achtergrond

Geenstijl

Jongerenwerkers 020 luiden noodklok. Radicalisering door Bilal Lamrani ongehinderd, management verbiedt ingrijpen

Onnderstaande mail viel zojuist op onze roze deurmat. We twijfelen nog wat over de authenticiteit aangezien het er allemaal wel heel hapklaar en ietwat  rancuneus uitziet. We houden dus nog even een flinke slag om de arm, misschien is het namelijk gewoon een set-up om de organisatie van Gemeente Amsterdam nog verder te ontregelen of zo, maar YUGE if true. TLDR;
1) Anonieme Amsterdamse jongerenwerkers luiden de noodklok omtrent de radicalisering van ONZE Top-600-achtige Rif-rakkers.
2) Hun managers verbieden hen deze jongeren in een traject op te nemen omdat hun strafblad te zwaar is.
3) Van der Laans protegé Bilal Lamrani ronselt er nog steeds moeiteloos op los en de kans is groot dat dit filmpje en deze foto Amsterdamse jongens via Bilal bereiken. Leidinggevenden van jongerenwerkers lijken bang te zijn voor Bilal en zijn netwerk.
4) Het Meld- en adviespunt Radicalisering slaat waarschuwingen omtrent radicalisering en Bilal volledig in de wind.

"Hallo journalisten,

Wij willen ons eerst (anoniem) voorstellen. Wij werken als jongerenwerkers in de wijken van Amsterdam-Oost. De afgelopen maanden/weken hebben wij een aantal zorgwekkende zaken opgemerkt onder een aantal jongeren die voorheen of nog steeds diep in de criminaliteit actief zijn. Jongeren waarvan wij met zekerheid kunnen zeggen dat zij banden hebben met de Mocro-Maffia of in zware criminaliteit zitten.

Wij hebben gezien hoe zij steeds meer geloviger zijn gaan gedragen of althans meer zijn gaan verdiepen in het geloof. Het was voor ons een raadsel hoe dit soort jongens van geld, wapens en meiden ineens het geloof interessant zijn gaan vinden. Na onderzoek in het veld zijn wij erachter gekomen dat een ex-collega van ons hierbij betrokken is. De ex collega heet Bilal Lamrani. Hij heeft zelfs een Telegram-groep opgericht met de naam Leeuwen van Tawheed. De groep kun je alleen op uitnodiging in komen. 

De jongeren waar wij zelf ook contact mee hebben of op straat tegenkomen kunnen we helaas niet in het hulpverleningstraject opnemen. Op advies van onze leidinggevenden mogen wij deze jongeren niet begeleiden in verband met hun zware strafblad.

Helaas mede door dit hebben wij deze jongeren moeten mededelen dat wij niets voor hun kunnen betekenen. Onze leidinggevenden en ambtenaren [Oscar Bodelier (Dynamo) , Thea van Susteren, Deusa Marques (Streetcornerwork), en Janneke Uitterhoeve (Stadsdeel Oost)] hebben dit expliciet bevolen. Deels begrijpen wij dat, maar zij trekken ook weer andere jongeren mee. De video die nu verspreid wordt onder jongeren heeft veel jongeren aangesproken. Zij zijn nieuwsgierig geworden wie de strijders zijn en waarom zij Oost bedanken voor haar steun.   

Wat gebeurde er daarna? Bilal maakte hier gebruik van en heeft de jongeren naar zich toe getrokken. In ontmoetingen en Telegram kanalen begon hij de jongeren te vertellen over het haten en afkeer hebben van de ongelovigen en de strijd in Syrië. Als wij vertellen wat wij hebben gehoord wat een aantal van die jongeren roepen... Ronduit schokkend. De foto en de video waarin Amsterdam-Oost wordt gegroet door de strijders in Syrië zijn afkomstig van hem. Van een aantal jongeren hebben wij ook begrepen dat hij contact heeft met Al-Qaeda in het gebied Idlib in Syrië. Zijn zusje zit ook in Syrië en heeft daardoor ook veel contacten met de strijders in Syrië. Hij is ook  zeer populair onder jongeren en hij zet jongeren ook op tegen hulpverleningsinstanties. Zo vertelt hij aan hun dat wij een verlengstuk zijn van politie en justitie.   

Het is ook een publiekelijk geheim dat Bilal actief aan het ronselen is in Oost , alleen niemand durft erover te praten. Wij doen dit ook anoniem uit vrees voor onze veiligheid. De combinatie Bilal en de Mocro Maffia is levensgevaarlijk. Een van onze collega's zijn een keer zelfs ook bedreigd door de criminele groep en hen werd verteld dat zij hun bek moesten houden over Bilal in de media. 

Ook de afdeling Radicalisering van Amsterdam hebben wij een aantal weken geleden ingelicht, zij waren meer geïnteresseerd in wie wij waren dan onze meldingen over Bilal. Wij hebben dan ook per direct het contact verbroken met Advies en Meldpunt Radicalisering. Een zeer vage afdeling is dat. Een netwerkpartner heeft ook gemaild met de afdeling en kreeg pas na 5 dagen een antwoord van ene Van Slooten van de afdeling. Ook netwerkpartner had signalen doorgegeven over Bilal die hij/zij heeft gedaan op basis van info van moeders uit de Indische buurt.  Onze leidinggevenden lijken ook bang te zijn voor Bilal en de groep om hem heen. Deels ook omdat zij Bilal persoonlijk kennen. 

Als wij niet voldoende steun krijgen van onze leidinggevenden, dan voelen wij ons ook genoodzaakt om ons niet verder in te zetten voor het beschermen van jongeren in Oost tegen radicalisering. Ons veiligheid en onze signalen worden niet serieus genomen. Het wordt allemaal weggewuifd.   Wij durven ook geen informatie te delen met andere omdat wij vrezen dat het ook bij Bilal komt. Wij hopen dat er snel ingegrepen wordt, want het loopt helemaal uit de hand. Wij willen de namen van de jongeren nu niet met naam en toenaam noemen die nu heel erg optrekken met Bilal, omdat wij niet zeker weten of zij dezelfde ideleogie delen of zoekende zijn. 

Sommige van de jongeren willen uit de misdaad stappen of uit angst en blijkbaar zien zij in Bilal en zijn boodschap een uitweg. Wij moeten dit anoniem doen, omdat wij hier te maken hebben met een zeer onvoorspelbare groep. Wij zien graag dat de instanties waarvoor wij werken eens wakker geschud worden!  

Met vriendelijke groeten, Jongerenwerkers 

Amsterdam-Oost
Indische Buurt
Transvaalbuurt
Oostelijk Havengebied
Ijburg

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.