achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Zo liegt Sybrand Buma over de bijdrage van Thierry Baudet aan het MH17-debat

“Mevrouw de voorzitter. Forum voor Democratie steunt minister Blok bij zijn terechte en logische stap om de Russische Federatie aansprakelijk te stellen voor de schade die is geleden door de verschrikkelijke MH17-tragedie.” Zo opende FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet afgelopen donderdag in de Nationale Vergaderzaal zijn bijdrage aan het debat over de Staatsaansprakelijkheid van Rusland inzake MH17. Even later voegde hij daar aan toe: “De conclusie dat de Russische eenheid waarschijnlijk bij vergissing vlucht MH17 heeft neergehaald, lijkt plausibel.”

Zaterdag, het CDA congresseert in Den Bosch. Partijleider Sybrand Buma spreekt en memoreert het debat van afgelopen donderdag. “Thiery Baudet nam het op voor Rusland. Voor hem stond nog niet onomstotelijk vast dat de BUK-raket Russisch was. ” Om te vervolgen: “Baudet flirt met Moskou.”

Buma liegt want de Handelingen zeggen dus iets anders. Het is sowieso een interessant juridisch steekspel wat tijdens dat debat plaatsvindt. VVD-woordvoerder Han ten Broeke schaart zich achter het kabinetsbesluit om Rusland aansprakelijk te stellen en stelt in een motie dat het Joint Investigation Team (JIT) grote stappen heeft gezet ‘en onomstotelijk heeft vastgesteld dat de BUK-TELAR waarmee vlucht MH17 is neergehaald afkomstig is van de 53ste luchtafweerbrigade van de Russische krijgsmacht’.

Baudet dient een vrijwel identieke motie in maar verandert ‘onomstotelijk’ in ‘serieuze en gegronde aanleiding’. Reden: hij vindt het aan de rechter om dat oordeel te vellen en niet aan de Tweede Kamer. Maar zijn conclusie blijft dezelfde als die van Ten Broeke:  ook Baudet roept de regering op ‘alle noodzakelijke stappen te zetten om deze aansprakelijkheid te effectueren’.

Waarom speelt Buma het spel zo vies, waarom liegt hij? Wellicht omdat Baudet tijdens het debat donderdag nog twee andere moties indient. Hij roept de regering op om ook Oekraïne aansprakelijk te houden omdat het land het luchtruim openhield op die dramatische dag. Ook wil de FvD’er dat de regering de mogelijkheden onderzoekt om de Maleisische Staat, als aandeelhouder van Malaysia Airlines, ‘aansprakelijk te stellen voor haar aandeel in deze tragedie’.

En dat komt Buma niet uit omdat hij zich eendimensionaal op Rusland richt. Onderwijl wil minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) niet uitsluiten dat Oekraïne uiteindelijk óók verantwoordelijk kan worden gehouden voor de gebeurtenissen. De coalitie is er dus zelf ook nog niet over uit.

Maar dat is allemaal teveel nuance voor de CDA-leider. Het eigenlijke doel op het CDA-congres zaterdag is overduidelijk: Operatie Beschadig Baudet. We hebben het eerder gezien tijdens de aanloop naar het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Oprichter van alt right fakenews website De Dagelijkse Standaard Joshua Livestro gaf met droge ogen op de nationale televisie toe dat hij zonder enige bewijs (maar wél met de poeplap van George Soros in de hand) de Geenpeil-beweging beschuldigde van contacten met Moskou. Buma speelt nu dezelfde Kremlinwin-kaart.

Bovendien omschrijft Buma  in Den Bosch het optreden van Baudet als volgt:  “Het was een affront voor de nabestaanden en voor het professionele werk van het onderzoeksteam.”

Het is vooral een affront dat de CDA-leider over de rug van diezelfde nabestaanden Baudet probeert te beschadigen met aantoonbare leugens.

Wat is het toch jammer dat Pieter Omtzigt dankzij de lastercampagne van NRC Handelsblad niet meer over het MH17-dossier mag spreken. Toen ging het wel over de inhoud.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.