achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Slavenclubs hebben gelijk: excuses op 1 juli

Dan kan de nieuwe Eerste Kamer zich er eerst over uitspreken

Het probleem van de discussie over de excuses voor het slavernijverleden is dat de eisende partij bestaat uit een potpourri van clubs. Een samenraapsel van tientallen stichtingen en verenigingen die onderling ook weer met elkaar verbonden zijn of juist wegens ruzie met elkander hebben gebroken. Zo kan het dus gebeuren dat (een deel van) de groep die afgelopen week op het Catshuis was iets anders vindt dan de lui die dit weekeinde nog met (bizarre) aanvullende eisen kwamen.

Om het nog complexer te maken: één van die organisaties die onder meer het woord neger wil verbieden en de schulden van de Caribische eilanden en Suriname wil kwijtschelden is Kick out Zwarte Piet. Deze club staat onder leiding van Jerry Afriyie, een Ghanees die behoort tot de Ashanti-stam die zelf in slaven handelde.

En dan is er nog de datum van de excuses waar over gesteggeld wordt. Het dossier is kortom een bende en de affaire is bovendien uitermate pijnlijk voor De Grote Procesbegeleider Mark Rutte die voor het eerst sinds 2010 alle controle lijkt te zijn kwijtgeraakt.

Maar er is een oplossing: een referendum. Want nu de betrokkenen – de Staat als rechtspersoon aan de ene kant en de nazaten van slaven aan de overzijde van deze politieke oceaan – er niet uit lijken te komen, biedt een referendum uitkomst.

Laat er nou net een volksraadpleging op de agenda staan! Woensdag 15 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen, op dinsdag 30 mei kiezen de Staten de nieuwe Eerste Kamer.

Het kabinet wil excuses aanbieden op maandag 19 december, een deel van de slavenclubs vindt zaterdag 1 juli volgend jaar gepaster. Dat komt perfect uit want dan kan de nieuwe Eerste Kamer zich in de tussentijd uitspreken over het wel of niet excuses aanbieden (wat een interessante uitslag kan worden, leert een schuin oog op de peilingen).

Maak de excuses derhalve inzet van 15 maart en laat het volk zich maar uitspreken. Want het is diezelfde kiezer die uiteindelijk al dan niet de poeplap zal moeten trekken.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.