Rekeningrijdenplan komt niet door de APK
Glimmend uiterlijk, maar een puinhoop onder de motorkap
De ANWB, Bovag en enkele andere clubjes kregen deze ochtend dankzij uitstekende persconnecties hun nieuwe rekeningrijdenplan op iedere digitale voorpagina. Nou ja, plan... Een ongeloofwaardig positief pamflet met alle voordelen van rekeningrijden, waaronder de milieuvoordelen, de voordelen voor de automarkt en het eerlijker belasten van de gebruikers, maar geen woord over de daadwerkelijke invulling van dit project en alle grote bezwaren die al jaren leven rond rekeningrijden. Niets over de techniek die nodig is om dit realiseren. De privacy-aspecten daarvan zijn één van de grootste bezwaren tegen deze vorm van belasting. Willen we wel dat de overheid constant bijhoudt wie precies waar rijdt? En hoe richten we dat in zonder een enorme privacyblunder te begaan? En wie gaat dat betalen? Terechte vragen die leven, maar de petitieclubjes komen niet verder dan: "Houd rekening met voortschrijdend inzicht in de techniek." Ook de daadwerkelijke prijs van rekeningrijden voor de consument komt niet aan bod. Het schrijfsel adviseert dat automobilisten gaan betalen per kilometer en dat het tarief afhankelijk is van de uitstoot van uw auto. Maar is dat dan 1 cent per kilometer, 10 cent, 1 euro? Of is het idee dat we als land eerst akkoord gaan met het concept van rekeningrijden zonder de prijs te weten en daarna de overheid, die de automobilist al jaren uitmelkt, een tarief uit de mouw laten schudden? En nu we het toch hebben over de kosten. Hoe voorkomen we dat de automobilist de nieuwe roker wordt? Dat de CO2-accijns in het rekeningrijden niet ieder jaar een klein beetje omhoog kruipt onder het mom van milieu, maar dat het in de praktijk vooral betekent dat de lagere inkomens zonder budget voor een dure elektrische auto steeds verder wordt uitgeknepen? Ook hier geen woord over in de plannen. Dit pamflet is een half idee zonder praktische invulling. Alsof iemand zegt 'Israëliërs en Palestijnen moeten gewoon vrede sluiten' zonder verdere onderbouwing en dat alle kranten dat kritiekloos overpennen. Het is een wanhopige poging om hun achterban de indruk te geven dat ze hun belangen verdedigen, zonder daadwerkelijk met een solide oplossing te komen. Het is een aanfluiting waar de automobilist geen meter mee opschiet.
Reaguursels
InloggenAls we nu eens beginnen om elektrisch rijden echt mogelijk te maken, als iedereen nu massaal
Aan de stekker zou gaan dan gaat massaal de tv en het licht uit
Hoe moet dat met mijn oude Volvootje? :(
Ongelofelijk! Met een simpele accijnsverhoging bereik je precies hetzelfde, zonder dat er een miljarden kosten IT systeem hoeft te worden opgetuigd. Een accijnsverhoging gaat de schatkist vanaf dag één geld opleveren. Bij rekeningrijden duurt het jaren voordat de kosten zijn terugverdiend! Als er meer belasting betaald moet worden dan is dat maar zo, maar dit is pure waanzin. Ik ga mijn ANWB lidmaatschap opzeggen!
Een auto met hoge co2 uitstoot, gebruikt ook meer benzine en betaalt dus al extra. Meestal is zo'n auto ook zwaarder, dus ook de wegenbelasting is al hoger. Het linksdraaiend gespuis wat ons regeert wil gewoon ieder plezier uitgummen.
Kortom; autorijden wordt nog duurder, helemaal met een kneiterlinks kabinet in wording. Ik heb een beroep waarbij ik (vanwege eerdere bezuinigingen) elke drie jaar weer van baan moet veranderen. Daar valt niet achteraan te verhuizen. Een andere werkgever zoeken op mijn leeftijd (50) is kansloos. Het wordt voor mij dus rendabel te stoppen met werken en op de maatschappij te gaan parasiteren... alles voor het klimaat toch??
Maar de VVD directeur van de ANWB vind het een geweldig rechtvaardig plan.
basis vragen:
als de overheid wilt dat je per km betaald:
1) geld dit ook als je met de sleurhut naar mofrika ga, Hoezo moet ik aan nederland betalen als ik in het buitenland rij
2)benzine autos gaan ook betalen dus kastjes in de auto kan het niet worden
3)de a15/a16 staat weer eens geblokkeerd danzij de kurwa chauffeur die met pech staat..,ergo 15 km omrijden :
Kosten voor jan met de pet..
of zal de (r) overheid iedereen een kastje verplichten en gewoon betalen ..
het is zo simpel:
de overheid duwt de E-auto door je strot
de overheid loopt via de benzine miljarden aan accijnsen mis
de wappieclubs spreken af dat ze de overheid wel een handje helpen en zie daar.
poltiek van links naar extreem links ( jorritsma is nu niet echt rechts) support dit..
de echte mobilist roept :tyft op
maar han , ik heb een smetje op mn ten-broeke dankzij een assistant, weet het beter.....
politiek hanglul die het is
Ter vervanging van het kwartje van Kok nu de euro van Rutte tenminste voor de kleine man.
De enige reden voor rekeningrijden is dat mensen met een e-auto dreigen te ontsnappen aan de grijpgrage handjes van 'onze' overheid. Daarvoor gaat dus een miljarden kostend systeem opgetuigd worden, privacy telt niet meer en het gaat klauwen met geld kosten.
Bedragen die ik hoor liggen rond de € 0,05 per km. Aangezien de gemiddelde auto in Nederland 17.000 km per jaar rijdt komt dit dus neer op € 850,--. Hoezo goedkoper.
Echter, er is nog hoop. Conform de algehele wanpermance van onze sukkelige overheid gaat dit minimaal 5 jaar langer duren dan gepland (en gaan de kosten verdrievoudigd worden). Daarnaast kunnen we dit gewoon kapot gaan procederen op privacy.
En natuurlijk komt dit niet toevallig net ná de verkiezingen. Ze weten al 20 jaar dat wij dit niet willen want anders had het wel met hoofdletters in ieder verkiezingsprogramma gestaan.
Hoe zit het dan met een auto van de zaak ? Die mensen hebben er dan denk ik geen last van. Werkgevers hoor je ook niet, die trekken het dan kennelijk weer af van de belastingen. Zo zijn het straks een paar simpele geesten die alles voor hun kiezen krijgen.
Oude auto's moeten het zwaarst belast worden want vies dus inderdaad, de rekening gaat naar Jan met de pet die net aan zich een derde hands dieseltje kan veroorloven. De tijd dat de PvdA er voor de arrebeider was, is al 50 jaar voorbij.
Mooi al die belangenverenigingen voor de automobilist. De laatste 10 jaar hebben ze alleen maar ingestemd met alle overheidsvoorstellen die de autobezitter handen vol geld extra hebben gekost (en nog veel meer gaan kosten). Dit soort clubjes wordt geleid door "mensen" die veelal zelf op de achterbank van het voertuig zitten.
Er zit maar één zogenaamde belangenvereniging voor de automobilist bij en dat is de ANWB. Zogenaamd want in werkelijkheid is iedereen lid vanwege de Wegenwacht; ik kan me niet voorstellen dat iemand daar lid is vanwege de lobby.
De ANWB is al 2& jaar bezig om rekeningrijden ingevoerd te krijgen. Eind jaren 90 liep de toenmalige voorzitter Guido van Woerkom zich er het vuur uit de sloffen voor. En iedere keer werden ze teruggefloten door opzeggende leden. Het verraders-DNA zit daar echter diep, want wéér proberen ze het.
Er is al een dijk van een kilometerheffing, dat is de brandstof.
Zelfs met een belastingvrije oldtimer betaal je daar aan mee.
Kun je een nieuwe zuinige auto betalen, dan heb je daar minder last van.
Moet je een oud bakkie kopen, dan heb je naast de onderhoudskosten pech, en mag je meebetalen aan de Tesla van de zaak van je manager.
nodig:
- 4-zits auto voor minder dan een minimum netto jaarloon (+- 17.5k)
- minimum range van 150km zonder bijladen
Er zijn momenteel goedkopere benzine-auto's die een stuk verder kunnen,
maar dit is dus al een compromis: duurder mag niet, subsidie om dat bedrag te behalen mag niet, prijs is INCLUSIEF alle belastingen en extra kosten.
kilometers geef je zelf maandelijks/jaarlijks door. controle bij de verplichte apk waar toch al de kilometerstand wordt bijgehouden. geen gezeik met privacy dan. wordt uiteindelijk een gemiddeld maandbedrag op basis van eerder verbruik net zoals de energierekening met bijbetalen/terugkrijgen.
En oh ja: naheffing voor te weinig opgegeven kilometers mogen alleen maar die extra kilometers kosten, ZONDER administratiekosten, ZONDER boetekosten of wat dan ook. Directe verrekening bij wisselen van eigenaar van de auto op kosten van de huidige eigenaar voor overschrijving.
Ha, ik zal de ANWB even mailen. Als dit plan erdoor komt, ben ik direct lid af. Dan heb ik mijn eerste bezuiniging al bereikt om deze nieuwe fiscale aanslag op mijn geld en bezit te compenseren. Ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen, mocht men lid zijn. Post van leden stellen dit soort clubs altijd erg op prijs, dus laten we ze blij maken. Het is een kleine moeite, toch?
Ik ergerde mezelf al wat langer aan de geforceerd “inclusieve” voorpagina van het ANWB ledenblaadje.
Deze natte scheet is de nekslag vwb mijn lidmaatschap.
Heb me ooit deaud laten verklaren daar om van het lidmaatschap af te komen, kleine moeite grote besparing!
Heel goed. Mensen zijn lid van de ANWB uitsluitend voor de Wegenwacht. Stiekem probeert de ANWB er al 20 jaar rekeningrijden doorheen te drukken (hi Guido van W.!) wat niet in het belang van de leden noch ooit rechtstreeks aan de miljoenen leden gevraagd is.
U brengt mij op een idee. Dank!
De plannen zijn ook zo doorzichtig: Elektrisch rijden geen houderschapsbelasting maar wel kilometerheffing. Oftewel nog een extra verhoging voor de fossiele rijders. En dan weer extra subsidie voor de aanschaf van nieuwe (elektrische) auto's. Raar dat daar een Bovag blij van wordt in het broekje(omzet). Alleen jammer voor hun (en hun leden) dat zo'n auto erg weinig onderhoud nodig heeft. Helaas voor de paupers die niet veel rijden in hun wat oudere bakje: Technisch en economisch nog lang niet afgeschreven maar wel veel meer betalen dan een nieuw=rijder. Helemaal belachelijk voor mensen die niet minder dan 10.000 km per jaar rijden in hun fossiele auto. Een nieuwe auto aanschaffen, als ze dat al kunnen betalen, is veel milieubelastener dan in hun huidige auto blijven rijden. Een nieuwe auto bouwen schaadt ook het milieu en er zijn momenteel niet genoeg grondstoffen om iedereen elektrisch te laten rijden. Het zou dus alleen prijsopdrijvend werken. Maar al die voorzitters wel weer lekker deugen op de voorpagina's.
die minder dan 10.000 km per jaar rijden
In een land waar autorijden al extreem duur is gemaakt, zal iedere stap niet werken.
De 'rijke stinkert' betaalt gewoon
De leaserijder krijgt een hogere vergoeding of gaat privé er wat naast rijden (iets ouds en leuk)
De rest wordt blij gemaakt met een paar tientjes voordeel
En ik ben een leaserijder uiteraard
Je bent te ‘aardig’ en te optimistisch.
De arme stinkerd betaalt ook gewoon hoor. Alleen dan voor iets ouds en kleins.
De leaserijder koopt gelijk een dikke V8 op gas om daar privé mee rond te touren. Je betaalt dan toch alleen nog maar per kilometer, je MRB maandlast komt te vervallen. Heck, wellicht koop je er wel 2, gewoon kiezen welk kleurtje je vandaag wilt.
- Geen bijtelling meer betalen, je pakt je V8 om even langs de IKEA te gaan. Die honderden euro's besparing kun je makkelijk de KM kosten betalen.
Maar ook:
Nog minder parkeerplaatsen beschikbaar.
Extra vervuiling, mensen gaan weer meerdere (oude) auto's rijden, oud en vervuilend, maar so what, zelfs met €0,50 per km kun je nog steeds leuk touren op een zondag.
Vergeet die paar tientjes voordeel maar. Het is juist de onderklasse met hun oude, zogenaamd vieze auto's die de hoofdprijs gaat betalen. De patser-subsidie-Tesla's ontspringen de dans.
Elk plan van onze overheid gaat meer geld kosten dan wat het nu al kost. Dat is een economische wetmatigheid.
ANWB is een echte deugclub.
Toen Maai Weggen destijds met rekeningrijden bezig was, ging de ANWB hier nog tegen in. Toen zei Maai Weggen iets over steun aan ANWB en bewegwijzering, vervolgens hielden ze zich stil. Nu lopen ze weer voor de muziek uit.
BOVAG ook zo doorzichtig, winterbanden o zo belangrijk, na 6 jaar banden vernieuwen, versleten of niet, liefst bij 4mm profiel al vervangen. Allemaal legale oplichterij.
Het aantal dagen waarop in de afgelopen jaren winterbanden nuttig zouden zijn geweest is op de vingers van een hand te tellen.
En als iedereen als gevolg van regels overstapt op elektrisch komt er niets meer binnen bij de staat.
En dan zal Rutte beloven dat er echt geen lasten worden verschoven naar elektrisch?
Of vindt hij dan ”de extra schade die de zwaardere auto's aanrichten aan het wegdek" uit als argument? Of een fijnstof heffing(want bandjes)
Wel een mooie foto. Chevrolet geloof ik. Zijn die niet gefuseerd met Fiat, waardoor de Fiat Panda een achter, achter kleinkind van dit vehikel is. Mooi om te zien dat als er toen een steentje op de weg lag gewoon je houten spaken van hun velg braken. Voordeel was wel dat je zelf een nieuw wiel kon uitfiguurzagen.
Nee dat zijn ze niet.
die foto kom ik op linkedin zeer geregeld tegen in verscheidene artikelen, Blijkbaar gratis van internet te halen .
@CamaroHans | 12-05-21 | 14:10: Je hebt gelijk. Chrysler is het.
Aangezien een groot deel van de huidige energieprijzen bestaan uit Energiebelasting, BTW en accijnzen zal bij een vermindering van energiegebruik met (bij voorbeeld) 50 % door besparing of door zelfopwekking van energie de belastinginkomsten op energiegebruik met eenzelfde percentage dalen. Het is voor iedereen een heldere zaak dat de overheid deze daling van belastinginkomsten niet kan omzetten in vermindering van overheidsuitgaven door bv een regiment raamambtenaren te ontslaan of geen AOW of WW meer uit te keren. De overheid zal dus zoeken naar alternatieve belastinginkomsten met als resultaat dat je met je investering op energiebesparing geen donder opgeschoten ben.
De Nederlandse automobilist is al veel te veel de sjaak als het gaat om belastingen, heffingen en andere vormen van financieel getreiter van de overheid. ONder het mom van verkeersveiligheid, mileu en duurzaamheid worden de meest draconische belasting maatregelen toegepast. Die 5 jaar later een averechts effect sorteren. Dure plugin hybrides worden met staatsteun als zoete broodjes gekocht voor de Nederlandse lease auto vloot. Maar verdwijnen einde lease periode vrijwel allemaal naar het buiten land. Dus de Nederlandse belasting betaler draagt bij aan de vergroening van het poolse wagenpark. Bravo. Ik sta open voor rekening rijden hoor. Maar dan wil ik wel dat we eerst al die Nederlandse heffingen en belastingen in lijn brengen met de rest van Europa. Dus BPM, slurptaxen en accijnzen even terug naar normaal. En dan naar Duits voorbeeld gewoon alles in de brandstof prijs stoppen lijkt mij een prima plan. Beter te handhaven dan rekening rijden op gereden kilometers. En het nodigt uit tot het kopen van zuinigere auto's. Maar dit rekening rijden zoals ze het nu voorstellen moet snel weer de prullenbak in. En eerst maar eens op Europees niveau het speelveld vlakken. Zolang we in Nederland nog meer dan een ton betalen voor een wagen die in belgie voor 44K gaat. ( omdat het een V8 is ) Ze moeten we eerst maar eens normaal gaan doen hier. Autobezit is hier zo achterlijk duur. En je betaald inmiddels driedubbel belasting over belasting. Gaat helemaal nergens meer over.
Lees ik toch net ergens dat verwacht wordt dat 1 liter benzine de 2 Euro gaat halen.
Doe anders, in het kader van Europese Eenwording, als Duitsland en Frankrijk.
Zij verrekenen de wegenbelasting in de brandstofprijzen.
En betalen nog steeds een lagere brandstofprijs als de domme hollanders.
Ik kan echt werkelijk niet 1 voordeel bedenken waarbij de €u een positieve aanvulling is voor de gewone modale burger zonder dat er enorme betalingen en weggegooid geld tegenover staan. Ik daag een ieder uit om met een prachtig voorbeeld te komen. Geen wisselen aan de grens a.u.b , want dat had ook zo zijn charmes.
@ja,diedus! | 12-05-21 | 13:27: Er zullen voor veel mensen best voordelen zijn, het weegt echter niet op tegen de vele nadelen.
@ja,diedus! | 12-05-21 | 13:27:
Het voordeel was dat je kom zien wat een kop koffie in Italië kost op vakantie. Handig toch. Nu weet je zeker dat hier alles te duur is.
Ik rijd. En ik betaal:
- Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM);
- Wegenbelasting;
- Meer dan de helft van wat ik betaal voor benzine, gaat naar het Rijk in de vorm van accijns en Belasting op de Toegevoegde Waarde (BTW);
- CO2-belasting vanwege gedram wijvenclub Urgenda;
- Giga-parkeertarief vanwege de Groene Khmer in 020, alleen maar omdat mijn auto ergens gewoon staat te staan;
- Verwijderings'bijdrage' voor mijn versleten autobanden.
Dat lijkt me al 'rekeningrijden' genoeg.
Het containerbegrip "milieu" is inmiddels het meest misbruikte werktuig om diefstal van je zuurverdiende geld te legaliseren.
De milieubeweging heeft de overheid tot op het staartbeentje gepenetreerd en daardoor tot een van haar klonen getransformeerd: een lelijk, dwingelanderig, groen geldvretend monster.
En kopieer rechten! Op alles wat maar een beetje opslag capaciteit heeft, zoals je tv, smartphone, smartwatch, usb-stick, harddisk, sd-card, lege dvd/cd/bandje, autoradio, etc.
Ik schat dat de 'normale' man zo'n 90% van elke euro kwijt is aan belastingen, heffingen en accijnzen kwijt is. Loonbelasting en btw is al zo'n 50%.
@roevka | 12-05-21 | 13:58:
Beetje afhankelijk. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.
Misschien dat iemand met een minimum inkomen 60 tot 70% belasting betaald. Maar iemand met een bovenmodaal inkomen, een ton of meer, zou inderdaad wel eens boven de 90% uit kunnen komen.
Dan praat ik dus over alle belastingen en zijn bruto inkomen.
@roevka | 12-05-21 | 13:58:
Je wordt dus heel erg stil over de honger van de overheid.
@roevka | 12-05-21 | 13:58:
Minimumloners krijgen toeslagen die de boven modalers bij moeten leggen, omdat ze anders niet van hun inkomen rond kunnen komen.
Denk daar maar eens over na.
@roevka | 12-05-21 | 13:58:
-
Ik betaal daarbovenop nog dieseltoeslag. In totaal bijna 3.000 Euro per jaar aan belastingen zonder dat je ook nog maar één meter gereden hebt. Onze overheid is verslaafd aan de melkkoe 'auto'. In ieder ander land lachen ze ons vierkant uit.
@bisbisbis | 12-05-21 | 15:00: Ik ben blij dat ik vlak bij de Belgische grens woon, scheelt toch vlug 30-35ct per liter, als we er toch zijn even shag en bier halen , maar van de andere kant staan de parkeerplekken hier vol met belgen die hier volle bak frisdrank en andere suikerhoudende producten komen kopen omdat dat duurder is in belgië, ze tanken hier zelfs diesel omdat die in belgië duurder is.
Ik ben in principe niet tegen rekening rijden, maar als ik met de auto naar frankrijk ga wil ik niet betalen voor de kms die ik in het buitenland rij. Maar ik denk dat daar ook vlug een trucje op verzonnen wordt dat je km teller uitgeschakeld wordt.
We moeten leren van het verleden om de toekomst te begrijpen: fiscaliteit m.b.t. de auto wijzigen betekent altijd 1. een heel aannemelijke uitleg van de overheid, 2. luttele auto-eigenaars die minder of ongeveer evenveel moeten betalen als voorheen, en 3. alle anderen worden chronisch financieel verder uitgekleed.
Dus de mensen die nu eens in de paar jaar een autootje van rond de € 3000,- aanschaffen, omdat ze een duurdere niet kunnen betalen, moeten straks extra betalen om er voor te zorgen dat de mensen die € 30.000,- te besteden hebben een sterk gesubsidieerde elektrische auto kunnen aanschaffen.
Wat een lange samenvatting. Maar hij klopt als een bus! + 1.
Kortom, per saldo verandert er precies niks.
@H.J.W. | 12-05-21 | 13:19 |
Dit was dus precíes hetgeen ik dacht toen ik e.e.a. vanmorgen op de radio voorbij hoorde komen. Jan-de-Fabrieksarbeider die in zijn derdehandsje naar de nachtdienst rijdt heeft glad het geld niet voor al die dure elektrieke wagens en aanverwante fratsen. Het OV valt sowieso af omdat je op dat soort werktijden (eigen ervaring!) gewoonweg niet op tijd, of zelfs helemaal niet aankomt omdat er dan al geen bussen meer rijden.
Ook is dat electriek rijden helemaal zo groen niet als ze ons willen doen geloven. Dé oplossing voor het e.e.a., namelijk het stoppen van de absurde overbevolking in dit land, daar wordt omzichtig omheen gelaveerd. Je zou de enorme olifant in de kamer eens benoemen. We willen Wilders toch niet in de kaart spelen zeker?!?
Waar al die stroom vandaan moet komen indien het hele land aan de Tesla moet, ook daar hoor je ze niet over. Die windmolens/ zonnepanelen gaan dat in geen miljoen jaar bolwerken. Dus zullen er gasgestookte/ kerncentrales standby moeten staan om die stroom aan te vullen, anders wordt het hem zeker niet.
Als iedereen hier die lid is van de ANWB nu even gaat naar www.anwb.nl/contact-en-service/contac..., Categorie "Wegenwacht en lidmaatschap" , onderwerp "Overige vraag Wegenwacht en lidmaatschap" en dan bij "Beschrijf je klacht" vraagt of ze helemaal van de pot gerukt zijn met dit rekeningrijden, en bij "Beschrijf hier eventueel de gewenste oplossing", dat ze alle steun voor rekeningrijden moeten intrekken, dan weet de ANWB ook een beetje hoe de leden er over denken.
Als we dat niet doen, dan gaat de ANWB hier vanuit: www.anwb.nl/verkeer/nieuws/nederland/...
ANWB is postcodeloterij 2.0 , de enige oplossing is opzeggen die wokeclub.
Zal wel niets uithalen maar toch gedaan. Bedankt voor de tip.
De ANWB is nogal ingewikkeld, want het behartigt ook de belangen van de fietsers en die zijn niet per se tegen rekeningrijden. Ik zit een beetje rond te kijken op Google en er is geen enkele belangengroep puur voor de automobilist zoals je dit bijvoorbeeld kunt zien bij de motorrijders (Motorrijders Actie Groep (MAG)) en de Fietsersbond, dat van oorsprong een afsplitsing is van de ANWB. Je hebt alleen politieke partijen die puur voor de automobilist opkomen zoals PVV en DENK. Misschien moet er deze keer een afsplitsing van de ANWB komen die zich alleen focust op automobilisten, zodat op z'n minst een actiegroep is die zich focust op het verlagen van de belastingdruk van automobilisten.
@Alexander des Burgus | 12-05-21 | 14:35: de KNAC is er toch, voor automobielen?
Rekeningrijden doen we al jaren op het kwartje van kok. Litertje kost hier pakweg 50 cent meer als in België........ Koekoek
Driewerf NEE. De moniale CO2 uitstoot van alle weggebruikers is 2,5%. Let that sink in. Het helpt geen ene zier.
Nog even los van de onbetaalbare nieuwe auto's, de prijs kapot verkracht met BPM en BTW, voorzien van een Senseo motor onder de motorkap want iets met een beetje vermogen is al helemaal niet meer te betalen.
Nederland heeft gemiddeld het oudste wagenpark van Europa, hoe zou dat toch komen? Wellicht heeft het iets met BPM en BTW te maken?
Verder is 90 tot 95% van wat er nieuw verkocht wordt (al dan niet private) lease. Is dat omdat lease constructies zo goedkoop zijn? Nee, dat is omdat het gewoonweg voor Jan met de pet meer te veroorloven is.
Waarom kost een Polotje 1.9 TDi uit 2003 hier 310 pleuro per kwartaal, terwijl je in Duitsland voor 210 euro per JAAR een A6 3.0 TDi rijdt? En de brandstof is er ook nog eens goedkoper.
Idd , gemiddeld 11 jaar oud , de Polen en Hongaren rijden nieuwer. Maak nieuwe auto’s goedkoper en het milieu is daar al meer mee geholpen, als dat de werkelijke reden zou zijn. Moderne auto’s zijn per definitie al schoner dan een oudere auto.
@ja,diedus! | 12-05-21 | 13:21: De polen rijden in al die plugin hybrids en nieuwe auto's die hier lekker gunstig in de bijtelling zijn. Dus hier worden die wagens gekocht met overheidssteun, want we moeten zo nodig vergroenen. Maar einde lease gaan veel van die auto's naar het buiten land. Want vreemd genoeg zijn de netto autoprijzen hier wel heel scherp. ( omdat de fabrikanten rekening houden met de enorme belasting die hier nog op de wagens gaat) Dus voor de handel interessante auto's. Zelfde reden waarom import van tweedehands auto's uit het buitenland voor ons weer interressant is. Maar dat is de makke van de Nederlandse overheid. Regeltjes maken met het idee dat de markt statisch is en het berekende effect tot sint juttemis voortduurt. Zich niet realiserend dat de markt zich in enkele maanden aanpast op de nieuwe realiteit. En in praktijk dus een averechts effect sorteerd. ( plugin's en EV's produceren dus net zoveel fijnstof als een 2 liter diesel in stadsverkeer. Omdat ze banden vreten als smarties ) En die EV's hebben ook niet de beoogde levensduur. Lees maar eens hoe het gaat met de Tesla taxi's op Schiphol. Dus die wagens zijn na een paar jaar klaar voor de sloop. 10 jaar doorrijden met een iets oudere auto is nog altijd beter voor het milieu dan elke 5 jaar een nieuwere en iets schonere auto. Overheid moet regels maken die zorgen dat we op een duurzame manier schonere auto's in ons landschap introduceren die daar ook blijven rijden. En niet einde lease weer weg zijn. Plugin Hybrids zijn niet per definitie schoner of beter. ( Mitsubsiedie Foutlanders doen gewoon 1 op 10 op de snelweg ) ergo.. .weg met al die shit belastingen. stop het in de brandstof prijs. Hebben van een auto moet niet duur zijn. Krijg je vanzelf betere auto's in Nederland. Maar rijden... moet geld kosten. En dan gaan mensen vanzelf beter nadenken over wanneer ze in de trein gaan zitten. De fiets pakken. Of toch met de auto gaan. Of misschien wat rustiger rijden. Of een zuinigere auto kopen om mee te beginnen.
@Blubberbazooka | 12-05-21 | 13:59: Mitsubsidie foutlanders Mooie vondst! Amen
Het probleem met rekeningrijden is dat er mobiliteitsongelijkheid ontstaat. Van alle redenen om niet aan rekeningrijden te beginnen, vind ik dat de belangrijkste. Wie geen geld heeft voor een schonere/elektrische auto, gaat fors betalen voor iedere gereden kilometer en zal er daarom van afzien op visite te gaan bij oma, een andere stad te bezoeken, op vakantie te gaan of te solliciteren op banen die misschien wel interessanter zijn en beter betalen, maar 100 km verderop te vinden zijn. Bovendien worden de uitgaven voor mobiliteit onvoorspelbaar. De ene maand rijd je weinig, de andere maand heel veel. Het is een kwestie van tijd voor mensen daardoor in de problemen gaan komen. De mensen die door rekeningrijden gepakt worden, zijn mensen die ook op andere fronten al moeite hebben om rond te komen. Wie nu moet lenen voor een studie, kansloos is op de woningmarkt en niet in staat is om voor zijn pensioen te sparen, krijgt er straks ook nog eens hogere mobiliteitskosten bij. Wie de studie betaald krijgt door de ouders, een jubelton meekrijgt voor een eerste woning en zo een vliegende start maakt in zijn loopbaan, zal van dat hele rekeningrijden geen last hebben.
In plaats van dit probleem niet te veroorzaken (dan wel te vergroten), zal links het plan gewoon doordrijven en vervolgens nivelleringsmaatregelen gaan nemen. De ervaring leert dat dit altijd fout gaat. Lage inkomens minder laten betalen, en hoge inkomens meer, klinkt aardig, maar is een recept voor chaos. Bovendien kun je je afvragen of het fair is om een miljonair het 20-voudige te laten betalen voor een buskaartje, want dat is waar het feitelijk op neer komt.
Dan zorgen we wel voor een mobiliteitstoeslag. Die kan er nog wel bij, naast de zorgtoeslag en de kindertoeslag enz. Maar zonder gekheid, ben het helemaal met je eens. Recept voor een drama. Niet dat men daar gevoelig voor is trouwens.
Altijd gedacht dat de ANWB (mede) een soort vakbond was om voor de belangen van de automobilist op te komen. Altijd weer hetzelfde gedonder met organisaties die steeds groter en machtiger worden. Op een gegeven moment kunnen ze het verlangen niet meer weerstaan om de samnleving naar hun hand te willen zetten.
Groter is inderdaad meer macht, prima posities dus voor de baantjes carrousel. Het gevolg is dus politieke inmenging van het kartel.
Anderen hier hebben terecht al opgemerkt dat het rekeningrijden via buitensporige accijnspercentages bovenop de wegenbelasting al lang een voldongen feit is. Wat ik echter niet snap is dat dit hele conglomeraat, toch bedoeld om de belangen van de automobilist te dienen, meeheult met de autohaat van de milieubeweging en de datahonger van de overheid.
Voor de milieubeweging is er maar één route: individueel autovervoer zo duur maken dat het voor het merendeel van de Nederlanders straks niet meer is op te brengen, de transitie naar (uit kolencentrales afkomstige) elektriciteit als brandstof is slechts een middel om dat doel te bereiken.
De overheid op zijn beurt heeft natuurlijk niets liever dan 17 miljoen burgers aan een permanent lijntje via de gedoodverfde staatsvijand genaamd automobilisme. Wat is er mooier dan een meerijdende NSB-er in het dashboard die alle overtredingen keurig doorseint naar het CJIB? Met de toeslagenaffaire nog als actuele open wond in het achterhoofd wordt dat een draconisch systeem waarin te hacken kastjes het altijd zullen winnen van de werkelijke gang van zaken als het gaat om waarheidsvinding of kan je in het huidige systeem al het woord van een dienstdoende agent weerleggen als die zich eens heeft vergist? ANWB en Bovag, aan wiens kant staan jullie nu eigenlijk?
Eens. Het ANWB lidmaatschap heb ik al tijden geleden opgezegd. junk service voor fancy prijzen.
“ANWB en Bovag, aan wiens kant staan jullie nu eigenlijk? “ Aan dezelfde kant als de postcodeloterij. Kijk maar eens in het maandelijkse ANWB- magazine , de wokecultuur en verre reizen en natuurlijk het deugende electriciteit voor mobiliteit krijgt volledige aandacht. Probeer dit papieren vodje eens op te zeggen, dat is ook een goede stap voor het milieu hoor ANWB , maar dat kost jullie centjes .
@Old_Spice | 12-05-21 | 13:13: lidmaatschap opgezegd in 2000, nog geen seconde gemist die club.
Opzeggen die club. Zelfde verhaal als de Postcodeloterij: bevorderen van linkse burgerhaat.
"Wie gaat dat betalen". Whoehaha. Wat een grapjas die @Struikrover. En volgens mij ligt de infrastructuur er al jaren, maar door politiek gestechel mocht het indertijd niet aangezet worden. Het probleem is niet de techniek, maar de politiek. Zodra er ook maar één euro winst te halen valt, wordt Nederland één grote tolweg.
als de kosten hiervan oplopen dan zullen mijn klanten een iets hoger uurtarief kunnen verwachten.
Er ligt nog helemaal niets van dit ondersteunende infrastructuur.
Rekeningrijden bestaat al sinds mensenheugenis. Dat noemen ze accijns en btw...
Ik denk dat 95% van de Nederlanders geen enkel probleem zal hebben met "privacy-aspecten". Zij nemen hun telefoon toch al overal mee naartoe, gebruiken facebook of instagram, en google met locatie. En betalen overal elektronisch, bestellen kleren op internet, en eten via thuisbezorgd. Dan maakt het ook niet meer uit als iemand weet dat je op vrijdagmorgen van Slikkerveer naar Utrecht rijdt.
Ik heb een 5-tal hobbyauto's met grote motoren, waarvan er 1 een echte oldtimer is qua leeftijd.
De andere 4 rijden gemiddeld 1000 km per jaar maximaal.
En ik rij maar in 1 tegelijkertijd.
Ik zou dus heel blij moeten worden van dit plan, maar dat ben ik niet.
Want ik kan nu al invullen dat mijn auto's allemaal in de hoogste categorie CO2 vallen, en dus met absurde tarieven bestraft gaan worden.
En ongetwijfeld komt er een franchise, waarbij je altijd bijvoorbeeld 250 euro betaalt, en dan daarna 50 cent per kilometer of meer.
En de accijnsen op de benzine gaan er ook echt niet van af, dit plan is bedoeld om nieuwe auto's goedkoper te maken.
Wat tot gevolg heeft dat de oude auto's extra voor de nieuwe moeten gaan betalen.
Zeer fout plan, en de partijen als VNA en ANWB hebben kilo's boter op het hoofd. Lees je even mee, Renate?
Het probleem is dat de auto een melkkoe is: we brengen 3-4x het bedrag op dat nodig is voor de wegen EN het OV. De rest gaat naar scholenziekenhuizenpolitiebrandweerdefensie, noem het rijtje maar op. Prima, maar waarom moeten automobilisten daar juist voor opdraaien? Simpel: omdat het makkelijk is. Autorijden duurder maken is politiek geen enkel probleem, ook voor de VVD van Rutte niet. Maar goedkoper maken? Dan moet je dus geld ergens vandaan halen, en de mensen uitleggen dat de netto lonen vanaf nu wat lager uitvallen omdat de automobilisten een meevallertje hebben gekregen, dat is politieke zelfmoord. Autorijden wordt altijd duurder, dat is een politieke wetmatigheid.
Rekeningrijden/de gebruiker betaalt? Dat doen we al, namelijk de combinatie van MRB, BPM (in strijd met het EU-verdrag) en de accijns+btw op de brandstof (hoogste prijs per liter van heel Europa, vandaar dat alles buiten Noord&Zuid-Holland al over de grens tankt).
Deze onzin moet stoppen!
Plus ik zie onze "lichten" in Den Haag er wel weer voor aan dat alleen Nederlanders moeten lappen. Geef gewoon net als Zwitserland/Tsjechie aan dat er voor het onderhoud van het wegennet gelapt moet worden en dat daar een vignet voor nodig is. Als je al BPM/MRB hebt betaald, krijg je dat vignet. Ieder ander moet gewoon lappen.
Het huidige "plan" zorgt maar voor 1 ding: steeds meer mensen gaan niet alleen in het buitenland tanken, maar ook met buitenlands kenteken rijden.
Dan ben je toch simpel, ik betaal al sinds 2013 geen BPM geen Accijns geen BTW geen Ecoheffing en geen MRB wegenbelasting en geen dure reparaties en hoge APK meer ... je hangt je hoofd toch niet vrijwillig in een strop....??
@Smoelensmid | 12-05-21 | 13:07:
Dan ben je niet in NL woonachtig, of je hebt geen motorrijtuig.
@Rutan | 12-05-21 | 13:09: Ik rijd sinds 2013 in een BMW i3 powered by the sun met stroom van mijn eigen zonnepanelen ... zie niet in waarom ik daarvoor in het buitenland zou moeten wonen.....
@Smoelensmid | 12-05-21 | 13:17:
Ahja, want een elektrische BMW behoeft geen APK of reparaties... sure...
Je gaat straks zeker ook nog vertellen dat je nooit buiten de deur hebt opgeladen (en dan is het kassa...), of is je gemiddelde rit niet meer dan 50 km?
Maar goede keuze, wel een ontzettend lelijke auto, maar amper belasting. Petje af :)
@Smoelensmid | 12-05-21 | 13:17: Dit plan is juist bedoeld om ook jouw auto te belasten.
Rekening rijden prima, zolang ze de Elektrische autos maar vrijstellen moet je zien hoe snel we Noorwegen achterna gaan met 80% verkochte elektrische autos,..
Maar is het milieu (of het klimaat, godbetert) ermee gered? Neen! Er wordt voldaan aan een lobby-overeenkomst, heel veel mensen kunnen voldaan envelopjes openscheuren en de echte ideologische kneuzen krijgen niks, behalve een stijve piemel van hun eigen prachtige idealen.
Rekeningrijden wordt juist ingevoerd om elektrisch rijden ook te kunnen belasten. Ik bedoel zwaarder te belasten, want ook op stroom zit al belasting.
Ja, Noorwegen, perfect voorbeeld.
Daar moeten ze tol, wegenbelasting en nog een hoop meuk betalen om met een auto te mogen rijden. Enkel elektrische auto's waren uitgezonderd, vandaar dat ineens iedereen over wilde (hoe duur de Tesla ook was, de 10k per jaar aan belastingen bespaarde je dan, plus je had ook speciale rijstroken op sommige wegen, dus nooit file). Enorm handig... totdat het winter werd en de batterij van die krengen onbetrouwbaar bleek te zijn en het volgende dorp niet 5, maar 50km verderop lag. Oeps.
Daarnaast toonde de Noorse overheid zich in dit geval net zo betrouwbaar als de Nederlandse overheid:
Toen men doorkreeg dat de belastinginkomsten vanuit verkeer ineens fors afnamen, werd de vrijstelling van tol en wegenbelasting voor elektrische auto's ook snel teruggedraaid.
de rijke mensen kunnen hun auto inwisselen en gratis inde spits (die helemaal niet bestaat in Noorwegen) en de armen moeten naast dure brandstof ook nog tol gaan betalen. Dat is racisme.
@JJMS | 12-05-21 | 13:05: als je de juiste keuzes maakt wel, mijn auto is niet met veel energie gelast gespoten en heeft niet een omslachtige energie vretende elektroforese behandeling gehad, hij is met wind en waterkracht tot stand gekomen met gerecycled aluminium en PET materialen als schapenwol en duurzaam platanen hout vervolmaken het interieur en de kunststof van het interieur is gemaakt van plantaardige castornoten olie.. de aandrijving van nieuwste BMW EVs zijn zelfs zeldzame aarde vrij en kunnen de toets de kritiek wat betreft kinderarbeid glansrijk doorstaan... Idealen zijn er om waar te maken en wat dat betreft neemt mijn auto fabrikant toch mooi het voortouw.. de groene stroom van mijn eigen zonnepanelen zo van mijn dak de auto in.... is ook zo een waargemaakt stijve piemel ideaal...
Nee lieverd, met rekeningrijden betaal je niet voor een beter milieu; je gaat meer betalen voor je mobiliteit. Het maakt daarbij geen donder uit of je in een Tesla zit. Betalen zul je.
@Smoelensmid | 12-05-21 | 13:15:
Ik hoor het al, een auto die van keurmerken aan elkaar hangt. Maar vaak is de lelijke realiteit weerbarstiger.
En stel iedereen doet dat. Wel fijn dat niemand dan meer belasting hoeft te betalen!
Tuurlijk joh, rekeningrijden is geweldig voor de anderen maar niet voor mij. U stemt D666 of GL? Nieuws voor jou: rekeningrijden is juist bedoeld om e-auto's ook te belasten aangezien die geen accijns betalen. Feitelijk zou rekeningrijden uitsluitend voor e-auto's moeten zijn aangezien anderen via accijns al betalen.
Ik denk dat een politieke partij die zich geheel richt op de inkomensgroep die door de energietransitie vermorzeld gaat worden nog eens heel groot worden kan. Zou een partij als de SP weer uit het slop halen.
Iedereen recht op een auto&vliegvakantie.
Fuck het Deugen.
Voor de verkiezingen heeft de SP inderdaad juist om deze reden aangegeven tegen rekeningrijden te zijn. Chapeau!
Onze overheid geeft gewoon chronisch te veel geld weg aan onzinnige dingen.
En dat word onder zo veel mogelijk noemers afgeperst van de brave burgert.
1 europa ? Niet qua belastingdruk
Rekeningrijden doe je al; je betaalt toch al voor de brandstof?
Hoe meer je rijdt, hoe meer accijns je afdraagt.
Laat maar, spuit 11.
Nou, dat klopt dus helemaal. Alleen zouden we elektrische auto’s ook op zo een manier moeten belasten voor verbruik. Opwek van stroom kost nl OOK het eea aan CO2.
Het is in ieder geval niet de oto van Matthijs van Nieuwkerk om even heel erg snel heen en terug naar Griekenland te rijden om de Koningin der Nederlanden te interviewen. Fakenews, het komt teveel voor in deze panelen.
Dan is het maar goed dat we jou hebben om al dat fakenews hier op GS weer recht te breien.....
Het enige wat ze voorstellen is dat ze rekeningrijden moderniseren ten koste van privacy. Het huidige rekeningrijden (namelijk de achterlijk hoge brandstofprijzen) lijkt mij een prima systeem, dus waarom veranderen?
Rekeningrijden uitwerken kostte onder Meiwegge 220miljoen. Dat was zo'n 20 jaar geleden. Aangezien ze er nooit vanaf gestapt zijn zou het mij weinig verbazen als dit plan inmiddels al meerdere miljarden gekost heeft zonder ooit live gegaan te zijn.
Hou er rekening mee dat uw en mijn auto rekeningrijden proof moeten zijn door iets verplicht te moeten aanschaffen. Iemand (lees een geschikte partij) gaat 10 miljoen keer een x bedrag verdienen.
En Miroslav uit Polen met zijn Poolse automobiel doet niet mee zeker?
Daarom: de corona app of vaccinatiepaspoort of hoe je het ook wilt noemen....
Los van al die argumenten: we *doen* al rekeningrijden. Dat heet namelijk belasting op benzine.
Mijn grasmaaier maar wegdoen dan?
Bij BOVAG denk ik altijd aan BOVAG-Garantie, stelt ook niks voor.
Beun de Haas!
Zie je het al voor je. Onze overheid, die niet kundig genoeg is voor het bijhouden van een paar miljoen prikjes, gaat een IT systeem optuigen gekoppeld aan miljoenen auto's, dat dagelijks loggen en dat vervolgens koppelen met de Belastingdienst inclusief variabelen als tijdstip, uitstoot, leeftijd auto, gewicht. Capgemini kan alvast de kelder uitruimen voor de enorme hoeveelheid geld die ze met dit megalomane waanidee gaan incasseren.
Ik denk inderdaad dat Cap wel een geldpakhuis hiervoor moet gaan bouwen. Troostprijs: het gaat ook minstens 5 jaar langer duren dan gepland.
Ik dacht dat Rutte geen beleid meer wilde maken via commissies. Dit plan komt rechtstreeks van ex politici van CDA, VVD, D66 die nu in de top zitten van deze clubs. Mij is al wel duidelijk dat rekeningrijden er gaat komen, en ik ben de sjaak met mijn diesel uit 2016 waar destijds belastingvoordeel op zat omdat hij zo milieuvriendelijk was qua uitstoot.
Blahblah klein land blahblah open economie blahblah buitenlanders die hier rondrijden blahblah. Gaat niet zonder megafaal.
Rekeningrijden bestaat al dat heet de brandstofprijzen.
Precies. Rekeningrijden is niets anders dan een accijnsverhoging onder een nieuwe naam. Kwartje van Kok effect zeg maar.
Exact. Hoe meer je rijdt, des te meer betaal je. Hoe meer brandstof je auto gebruikt, des te meer betaal je. Als je niet rijdt betaal je niks. Als je mensen mee laat rijden, dan ben je per persoon per kilometer goedkoper uit. Alles klopt. En toch moet daar nog een systeem bovenop dat exact hetzelfde wil maar gebrekkiger functioneert, meer kost en je privacy bedreigt.
Dan heb ik al sinds 2013 vrijstelling van rekening rijden , mijn brandstof komt van mijn eigen zonnepanelen... geen ecoheffingen geen accijns geen BPM en geen dure reparaties en APK.. bevalt me wel dat moderne rekening rijden...
@Smoelensmid | 12-05-21 | 13:05: Kwestie van tijd dat er zonnepaneel belasting komt. Linksom of rechtsom, u zult betalen.
Verdisconteren we met het kwartje van Kok. Deal?!
Even de mythe over het eerlijker belasten de nek om draaien. Het is namelijk niet een eerlijkere belasting.
Momenteel betaal je via brandstof ook al meer als je meer rijd, ook als die brandstof elektriciteit is. Al kunnen ze je dan niet meer extra hard naaien als automobilist (zie hier de enige echte reden voor rekeningrijden).
Maar men betaald dus al meer als men meer rijd. Daarbij is het zo dat zelfs als je heel weinig rijd de hele infrastructuur toch beschikbaar moet zijn. Wegen slijten ook heel weinig door gebruik van auto’s, meer van vrachtauto’s/ bussen, het weer en leeftijd.
Dus ook voor iemand die maar 4 keer per jaar de auto pakt, moet de hele infrastructuur aanwezig zijn.
Wat een vreemde nickname heeft U.
@van Oeffelen | 12-05-21 | 12:48: Burger... Untermensch.... all the same for the EU .
je kunt het tich verwerken in de brandstofaccijns? wie veel rijdt in een benzine/ diesel/ gas slurper betaalt veel, wie weinig in een zuinige auto rijdt betaalt veel minder.
Maar ach, dat is te simpel natuurlijk, er moeten eerst comissies en clubjes studievrindjes puisant financiel binnenlopen op het tien jaar ' bestuderen' van onzinplannen voordat het geheel - in het beste geval- weer in de ijskast verdwijnt, of er qua wetgeving een onwerkbaar gedrocht uit rolt wat zal leiden tot "ongekend onrecht 2.0" .
Precies dit! Niets aan toe te voegen.
Een elektrisch kilometer levert minder accijns/belasting/bpm op dan een benzine/diesel-kilometer. Dus dan komt er een gat in de overheidsbegroting, en dat moeten we niet willen met z'n allen, toch?
Berekening, per 100 km:
Benzine: 6 liter benzine a 1 euro belasting => 6 euro belasting
Elektrisch: 17 kWh a 0,15 euro belasting => 2.55 euro belasting. Te weinig!
.. en dus kan je uitrekenen dat km-rijden 3.50 euro per 100 km moet gaan opleveren. "3.5 cent per kilometer ... wie kan daar nou tegen zijn?!!"
@Appelboor, dat kun je opvange door de wegenbelasting in de huidige vorm te laten bestaan, alleen het basistarief voor alles behalve elekrisch veel lager. De rest verwerk je in de brandstofprijs. Omdat elektrische wagens vanwege de accu's veel zwaarder zijn - en daardom meer schade aan wegen toebrengen- en stroom blijkbaar goedkoper is ligt het basistarief daarvoor veel hoger.
Hoe simpel wil je het hebben
@me163komet | 12-05-21 | 13:01: "alleen het basistarief voor alles behalve elekrisch veel lager." .... uhhh, lagere belastingen? Denk je dat?
Paupers en auto rijden? Wat denkt dat plebs wel niet, lopen zal je, horige!
Hoeveel nieuwe kolencentrales zijn er straks eigenlijk nodig om de electriciteit te leveren aan al die honderdduizenden laadpalen?
Gascentrales... met Russisch gas... aangevoerd door Nord Stream...
Kolencentrales, windmolens, zonneparken. Wie weet hoeveel er nog bijkomt.
We kunnen hoe dan ook altijd nog FvDers over hun thoriumreactor horen praten.
Die honderdduizenden laadpalen vergen enorm veel van ons netwerk. En, meen ik ergens gelezen te hebben, eenderde van de straten moet worden open gebroken om extra kabels aan te leggen. Dag besparing!
En de reden voor het rekeningrijden volgens die kudtclubjes, is de co2 reductie. Die 0,0003 graden celsius minder opwarming die het oplevert. Mocht je geloven in de klimaathoax. Co2 en het broeikas effect, die correlatie is nog niet bewezen.
Dus meer belasting, meer controle, minder privacy met dat rekeningrijden. En waarschijnlijk mag je zelf het kastje voor rekeningrijden betalen.
Ja, wat dacht jij dan? Dat de overheid jou dat kastje schonk? Waarschijnlijk kost zo'n kastje vijf euro in de aanmaak, maar kun jij hem voor 250 euro in je auto in laten bouwen ( verzegeld vastgemaakt, daarom is het zo duur meneer). Heb je hem niet - op tijd- dan is de boete waarschijnlijk astronomisch.
Oh ja, en na een paar maanden komt men tot de conclusie dat iedereen dat kastje kan hacken, er grootschalige fraude mee wordt gepleegd, het volgens de autoriteit persoonsgegevens strafbaar is omdat de privicy wordt geschonden, en de data door de RDW wordt verkocht aan een derde partij. jij mag dan je portemonee trekken voor een nieuw kastje wat een paar maanden later net zo lek bljjkt te zijn.
Mooie plaat. USA jaren 30 vorige eeuw?
Kennismaking met de Belgische snelweg, vorige week.
@JJMS | 12-05-21 | 12:42: Haha.
Kijk naar de mooie nummerplaat. Zal geen Spanje zijn. Jaartal 1923 zegt misschien ook wat.
@Lorejas | 12-05-21 | 12:44: een 7 jaar oude auto of nog ouder zo te zien.
@Lorejas | 12-05-21 | 12:44:
En een Chevrolet logo op de radiator.
En de dader gluurt achter de eerste man rechts die naast de auto staat. Wit petje op. Detectivebureau Lorejas.
@Lorejas | 12-05-21 | 12:55: de US marshalls van toen zagen in de man linksvoor vast en zeker de dader.
@ Oef; juistem, dit is dan ook de laatste foto waarop de beste man terug te vinden is.
Waarom wordt het niet net zo aangepakt als met de energie en waterkosten?
Je leest periodiek de kilometerstand van de auto af, en op basis daarvan bereken je de belasting. Dit kan jaarlijks bij de APK gedaan worden zodat fraude minder eenvoudig is.
Uiteraard niet waterdicht en vanachter mijn tikdoos bedacht, maar lijkt mij veel efficiënter dan het optuigen van allerhande camerasystemen...
Patch 2.0.232 Kmstand. En weg is uw belasting.
We betalen al belasting per km via de accijnzen op brandstof.
dan doe ik vanaf heden mijn apk bij de turk
Naast het manipuleren van de km stand, zoals Lorejas al aangeeft, wordt het dan lastig om een verschil te maken tussen snelwegen en boeren landwegen. Effect van rekening rijden is niet alleen die duurzaamheid, maar ook het spreiden der forenzende mensch in tijd voor wat betreft de snelwegen. Goedkoop in daltarieftijden. Dat gaat dus niet 1 keer per jaar ontrafelt kunnen worden, vandaar dat men graag weet wanneer u waar en waar naar toe rijdt.
Ik rijd meer (voornamelijk snelweg) kilometers in het buitenland dan in Nederland. En dan zal ik alleen in NL aftikken? Wat doen dan de Duitsers? Flitsen wanneer je over de Nederlands-Duitse grens rijdt, en dan weer bij Rosenheim? En zijn dan de Duitsers uit NRW vrijgesteld van de Nederlandse kilometerstraffen?
Weten de netbeheerders al dat ze alle grondkabels in het hele land door veel zwaardere moeten vervangen binnen de komende 9 jaar?
Yup. Daarom zijn grondkabels tegenwoordig bijna niet meer aan te slepen. Levertijden van 1 jaar of langer zijn geen uitzondering.
Dat weten ze al lang maar deze dure investeringen worden waarschijnlijk tot het laatste moment uitgesteld, als het bijna te laat is. Wat ik nog wel zie gebeuren is dat straks heel werkend NL thuis komt om een uur of 17:00, de stekker-auto aansluit en "poef" de hele straat of wijk zonder stroom, daar zit je dan lekker in je gasloze woning op een koude januari dag... geen verwarming en je kan niet eens water koken voor een warm bakkie thee of koffie.
We hebben 100 jaar gedaan om de huidige infrastructuur op te tuigen - kan uiteraard in 10 jaar nog eens gedaan worden. Kom op! Waar blijft die ambitie?!?
@Peerkeoud | 12-05-21 | 12:47: En hebben we de mensen om dit aan te leggen of gaan we hier weer 100.000 extra asielzoekende Eritreeërs aantrekken?
Overigens worden de kosten voor het verzwaren van het net alleen al op 100 miljard geschat maar Thierry is natuurlijk knettergek met zijn schatting van 1.000 miljard voor de transitie.
Het is toch zo simpel.... kilomerstand opgeven elk kwartaal en strafbaar(der) maken bij misbruik. Iedereen heeft ‘het kastje’ al. Hoef je ook niemand te vertellen waar je geweest bent. Er zal wel te weinig aan de strijkstok blijven kleven dat dit niet ingevoerd kan worden.
We betalen al belasting per km via de accijnzen op brandstof.
Men wil de spits ook meer spreiden door daltarief buiten de spits.
En wat Walter ook zegt. We betalen al een flinke belasting per km door de brandstofaccijns. Dat dat laatste niet genoeg is, betekend dat die km belasting boven op de bestaande accijns moet komen en om de provincie te ontzien zal de houderschapsbelasting ook niet worden afgeschaft, want de provincies hebben ook een uitgave patroon dat nooit minder wordt maar wel altijd meer.
Het sop is de kool niet waard. We betalen al per kilometer. Rij je verkwistend, betaal je meer. Rij je electrisch dan rij je voordeliger er cetera. Laten we vooral niet miljarden gaan uitgeven wat uiteindelijk niets oplevert en alleen meer controle door de staat en vage private partijen geeft.
Dat laatste is het dus. Daar is het om te doen. Staat weet meer (hoewel dat nu ook al via je mobieltje kan gaan) en semi private clubjes met door de politiek benoemde bestuurders kunnen zakken vullen. De VVD manier zeg maar, hoewel elke kartelpartij daar gewoon aan mee doet. Het zakken vullen van partijleden moet niet stoppen, want de leden moeten wel wat terug krijgen voor de steun.
de overheid komt gewoon geld tekort en is aan het aftasten waar ze geld kunnen halen zonder de burgers wantrouwig te maken.
Belasting heeft een heel akelige klank gekregen. Dus nu moeten ze dat voorzichtiger inkleden.
Rekeningrijden of zoiets.
Noem het "klimaatdoelen halen" en je kan de werkende mens tot op het bot uitkleden. Want wie is er nu tegen klimaat?
@2voor12 | 12-05-21 | 12:41:
Geweldig. Ha ha ha.
"zonder de burgers wantrouwig te maken"
Een ieder die nog rotsvast vertrouwen heeft in de overheid na 't handelen de afgelopen 10-15 jaar, heeft een paar steekjes los.
Er is geen organisatie die zoveel fouten maakt, dubbele standaarden heeft, eigen regels overtreedt, geld zonder controle over de balk smijt of overmaakt naar(naar eigen zeggen) dubieuze clubs), bewust de boel traineert, onder 't tapijt probeert te vegen, misbruikt maakt van zijn macht en alle verantwoordelijkheid afschuift, vergeten is of er gewoon niet over heeft... en er keer op keer mee weg komt omdat men te dom, ongeïnteresseerd of met een kluitje in het riet gestuurd is. En dat weten ze...
@2voor12 | 12-05-21 | 12:41: Ik ben tegen het klimaat, zeker dat kudt klimaat hier in Nederland.
Het gebied rondom San José, Costa Rica, dat heeft nog enigszins een acceptabel klimaat, hoewel het daar ook aardig kan regenen. Wel bijna altijd lekker rond de 25 graden.
Een 11 stedentochtknuffelaar zal er van gruwen, maar die gaat maar naar de noord- of zuidpool.
@ReyNemaattori | 12-05-21 | 12:49:
Sommige reaguurders hier hebben nog steeds een groot geloof in het door onze overheid gevoerde beleid.
Bovendien, kijk ik ook nog even hoe de burgers in maart gestemd hebben. Dan is uw uitspraak over "een steekje los" toch wel een hele linke.
@Langejob | 12-05-21 | 13:46:
Dit zijn allemaal teken van een naderende crisis. Daarom is onze overheid heel voorzichtig met benoemen.
Exact.
Alleen de slógan al van dit plan is om je te bescheuren:
"Haalbaar en betaalbaar naar autoverkeer zonder uitstoot"
Dat lijkt op de one-liner van Edith Schippers: "Zinnige en zuinige zorg". Daar plukken we nu nog de vruchten van.
Zo'n systeem waarbij in 10 miljoen voertuigen kastjes moeten worden ingebouwd kost een fortuin maar dan heb je ook niks.
kost JOU een fortuin. En uiteraard komt er een soort APK op die kastjes, duz twee keer kassa.
Vergeet keurmerkje niet.
@Lorejas | 12-05-21 | 12:47:
Door een "onafhankelijk" bedrijf (TNO en dergelijke boeven).
Hey, een nieuwe belasting. Lekker hoor. Wanneer komt er een belasting op het drinken van water?
Die is er al je woont zeker nog bij je ouders?
@Petroselinum crispum | 12-05-21 | 12:37:
De overheid wil met deze belasting stimuleren dat bedrijven en huishoudens zuiniger omgaan met leidingwater.
Deze, dus.
Je betaalt zelfs Btw...
ANWB ontpopt zich steeds als een schaduwmacht die suggereert mildoenen automobilisten te vertegenwoordigen. Autorijdend Nederland is alleen maar lid vanwege de pechhulp. Net als zovelen al jaren lid van de ANWB maar mij is nog nooit gevraagd of ik het met dit soort plannen eens ben (nee dus).
Als lid van de ANWB kan je je ook daar intern laten horen. Doe je dat niet, dan moet je ook niet klagen dat een ander dat wel doet en de macht neemt die jij ze laat.
De ANWB gaat net als alle grote corpocrats en big gov full shit woke, tenzij de leden dat tegenhouden.
@Glasgow Argus | 12-05-21 | 12:36: Dit is de zaak omdraaien. Iedereen en ook de ANWB zelf weet dat mensen lid zijn vanwege de Wegenwacht. Mensen verwachten bij nood service maar zitten niet te wachten om voortdurend in de gaten te houden of ze op dat verre bondssecretariaat weer een of ander idioot plan bedacht hebben waar ze dan weer op moeten reageren.
Rekeningrijden bestaat allang. Het wordt alleen anders genoemd, namelijk brandstofaccijns.
Het is een simpel en goedkoop systeem dat in grote lijnen doet wat van rekeningrijden verwacht wordt, zonder privacy-issues, zonder technologische problemen en zonder een compleet nieuwe bureaucratie te creëren.
Wil je de brandstofaccijns die wegvalt door thuis opladen opvangen zul je electriciteit nog veel meer de takke moeten belasten. Dat gaat dan weer scheef met ons gasloos plannetje.
Ja snap ook niet wat het toevoegt.
Ze willen natuurlijk rijden in de spits megaduur maken. Dat gaat niet met accijnzen.
Leuk hoor. Dan komt papa om 21:00 thuis ipv 18:00.
Zien de kinderen hun vader helemáál niet meer.
@Papa Jones | 12-05-21 | 12:39: Als rijden buiten de spits een keuze was, dan deden mensen dat allang....
@Papa Jones | 12-05-21 | 12:39: Geen kinderen nemen. Kan je ze ook niet teleurstellen. Veel beter voor het milieu ook.
Overheid en grote ICT-projecten, dat gaat altijd goed.
Tarief makkelijk lijkt me. Opbrengsten nu + veel te dure ontplofte invoering rekeningrijden. Delen door aantal automobilisten. De weinig kilometer automobilist geef je een tientje korting op jaarbasis; die heb je mee als stemvolk. De veelrijders belast je extra maar geef je een langzaam weglopende subsidie om de eerste jaartjes duur op te vangen. Stemvee 2 heb je ook mee. Na paar jaar de tarieven ontiegelijk verhogen want ja blablablabla. Iedereen fucked.
Natuurlijk gaan die tarieven door het dak groeien. Zogenaamde doel is om de spits te verlichten. Scenario 1: het werkt. Oeps er komt minder belasting binnen, dus de tarieven moeten omhoog. Scenario 2: het werkt niet. Kennelijk zijn de tarieven niet hoog hoog genoeg, dus de tarieven moeten omhoog.
lagere inkomens zonder budget voor een dure elektrische auto. Klopt. Maar hogere inkomens hebben dat budget ook niet. De degenen die erin rijden zijn de mensen die tot in het absurde worden gesubsidieerd door de VVD.
Elektrische auto’s zijn een leuk speeltje voor de zakelijke rijder.
@matatwork | 12-05-21 | 12:35: zolang ze geen bijtelling hoeven te betalen.
ANWB. Kudtclub. Voor de automobilist zijn ze er. Echt niet.
Is toch die club van de reisvakanties?
@Louter Leuter | 12-05-21 | 13:02:
Oh ... en sleurhutten.
@Louter Leuter | 12-05-21 | 13:02: Van de Kampioen, het meest ongelezen weggegooide blad van Nederland.
Probleem is dat met het huidige systeem de elektrische rijders wel veel schade aan de wegen toebrengen met hun veel zwaardere auto's maar daar niets voor betalen.
Plus een centrale uitstoot.
Gewoon verrekenen via aankoopbelasting boven op de prijs van een electrisch voertuig. In plaats van een subsidie. De eerlijke prijs voor electrisch rijden.
Verder zijn fossiele brandstoffen onder de streep veel schoner en de relatief minimale hoeveelheid CO2 die de mens in de atmosfeer brengt vergroent de aarde.
Kale zandvlakten en schrale heide worden weer groen dankzij NOx ...
Ah, minder auto's = minder belasting. Dan komt de beruchte fietsbelasting inclusief plaatje weer terug. Want financiel geplukt zal je worden!
Het zijn allemaal tussenstappen naar vervoersdiensten op basis van autonoom vervoer, als NL + EU zich daar de komende 10 jaar voor in zet dan heb je nog maar een kwart van de vervoersmiddelen en brandstof nodig.
Ik betwijfel of je zo weinig nodig hebt, want een kwart van de vervoersmiddelen zullen niet iedereen van deur tot deur kunnen vervoeren, dus dan kom je op een soort van uitgebreid OV netwerk.
Maar ze zullen individueel vervoer wel dermate duur maken dat je geen andere keuze hebt.
Dat is dus niet hetzelfde als 'je hebt maar een kwart nodig', tis meer 'ze gaan driekwart ontiegelijk duur maken'
@ReyNemaattori | 12-05-21 | 12:58: Er wordt zelfs al rekening gehouden met de mogelijkheid dat je méér auto's nodig zou kunnen hebben. Vaak wordt als voordeel genoemd dat je doordeweeks een klein, goedkoop autootje huurt, maar voor de vakanties een dikkere bak. En voor de weekends een bestelauto voor de Praxis. Aangezien vakantie en IKEA-tripjes veelal op hetzelfde tijdstip plaatsvinden, zou je dus veel meer auto's achter de hand moeten hebben.
Brandstof accijns voorziet al in bijna alle gebruiker-betaalt wensen, zonder dat er ingewikkelde volgsystemen nodig zijn? Alleen bij elektrische auto hebben ze daar straks geen accijns-controle meer over, dezelfde elektriciteit wordt immers voor het huis gebruikt. Dus ironisch genoeg is de overstap naar elektrische auto's wat dit allemaal veroorzaakt... net zoals draconisch met subsidies betaalbaar gemaakt moet worden zo'n auto aan te schaffen, want is nog steeds alleen voor de rijkeren onder ons.
Dit dus +1, ik wou hem net gaan intypen
En het vreemde is: we hebben al 100 jaar rekeningrijden. Accijnzen op brandstof en elektriciteit is precies dat! Hoe meer je rijdt, of hoe meer je verbruikt, hoe zwaarder te belast wordt!
Dus wat zeiken ze nou?
Het gaat dan ook voornamelijk om een extra stukje controle op de burger, de natte droom van elke machtsgeile politicus.
@Alfred E. Neuman | 12-05-21 | 12:25: En om bij te kunnen sturen. Eenmaal zo'n kastje aan boord kan GL in gaan voeren dat je vooraf met redenen omkleed toestemming moet vragen voor je trip. En je kunt 100% op snelheid controleren, nog zo'n natte droom van iedere politicus.
Als je CO2-uitstoot in combinatie met gereden kilometers wil combineren is daar een uiterst simpele en betrouwbare methode voor: het verhogen van de brandstofprijs.
Alleen omdat Nederland al de hoogste prijzen heeft is dat niet doenlijk omdat half nl dan in Duitsland of België gaat tanken.
Beter voeren ze rekeningrijden in voor buitenlands vrachtvervoer. Maar daar heeft de burger wat aan en het bedrijfsleven niet, dus daar zal Rutte nooit aan beginnen.
Dit wordt volgens Den Haag per 2024 ingevoerd www.vrachtwagenheffing.nl/veelgesteld... en volgens de truckers zelf pas na 2027 www.transport-online.nl/site/126028/k... . En dan heb je vervolgens nog ergens een EU ertussendoor die dit op Europees niveau wilt regelen. www.nt.nl/wegvervoer/2021/02/09/eu-wi... En dan heb je een TLN die erop blijft aandringen dat het systeem voor vrachtwagens ook voor personenauto's wordt of kan worden ingevoerd. www.tln.nl/vrachtwagenheffing/
Ohja, en nu pas komt iedereen in verzet. Stelletje eikels en sukkels. Dat vrachtwagenchauffeurs binnenkort opgezadeld zitten met een apparaat in hun vrachtwagen, dat draadloos door de politie kan worden uitgelezen als zij naast de vrachtauto rijden, de chauffeur aan de kant kunnen zetten om hem/haar vervolgens te bekeuren voor een overtreding drie weken terug, daar heb ik hier nog nooit iemand over gehoord. Egoïsten.
Appels en peren. Overtreding vs belasting? De overtreding doe je nog altijd zelf, En of het drie weken of 2 dagen is boeit niets.
@BenDeLier | 12-05-21 | 12:28: Nee hoor dat is niet waar. In België hebben ze dat systeem al. De OBU (On Board Unit) werkt niet vlekkeloos en daar hebben truckers al veel problemen mee gehad nl.metrotime.be/2016/03/30/news/zes-o... , ook in Nederland. www.nt.nl/wegvervoer/2019/02/04/neder... Die problemen zijn er nog niet helemaal uit, want vorig jaar ging het weer eens mis. www.flows.be/nl/transport/satellic-co...
En nou krijgen we binnenkort dit systeem dus ook in Nederland. Ik weet niet hoe er in Nederland mee wordt omgegaan. We kunnen er op de Belgische manier mee omgaan, maar ook op de Chinese. Chauffeurs worden daar tot zelfmoord gedreven door die kutkastjes. www.wsws.org/en/articles/2021/04/26/c...
@Alexander des Burgus | 12-05-21 | 13:18: En het hoeft helemaal niet zover te komen. Er zijn ook gewoon tolsystemen zonder kastjes en die werken op kenteken die gekoppeld is aan een app op je smartphone zoals bij parkeren, maar die zullen vast weer te goed werken voor de overheid. Daarnaast vergt dit ook geen onnodige investering, omdat de overheid toch al voldoende kentekengegevens heeft om ieder geval wekelijks te kunnen innen. www.politie.nl/nieuws/2020/maart/10/0...
Het plebs zonder geld moest eerst uit het vliegtuig, nu uit de auto. Een sociaal drama waarbij niet alleen mondiaal, maar nu ook regionaal laag geschoolden met elkaar de concurrentie zijn aangegaan. Ze kunnen niet emigreren. Ze zitten hier vast.
De belastingen en accijns op brandstof zijn toch de meest zuivere manier van rekeningrijden? Als je zonodig wilt dat de gebruiker betaalt, verhoog dan gewoon de brandstofkosten nog verder.
Klopt helemaal, maar dan gaan de mensen in Duitsland tanken.
Keihard zeggen dat autorijden juist goedkoper wordt voor iedereen is al leugen 1. Nog nooit is iets wat nieuw werd ingevoerd door de overheid goedkoper geworden! Daarnaast kan niet iedereen elektrisch gaan rijden want auto's zijn nog veel te duur. 2e hands markt is ook crab want wie koopt een auto waar eerst de accu's van vervangen moeten worden? Om nog maar niet te spreken over het Nederlandse elektriciteitsnet dat nog lang niet gereed voor zoveel oplaadcapaciteit. Er zijn niet genoeg laadpalen etc.
Laat ze eerst de “tijdelijke” btw maar weer opheffen.
Het kan mij niet rustig genoeg worden op de weg. Maak het maar lekker duur. Al die plebs die tegenwoordig zo nodig de weg op moeten in hun kia of opel, terwijl ze ook gewoon met het OV kunnen.
Plebs hier. Geen OV beschikbaar binnen een straal van 8 km. Nog even los van het tijdstip dat deze loonslaaf present dient te zijn op zijn arbeitsplatz. Geen alternatief.
Ik hoor het al. U vindt zichzelf vast een heel links, progressief mens die deugen tot in de perfectie uitvoert.
Overheid en opslag van data is een ongewenste combinatie. Ik zal persoonlijk alle mogelijke maatregelen nemen om te voorkomen dat de overheid een track&trace kan doen via een ingebouwde kast in mijn auto.
Fossiel autorijden gaat sowieso duurder worden, kijk maar naar de CO2 belasting op autobrandstoffen in Duitsland sinds 1 januari. Zo zal het in NL ook gaan, dat is makkelijker in te voeren dan rekeningrijden.
Rekeningrijden oftewel kilometerheffing is de zoveelste uitbreiding van de overheid in geld en macht. Naast het feit dat het plan aan implementatie al minimaal 3 miljard euro gaat kosten (dit is 10 jaar geleden al berekend en zal nu wel 5 miljard euro zijn) is het middel idioot voor het doel dat je wilt bereiken. Het doel is namelijk dat de vervuiler betaalt. Maar dat kan je veel makkelijker afvangen met accijnzen op brandstof. Je moet immers tanken om te kunnen rijden. Wie meer rijdt tankt meer en betaalt dus ook meer belasting. Accijnzen heffen kost een fractie van het invoeren van een kilometerheffingsysteem. Daarnaast zie ik alleen maar nadelen:
- Kastje in de auto bouwen
- Heel duur systeem optuigen met alle onderhoudskosten van dien
- De overheid weet altijd waar en wanneer je rijdt, zware inbreuk op je privacy.
Dat tarief, dat wordt natuurlijk afhankelijk van plaats en tijdstip. Het was ooit het idee dat gemiddelde auto gebruiker er niet op achteruit zou gaan, maar dat is altijd al ongeloofwaardig geweest.
Het andere idee van de overheid/eu is om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te produceren/de eu in te laten. Dat is natuurlijk de druk die er achter zit, want anders klopt het milieu-verhaal niet meer. Als mensen thuis met zonnecollectoren kunnen opladen, zijn ze ineens een bom accijzen kwijt.. die moeten weer teruggehaald worden… voila: rekening rijden.
Sta je met je electromobiel te denken dat je goedkoper uit bent…
Je moet echt heel wat panelen hebben wil je je auto in een acceptabele tijd op kunnen laden.
Spoiler: dat gaat hem niet worden alleen met zonnepanelen.
Onzalig plan, dat om een of andere reden maar blijft terugkomen. Olifant in de kamer is dat de overheid minder geld verdient als men op termijn niet meer tankt, maar de auto oplaadt.
Het privacy aspect is een enorm ding. Net als een eventuele aanbestedingsprocedure voor het 'kastje' die natuurlijk wordt gewonnen door een of andere mastodont met wel een grote naam maar die het eigenlijk niet kan. Geflankeerd door een IT dienstverlener, die zeer bedreven is in het uitkleden van de overheid.
Klopt, Palestijnen moeten vrede sluiten met Israël.
Willen ze niet. Ze willen Israël kapot hebben. Dat is het doel. Doel is niet de veiligheid voor de bevolking.
Vallen die bezorgertjes op de opgevoerde brommertjes van te vette maaltijden nu ook onder rekeningrijden? Dan ben ik voor. Dat heb ik net gereflecteerd en gesondeerd.
Hoe achterlijk moet je zijn om te denken dat het kopen van nieuwe elektrische auto’s beter voor het milieu zou zijn dan het oprijden van de auto’s die al geproduceerd zijn. Mijn Saab met 301000 km op de klok kan nog makkelijk een ton mee daar is de elektrische autolobby niet blij mee.
Heb mijn Citroen Xantia Diesel met 600.000 op de klok weg moeten doen omdat ik er de stad niet meer mee in mag. Fijnstof. Kreeg er nog € 750,- slooppremie voor als ik 'm naar de sloper bracht. Fijnstof. Rijd nu een 8 cylinder 360pk Volkswagen Phaeton, waarvan alleen al de banden méér fijnstof produceren dan die hele Xantia deed. Maar iedereen is gelukkig. Ik ook, ik mag de stad weer in, kan 'm opvoeren als youngtimer dus de bijtelling is ook drie keer niks. Het milieu schiet er niks mee op. Die Xantia is vernietigd, dus die kan z'n footprint niet meer verder naar beneden krijgen. Er wordt verkeerd gerekend. Laat dat wagenpark gewoon op eigen tempo zichzelf vernieuwen, dat is per saldo beter voor het milieu, of minder slecht voor het milieu zo u wilt.
Volgens mij betaalt de Nederlandse autorijder al de hoogste BTW, acijnzen en BPM van Europa.
Zeg maar gerust: van de wereld. Er zijn zeker landen met extreem hoge invoerbelastingen (bv. Singapore of China ) maar het simpele er op na houden, het dagelijks op de weg houden van een auto is nergens ter wereld zo duur. Alleen al de BPM is natuurlijk een absolute gotspe, maar de brandstofaccijnzen ... de staat is absoluut verslaafd aan het melkkoeionneren van auto's.
Denemarken is zeker duurder.
Al een keer bij binnen I&W besproken: je moet de voordelen van opsporing gewoon beter vermarkten. "Auto gestolen? We garanderen dat je auto binnen 1 uur terug is." Laat die negatieve privacy aspecten, maar eens in het voordeel van de burger werken.
Hééél simpel: het Franse systeem. Gen houderschapsbelasting, maar brandstoftoeslag. Wie meer rijdt, brengt meer geld naar 's-Lands Schatkist, wie minder rijdt, minder.
-
Scheelt meteen een enorme bak ambtenaren.
Als men straks geen brandstof meer tankt, hoe wil je dit plannetje dan laten werken?
@Skinkie | 12-05-21 | 12:09:
-
Voorlopg kan de economie niet overeind worden gehouden zonder verbrandingsmotoren. Zelfde liedje als van het gas af: Nederland loopt veel te ver voor de muziek uit.
@bisbisbis | 12-05-21 | 12:11: vanaf 2030 gaat het toch gebeuren. Nog maar 9 jaar. Ga je fossiel maar oprijden.
@BenDeLier | 12-05-21 | 12:17: vanaf 2030 gaan er nog wel meer dingen gebeuren, en we staan al op de vooravond, fijn he.
We kunnen niet zomaar van de fossiele brandstoffen afstappen zolang we nog grotendeels afhankelijk zijn van tal van andere producten die gewonnen worden uit aardolie. De brandstoffen zoals stookolie, diesel/kerosine zijn de wat zwaardere producten en ontstaan al vrij vroeg in het raffinage-proces, vervolgens benzine en tot slot gassen zoals LPG. Daarna heb je nog verschillende andere producten ertussen zitten zoals Nafta wat weer verder gekraakt wordt en doesn't doet als basis voor de productie van oa polymeren. Als wij stoppen met deze brandstoffen, zal er alsnog genoeg van geproduceerd worden (dit heeft te maken met de volgorde binnen het proces), en ik geloof toch echt niet dat al die producten zomaar ergens opgeslagen worden zonder er iets mee te doen.
Volledig fossielvrij is mijn inziens pas mogelijk wanneer er goede alternatieven zijn voor ALLE producten die we winnen uit aardolie.... en dat zijn echt heel veel producten.
Hoe lang mekkert de politiek nou al over dat ‘rekening rijden’?
Veertig jaar?
En volgens mij doen we al jaren aan ‘rekening rijden’, met de hoogste brandstofaccijns van Europa.
Dit dus. Slotje op het topic.
@alle 17 fractiewoordvoerders Verkeer: citeer Wijze uit het Oosten en jullie debat is klaar met een minuut of 5.
REAGEER OOK