achtergrond

Geenstijl

Ho ho ho met dat ophemelen. Niemand stemde ooit op ‘volgende premier’ Kajsa Ollongren

Gristenbode Trouw heeft een profiel van MinBiZa Kasja Ollongren (D66), waarin ze wordt samengevat als een poepsaaie pot met een dubbel paspoort die het bed deelt met de NPO en geen pils lust op haar vele uit publiek geld betaalde politieke pretreisjes.

Tevens beweert Trouw dat Ollongren premiersmateriaal voor de poldernatie is, maar daar is helemaal niets profetisch aan want dat schreven wij van dit weplok al in april 2014 in het topic Deze blonde stoot wordt de volgende MinPres. De slotzin daarvan nemen we inmiddels terug want we hebben een paar jaar later toch wat problemen met de potteuze premiersbelofte. Dat komt vooral door haar starre start als de nieuwe Guusje ter Horst. La Kajsa komt namelijk nogal arrogant en afstandelijk over, deed een Vogelaartje tegen de NOS, gaf al eerder blijk niets met publieke transparantie te hebben en weigert te reageren of toelichting te geven op haar eigen citaten, waarin ze nepnieuws zaaide over nepnieuws - of daar in elk geval niet-ondersteunde beweringen over ophing. 

Trouw hemelt haar eenzijdig op aan de hand van citaten van vrienden en partijgenoten, maar de eerste keer dat ze in beeld komt als nieuwe minister, loopt ze arrogant zwijgend weg van de camera en de tweede keer weigert ze toelichting te geven op zware aantijgingen in een ingewikkeld dossier. Dat noemt Trouw premiersmateriaal?

Het allerbelangrijkste bezwaar tegen die premature beloning: niemand van de Nederlandse kiesgerechtigden heeft ooit op Kajsa Ollongren gestemd. OK, bijna niemand. Maar feit is dat ze niet of nauwelijks in haar overheidscarrière zaaltjes vol partijleden heeft verleid, tuinpaadjes van Gewone Nederlanders heeft bedwongen om achter hun voordeur te komen, of kiezers heeft gecanvast op de weekmarkt van Panningen, Overveen of Terheijden. Ze deed alleen een keer mee aan Lingo, rond de verkiezingen van 2006 waar ze nummer 5 was op een D66-lijst waarvan er maar 3 gekozen werden. Zelf haalde ze 3174 stemmen - krap 5% van een Kamerzetel en nog minder dan GeenPeil. Niet alleen heeft mevrouw Ollongren nog nooit een bedrijf van binnen gezien, ze heeft zelfs nog nooit een kiezer van dichtbij meegemaakt.

Als je dat optelt bij het feit dat ze al 7 jaar achter de schermen voor Mark Rutte werkt als deep state partijkartel muppet op Algemene Zaken, begrijp je haar stroeve omgang met de media en het publiek beter. Om niet meteen te zeggen dat het een hautaine trut is, want volgens Trouw is ze heel grappig en opgewekt en Meneer Ollongren (rechts) werkte bovendien bij Koefnoen en doet nu Lubach.

Maar toch. In 2014 werd ze - ongekozen - naar Amsterdam gehaald om wethouder en loco-burrie te worden. Daar was ze betrokken bij de Grijze Campagne maar dat wordt heftig ontkend omdat ze anders sneuvelt wegens democratisch meineed. Bovendien wordt ze ook al achtervolgd door een "lock her up!" schreeuwende Martin Bosma omdat ze van Amsterdam een republiek wil maken, mocht de PVV ooit tot grootste partij gekozen worden.

Wel, deze mevrouw wordt dus als premiersmateriaal getipt in het immer kritiekloze MSMediakartel. Stel dat Rutte dus in november 2019 tussentijds naar Brussel vertrekt om Tusk of Juncker op te volgen (en dat is echt niet ondenkbaar), en zij als vicepremier naar voren geschoven wordt om het MinPres-account van hem over te nemen, dan kun je dus stellen dat we definitief een deelstaat van Brussel/EU zijn geworden, waar een ongekozen opperhoofd door haar gelijken wordt aangewezen (edoch door niemand democratisch is verkozen) om de boel te besturen. Dan hebben we een premier waar ooit, elf jaar geleden, een keertje 3000 vrienden, bekenden en wat argeloze passanten op gestemd hebben. Meer niet. Is dat democratisch, vragen wij ons af.

Ook als dit kabinet valt met Rutte nog aan het roer, achten we de kans niet hoog dat Kajsa op een kieslijst komt bij nieuwe verkiezingen. Madame Ollongren is een halve Zweedse met een in Kiev, Oekraïne geboren opa maar bovenal is ze van Finse adel dus het landsbestuur komt haar gewoon toe. Zonder canvassen, zaaltjes of zieltjes winnen. Want stel je voor dat mensen die brood bakken of straten maken ook ineens wat te zeggen hebben. Dan krijg je Geert, populisme en lelijke dingen over de islam. Nee, laat het nou maar aan Grande Dame66 over - en dan hertaalt de partij waar geen laaggeletterde ooit op stemt de Belangrijke Besluiten achteraf wel in gewonemensentaal voor het plebs.

Leuk dat Trouw zo lief is voor de freule. Maar bedenk u dit eens: Kajsa Ollongren is een anagram van Al Jong Koranles. We zijn verloren.

Ollongren = DDR66

Wie heeft meer bestaansrecht?

D66-minister van Engelshoven (Onderwijs) over Zwarte Piet: “Sinterklaas heeft alleen bestaansrecht als het meegaat met de tijd." OK. Vraagje dan maar. Wie heeft er meer bestaansrecht?

Ter vergelijk van de verhoudingen: Er hebben al bijna tien keer zo veel mensen tégen het bestaansrecht van D66 gestemd, dan ooit bij verkiezingen vóór Kajsa Ollongren.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.