achtergrond

Geenstijl

LIVE. Het RTL Wil-Pieter-Premier-Worden Debat

Dilan en Frans doen ook mee

Goedenavond deze zondagavond. Gaan we nu kijken hoe De Grote Drie het tegen elkaar opnemen in het RTL debat. Pieter Omtzigt, Dilan Yesilgöz en Frans Timmermans gaan het hebben over migratie, klimaat en bestaanszekerheid maar de natie smacht natuurlijk naar het antwoord op de vraag; wil Pieter premier worden? De NSC-voorman laat het steeds in het midden maar dit is het eerste échte (na die tegenvaller van twee weken terug) grote tv-debat van deze verkiezingen en kan de toon zetten voor de rest van de campagne. Logisch moment dus voor Omtzigt om uit te spreken dat hij zelf het land wil leiden. RTL's huisbabbelaar Roderik van Grieken in zijn voorbeschouwing: "Mijn voorspelling is dat hij dat gaat doen vanavond." LIVESTREAM.

Update 21:38 - Omtzigt op de vraag of hij premier wil worden: "Vandaag krijgt u daar geen antwoord op." Hij zegt nog steeds te twijfelen of hij aan de slag wil vanuit het torentje of vanuit de Kamer.
Update 21:41 - Timmerfrans draagt voor het eerst deze campagne een das. Wellicht een poging er wat meer premierwaardig uit te zien. Oordeel zelf.

Update 22:01 - Gedurende het debat worden de kandidaten door een expertpanel over hun leiderschap bevraagd. Dit panel bestaat uit meesterbakker Robèrt van Beckhoven, misdaadjournalist John van den Heuvel, actrice Gerda Havertong en een meneer wiens naam we niet meekregen atleet Gregory Sedoc. Ook is er bingo.
Update 22:46 - Het debat is erg van kabbel de babbel op enkele uitzonderingen na. Zowel Timmerfrans als Yesilgöz hekelen Omtzigt om zijn cijfers: volgens die eerste worden bij NSC de lasten oneerlijk verdeeld en de VVD-voorvrouw hekelt het feit dat Omtzigt zijn verkiezingsprogramma niet heeft laten doorrekenen. Daarnaast heeft Timmermans nog geen één keer geschreeuwd.
Update 23:17 - John van den Heuvel van het expertpanel mag zijn vraag tijdens de pauze stellen en wil van de kandidaten weten hoe ze omgaan met 24/7 beveiliging als ze straks premier zijn. Opmerkelijk moment: Dilan Yesilgöz zegt dat ze al in die situatie zit.
Update 23:27 - Als Mark Rutte secretaris-Generaal van de NAVO wil worden, kan hij rekenen op de steun van Timmermans. Dan nog even wie-met-wie spel; Timmermans heeft naar eigen zeggen meeste raakvlakken met NSC, Yesilgöz en Omtzigt laten het in het midden.
Update 23:30 - Afgelopen, we wachten op het oordeel van de kijker. Opiniepeiler Gijs Rademaker is on the case.
Update 23:41 - Omtzigt was de favoriet van de RTL-kijker.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.