achtergrond

Geenstijl

FOEI! Jeugd leest onfatsoenlijke boekjes die over 'witte meisjes met lang los haar' gaan

J!

Nou hersenverweekgeneratie, wij zijn er uit waarom jullie het haar tot over den ooren dragen, niet meer met twee woorden wensen te spreken en de gansche dag naar zedeloze heupbewegingen van langharig werkschuw tuig kijkt bij Top Pop en MTV. 

Het is de schuld van jeugdlectuur die wél gewoon leuk is om te lezen en wél gewoon succesvol is en waarmee schrijvers wél gewoon geld verdienen zodat ze geen subsidie nodig hebben en waarin eindelijk eens geen stichtelijk linkse kutmoraal zit verstopt omdat 'literatuur een boodschap moet hebben' en dat soort typische gelul van een fopwetenschap waarvan we sinds Karel van het Reve al weten dat het een fopwetenschap was, is en altijd zal blijven. Bovendien: een '''wetenschap''' die uitsluitend wordt beoefend door lelijke wijven die hun hele leven hebben gehoord dat echt helemaal niemand ze wil doen en daarom zijn ze nu stikjaloers op boekjes die over neuken gaan. In Volkskrantoïde newspeak heet dat: "Pulpboeken die seksistisch en racistisch denken bevestigen. Verhalen die stilistisch, inhoudelijk, cultureel en moreel armoedig en zelfs schadelijk zijn.

En dat is allemaal de schuld van Mel Wallis de Vries (niet Sanne) want die is VEUL te succesvol en verkoopt VEUL te veel boekjes, daarom moet ze nu helemaal Sywert van Lienden gaan, vinden Yra van Dijk (V) en Marie-José Klaver (niet Jesse). Zo niet, dan zal de jeugd opgroeien tot Jan Roos, loopt straks de hele dag met messen op zak door de Bijlmer, streamt muzak van Lil Kleine en, het allerergste, zal als ze groot zijn rechts stemmen.

Wat er precies zo erg is aan die succesvolle, leesbare, spannende, vlot geschreven, moderne, leeshonger opwekkende powerboekjes van Wallis de Vries (niet Sanne) en andere wél succesvolle schrijvers? "De typetjes hebben steevast één ding gemeen: het zijn altijd witte meisjes met lang, los haar. De meisjes lijken geen enkele inhoud of substantie te hebben. De personages veroordelen elkaar op hoe ze eruit zien.

'Witte' (daarmee bedoelen ze 'blank', red.) meisjes met lang los haar! BAH! Elkaar beoordelen op uiterlijk! FOEI! 

Nee, beter zien alle wijven in boekjes er uit als Marie-Jose Klaver (niet Jesse) met zo'n leuk praktisch pottenkapsel, de zure bebrilde blik van de Nederlandse docentenmiddelmaat en een harses als een kapotgestempelde bibliotheek jeugdpas. Of als Yra van Dijk...oh wacht dat is nog best een milf. Dat is de dochter van Teun van Dijk, hoogleraar fopwetenschap die destijds zeker wist dat Gerrit Komrij (VZMH) achter het pseudoniem Mohamed Rasoel zat die het baanbrekende pamflet 'De ondergang van Nederland - Land der naïeve dwazen' schreef, waarin met meer dan vooruitziende blik werd gewaarschuwd voor de islamisering van Nederland en de rivieren van bloed in een failed multiculturele state.

Ja kinders, boeken moeten vooral stom, moeilijk en saai zijn en worden geschreven door schrijfsters die er uitzien als Maartje Wortel. Daarom ook mocht je vroeger met je biebpasje alleen van die J-boeken lezen, met veel Thea Beckman, Evert Hartman, Joop ter Heul en Godfried Bomans maar als je het waagde toch Reve of Hermans te lenen dan kwam zo'n onwelriekende gleuf er tijdens het stempelen wel achter en werd je streng getuchtigd dat er niet voor niets een jeugdafdeling is. Als het aan dit soort clitorisvrije genotshaters ligt leest de jeugd straks uitsluitend de Bijbel de Koran, alles van Judith Butler, het verzamelde werk van Anja Meulenbelt, Betje Wolff, Aagje Deken en natuurlijk Gloria Wekker, maar beslist niets hedendaags met een oplage van boven de 350. Succesvolle schrijvers, dat moet je niet willen, daar krijg je alleen maar uitgeverij Prometheus van. Saaie betuttelende door het verlepte vagijnfront goedgekeurde 'literatuur', dát moedigt jeugd tenminste aan tot lezen. Daar zal de minderjarige jeugd pas écht voor naar de Bruna Bol.com rennen om het delen van naaktfoto's via Snapchat en het TikTokken van low life thug straatcultuur in te ruilen voor het lezen van niet interactieve teksten die uit meer dan 240 tekens bestaan. 

Daarom deze GS-doe-opdracht aan den jeugd: leest allen de pulp van Mel Wallis de Vries, Buddy Tegenbosch, Rob Ruggenberg en Francine Oomen! Meld je aan bij Propria Cures! Schrijf pamfletten tegen de fastsoenskanker en die onophoudelijke stichtelijke crackdowns van docenten en andere babyboomers op je school! Richt een tegenschoolkrant op en vernietig het fundamentalistisch moralistisch onderwijsfascisme! Lees Sylvia Witteman en Stella Bergsma voor inspiratie! Lees elke dag Volkskrant en doe wat niet mag van de Volkskrant-columnisten (wat heel veel is)! Lees vooral strips! Lees Giphart (het vroegere werk over studenten die seks hebben, niet die truttige hedendaagse kookboekenzooi van hem) en Zwagerman! Noem 'spoken word' gewoon weer poëzie! En in godsnaam, ga nooit literatuur'''wetenschap''' studeren! Of je moet alsnog cassiere, kapster danwel hoer of Volkskrant-literatuurrecensente willen worden als je later groot bent natuurlijk.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.