achtergrond

Geenstijl

In memoriam: Rob Out

Bukt u even?Zo vredig als de kerst voor de gemiddelde Nederlander verliep, zo vredig zal het voor Rob Out altijd blijven. Op eerste kerstdag overleed Mister Veronica aan een hartstilstand. Weekend-columnist StarF*cker is er vroeg bij en haalt in zijn column herinneringen op aan de man die radio en televisie in Nederland volwassen maakte. "Zonder deze flamboyante grootheid had het medialandschap er in Nederland totaal anders uitgezien en waren we dankzij de verzuiling het lelijke radio- en televisie-eendje van Europa geweest."



Bij het overlijden van Rob Out

Old soldiers never die. Als oud-commando - toepasselijke woordspeling - hoor je niet op eerste kerstdag te sterven aan een hartstilstand. Verdomme: Rob Out, de mediaman van de afgelopen eeuw verdiende een glorieuzer afscheid dan een acute hartdood in zijn woonplaats Laren.

Op zondag 4 januari zal Rob Out worden herdacht tijdens een of ander radioprogramma van Toine van Peperstraten op Radio Veronica, lees ik op www.radioveronica.nl. Zijn ze van de pot gerukt? Toine van Peperstraten herdenkt Rob Out en dan ook nog eens meer dan een week na het overlijden. Weten ze nog wel hoe groot deze Out was? Zonder deze flamboyante grootheid had het medialandschap er in Nederland totaal anders uitgezien en waren we dankzij de verzuiling het lelijke radio- en televisie-eendje van Europa geweest. En zou de presentator van Studio Sport nooit op een Radio Veronica te horen zijn geweest.

Ik ken Rob al vanaf het begin van de tachtiger jaren. Veronica op zee staat mij minder goed bij, maar toen ik in dienst kwam van de nog prille omroep Veronica kwam ik terecht in een unieke familie. Rob Out was de aardige oom, Lex Harding de strenge vader en op de achtergrond zorgde de statige ex-wildevaartkapitein Jan Herselman ervoor dat het schip zakelijk op koers bleef. We waren bepaald wilde jongens. De wereld moest veroverd en het liefst in een hoog tempo. Out liet ons aanrommelen, maar zorgde wel steeds het beste in de mensen naar boven te halen. Zo belandde er ooit op het bureau van Out een videobandje van de toenmalige drummer van de popgroep Lucifer. Hij presenteerde in obscure schuren in Noord-Holland playbackshows. 'KUT' schreef Out er met een viltstift op. Exit Hennie Huisman - want die was het - bij Veronica. Wij experimenteerden met programma-formats die de tand des tijds uitstekend hebben doorstaan en door Rob Out zijn bijgeschaafd tot topproducten.

Veronica Nieuwslijn bijvoorbeeld. Ik zie in de aanpak van Netwerk nog steeds de invloed van het flitsende Nieuwslijn, waar het toenmalige taboe doorbroken werd dat in een actualiteitenprogramma vooral de wereld verbeterd moest worden. Flitsende promo's tussen de programma's: ook Rob Out. Grote live-concerten in Countdown: Rob Out. De start van de commerciële tv in ons land: Rob Out. Veel wat er nu op de commerciële radio en televisie gebeurt is geïnspireerd door mannen die het voorrecht hadden in de schaduw van de grote Out te mogen verblijven. Erik de Zwart, Adam Curry, Ton Lathouwers (Sky Radio), Ruud Hendriks (ex-Endemol en RTL 4). Zij leerden de finetuning van de onvoorspelbare Rob Out. De fantastische Jef Rademakers leerde Nederland dat softporno moest kunnen op het publieke net met zijn Pin Up-club. Later heb ik met deze kleine grote man nog wel eens een lokatiebezoek gebracht aan striptenten in de provincie. Mooie tijden...

Natuurlijk was Rob Out op zijn minst kleurrijk. Er was wel eens een Maserati total-loss. Seks en alcohol. Het paste bij het Veronica van de jaren 80. We waren wilde jongens die het omroepbestel bestreden waar het maar mogelijk was. Ondertussen steeg in het kamp der publieken de angst, omdat de piratenclub wel de grootste werd. Rob Out en Lex Harding waren de briljante aanvoerders.

Toen kwam HET PAARD VAN TROJE binnen. Eerst bij Veronica Nieuwslijn in de persoon van de bij de VARA door intriges gepokt en gemazelde Joop Daalmeijer, de tegenwoordige zendercoördinator van Net 2. Even later dook ineens de oud-staatssecretaris en CDA'er Joop van der Reijden op, die als NOS-voorzitter Veronica dagelijks dwarszat, maar toen ineens voorzitter van die verderfelijke ex-piraat werd. Rob Out werd langzaam weggeschoven en Veronica is tegenwoordig gemarginaliseerd tot een bijkantoor van SBS6. Kan toeval zijn, maar de heren Daalmeijer en Van der Reijden hebben er zeker toe bijgedragen dat de erfenis van Rob Out werd verkwanseld.

Gelukkig hebben zijn beste leerlingen het levenswerk van Out voortgezet. Ruud Hendriks, Erik de Zwart, Lex Harding, Adam Curry. Bij 538, Radio Noordzee, Sky Radio. Door Rob Out veranderde ook de publieke radio en televisie. Ik heb maar weer eens het oude 'Veronica Sorry' van Peter Koelewijn opgezet vanavond. Deze man verdient een standbeeld op het mediapark!

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.