Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Re:ferendum (8) - Bijna niemand stemde op zichzelf terwijl de Uil van Minerva uitvloog

Na het referendum wilden we bij GS in eerste instantie de reguliere draad van de waan van de dag weer oppakken

Jan Roos leek echter niet zo lekker uit de strijd gekomen te zijn. Zijn huwelijk was gestrand (voor de zekerheid: dit is geen roddelpraat, maar breed bekend) en hij had geen trek meer in de lawaaierige clownsact die hij in zijn video’s altijd opvoerde.

Hij maakte soms een filmpje en vaak ook niet en zo modderde het een tijdje door. Hij zat er aardig doorheen en wij lieten dat maar even begaan. Meer dan eens had hij al door laten schemeren niet aan de zijlijn te willen blijven staan maar erg concreet werd dat niet. Totdat we ineens op een zondagavond in augustus op de website van Joost Niemöller moesten lezen dat Jan Roos lijsttrekker zou worden bij het VNL van Joram van Klaveren.

De volgende morgen, een maandag, werd hem dat door ons op de man af gevraagd. Hij antwoordde bevestigend, waarop we afscheid moesten nemen. Je kan niet op dinsdagmiddag een verslaggever naar de patatbalie sturen met een roze plopkap als die op maandag vertelt dat hij zelf een partij gaat leiden. Dat vond Jan zelf ook en het afscheid was daarom kort en zakelijk: hij bood per direct zijn ontslag aan, wij boden hem keurig de gelegenheid zijn eigen vertrek in een filmpje aan te kondigen. 

Dus hij naar buiten met cameraman Nick, om terug te komen met een ellenlang verhaal dat klonk als het partijprogramma van VNL. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar Jan was na de opname fluks vertrokken dus hebben we het filmpje zelf maar teruggebracht tot het enige nieuwsfeit dat er in zat: Jan Roos wordt lijsttrekker van VNL.

Op jezelf stemmen dan maar?

En toen was er nog maar één. En die maakte me toch een ontzettende strategische fout. 

De negeren van de referendumuitslag was tegen beter weten in toch een behoorlijke frustratie geworden en bovendien een puzzeltocht naar een praktisch antwoord. Baudet was aan zijn FvD-campagne begonnen, Roos was naar VNL vertrokken maar de essentie van GeenPeil is het faciliteren, of waar mogelijk verbeteren, van democratische inspraak en transparantie. Zo ging het met het EU Stemmentellen in 2014, zo ging het met het referendum en zo moest het ook gaan in ons antwoord op het negeren van de uitslag. Zo kwamen we op het idee van de ‘levende stemkastjes’.

Geen partijprogramma, geen standpunten, maar via een digitaal platform de leden van GeenPeil laten meestemmen over ieder onderwerp, gekoppeld aan een forum waarop informatie en debat elkaar versterken. Een beetje piratenpartij zonder de praatlepel, met referendums zonder de fysieke stembusgang, maar in de praktijk natuurlijk een overhaast ingestoken illusie die eerder reactief was richting partijen die het referendum negeerden, dan een proactief plan voor een iets minder politieke democratie: een stem op jezelf leek heus geen slecht plan (pdf), we schreven werkelijk een schitterende FAQ (PDF) en we hadden het momentum - dachten we...

Nog altijd zijn er mensen die het systeem een droomscenario voor ons bestuur vinden, maar de realiteit is natuurlijk dat we zo weinig stemmen haalden in maart 2017 dat ondergetekende alle kiezers zo ongeveer persoonlijk heeft kunnen bedanken. Het werd een electoraal fiasco waar van te korte voorbereidingstijd en te weinig middelen tot navelstaren en te veel verschillende interne opvattingen allerlei redenen voor te geven zijn, maar er is er maar eentje die er echt toe doet: GeenPeil bouwde voor het referendum slechts de trechter waar een kleine half miljoen ondertekenaars van verschillende politieke gezindten doorheen konden. En we maakten de vergissing dat diezelfde mensen ook bereid waren op ons te stemmen.

Dat waren ze niet, dat is volkomen begrijpelijk en dat hadden we vooraf ook best in kunnen zien. Sterker nog, onder andere René van Leeuwen riep op voorhand al dat het een doodgeboren kindje was, en kreeg gelijk. Bovendien was het beoogde platform niet op tijd te bouwen, zat er geen enkele regie in onze campagne-aanpak en wil de kiezer uiteindelijk gewoon stemmen op een persoon, met een programma of een goed verhaal, en niet op een ‘levend stemkastje’. Gelukkig hebben we de video nog, als ook de ontnuchterende ervaring van kort na een groot succes keihard falen.

Een voorpagina van elastiek

Hoewel talloze reaguurders hun chagrijn over de verkiezingscampagne niet onder stoelen of banken staken, is het mooie van GeenStijl dat de voorpagina van elastiek is. Desalniettemin: we hadden het niet moeten doen. Gelukkig kregen we korte tijd later een absurdistisch advertentieboycot aan onze paarse roze broek vanwege een verkeerd gelande sarcastische grap en toen waren de verhoudingen tussen GS en het deugsoepie weer snel genoeg duidelijk.

Terwijl wij de vlaggen en wimpels van GeenPeil terug naar de zolder droegen en Mark Rutte het referendum van zich af liet glijden, was Thierry Baudet aan zijn hemelbestorming bezig. Hij leek zich goed bewust van het gevaar van LPF-achtige toestanden, bouwde een beweging op rond klinkende namen en begon meteen een jeugdafdeling en een wetenschappelijk instituut, die elkaars wegens kruisten in Kasteel Sterkenburg en bij andere Forum-aangelegenheden. Met Baudet bestond (in weerwil van woeste nepnieuwskoppen) geen enkele animositeit en ik was - met anderen rond GeenPeil - sindsdien nog regelmatig te gast op het kasteel bij Driebergen, of andere gelegenheden van FvD of Thierry zelf.

Thierry Baudet en de tijd van Brexit en Trump

Maar er waren citaten en incidenten, van en rond Baudet, die dan weer wat zei over zijn wens voor een ‘dominant blank Europa’ of ‘homeopathische verdunningen’, dan weer eens een dubieuze Rus citeerde en af en toe een woord in de groep gooide waar het morele hobbelpaard van de media van ging steigeren. ‘Oikofobie’, huuuuuuuu! Na het referendum was de Renaissancevloot de nieuwe existentiële bedreiging voor de elite, die zich ook al geen raad wist met Trump en Brexit.

De Forumster bleef desalniettemin rijzen, de beweging groeide en de media deden wat de media altijd doen als de macht wordt uitgedaagd: een front vormen om de macht te behoeden voor “het populisme”. Het werd allemaal weer van een potsierlijkheid waar Baudet gewiekst mee speelde en waarmee hij hoger en hoger steeg in de peilingen.

Columnisten begonnen te panikeren, Den Haag raakte in rep en roer en aldus leidde het er toe dat Mark Rutte, de ongenaakbare die al tien jaar geen politieke tegenstand van betekenis kreeg vanuit de Kamer, zich geroepen voelde om in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op een debat-uitdaging in te gaan. Een op een met de premier dankzij een morele paniek - Baudet had het zelf niet kunnen regisseren. Stak hier dan toch de storm op van al die wind die al twintig jaar gezaaid werd?

Maar in die storm zag je echter ook de eerste serieuze scheuren in de zeilen van de Renaissancevloot. Baudet werd vooraf getraind en gemasseerd door de engelen in zijn partij, maar liet zich voor aanvang toch nog door zijn duivels influisteren. Fysiek aanwezig in de Rode Hoed was duidelijk te zien hoe Baudet het voor elkaar kreeg om Rutte in het eerste half uur te ontregelen, maar een paar opmerkingen over Rusland en MH17 plus natuurlijk die vraag wanneer Rutte voor het laatst had gehuild, zorgden voor een omkering die met een beetje goede wil hooguit tot een gelijkspel leidde. 

Politiek gezien was het een waardeloos wedstrijdje - beide heren waren niet eens verkiesbaar bij de aankomende stembusgang.

Onder dat debat ontwaarde je de onberekenbare Baudet. Ooit bouwden we samen een trechter, volgens de spelregels van de democratie waarvan we dachten dat ze voor iedereen gelijk waren. We wonnen die slag maar niet de oorlog. Jan Roos en GeenPeil bleven ergens in 2017 achter, Baudet kwam wel verder en bleef onafgebroken doelwit van morele bombardementen.

En toen kwamen die verkiezingen, 20 maart 2019, waar FvD plotseling de allergrootste werd, 86 van de 570 zetels ophaalde en zich in alle 12 provinciën tot de grootste partijen mocht rekenen.

“De uil van Minerva spreidt haar vleugels bij het vallen van de avond….”

Dit was deel 8 in een reeks van 9. Alle afleveringen hier.

Reaguursels

Inloggen

Toch is het idee van dat Geenpeil nog niet eens zo slecht an sich.

Wattman | 30-10-21 | 16:51

Ben erg benieuwd naar deel 9, ik mag aannemen; de conclusie. Zijn deze 9 delen slechts een necrologie, of is het een prelude voor een vervolg? Ben benieuwd.

PieterPassant | 30-10-21 | 10:58

"we maakten de vergissing dat diezelfde mensen ook bereid waren op ons te stemmen"

Maar ook die conclusie is nog (deel van) de vergissing. Het ging heel veel supporters van het referendum wel degelijk om Oekraïne zelf, als een begrenzing aan de expansie van de EU/NAVO juist daar. Dat het Westen in de burgeroorlog in Oekraïne net als de oorlogen in Georgië en Joegoslavië niet aan de goede kant stonden. En in al die gevallen het conflict voedden. Het ging niet om de veel complexere vraagstukken rond het bestaan van de EU zelf waar de meningen nog veel meer over uiteen liepen. In die zin was de Brexit echt iets anders met een andere geschiedenis met het VK als late joiner, anti-Euro en eigenzinnig. De Brexit is niet goed vergelijkbaar met anti-expansie sentimenten hier in Nederland. Het is niet één beweging of één filosofie. Maar daar is wel behoefte aan. Maar ook de FvD kan het nog niet duidelijk maken of het moet een campagne voor intelligentie zijn (nog even ongeacht de feitelijkheden).

GeenAccount | 30-10-21 | 10:33

Het probleem met een constructie als GeenPeil is dat je juist je "tegenstanders" een extra stem geeft. Rutte en zijn kiezers kunnen enerzijds VVD stemmen en anderzijds lid worden van GeenPeil en zo elke GeenPeil-zetel voor eigen gebruik inzetten. Alle partijen kunnen dat doen, alleen de idealistische GeenPeil-stemmer niet. Die moet het met 1 enkele stem doen, voor GeenPeil kamerleden waarvan vooraf niet in te schatten is welke kant die op gaan stemmen als half NL lid wordt.

Dandruff | 30-10-21 | 10:19 | 2

Realistisch is het niet dat in grote getale die infiltratie zou plaatsvinden. Het is meer meer dat men het grootste probleem probeert te vermijden: dat van leiderschap, verantwoordelijkheid en visie. Bij Wilders stem je nog op een iconoclast met (toen) een piepklein programma waar niets in stond. De wijsheid van de massa, of van je leden, die bestaat niet in het echt.

GeenAccount | 30-10-21 | 10:43

@GeenAccount | 30-10-21 | 10:43:

Het lijkt alleen maar onrealistisch omdat GeenPeil 0 zetels haalde.
Maar stel dat ze 10 zetels hadden gehaald, precies genoeg om een kabinet te vormen of juist te blokkeren? Bepaalde kiezers zijn fanatiek genoeg om dan die tweede kans te benutten, en lid van GeenPeil te worden.
De wijsheid van de massa bestaat wel degelijk als het om belangrijke kwesties gaat, daarom ben ik een voorstander van referenda. Maar referenda moeten los staan van de kamerverkiezingen, daar wil ik zeker weten op welke standpunten ik stem.

Dandruff | 30-10-21 | 11:55

Ik zie dat het aantal reaguursels met de aflevering terugloopt, maar dat zie je altijd bij meerdaagse verhalen hier op GS. Ik volg het echter met interesse, mooi beschreven. Ik ben benieuwd naar deel 9.

Magna Carta | 30-10-21 | 08:16 | 3

In mijn beleving valt er ook niet heel veel op te reageren. Het is een mooi verhaal over/terugblik op waarbij het meeste wel gezegd is. Zoiets.

Leptob | 30-10-21 | 09:00

@Leptob | 30-10-21 | 09:00:

Eens. En veel is natuurlijk "oud nieuws" terwijl we alweer vele waanzinnige hypes verder zijn.

Dandruff | 30-10-21 | 10:21

Idd, mooie en belangrijke geschiedschrijving ook.

Hemmenaar7 | 30-10-21 | 14:03

Van Rossem, ik heb enorm respect dat je een nederlaag beschrijft in plaats van de gebruikelijke overwinning.
Verzuring van je woorden de laatste maanden worden wat duidelijker.
Voor mij ben jij de schrijver bij geenstijl en de reden dat ik hier ook geregeld terugkom.

Je ambitie om meer te doen dan te schoppen vanuit een gerespecteerd maar ook vergruisd blog , snap ik.
Maar ben bang dat de politiek te vroeg gegrepen was met een achterban van geenstijl. Geenstijl zit vol met slimme , maar ook compleet domme mensen.
Politiek rechts, midden en ook links. En ook een hoop dat gewoon ongefundeerd wil trappen tegen de huidige macht , zonder aan oplossingen te willen denken.

Waarom begin je niet eerst hier ?
Verander de POLL , maak het iets interessants.
Niet een domme knop , waar elke dronken kop boos op kan rammen.

Goed artikel , meerdere links naar feiten.
Daaronder een poll. Start de poll , krijgt de gebruiker een paar simpele vragen waaruit blijkt dat hij de feitelijke artikelen heeft gelezen.
En DAN kan die stemmen.

Dan haal je al 60% van de idioten eruit. En krijg je echt inzicht in wat mensen die zich inlezen ( en dus gemotiveerd zijn) zouden willen.

Bang dat niemand de poll meer gebruikt ? ja sorry , dan heb je een blog vol onderbuik harries , waar je sowieso geen politieke partij op kan bouwen.

blamage_fr | 30-10-21 | 04:22 | 1

"blog vol onderbuikharries" -- ach ja de pretentie dat het meer was. Dan de krant met haar sentimentlezertjes. De klassieke vergissing van wat macht is en hoe het werkt. Hoe lelijk, bot en vals. Ertegen ageren is van alle eeuwen.

GeenAccount | 30-10-21 | 10:47

Mooie necrologie. Benieuwd naar deel 9.

Dubbelepunthoofd | 29-10-21 | 23:27

Ik heb destijds GeenPeil gestemd (#2), persoonlijk bedankje is denk ik bij de buren afgeleverd. Soms moet ik nog wel eens huilen daarom, vond het eerlijk gezegd mn enige waardevolle stem ooit.

Dan maar zo! | 29-10-21 | 22:37
-weggejorist-
76435 | 29-10-21 | 22:06

Ik mis de naam Jan Dijkgraaf in dit verhaal, volgens mij is dat geen goede keus geweest. Al zou ik ook niet weten wie het wel beter had gedaan, het idee van Geenpeil blijft interessant, ben heel benieuwd of iets dergelijks ooit nog in de praktijk wordt gebracht in de westerse wereld.

Comablower | 29-10-21 | 21:57 | 1

Het is ook een interessant idee. Maar als je de regel dat er niets gebeurt zonder mandaat van de leden strak handhaaft, dan blijft er alleen stemmen over wetsvoorstellen over, en dat is gewoon te weinig. Je moet een manier vinden om mee te debatteren, en niet alleen in de plenaire zaal maar juist ook in de commissievergaderingen, waar een belangrijk deel van de politieke koehandel plaatsvindt. Maar goed, zo zijn er nog wel meer kwesties waar je over na zult moeten denken als je dit ooit zou willen realiseren.

Tashtego | 29-10-21 | 22:34

Mooi stuk, ik ben benieuwd naar het laatste deel.

Tashtego | 29-10-21 | 21:50

Wanneer heeft U voor het laatst gehuild?

Brabeaulander | 29-10-21 | 21:14 | 1

Vanochtend, toen ik de sleutel van de keet, en dus koffie, vergeten was....

neonreclame | 29-10-21 | 21:16

Als je dan toch een negenluik schrijft met lange artikelen had ik wel iets meer inzichten en zelfreflectie verwacht over de periode dat jullie dachten dat GeelPeil wél ging werken. Nu wordt het in anderhalve alinea weggeschreven dat het achteraf inderdaad geen goed idee was.
Over het succes van het referendum word in deel 1 tot 7 elke vergadering zo ongeveer uitgelicht (wat erg interessant en nieuw leesvoer oplevert) maar over het falen van de politieke partij komen nu bijna geen details, anders dan wat 90% van de reaguurders allang wisten. Zou interessant zijn om die periode ook in meer detail te beschrijven, met wat er dagelijks allemaal gebeurde.

Ilyrm | 29-10-21 | 21:13 | 5

@Ilyrm | 29-10-21 | 21:27: Ik had er ook graag iets meer over gehoord. Het blijft een fascinerend idee.

Tashtego | 29-10-21 | 21:47

@Tashtego | 29-10-21 | 21:47:
Als idee wellicht wel, maar ls toen GeenPeil partij misschien niet veel uitweidingen waard. Ik vond het referendum belangrijk en fascinerend indertijd. Van het stemkastje dacht ik subiet: kansloos. Heel veel reaguurders imo ook. En het bleek (helaas?) ook zo.
Klaar.

Hemmenaar7 | 30-10-21 | 14:08

Ik snap je punt. Maar: Het referendum beroerde letterlijk miljoenen mensen, en ging wereldwijd door het nieuws. Terwijl onze verkiezingsdeelname tot een schamele 5000 stemmen leidde en derhalve hooguit een voetnoot in het verhaal is. Vanuit die gedachte is het kort gehouden: het is simpelweg niet zo interessant omdat het de chemie van het referendum miste.

Van Rossem | 30-10-21 | 15:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Interessant feuilleton, ook vanwege de zelfkritiek op dat malle GeenPeil dat op mij altijd als Powned 2.0 overkwam. Ofwel, een overhaast in elkaar geflanst ideetje waar vooral de betrokken zelf geld aan overhouden.

Ad Hominem | 29-10-21 | 21:12

Maar die Jan Roos wilde niet langer meer een clownsact opvoeren?? En wanneer stopt hij daar eens mee dan?

miko | 29-10-21 | 21:05 | 5

Roddelpraat is demonetized door ome Google meen ik begrepen te hebben.

Oawerdepoal | 29-10-21 | 22:27

In de wereld waar woke domineert, waar alles als beledigend kan worden ervaren is de wekelijkse satirische uitzending van Roddelpraat zeer prettig om naar te luisteren. Veel bedrijven doen er alles aan om Roddelpraat kapot te krijgen maar toch gaan Jan en Dennis door en ze kunnen hun eigen broek ophouden. Chapeau.

Overigens is uw wasmachine, vaatwasser of oven ermee gestopt? Dat is vervelend, maar het hoeft niet het einde te betekenen voor uw apparaat. Met onze reparatie service komen wij bij u aan huis om uw de storing te lokaliseren, inclusief voorrijkosten en exclusief onderdelen.

Wouters Witgoed is goed voor al uw witgoed; nieuw witgoed, tweedehands witgoed en reparaties. Tevens kunt u tweedehands witgoed inleveren en hiermee korting krijgen op nieuw witgoed. Voor al uw witgoed gaat u naar Wouters Witgoed. Wij zijn Gevestigd in Schagen, Wormerveer & Alkmaar.

Voor al uw witgoed, Wouters Witgoed.
www.wouterswitgoed.nl

Brabeaulander | 29-10-21 | 22:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit feuilleton is fijn leesvoer. Ik ben benieuwd hoe het afloopt.

gestoptmetroken | 29-10-21 | 21:01

Hoe is het eigenlijk met René van Leeuwen?

laurentius | 29-10-21 | 21:00 | 3

Dumpert, onderdeel van mediahuis wat serieus ontzettend küdt en hypocriet is geworden.

Brabeaulander | 29-10-21 | 21:22

GS zou de spaarcenten bij elkaar moeten rapen en René terug moeten halen. En als het kan ook Nick.

76435 | 29-10-21 | 22:08

Wist niet eens dat “die rooie” het nodige in zijn mars had. Ken hem alleen van Dumpertreeten, dat doet ie goed. Dumpert is helaas wel extreem klote tegenwoordig, zoals Brabeaulander al beschrijft. Ik heb er als Magna Carta een permanan te pakken wegens een opmerking daarover, want dat is NICHT ERLAUBT.

Magna Carta | 30-10-21 | 08:12

Mooi stukje geschiedenis om te bewaren.
Maar wat is hier de bedoeling van?
Gaan jullie het nogmaals proberen over een andere boeg?

laurentius | 29-10-21 | 20:58 | 1

Reflectie ook een logische optie? En wellicht als springplank naar een nieuw plan.

Magna Carta | 30-10-21 | 08:15

"Het negeren". Kom maar niet verder.

JorisV | 29-10-21 | 20:56 | 1

"Het negeren" of "De negers", iemand moet een keus gaan maken hier.

Jessinator | 30-10-21 | 16:23

Hoeveel delen komen er nog?

van Oeffelen | 29-10-21 | 20:50 | 4

Dat staat er: 'dit was deel 8 in een reeks van 9'.

Red shirt | 29-10-21 | 21:09

@Red shirt | 29-10-21 | 21:09:

Lekker 1 tweetje dit...

neonreclame | 29-10-21 | 21:14

@Red shirt | 29-10-21 | 21:09: hopelijk geen appendix of spin off nog eroverheen.

van Oeffelen | 30-10-21 | 12:05
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe komt het dat linkse partijen beter met elkaar samen kunnen werken dan rechtse partijen?

Mr_Natural | 29-10-21 | 20:48 | 2

Omdat in links al meer ingebakken zit dat je iedereen blij wil houden . Rechtse mensen vinden t veel minder een punt als zakenmensen of leiders beter zijn, dat is beetje t idee van kapitalisme.
Er zitten dus meer haantjes.
Maar goed wat is links/rechts. Rutte is enorm een samenwerker Sylvana niet.

Shoarmamasutra | 29-10-21 | 20:56

@Shoarmamasutra | 29-10-21 | 20:56:
Links maakt iedereen blij met luchtkastelen. Laat de haantjes het onder elkaar uitvechten, open strijd, de winnaar beslist.

Mr_Natural | 29-10-21 | 21:02
-weggejorist-
Orangutan | 29-10-21 | 20:48 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

waardenloos. next

newray | 29-10-21 | 20:46 | 1

Waar slaat dat nou op?

Leptob | 29-10-21 | 20:50

Nou, kom op met dat boek, een roman dan, de historie is vastgelegd, al is die voor wijzigingen vatbaar, heeft Rutte ons geleerd. De toekomst kan je verzinnen.
Een titel lijkt mij nog de grootste uitdaging.

Wassila | 29-10-21 | 20:44

Ach wat een mooie tijd was dat, toen GS ineens relevant was, en midden in de maatschappij kwam te staan

Padre Grassi | 29-10-21 | 20:43

Heb ook nog op mezelf gestemd. Mooi initiatief. Begin van een trend waarbij ik op partijen stem die niet in de kamer komen...

Karpiet | 29-10-21 | 20:42

Ik begrijp nog steeds niet waarom VNL destijds Jan Roos heeft gevraagd. Ik zag Jan Roos altijd als een typetje. Een typetje van zichzelf? Zijn manier van praten, zijn voorkomen, alles. Ik vond dat ie het leuk deed. Maar kennen doe ik hem niet. Waarom haal je als partij een typetje in huis als lijsttrekker? Dat heb ik mij toen al afgevraagd.

Leptob | 29-10-21 | 20:31 | 3

He roos to the occasion.

Mr_Natural | 29-10-21 | 20:36

Ik begreep nog minder dat ze Moskovicz vroegen. Van klaveren of die ander die waren nog wat.

Shoarmamasutra | 29-10-21 | 20:49

Aha, daar zit dus de persoonlijke pijn.

Stinkend_zadel | 29-10-21 | 20:27 | 1

Waar?

Normpje | 29-10-21 | 20:42

GeenPeil had best kunnen werken, maar dan had je een groot aantal zetels moeten scoren en inderdaad snel een tool moeten hebben om alvast te tonen hoe het zou worden. Als je tien zetels hebt en 40% is voor iets, dan moet je ook 4 om 6 laten stemmen in de kamer. Met 1 zetels kan je nooit iedereen tevreden houden. Werkt alleen bij een stuk of tien of meer.

Watching the Wheels | 29-10-21 | 20:25

"dit is geen roddelpraat". Mooie ben effe je naam kwijt.

JorisV | 29-10-21 | 20:23 | 5

@Watching the Wheels | 29-10-21 | 20:31: Marloes PlYgbQ8yDpE was je altijd voor.

JorisV | 29-10-21 | 20:34

Inneens trek in bier... hiddensoundsystem?

Gottlob | 29-10-21 | 20:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat filmpje van Jan nooit gezien, lekker kort!

Watching the Wheels | 29-10-21 | 20:20 | 2

@Mr_Natural | 29-10-21 | 20:51: wat een hilarische site"
De niet-gelovige Boogschutter met zijn blote mollig lichaam op het strand Heeft Jan Roos officiële Sociale Media profielen?   "

"
Deze mooie mysterieuze acteur afkomstig uit Ureterp, "

Shoarmamasutra | 30-10-21 | 09:13

Patabalie. Het is toch ook geen Frietsumatra.

JorisV | 29-10-21 | 20:19 | 1

Als het maar met majavanaise is.

Shoarmamasutra | 29-10-21 | 20:51

"Ja het is waar, ik word de nieuwe fractie voorzitter van VNL. Het word namelijk tij....." Normaal ben ik niet zo van het knippen in de media, maar hier moest ik om grinniken.

keistad | 29-10-21 | 20:17

Morgen deel 9! Ben benieuwd.
Veel moeite gestoken in deze stukken. Zie ik graag.

SinisterNL | 29-10-21 | 20:15

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen