achtergrond

Geenstijl

Vertrouwelijke cijfers: "Aantal geweldsincidenten door asielzoekers AZC's stijgt tot recordhoogte"

Soms verwacht je iets niet, en gebeurt het toch

Voor de administratieve volledigheid archiveren we alle te noemen incidenten alvast onder "overig", net als die in 2018 gepleegde 79 zedenmisdrijven, waaronder aanranding, seksueel misbruik van kinderen, verkrachting en het bezit van kinderporno, 51 zware mishandelingen, 31 (pogingen tot) doodslag en moord, vijf gevallen van gijzelingen en ontvoering, vier maal mensensmokkel en 73 keer huisvredebreuk.

Maar dat is water onder de brug, zoals het bekende Nederlandse gezegde luidt. Al blijft het water wel erg aanhoudend stromen afgelopen zes jaar hè. Want ook in het jonge jaar 2023 is het raak. "In de eerste elf weken van dit jaar telde het COA voor alle locaties 2.392 gevallen van agressie of geweld. In dezelfde periode het jaar ervoor ging het om 1.279 gevallen. (...) In de eerste elf weken van 2023 waren er 154 geregistreerde gevallen van ’zelfdestructie’, tegenover 88 in de eerste weken het jaar ervoor. Het aantal medische noodgevallen is tijdens deze periodes toegenomen van 315 naar 455. Dreiging met zelfmoord steeg van 203 naar 369 keer."

Een aantal voorbeelden van de Mensen Achter De Cijfers kleuren het beeld verder in.

"Afgelopen week waren er alleen al in Budel drie incidenten. Een bewoner werd door vier medebewoners gestoken, waarbij zijn vingers volgens een medewerker ’tot op het bot’ werden opengesneden."

"Afgelopen week waren er in Ter Apel ’meerdere steekpartijen’, waarbij slachtoffers ’heftig bloedend’ neergingen. Volgens hem zijn Algerijnen oververtegenwoordigd bij geweld. „Zij spannen de kroon.”"

"Maandagavond, zo meldt De Limburger, stak een Algerijnse man in een asielzoekerscentrum in Maastricht een medebewoner met een schaar in zijn gezicht."

En uiteraard - en terecht - trekt het personeel van de locaties deze werkomgeving ook amper. Maar liefst 9% van het COA zit ziek thuis. Zeer begrijpelijk, lekker thuis blijven jongens. Of nog beter; zoek een dankbare baan.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.