achtergrond

Geenstijl

YES. Vanavond lekker oorlogsfilms op tv

2 minuten stil, daarna 3 uur lang chips & popcorn

U kunt het zich misschien niet voorstellen, maar 75 jaar geleden moest je iets meer moeite doen dan op de bank zitten en anderhalve meter afstand houden voordat een journalist van de NOS dat zou omschrijven als 'zich voorbeeldig gedragen'. Dus het minste wat u kunt terugdoen voor al die gevallen helden uit de Tweede Wereldoorlog, is vanavond lekker naar oorlogsfilms kijken op de televisie. Stijlloze Kijkbuistips na de breek.

RTL 7, 20u30 - Saving Private Ryan

Kneiter van een film, later gevolgd door een kneiter van een serie. Sentimenteel verhaal misschien, maar de Tweede Wereldoorlog was dan ook een hele sentimentele tijd. Man zoekt soldaat. De rest is geschiedenis.

NPO3, 20u30 - Bankier van het Verzet

Laat het maar aan de NPO over om Dodenherdenking nog even een extra somber tintje te geven door een totale butfilm uit te zenden. Zonde van de zendtijd en zonde van uw avond. 75 jaar vrijheid betekent ook 75 jaar de vrijheid om Bankier van het Verzet lekker over te slaan. Kunt u daarna (22u30) nog altijd naar het slot van Unsere Mütter, Unsere Väter kijken, met daarin de dood van Friedhelm, de Duitste soldaat ooit.

Niet (meer) beschikbaar

Net5, 20u05 - Indiana Jones and the Last Crusade

Iedereen heeft het altijd wel over de Joden enzo, maar de Duitsers zaten in de jaren '30 ook achter het geheim van de Heilige Graal en het Eeuwige Leven aan. Gelukkig was er Indiana Jones, een soort dr. Sid Lukkassen maar dan met een zweepje, die een stokje stak voor de snode plannen van de nazi's. Een accuraat lesje geschiedenis voor mensen die hun nieuws bij wanttoknow.nl en/of Robert Jensen halen. Sowieso. Indiana Jones. Altijd goed (behalve die nieuwe remakes natuurlijk).

SBS6, 20u20 - Dunkirk

Vet verhaal. Vette film. En ook nog eens deels op Urk gedraaid. Relatieve nieuwkomer in het rijtje films die elk jaar rond 4 en 5 mei worden uitgezonden, maar absoluut een blijvertje. Speelt in de tijd dat het met de Britten nog niet zo lekker ging in de oorlog en ze wel een opkikkertje konden gebruiken. En waar kun je dat beter nemen dan in het altijd gezellige Duinkerken.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.