achtergrond

Geenstijl

Vive le Tour!

Buigt u even?Voor het overgrote deel van de Geen Stijlredactie is de maand juli de mooiste sportmaand van het jaar. De sms-jes vliegen over en weer. Ullrich op zijn bek geklapt. De Rabo te laat bij de medische controle. Nieuwe stringetjes voor de rondemissen. Zou Popovich de Tour kunnen winnen? Zelfs Lucas de LL droomt van Vinikourov en niet van Agnes Kant. Het Tourvirus begon gisteren weer in alle hevigheid op te spelen. Jacques Chapel op Radio Tour de France. Mart Smeets met zijn talkshow en waarom zit in godsnaam Maarten Ducrot nog steeds naast Herbert Dijkstra? De tunes bij Radio Tour en de melige maar goed te verteren muziek van Herman van der Velde. Gisteren in het mooie Fromentine begon de Tour! De Amerikaan David Zabriskie vertrekt vandaag in het geel. Bij GeenStijl zetten we onze fiches uiteraard op Armstrong. De boss vernederde gisteren de mentaal toch al zeer zwakke Ullrich. En de Nederlandse Rabo-Bank-ploeg? Tja...



De Nederlandse 'net-niet'-ploeg

Het zijn prima kerels. Ploegleider Frans Maassen (Rabo) is goed en onderhoudend gezelschap onderweg. In het Amerikaanse Colorado Springs hebben we ooit nog een kroeg op stelten gezet. Erik Breukink (Rabo) is een van de aardigste en slimste sporters die ik ooit ontmoet heb. Niets mis mee. Erik Dekker is een uitgekookte coureur die zelfs in de nadagen van zijn carrière nog grote wedstrijden kan winnen. Michael Boogerd heb ik wat minder mee. Die is, ja, het vleesgeworden symbool van deze Rabo-Bank-ploeg. Een 'net-niet' coureur die bij de minste tegenwind zeurt over 'de pers' en de andere coureurs. Een gelikte jongen, maar geen killer. So be it.

Joost Postuma en Pieter Weening zijn heel grote talenten voor de toekomst, maar het is maar de vraag of de Rabo-ploeg voor beide heren de allerbeste entree voor het grote werk is. Er zit een fout virus in die ploeg. Er is een mooie gelikte bus. De organisatie rond de ploeg is groter dan die van een middelgroot bankkantoor, de tricots zijn mooi en toch bij elkaar werkt het niet.

Natuurlijk, een groot maar kleurloos talent als Oscar Rijer wint mooie wedstrijden, maar als een allesbehalve kleurloze coureur als Karsten Kroon na Luik-Bastenaken-Luik eventjes zegt wat hij van Michael Boogerd vindt dan zijn de heren op het pik getrapt. Dat doe je toch niet.

De Amerikaan Levi Leipheimer mocht vorig jaar in de bergen af en toe bij de grote jongens aanklampen, wat waren de heren Breukink en Maassen tevreden. Het glom van de krantenpagina’s af. Maar denken ze bij de Boerenleenbank nou echt dat ze in Amsterdam in zo’n rondvaartboot worden rondgevaren als die Amerikaan per ongeluk de Tour zou winnen?

Dit jaar hebben ze bij de Rabo-Bank er weer een kleurloze held bij. De Rus Dennis Menchov. Prima coureur daar niet van, maar weer typisch een Rabo-talent. Wie in Nederland raakt nou opgewonden van een zege van deze kleurloze Rus? Ik niet in ieder geval. Het zit diep in de organisatie mis bij die ploeg. Theo de Rooy, oud-coureur, is de aardige maar kleurloze teammanager en de Rasputin van het Oranjecircus is de contact gestoorde Jacob Bergsma.

De oud-perschef van Ajax, die daar met slingers om verdween, en nu bij de Rabo’s als een angstige controlfreak rondloopt. Ieder interview met een Rabo-renner moet in drievoud bij Jacob worden aangevraagd en meneer probeert alles te doen om de wat meer kleurrijke renners in de hand te houden. Vraag maar aan Karsten Kroon die hard de mond werd gesnoerd. Jammer, voor de bank in kwestie. Er gaat veel geld in die ploeg, maar ze krijgen er met name in de Tour veel te weinig voor terug. Kom niet aan met de hoogte van de budgetten, want de bankploeg staat in de Top 5.

En dan Lance Armstrong. Wat kan ik mij nu al verheugen op het extreem doorgevoerde perfectionisme binnen die ploeg. Het jachtinstinct. De power. De psychologische overmacht. Waanzinnig. Mart Smeets maakte deze week een mooie documentaire hierover. Goed studiemateriaal voor de Rabo’s waar krampachtig de schijn van een topteam wordt opgehouden. Of zouden ze gewoon in alle opzichten braver zijn dan de rest? Althans een groot deel van de rest? Geen, tja eh, medicaties? Ik weet het niet. De vraag houdt me wel bezig. Vive le Tour!

StarF*cker

PS: Mag Jeroen Wielaert weer terug op de radio?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.