08-10-10 | 10:46

Ik ben geen fan van Geert Wilders en deel zijn opvattingen niet. Maar hij mag zeggen wat hij denkt. Dat is een vrijheid die in Nederland verdiend is en vooral onaangetast moet blijven. Als zijn opvattingen zodanig door hem verwoord zijn dat van haatzaaiing en opruiing sprake is dan verdient dat vervolging als dat strafbaar is of gesteld kan worden. Dan verdient Geert Wilders een eerlijk proces zonder enige wanklank of onregelmatigheden. En daar is naar mijn oordeel geen sprake van. Twee keer bedient de rechter zich van een uitspraak die vooringenomenheid weerspiegelt. Dat dient hij ten allen tijde achterwege te laten. Dat hoort niet en dat mag niet. Ik vind het ongehoort en niet kunnen. En zeer terecht dat wraking werd toegepast.
Dat het live word uitgezonden kan ik op zich begrijpen. Er staat niet altijd een politicus vanwege zijn uitlatingen voor het hekje. Ook beruchte criminelen die terecht staan worden op de voet gevolgd (Holleeder c.s.) door de televisieverslaggeving. En hoge bomen vangen wind, dus dan moet je niet zeuren dat je in de belangstelling komt te staan.
Ik hoop van harte dat het proces zonder enige wanklank of onregelmatigheid verloopt. De uitkomst is mij om het even. Maar ik zie liever een politicus zijn zetels verliezen door onzin en kiezersbedrog dan door een proces waar bedenkelijke kanten aan zitten.

web_krijter | 08-10-10 | 10:45

Patient: "Dokter, ik heb over heel mijn lichaam kwaadaardige vlekken die alsmaar groeien en op nieuwe plaatsen opduiken."
.
Dokter:"Jaja, maar daar wil ik het niet over hebben. Het is bekend dat het er is, maar erover spreken mag niet want dan zouden we dure, onderdrukkende medicijnen moeten gaan gebruiken en daar is uw aandoening niet mee gebaat. Accepteer het nou maar gewoon, die vlekken staan reuzefeestelijk, zie het als een verrijking.
.
Patient:"Is het besmettelijk voor mensen in mijn omgeving, zoals mijn kinderen en geliefden?"
.
Dokter:"Ja, het is zeer besmettelijk, vooral uw kinderen zullen zich minder vrij en gelukkig kunnen bewegen, maar als ze zich eraan overgeven zullen ze er snel aan gewend zijn en zal lang lijden hen bespaard blijven.
.
Patient:"Maar ik wil niet dat mijn kinderen ermee opgroeien en moeten lijden onder deze ziekte, ik ga hen op afstand houden en waarschuwen voor de ziekte."
.
Dokter:"Als u uw kinderen apart houdt, samen met niet-geïnfecteerden dan doet u aan discriminatie en zullen we u verantwoordelijk houden. Verder nog, als u het waagt om uw kinderen of geliefden of wie dan ook te waarschuwen voor de ziekte, dan zullen we u aanklagen wegens haatzaaien."

illuvatar | 08-10-10 | 10:45

@Superior Bastard
Dank

Beetman | 08-10-10 | 10:44

Marathon Man | 08-10-10 | 10:24
Ik ben zoals verwacht al weggejorist hoor.
Kritiek is nou eenmaal moeilijk, en zeker voor
LangeTenenBrus zoals we weten.

ulk | 08-10-10 | 10:44

Beetman | 08-10-10 | 10:39
Mooi verwoord.

Superior Bastard | 08-10-10 | 10:43

En het treinpersoneel eist toiletten. Bah.

Koos Knak | 08-10-10 | 10:43

@ Idontgiveafunk

IK hou mij hart echt vast als er uberhaubt iets mocht gebeuren met Wilders. Ik denk dat we dan afstevenen op een regelrechte burgeroorlog. Een soort Servie-Kroatie, maar dan in Nederland. Niet te hopen, maar niet ondenkbaar.

Betweetert | 08-10-10 | 10:43

Ik moest huilen toen ik het las.

Durotar | 08-10-10 | 10:43

Nou nog een paar van die stukjes en de VK wordt nog eens een kwaliteitskrant.

funkyd | 08-10-10 | 10:43

EUgenio | 08-10-10 | 10:18
Jij mag je eigen menig hebben, fijn he? Jij wordt niet bedreigd, hier niet en in je leventje buiten ook niet. Wilders wordt al jaren bedreigt door jou(?) vriendjes en heeft geen vrij leven meer. En jij? Jij vindt dat o.k.... Jij bent echt een aanwinst voor onze maatschappij vrijheid, jij wilt graag de vrijheid om anderen zijn/haar vrijheid te ontnemen! Die zwitsal is te klein voor jou...

Dr. Headshot | 08-10-10 | 10:43

Idontgiveafunk | 08-10-10 | 10:39
Nee hoor, "we" maken ons een dag boos en gaan over tot de orde van de dag.

Superior Bastard | 08-10-10 | 10:42

Goed stuk! Die rechter van Wilders zie ik wel openlijk heulen met 'de vijand', tot twee keer toe. Goh hoe heet zoiets ook al weer? Oh ja, een NSB-ert.

JanRap | 08-10-10 | 10:42

En dit staat in de Volkskrant?!? Is er dan toch nog hoop?

alexbl895 | 08-10-10 | 10:42

En is haar artikel al weggecensureerd...? Van mij mag zij president worden van Nederland, zo ver wil ik nu gaan, prachtig, helder en raak dat schrijven.

Creaguurder | 08-10-10 | 10:42

Wilders is een lul van klasse, maar jammer genoeg heeft zelfs hij het recht om dit soort dingen te zeggen.
Net zo goed hebben anderen het recht om hem daarom aan te klagen.

captainobvious | 08-10-10 | 10:41

Borrelende Boris | 08-10-10 | 10:37
Maar dat doet ie niet eh.....

aardappelninja | 08-10-10 | 10:40

jannnnn5591 | 08-10-10 | 10:36 Of gewoon chantabel, niet echt het type waar ik met een gerust hart mijn kind zou achterlaten, nu heb ik geen kind maar toch.

Bokito ergo sum | 08-10-10 | 10:40

nuanceren

Aardappeleter | 08-10-10 | 10:40

Borrelende Boris | 08-10-10 | 10:37
*Iets met "als" "tante" "pik" en "oom".

Superior Bastard | 08-10-10 | 10:40

Brusselmans.
Een column geheel geschreven om zich thuis te voelen in de geest van een PVVer.
De PvdA en huisblaadje VK waren altijd zo groot dat iedere mening wel ergens een groepje aanhangers had. Zo ook de kritiek op de rechtsgang.
De vraag in het proces is: Zaait Wilders haat?
(Zaait wilders haat..) Niet deugt de Islam? of: Is de Islam een fascistische ideologie.
Binnen de parameters van dit proces krijgt Wilders meer (meer) dan genoeg ruimte voor zijn politiek theater. De rechtbank krijgt een boodschappenlijstje om de Koran te gaan vergelijken met 'mein kampf'. De rechtbank is zo ruimhartig (of zo stom) om dat nog te gaan doen ook.
.
Niet 'de Islam' staat voor de rechter, maar de vraag: 'Is er haat gezaaid'?
Iedereen trekt deze vraag uit verband uit politiek gewin.
Het is geen politiek proces, maar het proces word door medestanders van Wilders en hijzelf gepolitiseerd.
.
Ik vond de opmerking over de zwijgzaamheid van Wilders flauw, maar justitie en politie doen wel een vaker een poging een verdachte te laten spreken. Core business.
De schrijfster galmt een beetje goedkope 1+1 rijmelarij na en plakt dat in een column.
Niets aan de hand mensen, doorlopen.

Einde van de Domheid | 08-10-10 | 10:39

EenVogeltjeInDeWei | 08-10-10 | 10:27
De gewone moslim heeft niks met haatbaarden en is daar niet gevoelig voor. Wel is het logisch dat de haatbaarden eerder zieltjes proberen te winnen onder moslims dan onder christenen of ongelovigen. Die haatbaarden moeten dus onschadelijk worden gemaakt, niet DE islam. En er is nog altijd een verschil tussen extremisten en orthodoxen. Nunceren dus, ook al is dat misschien moeilijk.

Aardappeleter | 08-10-10 | 10:39

@bintang: eens

Ik ben het hartgrondig oneens met Wilders, maar zal altijd zijn recht verdedigen om dingen te verkondigen waar ik het mee oneens kan zijn

Beetman | 08-10-10 | 10:39

Goed geschreven stuk door Nausicaa, je gaat je af vragen wat er gebeurt als Wilders wordt veroordeeld, rellen? opstand van de bevolking? massale verbranding van koran's?
Spannende tijden

Idontgiveafunk | 08-10-10 | 10:39

@Korreltje Zout | 08-10-10 | 10:32
En dat slaat volgens mij de spijker op z'n kop. Omdat we geen grote groepen moslims zien die de radicalen aanpakken en voor de verworven vrijheden 'vechten', veronderstellen we zo langzamerhand dat er inderdaad geen verschil is tussen radicale en gematigde islam. Er is 1 islam.

MalteseKnight | 08-10-10 | 10:39

Superior Bastard | 08-10-10 | 10:30
In het geschreeuw van de laatste jaren wordt wel eens vergeten dat politieke tegenstanders c.q. andersgestemden ook wel eens verstandige dingen zeggen. Hopelijk staan we op de drempel van een nieuwe periode.

Bakito | 08-10-10 | 10:38

Dat proces is toch gewoon een lachertje. Gewoon een nathoudertje voor onze linkse vrienden...

KabouterFresley | 08-10-10 | 10:38

Wat een kortzichtige reacties weer. Als Rene Danen een pro-Wilders stuk zou schrijven, dan werd hij hier ook de hemel in geprezen.

Borrelende Boris | 08-10-10 | 10:37

Pieter Broertjes is zijn censuurstift kwijt?

K. Lootviool | 08-10-10 | 10:37

Uitstekend stukje, waarbij de echte problematiek eindelijk eens zonder diplomatieke filters uiteen wordt gezet. Bedankt mevrouw Marbe!

BangBang | 08-10-10 | 10:37

"uit Roemenië gevluchte schrijfster"
eeh dat waren toch juist allemaal krakers en okselstinkende subsidieparasieten ?
o, nu even niet. Nou, Brus, probeer de honden maar eens rustig te houden.
Je hebt ze maanden afgericht op die types.

ulk | 08-10-10 | 10:18

Misschien wilt u eens uitleggen waarom je, wanneer je één fatsoenlijk iemand je huis of land binnenlaat, je over het evtl. geteisem dat meekomt je bek moet houden.

Ben benieuwd.

klapperjavaan | 08-10-10 | 10:36

Zou zo'n rechter nu echt geen grein beroepseer hebben, zou die man zich geen grein schamen? Zou die nu echt geen enkele echte vriend(in) hebben die hem iets toefluistert?

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat hij bewust oneerlijk is. Ofwel gewoon heel erg dom. Of misschien, en eigenlijk zeer waarschijnlijk, oneerlijk én dom.

jannnnn5591 | 08-10-10 | 10:36

MalteseKnight | 08-10-10 | 10:34
Een communistisch land.

Superior Bastard | 08-10-10 | 10:35

en waarom staat er nog steeds een NEWBIE teken achter mijn naam? Ik post me suf :-)

Betweetert | 08-10-10 | 10:35

BOOM! Headshot! Spijker-Kop! Voor zulke stukjes kan mevrouw worden opgepakt, of ze krijgt vandaag of morgen, een mes tussen haar ribben want zij beledigd indirect het geloof van de vrede : de Islam
Dat dit in de Volkskrant staat, is de hoofdredacteur ziek ofzau? Dit zal voor haar mogelijke gevolgen hebben want (s)links gaat dit natuurlijk niet pikken...
Hulde voor deze dame enne...+1000000

Dr. Headshot | 08-10-10 | 10:35

@paranoia | 08-10-10 | 10:25
Wellicht omdat nog niet zo lang geleden, Albanie een Christelijk land was, en geen Moslim land..

MalteseKnight | 08-10-10 | 10:34

Ik bespeur (gelukkig) steeds meer weerstand tegen de ideologie die Islam heet. Het probleem hiermee is dat velen naar de letter van de Koran leven en dat is HAAKS op wat de Westerse samenleving tracht te bereiken. Namelijk verdraagzaamheid naar andersdenkenden. En die verdraagzaamheid (en daarmee tolerantie) is VER te zoeken. Van mij mag het moslim geloof zo ver doorgevoerd worden als men wil, maar doe dat dan in Islamitische landen graag en val MIJ er niet mee lastig of dring het mij niet op. Ik wil VRIJ kunnen zijn, zonder achterom te hoeven kijken of ik niet lastig gevallen wordt door een fanatiekeling die een FATWA over mij uitgesproken heeft omdat ik het niet met HEM eens ben.

Betweetert | 08-10-10 | 10:33

Brusselmans vindt dit een goed stukje, ik ook! Nee ik! Nee ik meer.

King Kermis | 08-10-10 | 10:32

@ Aardappeleter | 08-10-10 | 10:20
Nee, niet iedere moslim staat te trappelen om de sharia in te voeren in Nederland. Maar doen ze als groep iets om het tegen te houden? Verdedigen ze de Nederlandse waarden en vrijheden? Spreken ze zich uit tegen haatimams? Veroordelen ze het geweld tegen homos? Nee, ze staan erbij, kijken er naar, en miepen slechts over het slechte imago dat ze als groep hebben gekregen. Het is dankzij de 'gematigde' moslims dat de extremistische moslims zo makkelijk hun gang kunnen gaan.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 10:32

Topverhaal van mevrouw Marbe. Ik zou haar wel elke dag willen lezen.

marielle | 08-10-10 | 10:32

MOG wat een goed stukje, meer valt er simpelweg niet te melden. Chapeau mevrouw Marbe!

de directeur | 08-10-10 | 10:30

Ietwat dik aangezet, maar goed daar is het een column voor. Met de algemene boodschap ben ik het volledig eens.
Kudo's ook voor de VK, die hiermee aantoont niet meer het links verzuurde blaadje van weleer te zijn, waar GS het nog wel eens van beschuldigt, maar gewoon een opinieblad met ruimte voor allerlei denkbeelden.

Superior Bastard | 08-10-10 | 10:30

@ paranoia | 08-10-10 | 10:25

Het is altijd knap hoe sommigen al duidelijk weten dat het niets met religie te maken heeft. Eén ding wat dat soort mensen gemeen hebben is hun onwetendheid over de islam. Jij weet geen drol over de islam, nietwaar?

+1 voor de column.

hellothere | 08-10-10 | 10:29

Zoals ik al vaker heb gezegd , Noem PVV en / of Wilders en iedereen roep Racist blah blah tegen buitenlanders blah blah terwijl dit dus absoluut niet waar is de rouw van Wilders is zelfs een buitenlandse en onder zijn aanhang zijn juist zeer veel buitenlanders te vinden , mijn vrouw zei ooit heel mooi treffend "als ik geen buitenlandse was dan noemde zij mij hier een racist" even nog voor de duidelijkheid een Moslim is geen ras

Amigo1973 | 08-10-10 | 10:29

Eigenlijk gun je die flapdrol danen een zelfde leven als Mijnheer Wilders heeft.

reageerbuis | 08-10-10 | 10:28

Ik vind dit verhaal beter, VK heeft zijn eigen ruk naar rechts dan toch maar ingezet zo te zien:http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/6852/Lees_de_Koran_zoals_ik_hem_lees_of_ik_sleep_je_voor_de_rechter

très cool | 08-10-10 | 10:27

*lachen moet om de 'kloten' van de mevrouw die wegliep tijdens het proces*
+1

Pastor Sippenhaft | 08-10-10 | 10:27

Dat is best wel een goed geschreven stukje. +1 voor de schrijfster.

Requiescat in pace | 08-10-10 | 10:27

Aardappeleter | 08-10-10 | 10:20

Je wilt het maar niet snappen he, de "gewone" moslim zal zich altijd scharen achter de eerste de beste haatbaard, dat eist zijn geloof van hem, pas als ze zelf in hun eigen landen hebben bewezen dat het anders kan ben ik bereid te spreken van een andere islam, tot die tijd moet je ze gewoon allemaal weren uit je buurtschap.

EenVogeltjeInDeWei | 08-10-10 | 10:27

Nausicaa, ik vond je vroeger ook al zo slim. Groetjes van Odysseus.

BillyTheCad | 08-10-10 | 10:26

Brusselmans vind je niet dat jouw stukje alleen maar aangeeft HOE JIJ denkt over het artikel van Nausicaa Marbe.

Voor een telegraaf journalist zal het inderdaad een artikel op niveau lijken, voor de rest van de wereld een hoogdravend stukje die misschien enige indruk maakt op degene die het niet gezien hebben.

Misschien doe jij er wijs aan om eens uit te zoeken wat Oost-Europese landen tegen moslim hebben, misschien dat jij er dan ook achter komt dat een (moslim) land als Albanië door hele Balkan, maar ook door Italië als gevaar wordt gezien.
Het gevaar heeft niets met religie te maken, maar met angst voor overspoeld te worden door allochtonen.

Immers het aantal "moslims" in Nederland staat niet in verhouding tot de aanwas van NIET West-Europese MAAR Oost-Europese allochtonen die zich in Nederland gaan vestigen en in die hoedanigheid voorspel ik dat de volgende xenofobische marketeer met populistische trekjes iemand is die tegen Polen/Roemenen en overige Oost-Europese economische migranten zijn die zich in Nederland komen vestigen.
Overigens sluit ik uit dat dit Wilders zal zijn, aangezien hij zijn eigen Oost-Europese Import vrouw niet terug zal sturen.

Overigens is het goed om te zien dat de Oost-Europese "Hiri ali" zich op het toneel heeft bewegen. Het is een kwestie van tijd dat ze zich over haar eigen (voornamelijk) criminele landgenoten zal keren en carrière gaat maken over hun ruggen.

paranoia | 08-10-10 | 10:25

Goed geschreven. Ben geen Wilders fan, maar de man hoort niet terecht te staan.

borderliner | 08-10-10 | 10:25

@ ulk | 08-10-10 | 10:18
Wat, wij hiero generaliseren?? Mwaaah! lol
En ik verzet me tegen de kwalificatie "honden", dank u....

Marathon Man | 08-10-10 | 10:24

Nog nooit zoveel waarheid in de Volkskrant gelezen.
Deze column hadden ze in Telegraafletters op de voorpagina moeten afdrukken.

Haarkopje | 08-10-10 | 10:24

Briljant stuk, ik hoop dat Moors de VK leest!

hapster | 08-10-10 | 10:24

Nou weet ik niet of het inderdaad allemaal door Saoedisch geld wordt gefinancieerd (bewijs dat maar es!), maar het is verders zekers een strak stuk. Ik denk dat het buitenland met veel interesse kijkt naar deze regering (MET Wilders) en deze rechtszaak over vrijheid van meningsuiting / anti-islam (met diezelfde Wilders) - en ik vermoed dat als de NL regering economisch sterk, strikt is qua nieuwe instroom allochtonen en hard mbt criminaliteit (niet alleen bontkraagjes maar al het tuig) - dat heel Europa naar rechts draait. Duitsland is er in ieder geval klaar voor, in Engeland is men de huidige gang van zaken ook spug zat, en Frankrijk kan zelfs eenvoudig extreem worden..
my 2c.

MalteseKnight | 08-10-10 | 10:24

Nausicaa Marbe publiceert al jaren prima stukjes in de Volkskrant. Ze is een verademing in dat otherwise nogal linkse dagblad.

Korreltje Zout | 08-10-10 | 10:23

Goed stuk. En dat in de azijnbode. Wel een rare naam, Nausica.

snokkertje | 08-10-10 | 10:23

En dat in een krant. Treurig dat onze rechtstaat is verworden tot een speeltuin voor linkse radicalen. Zo'n rechter is toch een belediging voor onze rechtstaat.

VincentTheSaint | 08-10-10 | 10:22

Zou jugdge Moors de Volkskrant ook lezen? Wellicht verwijst hij er nog naar tijdens het proces.

CoffeePatch | 08-10-10 | 10:22

Wauw, wat een column ! Hulde
En dat in de Volkskrant..

butters12 | 08-10-10 | 10:21

Verdomme, wat een mooi stukje.

dr.knalban | 08-10-10 | 10:21

Prima verhaal, maar met Wilders maakt ook zij weer de vergissing DE islam te moeten bekritiseren. Richt je pijlen nou gewoon op die Saoedische haatzaaiclubs en andere fundif*ckers en laat de gewone moslims met rust. Het is al zo vaak gezegd, maar niet iedere moslim staat te trappelen om de sharia in te voeren in Nederland dan wel een station op te blazen.

Aardappeleter | 08-10-10 | 10:20

Zo hoop mijn hoop op een eerlijk proces was bij mij ook al uit het raam.
Geweldig stukje.

Trompeter | 08-10-10 | 10:19

Topstuk. Ze maakt zich dr niet populair mee bij de VK lezers, maar dat moet je niet willen. Het wachten is nu op de eerste lutser die er de tweede wereldoorlog weer bijsleept. 3..2..1!

Dawassiknie | 08-10-10 | 10:19

-weggejorist-

ulk | 08-10-10 | 10:18

G-unite | 08-10-10 | 10:16
Lol@ Herr 'eigen'dunk

repulse | 08-10-10 | 10:18

+1

Dutchtoxophilite | 08-10-10 | 10:18

Ik lees Marbe graag, maar ik ben het nooit met haar eens. Ook nu niet. Het is een goede zaak dat het proces-Wilders live te volgen is (op internet). Zo kan iedereen wat leren over het recht, over waar de vrijheid van meningsuiting eindigt en discriminatie begint.

Juridisch zal Wilders wel vrijgesproken worden. Maar politiek gezien blijft Wilders fout. VVD en CDA hebben een grote fout begaan door met de PVV samen te werken.

EUgenio | 08-10-10 | 10:18

en dat in De Volkskrant? petje af!

vip33 | 08-10-10 | 10:17

Zonder mezelf op de borst te kloppen, om verstandig te zijn hoef je niet perse uit politiek rechtse kringen te komen. Dat wordt in al het geschreeuw wel eens vergeten.

Bakito | 08-10-10 | 10:16

Gelukkig hebben we Thomas von der Dunk als tegengeluid.

*Schaterlacht*

G-unite | 08-10-10 | 10:16

-in

dat zeg jij | 08-10-10 | 10:16

Als zelfs de Volkskrant toegeeft dat het een politiek proces is dan valt het niet lang meer te ontkennen, vraag ik mij alleen nog af of Ernst Hirsch Ballin nog in het nieuwe kabinet komt. Weten ze al wie er worden genoemd? Ik ben nog niet gebeld!

vanhetgoor | 08-10-10 | 10:16

Ik constateer dat De Volkskrant weer helemaal geaccepteerd in is op GS. Gisteren de jubelbrief van NRC-Thillo, waarin de Volkskrant wordt opgehemeld en vandaag dit.

dat zeg jij | 08-10-10 | 10:16

"als je de kloten hebt om iemand voor een film aan te klagen, moet je ook de kloten hebben die film te zien".

Hehe.

ZDEV | 08-10-10 | 10:16

Ik ben er stil van, de vinger op de stinkende wonde.

BroodenSpelen | 08-10-10 | 10:15

Ik ga de Volkskrant nog eens kopen

711907712 | 08-10-10 | 10:15

Goed opiniestuk in VK. Hopelijk leest de rechter in het Wilders proces dit ook.

Marathon Man | 08-10-10 | 10:15

Valt me mee dat de Azijnbode deze column heeft geplaatst.

brienenoord | 08-10-10 | 10:15

En dat in de Volkskrant! De eindredactie was waarschijnlijk vergeten het te lezen voor publicatie.

robot from 1984 | 08-10-10 | 10:15

inderdaad goed stuk !!

en laten we niet vergeten dat wilders zelf al het lopende bewijs is dat islam gewoon geweldadig is . Er wordt oficieel gewoon onderkend dat je leven gevaar loopt , als je kritiek hebt op de islam ..
Ik heb er enorm respect vor dat deze man met gevaar voor eigen leven zo zijn nek uitsteekt , k heb allang ervaren dat als je meld dat je bepaalde punten van zijn programma wel begrijpt of problemen die jij ervaren hebt met met name marokaantjes een gesprek en soms zelfs vriendschap met links georienteede vrienden beeindigt . Ik tegenwoordig ook gewoon voorzichtig mijn mening verkondig ... zover dus de ontwikkeling van dedemocratie .

sparrow | 08-10-10 | 10:14

Met een dergelijke column smaakt mijn koffie nog beter! Dank U Brusselmans voor het linkje. Het belooft een zonnige dag te worden op Geenstijl.

A.B.N. Rambo | 08-10-10 | 10:14

Uitgeprint en boven mijn bed gehangen...

torentje_van_spiek | 08-10-10 | 10:13

Chapeau! Mooi stuk en één en al waarheid.

NieuweBuur | 08-10-10 | 10:13

Marbelous!

yamahaha | 08-10-10 | 10:13


Bovenstaande comments komen van heren en dames die waanzinnig snel kunnen lezen.

Willianus Wortelus | 08-10-10 | 10:13

Wilders wordt schuldig bevonden. Puur vanwege het feit dat het iets teveel gaat opvallen als er nog een politicus met visie wordt omgelegd.

Magic Jack | 08-10-10 | 10:13

Zit geen woord Spaans bij. Geweldige stuk!

_Fly66_ | 08-10-10 | 10:12

Valt me overigens nog steeds op dat Wilders tegenstanders het over een situatie anno 2010 (die gekke Zeeuw gisteren nog). Daar gaat het helemaal niet over. Het gaat over het voorkomen van een situiatie die zich in 2030 zou kunnen ontvouwen: wat dan de kansen van je dochtertje van 5 op de arbeidsmarkt zijn, of Gilette nog dan wel marktaandeel heeft. Dat soort dingen.

Woerd | 08-10-10 | 10:12

Goh, staat dit in de Volkskrant ?!? Wordt die mevrouw niet meteen weggejorist ? Wat raar...

Marcus Porcius Cato | 08-10-10 | 10:12

Ik kan het nog wat bondiger formuleren dan Marbe:
Wilders is een eikel, maar het is een schande dat hij nu terechtstaat.

bintang | 08-10-10 | 10:11

-weggejorist-

R32 | 08-10-10 | 10:11

Geweldig stuk! Ben benieuwd hoe lang het duurt voor Nausicaa wordt neergesabeld door de politiek corecte "Elite".

digger | 08-10-10 | 10:10

Mevrouw Marbe legt de vinger wel even keihard op de zere plek! Chapeau!

KaiserSoza | 08-10-10 | 10:10

eindelijk!

StijIIoos | 08-10-10 | 10:10

Ook mooi verwoord hoe partijdig die Moors idd is, nu al een farce.

chewhakbar | 08-10-10 | 10:10

Hear, hear!

plaklul | 08-10-10 | 10:09

Tussen de woede van ongelovelijke Thomas en de logica van muts van Hiltum staat soms best wel eens een aardig stukje. Steevast met reacties als 'warrig stuk' en verdachtmaking van de schrijver. Dom volk daar.

Bokito ergo sum | 08-10-10 | 10:07

LOL@ gagged Marsellus Wallace

KaiserSoza | 08-10-10 | 10:06

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl