achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Trump Endgame

Ik hoop op een tijdperk van eenheid, consensus, vrede en gezondheid, zoals eerder voorgesteld door Sacha Baron Cohen.

Trump beloofde een vaccin en dat corona zou verdwijnen, deze week kent weer nieuwe records tijdens de derde coronagolf. Samen met de lockdowns gaf dit een harde tweespalt in de Amerikaanse samenleving: Als je niet te eten hebt, wil je werken en een open economie, als je reserves hebt wil je gezondheid. Gezondheid is letterlijk een luxeproduct, iets wat wij niet kunnen voorstellen.

De exitpolls lieten zien dat democratische & republikeinse kiezers qua corona tegenover elkaar staan. Democraten vinden ongelijkheid & corona de belangrijkste onderwerpen om hun stem te bepalen, republikeinen de economie, criminaliteit & veiligheid. Dat bepaalde niet alleen waarop ze stemden, maar ook de manier waarop.

Volgelingen van Trump geloven zijn bagatelliserende woorden en blijven gewoon in persoon stemmen. Democraten hebben meer angst voor corona en stemmen liever per post. Wijken met minderheden hebben minder stembureaus, dus dat geeft ook een verschuiving naar briefstemmen. Hoe wij in iedere wijk kunnen stemmen is voor hun een utopie, ze staan uren in de rij.

Dat is allemaal vooraf bekend en dat geeft natuurlijk ook reacties. Bernie Sanders voorspelde 23 oktober al hoe de uitslagenavond en de rest van afgelopen week zou lopen. De twee partijen kunnen elkaars bloed drinken, en geen enkele streek gaat hun te ver. Briefstemmen zijn gehinderd door het afbreken van de posterijen, waardoor briefstemmen later of te laat aankomen.
Mededeling: Comments Closed. AUB verder oudenelen in het café

Times Square NY, zojuist

Times Square NY, zojuist

Het is onderdeel van een strategie. De republikeinse stemmen eerst tellen, die uitslag is de eerste die rondgaat en de hoogste nieuwswaarde krijgt. Dat Trump die tussenstand claimde was allemaal een kopie van Bush vs. Gore. SCOTUS heeft al besloten een deel van de stemmen in Pennsylvania apart te tellen, alleen dat had in meer staten gemoeten wil Trump een kans maken.

Veel staten mochten die brieven pas openen en verwerken op de verkiezingsdag zelf, dat is veel meer controlewerk dan in persoon stemmen. Logisch dat dit langer duurt, en die democratische stemmen later geteld worden. Trump is ontevreden, zijn advocaten is het nog niet gelukt om die briefstemmen te diskwalificeren, niet te tellen en daarmee stemmen te onderdrukken.

Een verkiezing moet natuurlijk binnen een redelijke termijn een uitslag opleveren. Dat gegeven wordt nu misbruikt. Als je de stemmen voor de andere partij maar lang genoeg kan vertragen, apart houden, alles behalve tellen, de zwarte kiezer verstoppen achterin de stembus. Alleen moet dat nu in minimaal vier staten, samen met hertellingen die fors gunstigere uitslagen moeten geven.

Het lijkt erop dat dit juridische steekspel Trump niet gaat redden. Alleen kan hij geen enkel gezichtsverlies accepteren. Zijn imperium is gebouwd rond zijn ego, zijn naam. Als je kijkt naar zijn eigen belastingaangiften, is het programma “The Apprentice” en het verhuren van de naam “Trump” goed geweest voor 430 miljoen dollar, winstgevender dan zijn zakelijke projecten.

De laatste jaren blijken die eigen bedrijven verliezen te draaien, natuurlijk deels door een creatieve boekhouding voor de fiscus, maar echt rooskleurig is het niet. Het past niet binnen de gewenste merkbeleving. Hij kan niet als “LOSER” eindigen. Het kan voor hem persoonlijk interessant zijn de boel met kansloze procedures te rekken om executie zo ver mogelijk uit te stellen.

Trump is dankzij corona zo'n 600 miljoen minder waard. Hij mag komend jaar een paar honderd miljoen herfinancieren. De Deutsche Bank was al bezig met pogingen 340 miljoen aan Trump-leningen te verkopen, niemand hapte. Bankiers moeten garanderen dat een klant zuivere koffie is, dat is een lastig subjectief proces. Trump moest al eerder uitwijken naar Rusland voor een lening.

Trumps warme banden in China maken hem een nog lastiger verhaal dan toen. Deutsche Bank mocht eerder ruim 3 miljard boete betalen voor witwasaffaires met andere klanten, dus die zijn gestopt met flexibel meedenken. De toezichthouder dwingt hun tot een celibatair, politiek correct en deugend klantenbestand. De vrijheid van geld sterft nog sneller dan die van vrijheid van meningsuiting.

Alleen na een tweede termijn kan Trump met het juiste aura het Witte Huis verlaten. Voor de rest heeft de man geen exit-strategie. Er is geen plan B, hij kan & zal Biden nooit feliciteren. Zijn emotionele incontinentie is daarom verklaarbaar. Trump deed uitspraken in een persconferentie, zenders draaiden zijn microfoon dicht en gingen hem live tegenspreken.

Zulke censuur is nooit een oplossing. Een president die afstand neemt van alle media, wetenschap en zonder bewijzen extreme beschuldigingen blijft uiten is dat ook niet. Zelfs Republikeinen geven aan dat dit gedrag roekeloos en schadelijk is voor de democratie. De belangrijkste stap in een verkiezing is de acceptatie van de uitslag door het volk, dat dankzij stemcomputers drijft op vertrouwen.

56% van de Biden-stemmers gaf als reden dat hij Trump niet is. Het vat de armoede op het stembiljet volledig samen. Er wordt niet gekozen voor een kandidaat, maar tegen de andere. Een gevolg van een tijdperk waar iedereen vastzit in een infobubbel met een eigen setje feiten. Vanuit dat startpunt zullen we nooit kunnen samenwerken om uit de huidige crisissen te komen.

Ik hoop op een tijdperk van eenheid, consensus, vrede en gezondheid, zoals eerder voorgesteld door Sacha Baron Cohen.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Biden spreekt Netanyahu na maand+ weer, koerswijziging richting verkiezingen is evident

Een aantal openbare, dusdanig zware wendingen dat het toch vooral verkiezingspolitiek lijkt

@Spartacus | 19-03-24 | 09:30 | 167 reacties

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.