achtergrond

Geenstijl

Correspondent fakenewst zwarte propaganda

Jaja, De Correspondent. Pretendeert het slimste medium van Nederland te zijn door te komen met experts, veel te lange stukken en een ENORM nuffige act. Maar goed, elke vorm van kritiek gaat het raam uit als het Sylvana-effect wordt ingezet: als zwarte activisten iets roepen op het platform komen ze overal mee weg, want eindredactie op historische feiten is immers racisme. Nu dit weer: bij het voorstellen van de kersverse Correspondent Vergeten Geschiedenis, Karin Amatmoekrim, zeggen de schrijvers hier gewoon doodleuk dat Nederland de "eerste concentratiekampen ooit stichtte". Sniewaar, want je had al veel eerder concentratiekampen. Boven-Digoel is gesticht in 1926 als reactie op de opkomst van onafhankelijksbewegingen van communistische en islamitische signatuur: een mensonterend oord want kapot warm, veel te weinig eten en allemaal gore tropische ziektes. Onmenselijk wreed en bedoeld om opstandelingen dood te werken, maar daar gaat het nu even niet om: het was lang niet het eerste kamp. Zo oefenden de Duitsers hun trucje van de Endlösung al in Namibië tussen 1904 en 1908 en stopten de Engelsen onze Zuid-Afrikaanse stambroeders in kampen tijdens de Tweede Boerenoorlog. Over verborgen geschiedenis gesproken. 

Ook doen de schrijvers van het stuk, de corrie-eindredacteur Andreas Jonkers en de gekende dramtivisten Miguel Heilbron en Mitchell Esajas alsof Boven-Digoel verzwegen wordt, maar dan heeft ze kennelijk nog nooit een boek over Nederlands-Indië gelezen waar het gewoon keurig instaat. Daarnaast wordt er natuurlijk weer gedaan alsof alle witte mensen super evil waren en allemaal voor het interneren van politieke gevangenen waren, maar dat doet het contemporaine debat over de kampen in de kolonie en in Den Haag totaal geen recht: er was nogal veel oppositie tegen het punitieve koloniale systeem en de strafkampen/maatregelen in het bijzonder, maar zo'n veelkleurig beeld komt de drammers natuurlijk niet uit.

Het enige wat de zwarte racisten en hun helper whitey's willen horen is dat de Nederlandse mensen het allerfoutste ever ooit waren, zelfs al spreken alle historische bronnen hun zieke frame tegen - uiteraard met herstelbetalingen, zieligheidssoepsidie en quota als doel. En Bobbie Rijndwerg c.s. durven Amatmoekrim niet te corrigeren uit lafheid, want als je racist bent, ben je af.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.