achtergrond

Geenstijl

Worm in kabeljauw: hoe en waarom

viezegoreworm.jpgEen levende worm in de kabeljauw, het kan echt. Gisteren hadden we het filmpje, vandaag de uitleg. Albert Heijn bevestigt in ieder geval de authenticiteit van het filmpje waarin we een levende zeevisworm in de verpakking zien rollebollen. Maar wat in godsnaam moet dat gore beest daar. Is ie eetbaar? is het gevaarlijk? kan je er dood aan gaan? Om de laatste vraag als eerste te beantwoorden. Ja, je kan er in principe best dood aan gaan. De worm is binnen de viswereld bekend als de Anisakis, een parasitair levende buikworm bij zeevis. Bij de verwerking van de vis wordt de worm actief opgespoord, maar af en toe glippen ze er blijkbaar toch doorheen. Als je de worm levend eet, vreet deze zich een weg door de buikwand om zich ergens in je lichaam te nestelen en voort te planten (grafische weergave). Dat kan dodelijk zijn uiteindelijk. Maar chirurgisch ingrijpen kan je redden, moet je maar geen rauwe witte vis uit de supermarkt eten. De worm is trouwens makkelijk te herkennen(duh) en gebakken is de worm prima te eten, hij is niet giftig alleen smaakloos. Hoewel de eetlust de meeste mensen zal vergaan, is de vis na verwijdering van de worm gewoon te eten. Leuke tip: je kunt de worm ook enige tijd in leven houden door 'm in een potje in de koelkast te bewaren en bij te voeren. Tot zover het college visverwerking. Bent je weer helemaal bij, eet smakelijk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.