Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ah, fijn, vaderlandsche literatuur bashen

boekenbal.jpgGoddomme wat zijn boeken leuk. Nee echt. Statusverhogende voorwerpen om aan vrienden te tonen wat je allemaal nog wilt lezen. Redders van saaie treinreizen in coupes vol muf ruikende forenzen. Een uitstekend excuus om niet met je partner te praten tijdens lange vakanties. Man, als we geen boeken hadden, wat dan? En nu niet massaal iPad roepen, stelletje cultuurbarbaren. Boeken zijn kewl, maar schrijvers zijn meestal naargeestige betweters die vroeger veel gepest zijn en van elke letter die ze zelf op papier zetten een klein stijfje krijgen. Tijd voor een tackel op de enkels. Check dit heerlijk tendentieuze en ongenuanceerde boekenartikel op de HuffingtonPost (soort Amerikaanse Joop, maar dan innoverend, actueel en zelfbedruipend). Schoffelt Anus Shivani even knetterhard vijftien hautaine literaire "grootheden" onderuit. Even man en paard noemen en tekstueel met de vinger in de etterende wond die literaire wereld heet wroeten. Aangezien die literaire wereld heel erg van de autofellatio is, lijkt het ons een uitstekend plan om ook eens in het Nederlandse scribenten wereld te spetterpoepen. En die eer is volledig aan u. Plemp naam Nederlandse schrijver/ster, zijn/haar meest afstotende zin en de reden waarom zijn/haar werk eigenlijk het niveau heeft van drie emmers kots in de comments. Nuance is voor mietjes, een taalkundig knieschot verplicht. Dit is je kans om je te bewijzen als literair recensent met een pen vol rattengif. Wij gaan die hele boekenscene eens even knoeperdhard baas maken. Doe je ding, doe je dansje en schrijf eindelijk die frustraties van je af.

Reaguursels

Inloggen

Ik wil u met klem ontraden een boek tot u te nemen dat de aanduiding literaire thriller op de kaft heeft - vooral als het is geschreven door een vrouw. Volg dit advies op en u kunt meteen een grote lijst van hedendaagse "auteurs" afstrepen.

Begint u vooral om Saskia Noort met een dikke, zwarte vilstift door te krassen. Ja, die mevrouw van Terug naar de ku(s)t! Al op bladzijde twee staat: "Mijn baarmoeder zoemde nog na van de pijn."

Zoals Jules Deelder schreef: een beetje jazz-musicus is tegenwoordig dood. Dat gaat helaas ook op voor Nederlandse schrijvers. Frederik Bordewijk, J.J. Slauerhoff, Willem Elsschot, Simon Carmiggelt (onderschat!), W.F. Hermans ... allemaal prachtig. En natuurlijk Nescio, al was het maar om zijn onvergankelijke openingszin uit Titaantjes - die volgens mij de lijfspreuk van minstens 80 procent der hier verzamelde reaguurders zou kunnen zijn: "Jongens waren we--maar aardige jongens."

Vooruit dan, toch een aanrader van iemand die nog onder ons is: Kuus Kuijer's Hoe een klein rotgodje God vermoordde. Vol fraaie onliners zoals: "Als je vroom wilt zijn moet je tegen pijn kunnen, althans tegen de pijn van anderen."

droplul de luxe | 16-08-10 | 21:17

Schrijvers zijn frusts, het is catastrofaal rampzalig voor de bossen ookal schrijven ze nog zo links, omdat het zo veel onnodige papierverspilling is. En het wordt toch weer door de christenen verbrand in grote stapels dus het heeft toch geen enkel nut dat die sukkels van zich afschrijven. Ze zijn zo narcistisch als wat als ze met hun schrijfsels aandacht willen trekken voor hun sores, die sufferds hebben niet eens in de gaten dat ze door zich kwetsbaar op te stellen juist walging en minachting over zich afroepen. Fantasie-schrijfsels zeggen juist alles over hoe die geflipte verwrongen geesten zelf in elkaar zitten omdat ze niet op werkelijke feiten zijn gebaseerd kúnnen ze dit alleen maar uit hun eigen krochten hebben geput die onder hun narcistische vernislaag verborgen liggen. Drukinkt is zo giftig als de pestpokken, ook dat is desastreus voor het milieu. Schrijvers zijn juist vreselijk extreem rechts kapitalistisch en het is 1 grote zwijnenstal op hun teringzooitjes schrijfkamers, bah, BRAAAAAK, RAAAAH, KÓTS!! En dan moet je dat onder dwang leren bij Nederlands, duizenden bladzijden verwrongen fantasieën van van die alfa "kunstenaars" terwijl je de echte vakken zoals wis-natuur-of scheikunde daar voor moet laten ondersneeuwen. Waarom spreken die taal malloten niet hun eigen taal gewoon plus Engels, en verder niks, of dat ze het eens zelf betalen? Wat de fuck had ik nou met ras-stalinist Sartre te maken die we verpilcht bij Frans moesten doorploegen. Mijn ouders moesten hier belastinggeld voor dokken en ik zelf mijn waardevolle tijd en moeite. Schrijvers zuigen in zoveel manieren dat je daar minstens net zoveel boeken over terug kunt schrijven. Woorden zijn teveel, daarom kan ik nog wel boeken schrijven maar ik laat het bij deze al lange reactie. Schrijven is een hobby, en er is géen reden dat dit verplicht wordt opgelegd aan anderen, en mensen die met een ander's schrijverij koketteren zeg ik "get a life!".

Pteranodon | 16-08-10 | 20:31

Ik lees graag non-fictie, bijvoorbeeld Soldaat van Uruzgan ('het was echt geen oorlog') of wat biografieen: Hitler, Mussolini, Mussert, Anne Frank. Heel wat leuker dan dat literaire geleuter. Alleen W.F. Hermans en Jan Wolkers kunnen daarbij mijn goedkeuring wegdragen. WF door zijn nietsontziende stijl, en Jan door zijn onovertroffen wazigheid.

Cynische Ambtenaar | 16-08-10 | 19:08

ja, maar een reaguurder leest geen boeken toch?

Imprimatur | 16-08-10 | 16:51

@jabier | 15-08-10 | 18:12

"Bij het lezen van de synopsis ben ik eigenlijk al geneigd een van mijn ledematen af te knagen."
Briljant gezegd... zonder twijfel de beste zin van de afgelopen 5 jaar in literatuurkritiek.
En op de synopsis: NUM NUM NUM NUM - PLOK!
kut, had ik niet moeten lezen... iemand een beenprothese over?

Dubbele Halve Zool | 16-08-10 | 16:24

Gerard Reve had een leuke manier van schrijven.... voor de eerste 3 pagina's. De rest van "De Avonden" was nogal saai.

Kialna | 16-08-10 | 15:56

Siebelink, dat is ook geen pretje hoor!

Sjeez | 16-08-10 | 15:38

Slechtste boek aller tijden: "De herberg met het hoefijzer" van A. den Doolaard. Na vijf pagina's acute netvliesontsteking, na het uitlezen onvermijdelijk poging tot suicide.

Hoegenaamd ex aequo: 'Het bittere kruid' van Marga Minco. Heeft mijn hele middelbare schooltijd verpest en mij een ongezonde aversie bezorgd tegen vrouwelijke auteurs van NL makelij. Annie M.G uitgezonderd dan.

Overigens hoor ik net dat Herman Franke (winnaar AKO-literatuurprijs met 'De verbeelding' op 61-jarige leeftijd aan kanker is overleden. Helaas, boek van deze ex-criminoloog is een aanrader. Evenals 'De macht van het lijden'.

Harry Kelle | 16-08-10 | 12:25

Literatuur is letterkunst en elke kunst heeft haar dilettanten.De uitgebreide markten achter de boeken bezorgen vele wannabees de halvarine op hun fabrieksboterhammetjes.Er wordt wat uitgevonden door deze sneue zzp-ers, stadsdichterschappen, festivals, prijzen en lespakketten helpen ze door de winter. Sommigen zouden vergeten te publiceren zo druk zijn ze met blijven draaien in hun gesloten cirkeltjes.De stadsdeeldichter van Amsterdam-centrum schreef vorig jaar het boekje van zijn vriendin over. Zij is de secretaresse van de stadsdichter van Utrecht.Verander hij in zij en de Gastspeler is de Buurvrouw. Kassa en we kunnen weer even vooruit.

tailspin | 16-08-10 | 12:23

Niks mis met Elsschot.

Lepanto | 16-08-10 | 12:15

Het is wel opvallend dat ook de HufPost grotendeels vrouwen op haar lijst heeft staan. Dat is onverdacht, omdat die blog door mevrouw Huffington is opgericht.
Het is, zie het succes van GS, heel eenvoudig, en populair om dingen af te kraken. Het wordt pas echt interessant, als dat slim en beargumenteerd gebeurt. Dat is eventueel, hier houd ik een slag om de arm, wel aan de redactie, maar zeker niet aan de lezers van GS besteed.

StinkendeRoede | 16-08-10 | 12:07

Met "De eeuwige jachtvelden" beging Russell Artus een debuutroman als een muffin met kiezelstenen. Gemaakte, gekunstelde, gezochte tandenstukbijters verpakt in kleffe hap. Oordeel zelf en laat de rest van zijn baksels gerust ongelezen: "‘Onderdeel uitmakend van iets veel groters heeft het (een cd-schijfje met favoriete muziek/d.c.) zich op een dag uit zijn ondergeschikte rol weten te verheffen om aan de wieg te staan van een verlies zo navrant, dat mijn manier van leven er nog steeds door wordt beïnvloed."

doedeljantje | 16-08-10 | 12:06

Wat een gezeik en gezever over Nederlandse literatuur. Als van iets heel veel wordt gemaakt is het overgrote deel gewoon bagger. In de literatuur dus ook. Zelfs binnen het oeuvre van de schrijver zelf. Harry Mulisch bijvoorbeeld. De ontdekking van de hemel is gewoon een prachtig boek. Archibald Strohalm is een rommelig, onsamenhangend, niet te verteren prutswerk. Maar om hiervoor Mulisch af te fakkelen?

En zo zijn er heus wel Nederlandse literaire pareltjes van heel veel schrijvers die de liefhebber van een goed boek moet hebben gelezen.

Van Kamsteren | 16-08-10 | 11:24

@ Mark Twain 01:09
om met Hans Teeuwen te spreken:
Dat dan weer wel, dat dan weer wel.
Ja, daar moeten we eerlijk over wezen.
Dat dan weer wel, dat dan weer wel.
Zo ben je ziek, en zo ben je weer genezen.

Meatloaf | 16-08-10 | 10:45

Met Mulisch, A. F. Th., Mak en Theodor 'mijn vriend Theo van Gogh' Holman is de top 10 al tot de nok gevuld; zoveel ego en zelfingenomenheid vraagt nu eenmaal wat meer ruimte, dus 4 namen in de top 10 van meest verschrikkelijke Nederlandse schrijvers ooit.

Zingende Zaag | 16-08-10 | 10:22

Mijn favoriete boek is 'De ontdekking van de zemel' door Harry Muesli.

nogeentjedan | 16-08-10 | 10:16

Quid schijft goede stukjes.

mayor_pickwick | 16-08-10 | 10:00

Drs. P veegt de hele zooi op een bult en heeft het gelijk aan zijn kant:
De eerste heeft de helderheid van griesmeelpap
De tweede vindt de eerste onvoorstelbaar knap
De derde schrijft uitsluitend voor de linkse hap
De eerste roemt de derde om zijn meesterschap
En deze gaat dan weer met nummer twee op stap
En zo bloeit de literatuur....

De Pruis | 16-08-10 | 09:53

Zekers te weten Connie Palmen op nummer 1. Verschrikkelijke vrouw.
Ik zal er niet omheen draaien... ik ben niet overdreven belezen. Dus geen zinnen van bovengenoemde. Maar het feit dat ze eigenlijk stiekem alleen haar eigen werk literatuur vindt zegt al genoeg denk ik..

watisditdan? | 16-08-10 | 09:50

Mulish
Een aantal goede boeken geschreven: Het stenen bruidsbed en Siegfried. Hij is mi overschat. Zijn zogenaamde Magnum Opus: Ontdekking van de Hemel heeft een plot dat na een prachtige opbouw eindigt in een ongeloofwaardige en nietszeggende deceptie. De Procedure heeft geen plot en is een archetype van een gewild kunstzinnige stijl.

Inert | 16-08-10 | 09:49

@De Literator
Deemoedig buig ik mijn hoofd voor zoveel wijsheid en sla ik drie keer "mijn schuld" (in uw aanwezigheid durf ik immers geen dode taal te gebruiken). Mag ik er wel op wijzen dat de keizer die het stijlfiguur om zichzelf in de derde persoon aan te spreken (weerom mankeer ik lef om U met één woord duidelijk te maken wat ik bedoel, het zou immers wel eens een ander stijlfiguur kunnen zijn), bezigde, een ietwat wrange dood is gestorven en hem niet meteen veel geluk bracht? Alla, de teerling zal wel al geworpen zijn, ik denk niet dat U (of is het "hij") nog terug de rubicus zal oversteken naar de minder hoogmoedige kant van de rivier.
kus
Met achting,
Gramme

gardeville | 16-08-10 | 09:34

@Meatloaf 01:04 Er staan wel zinnen in De Avonden die je kunt gebruiken om mensen (m.n vrouwen) mee te paaien. @ Anders nog? 00:45 Welke dat zijn ga ik u niet vertellen, als iedereen ze gaat gebruiken denken ze straks nog dat ze niet van mijzelf zijn. Wat ik wel van Mullisch gebruik is; "Zo is dat." Dat zegt die ene man tegen Onno, zijn beste vriend wiens vrouw die neuqt. Dat is moreel gezien slecht. Verder zijn slechte plots waarschijnlijk beter te onthouden. Zeker als je geen pietlut bent.

sam moes8855 | 16-08-10 | 09:02

Ik kan me niet voorstellen dat iemand geïnteresseerd is in mijn mening over welke schrijver of over welk boek dan ook.

Varkensjuin | 16-08-10 | 07:53

'Mijngod Maria, wat sta je daar.... daar zo'? Uit: 'Twee zusjes en een verlegen jongen' van Samuel Salomons

WirMachenMusik | 16-08-10 | 03:39

@Willem VanDer Decken | 16-08-10 | 01:50
Je hebt helemaal gelijk. Plato's Politeia, de Edda...

En +1 voor degene die als eerste de Codex Gigas in de trein gaat lezen.

Filosoof-King in spe | 16-08-10 | 02:38

Daarom lees ik ook alleen maar schrijvers die dood zijn, een enkele uitzondering daargelaten. Als de geschiedenis er overheen is geweest blijven alleen de echte klassiekers over. 5 jaar na de dood van Mulish leest niemand 'm meer. Weer 5 jaar later is ie compleet vergeten.

Van die schrijvers in dat artikel van die anis ken ik er overigens geen een.

Willem VanDer Decken | 16-08-10 | 01:50

@Meatloaf 01:04
U ben t een talentloze ;lezer. Die bestaan dus ook.

mark twain | 16-08-10 | 01:09

Na het lezen van De Avonden heb ik me vooral toegelegd op de Voetbal International en daar ben ik de heer Reve nog altijd dankbaar voor. Het meest overschatte boek aller tijden. Gevolgd door Max Havelaar, ook niet aan mij besteed. Gelukkig had ik De Donkere Kamer er al op zitten want Hermans (beste NL schrijver tot nu toe) was gelukkig van een heel andere orde. Al het hedendaagse geploeter hoeft van mij niet zo, veel egotrippers die liever op tv verschijnen dan schrijven, lijkt het wel.
Just my two cents.

Meatloaf | 16-08-10 | 01:04

Hier kom ik morgennacht op terug.

Quincy Jones | 16-08-10 | 01:00

Heeft er iemand al Tessa de Loo genoemd. Ooit aan bezondigd, gad-ver-damme.

Ik vind Louis Couperus ook heel beroerd en saai. Maar ik ben geloof ik een van de weinigen in Nederland

Maaier | 16-08-10 | 00:51

400+ reacties en maar 5 die aan de opdracht kunnen voldoen om een slechte zin uit een boek neer te plempen. De rest heeft wel een mening maar schrikt al als ze de kaft van een boek zien.

Anders nog? | 16-08-10 | 00:45

Een roman schrijven is net zoiets als een tegel vullen. Alleen met meer tekst.

Lewis Lewinsky | 16-08-10 | 00:38

@Jaap de Paap | 16-08-10 | 00:34
Truste, Jaap!
Wacht, ik geef je nog een gratis eerste zin: Opeens gebeurde er niets.

Lewis Lewinsky | 16-08-10 | 00:36

@Lewis Lewinsky | 16-08-10 | 00:32
Bijster. Maar ik blijf mijn best doen. Eerst maar eens pitten, maar wel leuk je weer eens te reaguren. De rust alvast.

Jaap de Paap | 16-08-10 | 00:34

@Jaap de Paap | 16-08-10 | 00:20
Hoe moeilijk kan het zijn?

Lewis Lewinsky | 16-08-10 | 00:32

mark twain | 15-08-10 | 23:40
Allereerst vind ik dat je componisten niet met auteurs kunt vergelijken.
Dat jij de muziek van Pink Floyd vergelijkt met de bagger van Kluun vind ik onbegrijpelijk. Maar goed, smaken verschillen. Ik vind PF nog steeds een van de beste bands ter wereld, die geweldige muziek hebben gemaakt.
Verder houd ik meer van Mahler dan van Mozart, maar vind Mozart zeker geen bagger. W.b. dat ruzie zoeken: Soms lijkt het erop alsof je vantevoren iemand uitzoekt om af te zeiken. Ik moet heus weleens lachen om je opmerkingen, maar als K in the house is, dan zoek je hem op. Andersom reageert hij ook op jou. Dit is al een tijdje bezig, maar de laatste dagen is het prijsschieten. Ik bemoei me er niet mee, maar zou zeggen, negeer elkaar.
Verder is het m.i. zo dat als K iets niet leuk vindt, heeft hij er volgens jou geen verstand van en als jij iets niet leuk vindt heb jij er volgens K geen verstand van.
Maar goed, ik heb geen zin om mij er mee te bemoeien maar soms vind ik echt dat je het uitlokt. Mooier kan ik het niet maken.

La Vie En Rose | 16-08-10 | 00:29

Is er al een datum bekend voor de grote vaderlandsche literatuur verbranding?

Antoniemand | 16-08-10 | 00:23

Johnny toch... Er is toch niet een manuscript o.i.d. van je afgewezen? Ik zou best in dat rijtje willen staan, afgezeken en wel.

Jaap de Paap | 16-08-10 | 00:20

Kluun. Maar verwacht van mij geen rotsvaste onderbouwing. Ik mag de man gewoon niet. Als ik hem met z'n betweterige zeurhoofd weer ergens zie aanschuiven krijg ik gewoon de neiging om heel hard gas te geven. Oh, en Nico Dijkshoorn. Maar dat weet Nico zelf ook wel.

Mr Dixit | 15-08-10 | 23:46

@La Vie en Rose 00:42

PF is literair gesproken ongeveer van het niveau Kluun.
Mozart is literair gesproken van het niveau Hermans.
Verder zoek ik nooit ruzie. Het is onze grote vriend K,die -zenuwleier als ie is - ruzie maakt.
Als je iets niet leuk vindt, heb je er - volgens hem - geen verstand van.

mark twain | 15-08-10 | 23:40

Grunbergs jodemdom was een prima dorstlesser in Blauwe maandagen, maar Tirza was zaaaad, wat had ie nog meer? Zaaddodend. Mullisch dan, dat is toch geen scrijven man, wat een lulkoek, banaal ietsisme, kortzichtiger dan Heidegger. Bernlef, op de witte stad na: mislukt. Door Grunberg ben ik gestopt met lezen anders zou ik me nog wel aan Heleen van Rooijen wagen. Hermans, vet goed, de laatste roker? lekker, kort, goed! Rozenboom geprobeerd, merde, kappen! Claus, bagger. De Avonden op een luisterboek (Reve zelf), hmm. Debuut van Vestdijk was ook wel aangenaam. Nou ja erg jammer dat de voedingsbodem voor literatuur is vermodderd. Vroeger had je Beekman en Beekman, leuk maar te saai voor deze tijd. Klotezinnen heb je inelk boek, zelfs de voornoemde.

sam moes8855 | 15-08-10 | 23:35

Ik ga geen 402 comments lezen om te weten of dit al is gezegd of niet, maar ik heb nog een appeltje te schillen met de heer Mulisch. Ik kan mij een passage uit De ontdekking van de hemel herinneren, waarin het gaat over intellectuelen.
"Max: '(...) een linkse intellectueel.'
Onno: 'Laat dat linkse maar weg. Het alternatief is een contradictio in terminus.'"
Dit was in de vierde klas van de middelbare school. Ik, toen ook al meer rechts dan links, had het niet meer. Hoe kon die Mulisch dat schrijven?! Heb genoten van het boek, maar die passage bleef me een doorn in het oog. Verder schrijft van 't Reve te pretentieus (m.u.v. de avonden) en Wolkers te saai.

76738e GS lid | 15-08-10 | 23:27

La Vie En Rose | 15-08-10 | 22:42
U laat mij blozen als de billetjes van @frotteurist frenkie!
Dat mag u!
Maarrr eh dan met zonder geen rietje.
.
Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 22:40
Ik ken soms geen anks maar nu knijp ik mij toch wel.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 23:01

Gerard Reve is geweldig, de tragikomische beschrijving van het menselijk tekort in een prachtige stijl.
Joost Zwagerman, typisch nederlandse calvinistische nuchterheid zonder schoonheid en teveel analyse, mag van mij op de doe maar niet-lijst.
Ook de zoons van schrijvers, zoals de zoons van Heere Heeresma en Cees Buddingh zijn minder...
Bernlef , ja twijfelgeval.
Doeschka Meijsing , kots.
En met stip op een:Kluun.

King of the Oneliner | 15-08-10 | 22:46

@Argyronauta | 15-08-10 | 21:10
Klopt...... daarom was die rolmops ook niet te vreten!

From here Till Burg | 15-08-10 | 22:44

Ik vind de meeste boeken armzalige gekunstelde werkjes. Ja, een verlichtend boek mag er natuurlijk wezen. Maar zo'n exemplaar vind je alleen met een kaarsje als hulplichtje. En wie loopt er hedentendage nog met een kandelaar te sjouwen? Nee. De meeste boeken zijn het lezen niet waard. Of je moet het eeuwige leven hebben, dan is het weer anders he?

AntiSoof | 15-08-10 | 22:42

Las ooit 'Ontdekking van hemel' op de middelbare school (4e/5e klas). Ik was groen en onder de indruk. Wat een erudiete man zeg die Mullisch! Later ging ik studeren, dacht terug aan die tijd en voelde me genomen.

savieu | 15-08-10 | 22:42

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 22:29
Daar heb je gelijk an. Dan maar dit:
www.youtube.com/watch?v=Erthun0Pauc

Ennuh, had het al elders geschreven, jij bent ook een taal/woordkunstenaar.
Serieus!

La Vie En Rose | 15-08-10 | 22:42

@Hansopje (22:37)
drs. G. Flater (22:40) was voor u . . .

drs. G. Flater | 15-08-10 | 22:41

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 22:23
Zeg, verheerlijking van doodsbedreiging is ook dapper van jouw kantje.

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 22:40

Er zijn geen papegaaien in Indonesië . . .
Er zijn daar alleen maar kaketoe's . . .
En Indonesische meisjes hebben kaketoe-kutjes . . .
Ga dat nog maar 'ns FF tsjekken, daarreau in Indonesië . . .

drs. G. Flater | 15-08-10 | 22:40

Wijlen Annie M.G. Schmidt. Jemig man, wat een kinderachtige verhaallijn zit er in die boeken zeg...

Dr. U.I. Loor | 15-08-10 | 22:38

Jan Wolkers schrijft in De Walgvogel dat Indonesische meisjes papegaaikutjes hebben. Smerig en pervers. Het heeft me drie reizen naar Indonesië van een maand elk gekost voor ik er achter kwam dat Wolkers alles uit zijn duim heeft gezogen. De vuns.

Hansopje | 15-08-10 | 22:37

Ik vind de bijbel een ongelooflijk kutboek.

slootschurftklootzak | 15-08-10 | 22:37

Probeer maar niet in lachen uit te barsten na volgende zin:
"Wie zal kwaad spreken van de vrouwen die Etienne Leboeuf daar uit het hooi ontblootten als een boreling uit zijn vliezen, en zijn hoofd in hun armen namen, dicht tegen hun broeierige boezem, en hem wiegden, en zij voorhoofd streelden, en hem zoenden op zijn wipneus, en tegelijk een hand over zijn buik lieten glijden en zijn gulp losknoopten om zijn lid te kneden tot het paars aangelopen in hun handpalm klopte, en dan hun rok opstroopten en schrijlings boven op hem gingen zitten om het doofstomme zeer in zijn lijf in henzelf in slaap te wiegen - Etienne Leboeuf die zich aan seks gelaafd heeft als een zuigeling aan de moedermelk."
Aan het boek Godenslaap zegt Erwin Mortier vijf jaar geschreven te hebben. Ik denk dat het ook zo lang duurt om het uitgelezen te krijgen. Vooral veel pedante woordkramerij dat een onleesbaar boek oplevert. 'Less is more' is duidelijk niet aan de auteur besteed, die vooral een boek heeft willen schrijven waarin elk woord van de dikke Van Dale minstens 1x voorkomt.

Zyprexa20mg | 15-08-10 | 22:35

La Vie En Rose | 15-08-10 | 22:24
Niet ondenkbaar dat @frotteurist frenkie niet enkel pervers ongeletterd is maar ook sadomasochistische perversiteiten niet afwijst en dien ten gevolge ongeduldig op uw tuchtiging heeft liggen wachten.
U verwent hem te veel.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 22:29

Van de nieuwe lichting vind ik Kluun bagger en Arnold Grundberg sterk overschat of beter gezegd ruk en van de rest is ook nauwelijks iets blijven hangen.

Gerard Reve en WF Hermans blijven voor mij de beste Nederlandse schrijverTs.
Verder in willikeurige volgorde: Wolkers, Heere Heeresma (o.a. De Hete IJssalon en Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp, beide hilarisch), Maarten Biesheuvel, (Zeeverhalen, met als hoogtepunt het verhaal dat hij als wereldvreemde student classificeerder wordt in de Rotterdamse haven. Ook hilarisch: Een dag uit het leven van David Windvaantje. Maarten 't Hart vond ik ook wel leuk om te lezen. Gerrit Komrij, maar dan uitsluitend zijn polemische schrijfselen. Zijn Romans vind ik ruk.
Ik vergeet er vast wel een paar.

Van de Belgische schrijvers Louis Paul Boon op 1, verder schieten mij Hugo Claus (o.a. Het verdriet van België) en 'De Muggen' van Jos vanderLoo te binnen. En de laatste jaren zoek ik wat vertier bij Herman Brusselmans.

Van de jeugdboekenschrijvers vind ik Annie MG Schmidt, Guus kuijer, Tonke Dragt en Thea beckman op eenzame hoogte staan.

Dit is wat mij nu zo even te binnen schiet. Verder veel buitenlandse literatuur gelezen, maar daar gaat het topic niet over.

@frotteurist frenkie | 15-08-10 | 17:40
De Avonden van Harrie Mulish?
*rietje van illuvator pakt en op blote billen van frotteurist tetst*

G-unite | 15-08-10 | 19:53
De Bob Everts Serie, lievelingsboeken van mijn oudere broers. Heb ze ook gelezen. Geweldige avonturen, met idd als hilarisch hoogtepunt Tumult in een Toeristenhotel.

La Vie En Rose | 15-08-10 | 22:24

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 21:26
Woorden schieten te kort door mijn hoofd om uw illustere wreedheid te kunnen omschrijven.
U bent voor mij een held.
En een voorbeeld dat niet te evenaren is.
Dat ook noggus.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 22:23


Dat ranzig zalvige paapse gereutel van Reve over geyle kleine jongetjes had echt niet gehoeven, na meesterwerk de Avonden was die man klaar met schrijven.

Alleen wist 'ie het zelf niet.

Zo jammer.

/\/\addog | 15-08-10 | 22:22

Salman Rushdi:

"Voor je wordt herboren" zondig Djibriel Faristka toen hij uit de hemel naar beneden tuimelde,'moet je eerst wel dood. Ho hi! Ho hi! En voor je valt op aardse boezem, redden vleugels uit de nood. "

Meest achterlijk en overtrokken boek/schrijver... Ik begrijp wel dat ze hem dood willen hoor...

Re:Kniftig | 15-08-10 | 22:15

naast älles van kluun is "het diner" van herman koch erg overschat. zo,n vrouwelijk libelle niveau einde. zo jammer. kees van kooten daarentegen; onovertroffen tot nu toe. Van de dames schieten me op dit moment alleen de recepten te binnen.

caravaggio | 15-08-10 | 22:14

Lekker wijf leest wat af. Grunberg schrijft inderdaad een hoop nonsens, maar zijn essays vind ik weer wel briljant. Vergelijkbaar met Karel van het Reve: diens romans zijn niets, maar diens studies behoren tot het beste wat ik de afgelopen jaren heb gelezen.

Petrus de Rewa | 15-08-10 | 22:06

@ Vigil | 15-08-10 | 20:53

Nee, spijtig genoeg. Maar niet getreurd: van mijn connecties in het Duitstalig taalgebied krijg ik altijd te horen dat men aldaar ook geen Käse gegeten heeft van al die vervoegingen. Met mijn woordenschat is gelukkig niks mis, dus ik kan me prima verstaanbaar maken. Een welgeplaatste Endlösung hier of een Sturmbannführer aldaar, zo komt men door het ganse land!

HoogToontje | 15-08-10 | 22:03

Hella S. Haasse "Oeroeg" gleed in 1948 uit haar literaire drollenhok dat ze later nog ging inrichten als boekenkast. Eenmaal dat boek gelezen heb ik de gedachte bij die boekenkast nooit meer kunnen verdragen. Direct na WO2 was men al blij met een gestoomde kastanje dus dat boek werd na de halfgare tulpenbollen gretig gevreten.
Hoe ontstaat die elitaire kots eigenlijk?
Nou, in 1947 kreeg Haasse een uitnodiging om deel te nemen aan de novelle-prijsvraag, uitgeschreven door de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandse Boek. Het verhaal is opgebouwd uit een groot aantal waarnemingen en ervaringen uit haar jeugd. Een opgeblazen niemendalletje over de vriendschap tussen een Nederlandse en Indonesische jongen. In ieder geval zegt ze zelf nooit een dergelijke Nederlandse of Indonesische jongen gekend te hebben, en nooit in vergelijkbare omstandigheden te hebben verkeerd. Man..... vrouw, waar lul..... kut je dan over!
Waarom probeer je die diarree dan nog te kneden. Het was gewoon een prul en zo saai dat ik het in mijn schooltijd op het Lyceum bij de rectum op zijn priveadres in de brievenbus flikkerde. De man vond dat ik dit letterkundige gedrocht verplicht moest lezen. De rectum vroeg me tijdens het mondeling (de vuile orale letterneuker) de oren van de kop. Maar ik kreeg een 10. Kon ook niet anders, dit boek was zo kut dat het leren van een uitreksel op 1 A4 volstond.

slakkenzout | 15-08-10 | 22:02

@De Literator (21:46)
Onder het motto "De mortuis nil nisi bene":
".... Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam...."
haalt wel een voldoende . . .

drs. G. Flater | 15-08-10 | 21:57

Dixit Plassterk: Het leven duurt te kort om Joost Zwagerman te lezen.

verdullemenogantoe! | 15-08-10 | 21:56

lekker wijf | 15-08-10 | 21:27

De pennevruchten van veel lekkere wijven zijn een onanerend en beschamend vertoon. Het zijn therapeutische orgasmes die blijven natrillen in je prullenbak. Een goed voorbeeld is inderdaad connie palmen met im. Een geheel geregisseerd gebeuren waarin ik neig tot vrouwenhaat. Ze was eerder op tv dan dat ze kon schrijven. maar goed, ben dan ook jaloers op Koos Alberts die na de patatbakkunst nu de kunst van het lied bedrijft. maar goed, Hella Haasse is de enige te lezen vrouw, de beste van wolkers is de "Walgvogel" de beste van Grunberg "tirza". Verder vermaak ik me goed met Campert, Heeresma, Reve, en alle boeken over die wildemannen in de jungle van onze voormalige kolonieen.

caravaggio | 15-08-10 | 21:53

drs. G. Flater | 15-08-10 | 21:43

Wilt u alstublieft Nooit Meer het O-woord zeggen....

De Literator | 15-08-10 | 21:48

drs. G. Flater | 15-08-10 | 21:37
Sorry. No go. Want "De mortuis nil nisi bene" ;-)

De Literator | 15-08-10 | 21:46

fapowitz | 15-08-10 | 21:37
Hulde ! Nooit werd de waanzin van La Grande Guerre beter beschreven dan in De Reis. En de belevenissen van De Hoofdpersoon in New York. Onbetaalbaar....

De Literator | 15-08-10 | 21:44

@fapowitz
Dank je voor de suggestie!
De Prins van Niccolo Machiavelli - Nog nooit heeft iemand er zo lang over gedaan om tot een punt te komen dat bij iedereen al bekend is, het namedroppen alleen al gaat paginas door.
Na dat boek gelezen te hebben had ik niets nieuws geleerd, maar kon ik wel begrijpen dat die zelf-geylerd van een Machiavelli nooit zelf een echte leidende rol speelde. Decadente, verwende leunstoel generaal dat-ie d'r is.

Pax | 15-08-10 | 21:44

@ Lekker Wijf: Arnon Grunberg is inderdaad geen sterke schrijver, maar ik vond Tirza geen slecht boek. Connie Palmen is echt een van de grootste droeftoeters van de Nederlandse literatuur en met de rest van de lijst ben ik het met u eensch.

Godzijdank heeft niemand Simon Vestdijk genoemd. Een parel van de Nederlandse literatuur.

Ds. Dick Primera | 15-08-10 | 21:44

Ook zo blij dat we helemaal niets meer van Oek de Jong horen ! !

drs. G. Flater | 15-08-10 | 21:43

Ik lees nu ik erover nadenk eigenlijk alleen maar Engelse literatuur, en fictie vind ik tijdverspilling :-/

Pax | 15-08-10 | 21:38

@De literator
.
Dank voor de kudos. Ja, ik heb het gelezen, in Frankrijk zelfs. Gedurende het hele boek bekroop het onaangename gevoel dat ik wereldliteratuur, ja heusechte wereldliteratuur aan het lezen was en ik er simpelweg geen zak aan vond. Maar goed, Celine zelf heeft erover gezegd dat het verhaal maar een bijkomstigheid was en dat het 'm om de taal ging dus misschien heb ik gewoon een kutvertaling gelezen.
.
Er staat nog wat op stapel qua leesvoer (Machiavelli's De Prins om maar eens wat te zeggen) maar weet je wat? Ik zal het nog een keer proberen. Gewoon, om geen lul te zijn.

fapowitz | 15-08-10 | 21:37

@De Literator (21:34)
Okee okee . . .
Maar dan vegen we onze reedt af met "Kleine Blonde Deaud" van onze überfantast Büch ! !

drs. G. Flater | 15-08-10 | 21:37

De Literator | 15-08-10 | 21:34
Gekkie, hij bedoelde de schrijver en niet het boek.

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 21:36

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 21:33

Eerder De Drie Musketiers hier. En beslist niet eenzaam ...

De Literator | 15-08-10 | 21:35

drs. G. Flater | 15-08-10 | 21:30

Liever geen boeken verbranden in 0031.
Om Heinrich Heine te citeren:
"Dort, wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen"
Hij schreef dit in 1821, een zwaar profetische Aussage....

De Literator | 15-08-10 | 21:34

@ De Literator | 15-08-10 | 21:24
Klassiek lied.
"Ik ben twee eenzame cowboys"...

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 21:33

de avonden van gerard reve is klote, gaat helemaal nergens over. het kutste boek wat ik ooit gelezen heb. de olijke tweeling is beter.

chrisis-luz-maria | 15-08-10 | 21:33

Opperlandse taal- & letterkunde (Battus)
Op de brandstapel met die druilerige dweil ! !

drs. G. Flater | 15-08-10 | 21:30

lekker wijf | 15-08-10 | 21:27
* het meeste van de meesten.* BRILJANT !!!!

De Literator | 15-08-10 | 21:29

Keefman van Jan Arends . . . Wat een droevenis . . .

drs. G. Flater | 15-08-10 | 21:27

Connie Palmen in IM:
"Ik, die het nooit kan laten om de schoonheid van de natuur als oninteressant, vervelend en eenduidig af te doen, iets waarover niks te melden valt, omdat de natuur behoort tot de orde van het lot en daardoor is wat ze is en, net als God zelf, niet meer kan zijn dan ze is..."
Wat een vage lulkoek, leest u nog verder...?
Verder kan weg:
- alles van Cees Nooteboom
- alles van Arnon Grunberg
- alles van Jan Wolkers (behalve Turks Fruit)
- alles van Marcel Moring
- het meeste van Joost Zwagerman (behalve het laatste boekenweekgeschenk en zijn non-fictie)
- het meeste van Abdelkader Benali (maar 'Bruiloft aan zee' was wel mooi)
- het meeste van de meesten.

lekker wijf | 15-08-10 | 21:27

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 21:23
Dan kan hij eindelijk sterven. Ik twitter hem wel even...

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 21:26

Ondertussen is jufrouw Jannie te gast bij de Zomer.
Heeft niks met boeken te maken en is hoogst off topisch, dat ben ik mij terdege bewust.
Maark moet het toch effe kwijt.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 21:26

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 21:22
Klopt, we hebben het hier reuze gezellig met elkaar. Never a dull moment ;-)

De Literator | 15-08-10 | 21:24

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 21:16
hoe kan een demente schrijvert nou echt gekwetst worden?
.
Hem wijs maken dattie eigenlijk de buitenechtelijke zoon van Simon Carmiggelt is zal nog best een gevoelige snaar raken. Denk ik.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 21:23

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 21:18
Enne, De Literator houdt niet van melk...

De Literator | 15-08-10 | 21:23

@ De Literator | 15-08-10 | 21:19

Hier aan boord heet dat een meervoudige persoonlijkheid.

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 21:22

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 21:18
Leuk !
De Literator heeft er nog een, Latijn voor beginners:

Een omnibus is geen rebus ....

De Literator | 15-08-10 | 21:21

PauperPanda | 15-08-10 | 21:13

Geachte heer P. Panda.
De Literator bespeurt een misverstand. De Literator is niet één persoon, maar een universe beweging. vVndaar de 3e naamval. Vergeef Hem, maar Hij hoopt dat U het begrijpt....

De Literator | 15-08-10 | 21:19

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 21:16
Klopt. Achteraf moest ik de hand dan ook noodgedwongen in eigen boezem steken.

Bakito | 15-08-10 | 21:19

@ De Literator | 15-08-10 | 21:09

Maar: Cum Domo plus Homo.
Dat dan weer wel.

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 21:18

Nou, vooruit dan één boek: "Twintig maanden knettergek". Van Ella Vogelaar. Minister van Achterstandswijven. Totdat Rutger de genadeklap gaf ....
Wat een vreselijk boek en wat een vreselijk wijf...

De Literator | 15-08-10 | 21:17

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 21:06
Over de doden niets dan bedreigingen, is daar niet een mooie latijnse spreuk over. Kwetsen mag sowieso, dus laten we het daar op houden. En bovendien, hoe kan een demente schrijvert nou echt gekwetst worden?

Bakito | 15-08-10 | 21:07
Ghe, misschien is het meer jezelf kwalijk te nemen dat hij je zo lang aan de praat hield. Alhoewel een goede vingerpartij best in een handomdraai geklaard kan zijn.

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 21:16

Kluun, Grunberg (arrogantie druipt er vanaf), Mullisch, Heleentje, Martin Bril. De literator kan ik er ook wel aan toevoegen, want iedere eikel die in 3e persoon over zichzelf praat heeft nog wat complexjes weg te werken.

PauperPanda | 15-08-10 | 21:13

@ Julia | 15-08-10 | 21:08
"Doe dan maar een enkeltje in een Raket naar de Maan."

Kijk, niet van een nederlandse schrijver, maar van een Belg.
Mag ook. Zelfs Franstalig.
Maar wél met plaatjes.

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 21:13

Argyronauta | 15-08-10 | 21:10
Als u dat zo durft te stellen wie ben ik dan om daar aan te twijfelen?
Mijn kennis van chemie is nogal beperkt.
Jahaa, oooohook van chemie.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 21:13

fapowitz | 15-08-10 | 21:05

Hoe durft u ? Dat boek van Celine is zo verschrikkelijk mooi. Maar u moet het wel in de tijd van toen plaatsen om het te snappen en te doorstaan. Maar ongezien 100 kudo's dat u het gelezen hebt, dat dan weer wel...

De Literator | 15-08-10 | 21:13

Had ik uberjankster Winnie Sorgdrager al genoemd? Alle boeken van haar hand kunnen ongelezen in de oudpapier container, wat een tranentrekkende egotripperij van de meest waardeloze minister ooit.

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 21:11

Lol@gentle giant | 15-08-10 | 21:03
Die wordt toch niet geënterd?

CoffeePatch | 15-08-10 | 21:11

Tommy Wieringa - Caesarion. Absolute afrader, tenzij je er van houdt om vele pagina's lang in geuren en kleuren te moeten lezen hoe de moeder van de hoofdpersoon langzaam maar zeker wegkwijnt aan kanker. Hoewel ik liefhebber van cynisme ben - ik zit per slot van rekening niet toevallig hier op GS - kan ik dit alleen waarderen als het gepaard gaat met een flinke dosis humor. Vandaar dat ik iemand als Houellebecq zeer wel kan waarderen. In Caesarion valt er niets te lachen, dus zonde van je tijd.

Aardappeleter | 15-08-10 | 21:10

@glorikxpeauveeg, 21:00: dan is hij dus sterk basisch.

Argyronauta | 15-08-10 | 21:10

gardeville | 15-08-10 | 20:52

De Literator heeft er zo'n hekel aan. Niet-gymnasiasten, die Latijnse teksten gaan quoten. Voor de wél geletterden onder ons, jullie weten natuurlijk dat het "De mortuis nil nisi bene" is.
On topic: even jeukte het. Even maar. Zou De Literator uitgebreid gaan plempen over Joost Zwagermans? Die over-het-paard-getilde zeurpiet ? Die Gerard Joling onder de schrijvers ? Die plagiator pur sang ? Nee, we doen het lekker toch niet. Want: "De minimis non curat praetor"

De Literator | 15-08-10 | 21:09

Het is allemaal heel gemakkelijk op te lossen. Geef alleen prijzen en schouderklopjes aan dode dichters en schrijvers. Die kunnen niet meer naast hun schoenen gaan lopen.

Mike Gaatjeniksaan | 15-08-10 | 21:09

@ captainobvious

+1 voor schaamteloos en onverveerd ervoor uitkomen dat u heel dom bent. mijn oprechte complimenten en ga zo door.

ben nuchter | 15-08-10 | 21:08

@Big Ern

Doe dan maar een enkeltje in een raket naar de maan.En ach, omdat ik vanavond zo vrijgevig ben mogen Heleen van Royen en Kluun ook mee op deze wonderlijke reis. Veel plezier!

Julia | 15-08-10 | 21:08

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 20:54
Komrij heeft mij ooit ter afleiding aan de praat gehouden in Cafe de Doffer in Amsterdam, zodat zijn drinkebroer A.F.Th. mijn toenmalige vriendin kon vingeren. U snapt wel hoe ik over zijn dichtbundels denk. De achtergrond van een kunstenaar is derhalve essentieel in de beleving van zijn werk.

Bakito | 15-08-10 | 21:07

@Ben Nuchter
Je smeekbede is gehoord...

Big Ern | 15-08-10 | 21:06

Ik heb lang en hard na moeten denken, maar aangezien ik niet één fatsoenlijke Nederlandse schrijver kan bedenken, lijkt het me verder nonsens om dan op een bepaalde te gaan inhakken, ze stinken allemaal.

captainobvious | 15-08-10 | 21:06

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 21:02
Zonder hem te willen bedreigen, want dat magnie heh, zou ik wel eens een klein rood-wit-blauw vlaggetje in zijn kont willen steken en dan serveren op een blokje heel oude kaas, bij wijze van spreken dan.

Want eh, dat is maar scherts natuurlijk, ik zou de brave man IRL nimmer naar het leven willen staan. Trouwus istie niet allang deaud?

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 21:06

Niet Nederlands, maar soit! (Overigens meen ik dat de heer G. Flater aan hem refereerde, maar ik kan me vergissen.) Enfin: Celine. Zijn reis naar het einde van de nacht is zo saai. Slachtofferschap kan heel wat beter onder woorden worden gebracht. Ook een stuk korter.

fapowitz | 15-08-10 | 21:05

Ik lees alleen boeken welke verfilmd zijn.
Ben nu bezig met de jongens van de bontekoe.

Jo de Jong | 15-08-10 | 21:04

Heeft Herman Brusselmans ooit al een (boek wil ik het niet noemen) opstel geschreven, waarin na drie pagina's het woord "kut" of het woord "beffen" niet in voorkomen? Mocht dit zo zijn, neem ik aan dat dit (boek wil ik het niet noemen) opstel waarschijnlijk geen succes was een hij niet suck seedde. Oh gosh, ik heb het vlaggen, de Brusselmansvloek. Trachten te choqueren met witzen die zuigen van hier tot in Tokio. Shit, kut, Sorry, het is de vloek. Ik ga er alras mee ophouden.

gardeville | 15-08-10 | 21:04

@CoffeePatch | 15-08-10 | 21:00, LOL, arme kees.
Wij zijn solidair en sturen een hulpzeiljacht.

gentle giant | 15-08-10 | 21:03

LOL @glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 21:00
Ik verdenk hem ervan zelf een rolmops te zijn.

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 21:02

Ik wacht nog steeds op de boekbespreking "Oorlog als Anja met Vrede dreigt" door keesjemaduraatje keesjemaduraatje.web-log.nl/keesjemadu...
De laatste tekenen van leven van keesje dateren van 6 augustus op zijn weblog en twitter, kennelijk geen doorkomen aan, dat boek dus.

CoffeePatch | 15-08-10 | 21:00

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 20:54
Gekke Gerrit heeft inderdaad een veronrustend hoge ph waarde.
Leg een versche haring, liefst ongekaakt, tussen wat bladzijden van een zijner boeken en weldra heb je een rolmops die niet te vreten is.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 21:00

Dat dacht ik nou ook toen ik dat las. Maar ik kwam tot de conclusie dat wij in NL behoorlijk verwend zijn qua schrijvers. Er is slechts één waarvan ik denk, ja dat is een lul: Gerrit Komrij natuurlijk.
feuilletonnie.wordpress.com/2010/03/21...
Des te groter mijn verbazing dat hij voor de guurgemeente de enige is die door de beugel kan. Ik zeg, hij kan door de mangel. Waarvan akte.

Detlev Tarnowitz | 15-08-10 | 20:54

@drs. G. Flater | 15-08-10 | 20:43

Huh? was Homerus zijn tijd zó ver vooruit?

Kapitein Sjaak Mus | 15-08-10 | 20:54

HoogToontje | 15-08-10 | 20:50
Uw kennis van de Duitse grammatica is kennelijk ook niet meer wat die misschien was...

Vigil | 15-08-10 | 20:53

Freud, dat wasme nog s een auteur, toch?

Big Ern | 15-08-10 | 20:53

De mortibus nil sin bene, maar de idolatrie voor jotie 't hooft heb ik nooit begrepen; een loser, halfwassen, die depri-gotic pubernonsens schrijft. Hij wordt telkens weer bewierookt door een kliek die nostalgisch terugdenkt aan hun eigen depri - gotic periode. Onder hun Jan des Bouvrie schemerlamp met een glas Saint Emillion uit de Hema lezen ze dan stilletjes hardop een gedicht van 'thooft . Net luid genoeg dat hun vrouw kan horen dat ze hermetische poezie lezen, zodat die vrouwen fier kunnen zijn op hun o zo intellectuele vetgans, met grijzende krulletjes en een uilebril. Nee, Jotie 't hooft en zijn leespubliek zullen nooit mijn vrienden worden.

gardeville | 15-08-10 | 20:52

beste GeenStijl redactie hebt u alsjeblieft een nieuw topic waarover wij onze azijnflessen kunnen ontkurken? met het verstrijken der avond zinkt het niveau. nieuwe input lijkt gewenst anders ga ik zomkergasten kijken

ben nuchter | 15-08-10 | 20:51

Julia | 15-08-10 | 20:48
Wat?

Verbranden?

Verbieden?

De bolle reet mee afvagen?

In een raket naar de maan?

Big Ern | 15-08-10 | 20:51

Hat einen schon eine Endlösung der Niederländische Literaturfrage?

HoogToontje | 15-08-10 | 20:50

Ik heb destijds "De ontdekking van de hemel" van Mulisch gelezen omdat daar zo hoog van werd opgegeven. Wat een waardeloos boek! ik heb zelden zo'n onzinnig verhaal en zo'n modieus gebazel gelezen. Al kan ik me de details niet meer herinneren, ik weet nog wel dat het aan alle kanten rammelde, vol met idiote plotwendingen zat, en dat het voornamelijk een ijdel coquetteren met zogenaamde bijbelse en andere kennis bevatte, precies wat je van zo'n ijdeltuit als Mulisch kunt verwachten. Toen Plasterk nog niet een dementerend politicus, maar een echte wetenschapper was, had hij eens een heel aardig stukje over de enorme flauwekul en stilistische kitsch in Mulisch boeken geschreven (daar zal hij nu wel niet meer achter staan, vrees ik). Het boek van Plasterk heette "Leven uit het lab" en is echt de moeite waard, al kun je je dat nu haast niet meer voorstellen als je ziet hoe hij geworden is. Sic transit gloria mundi.

Argyronauta | 15-08-10 | 20:50

Kluun vond ik werkelijk verschrikkelijk. En die kutfilm was ook niet te pruimen.

Primal | 15-08-10 | 20:50


Connie Palmen - De Vriendschap

supersaai verhaal waarin bladzijde naar bladzijde niets gebeurd, een eeuwigheid aan niets, niets en nog eens niets
het boek is de overtreffende stap van saai

fantasieloos geschreven, maar wel 96 bladzijden van die ellende!!!!

U leest nog gemakkelijker de Bijbel, ja zelfs de Koran heeft nog meer fantasie en kleur in haar verhalen


eindconclusie: lees géén boeken van Connie Palmen, het leven is te kort!!!!!~

Capt. J.T. Spaulding | 15-08-10 | 20:49

Big Ern | 15-08-10 | 20:42
Heb nog ergens een oud Rad von Stalin.
Is nog als nieuw.
Bracht mijn grootvaderT mede van een verre reis vol ongemakken.
Vondtie leuk, uit elk land dattie bezeten had brachtie een fietsje mee.
Twas een echte rijwiel collecteur.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:49

En mijn eegaatje leest de laatste tijd die meuk van VanRooijen.
Per ongeluk wel s wat meegelezen...
Om te Janken wat een bagger.

Ik heb meer met vieze boekies.
Donald Duckies met poep.

Big Ern | 15-08-10 | 20:48

Graag alle boeken van Kluun en Heleen van Royen.

Julia | 15-08-10 | 20:48

Eéntje die wel een voldoende scoorde, was Max Euwe:
".... Oom Jan leert zijn neefje schaken...."
Dat neefje moest oefenen en oefenen en oefenen
(en in de tussentijd neuqte Oom Jan de mama van zijn neefje)

Als je zei dat je dát had bestudeerd,
dan tracteerde Jan Timman je meteen op een oude jenever . . .

drs. G. Flater | 15-08-10 | 20:48

DrVandy | 15-08-10 | 20:45
Nou die Zwagerman kan er anders ook wat van heur.
Wat een over het paard getilde paardenlul is dat zeg.

Big Ern | 15-08-10 | 20:46

Het slechtste boek ooit: De Kennedy Code door ene Gé Bosschee. Beschamende poging om een graantje mee te pikken van de Dan Brown hype.

Ow nee... het ging over literatuur hier.

Pavlova | 15-08-10 | 20:46

ROTFLMAO!!

Mao?!?

Big Ern | 15-08-10 | 20:45

KLUUN !!!!!
Grootste autofellateur van de laatste jaren, wat een MEGA droplul...
Op Harry M. na, dat dan weer wel.

DrVandy | 15-08-10 | 20:45

Big Ern | 15-08-10 | 20:37
De psot drijven met mijn dikke leksie is min van uuw.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:44

In het genre vaderlandsche literatuur bashen is Beau van Erven Dorens de ongekroonde koning van Nederland. Zoals hij de vloer aan heeft geveegd met Joost Zwagerman, in zijn Revu column, is ongeëvenaard voor onze begrippen. +1 voor het vinden of online zetten ervan.

Johnny Redt | 15-08-10 | 20:44

drs. G. Flater | 15-08-10 | 20:31

Ook duidelijk nooit iets gelezen van taalvirtuoos Havanha dus.

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 20:44

@ristretto (20:35)
De allerbeste schrijver uit de geschiedenis van de wereldliteratuur was ook fout in WOII . . .
Literatuur en oorlog gaan gewoon niet samen . . .

drs. G. Flater | 15-08-10 | 20:43

Zolang er in Nederland nog een wet voor de vaste boekenprijs is, koop ik geen Nederlandstalige of Franstalige boeken. Pure maffia! Er is geen marktwerking voor boeken. Communisten zijn het dus. Allemaal.

ZDEV | 15-08-10 | 20:42

Een luisterboek is heel praktisch, alleen mis ik de bladwijzer op mijn mp3-speler.

Brakke Obama | 15-08-10 | 20:42

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:40
Dat van die jajemflezssen klinkt fabeltastisch, maar kan er niet iets van staal in?

Big Ern | 15-08-10 | 20:42

Schaamharing | 15-08-10 | 20:28

persoonlijk vind ik de zoons van Cremer, Clint en Clifford leukere boeken schrijven, Clint is al deaud en zijn broer heeft zijn epistels afgemaakt en zelf ook een boek geschreven, leest heel lekker weg moet ik zeggen en zijn belevenissen zijn leuker dan die van zuurpruim en sexist Jan. Vooral bomberjack is een aanrader.

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 20:41

Big Ern | 15-08-10 | 20:36
Ik wil u niet bestelen of oplichten dus ik doe der wat originele Poet in.
Mocht het uw interesse hebben kan ik der nog wat lege jajemflessen van wijlen president Jeltsin bij doen.
U zegt het maar.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:40

Vigil | 15-08-10 | 20:38
Dat is vaak waar en ligt aan wie de oorlog gewonnen heeft.
Afijn; het spannende verhaal van de Bob Evers auteur Willy van der Heide:

nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_den_H...

ristretto | 15-08-10 | 20:40

ZDEV | 15-08-10 | 20:34
Verassende top drie. Mijn voorkeur ligt totaal ergens anders.

Bakito | 15-08-10 | 20:40

ristretto | 15-08-10 | 20:35
Ach, je moet maar zo denken: er zijn er meer fout NA de oorlog dan tijdens...

Vigil | 15-08-10 | 20:38

Er zijn goede en slechte boeken. Bibliotheken zouden op basis hiervan een onderverdeling moeten maken ipv categoriseren op alfabet, hetgeen natuurlijk geen bal zegt over de kwaliteit van het boek.

Bakito | 15-08-10 | 20:37

Overigens ROFLOL om de reet vol lucifers!!

Big Ern | 15-08-10 | 20:37

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:35
Ruilen tegen die russische verzamelaarverzamelaar die je dubbel had? Weetjewel?

Big Ern | 15-08-10 | 20:36

drs. G. Flater | 15-08-10 | 20:31
Wereldliteratuur. Arie Roos, Jan Prins en Bob Evers. Overigens was die Willy ter Heide behoorlijk fout in de oorlog.

ristretto | 15-08-10 | 20:35

Waaligator | 15-08-10 | 20:27
Dank je wel voor je eloquente instemming.

Vigil | 15-08-10 | 20:35

Big Ern | 15-08-10 | 20:31
Oooooh, hebbe-hebbe,
daar ben ik al sinds de kulturele reet vol lucifers naar op zoek!
Dat is echt mijn lievelinks.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:35

Hermans, Geeraerts, Carmiggelt, Biesheuvel, van de Wetering, van Gulik, Koolhaas, A.M.G. Schmidt, M.Toonder, Springer, Kroonenberg, De Jager, Dulieu.
Nederlands, maar ooit, soms in een ver verleden, heb ik me ermee vermaakt.
Ga trouwens wat met mijn vrouw doen, lees het morgen wel waarom dat niet mag.

cugel | 15-08-10 | 20:34

1) schrijvers die schrijven over andere schrijvers
2) schrijvers die refereren aan andere boeken
3) schrijvers die een verhaal verzinnen met daarin een schrijver

ZDEV | 15-08-10 | 20:34

Slechte schrijvers zat. Maar ook: Hoe meer slechte lezers, hoe meer slechte schrijvers. Het verband goede schrijver = moeilijke boeken door velen hier gelegd is dom maar begrijpelijk als je niet wilt lezen. Zoek daar geen excuus voor. Er zijn genoeg leesbare goede schrijvers. „Mijn nadeel is dat ik duidelijk ben. Je kunt wat ik zeg of schrijf begrijpen. En als dat het geval is ben je al half verloren. Ik begrijp het, denkt de lezer of toehoorder, dus kan het nooit wat zijn.” (-) „Zo kom je dan aan een reputatie van oppervlakkigheid. Ik kan ook duister schrijven, maar dat wil ik niet, hoewel je daar heel beroemd mee kan worden.” Karel van het Reve (Broer van, voor domoren.)

Klemlepp | 15-08-10 | 20:34

Louloene | 15-08-10 | 20:18
Met uw zaad heb ik geen ervaring.
In het kader van de hygienische omgangsvormen alhier wil ik dat graag zo houden.
.
ojédiaré | 15-08-10 | 20:25
Een streepje?
Mag ik es raajen, zit dat streepje recht boven uw veurbips?

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:32

@G-unite (19:53)
Bob Everts ! ! F*cking briljant ! ! Alles drie keer gelezen . . .
We hebben iets gemeen ! !
*opent sjampie*

drs. G. Flater | 15-08-10 | 20:31

dosis | 15-08-10 | 20:28
Geen bier meer in de kantine na een potje voetballen omdat de producent foetsie is, dat raakt zulke jongens harder dan een tackle van Materrazzi.

Bakito | 15-08-10 | 20:31

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:26

Ik heb toevallig wel een collectors-itempje hier op de (boeken)plank liggen.
Ik verzamel ze zelf niet, maar dit exempolaar kon ik destijds niet laten liggen.
Het betreft een met Swarovski ingelegde, 24 karaat gouden, met platinum omrandde boekenlegger waar uitgerekend Mao zelf nog zijn wereldberoemde rode boeken mee gelegd heeft.

Big Ern | 15-08-10 | 20:31

Gelukkig wordt Joost Zwagerman hier nog niet genoemd. Die is namelijk wel echt goed. Vooral het vroegere werk zoals Gimmick kan ik waarderen. Joost mag wat mij betreft blijven.

Easy Solar | 15-08-10 | 20:30

Bakito | 15-08-10 | 20:25
LOL! ZO herkenbaar als voormalig stukjesschrijvert van een lokaal blaadje. De jongens van de plaatselijke FC (bvo) interviewen. "De Ontoering van Heineken", nine out of ten...

dosis | 15-08-10 | 20:28

Niets leest zo lekker weg als Ik Jan Cremer. En dat is al weer 46 jaar geleden.

Schaamharing | 15-08-10 | 20:28

Vigil | 15-08-10 | 20:12

Nee hoor. Homerus is prima. Exact dezelfde knul als met -os als uitgang. Zijn pijlen en speren vliegen even ver en even doeltreffend en het resultaat is bij allebei hetzelfde: dood als pier.

Waaligator | 15-08-10 | 20:27

@Elisabeth2 | 15-08-10 | 18:01
''NL literatuur kenmerkt zich door enorme somberheid, zit geen greintje humor in. Je zou je zo voor een trein gooien na het lezen van hun boeken.''
Waar kom je vandaan? Zeeland? Friesland? Nee, daar hebben ze nog nooit gehoord van Toon Hermans. Hartstikke vrolijk, op een enkel extreem geval van slecht humeur na. Nee, veel lange teksten zaten er niet tussen. Zijn werk literatuur noemen, nee, dat zou niet kloppen. We hebben een nieuw woord nodig daarvoor.

Enfin, op wie gaan we onze pijlen eens schieten?
*kraakt vingers te voorbereiding*
Wilders, wat voor achterlijke idioot ben je? Je schrijft een boek. Goed zo je kunt iets! Maar nee jij achterlijke boerenpummel met je zachte g van niks, je moet weer een autobiografie schrijven. Dat is zoiets als autofellatio. Je laat het aan je homovriendje over(niks slechts tegen homo's, Wilders lijkt me gewoon het type). Ik hoef slechts de wiki-pagina erover te lezen dat ik er nu achter kom dat je een tienpuntenplan hebt. Wat is je volgende stap? Een vijfjarenplan? Och ja, je leek al zoveel op Stalin. Laat een snor staan, en zeg de kapper de volgende keer maar dat'ie eens zwart in je peroxidekop moet gooien i.p.v. dat kudgeel. Ik durf te wedden dat het je staat.

Veel meer commentaar ga ik niet geven, ik ga dat boek toch niet lezen?
Er is maar een lichtpuntje: als die vent eindelijk zijn wereldoverheersing heeft, vallen alle teksten die door hem geschreven zijn hopelijk niet meer onder Nederlandsche literatuur.

Red Foreman | 15-08-10 | 20:26

Big Ern | 15-08-10 | 20:18
Heb ik ook es uitgeprobeerd in The u naait het steeds.
Men las mij daar mijn rechten voor.
Dat was geen succes waar ik met plezier vaak aan terugdenk.
.
Enfin, het out-of-jail kaartje dat mijn vrinden at Langley zo ruimhartig ter beschikking mijnerzijds stelden sloot dat inktzwarte hoofdstuk gelukkig geruisloos af.
Al met al kan voorlezen mij niet zo bekoren.
Goed nalezen daarintegen weer wel. Maar daar ben ik dan weer te lui voor.
.
Ik ben nog koortsachtig op zoek naar boekenleggers en hen die ze verzamelen.
Ik durf het haast niet te vragen maar...
Hebbie nog dubbelle in je colleksie?

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:26

Ja, het is al gezegd en geschreven, zoals De Schrift al vele malen is geschreven, overgeschreven en herschreven, maar zoals elke overlevering moet het 't van de herhaling hebben, en ik mag u hier de naam van de schrijver gaarne noemen: Gerrit Komrij. Mag ik deze man bij deze gelegenheid een figuurlijke veer in zijne letterlijke kont steken? Zijn observatieën zijn van ene Hogere Orde, en het is schade dat er zo weinig proza uit zijn vlammende pen vloeit. Maar zoals het is, is het ook goed. Zijn kunstpercepties in NRC zijn in ieder geval een aardig, maar onvoldoende, substituut. Liever nog echter had ik zijn stem erbij gehad; dat heerlijke nasale, zeurderige, droge en pesterige toontje.

L. Rakker | 15-08-10 | 20:25

Vind het heerlijk om op een zondag zonder verplichtingen lang in mijn nest te blijven liggen en de nieuwste Brusselmans te lezen. Verder heb ik een pleuris hekel aan het gedicht Die Lorelei van Heinrich Heine omdat ik dat vroeger op de middelbare school bij wijze van straf van mijn Duitse leraar heb moeten voordragen aan de klas. Telkens ging het verkeert, kon ik gaan zitten en moest ik het de week daarna overdoen.

Russ Meyer | 15-08-10 | 20:25

De Ontvoering Van Heineken, alleen daarom al had ik graag profvoetballer willen worden, om dat als favoriete boek te noemen in interviews.

Bakito | 15-08-10 | 20:25

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:18
Op een streepje na.

ojédiaré | 15-08-10 | 20:25

Ach, parels voor de zwijnen...

Louloene | 15-08-10 | 20:25

m@rkus | 15-08-10 | 20:11
Ah, is dat ook weer opgehelderd.
*meezwijmelt

dosis | 15-08-10 | 20:23

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 20:19
Ik ook niet!

Vigil | 15-08-10 | 20:23

ROFLOL@dosis

Big Ern | 15-08-10 | 20:23

Verder heb ik me er allang bij neergelegd dat Nederlanders niet kunnen schrijven. Het zijn klootzakken, maar de fransozen kunnen er wat van.

Louloene | 15-08-10 | 20:22

Good old Komrij en de Afrikaner van Dis, dát zijn de bazen van de club.
Wat de rest betreft, fungeert prima op het toilet.

Kansleaus | 15-08-10 | 20:22

om maar weer eens terug te komen op het onderwerp literatuur

ben nuchter | 15-08-10 | 20:22

Louloene | 15-08-10 | 20:01
*Proest*
Daar ging het bier.
Zeg, Lou. Hou het rustig. Het is een topic over slechte schrijvers (en een incidentele goeie; Jeroen Brouwers hoort daar in mijn ogen niet bij) en dus geen topic om andere reaguurders aan te spreken op hun smaak in dergelijke bewoordingen zoals u bezigt.
Bovendien was ik helemaal niet van plan om ook maar iets van eerdergenoemde heer Brouwers te gaan lezen, en na deze nagenoeg persoonlijke aanval op het intellect van dosis heeft dosis helemaal schijt, lak ende maling aan alles wat Brouwers ooit als pennevrucht voortgebracht heeft.
'
En dan over de gootsteenontstopper. Dat is vrij naar spul. Ik heb het zelf niet in huis dus ik heb een afbeelding gegoogled. Daarop staat dat gootsteenontstopper niet drinkbaar is. Wel is het bijtend, irriterend, licht ontvlambaar en dodelijk. Klinkt als mijn ex. En daar wil je echt je mond niet mee spoelen...
'
Jeroen Brouwers is een hele grote kut-schrijver!

dosis | 15-08-10 | 20:21

Vigil | 15-08-10 | 20:12

Nooit geweten dat de odyssee en ilias neerlandse werken waren.

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 20:19

Al tamelijk oud nieuws uit NRC Next, dus wat is precies jullie punt?

count von ziegenpuss | 15-08-10 | 20:18

Als boeken nu pas op de markt zouden zijn gekomen, zou elke boekenlezer beschouwd worden als een contactgestoorde idioot.

je postbode | 15-08-10 | 20:18

ojédiaré | 15-08-10 | 20:12
Begrijp ik uw Different emotions, same result goed?
Dus dat na het lezen van Pa Pinkelmans van Godfried Bomans uw glutei geheel onthaard was?

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:18

@glorikxpeauveeg: ik twijfel tussen 'Glorikx' en 'mijn zaad'.

Louloene | 15-08-10 | 20:18

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:13
Daarbij komt natuurlijk dat lezen voor plebs is uiteraard.
Ik laat mij tegenwoordig voorlezen, kost wat, maar dan heb je ook wat...

Big Ern | 15-08-10 | 20:18

@Ben Nuchter:

En dat terwijl de hoofdredacteur uit de PC-gelederen komt...

Louloene | 15-08-10 | 20:14

Kerrie Kasparov | 15-08-10 | 18:59

Niet zo moeilijk. Iedere vorm van taalgebruik die past in de poëtische functie (zoals gedefinieerd door Jacobson) sharonhagenbeek.nl/samenvattingen/ling...

jabier | 15-08-10 | 20:14

Louloene | 15-08-10 | 20:01
Mag ik bij dezen de randmongool 'Dosis' (dosis | 15-08-10 | 17:53) even gestreng op zijn kromgegroeide inteeltvingertjes tikken?

U gaat uw goddeloze gang maar, mij kan het niet boeien. Al wenst u alle edities van De Dikke van Dale anaal in Dosis bips te schuiven. U doet maar.
.
Maar oproepen de mond te spoelen met gootsteenontstopper kan ik niet waarderen. Daar is een beter middel voor. U kunt vast wel raden welke ik bedoel.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 20:13

de beste schrijfster ooit was ongetwijfeld Anne Desclos, maar dat is geen neerlandse literatuur natuurlijk.

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 20:13

Waaligator | 15-08-10 | 20:05
Daar kan ik mij helemaal in vinden, behalve dan dat ik de voorkeur geef aan de Latijnse spelling, Homerus dus, als je het niet erg vindt.

Vigil | 15-08-10 | 20:12

Normaal gesproken moet ik alleen huilen als mijn glutei geharst worden, en dan alleen zodra men in de buurt van het ventiel komt.
Maar bij Pa Pinkelmans van Godfried Bomans heb ik ook een traantje gelaten. Different emotions, same result.
Nooit geweten dat Godfried Bomans en Harry Mulisch elkaar niet zo mochten, btw
Door het topic van de jongeheer Johnny Quid ben ik weer meer te weten gekomen, dank je dus wel John)

ojédiaré | 15-08-10 | 20:12

@Dokterhuis | 15-08-10 | 17:47
Het is ook een raamvertelling, geen boek.

illuvatar | 15-08-10 | 20:11

dosis | 15-08-10 | 20:08
Ten tijde van zijn debuut was hij nog een 'hij'... De eerste vond ik mooi. Opium-romantiek...

m@rkus | 15-08-10 | 20:11

En natuurlijk alles van Paul Biegel.

Big Ern | 15-08-10 | 20:11

@louloene

yes, eindelijk eens weer een mens met interesse in het geschrevene en bereid om daarvoor op de barricaden te gaan, toe GS het wordt steeds duidelijker, de schijnbare overeenkomst tussen de weinige reacties op het topic "literatuur" en de desinteresse van de pvv als het om cultuur gaat. "het zijne ervan denkt"

ben nuchter | 15-08-10 | 20:11

Deze is alles omvattend.
.
Van alle schrijvers uit Nederland, kunnen we stellen dat Seth Gaaikema toch wel de grootste is!

Burgerlijke ongehoor | 15-08-10 | 20:10

@Kerrie Zinnenprikkeling (En daarmee geef ik zowel een- als meerduidig antwoord en da's dus literair.)

Klemlepp | 15-08-10 | 20:08

@Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:52
Toch vond ik het eiland van de vorige dag een fijn tijdverdrijf, maar dat is geen vaderlandsche schrijverdt en dus reteveel off topic.
Er schiet mij echter niet veel auteuristisch nederlands schrijverstalent te binnen die ik gebashed (lekker Nederlands trouwens) zou willen zien.
Heeft Marijke Vos al een boeksel geschreven? Die zou ik graag zien, drijvend in een bak van haar eigen verzuurde biowijn, elke 5 minuten ondergedompeld door een gemaskerd slachtoffer van haar broddelwerk, gestoeld op geleende, geëxtrapoleerde en aangenomen 'feiten' betreffende de bouwenquête.

illuvatar | 15-08-10 | 20:08

m@rkus | 15-08-10 | 19:34
Ik weet niet precies meer of ik ze wel of niet vond tegenvallen; ik las ze in de brugklas ('88-'89) voor m'n lijst. Ik vond het in ieder geval indrukwekkend, al die verhalen over hero-junkies. En toen was het nog een vrouw dacht ik. Of was ze toen een vrouw en later een man?
Ze is nu wel dood trouwens.

dosis | 15-08-10 | 20:08

Parsons | 15-08-10 | 19:09

Bij Homeros maken ze elkaar tenminste nog af voor de lol. Met wederzijds begrip.
Dat is pas leuk. Aristocratisch elitair. Het tegenovergestelde van weldenkend e(ga)litair. Geen bullshit dus van Moses in deze trant:
www.jesusandmo.net/2010/08/05/feat2/

Waaligator | 15-08-10 | 20:05

@ minister van angst

hier is uw antwoord, ik geef later nog wel aan waar u de boekenbon heen kunt zenden
antwoord op uw vraag: nl.wikipedia.org/wiki/Literatuur

ben nuchter | 15-08-10 | 20:05

Jan Wolkers, nooit volwassen geworden. Schrijft kinderlijke boeken met stoute woordjes er in. Per abuis voor modern aangezien.
Cees Nooteboom. Druiloor. Journalist die is gaan denken dat hij een echte schrijver is. Schrijft reisverhalen die allemaal in dezelfde richting wijzen: Cees Nooteboom.

Het CDA | 15-08-10 | 20:05

@Minister van Angst:

Antwoord: proza waaraan door recensenten en andere critici de titel 'literatuur' wordt toegekend.

Louloene | 15-08-10 | 20:04

@G-Unite

Arie Roos als Ruilmatroos!

jabier | 15-08-10 | 20:02

Mag ik bij dezen de randmongool 'Dosis' (dosis | 15-08-10 | 17:53) even gestreng op zijn kromgegroeide inteeltvingertjes tikken? Meneer haalt het in zijn ijdele leeghoofd om de pennenvruchten van Jeroen Brouwers 'ongeinspireerde kutzooi' te noemen. Klaarblijkelijk heeft deze ongeschoolde baviaan werkelijk nooit enige letter van Brouwers serieus gelezen, zoals het schitterende 'De Zondvloed' of 'Zonder Trommels en Trompetten' om niet te spreken over zijn driftige en bijzonder geestige polemieken. De man heeft streng-gedisciplineerd een oeuvre neergepend waarvoor elke lezer hem op zijn blote knietjes zou moeten danken, loven, prijzen en wat dies meer zij. Als je iets van Brouwers hebt gelezen kun je alleen nog maar hysterisch wenen om zoveel schoonheid. @Dosis: ga jij eens heel snel je mond spoelen met gootsteenontstopper.

Louloene | 15-08-10 | 20:01

Wat is literatuur? De eerste met een zinnig (en vooral eenduidig) antwoord krijgt van mij een boekenbon.
----
Kerrie Kasparov | 15-08-10 | 18:59
Meesterlijke reactie. Een stickertje voor jou.

Minister van Angst | 15-08-10 | 20:01

@ glorikxpeauveeg 19:57

dat is wel een erg zwakke poging tot intimidatie/uitlokking. wij zijn sterkere argumenten van u gewend
in alle nederigheid

ben nuchter | 15-08-10 | 20:00

G-unite | 15-08-10 | 19:53

Je hebt zeker nog nooit een boek van Havanha gelezen.

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 19:59

Met name kutfilms naar kutboeken van Marga Minco zijn echt om jezelf bijna te verminken zo afgrijselijk

BossNigger | 15-08-10 | 19:59

Retep - Eric Schreurs

Big Ern | 15-08-10 | 19:57

Boeken met veel bladzijden die verluchtigd zijn met letters daar heb ik zo mijn twijfels over.
Een goed boek heeft dat toch helemaal niet nodig?

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 19:57

G-unite | 15-08-10 | 19:53
Laat ik dat nou helemaal met je eens zijn. Ik heb als jongen die hele serie gelezen en vond het geweldig.

Vigil | 15-08-10 | 19:57

Melchior C Balthasar

nee dan de auto biografie van Ali B,...

de_geitenfluisteraar | 15-08-10 | 19:57

@ G-unite

de hele serie is geniaal, de schrijver was in de oorlog zo fout als een deur maar die boeken waren fantastisch. YES aanrader.

ben nuchter | 15-08-10 | 19:56

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 18:16

Wat er precies voor verschrikkelijks gebeurt kom je uiteindelijk niet te weten. maar het is erg. En ongristelijk. Dus dan traumatiseert het al snel.

jabier | 15-08-10 | 19:56

De autobiografie van Renée Soutendijk. Geen doorkomen aan.

Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:55

1. een Herinnering aan Onze Luxemburgse toernee - de Havenzangers
2. Rechts staat 'n lijk - Franz Weissglass
3. Alle dagen Kut (met Stoofperen), en andere nagekomen zuidafrikaanse teksten - Adriaan van Dis
4. De Grondwet - Doekle Terpstra

harriedeparrie | 15-08-10 | 19:54

Het rode boekje van Mao.
Uiteraard in de oorspronkelijke taal.
Maar had u van mij anders verwacht?
Mi auw.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 19:54

Bob Everts serie van Willy van der Heide. Tumult in een Toeristenhotel. Beste.

Slechtste: Kluun. Alles.

G-unite | 15-08-10 | 19:53

"de anus van mijn moeder"

van rob trip

de_geitenfluisteraar | 15-08-10 | 19:52

Jammer dat Umberto Eco geen Nederlander is, anders zou ik die knoflook-Mulisch hier ook mooi kunnen bashen.

Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:52

van oude menschen, de dingen die voorbijgaan

l couperus

beetje in drie pagina's een dakpan beschrijven en 786 personages opvoeren

de_geitenfluisteraar | 15-08-10 | 19:51

Stil, ik ben Mein Kampf aan het lezen. Voor de 88e keer.

Brakke Obama | 15-08-10 | 19:51

De Wetten van Connie Palmen. Wat een egotripperij.
Het beste boek: Ik Jan Cremer. Wat een egotripperij, maar dan leuk. Fijn dat zo'n boek onder de literatuur valt.

ristretto | 15-08-10 | 19:51

O ja, aangenaam verrast door: 'De Oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum'(ok, ook al weer oud eigenlijk) en de eerder genoemde 'Joe Speedboat' staat ook op mijn lijstje. Verder heb ik de laatste jaren enkel alles van Voskuil gelezen en lees voornamelijk non-fictie... En Houellebeqc natuurlijk... :-)

m@rkus | 15-08-10 | 19:48

of dit, wat een zelfbevlekker ben ik toch

openbaring
de maagd maria mij verschenen
openbaarde mij haar benen
hetgeen een zalig uitzicht bood
op haar onbevlekte schoot

ik prees de heer mijn lieve heer
de maagd Maria is niet meer
weet u waar ze mij op wees
't is zo zonde van het vlees
mijn lust die heb ik uit gestort
op zoek naar eeuwig leven
aan vlekken was er geen tekort
die heeft ze mij vergeven
genageld was ze aan het kruis
Maria kwam, maar nooit meer thuis

de_geitenfluisteraar | 15-08-10 | 19:47

haha mezelf,... met dit soort meuk


ik heb het brood gegeten
en gedronken van de wijn
van wie kon ik niet weten
ik was nog veel te klein

ik heb het kruis aanbeden
beging de zonde van het vlees
de here was tevreden
en ik drie dagen hees

de_geitenfluisteraar | 15-08-10 | 19:45

Iemand hier Dijkshoorn al gebasht?

Gay Niaal | 15-08-10 | 19:45

Maarten van Rossum.

Dat constante 'gelaten toontje'.

Vliegenvanger | 15-08-10 | 19:45

Elke generatie krijgt de schrijvers die het verdient. Kluun is geen toeval. Gerard Reve zei het al, twintig jaar geleden. Hij schreef niet voor werkschuwe kunsttypes en 'roosbestoven intellektuelen', maar voor 'huisvrouwen die, zwijgend als het ware, hun plicht doen'. Toen was dat grappig, nu is het echt zo.

Klemlepp | 15-08-10 | 19:42

Uiteraard onze zelfbenoemde held in nood, maar eigenlijk hypocriete-egoïstische-buiten-de-deur-neukert-terwijl-je-vrouw-crepeert: Kluun. Deze man heeft werkelijk nog nooit een mooie zin op papier gezet in dat wanstaltige epistel waarin hij zijn onwaarschijnlijk egoïstische daden vergoelijkt.
Die keren zouden we met zijn allen moeten doodzwijgen uit protest tegen dat gluiperige uitbuiten van zijn vrouw. Mensen die haar gekend hebben zeggen zonder uitzondering dat zij zich zou omdraaien in haar graf als ze dit had geweten.

Homer J. Simpson | 15-08-10 | 19:42

Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:32

Alleen de titels die na mijn 12e uitkwamen heb ik na mijn 12e gelezen, ik wilde de serie tenslotte wel compleet hebben.

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 19:35

Reykjavik 18:59
Inderdaad. Arnon Grunsberg. Wat een ellendeling. "De Joodse messias" is een van zijn draken van boeken. Ik had het in de kast staan waarop ik zelf zat na de eerste paar bladzijden.

Hanxie | 15-08-10 | 19:34

dosis | 15-08-10 | 17:53
'Op de rug van vuile zwanen'. Mooi ja. Zijn verdere werk vond ik tegenvallen...

m@rkus | 15-08-10 | 19:34

Als iedere 50+'er de boekenkast die er alleen maar voor de intelluele patserij staat leegruimt, dan kunnen we het probleem uit het vorige topic oplossen.

Bos Hout | 15-08-10 | 19:34

@neemjemoederindemali | 15-08-10 | 19:29 Hotze heerscht. Maar misschien had je zijn boeken meer gewaardeerd als je ze voor je twaalfde had gelezen.

Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:32

Ow ja,
Leon de Winter: kort lontje, net als alle andere pro-israëlmensen (nee, niet alle Joden).

Quichegerechtigde | 15-08-10 | 19:31

En wat die halve dooie smak NSB-Jood mix ook zegt over zichzelf, er is maar één beste schrijver ooit en dat was Hermans en Reve. Dus.

Canis Spurcus | 15-08-10 | 19:31

@Parsons 19:22
Ik hoop dat je me vergeeft, ik veeg mijn konT af met kwaliteitspapier.
*sample richting Parsons sturen doet*

necrosis | 15-08-10 | 19:31

@ parsons

he, hij heeft geld aan een boek uitgegeven, dat was een aktie waar veel deelnemers aan deze prettige prietpraat discussie geen persoonlijke ervaring mee hebben, de commentaren tot nu toe in aanmerking genomen.

ben nuchter | 15-08-10 | 19:31

Het probleem in Nederland is, dat er wel heel veel boeken zijn, maar weinig literatuur. Sinds W.F. Hermans heb ik eigenlijk geen fatsoenlijk Nederlands boek meer gelezen en onfatsoenlijke boeken wil ik niet lezen, want dat kan geen literatuur zijn. Nederlandse boeken of films e.d. gaan vaak over toiletten, sex, zelfmoord, pyschiatrische gevallen of vulgaire ruzies en de prijs is meestal te hoog. Behalve voor de bibliotheek dan. Sentimentele dramatiek mbt multicul is ook een geliefd onderwerp. Of er is gewoon geen touw aan vast te knopen en dan schijnt het weer wel kunst of literatuur te zijn. Literatuur of litteratuur? Ja, ook dat schijnt niet helemaal hetzelfde te zijn, voor de fijnproevers dan, he. Kortom, meestal de moeite niet waard. Luister maar naar Arie Storm bij de TROS op de zaterdagochtend. Hij is net zo maf als de boeken waarover hij vertelt. Maar ja, de selecties van Martin Ross werden niet zo gewaardeerd. Vandaar...

Vigil | 15-08-10 | 19:30

Weggegooid of weggegeven: 'De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek' van Conny Braam (tenenkrommend slecht geschreven!) en 'alleen maar nette mensen' van Robert Vuijsje (Bah, clichematig en niet leuk!). Aangenaam verrast door: 'Nietsche en Kant lezen de krant' van Rob Wijnberg, en de biografie van 'Benno' van Annejet van der Zijl. Lees nu: 'Dagboek van een RaRa-verdachte...

m@rkus | 15-08-10 | 19:30

Ik nomineer bij deze ALLES dat door vrouwen is geschreven.

Yoman | 15-08-10 | 19:30

Overgewaardeerde Nederlandse Auteurs:

Harry Mulisch - zou zichzelf nomineren voor een Nobelprijs;
Heleen van Rooyen - exhibitioniste die alleen maar aandacht wil;
Ronald Giphart - eigenlijk een beetje de mannelijke Heleen van Rooyen;
Adriaan van Dis - boegbeeld van de hautaine elite, te beroerd om in NL te wonen;
Kluun - de één z'n dood...

Quichegerechtigde | 15-08-10 | 19:30

Heeft al iemand Yvonne Kronenberg weggezapt of geruild? Met stip de slechtste neerlandse schrijfster ooit met als nr. 2 gangbangster, vreemdgangster en gigololoopster van Rooyen.

De beste nederlandse schrijver ooit was Havanha met de serie van 10 boeken over het leven van Garriet Jan uiteraard op de voet gevolgt door de avonturen van de schippers van de kameleon uit de ganzenveer van Hotze de Roos.

neemjemoederindemali | 15-08-10 | 19:29

Alle auteurs die zich vertonen op het jaarlijkse boekenbal, hoeven niet op mijn literaire aandacht te rekenen.

Wijnand | 15-08-10 | 19:27

"Plotseling gebeurde er niets". Het meest warrige en nooit tot een punt komende kul en kutboek dat ik ooit in mijn knuistjes nam. Maar het is van Herman Brusselmans en d'n dieje da's 'n Vlaminkse pustekop. Godverdenomdedju.

Hanxie | 15-08-10 | 19:27

niet echt literatuur maar het slechtste boek: het spoorboek

teiwaz | 15-08-10 | 19:22

@Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:19
Tip: veeg daarom eerst je reedt af met geld waar je slechte boeken van gaat kopen.

Parsons | 15-08-10 | 19:22

Rien Poortvliet, verschrikkelijk... Contemporary: Thomas Rosenboom, niet doorheen te komen die man.

Rwpo | 15-08-10 | 19:20

@Parsons | 15-08-10 | 19:15: Ja, maar dat heeft niemand me verteld. Ik moest eerst een tientje uitgeven aan zo'n boek van hem om erachter te komen. Achteraf bedacht ik me dat dat tientje me meer plezier had gegeven als ik m'n reet ermee had afgeveegd.

Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:19

Ik ga maar eens kijken welk soort lieteratuur Mevr Teun tot zich neemt.
Laters.

Teun van het Tuinpad | 15-08-10 | 19:18

´De tweeling`, goede film!

gentle giant | 15-08-10 | 19:18

Parsons | 15-08-10 | 19:16
Precies, je weet gelijk waar je staat.
Of ligt, in dit geval.

Teun van het Tuinpad | 15-08-10 | 19:17

Ik hoef geen boeken van nederlandse schrijvers te lezen, dat is iets voor de middelbare schooltijd. Eens maar nooit weer!

Julia | 15-08-10 | 19:16

@Teun van het Tuinpad | 15-08-10 | 19:12
Ja, heerlijk duidelijke taal. Ik hou er wel van.

Parsons | 15-08-10 | 19:16

@Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:14
Dat is toch ook zo?

Parsons | 15-08-10 | 19:15

Gewoon de meester Gerrit Komrij lezen! 'Pek en Zwavel' en 'Lood en hagel' Polemiek over Mulisch, Bernlef, Bertus Aafjes, Koolhaas, Wolkers, Hugo Claus, Toon Hermans en anderen.

Canis Spurcus | 15-08-10 | 19:15

als mensen op alle mogelijke manieren bij wat voor onderwerp dan ook telkens vergezocht de woorden "moslim", "koran" of "allah" proberen in de discussie te mengen is dat dan een hedendaagse godwin?

ben nuchter | 15-08-10 | 19:15

@Reykjavik | 15-08-10 | 18:59: Dat is er inderdaad ook een fraai exemplaar, de Mart Smeets van de Nederlandse literatuur. Aan zijn schrijfstijl te zien denkt hij dat zijn publiek uit louter zwakzinnigen bestaat. Verschrikkelijk.

Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 19:14

Parsons | 15-08-10 | 19:09
Die zin ademt liefde.
*wegzwijmelt*

Teun van het Tuinpad | 15-08-10 | 19:12

@Waaligator | 15-08-10 | 18:58
Je moet ook niet alleen de koran lezen, maar ook de daarbij horende hadiths. Dat maakt de zaak een stuk aantrekkelijker. Of om het met een voorbeeld te verduidelijken: Ik heb opdracht gekregen om tegen de hele mensheid te vechten en ze te doden tot ze geen andere God erkennen behalve Allah en dat Mohammed de profeet van Allah is.

Mooi toch?

Parsons | 15-08-10 | 19:09

Alle boekjes van een voormalig Biep-medewerker die zelfs zijn moeder zou verkopen voor een beetje aandacht.

Omdat het kan.

Teun van het Tuinpad | 15-08-10 | 19:08

@ reykjavik

het meest tenenkrommend zijn zijn "columns" op de voorpagina van de volkskrant, daaruit leer je hem kennen als een mens die je liever niet leert kennen.

ben nuchter | 15-08-10 | 19:02

Eduard Douwes Dekker: "Het boek is bont ... er is geen geleidelijkheid in ... jacht op effect ... de stijl is slecht ... de schrijver is onbedreven ... geen talent ... geen methode ... Goed, goed, alles goed!"

Mindstorms | 15-08-10 | 19:00

De met verve meest verschrikkelijke droplul der vaderlandse literatuur vind ik toch wel Arnon Grunberg. Deze krullenbol is zozeer met zichzelf ingenomen, dat hij -als het zou kunnen- iemand anders zijn gat zou laten afvegen. Eikel first class. En wat hij schrijft is ook niet te pruimen.

Reykjavik | 15-08-10 | 18:59

Waarom iets doen wat je nooit zo meesterlijk kan als Gerrit Komrij? Als Gerrit een schrijver fileerde, viel de verkoop van diens besproken werk praktisch stil.
Als ik de naam Bernlef hoor, schiet bij mij na een slordige 30 jaar nog steeds "Mijn hersens hangen slap over de waslijn der verbeelding." te binnen, dankzij Gerrit, die de onbedoelde humor er ook wel van in kon zien. Deze zin nomineer ik dan ook graag.

Kerrie Kasparov | 15-08-10 | 18:59

Lees bijna niet; alleen geschiedenisboeken. Mulisch heb ik gelezen: "De ontdekking...", je weet wel. Gelukkig gekocht in de ramsj. 1 alinea ontroering op 500 pagina's. "Meesterwerk". Zal wel. Van verveling en intellectuele aanstellerij. Bij Claus' "Verdriet van België" had ik er ook genoeg van na 300 pagina's. Teveel van hetzelfde daarna. Hermans was goed, al mag je ook niet alles van hem lezen, want dan wordt het ook déjà vu. Over de rest kan ik beter zwijgen omdat ik er te weinig van af weet.
Mein Kampf van ome Adolf is een verschrikking, niet te lezen. net zo min als de koran: gortdroog, puur woestijnzand met nu een dan een fata morgana van een hitsige kameeldrijver.
Geert Mak? Jan Romein? Van Rossem? Ideologische geschiedschrijving is geschiedenisvervalsing. Lees ik niet meer. Niks zo vervelend als voorspelbare leugens.

Waaligator | 15-08-10 | 18:58

@ henriette

ken jack lance niet, maar kan je jack vance een grootmeester op het gebied van epische science-fiction van harte aanraden. tenenkrommend spannend en heel lekker slick geschreven. geen topliteratuur naar hogere maatstaven maar leest als een spannend glijmiddel met onovertroffen bijwerkingen (zie bijsluiter)
genoeg gelul, ga ff studio sport kijken

ben nuchter | 15-08-10 | 18:56

Pff.., net de Aardkinderen serie uit, ff chillen hoor.....

gentle giant | 15-08-10 | 18:54

@Bakito 18:49

Is dit humor!

mark twain | 15-08-10 | 18:54

Precies mijn indruk die ik altijd heb van "Literatuur". Doorgaans een hoop arty farty shitzooi, waar mijn snobistische vriendenkring trots mee op vakantie gaat zodat ze voldaan terug kunnen keren van een fucking saaie strandvakantie met de kinderen. Bekijk deze ronduit bespottelijke lijst van literatuur prijzen eens: (je kunt je beperken tot de Nederlandse prijzen).
nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_litera...
Dit soort elitair literaire Scrotie Mcboogerballs masturbatie is precies geschikt voor het de Joop publiek. Bekijk deze hilarische South Park episode:
www.southpark.nl/episodes/1402/

Marcus Porcius Cato | 15-08-10 | 18:52

@ zeepstra

tja, soms heb je zo even je momenten

ben nuchter | 15-08-10 | 18:51

Ik lees nooit literatuur, zoals dat ooit onderwezen werd, want dat genre boeit me niet. Al die Calvinisten die hun jeugdtrauma's verwerken.

Dus voor wat het waard is.
De Hellevanger van Jack Lance is in elk geval een boek met een papieren kaft en geen plaatjes en dat is in deze tijd al heel wat.

Op de voorkant staat 'spanning in de traditie van Stephen King' - Maxim'. Het is vrij eenvoudig, het niveau van Stephen King haalt het niet. Stephen King is een meester in het schilderen van horrorlandschappen, schrijft beeldend met een constante dreiging van het onbekende en maakt regelmatig gebruik van onbegrepen gebeurtenisjes in het verleden. Dit verhaal is op een paar terugblikken na chronologisch geschreven en een helder beeld van de omgeving schept het niet. Van enige gelaagdheid of dreiging is geen sprake. De enige dreiging is meestal terug te vinden in de afsluitende zinnetjes aan het eind van een hoofdstuk. 'En weer was er iets in het duister. Een gezicht verscheen. Rode ogen van vuur.'

Dan zijn er wat schrijffouten (wordt je blz. 119) en rare tekstconstructies. 'Jenny is de sleutel, dacht ze weer, een raadsel op zich. Toen ze weer bij tante's cottage waren gleden haar ogen snel weer dicht. Na de voorbije dagen die ze gehad had, ging het licht al vroeg uit. Om negen uur ging ze naar bed en ze werd pas weer wakker toen er daglicht door de ramen scheen. Toen ze deze keer wakker werd lag ze nog steeds in bed. Ze zat niet aan de keukentafel met haar hoofd op haar armen. Blz. 124'

In het begin dacht ik dat er iets mis is gegaan met de vertaling en dat de lovende tekst gaat over de Engelse versie. Dat lijkt niet zo te zijn, want Jack Lance is het pseudoniem van een Nederlander.

henriette | 15-08-10 | 18:51

ben nuchter | 15-08-10 | 18:42
Je kon er zelf op 17:42 anders ook wat van. "Leon de winter is toch zeker wel de grootste semitische kotshaarbal in de NL literatuur", schrijf je daar. Wel een mooie omschrijving trouwens.

Zeepstra | 15-08-10 | 18:50

Zal ik eens iets positiefs zeggen? Theodor Holman - ja, die beroepsouwehoer uit Het Parool - is verdomd goed bezig in "De plant die muziek maakte".

www.recensieweb.nl/recensie/3212/Tweed...

Arrabinekoeterine | 15-08-10 | 18:50

@ben nuchter 18:47
Brusselmans kan grappig uit de hoek komen. Dat maakt hem overigens nog niet tot een groot schrijver.

mark twain | 15-08-10 | 18:50

@Haragha | 15-08-10 | 18:46
Ik zie wel vaker dit soort zelfkennis bij mijn medereaguurders. Het doet me goed moet ik zeggen.

Zelfkennis is een erg belangrijke en waardevolle eigenschap.

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 18:49

mark twain | 15-08-10 | 18:47
De Negerhut was toch 'n echte pageturner! Jammer dat u erna alleen nog maar poep heeft geschreven. Dat lijmsnuiven is toch slechter voor je dan je denkt.

Bakito | 15-08-10 | 18:49

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:35
Ik zal morgen eens naar de bieb gaan.

Bakito | 15-08-10 | 18:48

@Transformatorhuisje 18:45

Jij denkt dat In Engeland en Duitsland uitsluitend meesterwerken worden uitgegeven..

mark twain | 15-08-10 | 18:47

@ Lewis Lewinsky

uiteraard de onovertrofen brusselmans, is belg maar laten we nederlands gewoon vervangen door nederlands taalgebied en dan zit het snor

ben nuchter | 15-08-10 | 18:47

Maar ze zijn er wel, die kleine pareltjes. Lees De Valse Dageraad van Jan van Aken. Een magnifiek historisch epos, ook nog eens fantastisch geschreven; Van Aken is één van de weinige schrijvers - ho, de enige - die iets heeft met zowel een goed verhaal, enscenering als taal.
Of het totaal absurdistische Losers van Machteld Bouma.

Zeepstra | 15-08-10 | 18:47

En de jihad van GeenStijl tegen alles wat naar intellectualisme en hoge cultuur ruikt gaat onverminderd door...
@Randfiguur | 15-08-10 | 18:32
Anders raakt GS vervreemd van haar publiek. Ze moeten toch wat.

Haragha | 15-08-10 | 18:46

@fuckje | 15-08-10 | 18:44
Liev dagboek?

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:45

Doeschka Meijsing. Als je een boek 'De kat achterna' noemt heb je een schroefje los zitten.
Nederlandse literatuur lijkt slechts te overleven bij de gratie van docenten Nederlands met geytenwollen sokken, Trouw-abonnement en een Saab.
De meeste boeken zijn het papier waarop ze gedrukt zijn domweg niet waard. Klaar.

Transformatorhuisje | 15-08-10 | 18:45

@mark twain | 15-08-10 | 18:41
Je hebt wel gelijk, maar doe de recensie eens over. Dat kan 1 miljoen keer scherper!

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:45

Het liefst lees ik uit eigen werk.

fuckje | 15-08-10 | 18:44

@hoofrevisited 18:36

Laat u het lezen verder maar. Boeken zijn niet aan U besteed.

mark twain | 15-08-10 | 18:43

@ frotteurist frenkie | 15-08-10 | 17:40
+10!

Dodo12 | 15-08-10 | 18:43

Het is sowieso al vaag waar de lectuur eindigt en de literatuur begint. Krijg wel de indruk dat, om als literatuur bestempeld te worden, het boek gevuld moet zijn met wollige taal en het verhaal in elk geval zeker nergens heengaat. Kortom, samenvatting van alle boeken van bijv. Maarten 't Hart (gruwel): een hoop pagina's gevuld met zorgvuldig uitgekozen woorden die tot vervelens toe beschrijven wat er allemaal NIET gebeurt.

Soy yo | 15-08-10 | 18:43

@ zeepstra

beetje negatief vind je niet? wat is dit toch voor pseudo auto-erotisch masochisme om jezelf of je landgenoten naar beneden te halen. kom al jaren in duitsland en nederlandse schrijvers als connie palmen, harry mulisch, cees nootenboom, maarten t hart etc zijn daar erg populair

ben nuchter | 15-08-10 | 18:42

En de eerste prijs gaat naar het verzamelde werk van Lulu Wang.Voor de liefhebbers van het totaal onleesbare bent u bij haar aan het juiste adres. Mevrouw schrijft nog vele malen slechter dan Kluun. Dan moet je wat in je mars hebben.

mark twain | 15-08-10 | 18:41

@Zeepstra | 15-08-10 | 18:39
Hoho! Vergeet Herman Brusselmans niet! Dat is de echte kandidaat voor de Nobelprijs.

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:41

Randfiguur | 15-08-10 | 18:32
Intellectualisme en hoge cultuur vind je tegenwoordig nauwelijks in de Nederlandse literatuur. Nederlandse literatoren kunnen zich op geen enkel vlak meten met hun buitenlandse collega's. Als die over het paard getilde jeuzel van een Mulisch telkens onze belangrijkste kandidaat is voor de Nobelprijs dan rust ik mijn zaak.

Zeepstra | 15-08-10 | 18:39

@ caravaggio

dank u, dank u, u bent een man naar mijn hart, de onovertroffen heere heeresma mag in geen enkele "te lezen voor ik dood ga" lijst ontbreken. een absolute aanrader voor iedereen die wel eens wat buiten het huis-aan-huisblad wil lezen. scherp geformuleerd, hilarisch en veelal gelardeerd met genante sex-scenes. een absolute aanrader, mede door de ogenschijnlijke laagdrempeligheid

ben nuchter | 15-08-10 | 18:37

@Ds Dick Primera | 'Het zwarte licht' en Archibald Strohalm'' waren prima. Het feit dat hij oeuvre schrijver is pleit ook voor hem en in De Ontdekking van de Hemel komen al die oeuvre motieven samen. Maar grootse literatuur? - de reaguurders pruimen overigens de 'figuur' Mulisch niet en dat kan ik ze niet kwalijk nemen. Het is een eikel, dat is bekend maar niet relevant voor zijn werk ( of juist wel! )

dubbert | 15-08-10 | 18:36

hugo claus, het verdriet van belgie.
onleesbaar prul van een boek, 774 bladzijdes volkomen puntloos gelul.

hoffrevisited | 15-08-10 | 18:36

Ik nomineer 'De Aanslag' van Harry Muesli. Een lekker spannend weglezend boekie dat echter opeens, de schrijver heeft zelf vast ook gedacht: 'Daar moet wat engagement bij, want ik ben niet zomaar iemand!', in het romantechnische heden op het Museumplein, tijdens de demonstratie tegen de kruisraketten - ja! lekker toentijdig actueel en 'sosjaal' verantwoord- als een ontzettend laffe scheet in ons gezicht blaast. Goede tweede (maar dus slechte) maar al eerder geschreven: 'Twee vrouwen' van dezelfde auteur, waarvan mijn docente Nederlands (Maria Marsman, wellicht familie van, maar daar durfden we als leerlingen toen niet naar te vragen - het waren andere tijden) al vond dat het nogal melodramatisch was.
En verder is dat joodse mannetje een ontzettende poseur. Ik kom ook bij de Society Shop, maar laat me daar verder weinig op voorstaan. Dat is het verschil tussen intellect en ambitie. Telefoon voor L. Rakker! Telefoon voor L. Rakker!

L. Rakker | 15-08-10 | 18:36

Randfiguur | 15-08-10 | 18:32
Jihad, Jihad, in die woorden herken ik mijzelf geenszins.
Zelf spreek ik liever van een heilige oorlog.
Maar ja, ik moet wel mijn kennis van het arabisch is nueenmaal beperkt.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:36

@Bakito | 15-08-10 | 18:26
Ik heb het boek herlezen. Het is uit 1993. Citaatje over de redacteur Turkse uitzendingen van de lokale televisie: *Het ergste was dat bij vele instellingen in Nederland dit soort mensen werken. Konden de Nederlanders geen betere vinden, of gaven ze de voorkeur aan bekrompen lieden, die zeer gauw buigen onder de macht? Was er dus sprake van een bewuste negatieve selectie?* (p. 45)

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:35

Deodorant020 | 15-08-10 | 18:04
En Reve dan?

sjaakdeslinksesul | 15-08-10 | 18:35

Zeepstra | 15-08-10 | 18:32
De babyboomers hadden nota bene ouders die na WOII fokten als konijnen. En dan nog niet weten te doen met dat soepapke aan hun lijf.

Bakito | 15-08-10 | 18:34

Hij wordt dan wel geprezen om zijn bloemrijke, poetische, kruisbestuivende literatuur, terwijl het om aanranding van de Nederlandse taal door een hitsige buitenlander met een te grote snor en te kleine woordenschat gaat. Kom er maar in Kader Abdollah:
"Ik begin met een vleugje buitenland. Mensen die mijn boeken kopen houden daarvan, want ze kennen meestal zelf geen buitenlanders maar met mijn boeken is het net alsof ze er toch eentje in huis hebben.De mannen uit ... uhhh
Dat is alvast een begin, de plaats waar ze vandaan komen verzin ik later wel.
Dus die mannen komen ergens vandaan en gaan ergens naar toe. Ai, dit is moeilijk, wacht eens even, even mijn permanente verblijfsvergunning erbij pakken. 'toevlucht zoeken in Nederland'
Mmmm, Nederland vervangen door iets Oosters, grot misschien? Nee niet exotisch genoeg, grotten heb je ook in Han. Even mijn puzzelwoordenboek erbij pakken. Spelonk! Ha dan heb ik meteen de plaats waar de mannen vandaan komen: Kahaf, de mannen van Kahaf! In de spelonk!
'De mannen uit Kahaf zochten hun toevlucht in de spelonk.' Ok, fout ik moet halverwege het verhaal met de deur in huis valen. Handig, want dan kan ik met flashbacks werken. En die mannen moeten natuurlijk met een reden naar de spelonk toe. Mmm..'En zo ging het tot ze hun toevlucht in de spelonk zochten.'
Ja al veel mooier, beetje mysterieus, maar misschien moet ik er nog een lang woord in de zin zetten. Uiteindelijk, je moet uiteindelijk toch een keer iets doen. 'En zo ging het tot ze uiteindelijk hun toevlucht in de spelonk zochten'. Oh wacht, ik ben vergeten te zeggen wie ze zijn.
"En zo ging het tot ze, de mannen uit Kahaf, uiteindelijk hun toevlucht in de spelonk zochten." Ja ja de eerste zin van mijn nieuwe bestseller!

sjaakdeslinksesul | 15-08-10 | 18:34

Harry Mulisch

Had nog nooit wat van de man gelezen (foei). Toen De Ontdekking vd Hemel opgepakt. Wat een gekoketteer met kennis. Wat een gebrek aan plot. Nooit meer een 2e HM boek opgepakt.

AlanTuring | 15-08-10 | 18:33

Bakito | 15-08-10 | 18:31
Maar onderschat ook de oneliners van hen die niet kunnen lezen en schrijven niet!

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:33

Rene Appel +1

Drank Orgelt | 15-08-10 | 18:33

En de jihad van GeenStijl tegen alles wat naar intellectualisme en hoge cultuur ruikt gaat onverminderd door...

Randfiguur | 15-08-10 | 18:32

Wolkers.
Heb meelij met al die babyboomers die sexueel bevrijd moesten worden door een geestelijk gehandicapt, scrabeus, pederastisch varken.

Zeepstra | 15-08-10 | 18:32

Iemand Kluun al genoemd? Ja zeker? Dan doe ik hem nog een keer. Per letter van "komt een vrouw..." sterft er een minimaal een tiental hersencellen.

Harry Turtle | 15-08-10 | 18:32

ben nuchter | 15-08-10 | 18:27
Das een nuchtere constatering, ben.
U ben goed bezig vandaag!

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:31

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:29
De mooiste oneliners zijn afkomstig van analfabeten, al zeg ik het zelf.

Bakito | 15-08-10 | 18:31

Bakito | 15-08-10 | 18:22
Sinds when zijn onbegrijpelijke televisie series geen boeken?
Puur snobbisme om de wereld van het boek te beperken tot papierbundels met een kaftje.
.
*... bijsluiter van medicatie nog eens doorbladeren doet op zoek naar spitsvondige citaten om indruk te maken op Bakito...*

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:29

Bakito | 15-08-10 | 18:26
Vond ik 'De Vuilnisroos' toch leuker.

dosis | 15-08-10 | 18:28

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:22
wat vindt u van deze heere?
Heere Heeresma Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp

caravaggio | 15-08-10 | 18:28

@ glorikxpeauveeg

tja, je moet soms je best doen om het volk te verheffen... of zoiets

ben nuchter | 15-08-10 | 18:27

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:23
Op de vraag 'Hoezo?': ik vind het interessant waar mijn zelfbenoemde tegenstanders hun inspiratie keer op keer weer vandaan halen. De Roos van Amsterdam steekt inderdaad met Head & Shoulders uit boven het Nederlandse maaiveld.

Bakito | 15-08-10 | 18:26

Djep Stem | 15-08-10 | 18:21
Zie dosis, 17:53

dosis | 15-08-10 | 18:25

Ds. Dick Primera | 15-08-10 | 18:23

Mulisch is vullisch

jabier | 15-08-10 | 18:24

@Bakito | 15-08-10 | 18:22
Eerst mijn vraag beantwoorden, Bi. #beleefheid

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:23

Leon de Winter. In zijn boeken, die het predicaat literatuur niet waard zijn, komt er altijd één thema terug. De opgezwollen besneden penis ter grote (en met dito kleur) van een aubergine. De verhalen zijn daarnaast nogal ondiep.

Daarentegen is een andere joodse schrijver, Harry Mullisch, wel een zeer goede schrijver. Leest zijn boeken! Siegfried was ronduit geniaal en geweldig om te lezen en ook de Ontdekking van de Hemel was zeer goed...

Ds. Dick Primera | 15-08-10 | 18:23

@dsquared2 | 15-08-10 | 17:42
Zeg dat zelf ook wat nuttigs. Je hebt het over het niveau van hier, maar uiteindelijk zegt dat alleen maar iets over jou niveau.

Tettenbelg | 15-08-10 | 18:22

ben nuchter | 15-08-10 | 18:21
Ja, ja, de oneliners van de Heere blijven onovertroffen.
Maar ik doe mijn best.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:22

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:19
Aanrader? Waar gaat 't over?

Bakito | 15-08-10 | 18:22

Had ik al gezegd dat ik Johnny Quid de leukste neger van geenstijl vind?

CasaMan | 15-08-10 | 18:22

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:20
Ah, Twin Peaks, Aura Handpalmen. Dat is toch geen boek?

Bakito | 15-08-10 | 18:22

@ Melchior C Balthasar

en Jezus sprak: laat hen zij weten niet wat zij doen (of waarover ze het hebben)

ben nuchter | 15-08-10 | 18:21

Heb AFTH nog niet in de comments zien verschijnen. Het de plank mis slaan is tot in perfectie uitgevoerd in de tandeloze tijd.

Djep Stem | 15-08-10 | 18:21

Zelf lees ik het liefst aura's en handen.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:20

@Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:11
Ja en daar heeft hij volkomen gelijk in.

Parsons | 15-08-10 | 18:20

@Bakito | 15-08-10 | 18:13
De roos van Amsterdam, van Sadik Yemni. Hoezo?

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:19

Heeft dat niet te maken met de Calvinistische cultuur waarin wij ons bevinden?

LijstG | 15-08-10 | 18:19

lijn5 | 15-08-10 | 18:15
Litteratuur of twitteratuur?

Bakito | 15-08-10 | 18:19

lof der Zotheid van Erasmus, moet een waar meesterwerk zijn....... maar dat zeggen ze van de onnavolgbare shit van stadgenoot Jules Deelder over 250 jaar misschien ook wel. Als tenminste niemand het ooit meer leest. want dat helpt wel

Telegraafhoerrr | 15-08-10 | 18:18

@Maaier 18:17

Zo volmaakt krachteloos als Nooteboom kan schrijven, is uniek.

mark twain | 15-08-10 | 18:18

Hallo, het gaat hier over LITERATUUR. Dan kom je dus niet aanzetten met Heleen van Rooijen of Kluun. Dat is zwaar off topic.

Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 18:18

ik denk dat we met vereende kragten de perfide werking van de gristelijke klitlit op het toch al fragiele weefsel van deze samenleving een halt toe moeten roepen. Deze meisjes laten zich eerst niet genoeg volblaffen en gaan daar dan vervolgens boeken over volklagen. Dat kan zo niet langer doorgaan...

jabier | 15-08-10 | 18:18

Nederlandse literatuur +1
Mensen die zelf niet genoeg fantasie hebben om zich af te trekken en vanachter een pc schrijvers afzeiken -1

Oh, ja en Kluun -1

f@pzwans | 15-08-10 | 18:18

Antoniemand | 15-08-10 | 18:14
Dat heeft u goed.
Rien Poortvliet is een held.

Teun van het Tuinpad | 15-08-10 | 18:18

Heleen Van Roojen,
Ja, die vinnik dan leuk.
Maar haar boeken dan weer niet hoor.

glorikxpeauveeg | 15-08-10 | 18:17

Cees Nooteboom. Wat een nietszeggende mislukte verioe van Paulo Coelho is dat. En dat is el heel erg beroerd. Voor de echt goede rants over Nooteboom verwijs ik naar Ilja Leonard Pfeiffer.

Maaier | 15-08-10 | 18:17

"It is better to deserve honors and not have them than to have them and not to deserve them."

nachtschilder | 15-08-10 | 18:16

@jabier | 15-08-10 | 18:12
Maar in Afrika loopt ze aids op en ze sterft een uiterst pijnlijke dood ver voordat ze ook maar dicht in de buurt komt van het achterhalen van wat er nu precies was gebeurd die ene fatale dag?

Dit ga je toch niet bestellen, joh?

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 18:16

... en lekkeratuur

colonnecinco | 15-08-10 | 18:16

Die schrijver van het stappenplan hoe je van de drank afkomt. Die verdient wel een bigfail *plopt*

frotteurist frenkie | 15-08-10 | 18:15

Bakito | 15-08-10 | 18:07 Je mening over de NL litteratuur zou meer indruk maken als je bv peilers als pijlers zou schrijven. Geldt ook voor de andere contributanten hier.

lijn5 | 15-08-10 | 18:15

@Bakito 18:13
Niet naar bekende weg vragen. LL leest uitsluitend de Koran en ter afwisseling het partijpram van de PVV.

mark twain | 15-08-10 | 18:15

Ik zeg niks over Rien Poortvliet, voor ik het weet heb ik een nest boze kabouters in m'n voortuin...

Antoniemand | 15-08-10 | 18:14

Cornelis Willem Gordon Heuckeroth - De Liefde, Gids voor het Gebroken Hart
Een inspiratieloos libelle-vodje voor iedereen wiens relatie voorthobbelt.

nachtschilder | 15-08-10 | 18:14

Ik lees alleen likkeratuur

colonnecinco | 15-08-10 | 18:13

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:11
Welk boek heeft u recent nog gelezen?

Bakito | 15-08-10 | 18:13

kom hoe heet ie | 15-08-10 | 18:05
Terechte terechtwijzing, m'n waarde. Dawkins doet aan helder en onverbloemd uitleggen; vinger-op-zere-plek-leggen; uit de doeken doen hoe de boel in elkaar steekt.
Daarnaast is Richard Dawkins (volgens de laatste berichten) geen Nederlander, dus Dawkins bashen gaat 'em ook niet worden.
Hier heeft hij een mooi antwoord op een domme vraag:
www.youtube.com/watch?v=6mmskXXetcg
En als dat te moeilijk is, hebben ze het bij Southpark nog een keer over gedaan, in makkelijker te kijken beeld.
www.youtube.com/watch?v=fPJQw-x-xho

dosis | 15-08-10 | 18:13

Mijn aandacht is onlangs gevestigd op het toch een beetje verdrietig makend debuut "Schaduwvlucht" van de charismatiese gristin Mirjam van der Vegt Ik moet bekennen het nog niet gelezen te hebben, maar ik heb het zojuist besteld. Bij het lezen van de synopsis ben ik eigenlijk al geneigd een van mijn ledematen af te knagen. Dus veelbelovend, wat dat betreft:

www.uitgeverijmozaiek.nl/shop_details....

"Hannah, een jonge makelaar, wordt achtervolgd door herinneringen aan de verdrinking van een jong meisje, waarin zij een rol speelde. Maar ze kan niet terughalen wat er werkelijk is voorgevallen. Met drie andere vrouwen gaat Hannah een week naar een klooster voor bezinning. Ze vindt in het klooster niet de rust waarnaar ze op zoek is, maar wel de wijze jonge monnik Daniël, tot wie ze zich op onverklaarbare wijze aangetrokken voelt. Een nachtelijke gebeurtenis zorgt voor een omslag in haar leven en dat van Daniël. Ze vertrekt richting Afrika in de hoop alle schepen achter zich te verbranden. In de krottenwijken ontmoet ze de wijze oude moeder Moria, die haar de ogen opent voor haar verleden.
Maar durft ze dat verleden ook onder ogen te zien?

Een eigentijdse debuutroman over een jonge vrouw die, achtervolgd door een
onopgelost raadsel uit haar verleden, wanhopig op zoek is naar rust."

jabier | 15-08-10 | 18:12

Nederlandse literatuur: problemen met vader en/of moeder, gelardeerd met religieuze haatgevoelens en veel huilie, huilie over de tweede wereldoorlog. Allemaal erg zielig, zonder veel gevoel voor humor en vooral heel veel zelfmedelijden.

Bukowski rulez!

Tux1337 | 15-08-10 | 18:11

@Parsons | 15-08-10 | 18:01
Thnx! *Als mevrouw Wertheim consequent is, moet ze een verbod van de Koran eisen*. Ghe ghe.

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:11

Burgess | 15-08-10 | 18:06
Hij schrijft in het Nederlands en schopt kont. En hij is ook nog eens 'echt'.

Brakke Obama | 15-08-10 | 18:10

Er zijn slechts twee peilers waarop onze Nederlandse cultuur nog steunt: de polonaise en de literatuur. Auteurs zijn vaak irritant, dat klopt, maar ze bewaken wel de schatkist van ons culturele erfgoed. Een beetje respect dus.

Bakito | 15-08-10 | 18:07

Sowieso is er na de Tweede Wereldoorlog een stroming op gang gekomen waarin de leegheid des levens opgehemeld wordt bij gebrek aan elk ander ideaal. Daarmee heeft de Nederlandse schrijver zichzelf gedeëvolutioneerd naar de Neathertaler (voer voor woordgrap) wiens wereld ook draaide om seks en vreten.

Nederlandse literatuur is volledig verstoken van verering of anti-verering, terwijl dat in de eeuwen hiervoor juist centraal stond.

King of controversy | 15-08-10 | 18:07

De nederlandse literaire wereld is al tijden aan inteelt onderhevig. Niet zo raar voor een land waar maar 20 mensen kunnen lezen en minder dan 5 procent daarvan fatsoenlijk kunnen schrijven.
Het enige wat ik van de nederlandse literatuur heb meegekregen is dat we een bedroevend kleinzerig landje zijn die alles tot nationaal trauma verheft om maar ogenschijnlijk te lijden naar elkaar toe, maar in werkelijkheid gewoon te gniffelen dat we het toch wel goed hebben.
Het beste voorbeeld hiervan is natuurlijk Harry M. Die in zijn 'meesterwerk' Ontdekking van de Hemel (odz 'ik stop niet op mijn zelfbenoemde hoogtepunt') laat zien hoe schrijven prima exhibitionistische zelfbevlekking kan heten. En geen literair criticus of concullega schrijver die er een slecht woord over durft te schrijven, want tsja, we zijn wel een hecht clubje.

buurvanurk | 15-08-10 | 18:07

Anne Frank had haar dagboek nooit Kitty mogen noemen.
De grootste fout van haar leven.
Verder niets dan goeds over doden enzo, dat begrijpt u.

Teun van het Tuinpad | 15-08-10 | 18:07

Nederlandse boekverfilmingen, die zijn pas troep. Behalve als je een stijve krijgt van Halina Reijn.

TV Dominee | 15-08-10 | 18:07

@ Brakke Obama | 15-08-10 | 18:02

Brusselmans is en blijft een Belg, de guggenheimer trilogie is waarschijnlijk wel het leukste wat ik ooit heb gelezen!!

Burgess | 15-08-10 | 18:06

Die met Arendsoog en Witte Veder heb ik allemaal gelezen.

Brakke Obama | 15-08-10 | 18:06

@Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 17:59
Zoals beloofd: +1

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 18:06

@Joe Speedboot
Jij hebt duidelijk niet veel van Dawkins gelezen, waarschijnlijk alleen een stukje 'God als misvatting'.

Rest In Privacy | 15-08-10 | 18:05

@Parsons | 15-08-10 | 18:01
*googlen gaat op trefwoord Anne-Ruth Wertheim*

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 18:05

Ik hou van schoppen, maar dit is nutteloos en goedkoop. Maar ik ken wel een slechte schrijver: Johnny Quid. En verder Jebus/god/pauzen/koningen/keizers/weirdo's/goochelaars/machtswellustelingen/indekastzittendepriesters-bischoppen-kardinalen, jeweetwel, de schrijvers van de bijbel.

doe nog eens | 15-08-10 | 18:05

@sjaakdelinkselul
"'Bad writing is characterized by obfuscation (ambiguiteit, ik heb het opgezocht), showboating, narcissism, lack of a moral core, and style over substance""
Mooie omschrijving voor droogneukende pennenlikkers als Joost Zwagerman en Ronald Giphart.

Deodorant020 | 15-08-10 | 18:04

@Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 18:03
Een Anja Meulenbelt in de dop dus.

Parsons | 15-08-10 | 18:04

@ joe speedboat

je probeert wel erg snel een godwin in de strijd te gooien, straks begin je nog over entartete kunst. inmiddels wel duidelijk waarom blonde greet alle kunstsubsidies wil schrappen. het gros van zijn aanhangers in deze contreien heeft er inderdaad weinig sjoege van, gezien de reacties op het woord literatuur. maakt niet uit nijntje is het best verkopende boek afkomstig uit nederland wereldwijd en daar is iedereen wel groot mee geworden toch?

ben nuchter | 15-08-10 | 18:04

@ mezelf. Oh poep, Bijbel is internationale bagger, niet vaderlandsch

Antoniemand | 15-08-10 | 18:03

Het Oude Testament ging nog wel, maar het vervolg was godverdomme 'niet om aan te gluren'.

Brakke Obama | 15-08-10 | 18:03

@Parsons | 15-08-10 | 17:58
Ik kreeg gendergeschiedenis van haar. We mochten persé niet zeggen dat het eigenlijk vrouwengeschiedenis was (90% van de artikelen ging sec over vrouwen).

Dat hele vak was een aanval op de 'dominerende mannelijke psyche', in het heden, maar vooral in het verleden.

Wij studentjes moesten maar goed begrijpen dat vrouwen altijd verkeerd zijn neergezet in de geschiedschrijving en dat ze heel wat meer hebben bereikt dan dat wij ons beseften.

En als je dan om een voorbeeld vroeg kwamen ze altijd met Florence Nightingale op de proppen!

Florence fucking Nightingale, hoe ongeïspireerd standaard wil je het hebben? Ahahaha!

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 18:03

ben nuchter | 15-08-10 | 17:59

Bij gebrek aan belezenheid onder de mede-reaguurders?? Even dimmen, zwitsal....
En stel dat debuut van je nog maar even uit, doe eerst eens wat aan je Nederlands..

brutus68 | 15-08-10 | 18:02

Herman Brusselmans is en blijft een held. Andere schrijvers ken ik enkel van op papier.

Brakke Obama | 15-08-10 | 18:02

Iemand de Bijbel al genoemd ???

Antoniemand | 15-08-10 | 18:02

Slechtste schrijver is nog wel Martin Bril, zijn boek 'Evelien' is niet om door te komen, het is alsof je knieën over asfalt worden geschraapt terwijl je wordt gedwongen 600 vierkante meter bordkarton op te eten. Absoluut het meest overgewaardeerde boek van de afgelopen 50 jaar.

TheMerciless | 15-08-10 | 18:02

@Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 17:59
Maar het kan nog erger: Anne-Ruth Wertheim

Parsons | 15-08-10 | 18:01

NL literatuur kenmerkt zich door enorme somberheid, zit geen greintje humor in. Je zou je zo voor een trein gooien na het lezen van hun boeken.

Elisabeth2 | 15-08-10 | 18:01

If we don't understand bad writing, we can't understand good writing. Bad writing is characterized by obfuscation (ambiguiteit, ik heb het opgezocht), showboating, narcissism, lack of a moral core, and style over substance. Good writing is exactly the opposite.
Ik nomineer alle reaguurders min één!

sjaakdeslinksesul | 15-08-10 | 18:01

Een van de weinige goede Nederlandse schrijvers is toch wel Hotze de Roos.

GOEM | 15-08-10 | 18:01

Piet Pielemuis | 15-08-10 | 17:56
Slaap rustig verder. Als je nooit een boek hebt gelezen, ken je het verschil tussen kwaliteit en rotzooi toch niet. Zoek voor de gein dat ouwe Boekentop5topic van GS er maar bij, daar staat genoeg leuks tussen. Heel wat aardige tips uitgehaald, zoals Elementaire Deeltjes.

dosis | 15-08-10 | 18:00

Geert Mak. Opperdhimmie. Deze zelfvoldane kwast met oogkleppen boven de plek waar anderen hersens hebben blijft Wilders maar als een fascist afschilderen. Recent nog: ‘Een belangrijk verschil met de jaren dertig is dat de club van Wilders niet fysiek gewelddadig is,’ zegt Mak. ‘Maar Wilders vindt wel het nationale socialisme opnieuw uit' 1). Gek, gek, gek is die Mak.

1) www.historischnieuwsblad.nl/00/HN/nl/1...

Lewis Lewinsky | 15-08-10 | 17:59

Literatuur Literatuur Literatuur Literatuur
Nee nooit van gehoord..
Ik heb wel een zin uit een film die ik vaak kijk die niet klopt..
"Excuse me, do you know where Madelaine Dupont's sex clinic is? It should be somewhere around here."
-- "No problem, I know it wery well. I work there. I'm a wolunteer!"
"What do you mean 'wolunteer'?"
-- "I wolunteer to give horny women pleasure!"
-- "Well you'd better get in then and show us how good you are."
Dat moet natuurlijk volunteer zijn.

geenstijlsteengeil | 15-08-10 | 17:59

bij gebrek aan belezenheid onder de mede-raguurders hier nog een semi-literaire eikel: thomas ross, auteur van zogenaamd waargebeurde maar telkens de plank net misslaande lelijk geschreven quasi literaire thrillers. altijd maar weer het koningshuis en nog een paar stokpaardjes afzeikend, saai geschreven en ongeloofwaardige plots.en toch alle prijzen winnen, zegt wat over het nivo. moet zelf binnenkort maar eens debuteren

ben nuchter | 15-08-10 | 17:59

Parsons | 15-08-10 | 17:58
Wat een gezemel. Gadverdamme

Nacho_Vidal | 15-08-10 | 17:59

@Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 17:56
Heb je een spuugbakje in de buurt?

,,Voor mij is religie niet het hoofdprobleem. Het is meer de kloof tussen de stad en het platteland, waar de meeste Marokkaanse en Turkse immigranten vandaan komen. Viervijfde van de allochtonen heeft zich keurig aangepast. Dat betekent niet dat alles vanzelf gaat. Dat oudere vrouwen uit Anatolië hier met hoofddoeken lopen vind ik niet zo erg. Ik maak me meer zorgen over moderne jonge meiden die een studie afronden en opeens in een burqa lopen, vaak tot schrik van hun ouders. Over moderne jonge ondernemers, die terug willen naar Turkije. Dat zijn signalen dat moderne moslims zich niet meer lekker voelen in Nederland. Daar moeten we wat aan doen. We moeten uit onze schuttersputjes.''

*walg*

Parsons | 15-08-10 | 17:58

Het wordt tijd dat er een index opgesteld wordt van boeken die het niet waard zijn aangeraakt te worden. In deze nazomer kan de vuurkorf 's avonds heerlijk knapperen, glaasje Rosé van de Lidl erbij, bied de buurman ook een sigaar van Ritmeester Moods aan om de smakeloze gebeurtenis compleet te maken.
Naast hout is er geen bezwaar om boeken in de vuurkorf te verlichten. De letteren mogen weer knetteren. Een korte lijst van hetgeen prima in de vuurkorf kan:
- Komt een vrouw bij de dokter. Kluun laat hierin zien dat hij een grote lafaard is en daarbij weerzinwekkende onzin uitslaat. Het tragikomische boekje 'God is Gek' mag ook verast worden.
- De boeken van Boele Ytsma mogen ook in de vuurkorf. Een bundeling laffe verhalen, een opgewarmde kliek uit de 19e eeuw wat nu geloven zou zijn.
- De seniele praatjes van de Bas v.d. Vlies van de Atheïsten: Richard Dawkins. Wat een enorme zuurpruim, je moet werkelijk geen doel in je leven hebben wil je dat geraaskal lezen.

Een leestip voorbij de vuurkorf: Lees Joe Speedboot! Ik wens u verder een aangename avond.

Joe Speedboot | 15-08-10 | 17:56

@Parsons | 15-08-10 | 17:53
Erg, hè? ERG!

Geertje, mijn godt.

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 17:56

Stoer doen over hoe slecht schrijvers en hun boeken zijn is net zo slaapverwekkend als stoer doen over hoe goed ze zijn... gaap

Piet Pielemuis | 15-08-10 | 17:56

kom hoe heet ie | 15-08-10 | 17:54

Kluun noem ik geen schrijver, maar een aasgier zonder enig moreel geweten.

brutus68 | 15-08-10 | 17:55

Nederlandse Literatuur sla ik per definitie over; vroeger had je nog leuke jeugdboeken, maar die zijn volgens mij tegenwoordig ook doordrenkt van het multiculturele denken, net zoals de jeugdprogramma's op tv. Daarom lees ik maar Zweedse krimi's; die zijn nog wel leuk op zijn tijd.

fjordman | 15-08-10 | 17:55

De 'grote drie' ook wel 'vijftigers, zijn op één na dood ( hoewel die laatste er veel van wegheeft ) De zin die Reve het meest uitkotste van rivaal: Hare Muhlla luidde; 'De zon lag op het tafelkleed'. Maar bij al die geweldige hedendaagse auteurs ( NOT ) wilde ik even opmerken dat ik zelf Annie MG Schmidt tot de belangrijkste na-oorlogse Nederlandse schrijverts reken. Het mens was onthecht, origineel, kritisch en weergaloos met de pen.

dubbert | 15-08-10 | 17:55

fuckje | 15-08-10 | 17:52
Weet je zeker dat dat niet de lahmacun van de turk om de hoek was?

Nacho_Vidal | 15-08-10 | 17:54

Wat ik van Kluun heb gelezen was allemaal even verschrikkelijk. De misplaatste superlatieven die hij gebruikt om bepaalde situaties te beschrijven zorgt voor plaatsvervangend schaamrood op de kaken.

Rest In Privacy | 15-08-10 | 17:54

@Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 17:51
Assjefuckinblieft zeg!

Parsons | 15-08-10 | 17:53

Jeroen Brouwers, Hella Haasse. Wat een ongeïnspireerde kutzooi hebben die twee jarenlang mogen produceren.
AFTH. Ga eens dood met je alcoholprobleem, je zes paginaatjes per dag en je leijke pruik!
'
René Stoute. Die was dan wel weer goed. Trans, hero-junk, begaafd en vroeg dood. Zo hoorde het toch?

dosis | 15-08-10 | 17:53

@brutus68 | 15-08-10 | 17:49
Tuurlijk. Wat ik echter vooral wil horen is dat hij waanzinnig smakeloze verbanden legt en het neerzetten van historische onjuistheden als feiten tot een kunst heeft verheven.

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 17:52

W.F Hermans is mijn grote literaire held, dus geen kwaad woord over hem. "Boze brieven van Age Bijkaart" is een helaas onderschatte klassieker in de Nederlandse literatuur....

brutus68 | 15-08-10 | 17:52

Laatste keer dat ik een boek heb gelezen was voor het eindexamen VWO. Nou... een samenvatting eigenlijk. En als je af en toe ziet wat voor figuren er dan rondlopen op een boekenbal, dan krijg ik nou niet echt het gevoel: "goh, wat een interessant persoon, diens boeken ga ik eens lezen".

Scaldis | 15-08-10 | 17:52

Hary Mulisch, omdat zijn verbale zelfbevrediging allesoverheersend is.
Erwin Mortier, omdat hij zo opgaat in zijn quasi-schilderachtige taalgebruik, dat hij vergeet een interessant verhaal neer te zetten.

Melchior C Balthasar | 15-08-10 | 17:52

Ik heb heel veel van Mulisch MOETEN lezen, en elke zin kwam mij op den duur de darmen uit!

fuckje | 15-08-10 | 17:52

Als je nu werkelijk de hele dag kunt nadenken over wat je gaat schrijven, dan is het uiteindelijke resultaat van al die full-time creativiteit toch vaak bedroevend. Laat ik het maar 'matigjes' noemen. Ook al ben je een zelfbenoemde grootheid... Maar ja, in het land der blinden heb je natuurlijk al snel je zelve tot koning gekroond.... Ti's toch vaak een kwestie van bijzinnen bijverzinnen en driftig gebruik van het synoniemenboekje....

lowlands1966 | 15-08-10 | 17:51

Om heel eerlijk te zijn vind ik Mein Kampf niet zo goed. Uitgerekend Adolf's beste idee- de Volkswagen- staat er niet in beschreven. Een gemiste kans derhalve voor deze middelmatig schrijver/schilder, die bovendien een groot deel van het kopende lezerspubliek van zich vervreemd.

Xinicus | 15-08-10 | 17:50

Ooit zijn een aantal geesteszieken hun psychische problemen bij wijze van therapie van zich af gaan schrijven. Dit wordt tegenwoordig verkocht als literatuur. Het lezen van die rommel is zonder twijfel een van de onzinnigste dingen geweest die ik op de middelbare school heb moeten doen.

GOEM | 15-08-10 | 17:50

Vaak vind ik boeken geschreven door vrouwen erg slecht. Meuk van Heleen van Royen etc.
Kan sowieso niet goed tegen vrouwelijk cabaret etc.

Nacho_Vidal | 15-08-10 | 17:50

Literatuurdramatrauma's van school keihard wakker geschopt. Bedankt.

Overwinnaar | 15-08-10 | 17:49

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 17:43

Geert Mak is een groot verteller, eerlijk is eerlijk, maar zijn fantasie wil nog wel eens op hol slaan, waardoor hij zijn eigen werk onderuit haalt in historisch perspectief. Verder is het natuurlijk een linkse betweter, ik vermoed dat je dat graag wilde horen.

brutus68 | 15-08-10 | 17:49

eergister op nrc next, vandaag op geenstijl

WoudAap | 15-08-10 | 17:49

Heleen van rooijen

waarom?

waarom niet?

Motörhead | 15-08-10 | 17:48

"Ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht nº 37." Who gives a fuck? Zo begin je toch geen boek.

Dokterhuis | 15-08-10 | 17:47

@Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 17:43
Dat die nog niet dea.. laat ook maar.

Parsons | 15-08-10 | 17:47

Mastermattie | 15-08-10 | 17:39

scherp!!!

kwaakblaak | 15-08-10 | 17:47

Burgess | 15-08-10 | 17:43
Maar moelies schrijft toch alles wat lecteratuur is?

frotteurist frenkie | 15-08-10 | 17:47

*Weet nog wel van over Joop Wilhelmus*
is.gd/eiP9i
Maar daar is het slecht mee afgelopen...

Drank Orgelt | 15-08-10 | 17:44

Iedereen die hieronder Geert Mark volkomen affakkelt krijg van mij pluskudos.

Art Vandelay Ultor | 15-08-10 | 17:43

Ik vond dat HG de Roos wel erg vaak over dezelfde hoofdpersonen schreef...

Frotklob | 15-08-10 | 17:43

De meeste Nederlandse literatuur is extreem slecht en bij vlagen misselijkmakend en ik zou hier dan ook hele boeken neer kunnen plempen. Daarom een samenvatting: Wolkers, Reve, Mullisch. Allemaal zieke geesten.

GOEM | 15-08-10 | 17:43

kleinwolfje | 15-08-10 | 17:39

Ik wist niet dat ze handjobs tegenwoordig ook al in boekvorm uitbrachten

frotteurist frenkie | 15-08-10 | 17:43

@ frotteurist frenkie | 15-08-10 | 17:40

jammer dat die niet van moelies is...

Burgess | 15-08-10 | 17:43

verplichte literatuurlijst.. i give it another 5 years..

DeDart | 15-08-10 | 17:43

Dat het hier zo rustig blijft zegt wel wat over het niveau hier.

dsquared2 | 15-08-10 | 17:42

leon de winter is toch zeker wel de grootste semitische kotshaarbal in de NL literatuur. heeft bij alles zijn netanyahu brilletje op en schaamt zich plaatsvervangend dat hij in WO 2 niet zelf in een kamp zat. meent dientengevolge samen met zijn cidi vrienden iedereen de maat te kunnen nemen of hij wel pro-israel genoeg is en wie daar kritisch op is, is direct een antisemiet. zwart-witter zie je ze zelden

ben nuchter | 15-08-10 | 17:42

Ook een leuk artikel
(wat makkelijker te verteren)
betterbooktitles.com/

Nacho_Vidal | 15-08-10 | 17:42

Dus dit topic wordt de PC maar dan op GS. Leuk man.

Carlitos | 15-08-10 | 17:41

Telt Pinkeltje van Dick Laan ook ?

Illuminatie | 15-08-10 | 17:41

Jan Wolker, is totaal niet to the point

livestrong | 15-08-10 | 17:40

Kansloos. Ik ben bij de verplichte literatuurlijst niet verder gekomen dan de Avonden van Herrie Moelies

frotteurist frenkie | 15-08-10 | 17:40

-weggejorist-

kleinwolfje | 15-08-10 | 17:39

Doet me denken aan een boek met ISBN 9789046801802, wanneer komt de 2010 versie uit?

Mastermattie | 15-08-10 | 17:39

Erwin Mortier. Niet in staat tot het schrijven van een correcte metafoor.

Arrabinekoeterine | 15-08-10 | 17:39

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen