Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Re:ferendum (3) - Nuttige idioten en rare snijbonen

Wie in die tijd - en ik herinner me oprecht niet of dat nou voor of na de race om 10.000 inleidende verzoeken was - ook plotseling onze peilloze burelen binnen stormde, was Thierry Baudet

Met zijn bekende energieke flair van weleer positioneerde hij zich aan het hoofd van onze bureaus, spreidde de armen en sprak de onsterfelijke woorden: “Jullie hebben een soort Mussolini nodig!”

Destijds lachten we hard om die malle leus, die we als ironie beschouwden en overigens nu nog steeds. Baudet somde op wat hij allemaal al gedaan had, met zijn burgerinitiatief en die keer in 2014 dat hij in de Tweede Kamer helaas vergeefs voor een referendum over de EU mocht pleiten, en wilde zich maar al te graag bij de aanzwellende blauw/gele fanfare van GeenPeil aansluiten.

Wij waren blij met zijn entree, want Baudet, die heeft een zwart boekje vol namen en telefoonnummers en bovendien is hij energiek, vindingrijk en uitermate gedreven. Ook de lui van Burgercomité EU hadden, ondanks het uiteenvallen van hun Burgerforum, geen enkel bezwaar tegen een bondgenootschap met Baudet. Hun grassroots beleving van Europese democratie (het volk, van onderaf) sloot weliswaar beter aan bij de manier waarop GeenPeil opereerde (vanuit de roze thermometer in de aars van de samenleving, via de onderbuik van het internet, met reaguurders en gewone mensen) dan bij de meer elitaire pianoklanken die de enigszins zelfimportante Baudet placht te pingelen maar, zo meenden we: tekent het niet juist de kracht van zo’n initiatief als je het malle matrozenpetje van ons koddige campagnegezicht naast het jasje/dasje van de jonge hemelbestormer des vaderlands posteert? 

Aldus geschiedde, waarbij opgetekend dient te worden dat voorgaande alinea nu iets te veel gravitas geeft aan hoe het destijds ging. Baudet wilde per se meedoen, zou überhaupt geen nee geaccepteerd hebben en wij zeiden hoe dan ook ‘ja tuurlijk hoe meer hoe beter 300.000 is echt fucking veel man’, kortom: het staat hierboven een beetje pompeuzer dan het werkelijk ging.

Rare snijboon, elitaire kwezel, ongelikte beer

“Een rare snijboon”, noemde Pritt hem nadat Baudet weer vertrokken was met onze zegen op zak, en daarvoor noch sindsdien is er geen betere omschrijving van de gesjeesde jeune premier opgedoken.

Zelf had ik Baudet slechts eenmaal eerder ontmoet en we hadden niet direct een klik. Hij de toch wat kakkineuze Heemsteedse zoon van een pianopedagoog, grote mond en overdreven zelfverzekerd, ik een Brabantse provinciaal die zich vaker afvraagt wat ie in zaaltjes te zoeken heeft, dan de zaaltjes opzoekt. Tijdens GeenPeil noemde ik hem een elitaire kwezel en hij mij een ongelikte beer en dat was prima.

GeenPeil werd vanuit GSHQ aangestuurd door de redactie van GeenStijl, in beeld gebracht door René van Leeuwen en Jan Roos en hun cameraman Nick Toet en daar omheen groeide een schil van vrijwilligers. Bestuursjuristen, IT’ers en onze eigen commerciële desk (Joris Bouman bleek van onschatbare waarde voor creatieve ideeën, maar ook om geld los te krijgen aan de Basisweg). Het Leger des Peils groeide tot uiteindelijk ruim 1500 vrijwilligers die de straat op gingen, flyers deur tot deur bezorgden of mensen aanspraken om te tekenen voor het referendum. 

Natuurlijk was er ook media-aandacht, maar die viel in het niet bij wat we zelf deden. Argusogen konden we krijgen van de MSM, scepsis of erger op de opiniepagina’s en ondertussen voelden we de vrees van de gevestigde orde groeien met iedere nieuwe tussenstand. Vanwege wat blaffende bloggers en een internetachtige constructie...

De akkers waar de wind gezaaid werd

Dit is wel waardoor het GeenPeil-referendum - achteraf bezien - uitgroeide tot een soort kanarie in de koolmijn, of het akker waar mede de wind gezaaid werd door een elite die nu, anno 2021, middenin in een pandemie de eigen storm oogst. Terugbladerend door aantekeningen, herinneringen en headlines valt op dat de pennen van de pers steeds dieper in het vitriool gingen en de retoriek van kartelpolitici steeds paniekeriger werd.

Noem me naïef - dat was ik ongetwijfeld ook, met mijn goeie fatsoen en Brabantse belegenheid achter mijn MacBook op een redactiekantoor in Amsterdam Noord - maar ik had echt gedacht dat een initiatief voor méér democratische inspraak in een ondoorzichtig, bemoeizuchtig maar nauwelijks te controleren moloch tot meer bijval zou leiden. Dat ze in Den Haag of Brussel niet op een referendum zaten te wachten, was natuurlijk logisch. Die politici wilden we ook helemaal geen plezier doen, die wilden we op de huid zitten. Waarschuwen, misschien wel, dat ze hun eigen kloof aan het uitdiepen zijn met het “Europese ideaal” waar de enige vrucht die de gewone man er soms van lijkt te plukken, de zure druiven zijn. 

De euro, arbeidsmigratie, de kansloze asielplaag, het verlies van soevereiniteit (en daarmee daadkrachtig democratisch landsbestuur) en het verlies van nationale identiteit (en daarmee maatschappelijke saamhorigheid): het zijn zulke opzichtige gaten in het grote ideaal dat je zou denken dat iedereen ze ziet - en als ze niet tot grote ongelukken leiden, zorgen ze op z’n minst toch voor ongedurigheid, ongemak en onzekerheid.

Maar dat er in de brede media zó negatief gereageerd zou worden op op ons initiatief, waarbij in hun eigen waan verankerde zeloten als Rob de Wijk of Arend-Jan Boekestijn de meest groteske (en populistische) beschuldigingen richting GeenPeil mochten uiten en zelfs Kamerleden probeerden om GeenPeil in de agenda van Poetin te passen, dat had ik oprecht niet zien aankomen. Terwijl ook dat achteraf wellicht toch logisch te verklaren is, zeker als je vanuit de huidige stand van staat en land terugblikt op die tijd van toen. Bovendien: bijna alle “critici” (als je de botte haat zo kan noemen) hadden zelf linksom of rechtsom subsidiebelangen in Brussel of Den Haag. Echt: allemaal.

Politici, en hoogopgeleide bestuurskringen om hen heen, volgen een ingeslagen weg van escalerende toewijding. Zij menen een berg te bedwingen, met een beloning van eenheid en eeuwige vrede tussen alle culturen en religies (en misschien ook nog wel een paar graden afkoeling van de aarde). Anderen zien een zeephelling, met harde, scherpe rotsen op een bodem waar sociale en medische controles via QR-passen de individuele vrijheid geweld aandoen of de klimaatwaanzin en monetaire keuzes die tot economische rampspoed leiden voor de huisvesting en bestaanszekerheid van lagergeschoolden, in samenlevingen die wellicht uiteindelijk alleen nog door geforceerde regeldruk en kinetische handhaving bijeen te houden zijn.

Nuttige Idioten met een printer

Ondertussen was het voor ons toen nog één groot spel van ironische polemiek en democratisch plezier, maar werd er ook loeihard gelopen door iedereen. Tot aan de laatste domme opinieboer in dagblad De Limburger die ons “Poetins Nuttige Idioten” noemde, gaf de tegenwind nieuwe energie aan onze missie. “Durf tegen die wind in te pissen ook al krijg je die pis recht terug in je gezicht”, zei Hans Teeuwen in een oproepvideo om te tekenen, en zo voelde het ook.

Jelle Geusens!

En energie hadden we. Chemie ook. Thierry was bevlogen en creatief. Hij verbeeldde met zijn luide, rollende lach en weidse gebaren de beschrijving van een levende wervelwind. Jan Roos, de botte houwdegen, moest weinig van ‘m hebben en René van Leeuwen pruimde de mannen allebei niet. Met veel genoegen kan ik terugdenken aan een van de tochten die ze gedrieën plus cameraman maakten om 150.000 uitgeprinte handtekeningen naar de Kiesraad in Heerlen te brengen - vanaf Amsterdam een retourtje van bijna 400 kilometer.

Baudet en Roos waren de hele weg aan het kibbelen over de kleinste dingen, zoals rapmuziek en klassieke muziek, terwijl Van Leeuwen probeerde om er met Nick nog een nuttige (nieuws)video van te maken. Doodmoe was ie, bij terugkomst. Jan en Thierry hadden hun act opgevoerd, René had het werk gedaan - zoals hij later tijdens de campagne richting 6 april ook altijd harder zou sleuren dan onze zelfverklaarde diva.

Lekker gewerkt, Van Leeuwen

Zelf zat ik in die tijd eigenlijk alleen maar op GSHQ, achter mijn laptop. Topics rammen, mails versturen, mensen bellen, een beetje regie proberen te geven aan een project dat steeds meer z’n eigen leven was gaan leiden, gelukkig in de juiste koers. Idioten waren we, en nuttig ook, want we hadden onze eigen printers.

Toen we op den duur een beetje zonder ideeën waren geraakt om aandacht te krijgen voor ons referendum-initiatief, besloten we naar het Plein in Den Haag te gaan met ons busje, een kratje bier en een pak flyers in de hoop wat camera’s van de politieke pers mee te pakken. Baudet dacht een maatje groter die dag en kwam breed lachend het Binnenhof op geschreden, omringd door Braziliaanse danseressen in blauw-gele glitterpakjes. Tot op de dag van vandaag zie je de foto’s daarvan nog wel eens terugkomen in berichten over het Oekraïnereferendum. 

Ondertussen moesten we nog wel die 300.000 handtekeningen halen en voelde je de haat tegen GeenPeil groeien bij de gevestigde orde.

Dit was deel 3 in een reeks van 9. Alle eerdere afleveringen hier.

Reaguursels

Inloggen

In de Amerikaanse verkiezingen stem je naast de president ook voor of tegen bepaalde wetsvoorstellen. Dat zou hier ook moeten.
Dan haal je al wat hete aardappelen uit de brei zodat er geformeerd kan worden. Iedere partij is opgebouwd rondom het eigen heilig huisje.
Als meerderheid stemt voor verruiming euthanasie, dan hebben de condessionele maar te conformeren. Stemt de meerderheid van de populatie voor beperken immigratie, dan heeft globalistisch Nederland zich maar te conformeren.

Dr.Platypus | 25-10-21 | 09:33

"Destijds lachten we hard om die malle leus, die we als ironie beschouwden en overigens nu nog steeds."
Overigens nu nog steeds? Dat snap ik echt niet, van Rossem. Dat je met nostalgische gevoelens terugkijkt op die periode, daar kan ik inkomen. Dat je je herinneringen geen geweld aan wilt doen, dat begrijp ik. Maar dat je nu nog altijd meent dat zijn uitspraak "jullie hebben een soort Mussolini nodig!” als ironisch dient te worden gekwalificeerd en daarmee kan worden afgedaan getuigt mijns inziens van een zekere blindheid die werd en wordt opgeroepen door zijn innemende persoonlijkheid, zijn "energieke flair".
Je moet echt duizend andere uitspraken van Baudet wegstrepen om deze af te kunnen doen als ironie.
Inderdaad, velen, waaronder ondergetekende, dachten aanvankelijk dat Baudet speelde, dat hij het spel der ironie tot in detail beheerste, en dat het hem te doen was om te prikkelen, uit te dagen en daarmee de vijand te ontmaskeren. Maar in de loop der tijd bleek het omgekeerde. De ironie was gespeeld, en verborg een mens- en wereldbeeld dat deels overeenkwam met wat zijn vijanden hem aan probeerden te wrijven.
Als het ironie is, dan is het ironie met een dubbele bodem, ironie die zichzelf ondergraaft. Als hij speelt, dan speelt hij met vuur.

Schoorsteenveger | 25-10-21 | 09:30

Als marketing specialist zei ik bij voorbaat al dat jullie de campagne verkeerd opzetten. Vooral Jan Roos kreeg veels te veel airtime met zijn peppie en kokkie pakje. Mensen stemmen misschien wel tegen dat oekraine gezeik. Maar voor de regering stemmen ze voor "mooie jongens" in pakken. Dan moet je dus dat "peppie en kokkie" imago dumpen. En dat deden jullie niet.

Mika6101 | 25-10-21 | 09:21

Ik heb destijds Nee gestemd, maar achteraf had ik beter Ja kunnen stemmen. Een Europese associatie met Europa geeft de Oekraïners houvast terwijl de russen Stukken van het land annexeren.
En de argumenten van toen: Het is niet slechts een akkoord, binnen een paar jaar zijn ze lid van de EU', en 'We rommelen ons een nieuwe koude oorlog in'. Blijken nu schromelijk overdreven geweest.
En zowel Baudet als Roos bleken achter onbetrouwbare egocentrische mannetjes te zijn die hard werken aan hun eigen destructie. Geen mensen om de geopolitiek aan toe te vertrouwen.

bamitoren | 25-10-21 | 08:27 | 5

@bamitoren,

Dus over 3 van de 1001 redenen om nee te stemmen denk je nu anders. Dat kan, alleen spreek je jezelf wel een beetje tegen over die Koude Oorlog. Precies dat "houvast" voor de Oekraïners (deels opgestookt door van Baalen, Verhofstadt en Timmermans) is wat de betrekkingen met Rusland tegenwerkt. Het is trouwens ook vanwege die EU-staatsgreep en daaropvolgend anti-Russisch geweld dat de Russen zich daar mee bemoeiden.

Dandruff | 25-10-21 | 08:55

Het is nog te kort geleden om deze conclusie te trekken. Het is een stap voor toetreding tot de EU, net zoals Albanië, Servië en Macedonië dat graag willen (en de EU dat schijnbaar ook wil). Kortom, Oekraine is een steen waarmee het gebouw gemetseld wordt.
Nu, 30 jaar na het Maastricht verdrag, weten we ook wat de echte gevolgen zijn. De gevolgen komen niet meteen, maar ze komen wel altijd.

Pje911 | 25-10-21 | 09:22

Het gaat helemaal niet om Baudet of Roos of welke persoon dan ook. Het gaat erom of het volk inspraak mag hebben bij beslissingen met vergaande consequenties. Of iemand onbetrouwbaar of egocentrisch is, staat daar los van. Gelukkig maar, anders was er geen plek voor het anti westerse sentiment van de leden van het kartel.

Ride_On | 25-10-21 | 09:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Boem Boem Baudet.

Conan de Rabarber | 25-10-21 | 07:59

Ach ja de glorietijden van nog ietwat relevant zijn maar alleen entertainment en klaagzangen zijn gebleven. Af en toe wat voetwerk voor JA21. That's it. Zou het toch de magie van de diva geweest zijn? Maar divided you all fall.

GeenAccount | 25-10-21 | 07:47

Het was een mooie kwajongensstreek, maar meer ook niet. Ik heb toentertijd de petitie getekend en 'nee' gestemd, enkel om Rutte te zien spartelen. Maar ik heb er geen enkel probleem mee dat het verdrag uiteindelijk ongewijzigd gesloten is. Boeien.

Wel geinig dat al die domrechtse megalomane zelfbenoemde messiasjes door deze pyrrusoverwinning gigantisch in zichzelf gingen geloven. And it all went to shit, as usual.

de IJsman | 25-10-21 | 01:09 | 4

Het hoeft niet hoor; te koop te lopen met jouw leeghoofdigheid.

forecastle | 25-10-21 | 07:51

Directe democratie vergelijken met dom rechts en megalomaan en dan zelf pro EU stemmen. Noemen ze dat nou een contradictie in terminus, hypocriet of gewoon een beetje dommig? Of gewoon alledrie natuurlijk.

Ride_On | 25-10-21 | 08:00

Domlinks is dan weer dubbelop.

Conan de Rabarber | 25-10-21 | 08:01
▼ 1 antwoord verborgen

Het akker, wat is dat?

MonsantoSucks | 24-10-21 | 23:39

Mooi verslag. Leuk om mee te lezen. Ik zat toen post-chemisch uit te deuken en dit greep me meteen. GS bruiste ongekend. Heerlijk. Leuk om de achterkant ervan te zien.

FustViking | 24-10-21 | 23:28

Dankzij dat associatieverdrag is de Krim nu door Rusland bezet, en is er een oorlog in de Donbass gaande waarbij MH17 uit de is lucht geschoten.
"Wie wind zaait, zal storm oogsten".

Leon Tosti | 24-10-21 | 23:03 | 1

Zojuist op radio1 stelde Joost Vullings de vraag: Waarom moet je in Oekraïne als je daar op familiebezoek bent naast een plantenbak zitten?
Antwoord van een schrijfster daar aan tafel: Omdat je na 11 wodka's helemaal niks kunt.

drs.Nee | 25-10-21 | 00:00

Tja, die dag op het plein vergeet ik ook nooit meer. Tussendoor kwam Martin Bosma ons actievoerders vanaf de zijlijn bekijken. Hoewel ik en mijn twee makkers onszelf op afstand hadden gezet van de Burger comité groep Den Haag om ons eigen plan te trekken, gingen wij gedrieën stug door met ondersteuning van Pepijn v Houwelingen,en voorzien van de GS flyers en posters bij nacht en ontij hele wijken voorzagen van de belangrijke Geen Peil info om te gaan stemmen met het referendum. Daarnaast had de jongste van drie zijn creatieve brein met onze door de EU subsidie aangevraagde gelden ingezet om een opvallend geel fietshoesje te laten ontwerpen en produceren die wij uiteraard over elk zadel trokken dat we voor ogen kregen. Zo ook die middag op het Plein en omstreken. En wat je zegt v Rossum, we waren nuttige idioten en rare snijbonen. Maar wel met een juiste blik op de toekomst van Europa, en een alarmbel richting de in slaap gesuste maatschappij.

Welles! Nietes! | 24-10-21 | 22:23

Zijn er nog mensen in de “So Low” winkel geweest op de Halloween afdeling ?

dhrat | 24-10-21 | 22:16 | 1

Ken je daar nog zwartepietenpakken kopen?

Schwanzeleber | 24-10-21 | 22:57

Het referendum was een slecht idee, aldus de gevestigde orde. Men dacht daarbij natuurlijk aan Zwitserland, dat straatarme land waar anarchie heerst, allemaal als gevolg van referenda.

Rhenium | 24-10-21 | 22:00 | 1

Ja, er is niets wat de elites meer vrezen dan echte democratie.

Asteroid-B612 | 25-10-21 | 08:34

Blijft hoe dan ook geweldig wat jullie gepresteerd hebben. Top!

Verderkijkert | 24-10-21 | 21:42 | 1

Inderdaad, hoewel Rutte maanden nodig had om nee te zeggen tegen de nee-stem. Al wat rest is dit nuttig 9-delig feuilleton-naslagwerk.

drs.Nee | 24-10-21 | 21:53

"What a strange brush... An unlicked bear !"

Asteroid-B612 | 24-10-21 | 21:36 | 1

A strange stringbean.

Asteroid-B612 | 24-10-21 | 21:39

Nodig Tsjerrie eens uit, aub.

HogeNood | 24-10-21 | 21:09 | 1

Aapjes kijken

BobDobalina | 24-10-21 | 21:18

Als je als Nederlandse politicus oprecht bevlogen bent op een manier die ingaat tegen de heersende machtsblokken, lijkt het mij onmogelijk om op termijn niet te ontsporen.

MickeyGouda | 24-10-21 | 20:54 | 2

Zie Omtzigt.

Duwbak_Linda | 24-10-21 | 21:00

Triest maar waar.

Kicksalot | 25-10-21 | 08:40

Ah, iedereen is naar de *Vrrroemmmm*

Duwbak_Linda | 24-10-21 | 20:47

Voor mij ging het mis toen Janbriefje wel erg opzichtig met Blonde Greet begon te flirten. Ruim voor de verkiezingen dat is.

Hetkanverkeren | 24-10-21 | 20:41

Zou Thierry die dame met die gele veren nog in zijn fractie kamertje hebben uitgenodigd?
Oh, nee, die had ie toen nog niet.
Weer een gemiste kans.

Osdorpertje | 24-10-21 | 20:41

Ik wil mijn nick graag houden dus ga ik niks zeggen over GS vs Baudet.

PolderTaliban | 24-10-21 | 20:41 | 2

Joh, plaats het in perspectief. Als Baudet echt nog een sterke zaak had, zou GS daar niets aan kunnen afdoen. Die kiezers en leden zijn echt niet allemaal afgehaakt vanwege de topics van Van Rossem. Trust me, ik was lid.

Duwbak_Linda | 24-10-21 | 20:44

Is heel verstandig. GS was de pianist. De muziek was van Baudet zelf. Accepteer/snap dat nou eens, stelletje blinde vinken.

Normpje | 24-10-21 | 20:52

Verschijnt dit ook nog in boekvorm?
Ben benieuwd naar de komende hoofdstukken.

TonAlias | 24-10-21 | 20:39

Ik vond dit zeker ook een mooi initiatief wat met goede intenties is gestart maar helaas niet de (democratische) impact die het heeft beoogd. Misschien een wat vreemde gelegenheidscoalitie met achteraf wat rare snuiters - maar achteraf is mooi wonen.

hetgeleteken | 24-10-21 | 20:38

Baudet is verleden tijd. Wat heeft die gast het door z'n vingers laten glippen. Hij had goud in handen maar heeft het FvD in een tijdsbestek van slechts een paar maanden volledig de vernieling in geholpen. Ik kan er nog kwaad om worden.
Ik zou liever zien dat jullie geen aandacht meer geven aan die kwast maar juist aan iemand als Joost Eerdmans. Ook een voormalig columnist van GS meen ik.

Barend Braakbal | 24-10-21 | 20:37 | 5

Raak. Ik weet nog die provinciale verkiezingen. Baudet was even de grootste partij geworden en mocht een overwinningsspeech houden. Even later schijtte een uil alles onder...

ZoekEenVrijeNick | 24-10-21 | 21:29

Dat is helemaal een flapdrol eerste klas ! Die waait met alle winden mee!!

geenhakbar | 24-10-21 | 21:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat het busje niet geëscorteerd werd, of anderszins beveiligd. Tegenwoordig zou je toch op zijn minst vrezen dat er onderweg een aanslag op het busje wordt gepleegd. Ik had het niet willen besturen.

mozaard | 24-10-21 | 20:36 | 1

Met een vacuümbom uit een kaaggeleid projectiel.

Schwanzeleber | 24-10-21 | 22:59

Het was mooi geweest als we kabinet Jan Roos hadden gehad.

Brabeaulander | 24-10-21 | 20:34 | 7

@Normpje | 24-10-21 | 21:08:
Kweenie hoor. Vond Jan R goed met filmpjes maken. Kon heerlijk boos en uitgesproken zijn (bomen genocide!). Als politicus vond ik hem geen moment geloofwaardig en vertrouwenwekkend.

Duwbak_Linda | 24-10-21 | 21:18

@Duwbak_Linda | 24-10-21 | 21:18: Ik mag Jan Roos wel, maar hij is niet geschikt als politicus. Leuk om met wat bier een beetje reuring te veroorzaken, maar een inhoudelijk politiek debat is iets anders.

Tashtego | 24-10-21 | 21:30
▼ 4 antwoorden verborgen

Ach, ik denk nog altijd met blijdschap terug aan dit initiatief. Baudet vond ik persoonlijk niet heel positief overkomen in de GS filmpjes (zijn opkomst kwam later). En Rob de Wijk schudt alleen maar handen zolang er subsidiemuntjes uit de mouwen rollen. Over de rol van Boekestijn was ik wel teleurgesteld. Die had ik hoger ingeschat. Maar goed, dat blijft een VVD'er.

Duwbak_Linda | 24-10-21 | 20:32

Ach ja, je kan nog zo'n grote wal bouwen om te proberen het gigantische logge EU schip te laten keren maar dan zetten ze gewoon de hoovercraft modus aan.
Overal is aan gedacht.

Leptob | 24-10-21 | 20:31

Start 2.0,
Doel hetzelfde, alleen urgenter.

Ray Skak | 24-10-21 | 20:30

Leest als een jongensboek voor vijftig plussers die willen rebelleren gelijk een kind.
Zelf meegedaan, een paar duizend flyers in brievenbussen gestopt en uitgedeeld, talloze leuke gesprekken gehad met de ontvangers.
T broeit nog steeds, die onvrede met die deugkliek in Den Haag, bij mij althans.

Wassila | 24-10-21 | 20:30

Koolmijn? Kolenmijn!

zuiderduin | 24-10-21 | 20:30

Ik had alle vertrouwen door Theo Hiddema. Ik dacht dat Baudet wel mee moest vallen als hij het in hem zag zitten. Maar gaandeweg te veel onnodige incidenten. De boreale speech deed mij beseffen dat ik fout zat en daarna is het heel rap bergafwaarts gegaan.

littlelebowsky | 24-10-21 | 20:29

Mooi verhaal.Jammer dat ik de afloop al weet.

BrutusBosch | 24-10-21 | 20:25

Zo, Jan Roos 20 kilo geleden.

UpdateAvailable | 24-10-21 | 20:24 | 1

20?

Optimist...

Wijze uit het Oosten | 24-10-21 | 20:27

Maar we hebben wel gelachen!

En die kop van Orwelgron sprak boekdelen....

Wijze uit het Oosten | 24-10-21 | 20:21

Leuk om de foto's weer te zien. Jammer dat Baudet zo is ontspoord de afgelopen 2 jaar.

Old_Spice | 24-10-21 | 20:19 | 4

Jan Roos is ook behoorlijk ontspoord geraakt.

leo de pejo | 24-10-21 | 20:26

@leo de pejo | 24-10-21 | 20:26: Oh vertel?... Ik vind hem anders zeer vermakelijk bij Roddelpraat.

Kowalski11 | 24-10-21 | 20:36

Lieve peilhondt overigens

Tobi | 24-10-21 | 21:05
▼ 1 antwoord verborgen

Rare snijboon.. Een totale mafkees is het geworden.. Elitaire koekwaus is het.

niv01 | 24-10-21 | 20:19

Negatieve rente per 1 januari 2022 voor spaargeld boven de 100k bij ABN-Amro, iemand een bindend referendum?

BadPatNL | 24-10-21 | 20:17 | 9

@BrutusBosch | 24-10-21 | 20:34: Ja grapjas, net als het saldo wat op je OV chipkaart staat, maar dat geeft ook niemand op. De grap is dat de Nederlandse overheid niet zomaar kan achterhalen of jij een huis hebt in het buitenland.

Old_Spice | 24-10-21 | 20:58

@BadPatNL | 24-10-21 | 20:25: Dan moet je wel de berekening maken hoeveel je aan negatieve rente kwijt bent, dat vergelijken met de bankkosten bij een andere bank zodat je onder de 100.000 euro per bank kan blijven. Hypotheek zou ik voorlopig even niet aflossen, eerst kijken wat die ratten in Den Haag gaan doen. Als ze het eigen huis in Box 3 gaan zetten kan je de hypotheek beter houden.

Old_Spice | 24-10-21 | 21:00

@MK27 | 24-10-21 | 20:43: ja want de aanpassing aan uw huis voor het mileu gaan u ook een klein vermogen kosten. Een optimistische belg architect riep van de week de aanschafwaarde van een oud huis , daarkomt the zelfde bedrag bij aan mileu aanpassingen. Met een hypotheek er nog op gaat u dat niet trekken.

Banenenrepubliek | 25-10-21 | 12:25
▼ 6 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen