achtergrond

Geenstijl

Lucas zegt: NEEN

Links lullen, rechts vullen...Onze Lucasdelinkselul is al aardig ingeburgerd op GeenStijl. Door het merendeel intens gehaat, slechts een enkeling loopt met hem weg. Behalve wanneer het gaat om de nieuwe Europese grondwet. Gek genoeg zijn hier juist kaalkopjes en krakers eensgezind. Enfin onze Lucas heeft een stemadvies...



QUI

Als een Fransman NON zegt bedoelt hij ook NEE. Dat leerde ik vroeger op de camping al. Wat dat betreft zijn die Fransozen zo hard als hun stokbroden en zo duidelijk als een flitspaal in Middelburg terwijl Youp van ’t Hek voorbij rijdt. Hard maar waar. Resistance is futile. Of, zoals mijn opa Bonaparte zaliger al zei: don’t fuck with the French!

Je zou dus verwachten dat die vermaledijde grondwet bij dezen naar de prullenbak gebonjourd wordt. De Fransen hebben immers gesproken en een Fransmans wil is wet, de rest van de referenda zijn verder zinloos. Chirac kan opstappen, of hara kiri plegen, terwijl Balkenende huilend op de televisie gaat verkondigen hoe erg het wel niet is om voor gek te staan. Het volk heeft gesproken! Democratie werkt! Houzee voor de stembusganger! D66 had gelijk: het duurde wel veertig jaar maar dan heb je ook wat. Ik zie de open excuusbrieven van Ditrich, Brinkhorst en Van der Laan dan ook graag verschijnen. Liefst met de kop: ‘Het volk heeft gesproken, wij kennen onze plaats!’ Nieuwe kabinetsverkiezingen lijken mij dan ook op zijn plaats. Adieu christenconservatieven, adieu Wassenaars gajes met winstgerichte praatjes, adieu dictatuur ’66. Bienvenue Jan Marijnissen.

En zo droom ik verder. Een droom die een nachtmerrie zal blijken te zijn. Want er is geen ‘democratisch besluit over Europa’. Dit referendum was een losse flodder, een lege huls. Dit referendum was een wortel aan een stok om het gepeupel in beweging te houden. Terwijl u en ik voor even aan de macht van het volk roken, werden de besluiten reeds genomen. In Brusselse hotelkamers met dampende vrouwen en magnumflessen champagne. In met marmer beklede achterkamertjes. In openbare vergaderzalen die niets meer zijn dan opgeleukte en uitgebouwde privé-vertrekken (het Europarlement in Brussel heeft het recht in het geheim besluiten te nemen.) Uw geld, uw gedachtegoed, uw vertrouwen en hoop, werd verkwanseld terwijl u als een knol achter de wortel-aan-stok aanholde. De Zalms, Balkenende’s en Brinkhorstjes hebben dit land, met al haar ‘stemgerechtigde’ inwoners, reeds verkocht aan de heren van Molochs raad in Brussel. Uitverkocht. Leegverkoop. ‘Alles moet weg!’

De reden dat ‘onze’ premier nu als een laagvoorhoofdige sater kwijlend en huilend alsnog het ‘JA’ uit ons probeert te zuigen, heeft alles te maken met persoonlijke prestige en niets met de grondwet. De bedoeling was namelijk het volk zoet te houden met dit stembiljetje. In zijn arrogantie ging Balkenende er net als Chirac van uit dat we toch wel JA zouden zeggen. Het was slechts een kwestie van ‘even hier tekenen’ en klaar. Een NEE staat niet eens op de agenda. Er is geen plan. Er is geen ‘wat te doen bij een NEE-draaiboek.’ Onze mening is leeg en hol, en sterft als verzwakte echo een onzalige dood op de trappen van de regeringspaleizen. De democratie waarin wij geloven is een suikerzoete droom bij het inslapen, een klamme nachtmerrie bij het ontwaken. Wij geloofden in gouden bergen, maar het goud was niets meer dan een dun laagje vernis.

Daarom is het nu meer dan ooit van belang om alsnog NEE te stemmen. Niet tegen die grondwet, die komt er toch wel, al moeten we honderd keer stemmen. Konkelend en draaiend, haat oogstend en angstzaaiend zullen ze ons uiteindelijk dwingen JA te stemmen. Niet tegen het toetreden van Turkije tot de EU, het stoppen van de internationale ultra-liberalisering, een rem op de uitverkoop van menselijke normen en waarden, het tegengaan van dierenleed of het behouden van de soevereiniteit. De letterlijke tekst van de grondwet is de weerslag van vijftig jaar ellebogenwerk, machtsstrijd, plucheliefde en megalomanie. Wij zijn gegijzeld in de democratie en hebben geen keus.

Uw NEEN! is echter wel een wapen. Een wapen van de revolutie, u in handen gegeven door de onderdrukkers zelf. De saters en titanen op het doorgesleten pluche hebben voor ons een massaal protest georganiseerd, gefinancierd en gepropageerd. In al hun onkunde en arrogantie hebben ze exact het tegenovergestelde van hun wil aan ons opgelegd. Wat een getemde leeuw in ivoren kooi had moeten zijn blijkt nu een onhandelbaar monster van mythische proporties. Het JA had de ultieme veer in hun reet moeten zijn, het aankomende NEE zal de eerste slag in de strijd om het herwinnen van de autonomie en vrij burgerschap zijn. De angstaanjagers en onheilsprofeten hebben met hun JA-proliferatie een toch al geslagen en verwaarloosde kat in het nauw gedreven. En deze kat herkent haar reflexen. Morgen is het 1 juni. Morgen is de Nieuwe Geschiedenis.

Lucasdelinkselul

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.