achtergrond

Geenstijl

Palestijns onderzoek: "71% Gazanen staat achter 7 oktober, 59% hoopt op terugkeer Hamas-gezag"

Ter overweging: 7 oktober

Shani Louk

Het Palestinian Center for Policy and Survey Research deed voor het eerst sinds december weer een onderzoek in Gaza, ditmaal onder een representatieve steekproef van 750 mensen op 75 locaties. Onderstaand de belangrijkste bevindingen en duidingen daarvan.

De Gazaanse steun voor 7 oktober nam van 57% in december toe naar 71% in maart.
Eind november stond het totale Gazaanse dodental (inclusief niet als zodanig benoemde Hamas-strijders) volgens Hamas op 15.000. Tussen december en maart verdubbelde dit totale dodental volgens Hamas tot ongeveer 30.000. En het voelt niet heel vreemd dat wanneer het vermeende Gazaanse dodental in krap drie maanden verdubbelt, de steun voor 7 oktober onder de Gazaanse bevolking daarmee toeneemt, toch?

59% Gazaanse bevolking hoopt op de terugkeer van het Hamas-gezag.
In tegenstelling tot het vorige sentiment voelt dit toch wel een stuk meer bevreemdend en onverwacht. Hamas heeft het bovenstaande dodental namelijk zelf over Gaza afgeroepen door Israël in eerste instantie aan te vallen en vervolgens uitsluitend in burgerkleding onder, tussen en vanuit burgerinfrastructuur te vechten.

Hamas' hoop was dat Israël Gaza niet binnen zou vallen om Hamas te verwijderen, maar zich zou beperken tot luchtaanvallen, waarna het ongekende aantal burgerdoden Hamas de komende decennia zou legitimeren.

Daarbij is Hamas een ten diepste kleptocratische, parasitaire theocratie waarvan de drie leiders met een gecombineerd persoonlijk vermogen van zo'n $11 miljard in Qatarese weelde leven.

56% Gazaanse bevolking denkt dat Hamas de oorlog zal winnen.
Makkers, kom op. Hamas' strijdkracht bestond voor 7 oktober uit zo'n 30.000 soldaten. Vorige maand al waren 18 van de 24 bataljons uitgeschakeld en zei Hamas zelf dat 6.000 Hamas-strijders gedood waren. Israël noemde toen een veel waarschijnlijker aantal, namelijk tussen de 10.000 en 12.000 gedode Hamas-strijders, maar spreekt inmiddels van 13.000.

De laatste zes Hamas-bataljons zitten bij de gratie van de internationale gemeenschap verscholen onder 1,4 miljoen burgers en maken daar hoe dan ook geen enkele kans. En de gepoogde Hamas-hergroepering te Khan Younis rondom Shifa Hospital resulteerde erin dat de IDF vandaag claimt de afgelopen dagen zo'n 140 Hamas-strijders gedood en zo'n 650 Hamas-strijders gearresteerd te hebben.

Er is geen enkel scenario waarin Hamas deze oorlog overleeft, laat staan opnieuw aan de macht komt. Zie alle graphs na de breek.

Instant Update: onopvallend verder, maar de NOS kopt: "EU opvallend snel eens over eisen aan Israël: geen offensief Rafah en staakt-het-vuren"

56% Gazaanse bevolking leeft in de illusie dat Hamas gaat winnen

Gazaanse steun 7 oktober van 57% in december naar 71% in maart

59% Gaza hoopt op terugkeer gezag Hamas

56% Gaza denkt dat Hamas de oorlog zal winnen ( ? ? ? )

Ter overweging

Ter overweging

Die andere 30K+, ook al uw schuld!

Douglas in Zuid-Afrika

Niet (meer) beschikbaar
Dankbaar voor onze verslaggeving?

Bedrag:

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.