achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Gaat de overheid schedels schietclubleden meten?

Iedereen weer pislink omdat de overheid schedels zou gaan meten van wapenbezitters.

"Het kabinet wil van iedereen die een wapenvergunning aanvraagt of verlengt voortaan ras of etnische afkomst vastleggen", schrijft de Volkskrant in een alarmerend artikel over de nieuwe wapenwet. Lijkt ons schandalig, schedels meten van schietclubbers. Maar klopt dit wel, zouden ze zich bij een zekere krant afvragen. Wij konden namelijk nergens in het wetsvoorstel vinden dat van iedereen die een wapenvergunning wil meteen zijn religie, ras of zijn etnische afkomst moet worden vastgelegd.

Artikel 44 van het wetsvoorstel luidt: "Ten behoeve van de taakuitoefening op grond van deze wet kan de korpschef persoonsgegevens verwerken waaruit ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen kan blijken." 'Kan blijken' dus. Uit een pasfoto kan ras of etnische afkomst blijken. Vandaar dat in het oude systeem van het College Bescherming Persoonsgegevens de ene na de andere keer de term 'gegevens betreffende ras en etniciteit' voorbijkomt, als het om pasfoto's gaat. En als de politie registreert dat iemand aanwezig is bij een jihadistische bijeenkomst, lijkt ons dat een gegeven waaruit politieke afkomst, religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging kan blijken. 

Begrijp ons niet verkeerd: ook het verzamelen van dit soort gegevens is privacy-gevoelig, het is dus goed dat de Autoriteit Persoonsgegevens aan het kabinet vraagt goed te motiveren waarom ze worden geregistreerd en dat Grapperhaus niet wegkomt met het kulsmoesje 'haast want terrorisme'. Maar dat je van iemand die een wapenvergunning aanvraagt, wilt weten hoe hij eruitziet en of hij wel eens op de thee komt bij jihadistiche haatpredikers of molotovcocktailgooiende kaalkopjes, lijkt ons niet meer dan normaal.

Misschien lezen wij het helemaal verkeerd en het zou ons met deze privacyschendende overheid niets verbazen als er hordes Grapper-ambtenaren klaarstaan om van iedere schutter een Ariërsverklaring te eisen en te berekenen hoeveel procent Neerlands bloed door zijn aadren vloeit. Voorlopig zien wij daarvoor echter veel te weinig bewijs. Maar ja. INSTITUTIONEEL RACISME roept zo lekker.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

De Volkskrant gestopt met Eva Hoeke

Eva Hoeke (links) weggebonjourd bij de Volkskrant

@Mosterd | 06-07-24 | 17:00 | 118 reacties

Hilarische rechtse humor en linkse azijnbekken...

...die alleen maar zuur kunnen gniffelen om de kapsels van Trump, Wilders en Javier Milei

@Arthur van Amerongen | 08-06-24 | 20:55 | 236 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.