achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Nederlandse Turken, jihad en Afrin; wat een bende

Uit de tsunami aan Kamervragen die dagelijks de inbox overspoelt, wist afgelopen week een setje het droge te bereiken omdat het onderwerp luidde ‘De mogelijke strafbaarheid van het vechten voor Turkije in Syrië’.

Nadere bestudering leerde dat het ging om vragen van CDA Kamerlid Pieter Omtzigt en zijn kompaan Martijn van Helvert over de kwestie Afrin. Het gebied met de gelijknamige stad in noord-west Syrië dat  grenst aan Turkije. Het Turkse leger opereert aldaar omdat er Koerden zitten en de relatie tussen Turkije en de Koerden is maar zo zo. Het christen-democratisch duo stelde eerder al Nederlandse hulp voor jihadisten die samen met de Turken in de regio huishouden aan de kaak. Ondertussen slaat Sultan Erdogan steeds harder op de oorlogstrom en speelt hij met de gedachte om Turken die reeds in het leger gediend hebben te mobiliseren. De dienstplicht in Turkije duurt ruimt een jaar maar Turken kunnen tot rond hun veertigste opgeroepen worden.

Toen rinkelde een belletje bij Omtzigt en Van Helvert. Dat betekent dan ook dat Nederlandse Turken kunnen worden opgeroepen. Dan wordt het een wel heel ingewikkelde kwestie. Het kabinet houdt zich namelijk tot nu toe op de vlakte of de Turkse operaties in Afrin rechtmatig zijn. Daar komt nog eens bij dat Ankara een ministerie Godsdienstzaken heeft, het welbekende Diyanet, dat het vorige maand had over het belang van ‘jihad’ voeren voor Turken in Afrin.

Dus wat moet een Nederlandse Turk eigenlijk doen wanneer hij wordt opgeroepen om in Afrin te gaan vechten? En is hij dan strafbaar? Het Openbaar Ministerie is weinig happig op Nederlanders die vechten in Syrië, nietwaar? Bovendien: wat als de Turk in kwestie hier in Nederland al militair is of bij de politie werkt? Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en eerder Sigrid Kaag houden tot nu toe de kaken op elkaar qua oordeel over wat Turkije daar uitvreet. 

Terwijl dat dus de belangrijkste vraag is: is de Turkse inval in Syrië rechtmatig of onrechtmatig?

Je zal maar als Nederlandse Turk namens Ankara en Diyanet opgeroepen worden jihad in Afrin te voeren tegen de Koerden. ‘Wat kan de regering doen om dienstplichtige Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit te beschermen tegen een dergelijke oproep en plicht’, willen de CDA’ers dan ook weten.

En dan te bedenken dat Turkije nog steeds een NAVO-bondgenoot is.

Wordt vervolgd. En wat een bende.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.