achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG. Dag van de Overwinning in Rusland: parade en langverwachte toespraak Poetin

Dag 75 van de waanzin +++ Belangrijk dagje

Een alblasten bruiloft met de gekte en alle ogen zijn gericht op het Rode Plein in Rusland: het is 9 mei, de Dag van de Overwinning, met een Russisch spierballenparade en een toespraak van de baas, Vladje Poetin. Die optocht is leuk en aardig, maar we hebben al die kneuzencolonnes door Oekraïne zien hobbelen (dit soort meuk) en daar werden we alleen maar heel erg verdrietig van. Heel Rusland zit voor de (gehackte) buis, heel de wereld zit voor de buis. Poetin gaat speechen (updates & livestream straks hieronder, de festiviteiten beginnen zo rond 9.00 uur Nederlandse tijd) en wat hij gaat roepen is nog gissen voor de analytici: een oorlogsverklaring, een volledige mobilisatie, een gedeeltelijke mobilisatie, het uitroepen van de overwinning in de Donbas of andere gebieden, het aankondigen van verkiezingen of toch gewoon helemaal niks? In een schriftelijke verklaring liet Poetin gisteren al weten dat 'de overwinning net als in 1945 van ons zal zijn' met vage retoriek over nazisme en duisternis in Oekraïne. De voorman van de thuisploeg gaf vannacht ook een speech: volgens Volodymyr Zelensky zijn er bij een aanval op een school in Bilogorivka liefst zestig personen om het leven gekomen. "Russia has forgotten everything that was important to the victors of World War II." En ondanks 9 mei is het her en der in Oekraïne raak met explosies, zoals in Odessa, dus dat houden we ook in de gaten. Dit is een LIVEBLOG... later meer.
UPDATE 8.44 uur - Ondertussen hebben de Russen weer geprobeerd de Azovstal-fabriek in Marioepol te bestormen. Mislukt, volgens Oekraïne. Filmpje hier
UPDATE 9.03 uur - Telegraph-livestream hieronder (en hier), die andere livestream staat na de klik
UPDATE 9.10 uur - Het is begonnen! Die MiG's in Z-formatie gaan we mogelijk niet zien
UPDATE 9.16 uur - Speech Poetin NU LIVE hier inclusief ondertiteling bij de NOS
UPDATE 9.23 uur - Veel oorlogstaal van Poetin. Maar gaat die knaap rechtsonder het einde halen?
UPDATE 9.25 uur - Die verachtelijke gek van een Kirill zit ook weer eerste rij, hoor
UPDATE 9.27 uur - Poetin is klaar. We hoorden veel blaffende hond, weinig bijten. Vooralsnog geen WOIII dus
UPDATE 9.30 uur - Complotgezwets over dat de NAVO van plan is Rusland aan te vallen, via Oekraïne, en natuurlijk het geleuter dat Rusland op de eigen grond vecht: "Verdedigen van het Moederland"
UPDATE 9.31 uur - ENFIN, tijd voor de CARNAVALSOPTOCHT!
UPDATE 11.05 uur - Saai! Er zouden trouwens 3 supertanks (T-14 Armata) meerijden, maar er waren er maar 2. Ook nog eens matig in beeld gebracht. Verdacht!
UPDATE 11.30 uur - En waar was Valery Gerasimov, de iconische generaal die vorige week wel of niet gewond geraakt zou zijn? Volgens de New York Times was Gerasimov al weg uit Oekraïne toen de thuisploeg zijn laatst bekende positie onder vuur nam, maar hij was (kennelijk) dus niet bij de show op het Rode Plein
UPDATE 12.14 uur - Ondertussen in Warschau: de Russische ambassadeur, bij een begraafplaats voor Sovjet-soldaten, krijgt de Pim Fortuyn-behandeling (niet de Volkert-behandeling, maar die met die taart)

Ondertussen in Jekaterinenburg

KAART

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

GeldBlog - Amerika op de pijnbank

Het nieuws sinds 2020 laat zien dat het aantal conflicten alsmaar toeneemt. En sinds 7 oktober, lijkt een nieuwe versnelling te hebben plaatsgevonden. Wie zit hier achter en waarom?

@Alexander Sassen van Elsloo | 04-02-24 | 19:29 | 283 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.