achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Wie bewaakt bewakers?

Rundfunk fileert in 30 seconden het sleepnet

Applicaties met end-to-end encryptie beschermen de inhoud van het bericht, maar niet wie met wie chat, hoe vaak, hoe lang en vanaf welke zendmast. De structuur van iedere organisatie ligt bloot. Zelfs van organisaties of initiatieven in de oprichtingsfase, die dat beeld van zichzelf nog niet hebben.

Vanuit metadata kun je precies halen wie volgelingen zijn, wie leiding geeft. Wie is de spil in het web? Die info is belangrijker dan de inhoud zelf. Vooral als er mollen of infiltranten geplaatst moeten worden. 

Terroristen weten al jaren dat ze niets meer met elektronische communicatie moeten doen. Alles gaat face to face, in Europa gefinancierd met een uitkering. Geen geld, gegevens of  om te volgen vanuit het buitenland. De datahonger is vooral elders bruikbaar.

De AIVD schuift het privacy-probleem af naar het grootbedrijf. Tinder, Facebook, Google en Twitter weten al veel meer over u. Als zij het mogen met “vrijwillig” afgestane data, mag de AIVD het met alle data. Deze gedachte miskent het probleem dat gebruikers worden geplaatst in infobubbels. Alleen te horen krijgen wat ze al denken.

Dankzij een diefstal van 50 miljoen Facebook profielen wist de campagneteams achter Trump en de Brexit top op detailniveau kiezers te identificeren en die te voeren, wat ze willen horen. Dit is de rattenvanger van Hamelen, die voor iedereen een ander liedje speelt. Dit is kennis wat te zeggen, tegen welke kiezer. Dat kunnen tegenstrijdige boodschappen zijn, niemand heeft dat door.

Rusland had tijdens de vorige verkiezingen een enorme oppositie op de been, wat leidde tot grote ongeregeldheden. Dit jaar zie je niemand op straat. Hoe heeft Poetin de complete oppositie laten imploderen? Waar zijn de oppositieleiders? Dit zijn onbeantwoorde vragen uit het NOS Achtuur Journaal van vrijdagmiddag.

De belangrijkste opponent van Poetin staat niet op het stembiljet. Vandaag, de dag voor de Russische verkiezingen, zijn er invallen in alle partijkantoren van de oppositie. Om de resterende campagne maximaal te verstoren. Zelfs mensen die toezicht wilden houden op de stembusgang zijn gevangengenomen.

Het doet ook denken aan Griekenland waar van de politieke partij Gouden Dageraad parlementariërs, partijleiders en leden gearresteerd werden. Na anderhalf jaar voorarrest kwamen de heren vlak voor hun strafzaak op vrije voeten. Niet op inhoudelijke gronden, maar omdat het Griekse OM te laat was met het starten van de gerechtelijke vervolging.

Nederland was ook niet vies van lange en grote politieke strafzaken, gevolgd door vrijspraken en voorgedrukte aangiften. Het antwoord op een verschil van mening binnen het debat is niet een reeks van juridische kwalificaties of vervolgingen. Ministers zouden boven de partijen moeten staan, en het debat overlaten aan de partijen in de Kamer.

Het probleem is niet de politicus, niet het electoraat, maar de reden waarom er aan sommige politieke stromingen behoefte is. Misschien zou er eens wat vaker door politici echt geluisterd moeten worden, en vaker echte oplossingen moeten komen. De draak onthoofden, geeft alleen maar meer nieuwe koppen.

De mensen achter Juncker wilden hun macht uitbreiden. Besloot de vervroegde pensionering van de Nederlander Alexander Italianer onder de pet te houden. Eerst werd Junckers chef-staf Martin Selmayr adjudant secretaris generaal, pas daarna werd het vervroegde pensioen van Alexander aangekondigd, zodat Selmayr binnen negen minuten de nieuwe secretaris werd. 

Een dubbele promotie te geven binnen negen minuten. Timmermans wist van deze gang van zaken, maar verdedigt het. Zelfs de rest van de Europese Commissie was niet op de hoogte, laat staan het Europees parlement, of regeringen van lidstaten, nieuwsdiensten of kiezers. Dit is zeer zorgvuldig voorgekookt, van een openbare vacature of procedure was geen sprake.

\

Europa, Rusland, Griekenland en Nederland laten zien hoever regeringen bereid zijn te gaan om macht te behouden of naar zich toe te trekken. Nu moeten die acties nog in enige openheid. Straks kunnen ze ook in de kiemfase van oppositiepartijen. Een soort abortus. Gewoon door potentiële tegenstanders of ongewenste sollicitanten op tijd te laten struikelen.

Een sleepnet kan vertellen wie in de oppositie de kar trekt. Maar ook van die persoon de ene misstap in al die jaren. Of niet zo zeer een misstap, maar die ene uitspraak die buiten haar context te misbruiken is. Het geeft een klimaat met alleen politici met een schone lei. Geen eigen gedachtes, geen track-record, geen curriculum vitae. Stromannen.

Het geeft een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen die zich kenmerkt door leegte. Een partij die zich doeners noemt, en de oppositie wegzet als schreeuwers. Dat een oppositie weinig kan doen is een gevolg van ons staatsbestel. De coalitie is aan de macht, en heeft zich inhoudelijk te verantwoorden, in plaats daarvan alleen nieuwe beloftes.

Uit angst voor terrorisme wordt in het midden in ons staatsbestel technologie geplaatst dat een onzichtbare dictatuur vanuit de achterkamertjes mogelijk maakt.

Dat is de enige echte aanslag op onze democratie.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Feynman en/of Feiten – Wilders1

Kritiek op een geloof is geen belediging of vreemdelingenhaat

@Feynman | 25-11-23 | 20:25 | 391 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.